Olet täällä

Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) - 24.8.2021 07.30

Tänään 100k rikki! Kiitos Sijoitustiedolle Aspiresta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.8.2021 05.08

Meuro kirjoitti:

Haittavaikutuksia oli ihan merkittävä määrä ja vakava-kategoria on Pfizerin määrittelemä, joten siihen tuskin päänsäryllä tai särkevällä kädellä pääsi.

Videossa sanotaan että Pfizer ei avaa mitä vakava-kategoria pitää sisällään. Numeroiden valossa ovat luultavasti aivan samaa ihmisten omaa raportointia siitä, mikä on heidän mielestään vakavaa, eli täällä jo listatut päänsäryt, kipeät kädet, ym.

Näytä koko viesti
Qt Group - 10.8.2021 05.51

Itsellä kämmenet jo vähän puutuivat ja kevyt (11%) höyläys oli tehtävä 155 euron hintaan. Tämä ei ole epäluottamuslause yhtiötä kohtaan, mutta reippaasti kohonnut kurssi vaan tarkoittaa myös kohonnutta riskiä. Jää yhä reilusti suurimmaksi osakkeeksi salkussa.

 

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 14.7.2021 05.03

Teknokraatti kirjoitti:

 

JP kirjoitti:

En Ruotsin systeemistä tiedä. Perintökämpän myynnissä menisi siis pääomatuloveroa koko myyntihinnasta? Tuo voisi toimia, mutta kuinka omaan käyttöön realisoituminen verotettaisiin? Eikö siinä sitten kohdata samaa ongelmaa kuin Suomessa köyhän periessä varakkaan, vai jääkö oma käyttö verottamatta?

Ellei pääomatuloja porrastettaisi huomattavasti eri tavalla kuin nykyään, katoaisi pienten perintöjen verottomuus, mikä on mielestäni säilyttämisen arvoista.

 

MIksi pienen perinnön pitäisi olla verovapaa, kun sekin on kuitenkin saajalleen suunnittelematon lisä? Jos perinnön kertaluontoisuutta halutaan kunnioittaa, silloin olisi pikemminkin kohtuullista loiventaa veroasteikon yläpäätä, ettei kertaluontoista saantoa veroteta kuin miljoonien sijoitusvarallisuutta, joka tuottaa joka vuosi. 

Tarkoituksena on loiventaa varallisuuseron kasvua rikkaiden ja köyhien välillä, minkä kasvu toisaalta on väistämätöntä. Pointti koskee sekä perintöveroa itseään, että sen progressiivisuutta, jotka molemmat ajavat tuota samaa asiaa. Ja varallisuuserojen maltillisuudella taas yritetään pönkittää yhteiskuntarauhan pysymistä, vaikka en nyt usko että giljotiinit ovat tulossa uudestaan muotiin ihan hetkeen, varsinkaan Suomessa, missä asiat ovat tuon suhteen paremmin kuin monessa muussa maailmankolkassa.

En näe vääränä että palkkatulojen verotuksessakaan on progressiota. Päädyn syvyys vain on aivan perseestä, kun verrataan vaikka pääomatulojen veroprosentteihin.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 13.7.2021 08.52

Teknokraatti kirjoitti:

 

JP kirjoitti:

Tuollaiseen voisi olla tarvetta esimerkiksi perintöbulletille: Verot maksetaan lainalla jonka vakuutena on tuo palsta. Laina maksetaan takaisin korkoineen sitten kun puista on käärittävänä tuohta, tai aiemmin jos perijä saa summan säästettyä muualta.

 

Miksi ihmeessä sitä veroa ei voi maksaa sitten kun saa jotain rahan arvoista? Metsäverotus on tietenkin tässä oma lukunsa, mutta kun edelleen suurin osa perinnöistä on asuntoja, joten saannon realisoituminen joko myyntiin tai omaan käyttöön olisi paljon kohtuullisempi verotuksen ajankohta. Ei ensi vuosikymmenen palkastakaan tarvi maksaa veroja bullet lainalla vielä tänään. 

