Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa

29.3.2020 - 14:07 #35918

Sami

+24
Liittynyt:
6.3.2020
Viestejä:
10
Jeans kirjoitti:
Aina kun kuulen jonkun suomalaisen piensijoittajan pyrkivän ajoittamaan markkinoita vaikkapa jonkun äänestystuloksen tai FEDin päätöksen perusteella en sitä välttämättä ääneen jaksa sanoa, mutta totean mielessäni sen olevan täysin turhaa. Markkinoilta löytyy loputtomasti skarppeja ammattilaisia, jotka ovat tehneet tätä kymmeniä vuosia huomattavasti paremmilla resursseilla. 

Tähän tuli törmättyä urheiluvedonlyöntipuolella. Esimerkiksi joukkueelleen tärkeän pelaajan mahdollinen poissaolo arvotetaan kertoimiin parempien resurssien puolesta sen perusteella, kuinka todennäköisenä poissaoloa pidetään. Poissaolon varmistuttua kertoimet korjaavat lisää verrattain ripeästi. Seuraavana päivänä, kun poissaolon voi lukea lehdestä, painaa tuulari betsin sisään, vaikka poissaolo on leivottu kertoimiin ~täysimääräisenä jo edellisenä päivänä. 

Pörssimarkkinoilla olen lähipiirissäni havainnut sen, että fiksut kaverit säästävät suosiolla indekseihin ts. ymmärtävät edgensä puuttumisen. Tuulariosasto sitten keksii vuoronperään jotain teknisiä analyysejä tai kuulee kahvipöytäkeskusteluissa, kuinka tuotanto on tehtaalla ylikierroksilla ja kohta kurssit nousee. Olen itsekin todistanut useampiakin "sisäpiiritiedosta" tai omasta briljantista "näkemyksestä" johtuneita puskuja. Mitä vähemmän tiedät, sen enemmän luulet tietäväsi. 

Jeans kirjoitti:

Edun löytäminen sijoittamisessa, vedonlyönnissä ja pokerissa perustuu kaikissa samaan asiaan. Sitä voi parantaa kahdella eri tavalla. Joko kehittämällä itseään entistä paremmaksi, tai valitsemalla huonompia vastustajia. Suurin osa keskittyy vaan ensimmäiseen, vaikka toinen on ihan yhtä tärkeää. Ylituotto ei riipu pelkästään omasta taidosta, vaan taitoerosta suhteessa vastapuoleen. Pidän itseäni helvetin hyvänä pokerinpelaajana, mutta tämä on juuri se syy miksi en mene enää tällä hetkellä haastamaan maailman parhaita. 

Pärjäsin itsekin muutamia vuosia pokerissa kelvollisesti keskittymällä vain yhteen pelimuotoon ja olemalla selektiivinen pöytävalinnoissa. Nykyään fiksummat ovat ajaneet keskinkertaisuudestani ohi niin vedonlyönnissä kuin pokerissakin.

Ajelehdittuani hetken, ajauduin köykäisin eväin pörssimarkkinoille. Koen kuitenkin, että betsi- ja pokeritaustastani on hyötyä sijoittamisessakin. Näen nykyisen markkinatilanteen ja pörssin yleensäkin rinnastuvan hieman samalla tavalla kuin jos olisin joutunut omaa tasoani härskisti kovempaan pokeripöytään. Teen enemmän virheitä suhteessa vastustajiini ja mitä pitemmälle käteni pelaan, sen enemmän virheitä kumuloituu. Toisin sanoen selviän paremmin (tai vähemmän huonosti) kun pyrin puskemaan jo varhaisessa vaiheessa kaikki lähelläkään break eveniä olevat käteni pakottaen fiksumman vastustajani arvontaan. Sama pörssimarkkinoilla. Mitä enemmän tuularimuuvseja, sen enemmän kumuloituvia virheitä.

Nykyisen markkinatilanteen näen siis itsekin poikkeuksellisena omastakin vinkkelistä. Luultavasti pöydän fiksuimmatkaan pelaajat eivät nyt osaa luotettavasti arvioida markkinoiden suuntaa. Vanhat -ev-muuvsini ovat siis tällä hetkellä +/-0ev, eli tuularillehan tämä on +ev. enlightened Oman puskuni (osakepaino nollista käytännön sataan viimeisen parin viikon aikana) järkevyyden totean sitten muutaman vuoden päästä. Onpahan nyt ainakin kappalemääräisesti enemmän osakkeita kuin alkuvuodesta. 

Jeans kirjoitti:

Mä näen, että pörssissä voi tehdä tasan samaa asiaa. Mitä pienempiin ja epälikvidimpiin markkinoihin mennään, sitä vähemmän kovia pelureita niihin vaivautuu tulemaan.  

Voi sitä ilon ja riemun päivää kun törmäsin hiljattain erään epälikvidin puulaakin anomaliaan. Myyntilaidalla ei ollut kuin pieni pompsi myytävänä, mutta sain kuitenkin tästä pienen voiton veivattua. Ei se raha, vaan se tunne kun havaitsi itse tällaisen ensimmäistä kertaa. Kiitos tästä Mäkisen Mikon vanhalle kirjoitukselle. Tajusin tuon myötä, että pörssimarkkinat eivät ainakaan koko aikaa ole täysin tehokkaat ja että jopa kaltaisellani on mahdollisuus löytää toisinaan muutama kolikko markkinoiden sivutaskuista. 

 

Niin ja iso kiitos Jensille kirjoituksistasi. Olisikohan ollut -08 kun luin ensimmäisen omppuanalyysisi ja muistan miettineeni, että semikyvykkään oloista näkemystä nuorelta mieheltä. cheeky 

 

 

0
0
29.3.2020 - 18:57 #35942

Espoon oraakkeli

+48
Liittynyt:
4.3.2019
Viestejä:
23
Sami kirjoitti:
Pörssimarkkinoilla olen lähipiirissäni havainnut sen, että fiksut kaverit säästävät suosiolla indekseihin ts. ymmärtävät edgensä puuttumisen. Tuulariosasto sitten keksii vuoronperään jotain teknisiä analyysejä tai kuulee kahvipöytäkeskusteluissa, kuinka tuotanto on tehtaalla ylikierroksilla ja kohta kurssit nousee. Olen itsekin todistanut useampiakin "sisäpiiritiedosta" tai omasta briljantista "näkemyksestä" johtuneita puskuja. Mitä vähemmän tiedät, sen enemmän luulet tietäväsi.

