Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2021 (Miten kävi? Päivitetty 12/2021)

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Sijoitustieto kysyi vuoden 2020 lopussa tunnetuilta sijoittajilta voittajaosaketta Helsingin pörssistä vuodelle 2021. Näkemyksensä antoivat Jens Kyllönen, Tomi Lahti, Merja Mähkä, Henri Elo, Karo Hämäläinen, Pasi Havia, Aki Pyysing, Jarkko Aho ja Acumen. Viime vuotisen voittajaosakkeen valinneelle Jensille hyväksyimme valinnan naapurimaasta hänen tätä pyytäessä.

Lukijalle huomioksi: Tämä sivu ei sisällä sijoitussuosituksista tai sijoitusneuvoja. Näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä. Älä ota julkaisua liian vakavasti.

Voittajaosakkeen vuodelle 2021 löysi Pasi Havia valinnallaan QT Group. Pasi valitsi voittajaosakkeen nyt kolmatta kertaa viiden osallistumisensa aikana.

Gurujen valinnoista koostettu salkku olisi tuottanut kuluvana vuonna n. 39% voittaen osingot huomioivan OMXHGI -tuottoindeksin (+23%). Sijoitustieto keräsi osallistuneilta kommentit valintansa suoriutumiseen tänä vuonna, kommentit löydät alkuperäisten valintojen alta.


Edellisten vuosien valinnat ja tulokset:
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2020
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2019
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2018
Lue myös! Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2017


 

Jens Kyllönen: Smart Eye (21.12.2020 @199SEK)
Sijoittaja, pokeriammattilainen
Twitter: @RealJeans89

Mennään tällä kertaa hieman riskisemmällä valinnalla, naapuripörssin yhtiöllä nimeltä Smart Eye AB. Smart Eye on kehittänyt eye tracking -softaa viimeiset kaksikymmentä vuotta. Hillopurkki on avautumassa autoihin tulevien driver monitoring systemsien (DMS) myötä, mitkä toteutetaan todennäköisesti autoon tulevalla kamera, joka valvoo, ettei kuljettaja esimerkiksi räplää puhelintaan tai aja päihtyneenä. Yhtiö arvioi, että viiden vuoden päästä näitä on kymmenissä miljoonissa myydyissä uusissa autoissa per vuosi. Tätä kehitystä edesauttaa EUn tuleva regulaatio ja esimerkiksi autojen turvallisuutta arvioiva Euro NCAP.

Smart Eye saa noin 5-10 euroa per myyty auto. Tulo on puhdasta softamyyntiä, josta bruttomarginaali on lähemmäs 100%. Kun yhtiö voittaa autonvalmistajan uuden automallin kilpailutuksen (design win), se kerää softatuloa koko automallin noin seitsemän vuoden elinkaaren ajan. Smart Eye on voittanut 83 automallin kilpailutukset, mikä on noin 65% kaikista tähän mennessä olleista kilpailutuksista. Näiden 83 design winsien arvo on yli 200 miljoonaa euroa. Kilpailutuksia on tulossa yli miljardilla eurolla lisää seuraavan kahden vuoden aikana ja uskon yhtiöllä olevan hyvä mahdollisuus voittaa iso osa niistä. Tällä hetkellä Smart Eye vaikuttaa olevan ylivoimainen suhteessa kilpailijoihin ja tärkeimmällä kilpailijalla Seeing Machinesillä näyttää olevan ongelmia. Koska design winistä kestää 1-3 vuotta ennen kun auto menee tuotantoon, yhtiöllä ei vielä näy näistä voitoista juurikaan liikevaihtoa, eikä sitä ensi vuoden aikanakaan ehdi tulla paljoa. Uskon kuitenkin, että yhtiön osakekurssin nousupaine jatkuu ensi vuonna kun se jatkaa design winien voittamista, sekä siitä, että kun tällä hetkellä kaukaiselta tuntuva hillotolppa lähestyy vuodella, markkinat alkavat hahmottamaan sen paremmin. Mikäli asiat sujuvat suunnitelmien mukaan, näen nykyarvostuksella helposti Smart Eyen 2024 P/En alle kympissä ja EV/EBITin alle seiskassa.

Riskejäkin toki löytyy. Kilpailutilanteen muuttuminen saattaa aiheuttaa laskupainetta myyntihintoihin, jota en tosin pidä erityisen todennäköisenä seuraavaan kahteen vuoteen, minä aikana vuonna 2024 tuotantoon menevät autot viimeistään kilpailutetaan. Teknologian laajan skaalan käyttöönotto voi viivästyä, jos regulaatio jostain syytä lykkääntyy. Pahimmassa tapauksessa löytyy jokin toinen helpompi ja halvempi tapa täyttää tulevat regulaatiovaatimukset, tälläiseen en itse ole törmännyt, vaikka kovasti olen etsinyt, eikä tämä erilaisten alan toimijoiden kommenttien perusteella vaikuta todennäköiseltä.

*** Jensin kommentti Smart Eyen vuoteen 2021:

Jälkeenpäin Smart Eye -analyysiä lukiessani tuntuu hassulta, miten nopeasti mieli voi muuttua. On kuitenkin tärkeää pystyä muuttamaan mielipidettään, kun ilmestyy uutta tietoa. Pintapuolisesti Smarttia seuraamalla saattaa tuntua siltä, ettei tässä ole juuri mitään ehtinyt tapahtua. Tunnen kuitenkin useamman ammattisijoittajan, jotka ovat säännöllisesti ja riippumatta toisistaan haastatellut johtoa, ja olen päässyt käsiksi näihin haastatteluihin. Niistä on pikkuhiljaa ollut aistittavissa johdon kommunikoinnin muuttuminen erittäin optimistisesta tavasta hieman pessimistisempään suuntaan. Haastatteluiden perusteella tälle vuodelle oli mielestäni syytä odottaa vahvaa design win -tulvaa Smart Eyelle samalla kuin pääkilpailija Seeing Machines jäisi lähestulkoon ilman niitä. DMS-hillotolpan piti alkaa olla jo lähellä.