Eikös Ruotsissa tämäkin hoideta elegantimmin, eli pääomatuloveron kautta? Suomalainen perintövero on useissa tapauksissa verovelvolliselle edullisempi, mutta perintöveron vaihto kalliimmaksi pääomatulon verotukseksi olisi reilumpaa, koska se verottaisi todellista arvoa sitten kun sen saa itselle. Lisäksi olisi nautinto kuunnella Li Anderssonin vääntävän omilleen rautalankaa siitä kuinka porvaria kusetetaan poistamalla perintövero devil

En Ruotsin systeemistä tiedä. Perintökämpän myynnissä menisi siis pääomatuloveroa koko myyntihinnasta? Tuo voisi toimia, mutta kuinka omaan käyttöön realisoituminen verotettaisiin? Eikö siinä sitten kohdata samaa ongelmaa kuin Suomessa köyhän periessä varakkaan, vai jääkö oma käyttö verottamatta?

Ellei pääomatuloja porrastettaisi huomattavasti eri tavalla kuin nykyään, katoaisi pienten perintöjen verottomuus, mikä on mielestäni säilyttämisen arvoista.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 12.7.2021 05.10

hauturi kirjoitti:

 

JP kirjoitti:

Silloin kun perittyä omaisuutta ei myydä aikaperiodin sisällä, tuo erotus alakantin ja realistisen arvion veron suhteen on silkkaa voittoa.

 

Voi olla, että ymmärsin väärin mitä tarkoitit, mutta:

Myyntivoittovero lasketaan kuitenkin käyttäen perukirja-arvoa hankintamenona (ellei kyseessä ole omana asuntona käytetty asunto).

Ts. jos todellinen arvo on vaikka 500000 (oletetaan että pysyy samana):

a) perukirjaan 500000, perintövero siitä. Myydessä ei myyntivoittoveroa, koska hankintameno on sama kuin myyntihinta

b) perukirjaan vaikka 400000, perintövero siitä. Myydessä myyntivoittoa 100000, josta vero (korkeammalla prosentila)

Hyvin täsmennetty. Meni itsellä hyvin muistinvaraisesti jonkin aiemman keskustelun pohjalta.

Kiinteistön arviohan ei siis saa olla hatusta vedetty, vaan sen perustua esimerkiksi alueella tehtyjen vertailukelpoisten kauppojen hintaan. Mutta tuollaisia tuoreita datapisteitä ei aina ole käytettävissä, jolloin arvioinnista tulee vaikeampaa. Kun kiinteistö kumminkin laitetaan myyntiin ja sille sitä kautta saadaan myöhemmin oikea hinta, niin verottajalle voi laittaa selvityksen oikean arvon kirjaamiseksi perunkirjaan, ja veroja sitten korjataan sen mukaisesti. Tuo oikaisun aika lienee maksimissaan viisi vuotta.

Osaa veron maksusta voi siis siirtää tulevaisuuteen käyttämällä alunperin hyvin konservatiivista arviota hinnasta, ja korjaamalla tuota myöhemmin myynnin kautta. Tai vaihtoehtoisesti selvitys voi tuottaa veronpalautusta, jos perunkirjassa tehty alkuperäinen arvio oli yläkanttiin toteutumaan nähden.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 12.7.2021 12.11

Ehdottoman samaa mieltä, ettei perintöveroa tule poistaa. Ne vaikeudet joita perintöverotuksessa saattaa syntyä ovat kuitenkin kaikki poikkeustilanteita, ja poikkeustilanteet tulisi ratkaista muutoin kuin tuhoamalla pääosin toimiva mekanismi.

Voi olla että perintönä jää käteen suvun iso metsäpalsta, josta ei kovin hanakasti olla luopumassa. Verot ovat maksettava heti, mutta jos puut ovat vasta kasvuvaiheessa, niiden tuoton realisoituminen on vielä tulevaisuudessa. Tuollaiseen voisi olla tarvetta esimerkiksi perintöbulletille: Verot maksetaan lainalla jonka vakuutena on tuo palsta. Laina maksetaan takaisin korkoineen sitten kun puista on käärittävänä tuohta, tai aiemmin jos perijä saa summan säästettyä muualta.