Tähän näkökulmaa. Mä en ainakaan taitoni perusteella voita markkinoita, mutta se, että laitan indeksien ohella muutamia suoria sijoituksia lisää mun kiinnostusta ja sitoutumista sijoittamiseen. Tämä johtaa siihen, että ne ole niin hanakasti hakemassa uutta Audia kaupasta, vaan laitan ne pörssiin. Näin ollen vaikka tuotto olisi vähän huonompaa, on euromääräinen tuotto varmasti parempi.

Tähän väliin on myönnettävä, että mä en aina itse tee noita suoria sijoituksia, vaan laitan shortlistille viitisen firmaa. Kirjoitan firmojen nimet lappuihin ja laitan herkut päälle. Sen jälkeen päästäni puudelin toisesta huoneesta ja katson minkä lapun päällä olevan herkun se syö ja ostan sitä. Puudeli on toistaseksi pärjännyt laskentaekonomin (mun) valintoja paremmin laugh

Voisin jossain vaiheessa laittaa omaa blogia tänne pystyyn ja kuvata nuo puudelin valinnat.

0
0
29.3.2020 - 20:13 #35945

Sami

+24
Liittynyt:
6.3.2020
Viestejä:
10
Espoon oraakkeli kirjoitti:

 

Kirjoitan firmojen nimet lappuihin ja laitan herkut päälle. Sen jälkeen päästäni puudelin toisesta huoneesta ja katson minkä lapun päällä olevan herkun se syö ja ostan sitä. Puudeli on toistaseksi pärjännyt laskentaekonomin (mun) valintoja paremmin laugh

 

Haha, ehkä näinä aikoina kannattaisi vielä painottaa arvontaa sen verran, että laittaisi vakavaraisten firmojen päälle Naturiksen nautamakkaraa reilut siivut ja muihin Purina Friskiesin kana-kasvis kuivanappuloita. 

Suoria sijoituksia teen itsekin juuri samoista syistä, eikä valintaprosesseissakaan ole kummempia eroja. Akin "Tein väärin, enkä kadu"-kolumnin myötä kasasin nykypositioni koronakestävämmäksi kuin mitä salkkuni aiemmin oli. Opin samalla käyttämään Ctrl+f:ää jo nuorehkona keski-ikäisenä. Tiedäpä mitä kaikkea tässä vielä ehtii oppia. 

 

 

0
0
30.3.2020 - 08:21 #35962

Max

+27
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
32
Jeans kirjoitti:

Khufun pohdintaan liittyen vielä SEBin markkinakommentti:

"Kuten aiemmin on jo todettu, koronaepidemian kestoa on vaikea arvioida, mutta asiantuntijoiden arvioiden ja Kiinasta saatujen tilastojen valossa kokonaiskesto voisi olla 3-4 kuukautta ensimmäisistä tapauksista. Varovaisten ennusmerkkien mukaan tartuntatapausten huippu nähtäisiin noin 3-4 viikon päästä ensimmäisistä tartunnoista. Tässä vaiheessa varsinkin Yhdysvalloissa epidemia on vielä alkuvaiheessa, ja koronan etenemistä siellä on syytä pitää tarkasti silmällä. Mutta jos Kiinan ja Korean kaltainen kehityskulku toistuu Euroopassa, niin myös Yhdysvalloissa voidaan perustellusti odottaa samankaltaista polkua. Näin ollen olisimme jo kuukauden-parin sisällä epidemian jälkivaiheessa. "

Muilta analyytikoilta törmännyt samantyyliseen settiin. Tietenkin vaikea arvioida ovatko anaalien odotukset samoilla linjoilla markkinoiden odotuksien kanssa kokonaisuudessaan, mutta paljon tehdään nyt sitä, että katsotaan Kiinaa ja oletetaan länsimaissa käyvän samoin. Tässä ei oteta huomioon miten optimaalisesti Kiina hoiti tilanteen, miten rajuja toimet olivat, ovat edelleen ja ovatko sellaiset länsimaissa edes mahdollisia toteuttaa. Esim USA ei ole lainkaan Kiinan polulla vielä. New Yorkista lähtevät ihmiset tartuttavat tehokkaasti koko maata tällä hetkellä. Mulle ei nykyinformaation valossa tule muuta ratkaisua mieleen kuin koko maan 1kk+ lockdown, mikä menee koko ajan vaikeammaksi toteuttaa kun talous ottaa jo nyt joka päivä niin paljon damagea.

On tässä samalla positiivisen yllärinkin mahdollisuuksia. Vastaine-testeistä selviää, ettei virus ollutkaan niin vaarallinen mitä oletettiin (tähän en usko), jolloin USA voi antaa viruksen levitä populaation läpi. Läpimurrot hoitomuodoissa. Kesäkelien mahdollinen R0 alentaminen. Tai kun opitaan lisää viruksesta niin ehkä tajutaan vaan jotain simppeleitä toimivia juttuja, kuten vaikka huomataan hengityssuojaimien auttavan yllättävän paljon jne.

Etelä-Koreassa ollaan muuten jo 1,59% kuolleet/todennetut tartunnat.

 

Samaa mieltä tästä. Hieman yllättävää lukea analyytikkojen ajatuksia joissa oletetaan Kiinan tilanteen toistuvan edes jollain tavalla länsimaissa. Kiina tyylinen lockdown on täysin mahdoton esim. jenkeissä.  Stay-at-home order on paikallisten kuvernöörien antama ja se ei toiminut kunnolla edes New Yorkissa. Millä keinoin Trump voisi pakottaa lockdownin? Armeija ja poliisi valvomaan? Maa on liian iso, ei riitä väkeä valvomaan kaikkia. Lisäksi Trumpilla on ongelma, jota ei ole Kiinan viranomaisilla. USA:n siviileillä on noin 400 kertaa enemmän käsiaseita kuin poliisilla, lähes 100 kertaa enemmän kuin USAn armeijalla ja kolme kertaa enemmän kuin kaikilla maailman armeijoilla yhteensä. Jos Trump ottaa Kiinan keinot käyttöön, virus voi olla pienempi ongelma. En kyllä usko että Kiinan mallia on edes mietitty vaihtoehdoksi. Jollain tavalla kansa pitäisi saada jäämään koteihinsa vapaaehtoisesti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_ownership

U.S civilians own 393 million guns. That is 3 times as many guns as the armed forces of the Russian Federation (30.3 million), China (27.5 million), North Korea (8.4 million), Ukraine (6.6 million), United States (4.5 million), India (3.9 million), Vietnam (3.8 million), Iran (3.3 million), South Korea (2.7 million), Pakistan (2.3 million), and all the other countries (39.7 million) combined.

