Ålandsbanken -

Tätä löytyy edelleen itselläni melko reippaasti sekä suoraan että välillisesti.

 

Q1 tulosta puitiin pienemmällä porukalla ja sieltä oikeastaan muutama huomio jota ei vielä tähän ketjuun ole nostettu.

Ruotsin myydyt liiketoiminnot alkuvuodesta näkyivät interest income laskuna. Se tosin aika pientä 15-14,6.

Mutta jos tarkemmin katsoo (@Juha bongas). Niin tuo tuolla on ruotsin toimintojen myynnistä kertaluonteinen 10,8M laskettu sisään. Tämä oikaistuna näyttää heikommalta. Eli että tulos on verrattuna Q4 2021 laskenut ja YtoY ollaan samalla tasolla kuin Q1 2021. Tämä toki signaali heikko siinä että kurssi siitä ylös 50-60 % ish.

Isoin ongelma ehkä tuon nollakasvun lisäksi (vaikea markkina palkkiotuotoille joten en ihmettele) varmaan tuo että kulurakenteet nousseet 30m-35m. (vuodessa 5m ja kvartalissa 3m) Nuo tuppaavat olemaan pysyviä kuluja.  Pääosin joka rivillä tuotot alas tai neutraalina ja kulut ylös mielestäni merkittävästi. 

Nyt helppo sano markkinan hitaasti sulattaneen tuloksen (ålands edelleen analyytikkoseurannan tutkan alla). Mutta ihan järkevä lasku mielestäni tuloksen takia. En ole myynyt enkä ostanut lisää Q1 jälkeen, mutta houkuttaa itseä lisätä viimestään 27-28 kohdilta. Ainakin ennen Q2 tulosta joka tietty voi näyttää uutta suuntaa.

 

 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken -

Joo,

 

Haalea on hyvä termi. En tee omille mitään, olkoot salkussa toistaiseksi. Osinkoesitys kiva ja osinkohaukat varmaan alkavat ostaa kun KL alkaa toitottamaan "korkein osinkotuottolistoja". Kävi avauksen jälkeen jo -5% joten joku ainakin odotti enemmän. Toki tuli tammikuussa vasta markkinaan ylös 10% kun indeksi alas -7% tms. Että suhteellista vahvuutta ollutkin. ATM aika be että joku osti dipinkin sitten.

Muutama huomio.

1. palkkiotuotot ja AUM ylös hyvin. (pörssin ylösveto auttaa ålands vähemmän kuin muita varainhoitajia. Aum kiinteistösidonnaista). Eli tuotteiden myyntivetää hyvin.

2.  ROE after taxes alas, ja alle pitkänaikavälin ohjeistustavoitteen.

3. Q4 alaskirjattiin 3,5 M lainatappiota. Isohko määrä yhdelle kvartterille. Ehkäpä one off ja puhdistettiin vaan pahimpaa romua siellä. Tärkeä pitää silmällä kuitenkin jos lainaportfolion laatu heikkenee tai on heikompaa kun arvioitu.

4. Kulut nousseeet paljon tai suhteessa enemmän kuin muu kasvu. Kulusuhde siis heikentynyt. Tätä myös tärkeä pitää silmällä kannattavuuden suhteen.

Näytä koko viesti
Ostetaan/myydään listaamattomia yhtiöitä -

Minulla olisi asiakas jolla 14600 kpl Finlandia Groupin B- osakkeita myynnissä. Koko paketista tai isohkosta osasta saa hyvän alen.

Itselläni ei ole käsitystä mikä yhtiön Fair Value tällä hetkellä on. Asiakas aikanaan maksanut niistä yhteensä 170k. Nyt kaipailee yrityksen investointeihin pääomaa ulos näistä. Lupasin kysellä vähän josko näille ostaja löytyisi.

Viimevuoden tilinpäätös taitaa olla viimeisin numeerin data mitä löytyy. Sellaisen voin toimittaa jos kiinnostusta herää.

Onko kellään mielikuvaa millä hinnalla ovat privanetissä vaihtaneet omistajaa ennen kuin pantiin putiikki kiinni.

Jos keissi kiinnostaa niin ottakaa yhteyttä täällä, tai 0504226675. Sähköpostilla tavoittaa myös. miska.lahti [at] mandatumlife.fi (miskadotlahtiatmandatumlifedotfi)

 

 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken -

Tämä on mielestäni edelleen halpa kuin mikä. Ohjeistuksen pehmeys kenties markkinaa arveluttaa. Toki tämä on myös lappu joka kulkee vähän markkinan tutkan alapuolella (hyvä niin). Saa kasvatettua positioita rauhassa.

