Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2019 (Miten kävi? Päivitetty 12/2019)

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Sijoitustieto kysyi vuoden 2018 lopussa tunnetuilta sijoittajilta voittajaosaketta Helsingin pörssistä vuodelle 2019. Näkemyksensä antoivat Kimmo Matikainen, Tomi Lahti, Henri Elo, Karo Hämäläinen, Pasi Havia, Aki Pyysing ja Jarkko Aho.

Voittajaosakkeen valitsi tänä vuonna Pasi Havia valinnallaan Marimekko.

Gurujen valinnoista koostettu salkku olisi tuottanut viime vuonna n. 11% häviten niukasti osingot huomioivalle OMXHGI -tuottoindeksille (+12%). Sijoitustieto keräsi kaikilta osallistuneilta kommentit valintansa suoriutumiseen tänä vuonna.

Lukijalle huomioksi: Tämä sivu ei sisällä sijoitussuosituksista tai sijoitusneuvoja. Näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

-
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2020
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2018
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2017
-

Kimmo Matikainen: Nokian Renkaat (17.12.2018)
Ex-meklari, sijoittaja, Twitter-aktiivi
Twitter: @KimmoMatikainen

Markkina on ollut varsin pehmeä syksyllä 2018. Tulokset ovat olleet vielä vahvalla tasolla ja osakkeiden lasku on tehnyt monesta yhtiöstä varsin houkuttelevasti hinnoiteltuja. Uskon että monen yhtiön osalta tullaan kuitenkin näkemään tuloksien heikentymistä 2019 kun markkinan liikkeet todennäköisesti ennustavat talousympäristön muutoksia oikein. Merkkejä tästä heikkenemisestä on joillakin toimialoilla jo näkynyt. 

Itse en ole suuria pessimistejä ja uskon tilanteen rauhoittuvan ja Kiinan ja USA:n kauppakiistojen ratkeavan ja sen johtavan uuteen myönteiseen kehitykseen jossain vaiheessa 2019. Tästä johtuen en ota kilpikonnapuolustus - strategiaa vaan hieman rohkeamman valinnan. 

Nokian Renkaat on heikentynyt 2018 alusta noin 29%, jakanut tietysti keväällä hyvän osingon tuon päälle. Nokian Renkaat rakentaa USA:n tehdastaan 2019 ja 2020 tulisi tehtaan tuotannon käynnistyä ja sillä pitäisi olla jatkossa positiivinen vaikutus yhtiön tulokseen. Tehdas nostaa yhtiön rengastuotannon kapasiteettia noin 20% ja Pohjois -Amerikan 11% osuus yhtiön liikevaihdosta tulee nousemaan. Tulosvaikutuksen ohella tehdas lisännee markkinan kiinnostusta yhtiöön ja arvostustaso voi alkaa parantua. Ostaisin osakkeen salkkuun sillä ajatuksella että viimeistään loppuvuonna 2019 jenkkitehtaankin vaikutusta aletaan hinnoitella ja nykyinen vaisu jakso osakkeessa päättyy. En sulje myöskään pois yritysjärjestelyjen mahdollisuutta. Alkuvuodesta automyynnin mahdollinen heikkous voi pitää osaketta vielä alhaalla, mutta uskon siis nykyisen pessimismin poistuvan ja autokaupankin vilkastuvan globaalisti taas 2019 loppua kohden. Salkussa ei Renkaita vielä ole mutta twiittaan kyllä kun ostan. 

*** Kimmon kommentti Nokian Renkaiden vuoteen 2019:

Nokian Renkaiden vuosi 2019 meni edelleen heikkenevissä olosuhteissa. Kiinan ja USA:n kauppakiistan pitkittyessä autokauppa heikkeni globaalisti ja rengasmarkkina liukui siinä mukana yhä tiukempaan hintakilpailuun ja varastojen ollessa jälleenmyyjillä melkoisen täynnä niin myyntikään ei sujunut toivottuun tahtiin. Kannattavuutta painoi myös raaka-ainekustannusten nousu. Yhtiön toiminta oli kuitenkin vakaata ja asema säilyi mutta toivomaani optimismia ei hinnoitteluun tullut ja kehitys jäi vaatimattomaksi. Tammikuussa uusi USA:n tehdas aloittaa tuotannon mutta täyteen vauhtiin pääseminen kestää. Renkaista en luopuisi jos niitä salkussa on nyt kun maailmankaupan optimismi taas nostaa päätään.