 

0
0
30.3.2020 - 12:07 #35997

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Eilen yöllä Trumpin tiedotustilaisuudessa tuli tärkeetä uutta infoa. Aiemmin on vaikuttanut siltä, ettei Trump välttämättä halua noudattaa Yhdysvaltojen ykkösasiantuntija Faucin ja muiden asiantuntijoiden neuvoja. Tästä syystä pidin katastrofiskenaariota täysin mahdollisena, jossa Trump lähtee vaatimaan jenkkejä palaamaan takaisin arkeen ennen pääsiäistä, virus jatkaa leviämistään ja kuukauden päästä tajutaan sen olevan liian tappava, jolloin joudutaan menemään entistä pidempään lockdowniin entistä myöhemmässä ajankohdassa.

Tiedotustilaisuudessa Fauci kävi läpi tiiminsä uusia mallinnuksiaan, jotka perustuvat yli kymmeneen ulkona olevaan malliin (Imperial yms.) plus omiin johtopäätöksiin. Mallissa jos Yhdysvallat ei tee mitään, kuolee 1,6-2,2 miljoonaa ihmistä. Jos tekevät nyt kaiken hyvin, USAssa kuolee 100k-200k ihmistä. Toki oli toiveikas, että päästäisiin tämänkin alle. Nekin siis päätyivät hyvin erilaisiin arvioihin kuin THL, heh. Trumppi sanoi tällä kertaa luottavansa Fauciin ja parin miljoonan kuoleman olevan liikaa. Nykyistä linjaa stay-at-home ordereineen jatkettiin kuukaudella 30. huhtikuuta asti. Veikkaan, ettei kuukausi lisää nykyisillä rajoituksilla tule riittämään millään.

Mielestäni nämä uutiset olivat selvästi bullish koska varmistivat sen, ettei Trump lähde sooloilemaan millään typerällä liikkeellä, samaan aikaan kun Faucin mallin arvioissa ei ollut mulle mitään yllätyksiä. Harkitsen tässä vakavammin ostanko shortit kiinni, mutta päädyin vielä pitämään. Edelleen musta tuntuu, että paria juttua aliarvioidaan. Oon nyt viime aikoina törmännyt paljon erilaisiin juttuihin ihan kovan meriitin tyypeiltä, jotka arvioivat, samalla loogiikalla kuin THL, viruksen olevan huomattavasti luultua vaarattomampi. Mielestäni tämä näyttää kaikella nykyisellä tiedolla epätodennäköiseltä. Kun tämä selvenee viimeistään kohta vasta-ainetesteillä, niin voisi pienesti vaikuttaa hintoihin kun joidenkin arvioit sitä myötä muuttuvat bearimmaksi, jos siis oma arvioni on oikeassa. Tosin Faucin viimeisimmät arviot ehkä herättelevät joitain jo tähän liittyen.

Toiseksi se, miten hyvin onnistutaan "Kiinan tiellä". Toki Kiina luultavasti on vetänyt toimet turhan överiksi ja vähemmälläkin pystytään palaamaan arkeen, mutta vaikuttaa silti siltä, että vielä on ylioptimistisuutta siitä, miten nopeasti ja vaivattomasti se tulee onnistumaan. Tällä hetkellä erittäin tärkeä kysymys on se, miten hyvin jenkkien stay-at-home orderit vaikuttaa R0. Moni ei edelleenkään ota virusta ja social distancingia vakavasti. Verrataan esim Espanjaan, jossa on ulkonaliikkumiskielto ja poliisit valvoo sitä kaduilla. Tosin kuten oon maininnut niin on tässä paljon asioita, jotka voi yllättää positiivisesti. Moni Euroopan maa vaikuttaa muutenkin olevan nyt järkevällä polulla ja Suomessa näyttäisi siltä, että selvitään tästä hyvin. Köyhemmät maat ovat isompi kysymysmerkki. Oon kuitenkin entistä vakuuttuneempi, ettei tässä mitään katastrofiskenaariota nähdä vaan kyllä maailma tästäkin selviää. Jänniä aikoja!

0
0
30.3.2020 - 12:17 #35999

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
Jeans kirjoitti:

Mielestäni nämä uutiset olivat selvästi bullish koska varmistivat sen, ettei Trump lähde sooloilemaan millään typerällä liikkeellä, samaan aikaan kun Faucin mallin arvioissa ei ollut mulle mitään yllätyksiä. Harkitsen tässä vakavammin ostanko shortit kiinni, mutta päädyin vielä pitämään. 

Tämä on kyllä minusta talouden kannalta todella bearish uutinen. Tällä linjalla mennään sitten jättityöttömyyteen ennätysvauhtia, yrityksiä kaatuu ja finanssisektori on kohta liemessä. Jos pysäytyslinjalla mennään muutaman viikon päästä 30% - 40% USA:n työvoimasta pyörittelee peukaloita, joka kokoaikaisesti tai alityöllistettyinä. Lisäksi ongelma pitkittyy.

Pitäisiköhän harkita shorttien lisäämistä. Nyt on mennyt tosi monta viikkoa vähän shortti-vipuisella hedge-strategialla, mutta jos nyt talous pistetään täysin kanttu vei ja kurssit ovat näin korkealla kuin tällä hetkellä niin strategiaa pitää kyllä harkita. 

0
0
30.3.2020 - 12:21 #36000

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Joo, en tarkoittanut tuolla, että mikään vaihtoehdoista olisi itsessään bullish. Tarkoitin, että tämä oli bullish verrattuna vaihtoehtoon, koska uskon, että liian aikaisin arkeen palaaminen olisi ollut vielä huonompi vaihtoehto myös talouden kannalta.

