Olet täällä

Ålandsbanken - 5.2.2021 10.19

Tämä on mielestäni edelleen halpa kuin mikä. Ohjeistuksen pehmeys kenties markkinaa arveluttaa. Toki tämä on myös lappu joka kulkee vähän markkinan tutkan alapuolella (hyvä niin). Saa kasvatettua positioita rauhassa.

ROE 13,6% on todella hyvä. Pääosa AUM defensiivistä joka antaa hieman matalamman riskitason koko yhtiölle vrt varainhoitotalot yleensä.

Korkotappiot olivat hieman nousussa, mutta edelleen todella matalalla tasolla. 0,11% Kulurakenteet myös kasvaneet hieman, mutta palkkiotuottojen nousu paikkaa sen hyvin.

 

Kaiken kaikkiaan hyvä istua kyydissä.

 

 

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 7.1.2021 11.35

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-06/roblox-plans-to-go-pu...

 

Näyttäis menevän direct listingin kautta. Hyvä jos kyytiin haluaa. Valuaatio on vaan nyt 30mrd korvilla, joten aika tyyristä on..

 

 

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 27.12.2020 05.46

Palantir Technologies 27,75.

 

Näytä koko viesti
Pitkäjänteisen sijoittajan peräpeili - 21.11.2020 04.40

Laadukasta pohdintaa. Kiitos siitä. Olen itse miettinyt velkaa hieman viimeaikoina eri näkökulmasta. En oikeastaan osaa paljoa lisätä siihen mitä olet kirjoittanut mutta heitän ajatuksen siitä miten velka nykytilanteessa toimii. Nyt kun tilanne tosiaan on että rahaa saa puoli-ilmaiseksi jos yhtiö on osoittautunut suhteellisen vakaaksi. UPM 0,25% bondi on hyvä esimerkki. Mikäli olet siinä iloisessa tilanteessa että saat rahaa vastaavilla ehdoilla sitä kannattanee käyttää. UPM investoi isosti Uruguayhyn ja varmasti ajatus on että nykyisen bondin lainapääoma sijoitetaan tehtaiden ylösajon kautta tuottavasti.

Ajatuksena siis että yhtiöt joilla markkinassa on kasvuvaraa, löytyy investointikohteita joko omaan liiketoimintaan(tehdas kapasiteetti tms)  tai sitten välillisesti liiketoiminnan kasvatukseen (markkinointi tms). Ei luulisi olevan vaikeaa löytää 0,25% yieldin biittaavia kohteita. Toisaalta sitten on taas valtavia määriä rahaa istumassa käteisenä. Berkshire ja Apple esimerkiksi. Omaan liiketoimintaan ei löydy sijoituskohteita ja vapailta markkinoilta tuoton saaminen tuntuu sekin olevan hankalaa. Takavuosinahan tämä ei olisi ongelma, kun rahat voisi aina laittaa 1-2% tuotolla vaikkapa government bondeihin odottamaan parempia kohteita. Nyt kun "riskitön tuotto" on lähellä nollaa tai sen alapuolella on käteisen tilanne ongelmallisempi. Mielestäni siis velkaa on syytä tarkastella yhtiökohtaisesti ja siltä kantilta mihin yhtiön velka suuntautuu. En pidä ongelmallisena jos yhtiöllä on korkea velkaisuusaste mutta velka on investoitu odotusarvollisesti positiivisiin kohteisiin (laskien koron mukaan). Kiinteistöyhtiöt tässä oiva esimerkki. Velkaisuus itsessään toki aina lisää riskitasoa, ja mielestäni hyvää pohdintaa tuosta 10% saumasta konkurssiin mahdollisen likviditeetti kriisin sattuessa. Olen myös samaa mieltä siitä että nykyinen markkina ehkä hinnoittelee velkaisuutta vähemmän ongelmallisena, mutta vastaavasti se on myös suora seuraus matalasta korosta sekä likviditeetin paremmasta saatavuudesta. Voihan olla että nykyinen nollakorko taso on tullut jäädäkseen, ainakin mahdollista hyvinkin on. Japanin tiellä oleva eurooppa voi hyvinkin olla tässä tilanteessa 10v päästä edelleen. SIlloin korkojen nousuun varautuminen on toki odotusarvollisesti virhe ja syö tuottoja. Mutta toki nyt reippaalla vivulla operointi ja velkaisiin yrityksiin sijoittaminen näyttää hyvältä, ja turpaan tulee vasta jos/kun korot äkäiseen ylös liikahtavat. Eli varautuminen asiaan joka syö hieman odotusarvoa mutta estää katkimenon on suhteellisen järkevää. Sitä toki sietää adjustaa mitä siitä "vakuutuksesta" on valmis maksamaan.