Tomi Lahti (Zijoittaja): Neste (17.12.2018)
Sijoittaja, Twitter-aktiivi
Twitter: @zijoittaja

En tiedä, tuleeko tämä olemaan absoluuttisesti paras sijoitus Helsingin pörssissä ensi vuonna mutta hyvä sellainen joka tapauksessa. Jätetään Helsingin pörssin (lunastuspreemio)potentiaaliset pikkuyhtiöt tällä kertaa pois laskusta, niiden sijaan valitsen laajasti ( yli 60 000 osakasta) omistetun ja kaikille tutun kansanosakkeen.

Nesteen kurssi on yli 7-kertaistunut 7 vuodessa mutta ei sitä kannata vieläkään myydä. Uskon, että Helsingin Pörssissä ainutlaatuinen 100 euron osakekurssirajan ylitys nähdään ensi vuoden aikana, mikäli osakesplitti ei tule jo sitä ennen. Kurssinousun lisäksi yhtiö maksanee minimissään 2 euron osingon ensi vuoden aikana.

Neste on käytännössä velaton ja se ratsastaa edelleen megatrendien harjalla. Sillä on vähintään muutaman vuoden etumatka uusiutuvissa ja lisää kapasiteettia rakennetaan Singaporeen. Lisäksi uskon, että ensi vuoden aikana saamme kuulla lisää myös biomuovien suhteen. Ikean kanssa on aloitettu kaupallinen biomuovien tuotanto vuoden 2018 syksyllä.

Odotan uuden toimitusjohtajan (vankka kemian alan tausta) tuovan uusia bisnesavauksia ensi vuoden aikana. Ehkäpä jo jotain kuullaan helmikuun 2019 lopulla Lontoossa järjestettävässä pääomamarkkinapäivässä?

Piiloassettina Nesteellä on mm. oma ”Pöyry” eli Neste Engineering Solutions (ex-Neste Jacobs), jonka Neste hankki kokonaan itselleen reilu vuosi sitten.

Nesteen osakkeista ulkomaalaisilla on nyt noin 37%. Osuus noussut vuodessa noin 6 prosenttiyksikköä. Sama tahti jatkunee ensi vuoden aikana. Valtion ehdoton kruununjalokivi, jota ei kannata vieläkään myydä.

Tankki täyteen ja let your profits run!

@zijoittaja omistaa 1000 kpl Nesteen osakkeita.

*** Tomin kommentti Nesteen vuoteen 2019:

Aika lailla odotetusti meni. Nousua keväällä yhtiökokoukseen asti. Se uumoiltu splitti (1:3) tehtiin ja 100 euron kurssi jäi sitä myöten saavuttamatta. Loppuvuonna kurssi pyörinyt 30 euron ympärillä. Ulkomaalaisomistus noussut lähes 38 prosenttiin.

Vuosihuollot, Nynäs ja teollisuuden lakot loppuvuoden negatiivisia tekijöitä.

Yhtiö on edelleen hyvässä kunnossa ja sillä lienee edelleen vähintään muutaman vuoden etumatka uusiutuvissa kilpailijoihin nähden. Uusia asiakkuuksia lentobisneksestä tiedotettu lähes joka kuukausi. Suurin uhka taitaa olla uusiutuvien kapasiteetin puute, johon Singaporen tehdas tuo helpostusta vuonna 2022.

Yhtiö jatkaa tasaisen vahvaa suorittamista myös 2020. Pysyy salkussa.

