17.3.2020 - 08:28 #34195

-Koga-

+20
Liittynyt:
28.3.2018
Viestejä:
53

Tää on tosiaan monimutkainen asia. Jos nyt ei toimittais isosti ja rajoitettais leviämistä rankalla kädellä niin terveydenhoitojärjestelmämme ei millään kestäisi iskua. Paljon kuolisi niitä vanhoja, mutta tosi moni nuorikin tarvitsee koronassa sairaalahoitoa. Resussit eivät todennäköisesti riitä edes nyt vaikka tehdään suuriakin rajoitteita leviämisen hidastamiseksi. Myös nuoria tulisi kuolemaan paljon. Ihmisten luottamus koko järjestelmään heikkenesi ja tästä jäisi pitkäaikaisia traumoja. Myös hoitajat ja lääkärit tulevat olemaan todennäköisesti jo nykylinjalla äärirajoilla ja tekemään vaikeita valintoja.

Toisaalta olen täysin samaa mieltä siitä että nykylinjalla talous ottaa ison iskun ja senkin vuoksi moni tulee kuolemaan. Se vaan että ei tehtäisi isoja juttuja leviämisen hidastamiseksi ei ole mielestäni realistinen vaihtoehto, koska sairaaloiden resurssit eivät riittäisi likimainkaan edes pelkästään nuorten hoitoon.

Kiitos muuten mahtavasta blogista. Tullut lueskeltua jo vuosia pokeritiedon puolelta.

0
0
17.3.2020 - 09:14 #34203

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
PikkuPro kirjoitti:

"jakamaton ihmisarvo" ja "ei saa puhua rahasta kun ihmiselämät kyseessä"

Tämähän on sijoitamiseen keskittyvä foorumi. Joten on tyhmää tulla avautumaan sijoitusfoorumillen siitä, että täällä keskustellaan nimenomaan sijoittamisesta. Sen sijaan sijoittamiseen kuuluu myös sijoittajat, joten omista tuntemuksistaan nousuissa ja laskuissa saa ja pitää saada keskustella. Minulla ei vain oikein ole nihin mitään sanottavaa, kun olen kokenut jo niin monta kriisiä markkinoilla ja tiedän, että niitä tulee ja menee.

Oikeastaan sijoittaminen laskuissa tukee yhteiskuntaa ja ylläpitää yhteiskuntarauhaa. Kun talous (ja kurssit) ei täysin romahda, niin yhteiskunta ei sorru kaaokseen ja on helpompi ylläpitää rauhaa. Kansa saa ainakin leipää, joka on yksi pereusedellytys.

0
0
17.3.2020 - 11:06 #34220

Anton

+17
Liittynyt:
8.8.2018
Viestejä:
80
PikkuPro kirjoitti:

Oma intuitio vaan se, että kun on tällaisestä äkillisestä tilanteesta kyse, niin se melko todennäköisesti myös hälvenee yllättävän äkkiä sitten kun sen aika on, samoin kuin edeltäjänsä. Ja kun tulee yleinen tietoisuus, että kriisi on poistumassa niin nollakorkoaikana massiivisten likviditunkujen alainen markkina kääntyy nopsaan kuten kävi Finanssikriisissä ja monelle jää käkyt käteen, otaksun. Siis se käänne tulee ENNEN kuin tulee yleinen tietoisuus, että kriisi on hellittämässä.

Mutta tosiaan: olen arvioinut väärin tämän kriisin syvyyden ainakin siinä, että yhteiskunnat ja ihmiset pitkälti ovat alkushokissa päättäneet lopettaa elämisen. Musta olisi ollut aika no brainer, että koitetaan vähentää tautipiikkiä mutta että tämän takia koitetaan taloudellista joukkoitsemurhaa (yhteiskuntien lockdown) yllätti kyllä mut. Nopsa tilanne, joku line on pakko ottaa nopsasti koska ei-reagointikin on line. Englanti vetää vähän eri linjaa, Suomen linja itseasiassa musta ihan fiksu mutta se ei nyt paljon auta, kun olemme niin kiinteä osa globaalia taloutta.

Toinen mutuni sitten on se, että vaikka loogisesti ajatellen näyttää nyt siltä, että esimerkiksi kaikki lentoyhtiöt ja risteilyfirmat menee pääomavaltaisina nopsaan konkkaan niin 1) maailmanloppuun ei kannata taloudellisesti varautua ja vielä oleellisemmin 2) katastrofitilanteissakaan ei talous ja yhteiskunnatkaan jää loputtomasti tumput suorassa odottelemaan kuolemaansa. vielä ollaan alkushokissa, se on pitkittynyt koska tilanteeseen tulee uusia shokkeja päälle niin ihmiset ja yhteiskunnat ei pysy vielä perässä. Viimeisimpänä nyt lentoliikenteen ilmeinen aika totaalinen lockdown. Luulen, että hallituksilta ja keskuspankeilta tulee melkomoisia vastatoimia, ettei esimerkiksi lentoliikenteen sinällään terveet toimivat mene konkkaan tämän poikkeustilanteen takia.

