Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa

12.3.2020 - 20:09 #33563

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
k70 kirjoitti:

Sama huomio. Tavallaan on tiedostanut tilanteen, mut silti tuli yllättävän nopeasti tämä täydellinen paniikki. 

Ootko muuten aikeissa sijoittaa suurempiin yrityksiin laskuista? Onko ollut mielessä jotain tai haluatko mainita? Lukujen perusteella hinnoittelu alkaa olemaan houkuttelevampaa kurssien laskun jatkuessa. 

Mullahan ei hirveen vahvasti tässä ole mennyt, koska en usko erityisemmin markkinoiden ajoittamiseen ja standardina oon viime 5 vuotta painanut lähes kokonaan 100% osakepainolla. Tässä kuitenkin aavistin erikoistilanteen. Sen, ettei kyseessä ole mikään "perus SARS" vaan jotain suurempaa mikä saattaa tulla hyvinkin puun takaa maksibullimarkkinoille, jotka ovat 10v ajan tottuneet siihen, että aina voi sulkea silmät ja ostaa dippiä. Tästä syystä shorttasin ensimmäistä kertaa koskaan indeksiä, mutta olin viikkoa liian aikaisin liikkeellä eikä itsevarmuus riittänyt kun markkinat eivät reagoineet lainkaan vaan päinvastoin jatkoivat parilla prosentilla nousuaan. Sinänsä oon silti tyytyväinen, että päädyin ottamaan näkemystä ja poikkesin strategiastani koska uskon, että tuollakin ajoituksella shortilla oli hyvä odotusarvo. Tartuntoja Iranissa ja Italiassa oli luultavasti jo satoja ja ihan realistinen mahis, että sieltä olisi joku löytynyt.

Sain hieman pelastettua tilannetta keventämällä viime viikot osakepainoa ja erityisesti Nohoa. Kuitenkin yhteensä alle 25% salkusta eli rysäytin tähän romahdukseen kyllä täysimääräisesti yli 75% osakepainolla. Toki huomattavasti parempi tilanne kuin 100%, ja euroissa on säästynyt ihan reipas määrä. Pointti tällä oli siis vaan myöntää, ettei ammuksia ihan hirveästi tälläkään hetkellä ole. Kaikki menee todennäköisesti pienempiin yhtiöihin kiinni. Jotain ostoja olen jo tehnyt tarjolla olevan likviditeetin mukaan, mutta suurin osa menee kiinni seuraavien viikkojen aikana.

Positiivinen alfa kirjoitti:

Mitäs Jensin Tesla-shortille kuuluu?

Erittäin hyvää, kiitos kysymästä heart

0
0
12.3.2020 - 21:11 #33571

il Pirata

+54
Liittynyt:
10.11.2018
Viestejä:
20

Ilmeisesti et pidä indeksishorttia tällä hetkellä riskituottosuhteeltaan riittävän houkuttelevana verrattuna pienyhtiö longiin, kun olet kääntynyt niissä jo ostolaidalle ja varaat ammukset niihin.

Miten näet tuon koronatilanteen USA:ssa markkinoiden näkökulmasta? Testausmäärät on olleet suhteellisen pieniä, ja viruksen laajaa leviämistä ei oletettavasti voida enää siellä pysäyttää. Nyt laitettiin rajat kiinni Euroopasta tuleville, mutta itse en ainakaan usko, että sillä on enää tässä kohtaa kovin suurta vaikutusta viruksen leviämiseen USA:n sisällä. Itse mietiskelen, että mahtaako markkinoille tulla vielä pettymyksenä viruksen laajamittainen leviäminen USA:ssa ja nähdäänkö siinä kohtaa vielä raju myyntipaniikki.

 

 

0
0
12.3.2020 - 21:43 #33573

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Joo, ei ole tarpeeksi vahvaa näkemystä, että lähtisin indeksishortille. Edelleen on silti kutina, että lähiaikoina voi tulla vielä parempia ostopaikkoja ja siten säästelen vähän ammusten kanssa, varsinkin kun niitä ei liikaa ole. Juuri noita samoja asioita pohdin.

0
0
12.3.2020 - 22:13 #33575

Merta

+300
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
214

Kiitos avoimesta, äärimmäisen rehellisestä ja sisällöltään mielenkiintoisesta blogista Jens! Oon lukenut koko blogin läpi ja seurannut aktiivisesti keskustelua jo hyvän tovin ja vaikka aina olisi mukava spekuloida vähän kaikella, niin jätetään tarpeeton haasto ja ot-tööttäily pois pilaamasta hyvää blogia ja todetaan vaan että kiitos. Edellä mainitun lauseen olis voinut osoittaa myös muutamille vänkääjille, jotka vie toisinaan keskustelua irrelevantteihin asioihin tai vääntelee lillukanvarsista. Mutta meitä on moneen junaan ja tylsempää olis jos ei kukaan koskaan kirjottais mitään. :)

Jatka samaa rataa, tätä on mukava seurata. Erinomaista viihdettä ja aina sitä oppiikin jotain kun ajatuksella lukee fiksuja kirjoituksia. 

0
0
19.3.2020 - 21:24 #34682

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Nyt ollaan siinä tilanteessa, jota viikko sitten manasin ja tulihan ne indeksit vielä 10-15% alas vaikka mielestäni kaikki on edennyt odotetusti ilman kummempia yllätyksiä. Oli tässä vaiheessa suunnitelmissa jo olla täysin osakkeissa mutta hyvä ystäväni, joka vuosi sitten siirtyi vapaaherraksi yli 15v pankkiduuneista korkopuolella ja jonka sijoittamiseen liittyviä näkemyksiä arvostan suuresti, on niin kova beari tällä hetkellä, että aloin itsekin epäröimään.