ROE 13,6% on todella hyvä. Pääosa AUM defensiivistä joka antaa hieman matalamman riskitason koko yhtiölle vrt varainhoitotalot yleensä.

Korkotappiot olivat hieman nousussa, mutta edelleen todella matalalla tasolla. 0,11% Kulurakenteet myös kasvaneet hieman, mutta palkkiotuottojen nousu paikkaa sen hyvin.

 

Kaiken kaikkiaan hyvä istua kyydissä.

 

 

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia -

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-06/roblox-plans-to-go-p…

 

Näyttäis menevän direct listingin kautta. Hyvä jos kyytiin haluaa. Valuaatio on vaan nyt 30mrd korvilla, joten aika tyyristä on..

 

 

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 -

Palantir Technologies 27,75.

 

Näytä koko viesti
Pitkäjänteisen sijoittajan peräpeili -

Laadukasta pohdintaa. Kiitos siitä. Olen itse miettinyt velkaa hieman viimeaikoina eri näkökulmasta. En oikeastaan osaa paljoa lisätä siihen mitä olet kirjoittanut mutta heitän ajatuksen siitä miten velka nykytilanteessa toimii. Nyt kun tilanne tosiaan on että rahaa saa puoli-ilmaiseksi jos yhtiö on osoittautunut suhteellisen vakaaksi. UPM 0,25% bondi on hyvä esimerkki. Mikäli olet siinä iloisessa tilanteessa että saat rahaa vastaavilla ehdoilla sitä kannattanee käyttää. UPM investoi isosti Uruguayhyn ja varmasti ajatus on että nykyisen bondin lainapääoma sijoitetaan tehtaiden ylösajon kautta tuottavasti.

Ajatuksena siis että yhtiöt joilla markkinassa on kasvuvaraa, löytyy investointikohteita joko omaan liiketoimintaan(tehdas kapasiteetti tms)  tai sitten välillisesti liiketoiminnan kasvatukseen (markkinointi tms). Ei luulisi olevan vaikeaa löytää 0,25% yieldin biittaavia kohteita. Toisaalta sitten on taas valtavia määriä rahaa istumassa käteisenä. Berkshire ja Apple esimerkiksi. Omaan liiketoimintaan ei löydy sijoituskohteita ja vapailta markkinoilta tuoton saaminen tuntuu sekin olevan hankalaa. Takavuosinahan tämä ei olisi ongelma, kun rahat voisi aina laittaa 1-2% tuotolla vaikkapa government bondeihin odottamaan parempia kohteita. Nyt kun "riskitön tuotto" on lähellä nollaa tai sen alapuolella on käteisen tilanne ongelmallisempi. Mielestäni siis velkaa on syytä tarkastella yhtiökohtaisesti ja siltä kantilta mihin yhtiön velka suuntautuu. En pidä ongelmallisena jos yhtiöllä on korkea velkaisuusaste mutta velka on investoitu odotusarvollisesti positiivisiin kohteisiin (laskien koron mukaan). Kiinteistöyhtiöt tässä oiva esimerkki. Velkaisuus itsessään toki aina lisää riskitasoa, ja mielestäni hyvää pohdintaa tuosta 10% saumasta konkurssiin mahdollisen likviditeetti kriisin sattuessa. Olen myös samaa mieltä siitä että nykyinen markkina ehkä hinnoittelee velkaisuutta vähemmän ongelmallisena, mutta vastaavasti se on myös suora seuraus matalasta korosta sekä likviditeetin paremmasta saatavuudesta. Voihan olla että nykyinen nollakorko taso on tullut jäädäkseen, ainakin mahdollista hyvinkin on. Japanin tiellä oleva eurooppa voi hyvinkin olla tässä tilanteessa 10v päästä edelleen. SIlloin korkojen nousuun varautuminen on toki odotusarvollisesti virhe ja syö tuottoja. Mutta toki nyt reippaalla vivulla operointi ja velkaisiin yrityksiin sijoittaminen näyttää hyvältä, ja turpaan tulee vasta jos/kun korot äkäiseen ylös liikahtavat. Eli varautuminen asiaan joka syö hieman odotusarvoa mutta estää katkimenon on suhteellisen järkevää. Sitä toki sietää adjustaa mitä siitä "vakuutuksesta" on valmis maksamaan.

