Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 16.8.2021 09.22

tonza kirjoitti:

Lasten ja 18-49-vuotiaiden osuus sairaalahoitoon joutuneiden määrästä on ainakin USA:ssa noussut ennätyslukemiin.

Minäkin ajattelin alkuperäisten varianttien aikaan, että vakavan tautimuodon riski on todella pieni, jota se olikin. Delta on käsittääkseni muuttanut pelin siltäkin osin. Ja juuri siitä syystä rokotteiden merkitys on kasvanut merkittävästi myös nuoremmilla. Näkisin, että il Piratan kela oli validi ennen Deltaa ja olin itsekin hyvin pitkälti samaa mieltä silloin. Tilanteiden muuttuessa näkemystenkin olisi hyvä mukautua uuteen tietoon.

USA:ssa lapsia on joutunut sairaalahoitoon koronan vuoksi enemmän kuin koskaan aikaisemmin pandemian aikana.

Viikonloppuna lapsipotilaiden määrä kohosi yli 1900 lapseen, ja moni sairaala USA:ssa kamppailee resurssien äärirajoilla.

Potilailla on todettu koronan herkästi tarttuvaa Delta-varianttia.

Variantti leviää erityisesti maan rokottamattoman väestön keskuudessa.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/89d22c2f-9da0-4429-83c5-678e9b13ea42

Kiitokset Tonza, pitääkin perehtyä lisää myös noihin virusmuunnoksiin, ja toki pyrin siihen että pystyn mielipidettäni muuttamaan tilanteen muuttuessa. Suoraan sanottuna ei ole vain kesän aikaan jaksanut kaikkea uutisointia seurata, kun on ollut niin paljon muuta mielekästä tekemistä ja tiedostan kyllä, että tietämyksessäni on varmasti joiltakin osin aukkoja.

Aika lähdekriittisesti vaan pitää kaikkiin uutisiin suhtautua nykyaikana. Ajattelisin, että tässä todennäköisesti on mielipidevaikuttamista molempiin suuntiin sekä rokotteiden vastustajien että kannattajien puolelta. Välttämättä ei nykypäivänä absoluuttinen totuus ole sekään mitä Iltalehdessä tai Ylellä kerrotaan. Toki todennäköisemmin nämä ovat lähempänä totuutta kuin esim. MV-lehti. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.8.2021 06.59

tappio kirjoitti:

 

il Pirata kirjoitti:

kun taas viruksen saamiseen ja sitä kautta sen haittavaikutuksille altistumiseen on selvästi alle 100% todennäköisyys.

 

Muuten olen tekstistä kovasti samaa mieltä ja itsekin miettisin aika pitkään rokotteen ottamista jos olisin alle 30 vuotias, mutta tämä kohta ei käsittääkseni ole niin selvä.

Jos ja kun korona jää tänne meille kiertämään ja kun aion taas alkaa elämään normaalisti ihmisten keskellä on aika varmaa, että sen tartunnan tulee saamaan jossain vaiheessa kun tarkastelujakso on useamman vuoden pituinen.

Eli vertailu pitäisi tehdä sen mukaan haluaako rokotukset nyt ja tehosteen joka vuosi vai koronan kerran kymmenessä vuodessa. Oma valistumaton arvaukseni on, että alta 30 vuotiaalle noiden vaihtoehtojen riskit voivat olla aika lailla samanlaisia.

Tässä olet kyllä oikeassa. Ajattelin mielessäni lähinnä paria kolmea seuraavaa vuotta, joiden jälkeen rokotteesta on toivottavasti jo enemmän tietoa olemassa ja päätöksenteko on siten myös helpompaa.

