Olet täällä

Oma Säästöpankki - 7.10.2020 11.13

Strategiassa ykkösenä "Laadukas asiakaskokemus. Lähellä ja läsnä. Toimialan korkein asiakastyytyväisyys ja suositteluaste." Tässä S-mafia on kyllä merkittävä uhka.

Näytä koko viesti
Oma Säästöpankki - 7.10.2020 10.06

Oletetaan, että avataan positio 8€ paikkeilla, otetaan sellainen kuuluisa pitkä tähtäin esim. 10v ja lisäillään matkan varrella jos tulee omasta ja äidin mielestä hyviä paikkoja. Sanokaas, millä tekijällä tai missä skenariossa tämän voisi saada mädäntymään?

Strategia on mun mielestä hyvä, halutaan tarjota parasta paikallista palvelua. Maakunnissa kun touhutaan, niin väitän, että edelleen on ihmisiä, jotka haluavat hoitaa asioitaan elävien ihmisten kanssa, saattavat ehkä suosia tutuksi tulleitakin. Maakunnissakin kaikille on netti tarjolla, mutta välttämättä ihan kaikki eivät halua hoitaa kaikkia asioitaan netissä ja ihan kaikki eivät halua esim. Nordean asiakkaiksi.

Kuten aiemminkin todettu, pienen on helpompi kasvaa ja varsinkin, jos pelataan osin eri kentällä kuin isoimmat. Ennusteita ei näytä olevan tarjolla kuin yhdeltä taholta mutta jos niitä uskotaan, tämän vuoden P/E 9, 2021 7 ja 2022 6. Ei kovin kallista, jos oletetaan, että pärjäävät jatkossakin nollakorkomaailmassa ja pystyvät kasvamaan paikallisesti, jolloin tulos ja osinko pysynevät ainakin loivalla kasvu-uralla.

Optiona Inderesin seuranta, odotuksia vahvempi kasvu, osto pois kuleksimasta tai muu, jolla arvostus voisi nousta.

Näytä koko viesti
Exxon Mobil - 30.9.2020 03.34

En tiedä mikä merkitys tällä lopulta on, mutta ehkä haluavat pitää osingonkasvattajan statuksensa ja välttää leikkauksen tai sen uhan aiheuttaman kurssilaskun. Ovat nyt Aristokraatteja 37v putkella, Kingejä 13v päästä. Osingon pitää siis kasvaa, $0.01 vuodessa riittää.

Näytä koko viesti
Valmet - 29.9.2020 02.49

Mitäs mieltä olet itse, jos mitään?

Nappasin tänään pienen avausposition ja toivottavasti pääsisi lisäilemään alelaarista. Olen tässä haalinut juustotilin täytteeksi laatufirmoja ja konepajoista päädyin haluamaan Valmetia. Konetta kun tuskin saa vähään aikaan maaliskuun hinnoilla ja kaikissa on jotakin jännitettävää. Nelesin suhteen mulla ei ole mitään visiota mutta uskon ja toivon Valmetin tietävän mikä sen arvo heille on.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 25.9.2020 06.30

Linjasta poiketen ilmoitan, että en ole ostanut Cityconia. On kyllä ollut mietinnässä viimeisimmän Inderes-podin innoittamana. Yksi Komulaisen ajatuksista oli, että jos uskoo Korona-ongelman ratkeavan rokotteella lyhyellä-keskipitkällä aikavälillä, nyt pitäisi ostaa kärsijöitä. Jossain Nohossa on ehkä liikaa jännitystä mutta esim. Cityconissa ja Terveystalossa voisi olla tästä kulmasta valoa.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 19.9.2020 03.15

Kiitos loistavasta blogista, toivottavasti jaksat vääntää analyysiä jatkossakin. Olisin kysynyt kahdesta yhtiöstä, jos haluat avata valintoja. Miten vertaisit Aallon Groupia Talenomiin ja miten päädyit Goforeen kaikista IT-kusettamoista? Unohdetaan tässä arvostus, kiinnostaa näkemykset laadusta ja strategiasta.

Tilitoimistoja en tunne, joten kiinnoistaisi näkemykset Aallon ja Talenomin strategioista. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin Talenom tuottaa vakiomuotoista palvelua liukuhihnalta, jolloin voittaja on se, joka tekee riittävän hyvää laatua pienimmillä kustannuksilla. Palvelua ei kustomoida asiakaskohtaisesti, jolloin tuote joko kelpaa sellaisenaan tai sitten ei. Aallon taas ymmärtääkseni harrastaa enemmän asiakaskohtaisia ratkaisuja ja perustuu paikallisuuteen, jolloin esim. ostettu tilitoimisto jatkaa palveluntuottamista niillä järjestelmillä ja prosesseille mitä käyttöön on sattunut valikoitumaan. Näin ollen Talenomin touhu skaalautuu mutta riski on ainakin se, että joku iso jenkkifirma tekee saman vielä halvemmalla. Aallonin konsepti taas ei voi skaalautua mutta paikallisuus, asiakaskohtaiset ratkaisut ja henkilökohtaiset suhteet voivat taas olla iso etu. Tämä siis alaa tuntemattoman arvailua. Mitä sanovat alaa tuntevat, riittääkö molemmille kakkua jaettavaksi, vai miten tämä menee?

