Olet täällä

Velho

Velho

  • Liittynyt 26.6.2014
  • 135 viestiä
  • 3 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Lehto Group - 10.5.2019 16.10

Yök. En olisi ikinä uskonut että näin pian edellisten katastrofinegareiden jälkeen näkymät reivataan jälkeen uusiksi, ja juuri ennen osarin julkaisua. Uskoni tässä perustui pääomistaja Hannu Lehtoon ja siihen, että hän ei antaisi tällaisen perseilyn jatkua. Myös miehen kommentit niin tilinpäätöksen yhteydessä kuin yhtiökokouksessa kertoivat mielestäni siitä, että hän oli ymmärtänyt miten pahasti ohjeistuksessa oli jo mokattu eikä vastaavan voisi enää antaa toistua. Herra Lehto otti tässä itsekin reilusti yli 25 megaa dunkkuun, jälleen! On nyt ihme kyllä, Hannu on toimitusjohtaja ja pääomistaja yli 37% omistuksella. Miten voi olla niin kujalla liiketoiminnasta, että mennään koko ajan negari per kvartaali tahtia, ja jokainen on tasoa maanjäristys. Kyseessä on kuitenkin pitkän linjan rakennusyrittäjä, kyllä luulisi ymmärtävän jotain urakkalaskennasta ja osata olla ajamatta samoihin miinoihin kerta toisensa jälkeen. Taas pukataan jotain tappiollista päiväkotia kasaan. Hoh hoh. Aiemmin pidin firmaa edullisena kun ongelmat rajoittuivat vain korjausrakentamiseen ja hoivatiloihin, mutta nyt ohjeistetaan että melkein kaikki liiketoiminta on enemmän tai vähemmän kusessa. Enpä tiedä. Täytyy vähän vetää henkeä ja seurata tilannetta.

Lehto Group - 29.4.2019 16.26

Mä olen ottanut reilun 4€ tasoilta takaisin sen, mitä olen aiemmin myynyt, ja vielä ihan hyvin lisääkin. Kurssissa on jo paljon pahaa sisällä. Toimitusjohtajan kommentit 2018 tuloksen julkistuksessa olivat luottamusta herättäviä eli uskon jonkinlaiseen käänteeseen tai ainakin siihen, että pahin on takana. Nykytuloksellahan tämä on ihan edullinen ja tuloksen parantuessa sikahalpa.

DNA - 10.4.2019 10.01

Jännä lappu tämä DNA. Osallistuin aikanaan antiin pienellä merkinnällä listautumispompun toivossa, jota ei tullut. Lähinnä laiskuudesta holdasin osakkeita 15 euroon asti, kunnes myin. Koko matkan osakkeet tuntuivat kalliilta, enkä ostanut lisää, vaikka erityisesti annin jälkeen niitä sai pitkään listalta merkintähintaan, järjestäjän tehdessä jatkuvia tukiostoja. Alun jälkeen kurssikäyrä oli tasaisesti nouseva ja nyt reilun kahden ja puolen vuoden pörssitaipaleen jälkeen osakkeista saa yli 20 euroa. Mitä tästä pitäisi oppia? Eikö se sitten ollutkaan niin kallis, kuin miltä vaikutti.cheeky

Aallon Group - 8.4.2019 11.54

Mä myin jo kaikki. En halua olla liian ahne, 30% pikikset riittävät. 8,50 haminoissa pyörivä hinta on jo enemmän, kuin millä olisin suostunut osaketta merkitsemään. Pelotti myös hieman, herääkö Jens ja myy laidat puhki. smiley Tässä vaiheessa jään mielelläni seuraamaan taka-alalta ja pidän mahdollisena palata omistajaksi myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Aallon Group - 1.4.2019 11.09

Instikasta sain 15001 merkinnällä 1125 osaketta, eli n. 7,5% merkinnästä. Jos olisi pitänyt arvata, olisin veikannut 10% koska oletin että osa lisäerästä voisi mennä myös tähän, mutta yhtiö päätti käyttää lisäerän kokonaan yleisöantiin, mikä on sinänsä ihan reilua, olihan yleisöanti reilusti suositumpi suhteessa tarjottujen osakkeiden määrään. Yleisöannissa annettu minimimäärä laski aika reilusti 150 osakkeesta vain 60 osakkeeseen. Osallistuin myös yleisöantiin, mutta keräilyerät siis siitä. 

