23
forum
|

jiikoo

+46
Liittynyt:
26.10.2017
Viestejä:
75

Eletään helmikuun loppua 2020. Kauppa on kiinni, kurssit laskussa ja juustotili tyhjillään, on hyvä hetki pohtia ostoslistaa. Kukapa ei haluaisi jotain Konetta ja Reveniota mutta hapokas on hintalappu. Mitä suomalaisia laatuyhtiöitä raati väijyy juustotilin täytteeksi ja toistaiseksi pidettäviksi, jos/kun alennusmyynnit jatkuvat?

Määrittelisin laatuyhtiön tässä sellaiseksi, jota ei tarvitse olla kokoajan murehtimassa. En siis tarkoita pelkästään tunnusluvuilla laatua vaan ylipäätään hyviä firmoja, joita on mukava omistaa pidempäänkin, enkä myöskään pelkästään pelipapereina hyviä, vaikka toki kannatan syklisten treidaamista syklin mukaan.

Lähestymistapoja on toki monia.

Laatugurussa laatuyhtiön keskeisiä tunnusmerkkejä ovat kannattavuus ja taloudellinen vahvuus, ja laatusijoittajan sanotaan arvostavan tuloksen ja osingonmaksun ennustettavuutta. 2016 laatuyhtiöksi listattiin Orion, Kone, Ponsse, Elisa, Olvi, Wärtsilä, F-Secure, Tikkurila, Uponor ja Neste. Random Walkerin artikkeli kirjastaan https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/laatuyhtioiden-metsastysta-helsingin-porssissa

Inderesillä oli podisaan nro 62 hyvää pohdintaa compoundereista, mikä myöskin kertaa kiistatta yhtiön laadusta. Compoundereiksi tunnistettiin Talenom, Revenio, KONE, Harvia, Neste, Hoivatilat ja potentiaalisiksi sellaisiksi Fondia, Wärtsilä, Ponsse, Fellow Finance, CapMan, Sampo, Qt, Huhtamäki, Nokian Renkaat, Remedy, Verkkokauppa.com, NoHo Partners, Admicom. https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-62-millaiset-yhtiot-menestyvat-pitkalla-aikavalilla

Sijoittaja.fi:n taloudelliseen menestykseen perustuvalla pisteytyksellä parhaiksi laatuyhtiöksi ovat valikoituneet Eq, Tieto, Olvi, Revenio, Kone, Neste, Elisa, Valmet ja Orion.

Ulkomaisten yhtiöiden kohdalla tykkään Morningstarin analyyseistä. Laatumittareita ovat esim. Economic Moat, jolla arvioidaan kestävää kilpailuetua, ja Stewardship, jolla arvioidaan johdon suoritusta osakkeenomistajan näkökulmasta, erityisesti pääoman allokointipäätöksissä. Jos shoppailee bluechippien aatelia silloin kuin niitä saa edes kohtuuhintaan ja makrokuva ei ole täysin vastaan, ei luultavasti saa suurta ylituottoa (muuten kuin keskuspankkien avustuksella) mutta käytännön varmasti väistää pahimmat kurat.

Vielä yksi ulottuvuus on tämä koronakähinä. Yleisen kurssilaskun myötä laskee enemmän tai vähemmän kaikki, mikä luo tietenkin ostopaikkoja niissä joissa korona ei vaikuta mitenkään/oleellisesti liiketoimintaan tai vaikutus ei ole raju/pitkäaikainen. Jos oletetaan, että ihmiset ja tavarat saavat liikkua vapaasti, ei ole varmaan hirveästi vaikutusta esim. Tokmannin päivittäistavarakauppaan tai Talenomin palveluihin.

Heitän tähän edellisten listausten ulkopuolelta Caverionin, jota olen laskun myötä lisäilemässä. Pohjustukseksi, Konetta olisi kiva omistaa jos saisi kohtuuhintaan. Siinä tykätään huollon kassavirrasta ja sen ennustettavuudesta. Caverion toimittaa kiinteistöihin talotekniikkaa ja tekee sitä samalla tavalla palveluna. Rakentaminen on syklistä mutta kiinteistöjä on pakko huoltaa ja joiltakin osin se on samalla tavalla lakisääteistä kuin hissien huolto. Jos esim. paloilmoitinjärjestelmä ei pelaa, kiinteistö tyhjennetään. Koneesta tykätään mutta Caverionilla tai sen kilpailijalla on isompi siivu koko talosta. Koneella on kova track record mutta laskusta huolimatta edelleen kallis, Caverion on tekemässä käännettä ja riskisempi, mutta järkihintainen. Plussaa suurimmasta omistajasta mutta toki itikan kusema kokonaisvarallisuudestaan.

