Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2022. Miten kävi? (Päivitetty 12/2022)

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Sijoitustieto kysyi vuoden 2021 lopussa tunnetuilta sijoittajilta voittajaosaketta Helsingin pörssistä vuodelle 2022. Näkemyksensä antoivat Merja Mähkä, Aki Pyysing, Tomi Lahti, Jens Kyllönen, OMXBets, Henri Elo, Karo Hämäläinen ja Jarkko Aho.

Lukijalle huomioksi: Tämä sivu ei sisällä sijoitussuosituksista tai sijoitusneuvoja. Näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä. Älä ota julkaisua liian vakavasti.

Voittajaosakkeen vuodelle 2022 valitsi Karo Hämäläinen valinnallaan Sampo. Edellisvuosina boomerosakkeet eivät ole suorittaneet kasvu- ja lupausosakkeiden veroisesti, mutta tänä vuonna kaikki oli toisin.

Gurujen valinnoista koostettu salkku olisi laskenut kuluvana vuonna n. -20,5% häviten osingot huomioivalle OMXHGI -tuottoindeksille (-10,5%). Sijoitustieto keräsi osallistuneilta kommentit valintansa suoriutumiseen tänä vuonna, kommentit löydät alkuperäisten valintojen alta.


Edellisten vuosien valinnat ja tulokset:
Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2023
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2021
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2020
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2019
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2018
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2017


 

Merja Mähkä: Lifeline SPAC (21.12.2021 @12,70€)
Yksityissijoittaja, sijoituskirjailija (Rahastokirja vasta-alkajilleSijoittajaksi 7 päivässä)
Twitter: @merjamahka Instagram: @merjamahka

Osallistuin tähän veikkaukseen ensimmäisen kerran pari vuotta sitten Sammolla, defensiivisellä osakkeella. Olen sittemmin oppinut, että jos tässä meinaa pärjätä, niin pitää valita joku syteen tai saveen -sijoitus, ei mitään järkevää. Korkojen noustessa Sampo voisi olla sellainen järkevä valinta.

Koska yksi viimeisimpiä suomalaisia ostoksiani sopii hyvin syteen tai saveen -teemaan, päätin noudattaa älyllisesti rehellistä linjaa.

Niinpä valintani on Lifeline SPAC.

SPAC-yhtiöt ovat kuin tehty tällaisia veikkauksia varten. Niistähän ei edes vielä tiedät, mitä ne ovat syöneet, ennen kuin ne syövät jonkun yhtiön.

Suhtauduin hirveän skeptisesti Suomen ensimmäiseen SPACiin Viralaan, jonka antiin en todellakaan osallistunut. Sitä sivusilmällä seuratessa mieleni heltyi. Osallistuin Lifeline SPACin antiin ja olen ostanut sitä myös lisää. Sillä on kova tiimi, joka on häärinyt Woltin ja muiden häikäisevien start-upien taustalla. Kurssi ei ole kirinyt niin hirveästi kuin monen muun listautujan.

Joten katsellaan, mitä tästä mustasta laatikosta sukeutuu!

*** Merjan kommentti Lifeline SPAC:n vuoteen 2022:

Tämä olisi kyllä voittaja vuoden tylsin sijoitusidea -kilpailussa? Mitään ei ole tapahtunut! SPACin tuoreimmat kuulumiset ovat kesän puolivuotiskatsauksesta, jolloin SPAC kertoi olevansa yhä etsintämoodissa. Ja on ilmeisesti edelleen. 

Markkinatilanne on tietysti muuttunut hurjasti: SPAC kartoittaa start-upeja tarkoituksenaan viedä yksi keittiön kautta pörssiin. Start-upien arvostustasot ovat romahtaneet, joten voisi kuvitella, että SPACin sijoittajilta keräämillä rahoilla saa nyt enemmän kuin vuosi sitten. Mutta mene ja tiedä. Yritysostolla on vielä vajaa pari vuotta aikaa toteutua. 


 

Aki Pyysing: Citycon (22.12.2021 @6,73€)
Sijoitustiedon perustajaosakas ja kolumnisti
Twitter: @AkiPyysing

Pokeripiireissä on aina oltu sitä mieltä, että ”Put your money where your mouth is” tai sitten ole hiljaa. Ostin Cityconia viimeksi 20.12. @6,665 ja se on salkkuni raskain lappu. Joten olisi vähän hölmöä, jos ottaisin osakevalinnakseni jonkun muun.

Toki jos kyseessä olisi alustataloudelle tyypillinen ABBA:n biisi ”Winner Takes It All”, ottaisin varmasti jonkun muun. Ei nimittäin tule Citykanista 10-baggeria, ei. Mutta nähdäkseni odotettavissa on nykyisillä kanin kilohinnoilla yli 10 prosentin tuottoa omalle pääomalle muutamalle lähivuodelle. Tämä on kestämättömän korkea taso, joten jossain vaiheessa Cityconin pörssikurssikin vielä nousee. Jos siis analyysini on oikein. Milloin kurssinousu mahdollisesti tapahtuisi, ei mitään käsitystä.

Vähän epäilen, kaatuvatko kaikki kauppakeskusten ravintolatkaan, vaikka ravintoloiden apuharvennus Suomesta vaikuttaakin päivän uutisten perusteella olevan edelleen Marinin hallituksen tavoitteissa.

Vähän fundamentimpaa pohdintaa kioskista tein ”Citycon aikoo printata rahaa omia osakkeitaan ostamalla” -kolumnissani pari kuukautta sitten.

*** Akin kommentti Cityconin vuoteen 2022:

Hyvin on viime vuosina törmäillyt kauppakeskuksiin joutsenia. Ensin oli korona, sitten itänaapurimme pieni suuri mies kiskaisi energian hinnat uusiin korkeuksiin ja viimeisimpänä mutta ei suinkaan vähäisimpänä Christinen Lagarde ampui korkopompulla rangaistuslaukauksen kiinteistösijoittajien maaliin.