0
0
30.3.2020 - 12:32 #36001

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Kiinnostaisi muuten petteri kuulla enemmän pohdintaasi Yhdysvaltoihin liittyen. Miten näet nykyisten toimien vaikuttavan R0? Kauanko arvioit siellä kestävän, että on realistinen mahdollisuus yrittää palata arkeen? Miten veikkaat sen onnistuvan? Jenkeissä on ilmeisesti onnistuttu luomaan pikatesti, joka antaa tuloksen koronan tartunnasta viidessä minuutissa. Tällaisesta tulee olemaan suuri hyöty kun lähdetään yrittämään. Jos lockdownit venyy, niin onko syytä odottaa, ettei jenkeiltä tule uutta 2000 miljardin fiskaalista elvytyspakettia?

0
0
30.3.2020 - 18:03 #36034

Rakins

+1
Liittynyt:
13.2.2019
Viestejä:
3

Tarkoittanet Abbotin ID NOW COVID19 pikatestiä:

https://www.alere.com/en/home/product-details/id-now-covid-19.html

Pikatesteissä yleisesti ongelmana on niiden tarkkuus ja tuon toimivuutta ei voi kuin arvailla tässä vaiheessa kun asiaa ei ole vielä juurikaan tutkittu.

Fact Sheetistä seuraava lainaus:

What does it mean if the specimen tests negative for the virus that causes COVID-19?

A negative test result for this test means that SARS-CoV-2 RNA was not present in the specimen above the limit of detection. However, a negative result does not rule out COVID-19 and should not be used as the sole basis for treatment or patient management decisions. A negative result does not exclude the possibility of COVID-19.  

When diagnostic testing is negative, the possibility of a false negative result should be considered in the context of a patient’s recent exposures and the presence of clinical signs and symptoms consistent with COVID-19. The possibility of a false negative result should especially be considered if the patient’s recent exposures or clinical presentation indicate that COVID-19 is likely, and diagnostic tests for other causes of illness (e.g., other respiratory illness) are negative. If COVID-19 is still suspected based on exposure history together with other clinical findings, re-testing should be considered by healthcare providers in consultation with public health authorities.  

0
0
31.3.2020 - 21:20 #36195

Bishkek

Liittynyt:
31.3.2020
Viestejä:
1
Jeans kirjoitti:

Vähän turhan paljon aikaa mennyt viime päivät tähän tekstitykitykseen mutta painetaan nyt vielä tämä ulos kun liittyy aiheeseen ja ollut tarkoitus kirjoittaa aiheesta pidemmän aikaa ja sitten vähän taukoa. Pääsin viikko sitten muuttamaan takaisin Suomeen ja LSEn etätentit alkaa vasta puolentoista kuukauden kuluttua joten kouluhommien kanssa on ollut rauhallisempaa.

Markkinoiden voittaminen eli alfan tekeminen

 

Tuli seurailtua sun pokeriblogia todella pitkään ja nyt piti ihan vaivautua rekisteröitymään tänne, jotta voin kehua tätä viestiä! Kiitos aivan loistavasta kirjoituksesta :)
0
0
1.4.2020 - 00:25 #36207

kurjenmiekka

-2
Liittynyt:
7.6.2018
Viestejä:
1
Lurkkaaja kirjoitti:

En voi käsittää et niin moni fiksu ihminen lankeaa tähän joukkuhysteriaan.

Tällä 14 minuutin videolla saksalainen asiantuntija debunkkaa koronahuijauksen:

https://www.youtube.com/watch?v=LsExPrHCHbw ( saa enkku tekstit jos ei ymmärrä saksaa )

Jos joku meinaa yo. videon kattoo, niin ei kannata. Käytännön scheißea.

Heebo väittää, että ei ole mitään näyttöä että covid-19 on vaarallisempi kuin "everyday corona viruses", jotka aiheuttavat normiflunssia. No jos vaikka lähdetään siitä, että Italiassa kuolleisuus on normaalisti ~10/1000 as. Lombardiassa on 10M asukasta. Eli VUODESSA kuolee 100 000 henkeä. Nyt ensimmäisestä covid-19 kuolemasta on kulunut 40 päivää (joka on ~11% vuodesta). Lombardiassa on raportoitu (ad 30.3.) 6818 covid-19 kuolemaa. Eli kuolleisuus ajanjaksolla on ollut 62% (!) tavanomaista korkeampi. (Toki osa näistä olisi ehkä kuollut johonkin muuhun pneumoniaan tms. mutta ei millään voida ajatella että on yhtä vaarallinen kuin "everyday corona viruses".) Jälkikäteen voidaan tarkastella kokonaiskuolleisuutta sitten tilastoista.

Ehkä ainoa pointti mitä hetken voi videon perusteella pohtia, on että onko virus jo levinnyt hyvin laajalle. Eli onko nykyiset varotoimet tälle hetkellä ylimoitoitetut (Saksassa). Saksa jonkun tiedon mukaan testaa 500k testiä/vko, eli karkeasti reilu 70k testiä/pvä. Viimeisimmän tiedon mukaan (31.3.) positiivisia 583, joka oilisi noin 0,8% testatuista. Ja voidaan 100% varmasti olettaa, että testiin päätynyt joukko on varsin valikoitunutta (eli heillä on selkeästi enemmän oireita kuin väestöllä keskimäärin). Eli nyt kyllä jää debunkkaus piippuun.

0
0
1.4.2020 - 10:42 #36228

eke

-788
Liittynyt:
30.11.2014
Viestejä:
504
kurjenmiekka kirjoitti:

No jos vaikka lähdetään siitä, että Italiassa kuolleisuus on normaalisti ~10/1000 as. Lombardiassa on 10M asukasta. Eli VUODESSA kuolee 100 000 henkeä. Nyt ensimmäisestä covid-19 kuolemasta on kulunut 40 päivää (joka on ~11% vuodesta). Lombardiassa on raportoitu (ad 30.3.) 6818 covid-19 kuolemaa. Eli kuolleisuus ajanjaksolla on ollut 62% (!) tavanomaista korkeampi.

Ymmärränkö nyt jotain väärin? Siis normaalisti vuodessa kuolee 100 000 ja nyt viimeisen 40 päivän aikana on kuollut noin 7000. Tässähän mennään normaalia pienemmällä uhriluvulla.