 

Tuossa muutamia ajatuksia nyt vain. Kiitos vielä blogista, hyvää settiä!

Näytä koko viesti
Aallon Group - 13.8.2020 02.09

Joo, turhauttavaa. Olen kanssa usean viestin laittanut ja aina on ilmoitus että asioiden käsittelyssä on viiveitä ja voi kestää 1-2kk. Nyt taitaa ekasta olla jo 3x tuo.

Mutta ei auta kun vähän painostaa, toivotaan että useamman ihmisen viesti vähän saisi jotain tapahtumaan.

 

 

 

Näytä koko viesti
Aallon Group - 13.8.2020 12.51

Hei

 

Aallon Group noussut pikkuhiljaa ainakin tilapäisesti salkun isoimmaksi. Olen Nordnetin kautta koettanut nyt kohta 6kk tapella jos saisi sille jonkunlaisen lainotusarvon. Ajattelin hieman koettaa jos täältä löytyisi joku muukin asiasta kiinnostunut tai salkussa sitä pitävä. Jos viestejä tulisi muutamalta muultakin niin ehkä asia otettaisiin vikkelämmin käsittelyyn.

 

Alla vielä viesti jos ette omaa muotoilua jaksa sorvata.

 

Hei

Olisiko mahdollista saada Aallon Groupille jonkunlainen lainoitusarvo? kyseessä suhteellisen vakaa yhtiö ja ei mikään penni osake kuitenaan. Likviditeetti on ihan hyvä sekä volatiliteetti ei niin suurta että 0% olisi mielestäni perusteltua..

Kiitos!

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 4.3.2020 12.02

Olipahan taas päivä.

 

Jäsentelen vähän ajatuksia miten tämä viime viikko, ja tämä päivä on mennyt. Uskon että tästä on opittavaa vuosiksi eteenpäin.

 

Aloitetaan ihan ”alusta”. Pari viikkoa sitten markkinoiden suhteen minusta alkoi tuntua että riski/tuotto suhde alkaa olla somewhat fucked. Kiinassa tehtiin todella kovia liikkeitä viruksen taltuttamiseksi ja markkinat eivät juurikaan reagoineet. Tällöin intuitiivisesti ajattelin että nyt on vähintäänkin huono tuotto/riski suhde olla vivulla sisällä. Kevensin siis painoa 130->80%. Kasvatin myös hieman kultalongiani. 

 

En juurikaan treidaa, joten tämä on pääosin ”mutuilua” pikkuprota lainatakseni, olen siis pääosin fundasijoittaja mutta joskus on tehtävä kuten alitajunta kertoo vaikka en osaisi perustella sitä itselleni täysin. 10v pokeria ammatikseni pelanneen olisin merkittävästi rikkaampi jos olisin aina kuunnella intuitiota enkä alkanut perustella ”olen rangen kärjessä ja blokkaan value kädet x ja y” . Uskon että moni pokeriin perehtynyt samaistuu. 

 

Kevensin siis painoa. Tiistaina rupesin sitten ajattelemaan että jos näkemykseni on bearish miksi en shorttaisi markkinaa. Etenkin dax joka on heavily dependant automarkkinoista. Komponentti pula, iso hankinta jota siirretään, Kiinan 95% laskenut myynti jne. Avasin siis tiistain openiin shortin daxiin. 

