Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 2.4.2020 02.04

petteri kirjoitti:

 

Roope1248 kirjoitti:

Yleisesti Teslan sähköautokilpailijat. Jos kehityspolku voidaan ohittaa, niin miksei kilpailijoiden range ole jo yhtä hyvä kuin Teslalla?  

 

Täyssähköauton range on pitkälti kiinni siitä kuinka paljon autoon tungetaan akkua. Akku toki painaa, maksaa, vie tilaa, lisää energiankulutusta ja heikentää ajo-ominaisuuksia.

Valinnalla kuinka paljon akkua käytetään ei voi kilpailuetua perustella. Akun määrän lisääminen on hyvin yksinkertaista.

Akun energiasisällön lisäksi merkitystä on energiankulutuksella. Teslalla on tällä hetkellä etua energiatehokkuudessa jopa 40% (energiankulutus kWh/100km). Akut ovat kalliita ja painavia. Kun auto kuluttaa vähemmän energiaa ajosuoritetta kohden, riittää pienempi akku saman rangen saavuttamiseen. Tämä on ihan selkeä kilpailuetu.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 24.3.2020 03.04

Sitten kun sulla on varsinainen Nordnet-tili auki, valuuttatilin aukaiseminen tai sulkeminen käy napinpainalluksella sieltä valuuttatilit-toiminnosta, siinä ei ole viiveitä. Tärkeintä on avata valuuttatili -> tämän jälkeen automaattisesti kaikki kyseisessä valuutassa tehtävät toimeksiannot toteutuvat valuuttamääräisinä. Ostotoimeksiantojen jälkeen jos valuuttaa ei ole, pitää vaihtaa kaupan täsmäytykseen mennessä kuten Aki sanoi, mutta sekin on vaan napinpainallus, eikä korot ole kummoiset, jos tekee myöhässä.

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 23.3.2020 08.17

Velho kirjoitti:

Jännästi äänivaltainen A-osake on ollut viime aikoina välillä jopa halvempi kuin B-osake. Pitkällä aikavälillä A-osake on kuitenkin yleensä ollut kalliimpi, välillä selvästikin. Hinta voinee joskus nopeastikin nousta, jos joku haluaa haalia nimenomaan A-sarjaa? Näistä syistä olen itse viime aikoina ostellut A:ta B:n sijasta.

Nyt näyttää olevan taas A-osake 3 euroa, tai yli 20% kalliimpi, kuin B. Alan vaihtamaan A -> B suunnitelmalla ostaa A:ta takaisin, jos osakkeet taas lähestyvät toisiaan.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 13.3.2020 09.37

Haddock kirjoitti:

Oma veikkaukseni on, että jossain vaiheessa mennään ylireagointiin, mutta onko se päivä vielä tänään?

Mun mielestä on ylireagoitu jo ajat sitten, mitä tulee sellaisiin osakkeisiin, jotka eivät kriisin alkaessakaan olleet mitenkään erityisen kalliisti arvostettuja. Korona on vakava juttu lyhyellä aikavälillä, mutta en ole nähnyt mitään, mikä todistaisi sen olevan muuta kuin ohimenevä ilmiö. Talous varmasti menee taantumaan 2020, ja ehkä vielä 2021 tuloksetkin tulevat monilla yrityksillä alas, palatakseen sen jälkeen ennalleen. Ei se ole peruste, miksi näiden yritysten pitäisi halventua 30% - siis kun puhutaan yrityksistä, joiden olemassaolo ei ole koronasta uhattuna ja jotka ovat ennen koronaa treidanneet P/E 10 tai alle. En tarkoita nyt vivutettuja lentoyhtiöitä tai risteilyalusvarustamoja. Olen ostanut käytännössä läpi kriisin, koska on joitain osakkeita, jotka ovat selvästi menneet ali sen mitä pidän niiden käypänä arvona, ja tuotto-odotukset ovat vaan parantuneet päivä päivältä. Toki näin jälkikäteen voi viisastella että olisi voinut odottaa, mutta yhtä lailla se kaikki voi kääntyäkin nopeasti, kun markkinoilla tajutaan tämän ilmiön ohimenevyys ja sen lopulta vähäinen vaikutus tulevaisuuden kassavirtoihin. Kun oma kassavirta on kunnossa, sen kuin vaan pitää osto-ohjelmaa päällä ja odottaa, että tilanne normalisoituu.

