47
forum
|

Arsi

+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Rohkaistuimpa minäkin jonkinlaisen sijoitusblogin tänne avaamaan. Taustoista sen verran, että kolmekymppinen, ex-semipokkapro/vakavamielinen harrastelija kyseessä, nykyisin ihan oikeissa töissä. Pokerista olen jotain onnistunut minäkin joskus voittamaan, mutten kuitenkaan niin paljoa, ettei tarvitsisi nykyään tuota oravanpyörää polkea. Tosin jos omistaisin aikakoneen, niin saattaisin palata takaisin tuonne 2007 vuoteen ja tehdä joitain asioita toisin, sen verran on alkanut tämä perus 8-16 arki korpeamaan. Mutta se siitä, en ollut riittävän hyvä, enkä panostanut lajiin riittävästi joten haihattelut sikseen.

Pokerista jäi kuitenkin jotain hiluja käteen (vaikka kovin yritin jossain vaiheessa kaikkia voittoja kaataa kurkusta alas), lisäksi nykyisestä palkkatyöstä jää myös pääsääntöisesti jotain sukanvarteen. Näiden turvin olen onnistunut jonkinlaisen osakesalkun kasaamaan, ei tosiaan mikään set for life -ratkaisu, mutta kai noillakin masseilla muutaman vuoden elelisi. Sijoitustouhut aloitin joskus 2008 nostamalla opintolainaa ja ostamalla randomilla jotain osakkeita, sen suuremmin mistään mitään tietämättä. Jossain vaiheessa luin Erolan "Paras Sijoitus" -kirjan, ja sen seurauksena siirsin kaikki suorat osakeostot Seligsonin rahastoihin. Totesin tuon indeksisäästämisen kuitenkin jonkin ajan kuluttua liian tylsäksi tällaiselle elämäntapagämblerille, ja siirryin takaisin suoriin osakeostoihin.

Reilu vuosi sitten sitten sattumalta löysin tieni tänne, ja siitä saakka on tosiaan lähes päivittäin Sijoitustietoa tullut lueskeltua. Etenkin tämä foorumi on mielestäni erinomainen (vähän kuin pokkatieto oli silloin joskus), ja hienoa että Isot Pojat avaavat näkemyksiään tällaisten pörssipaistien luettavaksi. Toivottavasti taso kestää yhtä hyvänä myös tulevaisuudessa.

Sijoittamisen kanssa tuntuu olevan vähän sama juttu kuin pokerin kanssa; jokapäiväisessä elämässä keskivertokansalaisen kanssa asiasta on ihan turha yrittää mitään järkevää keskustelua saada aikaiseksi. "Minä olen onneksi tajunnut pysyä kaukana pörssipeleistä", "Sijoitan ennemmin itseeni" ym. -kommentit on kuultu moneen kertaan. Ehkä tilttautavimman ja samalla hauskimman keskustelun kävin yksi päivä töissä ihan fiksuna pitämäni henkilön kanssa aiheesta omistusasuminen vs. vuokralla olo. Keskustelu päättyi oikeastaan vihun kommenttiin "vuokralla-asujat eivät tajua sitä, että heille ei jää sitten työuran jälkeen mitään omaisuutta eläkepäivien varalle". Kun ei ole ylihintaista betonikuutiota ytimestä tai pystyyn lahoavaa rintamamiestaloa, ei voi olla mitään omaisuutta. Näinhän sen täytyy olla. 

Viime vuosien ajan sijoitusasteeni on ollut pääsääntöisesti vähintään 100%, tosin viime vuoden loppupuolella yritin vähän keventää kun joka puolelta toitotetaan tälle vuodelle rommausta (tosin näin taitaa olla ennustettu jo viime rommauksesta lähtien). Lisäksi todennäköisesti nyt keväälle on muutenkin vähän ylimääräisiä kuluja tiedossa. Onnistuinkin hetkellisesti keventämään osakepainon ~80% lukemaan. Sitten koitti viime torstai, ja pörssit kautta maailman sukelsivat (mielestäni perusteettoman paljon) Kiinan rommauksen perässä. Eihän tuollaista paniikkiostopaikkaa voinut jättää käyttämättä, ja osakepaino heilahtikin kertaheitolla taas hyvän matkaa vivun puolelle. Tämä herätteli ehkä hieman pohtimaan omaa riskinsietokykyäni. Olen aina ollut miestäni hyvä kestämään riskiä, mutta kyllä joku -50% sukellus (mikä tuskin nykyisellä menolla mikään mahdottomuus on) aikamoiset ranteet auki -fiilikset aiheuttaisi. Normityössä tuo tarkoittaisi kuitenkin vuosikausien raadantaa saada takaisin.

Pitkän aikavälin tavoitteena on otsikon mukaisesti saavuttaa riippumattomuus tavan oravanpyörätouhuista. Lisäksi a) en usko ikinä saavani minkäänlaista verovaroista maksettavaa eläkettä b) uskon, että tämä "hyvinvointi-Suomi" ainakin jossain määrin ajetaan alas, ja sairaanhoidosta, koulutuksesta ym. tulee enenevässä määrin maksullista. Realistinen aikaväli tavoitteen toteutumiseen voisi olla luokkaa 20 vuotta. Toki yllätyksiä saattaa suuntaan tahi toiseen tulla, mutta jonkinlaisen tavoitteen asettaminen ja seuranta tekee yleensä kaikesta paljon mielekkäämpää.

 

0
0
10.1.2016 - 23:47

Randy

+2
Liittynyt:
10.1.2016
Viestejä:
1

Sijoitustietoa on tullut seurattua päivittäin sen olemassaolon alusta saakka, mutta vasta nyt päätin tehdä tänne käyttäjätunnukset. Ja ihan vain siksi, että pääsin peukuttamaan yllä olevaa postausta. Hieno aloitus blogille! Itselläni on vähän samantyyppiset taustat ja tavoitteet, joten samaistuminen oli helppoa.

On muuten täysin totta tuo, miten hankalaa sijoittamisesta keskusteleminen on esim. omien tuttavien kanssa. Itse olen huomannut, että yleisin reaktio on se, että vastapuoli mieltää keskustelun aloittajan haluavan vain rehennellä varallisuudellaan, vaikkei kyse ole lainkaan siitä. "Eihän sitä nyt tavallisella työssäkäyvällä mitään rahaa sijoitettavaksi jää, rikkaiden hommaa", nämä tällaiset argumentit on kanssa tullut kuultua turhan useasti. Ja samalla kaverilla voi vaimonsa kanssa olla 250k asuntolainaa, koska se on ihan normaalia...

