Olet täällä

Skagge

Skagge

  • Liittynyt 25.6.2014
  • 123 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Pankit, raha, valuutat - 16.3.2018 10.52

hauturi kirjoitti:
Viltsu kirjoitti:

Twitteristä löytyi pankkikurssin luennoitsijan Karlo Kaukon ja Juha Itkosen kautta pähkinä matikkanörteille (vaatii aikamoista out-of-the-box -ajattelua!)

Mitähän missasin, kun en varsinaisesti ole matikkanörtti, eikä tuo minusta vaadi yhtään boxin ulkopuolelle menemistä. Hauska kyllä.

Onko tuo varmasti oikein? Eikö lauseen pitäisi loppua huutomerkkiin, kysymysmerkkiin tai pisteeseen? Eli pitäisi olla ...but the answer is 5!! tai 5!.? Tällöin niksin hoksaaminen toki tulisi helpommaksi.

Pankit, raha, valuutat - 9.3.2018 16.46

Aki Pyysing kirjoitti:
Viltsu kirjoitti:

En ole vielä kerennyt juuri aloittamaan tutkimustyötä inflaatioon ja deflaatioon liittyen, mutta mitkä olisi hyviä asiaa matemaattisesti ja/tai eksaktisti kuvaavia artikkeleita?

Suosittelen aloittamaan makrotaloustieteen ja rahoitusmarkkinoiden perusteista taloustieteeseen perehtymisen ennen yksittäisiä artikkeleita inflaatiosta ja deflaatiosta.

Rahoituksen opiskelijat aloittavat Aallossa nykyisin näillä:

Burda & Wyploz: Macroeconomics

Mishkin & Eakins: Financial Markets and Institutions

Suomeksikin löytyy materiaalia vaikka kuinka.

 

Aalto tarjoaa Taloustieteessä yllättävän monta kurssia Avoimen Yliopiston puolella (ainakin osa kursseista samoja joita tutkinto-opiskelijat käyvät) http://avoin.aalto.fi/fi/courses/spring2018/

Esimerkiksi Raha ja Pankkiteoria vielä tänä keväänä näyttää olevan tarjolla myös avoimessa. Sen vetää Karlo Kauko jonka dokumenttiin on tässäkin ketjussa linkattu. 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 10.2.2018 18.00

Jeans kirjoitti:

Puuh, sit oli mun International Economicsin ja samalla mun Hankenin tokavika tentti ohi. Ei nää taloustieteen kurssit mitään helppoja oo ollu. Jotenkin tuntunut jopa haastavammilta kuin rahoituksen kurssit. En sit tiiä voiko johtua siitä, että rahoitukseen on niin vahva pohja ja monta kurssia alla, kun sekä mikro- ja makrotaloustieteessä kaikki konseptit on ihan uusia. Esim. joutui kyl lukemaan monta kertaa läpi ja jäädä pohdiskelemaan miten mikäkin asia vaikuttaa valuuttakursseihin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Ihan mielenkiinnosta oletko miettinyt pääaineen vaihtamista rahiksesta taloustieteeseen maisterivaiheessa? Itse lähdin Aallon puolelle lukemaan rahoitusta vanhemmalla iällä, mutta lopulta taloustieteen opinnot alkoivat kiinnostamaan enemmän ja vaihdoin pääaineeni. Itselleni taloustieteen kurssit ovat olleet haastavampia mutta myös mielenkiintosempia verrattuna rahoitukseen.

Tässä vielä kirjavinkki joka itselleni vahvisti päätöstäni vaihtaa pääaine: Jean Tirole (2014 Nobel voittaja) Economics for the Common Good https://press.princeton.edu/titles/10919.html kirjaa suosittelen vaikkei vaihto olisikaan ajankohtainen.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 7.2.2018 16.45

Viltsu kirjoitti:
Minua kiinnostaisi kansantajuinen kuvaus lainan myöntämisen kansantaloudellisista vaikutuksista; Mitä siinä tapahtuu kun poistetaan tekniset yksityiskohdat; Sellainen selvitys jonka voisi opettaa vaikka peruskoulutasolla matikan kurssien ohessa.

