Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 15.5.2020 01.46

En vetänyt hernettä nenään yhdestä kuvasta. Sun laittamasta kuvasta saa täysin väärän käsityksen influenssan aiheuttamista kuolemista ja siks laitoin viestin. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.5.2020 12.51

shaksuka kirjoitti:

"Miksi koronasta kohistaan, vaikka sehän on vain harmiton influenssa?"

Nämä siis USA:n lukemia, joskin sitten kuvan luomisen kuolemia on rapsahtanut sellaiset 20 000 lisää ja tahti tuskin tulee ihan hetkeen ainakaan hidastumaan.

Reilu asetelma kuvassa, influenssaan kuolleista valittu suoraan influenssan takia kuolleet ja koronakuolleiksihan merkataan jenkeissä kaikki kuolleet, jos testitulos on ollut koronalle positiivinen.

CDC:n arviot noista influenssakuolemista, 12 000 - 61 000 kuolemaa vuodessa kaudesta riippuen: https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html

Esimerkiksi varsin leppoisalla influenssakaudella 2015-2016 CDC arvioi kuolleiden määräksi 23000. Sairastuneita ollut 24 miljoonaa joten ton sun kuvan 3448 kuollutta pitäis herätellä kelloja soimaan että nyt joku mättää.

Jos jatkat tota paniikin lietsontaa ni jatka ihmeessä tuota olkinukkeilua ja sen semmoista ja jätä faktat vähemmälle. Lähteinä toimii edelleen hyvin twitter-viestiketjut tms.. Kuten Petteri sanoi, sun vahvuus ei todellakaan ole numeroissa.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.4.2020 01.15

shaksuka kirjoitti:

New Yorkissa on kuollut jo yli yksi tuhannesta kaupungin asukkaasta ja lukema nousee kohisten. Näihin sinunkin tässä faktoina esittämiisi 0.2% kuolleisuuslukuihin on jo nyt mahdotonta päästä, vaikka koronan olisi sairastanut 100% kaupungin asukkaista. Ja siitä ollaan vielä todella kaukana. Saksassa pahimmin koronan runtelemista kaupungeista löytyi korona parilta prosentilta ihmisistä. Italian pahimmilla epidemia-alueilla koronaa on löytynyt 10-15% populaatiosta.

Vähän saa käyttää järkeä ennen kuin postailee mitä sattuu. 30 sekunnin googlauksella olisi selvinnyt, miten metsään meni.


shaksuka kirjoitti:

Suomi kuuluu valitettavasti niihin maihin, jotka eivät toimi ollenkaan. Pääministerin ja THL:n täydellinen kyvyttömyys toimia kun muut pohjoismaatkin vetävät jo lockdoweja päälle on käytännössä jo johtanut siihen, että kusessa ollaan. Nyt jos toimittaisiin niin voisi tuurilla päästä ehkä 3% fatality rateen, mutta turha toivoa että mitään järkeviä toimia nähtäisiin vielä pitkään aikaan.

Ei toi sunkaan 11.3. tekemä ennustus ihan nappiin mennyt. Ihmeen kärkkäitä viestejä, vaikket vaikuta itsekään olevan kartalla asiasta. Nytkin vastasit juha88:n viestiin ilmeisesti ymmärtämättä, mitä tarkoittaa että maailmalta tulee koko ajan dataa suurista määristä oireettomista taudin kantajista.

THL oli yksi harvoista, joka osasi arvioida ennusteessaan Wuhanin alueen epidemian olleen reippaasti virallisia lukuja laajemman. Esim. hehkutettu ylivertaisilla resursseilla ja parhailla asiantuntijoilla operoiva WHO teki ennusteensa sillä oletuksella, että Wuhanissa oireettomien/lieväoireisten määrä olisi ollut vähäinen. Tuntuu oudolle, että täällä nyt verrataan THL:n Suomeen tekemiä ennusteita maailman pahimpiin korona-alueisiin. Ilmeisesti ottaa niin koville mahdollisuus, että THL:n arvio olisikin lähellä todellisuutta. Lafka kun on täällä foorumilla niin moneen kertaan lytätty ja työntekijät keskustelijoiden toimesta erotettu. 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 31.3.2020 08.49

Artsipappa kirjoitti:

Kyllä toi 14500 on hatusta heitetty luku joka nyt vaan on liian korkea. Piikki just 1990 jonka jälkeen laskua ja 1995 ollaan suurin piirtein samoissa kun 1985. Miten sen jälkeen kun pahimman laman jälkeen on päästy samaan itsemurhalukemaan kun ennen lamaa voidaan päätellä että siellä on vielä paljon laman takia kiikkuun menneitä?

 

Oli nyt vielä tultava sulle vastaamaan, vaikka ootkin yksi niistä joiden takia arguing on the internet meemi on keksitty. Nytkin takerrut itse asian kannalta epäolennaiseen arvioon, jota nyt on jo käsitelty parin eri kirjoittajan toimesta.