Goforesta ja IT:stä taas tiedän jotain kun päivittäinen leipä tulee alalta. Goforeen olen itse päätynyt nimenomaan julkishallinnon ison osuuden takia, sekä siksi, että heillä(kin) on osaamista ja hankkeita, joissa touhutaan myös ylimmän johdon eikä pelkästään nörttien parissa. Jos esim. julkishallinnossa halutaan sähköistää prosesseja ja aidosti järkeistää tekemistä, kyse ei ole pelkästään tekniikasta ja koodareista, vaan pitkistä organisaation läpi menevistä muutoshankkeista, joissa tarvittavaa osaamista Goforeen tuli SilverPlanetin(kin) ostossa. Tällaisiin, mahdollisesti ylimmän johdon lempilapsiin, kun pääsee sisään, on kannattavaa työtä tarjolla pitkäksi aikaa. Lisäksi nämä julkispuolen hommat ovat sellaisia, joissa kysyntään vaikuttaa realitaalouden huono kvartaali eipä juuri mitenkään. Teknologiariippumattomuus on periaattessa hyvä, mutta vaikea jotain Innofactoria on moittia Microsoftiin panostamisesta. Goforella raha tulee työstä, mikä on tietysti riski, jos työtä ei ole. Tämä on mun mielestä pienempi paha kuin esim. Vincitin panostaminen kapasiteettiin, jossa voi vain hävitä, jos asiakas hakee aggressiivisesti halvinta hintaa (=pilvipalvelut). Hyviä firmoja on muitakin joten mitä ajatuksia Goforen positioitumisesta sektorilla?

Näytä koko viesti
Parhaat vertailutyökalut - 19.9.2020 02.27

Uppoisko tähän ketjuun: Onko kellään tietoa löytyykö mistään korrelaatioita suomalaisille osakkeille? TradingView'ssä on Correlation Coefficient, jolla voi vertailla pareittain, mutta hain jotain portfolio builder -tyyppistä kuten https://www.portfoliovisualizer.com/asset-correlations

Näytä koko viesti
Kojamo - 10.9.2020 02.24

Onkos täällä Kojamoa seuraavia? Varma ulostaa ja kurssi niiaa. Eilen avauspositio Kamuxiin, nyt sormi liipaisimella tässä. Pidemmällä aikavälillä tämä on sellainen lappu jota haluaisin omistaa. Toki kallis verrattuna Ovaroon, mutta riski se on arvostustason korjaantumisessa Ovarossakin.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 24.8.2020 04.05

Luin Petri Ukkolan Pörssi-ilmiöitä. Tuomio lyhyesti: Jatkoon.

Kirjassa ei ehkä ollut valtavasti uutta tai erityisen mullistavaa, ennemminkin tutuista teemoista uusia näkökulmia ja valaisevia yksityiskohtia hyvin esitettynä. Helppo ja mukava luettava, ja laskua odotellessa hyvinkin ajankohtainen. Toisaalta ohut monessa mielessä mutta ei kaikkien tarvitse kirjoittaa kuin Taleb.

Pari esimerkkiä. Syklit on tuttuja Marksia ja Daliota lukeneille mutta tässä oli ihan kivasti esitetty miten pörssin syklit ovat menneet viimeiset sata vuotta. Todennäköisimmin uusia huippuja seuraa uusi huippu, kuin että trendi kääntyy. Kalenterianomalioista oli kanssa juttua, tammirallin lisäksi on myös elokuun outous. Viikonpäivistä maanantaina kannattaa osta ja myydä ke tai pe. Kirjan perusteella ei vielä treidausstrategiaa rakenneta mutta ihan hyvä esitys.

Tuli mieleen Saarion jutut, vaikka pörssiraamatun lukemisesta on jo aikaa. Kirjassa ei käsitelty momentumia sinänsä mutta tuki kyllä vahvasti ajatusta nouseviin ostamisesta keskimäärin pienemmän riesan tienä. Ehkä nyt pitäisi vaan ostaa kaikkea mikä liikkuu ja huolehtia stopeilla että lähtee pois kun ralli loppuu. Kirjassa laskuksi tulkittiin -10%, käyttää sitten trailing stoppina 10%:ia tai mikä nyt itselle sopii. TradeStops-palvelusta saisi osakekohtaiset volatiliteettiin perustuvat stopit, mutta turhan hintava, olettaen että viitsii itse vähän kaivella.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 12.8.2020 08.39

Arvon pokerisivistyneet, mitä kirjoja tai muuta matskua voisitte suositella treidaajalle ja miksei sijoittajallekin aiheeseen perehtymiseen? Eli kun pohditaan millaisia treidejä ottaa, millä riski-tuottosuhteella, paljon panostaa, miten arvioida todennäköisyyttä onnistua yms. niin miten pokeriymmärrys voisi auttaa tässäkin touhussa. Psykologia on tietenkin se jännä alue, vaikka matikka ja setupit olisi hanskassakin, niin miten pitää konsepti varmemmin kasassa epävarmuuden vallitessa. Kuukelilla tulee vastaan Sklanskya, esim. Theory of Poker.

Näytä koko viesti