Voisiko seuraavassa päättelyketjussa olla perää tai missä menee selkeiten vikaan; Monen kohdan teknisistä yksityiskohdista voidaan spekuloida ja todellisuus on paljon monimutkaisempi mutta jos yritetään yksinkertaistaa (ja nähdä metsä puilta):

1. Nordea myöntää Liisalle 100 000€ :n asuntolainan (vaikka 30 vuoden takaisinmaksuajalla)

2. Nordean työntekijä naputtelee lainasumman 100 000€ tietokoneen ruudulle

3. Liisan tilille ilmestyy 100 000€

Voidaanko tämän ajatella tarkoittavan että

4. Rahan määrä yhteiskunnassa kasvaa 100 000€:lla

Itseasiassa lisääntyy paljon enemmän, koska asunnon myyjä saa nyt Liisalta 100 000€ tililleen, josta pankki lainaa taas reservisuhteen määrittämän summan eteenpäin jne jne (luotonlaajeneminen)

Viltsu kirjoitti:

5. Yksittäisen euron arvo, tai ostovoima, alenee suhteessa (100 000€ jaettuna eurojen kokonaismäärällä)

Rahaa yleensä lainataan investointeihin, jolloin rahalla "kulutettavaa" tuotetaan enemmän, eikä ostovoima ainakaan noin suoraviivaisesti alene

Viltsu kirjoitti:

Jokainen takaisin maksettava euro "tuhoutuu" lainaa maksettaessa, nostaen kansalaisten ostovoimaa hieman takaisin (tuhoutuessaan se vähentää valuutan määrää ja siten nostaa sen arvoa)

Lopulta kun laina on maksettu kokonaan takaisin, on alentunut ostovoima palautunut (paitsi koron osalta josta hieman myöhemmin lisää)

Rahataloudessa kaikki saatavat ovat jonkin velkaa. Setelit ovat keskuspankin velkaa yleisölle, pankkitalletukset liikepankin velkaa yleisölle, pankkivelat yleisön velkaa pankeille. Mikäli kaikki velat maksettaisiin (teoreettisesti) pois ei rahataloudesta jäisi mitään jäljelle

Viltsu kirjoitti:

Eikö tämä tarkoita että voidaan sanoa, että itse asiassa lainan myöntäjinä toimivat kansalaiset pankin ohessa? Mikäli Liisa ei pysty maksamaan asuntolainaansa takaisin ei kansalaisten ostovoima palaudu takaisin jolloin kansalaiset myös jakavat riskin pankin kanssa? (käytännössä tässä tilanteessa pankki voisi myöntää uuden lainan uudelle ostajalle mutta kärsisi kirjanpidossaan tappion joka toistuessaan voisi johtaa jopa pankin vararikkoon - tai kansalaisten suorittamaan bailouttiin)

Yllä olevan lisäksi voidaan olettaa että Liisan on haettava korkojen maksuun uutta lainaa pankista (tai tehtävä työtä tai muuten hankittava raha itselleen, ja tämä raha on myös peräisin pankkien myöntämistä lainoista sillä kaikki yhteiskunnan raha on peräisin pankeista; kaikki raha on lopulta pankkien myöntämää velkaa). Korkojen takia kaikkea pankkien myöntämää velkaa ei koskaan voida maksaa takaisin.

Eli voidaanko ajatella että

  • Yksityisten pankkien lainat ovat itse asiassa kansalaisten ja muiden valuutan haltijoiden myöntämiä
  • Kansalaiset jakavat riskit pankin kanssa

Korot maksetaan kuitenkin pankille

Onko joissain oppikirjoissa käyty tuota lainanantoa jollain tapaa kriittisesti tai miettien vaihtoehtoisia ratkaisuita?