0
0
1.4.2020 - 10:51 #36229

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2263
eke kirjoitti:

Ymmärränkö nyt jotain väärin? Siis normaalisti vuodessa kuolee 100 000 ja nyt viimeisen 40 päivän aikana on kuollut noin 7000. Tässähän mennään normaalia pienemmällä uhriluvulla.

Voisin kuvitella, että siellä on kuollut muitakin kuin nuo 7000 Covidiin kuolleeksi kirjattua.

0
0
1.4.2020 - 11:12 #36236

eke

-788
Liittynyt:
30.11.2014
Viestejä:
504

ok, emme kuitenkaan pääse näillä luvuilla edes 1% koronankaan osalta, ei edes Italiassa jossa tilanne pahin.

0
0
1.4.2020 - 20:29 #36300

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
Jeans kirjoitti:

Kiinnostaisi muuten petteri kuulla enemmän pohdintaasi Yhdysvaltoihin liittyen. Miten näet nykyisten toimien vaikuttavan R0? 

Olen miettinyt tätä pääni puhki. Ainoa tulos tällä hetkellä on, että USA ei ehkä noudata samaa mallia kuin Kiina, Aasia tai Eurooppa. Asiat eivät nyt jotenkin täsmää. Toki nykyiset toimet tiputtavat r0:aa, mutta ehkä vähemmän kuin muualla ja tässä kyse ei ole vain siitä onko armeija kaduilla valvomassa. 

USA on iso maa, jossa on aivan valtavia alueellisia eroja ja toisaalta valtava asunnottomien ja köyhien joukko. Kovin erilainen yhtälö kuin muualla rikkaissa maissa.

0
0
1.4.2020 - 22:49 #36317

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Pakko pitää shortit auki ja nähdä omin silmin, miten Yhdysvallat tästä selättää koronan ennen rokotetta tai tehokkaasti toimivaa lääkettä. Optimisimmat arviot tosin ovat jo, että rokote on kuuden kuukauden päässä.

Vice: 'Missisippi's Never Going to Be China': These Southern Governors Are in No Rush to Close Their States Over Coronavirus

Vasta 23 osavaltiossa on shelter-in-place orderit ja on epäselvää miten hyvin niitä noudatetaan joissain osavaltioissa. Epidemiahuiput tulee olemaan täysin eri aikoina eri osavaltioissa. Aletaankohan jossain vaiheessa laittamaan osavaltioiden välisiä rajoja kiinni?

Samaan aikaan THLän Mika Salminen kertoi eilen Ylen A-studiossa, ettei näe laajemman testauksen kannattavan, kun ei riitä infektiolääkäreitä kuitenkaan jäljittämään tartuntaketjuja. Eikö kukaan muu kuin infektiolääkäri muka voi tehdä sitä? Eikö tätä olisi voinut alkaa miettimään vähän aikasemmin? Edelleen myös THLän mallissa ei ilmeisesti nähdä, että R0 voisi saada alle yhteen ja korona olisi mahdollista pysäyttää ilman laumaimmuniteettia, vaan oletetaan, että 40% väestöstä saa sen. Jos Suomessa asiantuntijat ovat edelleen näin perässä, niin varmasti ovat monissa muissakin länsimaissa, jolloin Kiinan tie olisi monelta vaikeammin saavutettavissa. Siksi huolestuttaa myös, miten jotkut köyhät Afrikan maat tai edes Intia sitten onnistuisi tässä.

Kun juttelen tuttujen kanssa tai ylipäätänsä luen talousuutisia niin huomaan joka päivä myös miten kauaskantoisia taloudellisia seuraksia kerrannaisvaikutuksineen näillä lockdowneilla jo nyt on, joita ei edes aiemmin ole tullut ajatelleeksi. Yritän silti jatkuvasti etsiä syitä muuttaa mielipidettäni ja purkaa shorttejani. Vielä niitä ei vaan ole löytynyt.

0
0
1.4.2020 - 23:11 #36320

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
Jeans kirjoitti:

Pakko pitää shortit auki ja nähdä omin silmin, miten Yhdysvallat tästä selättää koronan ennen rokotetta tai tehokkaasti toimivaa lääkettä.

......

Vasta 23 osavaltiossa on shelter-in-place orderit ja on epäselvää miten hyvin niitä noudatetaan joissain osavaltioissa. Epidemiahuiput tulee olemaan täysin eri aikoina eri osavaltioissa. Aletaankohan jossain vaiheessa laittamaan osavaltioiden välisiä rajoja kiinni?

Tämä on se haaste. USAssa ei ole keskusvaltaa, vaan valta on pitkälti osavaltioilla. Toisaalta varsinkin republikaanialueilla isojen kaupunkien ulkopuolella ei paljon sosialistisista (kaupunkien demokraatit) aatteista välitetä. USA:ssa ei siis ehkä saada yhtä koronapolitiikkaa vaan paljon paikallisia versioita, joita vedetään eriaikaisesti. Yhdistetään tähän, että työ on pitkälti sosiaaliturva, sairausvakuutusten huono kattavuus sekä kodittomien määrä niin ollaan oudossa yhtälössä.

0
0
1.4.2020 - 23:35 #36323

ktee

-1
Liittynyt:
3.10.2019
Viestejä:
2

Jos nyt pokeritermein ajattelee, niin todella ainutlaatuinen käsi pelattavaksi tää tilanne.

Onko sulla jens aika pitkälti mietittynä peliliikkeet jo etukäteen vai meetkö ihan päivä/uutinen kerrallaan?

Itse näkisin, että jenkeissä ei olla vielä hinnoiteltu todellista vaikutusta kursseihin. Nyt markkinat liikkuu sen mukaan, että kesän jälkeen oltaisiin jo palaamassa 

sorvin ääreen, mikä vaikuttaa liian optimistiselta. Minkä näet mahdollisena käännekohtana? Taudin laantuminen? Vai siirrytäänkö taudin laantumisen jälkeen 

valtaviin taloudellisiin ongelmiin mitä se on aiheuttanut? Koska voidaan palata kasvun uralle?

