Olet täällä

Inderes - 23.5.2022 01.04

SEB:ltä tilattu analyysi on julkaistu:

https://research.sebgroup.com/pdf/InderesIOC_180522.pdf

"Inderes’ near-term multiples are demanding, but growth should remain strong thanks to Nordic expansion. Our valuation approach uses a low capital cost for the stable Finnish commissioned research revenue, implying high risk for Nordic growth. We set our fair value range at EUR 35-39, based 60/40 on our DCF analysis and peer group multiple benchmarking."

SEB:n fair value 35-39 euroa, eli yli meni meikäläisen heittämästä 30 eurosta. Kasvulla kuitenkin "high risk" ja lähivuosien kertoimet "demanding".

Näytä koko viesti
Citycon - 13.5.2022 12.53

Todella mielenkiintoinen hinnanmuodostus tällä osakkeella juuri ennen virallista pressan ja PM:n NATO-päätöksen julkaisua, vaikka siinä ei ollut etukäteen mitään epäselvää. Silti kurssi hakattiin vuoden pohjiin juuri ennen tätä antikliimaksia. Niistä pohjista on tultu nopeasti yli 10% ylös. Citycon nyt YTD +5,6% kun indeksi -13,5%. NATO heart. Citycon-rivini vihertää muuten ensi kertaa elämässään. Toki osingot huomioiden on ollut plussalla jo aiemminkin.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 10.5.2022 08.57

Onnittelut hienosta saavutuksesta, kun olet saanut gradua painettua julkaisukuntoon lyhyessä ajassa! Sun on mukava mennä rentouttavaa kesää kohti, kun on iso ponnistelu takana.

Näytä koko viesti
Witted Megacorp - 29.4.2022 10.46

Instituutioanti on kooltaan 5,11M€ ja ankkurit tehneet 4,61M€ merkinnät ehdolla, että ne hyväksytään 100%. Jää 500k€ muille. 

Yleisöanti on kooltaan 2,1M€.

Aika vähän osakkeita tosiasiassa jaossa, eiköhän tuo mene täyteen moninkerroin. Arvostukseltaan tämä on hinnoiteltu niin, että kasvu jatkuu monta vuotta samalla kulmakertoimella kuin tähän asti. Ainakin vahvat ankkurit tuntuvat luottavan siihen. Äkkiseltään voisin luulla, että erityisesti tällaisella osaajien rekrytointiin perustuvalla alalla samojen kasvuprosenttien ylläpito vaikeutuu koko ajan. 

Varmaan merkitsen jotain.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 27.4.2022 11.21

Kilppari kirjoitti:

Joillakin sisustusmateriaaleilla ei on kustannusten kanssa juuri mitään tekemistä. Lillukanvarsia siis. En valitettavasti jaksa pitää kustannuslaskennasta esitelmää, mutta semmoisista kuluista joita ei yleensä hahmoteta pari todellista esimerkkiä: katualueen vuokraus työmaan ajan 600e/m2, olemassaolevien kaukolämpö-, sähkö-, tietoliikenne ym kaapeleiden siirrot 400e/m2. Autopaikat x000e/m2.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä ehkä Suomen tällä hetkellä parhaista rakennuspaikoista Pasilassa. On selvää, että lopputuotteesta saisi noin 10000e/m2. Mutta rakentajia ei tunnu löytyvän, kun rakentaminen maksaa enemmän. Tähän on tietenkin lääke odottaa. Jokainen voi itse arvioida halpeneeko rakentaminen vai nouseeko neliöhinnat jos ja kun tuo varmaan parin vuoden päästä jollekin kelpaa. 

Kiitos vastauksesta, mutta onpa harmi, että et halua keskustella asiasta enempää. Jos pyysin näkemystä lähiöiden bulkkikerrostalojen rakentamiskuluista, ja alat hakemaan vertailukohtaa Suomen korkeimman asuinrakennuksen rakentamisesta kantakaupunkiin, niin ei me puhuta oikein samoista asioista. Tokihan minä sen ymmärrän, että pilvenpiirtäjän rakentaminen maksaa enemmän per neliö kuin tavanomaisen elementtikerrostalon. Mutta kun varmaan 95% uudistuotannosta on niitä elementtikerrostaloja, joissa kerroskorkeus on max 10 kerrosta.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 27.4.2022 09.08

Kilppari kirjoitti:

 

Velho kirjoitti:

 

Kilppari kirjoitti:

Uusien kämppien hinnat tulevat nousemaan rakentamisen kallistuessa ja pikkuhiljaa tuo siirtyy vanhoihinkin.

