Olet täällä

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 27.5.2019 02.08

Kiitos kommenteista!

Kirjoittelen tosiaan Euroopasta pidemmälti kun ehdin. 

Kiinalla kipu tuntuu nopeammin ja "tarve" sopimukseen on kovempi. En silti usko nopeaan ratkaisuun etenkään nyt kun tilanne on eskaloitunut enemmän. Huawein ja Applen kaltaisten massiivisten toimijoiden heilunta pelinappuloina on merkki siitä että isoakaan häiriötä ei pelätä puolin ja toisin aiheuttaa. Kiina myös tälläkin hetkellä tuntuu valmistautuvan pitkään sotaan. Propagandaa jenkkejä vastaan levitetään jo mediassa. En usko että menee välttämättä kauaa ennenkuin jenkkituotteiden käyttöä rajataan tai vähintäänkin aletaan arvostelemaan. 

Trump tuntuu keräävän liittolaisia ympärilleen(japani, Britit etc). Saa nähdä miten kovaa paine alkaa tuntua ja onko neuvotteluissa mahdollista johonkin sopuuun päästä. "rauha" globaaliin talouteen olisi varmasti hyvä asia kaikille. 

Disney on holdannut laskupäivinä hyvin. Lockheed martin taasen saanee hieman nostetta siitä että Japanin huhutaan ostavan 105 kpl uusia F-35 hävittäjiä. Kireä maailmanpolitiikan tilanne saa maat valmistautumaan worst case scenarioihin.. 

Olin tuossa pari viikkoa sitten puhumassa Keski-Uudenmaan osakesäästäjien metsäpirttitapahtumassa. Henri Elo oli myös kuuntelemassa ja ilmeisesti oli postiiviisesti vaikuttunut. Mukava saada palautetta alan ammattilaisilta.  

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/henri-elo-porssin-superpaivista-ratkaisevat-osaketuoton/fbb913af-863c-45fb-91e7-1e34870be25f

Allekirjoittaneen esityksestä puhutaan oheisen videon alussa. 

 

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 18.5.2019 01.20

Toimin toki. Kirjoitin tuon alunperin vain sähköpostina ajatuksina mitä mieltä olen asiasta sijoituslähipiirilleni, ja en jaksanut alkaa muokkaamaan tänne vaan kopioin suoraan. Vahva dollari on pieni ongelma mutta jos poimii yhtiöt jotka ovat lähinnä jenkkien sisämarkkinoilta toimivia (kuten disney) niin se ei ole ongelma. Ruotsia on mullakin hieman salkussa, juurikin heikon kruunun takia(investor AB). 

Näytä koko viesti
Nokia - 17.5.2019 11.46

Laitoin laput laitaan. En oo vakuuttunut siitä että ollaan menossa oikeeseen suuntaan. Voi tulla vielä negari ja nyt on toimitusvaikeuksia. Myös oleellisimman departmentin Technologies yksikön johtajan myynnit heikko merkki.

Jos valuu alle neljän ostan takaisin, tai jos tulee hyviä uutisia jotka muuttais sentimentin. Tuntuu että tämä on sen verran hidas lappu että kyytii kerkeää mukaan vaikka kääntyisikin ilman riskiä siitä että valutaan kevään heikon kehittymisen aikana alemmas.

 

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 16.5.2019 11.29

Olen tässä pitkin kevättä koettanut syventyä pidemmälle kauppasotaan liittyviin kuvioihin. Hemmetin vaikea konsepti ja hankala hahmottaa mikä on luotettavaa tietoa.

Koetin hieman jäsennellä ajatuksia, ja vaikka varmaan jotain virheitä löytyykin niin jonkunlaisen käsityksen luulen saaneeni.

Lukekaa ketkä asiasta kiinnostuneita ovat. Makrotason ajatuksia lähinnä. 

Markkinoista:

Usa-Kiina kauppasota on merkittävin yksittäinen tekijä osakkeissa tällä hetkellä. Kahden suurvallan taistelu maailmankaupasta ja maailman ykkösvaltion asemasta ei tule olemaan yksinkertainen eikä sopuisa mitenkään. Ei ainakaan niin kauan kuin Xi ja Trump (kumpikin egoisteja) hallitsevat. Voimadynamiikkojen suhteen muuttuminen aiheuttaa markkinaturbulensseja varmasti jatkossakin.

