Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 16.5.2020 05.54

Fiilismies kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

Tuohan on hieno systeemi, kaikki voittaa. Teslan omistajat voittaa, Tesla voittaa, Teslan osakkeenomistajat ne vasta voittaakin. Kaikille vaan oma Tesla ja Teslan osakkeita, niin taloudellinen riippumattomuus on taattu.

 

Oikeessas oot, vaikka sanoitkin sarkastisesti.

Toinen hyvä esimerkki win-win tilanteesta on Teslan Solar Roof. Ostat katon kotiin joka kerää aurinkoenergiaa kotiisi poistaen sähkölahkusi. Ylimääräisen sähkön voit vielä myydä profitilla pois. Sinä voitat, Tesla voittaa ja osakkeen omistaja voittaa. 

 

En tunne tapausta yksityiskohtaisesti, mutta tulee mieleen että onkohan tuo ihan noin yksinkertaista kuin tuossa esität.

Käytännössä kai tuo voisi parhaiten toimia alueilla, joissa sähkönkulutus ja valon määrä pysyy suhteellisen tasaisena vuodenajasta riippumatta. Järjestelmä on varmaan tuottavimmillaan, kun se juuri kattaa omasta käytöstä syntyvän sähkön kulutuksen.

Jos järjestelmä on ylimitoitettu, niin joutuu myymään sähköä verkkoon. En usko, että se voi mitenkään olla hyvä bisnes, ellei solar roofilla tuotettu sähkö ole tuotantokuluiltaan merkittävästi halvempaa kuin esim. ydinvoimalassa tuotettu sähkö.

Suomen kaltaisissa maissa tulee lisäksi ongelmaksi se, että sähkönkulutus ja toisaalta katon tuottaman sähkön määrä jakaantuu epätasaisesti vuodenaikojen mukaan. Kulutus on pimeään vuoden aikaan suurta ja samalla järjestelmän tuottaman sähkön määrä on pienimmillään. Tämä johtaa väkisin tilanteeseen, että joudut pimeään vuodenaikaan ostamaan sähköä tai jos haluat, että sähkö riittää aina omiksi tarpeiksi, niin järjestelmästä tulee kapasiteetiltaan ylimitoitettu ja joudut myymään sitä muina vuodenaikoina. No periaattessa kai vaihtoehtona olisi helvetinmoinen akusto.

Lisäksi kun sähköä siirretään välillä verkkoon päin ja välillä sitä otetaan verkosta, niin kuka maksaa siirtomaksun? Voisi myös luulla, että veroseuraamuksia syntyy aina kun sähkö vaihtaa omistajaa.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 8.4.2020 04.55

Jeans kirjoitti:

Oli kyllä odotettavissa, että joku odottaa tilaisuuttaan päästä kuittailemaan, jos indeksit lähtee liikkumaan väärään suuntaan. Se on pelin henki, kun näin julkisesti laukoo näkemyksiään smiley

Monen jälkiviisaan olisi hyvä muistaa, että kenelläkään ei ole minkäänlaista velvollisuutta kirjoittaa tänne, saatikka sitten raportoida ostoistaan ja myynneistään avoimesti. Tarpeeksi paljon kun viisastelee, niin saattaa käydä niin, että moni hyvä kirjoittaja pitää analyysinsa jatkossa omana tietonaan.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.3.2020 09.37

tonza kirjoitti:

Tämä on itse asiassa aika sama kuin pokerijaossa, jossa et ole mukana. Jos sulla ei ole kortteja, on helpompi analysoida tilannetta ulkopuolelta, ja riidit on silloin yleensä heittämällä helpommin oikeampia kuin jos olet itse jaossa mukana. Siksi tästä ulkopuolelta on helppo sanoa, että lasku ei ole vielä edes alkanut, ja ostaminen ilman erityisiä erityissyitä rahan polttamista.  

Kiinnostaisi tietää, että kuinka suurta laskua ennakoit, jos -30% lasku ei täytä edes laskun alun tunnusmerkkejä? Vai tarkoitatko laskun ajallista kestoa? 

Oma fiilis on tällä hetkellä se, että vaikka epävarmuus tulee jatkumaan vielä ainakin kuukausia, niin osakemarkkinoilla nousuun lähdön nopeus saattaa tällä kertaa yllättää monet. Itse uskon siihen, että markkina tehostuu koko ajan, mistä seuraa se että muuttunut informaatio menee nopeammin hintoihin. Tämän seurauksena laskut ja nousuun lähdöt nopeutuvat entisaikoihin verrattuna. Nyt ainakin lasku on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Saattaa hyvin käydä, niin että kun tilanne on vielä pahimmillaan, niin markkina on jo tehnyt käänteen. 