(rahan arvon alenemisesta voidaan toki keskustella; voidaan väittää että eiväthän hinnat hyppää kattoon jonkun Liisan saaman asuntolainan myöntöhetkellä - tai joku voisi sanoa että eihän tämä edes vaikuta inflaatioon sillä asuntojen hintoja ei lasketa inflaatioon - mutta eikö ostovoiman kannalta ajateltuna tämä ole kuitenkin lähempänä totuutta kuin se että lainoilla ei olisi vaikutusta ostovoimaan tai valuutan arvoon?)

Kyllä kritiikkiä löytyy. Kannattanee lukea esim aiemmin mainitsemistani kirjoista teoriaa esim rahan kysyntä-tarjonta mallista. Luotonlaajenemisesta ja sen kertoimesta löytyy paljonkin kritiikkiä (enemmän ehkä syys-seuraus suhteista ja kertoimesta kuin itse mallista) Aihe on kumminkin melkoisen laaja, enkä itse osaa sitä tiivistetysti esittää mitenkään ymmärrettävästi. 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 7.2.2018 14.51

Viltsu kirjoitti:
JTK kirjoitti:
Viltsu kirjoitti:

 

 

Eiks kuitenkin voisi olla parempi jos pankeilla ei olisi oikeutta luoda rahaa tyhjästä (tai jos se olisi rajoitetumpaa, läpinäkyvämpää tai kouluissa paremmin opetettua)? Kun nyt tuntuu että aina kun joutuu laittamaan perinteistä valuuttaa pankkitileille niin se on heti yksityisten pankkien armoilla kun luovat uusia lainoja alentamalla ropostemme arvoa?

Tälläisia kommentteja lukiessa sivustolta, jossa kuitenkin lähtökohtaisesti on ainakin taloudesta kiinnostuneita ihmisiä, alkaa ymmärtämään yleistä ymmärtämättömyyttä taloutta koskaan koko kansan tasolla.

Vaikka ei olisi tullut kauppakorkeakoulua käytyä, suosittelen oikeasti kaikille ainakin kansantaloustieteen perusteiden opettelua — voin luvata sen olevan sijoitetun ajan arvoista jo ihan yleissivistyvyyden kannalta.

Hesari kirjoitti:

Englannin keskuspankin tutkijan Michael Kumhofin mukaan pankkien toiminta on pitkään ymmärretty väärin. Se tarkoittaa, että pankkien aiheuttamiin riskeihin ei ole varauduttu riittävän hyvin. Kumhof sanoo, että hänen kehittämänsä taloustieteellinen malli kuvaa ensimmäistä kertaa totuudenmukaisesti pankkien rahanluontia.

...

Mitä tapahtuu, kun pankki myöntää lainan? Kysymys voi kuulostaa turhalta, mutta Kumhofin väitteitä on mahdoton ymmärtää pohtimatta sitä.

Jos avaa taloustieteen oppikirjan, törmää todennäköisesti kuvaukseen pankeista laitoksina, jotka ottavat talletuksia vastaan ja välittävät niitä eteenpäin lainoina. Teknisemmän version mukaan keskuspankki luo talouteen tietyn määrän siemenrahaa, jota pankit lainaavat eteenpäin ja ottavat vastaan talletuksina yhä uudelleen.

”Molemmat näkemykset ovat perustavanlaatuisen vääriä. Kun pankki myöntää uuden lainan, se luo samalla uutta rahaa talouteen”, Kumhof sanoo.

”Pankit eivät välitä talletuksia säästäjiltä lainaajille, ne luovat rahaa tyhjästä. Työskentelin itse Barclays-pankissa, olen luonut niitä talletuksia.”

”Yleisesti ottaen keskuspankeissa ymmärretään pankkien toimintaa hyvin. Ongelma on pikemminkin yliopistoissa ja suoraan koulun penkiltä tulevien keskuspankkien nuorten työntekijöiden parissa.”

"

https://www.hs.fi/talous/art-2000005195851.html

Suosittelisitko alla olevan artikkelien kirjoittajille kansantaloustieteen perusteiden opettelua:

Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankki kirjoitti:

This article explains how the majority of money in the modern economy is created by commercial banks making loans.

