Olet täällä

Krenjuussa

Krenjuussa

  • Liittynyt 27.10.2016
  • 148 viestiä
  • 3 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Alvardag Group - 1.12.2018 11.21

Kierrän kaukaa. Entinen armeija kaverini oli mukana edellisessä täysin reisille menneessä projektissa ja sanoi että ei niin huonosti vedettyä projektinhallintaa ole nähnyt koskaan. Oli kuulemma onnellinen että selvisi itse projektista eroon "kuivin jaloin".

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/201805232200963439

Tuossa lyhyesti jotain. Toki voihan tämä olla eri keissi, mutta kiitos ei kiitos. 

 

 

Ovaro (os. Orava) - 5.11.2018 19.31

Harkitsen myös Ovaro position avaamista. Toimitaan hetki silti devil's advocatena ja mietitään miksi ei sijoittaisi.

Rakennus-syklin loppu on käsillä ja voidaan ajatella että etenkin pääkaupunkiseudulla ovat asuntojen hinnat "kuplaantuneet". Ainakin jonkun näköinen argumentti tähän on tehtävissä sillä mediaani palkkojen nousu ei ole millään muotoa pysynyt asuntojen hintojen nousun tahdissa. Lisäksi käsittääkseni sijoitusasuntojen osuus asuntomarkkinan kaupankäynnistä on kasvanut alhaisten korkojen ja osakkeiden korkeiden arvostustasojen myötä, raha etsii siis turvaa kiinteistösektorilta.

Pääkaupunkiseudun ulkouolella joitain kasvukeskuksia lukuunottamatta asuntojen hinnat ovat olleet laskussa. Jos käy niin että rakennetaan paljon uutta kantaa jotka eivät mene kaupaksi(Hannu Lehto kommentoi tähän suuntaan kauppalehdessä) nähtävillä olisi että etenkin vanhojen asuntojen hinnat tippuvat jos markkinoilla on uusia?

Pitäisi jaksaa selata sekä myytävänä olevat asunnot, etenkin maantieteelliseltä sijainnilta sekä tutkia missä määrin kanta joka on tarkoitus jättää myymättä on sellaisilla seuduilla jossa asuntojen hintatrendi on laskeva.

Lisäksi korjausrakentamisen painivan ongelmissa(ainakin jos firmoja jotka alalla operoivat on uskominen) niin on tähän tulossa parannusta? kuka ostaa piakkoin remontin tarpeessa olevia asuntoja jos markkinalla on vapaita uusia ja mikäli uusien hintojen laskun myötä suhteellinen hinta tulee lähemmäksi kohtuullista?

Mitä tapahtuu korkojen noustessa jolloin asuntomarkkinan houkuttelevuus sijoituksiin viilenee kummasti, tällä hetkellä vuokratuotto mutulta 4% tms? jos korot ovat 2% niin onko tuotto/riski suhden kohdallaan enää? tällä hetkellä lainamarginaalien ollessa 0,5% tms tilanne huomattavasti houkuttelevampi. En tosin usko korkojen nousuun kovin vikkelään mutta asia on hyvä miettiä läpi. On mahdollinen skenaario että mikäli asunnoista ei päästä nopeasti eroon jää paljon tyhjää kantaa pyörimään taseeseen jonka arvo laskee päivä päivältä?

En siis tiedä, esitän kysymyksiä jotka nousivat mieleen ensimmäisinä kun aloin yhtiötä tutkia. NAV alennus tuntuu kohtuuttoman suurelta ja koetan miettiä miksi markkina olisi oikeassa mieluummin kuin väärässä.

EDIT: Kilppari olikin jo postannut dataa asuntojen sijainnista. Pitänee perehtyä siihen.

Lehto Group - 22.10.2018 16.04

Kiitos tsempistä kaikille.