Itse jatkan shortit päällä, mikä on bullerolle vaikeaa. Tilanne on vaan niin ainutlaatuinen, että kun saa ajoitettua longit jokseenkin kohdalleen niin samanlaista mahdollisuutta ei välttämättä tule sijoitusuralla enää vastaan.

 

0
0
6.4.2020 - 05:46 #36702

Apinaaheittävätikka

-43
Liittynyt:
6.4.2020
Viestejä:
10

Taas nähtiin miksi passiivinen indeksisijoittaja voittaa pitkässä juoksussa aktiivisesti sijoittavan haaveilijan tehokkaiden markkinoiden keskellä.

Ei kannata shortata ikinään. Tutkimusten mukaan paras odotustuotto pitkällä aikavälillä riskiin nähden saavutetaan olemalla all-in sijoittamalla koko maailmaan mahdollisimman pienillä kuluilla esim. EUNL, IS3N ja IUSN yhdistelmällä, joka kattaa 99% koko maailman osakkeista.

Tämän ymmärtääkseen ei tarvitse käydä mitään Harvardeja vaan jopa ekaluokkalainen voi jo ymmärtää tämän katsomalla alla oleva videosarja. 

https://youtu.be/qSsoyCG0E5I

Passiiviselta sijoittajalta ei koronat taikka sodat vie yöunia vaan salkun voi unohtaa vaikka 30 vuodeksi kasvamaan välittämättä kurssinousuista ja - laskuista. Helppoa, vaivatonta ja erityisesti huoletonta sijoittamista. 

0
0
6.4.2020 - 06:10 #36703

trauma

+20
Liittynyt:
31.1.2017
Viestejä:
51
Apinaaheittävätikka kirjoitti:

Taas nähtiin miksi passiivinen indeksisijoittaja voittaa pitkässä juoksussa aktiivisesti sijoittavan haaveilijan tehokkaiden markkinoiden keskellä.

 

Jensihän on voittanut indeksin monena vuotena peräkkäin, joten ei ne markkinat missään tapauksessa tehokkaita ole.

Passiivinen indeksisijoittaminen on järkevää, mutta aktiivisella sijoittamisella pääsee ylituottoihin (joihin indeksisijoittajan ei ole mahdollista ikinä päästä), mikäli on opiskellut itsensä muita sijoittajia paremmaksi.

0
0
6.4.2020 - 08:05 #36706

Marraskuu

+794
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
881
ktee kirjoitti:

Jos nyt pokeritermein ajattelee, niin todella ainutlaatuinen käsi pelattavaksi tää tilanne.

Onko sulla jens aika pitkälti mietittynä peliliikkeet jo etukäteen vai meetkö ihan päivä/uutinen kerrallaan?

Itse näkisin, että jenkeissä ei olla vielä hinnoiteltu todellista vaikutusta kursseihin. Nyt markkinat liikkuu sen mukaan, että kesän jälkeen oltaisiin jo palaamassa 

sorvin ääreen, mikä vaikuttaa liian optimistiselta. Minkä näet mahdollisena käännekohtana? Taudin laantuminen? Vai siirrytäänkö taudin laantumisen jälkeen 

valtaviin taloudellisiin ongelmiin mitä se on aiheuttanut? Koska voidaan palata kasvun uralle?

Itse jatkan shortit päällä, mikä on bullerolle vaikeaa. Tilanne on vaan niin ainutlaatuinen, että kun saa ajoitettua longit jokseenkin kohdalleen niin samanlaista mahdollisuutta ei välttämättä tule sijoitusuralla enää vastaan.

 

 

Tässä itsekin ihmetellyt osakkeiden kohtuullisen nopeaa toipumista vaikka kaikki merkit talouden lamaantumisesta suorastaan huutavat.

Toisaalta osakkeita on rajallinen määrä ja jos osakkeensa aiemmin myyneet haluavat ostaa ne takaisin, niin hinnathan nousevat vääjäämättä. Mikäli aiemmin myyjien lisäksi on ollut paljon lyhyeksi myyjiä, niin ostajien määrä vain kasvaa ja hinnat myös. 

Korot ovat alhaalla ja mikäli luottamus säilyy ja korot myös pysyvät alhaalla, niin osakekurssit saavat tukea.

 

 

 

0
0
6.4.2020 - 18:10 #36799

Apinaaheittävätikka

-43
Liittynyt:
6.4.2020
Viestejä:
10

 

quote=trauma]

 

Apinaaheittävätikka kirjoitti:

Taas nähtiin miksi passiivinen indeksisijoittaja voittaa pitkässä juoksussa aktiivisesti sijoittavan haaveilijan tehokkaiden markkinoiden keskellä.

 

 

Jensihän on voittanut indeksin monena vuotena peräkkäin, joten ei ne markkinat missään tapauksessa tehokkaita ole.

Passiivinen indeksisijoittaminen on järkevää, mutta aktiivisella sijoittamisella pääsee ylituottoihin (joihin indeksisijoittajan ei ole mahdollista ikinä päästä), mikäli on opiskellut itsensä muita sijoittajia paremmaksi.

Myös minä olen jäänyt lotosta aikanaan voitolle kahtena vuonna peräkkäin. Ajattelin jos ennustajankyvyilläni voisin ryhtyä vakituiseen lottoammattilaiseksi, mutta kolmantena vuonna arvontakoneeseen tuli muutoksia ja hävisinkin enemmän kuin keskiverto lottooja ja totesin parhaaksi lopettaa.

Pointti on että jotkut sijoitusammattilaiset onnistuvat useamman vuoden biittaan indeksin, mutta tutkimusten mukaan keskimäärin kuitenkin 90% aktiivisti sijoittaneista ammattimaisista salkunhoitajistakin häviää indeksille ja 99% oletetusti vaikka 20-30 vuoden aikana.

Ehkä 1% siis alalla toimivista sijoittajista voittaa lopulta passiivisen indeksisijoittajan ja näistäkin monet vain hyvän tuurin turvin eikä taitoon perustuen. 

