Olet täällä

Intrum - 26.9.2022 04.59

Annala kirjoitti:

https://www.intrum.com/press/press-releases/press-release-article/?id=D7...

Aika rajua on lasku tänään. ~3mrd sek write down.

Yhtiö väittää ettei olisi muita kirjauksia tulossa. Korot tässä kuitenkin nousee ja jossain aseteissa se varmasti lyö myös tuulettimeen.

Mietteitä?

On joskus osunut salkkuun parempiakin uutisia, mutta en ole tähän myymässä. Jos ei tule lisää, niin tämä on kertaisku, eikä edes kassavirtavaikutteinen. Firmahan oli jo tätä ennen todella edullisesti arvostettu. Nyt mennään P/E 6 luokkaa, mikä on aika vähän alansa markkinajohtajasta, joka vieläpä kasvaa. Liiketoiminta jakautuu omaan lukuun tehtävään perintään ja asiakkaiden lukuun tehtävään perintään. Tarkkaa jakaumaa en muista, ehkä puolet ja puolet. Omista lainasalkuista voi saada taantumassa odotettua vähemmän, mutta toisaalta muille palveluna tehtävän perinnän volyymi kasvaa, kun maksuvaikeudet yleistyvät. Eli osittain Intrumilla menee paremmin taantumassa. 

Näytä koko viesti
Uusiutuva energia - 23.9.2022 08.48

Montako kilowattituntia nykytekniikalla pitää käyttää sähköä, että saadaan tuotettua yhden kilowattitunnin energiamäärää vastaava määrä nestemäistä vetyä? Jotenkin olen ymmärtänyt, että tässä on P2X-teknologian ongelma toistaiseksi. Huono hyötysuhde

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 23.9.2022 08.45

Termu kirjoitti:

Joo täällä vain yksi, mutta kyllä noi hinnat mietityttää. Toki kun ois myynyt vuosi - puol vuotta sitten niin ois ollut fiksu, mutta oliko just pikkupron blogissa että pörssi reagoi ensin ja sitten asuntomarkkinat. Tuntuu ettei läheskään kaikki oo tajunneet mitä korkojen nousu tarkoittaa ja sylettää myydä sitten kun muut pakkomyy. 

Vähän laittaisin jäitä hattuun näiden villeimpien rommausjuttujen osalta. PK-seudun asuntomarkkinat ovat osoittautuneet aika resilienteiksi viimeiset 20+ vuotta. Edes finanssikriisissä, jossa sentään BKT dippasi yli 8% (!) ja vaikka korot olivat silloin yli 5%, ei asuntojen hinnat notkahtaneet kuin hyvin vähän ja tilapäisesti. Kauppamäärät hiljenivät, mutta palasivat ennalleen reilussa vuodessa, korotkin tulivat nopeasti alas. Nykyhetkessä meillä ei ole mitään varmuutta siitä, että tulossa olisi finanssikriisiin verrattavissa oleva lama.

En väitä etteikö asuntojen hintoja laskevia ajureita olisi useitakin, mutta harvemmin spekulatiivisella panikoinnilla saavutetaan hyviä tuloksia sijoittamisessa, oli omaisuusluokka sitten mikä hyvänsä. Asunnot ovat vielä paljon osakkeita huonompi spekulointikohde siinä mielessä, että transaktiokulut (varainsiirtovero, välittäjän palkkio) ovat huomattavat.

Jos jokin asunnot romauttaa, niin pakkomyynnit. Sitä en tiedä miten asuntojen hinnat v. 2023 kehittyvät, mutta siitä olen kyllä varma, että pakkomyyntejä ei tule, ellei tule massatyöttömyyttä. Työttömyys yleisesti on se mikä ajaa asuntoja pakkomyynteihin, ei korot. Toki poikkeuksen tekee vivutetut kiinteistörahastot ja yksityisetkin asuntosijoittajat, ja näillä voi oma vaikutuksensa olla pienemmissä asunnoissa. Koko asuntomarkkinaa ne eivät kuitenkaan romauta, jos tavallisilla palkansaajilla palkka juoksee. Onko massatyöttömyys Suomessa realistisesti näköpiirissä? Onhan se mahdollista, mutta toistaiseksi on juuri päinvastoin, kun työvoimasta on pikemminkin pulaa.