 

Mietin tätä.. asuntojen hinnathan eivät aikoihin ole Helsingissä perustuneet rakentamiskustannuksiin, esim. uudiskohde vuokratontilla 6000€/m2. Rakentamiskulut ehkä 3000€/m2 max. Jos rakentamiskulut nousevat -> 4000€/m2, eikö se ole vain rakennuttajan katteesta pois? Hintahan on jo muodostettu ostajan maksukyvyn mukaan, joka ei välttämättä enää jousta ylöspäin, kun korotkin ovat nousussa ja inflaatio syö reaalipalkkoja.

 

Tuommoinen "3000€/m2 max" osoittaa, että et ole itse tuossa bisneksessä. Mitään tuommoisia neliöhintoja siis ei voi mitenkään antaa noin vähillä tiedoilla. Jonnekin maakuntaan voidaan ehkä rakentaa jotain allekin 3k mutta sitten kun ollaan Helsingissä niin sata muuta asiaa vaikuttaa ja rakentamiseen voi hyvin saada menemään esim 8k/m2. Jos tätä ei usko, niin sitten tietenkin kaikki rahat Lehtoon ja kumppaneihin.

Käytännössähän tuo toimii niin päin, että kun rakentaminen on niin kallista, niin se hetkellisesti vähenee ja kun se alkaa aiheuttaa pulaa, niin hinnat nousee. Tasapaino löytyy aina lopulta. Kaikkien etu olisi, että keinahdukset puoleen tai toiseen olisivat mahdollisimman pieniä. Nyt kun materiaalihinnoissa keinahdus on ollut iso, niin on syytä olettaa, että sen vaikutuskin on huomattava.

En ole grynderi, totta. smiley Ajattelin, että tuo 3k/m2 ei kuitenkaan kovin kaukana olisi keskiarvosta. Tarkoitin tavanomaisen kerrostalotuotannon kustannuksia Helsingissä. Vaikea uskoa, että se olisi kovin paljon enempää, kun puhutaan isoista gryndereistä. Muutama vuosi sitten vielä Helsingissä myytiin uudis-Hitaseita edullisimmillaan noin 3000-3500€/m2. Ja se oli siis myyntihinta perheasunnolle. Miksi sellaisia olisi kukaan siihen hintaan suostunut myymään, jos bulkkikerrostalon rakentaminen maksaisi selvästi enemmän? Toki kustannukset ovat siitä nousseet, mutta eivät sentään niin paljon. Käsittääkseni jos tänä päivänä tilaisin omakotitalopaketin avaimet käteen, sekään ei maksaisi paljoa yli 3000€/m2 vaikka sisustusmateriaalit todennäköisesti olisivat parempia, kuin peruskerrostaloissa.

Mikä sinun näkemyksesi mukaan on vakiotasoisen uudistuotannon neliöhinta jossain Helsingin lähiössä? Varmaan olet kyllä minua paremmin asiasta kartalla. Siitä kyllä edelleen pidän kiinni, ettei Helsingissä asuntojen hintoja määrää tuotantokustannukset. Esimerkkinä tästä voisi olla, että jos kaupunki luovuttaisi tontit rakennuttajille ilmaiseksi, ei siitä kämppien hinnat laskisi euroakaan. Edelleenkin ratkaisevaa olisi kysyntä ja ostajien maksukyky. 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 27.4.2022 01.28

Kilppari kirjoitti:

Uusien kämppien hinnat tulevat nousemaan rakentamisen kallistuessa ja pikkuhiljaa tuo siirtyy vanhoihinkin.

Mietin tätä.. asuntojen hinnathan eivät aikoihin ole Helsingissä perustuneet rakentamiskustannuksiin, esim. uudiskohde vuokratontilla 6000€/m2. Rakentamiskulut ehkä 3000€/m2 max. Jos rakentamiskulut nousevat -> 4000€/m2, eikö se ole vain rakennuttajan katteesta pois? Hintahan on jo muodostettu ostajan maksukyvyn mukaan, joka ei välttämättä enää jousta ylöspäin, kun korotkin ovat nousussa ja inflaatio syö reaalipalkkoja.