Aloitin joka tapauksessa tällä viikolla ostot ja oon ehtinyt käyttää yli puolet käteiskassasta. Jos näitä lockdowneja ennakoidessa oli jotain etua markkinaan niin tästä eteenpäin en näe, että pystyisin millään arvioimaan markkinaa paremmin miten pitkälle ongelma jatkuu ja miten vakavat taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan. Musta tuntuu, että ollaan aika lähellä peak-fearia, vaikka Jenkit huolestuttaa ja se saattaa vielä viedä tilanteen viikon sisään pahemmaksi. Pelkään pahoin, että Jenkit ovat tehneet liian vähän liian myöhään. Silti länsimaiden toimet alkavat olla sen verran rajuja, että oletan uusien tartuntamäärien lähtevän laskuun parin viikon sisään. Tärkein kysymys on lähteekö virus heti uudestaan leviämään kun yritetään kuukauden kuluttua palata arkeen. Siihen liittyen on hyvä tällä hetkellä seurata Kiinaa koska he ovat juuri siinä vaiheessa eikä vielä ainakaan ole uudet tartunnat lähtenyt nousuun. Kesän kelit saattaa auttaa meitä. Tässä on ihan mahdollista, että pörssi kääntyy optimistiseksi yllättävän nopeasti kun länsimaissa tapaukset lähtevät laskuun jos Kiinasta ei tule merkittävästi uusia tartuntoja. Tämä olisi tosin ihan best case scenario.

Aika paljon huomiota saanut Imperial Collegen tutkimus ennustaa, että joudutaan elämään on-off lockdownissa yli vuoden kun virus lähtee aina leviämään uudestaan kun yritetään palata arkeen. Jos näin käy tullaan kyllä vielä reippaasti alemmas pörssissä. Laumaimmuniteettia ei pystytä nopealla aikataululla saamaan koska sairaalat ylikuormittuisivat. Tämän näkisin kuitenkin aikalailla worst case scenariona. 

En uskalla lyödä vetoa ihmisen nerokkuutta ja kekseliäisyyttä vastaan kun hätä on tarpeeksi suuri. Singapore, Hong Kong, Taiwan ja Etelä-Korea ovat osoittaneet, että järkevillä toimilla voidaan pitää tartunnat hallinnassa ja silti elää melko tavallista elämää. Ainakin Singaporessa ja Hong Kongissa koulut ovat jo auki taas. Siellä opittiin aikoinaan SARSista. Singaporessa mm. mitataan kuume kauppakeskuksen kävijöiltä ja passitetaan heti testeihin jos sitä löytyy. Kysymys kuuluu ollaanko länsimaissa tarpeeksi tottelevaisia ja suostutaanko tällaisista vapauksista luopumiseen. Uskon, että tarpeeksi suuren hädän edessä vastaus on kyllä. Jenkit saattavat olla vaikeampi tapaus. Trump on varmaan suorapuheisin pressa koskaan mutta hänestäkin oon huomannut, ettei uskalla suoraan käskyttää jengiä pysymään kotonaan, vaan pyytää ja suosittelee.

Viruksen taistelua vastaan laitetaan niin älyttömästi resursseja ympäri maailmaa tällä hetkellä, että eiköhän tällä rintamalla ole tulossa nopeasti läpimurtoja. Viime aikoina on jo alkanut tulla julkisuuteen erilaisia tutkimuksia toimivista lääkkeistä, ja esim rokotetutkimuksessa skipattiin eläintestien vaihe kokonaan ja siirryttiin suoraan ihmisiin. Voisi myös kuvitella, että saadaan kehitettyä halpa pikatesti, jolla voidaan alkaa laajemmin testaamaan populaatiota ja siten nopeammin löytämään ja eristämään tartunnat. Sen lisäksi kun saadaan kehitettyä testi, jolla näkee onko jo sairastanut koronan, kaikki sen sairastaneet voivat palata arkeen.

Nykyisillä hoitomuodoilla mulle näyttäisi siltä, että viruksen kuolleisuus on noin prosentin luokkaa jos sairaaloiden kapasiteetti riittää. Aluksi luku näyttää isommalta kun pahimmat tapaukset löydetään ja testataan ensimmäiseksi. Sen jälkeen kun saadaan lähes kaikki populaation tartunnat löydettyä ja testattua niin luku tippuu liian pieneksi. Tämän jälkeen kun kaikki tartuntatapaukset sairastavat viruksen loppuun niin luku nousee pikkuhiljaa. Näin on käynyt Etelä-Koreassa, jossa luku oli hetki sitten vielä jossain 0,7% hujakoilla mutta meni juuri yli prosentin. Etelä-Koreassa testataan todella laajasti esim. drive-through klinikoiden avulla eikä uusia tapauksia enää juurikaan löydy mikä indikoi sitä, että aikalailla kaikki tartuntatapaukset on löydetty. Vasta 2000/8500 on parantunut eli kuolemia tulee vielä lisää, mutta samaan aikaan varmasti kaikkia lieviä tapauksia ei ole löydetty, erityisesti alussa kun kaikkia ei ehditty testata. Jos taas sairaaloiden kapasiteetti ei riitä, kuten Italiassa on käynyt, niin kuolleisuusluku on moninkertainen. Ikäjakauma tietenkin vaikuttaa myös. Voisi kuvitella kuolleisuusluvun laskevan sitä mukaan kun hoitomuodot kehittyvät:

Biden-vedossa on käynyt kuten oletin ja Trumpin kerroin on jatkanut nousuaan 2->2,1 eli 50 prosentin voittomahdollisuus on laskenut 47,6 prosenttiin. Bidenin kerroin on taas laskenut 2,26->2,18 eli voittomahdollisuus on noussut 44,2 prosentista 45,9 prosenttiin. Uskon tämän kehityksen jatkuvan kun Jenkeissä koronavaikutukset alkavat iskemään kunnolla. Mutta jälkeenpäin ajateltuna oli multa hieman huolimattomasti asetettu betsi. Ajatus perustui täysin siihen, että Trumpin mahdollisuudet huononevat koronan takia, niin olisi tietenkin pitänyt lyödä “ei Trump”-vaihtoehtoa mielummin kuin Bidena. Ajattelin niiden olevan suurin piirtein sama asia, mutta nyt joudun myös kantamaan Biden-riskiä, mitä en olisi halunnut. En muutenkaan ole erityisen vakuuttunut Bidenista enkä ois ikinä ottanut tätä vetoa ilman tätä koronakulmaa. 

