Olet täällä

Krenjuussa

Krenjuussa

  • Liittynyt 27.10.2016
  • 154 viestiä
  • 3 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Dovre - 10.3.2019 16.20

Hessu kirjoitti:

Olen itse 27032019 Venäjällä työmatkalla. Osakkeita on omissa ja firman nimissä satojatuhansia. Ottaisiko joku uutta johtoa kannattava valtakirjan?

 

Aki ?

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 10.3.2019 16.17

Hyviä kysymyksiä, en tosiaan jaksanut tuohon edelliseen aamulla niin tarkkaan kirjoitella auki tuota valuaatiolaskelmia mutta tässä niistä pääpointit.

P/E vuoden 2018 tuloksella ja nykykurssilla olisi noin 15. Forward P/E ei mielestäni oikein ole relevantti kun kysymys suoratoistopalvelun tuotoista on se minkä takia tähän sijoitetaan.  15 on mielestäni kohtuullinen suhteessa siihen että uskon tosiaan tuloksen paranevan kun suoratoistopalvelusta saadaan lisää tulovirtaa.

EBITDA on kasvanut noin 8% vuodessa 4 viimeisen vuoden keskiarvolla. Tasaista kasvua ja tilanne näyttää siltä kantilta mielestäni hyvältä jo ilman potentiaalia mikä suoratoistopalvelusta tulisi.

Oikeastaan koko case nojaa siihen että voitollisen sisällöntuotannon lisäksi saadaan lisätuottovirtaa tunkemalla kaikki sisältö nettiin ja ottamalla siitä pieni lisätuotto. Jos asia menee niin kuin olen kaavaillut pitäisi kulurakenteen nousta korkeintaan maltillisesti ja liikevoittomarginaalien nousevan kun ylimääräinen tulos streamauspalvelusta valuu suoraan viivan alle.

Ohessa kommentti JP Morganilta liittyen subscribereihin.

https://www.marketwatch.com/story/disney-streaming-service-could-amass-1...

Jos oletetaan edes puolet tuosta sisään, eli noin 80miljoonaa henkeä. Lasketaan vaikka 10/taalaa kuukausi per subscriber. 2 kk maksut varmaan kattaa kulut palvelusta kun sisältö on omaa ja niiden kulut on jo sisällä. Tästä tulisi vuodessa 8 miljardia tuottoa??  Vaikka laskisi siihen 5B tuottoa lisää(olettaen että kaiken jälkeen tämä olisi viivan päälle tuleva) niin 2020 alkaen alkaisi varmaan olla P/E jo hyvin alhainen. Toki tämä vaatii että kulurakenne ei räjähdä käsiin, mutta se onkin tavallaan jutun pointti.  

Mielestäni downside on rajattu ja upside aika hyvä.

Kurssi on pyörinyt viimeisen vuoden ajan 100-120 välillä. Tällä hetkellä 113. Viimeisen 5 vuoden ajan valuaatio on aika lailla pysynyt samassa osakkeen hinnan seuraillessa tuloskasvua aika tasaisesti. Tilapäisiä pieniä heiluntoja vain. Näkisin että jos streamauspalvelu tuottaa edes jotain +5B lisätuottoja vuodessa ja tämän ollessa erittäin defensiivistä tuloa niin nykymarkkinassa voisi hyvin hyväksyä hieman korkeammat kertoimet. Netflix arvostustaso vertailussa esim. Toki tähän on syynsä, yritysoston blokki jne. Jos laskee tuloskasvua 20%+20% korkeammat arvostuskertoimet esim pe 18 tasolle niin kohde alkaa tuntua houkuttelevalta.

 

En osaa sanoa onko yritys merkittävästi erilainen kuin 10 vuotta sitten. En oikeastaan usko että se tosiasiassa on. Enkä tiedä onko tarvekaan, yrityksellä on toimiva konsepti joka on tuottanut tasaisesti ja en näe sen katoavan mihinkään. Laadukasta viihdettä on osattu tuottaa ja tuotetaan ja sen kysyntä ei varmaan ainakin vähene tulevaisuudessa. Hyviä yritysostoja on tehty ja se on tietty osa johdon kyvykkyyttä. Marvel ja Star wars brändien hankinta on ollut erittäin hyvä sijoitus vaikka aikanaan star warsin tekijänoikeuksista maksettiinkin reippaasti.  Elokuvien katselu on aika tasaista bisnestä mutta jos katsoo mitkä elokuvat ovat Box office hitteja niin ne ovat elokuvia jotka vaativat ison screenin jotta niistä voi nauttia.

