Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut

6.1.2018 - 23:29 #17395

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Kirjoita ihmeessä jatkossakin! Nämä juttusi ovat yksi mielenkiintoisimmista lukemistani sijoitusjutuista, vaikka minulla ei ole mitään aikomusta ruveta mr. Daytraderiksi. Sellanen Mr. Monthtrader riittää minulle ihan hyvin, ei sitä nyt ihan viitsi olla pelkkä passivinen ETF-apina :)

 

 

0
0
7.1.2018 - 18:59 #17404

Harri Holderi

+216
Liittynyt:
7.1.2018
Viestejä:
141

Sijoitustiedossa on 3-4 keskustelua/blogia joihin on melkein pakko päästä heittämään kysymystä väliin, joten täytyipä lopulta tehdä ihan tili. 

Daytraderin setit on toki yksi näistä, joten heti alkuun iso kiitos hyvästä sisällöstä.

Nesteestä ja puskufundeista sellainen kysymys että haluaisitko avata niitä tekijöitä joita tarkkailet tai joita voisi tarkkailla kun epäilyttää osakkeen hinnan nousevan näiden fundien takia? Onko kyseessä niin systemaattinen ilmiö että kun OMXH25:ssä tai muussa isojen talojen indeksissä tulosta/kannattavuutta parantaneen firman osakkeen hinta jatkaa merkittävää nousuaan ilman uutta informaatiota niin taustalla on todennäköisesti ison rahan momentti?

Osa fundeista tekee allokaatioita harvemmin, osaako markkinat yleensä pistää yliarvostuksen laskuun nopeasti vai säilyvätkö tasot kvartaalin tai pari? Ainakin Nesteen tapauksessa suurin osa osakkeista on ikiholdaajilla joilta on turha odottaa mitään merkittävää puskua myyntilaitaan.

0
0
8.1.2018 - 06:46 #17409

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Rahoitusmaailmassa on jo vuosikymmeniä sitten havaittu ilmiö, että lyhyellä tähtäimellä(vaikka viimeisen vuoden parhaat nousijat) yhtiöt joiden kurssi on noussut, tuppaavat nousemaan myös jonkin aikaa pitempään. Jos wikipediakin sen kertoo, asia ei ole mikää salaisuus https://en.wikipedia.org/wiki/Momentum_investing . Pitemmällä aikavälillä tämä kääntyy niin, että momentum osakkeet tuottavat heikommin ja value strategiat voittavat.

Nykyisin tällaisia strategioita automaattisesti toteuttavia rahastoja on hyvin paljon. Samoin monia muita faktoreita metsästäviä rahastoja. Orionissa se näkyi viime vuonna omistajalistassa(bloombergin ulkomaiset omistajat sisältävässä listassa), kun sinne pomppasi rahastoja, joita Suomen markkinoilla ei juuri oltu nähty. Joka ainut päivä sieltä haettiin algoritmeillä osakkeita ostoon vailla kiinnostusta hinnasta. Käsittääkseni rahastot etsivät ympäri maailman vain parhaiten vaatimuksiaan täyttäviä osakkeita, joten aika harvoin Suomessa löytyy kohde, jota suuremmalla joukolla aletaan ostaa. Rahastojen parametrit vaihtelevat,  mutta varmaan yleisin ja tärkein on, että kurssi on noussut viimeisen vuoden aikana reilusti (yli kolmanneksen), mieluiten tasaisesti ja yhtiöllä on miehekäs market cap. Jotkut rahasto varmaan filtteröivät esim. kaikkein bulkeimmat yhtiöt pois (vaikka Outokumpu). Mutta tämä nyt on enemmän arvailua. Kannattaa lukea vanhan proffani Matti Suomisen haastattelu joulukuun Arvopaperissa. 

Mutta kyllä jos katsot välittäjätilastoja, niin ulkomaiset kollektiivina ostavat melkein aina nouseviin kursseihin ja myyvät laskeviin. Tämä on aika hämmästyttävän säännönmukaista. 

Netti on täynnä tietoa faktorisijoittamisesta. Varmaan tärkeimmät kriteerit ovat momentum, koko, arvo eri parametrein (alhaiset tunnusluvut), laatu (tuloksen vaihtelu pientä, vähän velkaa etc), volatiliteetti (alhainen parempi). 

Itse uskon, että jossain vaiheessa tätä vuotta value alkaa yliperformoimaan. Koitan kuitenkin välttää perusvirheeni eli sijoittaa liian aikaisin, joten positiota ei tähän vielä ole. Jossain määrin uskon, että jossain vaiheessa tänä tai ensi vuotta, faktorisijoittajat saavat köniinsä, koska niihin virtaa liikaa pääomaa. Nämä edelliset kaksi asiaa liittyvät toisiinsa. 

Markkina korjaa yli- ja aliarvostukset tuskallisen hitaasti. Sen takia markkinan voittaminen on hankalaa. Jos ne korjaantuisivat kvarttaalissa tai kahdessa, helppoahan tämä olisi. 

