Olet täällä

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 24.10.2020 07.10

Bravo. Täysin tutkimatta ja tietämättömänä olisin myös epäillyt, että lääkärikartelli pitää koulutusmääriä alhaisena tarkoituksella, mutta tuo onkin täysin virheellinen oletus ja korjausliike asiaan on tehty jo vuosia sitten. Seuraava väittämä kuitenkin pisti silmään kyseenalaisena:

Tomi Haataja kirjoitti:

Jos katsoo muihin euroopan maihin verrattuna, niin OECD:n mukaan suomessa lääkäri julkiselle palkattu tienaa keskimäärin jopa vähemmän kuin muualla euroopassa keskimäärin.

Linkkaamasi graafi ei kerro palkoista, vaan niiden suhteesta keskipalkkaan. Itse tilasto tuosta löytyi täältä, ja siellä on myös palkka-arvoja taulukoitu. Suomi näyttäisi minun silmääni olevan melko keskivaiheilla tai sen yläpuolella Euroopan laajuisesti, ja palkkojen yleensäkin olevan linjassa esimerkiksi muiden Pohjoismaiden kanssa. Parempaa palkkaa saa maissa kuten Saksa ja Hollanti, kun taas Etelä-Euroopassa lääkärin on tyytyminen vähempään jos tuota dataa on uskominen. Suomen ansioverotus mahdollisesti tasoittaa tilannetta sitten nettopalkassa...

​​​​​​​

Specialists dataa käytetty, koska general pracitioners sisälti huomattavasti vähemmän vertailutietoja, joskin saman suuntaisesti.

Näytä koko viesti
Foorumin pisteytyssysteemin kehitysehdotukset - 18.10.2020 04.53

Sijoitustieto kirjoitti:

- Tahtotila pisteytykselle ja peukuille on se, että hyvin perustellut ja asiaa sisältävät viestit keräisivät positiivista palautetta, jolloin muiden käyttäjien olisi helpompi selailla pidempiä foorumiketjuja ja poimia käyttäjien arvokkaimmiksi kokemat viestit.

Eli pisteytyksellä ei haeta linjoja moderoinnin avuksi, mikä sulkenee pois kaikki automaattiset jäähyt tai viestien poistot peukkutilin täyttyessä? Se tosiaan vaatisi esimerkiksi tuon Harri Holderin esittämän minimiviestimäärän estämään masinoitua peukuttamista. En henkilökohtaisesti pistäisi pahakseni vaikka joku selkeä miinuksia keräilevä rölli bannattaisiin pelkästään niiden perusteella, mutta pidän todennäköisempänä ettei näytös päättyisi siihen, vaan uusi nimimerkki naputtelisi saman tason viestejä viimeistään ensi viikolla.

Ja tahtotilaan liittyen toinen pointti: Jos haluaisin jättää lukematta viestit jotka on peukutettu alimpaan helvettiin, olisi sujuvampaa jos näkisin kyseisen viestin peukkutilanteen sen yläpuolella alapuolen sijaan.

USA vaalien peukutusblokkeja voisi olla mielenkiintoista seurata, mutta vaalisalaisuus pitänee huolen siitä, ettei pelkkään peukkublokkiin kuuluminen johda epäreiluun virtuaalipippelin mittavääristymään.

Näen alapeukkujen suurimmaksi ongelmaksi nyt sen, ettei niitä tarvitse perustella mitenkään ja ne on sitten helppo kokea henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi ja alkaa vinkumaan asiasta. En tosin itsekään liiemmin viitsi alapeukun antamisen jälkeen kirjoittaa palautetta siitä miksi lähteetön huuhaa on lähteetöntä huuhaata. En aio myöskään muuttaa tapojani. Jos viestin taso ei mielestäni riitä oikeaan vastaukseen, niin vastauksen kirjoittaminen menee ajan tuhlauksen puolelle. Ja toisaalta jos viesti ansaitsee vastauksen, niin silloin en varmaankaan ole tuota alapeukun arvoisena pitänytkään.

Muistan nähneeni jossain keskustelualustassa mahdollisuuden antaa positiivista tai negatiivista palautetta valmiilla vaihtoehdoilla, kuten "Hyvin argumentoitu", "Hauska" jne. Hesarin kommenttiosio? Miinuksissa tuolla voisi olla jotain arvoa: "Ei lähteitä", "Videopostauksella keskustelu" tai "Olet runkkari" henkilökohtaisia hyökkäyksiä varten!

Näytä koko viesti
Eläkesalkku - 4.9.2020 12.31

Hajautuksen kolmatta muotoa, toimialakohtaisuutta, ei taida olla vielä mainittu.