Henri Elo: Vincit (15.12.2018)
Sijoituskirjailija (Osakesijoittajan maailmanvalloitus), KivaaTekemista.fi -palvelun yrittäjä ja päätomittaja
Twitter: @EloHenri
Facebook: @sijoituskirjailijahenrielo

Valitsen vuoden 2019 voittajaosakkeeksi it-yhtiö Vincitin. Vincit on rakentanut pohjaa tulevalle kasvulle sekä ottanut askeleita maailmalla, mutta kehitys ei ole vielä heijastunut pörssikurssiin.

Vincitin Kalifornian yksikkö on kasvanut voimakkaasti ja vakiinnuttanut kahdessa vuodessa asemaansa. Vincit California osti joulukuussa brändistrategioihin, UI- ja UX- sekä ohjelmistosuunnitteluun erikoistuneen Devise Interactiven.

Vincitin liikevaihto tammi-syyskuussa oli 31,4 miljoonaa euroa, jossa kasvua 9 prosenttia vuoden takaisesta.

On mielenkiintoista, että it-konsultointiprojektien lisäksi Vincitillä on omia tuotteita asiakkaille, kuten LaaS-johtamispalvelu (Leadership as a Service) ja VincitEAM -toiminnanohjausjärjestelmä.

Puolivuotiskatsauksessa yhtiön käyttökate kasvoi 3,1 miljoonasta 3,2 miljoonaan euroon. Kuuden ensimmäisen kuukauden voitto oli 5,2 miljoonaa, mutta se sisältää ICT-liiketoiminnan myynnistä saadun kertaluonteisen voiton 3,7 miljoonaa.

Vincitin koko vuoden 2017 tulos oli 2,65 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on 11,5 miljoonaa osaketta, joista perustajiin kuuluva toimitusjohtaja Mikko Kuitunen omistaa 15 prosenttia.

Nykyisellä pörssikurssilla 5,22 euroa (14.12.) markkina-arvoksi muodostuu 60 miljoonaa euroa. Se ei ole järin paljon innovatiiviselle, kannattavalle ja kansainvälitysvälle kasvuyhtiölle, jolla on myös omia uusia palvelutuotteita. Vincitin liikevaihto on vuositasolla noin 45 miljoonaa euroa.

*** Henrin kommentti Vincitin vuoteen 2019:

It-yhtiö Vincitin vuosi on ollut todella kaksijakoinen – ja samalla kurssikehitys vuoristorataa.

Joulukuun 2018 jälkeen kurssi nousi reilun 5 euron tasolta 6-6,5 euroon tammi-huhtikuussa. Kesäkuussa Vincit antoi yllättävän tulosvaroituksen ja kurssi laski heti 5 euroon ja edelleen 4 euroon elokuussa.

Myynti ei ollutkaan vetänyt, kun yhtiö oli uudistanut strategiaansa ja organisoitumistaan keväällä. Lisäksi yhtiön tuoteliiketoiminta eli Vincit EAM ja Vincit LaaS aiheuttivat ennakoitua enemmän kuluja. Vincit EAM on asiakkaille myytävä materiaalien, kunnossapidon ja palveluiden hallintatyökalu ja Vincit LaaS puolestaan palvelumallinen johtamistyökalu, Leadership as a Service.

Yhtiö onkin pyrkinyt kauden aikana osin tuoteliiketoiminnastaan irti, sillä se myi VincitSIGN -sähköisen allekirjoituspalvelun Telia Finlandille lokakuussa. Lokakuun liiketoimintakatsauksessaan yhtiö myös kertoi yhtiöittävänsä LaaS -liiketoiminnan ja etsivänsä sille ulkopuolista rahoitusta.

Muutoin syksyn katsaus oli vaihteeksi positiivisempaa luettavaa. Tammi-syyskuun kasvu oli 12,5 prosenttia ja oikaistu liikevoitto 2,8 miljoonaa, joka oli melko lähellä edeltävän vuoden vastaavan jakson tasoa (3,3 milj. e).

Kolmannella kvartaalilla kasvu kiihtyi verrattuna alkuvuoteen ja myös tulos parani vuoden takaisesta. Toimitusjohtaja Mikko Kuitusen mukaan uudelleen organisoituminen alkoi tuottaa tulosta ja yhtiö sai ”uusia strategisen tason asiakkuuksia”.