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 10.4.2022 11.08

petteri kirjoitti:

 

stocksman kirjoitti:

Ei Suomen Nato jäsenyyden estämiseksi lähetetä 200k tai 50k rajalle sotimaan, koska ei tarvitse. Tod.näk tuota kokeiltaisiin ääritapauksessa ohjusiskuilla. Kyse siis Nato jäsenyyden estämisestä ei Suomen valtaamisesta.

 

Venäjän ohjusiskuja Suomeen rajoittaa aika paljon se, että jos ja kun Hornetit saadaan ilmaan Suomella on vastaiskuna valmius esimerkiksi pimentää Pietari, Moskova, ja käytännössä suuri osa Pohjois-Venäjää tuhoamalla muuntamot. Samoin suuri osa Venäjän öljynjalostuksesta saadaan paskaksi. 

Suomella on tällä hetkellä todellinen ilmasta-maahan pelote ja eiköhän tosipaikan tullen USA toimita lisää JASSM-ohjuksia niin paljon kuin tarvitaan. Nyt noita on Suomessa vain pari sataa, mutta USA:n varastoissa varmaan ainakin kymmeniä tuhansia. 

Ukrainan kimppuun on Venäjän ollut helppo käydä kun ei ole vaaraa, että tulee vastaisku Venäjän sydänmaille. 

Jos Suomea pommittaa voi saada takaisin niskaan pommeja kriittisiin kohteisiin. Pietarissa ja Moskovassa taas keskiluokka tuskin pitää pimeydestä.

En ole eri mieltä Suomen kaukovaikutuskyvykkyyksistä, mutta mietin tuota pelotetta. Ajattelen, että pelotteen uskottavuus on suurin piirtein kyvykkyys kertaa halu käyttää sitä tositilanteessa. Jos ajatellaan tilannetta, että Venäjä tekee Suomeen jonkun pienehkön täsmäiskun Nato-hakemuksen vuoksi, mutta ei varsinaisesti aloita tai valmistele hyökkäystä, luuletko, että Suomi haluaisi tässä tilanteessa vastata samalla mitalla? Mä pitäisin paljon todennäköisempänä, että vedottaisiin kaikin diplomatian keinoin kansainväliseen yhteisöön, mutta ei tehtäisi vastaiskua, koska ei haluttaisi provosoitua, kun provosoidaan. Toki olisi varmaan aika vaikea jättää kokonaan vastaamattakin tuollaiseen sotatoimeen, mutta.. Suomen armeijan nimikin on Puolustusvoimat. En epäile etteikö JASSMeja käytettäisi oikeassa sodassa, mutta vastauksena yksittäiseen provokaatioon..? Mahdollisesti Kremlissäkin tehtäisiin samanlainen arvio tästä. Eri asia sitten, jos saadaan turvatakuut USA:lta tai muilta merkittäviltä liittolaisilta jo hakemusvaiheessa. Se olisi tietysti paras tilanne.

Näytä koko viesti
Inderes - 5.4.2022 03.56

Mikael Rautanen on luvannut, että yhtiöstä julkaistaan ulkopuolinen analyysi Q2:lla. Havahduin tästä myymään omat anti-Inderesit yhtä osaketta lukuunottamatta, sillä kaiken järjen mukaan sen analyysin suositus on kireän arvostuksen vuoksi vähennä, ja target joku 30e. Ajattelin, että laput  voisi saada sen jälkeen takaisin halvemmalla.

Näytä koko viesti
Lifa Air Oyj - 5.4.2022 12.35

Lokki kirjoitti:

Maskimyynti saattaa jäädä melko korkealle vielä joksikin aikaa. Ottaapa jokunen maskit käyttöön ihan kausi-influenssaakin vastaan tukevaisuudessa nyt kun maskin käytöstä on tullut enemmän tai vähemmän tapa.

Nyt kun maailman maskituotantokapasiteetti on nostettu huippuunsa, Lifalla voi olla vaikeuksia pärjätä hintakilpailussa. Tai ehkä suoremmin: ei sillä ole mitään mahdollisuuksia. Mitä olen näitä kaupoissa nähnyt, niin Lifan maskien hinnat ovat järjestään 2-3x se mitä täysin vertailukelpoisilla ja varmaan paremmillakin kiinalaismaskeilla. En ole oikein keksinyt, millä perusteella joku niitä Lifa-maskeja voisi haluta ostaa tässä vaiheessa, kun saatavuus ei enää ole ongelma. Oma näkemykseni tästä annista on strong avoid.

Näytä koko viesti