Olet täällä

Fodelia - 11.11.2019 12.39

Seuraan. Inderesiltä on tulossa sijoitustutkimus. Arvostus näyttäisi olevan n. P/E 20 eli ei kovin halpa sellaisenaan, mutta johdolla onkin todella äreät kasvuhaaveet ja on toki näyttöjäkin kannattavasta kasvusta usealta vuodelta. Täytyy selvittää, mitä keinoja kasvuun esitetään. Anti on melko pieni, ja ankkurisijoittajien osuus suuri, joten tässä on hyvät mahdollisuudet ylimerkintään. Keskeyttääkin anti voidaan vasta toiseksi viimeisenä päivänä. Sekin näytti ihan hyvältä, että suurin omistaja on toimitusjohtaja eikä hän myy mitään. Jotkut henkilöomistajat myyvät luokkaa 1% kokoisia siivuja, mutta heillekin jää vielä hyvin.

Bisnes tässä ainakin on helposti ymmärrettävää. Sipseillä en usko että mitään merkittävästi kasvavia tilejä helposti tehdään, mutta valmisruokamarkkina on kiinnostavampi ja antiesitteessäkin esiteltiin useita tuote-/asiakassegmenttejä, joissa kasvua voisi olla tarjolla.

Näytä koko viesti
Dovre - 9.11.2019 12.55
tuuhio kirjoitti:

Irtosikohan täältä yksi pääomistajan kokoinen tulppa pois osakekurssia rassaamasta?

Joo, tämä oli iso juttu. Tuo osakemäärä on melkeinpä täsmälleen kahden norjalaisen sijoitusyhtiön omistus, miinus mitä olivat kuukauden vaihteen onnistuneet markkinoilla myymään. Eli nyt päästiin niistä norskeista ja viimeinkin tekivät sen blokkikaupan, jota olikin pitkään odotettu. Kukakohan on ostaja?

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 28.10.2019 08.08

Jännästi äänivaltainen A-osake on ollut viime aikoina välillä jopa halvempi kuin B-osake. Pitkällä aikavälillä A-osake on kuitenkin yleensä ollut kalliimpi, välillä selvästikin. Hinta voinee joskus nopeastikin nousta, jos joku haluaa haalia nimenomaan A-sarjaa? Näistä syistä olen itse viime aikoina ostellut A:ta B:n sijasta.

Näytä koko viesti
Auton omistaminen vs yksityisleasing - 24.10.2019 09.25

Ajoittain markkinoilla on ollut hyvinkin edullisia "uusi auto vuodeksi" -tyyppisiä tarjouksia. Erityisesti näitä on näkynyt black fridayn aikoihin. Tarjous on voinut olla esim. 22000 euron arvoinen uusi auto, 199€/kk vuoden ajan. Tuo maksuhan ei kata edes arvonalennusta, ja lisäksi maksu kattaa esim. rengaskulut, sillä uuteen autoon ei tarvitse renkaita ensimmäisen vuoden aikana ostaa. Nämä ovat olleet kuluttajalle hyviä diilejä. Teknisesti tosin kyse ei taida olla leasingista, vaan osamaksukaupasta, jossa on sovittu kiinteä hyvityshinta 1. vuoden jälkeen, mutta jos auton palauttaa vuoden jälkeen niin pitkälti kokemus on leasingia vastaava. Leasingilla on verohaitta mitä täällä ei ole mainittu, eli leasing-vuokriin lisätään alv, osamaksueriin ei lisätä.

Itse olen ostanut autoni viime aikoina uutena, mutta olisin kyllä voinut tuollaisen vuosidiilin ottaa jos sopiva tarjous olisi oikeaan aikaan tullut vastaan. 

Näytä koko viesti
Relais Group - 11.10.2019 04.10

Jonkin aikaa pyörittelin hiiren osoitinta instikkamerkinnän päällä, mutta en klikannut vaan päätin tehdä vaan pienen yleisömerkinnän. Sen verran iso anti ja ankkurit vaan 20%, että ei verrattavissa Aallon Groupiin. 

Näytä koko viesti
Kamux - 8.10.2019 08.47
V.R kirjoitti:

Alaa tuntevana muutama huomio kamuxista.

Mukava lukea, hyviä huomioita! Tähän kommenttiin liittyen:

- Isoin uhka on autoverouudistus, jota valmistellaan salassa ja tulee voimaan todennäköisesti yön yli. Silloin käytettyjen arvo tippuu huomattavasti yhdessä yössä. Jos uudistus muuttuu kovasti sähköautoja suosivaksi vähenee käytetyn kauppa huomattavasti koska niitä ei käytettynä ole tarjolla vielä. 

Muistaakseni Inderes on laskenut tälle skenaariolle hinnan keskimääräisen varaston perusteella. Toisaalta jos autovero kokonaan poistettaisiin tai sitä merkittävästi alennettaisiin, tämä nostaisi autokaupan volyymit Suomessa uudelle tasolle ja voisi väittää, että se olisi Kamuxille pitkällä aikavälillä hyvä asia. Varaston alaskirjaus olisi yksittäinen suonenisku, mutta liikevaihdon kasvu olisi pysyvää.

Näytä koko viesti
S-osuudet: kannattava piensijoitus - 5.9.2019 09.22
von Fyrckendahl kirjoitti:
Roquefort kirjoitti:

Pohjanmaan Arvoon en välttämättä rahojani laittaisi. Johto ei aja täysin sijoittajien etua.

