14.9.2021 - 20:23

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Kaikenlaista pientä. Viikonloppuna kävin testaamassa paikallisen golfkentän (Golf-Club Trier), jonne on kämpältä n. vartin matka. Kenttä osoittautui varsin miellyttäväksi, jopa niin että rankkaan sen pelaamieni kenttien kärkikastiin. Mitään tarkkaa järjestystä en pidä yllä, mutta varmaan lähellä top-10, top-20  ainakin (pelattuja kenttiä on siis nyt 221, 19 eri maassa).

(VAROITUS: tylsää golfhöpötystä; ne, joita golf ei kiinnosta, voivat hypätä suoraan seuraavaan kappaleeseen) Kenttä on tyypiltään klassinen puistokenttä, mutta rakennettu sillä tavalla rinteeseen, että täysin tasamaalla kulkevia väyliä ei juurikaan ole, vaan melkein joka väylällä mennään ala- tai ylämäkeen. Lyönneille on hyvin tilaa, mutta kenttä on pitkähkö, keltaisilta yli 6000m (valkoisia ei olekaan, vain punainen, sininen ja keltainen). Kaltaiseni klubituupparin pitäisikin ehkä pelata sinisiltä. Väylät on hyvin eroteltu toisistaan puilla, mutta sivuunkin mennyt lyönti löytyy helposti. Vesiesteitä on jonkin verran. Joka väylällä näkee hyvin mihin on tarkoitus lyödä (pelasin yksin eikä missään vaiheessa tullut tunnetta että mihin tässä pitäisi tähdätä). Myös opasteet ovat erinomaiset. Kentän kunto oli hyvä lukuunottamatta greenejä, jotka oli juuri rei'itetty ja hiekoitettu. Pieni miinus tulee pitkästä siirtymästä kymppitiille ja siitä että ysiväylällä parinsadankin metrin draivin jälkeen on käytännössä pakko ottaa lyhyt välilyönti vesiesteen eteen, josta on sitten n. 160 lipulle. Aika moni paikallinen ilmeisesti pelaa vain ysin, koska asiaa ensinnäkin kysyttiin erikseen ilmoittautuessa ja koska ulosmenossa melko täynnä ollut kenttä muuttui sisääntulossa aivan autioksi. Päivän kohokohtina 203m par-kolmosella griiniosuma ja par sekä 410m par-nelosella griiniosuma ja birdie (molemmat tosin alamäkeen ja jälkimmäisellä lippu oli ihan edessä).

Eilen käytin autoani paikallisessa autoliikkeessa korjausarviota varten. Sovittiin, että koska joka tapauksessa tarvitsen katsastuksen rekisteröintiä varten, hoidetaan katsastus ensin (samassa paikassa) ja katsotaan pitääkö jotain muutakin korjata. Jätin siis autoni illalla sinne ja tulin bussilla töihin. Bussimatkailu sujui muuten hyvin, mutta Trieristä Luxemburgiin tulevassa "pendelbus"sissa ei myytykään lippuja. Kysyin kuskilta että mitäs nyt tehdään, johon kuski totesi lyhyesti ettei tehdä mitään, vaan matkustat ilman lippua. Paluumatkalle löysin ja latasin oikean appin, ja ostin samalla päivälipun, jotta tulomatkakin tuli maksettua. Sinänsä harmi, ettei ole Trierin sisäisen liikenteen ja pendelbussin kattavaa yhteistä lippua. Lopputulema katsastuksesta oli, että autoon tarvitsee tehdä remppa, jonka hinta on kolmasosa auton arvosta Suomessa ja puolet sen arvosta täällä (ja auto on katsastettu Suomessa kesäkuussa). Katsastus oli paitsi tarkka myös suomalaiseen verrattuna kallis, 84 EUR ilman päästömittausta. Onneksi lopputili edelliseltä työnantajalta tulee huomenna.

Huomisaamuna pitäisi sitten mennä kaupungintalolle klo 8:30 ja koittaa rekisteröityä asukkaaksi. Koska pessimisti ei pety ja saksalainen byrokratia saattaa olla tarkkaa, odotan vastoinkäymisiä joko puuttuvien bumagoiden tai kielihankaluuksien muodossa. Saksalaisen pankkitilin avausta yritän uudestaan sitten kun rekisteröityminen on kunnossa, päättelin nimittäin, että kun käytännössä joka pankki tekee tiliä avatessa SCHUFA-kyselyn (luottotiedot), niin se melkoisen varmasti failaa kun en ole missään rekisterissä. Meinschufa-palvelusta voi tilata itselleen ilmaisen otteen tiedoistaan, voisi tietysti piruuttaan tilata sen ennen ja jälkeen rekisteröitymisen ja katsoa muuttuuko mikään.

Työnantaja kertoi, että Luxemburgin verokortti pitäisi tulla heidän ilmoituksensa perusteella postissa. Toisaalta verottajan sivu kertoo, että sitä pitää hakea itse. Tästä laitoin verottajalle kyselyn, katsotaan mitä ilmenee. Verokortti olisi kuitenkin kiva saada, vaikka täällä ilman verokorttia pidätetään vain kohtuulliset 33%. Lisäksi Luxemburgiin pankkitiliä avatessa kysellään TINiä. En tiedä vielä saisiko Luxemburgilaisen tilin auki ilmankin.

Toinen mitä odottelen on CNS-kortti (paikallinen KELA-). KELA nimittäin ilmoitti kuulleensa etten asu enää Suomessa, ja että KELAn palvelujen piiriin kuuluminen lakkaa, ellen ilmoita jotain hyvää syytä miksi sen pitäisi jatkua. Tällaista ei ole, ja olisi kuitenkin kiva kuulua jonkun maan sairausvakuutuksen piiriin. Sitten kun saan CNS-kortin pitää vielä onnistua saamaan S1-lomake ja löytää Saksasta sopiva sairaskassa jolle sen toimittaa, niin pitäisi päästä myös saksalaisen terveydenhuollon piiriin.