 

Tuossa muutamia ajatuksia nyt vain. Kiitos vielä blogista, hyvää settiä!

Näytä koko viesti
Aallon Group -

Joo, turhauttavaa. Olen kanssa usean viestin laittanut ja aina on ilmoitus että asioiden käsittelyssä on viiveitä ja voi kestää 1-2kk. Nyt taitaa ekasta olla jo 3x tuo.

Mutta ei auta kun vähän painostaa, toivotaan että useamman ihmisen viesti vähän saisi jotain tapahtumaan.

 

 

 

Näytä koko viesti
Aallon Group -

Hei

 

Aallon Group noussut pikkuhiljaa ainakin tilapäisesti salkun isoimmaksi. Olen Nordnetin kautta koettanut nyt kohta 6kk tapella jos saisi sille jonkunlaisen lainotusarvon. Ajattelin hieman koettaa jos täältä löytyisi joku muukin asiasta kiinnostunut tai salkussa sitä pitävä. Jos viestejä tulisi muutamalta muultakin niin ehkä asia otettaisiin vikkelämmin käsittelyyn.

 

Alla vielä viesti jos ette omaa muotoilua jaksa sorvata.

 

Hei

Olisiko mahdollista saada Aallon Groupille jonkunlainen lainoitusarvo? kyseessä suhteellisen vakaa yhtiö ja ei mikään penni osake kuitenaan. Likviditeetti on ihan hyvä sekä volatiliteetti ei niin suurta että 0% olisi mielestäni perusteltua..

Kiitos!

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia -

Olipahan taas päivä.

 

Jäsentelen vähän ajatuksia miten tämä viime viikko, ja tämä päivä on mennyt. Uskon että tästä on opittavaa vuosiksi eteenpäin.

 

Aloitetaan ihan ”alusta”. Pari viikkoa sitten markkinoiden suhteen minusta alkoi tuntua että riski/tuotto suhde alkaa olla somewhat fucked. Kiinassa tehtiin todella kovia liikkeitä viruksen taltuttamiseksi ja markkinat eivät juurikaan reagoineet. Tällöin intuitiivisesti ajattelin että nyt on vähintäänkin huono tuotto/riski suhde olla vivulla sisällä. Kevensin siis painoa 130->80%. Kasvatin myös hieman kultalongiani. 

 

En juurikaan treidaa, joten tämä on pääosin ”mutuilua” pikkuprota lainatakseni, olen siis pääosin fundasijoittaja mutta joskus on tehtävä kuten alitajunta kertoo vaikka en osaisi perustella sitä itselleni täysin. 10v pokeria ammatikseni pelanneen olisin merkittävästi rikkaampi jos olisin aina kuunnella intuitiota enkä alkanut perustella ”olen rangen kärjessä ja blokkaan value kädet x ja y” . Uskon että moni pokeriin perehtynyt samaistuu. 

 

Kevensin siis painoa. Tiistaina rupesin sitten ajattelemaan että jos näkemykseni on bearish miksi en shorttaisi markkinaa. Etenkin dax joka on heavily dependant automarkkinoista. Komponentti pula, iso hankinta jota siirretään, Kiinan 95% laskenut myynti jne. Avasin siis tiistain openiin shortin daxiin. 

 

Illalla avasin vastaavan myös sp500. Jos mennään niin mennään sitten näkemyksellä läpi. 

Toki vastaavasti edelleen holdasin pitkän aikavälin lappujani jotka näin jälkikäteen etenkin disney olisi pitäny tiputtaa pois salkusta. 70% on parks and movies tms. Joka täytyy kärsiä todella isosti. Bad move. 

 

Perjantaina myös kulta laski koko ajan. Tämä tuntui päättömältä niin lisäsin sitä laskuun tasaisesti prosentin välein. Joku minua fiksumpi kirjoitti myöhemmin että lasku johtui margin calleista, ja että realisoidaan mitä vaan jotta likviditeetti säilyy. Tiedä totuudesta mutta holdasin omiani yli vkl. 

 

Perjantaina jenkkien auettua noin 16.45 suljin molemmat shortit. En halunnut pitää niitä auki koska viikonlopun aikana voisi tulla monenlaista uutista suuntaan tai toiseen.  Ajattelin tekeväni uuden arvion markkinoista uutisvirran pohjalta. 