 

Tässä kun on ollut aikaa hieman enemmän asiaa pohtia niin reilusti vähemmän jo harmittaa. Rahallisen menetyksen kanssa mun on helppo elää, se oli rahaa joka tietoisesti kantoi riskiä enemmän ja se että se reilussa ylipainossa oli toinen tietoinen valinta. Tällä kertaa mentiin syvälle monttuun ja 2 vuoden vuosipalkka humpsahti. Ei voi mitää, ensi kerralla paremmin. Rahaa tulee ja menee, ja loppupeleissä tämä tarkoittaa vaan sitä että jäädään eläkkeelle vuotta myöhemmin.

 

Toki tässä on hölmöilty, muun muassa sen varaan että tuokin sijoituskeissi rakentui siihen uskoon että yhtiö tiedottaa oikein. Mikäli johdon puheet olisivat tänä vuonna pitäneet olisi sijoitus ollut erinomainen. Nyt kun kerta kerralta puheiden arvo osoittautuu nollaksi, on syytä miettiä että seuraava iso positio rakentuisi enemmän kuin verbaalisen ohjeistuksen muotoon. Mieluummin numeroiden valossa tukevaan. Olihan tässä onnistuminenkin alkuun, kun posarin jälkeen kurssi niiasi ja ennakoin sieltä tulevan hyvä tilinpäätöksen mikä sitten tulikin. Ehkä se sitten sokaisi silmät loppuvuotta ajatellen, ja yritti rationalisoida itselleen niitä hyviä ajureita enemmän kuin huonoja. Itsetutkiskelun paikka.

Onhan tässä kai ollut onnistumisiakin tänä vuonna, Altia Admicom Investor ja Nokia treidit ovat menneet hyvin ellei jopa erinomaisesti. Ennen kaikkea Altian alkuhuuman ja loppujen lopuksi laskun alle ipo hinnan ennustin oikein(toki aika näyttää mihin suuntaan mennään mutta toistaiseksi case on noudattanut mun arviota tarkkaan).

Vastapainoksi sitten Loudspring, Outokumpu ja ennen kaikkea Lehto ovat menneet lähes katastrofaalisesti. Taidan olla jopa yksittäisissä keissessä ollut enemmän oikeassa kun väärässä, eli jos olisin neutraalilla painolla vetänyt kaikkia niin salkku olisi juuri ja juuri plussalla. Hajautuksen merkitystä ei voi siis tässäkään korostaa. Nyt toki salkku todella paljon alhaalla, mutta onneksi pääomat ovat toivottavasti myöhemmällä iällä suurempia.

 

Katsotaan milloin uskaltaudun seuraavan kerran mistään kantaa ottamaan. Hyvä nöyryyden lähde tämä ainakin on.

 

Mielenkiinnolla odottelen kyllä Q3, jos nyt on ohjeistettu VIELÄKIN yläkanttiin. Ja Q3 ei tule tukemaan johdon nykyistä ohjeistusta niin voi olla että kurssi niiaa todella alas. Tällä viikolla kun kaikki analyytikot ruuvaavat ennusteita alas voi hyvinkin olla että ei ainakaan ylöspäin paljoa ponnisteta. Halpaahan tuo alkaa silti kohta olemaan, mutta jos tällä kertaa koettaisi välttää Jenssin viittamaan ”valuetrapin”.  Firman talorakentaminen kyllä on ihan hyvällä pohjalla, ja jos ongelmat olisivat tilapäisiä olkoot nyt sitten hubriksesta tai kasvuinvestoinneista johtuvia niin sijoitus voi vielä rullata hyvinkin. Mutta en kyllä taatusti ainakaan lisää osta ennen kuin on jotain kovaa dataa numeroiden valossa siitä että ongelmat ovat takanapäin. 

Sinällään tästä tulee vähän martela case mieleen. Numerot ja tunnusluvut näyttivät halvoilta jos ohjeistuksiin olisi päästy. Loputon negarisuma sitten paljasti yhtiön todellisen tuloskunnon.  Itse tein martelalla vain pienet tappiot muutaman treidin takia, ja loput laitoin inderesin peesissä laitaan hieman alta 8 euron. Voi olla että martelakin sieltä nousee, mutta siinä pidin itseäni fiksuna kun näin yhtiön suunnan ja osasin irrottautua ennen pahimpia rotkoja. Tässä ei siinä kyllä onnistuttu. 

