Olet täällä

Nordnet Smart rahastot - 15.9.2020 09.41

Eihän tuo Smart rahaston menestys tai sen puute voi tulla yllätyksenä, jos katsoo mitä se on syönyt. Morningstar kertoo sisältävän nykyisellään vain käteistä ja joukkolainoja. Missä vaiheessa osakkeet lähti kokonaan pois? 

Jälkiviisastelu on helppoa, mutta koville myyntipuheille on toistaiseksi tullut vähän vastinetta tuottojen muodossa. Ehkä nämä vielä joskus tarjoavat indeksejä korkeampia tuottoja. 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 13.9.2020 02.55

Olennainen kysymys lienee, että päteekö tuo ohje nykytilanteessa? Eletään jossain määrin poikkeuksellista aikaa. Ensinnäkin taloutta elvytetään ennennäkemättömällä voimalla, korot on alhaalla eikä osakkeille tunnu olevan paremman riski/tuotto -suhteen sijoitusvaihtoehtoja. 

Voidaan myös miettiä, miten pitkään nykyinen tilanne jatkuu? Talous tulee kääntymään nousuun ja muutaman vuoden päästä moni osake voi olla edullinen nykyhinnalla. Pidin osakkeita liian puoli vuotta ennen koronaa. Viimeisten kuukausien aikana on joutunut muuttamaan omaa ajatusmaailmaa.  

S&P 500 osalta Applen splitti osoitti, että rahaa haluaa markkinoille. Jonkun mielestä tyhmää rahaa. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei kaikki yritykset ole samanlaisissa arvotuksissa kuin teknot ja kasvuyhtiöt, mutta parempaa tuottoa olisi saanut olemalla vähän vähemmän arvosijoittaja.  

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 8.9.2020 06.44

Nimimerkki Civhukin kannattanee harkita oman blogin perustamista tai etsiä jokin paremmin sopiva paikka omien ajatuksien jakamiselle. Jensin blogin lukijana toivoisin, että tämä pysyy Jensin blogina. 

Viimeisimmät viestit ei liity tähän blogiin mitenkään. Sopivammassa paikassa voisit saada vastauksia ja paremman vastaanoton viesteille. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 5.9.2020 07.29

Pidän nykyisestä toimintamallista, jossa koronavirukseen suhtaudutaan testauksen ja jäljityksen myötä järkevästi. Kaikenlaisten karanteenit, maskien käyttösuositukset julkisessa liikenteessä ja koronavilkun kaltaiset sovellukset ovat erinomainen tapa taistella sen leviämistä vastaan. Nyt tehdään niitä samoja asioita, joita alkuvuonna kaivattiin eteläkorealaisen mallin mukaisesti.

Mitä normaalimpaa elämä on, sitä vähemmän myös talous kärsii. Jotta tähän pystytään, se vaatii pieniä uhrauksia kuten riskimatkailun vähentämistä ja suosituksien noudattamista. Tällä hetkellä arvostan THL:n toimia, aika paljon on tilanne alkukeväästä muuttunut. 

Valitettavasti tuntuu olevan sellaisia ihmisiä, jotka suhtautuvat koronavirukseen vähätellen eivätkä suostu noudattamaan suosituksia tai lataamaan koronavilkkua. Argumentit on tasoa "en minä siihen koronaan kuole", eli omaa napaa tuijotellaan ymmärtämättä kokonaiskuvaa. Oma lukunsa ovat foliohatut, joiden mukaan isoveli valvoo kyberturvallisuuskeskuksen arvioiman avointa lähdekoodia sisältävän sovelluksen kautta. Ehkä jonkin verran tietoturvasta tietävänä sanoisin, että olisi monta muuta asiaa, joista olisin huolissani ennen koronavilkkua. 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 24.8.2020 06.29

Se on totta, että alkoholin ja urheilun yhdistämisen kanssa on syytä olla tarkkana, jos edellisenä päivänä on maistunut vähänkin enemmän. Jokainen toki tietää omat rajansa ja ulkopuolisen on vaikea lähteä neuvomaan. Omien kokeilujen perusteella muutama annos ei vaikuta mitenkään suorituskykyyn tai seuraavan päivän treeneihin, mutta jos otan enemmän kuin viisi, ei treenaaminen ole kehittävää. Yleensä jätän juomisen korkeintaan pariin olueen ja juon Vichya. Tämä käytännössä siksi, että haluan tehdä seuraavana päivänä hyvän treenin. Aika ajoin saatan ottaa vähän enemmän ja tietoisesti skipata seuraavan päivän treenit. 