Vaikka alunperin ajattelin asettua pysyvämminkin Saksan puolelle, olen nyt ruvennut alustavasti katselemaan vuokrattavia taloja myös Luxemburgin puolelta. Kummallakin puolen rajaa tuntuu kuitenkin olevan niukahkosti tarjontaa taloista, joihin saa ottaa myös koiria.

0
0
15.9.2021 - 19:20

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Kaikkien yllätykseksi kaikki tarvittavat bumagat löytyivät (joskin DVV:n tulostama avioliittotodistus aiheutti virkailijalle harmaita hiuksia) ja kommunikaatiokin sujui sekä saksaksi ja englanniksi. Parinkymmenen minuutin selvittelyn jälkeen kouraan lyötiin Amtliche Meldebestätigung für die Anmeldung. Nyt on siis yksi merkittävä byrokraattinen virstanpylväs saavutettu.

0
0
22.9.2021 - 22:24

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Byrokratian suhteen on muutenkin pieniä edistysaskeleita. Posti toi Luxemburgin kelalta tiedon siitä, että minut on kirjattu järjestelmiin. Samalla tuli ihan pyytämättä S1-lomake, jolla pitäisi päästä saksalaisen sairaskassan jäseneksi. Korttia ei vielä tullut, mutta eiköhän sekin vielä ilmesty.

Myös verokortti tuli, tosin siinä oli väärä veroluokka (1, eli sinkku, eikä 2, eli nainut). Laitoin mailia verotoimistolle kysyäkseni miten asia korjataan. Automaattiviestissä lupailivat vastausta 30 päivän kuluessa.

Myös auto on korjattu ja katsastettu Saksassa. Kunhan saan vakuutuskuviot selviksi, rekisteröin Saksaan. On sitten helpompi myydä kun tulee aika ostaa oikea auto. Tuo paikallinen Saab-Center (kyllä, luitte oikein) hoitaa halutessani myös kaikki rekisteröintiin liittyvät kuviot. Taidan maksaa hieman palvelusta (yhden auton olen Saksasta noutanut ja silloin siirtokilville rekisteröinyt, eikä prosessi ole täälläkään ihan suoraviivainen).

Sain myös viralliselta työnantajaltani puhelimen ja siihen paikallisen liittymän. Ensin en tiennyt mitä teen sillä, mutta tarve tuli nopeasti: sain nimittäin myös Sodexon lounaskortin, johon työnantaja lataa arvoa n. kympillä per työpäivä. Kortti pitää rekisteröidä Sodexon Appilla ennen kuin sitä voi käyttää. Apin saa kuulemma applen ja googlen sovelluskaupoista. Paitsi ettei saa, jos on suomalainen liittymä. Heti kun koitin puhelimella, jossa on paikallinen liittymä, sovellus löytyi. Sovelluksessa tosin kysytään myös kännykkänumeroa, ja Luxemburgin maakoodi on valmiiksi valittu eikä sitä voi vaihtaa. Itse sovellus on hauska: käynnistäessä se on ranskankielinen, kesken rekisteröitymisen (jossa kysellään vaikka mitä) kielen saa vaihdettua englanniksi. Rekisteröitymisen päätyttyä kieli vaihtui taas ranskaksi, eikä sitä enää saa vaihdettua.

edit: kävin laskurilla katsomassa paljonko tuo väärä veroluokka vaikuttaa ennakonpidätykseen: melkein tonni kuussa tulee vähemmän käteen tuon takia. Kannattanee pyrkiä korjaamaan pikaisesti, vaikka tokihan nuo nyt sitten saa viimeistään lopullisessa verotuksessa takaisin kuten Suomessakin.

0
0
25.9.2021 - 10:40

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Lennähdin käymään Suomessa (ensimmäinen lentomatkani muuten koronan alkamisen jälkeen). Otin suoran lennon Frankfurtista, jonne on kämpiltä kahden tunnin ajo. Frankfurtin lentokontän pysäköinnistä: ostin pysäköinnin etukäteen, ja sain puhelimeen QR-koodin, jolla parkkitaloon voi ajaa sisään. Parkkitalossa ajatettiin kymmenenteen kerrokseen (alemmissa punainen valo ja puomi kiinni), jossa pääsin etsimään "riviä", jossa tilaa. Sellainen löytyi, ja rivin alussa luetettiin QR-koodi. Puomi auki ja vapaata paikkaa etsimään. No, ei löytynyt, vaikka kyltin mukaan olisi pitänyt olla. Ainoa vaihtoehto oli ajaa yksisuuntaista reittiä ulos, ja lukea koodi ulosajopuomilla uudestaan. No, eipä mitään, reilun kilometrin lenkki lentokentällä ja takaisin parkkihalliin. Ainoa vaan, että nyt koodi ei enää kelvannutkaan sisäänajoon, oli pakko ottaa lipuke. Tällä kertaa rivissä oli yksi "vapaa" paikka, johon ei kuitenkaan voinut pysäköidä, koska viereiset autot olivat kumpikin ulkona ruuduistaan. Taas ulos, mutta nyt kohtia puomia ajaessani huomasin viereisessä rivissä useampia vapaita paikkoja ja päätin peruutella sinne vastoin ajokieltoa. Nyt auto on parkissa, ja minulla on lipuke (jota en aio maksaa), sekä QR-koodi joka ei enää toimi. Odotan mielenkiintoisia keskusteluja ulosajopuomilla kaiuttimen välityksellä. Laitoin kyllä puljuun jo mailiakin aiheesta, mutten odota vastausta ennen sunnuntai-iltaa.