Toki tässä on muitakin asioita kuin terveys pelissä. Jos rokotteen ottaminen ja sen ottamatta jättäminen on terveyden kannalta odotusarvoltaan yhtä hyvät ratkaisut, niin mielestäni ehdottomasti rokote silloin kannattaa ottaa. Nyt ainakin näyttää, että rokottamattomien elämää aletaan jossain määrin rajoittamaan verrattuna rokotettuihin. Sosiaalisesti taitaa olla myös selvästi hyväksytympää olla rokotettu ja toki se rokotekattavuuteen liittyvien tavoitteiden takia edistää yhteiskunnan avautumista. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.8.2021 11.26

Itselläni on rokotteen ottaminen vasta harkinnassa. Suhtaudun ihan perus myönteisesti rokotteisiin, mutta tämän koronarokotteen hyödyllisyydestä omalla kohdallani en ole vielä ainakaan vakuuttunut. Nythän puhutaan, että rokotteen on tarkoitus estää vakavat tautimuodot ja pienentää muutenkin oireita. Kuolleiden keski-ikä taitaa pyöriä yli 80 vuodessa ja suurimmalla osalla perusterveistä nuorista tauti on joko lievä tai oireeton. Vakavat tautimuodot ja etenkin kuolemat taitavat olla todella harvinaisia alle 30 v ikäluokassa, johon itse kuulun. 

Koronan tarttuvuuteen rokotteella ei taida olla ainakaan merkittäviä vaikutuksia, kun katsoo esim. Islannin lukuja. Loogisesti voisi päätellä, että rokotetut saattavat tietämättään levittää virusta jopa helpommin kuin rokottamattomat, jos oireet ovat lievempiä rokotetuilla ja testeihin hakeutumisen/pääsyn perusteena on oireiden ilmaantuvuus.

Yksi asia mitä myös mietin on mahdolliset rokotteen pitkäaikaisvaikutukset, joista ei ole vielä tietoa. Mahtaako kukaan oikeasti tietää mitä nämä uudentyyppiset rokotteet tekevät esim. ihmisen luontaiselle puolustusjärjestelmälle? Toki viruksenkin kohdalla puhutaan long covid - oireista. Monesti kuuleekin sanottavan, että rokotteen haittavaikutukset on pienemmät kuin viruksen. Pidän itsekin tätä ihan todennäköisenä skenaariona, mutta ajattelen asiaa myös niin, että ottamalla rokotteen altistun 100% todennäköisyydellä sen mahdollisille haittavaikutuksille, kun taas viruksen saamiseen ja sitä kautta sen haittavaikutuksille altistumiseen on selvästi alle 100% todennäköisyys.

Osaako joku kiihkottomasti perustella, miksi alle 30 vuotiaan terveen ihmisen kannattaa tämän nykytiedon valossa ottaa rokote?

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 6.11.2020 08.28

Kuura kirjoitti:

Betssonilla sama ehto kuin unibetillä. Löytyy pelisäännöistä vedonlyönti osiosta.

Kiitos!

Sieltähän se löytyi hetken etsimisen jälkeen. Samat ehdot Nordicbetillä.

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 6.11.2020 07.08

Kuura kirjoitti:

Muista lukea ehdot kuinka vedot ratkaistaan ennenkuin painat omaisuutesi sisään koska suurimmassa osassa firmoja vedot ratkaistaan jo ennen ensimmäistäkään mahdollista oikeudenkäyntiä ja tämä on hinnoiteltu myös kertoimiinkin sisään

Onko joku löytänyt Bettsonin/Nordicbetin ehtoja vaalien voittajan ratkaisun osalta? Lähinnä kiinnostaa, että pitääkö tässä jäädä jotain uudelleenlaskentoja ja oikeudenkäyntejä odottelemaan.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 16.5.2020 05.54

Fiilismies kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

Tuohan on hieno systeemi, kaikki voittaa. Teslan omistajat voittaa, Tesla voittaa, Teslan osakkeenomistajat ne vasta voittaakin. Kaikille vaan oma Tesla ja Teslan osakkeita, niin taloudellinen riippumattomuus on taattu.

 

Oikeessas oot, vaikka sanoitkin sarkastisesti.

Toinen hyvä esimerkki win-win tilanteesta on Teslan Solar Roof. Ostat katon kotiin joka kerää aurinkoenergiaa kotiisi poistaen sähkölahkusi. Ylimääräisen sähkön voit vielä myydä profitilla pois. Sinä voitat, Tesla voittaa ja osakkeen omistaja voittaa. 

