Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 24.1.2023 10.05

Onko jossain analysoitu Teslan vastuuta FSD-lupauksista? Tesla on siis myynyt varmaankin sadoille tuhansille ostajille nk. Full Self Driving -paketin hintaluokassa 6000-10000 €/$. Paketilla on saanut heti käyttöönsä muutaman vähäisen lisäominaisuuden, mutta varsinainen hinta on maksettu siitä lupauksesta, että lähitulevaisuudessa auto kykenee täysin autonomiseen ajoon. Tämän lupauksen lunastamista on sitten vuosi vuodelta siirretty eteenpäin. Kuinka pitkään lupausta voidaan lykätä, ennen kuin lupauksesta tulee petos? Jos myydyt autot eivät koskaan saavuta FSD-kyvykkyyttä esimerkiksi koska niistä puuttuu fyysisiä tutkasensoreita, joita niihin ei voi jälkikäteen lisätä, mitä sitten tapahtuu? Kaiketi Teslan pitäisi vähintään palauttaa FSD:n osa kauppahinnasta autojen omistajille (korkoineen?), eli puhuttaisiin vähintään miljardeista? 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 15.1.2023 09.25

Teslan tuotekehitys näyttää hidastuneen tuntuvasti. Vielä 5-10v sitten Teslalla oli valtavasti kilpailuetuja sähköautoissa, mm. range, suorituskyky, autopilot, infotainment, superchargerit ym., mutta ne ovat lähes kadonneet. Kilpailijat ovat saaneet Teslan kiinni melkein kaikessa ja menneet vielä monissa asioissa ohi. Teslan mallit ovat vanhoja. Model S:n pitäisi olla "flagship"-malli, mutta se on yli 10 vuotta vanha. Model X on sekin jo ikääntynyt eivätkä epäkäytännölliset lokinsiipiovet paranna tilannetta. Model 3:n kaltaiset sedan-koriset autot ole nykyisin kovin suosittuja. Model Y crossover on Teslan selkeästi kilpailukykyisin malli tällä hetkellä, mutta muotoilultaan se on kuin Model 3, joka on syönyt hiivaa. Teslan muotokieli on ylipäätään aika mitäänsanomatonta pois lukien Roadster (hinnat alkaen 200k, ei volyymimalli) ja Cybertruck, joka on toista äärilaitaa, mutta poskettoman epäkäytännöllinen ja kaiken lisäksi vuosia myöhässä.

Teslassa on paljon potentiaalia, mutta autojen osalta mallisto kaipaisi kipeästi päivitystä. Brändi on vahva, joten jos vain tuotteet saataisiin tämän päivän tasolle, niin mahdollisuuksia on vaikka mihin.

 

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 10.1.2023 12.10

Basso Pasanen kirjoitti:

Uuuh, nyt alkoi kiinnostamaan. Mikäs kiesi sieltä alle tulee? Teukka Salaman ex-vette? 

Jahas, tämä oli jäänyt päivittämättä! No laitetaan nyt tähän esimerkkinä todella nerokkaista sijoituksista. laugh  Humputteluahan tällainen on, joskaan ei mistään merkittävistä rahoista. Uusi Corolla maksaa enemmän. Jääkö tämä pitkään holdiin vai tuleeko treidattua pois lyhyen pidon jälkeen, en oikein vielä tiedä. Talvisäilytyspaikka ainakin löytyi mukavasti kantakaupungin parkkihallista, eikä tarvinnutkaan viedä minnekään navettaan 100km päähän. 

Muu vuodenvaihteen päivitys jäi kanssa tekemättä. Aika lailla indeksin tahtiin meni lopulta. Loppuvuoden rallissa hieman noustiin pohjilta, joten lopputulos oli vajaa -12% ja -130k€. Vuoden valopilkku oli Evo-treidailu, josta tuli ihan mukavasti kymppitonneja tilille paikkaamaan muuten tasaista alisuorittamista. Iso kiitos tästä JR:lle, jonka ideaan treidit perustuivat. Selvästi isoin miinus oli Intrum yli 100k laskennallisilla tappioilla. Se hieman riepoi syksyllä, mutta eipä silti tullut Intrumiakaan myytyä, vaan ostettua lisää. Minusta Intrum on pohjimmiltaan laatuyhtiö, useimmilla toiminta-alueillaan selvä markkinajohtaja. Odotan, että sekoilu ostettujen portfolioiden kanssa loppuu joskus, ja vahva kassavirta palvelutoiminnasta jauhaa osakkeenkin ajan kanssa ylös. Parasta Intrumissa oli, että en koskaan julkaissut analyysiäni yhtiöstä täällä, vaikka olin sen jo valmiiksi kirjoittanut. Julkaisu olisi osunut sopivasti juuri ennen kahta negaria. Muista osakkeista erityisesti Stockmannin kehitys on ollut kanssa pettymys lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä näen siinä ilmeistä piilevää arvoa, niin kuin monet muutkin. Odotan rauhassa, että se realisoituu. 