Jatka blogin suhteen samaan malliin! Ehkä sitä voisi itsekin vielä jonain päivänä rohkaistua ja aloittaa oman blogin, jos saisi sen kautta pientä tolkkua näihin omiin "tuulipukusijoitteluihin".

0
0
11.1.2016 - 11:50

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Ty kommenteista ja kehuista molemmille! Tuokin on ihan totta, että voi olla monen sadan kilon asunto ihan helvetillisellä velkavivulla, ja silti a) "se on paljon riskittömämpää kuin ne pörssipelit" ja b) 200k€ asunnon omistajaa ei mielletä samalla lailla pahaksi porvariksi kuin 200k€ osakesalkun omistajaa, eikä sitä tarvitse näin ollen Suomessa kadehtia.

Sinappikaasu kirjoitti:

Loistava avaus! Mitä arpakuponkeja löytyy salkusta?

Salkku on tällä hetkellä ehkä hajautetumpi kuin koskaan, sisältäen 8 eri lappua. Suurimmasta pienempään:

- Suominen

- Fortum

(Nämä kaksi muodostavat reilusti yli puolet painosta)

- Bittium

- Cargotec

- Neste

- Wal Mart (ostin viime vuoden loppupuolella, kun ilmoittivat heikentyneistä näkymistä ja kurssi syöksähti päivässä 2fig% alas)

- Incap

- Statoil

 

Viimeksi mainittua ostin joskus Joulun korvilla, kun ajattelin että oltaisiin jo lähellä pohjia ölpän hinnassa. No ihan näin ei asia näköjään ollut, vaan ihan mukavasti saisi tappioita tuosta jo talteen. Saanko muuten vähentää ulkom. luovutustappiot kotimaisten osakkeiden osingoista?

 

Em. Lappujen lisäksi on jotain Seligsonin rahastoa ja paria ETF:ää Nordnetissä.

0
0
11.1.2016 - 23:03

Velho

+1458
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
553

Tervetuloa mukaan! Itsekin oikeastaan samalla taustalla & profiililla liikkeellä, eli blogisi menee heittämällä seurantaan. Sellainen poikkeus profiilissa tosin, että pidän nykyisistä hommistani enemmän kuin mitä pidin pokerinpeluusta sen uran loppupuoliskolla. Imo pokeri kuitenkin perusgrindaajalle on melko tasaista, etten sanoisi itseään toistavaa puurtamista. Samat kortit, saitit, verat päivästä toiseen. Livessä peliseurasta pientä vaihtelua ajoittain, usein siinäkin samat naamat. Siinä vaiheessa kun oli selvää että mitään isompaa scorea ei enää tule, homma alkoi myös tuntumaan aika tarpeettomalta, sehän ei sinänsä tuota mitään hyvinvointia yhteiskuntaan. Jos olisi ollut toiveita 7-fig tuloista niin toki olisin voinut elää tuon moraalifilosofisen dilemman kanssa, mutta kun sellaisia ei koskaan ollut näköpiirissä, niin aika helppo päätös siirtyä tekemään jotain tuottavaa elämällään.

Haluaisin muuten herättää keskustelua siitä, että eikö kukaan pidä outona miten monen tavoitteena on tämä klassinen vapaaherra-status. Taloudellisen riippumattomuuden tavoitteen ymmärrän ja itsekin jollain pitkällä aikavälillä tavoittelen sitä, mutta en usko että hedonistinen toimettomuus tekee lopulta ihmisestä kovin onnellista. Ihminen on tehty toimimaan ja yleensä ihmiset saavat tyydytystä siitä, että he ovat hyviä jossain ja heidän toimintansa tuottaa hyvää muille ihmisille. Taloudellinen riippumattomuus tästä näkökulmasta on väline, joka mahdollistaa itsensä vapaan toteuttamisen, mutta se ei ole päämäärä itsessään. 

0
0
12.1.2016 - 17:37

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Ty Velho! Totta tuokin, että pidemmän päälle tuo nettigrindaaminen on itsessään aika puuduttavaa hommaa. Tuossa tuli vain kylkiäisenä sitten vapaus päättää täysin koska, missä, ja miten paljon sitä harrasti. Lopun aikaa saattoi sitten tehdä ihan mitä huvittaa (kuten hakata foorumeilla F5:ta ja odottaa että jotain tapahtuu...). Enkä minä täysin pokeria ole vieläkään hyljännyt, viime vuodestakin taisi kaikkinensa jäädä useamman kuun palkkaa vastaava siivu käteen. Mukava harrastus, kun sen harrastamisesta ainakin vielä toistaiseksi maksetaan harrastajalle.

Jos totta puhutaan, niin itsekin joku päivä mietin että mitä tekisin jos taloudellinen riippumattomuus olisi jo saavutettu. Nykyinen duuni ei ainakaan tarjoa palkan lisäksi juurikaan mitään muuta syytä aamusin kammeta itseään sängystä ylös, sen takia se meneekin toivottavasti tässä lähikuukausina vaihtoon. Jos löydän työn, jonka tekeminen tuntuu mielekkäältä, niin voi olla etten muuttaisi silloin taloudellisen riippumattomuuden saavutettuani juurikaan mitään. Eikä tavoitteena missään nimessä olekaan se, että lentäisi sitten viisikymppisenä jonnekin lämpimään ja löhöilisi palmun alla loppuelämän, vaan riippumattomuus tavan palkkatöistä avaisi vaan mahdollisuuden alkaa tehdä koska tahansa mitä haluaa. Ja pelkästään tuollaisen linen olemassaolo varmasti lämmittäisi mieltä, kuten jo nyt lämmittää tieto että voin vaikka huomenna sanoa itseni irti ja lähteä vuodeksi reissuun jos oikein alkaa ahdistamaan. Joidenkin mielestä raha ei tuo onnellisuutta, eikä siitä ole iloa jos ei "pistä kaikkea heti haisemaan", mutta itselleni ainakin nuo säästössä/sijoitettuna olevat eurot tuottaa paljon enemmän mielihyvää kuin se vuoden välein uusittu Audi. Säästössä olevilla rahoilla voi ostaa jotain mitä materiaan tuhlatuilla ei voi, vapaa-aikaa.

