Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 28.3.2020 12.23

starsailor kirjoitti:

 

k70 kirjoitti:

Tästä ei ole keskusteltu, mutta voisiko olla järkevää rokottaa aikuiset tai vanhemmat keuhkokuumetta vastaan? Jos ajatellaan keuhkokuumeen aiheuttavan kuolemia sekä kuormittavan terveydenhuoltoa, voitaisiinko kuolleisuutta vähentää rokotteen avulla? Käsittääkseni lapset saavat nykyään rokotteen keuhkokuumetta vastaan, mutta valtaosa väestöstä ei ole sitä saanut.

 

Itselläni on tänään lääkäriaika (puhelin) juuri tätä varten, että saan rokotteen. Siinä on vain huonopuoli, että kestää pariviikkoa vasta-aineiden syntymiseen, jotta teho on täydellinen. En tiedä onko sillä suurta vaikutusta, mutta riskiryhmäläisenä tuskin mitään menettää...

Olen miettinyt sitä, että jos olisi mahdollisuus (sen suomalaistohtorin idean mukaan) ottaa Koronasta lievä tartunta, niin voisin jopa ottaa sen nyt heti. Ajatus karanteenista, joka kestää pahimmillaan kesän yli saa kyllä seinät kaatumaan päälle. Jos tiedän, että saan 99% todennäköisyydellä koronasta vähemmän haitallisen viruskannan, niin otan tässä vaiheessa riskin vs. eristys.

Kävin myös tänään ottamassa Prevnarin. Oli tarkoitus käydä jo aiemmin, mutta asia jäi. Hiljaista oli Terveystalon "ei infektiotauti" -puolella. Koko homma hoitui noin 10 minuutissa.

Kausi-influenssarokotteet oli Terveystalosta loppu eikä niiden saatavuudesta ollut tietoa. Prevnar 13 olivat saaneet chat-asiakaspalvelun mukaan eilen lisää. Olisiko keuhkokuumerokotteen kysyntä kasvanut? Tässä tuli mieleen, että pitäisikö harkita pfizerin osakkeiden ostamista. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.3.2020 09.53

Tästä ei ole keskusteltu, mutta voisiko olla järkevää rokottaa aikuiset tai vanhemmat keuhkokuumetta vastaan? Jos ajatellaan keuhkokuumeen aiheuttavan kuolemia sekä kuormittavan terveydenhuoltoa, voitaisiinko kuolleisuutta vähentää rokotteen avulla? Käsittääkseni lapset saavat nykyään rokotteen keuhkokuumetta vastaan, mutta valtaosa väestöstä ei ole sitä saanut. 

Minulla olisi apteekissa resepti rokotteeseen, mutta en ole saanut aikaiseksi varata aikaa Terveystaloon tai terveyskeskukseen. Viime aikoina on tuntunut, että noissa paikoissa vierailu saattaa olla suurempi riski kuin rokotteesta mahdollisesti tuleva hyöty. Kuitenkaan tällä hetkellä en kuulu riskiryhmään.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.3.2020 08.53

Alkanut taas epäilyttää Kiinan uskomattoman alhaiset luvut väkimäärään suhteutettuna. Muualta maailmasta tapauksia löytyy valtavan paljon. Vielä muutama kuukausi sitten epäiltiin Kiinan kaunistelevan totuutta. Toimitaanko muualla eri tavalla, jos testauskapasiteetti on olematon eikä testejä juurikaan tehdä?

Kiinnostaisi Terveystalon ja Mehiläisten tekemien testien määrät. Onko yksityinen sektori syy siihen miksi täällä testataan vähän enemmän? Hallituspuolueethan puhuivat testimäärän kasvattamisesta.

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 22.3.2020 11.47

eke kirjoitti:

 

Trolli kirjoitti:

Jos viruksen annettaisiin levitä, niin silloin tehtäisiin käytännössä tietoinen valinta, että suuri osa väestöstä tulee kuolemaan.

 

Ymmärtääkseni riski sairastua vakavasti koskee yli 70v väestöä, joten tuo ei oikein vakuuta.