Toki aina on mahdollista, että tilanne pitkittyy vuosiksi ja tulee 30-luvun lamaa vastaava kriisi, mutta tällä hetkellä en sen puolesta isosti betsaisi. Sen sijaan jos olisin vakuuttunut, että lasku ei vielä ole edes alkanut, niin löisin isot shortit auki.

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 17.3.2020 08.18

Juniori kirjoitti:

Hei

Löysin muutaman yrityksen, jotka harjoittavat kullan malminetsintää Suomessa. Ovat listattuna Toronton pörssissä (tsx.com) . Onko kenelläkään kokemusta sijoittamisesta näihin? 

Aurion Resources, www.aurionresources.com 
Rupert Resources, www.rupertresources.com  
Mawson Resources, www.mawsonresources.com 
S2 Resources, www.s2resources.com.au
FireFoxGold, www.firefoxgold.com

Vähän vanhaan viestiin vastaan, mutta itsellä on noin 7-8 vuoden sijoituskokemus Junior miners & Exploration -segmentistä. En ole mikään ammattilainen, mutta kantapään kautta on tullut monenlaista opittua näistä. Matkaan on mahtunut parhaillaan yli 2000% osakekohtaisia tuottoja, mutta tälläkin hetkellä on salkussa useita yrityksiä, joista en ole osannut irtautua ajoissa ja niistä on tullut yli 90% turskaa.

Tässä on muutamia ajatuksia/vinkkejä, jotka toivottavasti säästää jonkun nuoren miehen rahoja:

