22.3.2020 - 13:20

Turmiolan Tommi

+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599
Jeans kirjoitti:

Tarjoan tuosta kolme kertaa korkeampaa lukua 0,225%, josta olen siis valmis ottamaan overin. Sanotaan vaikka seuraavan kuuden kuukauden periodilla.

Aivan mielenkiinnosta, mikä sun mielestäsi olisi tälle neutraali linja? Itse arvioisin sen olevan lähellä prosenttia, ehkä hieman alle. Näin ollen over 0,225% olisi mehevä ylikerroin.

0
0
22.3.2020 - 14:09

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Nää on tietty täysin arvauksia kuten kaikilla muillakin mutta jos kaikki saa tarpeellisen hoidon eikä hoitomuodot kehity niin heittäisin neutraaliksi linjaksi myös hieman alle prosentin, ehkä joku 0,7%. On tosin ihan realistinen riski, ettei tehohoitopaikat riitä, jolloin tuo luku nousee huomattavasti ja se nostaisi mulla linjaa. Riippuu myös miten laajasti ehtii levitä. Aluksi iso osa tartunnoista on nuoria, jotka ovat tuoneet sen Suomeen reissuiltaan ja sen jälkeen tartuttaneet muita samanikäisiä joiden kanssa hengailevat, mutta mitä laajemmalle leviää niin sitä useampi vanha ja sairas saa tartunnan.

Pointtini tällä vedolla ei ole tienata rahaa. Oletan, että suurella todennäköisyydellä kukaan ei oo ottamassa sitä kiinni ja jos joku ottaa, niin todennäköisesti tietää jotain mitä en ole itse tajunnut ja oletan vedon olevan itselleni tappiollinen. Pointti sillä on vaan tuoda esiin, miten absurdia tämä on. Koronavirusta verrataan vakavuudeltaan sotaan, ja meillä Suomen ykkösasiantuntijat perustelevat päätöksiään arvioilla, jotka ovat niin pielessä, ettei edes kolme kertaa suuremmista luvuista kukaan uskalla löydä vetoa.

0
0
22.3.2020 - 15:21

Max

+25
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
32

Jännää on omienkin kaverien sokea luotto Suomen viranomaisiin ja asiantutijoihin. Pitäisi olla vähintään kolme Nobelia lääketieteestä, jos aikoo kyseenalaistaa THL:n arviota jotka poikkeavat WHO:n vastaavista arviosta. Toivottavasti THL:n asiantuntijat on oikeassa, pääministeri Marin ilmeisesti tekee päätöksiä niiden pohjalta.

0
0
22.3.2020 - 19:17

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Jeans kirjoitti:

Kiitti. Pressavedossa betsi on oikeastaan vaan sen puolesta, että vedonlyöntimarkkinat hinnoittelivat voittomahdollisuudet suurin piirtein oikein ennen koronaa, mutta eivät ole ehtineet reagoida tarpeeksi siihen, mitä korona tulee tuomaan tullessaan Jenkkeihin. Kun työttömyys ja tyytymättömyys nousee ja talous/pörssi kärsii niin äänestetään herkemmin protestina nykyistä pressaa vastaan, vaikka olosuhteet eivät olisi hänen vikansa. Trumpin hitaan reagoinnin ja alkuviikkojen dorkien kommenttien takia Bidenilla tulee olemaan huomattavasti helpompi duuni osoittaa syyttävää sormea. Se on tärkeää koska Biden on selvästi alkanut käymään hitaammalla ikänsä takia.

Uff, nyt se jo alkoi.

0
0
22.3.2020 - 21:55

Artsipappa

+2054
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1912

Tällaisia ennustetita kun esitellään niin ei ihme jos suomalaiset ajattelee että mitäpä tässä, mennään ostoskeskuksen avajaisiin ja lähdetään vielä keväthangille. Siis tällaisten julkaiseminen on mielestäni täysin vastuutonta ja helvetin vaarallista. Tässä arviossa on melkein kaikki pielessä (Verrattuna siis melkein kaikkeen mitä maailmalta kuulee). Mulla on ollut tähän asti iso luotto suomen viranomaisiin, mutta tämän koronasäädön myötä erityisesti THL:aan on mennyt usko täysin. Mika Salminen on kyllä melko isosti vastuussa jos täällä homma menee pahasti pieleen. Ilmeisesti hänen arvioitaan Marin liian kauan kuunteli. Mielenkiintoisena huomiona lehdistötilaisuudessa missä vihdoin päätettiin rajoituksista Marin viittasi WHO:n arvioihin, ei THL:n. Liekö luotto mennyt sielläkin.

Ymmärrän että paniikkia ei sovi lietsoa, mutta tämmöset on mielestäni vielä vaarallisempia. Uskomatonta.

Veikkaan että kuukauden päästä New York:ssa on eniten Koronaan kuolleita koko maailmassa. https://www.wsj.com/articles/coronavirus-cases-strain-new-york-city-hospitals-were-getting-pounded-11584719908 <- Tämä perjantaina. Enää siellä ei taida auttaa mikään, voi vain odottaa tulevaa katastrofia ja valmistautua rakentamalla mahdollisimman paljon hoitopaikkoja, esim hotellit, messukeskukset tms. käyttöön..