0
0
2.3.2020 - 14:01 #32732

Teknokraatti

+1195
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
558

En lähde kiistämään Elisan asemaa yhtiönä, jota on määritelmäsi mukaan turvallista omistaa. Mutta kun 15.37 € ostamani Elisojen rivillä excelissäni lukee ostoperusteenani "DIV-%", se  pisti harkitsemaan, onko ostokriteerini enää voimassa.  

No ei ole, ja ensimmäinen syy on hinta, jonka vuoksi aikanaan 6 - 7 % osingon vuoksi ostamani osakkeen hinta on karannut niin korkealle, että osingon mielestäni hyvästä kasvusta huolimatta osinkoprosentti on nyt enää 3.3%, Tämän vielä kestäisin, koska ostan mielelläni osinkosalkkuuni jopa alle 3% osinkoa maksavia yrityksiä, kunhan osingon kasvusta on vahvat näytöt ja osinko ei ole lyömässä päätään EPSiin ihan heti kuten Elisalle on jo käynyt. Eli osingon kasvutrendille on vaikea nähdä merkittävää potentiaalia, kun koko EPS maksetaan osinkoina ulos. 

Kevensin Elisaa, ja otin tilalle Tokmannia ja Fortsaa, sekä toivottavasti tilapäisesti EPSiinsä alentuneellakin osingollaan törmännyttä Sampoa. 

Luettelemistasi laatuyhtiöstä suurin osa on jo salkussa, mutta aiemmin kalliina pitämäni ja syklisen teollisuudenalan investoinneista riippuvainen Ponsse alkaa kiinnostaa näillä hinnoilla. Mutta koska lisäsin viime perjantaina ensimmäisen noin 10% pudostuksesta pelipöytään liipaistavan erän, jään kahden jäljelle jääneen eräni kanssa odottelemaan parempaa tarjousta. Silloin kun osto-ohjelmaan lähden, varaudun yleensä vain kolmeen portaaseen, mikä on toiminut viime aikojen lyhyillä arvostustasodipeillä varsin hyvin, mutta ei välttämättä toimi nyt, kun tuotantoketjuja on rikki ympäri maailmaa ja ihmisiä kotiarestissa. 

Pidätän kuitenkin oikeuden tilaisuuden tullen myydä myös Nokiaa, joka ei mielestäni sovi osinkosalkkuuni. Jälkeen päin ajatellen, tämä riski olisi pitänyt ulkoistaa jo aikoja sitten, mutta meillä on jokaisella ristimme ja riskimme. Tilalle olen katsonut mainitsemiesi kandidaattien ohella myös Raisiota, joka näyttäisi tehneen jonkinlaisen fokusoinnin terveystuotteisiin lemppaamalla makeiset. Raision track recordilla en edes yritä nostaa sitä listaamiesi laatuyritysten joukkoon, mutta Elovena olisi minun salkkuuni sopivan tylsä osinkogeneraattori, jos viime vuonna orastanut käänne on kestävällä pohjalla? Osinko on lähellä EPSiä, mutta johto ohjeistaa kasvua...

Jos minulla jäi jotain kiinnostavia yrityksiä huomaamatta, kuuntelen mielelläni vihjeitä tutkaan lisättävistä? 

0
0
25.3.2021 - 13:44 #67901

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Hankin pienen erän Inteliä positiopohjaksi ja tarkoituksena on keräiilä pohjilta lisää pitkän ajan kuluessa. Jälkipolvi on yhtiön huolellisesti tutkittuaan keräillyt sitä jo pidempään. Signaali tuli US asemoinnista ulkomaiseen valmistukseen ja yhtiön investointisuunnitelma - The Wall Street Journal:

Intel Bets on Chip Boom Continuing After Covid-19

New CEO’s push to bolster chip-making comes as U.S. government wants to strengthen homegrown semiconductor industry

Intel on Tuesday committed to a record $19 billion to $20 billion in capital expenditures this year, or about 45% above the company’s average annual capital expenditures over the past five years. Behind Intel Corp.’s multibillion-dollar revival plan is a growing view among tech executives that booming demand for computer chips will continue beyond the pandemic.

Lähde: https://www.wsj.com/articles/intels-revival-plan-is-a-bet-that-chip-dem…

Kurssi on elänyt ja viimeksi ponkaissut - 200-käyrää vielä mataa, mutta 50-päiväinen liukuva on jo ollut nousussa vuodenvaihteesta:

Kurssi vaihtelee vuoden mittaan ja sopivaa ostohetkeä voi joutua odottamaan pitkäänkin:

Talous on vahva, oma pääoma kasvaa ja vapaa kassavirta antaa hyvät edellytykset investointeihin:

Yhtiö on selkeästi tyyliltään suuri arvoyhtiö ja se ottaa nyt kasvuloikan sille otollisessa liiketoimintaympäristössä. Tunnusluvut:

Hinta ei ole nähdäkseni tolkuton ja vieraan pääoman suhde omaan pääomaan on hyvä.