Aki Pyysing kirjoitti:

Miulla on teoria, että seuraavassa ipossa jotkut saavat instikasta tyyliin kaikki merkitsemänsä ja menevät poikki siihen.

Jokseenkin varmasti, joskin nämä henkilöt tuskin ovat niitä, jotka myöskään kovin tarkasti lukevat ehtoja. Tässä annissa oli niin vahva ankkurointi instikkapuolella, että ei olisi saanut olla tyyliin ketään muita merkitsijöitä, jotta merkintöjä ei leikattaisi rajusti. Siellä tosiaan oli vapaana merkittäväksi vain 112t osaketta. Jens yksin merkkasi enemmän. smiley

Edellä sanomastani huolimatta olen kyllä itse siinä määrin varovainen, että vaikka lähes auringonvarmasti tiesin merkintöjen leikkaantuvan murto-osaan, en silti ollut valmis merkkaamaan annista enempää kuin mitä oli likvidisti varaa maksaa. Jotenkin kauhistuttaisi laittaa nimeensä sellaiseen paperiin, vaikka antimatematiikka sanoisi mitä. Mulla riskin raja menee siis siinä, että en ole valmis edes teoreettisesti lyömään itseäni poikki, mutta jos allokaatioluvut ovat muuten tällaiset kuin Aallonissa, niin olen kyllä valmis merkkaamaan enemmän kuin mitä oikeasti haluaisin saada. Kuitenkin merkkauspäätöksen takana on IMO aina ensisijaisesti oltava käsitys firman solidista liiketoiminnasta ja arvostuksesta, joten siinä tapauksessa että tavaraa tulisi käteen toivottua enemmän, niin ei se maailmanloppu olisi. Epävarman istautumispompun toivossa en näe perustelluksi ottaa älyvapaita riskejä (high risk, low reward -skenaario)

Aallon Group - 1.4.2019 11.06

Anton kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Vahvistusmailit tulivat ainakin miulle. Jännäsin vähän, että monelta tulee, että ehtii hoitaa ja sitten ehtii vielä Tallinnan laivaankin.

 

Toimiiko instituutioanti niin että merkkaa x-osaketta mutta vasta kun anti ohi ja tietää miten monta osaketta sai niin pitää maksaa?  

Kyllä. Tämä on myös syy miksi pienessä ja tod.näk. ylimerkittävässä annissa suosin mieluummin instituutiopuolta. Ei hirveästi huvita siirtää jotain 90k summaa pariksi viikoksi kaniin, vain saadakseen suurimman osan + keräilyerän osakkeita takaisin. Annin järjestäjällä luulisi olevan jonkinlainen vastuu selvittää merkitsijöiden maksukykyä, tai ainakin heillä on tällainen oikeus. Jos ylimerkitään ja osake listaa alle ipo-hinnan, niin silloin ei toki mitään, mutta päinvastaisessa tilanteessa voisin kuvitella että pääjärjestäjä joutuisi kaivamaan kuvetta, jos on kenen tahansa kadunmiehen antanut instikasta merkitä ilman sen kummempia kyselyjä.