  • Money creation in practice differs from some popular misconceptions — banks do not act simply as intermediaries, lending out deposits that savers place with them, and nor do they ‘multiply up’ central bank money to create new loans and deposits.

https://www.bankofengland.co.uk/-/media/boe/files/quarterly-bulletin/201...

Millä koulukursseilla tai missä oppikirjoissa käsitellään yllä olevia aiheita?

Esimerkiksi Aallon kauppiksessa kurssilla Raha ja Pankkiteoria ja monella muulla jo perustason taloustieteen kurssilla. Niillä todellakin selvitetään, että liikepankit luovat rahaa. Oppikirjoja  joissa asiaa on selvitetty hyvinkin kattavasti ovat ainakin seuraavat Howells & Bain: The Economics of Money, Banking and Finance, Mishkin: The Economics of Money, Banking and Financial Markets ja Freixas-Rochet: Microeconomics of Banking. En tiedä yhtään taloustiedettä lukenutta joka väittäisi että liikepankit toimivat vain välikätenä keskuspankin "siemenrahalle". Prosessi mitä tapahtuu kun pankki myöntää lainan on selitetty varmaan kaikissa pankkeihin liittyvissä oppikirjoissa.  

Pankkien toimintaperiaatteet ja tulonmuodostus - 21.8.2017 13.07

Luottokortilla maksamisesta kauppias maksaa komissiota, tosin en ole varma meneekö komissio luottokorttiyhtiölle vai pankille kuten Norwegianille. Todennäköisesti molemmille. 

Wiki kirjoitti:
The merchant is usually charged a commission of around 1 to 4 percent of the value of each transaction paid for by credit card.The merchant may also pay a variable charge, called a merchant discount rate, for each transaction.[44] In some instances of very low-value transactions, use of credit cards will significantly reduce the profit margin or cause the merchant to lose money on the transaction.

Olen myös huomannut kun maksan luottokorttimaksut automaattisesti, veloitetaan minimilyhennys ja loput menee maksulliseksi luotoksi. Tämän saa kyllä muutettua, mutta pari kertaa saattaa ottaa vahingossa korollista lainaa. 

Mitä opiskella kauppiksessa? - 20.7.2017 13.18

Anssi A kirjoitti:

Rahoitus on pitkälti ainoa pääaine, jonka kursseista pitää saada korkeita arvosanoja jos haluat jatkaa sen opiskelua maisterivaiheessa. Laskentatoimi on sit se toinen hyödyllinen pääaine. 

Saadakseen rahoituksen pääaineeksi edes kandivaiheessa, pitää ekan vuoden kursseista saada todella hyvät arvosanat. Näin ainakin Aallossa. Itsekkin lähdin vanhemmalla iällä kauppikseen enkä tätä tiennyt. Luin ekana vuonna kaikki rahoituksen kandivaiheen kurssit poislukien Rahoituksen Perusteet, sekä taloustieteen sivuaineeseen vaadittavat kurssit posilukien peruskurssi. Koska rahoitukseen vaadittavat pisteet lasketaan ekan vuoden kursseista (suuri painotus Rahoituksen Perusteilla, jota en käynyt) en saanut rahoitusta pääaineekseni, vaikka kurssit olen suorittanut 4 keskiarvolla. Toki yritän päätöstä vielä muuttaa, mutten tiedä onnistuuko. Mikäli ei onnistu, käyn duunin ohella itselle mielenkiintoisa kursseja. Vaihtoehtona lukea taloustiedettä pääaineena ja rahoitus sivuaineena, mutten tiedä onko tässä kohdallani järkeä. 

Technopolis - 29.5.2017 15.21

AOA kirjoitti:

 

JTK kirjoitti:

 

En myöskään ymmärrä tätä ns. tarvetta osingoille kun osakkeita voi myös halutessaan myydä

 

 

Teoriassa jos yrityksen markkina-arvo on selvästi alle sen todellisen arvon ja rahaa halutaan kotiuttaa, eikö nimenomaan osinkojen jakaminen ole parempi tapa kuin yritysomistuksen myyminen alihintaan ?