Nohon myynti meni täysin nappiin kun vikat laput meni 8,5 euron hintaan ja kurssi on nyt 4,2e. Helsingin pörssi tullut samassa ajassa alas vaan 15%, eli kyllä tällä muuvilla biitattiin markkinat reippaammin. Pitää kuitenkin olla hereillä lapun kanssa jos koronatilanne lähtisikin odotuksia nopeammin helpottumaan ja ostotilanne syntyisi. Teslan kurssi on lähes puolittunut shorttitasoiltani. Siinä on meneillään aika perfect storm negatiivisia asioita. Korona saattaa pitää tehtaat kiinni, sen aiheuttama taloudellinen shokki vähentää uusien premium-autojen kysyntää, se pienentää maapallon päästöjä ja vie hetkellisesti huomion pois ilmastomuutoksesta ja viimeisenä alentunut öljyn hinta, joka tekee bensa-autoista haluttavampia.

Eletään poikkeuksellisia mutta samaan aikaan todella mielenkiintoisia aikoja. Ei oo pitkään aikaan ollut näin, että joku aamu herää innokkaana seuraamaan mitä maailmalla on taas tapahtunut.

0
0
19.3.2020 - 22:36 #34692

alosuutos

+43
Liittynyt:
23.12.2017
Viestejä:
160
Jeans kirjoitti:
Nykyisillä hoitomuodoilla mulle näyttäisi siltä, että viruksen kuolleisuus on noin prosentin luokkaa jos sairaaloiden kapasiteetti riittää.
Pitkälti samaa mieltä ja hurja luku. Mua häiritsee kaikessa korona uutisoinnissa ja keskustelussa, että se keskittyy vain sairastuneisiin ja kuolleisiin. Pysyvästi ja vakavasti vammautuneita saattaa tulla huomattavia määriä ja ne sivuutetaan lähes kokonaan. Voi olla lopulta huomattavasti merkittävämpi numero kuin kuolleet.
0
0
20.3.2020 - 05:37 #34711

Saraswati

+1
Liittynyt:
20.3.2020
Viestejä:
3

Ihan alkuun kiitos huikeista blogeista - on tullut seurattua Pokeritiedosta lähtien!

Jeans kirjoitti:

Nykyisillä hoitomuodoilla mulle näyttäisi siltä, että viruksen kuolleisuus on noin prosentin luokkaa jos sairaaloiden kapasiteetti riittää. Aluksi luku näyttää isommalta kun pahimmat tapaukset löydetään ja testataan ensimmäiseksi. Sen jälkeen kun saadaan lähes kaikki populaation tartunnat löydettyä ja testattua niin luku tippuu liian pieneksi. Tämän jälkeen kun kaikki tartuntatapaukset sairastavat viruksen loppuun niin luku nousee pikkuhiljaa. Näin on käynyt Etelä-Koreassa, jossa luku oli hetki sitten vielä jossain 0,7% hujakoilla mutta meni juuri yli prosentin. Etelä-Koreassa testataan todella laajasti esim. drive-through klinikoiden avulla eikä uusia tapauksia enää juurikaan löydy mikä indikoi sitä, että aikalailla kaikki tartuntatapaukset on löydetty.

Etelä-Korea on yksi ahkerimmista testaajista ja sielläkin on testattu alle 1% väestöstä.

Etelä-Koreassa on testattu 295 000 ihmistä. https://fortune.com/2020/03/19/coronavirus-south-korea-test-data/

Tämän mukaan 9.3 oli testattu 210 000 ihmistä. https://www.worldometers.info/coronavirus/covid-19-testing/

Viimeiseen 10 päivään olisi siis tehty 85 000 testiä. Jos oikein laskin niin näistä löyty worldometerin mukaan 1087 positiivista eli noin 1,3% oli positiivisia. En tiedä mitkä ovat olleet testiin pääsemisen kriteerit. Kyseisinä päivinä tehdyt testit ei toki kaikki näy saman aikajakson tuloksissa, mutta se tuskin muuttaa hirveästi mitään kun suurusluokka pysynee aika samoissa.

Islannissa on nyt koitettu testata satunnaisesti populaatiota ja noin 1% on löydetty positiivisia - otanta on vielä ikävä kyllä pieni https://grapevine.is/news/2020/03/15/first-results-of-general-populatio…

Jos Etelä-Korean koko populaatiossa olisi tuo 1% viruksen kantajia, niin se tekisi noin 500 000 kantajaa. Nyt on löydetty noin 8000 kantajaa. Jos totuus olisi välimaastossa ja Koreassa olisi nyt 80 000 kantajaa, niin silti kuolleisuus hoidettuna jäisi alle 0,1%.

Tällä hetkellä ei toki voida varmuudella vielä tietää mikä olisi tuo oikea kerroinluku millä nykyiset positiiviset testitulokset pitäisi eri maissa kertoa jotta saataisiin todellinen tartuntojen määrä. Mutta oletko näidenkin infojen jälkeen vielä samoilla linjoilla lukemissasi? Olen itse näiden lukujen jälkeen enemmänkin siellä THL:n arvioiden 0,1% kieppeillä. 