Nesteessä myyntilaidalle on kyllä tulossa tavaraa. Jos valtiolla on ollenkaan järkeä, myyvät omistukset lähitulevaisuudessa. Sykli ei jatku ikuisesti. Vaikkei hinta nyt olisikaan tapissa, ei kukaan voi syyttää myymisestä 6-kertaistumisen jälkeen. Johdossa tämä johtopäätös onkin jo tehty, ja he myyvät jo osakkeitaan. Käytännössä yksi huono kvarttaali toisi myös näistä faktorirahastoista tavaraa myyntilaidalle. Tuskin rahastot ovat niin hallitsevia kuin Orionissa. Tämän näkee siitäkin, ettei anonyymit ole olleet ainoat ostajat nousussa.

 

0
0
11.1.2018 - 13:10 #17492

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Päivän treidit

Päätin aamulla kirjoittaa treidipäivästäni kun asiaa oli pyydetty. Menin ennen yhdeksää töihin, ja puolen päivän jälkeen tärkeimmät olivatkin jo hoidettu.  Melkein miljoona euroa kauppaa, eli jotain sentään tapahtui. Iltapäivällä ajattelin koittaa jotain pitemmän ajan ideoita kehittää. Mulle on hankala joskus keskittyä luovaan ajatteluun, jos samalla katsoo osakekursseja taustalla.

Viikko on treidauksen osalta mennyt tosi hyvin. Ma 1,5, Ti 7,0, Ke 2,5 tuhannen euron tilit ovat hyviä, kun varsinaisesti mitään maata mullistavaa ei ole tapahtunut. No tämä päivä meni vähän vihkoon suhteessa paikkoihin (Pandora), mutta sitä nyt sattuu. Tulosta tuli kulujen jälkeen vajaa 2,0 teur, kun ehkä normisuoritus olisi ollut 3-5 teur.  Toisaalta kolme päivää on mennyt yli odotetun, niin mitäs tässä manailemaan yhtä heikompaa.  Ja treidaan normaalisti 200 päivänä vuodessa, joten ei yksittäiset päivät oikeasti missään tunnu, ellei nyt 5-numeroisia miinuksia lasketa.

Tässä yhteenveto päivän kaupoista Nordnetilla, tulos on tuo ensimmäinen sarake "toteutunut" (1 eur = 7,44 dkk, Pandora, B&O)

:

Pandora

Tässä oli päivän epäonnistuminen, vaikkei paljon tappiota tullutkaan. Oma näkemys oli, että tämä avaa alas ja ulkomaiset myyvät hirveän paniikkimyllytyksen. Pandora ennakkotiedotti, että liikevaihdon kasvuluvut ja kertoivat hankaluuksista + CFO vaihtuu. Heikko liikevaihto meni valuuttojen piikkiin osittain, mutta kolme tekijää puolsi shortteja: 1. CFO lähti, joten varmasti tulee spekulaatiota, että lisää huonoa on tulossa. 2. Pandora on momentum lappu, jolle ei ikinä ennenkään ole annettu anteeksi epäonnistumisia, vaan niihin ylireagoidaan. 3. Pitkän ajan EBITDA tavoite oli hyvin varovainen, kertonee ehkä johdon pessimismistä tulevaisuuteen. Koska en ollut varma näkemyksestä myin 600 kpl 600dkk paikkeilta, eli alle 50 teurin arvosta. Kurssi avasi makuuni liian alhaalta 10%, joten mulla ei sillä tasolla ollut enää vahvaa luottoa positioon. Sitten kun kurssi pomppasikin pari prosenttia, otin stoparit kiinni. Kurssi nousi aina 620 tasolle ja totesin, että ehkä olin jossain väärässä. No ei, kurssi lähti alun innon jälkeen kovaa alas aina alle 570dkk asti eli -15%. Yritin hyötyä kyllä laskusta, mutta treidit vaan menivät pieleen.

Jos tuo olisi lähtenyt suoraan alas, olisi tullut luultavasti hyvä tili (vähintään 2-4 teur), olisin vähän jopa lisännyt voitollisia shortteja. Nyt jäi pikkumiinuksille. Harmitti, kun arvasi kyllä mitä tapahtuu, mutta onnistuin tyrimään koko homman, koska ensiliike lähti eri suuntaan kun odotti. Pandora kuvaa ehkä, ettei suurin etuni ole ns. tape reading, vaan yritän päästä eri osapuolten pään sisälle ja miettiä mitä näissä aiemmin on tapahtunut. Ja kun tapahtuu jotain, mitä en osannut ennakoida, alan liian varovaiseksi sen pelosta, etten ehkä ole kartalla mitä jatkossakaan tapahtuu. 