0
0
23.3.2020 - 02:29

raxor88

+14
Liittynyt:
18.10.2018
Viestejä:
39
Jeans kirjoitti:

Tuo pitäisi paikkansa jos testeistä olisi pulaa ja testaus olisi tällä hetkellä täysin satunnaista, eikä testeihin hakeutuisi lainkaan vapaaehtoisesti niitä, joilla on oireita. Näin ei taida olla, vaan ymmärtääkseni kuka vaan voi ajaa drive-through klinikan läpi ja tehdä testin halutessaan. 

https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/13/815441078/south-koreas-drive-through-testing-for-coronavirus-is-fast-and-free

One Seoul test center consists of four trailerlike offices with white canopies in front. Doctors in full protective suits and goggles take the driver's temperature with an infrared thermometer and hand out a questionnaire to fill out. If you're running a fever and, in the doctor's opinion, may be at risk based on where you've been or whom you've contacted, you're eligible for a test. 

En nyt löydä lähdettä, mutta tuon lisäksi rahalla pääsi myös suoraan autokaistatestiin. Eli kyllä tuollakin on todennäköisesti erittäin valikoitunut otos, hieman vanhan linkki tosin. Skenaario voi siis olla myös se, että COVID kantajista moni on ei/lievästi-sairastava JA samalla he eivät tartuta muita niin paljoa (johtuen itsekaranteenista ja/tai virus ei leviä niin helpolla, jos ei tule kipeäksi). Tällöin tuo kerroin kuinka moni on kantaja vs testipositiivinen voinee olla yli 2 E-Koreassa.

Tuo yllä oleva Islannin data tukee tätä väittämää ainakin siltä osin, että moni on ei/lievästi-sairastava:https://grapevine.is/news/2020/03/15/first-results-of-general-population-screening-about-1-of-icelanders-with-coronavirus/

Of those samples which have thus far been taken, 700 have been tested. Kári says that about half of those who tested positive have shown no symptoms, and the other half show symptoms have having a regular cold.

Ilmeisesti on kiistanalaista vielä, että kuinka paljon ei/lievästi-sairastavat tartuttavat vs sairastuneet, tässä artikkelissa siitä tarinaa ja samalla kritikkiä WHO:ta kohtaan.

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3076323/third-coronavirus-cases-may-be-silent-carriers-classified

Scientists have been unable to agree on what role asymptomatic transmission plays in spreading the disease.

https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/13/science.abb3221
We estimate 86% of all infections were undocumented (95% CI: [82%–90%]) prior to 23 January 2020 travel restrictions. Per person, the transmission rate of undocumented infections was 55% of documented infections ([46%–62%]), yet, due to their greater numbers, undocumented infections were the infection source for 79% of documented cases

Italian Vo:ssa oli ilmeisesti myös testattu paljon, en kaivanut lukuja vielä.

 

 

0
0
23.3.2020 - 07:52

Saraswati

+1
Liittynyt:
20.3.2020
Viestejä:
3
raxor88 kirjoitti:

Italian Vo:ssa oli ilmeisesti myös testattu paljon, en kaivanut lukuja vielä.

 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/20/eradicated-corona…

 

Koko kylä eli 3300 testattua ja 89 tartuntaa, kaikki parantuivat. Mielenkiinnolla jään odottamaan, että Islannista saadaan uusia lukuja - muualla ei taideta tällä hetkellä kokonaisia populaatioita testata?

 

Jensillä on vähemmän yllättäen ollut niitä parhaiten perusteltuja mielipiteitä myös Coronan suhteen, niin viitsisitkö jakaa mietteitä sen suhteen miten sun mielestä selittyy toi kuolleisuusprosenttien polarisaatio? Eli kärjistäen näyttäisi siltä, että on vaan alle 1% kuolleisuutta ja yli 3,5% kuolleisuutta, mutta tosi vähän maita siinä välillä - asianhan pitäisi olla päinvastoin (olettaen tilastoinnin olevan samoilla perusteilla tehtyä)?

0
0
23.3.2020 - 10:58

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Joo mielenkiintoista nähdä, miten arviot kehittyy kun tutkitaan lisää. Eräs tutkimus tuli siihen tulokseen, että noin 80% todennetuista oireettomista tartunnoista olivat "false-positive"ja eli oikeasti terveitä. Iso-Britannian tiedeneuvosto päätyi näköjään 0,5%-1% arvioon kuolleisuudesta. Tosin nää on kaikki arvailuja ja perustuu paljolti siihen, miten paljon Kiinan dataan voi luottaa. Islannin populaatiotutkimus on mielenkiintoinen. Joka tapauksessa mielestäni on älyvapaata nykyinformaation valossa perustaa strategia 0,05%-0,1% kuolleisuusarviolle vaikka en väitä, että se olisi mahdotonta.

Saraswati kirjoitti:

Jensillä on vähemmän yllättäen ollut niitä parhaiten perusteltuja mielipiteitä myös Coronan suhteen, niin viitsisitkö jakaa mietteitä sen suhteen miten sun mielestä selittyy toi kuolleisuusprosenttien polarisaatio? Eli kärjistäen näyttäisi siltä, että on vaan alle 1% kuolleisuutta ja yli 3,5% kuolleisuutta, mutta tosi vähän maita siinä välillä - asianhan pitäisi olla päinvastoin (olettaen tilastoinnin olevan samoilla perusteilla tehtyä)?