  • Älä usko kaikkia tarinoita. Alalle on pesiytynyt kaikenmaailman käärmeöljykauppiaita, jotka syystä tai toisesta hypettävät tiettyjä osakkeita. Lisäksi on paljon maailmanlopun ennustajia, jotka saarnaavat kullan ylivoimaisuudesta sijoituskohteena. Kannattaa suhtautua näihin tarinoihin vähän kuin käytettyjen autojen kauppaa. Totuus saattaa olla lähtökohtana, mutta jotakin jätetään lähes varmasti sanomatta. Muista myös, että vaikka tarina olisikin totta, niin silti on suuri todennäköisyys, että homma tulee  tavalla tai toisella epäonnistumaan. Itselläni siijoitusuran pahin tappio on tullut kenties maailman parhaasta nikkeli-platina -esiintymästä. Se on vieläkin salkussa odottamassa tappioiden realisointia, näyttäisi olevan -97,8 % tällä hetkellä.
  • Riskit. Kaivostoiminta on bisneksenä jo itsessään todella riskistä, mutta Junior mining & Exploration on vielä moninverroin riskisempää toimintaa kuin useita vuosia toimineen kaivoksen operointi. Kaivostoimintaan liittyy usein myös huomattavia poliittisia riskejä, joita voi olla vaikea arvioida. Monet parhaista esiintymistä sijaitsevat kehittyvissä maissa ja alueilla voi olla levottomuuksia tai voi tapahtua yllättäviä laki- ja veromuutoksia. Toimilupa voidaan myös evätä ympäristösyistä. Toimintaympäristössä voi myös tapahtua yllättäviä muutoksia, esim. sähkökatkot ovat joissakin kehittyvissä maissa yllättävän usein realisoituva riski.
  • Rahoitustilanne. Matka hyvästä esiintymästä kannattavaan kaivostoimintaan on usein tuskallisen pitkä ja kallis. Jos yrityksen rahoitustilanne ei ole poikkeuksellisen hyvä, niin kannattaa valmistautua siihen, että rahaa tullaan keräämään ja alkuperäinen sijoituksesi usein liudentuu matkan varrella.
  • Swingit. Nämä ei ole mitään Nesteitä tai Revenioita, joita voi rauhassa holdailla ja odottaa maltilista kurssikehitystä. +/-10%-20% päivittäiset heilahtelut ovat ihan tavallisia "normaalissakin" markkinatilanteessa. Metallin hinnan vaihtelut vaikuttavat usein todella suurella kertoimella osakkeiden hintaan. Sijoituksesi arvo tulee myös välillä laskemaan kymmeniä prosentteja ilman mitään näkyvää syytä. Myös FOMO tulee hyvin tutuksi, kun seuraamasi yritys yllättäen ottaakin jonkun +150% nousun lyhyessä ajassa. Tappiollisista sijoituksista irtaantuminen on myös poikkeuksellisen vaikeaa, kun alat tottua siihen, että omistuksesi voi olla välillä -75% tappiolla ja ensi vuonna voit hyvinkin olla jo +100% voitolla.
  • Eloonjäämisharha. Tutkiessasi vanhoja kurssikäyriä löydät paljon yrityksiä, jotka on selviytyneet yhdestä tai useammasta yli 90% romahduksesta ja ottaneet aina niiden jälkeen isot jopa tuhansien prosenttien nousut. Suurin osa vastaavista yrityksistä on mennyt nurin ja niiden käyriä et löydä pörssiä tutkimalla. Kun sijoitat tämän segmentin yritykseen, niin aina todennäköisin skenaario on, että sinulle ei jää lopulta muuta kuin tuulenhuuhtoma perse.
  • Pienennä normaalia panoskokoasi. Kun olet mielestäsi löytänyt hyvän kohteen, niin todennäköisesti tekisi mieli painaa isosti kiinni. Näät varmasti mielessäsi 1000% nousut. Muista kuitenkin, että suurin osa sijoituksistasi tulee olemaan tappiollisia. Suosittelen, että jaat ainakin viidellä normaalin panoskokosi. Todennäköisesti joudut myös heittämään hyvää rahaa huonon perään, mahdollisesti useampaan kertaan.
  • Tiimi. Yritä löytää sellainen yritys, jota operoi tiimi, jolla on näyttöjä aiemmista onnistuneista hankkeista. Lisäksi avainhenkilöillä tulisi mielellään olla merkittävän kokoisia sijoituksia yhtiössä.
  • All-in costs (AIC). Arvio AIC -luvusta kertoo siitä, kuinka paljonko tuotanto maksaa kaivoksen elinkaaren aikana (kullan tapauksessa $/oz). Jos luku on matala, niin kaivostoiminta on kannattavaa matalammalla metallin hinnalla. Luvun ollessa korkea hinnan pitää olla hyvällä tasolla, jotta kaivostoiminta on ylipäätänsä kannattavaa. Korkean AIC:n kaivoksen toimintaan saattaminen on riskisempää ja myös vipuvaikutus metallin hintaan on suurempi.
  • Hajautus. Älä mene all-in tähän segmenttiin. Junior miners & Exploration näyttää paljon houkuttelevammalta kuin onkaan. Toistan vielä kerran, että suurin osa sijoituksistasi tulee olemaan tappiollisia, jos teet tätä vähänkään pidempään.
  • Mieti mistä etusi tulee. Vastapuolella on ammattimaisia sijoittajia ja geologeja, joilla voi lisäksi olla sinua parempaa paikallistuntemusta. Onko kovin realistista ajatella, että suomalainen piensijoittaja osaa määritellä heitä paremmin esim. Perussa sijaitsevan esiintymän arvon.

Itse olen tässä hommassa niin sanotusti "omillaan tai vähän voitolla", mutta olen viime aikoina omalta kohdaltani pohtinut tuota viimeistä bullettia. En usko, että itselläni on etua markkinaan verrattuna Junior miners & Exploration -segmentissä, vaan hyvällä onnella on todennäköisesti ollut osuutta asiaan. Olenkin viime aikoina muuttanut sijoitusstrategiaa, enkä ole tehnyt uusia sijoituksia ko. yrityksiin. Kaivosliiketoimintaan toki tulee edelleen sijoitettua, mutta ainakin itselleni Junior mining & Exploration on liian vaikea alue hallittavaksi, niin että voisin kuvitella olevani ns. smart moneyn puolella.

 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 17.3.2020 05.54

Eikös vedonlyönnissä ja slottipelaamisessa nykyään ole trendinä, että mobiilipelaamisen markkinaosuus kasvaa.

Onko kokemuksia tai arvioita, että miten Aspiren mobiiliapplikaatio pärjää tässä kilpailussa? Jos tuote on ihan sysipaska, niin vaikea on nähdä, että nykypäivänä muut kuin ongelmapelurit tai bonushaukat jaksaisivat niillä veivata.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 16.3.2020 12.10

Näyttäisi futuurit olevan kauttalinjan noin 3% pakkasella tätä kirjoittaessa. Lähteenä investing.com

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.3.2020 07.43

Mahtaako pitää paikkaansa, että USA:ssa negatiivisesta koronavirustestituloksesta tulee tuhansien dollareiden lasku testatulle itselleen?