Citykani on suoriutunut vaikeista olosuhteista huolimatta varsin hyvin. Kovasti olen hämmästellyt, miten CEO F. Scott Ball myy kauppakeskuksen toisensa jälkeen tasearvojen paikkeille. Miulle on yli yksi kollegaa selittänyt, miten Cityconin tasearvoissa on ilmaa kuin vappusatasissa. Tosin viimeisimmän tällaisen vakuuttelun jälkeen taas lähti kaksi turskanhajuista kauppakeskusta 120 miljoonalla eurolla tasearvojen haminoihin.

Korkojen nousu on sikäli iloinen asia, että CFO Bret D. McLeod pääsee ostelemaan Cityconin bondeja takaisin markkinoilta. Rahoituksellisesti kioskilla ei ole suurempaa hätää, kun nykyisiä velkoja erääntyy vasta parin vuoden päästä. Tässä tilanteessa modattu (joskaan ei ääneen lausuttu) strategia taseen supistaminen ei tunnu edes miusta pallittomalta, vaikka olenkin vanha velkavivuttaja.

Tekisi mieleni sanoa, että jos kauppakeskuksiin törmänneestä kolmesta mustasta joutsenesta edes yksi olisi missannut, olisivat Cityconin osakkeenomistajat pankittaneet isosti. Mutta se olisi omien keskinkertaisten valintojen selittelyä, joten jääköön sanomatta.

Sen sijaan tuuletellaan sitä, että Länsimetron jatke valmistui etuajassa ja Cityconin Lippulaivaan pääsee uudenkarhealla metrolla.


 

Tomi Lahti (Zijoittaja): SSH Communications Security (21.12.2021 @2,54€)
Sijoittaja, Twitter-aktiivi
Twitter: @zijoittaja

Tämä oli helppo. Turha vaihtaa voittavaa hevosta kesken kisan. Valinta on tänäkin vuonna SSH Communications.

Perusteet pitkälti samoja kuin vuosi sitten. Kone saatu käytiin mutta tällä hetkellä käy arviolta 3 sylinteriä kuudesta. Yhden superkvartaalin sijasta ensi vuosi voi olla supervuosi. Uudet edistykselliset tietoturvaratkaisut (PriV-X, Zero Trust, kvanttikryptografia, NQX palomuuri ) lyövät läpi isommalla volyymilla.

Deltagonin yritysoston synenergiat täysimääräisenä käyttöön. Käsittääkseni Deltagonin puolelta on tullut systemaattista myyntivoimaa, joka on ollut vanhan Suhinan heikko kohta.

SSHn johto ja hallitusjäsenet lisänneet osakeomistuksiaan kuluvan vuoden aikana. Sijoitusrahastoja ei ole omistajissa vieläkään juuri nimeksikään mutta pääomistaja Accendo korvaa laadulla määrän tällä hetkellä.

Ruotsalaisen analyysitalon mukana tuoma seuranta ollut positiivista. Lite bättre, kuten kulta-Curre sanoisi. Yhtiön potentiaalia on tässä uudestisyntymisen vaiheessa järkevämpi arvioida tuorein silmin ilman historian painolastia. Sivuhuomiona: Aikoinaan oli sijoittajapiirien sanonta ”Proha (nykyinen Dovre Group) pettää aina”. Ei muuten pettänyt tänä vuonna, kurssi +120%.

Taalan vahvistunut vuodessa noin 8% euroa vastaan. Jos trendi jatkuu, niin se on tuulentuomaa hyvää sekin. SSH laskuttaa asiakkaitaan valtaosin Yhdysvaltain dollareissa. Suomen tuore hävittäjävalinta voi sataa sekin SSHn laariin. Käsittääkseni Lockheed Martinilla on Venture Capital -yksikkö, joka mm. osallistui Cyberreasonin (USAlainen tietoturvafirma) rahoituskierrokselle. Cyberreasonin ja SSHn taas yhdistää SSHn entinen hallitusjäsen, Sam Curry. Jos tämä Mr Curry ei ole ovet paukkuen lähtenyt Suhinan hallituksesta, niin sittenhän everything is all right eli Remun sanoin Shorai, shorai.

Monet tekevät sen virheen, että myyvät nousutrendiin päässeen osakkeen liian aikaisin sen sijaan, että ”Let your profits run.”

Jokainen tuntee sijoittajia, jotka on myyneet Reveniota, Quuttia, Incappia, Talenomia tai Nestettä sen ekan tuplauksen jälkeen. Ei olisi kannattanut. Tässä voi olla jatkoa tuohon listaan.

*** Tomin kommentti SSH:n vuoteen 2022:

Pieleen meni valinta. Kurssi liki -20%. Ei tullut riemusaattoa pörssin podiumille eikä edes torille. Hitaasti etenevät SSH:n bisnekset. Yhtiössä tapahtunut paljon oikeansuuntaista mutta vuosi 2022 ei ollut Suhinan vuosi. Suurin pettymys vaatimattomat kauppatiedotteet ja se, että käsittääkseni yhden ison osakkeenomistajan ”pakkomyynnit” pitkin vuotta aiheuttivat sekä kurssilaskua että yleistä hämmennystä. ”Pakkomyynnit” ja vähävaihtoinen osake ei ole sijoittajan kannalta se tuottoisin yhtälö. Pluspuolella sisäpiirin lisääntynyt sitoutuneisuus osakeomistuksen muodossa. Top-omistajissa edelleen paljon meitä pitkän linjan uskovaisia.  Legendaarinen maraton-vertaus pätee edelleen. Tämä sijoitus on pitkän matkan kisa. Tosin minä olen jo mennyt sekaisin, monesko kierros on menossa…


 

Jens Kyllönen: QT Group (16.12.2021 @127,4€)
Sijoittaja, pokeriammattilainen
Twitter: @RealJeans89

Seuraan Pasi Havian jalanjälkiä ja valitsen Helsingin pörssin timantin QT Groupin.