Samoin kun kunnon pokeridownarissa auttaa, kun miettii niitä entisiä kauhudownareita ja että niistä on selvinnyt, niin tässä kriisin alkushokkivaiheessa perspektiiviä voi antaa miettiä aiempia katastrofeja ja että niistäkin on tultu läpi. Espanjantautiin ja WWI meni se 60-110 miljoonaa yhteensä, 20-luku oli sitten jo nopean kehityksen aikaa. WWII meni taas kaikkinensa joku 50 miljoonaa ja koko Eurooppa paskana - eipä tossakaan montaa vuotta mennyt niin eeppinen upswing. Molemmissa niitettiin erityisesti parhaassa työiässä olevia miehiä, nyt menee vanhuksia jotka superkylmästi (mutta perspektiiviä antamaan) aikoinaan heivattiin kalliolta yhteiskuntaa rasittamasta. Nyt ei ole vielä meillä perspektiiviä koska ollaan alkushokissa. 

Tuskin tämä on maailmanloppu tai edes taloudellinen maailmanloppu ja jos on niin eipä siihen kannata kauheasti varautua. Mökin jätevesisäiliön tosin tyhjennytin - jos vaikka muutaman viikon päästä on palvelua hankalammin saatavissa.

Mitä mieltä olet siitä että Trump sanoi tämän tilanteen todennäköisesti kestävän puoli vuotta tai yli (lääkäri korjasi että mennään 15pv kerralla mutta 6kk vaikutti olevan se aikaraja mitä olivat miettineet). Eli baarit,tapahtumat,lennot,risteilyt,koulut,työpaikat ym. Paikat missä ihmiset kokoontuvat yritetään pitää suljettuina. Jos tämä pitää paikkansa ja nämä tartunnat jatkavat nousua USA:ssa joka tapahtuu koska ovat aloittaneet isot toimet että kansalaiset pääsevät ottamaan testin niin eikö silloin pohjat ole vielä kaukana. Tähän lisätään miten EU-maat sulkevat rajansa ja huomataan että nämä maat eivät osaa selvityä hyvin tällaisesta tilanteesta. 

En itse usko että nämä karanteenit tulevat toimimaan (tarkoitan ettei niillä pysäytetä koko virus). Sanotaan että toimisi niin silloin pitäisi sulkea muilta rajat kunnes kaikki tartunnat ovat ohi mikä ei ole realistista. Joten nyt tehdään taloudellinen itsemurha ja samalla epäilen että tautia ei saada kuriin sillä tavalla että nämä toimenpiteet olisivat sen arvoisia. 

Hyvin todennäköistä että pohjat eivät ole vielä nähty ja ainoa varma keino ulos on rokotteet 

Asiat jotka pudottavat markkinoita

-Tulosjulkaisut

-USA tartuntojen määrän kasvu

-Ensimmäiset konkurssit

-Työttömyyden kasvu

Asiat jotka nostavat markkinoita

-Rokote

-Tartuntojen hidastuminen

-kaupat avaavat jälleen ovet

-Kiinassa saadan puhtaat paperit

-ECB, FED ym tukevat yrityksiä ja markkinoita

 

0
0
17.3.2020 - 13:25 #34249

tappio

+632
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
338

Kun muistetaan aina, että poliitikon päätehtävänä on varmistaa itselleen voitto seuraavissa vaaleissa eikä kansakunnan paras niin tämäkin homma on helppo ymmärtää. Jos joku pääministeri nyt sanoisi, että laskettiin tässä porukalla, että säästetään ihmiset talouslamalta, nuorisotyöttömyydeltä ja yrittäjien itsemurhilta viiden vuoden päästä sillä, että ei lamauteta yhteiskuntaa, mutta siitä seuraa sitten vanhuksien kuolemia nyt heti niin varmaa olisi, että duuni loppuisi seuraaviin vaaleihin ja ne olisivat vielä ennenaikaiset.

0
0
17.3.2020 - 13:42 #34253

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Turms kirjoitti:

Täysin samaa mieltä. Vakavasti sairaiden vanhusten elämän luonnoton ja järjetön pitkittäminen on myös ekologisesti täysin järjetöntä. Tuolla on satoja tai tuhansia hoitokoteja täynnä alzheimer -potilaita, jotka laahustavat vaipoissa, kärsivät epileptisistä kohtauksista, eivätkä muista kuin korkeintaan oman nimensä. Coronan päästäminen tällaiselle osastolle olisi armollinen teko, ja antaisi mahdollisuuden panostaa potilaisiin, joilla on vielä elämä edessä.