0
0
12.1.2016 - 18:22

Anonyymi

+45
Liittynyt:
10.7.2014
Viestejä:
91
Arsi kirjoitti:

Ty Velho! Totta tuokin, että pidemmän päälle tuo nettigrindaaminen on itsessään aika puuduttavaa hommaa. Tuossa tuli vain kylkiäisenä sitten vapaus päättää täysin koska, missä, ja miten paljon sitä harrasti. Lopun aikaa saattoi sitten tehdä ihan mitä huvittaa (kuten hakata foorumeilla F5:ta ja odottaa että jotain tapahtuu...). Enkä minä täysin pokeria ole vieläkään hyljännyt, viime vuodestakin taisi kaikkinensa jäädä useamman kuun palkkaa vastaava siivu käteen. Mukava harrastus, kun sen harrastamisesta ainakin vielä toistaiseksi maksetaan harrastajalle.

Jos totta puhutaan, niin itsekin joku päivä mietin että mitä tekisin jos taloudellinen riippumattomuus olisi jo saavutettu. Nykyinen duuni ei ainakaan tarjoa palkan lisäksi juurikaan mitään muuta syytä aamusin kammeta itseään sängystä ylös, sen takia se meneekin toivottavasti tässä lähikuukausina vaihtoon. Jos löydän työn, jonka tekeminen tuntuu mielekkäältä, niin voi olla etten muuttaisi silloin taloudellisen riippumattomuuden saavutettuani juurikaan mitään. Eikä tavoitteena missään nimessä olekaan se, että lentäisi sitten viisikymppisenä jonnekin lämpimään ja löhöilisi palmun alla loppuelämän, vaan riippumattomuus tavan palkkatöistä avaisi vaan mahdollisuuden alkaa tehdä koska tahansa mitä haluaa. Ja pelkästään tuollaisen linen olemassaolo varmasti lämmittäisi mieltä, kuten jo nyt lämmittää tieto että voin vaikka huomenna sanoa itseni irti ja lähteä vuodeksi reissuun jos oikein alkaa ahdistamaan. Joidenkin mielestä raha ei tuo onnellisuutta, eikä siitä ole iloa jos ei "pistä kaikkea heti haisemaan", mutta itselleni ainakin nuo säästössä/sijoitettuna olevat eurot tuottaa paljon enemmän mielihyvää kuin se vuoden välein uusittu Audi. Säästössä olevilla rahoilla voi ostaa jotain mitä materiaan tuhlatuilla ei voi, vapaa-aikaa.

 

Erittäin hyvää pohdintaa, ja olen pitkälti samoilla linjoilla kanssasi!
Mahdollisuus valita itse miten aikansa käyttää, on paljon arvokkaampaa kuin mikään tavara. Itsekin olen tällä hetkellä työssä, josta en suuremmin nautintoa saa. Saattaisin ehkä olla tällä hetkellä onnellisempi, mikäli käyttäisin aina palkkani surutta hauskanpitoon ja tavaroihin. Mutta sivuvaikutuksena tuolle joutuisin painamaan duunia lähes seitsemänkymppiseksi, eikä eläkkeeni siltikään tulisi olemaan järin hyvä. Vaakakuppi kallistuu siis itselläni säästämisen ja aikaisen eläköitymisen suuntaan.

0
0
13.1.2016 - 10:37

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Yksi asia mitä olen tässä jo varmaan vuoden päivät pyöritellyt, mutten ole vielä mitään konkreettista tehnyt, on sijoitusasunnon hankita. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii todennäköisesti jonkinlaisen velkavivun käyttöä, ja jotenkin tuntuu turvallisemmalta käyttää sitä asuntoon kuin osakesalkkuun (toki käytännössä vivutan myös salkkua jos minulla on samanaikaisesti osakkeita ja asuntolainaa). Sen verran olen asiassa edennyt, että olen välillä aina vilkuillut asuntotarjontaa ja vastaavasti vuokratasoja. Kiikarissa olisi jotain tämän tyylistä:

 http://www.etuovi.com/kohde/1164711?sc=M118163889&so=praq&pos=11

Pari kilometriä yliopistolle ja ammattikorkeakoululle, isompia remppoja juuri tehty. Vuokrataso tuntuisi liikkuvan siinä 450€ korvilla.

 

Asuntosijoituksen hyvät puolet vs. all-in osakkeet:

 • Hajautus eri omaisuuslajeihin
 • Velkavipu
 • Ideaalimaailmassa hyvä pitkäaikainen vuokralainen maksaisi kaikki kulut, eikä itse tarvitsisi tehdä muuta kuin ihmetellä velan hupenemista
 • Pienet remontit osaisin/viitsisin tehdä omin pikku kätösin

Huonommat puolet:

 • Todellisessa elämässä vuokralaiset vaihtuu -> vaivaa ja potentiaalisesti tyhjiä kuukausia
 • Omankin asunnon hankita tullee jossain vaiheessa eteen -> mahdollinen nihkeily pankissa lainojen kanssa, riskit velkavivun kanssa
 • Sijoitusomaisuuden hallinnan vaivalloisuus&epälikvidisyys vs. osakkeiden näppäily puhelimen näytöltä Nordnetistä
 • Vuokralaisen perseily-oddsit
 • Huonompi historiallinen tuotto kuin pörssissä, toki velkavivun ansiosta alussa parempi

 

Ehkä kummiskin hommaan sen oman kämpän ensin (jos sellaisen nyt ylipäätä hommaan). Yksi vaihtoehto olisi toki ostaa kämppä, asua siinä itse ensin se pari vuotta ja sitten laittaa vuokralle, mutta tuossa vaihtoehdossa nuo pienet opiskelijaboksit ovat kyllä poissuljettu vaihtoehto.

0
0
15.1.2016 - 07:37

Timbe20

-3
Liittynyt:
15.1.2016
Viestejä:
2

Hyvää settiä ja mukava löytää "vanhojen tuttujen" blogeja täältä yes

 

Millasella profiililla pokeria nykyään?

0
0
17.1.2016 - 16:49

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88
Timbe20 kirjoitti:

Hyvää settiä ja mukava löytää "vanhojen tuttujen" blogeja täältä yes

 

Millasella profiililla pokeria nykyään?