Olen itse sen ikäinen että näin sen laman omin silmin. Äitini joutui erottamaan roppakaupalla ihmisiä ja itki iltaisin sitä tilannetta.

Tunsin henkilökohtaisesti ihmisen joka hirtti itsensä vuonna 2006. Talous meni kuralle laman aikaan, alkoholi alkoi maistumaan, eikä ikinä saanut nostettua itseään takaisin jaloilleen. Töissä kävi kuitenkin viimeiseen asti. Näkisin, että toi lama oli isolla todennäköisyydellä syyllinen, että ei vaan jaksanut enää. Toki tämä henkilö olisi voinut tehdä sen ratkaisun jonkun muun vastoinkäymisen takia, mistä näitä tietää.  Pointti nyt vaan on että tilastot ei kerro kaikkea. Ne laman jäljet kesti paljon kauemmin kuin vuoteen 1995, näytti tilastot aivan mitä tahansa.

 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 31.3.2020 07.25

Donovan kirjoitti:

 

ravimies kirjoitti:

Joku tuossa edellä otti esille 90-luvun laman seurauksena tulleet itsemurhat. Arviolta 14500.

 

Olisi mielenkiintoista tietää mistä tämä "fakta" on lähtenyt siiville. En väitä suoraan sitä vääräksi, mutta siihen on hieman vaikea uskoa, kun katsoo tilastoja. Itsemurhat kääntyivät jyrkkään laskuun 1990-luvulle tultaessa. Koronatoimien vaikutuksia pidän toki silti vakavina yrityksille ja toivottavasti haittoja pystytään etenkin pienyritysten osalta pidän vakavina.

https://findikaattori.fi/fi/10

 

Edit: Aki ehtikin edelle

Tekstissäni lukee arviolta 14500. Näitä kynttiläkulkueita järjestävät tahot arvioineet 14500-15000. Tarkkaa lukuahan on mahdotonta sanoa.  Noita laman takia elämänsä pelikortit menettäneitä on varmasti lähtenyt vielä pitkään laman jälkeen. 

Eli ilmeisesti eivät ole katselleet tilastoja noita kulkueita järjestettäessä, Mutta perusasia ei muutu. 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 31.3.2020 06.47

PikkuPron viestin alapeukuista ja Donovanin moraalisaarnan yläpeukuista voi kyllä päätellä jotain täällä viihtyvistä sopuleista. 

Pikkuhiljaa alkaa valkenemaan, että maailmanloppu ei tullutkaan. 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa kuolemia 3300. Italian(miksei koko maailman?) koronakuolemista alustavasti 12% johtunut suoraan koronasta.

Euroopan kokonaiskuolleisuutta pääsee katselemaan https://www.euromomo.eu/ Vielä ei näytä maailmanlopulta, katsotaan joulukuussa uudestaan.

Joku tuossa edellä otti esille 90-luvun laman seurauksena tulleet itsemurhat. Arviolta 14500. Veikkaan että korona ei yllä lähellekään tuota lukua.

Mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, luottotiedottomuus ja sen seuraukset, köyhyys jne.  Nyt voi olla sama edessä. Kokonaiskuvaa on vaikea käsittää, kun miettii miten suojella vanhuksia koronalta.

Kiitos PikkuProlle tästä ja edellisistä päiväkirjoista. Harvinaista, että joku kertoo ajatuksenvirtaansa lähes ilman suodattimia ja ottaa riskin viestejä seuraavasta paskamyrskystä.

Kiitokset samalla myös Akille ja PelleSnuslosille. Uskoisin että menee tätä kautta perille. Perusteltuja vahvoja mielipiteitä ja kirjoituksia on hauska lueskella, vaikkei aina itse samaa mieltä olisikaan.  

Ravimies poistuu takavasemmalle. Onneksi Ruotsissa ravataan vielä  wink

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 28.3.2020 03.50

pyoranorava kirjoitti:

Tästä episodista tehdään ympäri maailman nyt todella paljon data-analyysiä. Minua mietityttää tässä se ikiaikainen ongelma, eli datan laatu.

Esimerkki:

"Why have so many coronavirus patients died in Italy?" (23.3.2020): https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/have-many-coronavirus-patients-died-italy/

Prof Walter Ricciardi, scientific adviser to Italy’s minister of health (korostukset omiani):

The way in which we code deaths in our country is very generous in the sense that all the people who die in hospitals with the coronavirus are deemed to be dying of the coronavirus.

Eli suomeksi: kaikki kuolleet, joilla todetaan koronavirustartunta, merkitään kuolleeksi virukseen riippumatta muista tekijöistä.

Monessa muussakin maassa varmasti mennään samalla kaavalla.

Jos virus on herkästi tarttuva ja leviää laajalle väestöön, niin tällöinhän kohta iso osa sairaalassa kuolevista potilaista on Covid-positiivisia ja kuolinsyyksi merkitään Covid. Siis vaikka olisivat tulleet sairaalaan ihan muista syistä.