 

 

0
0
20.3.2020 - 09:02 #34724

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Tuo pitäisi paikkansa jos testeistä olisi pulaa ja testaus olisi tällä hetkellä täysin satunnaista, eikä testeihin hakeutuisi lainkaan vapaaehtoisesti niitä, joilla on oireita. Näin ei taida olla, vaan ymmärtääkseni kuka vaan voi ajaa drive-through klinikan läpi ja tehdä testin halutessaan. Kun tartunta löytyy, testataan kaikki kenen kanssa kyseinen henkilö on ollut tekemisissä, jolloin löydetään myös lievemmät tähän liittyvät tapaukset. WHOn mukaan Kiinassa tartuntoja ei juurikaan liikkunut satunnaisesti populaatiossa, vaan ne löytyivät lähes aina seuraamalla tartuntaketjuja. Kun testaaminen on tehty niin helpoksi ja Etelä-Korealaiset ovat tottelevaa porukkaa uskon, että suurin osa, jolla on oireita, hakeutuu testeihin. Toki olet oikeassa, että todellisen luvun on väkisin oltava yli 8500 koska kaikkia tartuntoja ei voi koskaan löytää, mutta itse uskon sen silti olevan alhainen, tyyliin ihan max tuplat tuohon. Jos se olisi selvästi korkeampi, niin Etelä-Korean testaustavalla näkisin, että uusia tapauksia löytyisi nykyistä enemmän joka päivä ja määrät sen kuin kasvaisivat. Eilen löytyi ilmeisesti klusteri vanhainkodista, joka lisäsi päivän uusiin tartuntoihin 74 tapausta. Nämä tulevat luultavasti nostamaan kuolleisuutta, koska kuolleita on tähän mennessä yhteensä vaan 94.

Edit: Tässä lukijoille Etelä-Korean tartuntamäärät:

0
0
20.3.2020 - 15:03 #34790

Proteus81

-71
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
81

Näköjään , mun aiempi kirjoitus hävis jonnekkin 😤. No nyt lyhyesti sit vaan , kiitos hienosta ja mielenkiintoisesta blogista 😊👍. Oot jaellu täällä ilmaisia hienoja pörssi vihjeitä/ analyyseja. Moni ei varmaan sun sijastaan jaksas käydä kouluja jne. Kertoo paljon susta ihmisenä , että jaksoit vielä taloudellisesti riippumattona aloittaa opiskelun. Koronasta ei voi sata varmasti kukaan tietää, mihin suuntaa lähtee lähi tulevaisuudessa, ei siitä sen enempää. Lähinnä halusin ottaa kantaa tohon sun laittamaan Biden betsiin. Ootko ottanut kaiken huomioon tässä? Trumpilla kun on tosiaan oma kannattaja kuntansa ja tuo rakas itä naapurimme mahti mies mitä ilmeisimmin haluaa Trumpin jatko kaudelle. Jossain vaiheessa ihmettelin miksi tästä ylipäätänsä otetaan vetoja vastaan , syyhän on mitä ilmeisin kun hetken miettii. Suurin osa pelaajista pelaa viihteen/ tunteen vuoksi ja voisin kuvitella että Trumppia vastaan pelataan paljon enemmän ympäri maailman kun puolesta. Ammatti vedonlyöjät/ Trumpin kannattajat poislukien. En itse lähtis ilman pakkoa betsaamaan , sillon kyllä valitsisin Trumpin. 85k€ on sulle tasku raha , mutta jos sua nyt yhtään osaan lukea niin sä et kyllä tunteella pelaa 😊👍. Kiitokset vielä hienosta blogista ja tsemppiä jatkoon!  Odotan innolla uusia postauksia.

0
0
20.3.2020 - 16:33 #34814

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Kiitti. Pressavedossa betsi on oikeastaan vaan sen puolesta, että vedonlyöntimarkkinat hinnoittelivat voittomahdollisuudet suurin piirtein oikein ennen koronaa, mutta eivät ole ehtineet reagoida tarpeeksi siihen, mitä korona tulee tuomaan tullessaan Jenkkeihin. Kun työttömyys ja tyytymättömyys nousee ja talous/pörssi kärsii niin äänestetään herkemmin protestina nykyistä pressaa vastaan, vaikka olosuhteet eivät olisi hänen vikansa. Trumpin hitaan reagoinnin ja alkuviikkojen dorkien kommenttien takia Bidenilla tulee olemaan huomattavasti helpompi duuni osoittaa syyttävää sormea. Se on tärkeää koska Biden on selvästi alkanut käymään hitaammalla ikänsä takia.

0
0
20.3.2020 - 18:29 #34827

Manialöytyy

+11
Liittynyt:
22.12.2017
Viestejä:
178

Sattuipa onneks silmään toi Jeansin linkkaama HCQ + Azithromycin kombojuttu. Löytyy "lähipiiristä" molempia.

0
0
20.3.2020 - 19:54 #34837

Proteus81

-71
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
81

Aivan, nyt mä ymmärrän sun betsin 👍. Mielenkiintoinen ja haastava vuosi tulossa tästä kaikkialla maailmassa 🤔. 

0
0
20.3.2020 - 22:35 #34859

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Laitoin koronavirusketjuun mutta aloin editeillä lisäämään juttua niin laitetaas blogiinkin. Törmäsin vasta äsken tähän:

IL selvitti: Näin Suomi päätti valmiuslaista: Marin ja vasemmistoliitto epäröivät, muut puolueet ja Niinistö runnoivat läpi