Täällä tuntuu tosiaan olevan koko Pokkatiedon väki. smiley

Pokerin aktiivipelaaminen jäi käytännössä samalla kun ~4v sitten menin töihin. Joitain pätkiä on vähän enemmän tullut nappeja paineltua, mutta pääsääntöisesti aika ajanviete/harrastelutasolle viime vuosina jäänyt. Viime vuonna tuli pitkästä aikaa vähän enemmän syksystä eteenpäin pelattua (lähinnä NL100 zoomia/rushia), mutta loppuvuoden vähän isomman kuopan myötä innostus on taas vähän laantunut. Ei tuo 8-16 työ ja nappien painelu oikein ainakaan itselläni toimi, jos yrittää vielä noiden lisäksi jotain muutakin elämää ylläpitää. Kiva harrastus tuo toki on, oman kirjanpidon mukaan ei yhtään tappiollista vuotta ole vielä lajin parissa tullut, vaikka on tuota joka vuosi sieltä 2007 lähtien kuitenkin jollain tasolla tullut pelailtua.

 

Pörssi on nyt alkuvuoden näyttänyt sitä karvaisempaa puolta. Viimeksi perjantaina tuli fiilis, että on "pakko" ostaa nyt jotain kun on näin halpaa, mutta lopulta kuitenkin jäi lisäostot tekemättä. Ehkä ihan viisas ratkaisu, kun kaikki omat rahat (ja vähän vieraidenkin) on tosiaan jo paineltu sisään. Öljyn hinnan kanssa on jännät ajat, kun jonkun graafin mukaan enää Saudit kykenee sitä tuolla 30$ hinnalla voitollisesti pumppaamaan. Luulisi että ei ihan loputtomiin voisi nykyinen tilanne jatkua, vaan kohta luulisi tapahtuvan jotain jännää. Mitä se sitten on, jää nähtäväksi.

0
0
17.1.2016 - 20:56

KepilläJäätä

+471
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
384

 

Yksi asia mitä olen tässä jo varmaan vuoden päivät pyöritellyt, mutten ole vielä mitään konkreettista tehnyt, on sijoitusasunnon hankita. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii todennäköisesti jonkinlaisen velkavivun käyttöä, ja jotenkin tuntuu turvallisemmalta käyttää sitä asuntoon kuin osakesalkkuun (toki käytännössä vivutan myös salkkua jos minulla on samanaikaisesti osakkeita ja asuntolainaa). Sen verran olen asiassa edennyt, että olen välillä aina vilkuillut asuntotarjontaa ja vastaavasti vuokratasoja. Kiikarissa olisi jotain tämän tyylistä:

 http://www.etuovi.com/kohde/1164711?sc=M118163889&so=praq&pos=11

Pari kilometriä yliopistolle ja ammattikorkeakoululle, isompia remppoja juuri tehty. Vuokrataso tuntuisi liikkuvan siinä 450€ korvilla.

 

Lappeenranta varmastikin olisi yliopisto ja amk -kaupunkina hyvinkin passeli asuntosijoittamista ajatellen. Tuo kohde tosin vaikuttaa nopealla vilkaisulla aika riskipitoiselta. Lähes 5€/m2 hoitovastike jo kertoo että ei todennäköisesti ole kovin hyvässä tikissä taloyhtiö. Kuvissa kylppäri näyttää tyyliin alkuperäiseltä vaikka jotain viemäriremppaa olikin jo tehty. Voi olla joku viritelmä eikä perinteinen linjasaneeraus jolloin remppakulua voi olla lähiaikoina aika paljon odotettavissa. Tuohon jos vaikka laskee 500€/m2 remppavaran niin ollaankin äkkiä reippaasti alle 5%:n tuotoissa, mikä ei kummoiselta kuulosta.

 

Asuntosijoituksen hyvät puolet vs. all-in osakkeet:

 • Hajautus eri omaisuuslajeihin
 • Velkavipu
 • Ideaalimaailmassa hyvä pitkäaikainen vuokralainen maksaisi kaikki kulut, eikä itse tarvitsisi tehdä muuta kuin ihmetellä velan hupenemista
 • Pienet remontit osaisin/viitsisin tehdä omin pikku kätösin

Kaikki hyviä huomioita! Jos tykkää pienestä puuhastelusta ja remppahommatkin sujuu niin varmasti sopiva sijoitusmuoto.

 

Huonommat puolet:

 • Todellisessa elämässä vuokralaiset vaihtuu -> vaivaa ja potentiaalisesti tyhjiä kuukausia
 • Omankin asunnon hankita tullee jossain vaiheessa eteen -> mahdollinen nihkeily pankissa lainojen kanssa, riskit velkavivun kanssa
 • Sijoitusomaisuuden hallinnan vaivalloisuus&epälikvidisyys vs. osakkeiden näppäily puhelimen näytöltä Nordnetistä
 • Vuokralaisen perseily-oddsit
 • Huonompi historiallinen tuotto kuin pörssissä, toki velkavivun ansiosta alussa parempi

 

Asiantuntijat tosiaan painottavat että asunnoissa on huonompi tuotto kuin pörssissä. Mutta ovatko sijoitusmuodot tosiaan samalla lähtöviivalla vertailussa? Asuntojen tuotto lasketaan ilman vipua kun taas pörssiyhtiössä on vipua (ja siten riskiä) jo valmiiksi sisällä. Jos sijoitusasunnon tuotto-odotukseen huomioitaisiin kevyt 20-50%:n vipu niin jo historiallisessa tuotossa saatettaisiin hyvinkin biitata osakkeet.

 

0
0
17.1.2016 - 23:03

Kommervenkki

+23
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99
KepilläJäätä kirjoitti:

Asiantuntijat tosiaan painottavat että asunnoissa on huonompi tuotto kuin pörssissä. Mutta ovatko sijoitusmuodot tosiaan samalla lähtöviivalla vertailussa? Asuntojen tuotto lasketaan ilman vipua kun taas pörssiyhtiössä on vipua (ja siten riskiä) jo valmiiksi sisällä. Jos sijoitusasunnon tuotto-odotukseen huomioitaisiin kevyt 20-50%:n vipu niin jo historiallisessa tuotossa saatettaisiin hyvinkin biitata osakkeet.

 

Asunnothan on kuluva hyödyke, joka itsessään ei pitäisi tuottaa lisäarvoa - päinvastoin. Teoreettisesti sen pitäisi arvonnousu vain kattaa inflaatio ja vuokrien ylläpitokustannukset pitkässä juoksussa. Se että mikä bias aiheutuu, kaavotuspolitiikasta, asumistuista, rahan halpuudesta ja laina-aikojen ja -ehtojen muutoksista hintoihin pitäisi pitkässä juoksussa tasoittua. No myönnän kyllä itsekin, ettei kaikki mene aina kuin oppikirjoissa ja asuntosijoittaminen viimeisen ainakin 20v aikana on ollut tuottoisaa, mutta iankaikkisesti sen "ylituoton" ei pitäisi jatkua. Esimerkiksi jos tulisi takaisin 80-luvun lainaehdot eli laina-aika max 10v. Miten käy asuntojen hintojen?

