Olet täällä

Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 21.11.2020 01.49

Toimenpidelista kuulostaa erittäin hyvältä! Pääomaan kuuluu erilaisten omaisuuserien lisäksi myös sosiaalinen ja henkinen pääoma. Ja varmaan näillä kaikilla on oma paikkansa hyvän elämän rakentamisessa.

Koodipolustani vielä, kun kerran luontaisesta kiinnostuksesta puhutaan... En tuntenut suurta intoa aihetta kohtaan koulunpenkillä, enkä uskonut enää useamman vuoden koodittoman työjakson jälkeen palaavani koodaamaan. Työelämä kuitenkin johdatteli tämän valinnan eteen, kun päädyin rooliin joka sisälsi myös koodiaspektin. Halusin erikoistua, koska sekatyöläisyys ei tuntunut johtavan haluamiini tuloksiin.

Tuo edellä mainitsemani Newportin kirja avasi silmät. Kirja kumoaa ns. intohimohypoteesin, ja kuvaa miten puhtaasti osaamisen kehittämisen kautta, vaikka ala ei alunperin ei olisikaan se suurin intohimo, voi saada merkittävää tyydytystä ja erityisesti itselleen sopivat puitteet. Newport on ehdottoman tiedeperustainen kirjailija ja perustelee teesejään tuoreella psykologian tutkimuksella. Esim. tältä listalta puolet tai enemmänkin ovat asioita joita on huomattavasti helpompaa edistää, jos uraa tekee osaamisen kehittämisen kautta ja työmarkkinan ominaisuudet huomioiden.

Tärkeintä mun mielestä on ihan oikeasti fokus - että päättää mihin pyrkii, varmistaa että se sopii omaan luonteeseen ja lahjoihin, ja sitten tekee sen mitä tavoitteeseen pääsy edellyttää. Se voi tarkoittaa OP:n tapauksessa esim. niiden puhe- ja myyntitaitojen kehittämistä.

Itse jouduin ostamaan coachausta haastattelutilanteisiin, kun oli jossakin kohtaa oma esiintyminen pullonkaulana. Pullonkauloja on ollut matkan varrella muitakin. Niiden tunnistaminen ja selvittäminen on kiinnostava osa oman palapelin rakentamista, jos vaan hyväksyy sen, että prosessi ei aina ole helppo tai mukava.

Edelleen rohkaisevin terveisin!

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 19.11.2020 06.30

Unen laadun ja määrän parantaminen auttaa varmastikin jaksamista ja fiiliksiä. Myös meditaatiosuositusta komppaan, koska se tutkitusti nollaa fysiologisia stressireaktioita, antaa rauhaa ja tavallaan uutta näkökulmaa omaan itseen ja elämään. Hyvällä tuurilla työpaikan paineetkin näyttäytyvät uudessa valossa. Jos on energiaa, niin suosittelen Mindfulness-Based Stress Reduction ohjelmia (esim. tätä originaalia), jolla on vuosikymmenien käytännön historia ja tuloksia tukeva tieteellinen tutkimus takana. Jos on vähemmän energiaa, niin appien kanssa voi päästä helpommin alkuun.

Rohkaisen hoitamaan jaksamisen ja mielialat suunnilleen kuntoon, ja sitten jos siltä tuntuu, rohkeasti hakemaan uutta lähtöä.

--

Kiinnitti huomion OP:n maininta että hakemuksiin tulee vastaukseksi lähinnä automaattista kiitosviestiä.

- Millainen dynamiikka toimialallasi työmarkkinoilla on? Paljon hyviä hakijoita ja vähän hyviä paikkoja?

- Kuinka hyvin kokemus ja osaaminen vastaavat haettuja paikkoja? Muodostuisiko haetusta paikasta "looginen seuraava askel" OP:n uralla?

- Onko itse hakemus ja CV kunnossa? Aika usein näissä on parantamisen varaa, ja lähinnä toimialoilla joilla markkina vetää kuin Moolokin kita on joillakin, ainakin omasta mielestään varaa jättää CV:n ja hakemuskirjeet hinkkaamatta.

Jos yksinyrittäjäksi lähtee, niin vastaa oman erikoisosaamisensa lisäksi myös markkinoinnista ja myynnistä. Joillakin aloilla tai kontaktiverkostojen varassa voi käydä kuin itsestäänkin. Jos ei, niin miettisin huolella kuuluvatko nämä omiin vahvuuksiin..

Avaimet (ainakin jonkinlaiseen) onneen löytyvät siitä, että on erikoisosaamista mikä sopii omiin vahvuuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin, ja osaamiselle on riittävästi kysyntää, että voi vaikuttaa omiin työehtoihinsa, tai että työpaikka ylipäätään voi irrota.