Mielenkiintoinen ja yksityiskohtainen selostus tapahtumien kulusta. Ei nyt ihan nappiin mennyt ja THLän toiminta ei todellakaan ole vakuuttanut. Tähän astisen suorittamisen perusteella huolestuttaa kyllä, kun vedetään eri linjaa WHOn ja monen muun maan kanssa. Vaikuttaa siltä, että jos he olisivat saaneet päättää, olisimme suoraan kurssilla kohti Italian tilannetta. Suosituisikohan joku THLästä lyömään kanssani vetoa kuolleisuusprosentista jos otan overin 0,05%-0,1%? Olisin valmis laittamaan isosti rahaa likoon. Ovat ilmeisesti vetäneet täysin hatusta, että Kiinassa oli 20-40x havaitsemattomia tartuntoja suhteessa havaittuihin, vaikka WHOlta erikseen kerrottiin, ettei edes sinä ajankohtana kun epidemia oli pahimmillaan löytynyt laajoissa populaatiotestauksissa juurikaan taruntatapauksia:

"In Guangdong province, for example, there were 320,000 tests done in people coming to fever clinics, outpatient clinics. And at the peak of the outbreak, 0.47 percent of those tests were positive. People keep saying [the cases are the] tip of the iceberg. But we couldn’t find that. We found there’s a lot of people who are cases, a lot of close contacts — but not a lot of asymptomatic circulation of this virus in the bigger population. And that’s different from flu. In flu, you’ll find this virus right through the child population, right through blood samples of 20 to 40 percent of the population." Lähde: Vox

THL mainitsee samalla Etelä-Korean tukena näkemykselleen, vaikka siellä on laajalla testauksella hyvin todennäköisesti löydetty suurin osa tartunnoista, joista iso osa on nuoria ja silti kuolleisuus nousi juuri yli prosentin ja jatkaa nousuaan kun tartuntoja sairastetaan loppuun. Kiinnostaisi myös kuulla THLän selitys Italian ja Espanjan nykyiselle tilanteelle.

Huoh mitä tunarointia.

0
0
21.3.2020 - 00:12 #34869

Jack Reacher

+673
Liittynyt:
8.3.2017
Viestejä:
401
Jeans kirjoitti:

IL selvitti: Näin Suomi päätti valmiuslaista: Marin ja vasemmistoliitto epäröivät, muut puolueet ja Niinistö runnoivat läpi

Huoh mitä tunarointia.

Monesti kuulee sanottavan että se on yksi ja sama kuka meidän presidentti on - eihän sillä mitään valtaa ole mihinkään.. nyt nähdään että ei se valta vaan sanojen painoarvo.

Aika toki näyttää (toivottavasti) mikä kenenkin rooli tässä oli ja toivottavasti virheistä opitaan. Mutta pakko kyllä sanoa että olen huomaavinani tässä jonkinlaista positiivista "Wind of Change" meininkiä. Kun on tiukka paikka, ei eduskunnassa puhuta pelkkää paskaa, EK ja Ay-hemmot ovat ihan omatoimisesti saaneet aikaan kaikenlaisia hätätilanne-ehdotuksia yhteiseksi parhaaksi ja kansalaiset rakentelevat Lotta-hengessä vanhempien ihmisten korona-apuryhmiä Facebookiin. Survival mode?

0
0
21.3.2020 - 00:58 #34871

shaksuka

+21
Liittynyt:
10.3.2020
Viestejä:
345
Jeans kirjoitti:

Laitoin koronavirusketjuun mutta aloin editeillä lisäämään juttua niin laitetaas blogiinkin. Törmäsin vasta äsken tähän:

IL selvitti: Näin Suomi päätti valmiuslaista: Marin ja vasemmistoliitto epäröivät, muut puolueet ja Niinistö runnoivat läpi

Mielenkiintoinen ja yksityiskohtainen selostus tapahtumien kulusta. Ei nyt ihan nappiin mennyt ja THLän toiminta ei todellakaan ole vakuuttanut. Tähän astisen suorittamisen perusteella huolestuttaa kyllä, kun vedetään eri linjaa WHOn ja monen muun maan kanssa. Vaikuttaa siltä, että jos he olisivat saaneet päättää, olisimme suoraan kurssilla kohti Italian tilannetta.

Valitettavasti sekoilu ei myöskään rajoitu vain näihin ennusteisiin. Minulla on kavereita pääkaupunkiseudun useammalla terveysasemalla, ja joka paikassa tilanne sama: Maskit loppu, hanskat loppu, testit loppu, testaajat loppu, hoitajat loppu, lääkärit loppu. Yskiviä potilaita kohdataan ilman minkäänlaista suojautumista, sillä henkilökunnalle ei riitä suojavarusteita, koska jokainen hanskapari ja maski tarvitaan jo varmistettujen koronapotilaiden hoitoon sairaaloissa. Jos tilanne on tämä nyt, kun tehohoidossa on 5 ihmistä, niin miltähän mahtaa näyttää kun niitä on yli 1000?

Minusta vaikuttaa, että tässä on yllätetty THL ja sitä kautta Suomi housut kintuissa, mutta Sauli+oppositio pelastivat tilanteen hetkellisesti. Valitettavasti sitä tärkeintä eli lääkäreitä ja hoitajia ei olla onnistuttu suojaamaan ollenkaan, vaan puoli henkilökuntaa on tässä vaiheessa jo sairaana tai karanteenissa. Nyt sitä aikaa olisi mahdollista ostaa tiukentamalla määräyksiä, mutta THL jatkaa samalla linjalla eli tarvetta ei ole mihinkään --> laitetaankin 1-3 luokat takaisin kouluun koska ilmeisesti THL:n pillin mukaan tanssitaan edelleen. Käsittämätöntä sähellystä, nyt pitäisi jonkun ottaa niskaperseotteella homma haltuun. Ilmeisesti THL:n johtajat ovat todenneet, että vituiksi meni mutta nyt ei voi myöntää ettei tule monoa, joten ei auta kuin toivoa ihmettä ja jos armageddon tulee voidaan syyttää jotain yllättäviä tekijöitä, mihin ei osattu varautua.

Vähän odotin, että Jensiltä löytyisi tähän joku optimistinen näkökulma, mitä me tavalliset pulliaiset emme ole tajunneet. Jos THL ei sielläkään kerran ole vakuuttanut, skeptisyyskäyrä jatkakoon nousuaan.