Taulukoiden lähde: Intel Corp osakekurssi | INTC | Morningstar

Komponenttipula voi vielä kiihdyttää kehitystä, saa nähdä.

0
0
25.3.2021 - 14:30 #67902

Pörssimörssäri

+1187
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
819

Intel on kuin Volkswagen - vaikka valilla hommat menee vituiksi ja valilla nayttaa silta etta kilpailijat tulee ja syo elavalta, niin rautainen ammattitaito kantaa aina. RIPpien huutelijoilta laput halvalla pois.

0
0
26.3.2021 - 10:20 #67930

AlterEgo

+57
Liittynyt:
9.9.2019
Viestejä:
103

Enpä itse arvaisi laittaa Inteliin kiinni varoja pitkällä jänteellä.

 

Oleellinen asia, mitä en tuossa Bingo53 viestissä nähnyt, on että Apple teki jo erinomaisen oman suorittimen, ja myös Microsoft ja Amazon suunnittelevat omiaan, joten Intelin asema ja markkinaosuus vain heikkenee entisestään.

0
0
26.3.2021 - 10:59 #67934

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659

Mutta eikö noi Applen, Amazonin ja Microsoftin (sekä myös Nvidian, AMD:n, Teslan,... ylipäänsä kaikiken) chipit tule TSMC:ltä? Ymmärtääkseni Intel on ainot toimija koko maailmassa, joka voisi edes teoreettisesti tarjota korkean suorituskyvyn chippivalmistusta TSMC:n lisäksi tällä vuosikymmenellä. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia, onkin monimutkaisempi juttu.

Mun nähdäkseni Intellin miinukset ovat, että ovat epäonnistuneet tärkeissä kehitysprojekteissa luokkaa 10 vuotta ja ovat jääneet yrityksistä huolimatta TSMC:stä useamman vuoden jälkeen, jonka takia ovat luonnollisesti menettäneet bisnestä. Lisäksi ei ole mitään takeita, että onnistuisivat edes pitämään nykyisen takamatkan saati kirimään sitä, mutta jos joku tässä onnistuu, niin voisi perustellusti sanoa, että Intel. Heillä on kuitenkin vuosikymmenten kokemus alasta sekä melkoiset resurssit taustalla. Toista firmaa vastaavalla kokemuksella ei koko maailmasta löydy, pl. tietty TSMC.

Se puolestaan on potentiaalinen ongelma, että kaikki tehdään TSMC:llä ja vielä niin, että jokainen merkittävä tehdas on Taiwanissa. Se on saari Kiinan vieressä ja vaikken pidä ihan hirveän uskottavana, että Kiina vaikkapa saartaisi kyseisen paikan, niin tällaisia uhkakuvia on olemassa. Tuohon pysähtyisi joka ikinen teknologiafirma maailmassa. Pienempiä ja realistisempia riskejä on, että jos TSMC:llä on täysi monopoli, niin sen hinnoitteluvoima saattaa alkaa tuntumaan epämiellyttävältä ja sen lisäksi kaikki lievemmät ongelmat näkyvät saman tien toimitusketjuissa, joille ei ole minkäänlaisia vaihtoehtoja. En esim. tiedä, että kuinka relevantti on joku iso hurrikaani, maanjärjistys tai mikä tahansa Taiwanissa, joka jumittaisi toimitusketjut vaikkapa pariksi viikoksi. Lisäksi TSMC on jo joutunut suurvaltojen geopolitiikan pelinappulaksi ja voisi olla mahdollista, että Kiina ja USA alkaisivat painostamaan asioita vielä voimakkaammin, joka voisi johtaa toimitusketjuja disruptoiviin asioihin.

Joka tapauksessa on selvää, että yritykset haluaisivat 2nd sourcen chipeille. Tämän lisäksi Jenkeille juttu on vielä strateginen, koska he varmasti haluaisivat, että heillä itsellään olisi kyky valmistaa chippejä, joten kysyntää ja yritystä varmasti on, ja koska Intel on se ainot realistinen vaihtoehto, niin sinne varmasti lyödään paukkuja - tämä ei tarkoita, että lopputulos olisi sen parempi kuin viime vuosikymmenen aikana.

Toki on mahdollista, että Jenkit saisivat viimein TSMC:tä painostettua, että avaisivat tehtaita myös Taiwanin ulkopuolelle ja varsinkin jenkkilään, mutta tämä ei ole onnistunut. Nythän TSMC on viimein avaamassa yhden, ei uusimman teknologian tehtaan jenkkeihin, joten liekö tämä vain pakollinen myönnytys, jonka jälkeen tyrmätään taas kaikki jatkovaatimukset, vai onko tämä muutoksen alku? Jos TSMC:llä olisi tehtaita jenkeissä, niin sitten paine saada Intel kilpailemaan TSMC:n kanssa varmasti laskisi.