Tarkoitan tällä sitä että Marvelin tai Star Warsin näyttävyys isolla screenillä on asia joka vetää katsojan elokuvateatteriin, joku romanttinen komedia näyttäytyy yhtä hyvin läppäriltä kotisohvalla. Siksi uskon kyseisten brändien olevan erinomainen sijoitus.

 

 

 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 10.3.2019 9.20

Noniin.

Yritän aktivoitua taas kirjoittamisessa. Pahin työprojektisuma on saatu ainakin osittain selätettyä ja olin tuossa 10 päivää Balilla lataamassa akkuja niin ehkä saa taas aikaiseksi kirjoittaa enemmän. Tarkoitus ainakin olisi niin saisi elämän tasapainon ehkä olemaan hieman vähemmän puhtaasti työpainotteinen. Katsotaan onnistuuko.

Balista lyhyesti.

Voin kyllä suositella kaikille helteestä, surffauksesta ja lämpimistä merivesistä kiinnostuneille. Todella upeita luonnon kohteita ja miellyttäviä paikkoja kierrellä ja oleskella. Hintataso on noin 20-30% suomesta ja etenkin majoituksen ja ruoan suhteen hinta-laatu suhde on aika ylitsepääsemätön. Alueella on voimakasta kasvua havaittavissa ja uskon että kehitystä tapahtuu mutta ainakin toistaiseksi todella hyvä value länsimaiseen tulotasoon verrattuna. Olut baarissa maksaa noin 1,5e ja majoitus yöksi 4 tähden hotellissa noin 20e. Majoituksia löytyy alkaen 3€ yö hostelleissa ja päivittäiset ruoka-kulut ovat alle 10€ jos syö vähänkin halvemmissa paikoissa ja ei etsi kaikista hienoimpia ravintoloita. Ruoka oli myös pääasiassa raaka-aineiltaan laadukasta ja hyvää, mikä ei aina ole Euroopassakaan itsestään selvää.

Hyvin rentouttava loma ja harkitsen kyllä vakavasti uutta reissua alueelle, ehkä vietnamiin seuraavalla kerralla.

Sijoituksista.
Olen ollut todella passiivinen sijoitusten suhteen viimeiseen 4kk. Nyt olisi tarkoitus aktivoitua kun sain lopulta myös Inderesille tekemäni likviditeetti tutkimuksen valmiiksi. Asiasta kiinnostuneille sen pitäisi ilmestyä nettiin vapaasti luettavaksi pian.  Linkitän sen tänne kun se Theseukseen ilmestyy.

 

Markkinoista:

Olen alkuvuoden kovasta nousurallista melko yllättynyt. Mielestäni makrotason fundamentit eivät ole antaneet syytä optimismiin ja silti tullaa ylös voimakkaasti. Olen siis hyvin varovainen edelleen osakkeiden suhteen. Tosin olen ollut hyvin varovainen osakkeiden suhteen jo marraskuusta lähtien ja olen missannut alkuvuoden rallin melko lailla. Tosin olen myös välttänyt joulukuun dipin että win some, lose some i guess.

Yksi yhtiö mitä olen tässä lähemmin tarkastellut on Disney. Lupasin siitä kirjoittaa ajatuksia auki ja nyt ainakin pääpiirteittäin tähän raapustelen missä mennään.

Tällä hetkellä kun odotan makrotasolla talouden hiipuvan tulevina vuosina etsin mieluummin vakavaraisia, defensiivisiä kohteita joissa globaalin talouden syklit eivät niin voimakkaasti vaikuta. Näkisin disneyn bisnesmallin olevan korkeintaan puolisyklinen ja kestävän paremmin suhdannevaihtelua.