0
0
21.3.2020 - 10:04 #34893

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Asia on pyörinyt mielessä yön yli ja pidän sitä vaan entistä absurdimpana. Siis niin absurdina, että tässä pitäisi olla jotain, mitä en nyt vaan ymmärrä. Mutta kun ei näytä olevan. Esimerkiksi entisen THLän emeritusprofessori Matti Janhunen käy läpi miksi THL on täysin väärällä kurssilla ja näkemykseni menee yksi yhteen hänen kanssaan.

Jos THL arvioi viruksen vaarallisuuden moninkertaisesti alhaisemmaksi kuin WHO ja lukuisat kansainvälisten tutkimusten arviot, niin eikö tälle pitäisi olla erittäin vahvat perusteet? Nyt perusteet ovat hatusta heitetyt arviot siitä, että Kiinassa oli x määrä havaitsemattomia tapauksia suhteessa havaittuihin, jotka ovat suoraan ristiriidassa siihen, mitä WHOn tiimi, joka kävi paikan päällä tutkimassa asiaa, on sanonut. Tämän lisäksi vaikka THL näkisi, että heidän arvionsa on suurella todennäköisyydellä oikea, niin eikö tässä pitäisi mennä jonkinnäköisellä varovaisuusperiaatteella? Kun tosiaan kukaan ei voi tietää vielä varmasti ja jos THL on väärässä kuolee älytön määrä ihmisiä. Ymmärrän tosin nyt paremmin THLän päätöksiä siitä, ettei heidän mielestä juuri mitään tarvitse sulkea, jos vaan mennään heidän arvioimilla luvuilla. Janhunen kirjoittaa tekstissä, jonka linkkasin tähän viestiin, että THLn alhaisimmassa arviossa pahimpina päivinä Suomessa tarvittaisiin 1100 tehohoitopaikkaa. Jos käytettäisiin Imperial Collegen lukuja tarvittaisiin 19000 ja WHOn lukuja niin 50000. Tehohoitopaikkoja on Suomessa tällä hetkellä 400. Nyt suojavarusteetkin näyttäisivät olevan vähissä kriisin alkumetreillä. Onneksi hallitus päätyi lopulta ratkaisuunsa vasten THLän tahtoa. Toivottavasti ei oltu liian myöhässä, parin viikon kuluttua selviää.

Mulla herää epäilys, että koska THLässä otettiin aluksi "ei tässä mitään hätää"-linja, niin sitä on nyt vaikea muuttaa menettämättä kasvoja.

Lisäyksenä, että näillä viesteillä ei ole tarkoitus kritisoida hallitusta. Ymmärrän hyvin miten vaikeassa tilanteessa Sanna Marin on kun THL on se asiantuntijataho, jota pitäisi kuunnella ja siellä neuvotaan jotain ihan muuta. Mielestäni on kuitenkin tärkeää nostaa THLän epäloogisuuksia esiin. Jos näyttää siltä, että he olivat arvioissaan yhtä pahasti metsässä kuin arvelen, niin ehkä saataisiin pikaisemmin muutosta siihen, kuka siellä vetää tätä keissiä jatkossa.

0
0
21.3.2020 - 10:12 #34895

k70

+245
Liittynyt:
8.2.2020
Viestejä:
154

Aika moni tuntuu olevan sitä mieltä, että nyt lasketaan ja pitkään eikä mitään valoa tunnelin päässä näy. Siihen nähden oot rohkeasti liikenteessä. Alamäki ei ole "asiantuntijoiden" mielestä lähelläkään loppua, vaan jatkuu vuosia. Juurikaan kukaan ei myöskään kannusta ostamaan vaan myymään eikä ostamisen aika ole lähelläkään.

Lisäsin myös viime viikon laskuista osakepainoa. Tuli sellainen fiilis, että jättää sijoittamatta nyt, jossain vaiheessa havahtuu hyvän mahdollisuuden menneen ohi. Näistä yli -40 % laskuista kuitenkin todennäköisesti tullaan pidemmällä aikavälillä ylös. En kuitenkaan oo kauhean luottavainen sen suhteen, että viime viikko oli hyvä aika ostaa. Voi olla että trendi jatkuu ja maanantaina tullaan taas -15 % alas. 

Jätin kuitenkin käteiskassasta ison osan käyttämättä, jotta pystyy lisäilemään laskun jatkuessa. Tavallaan tätä aikaa on odotettu, jotta säästöjä kannattaa lapioida osakemarkkinoille isommin. En ole nähnyt yhtään romahdusta aiemmin, joten eletään tosi mielenkiintoista aikaa. 

0
0
21.3.2020 - 12:09 #34909

ersotil

+7
Liittynyt:
19.5.2019
Viestejä:
174

Vaikea ymmärtää miksi ei mennä heti rajumpiin toimiin ainakain vähäksi aikaa, jotta saadaan homma hallintaan, kun kerran yhteiskunta on käytännössä jo lamaantunut. Nyt odotetaan, että luvut pahenevat ja vasta sen jälkeen tehdään. Se on todennäköisesti myöhäistä silloin. Eikä lähimenneisyydestä ole opittu mitään ? 

Nyt PM pohtii mahdollisia liikkumisrajoituksia Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Siis koko uusimaa corona alue ? Kuullostaa vitsiltä. Ensi viikolla raja on sittten Nuorgamin ja muun Suomen välillä. Koska porukkaa paljon uudellamaalla pitäisi todennäköisesti pistää heti rajat myös uudenmaan sisälle. Jakaa seutu (muut seudut) pienempiin alueisiin ja rajoihin, ja suoraan kieltää liikkuminen rajojen yli ilman painavaa syytä. Liikkuvat testattaisiin heti. Muut testattaisiin alueellisesti. Positiiviset eristettäisiin heti. Tämä oli vain heitto, mutta kyllä keinot on löydettävissä, jos on halua.