Trumpin selkeä tavoite on päästä rajoittamaan kiinan harrastaman ”epäreilun” maailmankaupan pelikenttää. Tämä on sinällään hyväksi, sillä kiina on subventoimalla ja valtionrahoituksella tehnyt pitkään jo markkinoista osalle aloista hankalan kentän toimia. (samaa harrastaa mm Qatar Airways joka polkee hintoja koska polttoainetta subventoidaan Saudien toimesta). Kiina antaa yrityksilleen korotonta lainaa(miksi Trump haluaa antaa painetta FED suuntaan korkojen laskussa jolloin myös yhdysvaltalaiset yritykset saisivat investointeihin halvemmin lainaa). Tätä voi ajatella Resource Scarcityn kautta. Jos on rajallinen määrä toimialoja ja yrityksiä, niin se kuka ensin ”hunajapurkille” pääsee, pystyy yleensä hankkimaan määräävän markkina-aseman. Tällöin on mahdollista myös luoda jonkinlainen vallihauta joka turvaa tuottoja tulevaisuudessa. Nyt jos kilpailussa on amerikkalainen ja Kiinalainen yritys ja toiselle investoinnit maksat 2% vuodessa korkoa, ja toiselle 0% on tämä selkeä etu.

Ongelmia on muitakin, kiina harrastaa uus-imperialistista toimintaa Afrikassa ”ryöväämällä” raaka-aineita sieltä auttamatta juurikaan paikallisia pääsemään mukaan tuotantoketjuun saati jalostukseen. Tämä on tietenkin samaa mitä Eurooppa harjoitti karibialla ja Afrikassa pitkään, kiina on vain keksinyt saman asian uudelleen(Sort of).

Kiina myös on tehnyt lukuisia IP (intellectual property) varkauksia ja kopioinut amerikkalaisia tuotteita. Monia asioita on kiinan kohdalla katsottu läpi sormien koska se on ollut ”kehitysmaa” pitkään. Nyt kun tilanne on lähempänä kehittynyttä valtiota, aletaan olettaa kiinan pelaavan samoilla maailmankaupan pelisäännöillä kuin muutkin. Kiina ei tietenkään halua saavutetuista eduista luopua ja tämä väkisinkin teettää pitkittyneitä neuvotteluita, uhittelua ja tullimuuriuhkauksia Yuanin devalvaatioita jne. Kaikki on kuitenkin johtoa siitä että jenkit haluavat painostaa kiinan operoimaan reilusti markkinoilla. Tämä olisi hyväksi maailmankaupalle pitkässä juoksussa.

Kiina ei ole luovuttamassa ja tekemässä itselleen epäedullista diiliä, tämä on täysin varmaa. Trump ei myöskään ole luovuttamassa. Todennäköisesti siis tämä kauppasota voi kestää vielä vuosia. Ainakin se on hyvinkin yksi mahdollisuus. Se miten paljon efektiä aktuaalisesti tällä maailmankauppaan(ja sitä kautta osakekursseihin) on toinen asia. Trumpilla toki on aikamääre jota Xillä ei ole. Toinen kausi nojaa vahvasti talouskehityksen jatkumiseen ja vaikka jenkeissä kipu on pienempää voi pienikin kipu kaataa toisen kauden joka kaataa koko trumpin suunnitelman. Kiinan todennäköinen peliliike onkin odottaa mitä tapahtuu 2020 vaaleissa ja pelata viivytyspeliä siihen asti.

Jenkeillä on mielestäni muutama etu kauppasodassa jota ei mediassa paljon mainita(varmaan Trumpin muiden pöhköjen linjauksien syytä ja toki länsimaisen median olevan enemmän kallellaan vasemmalle).

Jenkit on huomattavasti kiinaa vähemmän riippuvainen viennistä.(kiinan GDP osuus viennistä 20% jenkeillä noin 12%)  Jenkkien sisämarkkina on maailman isoin sisämarkkina ja täten on myöskin kohtuullisen self sustaining. Kiina tarvitsee talouskasvu tavoitteisiin päästäkseen vientiä merkittävästi enemmän.