Kentällä ei juurikaan huomannut, että lentoliikenne olisi jotenkin vähäisempää kuin ennen pandemiaa. Toki siitä on aikaa kun olen viimeksi Frankfurtin kentällä käynyt (taisi olla 2017 kun kävin Euroopan keskuspankissa työhaastattelussa. En tullut valituksi). Myös Luftwaffen lento Helsinkiin oli melko täynnä. Lentoyhtiönä Lufthansa on kyllä edelleen omassa luokittelussani sieltä huonommasta päästä, joskin jalkatila oli ihan ok. Lähtöportti oli kyllä lyhyen kävelymatkan päässä, toisin kuin Finnairilla jolla se on usein terminaalin kauimmainen. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että passia ei kysytty missään vaiheessa. Koronapassi kyllä katsottiin Helsinki-Vantaalla.

0
0
27.9.2021 - 21:22

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Kotimaasta on kotiuduttu. Lufthassu pyysi toimittamaan koronatodistuksen etukäteen vähintään 18 tuntia ennen paluulentoa tätä varten olevaan nettipalveluun, jotta paluumatkalle pääsee sujuvasti. Teinkin tämän jo perjantaina. Lauantai-iltana checkasin sisään, ja vähän ihmettelin kännykkään saamaani dokumenttia, jota kuvittelin boardin-passiksi vaikkei siinä ollutkaan QR-koodia, eikä sitä pystynyt tallettamaan iPhonen wallettiin, vaikka talletusnappi olikin.Viestissä kuitenkin luki että olen chekannut sisään. Olisi pitänyt lukea vähän tarkemmin.

Sunnuntaina menin hyvissä ajoin kentälle, koska jossain oli varoiteltu ruuhkista turvatarkastuksessa. No, T1:n turvatarkastusjono ylsi kyllä portaiden alapäähän, mutta ei sitä nyt silti oikein jonoksi voinut sanoa. Päästyäni portaiden yläpäähän katselin, että kyllä tuossa vehkeessä pitää boarding-pass luettaa, eikä kyllä satavarmasti toimi ilman QR-koodia tai vastaavaa. Tässä vaiheessa päätin lukea tarkemmin mitä boarding-passiksi luulemassani sanotaan. Siinä sanottiin, ettei minulle voitu tuottaa boarding-passia puuttuvien koronadokumenttien takia, vaan minun pitää käydä hakemassa se baggage dropista. 180 asteen käännös, takaisin alas ja vanhasta muistista kohti T2:ta. Tässä vaiheessa kuitenkin päätin vilkaista taulua ja katsoa että mihinkäs Luftwaffen matkustajia ohjataan checkkaamaan sisään. T1:een. Uusi täyskäännös ja etsimään baggage dropia. Ainoa baggage drop joka löytyi oli SASin ja sekin oli miehittämätön, joten päättelin nohevasti, että sieltä en ainakaan saa boarding passia. Asetuin siis Lufthansan normicheckinjonoon (muulissa matkustavien sellaiseen, koska tälle reissulle olin ottanut halvimman mahdollisen lipun, eli economy lightin. Koneen bisnesluokkaa silmäillessäni olin tyytyväinen valintaani). Onneksi jono ei ollut kovin pitkä. Siihen tosin ohjattiin väliin muutama bisnesluokkalainen, koska jollain herralla oli hyvin pitkän tuntuinen prosessi meneillään bisneksen checkinissä, ja se jono ei liikkunut lainkaan.

Aikanani pääsin tiskille, ja näytin sekä tavallisen että koronapassinini samalla ihmetellen, että miksi koronapassi pyydetään toimittamaan jos sillä ei ole mitään vaikutusta. Se systeemi ei kuulemma oikein toimi, minua valistettiin. Hyvä tietää siltä varalta, että vielä joskus maailmassa satun matkustamaan tällä lentoyhtöiden valioyksilöllä. Sain kouraani perinteisen paperisen boardin passin, menin uudestaan turvatarkastusjonoon (joka ei enää yltänyt edes portaisiin) ja pääsin kuin pääsinkin odottelemaan myöhässä olevan koneeni lähtöä. Se lähti lopulta vain 45 min myöhässä ja otti vähän jopa kiinni matkalla, joten siltä osin ihan kelpo suoritus. Helsinki-Vantaalla koronan vaikutus lentoliikenteeseen kyllä näkyi, toisin kuin Frankfurtissa.

Frankfurtissa sitten löysin autoni ja lähdin jännittämään parkkihallista ulosajoa. Se sujui loppujen lopuksi yllättävän kivuttomasti, painoin ulosajoportilla puheyhteyden muodostavaa nappia, kerroin asiani, kaveri kysyi varausnumeroni ja sukunimeni ja sanoi puomin avautuvan kymmenen sekunnin kuluttua. En katsonut kellosta, mutta tuskin meni ihan sitäkään. Takaisin kämpille ajaessani havaitsin, että saksalaiset ovat aika arkoja ajamaan pimeässä - vauhdit melko tyhjillä moottoriteillä olivat varsin maltillisia verrattuna päiväsajan paljon täydempiin teihin.

Kämpillä odottikin sitten taas postia Luxemburgin kelalta - kelakorttini oli saapunut. Viime viikolla sain myös saksalaisen veronumeron, mikä olikin hyvä koska tänään selvisi että sitä tarvitaan avatessa tili Luxemburgilaisessa pankissa, vaikka tosiaan maksan veroni Luxemburgiin enkä Saksaan. Luxemburgilaista veronumeroa sen sijaan ei tarvita. Jännä nähdä mitä saksalaisen tilin avaamiseen tarvitaan, jos nyt ikinä siinä onnistun.

edit: normaalisti en juo olutta, mutta olen hieman tykästynyt vehnäoluen makuun. Olenkin nyt tehnyt empiiristä tutkimusta puolen litran vehnäoluen hinnoista eri puolilla eurooppaa:

saksalainen supermarket: 0,89€

lähikapakkani Saksassa (25m ulko-ovelta) : 3,80€

lähiprismani Suomessa: 3,84€

Frankfurtin lentoasema: 5,90€

Helsinki-Vantaan lentoasema: 10,50€

 

0
0
28.9.2021 - 10:17

Bobo36

+132
Liittynyt:
5.10.2019
Viestejä:
231
hauturi kirjoitti:

lähikapakkani Saksassa (25m ulko-ovelta) : 3,80€

Minkälainen tippikulttuuri tuolla on?

a) tasaraha tai muuten asiakas on joku urpo leveilijä

b) 4,00 € on sopusumma, ei tartte kolikoilla puljata niin paljon

c) vitonen on sopiva summa ?