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 23.9.2022 04.22

Hyvin laskettelee nyt pördessä. Syyskuu jotain -140k€ tätä kirjoiteltaessa. Olen kuitenkin aika hyvillä mielin. Osuuteni yhtiöiden liiketoiminnasta ei ole vähentynyt, ainoastaan sen markkina-arvo. Omat bisnekset rullaavat kuten ennenkin, tosin kuten noista summista näkyy, salkku laskenut kuukaudessa suurin piirtein firman vuoden nettotuloksen verran. Kassavirta on joka tapauksessa vakaata, ja olen ostellut koko ajan vähän lisää osakkeita. Tänään töihin kävellessä mietin, että aivan sama, vaikka salkku putoaisi 40%. Ei muuttaisi elämässä mitään. Tällaisessa tilanteessa on hyvä pitää likviditeetti kunnossa. Onneksi olen maksanut verot edeltä, ja Nordnetiltä tulee margin call vasta, jos HEX dippaa alle 4000 pisteen. Eli en ala nyt paniikissa myymään arvailemalla, että ylihuomenna syttyy maailmansota, vaan istuskelen tässä kaikessa rauhassa ja pikemmin ostelen lisää, jos rahaa on. Salkkufirmat ovat myös jokseenkin kaikki vakavaraisia ja matalasti arvostettuja jo valmiiksi.  

Huomenna tosin ajattelin vähän tuhlata. Ostan harrasteauton/kakkosauton, kun oli edullisesti Nettiautossa tarjolla. Syksyllä on hinnat alhaalla, kun eipä tuossa ole talvirenkaitakaan. Talveksi pitää etsiä joku lämmin halli säilytyspaikaksi, mutta näyttäisihän noita olevan tarjolla Uudellamaalla. 

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 22.9.2022 11.40

Samaa mieltä, että pörssi ennakoi ja asuntomarkkinat reagoi. Jälkimmäinen on selvästi tyhmempi markkina, ei kysymystäkään siitä. 

Tuohon 7% korkoon vähän tartun. Sitä ei tule. Joku voi luulla EKP:n tärkeimmän tehtävän olevan hintavakaus, mutta ei se kyllä tärkeämpää ole kuin euron olemassaolo. Euroa ei enää ole olemassa, jos korot Euroopassa nousevat 7 %:n. EKP:n koronnostoilla on katto, jonka muodostaa Etelä-Euroopan maiden maksukyky, ja sitä koetellaan jo. Mutuilemalla sanon, että yli 3 % ohjauskorkoa järjestelmä ei kestä. Myös talouskasvulla on merkitystä EKP:n päätöksiin, ja sieltäkin tulee jarruja (euroalueen talous tunnetun heikko), mutta pääasiallinen lukko on valtioiden maksukyky. Tässä kannattaa huomata, että ohjauskorkohan on vasta 1,25 %. Euribor 12kk on indikaattori siitä, missä markkinat uskovat ohjauskoron olevan 12kk päästä. Pari koronnostoa on siis jo markkinakorkoihin hinnoiteltu, niin kuin kuuluukin, koska EKP on aika selvästi tällaiset nostot kertonut tekevänsä.

Euriborin äänestysmekanismia en väitä ymmärtäväni, mutta oli siellä paneelissa minkä maalaisia pankkeja tahansa, ei se irti todellisuudesta voi olla. Jos keskuspankki lopettaa koronnostot vaikka 3 %:n, niin ei pidempikään euribor voi pitkään olla 7%, koska muuten rahaa saa keskuspankista halvemmalla. 

 

Näytä koko viesti
Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute - 20.9.2022 08.10

Jack Reacher kirjoitti:

Mikähän lie kun viimeaikoina, sanotaan nyt että kesällä kun en tarkemmin muista niin tapahtuu sattumanvaraisesti erilaiset lay-outit:

Joko A)

Etusivu latautuu niin että keskustelu ja blogit osion viestit ovat kivasti heti alussa oikealla kun artikkelit ja kolumnit ovat vasemmalla. Näin oli aina aikaisemmin ja tämä siis hyvä.  

tai B)

Sivu ei jakaudu vasen-oikea osioihin vaan keskustelu ja blogit löytyvät vasta melkoisella kelaamisella alas. Ei hyvä.

Win10, tuorein Chrome, 1920 x 1080.

Joku ylälaidan banneri ehkäpä sotkee leiskan?

Olin just tulossa avautumaan samasta aiheesta. laugh Mulla kanssa fullhd-resoluution läppäri ja selaimena chrome. Etusivu ei mahdu ruutuun, vaan foorumin navigaatio hyppää alas, mistä se pitää scrollata esiin. Kiva jos tämä saataisiin korjattua 👍

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 19.9.2022 08.07

petteri kirjoitti:

Jos haluaa säilyttää omaisuutensa suhdanteiden yli pankkeihin sijoittaminen ei ole koskaan pitkässä juoksussa toiminut ja tuskin toimii nytkään. Pankit toki näyttävät hyvin luotettavilta sijoituskohteilta niin pitkään kunnes uusi kriisi taas kerran yllättäen iskee.

Olisiko tämä herra kuitenkin eri mieltä tästä väitteestä 🤔 Toistaiseksi kyydissä on kannattanut pysyä 😎

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 17.9.2022 08.28

petteri kirjoitti:
Velho kirjoitti:

Jos tulisi ihan kunnon lama, niin se osuisi kyllä pankkeihinkin, mutta mun visio on korkojen asettuminen 2-3% tasolle ja maltillinen taantuma. Sellaisessa ympäristössä pankkien pitäisi pärjätä hyvin.