Trumpin logiikka on seuraava: pakottaa yritykset jotka ovat ulkoistaneet tuotantonsa Kiinaan palauttamaan sen takaisin jenkkeihin. Tämä loisi työpaikkoja ja turvaisi Trumpin ykköstavoitteen eli pääsyn kaudelle kaksi. Toistaiseksi hänen taktiikkansa näyttää toimivan. Huolimatta viimeviikon laskusta kauppasodan eskaloiduttua ovat kurssit hyvin lähellä kaikkien aikojen huippujaan. Tämä tietenkin on isolta osalta myös syytä veronkevennyksistä ja valtavista omien osto-ohjelmista veronkevennysten mahdollistamana.

Todellisuus on kuitenkin se että esimerkiksi työttömyys on 50 vuoden pohjissa ja markkina näyttää vetävän erittäin hyvin. Verokertymäkin on kasvaneen työllisyyden puolesta kasvanut. Ongelma jenkeissä niin kuin meilläkin on se että valtio on käsittämättömän kykenemätön allokoimaan pääomia järkevästi ja julkisen sektorin paisuneet kulut syövät kaikki verouudistuksesta tulleet lisädollarit ja eurot.

Tariffit tarkoittavat käytännössä sitä että kiinassa valmistettujen tuotteiden hinta on yhtäkkiä kuluttajalle 25% kalliimpia. Ei ole kuitenkaan niin selvää että tämä riittää ja/tai saa asiakkaat siirtymään jenkeissä tuotettuihin vastaaviin. Tämä on kuitenkin se ajatus mihin Trumpin koko kauppasota nojaa, tehdään muiden maiden vienti jenkkeihin kalliimmaksi ja täten annetaan etulyöntiasema edes kotimaassa kotimaisille yrityksille. Kiinahan on harrastanut samaa jo vuosia.

Alhainen työttömyys tuo toki omat ongelmansa yrityksille muun muassa kasvavien palkkakustannusten puolesta. Osaavan työvoiman houkutteleminen on hankalampaa ja pitää luvata enemmän jne. Mutta sekin on isossa kuvassa pieni sivuseikka.

Kiinan yksi ase on iskeä jenkkien soijapapu tuotantoon. Trumpin ydin kannattaja kunta on riippuvainen soijapapu kaupasta ja kiina voi aiheuttaa pahasti tappioita lopettamalla ostot jenkkilästä. Yuanin  devalvaatio on toki toinen. Kumpaakin on jo käytetty ja varmasti käytetään lisää.

Kiinan isompi ongelma on se että isosta pinta-alastaan huolimatta on arvioiden mukaan vain noin 11% siitä viljelykelpoista. Lisäksi huolimatta halvoista tuotantokustannuksista (halvempien palkkojen takia) on kiinan tuotanto merkittävästi tehottomampaa (tämä voi toki korjaantua, jos robotiikka kehittyy kiinassa valtionrahalla tuetun R&D takia nopeammin kuin jenkeissä). Tällä hetkellä on kuitenkin esimerkiksi Boston Robotics hyvin lähellä maailman kärkeä robotiikassa(joskin kompetenssini tätä arvioimaan on olematon).

Totuus on silti että oleellisten asioiden kuten ruoan tuotannossa kiina ei ole omavarainen kun jenkit taas on. En usko että kauppasota eskaloituu niin pitkälle että tällaisilla asioilla olisi merkitystä.  On kuitenkin hyvä pitää se mielessä, jos tilanne eskaloituu, vaikkapa Trumpin toisen kauden aikana. 

Loppujen lopuksi on kuitenkin kyse Leveragesta. Kiina ei kestä tariffien nostoa läheskään niin hyvin kuin jenkit. Tämä on selvää jo kauppavajeesta. Jenkit tuovat kiinasta tavaraa tällä hetkellä 557b kun vienti sinne on 179B. Kipu tuntuu joka askeleella kiinassa 3x. Trump käyttää tätä hyväkseen. Kiina on myöskin huomattavasti jenkkejä pahemmin velkaantunut suhteessa BKT. Kiinan on pakko pitää talouskasvu oikealla polulla tai koko lainarahalla rakennettu ekonomia uhkaa romahtaa. (Kiinan Dept to GDP on IIF mukaan jopa 300%, arvioita on hieman hankala esittää sillä kiinan järjestelmässä kiinan valtio sekä lainaa että myöntää lainaa ristiin yrityksiltä valtiolle ja toisinpäin) Jenkeillä on toki velkaa myös, mutta se on huomattavasti vähemmän noin 110% luokkaa BKT:sta.