Salkussasi näyttäisi nykyisellään olevan vahva edustus eri tekno-osakkeita, rahoitusta yksi isompi kortti Sampoa, reilusti kiinteistöyhtiöitä, tasaisen tuloksen hyödykkeitä Telian ja Fortumin kautta, sekä vanhaa kunnon teollisuutta.

Osingonmaksajien toimialahajautusta mietittäessä näen tuossa ammottavan reiän: Terveydenhuoltosektori. Vain pieni siivu Reveniota täyttää tuota tyhjiötä. Reikään sopisi esimerkiksi Helsingin pörssin lääkeyhtiöt Orion ja Oriola, jotka ovat perinteisesti pohdinnoissa mukana kun haetaan hyviä osingonmaksajia salkkuun. En kehtaa ottaa kantaa ajoitukseen ja noiden tulevaisuuden näkymiin, kun en niistä mitään tiedä.

Pohjoismaisia lääkeyhtiöitä jos haetaan, niin mieleen nousee väkisinkin tanskalainen Novo Nordisk, Pohjoismaiden suurin yhtiö markkina-arvoltaan. Kööpenhaminan pörssissä ylipäätään on valtavasti varaa valikoida lääkkeiden valmistajista ja kehittäjistä, mutta niistä pieni huomautus osinkosalkkua ajatellen. Tanskan sikamainen verottaja vie osingoista lähdeveroa täysimääräisesti ja joudut karhuamaan ylimääräisiä varastuksia takaisin itse. Ei kaikista optimein tilanne siihen, että nostaisit vain jalat pöydälle ja katsoisit osinkojen virtausta.

Hain itse omiani kotiin keväällä 2017. Karhuamani summa oli kokonaisuudessaan muutaman sata kruunua eli kymmeniä euroja, mutta rahaa se on sekin. Kelataan nykypäivään. En ole noita euroja vieläkään nähnyt! Marraskuussa 2019 sain viimeksi kirjeen, että ei tässä jäniksen selässä olla, voi kestää jopa 18 kuukautta lisää käsitellä juttu. Eivät nuo verotoimiston virkailijat ainakaan urakkapalkalla hommia tee, saatana.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 1.9.2020 01.57

Aina väärässä kirjoitti:

 

Turmiolan Tommi kirjoitti:

Mitä nyt postiäänestys on ollut käytössä jo sisällissodasta lähtien ja Trump myös itse turvautuu siihen.

Trump äänestää absentee voting-systeemillä, jota hän on johdonmukaisesti sanonut kannattavansa.

Eikö tässä ajattelussa ole pieni looginen ristiriita:

Trump väittää, että postiäänestyksessä huijataan  --> demokraatit äänestävät paljon postissa --> miksi Trump siis haluaisi minimoida huijauksen?

Olisiko ketjusi väärässä järjestyksessä?

Demokraatit äänestävät paljon postissa --> Trump haluaisi estää postiäänestyksen --> Trump väittää, että postiäänestyksessä huijataan

Se mikä pointti tuossa voisi olla on sama kuin ennakkoäänetyksessä ylipäätään: Rajata mahdollisuuksia äänestää paikan ja ajan suhteen. Jos Trumpin tiimissä tuollainen vinouma olisi voitu todentaa, että demokraattien äänestäjä kärsii tuosta republikaanien äänestäjää enemmän, olisi taktiikassa vinha logiikka. En tiedä onko asia kuitenkaan noin.

Olen ymmärtänyt että Jenkkien postiäänestyksessä on kaksi eri systeemiä: "Mail-in ballot" ja "Absentee ballot", eli Trump voi yhä olla johdonmukainen käyttäessään toista ja väittäessään että toisella huijataan. En ole tarkemmin tietoinen noista eroista.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 29.8.2020 02.05

Trolli kirjoitti:

 

JP kirjoitti:

Eikö Bidenillä mielestäsi ole mitään näytettävää varapresidenttiyden ajalta? Ei USA täysin kelvottomaan suuntaan kehittynyt Obaman ollessa presidenttinä.

 

Millanen valta varapresidentillä todellisuudessa on? Kyllä ne päätökset aika pitkälti henkilöityy ainakin ihmisten mielissä presidenttiin. Jos varapresidentin ja presidentin näkemykset eroo toisistaan, niin millasen kompromissikeskustelun luulet tuossa tilanteessa käytävän? 

Presidentti valinnee varapresidentikseen henkilön jonka kanssa pystyy työskentelemään, eli näkemyksissä on yhtymäkohtia, vaikka ne eivät olisi täysin samat. Varapresidentti on mukana päätöksenteossa vähintään sisäpiiriläisenä joka tietää mitä tapahtuu, eikä vain istu kotonaan kalsareissaan juoden kaljaa ja odottele jos vaikka presidentti sattuisi kupsahtamaan ja tarvittaisiin korvaajaa.