Erityisen positiivista Vincitissä on ollut Kalifornian yksikön kehitys. Yksikkö tekee yhteistyötä muun muassa merkittävän KCRW -radioaseman kanssa. Vincitin osakekurssi on kivunnut takaisin noin 5 euron tasolle.

Karo Hämäläinen: Nordea (17.12.2018)
Sijoituskirjailija (Laatuguru, Sijoita kuin guru, Arvoguru), toimittaja, Parnasson tuottaja
Twitter: @KaroHamalainen

Kahden menestyksekkään osakevalinnan jälkeen tässä alkaa tulla paineita!

Vuodesta 2019 saattaa hyvin tulla toinen peräkkäinen laskuvuosi osakemarkkinoille. Markkinatilanteesta riippumatta on kuitenkin osakkeita, joiden kurssit nousevat. Koska yrityskaupparintamalla on ollut kuumaa, voittajaosakeveikkauksessa voisi kannattaa napsaista potentiaalinen yritysostokohde ja toivoa, että joku yritysostohaukka todellakin tarraa siihen. Toinen vaihtoehto olisi tarrata suhdannepeliin tai osua käänneyhtiöön.

Lähden kuitenkin toisella taktiikalla. Arvoin valintaani pitkään Nordean ja Ovaron välillä. Ovaro-kiinteistösijoitusyhtiö käy läpi rakennemuutosta, jonka myötä yhtiön kovan substanssialennuksen pitäisi pienetä. Hallinto ja johto on nyt viritetty siihen tilaan, että osakkeenomistajille tehdään rahaa. Jahka Ovaro saa myytyä ydinliiketoimintaansa kuulumattomia kiinteistöjä ja sitä kautta kassaan tulee kahisevaa, eiköhän yhtiö ryhdy vakavasti ostamaan omia osakkeitaan. Tätä kirjoitettaessa päällä oleva 40 000 kappaleen hankinta on vain alkusoittoa. Tällä hetkellä markkinat mielestäni odottavat, että Ovaro joutuu myymään ydinliiketoimintaansa kuulumattomat asunnot kymmenen prosentin alennuksella ja että muun salkun arvo painuu viisi prosenttia - ja siihen sitten normaali substanssialennus. Laskuvaran pitäisi siten olla rajattu, kun taas onnistumiset voivat nostaa kurssia kummasti.

Päädyn kuitenkin paljon tylsempään valintaan, jolla silläkään ei salkkukisoja voiteta: Nordeasta on vaikea kuvitella kurssirakettia.

Nordeaa saa pörssistä hinnalla, joka alittaa yhtiön oman pääoman tasearvon, joka oli syyskuun lopussa 8,08 euroa ja nyt jo enemmän. Uskon, että pankki pystyy - ei toki välttämättä joka vuosi - saamaan omalle pääomalle kaksinumeroisen tuottoprosentin. Silloin sitä kannattaa ostaa alle ykkösen p/b:llä, ja niin olen tehnytkin. 

Nordeaan liittyy riskejä, joista pintavärinänä pidän mahdollisia uuden pankkijärjestelmän ongelmia tai lisäkuluja ja koko pankkitoimialaa mahdollisesti ravistelevia uutisia, esimerkiksi Italian ongelmat. Jälkimmäiset kyllä voivat laskea osakekurssia, jos koko toimiala joutuu sijoittajien epäsuosioon. Vakavampana uhkana pidän pankkitoimialan rakennemuutosta, joka on käynnissä ja näkyy esimerkiksi sijoitustuotteiden palkkioiden alenemisena. Luotan kuitenkin Nordean johdon kykyyn ja pääomistajan strategiseen pelisilmään. Nordealla pitäisi olla kaikki edellytykset pärjätä murroksessa suuria kilpailijoitaan paremmin.