 

Oman kokemukseni mukaan pankit ovat aina ongelmissa taantumassakin ja kunnon pankkilamassa (esim. Suomi 1990-1992 ja USA 2008-2010) sektorin vanhoista toimijoista kuolee suuri osa, lopuissa equity liudentuu ja vanhoille omistajille jää lähinnä hiluja.

Kun mennään syvään taantumaan, kuten nyt Euroopassa näyttää, pankeista vaan on pörssissä syytä pysyä kaukana. Toisaalta kun taantuma helpottaa pankit toipuvat ja sopivassa syklin vaiheessa ovat hyviä sijoituskohteita, mutta syklien yli finanssialaa ei vaan voi pitää jos ei halua luopua rahoistaan.

Kunnioitan näkemystäsi, mutta mun mielestä nykytilanteen vertailu 90-luvun lamaan ei perustu faktoihin. Silloin todella oli valtava luottoekspansio, josta vieläpä merkittävä määrä valuuttaluottoja, korot hipoivat 20 %:a ja markka devalvoitiin. Kaikki tietävät, miten 80-luvun lopussa pankista sai lainaa kuka vaan, jolla oli pulssi. Rahaa suorastaan tyrkytettiin. Mitään tällaista ei ole ollut 2000-luvulla tai sen jälkeen, pankkien taseet ovat ihan eri tavalla solideja, asuntolainoilla on pitkään ollut 6% stressitestit ja velkojen turvana todelliset vakuudet.

Siitä samaa mieltä, että syvässä lamassa pankeista on syytä pysyä kaukana, mutta sama pätee ihan mihin tahansa osakkeisiin. Jos tiedät että syvä lama on edessä, myy kaikki. Mä en usko tähän eikä toisaalta mulla ole mitään sellaista tietolähdettä käytettävissäni, jolla voisin noin vahvan näkemyksen muodostaa. Täytyy vaan siksi koittaa roikkua mukana, koska lähes 10% inflaatiossa ei hirveästi tee mieli roikottaa reilua miljoonaa käteisessäkään.

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 17.9.2022 02.10

PikkuPro kirjoitti:

Kun korot nousee, niin zombie-firmoja (viimeinkin!) alkaa tipahtelemaan? Ja näistä saattaa siis luottotappiot nousta joka kompensoi. Ja että onko muitakin kompensoivia juttuja koska vaikka pankit sinällään (sanotaanko 0-levelillä) tykkäis korkojen noususta niin talous laajemmin ei joka taas eri kautta palautuu pankkeihin negatiivisesti koska pankit on niin talouden ytimessä?

Luottotappiothan on 0-korkoaikoina olleet historiallisen alhaalla - for obvious reason. Tähän voi tulla muutosta kun korot nousee.

En siis tiedä enkä sinällään oo vastaan pankkikelaasi, kuhan kyselen.

Luottotappioriski on aina otettava huomioon kun pankeista puhutaan, mutta pohjoismaiset pankit ovat olleet aika varovaisia lainoittajia. En usko, että sieltä on kovin monet zombiet isommin luottoa saaneet. Koko finanssikriisin ajan jälkeisen ajan ongelmahan on tavallaan ollut, että vaikka korot ovat nollassa, pankit eivät luotota reaalibisneksiä, vaan kaikki raha valuu assetteihin. Pankista lainaa ovat saaneet lähinnä ne, jotka eivät ole sitä tarvinneet. 

Jos tulisi ihan kunnon lama, niin se osuisi kyllä pankkeihinkin, mutta mun visio on korkojen asettuminen 2-3% tasolle ja maltillinen taantuma. Sellaisessa ympäristössä pankkien pitäisi pärjätä hyvin.

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 16.9.2022 09.16

Inderesin aamukatsauksessa tänään samalla idealla pankeista mitä kirjoitin aiemmin:

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/pohjoismaisen-pankkisektorin-arvostus-...

"Pohjoismainen pankkisektori hinnoitellaan tällä hetkellä 12kk eteenpäin katsovalla P/E-luvulla 9x, mikä vastaa yli 20 % alennusta toimialan historiallisiin tasoihin nähden. Kun huomioidaan korkojen nousun lähivuosille tuoma tulosvipu, maalaa nykyinen arvostus mielestämme turhan synkkää kuvaa sektorin tulosnäkymistä."

Onkohan joku tarkemmin perehtynyt millaisia nuo 12kk tulosennusteet ovat? Aika usein analyytikoiden konsensusennuste vaan "jatkaa käyrää eteenpäin". Muutos koroissa on ollut todella nopea. Näinköhän noissa ennusteissa on riittävästi huomioitu nousevien korkojen vipua tulokseen. 

Näytä koko viesti