Design winejä ei kuitenkaan näkynyt ja Q2-raportti hämmästytti, kun siinä ei enää juurikaan mainittu DMS:ää, vaikka sillä hetkellä yhtiöllä piti kaiken järjen mukaan olla jättimäiset kilpailutukset meneillään. Olikin alettu hehkuttamaan Interior Sensingiä, josta tulisi iso juttu joskus vuosia DMS:ää myöhemmin. Pokeririidini johdon puheista alkoi muotoutua siihen suuntaan, että DMS-keissi ei näyttänytkään johdolle enää niin vahvalta kuin olivat aiemmin arvioineet, ja tajusivat siksi nyt olevan pakko alkaa myymään yhtiötä sijoittajille vielä kauempana tulevaisuudessa olevilla visioilla. Näihin aikoihin tein päätöksen myydä omistukseni. Keissi oli muuttunut yksinkertaisemmasta DMS:stä monimutkaisempaan Interior Sensingiin. Ensimmäiseksi mainitussa Smart Eyella piti olla selkeä etumatka kilpailijoihin, mikä muuten myös näyttäisi olevan hieman murenemassa Seeing Machinesille. 5v+ päästä kunnolla kilpailutukseen tulevista Interior Sensings -ratkaisujen kilpailutilanteesta tai kysynnästä en taas koe ymmärtäväni tarpeeksi jotta pystyisin arvioida Smart Eyen (ja Affectivan) kilpailuetua niissä.

On tietenkin edelleen täysin mahdollista, että yhtiö menestyy niissä hyvin ja osakkeesta saa hyvän tuoton. Olen kuitenkin hieman menettänyt luottamustani johdon puheisiin, mikä on erittäin huono asia tämän kaltaisessa yhtiössä, jossa ei vielä näy lukuja, vaan pitää uskoa visioon. Erityisesti koska yhtiö on ollut niin aktiivinen käyttämään omaa osakettaan valuuttana yrityskaupoissa, on johdolla varmasti kiusausta maalailla tulevaisuutta sijoittajille hieman ylioptimistisesti jatkossakin.

 


 

Tomi Lahti (Zijoittaja): SSH Communications Security (21.12.2020 @1,61€)
Sijoittaja, Twitter-aktiivi
Twitter: @zijoittaja

Pari vuotta on nyt tultu harjoiteltua tätä kisaa varten. Palkintopallilla molempina vuosina mutta nyt olisi tarkoitus voittaa koko kisa. Kolmas kerta todellakin toden sanoo. smiley

Oletan, että tämän sivuston lukijat ovat keskimääräistä riskisietoisempia. Nyt otetaan kunnolla riskiä ja unohdetaan ne osinkoyhtiöt tällä kertaa. Valinta on cyberturvayhtiö, ikuinen lupaus, analyytikoiden inhokki ja jo varttuneeseen ikään ehtinyt start up http://SSH.com.

Pitkään olen seurannut ja mukana ollut. Joskus nämä ”Rentun ruusut” vaativat pidemmän ajan kukkiakseen. Nyt on SSHn vuoro loistaa.

Uusi ja vakuuttava pääomistaja Accendo Capital, tuore teollisuustaustan omaava toimari ja kuuma cyberturva. Jos ei tuolla yhtälöllä vuonna 2021 ala jo tulosta tulla myös osakkeenomistajalle, niin sitten ei koskaan. It’s now or never, kuten Elwari aikoinaan sen sanoitti.

Best case scenariossa SSH tekee ”Admicomit” sillä erotuksella, että SSH:n markkinat ovat 95% Suomen ulkopuolella. Uudet edelläkävijätuotteet, jatkuvaan laskutukseen (Saas-malli) siirtyminen ja aiempaa selvästi myyntihenkisempi organisaatio alkaa tuottaa tulosta.

Pääomistaja on ”naulannut” osakkeen pohjan hintaan 1,25€ omilla ostoillaan, joten tuskin tässä kovin korkealta pudotaan, vaikka ruusun kukinta epäonnistuisikin.

Optiona on myös yritysostokortti, joka tällä toimialalla ja jo SSH:n nykyasiakaskunnalla on varmasti lähempänä 100% kuin 50%. Jos joku Amerikan korporaatio maksaa 66% preemion maalaus as a service -firmasta (Tikkurila), niin mitä sitten tästä? Amerikassa kun kaikki on aina isompaa, myös preemiot.

Rohkea rokan syö. Ei heikkohermoisille, eikä osinkohaukoille. Vuoden päästä ollaan viisaampia.

Omistan SSH:n osakkeita ja saanut firmalta jopa joskus pääomanpalautusta.

PS. Kirjoitus tehty pääosin ennen SSH:n 11.12.2020 tiedottamaa 20M€ (historian suurin) kauppaa mutta ei anneta sen häiritä. smiley

*** Tomin kommentti SSH:n vuoteen 2021:

Viime vuoden valinta oli SSH Communications. Olen tyytyväinen valintaan, vaikka se ei tällä kertaa voittanutkaan. Lainaus SSH valintaperusteista joulukuussa 2020: ”Uusi ja vakuuttava pääomistaja Accendo Capital, tuore teollisuustaustan omaava toimari ja kuuma cyberturva." Jos ei tuolla yhtälöllä vuonna 2021 ala jo tulosta tulla myös osakkeenomistajalle, niin sitten ei koskaan. It’s now or never, kuten Elwari aikoinaan sen sanoitti.

Firmaa seuraavilla analyytikoilla saattoi olla mielessä Elviksen toinen hitti ”Suspicious Minds” tämän valinnan suhteen mutta sitä peräänkuuluttamaani tulosta tuli omistajalle kurssinousun muodossa: YTD kurssi noin 50%, ja mikä parasta jatkon kannalta firma on selkeästi menossa oikeaan suuntaan.


 

Merja Mähkä: Marimekko (13.12.2020 @44,80€)
Yksityissijoittaja, sijoituskirjailija (Rahastokirja vasta-alkajille, Sijoittajaksi 7 päivässä)
Twitter: @merjamahka Instagram: @merjamahka

Tällainen hajautuksen ystävä haluaisi osallistua kilpailuun superkaksarilla, jotka olisivat Marimekko ja Sampo, jonka kanssa epäonnistuin viime vuonna. Toivon, että olin vain Sammon kanssa vuoden etuajassa, mikä tällaisen holdarin elämässä on ihan yksi hailee.