0
0
26.3.2021 - 11:02 #67935

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Mikropiirituotteissa kilpailua on ollut aina ja pahimmat lienevät idässä. Näkökulmaa tuottoihin tuo yritys itsekin omalla raportoinnillaan:

Ja näyttää kassavirtansa:

Tulos osaketta kohden:

Asiakaskannasta:

Ja näkökulmaa alkavaan vuoteen:

Lähde: Financial Info :: Intel Corporation (INTC)

Tämän yhtiön hautaamisessa voi mennä aikaa. Sitä odotellessa nostetaan osinkoa ja katsellaan edullista hetkeä.

0
0
26.3.2021 - 11:30 #67937

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659
Bingo53 kirjoitti:

Mikropiirituotteissa kilpailua on ollut aina ja pahimmat lienevät idässä.

Ei ole high end puolella. Ei ole ollut enää aikoihin. https://www.youtube.com/watch?v=r6NUO_bymuA

Käytännössä ala oli hyvin kilpailtua pitkään, mutta nyt on päädytty siihen tilanteeseen, että high end piirien valmistus on niin vaikeaa ja investoinnit niin suuria (ja TSMC ollut niin ylivoimainen), että muut pelurit ovat yksi toisensa jälkeen pistäneet pillit pussiin. Joko lopettaneet homman kokonaan tai sitten vain jättäytyneet kehityshommasta ja tekevät vain matalamman teknologian piirejä sovelluskohteisiin, missä ei tarvita nanometriluokan viivanleveyttä.

Tästä hommastahan tekee vielä huvittavamman se, että siinä, missä TSMC on maailman ainot toimittaja, niin sillä itsellään on tasan yksi toimittaja litografian lasereihin ja vissiin tuolla lasertoimittajallakin on vain yksi toimittaja. Eli mikä tahansa noista kolmesta ottaa isosti hittiä, niin siihen pysähtyy koko maailman chippituotanto :D No ei nyt sentään ihan, koska kylläpä nuo nykyiset laitteet jonkin vuoden pelittävät, vaikka uusia ei enää saisi.

0
0
26.3.2021 - 12:56 #67940

Tinggeli

+3011
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
mskomu kirjoitti:
Ei ole high end puolella. Ei ole ollut enää aikoihin. 

 

Bingo53 kirjoitti:

Mikropiirituotteissa kilpailua on ollut aina ja pahimmat lienevät idässä.

 

https://www.youtube.com/watch?v=r6NUO_bymuA

Käytännössä ala oli hyvin kilpailtua pitkään, mutta nyt on päädytty siihen tilanteeseen, että high end piirien valmistus on niin vaikeaa ja investoinnit niin suuria (ja TSMC ollut niin ylivoimainen), että muut pelurit ovat yksi toisensa jälkeen pistäneet pillit pussiin. Joko lopettaneet homman kokonaan tai sitten vain jättäytyneet kehityshommasta ja tekevät vain matalamman teknologian piirejä sovelluskohteisiin, missä ei tarvita nanometriluokan viivanleveyttä.

Tässä asiassa onkin mielenkiintoinen historia taustalla. Vielä 1970-luvulla (ja oikeastaan 1980-luvun alussakin) Taiwan oli "takapajuinen" maatalousmaa. Tšiang Kai-šek (Chiang Kai-shek) halusi muuttaa viimeisinä elinvuosinaan tilanteen. Puolijohdeteollisuus nähtiin ratkaisuna tilanteen korjaamiseen ja Taiwanin hallitus lähti ajamaan asiaa eteenpäin. Se teki RCA:n (aikanaan todella iso mikropiirien valmistaja) kanssa sopimuksen puolijohdeteollisuuden perustamiseksi Taiwaniin. Samalla Taiwan alkoi panostamaan hyvin paljon alan opetukseen ja tutkimukseenkin. Vielä 1980-luvun lopussa tuotteessa oleva teksti "Made in Taiwan" tarkoitti huonoa laatua ja siihen aikaan lähes kaikki puolijohdeteollisuus oli Jenkeissä. Tämä muuttui 1990-luvulla ja Jenkit siirsivät lähes kaiken puolijohdeteollisuuden Taiwaniin ja mikropiireissä alkoi olemaan lähes poikkeuksetta "Made in Taiwan" merkintä (jos nyt yleensä joku valmistusmaa merkintä oli). Kun Taiwanissa pystyttiin tekmään TTL, CMOS ja lineaaripiirit, oli tästä jatkumona luonnollisesti prossut ja LED-komponentit joita siellä siis nykyisin valmistetaan hyvin paljon.