Nordean osaketta ainakin alkuvuonna tukee osinko, joka lienee jotain 70 sentin luokkaa. Nordeassakin on pieneltä osin yritysjärjestelypotentiaalia, mutta jotta Sampo kauppaisi pankin, vaadittaisiin kaksi asiaa: Nordean osakekurssin pitäisi olla paljon korkeampi (tai preemion huomattava) ja toiseksi ostajan pitäisi olla sekä kunnossa että varoissaan. Euroopan pankit eivät sitä useimmiten ole. Siksi en laske mitään yritysjärjestelykortin varaan vaan tyydyn yhdeksän prosentin osinkotuottoon.

*** Karon kommentti Nordean vuoteen 2019:

Kahden varsin menestyksellisen osakevalinnan jälkeen valitsin vuosi sitten osakkeekseni Nordean. Johan saatiin keskiarvoistettua tuottoja!

Vuosi sitten Nordean osakekurssi hinnoitteli huonoja uutisia, ja niitä saatiinkin koko rahan edestä, eikä riittänytkään! Nordea kärsi sekä pankkitoimialaa yleisesti koskevista (esimerkiksi korkojen pysyminen matalana ja uusien finanssitoimijoiden uhka) että yhtiökohtaisista ongelmista. Markkinat äänestivät konsernijohtaja Casper von Koskullin varhaiselle eläkkeelle 

Olen vuoden mittaan osteskellut lisää Nordeaa. Uskon edelleen siihen, että Nordea pystyy jollakin aikavälillä yli kymmenen prosentin oman pääoman tuottoon, ja jos osaketta saa ostaa alle yhden p/b-arvostuksella, kannattaa olla ennemmin ostamassa ja pitämässä kuin myymässä.

Pasi Havia: Marimekko (13.12.2018)
HCP Quant -rahaston salkunhoitaja
Twitter: @PasiHavia

Viime vuonna haasteeksi koitui se, etten tahtonut löytää yhtäkään sopivaa ostokohdetta Helsingin pörssistä. Jouduin höllentämään sijoituskriteereitä reilulla kädellä. Tänä vuonna tilanne ei onneksi ole yhtä paha. Yksi osake täyttää varsin hyvin asettamani ehdot. Marimekko.

Valintani tulee täysin oman osaamisalueeni ulkopuolelta. Kauniimman puoliskon mielestä en ymmärrä muodista, vaatteista, tekstiileistä tai tyylistä yhtään mitään. Kvantitatiivisena sijoittajana perustan päätökset yhtiön fundamentteihin, enkä pyri esimerkiksi tässä tapauksessa ennustamaan sitä kuinka hyvin Marimekon mallisto iskee muotitietoisten tajuntaan ensi vuonna. Pikkulinnut ovat tosin visertäneet korvaan, että Marimekko kelpaa tauon jälkeen myös nuoremmalle kuluttajakunnalle.

Marimekko on kaikin puolin hyvässä tikissä. Edellinen kvartaali oli vahva ja yhtiö on hyvässä kasvussa. Seuraavasta kvartaalista odotetaan tosin heikompaa, sillä osa myynnistä kirjattiin kolmannelle kvartaalille. Yhtiö on korottanut pitkän aikavälin liikevoittomarginaalin tavoitteen 10%:sta 15%:iin. Arvostukseltaan Marimekko on vertailuryhmäänsä edullisempi. Mikäli Marimekko kykenee pitämään liikevoittomarginaalin tavoitetasolla uskon osakkeen kehittyvän hyvin vuonna 2019.

*** Pasin kommentti Marimekon vuoteen 2019:

Välivuoden jälkeen mukavaa napata kilpailun kultapokaali takaisin! Tällä kertaa tikka sattui lentämään kaaressa Helsingin pörssin parhaiten tuottavan kymmenyksen sektoriin. Marimekko on ollut yksi vuoden 2019 parhaiten tuottavia osakkeita. Yhtiö on pystynyt toimittamaan sen mitä sijoittajat ovat siltä vaatineet. Kirjoitin vuosi sitten, että uskoin Marimekon kehittyvän hyvin 2019 mikäli se kykenee pitämään liikevoittomarginaalin asettamallaan tavoitetasolla. Näin myös tapahtui. Vuoden ensimmäisen kolmen kvartaalin liikevoittomarginaali on ollut 15.5%. Viimeisen kvartaalin myynnistä iso osa tulee joulukaupasta, mikä tässä vaiheessa jää nähtäväksi miten se tulee menemään. Olen varsin luottavainen.

