Olet täällä

Arsin matka vapaaherraksi - 3.1.2020 02.45

Vuosi 2019 tuli ja meni, salkun arvonkehityksellisesti erittäin mukava vuosi oli kyseessä.

Salkun suurimman heppakaksikon muodostaa tällä hetkellä Citycon ja Ålandsbankken. Jos teki 2018 lopussa vähän mieli keventää osakepainoa, niin nyt tekee vielä kolmanneksen kovemmin. Tammirallikin näytti tänä vuonna rajoittuneen tuohon ensimmäiseen pörssipäivään, ja siihen valmistautuessa osakepaino heilahti pitkästä aikaa karvan yli 100%:n. Joku fiksumpi olisi ehkä eilisen rallailun aikana jostain lapuista luopunut, nyt jäi jostain syystä myyntinappia painamatta ja kaikki rallihepat kyytiin.

 

Muutakin tuli vuoden aikana osteltua kuin osakelappuja. Hieno peli, eikä ole patteritkaan kertaakaan loppuneet vielä kesken. Olisi pitänyt vaan älytä printata valmiiksi joku "usein kysytyt kysymykset, ja vastineet Esson baarin väitteille" -läystäke mukaan, niin olisi säästynyt selittämästä samoja asioita ja vastaamasta samoihin kysymyksiin x+n -kertaa jokaiselle vastaantulijalle erikseen. Talviominaisuuksiltaan kirkkaasti paras auto mitä omistanut, ei huono suoritus Kalifornialaiselta start-upilta.

Ja sen kaskon otin tällä kertaa.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 1.11.2019 07.35

Olipahan objektiivinen juttu Veikkauksen pelikoneiden vähentämisestä Maikkarin seiskan uutisissa. Eri edunsaajien edustajat vuoroin itkivät koiranpentuilmeet naamalla, kuinka hirveää on kun tukirahuleita mahdollisesti leikataan peliautomaattien vähennyksen myötä. 

Muistettiin kertoa että jaettava potti vähenee 200miljoonalla, mutta unohdettiin kuitenkin mainita, että samalla jätetään vastaava summa riistämättä peliongelmaisilta.

Loppuun toteamus että kyllä tämä uudistus kokonaisuutena on "miinusmerkkinen" Suomen kannalta.

Montakohan euroa tuollainen mainos maksaa?

Näytä koko viesti
Tammiralli - 2.1.2019 01.10

Aki Pyysing kirjoitti:

Ei tullut tammiralliabroken heart

Taisi alkaa vain pari tuntia myöhässä. smiley Vai mitä vaaditaan tammirallin tunnusmerkistön täyttymiseksi? Ainakin nousija-laskijasuhde näyttää ihan hyvältä.

Näytä koko viesti
Arsin matka vapaaherraksi - 19.12.2018 10.18

Jospa sitä lähestyvän Joulun kunniaksi aktivoituisi, ja tätäkin välillä päivittäisi. Viime päivityksen jälkeen tapahtunutta:

  • Pojan syntymä (kohta 2v...)
  • OKT:n hankinta 
  • Työtehtävien sisäinen vaihtaminen

Pörssissä 2016 ja 2017 saatiin likimain markkinatuotto (riippuu vähän vertailuindeksistä..), tämä vuosi taitaa jäädä vähän jälkeen. Salkun YTD näyttää tällä hetkellä -11%, mikä ei varsinaisesti hurraa -huudoille anna aihetta.

Suurimpana riippakivenä tälle vuodelle on, ilmeisen monelle muullekin täällä tuttu, Lehto Group. Lehto oli lokakuun negarin aikaan obv salkun suurin lappu, tosin Suomisesta oppineena, tällä kertaa paino ei ollutkaa 30+%, vaan 10+%. Tämä antoi jopa tiettyä tyydytystä, kun kerrankin oli toiminut järjevästi hajautuksen suhteen cool

Kolmea edellisvuotta tarkasteltuani tulin sellaiseen johtopäätökseen, että tein Nordnetissä kk-säästösopimukset kahteen ETF:n (EUNL ja IS3N). Näiden avulla kuvittelen saavuttavani maksimaalisen hajautuksen minimaalisella vaivalla.