Bang& Olufsen

Tulos ylitti kyllä, mutta pitkälti kertaluonteisten avulla. Kurssi avasi 4% plussalle mutta nousi nopeasti aina +17% asti. Mielestäni tuo avaus oli lähempänä omaa tulkintaa, ja jollain oli ehkä mennyt kertaluonteiset läpi turhankin hyvin. Eli myyntejä 183 tienoilla kun kurssi näytti vähän kääntymisen merkkejä.  B&O:n Play liiketoiminta on mielenkiintoinen, myydäänhän niitä Apple Storeissa, joten ymmärrän tavallaan keulimisen kun siellä meni hyvin, mutta taisi ostajille vähäinen likviditeetti aamulla tehdä tepposensa. 176 ostelin pois kun tuntui tasaantuvan ja oli muuta tekemistä. Odotin kyllä reilumpaakin korjausta. Varmaan olisi pitänyt jättää vielä shortit päälle. Selkeästi yli tonnin tilit lapulla, jota en hyvin tunne, on ihan jees.

Swedbank ja Ruotsin pankkisektori

Ruotsin pankit ovat olleet suhteellisen hyvässä vedossa, koska korot nousivat viime päivät. Aamulla korot olivatkin olleet laskussa ja Danske dowgreidas SHB:n, SEB:n ja Swedbankin. Ajattelin, että se on hyvä tekosyy muille ottaa voittoja kotiin ja menin 100 teur shortiksi lähinnä Swedbankkiin. Myin myös 4k Nordeaa mitä salkussa oli, koska se luultavasti laskisi sympatiasta.  Swedbank lopulta laski vähemmän kuin muut pankit, joten hevonen oli väärä. Kuitenkin yli 600 eur vaivanpalkkaa.

Orion A ja B erot

Orion A on jostain syystä noussut melkein kolme euroa B:tä korkeammalle hyvin nopeasti. Tähän asti korkein ero oli finanssikriisin aikaan noin yksi euro. Mulla oli salkussa jo 4k short Orion A ja 4k long Orion B, mutta otin aamusta vielä yhden kilon lisää koska A avasi korkealta. Siitä sai reilun 500 euron pikavoiton kun sen kotiutti. Nyt vähän harmittaa, että on ottanut vain 130 teur haaran tuota, mutta kun nämä joskus menevät ihan äärimmilleen, niin hyvä jättää vähän varaa lisätäkin.

Valmet

Tätä katselin vähän ihmeissäni. Reilua ostoa, mutta koska syy jäi epäselväksi, en oikein nähnyt syytä lähteä sen isommin tätä ostamaan tai myymään, mitä nyt vähän kokeilin mitä laidoilla on. Voisi kuulostaa järkevältä shortata osaketta joka nousee 4% ilman mitään syytä. Ongelma vain on, että olen vastaavissa tilanteissa nähnyt nousun jatkuvan vielä kepeästi toiset 4%. Nämä parin miljardin mcap laputkin ovat yllättävän epälikvidejä tiettyinä päivinä, ja jos joku ostaa, niin mitäs sitä tielle menemään. Lähtihän se Valmet lopulta alaspäin, mutta mistäs näitä aina tietää.

Miksen ota pitempiä positioita näihin osakkeisiin?

Voisin ottaa enemmän pitempiä positioita, jos olisi enemmän pääomaa (vaikka 10meur). Pienellä pääomalla yritän pitää kiertoa mahdollisimman hyvänä. Päivitäin 50 teur positioiden jättäminen kuukaudeksi tarkoittaisi, että kohta salkku olisi täynnä näkemyksiä. Toki jätän rahaa pöydälle, mutta alkureaktiot ovat osumavarmuudeltaan parempia kuin pitemmän ajan näkemykset. Ja jotkut päiväkaupan ideat eivät vain toimi yleensä sen päivän ulkopuolella.

Miksen ota suurempia positioita, vaikka Kellyn kaava murhaisi pienet positioni täysin riittämättömiksi(koska osumatarkkuus on yli 2/3)? No, isommat positiot tekevät osan päivistä erittäin epämukavaksi. Mieluummin tekee kauppaa, ilman että syke alkaa nousta.

Toivottavasti tästä sai jotain kuvaa. Päätin tämän kokeilun jo ennen puoltapäivää, kun en tiedä kerkeänkö iltapäivällä enää tekemään mitään. Toisaalta parhaat liikkeet yleensä on aamusta.

BTW. Bitcoinia otin toisen sopparin shorttiin joitakin päiviä sitten. Katsotaan, jos vielä lähtisi isompi paniikki vyörymään. Mielestäni joulukuun paniikissa ei vielä ollut kaikki pelissä. En lähde pelaamaan tätä juurikaan alle 10 000. 5-10k on mun näkökulman mukaan no-mans-land, koska sieltä tulee enemmän ja enemmän sitä finanssikysyntää ja bear markkina rallit ovat tunnetusti hyvin äkäisiä. Toisaalta ei pitkän ajan longikaan kiinnosta nykynäkemyksellä paljon yli 5k.