Päädyin kuitenkin Marimekkoon, koska se on ainakin toistaiseksi vuoden viimeinen osakeostokseni.

Yhtiö on ihan hillittömässä iskussa. Olen lisännyt omistustani pitkin vuotta, viimeksi joulukuussa heti posarin jälkeen. Se tuli mukavan varhain.

Marimekko on tehnyt ällistyttävää työtä vaikeana vuotena. Kun koronaepidemia alkoi, olin aivan varma, että Marimekko on suuri kärsijä. Kuka piru ostaa parin sadan euron paitoja, kun niitä ei pääse edes näyttämään missään?

Enter Kioski-mallisto, muut rennommat vaatteet, kodinsisustus ja verkkokauppabuumi. Ja hyvinhän siinä sitten kävi. Marimekko muuntautui koronavoittajaksi.

Yhtiö julkisti loppuvuodesta myös uuden vastuullisuusstrategian. Se on mainio: tiedostavia kuluttajia viekotellaan käytettyjen vaatteiden pilotilla. Isommin pesää siivotaan sitoutumalla lisäämään alihankinnan läpinäkyvyyttä. Marimekon kaltaiset premium-brändit maailmalla ovat hyödyntäneet jälkimmäistä menestyksellä.

*** Merjan kommentti Marimekon vuoteen 2021:

Ai ai ai, tässähän alkaa kuvitella osaavansa jotain! Valintani oli Marimekko, ja näyttääpä tuo nousseen vuodessa 80 prosenttia. Valintaperusteeni oli, että Marimekko oli oma vuoden viimeinen osakeostokseni, joten se tuntui älyllisesti rehelliseltä valinnalta.

Uskoa riitti sen verran, että lisäsin Marimekkoa vielä elokuussakin. Vuosi on ollut Marimekolle hieno. Adidas-yhteistyö toi aivan uuden ulottuvuuden brändille ja Kioski-mallisto käy kaupaksi nuorille miehillekin.

En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen Q3-osavuosikatsaukseen. Tulos kasvoi eniten täällä Suomessa, eikä maailmalla, kuten pitäisi. Itselleni (ja Marimekolle) uskollisena jään holdaamaan osakkeita tyytyväisenä, mutta juuri nyt ei ole tarvetta tehdä lisäyksiä.


 

Henri Elo: SSAB (20.12.2020 @2,63)
Sijoituskirjailija (Osakesijoittajan maailmanvalloitusTuoton arvoitus ratkeaa), KivaaTekemista.fi -palvelun yrittäjä ja päätoimittaja.
Koodilla Sijoitustieto21 saat -14-25% alennuksen Henrin kirjoista joulu-tammikuun aikana. Yllä linkit verkkokauppaan.
Twitter: @EloHenri
Facebook: @sijoituskirjailijahenrielo

Valitsen Helsinginkin pörssissä noteerattavan SSAB B -osakkeen tähän ”kisaan”.

Syitä on kolme. Pandemiaan kehitetyt rokotteet ovat tulossa jakeluun ja talouskasvun ennakoidaan maailmalla piristyvän vuonna 2021. VM:n joulukuun katsauksessa maailman BKT:n ennakoidaan kasvavan ensi vuonna 4,7 prosenttia, kun luku kuluna vuonna on arviolta -4,6.

SSAB etusyklisenä yhtiönä on omiaan hyötymään talouskasvun käynnistymisestä. Toki epävarmuustekijöitä on matkan varrella, kuten Britannian ärhäkkä virusversio ja sen vaikutukset.

Toisena tekijänä katson yhtiön viimeaikaista kehitystä liiketoiminnassa ja suhteutan sitä markkina-arvoon. SSAB:n markkina-arvo on nykykurssilla (B 2,55 e, A 2,85 e) 2,7 miljardia euroa.

Vaihtelevat markkinaolot alkoivat jo kesällä 2019. Tilaukset romahtivat Covidin vuoksi huhti-toukokuussa, mutta ylittivät Euroopassa vuoden takaisen tason syksyllä. Yhtiön tulos on kärsinyt myös huoltoseisokeista.

Tammi-syyskuun liiketappio 90 miljoonaa euroa on hallittu ja kassavirta oli positiivinen. Yhtiön nettovelka on maltillinen 1,3 miljardia euroa suhteessa 5,7 miljardin omaan pääomaan.

SSAB korotti joulukuussa Amerikan divisioonassaan teräslevyn hintaa kuten kilpailijansakin. Erikoisteräksissä yhtiö ei ole tehnyt tappiota tänäkään vuonna. Konserni näkee useimmilla asiakastoimialoilla tervettä kysyntää.

Markkinoilla on spekuloitu SSAB:n ostavan Tata Steelin Hollannin tehtaat. Se olisi toteutuessaan iso siirto. SSAB yhdistyi Rautaruukin kanssa 2014.

Kiintoisinta SSAB:ssa on yhtiön HYBRIT-hanke fossiilivapaan terästuotannon kehittämiseksi yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa. Kaupallisen tuotannon on tarkoitus käynnistyä 2026.

*** Henrin kommentti SSAB:n vuoteen 2021:

SSAB:n B-osakkeen kurssi oli 2,63 euroa vuosi sitten 20.12.2020. Nyt se on 4,36 euroa, eli kurssinousua on muhkeat 66 prosenttia.

Teräsyhtiö on edennyt niitä uria, jotka olivat karkeasti ennakoitavissa vuosi sitten. Ensimmäiset merkit bisneskäänteestä nähtiin syksyllä 2020.

Etusyklisenä yhtiönä SSAB hyötyy talouden elpymisestä ensimmäisten joukossa. Vahva kassavirta on supistanut nettovelkaa miljardilla eurolla vuodessa.