 

Illalla avasin vastaavan myös sp500. Jos mennään niin mennään sitten näkemyksellä läpi. 

Toki vastaavasti edelleen holdasin pitkän aikavälin lappujani jotka näin jälkikäteen etenkin disney olisi pitäny tiputtaa pois salkusta. 70% on parks and movies tms. Joka täytyy kärsiä todella isosti. Bad move. 

 

Perjantaina myös kulta laski koko ajan. Tämä tuntui päättömältä niin lisäsin sitä laskuun tasaisesti prosentin välein. Joku minua fiksumpi kirjoitti myöhemmin että lasku johtui margin calleista, ja että realisoidaan mitä vaan jotta likviditeetti säilyy. Tiedä totuudesta mutta holdasin omiani yli vkl. 

 

Perjantaina jenkkien auettua noin 16.45 suljin molemmat shortit. En halunnut pitää niitä auki koska viikonlopun aikana voisi tulla monenlaista uutista suuntaan tai toiseen.  Ajattelin tekeväni uuden arvion markkinoista uutisvirran pohjalta. 

 

Maanantaina heräsin noin 2.00 yöllä ja en saanut enää unta. Tässä vaiheessa mieleeni hiipi Akin ”treidaa optiota ja ei nukuta eikä nälätä” quote. En treidannut optiota mutta isolla vivulla silti. Luin koko yön markkinoihin liittyviä artikkeleita ja olin varma että jotain outoa on tekeillä. Suunnitelmani oli siis avata shortti daxiin uudelleen jos avataan plussalle. 

 

En tätä kuitenkaan tehnyt, olin lopulta kiinni töissä asiakkaan kanssa ja tilanne meni ”ohi” suun. Sinällään ei mitään ihmeellistä.

 

Olin siis seurannut koko viimeviikon hyvin aktiivisesti price actionia ja mielestäni myynti tuntui todella bearishilta. Lukemattomia eri syitä voisin tämän syyksi kertoa, mutta pääosin kyse oli varmasti intuitiivisesta tunteesta. Ja en voinut vastustaa kiusausta shorttaa sp 500 illalla markkinan avautuessa pienelle plussalle. Tarkoitukseni oli myydä positio pienehköön laskuun koska oletin jenkkimarkkinan tekevän samat kuin dax, joka avasi vahvasti ja painui miinukselle iltapäivällä. Tähän liittyen puhuin asiasta monen ystäväni kanssa jotka a) varoittivat tekemästä näin ja b) olivat huolissan syistä miksi näin tein. Mutta tunne siitä että olin ”oikeassa” ja että markkinat tulevat vielä laskemaan oli liian vahva. Samaan aikaan olin koko ajan huolissani siitä että joudun taistelemaan keskuspankkeja vastaan. Not a good gameplan. 

 

Tämän jälkeen toki markkina alkoi fronttaa korkojen laskua ja ehkäpä osittain bernien nominationin todennäköisyyksien laskua. Markkina rallaa +5%. Koko ajan saan turpaan shortissani. 

 

Keskiviikkona aamulla mietin että myynkö shortin pois ja hyväksyn noin 25% tappiot. (5x vipu). Mielestäni markkina ei silti vielä reagoi riittävästi, rate cut tai ei koronaan, joten en myy vielä. Odotan g7 mooveja. Kultalongeja  holdaan edelleen. 

 

G7 tulee ja menee ja ilman konkreettista sanomaa. Sanoin aiemmin lounaan aikaan ystävälleni että uskon g7 callin olevan sanomaltaan tyhjä, mutta että FED leikkaa sen jälkeen 25bps.