Ja Neste se vaan painaa ylös. Eikös shorttaamisen pitänyt olla helpompaa alamäkeen? No onneks muut asiat sentään toimivat niin voi vähän hölmöillä. Markkina tuntuu taas, että josko lähtis korjaamaan alaspäinkin välillä. No siltä on tuntunut aiemminkin. Kuitenkin myin longeja viime päivät.

0
0
11.1.2018 - 15:46 #17498

Drontti

+10
Liittynyt:
7.11.2016
Viestejä:
26

Kelly:n kaava on melko surkea riskien määrittämiseen ja sitä pitäisi ajatella enemmän hypoteettisena riskimaksimina, eikö melko standardi metodi ole käyttää allokaatio tasoina 1/2 kellyä tai 1/4, joidenkin mielestähän nämä ovat edelleen liian isot positiot etenkin jos käy short-term kauppaa. Joten siinä mielessä omasta mielestäni pienten positioiden sijoittaminen on täysin oikea metodi jos haluaa olla systemaattisesti pitemmällä aikavälillä voitollinen treidaaja.

0
0
11.1.2018 - 17:10 #17499

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

En ole koskaan käyttänyt Kellyn kaavaa, ja luulisin että mutu on kaavana hallitseva tällä alalla. Ehkä parempi tapa ilmaista olisi kirjoittaa, että  nelinkertaistamalla skaalautuvat positiot, voisin tuplata tuottoni, mutta saisin vatsahaavan.

Vaikea kyllä nähdä, miten oikein tehdyssä lyhytaikaisessa kaupassa riski on suurempi kuin pitkässä. Varsinkin jos ei harrasta vipua tai martingale systeemejä. Jos 5%:n sijasta panostaisin 50% kassasta yksittäisiin treideihin, niin ei siinä katki menis silti, jos ei vivuta ja on likvideissä lapuissa. Enemmän ongelma olis, että esim. Suomessa top10 firmojen ulkopuolella kurssi jo liikahtaa tuommosista.

BTW. Goldman lähti hakemaan Bang&Olufsenia salkkuun kunnon raivolla. Sai sen takaisin nousemaan päivän huippujen tasolle 190. Vaikea sanoa mitä on taustalla, olisikohan taas jollain Kiinalaisilla nurkkaus käynnissä, niin railakasta on meno on. Vähän niinkuni 2007, kun Islantilaisille ei ollut niin euron päälle, mitä nyt Finnair, Amer tai Elisa maksaisi.

0
0
11.1.2018 - 17:05 #17500

Drontti

+10
Liittynyt:
7.11.2016
Viestejä:
26

Onhan lyhytaikaisessa kaupankäynnissä aina korkeampi volatiliteetti kuin pitkän aikavälin sijoittamisessa? Muutenkin lyhyt aikainen kauppa on itsessään riskisempää kuin pitkän ajan holdit ja kasvanut riski myös tarkoittaa korkeampia mahdollisia keskimääräisiä tuottoja, tosin myös kuluja. Tilastollisesti pienemmät positiot aina laskevat volatiliteettiä ja myös riskiä pääoman suuriin romahduksiin, 50% allokaatioilla pari huono treidiä putkeen pyyhkii jo melko makoisasti pääoman menemään. 

0
0
12.1.2018 - 12:11 #17511

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Miks joku myy YIT:tä viimeistä päivää 5% nousuun kun posari on järisyttävä? Nyt on aika paljon ostettuna. Ulkkarit ne vaan shorttaa. Kait se on se Tukholman asuntokupla, minkä takia myydään ihan mihin tahansa lukuihin.

Palaan noihin muihin myöhemmin tänään.

0
0
12.1.2018 - 15:24 #17517

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Ootko tutkinut tota Nesteen käyttäytymistä viime päivinä tarkemmin traderin vinkkelistä..? Tuntuu että anot haluaa ostaa sen viimeistään iltapäivästä melkein katosta läpi. Jotain erikoista siinä on meneillään. Voisko jotenkin liittyä valtion suunnitelmiin keventää omistustaan. Venäläiset haluaa nurkata osan ittelleen?

0
0
12.1.2018 - 18:01 #17523

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Aika ronskisti näyttää mulle tulevan kirjoitusvirheitä kun kiireessä hutkii! Sorit siitä.

Drontti: En ihan ymmärrä, miten lyhytaikaisessa kaupankäynnissä on suurempi volatiliteetti, enkä usko että siitä kovin hedelmällistä keskustelua syntyisi. Virtu teki yksi vuosi joka ainut päivä voittoa lyhytaikaisella treidauksella. Mitä enemmän on kyse markkinatakaushenkisestä kaupankäynnistä, sitä vähemmän riskiä on. Tottakai jos otetaan 20x vivulla treidaava forex treideri vertailukohdaksi, niin sitten toki mennään riskillä. Omassa toiminnassani en käsittääkseni ole päiväkaupankäynnillä saanut aikaan yhtään negatiivista kvarttaalia, vaan aina riski on ollut suurempi pitkäaikaisissa sijoituksissa. Kyllä Suomessakin on kavereita, jotka tekevät voittoa lyhytaikaisella kaupalla aivan olemattomilla drawdowneilla.

