Olet täällä

Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 17.1.2021 04.41

Myös vastaava case kämpästä Espanjassa (esim.) kiinnostaisi. Ainakin Jensin blogissa oli joskus kirjoituksia. Onko tuoreita kokemuksia kellään?

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon #Teerenpelit 18 - Petri Roininen - 12.12.2020 11.08

Oli hyvä ja kiinnostava haastattelu, vaikka itse yhtiö ei itseäni kiinnostakaan. Olisiko tähän saanut jotenkin mukaan kulmaa, joka olisi huomioinut laajemmin koko kotimaisen kiinteistö sektorin? Ymmärrän ettei Roininen kommentoi kovin helposti kilpailijoiden tekemisiä, mutta jos tästä olis vähän suorempaa linkkiä ollut vaikkapa Citiconiin, niin kuuntelijoita olisi ollut moninkertainen määrä. Eli vähän laajemmin markkinaa, toimijoita ja kilpailutilannetta.

Näytä koko viesti
Fortum - 7.12.2020 11.22

En nyt ihan vetäis yhtäläisyysmerkkiä Fortumin ja Postin välille. Niin kauan kun Posti 100% valtio-omisteinen niin yksityisten- vähemmistöomistajien intressejä on hankala loukata. Varmaan noihin hallitus/hallintoneuvosto palkkioihin aina joku kansanedustaja puuttuu poliittisten irtopisteiden toivossa, mutta uskoisin että tässäkin oppia on saatu ja otettu.

Näytä koko viesti
Fortum - 6.12.2020 08.58

Tohon valtio-omistukseen liittyen vielä, varmaan se jonkinverran vielä vaikuttaa, mutta aika vähän on tiedossa että valtio-omistaja olisi ääntään yhtiössä käyttänyt. Ei se käyttänyt sitä Siperian investointien torppaamisen, ei verkko-omaisuuden myynnin torppaamiseen, eikä myöskään mammuttimaisen Uniperin hankkimisen vastustamiseen. Ainut asia mistä VNK on ehkä ollut tiukka viime vuosina on 1,10€ osingon maksaminen, eikä siitä nyt varmaan haittaa ole ollut vähemmistö omistajillekaan. Voi olla että Fennovoima -pelastus operaatiossa tämä riski jollain tavalla realisoitui, mutta näin olisi saattanut käydä vaikka pääomistaja olisi ollut jokin muukin kuin valtio. Tosta oppina saatiin että veli-venäläistä ei kannata ruveta kiristämään vaikka tuntuisikin että oma neuvotteluasema on hyvä.

Eli itse näkisin että toi riski että pääomistaja hiekottaa liiketaloudellisten tavoitteiden saavuttamista tavalla toisella on aika pieni nykyään, huomattavasti pienempi kuin Mauri Pekkarisen aikana esimerkiksi.

Näytä koko viesti
Fortum - 5.12.2020 06.56

Oikein esimerkillisen hyvää analyysia Bingolta äskeiseen inertia-hölynpölyyn verrattuna, joka ei liity Fortumiin juuri mitenkään.

Täsmälleen samaa mieltä Fortumin edullisuudesta ja aliarvostuksesta suhteessa verrokkeihin. Oleellinen kysymys toki koska tämä aliarvostus purkautuu ja mitkä tekivät ovat sen takana. Varmasti kova velkalasti, turhan iso Venäjä-riski ja siihen päälle muut energia-alaa koskevat poliittiset- ja regulaatio riskit, sekä tietenkin Fortum-Uniper yhdistymisen myötä tulevat "hyödyt" ja synergiat, joiden konkretia odottaa vielä itseään, eikä siihen tuonut juuri valoa torstain CMD:kään.

Näkisin että velkalasti rupeaa kevenemään nopeasti, miljardi Balttiasta hyvinkin pian, toinen sähkönmyynnistä mahdollisesti melko nopeasti sekin ja sitten ensi vuoden aikana muutama miljardi Stockholm Exergistä. Venäjän suhteen näkisin, että jotain pohdintoja on jo meneillään, sen verran varovasti Rauramo kierteli aihetta torstaina. Ymmärrettävästi Fortum-Uniper himmelin rakenteelliset muutokset ja isommat peliliikkeet antavat odottaa itseään niin kauan kun määräysvaltaa ei ole tarkoitus käyttää, eli ensi vuosi menee vielä käytännössä ilman yhteistä strategiaa näiden kahden yhtiön välillä. Näin todelliset (puhutaan sadoista miljoonista) synergiahyödyt antavat vielä odottaa itseään. Toivottavasti myös Nordstream-putki saadaan nopeasti rakennettua loppuun, niin yksi jännite yhtiön ympäriltä häviää.