0
0
28.9.2021 - 19:00

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316
Bobo36 kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

lähikapakkani Saksassa (25m ulko-ovelta) : 3,80€

 

Minkälainen tippikulttuuri tuolla on?

a) tasaraha tai muuten asiakas on joku urpo leveilijä

b) 4,00 € on sopusumma, ei tartte kolikoilla puljata niin paljon

c) vitonen on sopiva summa ?

Olen aina ollut huono tippausasioissa, mutta sanoisin että a tai b.

0
0
1.10.2021 - 18:05

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Kaikenlaista: https://www.luxtimes.lu/en/luxembourg/happy-friday-you-probably-got-a-p…

(en tosin vielä varmuudella tiedä koskeeko tuo minuakin, mutta eiköhän se aikanaan selviä)

On tässä muutakin pientä ollut. Saksan tv- ja radiolupaviranomainen lähestyi minua ukaasilla että pitää ilmoittaa tiedot tv- ja radiolupaa varten. Suunnittelivat nappaavansa 55 euroa tililtäni kolmen kuukauden välein. Ilmoitin tästä uhkauksesta välittömästi vuokranantajalleni, joka kertoi asian olevan hoidossa, ja että minun ei tule maksaa mitään. Katsotaan pitääkö paikkansa vai odottavatko jykevämmät toimenpiteet viranomaisen puolelta.

Luxemburgin verottaja yllätti vastaamalla sähköpostikyselyyni veroluokasta huomattavasti luvattua 30 päivää lyhyemmässä ajassa. Vastaus tosin oli lievä pettymys, koska ensinnäkin todettiin, että veroluokkaa 2 ei ole enää olemassakaan, ja toiseksi pyydettiin täyttämään ja palauttamaan liitteenä lähetetty ranskankielinen kuusisivuinen lomake, josta en ymmärtänyt ilman google translatea käytännössä mitään, ja google translaten avulla en oikeastaan yhtään sen enempää. Laitoin vähän lisätietoja tilanteestani ja detaljoituja kysymyksiä paluupostissa, katsotaan miten keskustelu etenee. Voi kuitenkin olla, että koska suurin osa tämän vuoden tienesteistäni ja hauturskan kaikki tienestit ovat Suomessa verotettavia, ei puolisojen yhteisverotus (josta siis tuossa veroluokka-asiassa käytännössä lienee kysymys) ainakaan tänä vuonna kohdaltani toteudu. Totesin myös, että voi hetki mennä ennen kuin osaamiseni Luxemburgin verotuksesta on samalla tasolla kuin Suomen vastaavasta.

e: ja juuri kun olin tämän kirjoittanut, havaitsin myös että posti oli tuonut sakon. Olen näköjään kuukausi sitten ajanut satasen alueella kameraan vauhdilla 109km/h (varmuusvähennyksen jälkeen), ja tästä hyvästä minun tulee nyt suorittaa kymmenen (10) euron sakko.

e2: myös vuokranantajalta tuli viestiä: valitettavasti kuulemma saksalainen byrokratia edellyttää, että nyt kun olen virallisesti kirjoilla Saksassa, niin minun pitää maksaa TV- ja radiolupa. Ilmeisesti jos en olisi kirjoilla täällä, niin tästä huoneistosta ei maksaisi kukaan (omistajan oma TV- ja radiolupa kattaa myös heidän omistamansa vuokrahuoneistot), mutta nyt kun olen kirjoilla täällä, pitää minun maksaa. Onhan siinä oma logiikkansa.

e3: itse asiassa vuokranantaja täsmensi, että hän maksaa myös, eli nyt maksamme molemmat tästä asunnosta TV- ja radiolupaa. Jos näin on, niin se kuulostaa jo vähän erikoiselta.

 

0
0
2.10.2021 - 16:55

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Saan nykyiseltä työnantajaltani "lounasseteleitä". Käytännössä homma toimii niin, että minulla Sodexo Card, joka on ikään kuin visa-kortti, mutta kelpaa vain tietyissä ravintoloissa, ruokakaupoissa jne. Lounasruokailuun tuota ei tule käytettyä, koska työpaikan lähistöllä ei ole mitään missä käyttää. Kerran söin kotiin ajaessa rajalla Burger Kingissä. Jossain vaiheessa täytyy etsiä joku sopivasti sijaitseva ruokakauppa jossa tuo kelpaa, ja käydä silloin tällöin ruokaostoksilla Luxin puolella (Saksan puolella tuo ei luonnollisestikaan kelpaa missään).

Työnantaja lataa kortille joka kuukausi saldoa 18x10,80 (en tiedä miksi juuri 18, koska useimpina ellei peräti kaikkina kuukausina työpäiviä on enemmän). Tuosta 10,80:stä työnantaja maksaa 8,- ja vähentää 2,80 palkasta. Verotettavaan tuloon tämä järjestely ei vaikuta suuntaan eikä toiseen.

Koska kortille on tosiaan kertynyt jo jonkun verran käyttämätöntä saldoa, hyppäsin eilen illalla junaan ja käväisin Luxemburgissa syömässä vähän paremmin. Valitsemani ravintola oli tosin kiinni, joten jouduin etsimään toisen, jossa kortti kelpasi. Hyvä puoli tuossa kortissa on, että yhden päivän aikana sitä voi vinguttaa kuulemma enintään 330 euron edestä (jos vaan saldo riittää). Myöskään alkoholin maksaminen sillä ei näyttänyt olevan mikään ongelma.