Näytä koko viesti
Bilot - 9.3.2020 11.25

https://news.cision.com/fi/bilot-oyj/r/bilot-oyj-n-first-north--listautumisanti-merkittiin-noin-5-3-kertaisesti--yhtiolle-noin-4-000-uutta-,c3055079

Listautumisanti koostui yleisöannista, henkilöstöannista ja instituutioannista. Listautumisanti merkittiin kokonaisuudessaan 5,3-kertaisesti, jos lisäosake-erää ei huomioida. Listautumisannin ehtojen mukaisiin alustaviin osakemääriin suhteutettuna yleisöanti merkittiin 18,7-kertaisesti, instituutioanti 3,4-kertaisesti ja henkilöstöanti 1,3-kertaisesti.

Koska Listautumisanti ylimerkittiin, Yhtiön hallitus päätti käyttää Listautumisannin ehtojen mukaisen 149 254 osakkeen lisäosake-erän kokonaan. Näin ollen Yhtiö laskee liikkeeseen Listautumisannissa yhteensä 1 203 980 Yhtiön uutta osaketta (”Tarjottavat Osakkeet”) sisältäen lisäosake-erän.

”Olemme erittäin tyytyväisiä listautumisannin tulokseen ja ylpeitä siitä, että omistajakuntamme laajeni merkittävillä suomalaisilla instituutiosijoittajilla, noin neljällä tuhannella yksityissijoittajalla ja että oma henkilöstömme osallistui antiin aktiivisesti. Listautuminen on meille tärkeä kehitysvaihe, joka mahdollistaa kasvustrategiamme toteuttamisen. Toivotan henkilökohtaisesti kaikki uudet omistajat lämpimästi tervetulleiksi kirjoittamaan Bilotin kasvutarinan seuraavaa lukua”, kommentoi Bilotin toimitusjohtaja Mika Tanner.

Tarjottavat Osakkeet allokoidaan seuraavasti: 374 781 Tarjottavaa Osaketta yleisöannissa, 729 697 Tarjottavaa Osaketta instituutioannissa ja 99 502 Tarjottavaa Osaketta henkilöstöannissa. Yleisöannin merkittävän ylimerkinnän johdosta Yhtiön hallitus päätti kasvattaa yleisöannin kokoa 374 781 Tarjottavaan Osakkeeseen eli noin 158 prosentilla käyttämällä lisäosake-erän kokonaisuudessaan yleisöantiin sekä lisäksi siirtämällä 80 005 Tarjottavaa Osaketta instituutioannista yleisöantiin.

Bilotin hallitus hyväksyi yleisöannissa tehdyt merkintäsitoumukset kokonaan 50 osakkeeseen saakka, ja ylittävältä osalta merkinnät hyväksyttiin noin 7,2 prosentin suhteessa. Henkilöstöannissa tehdyt merkintäsitoumukset hyväksyttiin kokonaan 2 500 osakkeeseen saakka, ja ylittävältä osalta merkinnät hyväksyttiin noin 39,7 prosentin suhteessa. Instituutioannissa Yhtiön hallitus hyväksyi ankkurisijoittajien merkintäsitoumukset Listautumisannin ehtojen mukaisesti 75-prosenttisesti.

Hyväksytyistä merkintäsitoumuksista lähetetään sähköinen vahvistusilmoitus sijoittajille arviolta tänään 9.3.2020.

Instikka olisi voinut mennä enemmänkin yli, mutta yleisöanti meni reilusti yli kuten odottaa saattoi. Sekin oli arvattavissa, että lisäerä laitetaan kokonaan yleisöantiin. Tuota en odottanut, että 80t kpl siirrettiin vielä instikka-annista yleisöantiin lisäerän päälle.