 

En tunne tapausta yksityiskohtaisesti, mutta tulee mieleen että onkohan tuo ihan noin yksinkertaista kuin tuossa esität.

Käytännössä kai tuo voisi parhaiten toimia alueilla, joissa sähkönkulutus ja valon määrä pysyy suhteellisen tasaisena vuodenajasta riippumatta. Järjestelmä on varmaan tuottavimmillaan, kun se juuri kattaa omasta käytöstä syntyvän sähkön kulutuksen.

Jos järjestelmä on ylimitoitettu, niin joutuu myymään sähköä verkkoon. En usko, että se voi mitenkään olla hyvä bisnes, ellei solar roofilla tuotettu sähkö ole tuotantokuluiltaan merkittävästi halvempaa kuin esim. ydinvoimalassa tuotettu sähkö.

Suomen kaltaisissa maissa tulee lisäksi ongelmaksi se, että sähkönkulutus ja toisaalta katon tuottaman sähkön määrä jakaantuu epätasaisesti vuodenaikojen mukaan. Kulutus on pimeään vuoden aikaan suurta ja samalla järjestelmän tuottaman sähkön määrä on pienimmillään. Tämä johtaa väkisin tilanteeseen, että joudut pimeään vuodenaikaan ostamaan sähköä tai jos haluat, että sähkö riittää aina omiksi tarpeiksi, niin järjestelmästä tulee kapasiteetiltaan ylimitoitettu ja joudut myymään sitä muina vuodenaikoina. No periaattessa kai vaihtoehtona olisi helvetinmoinen akusto.

Lisäksi kun sähköä siirretään välillä verkkoon päin ja välillä sitä otetaan verkosta, niin kuka maksaa siirtomaksun? Voisi myös luulla, että veroseuraamuksia syntyy aina kun sähkö vaihtaa omistajaa.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 8.4.2020 04.55

Jeans kirjoitti:

Oli kyllä odotettavissa, että joku odottaa tilaisuuttaan päästä kuittailemaan, jos indeksit lähtee liikkumaan väärään suuntaan. Se on pelin henki, kun näin julkisesti laukoo näkemyksiään smiley

Monen jälkiviisaan olisi hyvä muistaa, että kenelläkään ei ole minkäänlaista velvollisuutta kirjoittaa tänne, saatikka sitten raportoida ostoistaan ja myynneistään avoimesti. Tarpeeksi paljon kun viisastelee, niin saattaa käydä niin, että moni hyvä kirjoittaja pitää analyysinsa jatkossa omana tietonaan.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.3.2020 09.37

tonza kirjoitti:

Tämä on itse asiassa aika sama kuin pokerijaossa, jossa et ole mukana. Jos sulla ei ole kortteja, on helpompi analysoida tilannetta ulkopuolelta, ja riidit on silloin yleensä heittämällä helpommin oikeampia kuin jos olet itse jaossa mukana. Siksi tästä ulkopuolelta on helppo sanoa, että lasku ei ole vielä edes alkanut, ja ostaminen ilman erityisiä erityissyitä rahan polttamista.  

Kiinnostaisi tietää, että kuinka suurta laskua ennakoit, jos -30% lasku ei täytä edes laskun alun tunnusmerkkejä? Vai tarkoitatko laskun ajallista kestoa? 

Oma fiilis on tällä hetkellä se, että vaikka epävarmuus tulee jatkumaan vielä ainakin kuukausia, niin osakemarkkinoilla nousuun lähdön nopeus saattaa tällä kertaa yllättää monet. Itse uskon siihen, että markkina tehostuu koko ajan, mistä seuraa se että muuttunut informaatio menee nopeammin hintoihin. Tämän seurauksena laskut ja nousuun lähdöt nopeutuvat entisaikoihin verrattuna. Nyt ainakin lasku on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Saattaa hyvin käydä, niin että kun tilanne on vielä pahimmillaan, niin markkina on jo tehnyt käänteen. 

Toki aina on mahdollista, että tilanne pitkittyy vuosiksi ja tulee 30-luvun lamaa vastaava kriisi, mutta tällä hetkellä en sen puolesta isosti betsaisi. Sen sijaan jos olisin vakuuttunut, että lasku ei vielä ole edes alkanut, niin löisin isot shortit auki.