 

Suurin riski on iäkkäimmillä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nuoremmat olisivat turvassa. On koronaviruksen vuoksi sairaala- ja tehohoitoa annettua nuoremmillekin. Jos koko terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittuu, siinä alkaa tulemaan epäsuoria vaikutuksia. Myös muun kuin koronan aiheuttaman kuolleisuuden määrä kasvaa.  

En osaa sanoa enää mikä on fiksua tai miten pitäisi toimia, mutta oma luottamukseni THL asiantuntijuutta kohtaan on laskenut merkittävästi tämän koronaviruksen myötä. Tällä hetkellä en enää tiedä, että kummasta tykkään enemmän thl:n vai veikkauksen johtoportaasta. 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.3.2020 10.12

Aika moni tuntuu olevan sitä mieltä, että nyt lasketaan ja pitkään eikä mitään valoa tunnelin päässä näy. Siihen nähden oot rohkeasti liikenteessä. Alamäki ei ole "asiantuntijoiden" mielestä lähelläkään loppua, vaan jatkuu vuosia. Juurikaan kukaan ei myöskään kannusta ostamaan vaan myymään eikä ostamisen aika ole lähelläkään.

Lisäsin myös viime viikon laskuista osakepainoa. Tuli sellainen fiilis, että jättää sijoittamatta nyt, jossain vaiheessa havahtuu hyvän mahdollisuuden menneen ohi. Näistä yli -40 % laskuista kuitenkin todennäköisesti tullaan pidemmällä aikavälillä ylös. En kuitenkaan oo kauhean luottavainen sen suhteen, että viime viikko oli hyvä aika ostaa. Voi olla että trendi jatkuu ja maanantaina tullaan taas -15 % alas. 

Jätin kuitenkin käteiskassasta ison osan käyttämättä, jotta pystyy lisäilemään laskun jatkuessa. Tavallaan tätä aikaa on odotettu, jotta säästöjä kannattaa lapioida osakemarkkinoille isommin. En ole nähnyt yhtään romahdusta aiemmin, joten eletään tosi mielenkiintoista aikaa. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 21.3.2020 07.26

Huomaan koronan vaikutuksen omassa arjessa. Ihmisiä liikkuu paljon vähemmän kaduilla ja kaikki ketkä tiedän tekevät etätyötä, jos se on mahdollista. Samoin lapset eivät ole enää kouluissa, vaan kotona. Osa otti lapset pois jo ennen koulujen sulkemista. Ainakin omat havainnot puhuvat sen puolesta, että useimmat suomalaiset ottavat tilanteen vakavasti. Myös uutisointi on ollut synkkää viimeiset viikot. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 21.3.2020 06.48

Anton kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Nyt sitten Iraniin. Samaan aikaan kun USA:ssa ja Euroopassa koronavirus on raketoinut, Iranissa ehkä ei. Onko Iran saanut tartuntojen kasvun poikki ja menee r0=1 tasossa? Jos menee niin millä lääkkeillä? Ilmeisesti melkein pelkällä kansan huolestumisella, valtion toimet ovat olleet aika pieniä.  Alussa suljettiin jotain kokoontumispaikkoja ja tällä viikolla alettiin sitten jo vähän reippaampiin toimiin, muutama moskeija suljettu. Tämä Iranin oloissa, joissa väestötiheys on aika korkea.

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Iran

Viralliset kuolemat toki nousevat yhä. Nuo luvut ovat varmaan hurjasti alakantissa. Kuitenkin oppositiokin kertoo vain 7000 kuolleesta, ikärakenne toki vaikuttaa, mutta Iranissa on kuitenkin 81 miljoonaa asukasta.

Voiko pelkkä kansan huolestuminen vaikuttaa jo noin valtavasti? Kansa huolestui Iranissa suunnilleen 25.2 nurkilla ja se huolestui kyllä paljon. Voi toki olla, että lämpenevät ilmat ovat myös auttaneet. Toki tilanne ei ole hyvä, ei siitä ole kysymys.