Pointtini ei kuitenkaan ollut se, että Biden olisi itsekseen tehnyt jotain, vaan se että hän voi esittää olleensa mukana kuin peräpukama: "Me teimme Obaman kanssa asian X". 

Trolli kirjoitti:
JP kirjoitti:

Olet siinä harmillisen oikeassa, että keskivertoäänestäjä ei ole kovin hyvin kartalla vaalien polttopisteistä, ainakaan laajalla skaalalla. Mutta millä perusteella tämä keskivertoäänestäjä ei siis voisi syyttää presidenttiä huonosta koronatilanteesta? Eikö Trump ole nopeasti ja helposti löydettävissä oleva syntipukki, riippumatta siitä mitä hän olisi voinut tehdä?

 

Pystytkö itse kertomaan, mikä on koronan kanssa paras strategia? Jos se strategia on yksiselitteinen, niin miksei kaikki maat noudata samaa strategiaa? Kyllä äänesäjätkin tajuavat sen, että kyseessä on tasapainoilutilanne ja kukaan ei voi tietää oikeeta toimintatapaa. Vai oletko sitä mieltä, että esim Ruotsissa toimittiin väärin? Totuus selviää vasta myöhemmin. Toki syntipukin voi etsiä aina, mutta kyllä ihmiset osaa myös ajatella asioita laajemmin. 

Voin kertoa että numeroita on yhtä helppoa katsoa marraskuussa kuin nyt. En lähde kuitenkaan väittelyyn siitä onko tartuntoja ja kuolemia parempi olla enemmän vai vähemmän, ja kenen syyksi nuo pitäisi oikeasti laittaa missäkin maassa. Onko kantasi tähän se, että äänestäjät yleisesti ottavat asioista selvää itse ja tulevat melko todennäköisesti päätymään siihen lopputulokseen, että Trump on reagoinut oikein tai kukaan muukaan ei olisi pystynyt parempaan?

Olen samaa mieltä siitä, että totuus selviää vasta myöhemmin niin talouden kuin henkilövahinkojen osalta. Se aika ei kuitenkaan ole tämän vuoden puolella. Tämän vuoden puolella (vaalien aikana) tullaan näkemään kaksi asiaa:

1. Yhdysvallat tulee olemaan kärkisijoilla koronatapausten absoluuttisissa määrissä, sekä kolkuttelemaan top10 sijoja populaatioon suhteutetuissa luvuissa.

2. Yhdysvaltojen talousluvut (BKT, työllisyys) tulevat näyttämään laskua, kuten muunkin maailman. Odotan myös, että nuo lukemat tulevat näyttämään keskimääräistä rumemmilta, johtuen muun muassa ennätyskorkeista vertailuluvuista.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 29.8.2020 12.12

Trolli kirjoitti:

Jos nyt järjestettäisiin Suomessa eduskuntavallit, kuinka moni antaisi äänestyspäätöksessään merkittävää painoarvoa sille, miten hallitus on tän koronatilanteen hoitanut?

Suomessa tehdään gallupeja pitkin matkaa, ja nuo gallupit osoittavat, että pääministeri Marinin johtama SDP on kerännyt huomattavan kannatuslisäyksen koronan aikana. PS syrjäytettiin gallupeissa ykköspaikalta toukokuussa ison kirin päätteeksi ja siitä lähtien SDP on pitänyt hallussa gallupien ykköstilaa erolla joka ei mahdu virhemarginaalien sisään.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10509309

On Suomen politiikassa varmaan muutakin tapahtunut, mutta isoimman palstatilan on vienyt uutisointi koronaviruksesta ja sen hoitamisesta. Jos vaalit olisivat nyt, olisi tilanne varmasti erilainen verrattuna rinnakkaistodellisuuteen ilman koronavirusta.

Trolli kirjoitti:

Trumpilla on selkeet näytöt annettuna siitä miten, politiikka vaikuttaa kansalaisten elämään. Bidenillä on paljon enemmän lupauksien varassa. 

Eikö Bidenillä mielestäsi ole mitään näytettävää varapresidenttiyden ajalta? Ei USA täysin kelvottomaan suuntaan kehittynyt Obaman ollessa presidenttinä.

Trolli kirjoitti:

Keskivertoäänestäjää tuskin paljoa edes kiinnostaa erityisemmin uutisia seurata kuin sivusilmällä. Eikä moni varmaankaan voi laittaa koronan hoitoa Trumpin syyksi vai pitäisikö Ruotsissakin syyttää hallitusta koronatilanteesta yhtä voimallisesti kuin mitä Trumpia ollaan nyt syyttämässä? 

Olet siinä harmillisen oikeassa, että keskivertoäänestäjä ei ole kovin hyvin kartalla vaalien polttopisteistä, ainakaan laajalla skaalalla. Mutta millä perusteella tämä keskivertoäänestäjä ei siis voisi syyttää presidenttiä huonosta koronatilanteesta? Eikö Trump ole nopeasti ja helposti löydettävissä oleva syntipukki, riippumatta siitä mitä hän olisi voinut tehdä?