Jaa, kommentit olivakin erilaisia kuin oletin. Avasin ketjun vasta kun olin kunnolla hereillä koska arvelin tulevani niin huonolle tuulelle. 

Täytyy Turms sanoa, että sulla ei ainakaan itsesuojeluvaistoa liikaa ole, respect. ;D En sano mitään muista mutta omasta elämästä mulla on jotain perspektiiviä sanoa koska oon ollut kovissa paikoissa: 1999 Aortan dissekaatio jossa viikko sydänteholla ja kaksi normiteholla, kuusi leikkausta jossa mm. yhdessä olivat jo kärräämässä amputaatioon. Muunmuassa kesti 1,5 kuukautta ennenkuin selvisi, voinko kävellä enää koskaan tai tulevatko munuaiset ikinä toimimaan. Mulle tuli selkeä line, että teen kaikkeni mitä voin mutta jos ei elämisen arvoinen elämä palaa, niin rullaan ikkunasta ulos. Tämä ei ollut mitään whineä ja eoätoivoa vaan oma ratkaisuni, juttu ei ole elämä vaan elämisen arvoinen elämä ja liikuntakyvytön ja loputon dialyysihoito eivät kiinnostaneet jos muuta ei olisi tarjolla. Toisaalta line antoi energiaa tehdä kaikkensa mitä voi parantuakseen, hoitajat sanoivat papille "tilanne on vakava, potilas on pirteä".

2014 Tuli (dissekaatioon liittyvä) aivoinfarkti, taas meni liikuntakyky kun toinen puoli halvaantui. Toinen käsi toimi niin luin netistä hoito-ohjeita ja se oli basicly "treenaa niin paljon kuin voit heti kun voit". Pompin luvatta yhdellä jalalla vessaan ja lyyhistyin matkalla lattialle kun voimat loppu. Pöllin käytävältä rollaattorin itselleni, parkkeerasin sängyn ja ikkunan väliin, tätä ette ota. Loppuaikoina Jenkeissä sairaalassa juoksin käytäviä tippapulloon tukien kun oikea puoli oli edelleen heikko. Vittu ennen aamiaista lähdin eka lenkille käytäville ja olin kuin urheilija sairaalassa. Tein vasempaan tukien punnerruksia 50 päivässä jne. Eli mulle se juttu ei ole elämä vaan elämisen arvoinen elämä ja jos tilanne tulee sellaiseksi, niin lähden kun itse haluan.

Normaalielämä tosiaan loppuu kaupungista, taidan pian lähteä Corona-evakkoon mökille. En koska pelkäisin Coronaa itseni tai lasteni puolesta vaan koska jos kaupungissa ei ole enää muuta tarjolla kuin rajoituksia niin mökillä on sentään tilaa telmiä. Sitä ennen Taalat lihoiksi jos Tavex on vielä tänään auki.

0
0
17.3.2020 - 16:58 #34291

ravimies

+35
Liittynyt:
5.3.2020
Viestejä:
26

Itse olen ilmeisesti jonkin asteinen psykopaatti, koska en ole käytännössä ollenkaan huolissani tästä koronasta. Näin keski-ikäisenä on jo nähnyt kuolemaa aikalailla ja olen oppinut hyväksymään sen olevan osa elämää. Mun ajatusmaailmassa tää Covid-19 on hyvin oikeudenmukainen tauti (verrattuna esim. sikainfluenssaan). Tappaa vanhat ja sairaat ihmiset. Näinhän käy luonnossakin, vanhat ja sairaat eläimet eivät selviä. Mun silmissä panikoivat ihmiset eivät tajua kokonaisuutta ja mittasuhteita, esim. kuinka moni koronaan kuolleista vanhuksista olisi kuollut lähiaikoina lähes mihin vain vanhuuden aiheuttamiin kuolemiin jne.

Mitä tulee tohon PikkuPron mainitsemaan elämisen arvoiseen elämään: Kaverin faija on yksityisessä hoivakodissa ja kun välillä siellä itsekin vierailen, näen mm. ihmisiä jotka katselevat oleskeluhuoneessa päivittäin tv:tä tuntitolkulla. Oli se tv päällä tai ei. Suosittelisin kaikille käyntiä tuollaisessa paikassa. Luulen että moni ottaisi mielellään kuolettavan koronaviruksen, niin ihmeelliseltä kuin se voi monista tuntua.

Mielestäni media on suurin syyllinen tähän panikointiin. Lisäksi olisin toivonut eri foorumeilla, myös Sijoitustiedon Covid-19 keskusteluun tiukempaa moderointia keskustelun ohjaamiseksi asialliseen suuntaan. Jos siellä 9/10 henkilöstä huutaa että Suomessa tehdään kaikki päin vittua ja kuollaan kaikki, todennäköisesti sen joku uskookin.