Näillä tiedoilla noin 6% merkinnästä tuli instikka-annissa. Ilmoitus pitäisi tulla kohtapuoliin.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 8.3.2020 09.03

Ovatkohan nämä arvaillut kisojen perumisetkaan ihan yksiselitteisesti pelkkää negaa? Gämblerit ovat kuitenkin gämblereitä. Jos kisat on peruttu eikä vedonlyöntiactionia ole saatavissa, niin varmaan ainakin osa siitä rahasta painetaan kasinoiden puolella.

Olen laskenut keskihintaa jatkuvasti. Taitaa nyt olla 35% salkusta tässä ja olen valmis lisäämään vielä 50% asti. Otan ihan tietoisesti riskiä, koska mielestäni osakkeen tuotto-odotus on niin poikkeuksellisen hyvä.

Näytä koko viesti
Bilot - 6.3.2020 08.38

Moninkertaisesti yli ja kiinni. https://news.cision.com/fi/bilot-oyj/r/bilot-oyj-n-first-north--listautumisanti-on-keskeytetty-moninkertaisen-ylimerkinnan-johdosta--yhtio-,c3054135

Merkitsin 30k kpl. Siellähän oli vapaita todella vähän, käytännössä se määrä mitä ankkureiden merkintää voidaan "leikata" ylimerkintätilanteessa. Koronasta ja Karon hudista huolimatta oli mielestäni slam dunk. Odotan saavani max 10% merkinnästä. Voin päivittää paljon tuli, kun allokaatio julkistetaan.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 28.2.2020 10.15

Koronaviruksen todellisesta vaikutuksesta yritysten arvoon: eikö ole niin, että yhtiön todellinen arvo on sen tulevien kassavirtojen nykyarvo. Oletetaan, että hyväksytään jollekin solidille yhtiölle näinä nollakorkoaikoina arvostus P/E 20 eli tavallaan maksetaan osakkeessa 20 seuraavan vuoden tuotoista. Yhden vuoden tuotot edustavat siis 5% yrityksen arvosta. Koska pandemiatkin ovat ohimeneviä, koronavirus voinee pahimmillaan vaikuttaa 1-2 vuoden tuottoihin. Otaksutaan, että korona on esimerkkifirmallemme tosi paha, ja se syö 25% tuotoista kahtena vuonna, kunnes tuotot palaavat ennalleen ja elämä jatkuu. Eikö tällöin koronan vaikutus yrityksen tuleviin kassavirtoihin, joihin arvostus perustuu, pitäisi olla noin 2,5%? Esim. S&P500 on kuitenkin nyt jo reilusti yli 10% laskussa. On paljon osakkeita jotka ovat laskeneet useita kymmeniä prosentteja. Miten näitä laskuja voidaan perustella tästä tulevien tuottojen näkökulmasta? Ei kai markkinoilla laajasti ajatella, että monenkaan yrityksen kohdalla korona voisi syödä esim. 20% kaikista tulevaisuuden kassavirroista? 

Ajatuskulkuni voivat olla ihan perusteellisestikin vääriä, mielelläni tulen korjatuksi ja kuulen fiksumpien näkemyksen asiasta smiley

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 25.2.2020 10.47

Artsipappa kirjoitti:

Tiedätkö pitääkö se paikkansa että autoa myydessä mahdollinen autopilot sun muut herkut joista maksanut jää alkuperäiselle ostajalle, ja ne eivät siis siirry auton mukana sitä myydessä käytettynä? Ja jos näin on, niin tarkoittaako se sitä että jos myyt auton ja ostat hetken päästä uuden teslan, niin sinun ei tarvitse softasta maksaa koska omistat jo softan? Eli tavallaan siirrät softan uuteen autoon? 

Jos tämä pitää paikkansa niin käytetyn teslan myyminen kyllä haastavampaa kun ennen..

