Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -

Tosi mielenkiinoista luettavaa Jens, kiitos kun availet keloja täällä! Tykkäsin etenkin tuosta pohdinnasta yksityissijoittajan roolista markkinoilla ja edgestä vs. ne tahot jotka oikeasti liikuttaa markkinaa (instikat), ja oon tästä täysin samaa mieltä. Itse vielä lisäisin tuohon, että mun mielestä piensijoittaja pystyy tekemään alfaa (hakemaan edgeä) myös micro capin ulkopuolelta, jos pidentää aikahorisonttiaan. Instikoilla on informaatio-edge meihin nähden, mutta ne pelaa yleensä enemmän lyhyttä tai keskipitkää peliä. Mun mielestä varsin luonnollista, koska informaatio kuitenkin on arvokkainta silloin kun se on "varminta", ja varminta se on mielestäni lyhyemmässä päässä. Lisäksi ei tarvitse odotella vuosia edgen realisoitumista, vaan voi siirtyä käyttämään seuraavaa informaatiota ja pääoma on odotusarvoisesti kasvanut X % edellisen idean realisoitumisesta jolloin myös uuteen "betsiin" saadaan enemmän pääomaa sisään. Jos nyt sitten minä yksityissijoittaja laajennan aikahorisonttini hieman pidemmälle, niin uskon, että saavutaan samaan lopputulemaan kuin micro capeissa - ei ole yhtä paljoa kilpailua kovilta pelureilta joita vastaan sun edge on negatiivinen, ja mahdollisuuksia aidon alfan tekemiseen löytyy.

Pitkässä aikahorisontissa törmätään sitten toiseen petolliseen ongelmaan - on aika vaikea saada samplea niin isoksi, että voitaisiin kovin luottavaisena sanoa edgeä oikeasti löytyvän. Sijoittajan on helppo valehdella itselleen idean olevan hyvä, vaikka se menisi vuosia perseelleen, koska "se ei vielä ole realisoitunut". Osa näistä ideoista ei realisoidu tietenkään koskaan, mutta silti kuulee tarinoita sijoittajista, jotka heittää rahaa samaan ideaan vuositolkulla ottaen keskihintaa alaspäin. Pitkällä aikahorisontilla sijoittaessa on elintärkeää pystyä muuttamaan mieltään ja sanomaan olleensa väärässä.

Näytä koko viesti
Millicom -

Bisnes ottaa kyllä hittiä ja valuutoista tulee turpaan, mutta toisaalta osakekurssissa näkyy varmasti paljon risk-offia, kun ei haluta mörkömaihin suuntautuneita yhtiöitä pitää salkussa tässä tilanteessa. Yhtiö piti eilen sijoittajakonferenssin Citin kanssa. Täältä löytyy slidet: https://www.millicom.com/media/3982/citi-communications-conference-presentation-final-20200317.pdf

Ihan positiiviselta kuulostaa edelleen, ja eiköhän se kuuluisa pitkä tarina tässäkin yhtiössä ole ihan ennallaan.

Näytä koko viesti
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) -

Joo täälläkin on lärvähtänyt 39k. Vaikka olen ihan hyvin onnistunut väistelyissäkin: Rapalat myyty osaripäivänä ennen rapsaa, Scanfil ulos voitolla, Wärtsilä ei enää salkussa. Aika voimaton olo tuon liikkeen edessä! Tuota alla olevaa värisuoraa kun tuijottelee niin voisi kuvitella tulleen pahempaakin jälkeä.

Nykyisessä suuruusjärjestyksessä:

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -

Oma mutuilu samoilla linjoilla Erikin ja Tappion kanssa taudin vaikutuksista kuolemiin tai vakaviin sairastumisiin. Oikeastaan pörssin kannalta mielenkiintoisempaa on se, että jos tauti on noin leviävää ja lähtisi leviämään myös lännessä, niin laitetaanko myös lännessä kaupunkeja kiinni tautihysteriassa? Mielestäni jo nyt on perusteltua odottaa maailmantalouden hidastuvan tilapäisesti, saati sitten jos länsi tarttuu. Jää nähtäväksi. Tällä hetkellä tukevasti longina, vaikka jotain epäonnistuneita kokeiluita on tehty toiseenkin suuntaan.

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja -
petteri kirjoitti:

Korona, kulkutauti, musta joutsen. 

Onko sillä taloudelle hirveästi väliä, tappaako tämä korona oikeasti helposti vai ei tai onko kuinka vaarallinen? Tämä nimittäin näyttää leviävän. Vaikuttaa ainakin siltä

Luin juuri hyvän artikkelin Bloombergilta Coronan mahdollisusta vaikutuksista talouteen ja yrityksiin. Todella hyvin oli jätetty turha spekulointi taudin tappavuudesta ja vaarallisuudesta väliin ja keskitytty siihen, että mitä tämä tarkoittaa taloudelle, jos Kiina (ja siis vain Kiina tässä vaiheessa) on kiinni pitkälle helmikuuhun ison kulutusjuhlan (uusi vuosi) aikaan.

Uskon että on ihan perusteltua odottaa taudilla olevan merkittävä vaikutus talouden kasvuun ja luottamuslukuihin lyhyellä tähtäimellä, ja sitä myöten myös pörssikursseihin. Pörssit aika tyypillisesti ylireagoivat tällaisiin epävarmuuksiin ja ikäviin otsikoihin, ja uskon talouden kasvunkin palautuvan varsin nopeasti jos ja kun tauti saadaan aisoihin ja kaupungit toimimaan normaalisti.