0
0
17.3.2020 - 17:19 #34294

Aki Pyysing

+11666
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6531
ravimies kirjoitti:

 Lisäksi olisin toivonut eri foorumeilla, myös Sijoitustiedon Covid-19 keskusteluun tiukempaa moderointia keskustelun ohjaamiseksi asialliseen suuntaan. Jos siellä 9/10 henkilöstä huutaa että Suomessa tehdään kaikki päin vittua ja kuollaan kaikki, todennäköisesti sen joku uskookin.

Ongelmana tässä oli, että Sijoitustiedon ylläpidolla ei ollut eikä ole varmaa tietoa koronan kehityksestä. Jos lähdemme moderoimaan perustellun "kuollaan kaikki" -näkemyksen ja sitten kuollaankin kaikki, tulee kiirastulijonossa pahasti mykyä.

Yritimme kyllä silmissämme pahimpia koohkaajia ja ilman mitään perusteita liikkenteessä olevia parhaamme mukaan pitää kurissa ja järjestyksessä. Mikä on haastavaa puuhaa.

Kiitos palautteesta, antaa lisäuskoa siihen, että moderointia kannattaa tosiaan tehdä.

0
0
17.3.2020 - 17:40 #34296

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203
Aki Pyysing kirjoitti:

 

ravimies kirjoitti:

 Lisäksi olisin toivonut eri foorumeilla, myös Sijoitustiedon Covid-19 keskusteluun tiukempaa moderointia keskustelun ohjaamiseksi asialliseen suuntaan. Jos siellä 9/10 henkilöstä huutaa että Suomessa tehdään kaikki päin vittua ja kuollaan kaikki, todennäköisesti sen joku uskookin.

 

Ongelmana tässä oli, että Sijoitustiedon ylläpidolla ei ollut eikä ole varmaa tietoa koronan kehityksestä. Jos lähdemme moderoimaan perustellun "kuollaan kaikki" -näkemyksen ja sitten kuollaankin kaikki, tulee kiirastulijonossa pahasti mykyä.

Näinpä. Minun nähdäkseni moderointi ja keskustelu on olleet ihan asiallista tällä foorumilla. Ihmisten asiassa pysyvän keskustelun sensurointi johtaa helposti hankaluuksiin, koska pahimmat kohkaajat saavat siitä vain lisää vettä myllyynsä. 

Tällä foorumilla on ajattelevia ihmisiä, jotka osaavat tehdä omia johtopäätöksiään, eikä keskustelu ole kuitenkaan degeneroitunut Iltalehden kommenttipalstan tasolle missään vaiheessa.

0
0
17.3.2020 - 18:26 #34300

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
ravimies kirjoitti:

Itse olen ilmeisesti jonkin asteinen psykopaatti, koska en ole käytännössä ollenkaan huolissani tästä koronasta. Näin keski-ikäisenä on jo nähnyt kuolemaa aikalailla ja olen oppinut hyväksymään sen olevan osa elämää. Mun ajatusmaailmassa tää Covid-19 on hyvin oikeudenmukainen tauti (verrattuna esim. sikainfluenssaan). Tappaa vanhat ja sairaat ihmiset. Näinhän käy luonnossakin, vanhat ja sairaat eläimet eivät selviä. Mun silmissä panikoivat ihmiset eivät tajua kokonaisuutta ja mittasuhteita, esim. kuinka moni koronaan kuolleista vanhuksista olisi kuollut lähiaikoina lähes mihin vain vanhuuden aiheuttamiin kuolemiin jne.

Mitä tulee tohon PikkuPron mainitsemaan elämisen arvoiseen elämään: Kaverin faija on yksityisessä hoivakodissa ja kun välillä siellä itsekin vierailen, näen mm. ihmisiä jotka katselevat oleskeluhuoneessa päivittäin tv:tä tuntitolkulla. Oli se tv päällä tai ei. Suosittelisin kaikille käyntiä tuollaisessa paikassa. Luulen että moni ottaisi mielellään kuolettavan koronaviruksen, niin ihmeelliseltä kuin se voi monista tuntua.

Mielestäni media on suurin syyllinen tähän panikointiin. Lisäksi olisin toivonut eri foorumeilla, myös Sijoitustiedon Covid-19 keskusteluun tiukempaa moderointia keskustelun ohjaamiseksi asialliseen suuntaan. Jos siellä 9/10 henkilöstä huutaa että Suomessa tehdään kaikki päin vittua ja kuollaan kaikki, todennäköisesti sen joku uskookin.

Ravimies on erimies <3.