Ainoa varmasti oikeassa oleva on hamstraajakansalainen, koska hamstraus on järkevää toimintaa, koska kaupassakäyntikerrat harvenevat, Janhusen ohjeiden mukaisesti.  Tätä taas viranomaiset kritisoivat. 

 

https://yle.fi/uutiset/3-11269184

0
0
21.3.2020 - 20:11 #34955

tonza

+1080
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
592

Tämä on itse asiassa aika sama kuin pokerijaossa, jossa et ole mukana. Jos sulla ei ole kortteja, on helpompi analysoida tilannetta ulkopuolelta, ja riidit on silloin yleensä heittämällä helpommin oikeampia kuin jos olet itse jaossa mukana. Siksi tästä ulkopuolelta on helppo sanoa, että lasku ei ole vielä edes alkanut, ja ostaminen ilman erityisiä erityissyitä rahan polttamista.  

0
0
21.3.2020 - 21:37 #34966

il Pirata

+54
Liittynyt:
10.11.2018
Viestejä:
20
tonza kirjoitti:

Tämä on itse asiassa aika sama kuin pokerijaossa, jossa et ole mukana. Jos sulla ei ole kortteja, on helpompi analysoida tilannetta ulkopuolelta, ja riidit on silloin yleensä heittämällä helpommin oikeampia kuin jos olet itse jaossa mukana. Siksi tästä ulkopuolelta on helppo sanoa, että lasku ei ole vielä edes alkanut, ja ostaminen ilman erityisiä erityissyitä rahan polttamista.  

Kiinnostaisi tietää, että kuinka suurta laskua ennakoit, jos -30% lasku ei täytä edes laskun alun tunnusmerkkejä? Vai tarkoitatko laskun ajallista kestoa? 

Oma fiilis on tällä hetkellä se, että vaikka epävarmuus tulee jatkumaan vielä ainakin kuukausia, niin osakemarkkinoilla nousuun lähdön nopeus saattaa tällä kertaa yllättää monet. Itse uskon siihen, että markkina tehostuu koko ajan, mistä seuraa se että muuttunut informaatio menee nopeammin hintoihin. Tämän seurauksena laskut ja nousuun lähdöt nopeutuvat entisaikoihin verrattuna. Nyt ainakin lasku on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Saattaa hyvin käydä, niin että kun tilanne on vielä pahimmillaan, niin markkina on jo tehnyt käänteen. 

Toki aina on mahdollista, että tilanne pitkittyy vuosiksi ja tulee 30-luvun lamaa vastaava kriisi, mutta tällä hetkellä en sen puolesta isosti betsaisi. Sen sijaan jos olisin vakuuttunut, että lasku ei vielä ole edes alkanut, niin löisin isot shortit auki.

0
0
21.3.2020 - 22:34 #34971

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

En jaksa uskoa markkinan tekevän minkäänlaista käännettä enne kun on jotain tietoa miten paha tästä tulee. Vielä ei kenelläkään ole siitä varmaa infoa. On pelkkiä arvauksia, ja ne on todella synkkiä. 

Ja on myös hyvin outoa sanoa ettei lasku ole viedä edes alkanut jos -30% tms. Mittarissa. Kyllä lasku nyt vaan on alkanut, siitä lienee turha kiistellä. 

0
0
22.3.2020 - 00:18 #34974

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Artsipappa kirjoitti:

Ja on myös hyvin outoa sanoa ettei lasku ole viedä edes alkanut jos -30% tms. Mittarissa. Kyllä lasku nyt vaan on alkanut, siitä lienee turha kiistellä. 

Onhan lasku alkanut, mutta kiinnittäsiin huomion että nyt ollaan vasta elokuun 2019 tasolla. Siis vasta 7 kk on höylätty pois. Varaa on vielä angry

0
0
22.3.2020 - 00:52 #34976

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

Siis mikä on vasta elokuun 2019 tasolla? Kaikki indeksit ovat alempana. Dow jones Marraskuun 2019 tasolla, käytännössä samalla tasolla siis mitä lähdettiin kun Trump voitti vaalit. Monet muut isot indeksit samoin siellä 2016-2017 tasoilla. Yksittäiset osakkeet voivat olla elokuun 2019 tasolla mutta kyllä kaikki indeksit ovat pakittaneet useamman vuoden tasoille.

Siitä olen silti samaa mieltä että varaa on vielä tiputella.

0
0
22.3.2020 - 10:01 #34993

Manialöytyy

+11
Liittynyt:
22.12.2017
Viestejä:
178
Artsipappa kirjoitti:

Siis mikä on vasta elokuun 2019 tasolla? Kaikki indeksit ovat alempana. Dow jones Marraskuun 2019 tasolla, käytännössä samalla tasolla siis mitä lähdettiin kun Trump voitti vaalit. Monet muut isot indeksit samoin siellä 2016-2017 tasoilla. Yksittäiset osakkeet voivat olla elokuun 2019 tasolla mutta kyllä kaikki indeksit ovat pakittaneet useamman vuoden tasoille.

Siitä olen silti samaa mieltä että varaa on vielä tiputella.

Jos on pakko päteä, niin voitko kirjoittaa edes itse vuosiluvut oikein! Ehkä on tullut viime aikoina luettua jo vähän liikaa sijoitustietoa, kun alkaa tälläiset asiat ärsyttämään, mutta tuskin olen ainoa.