Ravintola itsessään oli mielenkiintoinen: pieni italiainen paikka, jossa ei ollut ruokalistoja. Hovi (kaikesta päätellen paikan omistaja), joka ei pahemmin osannut englantia, tuli pöydän viereen ja kaivoi taskustaan käsin kirjoitetun paperilapun josta rupesi kertomaan mitä on saatavilla. Ranskaa, saksaa, englantia, italiaa ja elekieltä käyttäen pääsimme jossain määrin yhteiseen käsitykseen siitä mitä on tarjolla ja mitä niistä haluan syödä. Ruoka oli erinomaisen hyvää. Paikan nimi on Ristorante Al Bacio, https://www.albacio.lu/ (näillä on näköjään myös toinen ravintola). Voin suositella jos liikutte täälläpäin.

0
0
3.10.2021 - 11:02

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Veikkaus on mielenkiintoinen. Olen ollut firman "etuasiakas" varmaan yli 20 vuotta. Lähinnä olen silloin tällöin laittanut lottorivin jos potti on noussut riittävän suureksi (lähemmäs 8-numeroista). Lisäksi olen joskus pelannut RAY:n ja sittemmin veikkauksen nettipokeria. En ollut edes tietoinen, että Veikkauksen pelejä saa pelata vain Suomessa asuva. Nyt kuitenkin yritin kirjautua peliltililleni. Mobiiliaplikaatio ei edes käynnisty, ei vaikka vaihdan IP:n suomalaiseksi (tai siis käynnistyy, mutta ruudussa pyörii ikuisesti veikkauksen animoitu logo ja teksti "yhdistetään..."). Selaimella en ensin muistanut tunnustani ja salasanaani, joten koitin pankkitunnuksilla. Ensimmäisen tunnistautumisen jälkeen tuli pyyntö rekisteröityä etuasiakkaaksi, ja vain linkit uuteen tunnistautumiseen. Toisen tunnistautumisen jälkeen tuli tieto, että ulkomailla asuva ei voi rekisteröityä (vaikka tosiaan olen rekisteröitynyt jo aikoja sitten).

Seuraavaksi hieroin hieman muistinystyröitäni, ja muistin kuin muistinkin tunnukseni ja salasanani. Nyt sain ensimmäisen asiaa kunnolla valaisevan ilmoituksen:

Etuasiakkuutesi on päättynyt. Huomasimme automaattisen osoitetietopäivityksen yhteydessä, että olet muuttanut pois Suomesta.

No hyvä. Tämä herättää tosin muutamia kysymyksiä:

- jäikö pelitililleni rahaa? Miten pääsen tarkistamaan sen?

- jos pelitililleni jäi rahaa, miten pääsen käsiksi siihen?

- olisiko Veikkaus mahdollisesti voinut muuttoni havaittuaan ottaa minuun yhteyttä ja kertoa, että pelitilini suljetaan, sen saldon, ja siellä mahdollisesti olevien rahojen tulevan kohtalon?

No ei kai, kai tämä ihan hyvin on hoidettu.

e: kävin selaamassa pankkitilieni tilitapahtumia (monikossa, koska en muista minkä tilin olen määrittänyt veikkauksen vastatiliksi). Yhdeltä tililtä löytyi tapahtuma VEIKKAUS +0,44. Kaikesta päätellen tämä on ollut pelitilini saldo ja se on minulle maksettu. Kiitos Veikkaus kun viestitit asian näin selkeästi ja yksikäsitteisesti (mitään viestiä ei tapahtuman yhteydessä ollut)

0
0
3.10.2021 - 17:23

tappio

+605
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
339
hauturi kirjoitti:

No ei kai, kai tämä ihan hyvin on hoidettu.

Hienoa kuulla että hyvät asiat pysyy. Ihan samalla tavalla kävi itselleni reilut parikymmentä vuotta sitten kun viimeksi muutin kirjat ulkomaille.

Selkeästi Veikkauksessa on tajuttu, että jos se ei ole meidän omasta mielestä rikki niin turha korjata. Eihän ne muuttaneet enää ole edes asiakkaita joten ei niitä tarvitse palvella.

0
0
3.10.2021 - 18:22

tonza

+1184
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
595

Veikkauksen nettipokerihan on yhdistetty itavaltalaisten pelaajien kanssa, eli jos olisit muuttanut Itävaltaan, ainakin pokeria olisi pitänyt pystyä pelaamaan. 

0
0
3.10.2021 - 18:41

Pörssimörssäri

+1182
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
821

Itelle kaynyt samat myos - veikkausen tili kiinni ja rahat tilille. Vaikka kommunikoinnin voisi hoitaa paremmin, niin en nyt kylla tasta asiasta viitsisi lahta Veikkausta teilaamaan. Rahat kumminkin maksettiin ja ilman vaivaa. Iso osa kansainvalisista nettikasinoista tekee kaikkensa rahojen kallaamiseksi moninaisiin syihin vedoten ja se etta saa taistelun jalkeen omansa pois on jo iso voitto. 

0
0
3.10.2021 - 22:08

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316
Pörssimörssäri kirjoitti:

Itelle kaynyt samat myos - veikkausen tili kiinni ja rahat tilille. Vaikka kommunikoinnin voisi hoitaa paremmin, niin en nyt kylla tasta asiasta viitsisi lahta Veikkausta teilaamaan. Rahat kumminkin maksettiin ja ilman vaivaa. Iso osa kansainvalisista nettikasinoista tekee kaikkensa rahojen kallaamiseksi moninaisiin syihin vedoten ja se etta saa taistelun jalkeen omansa pois on jo iso voitto. 

Tämä on tietysti ihan totta, tosin Veikkauksen tapauksessa en nyt kyllä olisi mitenkään osannut edes kuvitella, että rahat häviäisivät jonnekin. Toki niiden saamiseksi olisi voinut joutua näkemään vaivaa, mitä nyt ei joutunut ja siitä pisteet.