Eli oma playbook on kyllä ostaa mahdollisesta (maltillisestakin) dipistä osakkeita ja odottaa tilanteen normalisoitumista. Ja toki tarinaan ja mahdollisen dipin syvyyteen voi tulla muutoksia kun tarina etenee, joten täytyy pyrkiä muuttamaan tarinaa poispäin base casesta kun tulee lisää tietoa. Tuntuupa tyhmältä kirjoittaa näin pitkästi siitä että "buy the f'ing dip", mutta se on kyllä se base case itselleni.

Näytä koko viesti
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) -

Äkkiä keulimaan kun on munkittanut tilin voitolle ja yleensä ei tarvii otsikon aiheeseen sanoa mitään. Hauska idea Juhalta smiley

Alla tilin sisältö tällä hetkellä. Vielä jäi ammuksia tuloskaudelle (jotka kyllä piti käyttää hyvin tehdyn tutkimustyön jälkeen lisäostoihin Vincitiin, mutta röhnötin kun piti toimia).

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja -

Hyvä blogi, kiitos siitä!

En tykkää suuremmin Outokummusta osakkeena, mutta olen parista asiasta hieman eri mieltä, tai teen ainakin eri johtopäätöksen.

  • Teräksen hinnat jenkeissä ovat lähteneet nousuun (6/2019 / 7/2019 / 11/2019 / yleiskuva). Nucor, US Steel ja Mittal taitavat kyllä tehdä hieman eri laatua Outokummun kanssa, mutta ehkä tämä yleiskuva kuitenkin on positiivinen ennemmin kuin negatiivinen.
  • EU tutkii Kiinan ja Indonesian teräksen dumppaamista. Mahdolliset sanktiot asetetaan myös takautuvasti, eli ovat käytännössä jo voimassa
  • En löytänty lähdettä pikaisesti, mutta olen ymmärtänyt, että Kiina on ennakoinut dumppaamistutkimusta siten, että on käyttänyt suuren osan tuonti-quotastaan jo joulukuuhun mennessä. Quotat resetöidään vuoden puolivaiheilla. Nähtäväksi jää löytääkö kiinalainen teräs EU:n sisälle jotain muuta kautta, kun tämä reitti umpeutuu.
  • Olen samaa mieltä siitä, että aina kun Outokummulta odotetaan jotain positiivista, se pettää.

En omista, mutta en myöskään uskaltaisi shortata. Laiva saattaa olla kääntymässä ja Outokummun kohdalla liike ylöspäin voi olla todella nopea ja voimakas.

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia -

Tosi mielenkiintoista pohdintaa, kiitos siitä. Kirjottele toki Euroopasta jossain kohtaa kun ehdit, ihan mielenkiintoista kuulla miksi olet alipainossa. En ole välttämättä eri mieltä, mutta aika kauan ollaan menty USA edellä ja nämä asiat tuppaavat vetämään takaisin kohti keskiarvoa pitkällä aikavälillä ja tuntuu että muutos alkaa usein juuri silloin kun kaikki näyttää surkealta.

 

Ihan kaikkea sanomaasi en allekirjoita, mutta se on hyvä koska saa ajattelemaan asioita eri kantilta.

 

Esimerkiksi tästä ekasta pointista olen hieman eri mieltä. Tai en ainakaan sanoisi että se on täysin varmaa. Ja mielestäni jäljempänä itsekin kerrot miksi.

 

Krenjuussa kirjoitti:

Kiina ei ole luovuttamassa ja tekemässä itselleen epäedullista diiliä, tämä on täysin varmaa.

...

Loppujen lopuksi on kuitenkin kyse Leveragesta. Kiina ei kestä tariffien nostoa läheskään niin hyvin kuin jenkit.

 

Näytä koko viesti
Aloittelevan analyytikon ajatuksia -

Kiitos Disney-pohdinnoista! Toivottavasti ehdit tosiaan taas aktivoitumaan tälläkin saralla - mielenkiintoista lueskeltavaa. Jäin itse vähän kaipaamaan numeroita tai analyysia itse valuaation tueksi, jota nostit esiin pariin otteeseen. Nythän tuossa käytiin läpi lähinnä liikevaihdon ja tuloksen kasvua muutamalta vuodelta. Miten Disney on mielestäsi hinnoiteltu suhteessa historiaansa? Miten erilainen yhtiö se on nyt kuin vaikka 10 vuotta sitten, vai onko? Tai miten paljon korkeampia kertoimia uskot Disneyn ansaitsevan uuden streaming-palvelun myötä?

Näytä koko viesti
Amer Sports -
Juha kirjoitti:

- Onkohan btw chänssi että ostohinta asettuu vielä tuon 40 eur yli?

Itselleni on tullut lähinnä mieleen, että onkohan se ostohinta toteutuessaan edes sitä 40 euroa osakkeelta, kun siitä ei olla puhuttu pitkään aikaan mitään. Lisää ostajia ilmoittautuu kokoajan, mutta hinnasta ei ole kai Antan jälkeen hirveästi puhuttu. Samalla logiikalla se toki voi varmaan olla myös yli tuon 40.

Näytä koko viesti