Parempaa talvea kohti sitten vain. 

 

 

Lehto Group - 20.10.2018 11.28

Onhan tämä melkoinen soppa kyllä monellakin tapaa. Tietty itsellä kun vivutettuna isoin positio salkusta niin myös helvetin kallis. No kaikesta on opittava jotain ja tässä ensimmäisenä ainakin se että vaikka johdon ohjeistus olisi aikaisempina vuosina ollut luotettavaa on sen arvo hyvin lähellä nollaa.

Yksi tulosvaroitus mikä elokuun alussa tuli oli mielestäni ihan odotettava. Kirjoitinkin siitä jo marraskuussa viimevuonna että ei tuollaista yli 10% marginaalia varmasti pystytä pitämään jos jatketaa 30% kasvua. Eli se ei vielä heilauttanut uskoani yhtiöön paljon. Nyt sitten ollaankin jo hyvinkin eri vesissä. Monestakin syystä.

2kk myöhemmin ei voida herätä tilanteeseen että "jeesus, eihän me tehdäkään rahaa näillä ja näillä projekteilla". Joko ollaan auttamatta ulkona siitä mitä kentällä tapahtuu, tai sitten valehdellaan suoraan ohjeistuksen muodossa. Kumpikin näistä on erittäin huolestuttava asia. Nyt ei kuitenkaan ollut mistään pienestä leikkauksesta kysymys vaan leikattiin kerralla 30%. Vähän tuntuu että tarkoituksella annettiin mahdollisuus joillekkin irtautua ennen kuin koko katastrofi ilmoitetaan.

Marginaalin tippuminen on itsessään todella huono asia, mutta myös liikevaihdon kasvun hidastuminen on voimakkaan negatiivinen tekijä. Osa omasta uskosta oli juurikin laskevassa markkinassa voimakkaasti kasvava yhtiö joka vaikuttaisi olevan paremmassa jamassa kun kilpailijat.

Suurempi ongelma näiden lisäksi on se että yhtäkkiä tehdään tappiollisia projekteja, miten voidaan profiloitua talousohjatuksi ja suunnitelmallista rakentamista toteuttavaksi jos kuitenkin painitaan samoissa ongelmissa kaikkien muiden kanssa. En tiedä mistä johtuu, mutta helvetti sentään ei pitäisi tappiollisia kyllä pystyä tekemään, sekin oli osa sijoituskeissiäni että kilpailun kovetessa on varaa tinkiä marginaaleista ja silti jää jotain viivan alle. Nyt alkaa pohja tippua kaikelta, toki aivan liian myöhään. Olin itse vielä poissa päätteiltä eilisen ja vasta kurssin ollessa -24% heräsin tilanteeseen. Pitää katsoa mitä salkun jämille teen kunhan jaksan koettaa asiaa edes ajatella.

Eri asia jos tehtäisiin vaikka Hipposhalli tai Lippulaiva pienellä tappiolla. Valtavissa projekteissa on usein vaikea arvioida hintoja ja lopullisia kustannuksia. Lisäksi marginaalisella tappiolla tehty todella iso projekti voi toimia brändimarkkinointina ja auttaa tulevaisuudessa kilpailemaan isoista projekteista uskottavammin. Synergia edut voivat siis auttaa rahallisesti pienen tappion neutraaliksi. Nyt ei kuitenkaan ole kyse siitä että isojen projektien arvioit olisivat olleet kehnot. Korjausrakentamisessa on tötöilty ja hyvinvointipuolella myös. Ei vaikuta hyvältä ei sitten alkuunkaan..

ehkä laitan laput laitaan, tai ehkä jätän salkun pohjalle muistuttamaan vauhtisokeudesta/liiallisesta itsevarmuudesta ja ylipäätään siitä miten tyhmä voi olla. Varmaa on että vähemmän mitään mihinkään kommentoin tämän jälkeen. Sitä saa katsoa ankarasti peiliin että miten tämän kanssa on nyt tultu tötöiltyä, ja mistä tämän olisi voinut ennakoida.