ScatterBrain: En tiedä. Käsittääkseni helppoa ja kätevää tapaa ei ole. Itse teen sen futuureilla, mutta se ei suurimmalle osalle käy. En kyllä muutenkaan suosittele kyseistä operaatiota, ellei ole ihan varma mitä tekee.

Michael Scofield: Tämä on ihan samannäköistä revitystä kun usein kunnon nousuputkessa on. Täysin ennakoimatonta ja repivää. Onko se nyt sitten vedätystä vai algot kilpailemassa keskenään, niin en tiedä. Ei valtion kevennys kurssia tule nostamaan. Ja toi Venäläisten skenaario ei ole ihan tästä maailmasta :). Kirjoitin eilen kolumnin Nesteestä, ja spoilerina voin kertoa, että sen pääpointti on, että myydään sitä Nestettä. Se varmaan julkaistaan alkuviikosta Sijoitustiedossa.

Olipa heikko treidipäivä taas. Paikkoja oli vaikka mihin, mutta ihme säätöä ja kämmejä. Päivästä näyttäis jäävän käteen yli 5 teur tuottoa ellei YIT ala laskea, mutta olis pitänyt tehdä paljon enemmän. Koko viikko kuitenkin lähelle +20 teur, joten kokonaisuus on hyvä.

Vielä vähän, mikä päivässä meni vikaan. Luin Koneen vähän turhan negatiivisesti, ajattelin että siihen tulisi hieman enemmän myyntiä. Positio oli muuten ihan ok, mutta kun kävin minuutin verran hakemassa vettä, niin osake oli noussut euron varsin pienellä vaihdolla ja huomasin, että mulla on 5 tonnin turska salkussa. Ajattelin, että tommosesta 6k shortista nyt aina pääsee eroon parin tonnin tappiolla, kun ostaa laidasta. No se taisi olla nykymarkkinassa turhan optimistinen näkemys, kun laidat tuppaavat olemaan tyhjät. Toinen ongelma YIT päättyi lopulta paremmin kuin ajattelin. Sen sarake näyttää kyllä yli kymppitonnia plussaa, mutta riskiäkin oli normaalia enemmän. Mulla oli nimittäin parhaimmillaan 80k YIT:tä. Tänään koitettiin vähän loose cannon henkeä. En saanut oikein mitään ostettua alkunousuun, kun sorminäppäryys ei riitä. Mutta tankkailin, kun osake näytti vain +4% lukemia vaikka ylitys oli kvartille 33% ja koko vuodellekin 15%.  Mun mielestä markkina alireagoi jossain määrin tuohon posariin, mutta se on ymmärrettävää, koska sentimentti toimialalla on niin surkea. Ja toisaalta YIT:n tulos on alle 2/3 uuden fuusioituvan yhtiön tuloksesta, joten sekin ehkä vähän selittää vaisuhkoa reaktiota. Nyt on enää 25k shortissa, niin lähtihän se nousuun. Ei vaan houkuta tässä markkinassa jättää isoja määriä yön yli.

0
0
12.1.2018 - 19:24 #17527

Drontti

+10
Liittynyt:
7.11.2016
Viestejä:
26

Lyhyt aikaisessa treidaamisessa jos haluaa alhaista volatiliteettiä niin se tulee juuri transaktioiden määrästä? Määrä laskee volatiliteettia, mutta 50% allokaatioilla ei montaa treidia voi tehdä per päivä joka oli juuri pointtini. Virtu tekee tosi paljon transaktioita pienillä allokaatioilla ja siksi pystyvät olemaan systemaattisesti voitollisia.

0
0
13.1.2018 - 09:57 #17528

_TS_

+4
Liittynyt:
2.9.2016
Viestejä:
25

Kiitos Daytraderille treidipäivän kuvauksesta. Sitä oli hauska lukea. Menikö minulta ohi vai millä perusteilla olitkaan päätynyt tuona päivänä juuri näihin papereihin?

Keskusteluun lyhytaikaisen kaupankäynnin riskisyydestä sanoisin, etten itse koe sitä missään nimessä niin riskillisenä mitä se de facto lienee. Etenkin, jos sen tekee fiksusti. Mutta, tämä nyt ei taida olla mielipidekysymys.

0
0
15.1.2018 - 11:36 #17539

Sijoitustieto

+1800
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1212

Daytrader 15.1.2018: Sijoitusvinkki valtiolle - Myykää Nesteen osakkeet nyt 56 eurolla!

"Valtio on surkea pörssipeluri. Jos ministeri Erkki Tuomioja ei olisi estänyt Soneran myyntiä vuonna 1999, olisimme voineet olla yli 200 miljardia markkaa rikkaampia. Toki kaikkien laittaminen lihoiksi olisi ollut liikaa pyydetty, mutta puoletkin olisi nykyrahaan korjattuna ollut 22 miljardia euroa. Tuolla rahalla olisi voinut rakentaa Länsimetron vaikka Tukholmaan saakka. Lopulta Sonerasta ei Saksasta miljardeilla ostetun ilman jälkeen jäänyt kuin karkkirahoja."