SIjoituscase nojaa oikeastaan näihin pointteihin.  

Valuaatio.

Valuaatio on mielestäni kohtuullinen. Tällä hetkellä financials tunnusluvut ovat mielestäni ihan asialliset. Eivät mitenkään halvat, mutta kohtuulliset.

Fiscal year is October-September. All values USD millions.

Year   Revenue

2014 48.74B

2015 52B

2016 55.37B

2017 54.94B

2018 59.47B

Gross Income

2014 20.08B

2015 21.37B

2016 23.01B

2017 21.99B

2018 23.77B

Kasvu on ollut tasaista ja tulos noussut mukana myös tasaisesti. Ei todellakaan mikään rakettilappu mutta näkisin että tilanne voi uuden streaming servicen launchin jälkeen parantua.

Disney omistaa tällä hetkellä ainoan asian mitä katsotaan enää ”suorana” televisiosta. Eli ESPN. Urheilun taltioiminen ja jälkikäteen katselu ei tule varmaan koskaan saavuttamaan suosiota siinä missä tv-sarjoja ei juuri kukaan(ainakaan nuorempi) katso suorana. Uskon siksi ESPN tahkoavan tasaisesti tulosta tulevinakin vuosina.

Streaming servicen launchia hinnoitellaan toki sisään jo jonkun verran mutta näkisin että ei täysin. Disneyllä on oma rutinoitunut sisällöntuotanto koneisto joka pukkaa materiaalia ulos tasaisesti. Ja tekee sillä jo nyt voittoa. Lisäksi viimeisen 40 vuoden ajalta on paljon uudelleen käytettävää materiaalia joka tällä hetkellä pölyttyy tuottamatta mitään, mutta streamaspalvelun avulla vanhat elokuvat voidaan kierrättää uusiokäyttöön. Uskon että lapsiperhe segmentti jää isolta osin disneylle lähinnä selkeästi ylivoimaisen materiaalin avulla. Takavuosien Pixar kauppa auttaa tässä merkittävästi. Suurin osa disney klassikko materiaalista on myös ”ajatonta” ja uusiokäytöstä on varmasti moni valmis maksamaan.

Lisäksi heillä on nyt monia erittäin menestyviä elokuva franchiseja joilla on vakiintunut seuraajakunta. Marvel, Star Wars, Pirates of Caribbean etc. Jokainen näistä tehty elokuva tahkoaa rahaa ensin teattereissa ja sitten voidaan dumpata nettiin. Mikäli streamausmarkkinasta saadaan edes pieni siivu, (lapsiperhe segmentti edellä) näkisin että se on puhtaasti uusi revenue virta suhteellisen pienillä kuluilla koska sisältö tuotetaan joka tapauksessa voitollisesti jo elokuvateattereihin.

Näkisin että tulevaisuudessa voi hyvinkin olla ihmisillä useampia eri suoratoisto palveluja joista ainakin lapsiperheisiin Disney+ tulee olemaan yksi. Televisio poistuu aktiiviseurannasta ja suoratoistopalvelut laajenevat. Kaapelitvstä on vuosia maksettu kymmeniä dollareita kuussa ja jos suoratoistosta maksetaan 10 dollaria niin sellaisia voi hyvin olla perheessä useampia.

Sinällään disneyltä ehkä puuttuu HBO tyyppiset laatusarjat. Se voi olla ongelma. Silti näkisin että pelkästään olemassa olevasta materiaalista on moni valmis maksamaan 10 taalaa kuussa. Kasapäin piirrettyjä ja feel good televisiosarjoja joilla on vankka fanipohja.

Huvipuisto sektori on oma kysymyksensä. En kovin innoissani kyseisestä bisnesmallista ole, mutta asiaa voi ajatella muultakin kantilta.