 

 

 

Lehto Group - 7.10.2018 20.36

Inderes alotti Lehdon seurannan, Osto suositus ja 9,50 Price target. En kerinnyt raporttia vielä lukemaan läpi mutta hyvä uutinen silti. Ihmetyttää hieman ajankohta julkaisulle. Yksi foliohattuteoria minulla on sunnuntaisesta julkaisusta mutta se on hieman kaukaa hauettu, sekä ampuu itseäni jalkaa joten julkaisen sen vasta keskiviikkona kun olen joko todistettu oikeaksi/vääräksi.

Hyviä uutisia lehdosta oli perjantaina julkaistu kalasatama projekti. 300 asuntoa jos laskee keskihinnaksi 200.000 niin koko projekti olisi noin 60miljoonaa. Se on vielä lehdon ydinliiketoimintaa niin katteet pitäisi olla kunnossa. Toivotaan että kurssi alkaisi elpymään, nyt vielä halvalla saa kun alle 8.

 

Fellow Finance - 4.10.2018 16.39

https://m.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/fellow-finance-oyjn-anti-ylime...

 

Tais olla aikalailla ensimmäinen hetki kun voitiin sulkea. Nopea ylimerkintä aina hyvä merkki. Jännitetään sitten kaupankäynnin alettua mihin suuntaan liikahtaa. 

 

 

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 4.10.2018 15.57

Tää on kyllä mukava lappu ollut holdaa. Ainut harmi on se miten vähän annista sain :) 

Fellow Finance - 4.10.2018 12.43

Merkkasin kanssa 500 lappua. Pidän ihan kohtuullisesti hinnoiteltuna. En usko kansainvälistymisen mitenkään räjäyttävän liikevaihtoa mutta pidän silti potentiaalisena. Lisäksi uskon sentimentin mieltävän firman Admicomin tyyliseksi ja voi olla että sieltä tulee tukea. Tykkään firman liiketoimintamalli ideasta jossa riskit on ulkoistettu sijoittajille ja ollaan vaan palveluntarjoajana. Vähän kuin sijoittaisi pokerissa rakea keräävään alustaan.

Luin Evlin ja Inderesin analyysit läpi, kansainvälistymisen potentiaalia kovasti huudetaan mutta en sinällään nähnyt erityistä syytä miksi juuri FF olisi se joka ison markkinaosuuden nappaa. Toki jos niin käy niin tässä voi olla seuraava tenbagger. En usko regulaation äkkiä muuttuvan joten uskon markkinan sinällään kasvavan ja tämä on kai hyvä jalka siinä missä muutkin olla siinä mukana. Katsellaan vähän miten kehittyy.

 

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 4.9.2018 17.19

Täällä olikin hyvää settiä. Heti seurantaan tämä blogi kun kerkesin perehtymään kirjoituksiin paremmin (Y)

 

 

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 23.8.2018 15.08

Nagamorich kirjoitti:

Mainitsit riskiksi tuon kiinteistöjen arvon laskun, jonka yhdistit kysyntään. Näetkö samaa riskiä kiinteistöjen rakennusteknisen puolen aiheuttamana?

Oman mielipiteeni mukaan ensisijaisena riskinä rakennusvirheet/tietoisesti otetut riskit kustannusten vuoksi. Toissijaisena riskinä rakennustekniikan kehittyminen, jolloin nykyisten kiinteistöjen arvo laskenee.

Ajatuksia tästä?

Hyviä pointteja.

kyllä tietenkin pitää ottaa huomioon rakennusten ikääntyminen ja sitä mukaa vanhan rakennusteknologian luonnollinen poistuma vaikkapa ikkunoissa, tuuletusjärjestelmissä ja lämmityksessä. En osaa niin tarkkaan arvioida miten suuri osuus tälläisella on kiinteistöjen arvossa. Uskoisin että heti kun aktiivisin kiinteistöjen tarve vähenee on tälläisella enemmän merkitystä kun on tavallaan varaa kiinnittää huomiota myös kuntopuoleen sen sijaan että ensimmäisenä vain etsittäisiin tiloja.