Halvaksi yhtiötä ei voi kutsua 19 P/S ja 55 EV/EBIT ennusteilla ensi vuodelle. Yhtiö kasvaa kuitenkin niin älytöntä vauhtia, että kertoimet tulevat visiossani sulamaan nopeasti. Merkittävä osakkeenomistaja, toimitusjohtaja Juha Varelius, jatkaa vakuuttavaa suorittamistaan. Inflaatio ei lähde aivan lapasesta, ja komponenttipula alkaa pikkuhiljaa helpottamaan. 100 prosentin myyntikatteen jakelulisenssit ottavat suuremman roolin orgaanisessa kasvussa. Katse kohdistuu vuoteen 2025, jolloin näen EBIT-marginaalin nousevan jakelulisenssien ansiosta yli 40 prosentin, ja pääsen nykyarvostuksella selvästi alle 20 EV/EBITiin. Mikäli yhtiö pääsee näihin lukuihin eikä kilpailutilanne markkinoilla ehdi merkittävästi muuttua, tullaan yhtiötä arvostamaan joillain aivan eri multippelilla. Vaikka vuosi 2025 tuntuu kaukaiselta, siihen aletaan katsoa jo joskus 2024 puolivälissä eli 2,5 vuoden kuluttua. Kun keissiin lisää option yrityskaupoista, josta Froglogic oli mainio esimerkki, saan sijoituksesta erittäin houkuttelevan näköisen.

*** Jensin kommentti QT:n vuoteen 2022:

Pieleen meni tällä kertaa ja pahasti. Ukrainan sota ei ainakaan helpottanut inflaatiota, joka lähti kunnolla lapasesta. Tämä luonnollisesti nosti rajusti korkoja, mikä iski erityisen kovaa QT Groupin kaltaiseen kasvuyhtiöön. Myös komponenttipula jatkuu edelleen jossain määrin.  Tämän lisäksi kehittäjälisenssien myynti osoittautui huomattavasti odotuksiani syklisemmäksi, kun kasvu hidastui tällaisena vuonna niin merkittävästi. Bonuksena päälle tuli taantumapelot. Yhtiö oli suorittanut niin vakuuttavasti niin pitkään, että jälkeenpäin ajateltuna jätin turvamarginaalin liian pieneksi eikä valuaatio juurikaan antanut tilaa pettymyksille, joita sitten tuli vähän joka suunnasta. Palkintona tuli isot turskat, joita toki kuuluukin tulla kun käy näin, sillä tämän kaltainen yhtiö voi antaa myös satumaisen hyviä tuottoja silloin kun kaikki menee hyvin.


 

OMXBets: Relais Group – Kannattavasti kasvava konsolidoija (21.12.2021 @24,00€)

Yksityissijoittaja, Sijoitustiedon kolumnisti

Ilo päästä osallistumaan ensimmäistä kertaa tähän kilpailuun kovassa sijoittajaseurassa. Valitsen vuoden 2022 voittajaosakkeeksi vielä paikoitellen tuntemattoman First North yhtiön nimeltään Relais.

Relais toimii ajoneuvojen ja liikkumisen jälkimarkkinalla pääasiassa Pohjoismaissa. Yhtiön strategia on aikaisempaa selkeämmin niin sanottu sarjayhdistelijä/konsolidoija (”compounder”), jossa kasvu pohjautuu yritysostoin tapahtuvan kasvun yhdistämiseen markkinoita keskimääräistä nopeamman orgaanisen kasvun kanssa. Relaisilla on erittäin hyvä track record, sillä aiempi liikevaihtotavoite saavutettiin selvästi etuajassa ja vahvalla kannattavuudella (EBITA >12%). Uusi liikevaihtotavoite on myös kunnianhimoinen – 500 MEUR liikevaihto 2026 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä yli 15% vuosikasvua 2021 verrattuna ja uskon yhtiön pitävän kiinni omistaja-arvoa luovasta, kannattavasta kasvusta.

Relais toimii kasvualustana omistamilleen yhtiöille ja arvonluontimalli on ”osta ja rakenna” sektorifokuksella, jossa arvo syntyy hyvien ostokohteiden hankkimisen ja kehittämisen yhdistelmänä. Lisäksi arvoa luodaan sarjayhdistelijöille tyypillisellä arvostuskertoimen laajentumisella, sillä yksityisten ostokohteiden arvostuskertoimet ovat yleensä merkittävästi alle Relaisin oman arvostustason. Relais on historiallisesti tehnyt yritysostoja keskimäärin n. 7.5x EV/EBITDA arvostuskertoimella, kun yhtiö itse arvostetaan pörssissä nyt n. 13-14x EV/EBITDA (2022 ennuste).

Relaisin strategia ja liiketoimintamalli ovat siis samansuuntaisia kuin monilla Ruotsissa listatuilla ”compounder” verrokeilla, jotka ovat luoneet arvoa jo pitkään menestyksekkäästi ja treidaavat korkealla.

Relaisin kohdemarkkina on fragmentoitunut ja kasvaa maltillisesti, mutta yhtiö on onnistunut kasvamaan markkinaa selvästi nopeammin myös orgaanisesti viime aikoina. Orgaaninen kasvu on ollut tänä vuonna jopa yli 10% verratuna n. 3-6% markkinakasvuun Pohjoismaissa. Yhtiön orgaanista kasvua tukevat synergiat nykyisten ja uusien yhtiöiden välillä, omien brändien kasvu etenkin valaistuksessa sekä kasvava verkkokauppa. Yhtiöllä on varsin tehokas ja hajautettu operatiivinen malli, jossa paikallisilla yhtiöillä on vahva yrittäjyys, itsenäisyys ja vastuu. Konsernin johto tukee yhtiöiden strategian kehitystä ja toteutusta. Synergiat eri yhtiöiden välillä syntyvät etenkin ristiinmyynnin kautta, sillä laajempaa integraatiota tehdään pääasiassa hyvin valikoiden (esim. tukifuntiot liittyen ostoihin ja rahoitukseen).