Lapsiperheiden prioriteetti numero 1 on usein lasten onnellisuus. Ja siitä ei kovin nopeasti tingitä. Eli vaikka talous ottaisi vähän kyykkyä niin lapsille koetetaan löytää rahat kivoihin asioihin ja mieluummin tingitään omista menoista kuin lasten kokemuksista. Moni haluaa edelleen viedä lapsensa paratiisiin ja onhan disney world lapselle huikea paikka. En kauheasti itse viihdy huvipuistoissa mutta käydessäni orlandossa pystyin kyllä näkemään sen huuman mitä lapset siellä kokivat. Uskon että jos ja kun disney ylläpitää laitteiden uusintaa ja tuottaa uusia ja uusia attractioneja niin konsepti voi toimia pitkälle tulevaisuuteen ja olla yksi vakaa tuottava jalka.

 

Arviot tässä keississä ovat hyvinkin subjektiivisia enkä asiaan laske mitään isoa upsidea, mutta tulevaisuuden suoratoisto markkina on todella iso ja jos Disney saa brändinsä yhdistettyä kyseiseen markkinaan edes vaikka lapsiperheiden osalta niin näkisin osakkeen voivan nousta 20-30% ainakin. Ehkä enemmänkin riippuen siitä miten paljon rahaa suoratoistopalvelun ylläpitoon ja launchiin menee. Netflixhän syö rahaa järkyttäviä määriä mutta suurin osa kuluista on sisällöntuotannollisia ja disneyn kohdalla tämä kulu tavallaan osittain on jo ”sisällä”.

Lyhyesti siis kohtuullisen valuaation defensiivinen lappu "Pitkään salkkuun"

Tässä ajatuksia näin sunnuntai aamuun. Katsellaan miten kehittyy.

 

 

 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 22.2.2019 12.17

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Jatka ihmeessä kirjoittelua! Kaikki me mokataan. Toiset useammin, toiset harvemmin, kaikki kuitenkin edes joskus. En luota kenenkään, joka ei yhtään vikaa itsestään löydä.

Jos et kirjoittele tänne, niin kirjoittele edes itsellesi. Se helpottaa, kun ketuttaa. Itselleni tärkein huomio on ollut, kuinka nopeasti vitutus oikeastaan meneekään ohi, kun keskittyy uusiin sijoituksiin tai muihin projekteihin. Uutta teoriaa vaan putkeen! Ja laita edes yhteenveto tutkimuksestasi tänne..

 

kiitos tsempeistä sulle ja muillekkin. Ja kiitos myös kriittisestä palautteesta vaikka myöhään tulikin. Samaa mieltä olevien kanssa väittely ei ole niin hedelmällistä.   Oon kirjotellu kyl koko ajan varsinkin asiakkailleni paljon teorioita. Hyvä purkaa niitä ulos ja katsella onko mitään valoa niissä ollut. Enköhän mä tännekin jotain kirjottele pian. Mun likviditeettitutkimus julkaistaan myös pian, jossain muodossa ja jollain foorumilla. Tämä mukaanlukien. Tosin olen Balilla lomailemassa 6.3 asti ja keskityn surffaamiseen ja mojitoihin sen ajan. 

 

Menestyksekkäitä kauppoja kaikille! 

 

 

 

Maaliskuussa olis tarkoitus aktivoitua tavalla tai toisella myös täällä. Pientä viritystä on ilmassa myös firman suunnasta. Katsotaan onnistuuko. 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 20.2.2019 16.24

Beton kirjoitti:

Kiva kun ollaan herätty uusi ajatuksin. Aiempaan Lehto Caseen kommentteja. En olisi koskenut Lehtoon pitkällä tikullaakaan. Miten olisi ns. tulokas voinut biittaa markkinat omalla konseptillaan. Tietysti oli nousevat markkinat, johon halpaan lopulta Lehtokin sortui. Yritti laajentua nousevilla markkinoilla, jolloin kaikki oli kalliimpaa ja osavaa henkilöstöä ei saanut. Urakat kusi ja asuntojen myynti hidastui. Kauppissessakin opetetaan kuinka suuri on järkevä kasvauhti. Lehto yritti laajeta ja rönsyillä ylikuumenneilla markkinoilla. No tässä tulos intoilulle niin herolle kuin Lehdolle.