Törmäsin tähän väitteeseen tällä videolla noin 4 min kohdalla: https://youtu.be/5TZkkCpK-rs?t=240

Videohan on South China Morning Postin julkaisema, joten en tiedä onko tuo sitten propagandaa vai totta. Nopealla haulla en löytänyt vahvistusta väitteelle, mutta amerikan tuntien saattaisi olla hyvin mahdollistakin.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 12.3.2020 09.11

Ilmeisesti et pidä indeksishorttia tällä hetkellä riskituottosuhteeltaan riittävän houkuttelevana verrattuna pienyhtiö longiin, kun olet kääntynyt niissä jo ostolaidalle ja varaat ammukset niihin.

Miten näet tuon koronatilanteen USA:ssa markkinoiden näkökulmasta? Testausmäärät on olleet suhteellisen pieniä, ja viruksen laajaa leviämistä ei oletettavasti voida enää siellä pysäyttää. Nyt laitettiin rajat kiinni Euroopasta tuleville, mutta itse en ainakaan usko, että sillä on enää tässä kohtaa kovin suurta vaikutusta viruksen leviämiseen USA:n sisällä. Itse mietiskelen, että mahtaako markkinoille tulla vielä pettymyksenä viruksen laajamittainen leviäminen USA:ssa ja nähdäänkö siinä kohtaa vielä raju myyntipaniikki.

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 9.2.2020 08.42

Rajulta vaikuttaa viime päiven nousu hakumäärissä:

 

Verrokkina Bitcoinin hakumäärät:

 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 26.1.2020 07.04

Aika kovaa tulosta olet kasinobonuksista onnistunut tekemään. Itse olen jonkinverran vedonlyöntibonuksia suorittanut ja niistä on suuruusluokkaa 2,5 k€ voittoa jäänyt. Parhaat bonukset alkaa olla niistä suoritettu, ja raha kun aina kiinnostaa, niin pitänee itsekin katseita suunnata slottien suuntaan.

Perehdyin muutamien sivustojen bonusehtoihin, ja jäi vaikutelma, että kovasti yrittävät karkottaa bonushuoria. Esim. Ahti Games:

"44. Pidätämme oikeuden tarkistaa tilitietoja ja lokit aika ajoin, mistä syystä tahansa. Jos sellaisessa tarkastuksessa selviää, että asiakas osallistuu sääntöjenvastaiseen pelaamiseen, jonka oman harkintamme perusteella katsomme olevan väärinkäyttöä, pidätämme oikeuden peruuttaa asiakkaan oikeuden saada tarjous.

50. Tarjoukset ja bonukset ovat olemassa arvokkaiden pelaajiamme palkitsemiseksi – Meillä on nollatoleranssikäytäntö bonusväärinkäyttöön ja vilpilliseen toimintaan. Pidätämme oikeuden estää bonukset miltä tahansa pelaajalta, jonka katsotaan käyttävän väärin tarjouksiamme. Jos vilpillistä toimintaa tai väärinkäyttöä epäillään, pidätämme oikeuden bonuksien ja voittojen poistamiseen tililtä.

51. Reilu peli tarkoittaa tallettamista tarkoituksena pelata / riskeerata varat jotka talletit.

52. Bonukset/ilmaiskierrosten voitot ovat osa reilua peliä. Kuka tahansa pelaaja, joka ottaa osaa tällaisiin tarjouksiin ja yrittää kotiuttaa rahat noudattamatta reilua peliä, menettää voittonsa, ja häntä estetään ottamasta osaa tuleviin tarjouksiin. "

Näistä ehdoista tulkitsen, että jos on pelaamisen lähtökohtana tarkoitus jäädä peleistä voitolle, niin se on kiellettyä.

Osaatko slottiammattilaisena sanoa, että onko nämä lähinnä vaan bonushaukkojen pelottelua vai tuleeko useinkin ongelmia (laitetaan tili jäihin, estetään kotiutus etc.)?

Lisäksi kiinnostaisi tietää, mistä etsit noita hyviä bonuksia matalalla kierrätyksellä? Suurin osa näyttää vaativan 35x tai ylikin kiertoa. Hurjalta tuntuu, että olet noin 15k € edestä onnistunut löytämään tästä parempia bonuksia. yes

 

Näytä koko viesti