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 20.8.2020 01.42

Aina väärässä kirjoitti:

 

JP kirjoitti:

Kysymys: Mitä merkitystä on republikaanien ehdokkaalle annetulla äänellä Kaliforniassa? Vastaus: Ei mitään.

Millä perusteella?

Yhdysvaltojen historiassa on äänestetty 42 kertaa, joissa Kalifornia on mennyt 17 kertaa demokraateille ja 24 kertaa republikaaneille. Esimerkiksi vuosina 1952-1988 Kalifornia meni Republikaaneille peräti 9 kertaa kymmenestä vaalista.

Miten tämä on mahdollista, jos republikaanille annetulla äänellä ei ole merkitystä?

Jos tarkastellaan tarpeeksi pitkää ajanjaksoa, niin löytyy poliittisia siirtymiä mistä tahansa. Kalifornia kävi helppona esimerkkinä osavaltiosta, jossa kumman tahansa ehdokkaan on tällä hetkellä aivan turha kampanjoida, koska se ei kuulu "battle stateseihin". Vuodesta -92 lähtien demokraattien ehdokas on saanut valitsijamiehet taakseen Kaliforniasta vähintään 10 prosenttiyksikköä enemmän kansan ääniä saaneena, eikä tuo trendi ole muuttumassa minkään indikaattorin mukaan.

Yksittäinen ääni on huomattavasti arvokkaampi osavaltiossa, jossa tilanne voi keikahtaa kumman tahansa hyväksi. Ja päinvastoin osavaltiossa jossa tilanne on selkeä jomman kumman hyväksi, äänestäjällä on vähemmän syitä vaivautua uurnille. Puhdas popular vote tarkoittaisi että jokainen ääni on yhtä arvokas. Oikeasti suhteellinen äänestystapakin takaisi sen, että yksi ääni voisi siirtää yhden valitsijamiehen suuntaan tai toiseen paljon suuremmalla todennäköisyydellä.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 19.8.2020 09.06

Yhdysvaltojen valitsijamiehet ovat vielä aika kaukana Suomen suhteellisesta vaalitavasta.

Verrataan nyt sitten eduskuntavaaleihin, missä maa on jaettu vaalipiireihin, ja jokaisesta piiristä puolueittain suhteellisesti eniten ääniä keränneet nousevat eduskuntaan. Lopulta jokaisesta vaalipiiristä (pl. Ahvenanmaa) valitaan edustajia useasta puolueesta. Annettu ääni meni täysin hukkaan vain jos se annettiin Aku Ankalle tai sinisten ehdokkaalle.

Kysymys: Mitä merkitystä on republikaanien ehdokkaalle annetulla äänellä Kaliforniassa? Vastaus: Ei mitään.

Demokraattien ehdokas kerää 60% äänistä, republikaanien ehdokas kerää 30% äänistä ja loput annetuista äänistä jakautuvat paikallisille sinisille. Demokraattien ehdokkaan takana on nyt 55 valitsijamiestä Kaliforniasta, republikaanien ehdokas saa mukaansa pyöreän nollan. Toistetaan sama kaikille muillekin osavaltioille ja huomataan, että iso osa annetuista äänistä on täysin merkityksettömiä, sillä muutaman prosentin vaihtelut puolueiden kannatuksessa eivät keikuta venettä kuin harvassa osavaltiossa.

Onko tuo jonkun mielestä oikeidenmukaisempi tapa kuin se, että 55 valitsijamiestä jakautuisivat annettujen äänien perusteella Demokraatti 33, Republikaani 16, Aku Ankka 6.

Näytä koko viesti
Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute - 19.8.2020 08.05

JP kirjoitti:

Tuli yllättäen mieleeni (ei Fingerpori-tavalla), että eikös tuon keskeneräisen postauksenkin saisi tallennettua selaimen muistiin? Muistan lukeneeni useamman kirjoittajan mananneen pitkähkön tekstin luikahtamista bittiavaruuteen vahingossa.

Kyhäsin Tampermonkey-skriptin tuohon tarkoitukseen näin "proof of concept" tyylisesti: https://pastebin.com/MEUPDH0B cool

Tällä postauksella testaan vain tiedon puhdistusta muistista.

​​

Näytä koko viesti
Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute - 19.8.2020 03.41

Tuli yllättäen mieleeni (ei Fingerpori-tavalla), että eikös tuon keskeneräisen postauksenkin saisi tallennettua selaimen muistiin? Muistan lukeneeni useamman kirjoittajan mananneen pitkähkön tekstin luikahtamista bittiavaruuteen vahingossa.

Näytä koko viesti