Lehto karahti kyllä kiville. Ja vaikka en olekaan keventänyt niin ei tuosta -60% suorituksesta nyt voi mitään muuta kuin peiliin katsoa. Sinällään uskon yhtiöön edelleen ja ongelmista selvittäessä voidaan palata paremman katteen malleihin, toivottavasti ainakin. Syitä virheeseen oli lukemattomia joista kokemattomuus varmasti osa. Onnittelut jos olet lehdosta erossa pysynyt. Toki jälkikäteen on helppo kommentoida, jos asia oli noin selkeä sinulle olisin mielellään kuullut eriävän mielipiteen aiemmin. oh well. 

Viimevuosi meni Lehtoa lukuunottamatta suhteellisen ok. Altia meni juuri niinkuin ennustin että noustaa ensin 9 ja sitten tiputaan alle anti hinnan. Admicomin anti taas on jo 3x että sekin on hyvä suoritus ollut. Outokummusta tuli vähän turskaa ja loudspringista myös. Nämä kuitenkin lehtoon verrattuna sen verran nappikauppaa että ei paljoa salkkua heiluta. Iso tappiovuosi osakkeissa siis vaikka loppuvuoden laskurallin onnistuinki väistämään. 

 

Disneytä olen katsellut paljon ja jos jaksan niin kirjoitan siitä auki ajatukseni. Olen myös kasvattanut fyysisen kullan osuutta salkussa sijoitusmessujen puheeni jälkeen 20.11 jonka jälkeen olen pitänyt markkinoiden makrotunnelmia niin pessimistisinä että kasvatan turvapositioita. Hyvin kehittynyt sinällään kullan hinta last 3 months. 

Joulun laskua ennakoin siis puheessani jossa odotin noin 10% indeksilaskua jenkkeihin ja ennen kaikkea eurooppaan. Tämä tultiinki jo joulukuussa alas.(ennustin koko vuodelle sen verran laskua) Samaan aikaa suosittelemani Brasilia ja Vietnam ovat kehittyneet hyvin. 

Tässä olin siis oikeassa ainakin toistaiseksi. Tosiasiallisesti olen kuitenkin ollut ERITTÄIN yllättynyt tammi/helmikuun rallista. Meni suurelta osin ohi suun ja olen edelleenkin vähennä kannalla osakkeiden suhteen. En usko tämän olevan kestävää ja en usko kauppasopuun lyhyellä tähtäimellä. Lisäksi ennakoin ongelmia Brexitistä ja Italia/ranska akselilta. 

Kirjoittamishalukkuus on kyllä ollut vähemmällä mm Lehdon täydellisen epäonnistumisen takia. Ei paljon houkuttele teorioita avata kun on sen verran raa-asti todistanut olevansa väärässä. Katsotaan jos kipinä jossain vaiheessa iskee taas. Sillä aikaa keskitytään töihin. Sain myös lopulta likviditeetti tutkimukseni inderesille valmiiksi ja tuloksia voisin täällä jossain vaiheessa esitellä jos jaksan. Mielenkiintoista ainakin pienyhtiö kenttää treidaaville varmaankin. 

Katsellaan miten asiat kehittyy. 

 

M

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 19.2.2019 21.52

Pitäs oikeastaan olla oma ketjunsa makrotalouden foliohattu ajatuksille. Mutta tässäpä yksi hieman korkealentoinen teoria mitä pyörittelen mielessäni ajoittain. 

Trump on ajanu itsensä pussiin kauppasodalla. Aliarvioi Kiinan kestokyvyn ja USA talouden vedon ilman Kiina kauppaa. Nyt iskee paniikki ja alotetaan pehmentää Kiina kantoja. Markkina tietää et näin on sen takia dippi joulun aikaa. Trump panikoi ja pakottaa isoimmat pankit ja FED yhteistyöhön että ei hävitä kauppasotaa joka auttamatta tuhoais jenkkien uskottavuuden ja menettäisi talousmahdin ja pääsuurvallan Kiinalle muutenkin?  Eli tää tammikuun nousurallin ois vaan pankkien bluffi et kyl vielä asiat on ok. Ja pahimmassa tapauksessa jos FED on mukana ni se tehdään täysin painetulla rahalla pitäen piilossa sen jokaisen pankin välityksellä toimien. Miks muuten plunge protection tiimille soitto ja sit yhtäkkiä kaikki ongelmat poistuu ja noustaan 6vko. Ilman ainuttakaan makrouutista positiiviseen suuntaan.