Nyt tämän tuotannon siirron hedelmiä poimitaan eli siis viime vuosituhannella tehty siirto halvemman tuotannon maahan tuottaa riskejä globaaliin tuotantoketjuun.

Second sourcen löytyminen on tällä hetkellä melko hankalaa. Tosin Kiinasta lötyy lukuisa määrä puolijohdevalmistajia joilla alkaa tieto-taito olemaan kunnossa ja puhdastilat tuotannossa. Esimerkiksi vaikka Sanan, joka ei suoraan tosin liity prosessorien valmistukseen: http://www.sanan-ic.com/

Alla on kuva jonka äsken otin. Hiukan on kuvassa historiaa. TTL piirejä (tietokoneen historiaa) en kuvaan laittanut.

1980-luvulla valmistettuja mikropiirejä. RCA:n piirit on todennäköisesti tehty vielä Jenkeissä, koska nämä ovat joutuneet komponettivarastooni 1980-luvun alkupuolella noin vuonna 1982-1983.  Aikanaan myös Raytheon ja Fairchild olivat Texas Instumentsin lisäksi todella suuria puolijohdevalmistajia. Nythän nuo ovat jo historiaa (toki TI jatkaa).

 

 

 

0
0
27.3.2021 - 14:09 #67984

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Noilla RCA:n operaatiovahvistimilla tehtiin asematakaisinkytkettyjä mekaanisia servoja analogisilla antureilla ja konkkia vaihtamalla. Säätövastuksilla yritettiin sovittaa PID-säädöksi riittävää vahvistusta ja derivaattaa, jotta systeemin toimielimellä olisi puhtia liikkeen alussa voittaa mekaanisen laitteen hitausmomentti. Ja intergroinnilla vaimentaa ylitys, ettei menisi epävakaaksi. Kaikkea sattui.

Analogisessa säädössä on se hyvä puoli, että viesti on valon nopea.

Digitaaliseen siirryttäessä samaa yritettiin saada inkrementtiantureilla ja ylös-alaslaskimilla. Jännitekatkossa nämä hukkasivat paikkansa ja nollapisteensä. Joskus suuntansakin. Tarkkuutta tavoitellessa rajataajuus tuli vastaan, kun pulssimäärä kasvoi. Ei digi aina onnea tuonut.

Rakennussarjoja vastaaville monijalkaisille eri tarkoitukseen taitaa saada edelleenkin Yleiselektroniikan hyllystä ja RS:ltä. Ja lennokkimiehet saattavat käyttää vieläkin radio-ohjatuissa itse väsäämällä.

0
0
27.3.2021 - 21:14 #68001

Mellon

+50
Liittynyt:
4.6.2018
Viestejä:
27
mskomu kirjoitti:

 

Tästä hommastahan tekee vielä huvittavamman se, että siinä, missä TSMC on maailman ainot toimittaja, niin sillä itsellään on tasan yksi toimittaja litografian lasereihin ja vissiin tuolla lasertoimittajallakin on vain yksi toimittaja. Eli mikä tahansa noista kolmesta ottaa isosti hittiä, niin siihen pysähtyy koko maailman chippituotanto :D No ei nyt sentään ihan, koska kylläpä nuo nykyiset laitteet jonkin vuoden pelittävät, vaikka uusia ei enää saisi.

 

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tämä yksi litografian laserin toimittaja on?

0
0
27.3.2021 - 22:56 #68003

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659
Mellon kirjoitti:

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tämä yksi litografian laserin toimittaja on?

En ole ihan varma. Kuulema joku saksalainen listaamaton yritys. Saisi tuon varmaan kaivettua, jos jaksaisi etsiä tietoa. Eipä se mikään salaisuus kuitenkaan ole.

0
0
1.4.2021 - 10:56 #68255

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016
mskomu kirjoitti:

 

Mellon kirjoitti:

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tämä yksi litografian laserin toimittaja on?

 

En ole ihan varma. Kuulema joku saksalainen listaamaton yritys. Saisi tuon varmaan kaivettua, jos jaksaisi etsiä tietoa. Eipä se mikään salaisuus kuitenkaan ole.

Tämä voisi olla mielenkiintoinen tieto nyt, kun TSMC ilmoittaa tekevänsä investointeja tuotantoon - ja litolasereita varmaan lisätään?