Joskus nuorempana on tullut otettua ihan kunnolla ja seuraavana aamuna miltei kuolemattomana tehty koviakin treenejä. Nykyään on toivottavasti vähän fiksumpi tai ainakin osaa tilata ravintolassa kivennäisvettä. Vielä jos joskus oppisi laittamaan ne kivennäisvedellä säästyneet rahat hyvätuottoisiin sijoituskohteisiin kuten PikkuPro Aspireen. 

Tiedän niitäkin tapauksia, joilla viikonloppuun kuuluu aina alkoholia, mutta urheilevat ahkerasti. Loppujen lopuksi tämä kaikki on tasapainoilua hyvien ja huonojen valintojen välillä. Lienee kuitenkin parempi, että elämään kuuluu myös sitä urheilua eikä vain pelkkää alkoholia. Asia erikseen, jos tavoitteet on urheilun suhteen korkealla. Tuollainen kokemus varmasti säikäytti ottamatta kantaa siihen oliko alkoholilla mitään merkitystä asiaan. Hyvä kuulla, ettei käynyt huonosti. 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 23.8.2020 08.30

Osakekurssien ja indeksien kovaa nousua ei voi kiistää, mutta mielestäni osakemarkkinat eivät ole kuplassa kaikkien yhtiöiden osalta. Yhtiökohtaisia eroavaisuuksia löytyy niin Helsingin pörssistä kuin muualtakin. Välillä tuntuu unohtuvan, ettei kaikkia osakkeita ole hinnoiteltu alkuvuoden tasolle. Sen sijaan kolumnissa mainitut kasvuyhtiöt ja teknot on ennätyslukemissa. 

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, että jatkooko trendi samanlaisena. Ja jos korjausliike tulee, onko kasvuyhtiöissä enemmän laskuvaraa. Voin esimerkiksi myöntää, ettei oma salkku ole pärjännyt kovin hyvin, sillä sitä ei ole rakennettu kasvuyhtiöiden ja teknojen varaan. Strategia on ollut liian perinteinen. Maaliskuussa olisi kannattanut ostaa teknoja ja kasvuyhtiöitä Sampon ja Fortumin sijaan. 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 22.8.2020 09.45

jobans kirjoitti:

 

Herra Moilanen kirjoitti:

halusin tänään ostaa yhden Teslan osakkeen vaimolle. kokeilin ensin Nordnettia jossa vaimon OST -tili, kulut olisivat olleet 17,68 USD joten jätin ostamatta

Sen jälkeen Degiroon josta sain saman osakkeen 0,55€ kuluilla

meinaatteko tarkistaa hintoja jossain välissä vai ryöstättekö asiakkaita niin kauan kuin mahdollista?

 

Mitä Nordnetin hinnoittelun kehittymiseen tulee niin en pidätä hengitystäni. Tuli vastaan kommentteja vuodelta 2013 joissa asiakkaat voivottelevat samaa aihetta. Degiro, Lynx, IB yms. ovat edelleen parhaat vaihtoehdot jos vaan mielenkiinto riittää ähertää verolappujen kanssa. 

Hyviä vaihtoehtoja. Noiden lisäksi Mandatum traderilla tai Nordealla  voi käydä kauppaa ulkomaisilla osakkeilla parempaan hintaan. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi Nordnetin maakohtaisissa kaupankäyntikuluissa on niin merkittäviä eroja. Ruotsalaiset asiakkaat maksaa selvästi vähemmän. Kilpailun puute ei mielestäni ole enää riittävä perustelu.