Mä oon huolissani Coronasta sen verran, että hirveen iso osa periaatteessa fiksuakin porukkaa tuntuu sekoavan ja sitten tämä johtuu yhteiskuntienkin toimiin ja sitten kun "kaikki" ympärilläsi sekoaa niin se väkisin vaikuttaa elämääsi - varsinkin jos on lapsia. Sitten tässä on vielä sellainenkin nihkeys, että kun esimerkiksi laitetaan rajat kiinni niin rajoittaa omatoimisia ratkaisuja.

Yritin tossa ladata veikkauksen nettipokeria selaimeen, se ei toki multa onnistunut. Tämä jo ihan huomattava biitti sitten, ei taloudellisesti mutta elämänlaadullisesti. Onneksi on juokseminen, juoksukelejä varsinaisesti ei.

Mutta siis lainasin ton koko tekstisi koska musta oli vain niin fiksu teksti. 

ps. Myin taalat, sain aika huonon kurssin imo Tavexista vaikka toki vähän paremman kuin listasta. Oli aika iso spread musta Tavexiksi, 1,06 - 1,14. Olisiko poikkeusaikalisää spreadissa? Hirveää rahanpolttoa kyllä mutta vähän luulen, että ennen syksyä ei mihinkään pääse taaloja käyttämään (kesällä ei huvita lähteä) ja jätin sentään jokusen kilon niitä pesämunaksi - loput saanee syksyllä ostettua kuluitta niinkuin aina.

Mutta oli pointtikin: kysyin Tavexin neidiltä, onko ollut hiljaista ja tuli sellainen syvältä laukova reaktio jossa naurua ja vaikka mitä. Kuulemma ihan hullunmylly päällä: valuuttakauppa dead mutta kulta ja hopeabusiness aivan käsistä lähtenyt.

0
0
17.3.2020 - 19:34 #34303

CassieFin

+154
Liittynyt:
19.1.2018
Viestejä:
128

Tavexin osalta spreadit ja preemiot historiallinen isot, ainakin kullassa ja hopeassa. Hopeassa vielä alvi kiusaamassa, vaikuttaa siltä että hopeaa ostetaan myös.

Kyllä ne on Fabianinkadulla odottaneet tätä päivää. Kaikki mikä tiskin yli liikkuu tuo 8-10% siivua firmalle.

Aivan sama mihin suuntaan liikkuu...😊

0
0
17.3.2020 - 20:35 #34310

swzz

+4
Liittynyt:
19.5.2015
Viestejä:
38

Näin jälkiviisaama on helppo laulaa. PP:lle propsit, että jäbällä oli pokkaa jakaa / jakaa stratengiansa. Meni miten meni. Aika vitun harvalla lopulta on.

0
0
17.3.2020 - 20:44 #34314

swzz

+4
Liittynyt:
19.5.2015
Viestejä:
38

Joku roti, tähän ketjuun siis, tuskin sitä rotia lopulta annan, mutta pinnat PP:lle. Monet suht samas veneessä ja ei tää ny lopipugeimeis kääny vituiks siltikään. Ei saa kyllä tossa iässä mennä poiikikkaan. Jotenkin me / te lopulta homma sit voitoks käännetään!

0
0
17.3.2020 - 20:51 #34315

swzz

+4
Liittynyt:
19.5.2015
Viestejä:
38

Ps. lagas "chät ai pää, mutta nopeesti pointti seltä varmaan löytyy heitterit vittuub

0
0
19.3.2020 - 14:52 #34627

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Kiitti kaikille,

Vaihdoin nyt perus-strategiaa. Sehän aiemmin oli, että markkinan maxisekavuudessa sisään kun tää voi loppuakin nobsaan kuten Kiinassa tuntuu nyt tehneen. Sitten tuli se varsinainen vasara eli koko länsimainen putiikki pätettiin laittaa LockDown joka mua kyllä hämmensi ja musta tää on katastrofaalinen virhe. Poliitikot tekevät hirvittävän paineen alla nopeita päätöksiä jotka liittyy lähinnä virologiaan, nettitekstien paineeseen ja taloustieteeseen...mutta taloustiedettä ei toki voi oikeen ääneen sanoa koska olisi paha ja ahne ihminen. Ei saa sanoa, että kun talous kunnolla rommaa niin rommaavat ihmisetkin ja sitten tulee enemmän ruumiita (kirjaimellisesti ja vertauskuvainnollisesti) kuin Coronasta konsanaan. 

Mutta katkeruuteen ei kannata bunkkeroitua, sen jos jotain oon oppinut. Niillä korteilla pelataan mitkä on jaettu joten nyt kun vähän rommaaminen hetkeksi hellitti niin myin osan Nordeoita 4,7 tyyppisesti: mulla oli voittoja sisällä joten tämän vuoden puolella oli kuitenkin myytävä jossain kohtaa fifo periaatteen takia jotta ei maksa yliveroja. Ehkä vieläkin on myytävä mutta nämä myynnit auttavat suurimpaan hätään. Nyt tuli se pahin skenaario reaktioista coronaan eli länsimaiden lockdown (oletettavasti 2-4 kuukaudeksi, kuukausi ei riitä mihinkään) niin toki lineni Nordean suhteen muuttuu. Se kestää vakavaraisuudellaan aika paljon mutta jos yli 90-luvun luottotappioiden mennään niin ei kestä kyllä sekään.