0
0
18.1.2016 - 16:51

KepilläJäätä

+471
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
384

Siitä olen samaa mieltä että tulevaisuuden tuottoja tai arvonnousua on hankala ennustaa, mutta ihan yhtä hankala on ennustaa pörssiyhtiöidenkään toimintaympäristöjen muutoksia.

Sitä yhä ihmettelen miten asuntosijoituksia pidetään yleisesti tuotto-odotukseltaan huonompana vaihtoehtona kuin suoria osakkeita. Jos halutaan verrata, niin pitäisi melkein verrata osakesijoituksia REIT-rahastoihin, jotka siis sijoittavat asuntoihin ja hyödyntävät kohtuullista velkavipua (siinä missä pörssiyhtiötkin).

Lainaus eräästä tutkimuksesta vuodelta 2015:

Vuosina 1994 - 2013 listatuista osakepohjaisista REIT –rahastoista saatu keskimääräinen vuosittainen kokonaistuotto oli 11,16 prosenttia S&P 500 –indeksin tuoton ollessa 8,22 prosenttia.

 

 

Itse uskon että osaava asuntosijoittaja pystyy vielä biittaamaan nuo reittien keskimääräiset tuotot hyvällä kohdevalinnalla sekä hoitamalla itse hallinnoinnin ja vuokraustoiminnan (ei hallinnointikuluja).

0
0
18.1.2016 - 17:58

Aki Pyysing

+11893
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6598
KepilläJäätä kirjoitti:

Itse uskon että osaava asuntosijoittaja pystyy vielä biittaamaan nuo reittien keskimääräiset tuotot hyvällä kohdevalinnalla sekä hoitamalla itse hallinnoinnin ja vuokraustoiminnan (ei hallinnointikuluja).

Tähän miekin uskon. Ja olen nähnyt monien tekevänkin. Mie en jaksa tehdä kohdevalintaa enkä ainakaan hoitaa hallinnointia enkä vuokraustoimintaa, joten ei sitten ole suoria asuntosijoituksiakaan.

Tuottavatko tulevaisuudessa asunnot vai pörssiosakkeet paremmin on ainakin miulle sumuista, mutta kun toinen ei ole arsenaalissa, en suuremmin murehdi asiaa. Jos asunnot kovasti nousevat ei se ole minulta pois.

Yleisesti olen sitä mieltä, että sijoitustoiminnassa(kin) kannattaa keskittyä siihen minkä osaa ja mikä kiinnostaa eikä roiskia sinne tänne siinä pelossa, että jossakin muualla voisi mennä paremmin.

0
0
18.1.2016 - 20:29

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Tervetuloa sijoitustietoon Arsi! Nicki on jäänyt muistiin pokerifoorumeilta.

KepilläJäätä kirjoitti:

Asiantuntijat tosiaan painottavat että asunnoissa on huonompi tuotto kuin pörssissä.

Syy miksi mun mielestä kaiken järjen mukaan osakkeissa pitäisi olla parempi tuotto kuin asunnoissa, mitä tapahtuisi jos asunnot tuottaisivat paremmin:

- Osakkeet ovat korkeampiriskisiä, hintaswingit on isompia. Asuntosijoittajana sulla on aina se asunto, jotain konkreettista jota omistat. Ihmisten on pakko asua jossain joten sulla on aina ostaja johonkin hintaan asunnollesi. Jos sulla olisi sekä tämä etu-oikeus että parempi tuotto, niin eihän pörssisijoittamisessa olisi mitään järkeä. -> Ihmiset sijoittavat pörssin sijasta asuntoihin -> asuntojen hinnat nousevat ja tuotto tippuu siihen asti kunnes on sopivalla tasolla suhteutettuna riskiin.

- Vähän sama kuin edellinen mutta jos asunnot tuottavat pörssiosakkeita paremmin, kannattaisi pelkästään sijoittaa isoon kasaan asuntoja, listata kokonaisuus pörssiin ja tyhmät pörssisijoittajat ostaisivat sen korkeammalla hinnalla kuin mitä sinä maksoit koska ne vaativat "vaan" osaketuottoa. Rinse and repeat kunnes asuntojen hinnat ovat "oikealla" tasolla.

Pienempi syy vielä, löytyy monia varovaisia harrastesijoittajia jotka eivät uskalla sijoittaa pörssiin ja näin ollen päätyvät turvalliseen asuntosijoittamiseen riippumatta tuotosta mikä nostaa ostohintoja eli pienentää tuottoa.

0
0
18.1.2016 - 20:41

KepilläJäätä

+471
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
384
Jeans kirjoitti:

Syy miksi mun mielestä kaiken järjen mukaan osakkeissa pitäisi olla parempi tuotto kuin asunnoissa, mitä tapahtuisi jos asunnot tuottaisivat paremmin:

- Osakkeet ovat korkeampiriskisiä, hintaswingit on isompia. Asuntosijoittajana sulla on aina se asunto, jotain konkreettista jota omistat. Ihmisten on pakko asua jossain joten sulla on aina ostaja johonkin hintaan asunnollesi. Jos sulla olisi sekä tämä etu-oikeus että parempi tuotto, niin eihän pörssisijoittamisessa olisi mitään järkeä. -> Ihmiset sijoittavat pörssin sijasta asuntoihin -> asuntojen hinnat nousevat ja tuotto tippuu siihen asti kunnes on sopivalla tasolla suhteutettuna riskiin.

- Vähän sama kuin edellinen mutta jos asunnot tuottavat pörssiosakkeita paremmin, kannattaisi pelkästään sijoittaa isoon kasaan asuntoja, listata kokonaisuus pörssiin ja tyhmät pörssisijoittajat ostaisivat sen korkeammalla hinnalla kuin mitä sinä maksoit koska ne vaativat "vaan" osaketuottoa. Rinse and repeat kunnes asuntojen hinnat ovat "oikealla" tasolla.

Pienempi syy vielä, löytyy monia varovaisia harrastesijoittajia jotka eivät uskalla sijoittaa pörssiin ja näin ollen päätyvät turvalliseen asuntosijoittamiseen riippumatta tuotosta mikä nostaa ostohintoja eli pienentää tuottoa.