Mutta olisi Marimekon kurssikehityksellä ollut eväät parempaankin. Ihamuotila myi osakkeita 9.1 miljoonan euron edestä marraskuun loppupuolella. Osake otti tästä ainakin väliaikaisesti nenäänsä. Ilman Ihamuotilan myyntejä kurssi olisi korkeammalla. Miten näihin myynteihin tulisi suhtautua? Kannattaa muistaa vanha sijoitusviidakon sanonta. Sisäpiirin ostoon on olemassa vain yksi syy, mutta myyntiin voi olla useita. Kun sisäpiiri myy, se ei ole yhtä voimakas signaali kuin osto. Minulta löytyy ymmärrystä Ihamuotilan myynnille 12 vuoden holdauksen jälkeen. Myynnin jälkeenkin Ihamuotilalla on yhä 12.52% osuus Marimekon osakkeista ja potin markkina-arvo 35 miljoonaa euroa. Yhtiö on hyvin johdettu, hyvässä kasvussa, sekä tekee erinomaista tulosta. On vaikeaa uskoa, että myynnin syy löytyisi Ihamuotilan epäuskosta yhtiön tulevaisuuteen. Itse asiassa voisin kuvitella Marimekon olevan erinomainen voittajaosakekandidaatti myös seuraavalle vuodelle.

Aki Pyysing: Ovaro (16.12.2018)
Sijoitustiedon perustajaosakas/kolumnisti
Twitter: @AkiPyysing

Ovaron uusi hallitus on toteuttanut käytännössä kaiken, mitä olen toivonut ja uusi organisaatio vaikuttaa hyvin lupaavalta. Oletin järjestelyjen jälkeen tuloksen syksyllä laskevan kertaluontoisesti vuoksi ja osakekurssinkin arvelin ottavan osumaa. En kuitenkaan juuri myynyt 5,50 tasolla, missä oltiin pitkään, mutta vitosessa olen tankkaillut lisää.

Tällä hetkellä salkuissani on Ovaroa enemmän kuin koskaan, ja se on valintani myös vuoden 2019 nousijaksi. Tuskin voittaa kisaa mitenkään, mutta tällaisessakin valinnassa pitää mielestäni ottaa huomioon laskuvara, jota Ovarossa nähdäkseni on melko vähän.

Hyvin jännittävää on nähdä, paljonko vanhan johdon ostamista ja arvonkorottamista ensimmäisen kerroksen perheasunnoista huonoilla tilaratkaisuilla oikeasti saa, kun uusi johto niitä pääsee 18.12. alkaen vapaasti realisoimaan. Paljonko jää yhdeksän euron osakekohtaisesta varallisuudesta jäljelle myyntien jälkeen on avainkysymys. Tämä luonnollisesti pitkälti ratkaisee Ovaron osakkeen kohtalon.

Tällainen lappu on turbulentteina aikoina hyvä perusta salkulle. Kovin pahasti ei pitäisi tulla pataan mitenkään, tai sitten vanha johto hallinnointiyhtiön kanssa on tehnyt kirjanpitorikoksia. Vaikka Trump pystyttäisi muurinsa Tyynenmeren keskelle, ei se paljon Ovaron kämppiä heilauta.

*** Akin kommentti Ovaron vuoteen 2019:

Ovaron Q1/2019 oli toistaiseksi parhaan sijoitusvuosikymmeneni ylivoimaisesti pahin pettymys. En taida iljetä edes kirjoittaa, kuinka paljon väärin arvasin ensimmäisen kvartaalin tuloksen.