0
0
6.4.2020 - 19:33 #36807

bullero

Liittynyt:
11.6.2015
Viestejä:
47

Ottamatta mitään pois Jensiltä, muutaman vuoden track record ei hirveästi vielä tilastollista merkitsevyyttä tuo. Puhumattakaan siitä ovatko tuotot vain kompensaatiota jostain riskipreemiosta. Opiskelemalla harva niitä ylituottoja tekee, markkinat kun ovat nollasummapeliä. Jokaisena vuonna puolet aliperformoivat ja puolet sijoittajista yliperformoivat. Joukko niistä jotka sanotaanko 20 vuoden aikajänteellä kuuluvat jatkuvasti jälkimmäiseen ryhmään on aika pieni. Aikaa toki hänellä on vielä ja so far ihan arvostettava track record!

Sen suhteen @Apinaaheittävätikka on ihan oikeassa että suurimmalle osalle passiivinen sijoittaminen on paras vaihtoehto. Pientä edgeä voi saada vaikkapa Suomi-tietämyksellä, mistä täällä olikin jo aikaisemmin ansiokasta puhetta Jensin ja muiden toimesta. Sillä voi tehdä hyviä tuottoja kieltämättä, mutta veikkaanpa että kontrolloituna small cap -riskille jää ylituotto tilastollisesti nollasta poikkeamattomaksi. Toisaalta, harvalle sillä on merkitystä jos tarkoituksena on kuitenkin vain salkun kasvattaminen. End of rant.

Ihan hirveästi julkisuudessa ei puhuta EKP:n setelirahoituksesta. Hong Kongin keskuspankkihan tälläisen operaation teki jakamalla 1200 USD jokaiselle kansalaiselle. Samoin USA:n liittovaltio lähettelee kansalaisille käsittääkseni shekkejä saman summan edestä siten että yli 75,000 USD tienaavat saavat leikatun avustuksen. Pelätäänkö meillä inflaatiota niin paljon, että keskitytään lähinnä fiskaalipolitiikkaan (jota toki tarvitaan ehdottomasti) ja EKP:n arvopaperiostoihin (joiden vaikutus on mielestäni kyseenalainen)? Pankkien antolainausta on jo aikaisemmin koitettu lisätä vapauttamalla niiden taseita arvopapereista ja tarjoamalla rajatonta ja halpaa lainaa, tosin hieman laihoin tuloksin. Koordinoitua rahapolitiikka euroalueella on taas kritisoitu aikaisemmin siitä, että eri maat ovat eri vaiheissa taloussyklejä ja siten on vaikeaa löytää optimaalista rahapolitiikkaa. Nyt tilanne on aika sama jokaisessa maassa (shokki on suhteellisen samanlainen jokaisessa maassa, riippuen toki talouden rakenteesta esim. palvelusektorin koosta) niin pandoran lippaan voisi avatakin. Kommentteja?

0
0
6.4.2020 - 21:26 #36811

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900
Apinaaheittävätikka kirjoitti:

Taas nähtiin miksi passiivinen indeksisijoittaja voittaa pitkässä juoksussa aktiivisesti sijoittavan haaveilijan tehokkaiden markkinoiden keskellä.

Ei kannata shortata ikinään. Tutkimusten mukaan paras odotustuotto pitkällä aikavälillä riskiin nähden saavutetaan olemalla all-in sijoittamalla koko maailmaan mahdollisimman pienillä kuluilla esim. EUNL, IS3N ja IUSN yhdistelmällä, joka kattaa 99% koko maailman osakkeista.

Tämän ymmärtääkseen ei tarvitse käydä mitään Harvardeja vaan jopa ekaluokkalainen voi jo ymmärtää tämän katsomalla alla oleva videosarja. 

https://youtu.be/qSsoyCG0E5I

Passiiviselta sijoittajalta ei koronat taikka sodat vie yöunia vaan salkun voi unohtaa vaikka 30 vuodeksi kasvamaan välittämättä kurssinousuista ja - laskuista. Helppoa, vaivatonta ja erityisesti huoletonta sijoittamista. 

Taas se nähtiin miten shorttaaja biittaa indeksisijoittajan. Salkku useamman kymmentä pinnaa vihreällä 2020. Mites sun indeksit?

 

0
0
6.4.2020 - 21:34 #36812

Herra Moilanen

+16
Liittynyt:
1.3.2020
Viestejä:
21

Ei pokeriturnaustakaan voiteta ekalla levelillä. Yleensä ne jotka tulevat ekalla turnaustauolla kehumaan paljonko heillä on pelimerkkejä ja ihmettelemään miksei herolla ole isompaa pinoa tulevat sitten myöhemmin reilaamaan finaalipöytää. Peli on vasta alussa

 

0
0
6.4.2020 - 22:27 #36816

Fooler

+29
Liittynyt:
9.2.2020
Viestejä:
40
Artsipappa kirjoitti:

Taas se nähtiin miten shorttaaja biittaa indeksisijoittajan. Salkku useamman kymmentä pinnaa vihreällä 2020. Mites sun indeksit?

Olet kyllä ollut niin monta kertaa väärässä täällä, että laita kuvaa tulemaan tai didn’t happen.

0
0
8.4.2020 - 14:34 #37021

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Oli kyllä odotettavissa, että joku odottaa tilaisuuttaan päästä kuittailemaan, jos indeksit lähtee liikkumaan väärään suuntaan. Se on pelin henki, kun näin julkisesti laukoo näkemyksiään smiley

Sitä en oikein ymmärrä miten jengi jaksaa sijoitusfoorumeilla toitottaa tuota tehokkaat markkinat mantraa. Kyllä kaikki täällä on varmasti kuullut noi jutut miljoonaan kertaan ja päättää silti syystä tai toisesta jatkaa aktiivista sijoittamista. Mä tarjoan tähän liittyen vetoa:

Mun 1,2 rahayksikköä toisen 1 rahayksikköä vastaan siitä, voittaako Mikko Mäkinen indeksin vuoden ajalta. Voidaan ottaa absoluuttinen tuotto tai korjata millä riskimittarilla vaan toinen haluaa. Mikolla on tapana vetää indeksiä pienemmällä markkinariskillä. Minimivedon koko mun 12 tuhatta euroa vastaan 10 tuhatta euroa, mutta mielellään ottaisin isomman. Jos ei tällaista vetoa ole valmis ottamaan, niin on turha tulla tänne jankuttamaan tehokkaista markkinoista.