Minua närästää tässä oikeastaan se, että

- veikkauksen softa on niin onneton. Olisiko liikaa vaadittu, että joko

a) tilille olisi päässyt edelleen kirjautumaan, muttei pelaamaan. Kirjautumisen jälkeen olisi voinut tulla tieto, että "olemme lopettaneet asiakkuutesi ulkomaille muuttosi vuoksi ja maksaneet pelitilisisi saldon ilmoittamallesi vastatilille". Kuitenkin olisi voinut esim. nähdä pelihistorian ja tapahtumat.

b) siinä vaiheessa kun ensimmäisen kerran yritin pankkitunnuksilla, olisi kerrottu em. asia, eikä pyydetty uutta pankkitunnistautumista ja kerrottu jotain aika lailla asian vierestä

lisäksi myös mobiiliclientti voisi sanoa jotain muuta kuin "Yhdistetään..." ikuisesti

- sieltä ei tosiaan tullut minkäänlaista ilmoitusta muullakaan tavalla, esim. sähköpostilla tai kirjeellä

Mutta, en ole veikkausta "teilaamassa", vaan pikemminkin moitin juuri tuota kommunikaatiota ja softaa.

0
0
7.10.2021 - 20:01

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Sain eilen ensikosketuksen Luxemburgin terveydenhuoltoon. Vasempaan käteen tuli muutama päivä sitten "jäätyneen olkapään" tapaisia oireita, jotka pahenivat sille tasolle, että rupesivat haittaamaan nukkumista ja jokapäiväistä elämää. Päätin siis yrittää saada ajan lääkärille.

Täällä on käytettävissä Doctenan palvelu (doctena.lu), jolla voi hakea lääkäreitä (ja muita terveydenhuollon ammattilaisia) erikoisalan, sijainnin ja kielitaidon mukaan. Myös muita vastaavia saattaa olla, en ole vielä ehtinyt tutkia tarkemmin. En tiedä kuinka kattavasti lääkärit ovat mukana tuossa, mutta aika hyvin sieltä tuntui löytyvän vaihtoehtoja. Useimmille näkee myös vapaat ajat. Suhteellisen läheltä työpaikkaa löytyikin englantia osaava yleislääkäri, jolla oli vapaa aika vielä samana iltana. Palvelusta pystyy varaamaan ajan ja siitä tulee vahvistus mailiin. Kaiken kaikkiaan aikoja tuntui olevan hyvin tarjolla, ainakin yleislääkäreille.

Koska en ollut aiemmin käynyt ko. lääkärillä, hän kyseli taustatiedot terveydentilasta, pysyvistä lääkityksistä jne ja kirjasi ne ylös. Mitään Kanta-palvelun kaltaista täällä ei ilmeisestikään ole, vaan jos menee toiselle lääkärille, joutuu kaiken kertomaan uudestaan; lääkärille ei voine antaa oikeuksia nähdä toisen lääkärin kirjauksia, koska kaikilla on omat järjestelmänsä. Käynnin alussa kysyttiin paikallinen CNS-kortti, ja käynnin lopussa lääkäri laskutti runsaat 50 euroa. Summan kuultuani ajattelin että se on "KELA"-korvauksen jälkeen maksettavaksi jäävä määrä, ja pidin sitä oudon suurena suhteessa aiemmin kuulemaani. Lääkäri kuitenkin kirjoitti valmiiksi kuoreen CNS:n osoitteen ja käski lähettämään kuitin sinne, jolloin korvaus tulee sitten aikanaan tilille. Eli omaa maksettavaa jäänee n. 10 euroa.

Lääkäri antoi myös reseptin, jonka kanssa suuntasin läheiseen apteekkiin. Siellä CNS:n korttia ei tarvittu, koska kaikki tarvittavat tieto oli jo reseptissä. Korvaus huomioitiin siellä suoraan kuten Suomessakin, ja 25 euron lääkkeistä piti maksaa itse n. 15 euroa.

Seuraavaksi pitää sitten joko saada paikallinen tili auki (sekin prosessi etenee) ja pankista RIB, tai sitten keksiä mikä on sopiva vastine suomalaisesta pankista. CNS nimittäin haluaa ensimmäisellä kerralla todisteet pankkitilin kuuulumisesta minulle, pelkkä IBANin ja BICin ilmoittaminen ei (ainakaan ohjeiden mukaan) riitä. Lisäksi sain lähetteen fysioterapiaan, nähtäväksi jää miten korvauspuoli toimii siellä.

0
0
9.10.2021 - 13:28

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316
hauturi kirjoitti:

Mitään Kanta-palvelun kaltaista täällä ei ilmeisestikään ole, vaan jos menee toiselle lääkärille, joutuu kaiken kertomaan uudestaan; lääkärille ei voine antaa oikeuksia nähdä toisen lääkärin kirjauksia, koska kaikilla on omat järjestelmänsä.

Tämän kirjoittamista seuraavana päivänä posti toi kirjeen, jossa oli eSanté-palvelun aktivoimisavaimet. Kävin äsken aktivoimassa kyseisen palvelun, ja ilmeisesti se on jossain määrin Kanta-palvelua muistuttava systeemi. Ihan kaikki hienoudet eivät vielä auenneet, koska osa käyttöliittymistä on vain ranskaksi, osa myös saksaksi, ja rokotushistoria näyttäisi olevan myös englanniksi. Sen verran kuitenkin totesin, että ainakaan tuon lääkärikäyntini tietoja ei palvelussa näkynyt. Pitää tutustua myöhemmin lisää.

0
0
13.10.2021 - 17:24

gonatsu

+248
Liittynyt:
29.6.2014
Viestejä:
113

Kataloniassa, eli hieman etelämpänä, on julkisella puolella käytössä tuollainen jaettu palvelu, mutta vaikuttaa siltä että yksityisillä toimijoilla ei ole pääsyä siihen, eikä toistensa järjestelmiin, eikä toki julkiselta puolelta myöskään pääsyä yksityisen puolen järjestelmiin. Voisikohan toimia vastaavalla tavalla sielläkin?