--

Itselläni oli 6 vuotta sitten valinnan paikka omalla urallani. Suuntaa hakiessa löysin jotakin valoa seuraavista lähteistä Cal Newportin So Good They Can't Ignore You, Clifton Strengths Finder sekä samojen kavereiden kirja Strengths Based Leadership. Kelasin sen hetkisen työkokemuksen ja osaamisen läpi, mietin mitä rooleja tältä pohjalta voisi olla saatavilla. Tältä pohjalta päätin omat vahvuuteni huomioiden suuntani (eli keskityn koodaamiseen, enkä esim. projektien vetämiseen), ja se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

Omien valintojeni sijaan koitan tässä nostaa esille prosessia: Miettii mitkä tekijät tuovat työtyytyväisyyttä yleisesti, mitkä omat vahvuudet ovat, ja mitä työmarkkina voi mahdollistaa. Sitten tekee toivottavasti hyviä ratkaisuja, jotka vievät eteenpäin ja tuovat mielekästä sisältöä myös työelämään.

--

P.S. Haaveilen itsekin varhaisesta eläköitymisestä, omista projekteista, kaikenlaisesta. Tässä nyt kuitenkin tällainen "lemons to lemonade" näkökulma, että jos työelämässä mukana roikkuu, niin miten voisi koittaa tehdä siitä itselleen parempaa.

 

Näytä koko viesti
Perintöverosuunnittelua (metsä, mökki + asunto) - 17.11.2020 08.11

Muutama kuukausi vierähtänyt ja päätöksiäkin ehditty tekemään, joten ehkä on hyvä hetki päivittää tilannetta tänne. Veljeni lähtee mukaan metsäpalstan sukupolven vaihdokseen, minä en.

En ulkomailla asuvana pysty laillisesti hyödyntämään porkkanaksi viriteltyjä verovähennyksiä. Espanjassa lahjavero on kovempi kuin perintövero, ja ulkomailla asuvana maksan Suomesta saadusta lahjasta kovemman verokannan mukaan, eli Espanjan. Suomesta saadusta perinnöstä ei puolestaan tarvitse maksaa verot kuin Suomeen.

Metsäpalstan todellista markkina-arvoa on vaikea määrittää, ja numeroihin saa leipoa aika kovia oletuksia sisään, että ihan puhtaasti eurojen näkökulmasta tähän kannattaisi lähteä täältä käsin mukaan. Äidilleni ja veljelleni ratkaisu kelpaa, joten näillä mennään.

Kiitokset hyvästä keskustelusta ja vinkeistä!

Näytä koko viesti
Aspire Global - 15.11.2020 01.50

Tosi mielenkiintoista analyysiä. Täällä on 20-25% likvideistä Aspiressa kiinni, päivän kurssista riippuen, joten todellakin on seurannassa osake ja siihen liittyvät tekijät. Pitäisi ehkä paneutua enemmänkin, tai kotiutella jo osa voitoista.

IT-alalla toimineena voin sanoa että teknisesti heikko tai jälkeenjäänyt tuote vaikuttaa monella tavalla. Riippuu vähän missä kohtaa alustaa viat ovat. Asiakkaalle päin voi näkyä kankea käyttöliittymä jota ei onnistuta parantamaan, suoranaisia virheitä tai heikkoa saatavuutta. Devaajille päin voi näkyä sellainen teknisen velan kuorma esim. päivittämättömien riippuvuuksien tai heikkojen arkkitehtuuriratkaisujen muodossa, tai sitten vähän sinne päin tekemisen muodossa, että oikeasti pätevät ja kehittymishaluiset tekijät kiertävät tällaiset läjät kaukaa.

Siltikin, jos myynti pelaa ja tuote osuu johonkin markkinatarpeeseen voidaan vähän paskemmallakin platalla pöristellä menemään yllättävänkin pitkään.

Näytä koko viesti
Sampo - 30.7.2020 03.13

Myös mukana Sampon markkina-arvoa tukemassa. Nalle-kerhossa oltiin toki jo aiemminkin.

Näytä koko viesti
Mistä lähteä liikkeelle kun ei tajua - 22.7.2020 09.48

Pörssijumalan ehdotus on ihan suositeltava. Indeksiin/rahastoon säästämisen etuna ovat pienet kulut - kunhan valitsee pienikuluisen rahaston, eli sen Nordean rahaston ostaminen kannattaa lopettaa ja myydä omistukset. Toinen etu on sisäänrakennettu hajautus (riippuen toki rahastosta) ja kolmas että säännöllisen rahastosäästäjän ei erikseen tarvitse seurata markkinaa - ellei halua - ja pääsee joka tapauksessa nauttimaan osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton pitkällä aikavälillä.

Tässä ketjussa ei ehkä vielä mainittu osakesäästötiliä, joten jos OP haluaa tehdä suoria osakeostoja niin niitä varten kannattaa ehdottomasti perustaa oma osakesäästötili. Sellaisen voi perustaa myös Nordnetiin, ja varmasti muiltakin Suomessa toimivilta välittäjiltä löytyy tarjoomaa.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 22.7.2020 09.38

PikkuPro, milloinkohan olet päivittänyt selainta viimeksi? Jos klikkaat sellaista A-kirjaimen sisältävää sinistä ikonia alapalkista niin pääset AppStoreen. Ainakin itselläni näkyy sellainen. AppStore pitäisi löytyä myös Applications-valikosta. Katso AppStoren kohdasta updates millaisia päivityksiä ehdotellaan. Sitten klikkaat niitä.