Yhtiön fossiilivapaan terästuotannon HYBRIT-hanke etenee ja näkisin, että sijoittajat antavat sille aiempaa enemmän painoarvoa. Ensimmäiset teräslevyt pilottilaitoksessa valmistettiin kesällä ja kaupallisen tuotannon on tarkoitus alkaa vuonna 2026, kun Oxelösundin masuunit on vaihdettu valokaariuuniksi.

En oikein uskaltaisi myydäkään osakkeita salkusta, koska analyytikot arvioivat tälle vuodelle lähes 1,4 miljardin euron nettotulosta ja vielä ensi vuodellekin lähes 900 miljoonan euron tulosta. Sekin tekisi B-osakkeen P/E-luvuksi ainostaan 5,1.

Odotan kuluvalta tilikaudelta hyvää osinkopolitiikan mukaista 0,40-0,50 euron osinkoa osakkeelta. Takana on kaksi kuivaa kautta.


 

Karo Hämäläinen: Lehto (13.12.2020 @1,17€)
Sijoituskirjailija (Laatuguru, Sijoita kuin guruArvoguruPikkuguru), toimittaja, Parnasson tuottaja
Twitter: @KaroHamalainen

Jatkan samalla tiellä ja valitsen myös vuoden 2021 paperiksi potentiaalisen käänneyhtiön. Siihen sisältyy sama riski kuin viime vuoden valintaani Nokiaan: käänne ei tapahtune vielä luvuissa, mutta tapahtuisiko se jo sijoittajien odotuksissa? 

Käänneyhtiökandidaattiin päädyin, vaikka pallottelin mielessäni muutamaa muutakin vaihtoehtoa. Etsisikö potentiaalista yritysostokohdetta, josta voitaisiin maksaa kova preemio? Finanssitoimialalle voi povailla järjestelyjä (Evli, eQ, Oma Säästöpankki...). Tai myisivätkö Ingmanit Etteplanin? Hasardilappuja (Finnair, Stockmann) en edes harkinnut, vaikka sellaisen valitseminen voisi olla fiksua kisassa, jossa ei ole downside-riskiä. Entä suuryhtiöistä Uniperia integroiva Fortum tai osinkopatojen aukaisemista odottava Nordea?

Valitsin kuitenkin kohteen, jolla on helpompi joutua naurunalaiseksi: Lehto. Päädyin Lehtoon siksi, että hankin sitä omaan salkkuuni merkintäoikeusannissa. Merkkarianneissa kurssi tapaa painua, koska osa sijoittajista ei halua käyttää tai ei pysty käyttämään merkintäoikeuksiaan. Usein osakeanti myös ratkaisee yhtiön huolia ja antaa johdolle rauhan keskittyä liiketoimintaan sen sijaan, että yöunet menisivät rahojen riittävyydestä huolehtimiseen.

Lehdon viime vuosien track on surkeaa katseltavaa, mutta ei katsota menneisyyteen. Jos ajatellaan, että Lehto tekisi 500 miljoonan euron liikevaihdon (viime vuonna 668 miljoonaa euroa) ja saavuttaisi viiden prosentin liikevoittotason (vuonna 2018 ennen ongelmia 5,2 %), rahoituskulujen ja normaalin yhteisöveron jälkeen nettotulosta kertyisi 15 - 20 miljoonan euron luokkaa ja osakekohtaista tulosta 15 - 20 senttiä. 

Lehto on korkean riskin kohde jo syklisen toimialansa vuoksi. Pidän kuitenkin Lehdon itsensä kovasti markkinoimasta modulaarisesta tuotannosta, vaikkei se käytännössä tarkoittaisikaan järin suurta eroa muihin suuriin raksafirmoihin verrattuna. Se myös antaa vipua nousevassa markkinassa (ja toiseen suuntaan laskevassa markkinassa).

Vaan eipä ole mitään takeita sille, että Lehdon liiketoiminta erityisesti kukoistaisi vuonna 2021 tai että sijoittajat laajamittaisesti muuttaisivat käsitystään yhtiöstä. Olen itse mukana pienellä panoksella.

*** Karon kommentti Lehdon vuoteen 2021:

Vuoden 2021 osakevalintani tuskin olisi voinut mennä pahemmin pieleen. Siinä missä melkein mikä tahansa muu osake on noussut kaksinumeroisen prosenttiluvun, Lehdon kurssi on laskenut. Eikä vain laskenut vaan romahtanut.

Osakevalintani onkin malliesimerkki siitä, mitä voi tapahtua - ja usein tapahtuu -, kun yrittää jahdata mahdollisimman paljon nousevaa osaketta. Keskimäärin supernousijan metsästäminen ei liene kannattavaa verrattuna siihen, että rahansa pitäisi indeksissä, mutta indeksillä ei voiteta "vuoden nousija" -kisoja!

Lehdon tapaus ehkä opetti myös sen, että rämpijäfirmaan kannattaa tarttua vasta sen jälkeen, kun toimitusjohtaja on monotettu ja tilalle tullut uusi pomo on puhdistanut pöydän ja taseen.


 

Pasi Havia: Qt Group (16.12.2020 @52,20€)
HCP Focus ja HCP Quant -erikoissijoitusrahastojen salkunhoitaja
Twitter: @PasiHavia

Vuoden 2021 voittajaosakevalintaan otan vaikutteita erinomaisesti tuottaneesta HCP Focus-rahastosta, jonka salkunhoitajana toimin. Valittavan yhtiön tulee hyötyä yhdestä tai useammasta globaalista megatrendistä ja sillä tulee olla jokin tärkeä strateginen etu kilpailijoihin nähden.

Ravistelen siivilää. Läpi tipahtelee muun muassa sellaisia yhtiöitä kuin Kone (kaupungistumisen ja teknologisen murroksen megatrendi) ja Neste (puhtaampi energia). Päädyn valinnassani Qt Groupiin. Qt (lausutaan cute, ”söpö”) on itselleni näistä myös kaikkein tutuin.

Ensimmäinen kosketukseni tähän söpöläiseen tapahtui kymmenisen vuotta sitten työskennellessäni Nokialla. Käytin Qt/QML kehitysympäristöä Nokian Linux pohjaisessa MeeGo tuotekehityksessä, sekä Symbianin päällä S60 ympäristössä. Varsinkin Symbian C++ ympäristöstä tulevalle tuottavuusloikka Qt:n oli tajunnan räjäyttävä! Qt:lla ohjelmointi oli hauskaa, nopeaa ja helppoa, mitä ei voinut sanoa Symbian C++:sta.