Hyviä pointteja. Näinhän siinä juuri on käynyt että asunnot ovat tuottaneet erinomaisesti --> Pääomia on alkanut virtaamaan asuntoihin ja sijoitusmuoto on alkanut kiinnostamaan yhä useampia sijoittajia. Näin ollen esim kasvukeskusten yksiömarkkinat käyvät erittäin kuumina ja hinnat ovat nousseet pilviin muutamassa vuodessa. Eli keskimääräiset tuotot ovat selvästi laskussa. Isoa määrää hyviä kohteita on siis mahdoton löytää kerralla. Kuitenkin väittäisin että asuntomarkkinat ovat kaikkea muuta kuin tehokkaat jolloin yksittäisiä huippudiilejä tulee satunnaisesti eteen.

0
0
18.1.2016 - 20:50

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
KepilläJäätä kirjoitti:

Hyviä pointteja. Näinhän siinä juuri on käynyt että asunnot ovat tuottaneet erinomaisesti --> Pääomia on alkanut virtaamaan asuntoihin ja sijoitusmuoto on alkanut kiinnostamaan yhä useampia sijoittajia. Näin ollen esim kasvukeskusten yksiömarkkinat käyvät erittäin kuumina ja hinnat ovat nousseet pilviin muutamassa vuodessa. Eli keskimääräiset tuotot ovat selvästi laskussa. Isoa määrää hyviä kohteita on siis mahdoton löytää kerralla. Kuitenkin väittäisin että asuntomarkkinat ovat kaikkea muuta kuin tehokkaat jolloin yksittäisiä huippudiilejä tulee satunnaisesti eteen.

Juu, aivan varmasti jotkut pystyvät saavuttamaan huomattavasti keskimääräistä pörssituottoa kovempaa tuottoa sijoittamalla asuntoihin. Mutta niin pystyy myös jotkut valkkaamalla oikeat hepat pörssissä :)

0
0
19.1.2016 - 09:38

KepilläJäätä

+471
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
384
Jeans kirjoitti:

Juu, aivan varmasti jotkut pystyvät saavuttamaan huomattavasti keskimääräistä pörssituottoa kovempaa tuottoa sijoittamalla asuntoihin. Mutta niin pystyy myös jotkut valkkaamalla oikeat hepat pörssissä :)

Olen aivan samaa mieltä, vaikka toki miellän pörssin paljon tehokkaammin toimivaksi markkinaksi kuin asuntomarkkinan. Ja Aki sen hyvin kiteytti että kannattaa keskittyä siihen minkä itse paremmin hanskaa. Hajautuskin on toki hyvästi ja itsekin olen painanut pörssiin (ainakin vielä heikolla menestyksellä:) viimeiaikaisen ylimääräisen tulovirtani. Ainakin sijoitustoiminnan alkuvaiheessa kannattaa aika käyttää yhden sijoituslajin tarkempaan haltuunottoon kuin roiskia (ja maksaa oppirahat) sinnetänne.

Pointti itselläni oli lähinnä se että kun sijoitusmuotoja vertaillaan niin pitäisi muistaa velkavivun vaikutus ja mahdollisuudet molemmissa sijoitusmuodoissa.

 

0
0
22.1.2016 - 17:01

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Ty kommenteista! 

Tuokin (KepilläJäätän esiin tuoma) pointti on hyvä tosiaan muistaa asuntosijoittaminen vs osakkeet -tuottovertailussa, että pörssiyhtiöillä on käytännössä lähes aina jonkinlainen vipu käytössä oman pääoman lisäksi, joten vähän epäreilua suoraan noiden tuottoa vertailla. Tämän takia sitten asuntoon uskaltaisi/pitäisi itse vähän isompaa vipua käyttää kuin mitä osakemarkkinoilla. Mutta eiköhän tuo sijoitusasuntoprojekti jää edelleen hautumaan, ehkä vielä joskus tämän elämän puolella senkin saan aikaiseksi toteuttaa.

Painoin tänään salkkua vähän lihoiksi. Päällimmäisenä syynä ehkä lähiaikoina tuleva rahantarve, onhan parin nousupäivän jälkeen mukavampi myydä kuin pakon edessä pörssien rommatessa. Toiseksi ei varmasti taas kummoista rasahdusta tarvita viikonlopun aikana, että maanantaina vedellään siellä miinus kolmessa pinnassa. Tiedän, "väärä" syy myydä, mutta jotenkin ne rommauspäivät tuntuvat vaan mukavemmilta jos on edes vähän käteistä patjan välissä. Ja jos maailmanloppu ei tule vielä maanantainakaan, niin ei haittaa kun lappuja kuitenkin jäi vielä ihan mukavasti. Jäljelle jäi mm. Suomista, jonka paino alkaa huidella siinä 30 pinnan tietämillä. Toivottavasti tulee hyvä osari ensi viikolla. smiley

0
0
23.1.2016 - 17:44

Snowflake86

+1
Liittynyt:
17.1.2016
Viestejä:
2

Pakko kommentoida asuntosijoittamiseen ja velkavipuun liittyen. Itse käytän suurimman osan työajastani rahoitusneuvotteluihin asiakkaiden kanssa ja sijoitusasuntolainojen kysyntä on kyllä kasvanut jatkuvasti. Tämän hetken korkotaso (kaikki euriborit joko miinuksella tai hyvin lähellä sitä) tarjoaa melko oivan ympäristön vivun käyttöön. Koronnoususta ihan lähikuukausina ei pitäisi olla huolta, ennusteen mukaan eletään vuoden 2018 joulukuuta, ennen kuin 3kk euribor nousee plussan puolelle. Pankit tarjoavat nykyään jopa ihan kohtalaisia korkosuojauksia, mikäi haluaa sen rahoitusriskin minimoida tuossa vivun käytössä. Kun pohdit aikaisemmin sitä, että millainen vaikutus sijoitusasuntoluotolla on mahdollisen oman kämpän ostoon, niin mikäli lyöt käteistä itsekin kiinni noin 20-25 % ostettavaan sijoitusasuntoon, niin sulla on vakuuspuoli täysin ok jatkossakin.

Nykyään pankeilla on myös systeemi, että mikäli asuntosijoittaja omistaa yli 5 sijoitusasuntoa, katsotaan sijoittaminen ammattimaiseksi ja tällöin marginaalit ovat täysin eri.. ja siis paskemmat.