Nyt päästään sitten pääkysymykseen eli miksi uskon, että Relaisin osake performoi erinomaisesti vuonna 2022? Alla on listattu kolme pääsyytä, mutta toki hyvin lyhyen aikavälin voittajien arvioiminen on aina hankalaa.

1) Relais jatkaa erittäin vahvaa liikevaihdon kasvua, jota konsensus (ennusteet, hinta) ei huomioi täysin. Kasvun suurin ajuri on yrityskaupat – sekä vuonna 2021 toteutetut että mahdolliset uudet kaupat ensi vuonna. Konsensus ei huomioi riittävästi potentiaalisia yrityskauppoja, joita yhtiö on tehnyt kasvavissa määrin ja selvästi arvoa luoden. Epäorgaanisen kasvun lisäksi orgaaninen kasvu jatkuu selvästi positiivisena synergioiden ja omien brändien vetämänä.

2) Relais kasvaa myös kannattavasti ja kassavirta ennen yrityskauppoja ja velanmaksua säilyy vahvana. Tämä on todiste strategian ja arvonluontimallin toimivuudesta. Yhtiö saa myös kasvavissa määrin merkittäviä kulusynergioita Raskone ja STS yhtiöissä johtuen sisäisen varaosahankinnan säästöistä.

3) Relais on ilmaissut sunnittelevansa listautumista päälistalle vuoden 2022 aikana, jonka uskon lisäävän selvästi tunnettuutta ja läpinäkyvyyttä tarinaan ja lukuihin. Yhtiö ilmoitti juuri siirtyvänsä IFRS raportointiin, joten päälistaus todennäköisesti lähestyy. Tämä voi olla positiivinen katalysaattori arvostuskertoimien suhteen, jos yhtiö saa uusia hyviä ankkuriomistajia ja markkinat ymmärtävät aiempaa paremmin ”compounder” arvonluontimallin. Case Boreo on jossain määrin vertailukelpoinen esimerkki. Matkaa on toki vielä paljon ja syystäkin hurjilla arvotustasoilla treidaaviin Ruotsalaisiin ”compounder” verrokkeihin Indutrade, Lifco, Lagercrantz jne. Tämä argumentti on toki enemmän spekulatiivinen optio kuin fundamentteihin perustuva, mutta tälläisillä tekijöillä on usein suuri rooli yksittäisten osakkeiden lyhyen aikavälin hinnoittelussa.

Yllä mainittujen tekijöiden pohjalta uskon, että Relaisin tuottopotentiaali on erittäin hyvä ensi vuonna. Tuotto tulee pääasiassa tuloskasvusta ja mahdollisesta arvotuskertoimien noususta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään binäärinen tekno- tai hypeosake, joten en usko Relaisin osakkeen olevan mikään multibaggeri ensi vuonna. Mikäli Relaisin oikaistu EPS ylittää ensi vuonna esim. 1.50 EUR tason (konsensus 1.42 EUR), voi osake kuitenkin nousta yli 30 EUR tasolle. Tällöin tuotto olisi jo +25% suhteessa nykypäivän kurssiin.

*** OMXBetsin kommentti Relais Groupin vuoteen 2022:

Vuoden voittajaosakkeen valinta on aina vaikeaa ja tällä kertaa se näytti olleen minulle erityisen vaikeaa. Valintani oli monelle tuntematon Relais, jonka osakkeen kokonaistuotto oli peräti -53.9% (aikaväli 21.12.2021-16.12.2022). Relaisin osakkeen kokonaistuotto oli siis huomattavasti alle Helsingin Pörssin tuottoindeksin (-10.5%), joka pärjäsi yllättävän hyvin ottaen huomioon millaisessa maailmassa ja markkinamyllerryksessä elämme. Eli kaukana ollaan ”high-water-mark” tasosta tällä osakevalinnalla... 😊

Olen pitkäjänteinen fundamenttisijoittaja, jonka johdosta valitsin kilpailuun osakkeen, jota omistin valintahetkellä ja jossa näin pidemmän aikavälin potentiaalia. Olen yhä Relaisin omistaja ja yhtiön pidemmänaikavälin iso kuva ei ole mielestäni muuttunut merkittävästi. Kuluva vuosi on kuitenkin ollut Relaisille operatiivisesti haastavassa monessa mielessä, jonka lisäksi yhtiön arvotustaso on tullut selvästi alas. Alla muutama havainto kuluvasta vuodesta:

  • Yhtiö on jatkanut täydentäviä yritysostoja (Skeppsbrons Jönköping, S-E-T), pysyen kurinalaisena ostokohteiden laatukriteerien ja arvostuskertoimien suhteen. Relaisilla on yhä hyvin pieni markkinaosuus, ajoneuvojen jälkimarkkina on yfragmentoitunut ja sopivia ostokohteita on putkessa. Relaisin sektorifokusoitunut sarjayhdistelijämalli sopii tähän hyvin ja tarjoaa yhä hyvän arvonluontipotentiaalin pitkällä aikavälillä.
  • Liikevaihdon orgaaninen kasvu on ollut heikkoa tänä vuonna; todennäkösesti selvästi negatiivista huolimatta hinnan korotuksista (n. +5-7%). Markkinoiden volyymi on tullut alas ja yhtiön liiketoiminta ei ole ollut niin defensiivistä kuin olin kuvitellut. Markkinatilanne on ollut selvästi heikompi Suomessa, joka on vaikuttanut negatiivisesti etenkin yhtiön Suomen tukkuliiketoimintaan (merkittävä osa nykytuloksesta). Relaisin on jatkossa kyettävä osoittamaan, että konserniyhtiöitä pystytään kasvattamaan myös orgaanisesti, mukaan lukien ostettujen yhtiöiden ristiinmyynnin synergiat jotka ovat helpompia Excelissä kuin todellisuudessa.
  • Tulos- ja kannattavuuskehitys on ollut selvä pettymys. Q1-Q3 2022 (IFRS) liikevaihto oli 185.5 MEUR (+12.9%) ja vertailukelpoinen EBITA 17.9 MEUR (-8.8%) Vertailukelpoinen EBITA marginaali oli 9.7% (12.0%). Myöskään sijoitetun pääomantuotto (ROIC) ei ole tyydyttävällä tasolla (+10%) etenkään kun sitä vertaa ”best in class” sarjayhdistelijöihin, jotka pääsevät jopa +20% pääomantuottotasoihin. Kannattavuuden heikentyminen johtuu osittain myyntimixin muutoksesta. Korjaamo- ja huoltoliiketoiminnan osuus on kasvanut merkittävästi ja kannattavuustaso on selvästi alle tukku/varaosa/valoliiketoiminnan. Lisäksi korjaamo- ja huoltoliiketoiminnan operatiivinen vipu on korkeampi, mikä tukee Relaisin kannattavuutta mikäli tilanne parantuu. Tällöin korjaamoissa olisi korkeampi käyttöaste lähes samalla kulumassalla, jonka pitäisi valua tulosriville.
  • Etenkin H1 2022 oli heikko, mutta Q3:lla tilanne oli jo stabiilimpi mukaan lukien marginaalit. Eri toimenpiteet ovat alkaneet näkyä mm. huolto- ja korjaamoliiketoiminnassa ja käynnissä useita operatiiviseen tehokkuuteen keskittyviä toimenpiteita. Toimenpiteiden pitäisi näkyä täysimääräisemmin ensi vuonna mm. hinnoittelussa ja käyttöpääomatehokkuudessa. Uskon kuitenkin näiden toimenpiteiden pitävän yhtiön parhaimmillaan ”at par” suhteessa vastatuuliin kuten kustannusinflaatio.
  • Yhtiö siirtyi joulukuun alussa Helsingin pörssin päälistalle. Tämän seurauksenayhtiön raportointi on muuttunut selkeämmäksi ja läpinäkyvämmäksi (IFRS, segmenttitiedot). Lisäksi Relaisilla on mielestäni yhä paljon tekemistä yhtiön tunnettuuden parantamisessa, sillä harva sijoittaja tietää tai ymmärtää hyvin yhtiön liiketoimintamallia.
  • Yhtiöllä on aikaisempaa suurempi määrä velkaa ja markkinoiden korkotaso on nousussa. Velkaantuminen on mielestänni hallinnassa ottaen huomioon mm. kassavirrantuottamiskyky, mutta riskiprofiili on noussut ja rajoittaa yrityskauppojen liikkumavaraa. Lisäksi osakemarkkina yleisesti rokottaa korkeamman velka-asteen omaavia yhtiöitä tässä maailmantilanteessa.
  • Reflektointi jälkikäteen osoittaa, että en ymmärtänyt riittävän hyvin viime vuonna, kuinka herkkä Relaisin tyyppisen verrattain tuntemattoman, pienen ja epäorgaaniseen (velkavetoiseen) kasvuun nojaavan yhtiön arvostus on. Yhtiön arvotustaso on tullut huomattavasti alas viime vuodesta ja yhtiö hinnoitellaan 12.2x viimeisen 12:sta kuukauden oikaistu osakekohtainen tulos (11.4x EBITA). Kurssilaskua selittää suurinpiirtein ”fifty-fifty” sekä tuloksen että arvostuksen lasku P/E pohjaisesti. Mikäli Relais pystyy parantamaan kannattavuutta ja tuloskasvua, on nykyinen arvotustaso edullinen suhteessa historialliseen ja normalisoituun tulostasoon. Eli potentiaalia on sekä tuloksen että kertoimien kohoamisen muodossa. Uskon markkinoiden tiedostavan tämän osittain, mutta nykyiseen hintaan on diskonttu huomattava määrä epävarmuutta.

Tulen siis pysymään vielä Relaisin kyydissä, koska uskon yhtiön pidemmänaikavälin potentiaalin tarjoavan hyvän riski-tuottosuhteen nykyhinnalla ja suhteessa keskimääräiseen hankintahintaani. Seuraan yhtiötä kuitenkin aikaisempaa tarkemmin, sillä käsitykseni yhtiön laadusta on heikentynyt ja sijoittajan mielen on pysyttävä jatkuvasti avoinna.


 

Henri Elo: Puuilo (22.12.2021 @8,96€)

Sijoituskirjailija (Osakesijoittajan maailmanvalloitusTuoton arvoitus ratkeaa), analyytikko, KivaaTekemistä.fi -palvelun yrittäjä.
Koodilla Sijoitustieto21 saat -14-25% alennuksen Henrin kirjoista joulu-tammikuun aikana. Yllä linkit verkkokauppaan.
Twitter: @EloHenri
Facebook: @sijoituskirjailijahenrielo

Puuilo on yksi noin 30:stä vuoden 2021 aikana listautuneesta uudesta pörssiyhtiöstä Helsingin pörssin päälistalle tai First Northiin, tässä tapauksessa päälistalle.

Puuilo on vahva kannattavan kasvun tarina, jossa yhdistyy erottuva halpakauppakonsepti laajalla tarjonnalla. Yhtiö muovaa perinteisen rautakaupan konseptia uusiksi.

Asiakas kiertää, valitsee, leikkaa, liimaa, vaihtaa kaasupullon, lainaa peräkärryn ja lopuksi maksaa kassalla. Tämä kaikki ei toki tapahdu kaupassa, mutta perustarvikkeet kotiin, mökille ja rakentamiseen löytyvät valikoimista - irtotavaraa unohtamatta.

Kilpailuetu tulee skaalasta ja nopeasta asioinnista edullisine hintoineen. Yhtiö pystyy monistamaan konseptiaan: hankintaa, logistiikkaa, markkinointia ja uuden myymälän avaamista.

Niin sanottu "äijäkauppa" on osattu kaupallistaa fiksusti. Puuilo todennäköisesti hyötyy enemmän koronasta kuin kärsii, koska tee se itse -asiakkailla on aikaa puuhata. Useimpien tuoteryhmien markkinoiden ennakoidaan kasvana lähivuosina 2-6 prosenttia vuodessa.