1k€ jakaantuu kuukausittain noihin suhteessa 80:20. Katsotaan miten kauan tuota tylsää "indeksisijoittamista" jaksaa katsella, tosin 4kk tuo on jo pyörinyt ja olen itsekin yllättänyt miten pitkään olen tuota jaksanut. Jaksamista auttaa tosin se, että tänä vuonna palkkatöistä on keskimäärin jäänyt kaikkien kulujen jälkeen vielä toinenkin 1k€ itse sössittäväksi osakkeisiin. 

Tästä päästään ovelasti seuraavan kappaleen aiheeseen. 2016 olin dippainssien palkkakäppyrystössä alimmalla desiilillä, nyt yhden paikkakunnan ja kahden työtehtävien vaihdon jälkeen ylimmällä. Eikä olla edes kehä 3:n sisäpuolella. Jossain mainoksessa vielä väitettiin, ettei se vaihtamalla parane. Ja miksi tämän asian kirjoittaminen saa miettimään kehtaako tällaista nyt edes kirjoittaa, en tiedä. Ehkä siinä piilee osin selitys sille, miksi suomalaiset ovat keskimäärin totaalisen pihalla kaikkeen rahaan liittyvissä asioissa.

Tammirallikin olisi pian edessä, ja pitäisi sitä varten hepat valjastaa. Olen tässä viime viikkoina lisäillyt mm. UPM:ää ja Ålandsbankkenia, mutta vielä olisi salkussa hieman rahulia. Lisäksi tietty 100k€ superluotto odottelisi koskemattomana, mutta vuoden 2014 tammirallin muistelu hillinnee suurimpia gämbläyshimoja.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 6.12.2016 10.22

Pedro kirjoitti:

Kyllä tällä palstalla kirjoittavat/lukevat ihmiset kasvavat jo viljaa siinä vaiheessa kun mobiiliappsilla voi kutsua kuskittoman taksin/bussin kotiovelle.

Aika rohkea kommentti, kun miettii miten tekniikka on esim. kuluneen 20 vuoden aikana kehittynyt. Itsekin muistan vielä ajan, kun pankkikortit "höylättiin" sillä mankelilla mikä siirsi kortin kohokirjoituksen maksulärpykkään. Ei ollut lähimaksukortteja, tietokoneita (kuluttajilla), eikä edes Otto-automaatteja. Itse veikkaan että 20 vuoden kuluttua on sellaista tekniikkaa arkikäytössä, josta tämän palstan lukijat (saati kukaan muukaan) eivät osaa vielä haaveillakaan.

Ja mitä tuohon sensori"ongelmaan" tulee, niin aika uskomattomalta kuulostaisi jos jonkun automaatiojärjestelmän käyttöönotto siihen kaatuisi, että sensoreihin kertyisi lunta/likaa. Ihan näin maalaisjärjellä ajateltuna, eikö tuon saisi estettyä sopivalla lämmityksellä ja vaikka jollain paineilmapuhalluksella? Tuskin "vuosikymmeniä" tuon ongelman ratkomisessa joka tapauksessa kestää.

Näytä koko viesti
Turvallinen sijoittaminen perheelliselle (vinkkejä kaivataan) - 10.8.2016 02.29

Jos rahoille ei ole lähiaikoina suunniteltua käyttöä, niin en näe tilanteessasi oikein muuta järkevää vaihtoehtoa kuin pörssiosakkeet (indeksirahastot & ETF:t). Sijoitusten arvo voi silloin tällöin laskea kymmeniä prosentteja, jos tämä tuntuu ihan sietämättömältä ajatukselta, niin laita sitten johonkin pankkitalletukseen (jotka todennäköisesti häviää inflaatiolle).

Nuo Nordnetin kuluttomat superrahastot ovat mainio paikka säästää muksuille se muutama kymppi / kk. Omat sijoitukset jos hajautat Seligsonin indeksirahastoihin ja Nordnetin kautta Superrahastoihin / ETF:iin, siten että saat myös maantieteellistä hajautusta (ei pelkästään Suomea/Pohjoismaita/Eurooppaa), niin näkisin että et ainakaan hirveän väärin voi toimia. Toki pörssikurssit ovat joillain mittareilla nyt korkealla, mutta ostojen ajoittamista ei kannata yrittää harrastaa. Kun jatkat noita ostoja tasaisin väliajoin (esim. joka kk) myös kurssien laskiessa / kaikkien panikoidessa, saat sijoituksillesi automaattisesti myös ajallista hajautusta ja vältät "ostamista huipulta".