Salkku vuoden lopussa 1,2M. Pääomat eivät vuoden aikana kasvaneet, kun maksuun meni myös reilusti lisäveroja v. 2021 voitoista. Täytyy kohta tehdä tilinpäätös, mutta nyt taitaa tulla ennakoitakin takaisin, kun en muistanut/jaksanut niitä missään vaiheessa pienentää. Lisäveroja ei ainakaan tarvitse maksaa.

Tästä vuodesta en tiedä oikein, mitä odotan. Salkku on aika täynnä kaikkea, mikä tuntuu liian halvalta, että juuri mitään voisi myydä. Käteistä ei pahemmin ole muuta kuin mitä roposia firman kassaan kuukausittain kilisee, mutta limiittejä on vapaana noin 400k. Niiden kanssa olen valmis liikkumaan tarvittaessa. Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Näytä koko viesti
Pokeri Suomessa 2020-luvulla - 9.1.2023 09.40

Kävinkin Hakametsässä vain, jos Casino Rayllä oli saapuessani jo ainoa pöytä täysi eikä uutta oltu sinä iltana enää avaamassa.

Miten tämä käytännössä toimi, otitko heti junan Tampereelle? Jos lähtö olisi heti, menisi n. 2h vähintään ja miten sitten takaisin? Autollakin aika raskas reissu, jos pitäisi aamua vasten ajaa kotiin. Hotellin voisi toki ottaa, mutta alkaahan tuossa sitten aikaa menemään ja kuluja kertymään tiukkojen pelien vuoksi.

Näytä koko viesti
Sievi Capital - 30.12.2022 02.09

Kassakriisiin en usko Indoorin lukujen perusteella. Iltalehden juttu on vähän sekavasti kirjoitettu ja tuo lopun kirjanpitokikkailulla spekulointi, joka sitten jutussakin todetaan mahdottomaksi, vie uskottavuutta. Tosiasiassa lienee enemmän huonosta viestinnästä kyse ja nuo palkkarytmien muutokset liittynevät siihen mitä YT-neuvotteluissa on sovittu/saneltu työsuhteiden muutoksista. Esimerkiksi jos on kuukausipalkkaisia muutettu tuntityöntekijöiksi, niin tuntityöntekijöille maksetaan palkka jälkikäteen tuntien perusteella eikä osin etukäteen, kuten kuukausipalkkalaisille on maksettu. 

Näytä koko viesti
JR:n pokeriblogi - 22.12.2022 10.28

hauturi kirjoitti:
Kilppari kirjoitti:

S-pankkiin sai myös kassalla kilon kuussa max.

 

Kyllä S-Pankin toimipisteessä voi tallettaa maksutta kuinka paljon vaan. Toki normaalit rahanpesulaput joutuu täyttämään isommista summista.

Viime talletuksesta on jo jonkin verran aikaa, mutta pankin sivuilla julkaistut hinnastot kyllä tukevat yo. käsitystä.

S-Pankin palvelupisteille näyttää aina olevan reippaat jonot, ohikulkiessa joka kerta arviolta tunnin edestä mummoja ja maahanmuuttajia penkeillä istumassa. Kuulostaisi itsemurha-ajatuksia vahvistavalta mennä sinne vapaaehtoisesti jonottamaan. S-Pankkiin ei taida pystyä edes varaamaan aikaa, jos kyse on käteispalveluista. Meillä on S-Pankissa yksi perheen taloustili, mutta lähinnä siksi, että sillä kortilla saa S-kaupoista maksutapaetua, ja S-Pankista saa myös maksuttomat rinnakkaiskortit tuohon tiliin. Se toimii ihan ok, kun ei koskaan tarvitse paikan päällä mitään asioita hoitaa. Oikeita pankkiasioita en tuohon "pankkiin" veisi. 

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 - 21.12.2022 10.13

Pörssimörssäri kirjoitti:

^^  Rydmanhan kosiskeli kokoomusta jopa omassa FB:ssa. Tama tod nak herattaa vaan vitutusta kokoomuksessa, koska eihan taman asian pitaminen tapetilla voi mitenkaan olla kokoomukselle hyva homma. Asiat olisi pitanyt hoitaa kulisseissa ja sita varmaan Rydman myos myos yritti, mutta on nyt epatoivoinen ja jotain pitaa yrittaa. Ite oon siis riidannut etta kokoomus on antanut pakit ja toivoo etta Wille jattaisi asian sikseen. Mun mielesta kokoomus vois tulla ulos ymparipyoreasti ja sanoa etta ehdokkaat naihin vaaleihin on tassa.  

Rydmanin ehdokkuus voi olla aika tiukassa. Vaikka syyttämättäjättämispäätös tulikin, maine ehti jo mennä. Jos jokin voi Rydmanin pelastaa, niin persujen pelko. Halla-aholla on varmaankin Rydmanin kampanjamateriaalit jo valmiina painokoneeseen siltä varalta, että kokoomus antaa Willelle rukkaset. Toisaalta kokoomuksessa voi olla paljon niitäkin, jotka mielellään lähettäisivät Rydmanin persuihin. 