Aion pysyä markkinalla isosti mutta ehkä jopa mä joudun nyt pikkasen hajauttamaan, ihan 100% finanssisektori ei nyt enää pysty. Luulen, että siirryn vähän aktiivimpaan rooliin sillä yksi perusajatukseni ei ole muuttunut mihinkään: erittäin kiinnostava aika olla markkinoilla.

ps. Huvittavia noi BKT ennusteet, että 2020 tiputaan 1-5%. Mistäköhän toi 5% tulee aikana, kun on tämän tason epävarmuuutta. Lyön kyllä tasabuukkivedon siitä, että 2020 bkt tippuu Suomessa yli 5%, en usko, että mallintajat kykenevät laittamaan kaavioihinsa kaikkia kerrannnaisvaikutuksia tällaisesta erikoistilanteesta.

 

0
0
19.3.2020 - 15:32 #34629

Artsipappa

+2037
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1899

Kaikki ennustukset joita BKT laskusta nähnyt on oman arvion (joka ei perustu kun Mutuun) mukaan aivan liian varovaisia. Ymmärrän toki että koitetaan olla varovaisia ettei lietsota paniikkia. Mikäs olis sun over/under tasabuukkivedolla että tippuu? Veikkaisin jotain 10% itse täysin hatusta vedettynä. -5% On vielä tosi maltillinen ehdottomast. Tässä tilanteessa varmasti fiksua hiukan hajauttaa, tiedä sitä mihin kurimukseen pankkisektori joutuu.

Mielestäni tämä ei kyllä ole ylilyönti. Riippuu tietysti miten mitäkin asiaa arvottaa. Mä todella tykkään että nyt pistetään taloutta paskaksi ja pyritään suojelemaan ihmishenkiä. Virkistävää, vaikkakin kaikki lehdet kirjoittaa vain miten talous menee kuralle. Mutta mietitään jos ei olisi tehty mitään ja jatkettu samaan malliin. Kirjoitin tämän toisaalle jo, mutta uusiksi:

Eilen italiassa 475 kuollutta. Jos sama tahti olisi koko maailmassa se tekisi päivässä 61 000 kuollutta, vuodessa 22 miljoonaa. Ja tämä Italiassa vaikka siellä on otettu rajoitustoimia käyttöön. Eli täysin aiheellisesti tässä nyt tehdään etätöitä ja vältellään ihmiskontakteja määrittelemätön aika. Kyllä maailma taas kasaan saadaan taloudellisesti jossain vaiheessa.

0
0
19.3.2020 - 17:06 #34644

hauturi

+3079
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2260
Artsipappa kirjoitti:

Eilen italiassa 475 kuollutta.

Olisi mielenkiintoista tietää montako kaikkiaan, ts. paljonko kuolleisuus nousee koronan takia. Normipäivänä ilman koronaa Italiassa kuolee kai kaikkiaan n. 1600.

0
0
19.3.2020 - 17:20 #34648

Artsipappa

+2037
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1899
hauturi kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Eilen italiassa 475 kuollutta.

 

Olisi mielenkiintoista tietää montako kaikkiaan, ts. paljonko kuolleisuus nousee koronan takia. Normipäivänä ilman koronaa Italiassa kuolee kai kaikkiaan n. 1600.

 

Eli koska kaikkeen muuhun yhteensä kuolee enemmän niin ei 475 ole oikeastaan mitään? 

Jos suomessa kuolisi väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon  se olisi suomen 2. yleisin kuolinsyy. Ei niin hirveän kaukana yleisimmästä. En ehkä vähättelisi tätä.

Ja pitää tosiaan muistaa että tämä siitä huolimatta että siellä on jo pitkään pyritty tautia taklata.

0
0
19.3.2020 - 19:09 #34661

hauturi

+3079
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2260
Artsipappa kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Eilen italiassa 475 kuollutta.

 

Olisi mielenkiintoista tietää montako kaikkiaan, ts. paljonko kuolleisuus nousee koronan takia. Normipäivänä ilman koronaa Italiassa kuolee kai kaikkiaan n. 1600.

 

 

Eli koska kaikkeen muuhun yhteensä kuolee enemmän niin ei 475 ole oikeastaan mitään? 