Huomioikohan esim. THL tämän harhan mallinnuksessaan? Entä olitko Petteri tietoinen tästä Italian tavasta tilastoida kuolemat?

Tämä on hyvää dataa, että pystytään vähän arvioimaan koronan todellista vaikutusta kuolemiin. Nyt jos Italiassa ainoastaan 12% on pystytty osoittamaan koronan takia kuolleiksi, olisi maassa koronaan kuolleita tällä hetkellä noin 1100 ihmistä. Tämä maassa jossa kuolee keskimäärin 1600 ihmistä vuorokaudessa.(lähde: Hauturi)

Tuossakin artikkelissa otettiin esille Lombardian ilmanlaatu. Hirvittää seurata, mitä järkyttävien ilmansaasteiden Intiassa seuraavien viikkojen aikana tapahtuu. Tuolla on nuorillakin ihmisillä jo valmiiksi paljon keuhkovaurioita ja terveydenhuolto on mitä on. Joten pahalta näyttää näin ennakkoon ajatellen.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.3.2020 10.35

Marraskuu kirjoitti:

Vertailun vuoksi tähän mennessä Koronaan on kuollut n. 27 000 ihmistä, kun vuoden 2004 tsunamissa kuoli yli 200 000 ihmistä.

Onko joku jo ennustanut paljonko meitä tähän Koronaa tulee kuolemaan? 

Tähän kuulisin mielelläni itsekin vastauksen, erityisesti niiltä jotka vielä pari viikkoa sitten maalailivat pelkästään Suomeen vähintään kymmeniä tuhansia kuolleita. Tosin pahimmat tuomiopäivän pasuunat ovat näköjään lopettaneet kirjoittamisen.

Tämä korona on kuitenkin pahin kriisi kautta aikain ja hyvä syy pysäyttää koko maailma.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.3.2020 05.13

hauturi kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

THL on julkaissut koronakartan.

 

Onpas kartta. Lukuja karttapohjalla, jossa sairaanhoitopiirijako. Wau.

Salmisen viikon takaisen twittertiedustelun perusteella olisi odottanut, että olisi kerrottu missä (postinumeron tarkkuudella) on oireiden perusteella epäilyjä (koska omaolo.fi nykyään kysyy myös postinumeron). Näitä olisi sitten voinut filtteröidä esim. epäilyn voimakkuuden mukaan, ja karttaa zuumata kunnollisen heatmapin tavoin.

Eikö tätä perusteltu potilassuojalailla. Tarkempia tietoja ei anneta, kun tapauksia on niin vähän, että pienillä paikkakunnilla olisi helppo yhdistää tapaukset tiettyyn henkilöön. Jatkossa pitäisi tulla tarkempia karttoja.

Mua ihmetyttää iso haloo puutteellisesta tiedottamisesta ulkomailta Suomeen palaavien matkan jälkeisestä karanteeniajasta. Ei kyllä uskota yhtään ihmisten pystyvän itsenäiseen ajatteluun. Iso osa tulee vielä maista, joissa ulkonaliikkumiskiellot ja sotilaat kaduilla. Ja aika kaukaa Siperian takametsistä saa tulla, ettei tietäisi mikä tilanne maailmalla on. Itse uskoisin, että ajattelevat ihmiset asettavat itsensä karanteeniin ilman ohjeitakin ja toisinajattelijat tuskin olisivat noudattaneet karanteeniohjeita.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 26.3.2020 04.58

petteri kirjoitti:

Oxfordin tutkijoiden laskennallisen teorian mukaan oireettomia olisi paljon enemmän, niin että Britanniassa oltaisiin lähellä laumaimmuniteettia. 

https://www.ft.com/content/5ff6469a-6dd8-11ea-89df-41bea055720b

 

 

Ei ole lukuoikeuksia artikkeliin, mutta mun silmiin näyttää, että asiantuntijoille on kyllä tullut yllätyksenä oireettomien tapausten määrät ja näiden aiheuttamat tartunnat. Myös Suomeen maailmalta kotiutuneet ihmiset ovat luultavasti tuoneet tullessaan melkoisen määrän virusta.

Testauskapasiteetti on riittämätöntä, kun testataan vain todennäköisimmät tapaukset ja uskon että etenkin pääkaupunkiseudulla on piilossa todella paljon tartuntoja. Nyt sitten rajoituksia on kovennettava.

Tämä toki vain omaa spekulaatiota ja en muuta syytä keksi Uudenmaan sulkemiseksi.

Testituloksissa ilmeisesti jonkin verran viivettä, ainakin oma tytär sai vasta neljän vuorokauden päästä tuloksen Terveystalosta. Oli karanteenissa, koska työkaverillaan oli todettu oireeton korona. Tämä oli saanut taudin puolisoltaan.

Näytä koko viesti