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 - 21.12.2022 12.35

Pääseeköhän Rydman ehdolle Kokoomuksen listoilta? Meneekö homma niin, että Helsingin piirihallitus esittää ehdokasvalinnat piirikokoukselle ja piirikokous hyväksyy?

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 13.12.2022 10.38

Voin taustoittaa vähän tuota "lapset osakkaaksi yhtiöön ja väistetään perintö-/lahjavero" -ideaa. En aivan tarkkaan muista ajankohtaa, mutta olisikohan ollut  v. 2018 kun olin kutsuttuna yksityistilaisuudessa, jossa oli yhtenä ohjelmanumerona luento yrittäjän vero-optimoinnista. Luennoitsija oli pörssinoteeratun varainhoitoyhtiön hpj, joka kyllä tuntui tietävän asiansa, kun periaatteessa töikseen konsultoi näitä juttuja asiakkailleen varmaankin 300-500€/h taksoilla. Yksi esitetyistä ideoista oli tämä uuden osakeyhtiön perustaminen kahdella eri osakesarjalla siten, että lasten nimiin tulee äänivallattomat osakkeet ja yrittäjälle itselleen jää suhteellisesti pieni omistus osakkeita, joilla on kaikki äänivalta. Tämä oli tarkoitettu ennen kaikkea liiketoimintaa tekeville yrittäjille. Voisit siis tehdä elämäntyösi siinä yhtiössä ja vaikka miten paljon kerryttäisit siihen varallisuutta, voit siirtää sen käytännössä nollaveroilla lapsille sitten kun itse haluat. Kuulosti vähän uskomattomalta että lasten osakkeet voisivat olla myös osinko-oikeudettomia, mutta ehkä tämä silloin piti paikkansa, ja mahdollisesti "porsaanreikä" on vain myöhemmin tukittu? En silloin lähtenyt tästä tarkemmin kysymään, koska mulla oli firma silloin jo olemassa ja omalla kohdalla idea tuli vähän kuin myöhässä. Osinko-oikeudettomia niiden osakkeiden kuitenkin piti olla, koska yrittäjän kannalta huojennettujen osinkojen nostaminen yhtiöstä on keskeistä.

Toinen vinkki mikä tuosta tilaisuudesta jäi mieleen, on liiketoimintaa tekevän firman omistuksen pyöräyttäminen holding-yhtiöön osakevaihdolla, ja samalla sellaisen nettovarallisuuden luominen, joka oikeuttaa huojennettujen osinkojen maksimiin. Eli jos vaikka omistaa firman joka on tehnyt 200k keskimääräistä vuositulosta, mutta nettovarallisuutta putiikissa on vain 500k, millä saa nostaa 40k huojennetut osingot. Osakevaihdolla holding-yhtiön taseeseen muodostuisi yli 1,8M nettovarallisuus, josta saisi täydet 150k huojennetut osingot. Järjestelyn hinta olisi transaktiosta 1,6% varainsiirtovero eli alle 30k, joka tulisi kuitattua reilusti jo ensimmäisen osinkovuoden verohyödyllä. Tästä tuli tsekattuakin että on täysin laillinen ja KHO-päätöksellä vahvistettu järjestely. En tähänkään kuitenkaan ryhtynyt, kun tuntui että nettovarallisuus kasvaa omia aikojaankin riittävää tahtia, eikä mulla ollut tarvetta nostaa varoja yhtiöstä nopeammin. Uutisia seuranneena pitäisin tosin varsin todennäköisenä, että huojennettuja osinkoja tullaan lähitulevaisuudessa leikkaamaan, ehkä todennäköisimmin leikkaamalla laskentakorkoa 8%:sta 4%:n, mikä kaksinkertaistaisi nettovarallisuusvaatimuksen. Jos näin kävisi, silloin tulisi varmaan osakevaihto uudelleen harkittavaksi, ja varmaan toteuttaisinkin sen.

Näytä koko viesti
Stockmann - 12.12.2022 10.59

Juha kirjoitti:

https://www.hbl.fi/artikel/e62297d1-dd9f-43d1-9934-d6a3e42f17a8

Hetkeksi kuopatut järjestelyspekulaatiot ovat taas elävät. Tänään siis 5%:n liputus uudelta omistajalta.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/inderes-stockmannin-viiden-prosentin-...

Todella vahvat yritysjärjestelyvibat tulee tästä. HBL:ssä haastattelu: https://www.hbl.fi/artikel/e62297d1-dd9f-43d1-9934-d6a3e42f17a8. Liputusta kommentoi... viestintätoimisto Tekir surprise 

Miksi palkata viestintätoimisto, jos tarkoitus on vain tehdä pieni finanssisijoitus. Liputtava holding-firma on erikoistunut retailiin ja on ostanut mm. Tanskasta vastaavanlaista toimintaa kuin mitä Stockmann tekee. Melkein olisi yllätys, jos tämä ei johda tarjoukseen jossain vaiheessa. Stockmann (=Lindex) on aivan nauruhinnoissa pörssissä. Ihme olisi, jos joku ei sitä yrittäisi ensin nurkata ja sitten ostaa kokonaan.

Näytä koko viesti