Sen lisäksi että Qt-ympäristö itsessään on kehittäjälle miellyttävä, on sillä yksi perustavaa laatua oleva etu. Sama Qt:lla kirjoitettu ohjelma on käännöksen jälkeen ajettavissa useilla eri alustoilla. Esimerkiksi Qt:lla kirjoitettu PC ohjelmisto on helposti julkaistavissa niin Windowsille, Linuxille kuin Macille. Enää ei tarvinnut kirjoittaa samaa ohjelmaa kolmeen kertaan. Qt on alustariippumaton. Mikä suunnaton säästö kehityskuluissa!

Tänä päivänä Qt tukee useita hyvin erilaisia ympäristöjä, kuten erilaiset MCU ympäristöt (esim. autoissa käytettävät ohjelmistot), mobiilikäyttöjärjestelmät (Android, iOS) ja PC ympäristöt (Windows, MacOS, Linux). Qt:n motto onkin ”Code once, deploy everywhere”.

Ohjelmistot syövät maailman ja maailma digitalisoituu kiihtyvää tahtia. Ohjelmistoja on yhä enemmän siellä, missä niihin ei aiemmin törmännyt. Modernissa ovikellossa on videokamera ja kello tietää stressitasomme. Qt on mahdollistamassa tätä ohjelmistovallankumousta kehittäjiä miellyttävällä ja helpottavalla tavalla.

Pääosa Qt:n liikevaihdosta tulee sen lisenssimyynnistä ja konsultoinnista. Kaupallinen käyttö vaatii maksullisen lisenssin per ohjelmistokehittäjä. Sulautetuissa järjestelmissä lisenssitulot ovat jakelulisenssillä volyymipohjaiset.

Kun jokin laaja monialustainen projekti on kerran toteutettu Qt:lla, on siitä pois vaihtaminen haasteellista. Tämä tekee kerran Qt:lle siirtyneistä sen pitkäaikaisia käyttäjiä. Ei pelkästään siksi, että Qt ympäristö tuo säästöjä kehityskuluissa ja kehittäjät pitävät siitä, mutta myös monimiljoonaisen koodirivin ohjelmiston uudelleenkirjoittaminen toiselle alustalle olisi aikamoinen uhraus ja kustannussyöppö. Se lukitsee varsin hyvin Qt-ympäristöön.

Halvaksi Qt:n osaketta ei voi haukkua. Nykyisiin arvostuskertoimiin on jo ladattuna sisään aikamoisia kasvuodotuksia. Olemme olleet jo useita vuosia sellaisessa markkinasyklissä, jossa sijoittajat eivät ole antaneet tunnusluvuille kummoistakaan painoarvoa. Kalliit yhtiöt ovat kallistuneet entisestään ja halvat halventuneet. Keskuspankkiboolin virratessa sijoittajat ovat ummistaneet silmänsä fundamenteille. Voittajaosakevalintani sijoitusteesi laskee myös sen varaan, että booli virtaa ensi vuonnakin ja juhlinta jatkuu. Krapulaa siirretään ryypyillä yhä eteenpäin.

Sanovat että laadusta kannattaa maksaa. Niin kait se on tässäkin tapauksessa.

*** Pasin kommentti QT:n vuoteen 2021:

Voittajaosakevalinta ei olisi voinut paremmin osua. Qt Group oli tämän vuoden pörssiraketti. Vajaasta kahdesta sadasta Helsingin pörssiin listatusta yhtiöstä ainoastaan kolmen tuotto oli tänä vuonna Qt:ta parempi.

Olen ottanut osaa Sijoitustiedon voittajaosakearvailuun viitenä vuotena ja voittanut kolmesti – joka toinen vuosi. Hattutempun ja tämänvuotisen murskavoiton myötä jään kilpailusta eläkkeelle. On aika antaa tilaa uusille guruehdokkaille. Laskeskelin, että viiden vuoden poimintojeni tuotto on ollut 438% eli vuosituottona 40%. Ei huonosti! Jatkossa osakepoiminnoistani pääsee nauttimaan omistamalla hoitamiani HCP Quant ja HCP Focus rahastoja.

Kirjoitin vuosi sitten Qt:n valinnasta seuraavasti: ”Halvaksi Qt:n osaketta ei voi haukkua. Nykyisiin arvostuskertoimiin on jo ladattuna sisään aikamoisia kasvuodotuksia. Olemme olleet jo useita vuosia sellaisessa markkinasyklissä, jossa sijoittajat eivät ole antaneet tunnusluvuille kummoistakaan painoarvoa. Kalliit yhtiöt ovat kallistuneet entisestään ja halvat halventuneet. Keskuspankkiboolin virratessa sijoittajat ovat ummistaneet silmänsä fundamenteille. Voittajaosakevalintani sijoitusteesi laskee myös sen varaan, että booli virtaa ensi vuonnakin ja juhlinta jatkuu. Krapulaa siirretään ryypyillä yhä eteenpäin.”

Tämä teesi kantoi lähes koko sijoitusvuoden 2021. Booli on virrannut ja murheita siirretty ratkottavaksi tulevaisuuteen, mikä on kannatellut Qt:n kaltaisia varsin kalliiksi hinnoiteltuja yhtiöitä. Kolmenumeroista P/E lukua ei voi sanoa erityisen halvaksi. Toki Qt:n liiketoiminta on kehittynyt tasaisen tappavaan tahtiin, mikä on perusedellytys, jotta tällaisia kertoimia on ylipäätään syytä maksella.

Mutta nyt olemme siirtyneet hieman erilaiseen markkinaan, mikä on näkynyt myös viime aikoina teknologiaosakkeissa. Takana on pitkään jatkunut nollakorkoympäristö ja nyt olemme siirtymässä nousevien korkojen maailmaan. Siinä ympäristössä Qt:n kaltaiset yhtiöt ovat paineessa ja siksi ensi vuodelle Qt tuskin on se seuraava ”voittajaosake”. Sen sijaan sijoittajien olisi hyvä tähyillä kohti tylsempiä toimialoja.