Samalla yhtiö ottaa markkinaosuutta ja avaa hallitusti myymälöitä.

Puuilosta on turha odottaa pikavoittoja. Yhtiö tavoittelee 400 miljoonan liikevaihtoa vuonna 2025 ja markkina-arvo 9 euron kurssilla on jo 763 miljoonaa euroa.

Velkaisuus säilynee maltillisena vahvan kassavirran turvin ja yhtiöllä on kiintoisa 80 prosentin osinkopolitiikka. Liikevaihto helmi-lokakuussa oli 208 miljoonaa ja oikaistu liikevoitto 38,6 miljoonaa. Jos sama tahti jatkuu, koko tilikauden liikevaihto voi nousta yli 270 miljoonaan ja liikevoitto 50 miljoonaan. 

Nettotulos olisi noin 35 miljoonaa ja siitä osinko 80 prosenttia eli 28 miljoonaa. Kun sen jakaa markkina-arvolla, osinkoprosentiksi tulee 3,7. Se on tasona kasvuyhtiölle täysin kelvollinen. Kilpailua alalla on.

*** Henrin kommentti Puuilon vuoteen 2022

Puuilo on ollut hyvä valinta sijoittajan salkkuun, vaikkakin viime vuoden vaihteessa hinta ja arvostus olivat hieman korkeita.

Liiketoiminta on tärkeintä. Yhtiö on edennyt kannattavan kasvun uralla myös tänä vuonna, vaikka kaupan alan ympäristö ei ole yleisellä tasolla ollut suotuisa päivittäistavarakauppaa lukuun ottamatta.

Yhtiö antoi tulosvaroituksen 25.5. ja ennakoi tuolloin tilikauden liikevaihdon kasvun jäävän alle 10 prosenttiin ja oikaistun liikevoiton olevan 35-45 miljoonaa euroa.

Kuitenkin kesän jälkeen 7.9. yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen koskien tulosta. Liikevoiton haarukkaa nostettiin 40-50 miljoonaan.

Edelleen yhtiön kolmas kvartaali elo-lokakuu oli vahva ja liikevaihto kasvoi jopa 15 prosentin tahtia, euromääräinen myyntikate kasvoi, liikevoitto kasvoi ja kassavirta kasvoi reilusti.

Yhtiö on edelleen hyvä yhdistelmä kasvua ja osinkopaperia sijoittajan salkussa. Muutamia lisäyksiä olen tehnyt Puuilo-omistukseen vuoden aikana, viimeksi hinnalla 4,78 euroa keskikesällä.


 

Karo Hämäläinen: Sampo (21.12.2021 @43,22€)
Sijoituskirjailija (Laatuguru, Sijoita kuin guruArvoguruPikkuguru), toimittaja, Parnasson tuottaja
Twitter: @KaroHamalainen

No niin, pitäisi siis arpoa ensi vuoden tärppi.

Asetan pelin siltä pohjalta, että vuosi 2022 tuo osakemarkkinoille romahduksen. Tämä ei tarkoita, että itse uskoisin siihen, mutta koska veikkaan useimpien muiden kisaajien lähtevän taistoon indeksinousun pohjalta, tällä oletuksella lasken saavani etua siinä tilanteessa, että kurssit romahtaisivat. Lisävirityksen voisi antaa inflaation kiihtyminen, josta on jo saatu mallia Yhdysvalloista.

Etsitään siis tylsää, defensiivistä arvoyhtiötä. Defensiivisistä Helsingin pörssistä ensimmäisenä tulevat mieleen Kesko ja Orion. Keskoa ei voi pitää mitenkään halpana. Omistan Keskoa jonkin verran, ja arvostus hirvittää jo niin paljon, että olen tasapainottanut kaupan alan positiota pikku rivillä Alibabaa. Alibabaa ohjaa Kiinan sisäpolitiikka, joten se ei sovi kisavalinnaksi. Tai siis voisi hyvinkin sopia, sillä jos Kiinan sisäpoliittiset tuulet kääntyvät Baballe suotuiksi ja delistausuhkakin sen myötä poistuu, kurssi voi helposti tuplata. mutta sehän ei ollut peli-ideani. Orionia taas en tunne niin hyvin, että osaisin sanoa siitä mitään.

Lassila & Tikanoja voisi olla vähemmän mainittu defensiivinen yhtiö. L&T ei ole sijoituskeskustelupalstojen kuuma aihe, mikä on tässä tapauksessa vain positiivinen asia. Ehkä kiertotaloustrendistäkin voisi tulla tukea niin liiketoiminnalle kuin osakekurssille. L&T:n track record on kuitenkin varsin vaatimaton. Ehkä jätän sen väliin mutta mietin mahdollisena lisänä omaan salkkuuni.

Kilpakumppanini Jarkko Aho on puhunut paljon toisesta mutta aivan eri alan palveluyhtiöstä, TietoEVRYstä. Tieto on jäänyt huomiossa ja kiinnostavuudessa pienempien pajojen jalkoihin. Tunnusluvuilla Tieto näyttää tässä markkinassa ja näillä korkotasoilla mukiinmenevältä, mutta en pihistä Jarkon osaketta. Tiedossa mietityttää myös se, onko yhtiö toisaalta liian pieni kansainvälisiin jätteihin verrattuna ja toisaalta jähmeä pienempiin kilpailijoihinsa verrattuna. Onko Tieto kokonsa puolesta juuri hankalassa lokerossa? Kilpailu työvoimasta on omiaan nostamaan it-konsulttien kuluja kuumassa markkinassa enemmän kuin mitä ne ehkä pystyvät siirtämään asiakkailleen.

Arvostuksen puolesta voisi kiinnostua finanssisektorista, etenkin pankeista - varainhoito on syklistä eikä siksi sovi lähtökohtaskenariooni. Nordea on ollut hyvässä vedossa, jolla on edellytykset jatkua, etenkin jos korkojen nousua aletaan odotella. 