 

No kun tiedote tulee ympäripyöreänä huttuna, tuplaan samantien shorttini. Olen varma että markkinat ottavat tämän negatiivisesti koska etenkin 10y yield eilen hinnoitteli laskun jo sisään samoin kuten +5% noussut equity Markets. Tyytyväisenä katselen kun futuurit kääntyvät +0,8% > -1%. Ajatuksena myydä positio pois about -2%. No FED päättää työntää kapuloita rattaisiin tekemällä emergency cutin 50bps ja markkina nykäisee -1 —>+1%. Tähän myyn shorttini kokonaan koska en todellakaan halua taistella fediä vastaan. 

 

Rest is history sort of. Markkina clousaa -3 % ja olen ehkä ainut shortti jokapaikan näpeilleen tänään. Olkootkin että tuplaamani possa jäi be futuurien ollessa + 0,8% kun shortin tuplasin. 

 

Treidaaminen ei ole helppoa vaikka olisit ”oikeassakin”. Siitä tämä on hyvä muistutus. Sinällään olen tyytyväinen siitä että luin markkinaa oikein sen ollessa tyytymätön FED konkreettiseen ilmoitukseen g7 suhteen. Eipä vaan se auta. 

 

Onnekseni perjantaina ladatut kulta longit joita holdaan edelleen korjasivat salkun plussalle. Mutta shorttini olisi voinut olla isosti voitollinenkin. Nyt myin about huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

 

Mutta sellaista se on, ei ole helppoa. Nyt aion odotella ja katsoa tilannetta. Käteistä on reilusti ja kullan voi muuttaa myös jos ostopaikka tulee. Mutta voi olla että tämä on laskun alkua vasta. Emergency rate cut on usein huono merkki. Saa nähdä.

 

Toivottavasti tästä jää jotain käteen jollekkin. Uskoisin että itse opin paljon. 

 

 

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 24.2.2020 10.35

Tänään oli vilskettä ja vipinää pörssissä. Jänniä aikoja. Onneksi tuli varauduttua tällaiseen tiputtamalla sijoitusaste 130%->80% kuten corona ketjussa kirjoittelin. Markkinoiden reaktio tuli myöhemmin kuin odotin, mutta tuli kuitenkin. Hyvin tyytyväinen että ei koko painolla ja vivulla tullut tähän päivään ajeltua. Lisäksi kulta toimi hyvänä hedgenä tänään.

Toki salkku silti -3% suomalaisen pienyhtiökentän vetämänä. Sinällään hauska sillä suomalainen sisämarkkinalla toimiva pienyhtiö on melko vähän altis maailmantalouden ongelmille (tuotantoketjut) ja koronalle. Eurooppaankin asti levinnyt karanteeni ei vielä juurikaan vaikuta bisnekseen joka pyörii vain suomessa. Toki esimerkiksi Kamux varmaan kärsii reilummin. Ei varmaan kovin päällimmäisenä mielessä auton vaihtaminen monella juuri nyt, tai ainakaan jos tilanne eskaloituu enemmän.

Salkku top5 suuruus järjestyksessä tällä hetkellä muotoa

Harvia

Disney

Kulta

Admicom

Neste

 

Pienemmistä positiosta positiivisena yllätyksenä että Radient Techonologies nousi tänään vastamarkkinaan +13%.  Vittumainen firma siinä mielessä että tiedottaminen on aivan katastrofaalista. Esimerkiksi kvartaalituloksen julkaisupäivä ilmoitettiin ”end of february” ja vieläkään päivämäärää ei ole julkisuuteen annettu.