Eli vahva usko Fortumiin keskipitkällä ja varsinkin pitkällä aikavälillä, koska kaikki isot trendit ovat sen puolella. Kuitenkin lyhyellä aikavälillä (alle vuosi) en odota mitään rakettimaista nousua ja voi tulla hyviäkin ostopaikkoja vielä eteen. Esim. analyytikkojen tavoitehinnoissa näkee poikkeuksellisen paljon hajontaa. Helppo esim. kuvitella että amerikkalais-sijoittajat näkevät tässä riskejä vähän enemmän kuin vaikkapa suomalaiset. Uskon myös Fortum lunastaa Uniperin loppusosan noin 25% kun aika on siihen sopiva. Kiirettä tämänkään kanssa ei ole.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 29.11.2020 12.40

Vieläkö sulla löytyy salkusta Brassi ETF:ää? Mikä sun päivitetty näkemys on Brasseista?

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 19.10.2020 03.12

Itse ainakin pitäisin samassa. Varmaan hyvä olisi jos alv-toiminnasta olisi osoittaa myös liikevaihtoa, mutta voihan toiminta olla välillä kovastikin aktiivista, mutta se ei vain tuo liikevaihtoa.. =) Varmaan kaupparekisteriin merkitty toimiala auttaa tässä myös.

Näytä koko viesti
Citycon - 8.10.2020 07.52

Mikäs Cityconia noin paljon nosti tänään? Mitään uutta informaatiota ei tainnut ainakaan tulla? Onko aiemmin ottanut +5% päivässä?

Näytä koko viesti
Sijoituslainalla vauhtia salkun rakentamiseen, vinkkejä? - 27.5.2020 03.15

Herätetääns vähän tätä ketjua henkiin!

Eli kysymys kuuluu, minkälaisella "taseella" oletteko liikenteessä tällä  hetkellä ja mikä on sijoitushorisontti?

Oma esimerkkini:

Bruttovarallisuus: Asunto 57%, arvopaperit 43%, ei muuta omaisuutta.

Ja tämä rahoitettu seuraavasti: OPO 60%, asuntolaina 22% (marginaali 0,48%) ja sijoituslaina 18% (Nordnet hopea 2,5% tällä hetkellä).

Sijoituslaina tarkoitus ajaa piku hiljaa "kultakorko" tasolle kun Korona savu hälvenee. Hetken aikaa olen ottanut myös lyhennysvapaata asuntolainasta korona tilannetta hyödyntääkseni.

Oma sijoitushorisontti noin 15-20 vuotta, joten myös riskiä on mahdollista ottaa, eikä näillä näkymin isoja hankintoja tiedossa. Vakituinen ansiotyö antaa pelivaraa pienhankintoihin ja lainanlyhennyksiin ihan mukavasti, mutta kovin paljoa ei jä sukaan varteen. Ajatus on että joskus kuuskymppisenä olisi ehkä enemmän varaa valita mitä sitä tekee. Toki mikään ei estä ajamasta samalla pääomarakenteella vaikka hamaan tappiin asti.

Onko tämä velkaisuusaste ja sijoitusaste mielestänne järkevä, vai pitäiskö ottaa lisää tai vähemmän riskiä? Olisi kiva kuulla myös miten palstan gurut toimivat ja ajattelevat asiasta. En tarkoituksella laittanut absoluuttisia summia tähän, ettei keskustelusta tule "kellä on isoin" -tyyppinen, vaikka toki varallisuuden koko hieman tätäkin ajattelua ohjaa.

 

Näytä koko viesti
Vetyosakkeet - 22.4.2020 08.25

Fortum ainakin Uniper-Siemens yhteistyön kautta, jossa selvitetään vanhojen hiilivoimaloiden käyttöä vetytaloudessa.

Näytä koko viesti