Valinnakseni nousee kuitenkin Sampo. Vahinkovakuutus on tappotylsää, excelillä ohjattavaa bisnestä. Sampoon sijoituskohteena lisän tuo yhtiön käynnissä oleva muutos puhtaaksi vahinkovakuuttajaksi. Pidin kyllä Björn Wahlroosin Sammon opportunismista ja ajatuksesta investoida vakuutusbisneksen tuomia pääomavirtoja. Samaan tapaan toimii Berkshire Hathaway. Kun Wahlroosin aika Sammon dynamona alkaa lähestyä loppuaan, Sampo kuitenkin siivotaan perinteiseksi (vahinko-)vakuutusyhtiöksi. Nordea-myynneistä saatuja euroja käytetään vahinkovakuutuksen kansainväliseen laajenemiseen. Hastingsin ostamisesta kokonaan itselle on jo sovittu, ja se helpottaa tietenkin Hastingsin integroimista. Topdanmarkia Sampo varmaan ostaisi mieluummin halvemmalla kuin mitä yhtiö maksaa pörssissä, mutta paksun käteiskassan tilanteessa osto olisi tietysti houkuttelevan helppo toteuttaa.

Muodonmuutoksen ja taseen purkamisen jälkeen Sampo on luultavasti ainakin jonkin aikaa melko puhdas vahinkovakuutusyhtiö. Sekatavarakauppamaisuus on voinut karkottaa joitakin sijoittajia, joten metamorfoosi voi johtaa arvostuksen nousemiseen.

Omistan myös itse Sampoa, vaikka enemmänkin voisin omistaa.

*** Karon kommentti Sampon vuoteen 2022:

Lähdin kisaan sillä ajatuksella, että villiksi kuumenneen markkinan jälkeen tarjolla olisi romahdusvuosi. Varsinaista romahdusta ei koettu, vaikka kurssit alkuvuoden aikana laskivatkin ja vaikka loppuvuoden plussamerkkisestä menosta huolimatta koko vuosi jää indeksitasolla selvästi miinukselle.

Taktiikkani oli valita kisaosakkeeksi defensiivistä liiketoimintaa. Sampo käy kaiken lisäksi parhaillaan läpi muuttumistaan vahinkovakuutusyhtiöksi. Yli 20 vuoden finanssitavaratalo- ja sijoitusyhtiöaika loppunee ensi keväänä, jos ja kun Sampo erottaa Mandatumin itsestään. Samalla jätetään jäähyväiset Björn Wahlroosin Sammolle. Tämä muutos taisi osaltaan olla tukemassa Sammon kuluneen vuoden kurssikehitystä.

Sampo on osake, jota voi melko turvallisin mielin ostaa milloin tahansa. Mielelläni omistaisin enemmänkin. Kesällä tarkoitukseni oli ostaa lisää heti, kun kurssi painuisi alle 40 euron. Ei painunut, tai en ainakaan huomannut.


 

Jarkko "Random Walker" Aho: TietoEVRY (22.12.2021 @26,64€)
Sijoitustiedon kolumnisti, sijoituskirjailija (LaatuguruArvoguruPikkuguru), sijoitusvalmentaja (ROI)

Tällä kerralla teen tylsän ratkaisun ja jatkan tämän vuotisen kisaratsuni eli TietoEVRY:n kanssa myös ensi vuoteen. Kuten tätä vuotta koskevia osakevalintoja kommentoidessani totesin, aiemmat valintani ovat yhtä lukuun ottamatta tuottaneet paljon paremmin kilpailun jälkeisenä vuonna. Osakepoimintojeni aliarvostuksen purkautuminen on vaatinut aikaa. Näinhän se monesti on mennyt myös oikean salkkuni kohdalla. Monen osakkeen kurssi on laskenut ensimmäisen ostoni jälkeen ja kunnon tuoton saavuttaminen on vaatinut ostojen jatkamista ja kurssikäänteen kärsivällistä odottamista. Miksen siis antaisi TietoEVRY:lle uutta mahdollisuutta? Näinhän toimisin myös oikean salkkuni kanssa.

En olisi näin kärsivällinen, ellen aidosti luottaisi sijoituscaseen. TietoEVRY:ssä on tapahtunut vuoden aikana paljon sijoitusteesiä tukevia asioita. Merkittävin niistä lienee uuden strategian julkistaminen. Uusi strategia vastaa mielestäni hyvin pilviteknologioihin liittyvään toimialamurrokseen. Strategian ytimessä on hajautettu liiketoimintamalli, jossa liiketoimintaa harjoitetaan kuuden erikoistuneen ja itsenäisen yksikön kautta. Yhtiö on ollut aika jäykkä ja uusi malli tuonee parannusta tähän. Jokainen yksikkö on kuitenkin edelleen sen verran suuri, että myös mittakaavaetujen pitäisi jossain määrin säilyä. Uudessa mallissa yhdistyvät mielestäni hyvin mittakaavaetu ja ketteryys.  

Koska osakekurssi on vuoden takaisella noin 26 euron tasolla, mutta yhtiön tulosennuste on noussut, osakkeen aliarvostus on nyt vuoden takaista suurempi. Sijoituscase on muuttunut entistä kiinnostavammaksi. TietoEVRY yltänee tänä vuonna 2,30 - 2,40 euron osakekohtaiseen tulokseen, joten vuoteen 2021 katsova P/E-luku on noin 11. Vuoden takaisissa laskelmissani arvioin yhtiön normaaliksi tulokseksi (ml. EVRY-fuusion synergiahyödyt) 2,53 euroa osakkeelta. Tämä taso saavutettaneen ensi vuonna. Normaalia tulosta käyttämällä P/E on vain noin 10. Verrokit arvostetaan ensi vuoden tulosennusteella lähes tuplasti korkeammalle.