Käteinen vähän polttelee, kun isoja laskulukuja katsoo, mutta odotellaan nyt vielä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.2.2020 04.06

En omista kompetenssia tehdä laskuja leviämisestä, tai arvioida vaikutuksia GDP suhteen mikäli maa pysyy suljettuna pidempään. Vaikutukset ovat niin moninaiset että täysin mahdoton sanoa toistaiseksi mitään kovin luotettavaa. Toki ekonomistit nyt jo tekevät arvioita matkailun, tuotannon alihankintaketjujen öljyn hinnan jne suhteen. Itse koetan ajatella tilannetta seuraavasti. Mielestäni markkinoilla on juuri nyt epäsymmetrinen riskisuhde. Koska markkina ei juuri reagoinut koronaan alaspäin, en oikein näe tilannetta niin että jos tilanne rauhottuisi tulisi isoa nousuakaan. Eli olemalla pois markkinoilta viikon tai kaksi kunnes nähdään karanteenien tehokkuus menetän mahdollisesti muutaman prosentin tuoton. Mikäli mahdollinen pandemia on jo levinnyt auttamattomasti muihinkin alueisiin kuin kiinaan ja tilanne on merkittävästi huonompi kuin nyt hinnoitellaan sisään voi korjausliike olla alaspäin kovakin. En varsinaisesti pidä todennäköisenä globaalia pandemiaa. Pidän vain tilannetta heikkona riski/tuotto suhteena. Globaalit kuolin ja tartuntatilastot ovat varmaan luotettavampia kuin kiinan valtion ilmoittamat ja tätä seuraamalla voi varmaan trimmaa positioita myöheminkin. Itse tiputin sijoitusastetta 130%-80% että suhteellisen vahvasti markkinalla edelleen ollaan. Toki tässä on hyvä miettiä että miten kauan menee ennen kuin esimerkiksi ongelmat alkavat vaikuttaa suomessa oleviin yhtiöihin. Eli yhtiöanalyysillä voi ainakin osalta markkinariskiä hieman suojautua. Toki paniikkimyynneissä tulee turpaan joka tapauksessa mutta esimerkiksi hidastuva maailmantalous skenaariossa ei välttämättä suomessa oleva pienyhtiö liikahda mihinkään. 

Edes muutaman prosentin mahdollisuus siihen että tilanne eskaloituu pahasti, on mielestäni syy reagoida. Nythän tilanne voi vielä olla hallittavissa koska kiina on kuitenkin kehittyneempi maa kuin vaikka intia. Mikäli outbreak saavuttaa kehitysmaita tavalla tai toisella on peli hallinnan kannalta hyvin paljon vaikeampaa. En osaa arvioida mikä todennäköisyys tällaiseen on. Pidän silti tätä mahdollisena Black Swan eventtinä, jolloin on hieman vaikea itselleen perustella että mitään toimenpiteitä ei asian suhteen tee. Takaisin saa rahat kyllä markkinalle painettua ja opportunity cost on vain mahdollinen tuotto mikä menetetään muutaman viikon käteisenä olosta. Toki kaupankäyntikustannukset ja verokustannukset myös huomioiden. 

Viilailin positioita sekä omasta että hoitosalkuista kevyempään suuntaan hetkellisesti. Pari viikkoa isommalla käteispainolla ei ole mielestäni huono veto. Tosin eriäviä mielipiteitä varmasti löytyy ja niin kuuluukin. Muutaman viikon päästä olemme varmasti viisaampia tämänkin suhteen. 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 19.1.2020 10.50

Kyllä se isolta osin niin tekisi. Veikkaanpa että pankit joille sijoitusvakuutukset ovat todella isoa bisnestä kyllä lobbaavat voimakkaasti minimien pitämiseksi. Toivottavasti katto silti poistuu.

Toki vakuutuksen sisälle saa muutakin kuin osakkeita, eli vaikkapa kiinteistö rahastoja, etf-tuotteita tai strukturoituja. Rahastojen pitäminen sijoitusvakuutusten sisällä(poislukien kiinteistörahastot) on kuitenkin hieman hattu hatulle, ja turhia kulurakenteita. Strukseilla taasen käydään niin vähän kauppaa että sijoitusvakuutuksen kulut ylittävät verohyödyn, ja jotain korkokuponki strukseja lukuunottamatta en oikein pidä kannattavana toimintana muutenkaan.

Orpo ajaa hyvää asiaa. Toivottavasti uudistus menee pian läpi.

Näytä koko viesti