Ei, vaan onko kuolleisuus kasvanut tuolla 475:llä vai jollain pienemmällä määrällä (raadollisesti ilmaistuna, missä määrin koronaan kuolevat ne jotka kuolisivat muutenkin)

0
0
19.3.2020 - 20:23 #34669

tappio

+632
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
338
hauturi kirjoitti:

Ei, vaan onko kuolleisuus kasvanut tuolla 475:llä vai jollain pienemmällä määrällä (raadollisesti ilmaistuna, missä määrin koronaan kuolevat ne jotka kuolisivat muutenkin)

Tuostahan oli jossain Hesarissa tai IS:ssa aikaisemmin italialaisen lekurin kommentti että tällä hetkellä kaikki kuolleet testataan ja jos on positiinen koronatesti niin korona laitetaan kuolinsyyksi. Ihan riippumatta siitä oliko kuollut leukemian takia jo saattohoidossa vai ei. Kun Italiassa kuolleiden keski-ikä on ollut 80 paikkeilla ja melkein 100% ollut sairaita ja kun vielä keskimääräinen ikäennuste normaalisti on 82.5 niin aika moni noista olisi lähtenyt ilman koronaakin aika nopeasti. 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says

0
0
19.3.2020 - 23:55 #34702

Artsipappa

+2037
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1899
tappio kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

Ei, vaan onko kuolleisuus kasvanut tuolla 475:llä vai jollain pienemmällä määrällä (raadollisesti ilmaistuna, missä määrin koronaan kuolevat ne jotka kuolisivat muutenkin)

 

Tuostahan oli jossain Hesarissa tai IS:ssa aikaisemmin italialaisen lekurin kommentti että tällä hetkellä kaikki kuolleet testataan ja jos on positiinen koronatesti niin korona laitetaan kuolinsyyksi. Ihan riippumatta siitä oliko kuollut leukemian takia jo saattohoidossa vai ei. Kun Italiassa kuolleiden keski-ikä on ollut 80 paikkeilla ja melkein 100% ollut sairaita ja kun vielä keskimääräinen ikäennuste normaalisti on 82.5 niin aika moni noista olisi lähtenyt ilman koronaakin aika nopeasti. 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says

Ahaa. No toi toki vääristää tilastoja ainakin jonkin verran. En tosin tiedä miksi Italalla olisi intressi tavallaan vääristellä lukuja. Tai en tiedä onko vääristelyä, mutta hieman ehkä harhaanjohtavaa.

0
0
20.3.2020 - 03:15 #34710

alosuutos

+43
Liittynyt:
23.12.2017
Viestejä:
160

Hauturi tärppästikkelöi tuttuun tapaansa. Mielestään muut ylireagoi ja nyt kun paska tuulettimessa, niin kierii tuskissaan ja panettelee nippeleitä.

0
0
20.3.2020 - 06:46 #34714

hauturi

+3079
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2260
alosuutos kirjoitti:

tärppästikkelöi

Minulle outo sana?

Ei minulla tässä mitään tuskaa ole. Arvopaperisijoitusten arvo on toki laskenut, mutta niitä on vähän ja laskennalliset menetykset pieniä. Asia oli mielestäni mielenkiintoinen, mutta ymmärrän toki ettei se kaikkien mielestä ole.

0
0
20.3.2020 - 13:28 #34781

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Musta Hauturi on kanssa ihan mielenkiintoista.

 

----------------------------------

Myin isolla kädellä Nordeaa 4,99. En siis ehtinyt aiemmin joten sillä myydään mitä saa, 20% meni. Mä siis 1) oon muuttanut näkemystäni ja 2) mulla on näkemys ja 3) se voi taas hyvin olla väärä. Näkemykseni siis on, että taidetaan mennä realitaloudessa aika hiton syvältä, ei tällaista ole ikinä koitettu oikein edes sotien aikana saati muutoin joten kaikkia kerrannaisvaikutuksia ei mitenkään voida vielä hahmottaa. Itse henkisesti varustaudun 2-4 kuukauden lockdown aikaan eli loppuisi toukokuun puoliväli - kesäkuun puoliväli - ehkä lähempänä toukokuun puoliväli mutta henkisesti on parempi asennoitua heti pahimman kautta.

Talot jää pystyyn, koneet jää pystyyn, ihmisten ammattitaito jää semipystyyn joten toki tästä ihmiskunta selviää mutta kuinka syvältä reaalitaloudessa mennään on herran haltuun kuin näin dragoistinen line on länsimaissa ja muuallakin otettu. En sano, että line on väärä (itse diktaattorina olisin kyllä ottanut pehmeämmän linen, musta katsotaan nyt yksisilmäisesti asiaa ja unohdetaan kaikki muu eli mitä esimerkiksi tekee ihmisten mentaalille ja työkyvylle 4 kuukauden lockdown) mutta en usko, että markkina 100% on osannut diskontata tuota lineä - kuka vaikka olisi osannut diskontata Trumputtimen lineä laittaa lennot Euroopasta jäihin noin aikaisin.