 

Alvardag Group - 1.12.2018 11.21

Kierrän kaukaa. Entinen armeija kaverini oli mukana edellisessä täysin reisille menneessä projektissa ja sanoi että ei niin huonosti vedettyä projektinhallintaa ole nähnyt koskaan. Oli kuulemma onnellinen että selvisi itse projektista eroon "kuivin jaloin".

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/201805232200963439

Tuossa lyhyesti jotain. Toki voihan tämä olla eri keissi, mutta kiitos ei kiitos. 

 

 

Ovaro (os. Orava) - 5.11.2018 19.31

Harkitsen myös Ovaro position avaamista. Toimitaan hetki silti devil's advocatena ja mietitään miksi ei sijoittaisi.

Rakennus-syklin loppu on käsillä ja voidaan ajatella että etenkin pääkaupunkiseudulla ovat asuntojen hinnat "kuplaantuneet". Ainakin jonkun näköinen argumentti tähän on tehtävissä sillä mediaani palkkojen nousu ei ole millään muotoa pysynyt asuntojen hintojen nousun tahdissa. Lisäksi käsittääkseni sijoitusasuntojen osuus asuntomarkkinan kaupankäynnistä on kasvanut alhaisten korkojen ja osakkeiden korkeiden arvostustasojen myötä, raha etsii siis turvaa kiinteistösektorilta.

Pääkaupunkiseudun ulkouolella joitain kasvukeskuksia lukuunottamatta asuntojen hinnat ovat olleet laskussa. Jos käy niin että rakennetaan paljon uutta kantaa jotka eivät mene kaupaksi(Hannu Lehto kommentoi tähän suuntaan kauppalehdessä) nähtävillä olisi että etenkin vanhojen asuntojen hinnat tippuvat jos markkinoilla on uusia?

Pitäisi jaksaa selata sekä myytävänä olevat asunnot, etenkin maantieteelliseltä sijainnilta sekä tutkia missä määrin kanta joka on tarkoitus jättää myymättä on sellaisilla seuduilla jossa asuntojen hintatrendi on laskeva.

Lisäksi korjausrakentamisen painivan ongelmissa(ainakin jos firmoja jotka alalla operoivat on uskominen) niin on tähän tulossa parannusta? kuka ostaa piakkoin remontin tarpeessa olevia asuntoja jos markkinalla on vapaita uusia ja mikäli uusien hintojen laskun myötä suhteellinen hinta tulee lähemmäksi kohtuullista?

Mitä tapahtuu korkojen noustessa jolloin asuntomarkkinan houkuttelevuus sijoituksiin viilenee kummasti, tällä hetkellä vuokratuotto mutulta 4% tms? jos korot ovat 2% niin onko tuotto/riski suhden kohdallaan enää? tällä hetkellä lainamarginaalien ollessa 0,5% tms tilanne huomattavasti houkuttelevampi. En tosin usko korkojen nousuun kovin vikkelään mutta asia on hyvä miettiä läpi. On mahdollinen skenaario että mikäli asunnoista ei päästä nopeasti eroon jää paljon tyhjää kantaa pyörimään taseeseen jonka arvo laskee päivä päivältä?

En siis tiedä, esitän kysymyksiä jotka nousivat mieleen ensimmäisinä kun aloin yhtiötä tutkia. NAV alennus tuntuu kohtuuttoman suurelta ja koetan miettiä miksi markkina olisi oikeassa mieluummin kuin väärässä.

EDIT: Kilppari olikin jo postannut dataa asuntojen sijainnista. Pitänee perehtyä siihen.

Lehto Group - 22.10.2018 16.04

Kiitos tsempistä kaikille.