Aallon Group - 25.3.2019 11.50

Paljon on positiivisia kommentteja ketjussa, joista monet omiani. Negatiiviselta puolelta minusta isoin avoin kysymys on uuden organisaation kustannusrakenne. En usko, että toiminnassa sinänsä tapahtuisi mitään mullistavaa, sillä vanhat yrityksethän jatkavat jokseenkin itsenäisinä toimijoina, jotka on vain yhdistetty uuden Aallon-sateenkaaren alle. Kannattavuudessa pieni kysymysmerkki kuitenkin on, näyttävätkö vanhat tuloslaskelmat liian hyviltä, sillä nehän ovat yrittäjävetoisten yritysten lukuja. Tyypillisesti pienyrittäjät eivät nosta palkkana sellaista määrää, mikä vastaisi heidän työpanoksensa todellista arvoa, vaan voitonjakoa pyritään tekemään verotehokkaammin esim. osinkojen kautta. Miten nyt sitten käy, kun näitä entisiä oman toimistonsa satraappeja siirtyy uuden konsernin pikkupomoiksi, paljonko heille pitää maksaa lisää? Tämän lisäksi johtoporrasta joudutaan muutenkin pörssiyhtiössä lihottamaan, joten mitä seuraava sitaatti tarkoittaa suuruusluokkana, olisi hyvä täsmentää:

"“Kasvun mahdollistamiseksi yhtiö on vahvistanut konsernijohtoa ja -organisaatiota vuoden 2018 loppupuolella ja vuoden 2019 alussa, eivätkä tästä syntyneet kustannukset vielä täysimääräisesti heijastu vuoden 2018 tulokseen."

Näihin kyssäreihin odotan vastauksia yhtiötilaisuudesta, johon tosin itse seuraan vain webcastista, mutta laitan Inderesin kautta kysymykset eteenpäin ja Verneri saa hoitaa homman, ellei joku muu osallistuja ehdi ensin kysyä. smiley

Akilta myös hyvä kolumni. yes Yksi asia mitä ehkä yliarvioin tässä keississä on yritysosto-optio. Toki on selvää, että ostokohteiden löytäminen ei ole helppoa ja kilpailevia ostajia riittää runsaasti. Toisaalta yrittäjien perustamana Aallon saattaisi olla joillekin myyjille miellyttävämpi ostajakandidaatti, kuin jokin kasvoton pääomasijoitusrahasto. Sikäli kun ostettavaa löytyy, se on yhtiölle selvästi positiivista, sillä se varmasti saa tehtyä ostonsa edullisemmilla kertoimilla kuin millä Aallonin omat osakkeet arvostetaan pörssissä, ja näin ollen omat osakkeet ovat automaattisesti omistaja-arvoa kasvattava maksuväline.

Aallon Group - 24.3.2019 17.41

Iku-Turso kirjoitti:

Jokainen IPO on erilainen. Etukäteen et voi tietää tuleeko ylimerkintä vai ei. Yleensä anninjärjestäjä pyrkii takaamaan kaikille osallistuneille minimerkintämäärän.  Ylimerkintä sitten leikkaa suurempien merkintöjen osalta sitä toteumaa vaikka tyyliin 100+0,5*X eli vaikkapa 200 merkinnyt saisi 100+0,5*100=150

Tässä Aallonin tapauksessa yleisöannissa pyritään ylimerkintätapauksessa takaamaan kaikille 150 osaketta, ja tämän yli sitten jaetaan merkintöjen suhteessa siitä määrästä, mikä jaettavaksi jää.

Aallon Group - 23.3.2019 13.45

Serenity kirjoitti:

Esitteessä yhtiö arvio saavansa nettovaroja annista 5,3 miljoonaa, jos lisäosake-erä käytetään täysimääräisesti. Onko tästä miinustettu annin kulut, sillä broidin antama summahan annista kerätään rahaa bruttona, jos lisäosake-erä merkitään täysimääräisesti myös?

Jep, yleisöanti + instikka + henkilöstöanti + lisäerä on yhteensä 6,138 M€. Siitä annin kulut pois, ilmeisesti jää 5,3 M€.