 

Aki Pyysing: Citycon (21.12.2020 @7,72€)
Sijoitustiedon perustajaosakas ja kolumnisti
Twitter: @AkiPyysing

Citycon: Koronan tyhjentämiä kauppakeskuksia ja epävarmoja gryndituottoja

Keski-ikäinen mies lähtee peliin puolustuksen kautta myös vuonna 2021. Fundamenttisijoittaja lähtee tunnusluvuista, joita hinnalla @7,72 ovat mm. Cityconin omien näkymien keskiarvolla P/E 2020 11,5, P/EPRA NAV 9/2020 0,68 ja osinkotuottoennuste 2021 6,5%. Nollakorko-olosuhteisiin lähellä kymmentä olevat P/E:t ovat kestämättömän alhaisia ja yli viiden olevat osinkotuotot ”liian” korkeita. Kun omaisuus vielä arvostetaan reilusti alle ”käypien” arvojen, on kyseessä fundajätkän silmin aliarvostettu osake.

Tässä vaiheessa pitäisi aina pohdiskella, onko hyppäämässä arvoansaan. Eli korjaantuvatko tunnusluvut korkotasoon suhteutetulle järkevälle tasolle tuloksen ja omaisuuden arvon laskun vai hinnan nousun kautta?

Suurin osa Cityconin kauppakeskuksista ovat yhtiön itsensä mukaan ja karttaankin katsomalla ”suoraan yhteydessä keskeisimpiin liikenteen solmukohtiin ja sijaitsevat keskeisimmissä kaupungeissa, joissa kaupungistuminen on voimakasta”.

Korona luonnollisesti iski kauppakeskuksiinkin, mutta oletan lockdownien olevan hyvällä tsägällä ja ihan realistisena skenaarionakin ensi syksynä jo menneen talven lumia. Koronarokotteiden toimivuuden laumatasolla todentuminen on toki vielä tulevaisuuden asia, mutta Mauno Koivisto sanoi, että yleisesti elämässä on viisasta olettaa kaiken menevän hyvin. Vähintään uskon rokotekattavuuden Pohjoismaissa nousevan riittävän korkealle tasolle.

Osa Cityconin vuokralaisista menee kyllä ennen ensi syksyä nurin, mutta historiallisesti yhtiö on pitänyt kauppakeskuksena täynnä jopa hämmästyttävän hyvin. Strateginen nojautuminen ”välttämättömyyshyödykkeitä- ja palveluita tarjoaviin vuokralaisiin” on nähdäkseni fiksumpaa tai ainakin turvallisempaa kuin pelkkiin nettikaupan puristuksessa oleviin muotikioskeihin.

Voi olla, että kauppakeskuksen yläkerrassa asumisesta hyvin tyytyväisenä nauttivana näen liikaakin potentiaalia Cityconin 500.000 neliömetrin mahdollisissa lisärakennusoikeuksissa kauppakeskustensa ympärille. Ja ydinkeskustassa asumista kovasti arvostavana näen kaupungistumisen jatkumisen liian optimistisena.

Mutta kun Cityconin luottojen keskikorko on 2,40%, kiinteistöt arvostettu tuottovaateella 5,6% ja omavaraisuusaste 46,9% näen tässä hyvin hoidetulla kiinteistösijoitusyhtiöllä terveen taseen valmiiksi viritettynä koronapelon jälkeen tulevaan patoutuneiden sosiaalisen kanssakäymisen ja kulutustarpeidenkin purkaantumiseen.

Itselläni on osaketta ihan hyvät, joskin vaihtelevat määrät.   

*** Akin kommentti Cityconin vuoteen 2021:

Cityconin liiketoiminta pärjäsi olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin. Pörssikurssi taas kehittyi lähinnä kaakon suuntaan. Joten ostelin lappua pitkin vuotta, ja se on tällä hetkellä raskain sijoitukseni.

Aki kirjoitti Cityconista laajemmin tuoreessa kolumnissaan.


 

Jarkko "Random Walker" Aho: TietoEVRY (21.12.2020 @25,88€)
Sijoitustiedon kolumnisti, sijoituskirjailija (Laatuguru, Arvoguru, Pikkuguru), sijoitusvalmentaja (ROI)

Tämän kerran osakevalintani tein lopulta vain muutaman varteenotettavan vaihtoehdon joukosta. En halunnut valita uudestaan aiemmilta vuosilta tuttuja yhtiöitä, eikä kovin moni osake ole omissa papereissani juuri nyt ostohinnoissa. Tämän tyyppiseen vuoden kestävään vedonlyöntiin voisi tietysti poimia minkä tahansa hype-osakkeen, arvostuksesta välittämättä, ja toivoa parasta. Haluan kuitenkin pitää kiinni sijoitusperiaatteistani (edes jollakin tarkkuudella), vaikka kyse on vain leikkimielisestä kilpailusta.

Tästä näkökulmasta tarkasteltuna valintani kohdistuu it-palveluyhtiö TietoEVRY:yn. Olen seurannut yhtiötä pitkään ja olin 2010-luvun alussa melkein jo sijoittamassa siihen (tai silloiseen Tietoon). En lopulta kuitenkaan vakuuttunut yhtiön laadusta. Sen jälkeen suurin mielenkiintoni yhtiötä kohtaan luonnollisesti katosi. Viimeiset viisi vuotta osakekurssi on junnannut käytännössä paikallaan, vaikka yhtiössä on tapahtunut paljon mielenkiintoista (mm. EVRY-fuusio viime vuonna). Olenkin alkanut seurata yhtiötä taas hieman tarkemmalla silmällä, ja käsitykseni yhtiöstä on muuttunut aiempaa positiivisemmaksi.

TietoEVRY:ssä yhdistyy tällä hetkellä kohtuullisen matala arvostus ja digitalisaatioon liittyvä kasvupotentiaali. Päälle tulevat vielä fuusiosynergiat, joiden toteutumiseen markkina ei näytä ihan täysimääräisesti uskovan. Tähän mennessä integraatio on edennyt suunnitellusti, joten olen luottavainen. Pidän myös yhtiön tavasta kommunikoida. Suunnitelmat esitetään selkeästi ja yksityiskohtaisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii tässä kuussa järjestetty pääomamarkkinapäivä.  