0
0
15.1.2018 - 12:00 #17540

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Pakko kysyä kun puhuit tekstissä valtiosta ja sen omistuksista niin mitä mieltä olet Solidiumista? Miten voi olla mahdollista saada noin huonoa tuottoa noin 14% perustamisesta eli -08 vuodesta.

0
0
15.1.2018 - 13:28 #17543

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

_TS_: Päädyin kyseisiin lappuihin, koska niissä oli jotain uutta tietoa maailmalla. Haluan treidata muutoksia yritysten fundamenteissa, joten pitää seurata, mistä yhtiöistä uutisia tulee. Tänään olen treidannut huonolla menestyksellä Metsoa, koska siltä tuli negatiivisia uutisia sijoittajalle. Mun duuni on siis muodostaa nopeammin ja paremmin mielipide uudesta yhtiöitä koskevista tiedoista.

Jmakela: Solidium ei ole tehnyt kovin isoja liikkeitä suhteessa pääomaan. Ja siis kyllähän 14%:n vuosituotto kuulostaa ihan hyvältä, kun ottaa olosuhteet huomioon. Tottakai hommat voisi hoitaa myös paremmin, mutta kun taustalla on politikot, niin ei kait paljon voi odottaa? Nykyinen toimari Antti Mäkinen kyllä osaa rahaa tehdä, vaikkei nyt ehkä osakepoimijana olekkaan omimmillaan.

0
0
15.1.2018 - 13:59 #17545

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Sitä vaan ihmettelin kun valtio ei ole mukana yrityksissä kuten Kone,Nordea tai UPM. Toki kun on ollut poliitikkojen "vallassa" niin voi olettaa että homma ei toimi niin hyvin kuin joltain muulta mutta nyt meni näin. Kyllä tuo 8 miljardia on aika rauhassa levännyt tuolla Solidiumissa vaikka olisi ollut mahdollisuukset vaikka mihin.

0
0
15.1.2018 - 14:05 #17546

FinnishDGI

+264
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
322

Meinasin kommentoida, että se 14 % oli kokonaistuotto vuodesta 2008, koska olin näin jostain lukenut (kuten Jmakelakin asian oli ilmeisesti tulkinnut), mutta sitten tarkistin asian ja Solidiumin sivujen perusteella tosiaan annualisoitu vuosituotto on ollut tuota luokkaa. Eli ei nyt ihan paskasti kuitenkaan. 

0
0
15.1.2018 - 14:17 #17547

Jmakela

+121
Liittynyt:
9.11.2017
Viestejä:
237

Aluksi katoin juurikin kuin sanoit eli kokonaistuotto ei vuosi. Mutta Solidiumin perustamisen jälkeen on pörssi noussut käytännössä koko ajan paitsi 2011 joten olisi ehkä pitänyt saada isompi tuotto koska ei ole ollut suurta pudotusta.

0
0
15.1.2018 - 18:12 #17555

_TS_

+4
Liittynyt:
2.9.2016
Viestejä:
25

Mikä oli Daytraderin Metsoturskanäkemys? Itse en osannut ottaa päivänsisäistä lainkaan. Lopulta en edes ottanut pidemmällä sitä.

0
0
16.1.2018 - 11:14 #17564

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

_TS: Oletin, että joku edes yrittäisi myydä Metsoa. No oikeastaan isompi ongelma oli, että myin Sandivikia ja Atlas Copcoa reilut määrät kun avasivat vain pikkumiinuksille. Ne menivät heittämällä ATH-arvoihinsa kilpailijan tulosvaroittaessa. Tämä ilmeisesti jonkun suositusmuutoksen takia. Omituisessa sijoitusympäristössä me olemme. Ellei negatiivista hierota sijoittajalle naamaan, se ignoorataan. Täysin päinvastainen tila oli 2010-2013, jolloin kaikkeen suhtauduttiin skeptisesti ja epäillen.

0
0
16.1.2018 - 18:15 #17580

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

S&P500 2800 ja Dow Jones 26 000 molemmat tänään rikki. Myin S&P futuuria siinä määrin, että mentiin selvästi koko salkulla nettoshortin puolelle. Tosin niin tiukalla stoparilla(<0,5%), että ties vaikka vielä illalla ollaan taas longin puolella. Tuulimyllyjä vastaan ei sentään tee mieli taistella.

Sentimentti tuntuu turhan riehakkaalta, riskit unohduksissa ja algoritmit ovat itseoppineet ostamaan joka päivä. Voisi olla edes pienen korjauksen paikka, kun huomataan, että myös punaiselle voidaan mennä. 