Näkisin näiden johtuvan siitä, että maat ovat eri vaiheissa epidemiaa ja eri testauskapasiteetilla. Tartunnasta kestää varmaan ainakin yli kolme viikkoa kuolemaan. Italia, Iran ja Etelä-Korea ovat pisimmällä. Italia ja Iran ovat luultavasti testanneet suurimman osan vakavista tapauksista/kuolemista, mutta eivät ole lähellekkään kaikkia tartuntoja, jolloin kuolleisuus % näyttää paljon todellista suuremmalta. Toki Italiassa on myös muita tekijöitä, kuten tehohoitopaikkojen rajallisuus, korkea keski-ikä ja perheiden läheisemmät siteet isovanhempiin. Siksi mielestäni Etelä-Korea antaa realistisimman kuvan tällä hetkellä. Siellä on testeillä todennäköisesti löydetty lähes kaikki, joilla tällä hetkellä on tartunta, ja virus on ollut siellä tarpeeksi pitkään, jotta moni on ehtinyt sairastaa sen loppuun. Tosin monilla on vielä sairastaminen kesken ja siksi kuolleisuus nousee kokoajan ja on nyt 1,23%. Tähän pitäisi vaan arvioida kuinka moni tapaus on jäänyt testaamatta. Riippuu paljolti siitä, pitääkö WHOn arvio paikkansa siitä, että virus ei niinkään leviä yleisesti populaatiossa vaan tartuntaketjujen kautta. Jos pitää paikkansa niin koska Etelä-Koreassa on selvitetty suurin osa tartuntaketjuista, pitäisi suurin osa tapauksista olla löytynyt. WHOn arviota tukee mielestäni myös se, että viruksen leviäminen on saatu kuriin Etelä-Koreassa, Taiwanissa, Hong Kongissa, Singaporessa ja Japanissa juuri tartuntaketjuja seuraamalla. Joka tapauksessa Etelä-Koreassa on varmasti silti ollut jonkin verran lieviä tapauksia, jotka eivät ole käyneet testaamassa vaan sairastaneet kotona. Tämä pienentää todellista kuolleisuuslukua, kun taas se, että loput tartuntatapaukset sairastavat loppuun tästä eteenpäin tulee suurentamaan sitä.

Espanjassa koronavirus lähti luultavasti joitain päiviä Italiaa myöhemmin leviämään, mutta muuten on aika samat speksit eli liian vähän laajempaa testausta ja siten tämän hetkinen kuolleisuus % on selvästi todellisuutta suurempi. Ranska sama juttu, mutta Espanjaa perässä. Näkisin, että Saksassa virus lähti Espanjaa ja Ranskaa myöhemmin leviämään, jolloin harva tartunta on vielä ehtinyt edetä niin pitkälle, että alkaisi tulla kuolemia. Saksassa on kuitenkin niin paljon Espanjaa laajempi testaus käynnissä, että siksi todennettuja tartuntatapauksia on suurin piirtein yhtä paljon, vaikka Espanjassa varmasti enemmän todellisuudessa. Tämän takia Saksan kuolleisuus näyttää vielä matalalta mutta sen pitäisi lähteä lähiaikoina nousuun. Pohjoismaissa ja muualla sama juttu. Viruksen leviäminen on vielä niin alkuvaiheessa, ettei suuri osa tartuntatapauksista ole ehtinyt johtaa kuolemaan vielä.

0
0
23.3.2020 - 13:05

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Jeans kirjoitti:

Näkisin näiden johtuvan siitä, että maat ovat eri vaiheissa epidemiaa ja eri testauskapasiteetilla. Tartunnasta kestää varmaan ainakin yli kolme viikkoa kuolemaan.

Voisin tarkentaa mihin tämä siis johtaa eksponentiaalisella kasvulla. Otetaan suhtkoht realistinen mutta yksinkertaistettu esimerkki koronaviruksesta. Kuolleisuus 1%, tartuntojen tuplausaika 5 päivää, lähtötilanne 100 tartuntaa päivämääränä 1.1.2020 ja tautia sairastetaan kolmessa viikossa eli joko kuollaan tai parannutaan kolmen viikon jälkeen:

1.1.2020: 100 tartuntaa

6.1.2020: 200 tartuntaa

11.1.2020: 400 tartuntaa

16.1.2020: 800 tartuntaa

21.1.2020: 1600 tartuntaa. Kulunut kolme viikkoa 100 ensimmäisen tartunnasta, joista 1% eli yksi kuolee ja 99% eli 99 parantuu. Jos populaatiosta kaikki tartunnat on löydetty ja testattu kuolleisuudeksi tulisi tällä hetkellä 1/1501=0,06%. Todellisuudessa kuitenkin tiedämme kuolleisuuden olevan 1%, pitää vaan odottaa se kolme viikkoa kunnes kaikki 1600 ovat sairastaneet loppuun asti. Jos taas tässä vaiheessa on käynyt kuten Italiassa (Italiassa toki todellisuudessa myös prosenttia korkeampi kuolleisuus) ja ollaan vaan löydetty ehkä 20 vakavinta sairastunutta noilta ekoilta päivämääriltä (todennäköisesti esim 16.1. tartunnat ei ole vielä ehtinyt edetä erityisen vakaviksi ja harva 11.1. tartunta), niin saadaan kuolleisuus 1/20=5%.

26.1.2020: ~3200 tartuntaa (hieman alle koska parantuneet ja kuolleet eivät tartuta). 2 lisää kuollutta (1% 6.1. tartunnoista). 198 parantunutta. Kuolleisuus 3/2903 eli noin 0,1%.

Näin ollen jos testataan hyvin laajasti kuolleisuusluku pysyy jatkuvasti liian pienenä suhteessa siihen, mitä se loppujen lopuksi tulee olemaan kun kaikki ovat sairastaneet loppuun asti. Jos testataan vaan suurimmaksi osaksi vakavat tapaukset, jotka vaativat sairaalahoitoa, niin kuolleisuus näyttää liian suurelta suhteessa todennettuihin tartuntoihin. Ehkä vähän rautalangasta väännetty, mutta väänsinpä nyt silti. smiley

0
0
23.3.2020 - 13:11

Jack Reacher

+678
Liittynyt:
8.3.2017
Viestejä:
402

En jaksa lähteä lähteitä etsimään, mutta Italiassa kuolleiden määrää käsittääkseni nostanut myös sairaalaolosuhteissa tapahtuneet tartunnat ja koska virus on vaarallisin niille joilla muita sairauksia (jotka ovat siksi sairaalassa) niin siksi nämä tartunnat niittäneet väkeä isolla prosentilla.