 

0
0
22.3.2020 - 11:32 #35005

Sami

+24
Liittynyt:
6.3.2020
Viestejä:
10
Jeans kirjoitti:

Suosituisikohan joku THLästä lyömään kanssani vetoa kuolleisuusprosentista jos otan overin 0,05%-0,1%

Savun hälvettyä THL muokkaa nimittäjää sen verran suureksi, että pääsevät tuohon haarukkaan. Tuhannen suomalaisen kuollessa ensimmäiseen aaltoon, ilmoitetaan vaan että todellisia tartuntoja olikin heidän arvioilla vajaalla 20% koko suomen väkiluvusta ja näin kuolleisuus 0,1%. Koska suuri osa sairastaa taudin lievänä, ei tätä arviota kukaan jälkeenpäin osaa kyseenalaistaa omien havaintojensa pohjalta. 

5500 kuollutta suomessa ja siinä vaiheessa THL:n tiedotusvastaava joutuisi miettimään ulostuloaan tuon 0,1% kanssa hieman tarkemmin. 

Vahvasti paistaa kaikesta läpi että tässä vaan THL:n osalta peitellään heikkoa valmistautumista ja miksipä ei jatkettaisi valitulla tiellä päätyyn saakka. 

Pitää lisätä kauppalistaan foliopaperi. (uuniperunoita siis vaan tekee mieli) 

0
0
22.3.2020 - 11:49 #35014

Proteus81

-71
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
81

Tapelkaa nyt kunnolla, puhdistaa ilmaa kummasti 😀. Täällä taitaa alkaa korona hyppii näköjään silmille oikein kunnolla, kun joka asiasta väännetään. Eikai se niin ihme , jos on neljän seinän sisällä 24/7 ja siitä suurimman osan ajasta seuraa sijoitustietoa. Kuten jo aiemmin totesin, kukaan ei voi sata varmasti tietää millon on pohjat jne. Maltti on valttia. Tässä vähän tekemis vihjeitä netin selailun lisäksi: Lue kirjoja/ lehtiä , pane vaimoa , (jos sellainen löytyy ) , ulkoiluta koira , leiki lapsen/ lapsien kanssa ( jos löytyy koira saati lapsi/ lapsia). Itse nyt odottelen Jensiltä seuraavia analyyseja , touhutessa muidenkin asioiden parissa.  Pyysingin kolumnin ajattelin illalla lukaista. Hyvää päivän jatkoa kaikille ja tsemppiä 👍. PikkuPron tämän hetken ajatuksia lukasin myös vähän , ei tuntuneet yhtään hassummilta 🤔.

0
0
22.3.2020 - 11:54 #35016

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900
Manialöytyy kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Siis mikä on vasta elokuun 2019 tasolla? Kaikki indeksit ovat alempana. Dow jones Marraskuun 2019 tasolla, käytännössä samalla tasolla siis mitä lähdettiin kun Trump voitti vaalit. Monet muut isot indeksit samoin siellä 2016-2017 tasoilla. Yksittäiset osakkeet voivat olla elokuun 2019 tasolla mutta kyllä kaikki indeksit ovat pakittaneet useamman vuoden tasoille.

Siitä olen silti samaa mieltä että varaa on vielä tiputella.

 

Jos on pakko päteä, niin voitko kirjoittaa edes itse vuosiluvut oikein! Ehkä on tullut viime aikoina luettua jo vähän liikaa sijoitustietoa, kun alkaa tälläiset asiat ärsyttämään, mutta tuskin olen ainoa.

 

Sori, olet oikeassa. Tarkoitin marraskuun 2016 tasoa. Mun moka. Enkä mä koittanut päteä. Ihan mielenkiinnosta kysyin mikä on 2019 lopun tasoilla. 

0
0
22.3.2020 - 12:12 #35017

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Sami kirjoitti:

 

Jeans kirjoitti:

Suosituisikohan joku THLästä lyömään kanssani vetoa kuolleisuusprosentista jos otan overin 0,05%-0,1%

 

Savun hälvettyä THL muokkaa nimittäjää sen verran suureksi, että pääsevät tuohon haarukkaan. Tuhannen suomalaisen kuollessa ensimmäiseen aaltoon, ilmoitetaan vaan että todellisia tartuntoja olikin heidän arvioilla vajaalla 20% koko suomen väkiluvusta ja näin kuolleisuus 0,1%. Koska suuri osa sairastaa taudin lievänä, ei tätä arviota kukaan jälkeenpäin osaa kyseenalaistaa omien havaintojensa pohjalta. 

5500 kuollutta suomessa ja siinä vaiheessa THL:n tiedotusvastaava joutuisi miettimään ulostuloaan tuon 0,1% kanssa hieman tarkemmin. 

Vahvasti paistaa kaikesta läpi että tässä vaan THL:n osalta peitellään heikkoa valmistautumista ja miksipä ei jatkettaisi valitulla tiellä päätyyn saakka. 

Pitää lisätä kauppalistaan foliopaperi. (uuniperunoita siis vaan tekee mieli) 

Vasta-ainetesteillä tulee selviämään. Tämä veto on muuten tarjolla myös kaikille niille, joiden mielestä THLän asiantuntija-arvioita ei saa kritisoida ilman lääketieteellistä koulutusta. Oletetaan niiden kuolleisuus-arvion Suomessa olevan 0,05%-0,1% keskiarvo, eli 0,075%. Tarjoan tuosta kolme kertaa korkeampaa lukua 0,225%, josta olen siis valmis ottamaan overin. Sanotaan vaikka seuraavan kuuden kuukauden periodilla. Nyt jos luottaa meidän koulutettujen eksperttien asiantuntija-arvioihin on helppoa rahaa tarjolla. 5000e minimibetsi, jotta on vaivan arvoista.

Etelä-Koreassa ollaan nyt muuten jo 1,17% kuolleet/todennetut tartunnat.

 

0
0
22.3.2020 - 12:16 #35018

eke

-788
Liittynyt:
30.11.2014
Viestejä:
504
Proteus81 kirjoitti:

..pane vaimoa , (jos sellainen löytyy ) , ulkoiluta koira

Tai toistepäin, koska oleellista on nyt se oletko elänyt ennen kuolemaa.

0
0