Usein puhutaan siitä, että vipusijoittamisesta aletaan jauhaa silloin kun markkinat ovat ylikuumina. Tästä huolimatta nyt olisi imo erittäin otollinen hetki sijoittaa pienellä vivulla osakkeisiin! Korkotaso nollissa ja tulevan vuoden aikana mahdollisesti useampi ruma miinuspäivä, ellei jopa putki, pörssissä. Hyviä ostopäiviä siis!

0
0
25.1.2016 - 17:39

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Kiitti infosta Snowflake! Samaa mieltä tuosta, että nyt on otollinen hetki käyttää maltillista vipua sijoituksiin. Koronnostot eivät ihan nurkan takana kuitenkaan Euroopassa vielä ole, ja jonnekin ne Marion joka kuukausi painamat jaardit kuitenkin on sijoitettava. Korkosijoitukset eivät tuota ~mitään, joten jäljelle ei oikeastaan jää hirveästi vaihtoehtoja.

Ostin vaihteeksi Suomista lisää. En vain näe mitään järjellistä syytä, miksi se oli markkinoiden mielestä jokunen viikko sitten vielä 1,30€ arvoinen lappu, tänään 1,12€ arvoinen. Ei luulisi Kiinan pörssihuolien hirveästi vaikuttavan johonkin pyyhintärättien ja joustopakkausten kysyntään? Tähän väliin mahtuu vielä tuo GS arvio sellun hinnan tippumisesta kapasiteetin lisäyksen johdosta (ihankuin tämä olisi oikeasti alaa seuraaville tullut yllätyksenä?), joka tuntui ainakin UPM:n kohdalla yllättäneen markkinat. No onpahan perjantai-iltapäiväksi jotain jännitystä elämään, sen verran on tässä puljussa nyt kiinni. Katsotaan siirretäänkö tämä perjantaina pitkään salkkuun, vai antaisiko osari pikavoitot. blush

Bittiumilla näyttäisi olevan taas lentokelit. Jälleen kerran tekisi mieli noista luopua, kun mitään konkreettista faktaa ei vieläkään ole tuon kurssinousun tueksi pöytään lyöty. Ja onhan tuo jo aika hype-hinnoissa, enkä ostaisi nykyhinnalla yhtään lappua. Olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen, että mahdollisen megadiilin julkistamisesta johtuvan raketoinnin missaaminen vituttaisi paljon kovemmin kuin edes kaikkien tuohon sijoitettujen rahojen häviäminen, joten olkoot nyt vielä laput salkussa. Lisäksi sieltä on todennäköisesti tulossa muhkeahko osinko, joten säästö se on pienikin säästö joka tuosta veroteknisesti koituu (osinko vs luovutusvoitto). Todennäköisesti muutkin ajattelevat näin, ja kurssi droppaa sitten osingon irtoamisen jälkeen...

0
0
29.1.2016 - 13:47

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Sormi oli Suomisen kanssa tuntia ennen osaria myyntinapilla, kun kurssi huiteli 1,22 korvilla. No en sitten kevennellyt ja ahneellahan on tunnetusti vähemmän miellyttävä loppu. Äsken sitten keventelin @1,06, jättäen kuitenkin vielä ihan kelpo siivun odottelemaan parempia aikoja. Mistään kriisifirmastahan tässä ei ole kyse, liikevoitto kuitenkin kasvoi ihan mukavasti edellisvuodesta (dolsun avittamana tosin). No saipahan taas vähän oppirahoja makseltua. smiley

0
0
29.1.2016 - 17:31

keijokepuli

+367
Liittynyt:
16.12.2014
Viestejä:
284

Sama idea oli itsellä. Kävi mielessä puolittaa positio, jotta olis nousuista saanu jo jotain kapitalisoitua, mutta kämpleri sisällä oli toista mieltä :) No nyt on Suomista sitten yli kaksinkertainen määrä aamuun verrattuna...

0
0
14.2.2016 - 11:22

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Onpahan ollut kylmää kyytiä tämä alkuvuoden "tammiralli" pörssissä. Salkku (=omaisuus) on tullut vuoden alusta melkein 20 pinnaa alas, ja kieltämättä vähän on välillä jo jänskättänyt kuinka tässä lopulta käy. Sisäinen gämbleri käskee painamaan maksivivulla nyt "halpoja" lappuja salkun täyteen, kun taas joku järjen ääni haluaisi panikoida ja lyödä salkun lihoiksi. Fiksuinta olisi varmaan olla tekemättä mitään, kun ei oikein ylimääräistä käteistäkään ole jäänyt nurkkiin lojumaan. Panikoin torstaina kuitenkin sen verran, että laitoin osarin jälkeen Noksut pihalle, kuin myös Nordeat. Pankkiosakkeet eivät taida tällä hetkellä olla oikein sijoittajien suosiossa, varsinkaan DB, joten eiköhän Nordeaakin saa vielä hetken päästä halvemmalla.

Montaa tuntia ei käteiset kuitenkaan ehtineet salkussa lojua, kun nappasin Neste Oilia lisää entisten kaveriksi. No ihan kaikkia rahuleita en tuohon sentään painanut, ehkä tuo Suomiseen hajauttaminen opetti sittenkin jotain. 

0
0
9.8.2016 - 12:58

Arsi

OP
+126
Liittynyt:
23.3.2015
Viestejä:
88

Jospa sitä tätäkin vaihteeksi päivittelisi.. Kuluva vuosi on ollut pörssissä kyllä hyvää opetusta siitä, miten helppoa markkinoiden ajoittaminen on. Jos napsui viime vuonna lähestulkoon kaikki myynnit lähelle lokaaleja huippuja, ja ostot kuoppien pohjille, niin tämä vuosi onkin sitten ollut aikalailla peilikuva edellisestä. Useamman kuukauden maltoinkin jo istua käsien päällä, kunnes ~kk takaperin meni auto käytännön pakon edessä vaihtoon. En obv tollaisia rahoja normaalisti pidä missään tilillä laiskottelemassa, joten hetken Nordnetin superluottoa tuohon tarkoitukseen harkittuani päätin kuitenkin vähän keventää salkkua. No kevensin sitten vieläpä vähän tarpeettoman isolla kädellä (kokonaan pois mm. hetken päästä posarin antanut Ahlstrom, sekä loistavan osarin myösemmin julkaissut Neste..), tuntuihan Brexitit ym. taas täysin markkinoilta unohtuneen. Viimeisen kuukauden kestäneen rallin seurauksena tulikin sitten autolle hintaa vähän enemmän, kuin mitä siitä ostohetkellä tuli maksettua.