Kun et sitten ensimmäisen vähänkään isomman dipin koittaessa myy paniikissa salkkuja tyhjiksi, ja julista kaikille että "pörssipeleissä" menettää vaan rahansa, olet jo huomattavasti etevämpi kuin keskivertosijoittaja.

Näytä koko viesti
ASP-säästäminen "sijoituskohteena" - 10.8.2016 11.37

Diego kirjoitti:

 

Arsi wrote:

 

 

Velho wrote:

 

 Yhteen asuntoon voi olla kaksi ASP-lainaa eli kummallakin omansa.

 

 

"Yhteen asuntoon voi kohdistua kulloinkin vain yksi korkotukilaina. Aviopuolisoille voidaan myöntää vain yksi korkotukilaina. Yhdeksi korkotukilainaksi katsotaan tällöin myös erillisten «asuntosäästösopimusten perusteella nostetut lainat."

http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820639?search%5Btype%5D=pika&se...

 

Eli ilmeisesti se yhteen asuntoon myönnettävä ASP-laina on kuitenkin maksimissaan vaan sen 115k€, riippumatta onko molemmilla omat säästösopimukset vaiko ei. Tällöin lienee järkevämpää liittyä tuohon olemassaolevaan ASP-tiliin (jos se vaan onnistuu), jolloin ei jää ainakaan mistään säästöajoista tuo laina kiinni.

 

 

Tuo 115k on maksimi täällä susirajalla ja yhden ASP-lainan saa vaan kohteeseen. Kannattaa ehkä miettiä tuota vaimon ASP-tiliin liittymistä vai tuleeko teillä laina 50-50? Tuossa tapauksessa molemmat menettävät ensiasunnonostajan veroedun varainsiirtoverosta. Omakotitaloissahan tuo varainsiirtovero on 4% (https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Varainsiirtovero ). 

Jos kerran omakotitaloa olette hommaamassa, niin tötöilemällä tuon veroedun niin saa kyllä ASP:n korko + muut edut menemään kankkulan kaivoon. 

En siis tiedä ollaanko mitään ainakaan juuri nyt hommaamassa, kunhan kartoitellaan vaihtoehtoja. Täytyy tuo uuden duunin koeaika ainakin katsoa ensin loppuun..

Tuo varainsiirtoveroetu on tiedossa kyllä. Kääntäenhän tuota "edun menettämistä" (=käyttämistä heti) kannattaa sitten miettiä sillä, että jos nyt ostaa asunnon/kiinteistön jollain muulla suhteella kuin sillä 50-50, niin sitten täytyisi 9v sisään hommata kalliimpi asunto/kiinteistö, jotta tuossa kikkailussa olisi mitään järkeä. Tai itseasiassa jonkin verran kalliimpi, rahan aika-arvo huomioiden (nyt säästetty vsv vs. 9v päästä säästetty vsv). Ja jos nyt sattuisi hommaammaan sen kiinteistön sillä 4% vsv:lla, niin jos päätyisikin vaihtamaan takaisin osakkeeseen, niin sen tulisi sitten olla yli 2x kalliimpi.

Eli jos se mahdollisesti tuleva ensiasunto sattuu nyt olemaan kiinteistö, niin melkein olisin tuon 50-50 omistussuhteen kannalla, jolloin molemmat välttyvät siltä 4% vsv:lta.

 

 

hauturi kirjoitti:

 

Diego wrote:

 

 Kannattaa ehkä miettiä tuota vaimon ASP-tiliin liittymistä vai tuleeko teillä laina 50-50? Tuossa tapauksessa molemmat menettävät ensiasunnonostajan veroedun varainsiirtoverosta.

 

 

Siis mitä? 50-50 tapauksessa molemmat saavat veroedun, jossain muussa jakosuhteessa vain toinen. Sellaista tapausta ei olekaan, että molemmat menettäisivät sen.