 

 

Iran ei ole demokratia eikä niihin numeroihin voi luottaa. Sama juttu Kiinan kanssa, suomessa tämä on jostain syystä uutta tietoa. Uutislähteet antavat numeroita kuin ne olisivat faktoja 

Luotatko Suomen lukuihin, koska Suomi on demokratia? Meidän testauskäytäntö on edelleen vastoin WHO:n ohjeistusta. Ainoana erona taitaa olla se, että Suomi on toivottavasti maininnut ettei täältä tuleviin lukuihin voi luottaa. 

Yhteinen linja puuttuu testauskäytäntöjen suhteen. Niin kauan kuin käytännöt eivät ole yhdenmukaiset, täytyy kaikkiin tilastoihin suhtautua varauksella. Irania en lähtisi paheksumaan tässä asiassa. Voi hyvinkin olla että toimivat saman toimintamallin mukaisesti kuin THL.

Hesarin jutussa mainittiin seuraavasti: "Tällä hetkellä tartuntojen kokonaismäärää Suomessa ei voida kuin arvioida, mutta THL:n mukaan sairastuneita voi olla 20–30 kertaa enemmän kuin testein vahvistettuja tautitapauksia."

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 19.3.2020 08.49

CassieFin kirjoitti:

Too Late to Sell, Too Early to Buy

Hyvä että on tietoa. Miksi nyt on liian myöhäistä myydä, jos tietää kurssien tulevan alas eli on liian aikaista ostaa mitään? Voisi ostaa myöhemmin takaisin halvemmalla. Ei sillä ettenkö itse uskoisi kurssien laskevan nykytasolta, sitten on tarkoitus lisätä enemmän. Aloittelijana kiinnostaa tämä. 

Aloitin lisäykset liian aikaisin. Maltillisesti edelleen, mutta ajallista hajautusta yritän toteuttaa osto-ohjelmalla. Voi olla että tämä putoaviin puukkoihin tarttuminen ei kannata ja maksan isot oppirahat, mutta riskillä mennään. En edelleenkään usko, että koronavirus tuhoaa lopullisesti maailmantalouden eikä osakekurssit tästä nouse. Pahaa jälkeä se kyllä tekee.

Ostin eilen Fortumia 12,5 € hinnalta ja Sampoa 22,8 €. Fortum uutena entistä halvemmalla ja Sammolla laskin keskihintaa, joka on edelleen korkea. Tällä hetkellä tuntuu, ettei oikein kukaan suosittele ostamista, vaikka hinnat ovat monen osakkeen osalta laskeneet aika paljon.

Näytä koko viesti
Osto-ohjelma - 16.3.2020 09.43

Nordnet ottaa 15 euroa ETF:n ostosta. Tuolla 9 € merkinällä ei saa kuin suomalaisia osakkeita. OP:lla taitaa olla toistaiseksi ilmaiset merkinnät ETF:lle, mutta muita miinuksia. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.3.2020 08.34

Siinä oli mukana hyviäkin päätöksiä. Vähintään kokeilemisen arvoisia. Päätökset olivat odotetusti muiden Euroopan maiden toimien kopiointia. Kun ei ajoissa reagoitu ollenkaan, nyt tehdään kaikki mitä on tehtävissä. Ainakaan ei enää vähätellä tilanteen vakavuutta.

Positiivista oli kuulla testien lisäämisestä. Myöskään altistusstrategiaa ei myönnetty. Toivon todella, ettei sellaista ole suunniteltu. Oma luottamus maan asiantuntijoita kohtaan on ollut koetuksella. Olisin odottanut vähemmän sooloilua ja enemmän kunnioitusta maailman terveysjärjestön asiantuntijuutta kohtaan. 

Olen petterin kanssa samoilla linjoilla ylireagoinnin suhteen. Nyt tapetaan kärpästä liekinheittimellä sen sijaan että oltaisiin ensin kokeiltu kärpäslätkää.

Tänään oli asetettu 50 terveyskeskussairaalan työntekijää koronakaranteeniin Jyväskylässä. Viimeistään tässä vaiheessa voisi olla järkevää lisätä hengityssuojainten käyttöä terveyskeskuksissa.

Näytä koko viesti