TietoEVRY:n kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota myös 5 prosentin osinkotuottoon. Yhtiö on kasvuprofiililtaan monia verrokkejaan heikompi, ja korkeampi osinkotuotto on siten perusteltavissa, mutta 3 prosenttiyksikön preemio toimialan mediaaniin tuntuu kohtuuttoman suurelta. Toimialan mediaaniyhtiön vuotuisen tuloskasvun tulisi olla keskimäärin yli 3 prosenttiyksikköä TietoEVRY:n kasvua nopeampaa (tästä ikuisuuteen), jotta se tuottaisi sijoittajalle TietoEVRY:ä paremmin (pitkällä aikavälillä).

TietoEVRY on seurannassani olevista suurista ja keskisuurista yhtiöistä selvästi halvin suhteessa laatuun. Mutta kuten edellä esitetty tarkastelu osoittaa, osake on ihan absoluuttisestikin halpa. Kovin monen yhtiön kertoimet eivät ole tällä tasolla, etenkään tässä markkinatilanteessa. Yleensä näin matalalle hinnoitelluissa yhtiöissä on oikeasti jotain vikaa. TietoEVRY ei ole millään tavalla kriisi- tai edes ongelmayhtiö. Vaikkei kannattavuus olekaan potentiaalia vastaavalla tasolla, on yhtiön nykyinen suorituskyky varsin hyvä. Toimialan rakenteellisten tekijöiden myötä myös pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksia löytyy. Tämä ei ole itsestään selvää läheskään kaikkien Helsingin pörssin yhtiöiden kohdalla. Kaiken tämän lisäksi yhtiön riskiprofiili on matala. Tämäkin on hyvä ottaa huomioon, jos ensi vuodesta ei enää tulekaan niin hyvä pörssivuosi. Isommassa laskumarkkinassa TietoEVRY tuskin on pahimpien romahtajien joukossa.    

*** Jarkon kommentti TietoEvryn vuoteen 2022:

Toisena vuotena peräkkäin kisasalkkuuni päätynyt Tietoevry osoittautui defensiivisyytensä ansiosta varsin hyväksi poiminnaksi markkinaympäristön heikennyttyä vuoden aikana selvästi.

Osakekurssi jäi lopulta hiukan vuoden takaisen tasonsa alapuolelle, mutta vahva yli 5 prosentin osinkotuotto piti kokonaistuoton tukevasti positiivisen puolella. Kun Helsingin pörssin (OMXHGI) tuotto jäi samaan aikaan (22.12.2021 – 16.12.2022) noin 11 prosenttia pakkaselle, voinen puhua torjuntavoitosta, vaikken kisan paalupaikalle ihan yltänytkään.

Olin vuosi sitten varautunut laskumarkkinaan ja arvioni markkinan yleiskehityksestä sattui tällä kertaa osumaan oikeaan. Tähän nojaten sijoitusteesi perustui ennen kaikkea osakkeen alhaiseen arvostukseen ja matalaan riskiprofiiliin. Kumpaakin seikkaa on alettu pitkästä aikaa arvostaa, kun taas korkealle hinnoitellut ja riskipitoiset kohteet ovat päätyneet sijoittajien epäsuosioon. Monet vuosi sitten hehkutetut osakkeet ovat romahtaneet kolmannekseen huippuhinnoistaan

Mainitsin valintaperusteissa myös yhtiön uuden strategian, jota pidin hyvänä. Pidän suuntaa edelleen oikeana ja uskoisin uusimpien spin-off-suunnitelmien näkyvän kurssikehityksessä vahvemmin jatkossa, kunhan markkinasentimentti paranee.

Olen ostanut osaketta vuoden aikana ensimmäistä kertaa myös ihan oikeaan salkkuuni. Hermostuneessa markkinassa mikään osake ei ole ollut täysin immuuni volatiliteetille, mikä on avannut mahdollisuuden päästä mukaan poikkeuksellisen leveällä turvamarginaalilla myös liiketoiminnaltaan turvallisempiin yhtiöihin. Vaikka Tietoevryn osake kävi vuoden aikana korkeimmillaan 28 euron hujakoilla, sai sitä alimmillaan vähän alle 22 euron, joten pääsin pitkän odottelun jälkeen aloittamaan osto-ohjelmani.

Yhtiö jäi lopulta hieman vuoden 2021 oikaistun EPS:n arviostani (toteuma 2,20 euroa vs. oman ennusteeni alaraja 2,30 euroa) ja tälle vuodelle asettamani ennusteet saavutettaneen vasta ensi vuonna. Positiivisesta yleisvireestä huolimatta liiketoiminnan kehitys on siis jäänyt aavistuksen odotuksiani heikommaksi.

Tällaiset lyhyen aikavälin vertailut ovat tietysti vain kohinaa, eikä niillä ole mitään vaikutusta pidemmän aikavälin näkemykseeni. Itse asiassa yhtiö julkisti hiljattain uudet entistä kunnianhimoisemmat tavoitteet (8-10 % vuotuinen kasvu ja 15-16 % oikaistu EBITA vuoteen 2025 mennessä), mikä vahvistaa luottamustani yhtiötä kohtaan.    

Krooninen aliarvostus ei vain millään näytä purkautuvan. Arvioimaani normaalitulosta (2,53 euroa/osake) käyttämällä P/E-luku on edelleen vain noin 10 (viime vuoden tuloksellakin vain noin 12). Halpaa on! Tai sitten en vain ymmärrä jotain, minkä markkina ymmärtää.


Keskustele ja tuo julki omat ennustuksesi: Tulevan vuoden ennustukset

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Poimi pala Pohjoismaita sijoitussalkkuun. Kaupankäynti nyt alkaen 0,01 % tai min. 1 €.

Haastattelut

Karo grillasi Aki Pyysingiä: Satasen seteleitä viidelläkympillä?

Sijoitustieto
20.6.2024
east Lue lisää

Exel jakoi oikein

Aki Pyysing
16.6.2024
east Lue lisää

Autopaikkojen vuokrista

Miika Vuorensola
16.6.2024
east Lue lisää