 

Tässä kun on ollut aikaa hieman enemmän asiaa pohtia niin reilusti vähemmän jo harmittaa. Rahallisen menetyksen kanssa mun on helppo elää, se oli rahaa joka tietoisesti kantoi riskiä enemmän ja se että se reilussa ylipainossa oli toinen tietoinen valinta. Tällä kertaa mentiin syvälle monttuun ja 2 vuoden vuosipalkka humpsahti. Ei voi mitää, ensi kerralla paremmin. Rahaa tulee ja menee, ja loppupeleissä tämä tarkoittaa vaan sitä että jäädään eläkkeelle vuotta myöhemmin.

 

Toki tässä on hölmöilty, muun muassa sen varaan että tuokin sijoituskeissi rakentui siihen uskoon että yhtiö tiedottaa oikein. Mikäli johdon puheet olisivat tänä vuonna pitäneet olisi sijoitus ollut erinomainen. Nyt kun kerta kerralta puheiden arvo osoittautuu nollaksi, on syytä miettiä että seuraava iso positio rakentuisi enemmän kuin verbaalisen ohjeistuksen muotoon. Mieluummin numeroiden valossa tukevaan. Olihan tässä onnistuminenkin alkuun, kun posarin jälkeen kurssi niiasi ja ennakoin sieltä tulevan hyvä tilinpäätöksen mikä sitten tulikin. Ehkä se sitten sokaisi silmät loppuvuotta ajatellen, ja yritti rationalisoida itselleen niitä hyviä ajureita enemmän kuin huonoja. Itsetutkiskelun paikka.

Onhan tässä kai ollut onnistumisiakin tänä vuonna, Altia Admicom Investor ja Nokia treidit ovat menneet hyvin ellei jopa erinomaisesti. Ennen kaikkea Altian alkuhuuman ja loppujen lopuksi laskun alle ipo hinnan ennustin oikein(toki aika näyttää mihin suuntaan mennään mutta toistaiseksi case on noudattanut mun arviota tarkkaan).

Vastapainoksi sitten Loudspring, Outokumpu ja ennen kaikkea Lehto ovat menneet lähes katastrofaalisesti. Taidan olla jopa yksittäisissä keissessä ollut enemmän oikeassa kun väärässä, eli jos olisin neutraalilla painolla vetänyt kaikkia niin salkku olisi juuri ja juuri plussalla. Hajautuksen merkitystä ei voi siis tässäkään korostaa. Nyt toki salkku todella paljon alhaalla, mutta onneksi pääomat ovat toivottavasti myöhemmällä iällä suurempia.

 

Katsotaan milloin uskaltaudun seuraavan kerran mistään kantaa ottamaan. Hyvä nöyryyden lähde tämä ainakin on.

 

Mielenkiinnolla odottelen kyllä Q3, jos nyt on ohjeistettu VIELÄKIN yläkanttiin. Ja Q3 ei tule tukemaan johdon nykyistä ohjeistusta niin voi olla että kurssi niiaa todella alas. Tällä viikolla kun kaikki analyytikot ruuvaavat ennusteita alas voi hyvinkin olla että ei ainakaan ylöspäin paljoa ponnisteta. Halpaahan tuo alkaa silti kohta olemaan, mutta jos tällä kertaa koettaisi välttää Jenssin viittamaan ”valuetrapin”.  Firman talorakentaminen kyllä on ihan hyvällä pohjalla, ja jos ongelmat olisivat tilapäisiä olkoot nyt sitten hubriksesta tai kasvuinvestoinneista johtuvia niin sijoitus voi vielä rullata hyvinkin. Mutta en kyllä taatusti ainakaan lisää osta ennen kuin on jotain kovaa dataa numeroiden valossa siitä että ongelmat ovat takanapäin. 

Sinällään tästä tulee vähän martela case mieleen. Numerot ja tunnusluvut näyttivät halvoilta jos ohjeistuksiin olisi päästy. Loputon negarisuma sitten paljasti yhtiön todellisen tuloskunnon.  Itse tein martelalla vain pienet tappiot muutaman treidin takia, ja loput laitoin inderesin peesissä laitaan hieman alta 8 euron. Voi olla että martelakin sieltä nousee, mutta siinä pidin itseäni fiksuna kun näin yhtiön suunnan ja osasin irrottautua ennen pahimpia rotkoja. Tässä ei siinä kyllä onnistuttu. 