Kokemukseni mukaan Safaria (MacBook oletusselain) ei tueta yhtä laajasti kuin Chrome tai Firefox. Jos surffaat Safarilla, niin voit kokeilla asentaa jonkun muun selaimen. Erilaiset sivustot saattavat toimia paremmin. Oma suosikkini on Firefox, ja kirjoittaisin esim. googleen "install firefox" ja klikkailisin siitä sitten eteenpäin.

Jos ainoat havaitut ongelmat on se, että Nordnet ja Airbnb toimivat vain osittain, ei ole perustetta uskoa että itse laitteessa olisi mitään vikaa. Toki jos ostat uuden, niin samalla myös softat ovat tuoreemmat.

Olisikohan tästä apua?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.6.2020 11.15

Financial Times julkaisi tuoretta tutkimustietoa koronaviruksen leviämisestä eri käytännön olosuhteissa.

Näiden juttujen jakaminen ilmaiseksi on merkittävä Public Service teko FT:ltä.

https://www.ft.com/content/2418ff87-1d41-41b5-b638-38f5164a2e94

Chart showing the risk of spreading Covid-19 is much higher where there is close and repeated personal contact than where contact is fleeting or more distant

Chart showing that people are much less likely to spread Covid-19 in outdoor settings than indoors. In one study, indoor contacts accounted for just 20% of contacts but 60% of infections.

Näytä koko viesti
Suuri Pörssiromahdus 2020 - 4.6.2020 11.18

Financial Timesin puolella myös mutuillaan (kaikki paitsi Morgan Stanleyn kaveri) karhumaista menoa

^ free read!

Itse nostaisin mielelläni osakepainoa, mutta en ole keksinyt mitä haluaisin juuri tällä viikolla lisätä. Sen sijaan on ollut höyläyspaikkoja (Nordea, Net Ent), joita on hyödynnetty. Nähdäkseni korona ei ole kadonnut yhtään mihinkään, ja kokonaisvaikutukset eivät vielä selvillä.

Odotan jonkinlaista aallokkoa, voi hyvin tulla vielä tämän syklin huippu loppuvuodesta, tai sitten ei. Sitä ennen fiilispohjalta tuntuu mahdolliselta jonkinlainen notkelma, ellei sitten kunnon epätoivon alho. Keskuspankit ovat kovasti vauhdissa tänä vuonna, ja kristallipalloa ei ole täälläkään. Aika varovaisesti mennään.

Näytä koko viesti
NET ENT - 3.6.2020 12.45

Kurkistelin onko Net Entiltä uutisia, kun kurssi sen verran vireästi nousee.

Anaalit asialla. Vapaa suomennos ja alkuperäinen alla.

--

Kova kasvu Yhdysvalloissa ja kustannussäästöt puhuvat sen puolesta, että Net Entin pörssikurssi voisi palata aiemmille arvostustasoilleen, kertoo SEB Equities tiistaisessa analyysissään.

"Vaikka pörssikurssi onkin noussut 50% vuodessa, on se vielä kaukana aiemmista huipuista, ja arvostustaso on vaatimaton, erityisesti jos katsotaan vuoden 2021-2022 ennusteita", kirjoittaa SEB. Red Tigerin hankinta on parantanut Net Entin kasvuennusteita, mutta SEBin mukaan ovat näkymät myös ydinliiketoiminnan orgaanisen kasvun osalta nousseet, erityisesti seurauksena yrityksen kasvusta Yhdysvalloissa.

... SEB nosti aiemmin keskiviikkona (tänään) ohjauskurssin 56:een kruunuun (41:sta), ja säilytti ostosuosituksensa.

---

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hög tillväxt i USA och kostnadsbesparingar talar för att Net Ents aktiekurs kan återvända till historiska nivåer, menar SEB Equities i en analys daterad på tisdagen.

"Även om aktiekursen är upp omkring 50 procent i år så är den långt under tidigare topp, och värderingsmultiplarna är modesta, i synnerhet baserat på estimaten för 2021-2022", skriver SEB i analysen.

Förvärvet av Red Tiger förbättrade Net Ents tillväxtprognoser, men enligt SEB har även utsikterna för att kärnverksamheten ska komma tillbaka till organisk tillväxt ökat, framförallt som en konsekvens av bolagets tillväxt i USA.

"Med bevis för en vändning under 2020, tror vi att värderingen kan fortsätta och återvända till historiska nivåer och att aktiekursen kan återhämta sig", skriver SEB, och som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på onsdagen höjer banken riktkursen till 56 kronor (41) med bibehållen köprekommendation.

Näytä koko viesti