0
0
24.3.2020 - 13:10

jortikka

+5
Liittynyt:
24.3.2020
Viestejä:
6

Pakko oli tehdä tili ja tulla kommentoimaan blogia. Tästä blogista sain aikoinaan inspiraatiota lähteä opiskelemaan itsekin erästä haastavaa alaa. Elä unohda päivitellä blogia kiireiden keskellä. Todella opettavaista ja mielenkiintoista luettavaa. Kiitos!

0
0
24.3.2020 - 14:51

Lurkkaaja

-108
Liittynyt:
24.3.2020
Viestejä:
20
Jeans kirjoitti:

Teslan kurssi on lähes puolittunut shorttitasoiltani.

Anteeksi mut etkö ole hehkuttanut Tesla shorttia 200$ saakka? Tällä hetkellä Tesla vielä yli 430$ niin eikö sen hinta ole tuplannut shorttitasoiltasi vaikka hinta puolittunut 900$->430$. Vai käytätkö jotain Martingale tyylistä tupla tai kuitti sijoitusstrategiaa?

0
0
24.3.2020 - 18:20

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
jortikka kirjoitti:

Pakko oli tehdä tili ja tulla kommentoimaan blogia. Tästä blogista sain aikoinaan inspiraatiota lähteä opiskelemaan itsekin erästä haastavaa alaa. Elä unohda päivitellä blogia kiireiden keskellä. Todella opettavaista ja mielenkiintoista luettavaa. Kiitos!

Lämmittää sydäntä kuulla tällasta, kiitos! heart

Lurkkaaja kirjoitti:

Anteeksi mut etkö ole hehkuttanut Tesla shorttia 200$ saakka? Tällä hetkellä Tesla vielä yli 430$ niin eikö sen hinta ole tuplannut shorttitasoiltasi vaikka hinta puolittunut 900$->430$. Vai käytätkö jotain Martingale tyylistä tupla tai kuitti sijoitusstrategiaa?

Tää alkaa olla sen verran pitkä blogi, että saat anteeksi. Eka Tesla-shortti oli muistaakseni hieman yli $300 tasoilta ja jäi onnekkaasti voitolle koska rahoille tuli tarvetta muualla kun kurssi oli vielä <$300. Nyt toka shortti meni sisään 50% @$875 ja 50% @$782. Todisteet löytyy täältä blogista, mutta joudut kaivamaan ne itse. Tesla tosin tänään 17% nousussa...

0
0
24.3.2020 - 19:19

Manaatti

Liittynyt:
17.1.2016
Viestejä:
4

Ootko Jeans tehnyt alkuvuoden top pickeihin muutoksia pl. Noho?

Itse peesasin suht sokkona perässä, joskin sekä Kamux että Noho menivät myyntiin jo helmikuun lopussa. Noho rommannut tietenkin ihan aiheesta, mutta mielestäni aletaan olla sellaisissa hinnoissa, että tekisi mieli hypätä uudelleen kelkkaan.

0
0
24.3.2020 - 22:36

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Ostojen ilmoittamisessa on se nihkeä puoli, että tiedän miten ihmismieli toimii. Jos ostaa perästä ja osake nousee, ostaja pitää itseään fiksuna. Jos taas osake laskee, ostaja pitää suosittelijaa tyhmänä. Sen lisäksi tulee velvollisuudentunne, että pitäisi pitää muita ajan tasalla liikkeistään. Nyt on tosin ostot vielä kesken ja yhdestä pörssin ulkopuolisesta sijoituksesta pitäisi kreivin aikaan olla tulossa minä päivänä hyvänsä reippaasti ammuksia pörssiin, joten en joka tapauksessa pysty paljastamaan. Sen voin sanoa, että ne vähäiset Incapit ja Glastonit mitä salkun pohjalla oli on lähtenyt. Incapit lähti viime viikolla kun alkoi näyttämään selvältä, että virus on rantautumassa Intiaankin. Glastonin kanssa luovutin muuten vaan kun ei siitä yhtiöstä näytä koskaan tulevan mitään. Detection Technology on mielestäni alkanut näyttämään hyvältä kun se on laskenut Helsingin pörssin mukana, vaikka sen voisi käytännössä nähdä kiinalaisena yhtiönä kun yhtiöllä on suurin osa tuotannosta siellä. Esim. Shanghain indeksi ei ole tullut alas kuin 10% koronan takia. Tosin Detecin kurssi tuli melko korkeelta alas ja korona vaikuttaa varmasti lentokenttien läpivalaisulaitteiden kysyntään kun lentäminen vähenee joksikin aikaa.

0
0
25.3.2020 - 10:32

Jack Reacher

+678
Liittynyt:
8.3.2017
Viestejä:
402
Jeans kirjoitti:

Ostojen ilmoittamisessa on se nihkeä puoli, että tiedän miten ihmismieli toimii. Jos ostaa perästä ja osake nousee, ostaja pitää itseään fiksuna. Jos taas osake laskee, ostaja pitää suosittelija tyhmänä. Sen lisäksi tulee velvollisuudentunne, että pitäisi pitää muita ajan tasalla liikkeistään. 