Viittaan siis tähän uutiseen joka tuntuu oudolta: https://electrek.co/2020/02/07/tesla-takes-away-autopilot-used-car-sold-dealer/ 

Jotta Tesla voisi toimia noin, autoa myytäessä sen pitäisi solmia ostajan kanssa sopimus niistä ominaisuuksista, joiden käyttöoikeus annetaan vain ostajalle. Ei kai sille mitään estettä olisi, että vaikka FSD ("full self driving") myytäisiin henkilökohtaisena, ei-siirrettävissä olevana lisenssinä. Mutta jos on vaan myyty auto ilman sen kummempia sopimuksia, niin silloin ne ominaisuudet kuuluvat siihen autoyksilöön eikä niitä voi jälkikäteen deaktivoida omistajan vaihtuessa. Omaan tilaukseen en FSD:tä laittanut, koska se on ostettavissa jälkikäteenkin (onhan kyseessä "vain" ohjelmoitava ominaisuus). Haluan ensin nähdä käytännössä millaisia kokemuksia siitä saadaan Suomen teillä. Y:ssä on perus-autopilot vakiona. 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 25.2.2020 01.19

Kirjoitin muutama sivu sitten kommentin, jossa sanoin että en näe Teslalla pitkällä aikavälillä kilpailuetua sähköautotekniikassa, ja että uskon perinteisten valmistajien saavuttavan Teslan. Täytyy päivittää vähän tätä kommenttia, koska olen itse harkinnut Model Y:n hankintaa tai itse asiassa ennakkotilasin sen juuri (tuotanto alkanut USA:ssa, Eurooppa-toimitukset ehkä vasta 2021 kun Berliinin gigafactory on toiminnassa). Päivitän sanomisiani sen verran, että tällä hetkellä Teslalla on kyllä selkeä etumatka muihin valmistajiin. Tärkeimmät kilpailuedut liittyvät autojen suorituskykyyn, toimintamatkaan ja ohjelmistotekniikkaan. Teslan autot ovat nopeampia, niissä on pidempi toimitusmatka ja edistynein, jatkuvasti OTA (over the air, mobiiliverkon kautta) päivittyvä ohjelmisto. Teslalla alkaa olemaan jo track recordia siitä, että ostajat ovat ostaneet auton jollain spekseillä, mutta auto on vielä selkeästi parantunut vuosien varrella ohjelmistopäivitysten myötä. Eli ostaja voi jo vähän odottaa, että ostaessaan auton ostaa myös option, että se paranee käytössä. Lisäksi on muitakin kilpailuetuja, joista Supercharger-verkosto ei ole vähäisin (ei vielä olennainen Suomessa, mutta USA:ssa verkosto on valtava). Millään muulla kilpailijalla ei ole vastaavaa. Toki miinuspuolen asioitakin on, kuten tuotannon laatu ja huoltopalvelut, joiden voi tosin odottaa parantuvan jatkuvasti, ne vain laahaavat kasvun perässä.

Edellä mainitulla en ota kantaa valuaatioon. Jeans ja muut ovat paremmin laskeneet, miten paljon Teslan pitäisi myydä autoja, että nykyvaluaatiossa olisi järkeä. Model Y:n tilausprosessi ja sen yhteydessä tekemäni vertailut vaan osoittivat selvästi, että tällä hetkellä Tesla on ylivoimainen sen auton segmentissä. Paras kilpailija (Ford Mustang Mach-E) ei ole tolkuttomasti perässä, mutta jää kuitenkin joka osa-alueella ratkaisevasti. Mulla ei ole positiota osakkeessa enkä aio ottaa. Kun iPhone tuli, muistan pitkään väheksyneeni sitä tai ainakin uskoin vahvasti että on Nokialle pikkujuttu tehdä vastaavanlainen laite. Olin pahasti väärässä siinä ja voin olla väärässä siinäkin, miten helppoa vanhoille autovalmistajille on muuntautua softavetoisiksi sähköautovalmistajiksi.

Näytä koko viesti