Danske pettyi samaan raporttiin, ja painoi rahastoistaan Ovarot toukokuussa ulos. Mie hintasensitiivisenä ja average downiin taipuvaisena spekulanttina sitten tuplasin ovaropanokset.

Tämän jälkeen vetelinkin ranteita auki, kun Ovaro joutui 20.6. uusimaan kahdeksan miljoonan ja 4,5 prosentin pikavippinsä. Saman johtopäätöksen teki nähdäkseni Sijoitustiedon ns. Viisas Raha, joista monet keskustelupalstan mukaan hyppäsivät tässä kohtaa pois kyydistä. Mie jäädyin, enkä myynyt mitään, vaikka yli 4,40 oli monta päivää tarjolla. Toisaalta olin Las Vegasissa jahtaamassa pokerin maailmanmestaruutta. Mutta oli siellä ihan toimivat nettiyhteydet.

Vihdoin Q3 alkoi näkymään vähän valoa tunnelin päässä. Onko helmikuussa remmiin astuva uusi toimitusjohtaja Marko Huttunen uusi valo, vai vastaan tuleva juna, selviää vasta ensi vuonna.

Ovaron kanssa toivon tällä hetkellä Joulupukkia tulemaan, eli siedettävää Q4 tulosta ja rahoituksen uudelleenjärjestelyä kohtuullisella korolla heti vuoden vaihteen jälkeen.

Lisäksi olen varma, että Joulupukki tulee käymään Lappeenrannassa tänäkin jouluaattona. Tuoko lahjoja, on vielä epäselvää.

Random Walker: Konecranes (16.12.2018)
Sijoitustiedon kolumnisti ja sijoituskirjailija (LaatuguruArvoguru)

Konepajat eivät välttämättä ole kaikkein parhaimpia osakepoimintoja näin syklin huipulla, mutta pidän Konecranesin arvostusta tämän vuoden aikana nähdyn kurssilaskun jäljiltä kiinnostavana. Vielä vuoden alussa osakkeella käytiin kauppaa noin 42 eurolla. Tätä kirjoittaessani kurssi on enää noin 27 euroa. Kiinan investointien hyytyminen ja talouden mahdollinen taantuma olisivat myrkkyä yhtiön ensi vuoden kurssikehitykselle, mutta muutaman vuoden horisontilla nykyhinta on jo varsin houkutteleva. Jos taas yleinen talouskehitys pysyy vielä ensi vuoden suotuisana, kurssilla on edellytykset nopeaankin nousuun.

Konecranes sopii laatunsa puolesta hyvin pitkään salkkuun ja olen omistanut yhtiötä itsekin useita vuosia. Lyhyemmän aikavälin sijoituscase perustuu MHPS-yrityskaupan synergioiden tuomiin kustannussäästöihin, joita ei mielestäni ole vielä täysin hinnoiteltu osakkeeseen. Etenkin hyvin positiivisen Q3-raportin perusteella pidän säästötavoitteista jäämistä hyvin epätodennäköisenä. Suhtaudun Konecranesiin muita konepajoja luottavaisemmin, sillä tulosparannus on täysin sen omissa käsissä, eikä se siksi edellytä kiihtyvää talouskasvua. Toki mahdollinen taantuma heikentäisi myös Konecranesin liiketoimintaa ja vaikuttaisi negatiivisesti lyhyen aikavälin sijoituscaseen.  

Konecranesilta voi odottaa arvioni mukaan noin 3 euron osakekohtaista tulosta vuonna 2020, kun synergiahyödyt näkyvät täysimääräisesti. Parin vuoden päähän katsova P/E-luku on siten vain 9. P/E ei ole järin korkea, vaikka synergioiden kokonaispotentiaali unohdettaisiin ja käytettäisiin analyytikoiden vuoden 2019 osakekohtaista tulosennustetta 2,57 euroa. Tällöin P/E-luvuksi saadaan 10,5.