0
0
13.10.2021 - 18:15

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316
gonatsu kirjoitti:

Kataloniassa, eli hieman etelämpänä, on julkisella puolella käytössä tuollainen jaettu palvelu, mutta vaikuttaa siltä että yksityisillä toimijoilla ei ole pääsyä siihen, eikä toistensa järjestelmiin, eikä toki julkiselta puolelta myöskään pääsyä yksityisen puolen järjestelmiin. Voisikohan toimia vastaavalla tavalla sielläkin?

Täällä ei (tietääkseni) ole varsinaista julkista puolta. Täällä kaikki ovat yksityisiä toimijoita, joiden käytön CNS sitten suurelta osin korvaa. Tietääkseni sairaalat ovat yksityisiä, mitään suomalaista terveyskeskusta vastaavaa en ole nähnytkään, lääkäreillä on yksityisvastaanotot (yleensä joko muutaman lääkärin yhteisvastaanotto, tai sitten sairaalan yhteydessä) jne. En ole myöskään vielä törmännyt Mehiläisen/Terveystalon kaltaisiin valtakunnallisiin lääkäriasemaketjuihin.

Mutta, ehkä tuo systeemi vielä kirkastuu. Voi myös olla, että se on sen verran uusi, että kaikki eivät ole vielä siihen liittyneet. Niinhän se oli muistaakseni Kanta-palvelunkin alkuvaiheessa, että osa lääkäriasemista käytti ja osa ei.

e: Korjataas vähän, on täällä ainakin julkisia sairaaloita: https://en.wikipedia.org/wiki/Centre_Hospitalier_de_Luxembourg

e2: ja lisätietoja: https://www.luxtimes.lu/en/health/hospitals-healthcare-602d6941de135b92…

0
0
14.10.2021 - 19:32

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Luxemburgilainen pankkitili on saatu auki, ja ensimmäiset rahatkin laitettu siirtymään kohti sitä. Verkkopankki toimii moitteettomasti sekä puhelimella että selaimella. Täällä on tunnistautumiseen käytössä "LuxTrust", eli keskitetty palvelu joka toimittaa tuollaisen OTP-laskurin. Sitä käyttäen voi sitten ottaa käyttöön esim. puhelinsovelluksen, jos ei halua laskuria kuljettaa mukanaan. Ymmärtääkseni samaa LuxTrustia käytetään monenlaiseen sähköisen asioinnin tunnistautumiseen. https://www.luxtrust.com/en/individuals. Tiliin liittyvät kortit eivät ole vielä saapuneet.

Myös saksalaisen tilin avausta on yritetty uudestaan, tällä kertaa eri pankkiin kuin viimeksi (samaan mihin avasin tilin Luxissa). Lomakkeet on täytetty ja tunnistautuminen hoidettu, mutta toistaiseksi ei ole kuulunut vielä mitään. Jännityksellä odotan.

Sen sijaan autovakuutuksen ottaminen tökkii pahasti. Olen nyt kolmelta eri vakuutusyhtiöltä koittanut selvittää, miten saan Suomen vahingottomuushistorian huomioitua täällä. Suomesta sai kyllä suoraan LVK:n sivuilta todistuksen, mutta toistaiseksi kukaan ei ole halunnut kertoa miten sen kanssa toimitaan täällä. Vakuutuksen voi kyllä ostaa vaikka netistä, ei siinä mitään, mutta siinä prosessissa ei kyllä missään kohtaa kysytä onko mahdollisesti ulkomaista vahingottomuustodistusta. Sen sijaan kysytään Schadenfreiheitsklassea, mutta mistään ei kyllä selviä minkälaiseen SF-luokkaan suomalainen vahingottomuushistoriani oikeuttaa. Yhdestä vakuutusyhtiöstä olen saanut vastauksen, että huomioidaan, mutta jatkokysymykseen miten pitäisi toimia on vastattu hiljaisuudella. Pitäisi saada tuo Suomesta ajamani tilapäisauto paikalliseen vakuutukseen ja rekisteriin, niin pääsisi ostamaan oikean auton ja tarjoamaan tuota vaihdossa. Epäilen että paikallinen mersumyyjä ottaa nihkeämmin vastaan suomalaisin kilvin varustettua vaihdokkia (ja vaikka ottaisi, pitäisi vakuutuskysymys kuitenkin saada ratkaistua uuden auton osalta)

Toinen mikä tuntuu tökkivän on saksalaiseen sairaskassaan liittyminen. S1-lomake ja kassan oma lomake on lähetetty, mutta mitään ei kuulu. Tänään laitoin huhuilua siihen suuntaan, josko viitsisivät kommentoida papereitani jollain tavalla. Katsotaan miten käy. Voihan se olla että pitää yrittää toista sairaskassaa, täällä niitä tuntuu riittävän.

Myös Luxemburgin verottaja on hidastanut vastausvauhtiaan lähemmäs lupaamaansa 30 päivää. Se on onneksi vähiten kiireellinen asia, ensi keväänä täytyy joka tapauksessa värvätä asiantuntija-apua veroilmoituksen tekemiseen, ja viimeistään siinä vaiheessa tuo siviilisääty tulee sitten huomioitua oikein (mikä sitten ikinä oikein onkaan).

0
0
14.10.2021 - 21:35

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316
Slice kirjoitti:

Kannattaisko sijoitukset viedä luxiin turvaan Suomen valtiolta.

Siirrettävissä olevia sijoituksia on varsin vähän, ja meikälaisen sijoitusprofiilille ainakin Luxembourg näyttää kuluiltaan kohtuullisen kovalta. Lisäksi voi olla että jotain tulee realisoitua esim. em. autokauppaa tai lopullisen muuton kuluja varten. Ei siis ole ainakaan to-do listan kärkipäässä.