Näillä näkymin olen osallistumassa antiin. Liiketoiminta on helposti ymmärrettävää, defensiivistä ja vieläpä ihan hyvin kannattavaa. Vaikka tässä yhdistetäänkin useita eri yrityksiä toisiinsa, en usko että sillä onnistuttaisiin sössimään esim. kannattavuutta. Pörssilistauksen pitäisi tuoda uutta näkyvyyttä ja sitä kautta buustia uusasiakashankintaan. Arvostuskertoimet ovat kohtuulliset. Anti on kooltaan melko pieni, täysin toteutuessaan antiosakkeet ovat 26,80% annin jälkeisestä osakekannasta. Allokaatio on seuraavanlainen:

  • Yleisöanti 140t kpl
  • Instikka 460t kpl
  • Henkilöstöanti 200t kpl
  • Lisäerä 150t kpl

Instikasta ankkurisijoittajat ovat sitoutuneet merkitsemään 435t kpl. Siinä ei ole siis periaatteessa vapaasti merkittävissä kuin 25t kpl. Ehdoissa on mainittu, että ankkurisijoittajille on allokoitava vähintään 80% merkinnästään. En tiedä allokoidaanko ylimerkintätilanteessa näin, vaiko ei, mutta jos oletetaan että näin tehtäisiin, niin instikassa on vapaana (460t - 435*0,8) = 112t kpl. Lisäksi yleisöannissa 140t kpl, ja lisäerä 150t kpl, eli yhteensä sijoittajille vapaana merkittäväksi on enintään 402t kpl osakkeita yhteensä 950t kpl annista, tai n. 2,6 M€. Eiköhän tämä mene täyteen aika helposti. Ennustan, että anti keskeytetään ensimmäisen tilaisuuden tullen. Free float tulee olemaan tosi ohut, koska se on käytännössä tuo yleisön merkittävissä oleva n. 400t osaketta (hieman yli 10% osakekannasta, joka on annin jälkeen 3,55M kpl), sillä ankkurisijoittajat tuskin myyvät heti listautumisessa, ja muut omistajat ml. henkilöstöannista ostaneet ovat lockupissa. Tämä ennustaa positiivista kurssikehitystä alussa, kun myyntilaitaa ei paljon ole.

Aion varmaankin tehdä merkinnän sekä instutuutioannissa että yleisöannissa.

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 21.3.2019 11.59

Jakke kirjoitti:

Moi Kaleeri ja kiitos erittäin hyödyllisestä blogista!

Kysymys YEL-vakuutukseen liittyen:

Minulla on vuoden verran ollut OY-muotoinen sijoitusyhtiö ja olen paraikaa tekemässä kirjanpitoa yritykselle itse. Osakevaihto oli vuonna 2018 vähän (yhden käden sormissa) ja samalla olen palkansaajana ulkopuolisessa yrityksessä. Koska jo palkansaajana ansaitsen eläkettä ja sijoitustoimintani on kohtuullisen passiivista niin miten minun tulisi menetellä minimitason alittavan työtulon suhteen? Ilmoitanko ko. alhaisen luvun jollekin eläkelaitokselle ja tämä merkitsee rekisteriinsä, että työtuloni ei ylitä minimitasoa ja näin maksettavaa minulle vuosittain ei kerry? Onko tämä oikea tapa toimia?

Vastauksestasi etukäteen suuri kiitos,

J

 

YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa, jos minimityötulo ei ylity. Ja muistetaan siis, että työtulo ei ole sama asia kuin maksettu palkkasumma, vaan työtulon voi määritellä palkkasummaa alemmaksi. Minusta YEL-työtuloa ei tarvitse minnekään ilmoittaakaan, mikäli YEL-vakuutusta ei ota. Siihen pitää ehkä varautua, että asiasta voi jossain vaiheessa pudota selvityspyyntö, johon pitää sitten perustella miksi työtulo jää alle vakuuttamisrajan.