 

0
0
22.1.2018 - 09:48 #17703

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Nopea kommentti tuohon Martelaan. Kyllä se vähän kylmäsi, kun ostoksilla sain tekstiviestin kahelta kaverilta, että Martela negaroi. No tammikuussa ei ole kovin paha vielä, jos 30% vuoden voitoista häviää savuna ilmaan. Toki harmitti myös, että se oli mun valinta vuoden osakkeeksi, kun Sijoitustieto kyseli.

"Ajattelin mennä Martelalla. Siinähän helposti itsensä nolaa jos vaikeudet jatkuu mutta eipä tuo haittaa :D" Kirjoitin tuon suosituksen saatteeksi, joten ei kait pidä olla liian yllättynyt negarista. Kun ostaa vähemmän laadukkaita firmoja, joilla on vaikeuksia viime aikoina, on usein todennäköisempää, että hankaluuksia on myös jatkossa kuin päinvastoin. Mutta se on usein jossain määrin hinnoissa, varsinkin kun yritys treidaa EV/sales kertoimella 0,25.

Kaikkea ei voi etukäteen tietää. Ei Martela mielestäni ollut sijoitusprosessina virhe, mutta liian suuri luotto siihen oli. Yli 10% osuus salkusta oli vähän liikaa. Ehkä itseluottamusta tässä lisäsi, että edellisellä kierroksella pelasin tämän aika nappiin. Ostoja melko paljon alle viiden euron ja suurin osa myynneistä kympin päältä. Martela-ketjussa varoittelin kyllä jo ennen kurssihuippua, että tuskin yrityksen tulosvolatiliteetti täysin loppuu. Se, että nyt saatiin kolme näin huonoa kvarttaalia, pääsi yllättämään. Silti näen ihan hyvän mahdollisuuden, että vuosi 2018 tulee olemaan yllättävän hyvä ja kurssi toipuisi lähemmäksi kymmentä euroa. Mutta kyllä tämä kolmas varoitus lisäsi omaa epävarmuuttani siitä. Jätin suurimman osan Marteloistani rauhallisempiin salkkuihin holdiin, mutta treidisalkuista kevensin kyllä vaikkei hyvää hintaa saanutkaan.

 

0
0
23.1.2018 - 07:44 #17732

_TS_

+4
Liittynyt:
2.9.2016
Viestejä:
25

Joo, nyt on hassu ympäristö. Ihan aina ei pysty sanomaan mikä lopulta osaketta laskee. Markkinoilla on lievää euforiaa havaittavissa ja kurssit vain nousevat ja nousevat. Itsellä harmillisesti nollapositio pitkänä, joten en nauti tästä kuin ajottaisilla pistoilla sisään ja ulos yhden parin laskupäivän jälkeen joita näitäkin osalla vaihtamistani lapuista on ollut - onneksi.

0
0
29.1.2018 - 13:20 #17814

Sijoitustieto

+1800
Liittynyt:
9.6.2014
Viestejä:
1212

Daytrader 29.1.2018: Markkinakatsaus - Juhlat jatkuvat

"Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on villit bakkanaalit käynnissä.  S&P 500 osakeindeksi on noussut vuoden alusta 7,5 prosenttia ja viimeisen vuoden aikana 25 prosenttia. Markkinoilla alkaa vihdoin olla euforian tunnusmerkkejä. Viimeaikojen nousu on ollut täysin ainutlaatuinen pörssien historiassa tasaisuutensa takia.Perjantain yli prosentin päivänousu oli ensimmäinen laatuaan sitten syyskuun. Koskaan aiemmin pörssi ei ole onnistunut nousemaan 15 prosenttia näin tasaisesti."

0
0
30.1.2018 - 14:53 #17828

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kävin katsomassa Admicomin sijoitustilaisuutta. Firman luvut näyttävät todella hyviltä, joten osallistun antiin ihan kohtalaisella panoksilla, eli monelta tililtä muutama tuhat kappaletta.

Sijoitustilaisuudessa kävi muutama ongelma esiin firmassa.

- Palkkakulut ovat 44 teur/henkilö. Eli kaikkein osaavimman työntekijäkaartin palkitseminen on pakko tehdä osittain osakkeilla. Täten tulos on parempi kuin olisi, jos avainhenkillöiden koko kompensaatio olisi palkkaa.

- Hallituksen puheenjohtaja ja melkein puolet firmasta omistava Matti Häll on tuomittu ehdolliseen vankeuteen Liinoksen sisäpiirikaupoista. Jotenkin vaikea nähdä noita täytenä vahinkona. Todennäköisesti omistaja on siis jossain määrin opportunisti. Ja tilaisuudessa hän vähätteli asiaa, että hyöty sisäpiirikaupoista oli vain alle parisataa tuhatta euroa. Tuskin herätti sympatiaa. Veneonnettomuuden nostaminen esiin annin yhteydessä sen sijaan on turhaa.

Edellisiä kun ajattelen, niin on mahdollista, että osa tämän vaiheen Saas-firmaksi huikean hyvästä tuloksesta on hienoista kaunistelua - yritys laitettu listautumiskuntoon.