Lisäksi jos se römiskä on arvoton, niin miksi siitä sitten tulee perintöveroja? Perunkirjaan kannattaa ilman muuta laittaa realistinen arvo, eikä esimerkiksi hintaa ajalta ennen paikkakunnan paperitehtaan sulkemista.

Muistaakseni asunnon/kiinteistön suhteen olisi ollut myös prosentuaalinen raja (kaksinumeroinen?), jonka verran alemmaksi arvon sai määritellä. Jos oli noin, niin realistisen arvion sijaan tulisi arviota vielä säätää hieman alakanttiin. Jos asunnon sitten myy tuon perinnön jälkeen (3 vuotta?) ja siitä saa enemmän kuin perunkirjaan oli arvioitu, tulee maksettavaksi tuo veron erotus. Peanuts summa verrattuna asunnon myyntihintaan – joka nyt on tilillä – mutta voi muodostua tarpeelliseksi säästöksi perintötilanteessa. Silloin kun perittyä omaisuutta ei myydä aikaperiodin sisällä, tuo erotus alakantin ja realistisen arvion veron suhteen on silkkaa voittoa.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 9.7.2021 10.54

Huomionarvoista että tuo 10,12 eur/osake oli laskettu 31.10.2020 tilanteesta. Tässä välissä ehti tulla puolivuosikatsaus, jossa oli 3,9 miljoonaa euroa liiketulosta. Tuohon puolivuotiseen sisältyi 104 miljoonan euron välitysmyynti, josta tiedotettiin 10.3.2021.

Puolivuotisen jälkeiselle ajalle on tullut tiedote 188 miljoonan euron välitysmyynnistä 17.6.2021. Nykytilanne pitäisi olla siis huomattavasti enemmän kuin kymppi, mutta ei välttämättä ihan tuota 5,68 eur/osake odottamaa.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 2.7.2021 12.23

Soitin juuri Tanskan verottajalle kysyäkseni missä päin byrokratian rattaita murskaavat palautushakemustani osinkojen liiallisesta verottamisesta. Hakemus on laitettu sisään maaliskuussa 2017... Virkailija pahoitteli tilannetta, mutta pyörittelevät yhä seuraamuksia jostain vuoden 2015 verovyyhdistä, mikä hidastaa käsittelyä.

Hyvät uutiset ovat että yli 6kk ylittävältä ajalta maksetaan korkoa, huonot uutiset ovat että tuo korko on 0,4%. Ehkä tästä pitää vielä tehdä joukkokanne johonkin eurooppalaiseen tuomioistuimeen, sillä korolla joka vastaisi osakemarkkinoiden keskimääräistä tuottoa, muuttuisi 30 euroani 40 euroksi laugh

En voi suositella tanskalaisia osinkoja kenellekään!

Näytä koko viesti
Bioretec yleisöanti 7.–15.6.2021 - 22.6.2021 05.20

Yllättävää omasta mielestäni. Keskeytetyllä — mutta ylimerkityllä — listautumisannilla hintamielikuva ankkuroitiin 3,90e ja siten tämä 3,00e rahoitusanti näyttäytyi edulliselta.

Edellinen 2020 rahoitusanti tarjosi osakkeita 0,15e kappalehintaan, mutta osakkeiden määrästä päätellen käänteinen split on tapahtunut jossain kohtaa suhteella 10:1, eli korjattu merkintähinta tuolloin 1,50e. Noille vanhoille merkitsijöille on varmasti näyttänyt hyvältä saada hieman päälle vuoteen 100% nousu osakkeen arvolle, validioituna pörssin ovella käymisen kautta.

Samalla he ovat siinä tilanteessa, että jos ei laita lisää rahaa peliin, yhtiöllä häämöttää edessään konkurssi...

Näytä koko viesti