Maanantai oli kieltämättä ruma päivä shorteilleni, mutta se ei muuttanut näkemystäni. Löin shortit 26.3. eli ne on vielä alle 10% tappiolla ja ei ole sulattanut salkusta kuin tyyliin 2,5%. Esim. Nohon myynti + Remedyn osto säästi karvan alle 15% salkun arvosta, joten vielä ollaan ihan hyvissä koronaan liittyvästä treidailusta. Mielestäni on ollut itsestään selvää, että taruntamäärät lähtevät laskuun lockdownien ansiosta ja sen jälkeen aletaan avaamaan rajoituksia. Tosin nyt viime aikoina on selvinnyt, että joissain paikossa se on tapahtunut hieman nopeammin, mitä olin arvioinut.

Nyt ollaan erityisesti jännän äärellä koronaan liittyen, kun vasta-ainetestit alkaa. Oma näkemykseni on edelleen se, että markkinat ovat liian optimistisia sen suhteen, että tämä olisikin vaan vaarattomampi ja laajemmin levinnyt virus, ja oltaisiin siten lähellä laumaimmuniteettia. Mielestäni tätä ei tue mm. Etelä-Korea, Kiina, Lombardia, Vo:n kylä, Diamond Princess, expattien kotiinkuljetukset+testaukset ja ylipäätänsä nykyisten testaamiskäytäntöjen valossa posiitivisten osuus kaikista niistä, joita testataan. En kuitenkaan rakastu indeksishortteihini, vaan jos esim. vasta-ainetesteistä selviäisi huomenna, että NYCissä 20% ihmisistä on sairastanut koronan niin ostaisin ne saman tien kiinni. Pitkässä juoksussa olen myös sitä mieltä, että bearit tapetaan pörssissä, joten yritän pitää seikkailuni mahdollisimman lyhyenä ja etsin jatkuvasti syitä sulkea shortit. Ongelma vaan on se, että jos ei vasta-ainetesteistä löydy suuria määriä sairastaneita, niin saatan joutua pitämään positiota yli kuukauden vielä, kunnes alkaa selviämään miten rajoitusten purkaminen onnistuu Aasian ulkopuolella. Ja ehkä hyvä muistuttaa tässä vaiheessa, että olen kuitenkin edelleen 65% net longina. Tämä vaan on mulle epätavallisen matala sijoitusaste. Näen periaatteessa kaksi täysin mahdollista skenaariota (olettaen, ettei vasta-aintestit näytä jo meidän olevan lähellä laumaimmuniteettia):

1) Ihmisten käyttäytymismuutokset (+ehkä maskit) + lämmin kesä + tartuntaketjujen pikaisen jäljittämisen onnistuminen johtaa siihen, että kun aletaan purkaamaan rajoituksia niin ei tulekaan toista aaltoa.

2) Heti kun puretaan liikaa rajoitteita R0 nousee reippaasti yli yhden ja uusi tarunta-aalto alkaa. Pompitaan on-off lockdowneissa vuoden verran rokotteeseen asti ja pörssit laskee tästä huomattavasti.

Jos 1) toteutuu niin tullaan pitämään beareja dorkina, jotka vaan ylireagoivat ja stressasivat turhaan. Jos 2) toteutuu niin kaikki tulee pitämään sitä itsestäänselvänä, että näin kävi ja ihmettelemään mitä jengi kelasi kun luulivat, että voidaan tosta noin vaan palata arkeen.

Jenkkien ykkösasiantuntija Fauci muuten sanoi, ettei luultavasti ole paluuta ennen virusta olevaan tilanteeseen ennen rokotetta. Erityisesti Yhdysvalloissa on mielestäni vaikea nähdä, että R0 saataisiin ennen rokotetta painettua alle 1 ilman lockdowneja.

Mutta kuten oon sanonut niin mielenkiintoisia aikoja eletään. Ainakin parinkymmenen vuoden kuluttua voin kertoa lapsilleni, miten päätin sit painaa indeksishortteja kahdeksanneksi isoimpana pörssin nousupäivänä sitten toisen maailmansodan. Tullaankohan 2020 stock market crashista lukemaan tulevaisuudessa yhtä paljon rahoituksen kurssien oppikirjoista kuin meitä laitettiin lukemaan finanssikriisistä?

Kävin tänään itse koronan vasta-ainetestissä. Ympyrätalon Apteekki 360 tehdään, täältä voi varata ajan jos kiinnostaa. Mulla on vahva epäilys, että oon sairastanut sen joku kuukausi sitten. Iski yhtäkkiä hirveä päänsärky ja kuiva yskä, ja seuraavana päivänä kuume nousi 38,5 asteeseen. Sitä seuraavana päivänä laski johonkin 37 asteeseen ja tästä päivä niin oli käytännössä ohi. Ei muuten, mutta kun en oo juuri koskaan kipeä, eikä mulla ole ollut päänsärkyä sitten tyyliin yläasteen ja kuumettakin todella harvoin, viimeksi varmaan kolme vuotta sitten. Tosin tyttöystävälle ei tarttunut mikä pienentää todennäköisyyttä, ellei hän sitten sairastanut sitä oireettomana.

Tuli muuten hauska ylläri mun ja kaverin Espanjan kiinteistösijoitusyhtiölle. Pankit siellä ovat olleet vähän nihkeinä lainojen kanssa, kun on ulkomaiset omistajat ja vaan parin vuoden track record. Nyt yhtäkkiä pankki otti itse yhteyttä ja kysyi kelpaisiko 600k euron laina 1,5% korolla viideksi vuodeksi. Vielä limiittinä, eli korkoa tarvitsee maksaa vaan summasta, jonka nostaa. Koronan takia Espanjan valtio ilmeisesti takaa nämä lainat, ja pankit mielellään puskevat niitä eteenpäin. Vähän helpotti pahimpia huoliani siitä, miten asuntomarkkina siellä tulee pitämään pintansa.

0
0
8.4.2020 - 15:10 #37025

Samurai

+46
Liittynyt:
18.11.2014
Viestejä:
34

Mä voin ottaa vedon kiinni. Ehtona tietysti että saan pääanalyytikolta pari kertaa viikossa päivityksen sähköpostiin mitä ostoja tai myyntejä on tehty. Itse siinä sivussa saatan jotain peesaillakin. wink Itse vetonahan tuo on äärimmäisen huono omalta kannalta. 

0
0