Tradeka on uskomaton puhallus puoluekoneistolle. Jäsenten hyväksi sitä ei ainakaan pyöritetä. Hallinto on miehitetty politrukeilla, jotka jakavat jäsenten rahat puoluetovereilleen. https://suomenkuvalehti.fi/avainsana/tradeka/

Juu, sitähän se. 33,6e jäsenmaksulle on kuitenkin saanut ihan mukavasti katetta erilaisina etuina. En nyt sitä varsinaisena sijoituksena kuitenkaan ajattele, vaikka en yllättyisikään esim jäsenmaksun korotuksesta sataseen. Oikeat tuotot menevät kuitenkin sopiviin poliittisiin tarkoituksiin, se on selvä. :) 

Näytä koko viesti
S-osuudet: kannattava piensijoitus - 31.8.2019 11.08
Roquefort kirjoitti:

Oletko harkinnut Tradekan tuotto-osuuksien ostamista? Tavoitekorko 3,5%, maksimisijoitus 30000e.

Vilkaisin kyllä lyhyesti, kun tuli ensimmäiset mainokset, mutta ei vaikuttanut kiinnostavalta. 

Näytä koko viesti
S-osuudet: kannattava piensijoitus - 30.8.2019 10.46

Olin sopivasti päiväsaikaan Prismassa, niin poikkesin asiakasomistajapisteellä. Oli kaksi asiaa. Ensinnäkin piti poimia yksi asiakasomistajaetu eli HOK-Elannon lahjoittama kummilusikka + etukuponkeja. smiley HOK tarjoaa nämä kaikille alle 1v lasten vanhemmille, joista vähintään toinen on HOK:n jäsen. Sinänsä söpön näköinen lusikka oli tosin alpakkaa eli ei edes aitoa hopeaa, mutta menköön vaikka juniorille käyttölusikaksi, kun siihen ikään tulee että lusikka pysyy kädessä. 

Toinen asia oli luopua muutamasta osuuskaupan omistuksesta, jotka ovat feidanneet korkojen maksun. Erosin Kymistä, Hämeenmaasta ja Varuboden-Oslasta. Vähän laiskasti olen näitä seuraillut, sillä esim. Osla ei ollut maksanut korkoa enää neljään vuoteen. Tämä vuosi onkin näemmä ollut korkojen osalta tosi heikko, suurin osa kaupoista on nyt nollakerhossa. En kuitenkaan irtisanonut kuin vain ne jotka ovat olleet nollakerhossa vähintään kaksi vuotta (poikkeus kotikauppa HOK on kyllä ollut 2v, mutta sen pidän joka tapauksessa). Tänä vuonna korot yhteensä vain 43 € (multa on puuttunut Maakunta joka taisi maksaa 5 €) eli reipasta pudotusta viiden vuoden takaisesta 135 eurosta. Selvästikin osuuskauppojen korkokäyrä osoittaa samaan suuntaan kuin markkinakorot. smiley No, tuskin miinukselle menevät kuitenkaan ihan lähiaikoina. 

Jos kokonaisuutena katson omia S-sijoituksiani, niin alkujaan 1335€ arvoiset sijoitukset ovat 5v aikana tuottaneet korkoja rapiat 500€ (miinus pienet verot), lisäksi on tullut n. 200€ edestä hyötyä tuottaneita etuseteleitä ja rahastokorotuksia (HOK). Eroamisesta sen verran, että aikaa meni muutama minuutti ja rahat sai tilille heti.

S-osuuksien lisäksi olen muutama vuosi sitten liittynyt Tradekaan. Tämän punapääoman linnakkeen omistaminen lämmittää sielua poikkeuksellisella tavalla. Tradekan jäsenmaksu on 33,64€ eli entinen 200 markkaa. Sille ei makseta mitään korkoa, mutta jäsenenä saa ihan rahanarvoisia jatkuvia etuja (https://www.tradeka.fi/jasenedut) ja lisäksi tulee satunnaisesti jouluna ja vastaavina erikoisetuja kuten lahjakortteja. Viime vuonna oli Tradekan juhlavuosi ja tuli muistaakseni 50€ ravintolalahjakortti ja liput Tuntemattoman Sotilaan kutsuvierasnäytökseen. Muutamassa vuodessa on tullut moninkertaiesti tuon 33,64€ edestä hyvää. Tradekan osalta muuten epäilen, että nostavat jäsenmaksua lähitulevaisuudessa pyöreään sataseen rahastokorotuksena, kuten HOK teki. Tase on paksu ja siinä tämä ei tuntuisi mitään. Olikohan jotain 2500€ per jäsen varallisuutta, enpä äkkiseltään muista, sitä luokkaa kuitenkin. Tase ei tosin tuota juuri mitään, koska ovat erikoistuneet lähinnä eettiseen sijoittamiseen ja kannattamattomien liiketoimintojen ostamiseen, sekä Kalevi Sorsan muistelmien ja erilaisten v. 1918 punahistoriikkien rahoitukseen, mutta väliäkö tuolla.

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 16.8.2019 11.53

2300e/kk kuulostaa minustakin kovalta. Onko ylin kerros & jotain poikkeuksellista näköalaa? Hitaksissa muuten nykyään rajoitus että voit omistaa vain yhden kerrallaan, joten toista et voi ostaa vaikka saisitkin jostain. Hyvät luvuthan tuossa, vaikka laskisi mukaan remonttiakin, jota kyllä 25v taloon alkaa jo tulla (kalleimpana varmaan kylppärit). Hitaksesta irrottamisen jälkeen tonttivuokra nousee, joten jos talo on nyt 20% markkinahintaa halvempi, niin erotus voi pienentyä kun huomioidaan kalliimpi tonttivuokra.

Näytä koko viesti