Pörssin ulkopuolella sain vihdoinkin vaihdettua työpaikkaa. Ensivaikutelman perusteella vaikuttaisi siltä, että tuolla voisi jopa viihtyäkin. Tosin niinhän se yleensä aina mitä tahansa vaihtaessa tapahtuu, ja ajan saatossa sitten alkaa taas tympääntymään.. Bruttopalkkaan tuli kylkiäisenä ihan mukavahko korotus, tosin eihän tuosta itse juurikaan täällä hyvinvointi-Suomessa pääse hyötymään. Muuton seurauksena on joutunut taas pyörittelemään tuota ikuisuus vuokralla<->oma -kuviota, ja voipi olla että tulee se ensiasunto vielä tässä hommattua. Mieli tekisi vähän pois näistä betonikuutioista, ja OKT -ilmoituksia on tullutkin tässä vähän sivusilmällä vilkuiltua. Tuosta seurauksena olisi vaan melkoisella varmuudella asumiskustannusten nousu, joka obv sitten hidastaa taloudellisen riippumatomuuden saavuttamista. Mutta elämä on valintoja täynnä...

Auton vaihto aikaansai taas työkavereiden ym. tuttavien kanssa mielenkiintoisia keskusteluja. Monelle tuntui olevan käsittämätöntä, ettei siihen välttämättä tarvitse ottaa mitään ulkopuolista rahoitusta (eka kysymys monella "millä korolla sait lainan"). Monelle tuntuu olevan täysi mahdottomuus säästää tuollaistakaan summaa etukäteen, mutta sitten rahoitusyhtiön kk-erät kyetään kuitenkin hoitamaan ja siellä autokaupoilla ravataan sitten parhaimmillaan vuoden-kahden välein. Vielä enemmän hämmennystä tosin aiheutti kun kerroin, että otin autoon pelkän liikennevakuutuksen. Eihän varianssia kannata yrittää pienentää EV:n kustannuksella, jos kassa vaan kestää wink

 

0
0
9.8.2016 - 15:00

PikkuPro

+5713
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2784
Arsi kirjoitti:

Vielä enemmän hämmennystä tosin aiheutti kun kerroin, että otin autoon pelkän liikennevakuutuksen. Eihän varianssia kannata yrittää pienentää EV:n kustannuksella, jos kassa vaan kestää wink

 

Peukutin jo tuon lauseen takia mutta en se näköjään riittänyt. Oikein teit, Respect!

0
0
9.8.2016 - 17:29

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256
PikkuPro kirjoitti:

 

Arsi wrote:

 

Vielä enemmän hämmennystä tosin aiheutti kun kerroin, että otin autoon pelkän liikennevakuutuksen. Eihän varianssia kannata yrittää pienentää EV:n kustannuksella, jos kassa vaan kestää wink

 

 

 

Peukutin jo tuon lauseen takia mutta en se näköjään riittänyt. Oikein teit, Respect!

 

Tossa on oletuksena kohtuulliset ajotaidot. Mä ajoin äskettäin kortin näin kypsemmällä iällä ja epäilen kaskon "vaimon" bonareilla olevan vahvasti +EV ainakin mielenrauha mukaan laskien :D

0
0
9.8.2016 - 20:11

hauturi

+3118
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2288
Rogue kirjoitti:

Tossa on oletuksena kohtuulliset ajotaidot.

Eikä varmaan kannata hirveästi päästää muita (perheen ulkopuolisia) auton rattiin. Ainakaan jos autolla on muutamaa tonnia enempää arvoa, niin kuin varmasti on, kun kaskosta edes puhutaan.

Omat ajotaidothan on kaikilla keskimääräistä paremmat.

0
0
10.8.2016 - 09:28

asikainl

+69
Liittynyt:
1.7.2014
Viestejä:
101

Kaskotonta autoa ei kannata parkkeerata myöskään yhteenkään parkkihalliin, kaupan pihaan tai ylipäätään minnekään, minne joku muu saattaa parkkeerata viereen/eteen/taakse (nimimerkillä 2 kertaa 2.5 vuoden sisään naarmutettu/lommotettu parkissa ollutta autoa). Missään teillä ei oikein voi ajella, missä liikkuu muita autoja (nimimerkillä 2 kertaa tuulilasi vaihdettu kiven/nastan iskemistä Hki-Tre moottoritiellä 6kk sisään). Mihinkään huonosti hoidetulle mökkitielle ei kannata lähteä (nimimerkillä kerran öljypohja uusittu kun auto pohjasi tutulla mökkitiellä roudan nostattaman kiven iskettyä öljypohjan halki).

Mutta voihan sitä ehkä hiljaisella maaseudulla ajella ilman kaskoa nykyäänkin, jos ajaminen koostuu omakotitalon ja työpaikan välisestä ajosta, jos työpaikan parkkipaikka on vielä erityisen väljä.

0
0
10.8.2016 - 10:24

Skagge

+23
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
141
asikainl kirjoitti:

Kaskotonta autoa ei kannata parkkeerata myöskään yhteenkään parkkihalliin, kaupan pihaan tai ylipäätään minnekään, minne joku muu saattaa parkkeerata viereen/eteen/taakse (nimimerkillä 2 kertaa 2.5 vuoden sisään naarmutettu/lommotettu parkissa ollutta autoa). Missään teillä ei oikein voi ajella, missä liikkuu muita autoja (nimimerkillä 2 kertaa tuulilasi vaihdettu kiven/nastan iskemistä Hki-Tre moottoritiellä 6kk sisään). Mihinkään huonosti hoidetulle mökkitielle ei kannata lähteä (nimimerkillä kerran öljypohja uusittu kun auto pohjasi tutulla mökkitiellä roudan nostattaman kiven iskettyä öljypohjan halki).

Mutta voihan sitä ehkä hiljaisella maaseudulla ajella ilman kaskoa nykyäänkin, jos ajaminen koostuu omakotitalon ja työpaikan välisestä ajosta, jos työpaikan parkkipaikka on vielä erityisen väljä.

Tästä saa kuvan, että kaskon myyminen on vakuutusyhtiöille kannattamatonta bisnestä. Itse olen ajellut viimeiset 10 vuotta pelkällä liikennevakuutuksella ja säästetyillä rahoilla voisi tehdä jo isommankin remontin autoon.

0
0