 

Kiinalla on toki muitakin aseita kuin vasta-tariffit. Omistavat tällä hetkellä yksittäisenä omistajana eniten jenkkien valtionlainaa. Tämän osuus koko valtionlainasta on kuitenkin vähemmän kuin aiemmin(5% edelleen isoin yksittäinen omistaja). Sen dumppaaminen markkinoille on myös hankalaa. Niille pitäisi löytyä ostaja, ja rahoille muu kohde. Suurin osa lainoista on ostettu takavuosina kun Yieldi niissä oli vielä järkevä. Nyt on vaikea saada bondituottoa. Tämä on todennäköisesti asia jota tutkitaan mutta johon turvaudutaan vain äärimmäisessä hädässä koska vaikka se tekee jenkeille hallaa, se tekee kiinalle lähes yhtä paljon hallaa. Valtava jenkki treasuryn offloadaaminen olisi myöskin iso arvonkorotus Yuanille, jolloin tätä asetta ei voi devalvaation kanssa käyttää samaan aikaan. Lisäksi se aiheuttaisi entisestään isompia ongelmia viennistä riippuvaisen kiinan talouteen ja voisi näillä velkaantuneisuus asteilla romauttaa koko talouden. Tämä toki romauttaisi tehokkaasti koko globaalin talouskasvun.

 

Euroopassa on omat ongelmansa Brexitin, Ranskan levottomuuksien, Italian mahdollisen euro-eron, eron koko unionista ja koko Etelä-Euroopan heikon taloustilanteen takia. Ne on kuitenkin asioita joita voidaan käydä myöhemmin läpi, ettei tule liikaa asiaa kerralla.

 

Korkomarkkinat eivät myöskään pysty nousemaan, ainakaan Euroopassa Etelä-Euroopan heikon taloustilanteen takia. Jos EKP nostaisi korkoja, tarkoittaisi se että holtittomasti velkaantuneet portugali, kreikka ja italia olisivat valtavissa ongelmissa lainanhoitokustannusten takia. Tämä tarkoittaa sitä että alhainen korkotaso on tullut jäädäkseen ainakin keskipitkällä aikavälillä. Tämä tukee kiinteistösijoittamista. 

 

 

Johtopäätöksiä:

 

Johtopäätöksiä kovin pitkälle on vaikea tehdä, mutta sanoisin että tällä hetkellä pelaisin puolustuspeliä. Globaali epävarmuus ja kiristyvät kansainväliset suhteet eivät luo otollista ilmapiiriä talouskasvun jatkumiselle. Tyytyisin matalampiin tuotto-odotuksiin ja keventäisin riskisiä sektoreita ja kasvuyhtiöitä. Riski on selkeästi ”ilmassa” ja en näe erityistä upsidea altistaa itseään osakepainolle määräänsä enempää. Osakkeet ovat edelleen globaalisti lähellä ATH tasoja ja arvostustasot vaikkapa P/E mittarilla mitattuina melko hintavia(kehittyvissä alennusta on ja sitä voi harkita).

 