Nyky-ympäristö tarjoaa TietoEVRY:n palveluille otollisen kasvualustan. Viimeistään korona on pakottanut joka ikisen yrityksen ryhdistäytymään digitalisaatiohankkeidensa kanssa. Yhtiö hakee kasvua erityisesti datasta ja analytiikasta, ohjelmistoista ja automaatiosta sekä julkisen sektorin pilvipalveluista. Kasvutavoitteiden saavuttamista tuetaan yritysostoilla.

TietoEVRY:llä on vahva asema Suomen, Ruotsin ja Norjan markkinoilla. Paikallinen läsnäolo lähellä asiakkaita ja riittävän suuri mittakaava ovat mielestäni hyvä yhdistelmä ja pidänkin yhtiötä menneiden vuosien mainettaan parempana. Iso kokoluokka tuo luonnollisesti mukanaan omat ongelmansa, eikä TietoEVRY:ä voi suoraan verrata pienempiin ja ketterämpiin it-konsultteihin, joita Suomessakin on useita.

Entäpä yhtiön luvut? Viime vuonna Tiedon ja EVRY:n yhteenlaskettu liikevaihto oli vajaa 3 miljardia ja oikaistu liikevoitto noin 340 miljoonaa euroa. Yhtiö tavoittelee fuusiolla 100 miljoonan euron kulusynergioita ja pidän tavoitetta jo nähdyn kehityksen perusteella varsin realistisena. Varovaisuus on kuitenkin hyvästä, joten oletetaan yhtiön normaaliksi (integraation jälkeiseksi) liikevoitoksi pyöreästi 400 miljoonaa euroa. Jos korkokulut säilyvät nykytasolla, nettotulokseksi saadaan 300 miljoonaa euroa (korkokulujen ja verojen jälkeen) eli 2,53 euroa per osake. Analyytikoiden konsensus odottaa ensi vuodelle 2,38 euroa ja seuraavalle vuodelle 2,58 euroa.

Entä arvostus? Parin viime kuukauden aikana osake on saanut taakseen hyvän momentumin ja kurssi on noussut lokakuun lopun 21 eurosta jo 26 euroon. P/E-luku on näin ollen 10-11 haarukassa (riippuen mitä osakekohtaista tulosta halutaan käyttää). Nousujohteisesta kurssitrendistä huolimatta arvostus vaikuttaa edelleen maltilliselta, sillä historiallisesti markkinat ovat hinnoitelleet osakkeen P/E:llä 16 (2015-2019 keskimäärin). TietoEVRY:n nykyrakenteella osakkeelle tuskin tullaan hyväksymään ihan näin korkeaa tulosperusteista arvostusta, mutta nousuvara on silti ilmeinen. Jos edellä hahmottelemani tuloskehitys toteutuu ja markkinat alkavat hinnoitella osaketta esimerkiksi P/E:llä 14, kurssin tulisi olla 35 euron tuntumassa. Optimistisessa skenaariossa, jossa digihype tarttuu myös TietoEVRY:yn, arvostuksen kohoaminen historiallista korkeammaksi on tietysti mahdollista. Tässä tapauksessa osakekurssilla on edellytykset nousta jopa yli 40 euroon.  

Jää nähtäväksi jatkuuko osakkeen hyvä momentum ja arvostuksen keskiarvoistuminen vielä ensi vuonna. Joka tapauksessa moni tekijä on nyt yhtiön kohdalla oikeassa asennossa, joten jään luottavaisin mielen odottamaan mitä tuleman pitää.

*** Jarkko kommentoi TietoEVRY:n vuotta 2021:

TietoEVRY:n kokonaistuotto oli tarkastelujaksolla (21.12.2020 – 20.12.2021) vain 4,8 prosenttia jakautuen 5,1 prosentin osinkotuottoon ja -0,3 prosentin kurssimuutokseen. Helsingin pörssin yleisindeksi (OMXHGI) tuotti samaan aikaan jopa 21,0 prosenttia.

Valintani perustui pääasiassa osakkeen matalaan arvostukseen ja toimialan hyviin kasvunäkymiin. Vuosi sitten osakkeen taustalla vaikutti olevan myös vahva momentum, jonka jatkumiseen uskoin. Sijoitusteesini ei kuitenkaan toteutunut. Parhaimmillaankin kurssi kävi syyskuussa vain vähän päälle 30 eurossa. Tässä vaiheessa olin kuitenkin vielä paremmin indeksin kannoilla.   

Koska osakekurssi on palannut lähtöpisteeseen (vähän alle 26 euroon), mutta yhtiön tulosennuste on noussut, osakkeen aliarvostus on nyt vuoden takaista suurempi. Seuraavaan vuoteen katsova P/E-luku on enää 10, kun se vuosi sitten oli 11. Ero on toki pieni, eikä sillä ole käytännön merkitystä. Joka tapauksessa on ihan mielenkiintoista, että arvostus ja liiketoiminnan kehitys ovat kulkeneet vuoden aikana eri suuntiin.     

TietoEVRY julkisti lokakuussa uuden strategian, joka vastaa mielestäni hyvin pilviteknologioihin liittyvään toimialamurrokseen. Strategian ytimessä on hajautettu liiketoimintamalli, jossa liiketoimintaa harjoitetaan kuuden erikoistuneen ja itsenäisen yksikön kautta. Yhtiö on ollut aika jäykkä ja uusi malli tuonee parannusta tähän. Jokainen yksikkö on kuitenkin edelleen sen verran suuri, että myös mittakaavaetujen pitäisi jossain määrin säilyä. Uudessa mallissa yhdistyvät mielestäni hyvin mittakaavaetu ja ketteryys.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, 2022 on TietoEVRY:n vuosi. Aiemmat kisavalintani ovat nimittäin yhtä lukuun ottamatta tuottaneet paljon paremmin kilpailun jälkeisenä vuonna. Olen siis poiminut ihan hyviä osakkeita, mutta vuoden liian aikaisin. Olisikohan tästä syytä ottaa opiksi, kun mietin ensi vuoden valintaa? 