Eihän sulla tietenkään ole mitään velvollisuutta kenellekään mitään kertoa liikkeistä ja ajatuksista mutta totta puhuen ne ovat tämän(kin) blogin parasta antia. Olen lukenut blogia alusta asti ja kiitän ja kumarran todella syvällisistä keloista joista toivon mukaan olen itsekin oppinut ajattelumalleja. Toisaalta jos kertoisit liikkeistä viiveellä jälkikäteen ettei peesata voisi niin se vaikuttaisi helposti jälkiviisastelulta tai satuilulta. Toivon, että jatkat entiseen malliin. Netti on kuitenkin pullollaan lähes reaali-aikaisia sijoituskertomuksia - niin paremmilta ja huonommilta sijoittajilta.

Toivoisin kuitenkin ettei "peesasin" tai "peesasin perässä sokkona" viestejä kirjoitettaisi. Niissä kun ei ole positiivista arvoa oikeastaan kenellekään.

ps. mulla on vahva fiilis että arvaan (ainakin yhden) Jeansin aiemmin vihjaileman pienemmän ja vähävaihtoisemman yhtiön, mutta en todellakaan lähde julkisesti arvailemaan vaikka kuinka mieltä kutkuttaisi ;)

Tämä on poikkeuksellisen tasokas Suomi-foorumi, let's keep it that way. 

0
0
25.3.2020 - 11:07

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Noniin, THL näyttää tehneen täyskäännöksen:

HS: HS:n tiedot Säätytalon kokouksesta: 200 000 ulkomailsta tulevaa suomalaista yllätti viranomaiset, arviot koronaviruksesta synkentyneet merkittävästi

”Viranomaisten analyysi oli muuttunut täysin toissa viikosta. Viimeksi viesti oli, että ei ole aika millekään koville toimille. Nyt se oli, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin osalta ollaan jo huonossa tilanteessa ja tarvitaan vahvempia toimia”, eräs paikalla ollut kertoo."

"Paikalla olleiden mukaan THL:n laskelmia oli synkentänyt arvio siitä, että Suomeen saapuu noin 200 000 riskialueilla maailmalla ollutta suomalaista. Tämä oli tiedossa jo viime viikonloppuna, kun hallitus valmisteli valmiuslain käyttöönottoa. Tuolloin THL ei kuitenkaan ollut ehtinyt ottaa lukua huomioon laskelmissaan. "

Ilmeisesti THL tajusi vasta äsken, että ulkomailta palaavilla suomalaisilla saattaa olla virus. Lol. Itse uskon, että tätä käytetään nyt tekosyynä kun ei haluta myöntää, että aiemmat arviot oli päin persettä. Tämä episodi on kyllä rajusti heikentänyt luottamusta asiantuntijaviranomaisiin. Kaikkea ei selvästikään opita oppikirjoista vaan joillain on enemmän sitä loogista päättelykykyä reagoida nopeasti maailmalta tulevaan uuteen informaatioon kuin muilla. Nämä ihmiset vaan taitavat useammin päätyä muualle kuin valtiolle töihin.

0
0
25.3.2020 - 11:30

Artsipappa

+2054
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1912

On kyllä ihan järkyttävää toimintaa THL:lta. Suurin osa tämän palstan kirjoittajista olisi varmaan voinut kertoa THL:lle että hiihtolomilta palaavilla voi olla virus, ja että niitä on paljon. Voi herranjumala sentään. Ihan paikallaan voisi olla miettiä ketä siellä THL:ssa näitä arvioita tekee ja pistää vaihtoon. Heidän todella tyhmä virhearvio maksaa oletettavasti ihmishenkiä :( 

Itse olen tähän asti ilmeisesti hieman naiivisti luottanut suomen asiantuntijaviranomaisiin. Mutta Väkisinkin se tässä murenee.

0
0
25.3.2020 - 12:19

Proteus81

-71
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
81

THL on kyllä niin suuri vitsi kun olla ja voi. No ei siitä sen enempää.  Mistä Jens muuten pelasit sun Biden vedon muistaakseni kertoimella 2,26 ja 85k€ panos? En aio ite edelleenkään pelata mitään. Haluaisin  tietää että onko olemassa joku sivusto mistä näkee "reaali ajassa " vedonlyönti sivustojen kertoimien vaihtelun Usan presidentien vaalien kohdalla? Sillon tällöin pelaan huvikseni jotain ja käytän sillon vaan Betexploreria, mikä ei oo kyllä mikään paras , päivityksissä huomaa lähes aina viiveitä eikä siellä oo edes  kaikkia vedonlyönti sivustoja. Niin ja siellä ei tietenkää ole Usan presidentin vaalien kertoimia. Eipä sitä tuu muutenkaan nyt varsinkaan käytettyä kun suurin osa lajeista tauolla. Ois mielenkiintoista seurailla Usan vaalien kertoimien vaihtelua ettei tarvis mennä selailee kaikkia sivustoja erikseen. 

0
0
25.3.2020 - 12:22

RaimoRaitis

+147
Liittynyt:
4.9.2019
Viestejä:
120
Proteus81 kirjoitti:

THL on kyllä niin suuri vitsi kun olla ja voi. No ei siitä sen enempää.  Mistä Jens muuten pelasit sun Biden vedon muistaakseni kertoimella 2,26 ja 85k€ panos? En aio ite edelleenkään pelata mitään. Haluaisin  tietää että onko olemassa joku sivusto mistä näkee "reaali ajassa " vedonlyönti sivustojen kertoimien vaihtelun Usan presidentien vaalien kohdalla? Sillon tällöin pelaan huvikseni jotain ja käytän sillon vaan Betexploreria, mikä ei oo kyllä mikään paras , päivityksissä huomaa lähes aina viiveitä eikä siellä oo edes  kaikkia vedonlyönti sivustoja. Niin ja siellä ei tietenkää ole Usan presidentin vaalien kertoimia. Eipä sitä tuu muutenkaan nyt varsinkaan käytettyä kun suurin osa lajeista tauolla. Ois mielenkiintoista seurailla Usan vaalien kertoimien vaihtelua ettei tarvis mennä selailee kaikkia sivustoja erikseen. 