Toinen riski mikä on mielestäni hyvä koettaa ajatella on se että mikä on kiinteistönarvioijan insentiivi puhua täysin totta. En väitä että siellä oltaisiin jotenkin maksettuja puhumaan arvoja ylöspäin tai vastaavaa mutta jos oletetaan että ulkopuoliselle kiinteistönarviointi firmalle on oleellista saada näitä arviointikeikkoja uudelleen niin kai tilaaja haluaa sieltä positiivisen arvion. Toki kaikille järkevämpää olisi että sieltä tulisi täysin raadollisen objektiivinen arvio. Se toteutuuko tämä onkin eri kysymys.

Tiedustelin tätä rahastoyhtiöiltä ja heidän mukaansa ongelma poistuu sillä että kiinteistöt tarkastaa eri firma ja eri henkilö aina 3kk sykleissä. Tämä antaa erilaista luotettavuutta tarkastuksiin. En osaa sanoa onko asia tämän jälkeen niin..

Isoin ajuri on mielestäni kysyntä kyseisille kiinteistöille. Kysynnän lasku johtaisi väistämättä tyhjillään oleviin tiloihin ja tai niiden konvertoimiseen toisiin tarkoituksiin joka on kallista ja aikaavievää. Tältä ajalta myös kiinteistö tyhjillään ja vuokraa ei tulisi.

Kiinteistöissä tällä hetkellä olevat rakennusvirheet ovat toivon mukaan vähissä, voisi kuvitella ammattilaistiimin käyvän tälläiset läpi tarkkaan ennen kuin kiinteistöä hankitaan. Tässä on kuitenkin kyseessä useamman miljoonan kiinteistöt kun asuntopuolella hinnat ovat jotain kymmeniä tai satoja tuhansia korkeintaan. En toki pysty arvioimaan lähtötarkastuksien tasoa tai mikä on tilanne esim rahaston itse rakennuttamilla kiinteistöillä. Pakko jonkunlaista rakennevika riskiä olla olemassa, mutta sen suhteellista vaikutusta tai kokoa on vaikea mitata.

Rahastoissa on kuitenkin 100-170 kiinteistöä(EQ selkeästi isompi näistä kahdesta mainitsemastani) joka hajauttaa yksittäisten rakennevikojen tai rakennusten arvonlaskun riskiä. Jos miettii vaikka yksittäisen päiväkodin jäämistä tyhjilleen vaikkapa lapsiperheiden muuttaessa pois alueelta niin sen osuus on vielä verrattain pieni koko rahaston arvon kehitykseen. Tällä hetkellä rahastoissa tosiaan vuokraus-aste 100% ja vuokrasopimukset pitkäksi aikaa.

Näkisin että merkittävin rahastoon kohdistuva riski on yleinen kiinteistömarkkinan kehitys. Pitäisi kyllä selvittää allaolevien kiinteistöjen keski-ikä. Ja esimerkiksi peruskorjaustarpeet tulevana viitenä vuotena. Tässä voi olla isojakin eroja jotka sitten heijastuvat tuottoon. EQ käsittääkseni on ostanut paljon vanhoja rakennuksia ja peruskorjannut ne asuntiloiksi, esimerkiksi kasarmirakennuksia. Titaniumin suhteen en osaa sanoa.

Kummatkin myös tekevät uudisrakennuskohteita joissa toki mainitsemasi rakennusteknisen riskin pitäis olla pienempi kuin vanhoissa rakennuksissa. Näiden osuus on käsittääkseni nykyisestä kiinteistökannasta vuoden 2018 loppuun mennessä kolmannes. Tämä on kuitenkin vain mielikuva jonka muistan yhden esitelmöijän puhuneen ja en ole tarkastanut asiaa mistään lähteestä. Pitäisi sekin tehdä.