Parempaa talvea kohti sitten vain. 

 

 

Lehto Group - 20.10.2018 11.28

Onhan tämä melkoinen soppa kyllä monellakin tapaa. Tietty itsellä kun vivutettuna isoin positio salkusta niin myös helvetin kallis. No kaikesta on opittava jotain ja tässä ensimmäisenä ainakin se että vaikka johdon ohjeistus olisi aikaisempina vuosina ollut luotettavaa on sen arvo hyvin lähellä nollaa.

Yksi tulosvaroitus mikä elokuun alussa tuli oli mielestäni ihan odotettava. Kirjoitinkin siitä jo marraskuussa viimevuonna että ei tuollaista yli 10% marginaalia varmasti pystytä pitämään jos jatketaa 30% kasvua. Eli se ei vielä heilauttanut uskoani yhtiöön paljon. Nyt sitten ollaankin jo hyvinkin eri vesissä. Monestakin syystä.

2kk myöhemmin ei voida herätä tilanteeseen että "jeesus, eihän me tehdäkään rahaa näillä ja näillä projekteilla". Joko ollaan auttamatta ulkona siitä mitä kentällä tapahtuu, tai sitten valehdellaan suoraan ohjeistuksen muodossa. Kumpikin näistä on erittäin huolestuttava asia. Nyt ei kuitenkaan ollut mistään pienestä leikkauksesta kysymys vaan leikattiin kerralla 30%. Vähän tuntuu että tarkoituksella annettiin mahdollisuus joillekkin irtautua ennen kuin koko katastrofi ilmoitetaan.

Marginaalin tippuminen on itsessään todella huono asia, mutta myös liikevaihdon kasvun hidastuminen on voimakkaan negatiivinen tekijä. Osa omasta uskosta oli juurikin laskevassa markkinassa voimakkaasti kasvava yhtiö joka vaikuttaisi olevan paremmassa jamassa kun kilpailijat.

Suurempi ongelma näiden lisäksi on se että yhtäkkiä tehdään tappiollisia projekteja, miten voidaan profiloitua talousohjatuksi ja suunnitelmallista rakentamista toteuttavaksi jos kuitenkin painitaan samoissa ongelmissa kaikkien muiden kanssa. En tiedä mistä johtuu, mutta helvetti sentään ei pitäisi tappiollisia kyllä pystyä tekemään, sekin oli osa sijoituskeissiäni että kilpailun kovetessa on varaa tinkiä marginaaleista ja silti jää jotain viivan alle. Nyt alkaa pohja tippua kaikelta, toki aivan liian myöhään. Olin itse vielä poissa päätteiltä eilisen ja vasta kurssin ollessa -24% heräsin tilanteeseen. Pitää katsoa mitä salkun jämille teen kunhan jaksan koettaa asiaa edes ajatella.

Eri asia jos tehtäisiin vaikka Hipposhalli tai Lippulaiva pienellä tappiolla. Valtavissa projekteissa on usein vaikea arvioida hintoja ja lopullisia kustannuksia. Lisäksi marginaalisella tappiolla tehty todella iso projekti voi toimia brändimarkkinointina ja auttaa tulevaisuudessa kilpailemaan isoista projekteista uskottavammin. Synergia edut voivat siis auttaa rahallisesti pienen tappion neutraaliksi. Nyt ei kuitenkaan ole kyse siitä että isojen projektien arvioit olisivat olleet kehnot. Korjausrakentamisessa on tötöilty ja hyvinvointipuolella myös. Ei vaikuta hyvältä ei sitten alkuunkaan..

ehkä laitan laput laitaan, tai ehkä jätän salkun pohjalle muistuttamaan vauhtisokeudesta/liiallisesta itsevarmuudesta ja ylipäätään siitä miten tyhmä voi olla. Varmaa on että vähemmän mitään mihinkään kommentoin tämän jälkeen. Sitä saa katsoa ankarasti peiliin että miten tämän kanssa on nyt tultu tötöiltyä, ja mistä tämän olisi voinut ennakoida.