 

En ole jens, mutta betfairin pörssistä näkee aina parhaan arvion ilman viiveitä.

0
0
25.3.2020 - 12:27

Aki Pyysing

+12161
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6672
Proteus81 kirjoitti:

 Haluaisin  tietää että onko olemassa joku sivusto mistä näkee "reaali ajassa " vedonlyönti sivustojen kertoimien vaihtelun Usan presidentien vaalien kohdalla? Sillon tällöin pelaan huvikseni jotain ja käytän sillon vaan Betexploreria, mikä ei oo kyllä mikään paras , päivityksissä huomaa lähes aina viiveitä eikä siellä oo edes  kaikkia vedonlyönti sivustoja. Niin ja siellä ei tietenkää ole Usan presidentin vaalien kertoimia. Eipä sitä tuu muutenkaan nyt varsinkaan käytettyä kun suurin osa lajeista tauolla. Ois mielenkiintoista seurailla Usan vaalien kertoimien vaihtelua ettei tarvis mennä selailee kaikkia sivustoja erikseen. 

Itse käytän Betfair/Exchange/Politics. Koska se on vedonlyöntipörssi, pysyy kerroin linjassa vedonlyöntiammattilaisten ansiosta koko markkinan kanssa, eikä liitty buukkerin kirjojen tasaukseen tai promoon, jota ei oikealla rahalla pääse kuitenkaan lyömään. Viihdeseurantaan ei tarvitse mitään muuta.

0
0
26.3.2020 - 15:22

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Päädyin äsken laittamaan S&P500 indeksishortteja tulille. Vähän huono likviditeettitilanne niin riitti vaan ~20% salkusta. Mun on jotenkin vaikea hahmottaa miten erityisesti jenkit selviää tästä tilanteesta järkevällä aikataululla. Tulee mieleen kaksi vaihtoehtoa:

1) THLän arvio viruksen vaarallisuudesta on lähempänä totuutta, jolloin laumaimmuniteetin hankkiminen populaatiolle on järkevä strategia ja tulee toimimaan.

2) Tämä eka virusaalto saa ihmiset muuttamaan käyttäytymistään niin paljon, ja ehkä lämpimämpi keli auttaa, että R0 saadaan lähelle yhtä tai jopa alle yhden.

Kumpaakaan en pidä nykyinformaation valossa todennäköisenä. Ensimmäinen tulee itseasiassa selviämään aika pian Ruotsin strategian takia. Jos brittien ja WHOn arviot ovat lähempänä, laumaimmuniteettistrategia ei vaan toimi. Jos halutaan saavuttaa se "flatten the curve"-tavalla, joka ei ylikuormita terveydenhuoltojärjestelmää, sen saavuttaminen kestää todennäköisesti kauemmin kuin rokotteen saaminen. Jos taas vedetään se ilman "flatten the curve"-tapaa, useampi prosentti populaatiosta kuolee. Eikä ne ole vaan vanhuksia vaan moni nuorempi ja terve tarvitsee myös sariaalahoitoa selviäkseen. Trumppi haluaa että jenkit palaisivat arkeen ennen pääsiäistä. Todennäköisesti tilanne on silloin siellä vielä niin paha, että hän itsekin toteaa, ettei tule onnistumaan. Vaikka hän väkisin päättäisi näin niin en näe, että se tulisi edes talouden kannalta toimimaan. Sairaalat olisi silti tukossa seuraavat puoli vuotta, ettei juuri kukaan voisi saada terveydenhuoltoapalveluja sinä aikana. Vaikea nähdä, että ihmiset uskaltaisivat mennä töihin kun virusta olisi samaan aikaan joka puolella. Tilanne olisi moninkertaisesti Italiaa ja Espanjaa pahempi ja päivittäiset koronaan liittyvät kuolemat kuolemat nousisi niin korkeiksi, että Trumppi joutuisi jossain vaiheessa perumaan päätöksensä. Myöskään nykyinen USAn linja ei vakuuta, jossa osa osavaltioista on lockdownissa ja osa ei. Kun lockdowneissa olleet osavaltiot yrittävät palata arkeen, virus tulee heti muualta takaisin. Ainoa vaihtoehto minkä näen, jos kumpikaan noista ylempänä mainituista bulli-vaihtoehdoista ei pidä paikkaansa, on että koko USA menee yli kuukauden lockdowniin ja sen jälkeen harjoitetaan laajaa testausta ja pikaista eristämistä.

Tämä ongelma ei myöskään ole vaan USAn, vaan samalla tavalla koko maailman poislukien ne Aasian valtiot, jotka ovat handlanneet tilanteen. Uskon, että Kiinan vähäiset uudet tapaukset saattavat tuoda liian optimistisia odotuksia meille siitä, että lockdownin jälkeen vaan palataan arkeen. Eilen oli Kauppalehdessä Detection Technologysta juttua, joka muuten mukavasti nosti kurssia 20%. "Pekingissä tehtaalla on tiukat pelisäännöt. Työntekijät käyttävät suojavarusteita, työpaikalle tuodaan omat eväät, lounastauoilla ei saa puhua, ja kuumetta mitataan useita kertoja päivässä. Työntekijät käyttäytyvät hyvin kurinalaisesti, Martola sanoo."

Työntekijät syövät lounasta parin metrin turvaväleillä eikä saa puhua toistensa kanssa:

Pystyykö länsimaat tosiaan tällaiseen kurinalaisuuteen? Kiinalaiset on koneita.

S&P500 on vasta samoilla tasoilla kuin 2018 joulukuun dipissä. Toki johtuu paljolti keskuspankkien all-ineistä ja fiskaalielvytyspaketeista, joita ilman oltais varmaan jo -70%. Näiden vaikutuksia en osaa arvioida tarpeeksi hyvin eikä siksi pitäisi pyrkiä ajoittamaan markkinoita, mutta kun musta tuntuu, että edelleen aliarvioidaan tätä virusta. Jos kumpikaan niistä mainitsemistani bullish vaihtoehdoista ei päde (tai tule läpimurtoa lääkkeissä/rokoteissa), niin tässä on niin paljon avoimia kysymyksiä ja riskejä vielä. Miksi virus ei lähtisi lockdownien jälkeen leviämään uudestaan? Jos lämpimämmät kesäkelit auttaa niin viimeistään syksyllä? Jos jengi on yli kuukauden istunut himassa lockdownissa ja tää näyttää kesällä helpottumisen merkkejä, niin eiköhän baarit ja ravintolat ole heti aivan tukossa syksyä kohden. Miten hyvin Yhdysvalloissa säilyy yhteiskuntarauha jos tilanne jatkuukin puoli vuotta? Tässä on myös kaikennäköisiä vaikeasti ennakoitavissa olevia ketjureaktioita. Viekö tää jonkun köyhän maan esim. Lähi-idästä kaaokseen ja synnyttää uuden pakolaisvyöryn? Intia meni just kokonaan kolmen viikon lockdowniin. Miten pitkään niillä on varaa tällaiseen? Jne.

 

Oon tankannut kahta heppaa ja toisen voin nyt paljastaa kun hinta lähti karkaamaan tänään ison uutisen myötä enkä aio tankata lisää. Tiedän, että vähän nihkee näin jälkikäteen mainostaa kun on juuri noussut, mutta tää on ollut aihe, josta on muutenkin ollut tarkoitus kirjoittaa. Eli oon ostanut Remedyä.

Fund manageri ja tech-sijoittaja Gavin Bakerilla on mielenkiintoinen idea Metaverse, josta puhuu esim tässä podcastissa. Kun seurataan videopelien kehitystä ja ekstrapoloidaan sitä tulevaisuuteen niin tullaan lopputulokseen, että jossain vaiheessa ne ovat kehittyneet niin paljon, ettei niitä pystytä enää erottamaan todellisuudesta. Baker ennustaa, että ihminen alkaa viettää siellä enemmän aikaa kuin todellisuudessa. Tätä paikka hän kutsuu Metaverseksi. Tästä on nähtävissä jo joitain piirteitä kun ihmiset sosialisoivat ystäviensä kautta mielummin pelin sisällä ja esim Fortnite-pelin sisällä järkättiin aito Marshmellowin konsertti.

Nää on toki aika futuristisia ajatuksia ja vaikka itse uskonkin niihin niin ei tarvitse sijoittaakseen. Pelinkehittäjillä on yleisesti trendejä ja myötätuulia mukanaan. Ihmiset viettävät jatkuvasti entistä enemmän vapaa-aikaansa pelien äärellä. Pelejä ei vielä osata monetisoida yhtä hyvin kun muita vapaa-ajan muotoja per niihin käytetty tunti mutta jatkuvasti paremmin. Videopelien immateriaalioikeuksien arvot ovat nopeassa nousussa striimauspalveluiden (Netflix, Amazon, Disney jne.) kovan kilpailun takia. Original contentista maksetaan älyttömiä summia ja tietekonepeleistä ollaan jo alettu tekemään menestyksekkäitä leffoja ja sarjoja, kuten vaikka The Witcher. Esim Täältä voi lukea myös lukea lisää aiheesta jos kiinnostaa.

Tästä syystä haluun ehdottomasti exposurea pelinkehittäjiin. Helsingin pörssissä Rovio ja Next Games vaikuttaa semiskeidalta vaikka en kyllä tarkemmin ole tutustunut. Remedy taas on ollut tähtäimessä jo jonkin aikaa. Huomattavasti jotain jenkkipeerejä halvempi ja Inderes on ainakin hehkuttanut kovaa. Mielestäni nyt koronadipin aikaan siihen tuli täydellinen tilaisuus kun Remedy laski indeksin mukana. Näkisin, ettei viruksesta ole Remedylle juurikaan haittaa, päinvastoin mahdollisesti jopa hyötyä. Pelaaminen on ollut selkeessä nousussa, esim Steam-tilastoja seuraamalla, kun jengillä on kotona karanteenissa entistä enemmän vapaa-aikaa. Ei haittaa vaikka joku on-off lockdown tilanne venähtäisi pidemmäksi aikaa. Remedyllä on pelinkehitys siinä vaiheessa, ettei juuri nyt ole mitään kriittistä mitä korona pilaa ja pystyvät tällä hetkellä ymmärtääkseni melko hyvin hoitamaan työnsä etänä. Korona ei vaan lisää nykyisten pelaajien pelitunteja, mutta uskon, että monesta ihmisestä, jotka eivät juurikaan ole kokeilleet sitä ennen, kuoriutuu nyt uusia gamereita. Oon ite aktiivisesti hakannut pelejä koko lapsuuteni, joten tiedän miten hyvää viihdettä se on, vaikka en nyt aikuiselämässä ole enää onnistunut saamaan samanlaisia kiksejä niistä. Tämä on tosin henkilökohtaista koska moni ikäiseni kaveri saa vielä ihan samalla tavalla. En vaan oikein koskaan oo kokeillut Remedyn pelejä. Jotain Max Payneä kokeilin aikoinaan, mutta niiden genren pelit ei oikein kiinnosta. Niiden uusimmilla peleillä menee kuitenkin lujaa. Control on voittanut kaikenlaisia palkintoja gaaloissa ja pelaajamäärät ovat hyviä. Remedyn kaltaisissa yhtiöissä tosin on se riski, että jos tulee yksi tai kaksi hutia putkeen, niin arvo romahtaa. Sama tosin myös toisin päin. Jos onnistuu tekemään sen megahitin, niin yhtiön arvo voi moninkertaistua.

0
0
26.3.2020 - 16:43

starsailor

-154
Liittynyt:
26.5.2017
Viestejä:
220
Jeans kirjoitti:

Fund manageri ja tech-sijoittaja Gavin Bakerilla on mielenkiintoinen idea Metaverse, josta puhuu esim tässä podcastissa. Kun seurataan videopelien kehitystä ja ekstrapoloidaan sitä tulevaisuuteen niin tullaan lopputulokseen, että jossain vaiheessa ne ovat kehittyneet niin paljon, ettei niitä pystytä enää erottamaan todellisuudesta. Baker ennustaa, että ihminen alkaa viettää siellä enemmän aikaa kuin todellisuudessa. Tätä paikka hän kutsuu Metaverseksi. Tästä on nähtävissä jo joitain piirteitä kun ihmiset sosialisoivat ystäviensä kautta mielummin pelin sisällä ja esim Fortnite-pelin sisällä järkättiin aito Marshmellowin konsertti.

Tein opiskelujen lopputyöni tästä aiheesta jo 90-luvun lopussa ja jo silloin oli nettimaailmoja, joissa pystyi liikkumaan ja keskustelemaan ihmisten kanssa. Kuvittelin silloin, että niistä tulee iso juttu, mutta eivät oikein koskaan saaneet ilmaan allensa, vaikka niihin syödettiin 2000-luvun alussa paljon panoksia. Toki, grafiikka ei silloin ollut vielä kovin hyvää ja tiedonsiirtonopeus oli alhaisempi, mutta kolmiulotteiset maailma tulivat silloin kovaa vauhtia. Jostain syystä suuri yleisö ei pitänyt niissä ajan viettämistä alkuinnostuksen jälkeen kovin mielenkiintoisena.

0
0
26.3.2020 - 16:44

JP

+411
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
248
Jeans kirjoitti:

Original contentista maksetaan älyttömiä summia ja tietekonepeleistä ollaan jo alettu tekemään menestyksekkäitä leffoja ja sarjoja, kuten vaikka The Witcher. Esim Täältä voi lukea myös lukea lisää aiheesta jos kiinnostaa.

Witcherin alkuperäismateriaali on kirjasarja, vaikka epäilemättä tietokonepelien suosio on vaikuttanut siihen että Netflix otti tuosta täkyn. Ei nyt itselle tule liikaa mieleen pelien pohjalta tehtyjä menestyneitä leffoja ja sarjoja, ainakaan länsimaissa. Linkin takaisista esimerkistä teen myönnytyksen Pokemonin kohdalla. Se oli peli ennen mitään muuta.

Oma tuntumani on että sarjat ja elokuvat tulevat jatkossakin enimmäkseen pohjautumaan kirjallisuuteen. Peleistä jatketut tuotannot tulevat jatkossakin floppaamaan isolla prosentilla, koska alkuperäismateriaali pohjautuu siihen että käyttäjän oma interaktio on etusijalla, ja kiskoilla kulkevat pelit eivät ole houkuttelevia koska tarina on jo esitetty visuaalisessa muodossa itse pelissä.

0
0
26.3.2020 - 17:00

Jeans

OP
+2316
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
JP kirjoitti:

Witcherin alkuperäismateriaali on kirjasarja, vaikka epäilemättä tietokonepelien suosio on vaikuttanut siihen että Netflix otti tuosta täkyn.

Joo hyvä pointti. Itsekin tosin uskon juuri pelin menestyksen johtaneen Netflixin sarjaan.

JP kirjoitti:

Oma tuntumani on että sarjat ja elokuvat tulevat jatkossakin enimmäkseen pohjautumaan kirjallisuuteen. Peleistä jatketut tuotannot tulevat jatkossakin floppaamaan isolla prosentilla, koska alkuperäismateriaali pohjautuu siihen että käyttäjän oma interaktio on etusijalla, ja kiskoilla kulkevat pelit eivät ole houkuttelevia koska tarina on jo esitetty visuaalisessa muodossa itse pelissä.

Tosin juuri esim The Witcher TV-sarjan menestys olisi argumentti tätä vastaan, kun niin moni on jo pelannut peliä. Streamauspalveluiden kilpailu contentista on niin uusi juttu, että nähtäväksi jää.

Köyhä kirjoitti:

Miten shorttaat sp500?

Myymällä E-Mini S&P500 futuuria lyhyeksi.

0
0
26.3.2020 - 17:53

Max

+25
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
32
Jeans kirjoitti:

 Myöskään nykyinen USAn linja ei vakuuta, jossa osa osavaltioista on lockdownissa ja osa ei. 

Kannattaa muistaa että pahiten "saastuneet" osavaltiot ovat lockdownissa. Tässä yritetään hidastaa taudin leviämistä koko maahan. 

Vrt Suomessa Uusimaa lockdown. 

0
0