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 17.3.2020 08.18

Juniori kirjoitti:

Hei

Löysin muutaman yrityksen, jotka harjoittavat kullan malminetsintää Suomessa. Ovat listattuna Toronton pörssissä (tsx.com) . Onko kenelläkään kokemusta sijoittamisesta näihin? 

Aurion Resources, www.aurionresources.com 
Rupert Resources, www.rupertresources.com  
Mawson Resources, www.mawsonresources.com 
S2 Resources, www.s2resources.com.au
FireFoxGold, www.firefoxgold.com

Vähän vanhaan viestiin vastaan, mutta itsellä on noin 7-8 vuoden sijoituskokemus Junior miners & Exploration -segmentistä. En ole mikään ammattilainen, mutta kantapään kautta on tullut monenlaista opittua näistä. Matkaan on mahtunut parhaillaan yli 2000% osakekohtaisia tuottoja, mutta tälläkin hetkellä on salkussa useita yrityksiä, joista en ole osannut irtautua ajoissa ja niistä on tullut yli 90% turskaa.

Tässä on muutamia ajatuksia/vinkkejä, jotka toivottavasti säästää jonkun nuoren miehen rahoja:

  • Älä usko kaikkia tarinoita. Alalle on pesiytynyt kaikenmaailman käärmeöljykauppiaita, jotka syystä tai toisesta hypettävät tiettyjä osakkeita. Lisäksi on paljon maailmanlopun ennustajia, jotka saarnaavat kullan ylivoimaisuudesta sijoituskohteena. Kannattaa suhtautua näihin tarinoihin vähän kuin käytettyjen autojen kauppaa. Totuus saattaa olla lähtökohtana, mutta jotakin jätetään lähes varmasti sanomatta. Muista myös, että vaikka tarina olisikin totta, niin silti on suuri todennäköisyys, että homma tulee  tavalla tai toisella epäonnistumaan. Itselläni siijoitusuran pahin tappio on tullut kenties maailman parhaasta nikkeli-platina -esiintymästä. Se on vieläkin salkussa odottamassa tappioiden realisointia, näyttäisi olevan -97,8 % tällä hetkellä.
  • Riskit. Kaivostoiminta on bisneksenä jo itsessään todella riskistä, mutta Junior mining & Exploration on vielä moninverroin riskisempää toimintaa kuin useita vuosia toimineen kaivoksen operointi. Kaivostoimintaan liittyy usein myös huomattavia poliittisia riskejä, joita voi olla vaikea arvioida. Monet parhaista esiintymistä sijaitsevat kehittyvissä maissa ja alueilla voi olla levottomuuksia tai voi tapahtua yllättäviä laki- ja veromuutoksia. Toimilupa voidaan myös evätä ympäristösyistä. Toimintaympäristössä voi myös tapahtua yllättäviä muutoksia, esim. sähkökatkot ovat joissakin kehittyvissä maissa yllättävän usein realisoituva riski.
  • Rahoitustilanne. Matka hyvästä esiintymästä kannattavaan kaivostoimintaan on usein tuskallisen pitkä ja kallis. Jos yrityksen rahoitustilanne ei ole poikkeuksellisen hyvä, niin kannattaa valmistautua siihen, että rahaa tullaan keräämään ja alkuperäinen sijoituksesi usein liudentuu matkan varrella.
  • Swingit. Nämä ei ole mitään Nesteitä tai Revenioita, joita voi rauhassa holdailla ja odottaa maltilista kurssikehitystä. +/-10%-20% päivittäiset heilahtelut ovat ihan tavallisia "normaalissakin" markkinatilanteessa. Metallin hinnan vaihtelut vaikuttavat usein todella suurella kertoimella osakkeiden hintaan. Sijoituksesi arvo tulee myös välillä laskemaan kymmeniä prosentteja ilman mitään näkyvää syytä. Myös FOMO tulee hyvin tutuksi, kun seuraamasi yritys yllättäen ottaakin jonkun +150% nousun lyhyessä ajassa. Tappiollisista sijoituksista irtaantuminen on myös poikkeuksellisen vaikeaa, kun alat tottua siihen, että omistuksesi voi olla välillä -75% tappiolla ja ensi vuonna voit hyvinkin olla jo +100% voitolla.