Muuten kaikki näyttää hyvältä. Yritys kasvaa nätisti, kasvu tehty omalla kassavirralla ilman suuria yritysostoja. Tase on hyvässä kunnossa ja annin jälkeen nettokassa on yli 6 miljoonaa euroa. Annissa ei tule omistajien myyntejä vain pelkästään kerätään yritykselle rahaa. Eli periaatteessa jos velkaa olisi vaikka 10 miljoonaa euroa, kuten listautujiin usein pumpataan, niin P/E yms tunnusluvut olisivat entistä houkuttelevampia. Parempi toki näin.

Itselleni jäi tuote ja sen hyvyys vähän epäselväksi. Olisi mielenkiintoista kuulla asiakkaiden tai kilpailijoiden näkemyksiä asiasta.

Instikka-anti menee kahdelle taholle luultavasti kokonaan, niin vaikea nähdä tässä isoa laskupotentiaalia jos muu markkina ei dippaa. Ero Efecteen ja Heerokseen on mielestäni hyvässä kannattavuudessa, joten voisi näiden edellisten vaisun avauksen sijaan pompata 5-20% alkuun. Varmaan pienet erät jäävät salkkuunkin. Helsingissä on ihan muutama 30% vuodessa kasvava firma, joten ihan mielenkiintoista omistaa yhtä, vaikkei täyttä luottoa firman kasvun jatkoon olekaan.

0
0
30.1.2018 - 15:17 #17830

Krenjuussa

+121
Liittynyt:
27.10.2016
Viestejä:
186

Merkkasin myös pienen siivun sekä omaan että hoitosalkkuihini. Vaikuttaa kyllä lukujen valossa hyvältä. Tuotteen hyvyydestä voisi ehkä jotain päätellä siitä että 90% tuloista on jatkuvia sopimuksia. Jossakin esitteessä taisi myös olla maininta että >90% kuukausisopimuksen aloittajista tekee uuden sopimuksen. Ilmeisesti siis asiakaskunta on tyytyväistä tuotteeseen.

 

 

0
0
30.1.2018 - 15:36 #17831

fausto

+18
Liittynyt:
15.11.2014
Viestejä:
26

Pienellä googlauksella näyttäisi käyttäjäkokemukset olevan pääosin hyviä tai erittäin hyviä. Muutama ilman argumentteja heitetty "paska tuote" -kommenttikin joukosta löytyy. Nämä toki ovat vanhoja keskustelupalstan tuotoksia, jotka toimivat parhaimmillankin vain jonkinlaisena proxyna oikeille kokemuksille. Yhtiön omilta sivuilta löytyy myös kasapäin referenssejä. Näiden ongelma on tietenkin se, että ne antavat palautteesta juuri niin yksipuolisen kuvan, kuin Admicom itse haluaa. Hyvien referenssien paljouden näen kuitenkin jonkinlaisena luottamusta herättävänä tekijänä tuotteen hyvyydestä.

https://www.admicom.fi/asiakastarinat/

Alaotsikoiden takaa löytyy lisää referenssejä.

0
0
30.1.2018 - 15:50 #17832

Daytrader

OP
+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

Kiitos näistä. Ehkä tarkennuksena, etten missään nimessä ajattele, että tuote nyt huono olisi. Sellaista tuskin olisi saatu myytyä näin hyvin. Hain lähinnä sellaista Peter Lynch kokemusta, että tajuaa, että joku tuote on sen verran hyvä, ettei yrityksen tarvitse olla halpa hyvän tuoton saamiseksi. Lähinnä tulee mieleen reilun kymmenen vuoden takaa esimerkiksi Salesforce, jonka CRM-tuotteita kuvailtiin aikanaan aivan älyttömän paljon kätevämmiksi kuin kilpailijoita. Eli siinä hypättiin ihan eri portaalle kun vaihtoi palveluntarjoajaa. Nykyäänhän firma on 80 miljrdin market capilla, toki paljon laajemmalla tuoteperheellä. Toki hyvät referenssit ovat tärkeitä, mutta tuskin tosiaan Admicom päästäisi sinne mitään muuta kuin parasta palautetta.

0
0
30.1.2018 - 17:29 #17835

_TS_

+4
Liittynyt:
2.9.2016
Viestejä:
25

Varmaan olisi pitänyt olla sijoittajatilaisuudessa itsekin. Strategia jäi hieman auki eli mikä on pitkän aikajänteen tähtäin. Suomi on pieni maa ja järkeviä yrityksiä on rajattu määrä. Mikä on penetraatio näissä tällä hetkellä? Toisin sanoen haen miten hyvin kasvutavoite on perusteltua ilman kansainvälistymistä.

Tuotteen idea on hyvä ja se osuu monen yrityksen kipukohtiin. Firmakin ollut pystyssä jo pitkään. Kallistuisin hyvän sijoituksen puolelle riippuen valuaatiosta mitä en katsonut. En aio osallistua. Antaa fiksumpien rikastua. FN ongelma epälikvidiys.

0
0