 

 

 

Eikös tässä tilanteessa kannattaisi yhtiön ostaa omia osakkeita osinkojen jakamisen sijaan? Osinkoja kannattanee jakaa vain jos ei ole tuottavia investointeja ja kassassa "ylimääräistä rahaa" sekä osakeen arvo "oikea" tai yliarvostettu.

Hehkutusketju - 12.5.2017 19.34

Skagge kirjoitti:

Kävin hieman läpällä kauppakorkean pääsykokeessa. Kirjat hankin vapun jälkeen ja kun pääsin alkuun  niin tuli sitten luettua paremmin kuin suunnittelin. Nyt olis paikka Aaltoon lukemaan kauppatieteitä, pitäis vaan tuumia ottaako paikka vastaan. Olen siis ohittanut opiskeluiän jo aikaa sitten, mutta tekisi mieli käydä lukemassa kursseja jotka kiinnostaa. Toisaalta jos perun paikan, niin sen saisi joku joka sitä tosissaan haluaa. 

Otin paikan vaastaan ja innostuin opiskelemaan. Kävin töiden ohella kaikki kanditason rahoituksen kurssit rahoituksen perusteita lukuunottamatta,  sekä ison osan taloustieteen kursseista (taloustieteen perusteita en suorittanut). Saldona 90 opintopistettä, yksi kurssi vielä kesken joten vuoden saldoksi tulee 96. Luvussa toki mukana ensimmäisen vuoden kursseja, jotka läpäisee todella pienellä työmäärällä. Yllätyksenä tuli harjoitusten suuri määrä ja merkitys arvosanassa, monessa kurssissa 40%. Aikatauluongelmien takia päädyin tekemään monet ryhmätyöt yksin.  Osa kursseista oli itselleni mielenkiintoisia ja saivat näkemään asioita hieman uudesta vinkkelistä. Parhaina Ekonometria, Tilastotieteen Jatkokurssi ja Investment Management. 

Arvosanoissa en toki päässyt Jensin vitosen keskiarvoon. Rahoituksen ja taloustieteen kursseista sain nelosen, tenteistä hyvät pisteet, mutta harkkoja jäi paljon tekemättä. Pari kolmosta livahti joukkoon, kursseista joihin ei tullut juurikaan panostettua. Opinnoista tuskin tulee olemaan mitään konkreettista hyötyä, lukuunottamatta oman egon buustausta. Kandiin joutuisi vielä käymään monia ekan vuoden, mielestäni höpöhöpö kursseja, enkä tiedä riittääkö motivaatio tutkintoon. 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 22.4.2017 14.43

Jeans kirjoitti:

 

Skagge wrote:

 

Artikkeli toki USAn näkökulmasta kirjoitettu, en tiedä onko sitten siellä ollut enemmän viimeaikoina ongelmana ettei osakkeet korjaudu oikealle tasolleen. Mikäli yritys ei maksa osinkoa tai osta omia osakkeitaan, niin ei taida kassavirtaakaan tulla. Euroopassa tai varsinkaan Suomessa tuota ongelmaa tuskin on.

 

 

Tosiaan kuten sanoin osakkeen arvo on yrityksen kaikki tulevat kassavirrat, eli jos ei tällä hetkellä tule kassavirtaa eli osinkoja, on odotettavissa niiden tulevan sitten myöhemmin suurempina. Eli sama asia pätee silti, ylituottoa on tulossa jos osakkeen on saanut alihintaan. Sitä joutuu vaan holdaamaan kauemmin. On myös mahdollista, että aihe jossa kasvuyritys alkaa sitten maksamaan osinkoja voi samalla olla katalyytti hinnan korjautumiselle.

 

Joo mulla oli tuossa aika iso ajatusvirhe, eli tosiaan eihän osake ole aliarvostettu jos sen tulevat kassavirrat (vaikkakin pitkänajan päästä) diskontattuna nykyhetkeen tuota ylituottoa. Luin FTn artikkelin sen kummemmin pohtimatta, mitä siinä halutaan sanoa.