Valtiot painavat nyt kolmin käsin likviditeettiä markkinoille mutta at the end of the day se on vain paperia ja diginumeroita jos reaalitalous on dead. Siitä siis tulee yksi uusi tuntematon eli mitä kaikkea tapahtuu, kun velkojen ja rahan määrästä ei enää kukaan välitä yhtään? Ja niin vaikea päätös kuin lockdown poliittisesti olikin, niin miettikää kuinka mahdoton päätös lockdownin nosto olisi ilman, että epidemia olisi ohi....sehän tarkoittaisi, että päättävä poliittinen johto samalla ilmoittaisi, että se alkuperäinen lockdown oli väärä ratkaisu koska resultwise havaittiin, että sitä ei voitu ylläpitää riittävän kauaa. Eli me nyt todellakin olemme committed lock downiin All-In.

Myin Nordeaa koska alkuperäinen lineni eli "massiivinen alkushokki mutta ei mennä lockdown eikä niin syvältä koukata reaalitaloudessa, että tulisi 1990 laman konkurssiaaltoa" ei ole sellainen, johon enää luottaisin. Jos tulee konkurssiaalto ja talouden isojako 1990-tyylisesti, niin Nordea tuskin menee konkurssiin mutta voi mennä äärihuonoihin vaikka onkin vakavarainen. Pahimmillaan Nordea ei mene konkurssiin mutta omistajat menettävät rahansa eli kansa ottaa niin hittiä, että 2008-2009 tyyppisiä bailout ei ole poliittisesti mahdollista tehdä.

En kuitenkaan vain istu rahojen päällä, tää on nyt liikuntasotaa, ostin jo merkittävästi uutta mutta on niin pieni lafka, että en vielä siitä avaudu. 

EDIT: kaikkialla valtiot menevät siis juuri nyt All-in velkaelvytykseen ja se tukee kursseja, se tekee musta hyvän paikan toteuttaa strategian muutosta käytännössä. 

0
0
20.3.2020 - 14:21 #34785

alosuutos

+43
Liittynyt:
23.12.2017
Viestejä:
160
hauturi kirjoitti:

 

alosuutos kirjoitti:

tärppästikkelöi

Minulle outo sana?

Ei minulla tässä mitään tuskaa ole. Arvopaperisijoitusten arvo on toki laskenut, mutta niitä on vähän ja laskennalliset menetykset pieniä. Asia oli mielestäni mielenkiintoinen, mutta ymmärrän toki ettei se kaikkien mielestä ole.

Pahoittelen epämääräistä kommenttiani. En viitannut kommentilla arvopapereita tms. Lähinnä olet mielestäni dissannut alusta asti keskustelijoita joiden skenaario koronasta on ollut huono. Ne ei ehkä olleetkaan väärässä....

Ps. Eric on ollut aika hiljaa viime aikoinasurprise

0
0
20.3.2020 - 15:17 #34794

hauturi

+3079
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2260
alosuutos kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

 

alosuutos kirjoitti:

tärppästikkelöi

Minulle outo sana?

Ei minulla tässä mitään tuskaa ole. Arvopaperisijoitusten arvo on toki laskenut, mutta niitä on vähän ja laskennalliset menetykset pieniä. Asia oli mielestäni mielenkiintoinen, mutta ymmärrän toki ettei se kaikkien mielestä ole.

Pahoittelen epämääräistä kommenttiani. En viitannut kommentilla arvopapereita tms. Lähinnä olet mielestäni dissannut alusta asti keskustelijoita joiden skenaario koronasta on ollut huono. Ne ei ehkä olleetkaan väärässä....

Ps. Eric on ollut aika hiljaa viime aikoinasurprise

Omasta mielestäni olen dissannut lähinnä niitä (enimmäkseen yhtä) jotka huutavat suureen ääneen tuomiopäivän skenaarioita ja käyttävät lähdeaineistona kaikkea epämääräistä ja todennäköisesti feikattua. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että jollain on omasta näkemyksestäni poikkeava käsitys miten tämä tulee menemään, kunhan se perustuu joihinkin oikeisiin (ja mielellään oikein tulkittuihin) faktoihin.

0
0
20.3.2020 - 15:27 #34798

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Myyty lisää Nordeaa, 40% 5,02. (loput 40% näköjään jo voitolla jonku 5ke).

Ostettu isolla kädellä koko päivän Aspire Global 13,6sek -.ish

Pää sauhuu, mut like it. Istunu koneen ääressä varmaan 20h ish putkeen? Ja siis vain imuroinu dataa kuin olis 2008 marraskuu.

This Is It! 

0
0
20.3.2020 - 15:39 #34802

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219

Perehdyit asiaan lisää ja tilannekuvasi muututtua muutit näkemyksesi sekä portfoliosi. Hatunnosto!
 

0
0