Taiwanilainen TSMC käynnisti ison vaihteen siruvalmistajien kilpailussa, aikoo sijoittaa 85 miljardia euroa tuotannon kasvuun - Talous | HS.fi

Yhtiöstä hiukan tietoja - alla hinnan kehitys Taiwanin dollareissa:

Yahoo kertoo samaa NYSE:n noteerauksen mukaan:

Ja tulosarvioita:

Lähde: TSM 118.28 3.21 2.79% : Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited - Yahoo Finance

Myöhässähän tässä ollaan, mutta ei ehkä olisi pahitteeksi veikata kahta heppaa jos molemmat voittavat - mikäli Hesarin visio markkinanosuuksita pitää paikkansa.

0
0
1.4.2021 - 11:31 #68258

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659

Joo, eihän nämä yllätyksenä tule markkinoille. ASML on noussut aika lujaa myös. Mikäli oikein ymmärsin, niin tuo laser-valmistaja on listaamaton, joten siihen ei ihan helposti sijoitetakaan. En ole jaksanut perehtyä asiaan tämän tarkemmin. En myöskään tiedä, että toimittaako ASML Kiinaan (tai ainakaan SMIC:lle). Voisi kuvitella, että jenkit olisivat saaneet ASML:nkin lisäämään Kiinan mustalle listalle, mutta tämä ei ole niin tunnettu tai iso firma, ettei se välttämättä rikkoisi uutiskynnystä samalla tavalla.

0
0
1.4.2021 - 12:59 #68262

Sienimies

+36
Liittynyt:
27.7.2020
Viestejä:
49
Mellon kirjoitti:

 

mskomu kirjoitti:

 

Tästä hommastahan tekee vielä huvittavamman se, että siinä, missä TSMC on maailman ainot toimittaja, niin sillä itsellään on tasan yksi toimittaja litografian lasereihin ja vissiin tuolla lasertoimittajallakin on vain yksi toimittaja. Eli mikä tahansa noista kolmesta ottaa isosti hittiä, niin siihen pysähtyy koko maailman chippituotanto :D No ei nyt sentään ihan, koska kylläpä nuo nykyiset laitteet jonkin vuoden pelittävät, vaikka uusia ei enää saisi.

 

 

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tämä yksi litografian laserin toimittaja on?

 

Tietämättä asiaa tarkemmin tulee arvauksena mieleen perheyritys Trumpf lasersystems.

0
0
1.4.2021 - 14:52 #68266

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016
Sienimies kirjoitti:

Tietämättä asiaa tarkemmin tulee arvauksena mieleen perheyritys Trumpf lasersystems.

Näyttäisi olevan oikea veikkaus. Mielenkiintoinen teknisesti ampua tinatippoja laserilla tarkasti paikoilleen.

Useista yrityksistä koostuva yhtymä tekee juuri edellä mainituille tuotantolaitteita:

Sijoittajan kannalta on harmi, että ryppään omistaa perhe monimutkaisen konsolidaation kautta eikä näe mitään syytä luopua siitä:

Shareholdings and scope of consolidation: The Leibinger family and the Berthold Leibinger Stiftung GmbH directly and indirectly hold all shares in TRUMPF GmbH + Co. KG and Berthold Leibinger GmbH, Ditzingen. Both companies jointly manage all domestic and foreign subsidiaries of the TRUMPF Group.

Lähde: TRUMPF-Annual-Report-2019-2020.pdf

Numerot ovat erinomaiset. Teknisellä erinomaisuudella pärjää, kun tuotekehitykseen satsataan sopivasti ja ollaan rahasta germaanin tarkkana.

0
0
1.4.2021 - 18:16 #68274

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Itse asiassa nuo edellä käsitellyissä viesteissä puolijohdevalmistajat löytyvät nyt VanEck Vectors Semiconductors ETF:ssä. Etsin sellaista jo kesällä, kun jenkeissä oli mutta ei Euroopassa. Tämä on tullut viime vuonna joulukuun alussa. Se löytyy Nordnetistä ja siellä sen voi ostaa. Nordeassa se tulee Frankfurtissa esiin, mutta pankki ei anna ostaa - ostonappi harmaana.

ISIN IE00BMC38736 Tikkeri VVSM

Tiedot Nordnetin sivuilta. Käyrä on lyhyt, koska historia alkaa 1.12.2020 alkaen:

Sisältösivulla on ovat kaikki tärkeät edellisissä viesteissä käsitellyt ASML, Intel; TSMC jne:

Tämä on luultavasti helpoin tapa istua puolijohdekysynnän kyydissä eikä panostustaan ole aloitettaessa suuri, jos nuoriso kiinnostuu nimistä. Itse laitoin ostoon vaikka Inteliä jo onkin.

0
0
12.4.2021 - 22:10 #68847

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659

Kun täällä on nyt puolijohteista puhuttu, niin Nvidia julkaisi high end CPU:n, joka tunkee AMD:n ja Intellin tonteille. TSMC nuokin toki valmistaa.