 

Maanantaina heräsin noin 2.00 yöllä ja en saanut enää unta. Tässä vaiheessa mieleeni hiipi Akin ”treidaa optiota ja ei nukuta eikä nälätä” quote. En treidannut optiota mutta isolla vivulla silti. Luin koko yön markkinoihin liittyviä artikkeleita ja olin varma että jotain outoa on tekeillä. Suunnitelmani oli siis avata shortti daxiin uudelleen jos avataan plussalle. 

 

En tätä kuitenkaan tehnyt, olin lopulta kiinni töissä asiakkaan kanssa ja tilanne meni ”ohi” suun. Sinällään ei mitään ihmeellistä.

 

Olin siis seurannut koko viimeviikon hyvin aktiivisesti price actionia ja mielestäni myynti tuntui todella bearishilta. Lukemattomia eri syitä voisin tämän syyksi kertoa, mutta pääosin kyse oli varmasti intuitiivisesta tunteesta. Ja en voinut vastustaa kiusausta shorttaa sp 500 illalla markkinan avautuessa pienelle plussalle. Tarkoitukseni oli myydä positio pienehköön laskuun koska oletin jenkkimarkkinan tekevän samat kuin dax, joka avasi vahvasti ja painui miinukselle iltapäivällä. Tähän liittyen puhuin asiasta monen ystäväni kanssa jotka a) varoittivat tekemästä näin ja b) olivat huolissan syistä miksi näin tein. Mutta tunne siitä että olin ”oikeassa” ja että markkinat tulevat vielä laskemaan oli liian vahva. Samaan aikaan olin koko ajan huolissani siitä että joudun taistelemaan keskuspankkeja vastaan. Not a good gameplan. 

 

Tämän jälkeen toki markkina alkoi fronttaa korkojen laskua ja ehkäpä osittain bernien nominationin todennäköisyyksien laskua. Markkina rallaa +5%. Koko ajan saan turpaan shortissani. 

 

Keskiviikkona aamulla mietin että myynkö shortin pois ja hyväksyn noin 25% tappiot. (5x vipu). Mielestäni markkina ei silti vielä reagoi riittävästi, rate cut tai ei koronaan, joten en myy vielä. Odotan g7 mooveja. Kultalongeja  holdaan edelleen. 

 

G7 tulee ja menee ja ilman konkreettista sanomaa. Sanoin aiemmin lounaan aikaan ystävälleni että uskon g7 callin olevan sanomaltaan tyhjä, mutta että FED leikkaa sen jälkeen 25bps.

 

No kun tiedote tulee ympäripyöreänä huttuna, tuplaan samantien shorttini. Olen varma että markkinat ottavat tämän negatiivisesti koska etenkin 10y yield eilen hinnoitteli laskun jo sisään samoin kuten +5% noussut equity Markets. Tyytyväisenä katselen kun futuurit kääntyvät +0,8% > -1%. Ajatuksena myydä positio pois about -2%. No FED päättää työntää kapuloita rattaisiin tekemällä emergency cutin 50bps ja markkina nykäisee -1 —>+1%. Tähän myyn shorttini kokonaan koska en todellakaan halua taistella fediä vastaan. 

 

Rest is history sort of. Markkina clousaa -3 % ja olen ehkä ainut shortti jokapaikan näpeilleen tänään. Olkootkin että tuplaamani possa jäi be futuurien ollessa + 0,8% kun shortin tuplasin. 

 

Treidaaminen ei ole helppoa vaikka olisit ”oikeassakin”. Siitä tämä on hyvä muistutus. Sinällään olen tyytyväinen siitä että luin markkinaa oikein sen ollessa tyytymätön FED konkreettiseen ilmoitukseen g7 suhteen. Eipä vaan se auta. 

 

Onnekseni perjantaina ladatut kulta longit joita holdaan edelleen korjasivat salkun plussalle. Mutta shorttini olisi voinut olla isosti voitollinenkin. Nyt myin about huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

 

Mutta sellaista se on, ei ole helppoa. Nyt aion odotella ja katsoa tilannetta. Käteistä on reilusti ja kullan voi muuttaa myös jos ostopaikka tulee. Mutta voi olla että tämä on laskun alkua vasta. Emergency rate cut on usein huono merkki. Saa nähdä.

 

Toivottavasti tästä jää jotain käteen jollekkin. Uskoisin että itse opin paljon. 

 

 

 

Näytä koko viesti