Jos markkinoiden tuottovaatimus on Konecranesin kaltaiselle sykliselle konepajalle 10 prosenttia ja uskomme yhtiön yltävän pitkällä aikavälillä keskimäärin 16 prosentin oman pääoman tuottoon ja kasvavan BKT:n mukaisesti 5 prosenttia vuodessa, yhtiölle voi hyväksyä suunnilleen P/E:n 14. Tämä vaikuttaa realistiselta arvostukselta myös suhteessa käyttämääni verrokkiryhmään, jonka keskimääräinen P/E on ensi vuoden tulosennusteilla noin 12. Konecranesille voidaan mielestäni hyväksyä hieman toimialan keskiarvoa korkeampi arvostus, sillä pidän yhtiötä keskimääräistä parempana. Näin ollen osakkeessa on 30-50 prosentin nousupotentiaali. Jos vain arvostus korjaantuu, kurssinousu jää haarukan alalaitaan. Jos myös synergiasäästöt toteutuvat, nousu tulee olemaan haarukan ylälaidassa ja kurssi päälle 40 eurossa.

*** Jarkon kommentti Konecranesin vuoteen 2019:

Nosturivalmistaja Konecranesiin kohdistuneen osakevalintani kokonaistuotto jäi lopulta 11,4 prosenttiin, mikä vastaa melko tarkalleen Helsingin pörssin yleisindeksin (OMXHGI) kehitystä.  Kurssimuutos (14.12.2018 – 13.12.2019) selittää tuotosta 7,0 prosenttia ja osinkotuotto 4,4 prosenttia. Vaikka tuotto on melko lähellä varsin korkeaa pitkän aikavälin tuottovaatimustani, on selvää, ettei tällaisilla tuotoilla voiteta tämän tyyppisiä lyhytkestoisia kilpailuja. 

Valintani perustui ennen kaikkea osakkeen matalaan arvostukseen. Pidin eteenpäin katsovaa P/E-lukua 10,5 selkeästi liian matalana Konecranesin kaltaiselle laadukkaalle yhtiölle. Arvostus korjaantuikin vuoden aikana lähemmäs arvioimaani hyväksyttävää tasoa. Kertaeristä oikaistua osakekohtaista tulosta käyttämällä Konecranesin eteenpäin katsova P/E on tätä kirjoittaessani vähän alle 13. Arvostus on noussut 22 prosenttia.

Valitettavasti arvostuksen kohoaminen ei näy täysimääräisesti Konecranesin osakekurssissa, sillä tuloskehitys on ollut odotuksia vaisumpaa. Samalla myös analyytikkoennusteet ovat laskeneet ja yhtiön odotetaan yltävän tänä vuonna vain 2,26 euron oikaistuun osakekohtaiseen tulokseen – ei 2,57 euroon, johon vielä vuosi sitten uskottiin. Ensi vuodellekin EPS-ennuste on vain 2,28 euroa, mikä heijastelee odotuksia hitaan talouskasvun jatkumisesta. Konecranesin seuraavan vuoden tulosennuste on siten laskenut vuoden aikana yli 11 prosenttia.

Vaikkei Konecranes osoittautunutkaan vuoden parhaaksi poiminnaksi, tarjoaa sijoituscase hyvän oppitunnin varovaisuuden merkityksestä sijoituspäätöksissä. Olipa yhtiö laadultaan kuinka hyvä tahansa, osakeostoissa on syytä käyttää aina leveää turvamarginaalia. Matala ostohetken arvostus antaa suojaa ennustevirheitä vastaan ja mahdollistaa kohtuullisen tuoton, vaikkei yhtiön liiketoiminta kehittyisikään ihan suunnitelmien mukaan.

Kaikesta huolimatta olen edelleen positiivinen Konecranesin pidemmän aikavälin näkymien suhteen. Yhtiö kuuluu pörssimme parhaimpien konepajojen joukkoon ja oman salkkuni tukipilareihin. Viimeisin osto ihan oikeaan salkkuuni on lokakuulta vähän alle 26 euron hinnalla. Tulen jatkamaan ostoja aina, jos hinta sattuu tippumaan tämän tason alle.

Keskustele, spekuloi: Ennustukset vuodelle 2019

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää