Olet täällä

Ilkka - 17.2.2020 03.25

Farseer kirjoitti:

Kassassahan rahaa riittää, joten yritysostoja on varmasti tulossa lisää kun eivät enempää osinkoa jaa kuin tuon odotetun 20 senttiä.

Sehän tässä kyydissä arveluttaakin eniten laugh

Näytä koko viesti
Aktia - 13.2.2020 10.01

Omassa salkussa Aktia tällä hetkellä reilusti plussalla ja suurin yksittäinen sijoitus. Olen tankkaillut 8e ja 9e tienoilta milloin osake siellä ollut.

Strategiamuutos varainhoitoon keskittymisestä pankkitoimintaa enemmän ei ole ihan tuulesta temmattu ajatus. Pitkittyneessä nollakorkoympäristössä varainhoidolla on selvästi isompi tuottopotentiaali ja Aktian varainhoidolla on hyvä track record.

Ehkä kasvuun tähtääviä yritysjärjestelyjä luvassa lähitulevaisuudessa jonkin varainhoitoon keskittyneen yhtiön kanssa, esim. CapMan?

Näytä koko viesti
Sanoma - 11.2.2020 05.56

Oma kuukauden vanha Sanoma-positio ulostettiin tämän myötä.

Varmasti tuossa synergioita on Sanomallekin, mutta epäilen että vähemmän ja vaikeammin saavutettavissa kuin Sanomassa luullaan. Omaan makuun suolainen kauppahinta niin näen tässä reseptin lähitulevaisuuden kurssilaskulle, josta Learningin kasvuun ehkä pääsee mukaan halvemmalla.

Näytä koko viesti
Sanoma - 7.2.2020 03.31

Tinggeli kirjoitti:

Mitenkä Sanomalla tuo koulutuspuoli? Tuleeko siitä kasvua?

Yleisenä trendinä koulutuksessa kaikenlainen digitaalisuus tulee lisääntymään. Tilinpäätöstiedotteesta poimittua:

Viimeaikaisten yritysostojen myötä olemme kasvattaneet asiakasmäärämme 50 %:lla 15 miljoonaan oppilaaseen, jotka opiskelevat peruskouluissa, toisen asteen koulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Samalla olemme laajentaneet tarjoomaamme perinteisistä digitaalisista ja painetuista oppikirjoista oppimateriaalien jakeluun, digitaalisiin oppimisalustoihin ja testaus- ja analytiikkatyökaluihin.

Näen tuossa paljon kehitysmahdollisuuksia, jolloin kysymykseksi jääkin, että pystyykö Sanoma kehittymään oikeasti johtavaan rooliin segmentissä? Yritysostoilla tuo laajentuminen nyt näyttäisi tapahtuvan, ja se ei mielestäni ole huono strategia Sanomalle. Media-puoli jyllää tasaista kassavirtaa Learningin investointeja varten, kun Median investointimahdollisuudet itsessään vaikuttavat kovin rajallisilta kaikenlaisten suoratoistopalveluiden puristaessa tv-puolta ja printtimedioiden jatkaessa muutosta digitaaliseen sisällön suuntaan, missä vallihaudat ovat lähes olemattomia.

Näytä koko viesti
Bilot - 28.1.2020 05.26

Vaikuttaa täyden palvelun konsulttijargontehtaalta, mutta odotellaan kuitenkin listautumishinnasto ennen täyttä tyrmäystä. cheeky

Näytä koko viesti
Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 8.1.2020 09.39

B4D455 kirjoitti:

Eli jos henkilöllä on OST jolla tekee jokusen määrän kauppoja vuodessa, ei nosta ulos kuitenkaan rahaa, niin voiko silti myydä arvo-osuustililtä verottomasti 1000€lla vuodessa?

Käsittääkseni voi.

Osakesäästötilistä tulee veroseuraamuksia vasta kun rahaa otetaan sieltä pois, joten arvonnousut, tappiot ja osingot eivät vaikuta verotukseen millään tavalla niin kauan kuin ne pysyvät tilin sisällä.

Näytä koko viesti
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) - 4.1.2020 09.36

Tili auki Danskella. 35ke siirretty sisään ja loput 15ke luultavasti tammikuun edetessä. Pää avattu kolmikolla F-Secure, Ilkka, Stora Enso.

Teknisiä ongelmia ei ole tullut kohdattua vielä, mitä en pitänyt itsestäänselvyytenä ennakkoon. smiley

Näytä koko viesti
Vuokralla omaksi asuntosijoitus - 2.12.2019 01.59

Asunnonetsijä kirjoitti:

luottamussuhteen rakentaminen ja ehkä joillain moraalinen este.

Voi muodostua myös laillinen este/riski, jos tälläisestä ei ole ennakkoon tiedossa Kelan puolelta sormien läpi katsomista. Tuossahan käytännössä Kela siis maksaisi asumistukea vuokran osalta, mutta tilanne on rinnastettavissa lainarahalla ostettuun omistusasuntoon, josta asumistuki korvaisi vain omakotitalon hoitomenot ja osan lainan koroista, joiden osalta tuki luultavasti olisi pienempi.

Tuon "riskin" pienentäminen vaatisi melkein sitä, ettei osapuolten välillä tehdä muuta kuin vuokrasopimus ja tuo varsinainen luovutus 20 vuoden päästä alihintaan perustuisi tuohon luottamussuhteeseen indecision

Näytä koko viesti
Ostotarjous pörssiyhtiöstä | Ostotarjouksista ei tarvitse tuskailla – paitsi droppigurujen - 21.11.2019 05.20

Eli Suomen keskivertoa alhaisempi yhteisövero ja keskivertoa reilusti korkeampi pääomaverotus johtaa siihen, että tilanne on ulkomaiselle sijoittajalle edullisempi kun keskitytään suomalaisiin yrityksiin?

Esimerkiksi espanjalaiselle sijoittajalle olisi edullisempaa omistaa yhtiötä joka tekee liiketoimintaa Suomessa kuin suomalaiselle olisi omistaa Espanjassa liiketoimintaa tekevää yhtiötä. Espanjalaisen omistama Suomen liiketoiminnan yhtiö maksaa 20% yhteisöveroa ja sijoittaja maksaa osingoistaan 23% pääomaveroa. Päinvastaisessa tilanteessa suomalaisen omistama yhtiö maksaisi Espanjassa yhteisöveroa 25%, jonka päälle suomalainen saa maksaa 28,9% osinkoveroa.

Soppaa tietenkin hämmentävät kansainväliset verosopimukset jossain määrin, mutta noin yksinkertaistettuna suomalainen häviää aina kun rahat liikkuvat maarajojen yli, vaikka Veikkaus muuta väittäisi.

Olin hämmentynyt miksi alhainen yhteisövero olisi negatiivinen asia, mutta tarkoititkin varmaan että korkea pääomaverotus on se ongelma ja yhteisövero mainittiin vain todellisen veroasteen esittämisen takia?

Näytä koko viesti
Glaston - 20.11.2019 06.12

Otin Glastonia salkkuun siivun viikko tai kaksi sitten kurssiin 1.1e, missä ollaan vieläkin.

Vuosia sitten kävin kuuntelemassa Osakesäästäjien yhtiöesittelytilaisuudessa, missä Glaston ja SSH laittoivat pöytään keissinsä. Glaston kiusoitteli tuolloin älyikkunoillaan, SSH buffasi hyvän mallista patenttioikeudenkäyntiään jossa sitten saivatkin pataan.

Ensimmäisen kerran hyppäsin Glastonin kelkkaan tuolloin ja poistuin kyydistä vuoden jälkeen pienellä voitolla. Liiketoiminta ei tuntunut kehittyvän mihinkään suuntaan, mutta kurssi oli jostain syystä koholla verrattuna ostohintaani. Tuon jälkeen Glastonissa on tapahtunut pääomistajan vaihtuminen, jota seurasi kaivattu osakkeiden yhdistäminen ja karkaaminen senttiosakkeiden sarjasta. Osinkosijoittajan näkökulmasta senttiosakkeen ongelmana oli osingonjako: Sentin laskulla päästään pyöreään lukuun, sentin nostolla loppuvat maksuvalmiudet kesken. Sentin osilla voidaan pelata, mutta en osaa sanoa tuottavatko ylijäävät sentin osat jotain turhauttavia ongelmia käytännössä.

Glaston on siis edellisen piipahdukseni jälkeen myös tuplannut kokonsa yritysostolla. Osarissa toimistusjohtajalta tuli erittäin positiivista kommenttia sen suhteen, ja miksipä en uskoisi häntä. Osakekurssissa en näe enää yhtään älylasi-hypeä, eikä sitä tarvitse ollakaan. Tuohon muinaiseen esittelytilaisuuteen verrattuna ero on se että nimi Heliotrope on saatu kerrottua.

Perustuen tuohon kokoluokan kasvamiseen ja hehkutettuihin synergiahyötyihin, odotuksissani on että liiketoiminta saataisiin käännettyä jos ei nyt suoranaisesti kasvu-uralle, niin ainakin taloudellisesti tehokkaammaksi. Toivon myös että vastikään tehty velkataakan pienennys omistajien taskun kautta muodostuu loppujen lopuksi onnistuneeksi ratkaisuksi.

Harrison-stetsonistani löydän luvut vuosille 2020 ja 2021, sekä niille mukaan P/E suhteutettuna nykyiseen markkinaarvoon (93me):

2020 Liikevaihto 200me, Liikevoitto 6me (3%), P/E 15,5.

2021 Liikevaihto 210me, Liikevoitto 8,4me (4%), P/E 11.

 

Näytä koko viesti