0
0
25.5.2023 - 20:39 #98897

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Nvidian osakkeen 25%:n nousu on tuomassa yhtiön harvalukuiseen triljoonan dollarin markkina-arvon yhtiöiden klubiin.

Kun nousu näyttää nyt jatkuvan, klubijäsenyys voi ratketa tänä iltana. Tähänastinen nousu on tuonut Nvidian markkina-arvon keskiviikon päättyessä olleesta 755 miljardin dollarin arvosta nyt noin 956 miljardiin dollariin. Rajan puhjetessa Nvidiasta tulisi viides triljoonan dollarin jenkkiyritys.

Trillion dollar market cap club

Kurssia ajaa ylös kysynnän lisääntyminen ja aavistukset tekoälyn vaikutuksesta.

“Customers are ‘racing’ to meet large language models (LLMs) and generative AI based demand across all major modalities,” Gill added. “We see nearly all past headwinds behind us, and expect the company is shipping to true, AI-related demand, near-term.”

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2023/05/25/nvidia-nears-elite-trillion-dollar-market-cap-club-of-apple-microsoft-alphabet-and-amazon.html

Bank of Americanin Vivek Arya ja muut analysoijat ovat nostaneet Nvidian tavoitehintaa - yksi jopa ennustaa 64 prosentin nousua keskiviikon päätöshinnasta: Analysts scramble to raise price targets on Nvidia after super earnings. JPMorgan goes to $500.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2023/05/25/analysts-scramble-to-raise-price-targets-on-nvidia-after-super-earnings-jpmorgan-goes-to-500.html

Kuulostaa kesäterassin hintapuheilta päivän kallistuessa iltaan, mutta onpa jotakin muuta seurattavaa kuin kiinteistöjen stressitilat.

1
0
25.5.2023 - 23:20 #98898

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2267

Bingo53 wrote:

Nvidian osakkeen 25%:n nousu on tuomassa yhtiön harvalukuiseen triljoonan dollarin markkina-arvon yhtiöiden klubiin.

Kun nousu näyttää nyt jatkuvan, klubijäsenyys voi ratketa tänä iltana. Tähänastinen nousu on tuonut Nvidian markkina-arvon keskiviikon päättyessä olleesta 755 miljardin dollarin arvosta nyt noin 956 miljardiin dollariin. Rajan puhjetessa Nvidiasta tulisi viides triljoonan dollarin jenkkiyritys.

Suomen kielessä miljardista seuraava lienee biljoona (10^12), eikä triljoona (10^18). Jos taas käytetään jenkkitermejä, niin miljardiahan siellä ei ole vaan se on billion.

1
0
25.5.2023 - 23:43 #98900

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Totta, eli tässä pitäisi puhua biljoonan dollarin harvalukuisesta kerhosta, kuten Hauturi korjaa.

Nvidia ei tainnut vielä tänään rajaa rikkoa, kun markkina-arvo näytti jäävän 936 miljardiin päivän päättyessä.

0
0
26.5.2023 - 08:29 #98902

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Aasia nousee aamun avauksessa Wall Streetin teknorallin ja US valtiohallinnon velkakaton ratkaisun häämöttäessä taustalla.

Jenkkifutuurit ennustavat varovaista päivää sijoittajien odotellessa Yhdysvaltain valtion maksukyvyn takausta, missä poliittinen viivyttely on jo viemässä liittovaltion luottoluokitusta paperikoriin.

VanEckin Semiconductor ETF:llä oli otsikoihin johtava päivä eilen Nvidian auttaessa rahaston tekemään parhaan nousupäivänsä sitten viime vuoden marraskuun. Tämä näkyi rahaston jenkkiversion (SMH) venyessä päivän päätteeksi 8,6 prosentin nousuun, kun meillä eurooppaversio eilen nousi +7,64%.

Nvidia’s huge 24.4% rally on Thursday helped carry the VanEck Semiconductor ETF (SMH) to its best day since November 2022. The semiconductor ETF closed 8.6% higher. It’s on track for a 5.4% gain to end the week, and it’s up 13.6% in May.

VanEck Semiconductor SMH

Rahastoa nosti myös muiden sen sisältämien sijoituspositioiden nousu: Taiwan Semiconductor added 12% Thursday, and is on pace to wrap the week with a 9% gain. Advanced Micro Devices, which advanced 11% during regular trading, is on track for a 13.7% gain this week.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2023/05/25/stock-market-today-live-updates.html

VVSM
0
0
14.2.2024 - 13:20 #105405

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Nvidia ohitti Amazonin markkina-arvossa ekan kerran sitten vuoden 2002

Nvidian päätöshinta tiistaina oli 721,28 USD, jolla sen markkina-arvo 1,78 biljoonaa dollaria ylitti Amazonin 1,75 biljoonan dollarin arvon. Kerta on myös ensimmäinen sitten vuoden 2002, jolloin Nvidia edellisen kerran oli päätöskursseilla laskettuna Amazonia arvokkaampi.