  • Eloonjäämisharha. Tutkiessasi vanhoja kurssikäyriä löydät paljon yrityksiä, jotka on selviytyneet yhdestä tai useammasta yli 90% romahduksesta ja ottaneet aina niiden jälkeen isot jopa tuhansien prosenttien nousut. Suurin osa vastaavista yrityksistä on mennyt nurin ja niiden käyriä et löydä pörssiä tutkimalla. Kun sijoitat tämän segmentin yritykseen, niin aina todennäköisin skenaario on, että sinulle ei jää lopulta muuta kuin tuulenhuuhtoma perse.
  • Pienennä normaalia panoskokoasi. Kun olet mielestäsi löytänyt hyvän kohteen, niin todennäköisesti tekisi mieli painaa isosti kiinni. Näät varmasti mielessäsi 1000% nousut. Muista kuitenkin, että suurin osa sijoituksistasi tulee olemaan tappiollisia. Suosittelen, että jaat ainakin viidellä normaalin panoskokosi. Todennäköisesti joudut myös heittämään hyvää rahaa huonon perään, mahdollisesti useampaan kertaan.
  • Tiimi. Yritä löytää sellainen yritys, jota operoi tiimi, jolla on näyttöjä aiemmista onnistuneista hankkeista. Lisäksi avainhenkilöillä tulisi mielellään olla merkittävän kokoisia sijoituksia yhtiössä.
  • All-in costs (AIC). Arvio AIC -luvusta kertoo siitä, kuinka paljonko tuotanto maksaa kaivoksen elinkaaren aikana (kullan tapauksessa $/oz). Jos luku on matala, niin kaivostoiminta on kannattavaa matalammalla metallin hinnalla. Luvun ollessa korkea hinnan pitää olla hyvällä tasolla, jotta kaivostoiminta on ylipäätänsä kannattavaa. Korkean AIC:n kaivoksen toimintaan saattaminen on riskisempää ja myös vipuvaikutus metallin hintaan on suurempi.
  • Hajautus. Älä mene all-in tähän segmenttiin. Junior miners & Exploration näyttää paljon houkuttelevammalta kuin onkaan. Toistan vielä kerran, että suurin osa sijoituksistasi tulee olemaan tappiollisia, jos teet tätä vähänkään pidempään.
  • Mieti mistä etusi tulee. Vastapuolella on ammattimaisia sijoittajia ja geologeja, joilla voi lisäksi olla sinua parempaa paikallistuntemusta. Onko kovin realistista ajatella, että suomalainen piensijoittaja osaa määritellä heitä paremmin esim. Perussa sijaitsevan esiintymän arvon.

Itse olen tässä hommassa niin sanotusti "omillaan tai vähän voitolla", mutta olen viime aikoina omalta kohdaltani pohtinut tuota viimeistä bullettia. En usko, että itselläni on etua markkinaan verrattuna Junior miners & Exploration -segmentissä, vaan hyvällä onnella on todennäköisesti ollut osuutta asiaan. Olenkin viime aikoina muuttanut sijoitusstrategiaa, enkä ole tehnyt uusia sijoituksia ko. yrityksiin. Kaivosliiketoimintaan toki tulee edelleen sijoitettua, mutta ainakin itselleni Junior mining & Exploration on liian vaikea alue hallittavaksi, niin että voisin kuvitella olevani ns. smart moneyn puolella.

 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 17.3.2020 05.54

Eikös vedonlyönnissä ja slottipelaamisessa nykyään ole trendinä, että mobiilipelaamisen markkinaosuus kasvaa.

Onko kokemuksia tai arvioita, että miten Aspiren mobiiliapplikaatio pärjää tässä kilpailussa? Jos tuote on ihan sysipaska, niin vaikea on nähdä, että nykypäivänä muut kuin ongelmapelurit tai bonushaukat jaksaisivat niillä veivata.

Näytä koko viesti