Itse otin tästä kommentista riidit, että "menettää" = käyttää heti, ei säästää myöhempään, mahd. kalliimpaan asuntoon.

Näytä koko viesti
Arsin matka vapaaherraksi - 10.8.2016 11.26

Kylläpäs nyt vilkkaan keskustelun aiheutti tuo sivuhuomautuksena heitetty vakuutusjuttu.. cool Mainittakoon, että kyseessä ei ole mikään erikoisen arvokas auto, tosin selvästi yli "muutama tonni", ja kyllä aiheuttaisi merkittävää ketutusta esim. tuon varastaminen tai polttaminen tms.

Itsekin olen siinä uskossa ollut, että vakuutusyhtiöt laskevat hintansa siten, että vakuutukset ovat niille +EV, ei vakuutuksen ottajalle. Hintahan määräytyy asuinpaikan mukaan, joten "maaseudulla" on oletettavasti pienemmät maksut kuin pk-seudulla. Itse olen ajanut omilla autoilla nyt ~12v/250tkm, eikä yhtään kertaa olisi tarvetta vielä millekään vakuutuksille ollut. No okei, jotain pieniä parkkiskolhuja ehkä tullut, mutta noissakin on yleensä se parin sadan omavastuu ja mahdolliset bonarin menetykset ym.

Ja ne lasivakuutukset, joita olen nähnyt, vaatisivat joko a) lasin vaihtoa tyyliin joka vuosi, tai b) helvetin kallista tuulilasia. Jos perus-tuulilasin vaihto töineen maksaa sen 300-400€, ja lasivakuutuksessa on 200€ omavastuu, niin tuon kannattavuutta ei hirmu kauaa tarvitse miettiä..

Näytä koko viesti
ASP-säästäminen "sijoituskohteena" - 10.8.2016 09.13

Velho kirjoitti:

 Yhteen asuntoon voi olla kaksi ASP-lainaa eli kummallakin omansa.

"Yhteen asuntoon voi kohdistua kulloinkin vain yksi korkotukilaina. Aviopuolisoille voidaan myöntää vain yksi korkotukilaina. Yhdeksi korkotukilainaksi katsotaan tällöin myös erillisten «asuntosäästösopimusten perusteella nostetut lainat."

http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820639?search%5Btype%5D=pika&se...

 

Eli ilmeisesti se yhteen asuntoon myönnettävä ASP-laina on kuitenkin maksimissaan vaan sen 115k€, riippumatta onko molemmilla omat säästösopimukset vaiko ei. Tällöin lienee järkevämpää liittyä tuohon olemassaolevaan ASP-tiliin (jos se vaan onnistuu), jolloin ei jää ainakaan mistään säästöajoista tuo laina kiinni.

Näytä koko viesti
ASP-säästäminen "sijoituskohteena" - 9.8.2016 01.43

Täältä saa kokemuksieni mukaan oikeamman vastauksen kuin pankista kysymällä, joten:

Case:

- Avopuoliso säästänyt useamman (yli 2) vuotta omalle ASP-tililleen, jossa on kait joku ~5k€.

- Tavoitteena ostaa (ehkä) ensiasunto kehä III ulkopuolelta (max ASP-laina tällöin 115k€).

- Asunto olisi molempien ensiasunto

Kyssärit:

1. Ilmeisesti yhteen asuntoon voidaan käyttää vain yksi ASP-laina (eli minun ei kannata avata omaa ASPia)?

2. Voinko liittyä tuohon avokin ASPiin jälkikäteen mukaan, ja painaa siihen sen maksimit 12,7k€/2~6,4k€ niin rivakkaan kuin pystyy (puolessa vuodessa)? Eihän molempien tarvitse täyttää tuota min 8 kalenterineljänneksen säästöaikaa?

3. Onkohan tuosta nykykoroilla edes mitään hyötyä (ASP vs normilaina), vaikuttaakohan tuo esim. tarjottaviin marginaaleihin lainkaan? Ilmaisen valtiontakauksen toki noille saa, jos sellaista tarvitsee.

Näytä koko viesti