Globaaleista suhdanteista riippuvaisia syklisiä keventäisin voimakkaasti. Kasvattaisin jenkkipainoa enemmän kuin kiinaa, ja keskittyisin yhtiöihin joiden bisnesmalli on nähnyt yhden tai kaksi globaalia heikompaa jaksoa ja toimivat aloilla joissa kulutuskäyttäytyminen ohjaa bisnestä enemmän kuin yritysten välinen kauppa. Kauppasota voi jenkkien markkinaa nostaa mutta on hyvä muistaa että SP500 on paljon yhtiöitä isolla painolla joille tariffit ovat iso ongelma. Esimerkiksi Applen täytyisi tullit kiertääkseen siirtää tuotantonsa pois kiinasta tai nostaa Iphonen hintaa merkittävästi. Kumpikin tuo kustannuksia merkittävästi ja Iphone on jo nyt menettänyt markkinaosuuksia kilpailun kiristyessä.  Tämä teettää jenkki-indekseistä ongelmallisia koska esimerkiksi sp500 indeksissä on applea noin 4% painolla. Lisäksi monet teknologia osakkeet ovat riippuvaisia kiinassa tuotetuista komponenteista ja täten mieluummin hieman välttelisin Indeksipainoa tällä hetkellä. Valikoisin mieluummin yksittäisiä yhtiöitä jotka voivat kiristyvistä jännitteistä hyötyä. Kuten vaikkapa Lockheed & Martin.

 

Osakepainon rakentaisin edelleen globaalisti pitäen kiinan merkittävässä alipainossa ja jenkit kevyessä ylipainossa mutta huolellisesti valikoiden. Indeksitasolla on tällä hetkellä mielestäni ongelmallista toimia kun esimerkiksi suomen BKT osuus viennistä on noin 25 % ja jos maailmantalous alkaa sakkaamaan ja protektionismi kasvaa voi olla Euroopalla edessä sama tilanne Trumpin tullimuurien kanssa ensi vuonna. Tilanne meinasi jo eskaloitua mutta Trump käy yhtä sotaa kerrallaan. On vain hyvin todennäköistä että jos Trump ”voittaa” kiinan kanssa kauppasodan hän kääntää katseen seuraavaksi Eurooppaan. 

 

Eurooppaa pitäisin alipainossa monesta muustakin syystä, meillä on sekä sisäisiä että ulkoisia ongelmia. Toki yksittäisiä hyviä yhtiöitä löytyy mutta indeksitasolla välttäisin EU painoa.

 

Kehittyvistä markkinoista panostaisin Indonesiaan, vietnamiin, Filippiineihin ja Brasiliaan.

 

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 7.5.2019 10.24

Outokummut laitaan 3,11. Jos haluan lähteä uudelleen kelkkaan niin veikkaanpa että alempaakin pääsee. Ei tuo tulos oikeen vakuuta, ja ei mitään kovin positiivista mikä viittaisi käänteeseen ilmassa. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 6.5.2019 09.48

Ostin tänään lisää disneytä. 133,60 sain pienen satsin tankattua. Kauppasodalla ei ole juurikaan mitään merkitystä disneyn kanssa ja elokuvat tuntuvat vetävän edelleen hyvin. Laskettu athsta myös 5 taalaa ja tänään avas muiden mukana laskuun ni nappasin pienen erän kyytii. 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 27.4.2019 06.22

Oon tehny mun asiakkaille täsmälleen samaa täs viimeset viikot. Ainakin tusinan kertaa selittänyt tota fund of funds rakenteen pyramidikulua auki. 

Tuota myydään melko hävyttömästi vaan sillä "0,95% " hallinoinnilla kun tosi asiassa on lähempänä 1.5-2%. Aika röyhkeää mun mielestä.

Turvallinen ja hajautettuhan se on mut tuotto on tosiaan asiakkaalle varmaan 2% vuodessa. '

ETF ja muilla saa aina paremman paketin halvemmin rakennettua. Ja käytännössä vielä samalla allokaatiolla halutessaan.

 

 

Näytä koko viesti
Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 19.4.2019 05.00

Kiitos paljon!

Menee muutama tovi ennen kuin voin sanoa ymmärtäneeni vastauksen kokonaan(jos ikinä) mutta on erittäin hyvää tukea omalle tutkimusprosessille.

 

Arvostan.

 

 

Näytä koko viesti
Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 16.4.2019 04.58

Ootko tutkinut yhtiötä nimeltä AnaptysBio ? Kuulin kauttarantain positiivisia asioita ja ajattelin kysäistä onko sattunut sun tutkaan. Ei tietenkään tarvitse alkaa selvittelemään mutta jos sattumalta olet selvitellyt niin mielellään lyhyet kommentit kuuntelen ennen kuin alan itse sukeltamaan syvemmälle.