Sitä en ole vielä miettinyt sijoitanko täällä mahdollisesti säästöön jääviä varoja täällä vai Suomessa. Kaikki aikanaan.

0
0
17.10.2021 - 14:04

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Täällä avautuminen näköjään auttoi, sain perjantaina postia sairaskassalta, jossa tosin pyysivät minua toimittamaan lomakkeen, jonka olen jo kerran toimittanut. Lisäksi sain lauantaina (!) sieltä sähköpostin, jossa sanottiin sama asia.

Myös autovakuutus etenee. Kolmas yhtiö, jota lähestyin asiassa vastasi, ja pyysi soittamaan. Perjantaina soitin, lauantaina toimitin sähköpostilla pyydetyt asiakirjat ja samana päivänä (!) sain tarjouksen ja evb-koodin. Nyt pitäisi kaikki olla kunnossa myös auton rekisteröimistä silmällä pitäen.

Saksalaisesta pankista tuli CRS- ja FATCA-lomake, jonka pyysivät täyttämään ja lähettämään. Oletan, että aikovat avata tilin ne saatuaan, mutta aika näyttää.

Lauantaina (!) posti toi myös Luxemburgin pankin VPay-kortin PIN-koodin, joten ehkä itse korttikin on tulossa. Visa Gold tullee myöhemmin, koska siihen liittyvät paperit kuittasin vasta viime viikolla.

Perjantaina lähestyin muutamaa välittäjää koskien muutamaa vuokrattavaa taloa Luxemburgissa. Yksi olisi halunnut sekä minulta että hauturskalta passikopion, kolme palkkakuittia ja työsopimuksen ennen kuin pääsisi edes näytölle. Toiselle riitti suullisesti annettu tieto tuloista ainakin näin alkuun. Hankalinta on löytää sopiva kämppä johon saa viedä myös koiria. Eräs vastasi kysymykseeni että koirat eivät ole sallittuja, tosin lauantaina (!) saman toimiston toinen edustaja pyysi kuvia koirista selvittääksen asiaa.

0
0
20.10.2021 - 19:17

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316

Rahan siirto suomalaisesta pankista luxemburgilaiseen kesti vaatimattomasti torstaiaamusta keskiviikkoiltapäivään, eli käytännössä viisi pankkipäivää. Ilmeisesti joku hyppäsi autoon ja lähti tuomaan rahoja sillä, mutta unohtui viikonlopun jälkeen muutamaksi päiväksi ryyppäämään.

Toisaalta yksi palveluntarjoaja lupasi maksua vastaan rekisteröidä autoni saksaan. Auto pitäisi kuulemma jättää kahdeksi päiväksi heille, ekana viedään kilvet ja paperit toimistolle ja tokana saadaan uudet kilvet ja paperit takaisin. Todellisuudessa homman voi hoitaa yhdellä käynnillä ja ajanvarauksella, kilvet pitää toki ruuvata irti mennessä ja uudet kilvet kiinni palatessa.

0
0
21.10.2021 - 07:10

mskomu

+1338
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
666

Suosittelen kokeilemaan virolaista yksisarvista, eli Wiseä. Tuli käytettyä tuota aika paljon, kun asuin Aasiassa. Helppokäyttöinen, tai oli aika nopea opetella käyttämään insinöörimäisesti ohjeita lukematta. Rahansiirrot kestivät minuutteja ja kulut olivat luokkaa viidennes siitä, mitä tavalliset pankit olisivat veloittaneet.

0
0
21.10.2021 - 08:21

hauturi

OP
+3089
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2316
mskomu kirjoitti:

kulut olivat luokkaa viidennes siitä, mitä tavalliset pankit olisivat veloittaneet.

Kulut? Tavalliset pankit eivät veloita SEPA-siirroista kuluja. (pikasiirroista toki, mutta silloin puhutaankin muutamien sekuntien kestosta)

e: No ei wisekään ota tonnin EUR-EUR siirrosta halvimmalla tavalla kuin 0,41, mutta se kestää sitten suunnilleen sen mitä SEPA-siiirron pitäisi minun kokemukseni mukaan kestää.

0
0
21.10.2021 - 08:16

mskomu

+1338
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
666
hauturi kirjoitti:

Kulut? Tavalliset pankit eivät veloita SEPA-siirroista kuluja.

Niin joo, ei tietenkään ole valuuttasiirto, kun molemmat maat toimivat euroilla. Ehkei ole euroalueen sisällä niin kätevä.

0
0
21.10.2021 - 10:52

tappio

+605
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
339
mskomu kirjoitti:

Suosittelen kokeilemaan virolaista yksisarvista, eli Wiseä. Tuli käytettyä tuota aika paljon, kun asuin Aasiassa. Helppokäyttöinen, tai oli aika nopea opetella käyttämään insinöörimäisesti ohjeita lukematta. Rahansiirrot kestivät minuutteja ja kulut olivat luokkaa viidennes siitä, mitä tavalliset pankit olisivat veloittaneet.

Itse olen tuota nyt kayttanyt, mutta kulut on pienet vain pienia summia liikuteltaessa. Isoimmilla summilla (jo alta 10 tuhatta euroa) on kivijalkapankit taas halvempia.

0
0
21.10.2021 - 14:46

Bob Fleming

+6
Liittynyt:
28.10.2015
Viestejä:
41
hauturi kirjoitti:

 

mskomu kirjoitti:

kulut olivat luokkaa viidennes siitä, mitä tavalliset pankit olisivat veloittaneet.

 

Kulut? Tavalliset pankit eivät veloita SEPA-siirroista kuluja. (pikasiirroista toki, mutta silloin puhutaankin muutamien sekuntien kestosta)

Pikasiirto kesti tällä viikolla vain 1,5 vuorokautta Saksa -> Suomi. En tiedä saiko lähettäjä kulunsa takaisin.

0
0