Silloin Nvidian päätuotteita olivat näytönohjaimet peli-PC:ille. Nyt Nvidian kurssi on noussut 246 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana sen tekoälypiirikorttien johdosta, jotka voivat maksaa yli 20.000 dollaria per kappale. Ja niitä menee tuhansittain.

Kuva poistettu.

Kuvan lähde: https://www.cnbc.com/quotes/NVDA/

Tammikuussa Microsoft ohitti Applen arvokkaimpana jenkkiyhtiönä markkina-arvolla laskettuna, paljolti juuri OpenAI ja muilla tekoälyominaisuuksilla varustettujen Windows ja Office ohjelmistojen avulla.

Nvidia kertoo kvartaalituloksensa 21. helmikuuta. Vuotuisen myynnin kasvun arvioidaan olleen noin 118% niin, että myynnin arvo olisi noussut 59 miljardiin dollariin.

Lähde CNBC: https://www.cnbc.com/2024/02/13/nvidia-market-cap-passes-amazon-on-strength-of-ai-boom.html

Silti puolijohdepuolen hintakehitys on ollut sellainen, että välillä on tuloutettava huipulla - vihreät ostoja punaiset myyntejä:

Kuva poistettu.

Mittareilla katsottuna puolijohdeteollisuuden kokoonpano ei kuitenkaan ole ehkä ylihintainen kun P/E = 26 ja hinta per kirja-arvo = 5,3 on nopeaa kasvua jo vuosikymmenet osoittaneille yrityksille tyypillinen.

Kuva poistettu.

Based on trailing earnings, the S&P 500’s multiple is 24.18, above its 10-year average of 20.36. The index’s forward multiple, at 20.38, recently rose above 20 for the first time in two years. Its longer-term average is 17.96.

Tech stocks often command rich valuations because they are expected to generate windfall profits in the future. A mania over generative artificial intelligence spurred big bets on stocks such as Nvidia, leading to its lofty valuation. The chip maker is trading at 33.48 times its projected earnings over the next 12 months.

“They look at a Nvidia and go, ‘It’s trading at a huge multiple.’ It is on today’s numbers,” said Michael Landsberg, financial adviser at Landsberg Bennett Private Wealth Management. “But if you think they’re gonna grow this quickly in the next couple of years, the reality is that it’s probably cheap based on some metrics that are out there.”  

Linkki WSJ: https://www.wsj.com/finance/stocks/stock-prices-valuations-financial-advisers-35ced497?mod=stocks_more_article_pos3

Eikä näitä uhkaa kilpailupuolella mikään muu kuin kuluttajien maksukyky

Kuva poistettu.

Alan suurimmilla yrityksillä on asiat melko hyvin

Kuva poistettu.

Linkki Morningstar sisältö: https://www.morningstar.fi/fi/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0001LBAG&tab=3&InvestmentType=FE

Pahin uhkakuva näille lienee kauppariidat ja se, ettei mikään puu kasva aivan taivaaseen.

3
0
22.2.2024 - 21:07 #105675

Bingo53

+2795
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2016

Nvidian 15% kurssipomppu on päivän uutinen eilisen illan hyvän tulosjulkistuksen jälkeen.

Kuva poistettu.

Taustalla tapahtuu muutakin, joissa kannattaa huomioida valmistaja ARM, johon Nvidia juuri sijoitti ja serveritalo SMCI.

Kuva poistettu.

Linkki: https://finance.yahoo.com/news/nvidia-brings-new-life-to-fomo-ai-trade-stock-market-rally-175914159.html

Serveri- ja tallennuskapasiteettia myyvän Super Micro Computer (NASDQ:SMCI) osakkeet ponnahtivat aamusta 21% ja ovat edelleen 19% ylhäällä. Selitystä ei löydy julkistuksista vaan tässä hypeä tuo tekoäly ja Nvidian menestys.

SMCI eli Supermicro on trendin taustalla oleva hiljainen sankari. Nvidian grafiikkakortit (GPU:t) ovat tekoälyn työhevosia, mutta Supermicron tekoälyllä varustetut serverit ovat tehneet tekoälyn mahdolliseksi useimmille käyttäjille.

Nvidia graphics processing units (GPUs) have provided the computational horsepower for the AI revolution, but it's Supermicro's AI-centric servers that are making it possible for many users.

Ja kun Nvidian osakkeet ovat nousseet 277% viimeisen vuoden aikana, Supermicro on noussut yli 900% eli 87 dollarista 968 dollariin.

Kuva poistettu.

Linkki: https://finance.yahoo.com/news/why-super-micro-computer-stock-163658353.html

1
0