Nordnetin strategia on selkeästi houkutella asiakkaaksi hyvällä sisäänheittotuotteella (aluksi  maksuton etf-kuukausisäästäminen, kuluttomat indeksirahastot ja osakesäästötilin aloituskampanja). Hintataso on piensijoittajan kannalta monia kilpailijoita kalliimpi erityisesti pienillä summilla tai ulkomaille sijoittaessa. 

On mahdollista, että laskemalla välityspalkkioita suorien osakkeiden osto- ja myyntitoimeksiantojen määrät kasvaisivat. Esimerkiksi minä tein osakesäästötilin aloituskampanjan hinnoilla enemmän kauppaa kulujen ollessa alhaisemmat. Tällä hetkellä teen Nordnetissä kauppaa vain osakesäästötilillä. Kaikki muu menee muiden palveluntarjoajien kautta yksinkertaisesti halvempien hintojen perässä. 

Näytä koko viesti
Bilot - 20.8.2020 12.26

Phipa kirjoitti:

Perhana, tuli eilen ostettua summas lisää hintaan 8,25 € (otin listautumisesta minimi määrän). Nyt näkyy kurssi olevan vapaassa pudotuksessa. Saa nähdä meneekö tänään alle listautumishinnan (6,70 €). H1 tais olla aika huono, mitä ny äkkiä vilkasin.

 

Mitä pikaisesti tulosta vilkaisin, oikeastaan yllätys, ettei ole laskenut tuon enempää. Aika odottamaton käänne huomioiden kilpailijoiden tulokset. Yleisesti korona ei ole juurikaan tuloksissa näkynyt. 

Moneen kertaan arvoin, että ostanko osariarvan Bilotista muiden yhtiöiden vuoksi. Ennen tuota yritysostouutista kurssi oli lähes annin hinnoissa, mikä lisäsi houkutusta. Rehellisyyden nimessä sanottakoon, että onnistumisprosentti on ollut lähes olematon osariarvoissa ja se olikin ainoa syy siihen, miksi en kokeillut Bilotin kanssa. 

Näytä koko viesti
Fortum - 19.8.2020 10.10

Samanlaisia ajatuksia kun Akilla. Tämäkin tulos asettuu kategoriaan kohtalainen. Laskupainetta on, mikä avaa uusille omistajille mahdollisuuksia tulla Fortumin kyytiin järkihintaan. Jos mennään reilusti alas 16 tai 15 alkuisiin hintoihin, kasvatan omistusta, vaikkakaan keskihintaa ei taida päästä laskemaan korona-alennuksien jäljiltä. Pidemmän aikavälin trendi suosii Fortumia eikä tuossa osarissa näyttänyt olevan tai en ainakaan huomannut sellaisia tekijöitä, joiden vaikutukset tulokseen olisivat pidempiaikaisia. 

Näytä koko viesti
Aallon Group - 18.8.2020 09.36

Inderes säilytti vähennä suosituksen ja tavoitehinta pysyi samassa 11 eurossa. Tulos jäi hieman odotuksista, mutta liikevaihto kasvoi yritysostojen myötä. Sinänsä tulos ei ollut huono ottaen huomioon tilanteen. Jotenkin vain tuntuu, että Aallonistakin odotettiin kurssirakettia, vaikka kyseessä on defensiivinen tilitoimisto. Lähiaikoina voi tulla ostopaikkoja tämän osakkeen suhteen, kun malttamattomat alkaa vähentämään. 

Orgaanisen kasvun puute tuntui mietityttävän. Oliko sen puute seurausta koronasta vai jostakin muusta? Mikäli kasvua halutaan muutenkin kuin epäorgaanisesti, kannattaisiko Aallon Groupin alkaa tekemään myyntiä? Strategia vaikuttaa nojaavan kasvun osalta pelkästään yritysostoihin, ainakin parempaan taloudelliseen tilanteeseen asti. 

Näytä koko viesti