 

Acumen: Avidly (22.12.2020 @3,36€)
Yksityissijoittaja/Treideri
Twitter: @AcumenFutures

Kisaan lähden mukaan potentiaalisella käänneyhtiöllä. En siis etsi sitä timanttisinta tasetta tai parhaita tunnuslukuja juuri tällä hetkellä omaavaa yhtiötä. Vaan sitä, jolla on hyvät edellytykset parantaa systemaattisesti juoksuaan ja tarjota houkuttelevat todennäköisyydet myönteiseen kehitykseen/lopputulemaan mikä näkyisi sitten kurssinousuna:

"The issue is not which horse in the race is the most likely winner, but which horse or horses are offering odds that exceed their actual chances of victory. You are looking for the best bet, not whether you like a horse."

Yhtiövalinta kohdistuu Avidlyyn. Markkinointiyhtiöön (martech), jolla on takanaan vaiherikas vuosi 2020 anteineen. Yhtiö sai vuodenvaihteessa uuden Piilaakso-taustaisen toimitusjohtajan suomalaisesta menestystarinasta Ideanista. Kuluva vuosi on yhtiöltä pitkälti mennyt perustusten vahvistamiseen ja koronapandemian kanssa selviämiseen. Yhtiö kuitenkin pystyi jo vuoden alkupuoliskolla haastavissa olosuhteissa ylittämään reilusti yhtiötä ainoana seuraavan Inderesin ennusteet: Liikevaihto 13 M € vs. 9.9 M € ennuste. Käyttökate 0.5 M € vs. 0.1 M €. Terveillä kassavirroilla.

Avidly toi julki uuden strategiansa joulukuussa. Heidän kattavampi tiedotustilaisuus tulee heti vuodenvaihteen jälkeen 13 tammikuuta, missä strategiaa avataan enemmän. Toimitusjohtaja Maulahan on maailmalla tunnettu designjohtamisen (palvelumuotoilun) ammattilainen. Uusi strategia antanee pitkälti suuntaa miten Avidly itsensä asemoi ja miten heidän palvelunsa muotoillaan lisäarvon tuottamiseksi sekä asiakkaille että osakkeenomistajille. Digitalisaation ja datalla johdetun markkinoinnin voimakas kasvu on se taustavoima mikä myös tarjoaa Avidlylle myötätuulta. Avidlyhän on jo nyt maailman suurin Hubspot partneri. Viimeaikoina nopeinta kasvua on tullut etenkin saksaa puhuvista (DACH) maista.

Lisäksi, tilastojen valossa sisäpiirin voimakas panostus usein tuottaa ylituottoja. Avidlyn annissa sekä toimitusjohtaja että yhtiön talousjohtaja ostivat omalla rahalla yhtiöstä yhteensä n. 5 prosentin siivun. Omistusosuus tuonee yhtenevät intressit omistaja-arvon kasvattamiseen muiden sijoittajien kanssa. Qt Group hyvä käytännön esimerkki/indikaatio vastaavasta.

Tilastojen valossa käänneyhtiöihin sijoittamisessa onnistuminen on haastavaa. Positiivinen kurssikehitys ei kuitenkaan vaadi yhtiöltä ihmeitä, siihen riittää säädylliseen tuloskuntoon pääsy. Avidly teki lisäksi järkevän päätöksen uudessa strategiassaan ja he palasivat (kevennettyyn) kvartaaliraportointiin mikä tarjoaa sijoittajille lisää tarkistuspisteitä miten käänne etenee. Korostan kuitenkin, että käänneyhtiöihin ei kannata lähteä surutta mukaan, ellei vatsahapot kestä vuoristorataa.

*** Acumenin kommentit Avidlyn vuoteen 2021:

”Kisaan lähden mukaan potentiaalisella käänneyhtiöllä. En siis etsi sitä timanttisinta tasetta tai parhaita tunnuslukuja juuri tällä hetkellä omaavaa yhtiötä. Vaan sitä, jolla on hyvät edellytykset parantaa systemaattisesti juoksuaan ja tarjota houkuttelevat todennäköisyydet myönteiseen kehitykseen/lopputulemaan mikä näkyisi sitten kurssinousuna.”

Kuten viime vuonna mainitsinkin niin valintani kohdistui käänneyhtiöön. Kasvu ja tuloskäänne aktualisoitukin piirustusten mukaan.

Avidlyn käänne alkoi isommin näkyä Q2-tuloksen yhteydessä. Inderes ennusti liikevaihdon kasvuksi 9,8 % vs toteutuma 30.1 %. Samassa yhteydessä yhtiö antoi myös liikevaihdon suhteen positiivisen varoituksen. 28-30 M € vs. edellisvuoden 25 M €.

Maulan tullessa yhtiön ruoriin hän kommentoi haastattelussa tuovansa Piilakson vuosiltaan mukanaan ketteryyttä yhtiön toimintaan. Se onkin selvästi näkynyt. Tässä on myöskin ollut luottamusta kasvattavana teemana, että kaikki mikä luvataan, toimitetaan ja useimmiten vielä ylikin. Luonnollisesti johtokaksikon omistus yhtiöstä (noin 5 %) on yhtenä varmenteena sille, että hommat tehdään jatkossakin pieteetillä.

Yhtiö treidaa kirjoitushetkellä ensi vuoden ennusteilla P/E:llä 12.25. Muodonmuutos käänneyhtiöstä kannattavan kasvun yhtiöksi on toteutunut ja jatkan tyytyväisenä osakkeenomistajana myös ensi vuoteen.


Keskustele, spekuloi: Tulevan vuoden ennustukset

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Kolumnit

OmaSp:n pitäisi vaihtaa hallituksensakin

Aki Pyysing
23.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Talenom Seurantalistalle: Tilittää voittoja, vaan ei kassavirtaa

Almanakka
21.6.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Karo grillasi Aki Pyysingiä: Satasen seteleitä viidelläkympillä?

Sijoitustieto
20.6.2024
east Lue lisää