 

Miska 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 16.4.2019 04.49
Accounting 101 kirjoitti:

Mitä mieltä olet ESPN tulevaisuudesta. Taitaa olla melkoinen cash cow disneylle?

 

Hei

Oli mennyt tämä kysymys työkiireiden takia hieman ohi. 

 

Tässä jotain ajatuksia siihen liittyen. Miten itse näet asian?

https://www.thewaltdisneycompany.com/the-walt-disney-company-reports-fourth-quarter-and-full-year-earnings-for-fiscal-2018/

Ohessa hieman segmenteittän numeroita Disneyn 2018 osalta. EDIT: Linkki dataan, kun en saa tuota liitettyä tuota taulokkoa järkevästi. 

Media Networks tuottaa selkeästi eniten, mutta on vaikea sanoa miten iso-osuus ESPN on tämän suhteen. Näkisin kuitenkin että se on aika solidilla pohjalla. Tuotto on laskevassa trendissä, kuitenkin kuten on nähtävissä.  Tämä ei ole ihme sillä suoratelevisio väkisinkin tekee ”kuolemaa”.

ESPN kuitenkin on hieman eri asia, kuten olen aiemmin jo argumentoinut.

Urheilu on iso kulttuurillinen asia etenkin Yhdysvalloissa ja nykyisellään kun striimauspalvelut ja muut kehittyvät uskon että NBA NHL, NFL, UFC saavuttavat katsojakuntaa upeina lajeina myös muualta maailmasta. Jenkeissä osataan tehdä asioista spektaakkeleita. Näkisin tässä merkittävää kasvupotentiaalia kun kanavapaketit yhdistetään osaksi Disney+ tuoteperhettä.

Pari oleellista lainausat conference callista Igerilta.

First, I'd like to congratulate our studio for its 17 Oscar nominations, seven of which went to Marvel's Black Panther, including a historic nomination for Best Picture. Together, Disney and 21st Century Fox received 37 nominations, an indication of the creative potential of the combined companies.

As you know, DTC remains our number one priority. Our corporate reorganization was designed to support our DTC efforts while providing a greater degree of transparency into our investment and our progress in the space. We remain focused on the programming as well as the technology to drive the success of our DTC business, and we're thrilled with the continued growth of ESPN+.

The very first UFC Fight Night under our new five year rights deal led nearly 600,000 fans to sign up for the service. The fact that 49 million Americans, 15% of the entire population watched ESPN content on linear TV that day and millions more engaged on other platforms including ESPN+ speaks to the enduring power of live sports, the strength of the ESPN brand and the value of the UFC rights we acquired.

We expect the expansion of combat sports content on the streaming service to drive continued growth in the months ahead. ESPN+ now has 2 million paid subscriptions, double the number from just five months ago. ESPN+ operates on BAMTech's platform, which has proved to be reliably stable during peak live streaming consumption and easily handled the volume of more than 0.5 million people signing up in a single 24-hour period.

This same technology will power Disney+ when it launches later this year. We have a number of great creative engines across our company, all of which are dedicating their talent, focus and resources to develop and produce strong content for the Disney+ platform.

Most of the teams creating shows and movies for this service are the same innovators and storytellers driving the prolific success of Disney, Pixar, Marvel and Lucasfilm, operating under the same expectations of excellence. We look forward to leveraging National Geographic to provide even more unique content for Disney+.

 

Toki tässä on hyvä muistaa että johdon puheet ovat puheita. Ja kovaan dataan on vasta varsinaisesti luottaminen. Näkisin silti kehityksen olevan oikean suuntaista ja content bisneksen kasvavan kun se saadaan nettiin. Niin kauan ainakin kun sisältö disneyllä on huippulaatuista niin kuin tällä hetkellä. Jos pelkkä ESPN+ sai tuplattua parissa kuukaudessa subcribermäärät, niin koko kanavapaketti tekee samassa ajassa 20miljoonaa.

En oikeastaan usko että ESPN yksinään olisi välttämättä järisyttävän hyvä. Mutta uskon että kokonaispakettina disneyn tuoteperhe ESPN kirsikkana kakun päällä on niin ylivoimainen että tulee tahkoamaan merkittävästi tuottoja.  

Näytä koko viesti