Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 20.4.2021 09.55

Hyvää yhteenveto Coron nääs ja kiitokset oikein viihdyttävistä lukuhetkistä näinä välillä vaikeinakin aikoina!

Näytä koko viesti
Lapsi sijoittajana - 29.3.2021 07.32

Onhan tämä jollain tasolla hitusen huvittavaa, voin nykyisillä lapsen sijoituksilla tehdä vaikka kuinka ääliömäisiä sijoituksia täydellä valtakirjalla, mutta nämä annit ovat sitten jotenkin niin poikkeuksellsia, että niihin pitää mennä pyytämään jonkun virkaköpin lupa. Ja lupa muuten taitaa maksaa vielä ihan kiitettävästi.  Tämä saattaa vähentää myös kiinnostustani siirtää lapselleni varoja ylipäätään, jos en saa sijoittaa niitä mieleni mukaan mihin huvittaa, annit mukaanlukien. PING Juha Sipilä, pitäiskö tälle tehdä jotain?!

Näytä koko viesti
Lapsi sijoittajana - 29.3.2021 02.35

Onko kukaan hakenut maistraatista lupaa sijoittaa "lapsen puolesta" osakeanteihin? Riittääkö kerran haettu lupa kaikkiin anteihin, vai pitääkö jokaiseen hakea erikseen lupaa?

Näytä koko viesti
Finda - 11.3.2021 06.10

Miten olis Tommi Aurejärvi Teerenpeliin?

Näytä koko viesti
Loma-asunto (mökki) sijoituksena - 17.1.2021 04.41

Myös vastaava case kämpästä Espanjassa (esim.) kiinnostaisi. Ainakin Jensin blogissa oli joskus kirjoituksia. Onko tuoreita kokemuksia kellään?

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon #Teerenpelit 18 - Petri Roininen - 12.12.2020 11.08

Oli hyvä ja kiinnostava haastattelu, vaikka itse yhtiö ei itseäni kiinnostakaan. Olisiko tähän saanut jotenkin mukaan kulmaa, joka olisi huomioinut laajemmin koko kotimaisen kiinteistö sektorin? Ymmärrän ettei Roininen kommentoi kovin helposti kilpailijoiden tekemisiä, mutta jos tästä olis vähän suorempaa linkkiä ollut vaikkapa Citiconiin, niin kuuntelijoita olisi ollut moninkertainen määrä. Eli vähän laajemmin markkinaa, toimijoita ja kilpailutilannetta.

Näytä koko viesti
Fortum - 7.12.2020 11.22

En nyt ihan vetäis yhtäläisyysmerkkiä Fortumin ja Postin välille. Niin kauan kun Posti 100% valtio-omisteinen niin yksityisten- vähemmistöomistajien intressejä on hankala loukata. Varmaan noihin hallitus/hallintoneuvosto palkkioihin aina joku kansanedustaja puuttuu poliittisten irtopisteiden toivossa, mutta uskoisin että tässäkin oppia on saatu ja otettu.

Näytä koko viesti
Fortum - 6.12.2020 08.58

Tohon valtio-omistukseen liittyen vielä, varmaan se jonkinverran vielä vaikuttaa, mutta aika vähän on tiedossa että valtio-omistaja olisi ääntään yhtiössä käyttänyt. Ei se käyttänyt sitä Siperian investointien torppaamisen, ei verkko-omaisuuden myynnin torppaamiseen, eikä myöskään mammuttimaisen Uniperin hankkimisen vastustamiseen. Ainut asia mistä VNK on ehkä ollut tiukka viime vuosina on 1,10€ osingon maksaminen, eikä siitä nyt varmaan haittaa ole ollut vähemmistö omistajillekaan. Voi olla että Fennovoima -pelastus operaatiossa tämä riski jollain tavalla realisoitui, mutta näin olisi saattanut käydä vaikka pääomistaja olisi ollut jokin muukin kuin valtio. Tosta oppina saatiin että veli-venäläistä ei kannata ruveta kiristämään vaikka tuntuisikin että oma neuvotteluasema on hyvä.

Eli itse näkisin että toi riski että pääomistaja hiekottaa liiketaloudellisten tavoitteiden saavuttamista tavalla toisella on aika pieni nykyään, huomattavasti pienempi kuin Mauri Pekkarisen aikana esimerkiksi.

Näytä koko viesti
Fortum - 5.12.2020 06.56

Oikein esimerkillisen hyvää analyysia Bingolta äskeiseen inertia-hölynpölyyn verrattuna, joka ei liity Fortumiin juuri mitenkään.

Täsmälleen samaa mieltä Fortumin edullisuudesta ja aliarvostuksesta suhteessa verrokkeihin. Oleellinen kysymys toki koska tämä aliarvostus purkautuu ja mitkä tekivät ovat sen takana. Varmasti kova velkalasti, turhan iso Venäjä-riski ja siihen päälle muut energia-alaa koskevat poliittiset- ja regulaatio riskit, sekä tietenkin Fortum-Uniper yhdistymisen myötä tulevat "hyödyt" ja synergiat, joiden konkretia odottaa vielä itseään, eikä siihen tuonut juuri valoa torstain CMD:kään.

Näkisin että velkalasti rupeaa kevenemään nopeasti, miljardi Balttiasta hyvinkin pian, toinen sähkönmyynnistä mahdollisesti melko nopeasti sekin ja sitten ensi vuoden aikana muutama miljardi Stockholm Exergistä. Venäjän suhteen näkisin, että jotain pohdintoja on jo meneillään, sen verran varovasti Rauramo kierteli aihetta torstaina. Ymmärrettävästi Fortum-Uniper himmelin rakenteelliset muutokset ja isommat peliliikkeet antavat odottaa itseään niin kauan kun määräysvaltaa ei ole tarkoitus käyttää, eli ensi vuosi menee vielä käytännössä ilman yhteistä strategiaa näiden kahden yhtiön välillä. Näin todelliset (puhutaan sadoista miljoonista) synergiahyödyt antavat vielä odottaa itseään. Toivottavasti myös Nordstream-putki saadaan nopeasti rakennettua loppuun, niin yksi jännite yhtiön ympäriltä häviää.

Eli vahva usko Fortumiin keskipitkällä ja varsinkin pitkällä aikavälillä, koska kaikki isot trendit ovat sen puolella. Kuitenkin lyhyellä aikavälillä (alle vuosi) en odota mitään rakettimaista nousua ja voi tulla hyviäkin ostopaikkoja vielä eteen. Esim. analyytikkojen tavoitehinnoissa näkee poikkeuksellisen paljon hajontaa. Helppo esim. kuvitella että amerikkalais-sijoittajat näkevät tässä riskejä vähän enemmän kuin vaikkapa suomalaiset. Uskon myös Fortum lunastaa Uniperin loppusosan noin 25% kun aika on siihen sopiva. Kiirettä tämänkään kanssa ei ole.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 29.11.2020 12.40

Vieläkö sulla löytyy salkusta Brassi ETF:ää? Mikä sun päivitetty näkemys on Brasseista?

Näytä koko viesti