98
forum
|

Meuro

-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561

Oletin löytäväni tekoäly-aiheesta jo ketjun, koska asia on ollut niin pinnalla.
Tästä saa luultavasti järkevää keskusteluakin aikaiseksi, niin varmasti ansaitsee oman ketjunsa.

Luin juuri arvostelua kirjasta The Age of AI' by Henry A. Kissinger, Eric Schmidt, and Daniel Huttenlocher ja artikkelista löytyy pohdittavia pointteja.

Asetelma Kiina vs Jenkit tekoälyn kehittämisessä ja soveltamisessa on erityisen mielenkiintoinen, koska se voi vaikuttaa voimatasapainoon merkittävästi.
Lännessä kun pyritään asettamaan rajoja ja sääntöjä tekoälyn käytölle, niin Kiinaa näyttää vähemmän rajoittavan esim. eettinen pohdinta yms.

Ajaudutaanko lännessäkin Kiinan mallin suuntaan jos tekoälyvarustelussa halutaan pärjätä Kiinan kanssa?


https://www.commentary.org/articles/arthur-herman/age-of-ai-kissinger-schmidt-huttenlocher/

"The U.S. has been the center of AI research going back to the 1950s. The danger is that we are losing that leadership to a country that has no compunctions about the dark side of ML and AI. 

President Xi Jinping has set aside $150 billion to make China the first AI-driven nation, which includes building a massive police-surveillance apparatus powered by Big Data and artificial intelligence. Trains in China now require national IDs to buy tickets, which allows the government to block human-rights activists or anti-corruption journalists from traveling. In Xinjiang Province, home of China’s oppressed Uyghur Muslim minority, the government uses AI-sifted Big Data and facial recognition to scrutinize anyone entering a mosque or even a shopping mall, thanks to the thousands of checkpoints requiring a national ID check-in."

0
0
29.1.2023 - 20:06

hasselhoffi

+23
Liittynyt:
9.5.2022
Viestejä:
24

Tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe, joka tuli itselle vastaan Hawkingin kirjassa. Enemmän tulee mieleen negatiivisia ajatuksia tekoälystä, koska uskon että ihminen on juuri niin tyhmä että mahdollisesti keksii ja rakentaa itse sen ainoan asian joka voi syrjäyttää meidät pois ravintoketjun huipulta. Erityisesti maat jossa resursseja ja tietoa on tarpeeksi, mutta ovat diktaattorin alaisuudessa, ovat aika pelottava ajatus siitä mitä mahdetaan kehitellä. Esim. Kiinahan on ihan järkyttävä maa. Jos siihen joskus tullaan, että kyseinen maa on oikeasti maailman mahtavin maa, niin kusessa ollaan. Ilman jenkkejä Taiwan ja ties ketkä muut olis jo Kiinan lipun alla.

Pessimistinä toivon että tekoälyn kehitys jostain syystä x hidastuisi pahasti ja pääsen jo mullan alle ennen kuin maailma muuttuu liikaa. Tai voihan olla että ihmiset yllättää mut positiivisesti. 

0
0
29.1.2023 - 21:03

TL

+1263
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
997
hasselhoffi kirjoitti:

Uskon että ihminen on juuri niin tyhmä että mahdollisesti keksii ja rakentaa itse sen ainoan asian joka voi syrjäyttää meidät pois ravintoketjun huipulta. Erityisesti maat jossa resursseja ja tietoa on tarpeeksi, mutta ovat diktaattorin alaisuudessa, ovat aika pelottava ajatus siitä mitä mahdetaan kehitellä. Esim. Kiinahan on ihan järkyttävä maa.

Minusta jopa toiveita herättävä skenaario ottaen huomioon miten dorkasti ihminen siellä ravintoketjun huipulla on käyttäytynyt ja käyttäytyy. Kiinasta ja muista diktatuureista samaa mieltä.

0
0
29.1.2023 - 21:10

mskomu

+1394
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
686

En ole ikinä uskonut puheisiin, että tekoäly yhtäkkiä hyppäisi olemaan. Toinen tekoälystä puhuttaessa oleva outous, on tietoisuus ja pelko siitä, että kun AI saavuttaa tietoisuuden, niin se on seuraavana päivänä älyllisesti sillä tasolla, että voi alkaa vaikka Skynetiksi. En myöskään näe tekoälykehitystä laskentateho-ongelmana, vaan softaongelmana.

Nyt kehittyneimmätkin tekoälyt ovat todella alkeellisia - liekö edes koiran tasolla? Toki ne pystyvät rajatussa ympäristössä suorittamaan ja optimoimaan automatiikkaa ihan absurdille tasolle, tai murskaamaan numeroita. Mutta ollakseen tekoäly, pitäisi pystyä hahmottamaam abstrakteja asioita ja oppia imemään tietoa ympäröivästä maailmasta ilman tarkkaan rajattuja sääntöjä ja tässä asiassa ollaan vielä aika lähtöruudussa.

Ja tosiaan tämä ei ole laskentateho-ongelma. Jos olisi, niin nyt olisi algoritmeja, jotka ovat viisaita, mutta hitaita. Todellisuus on enemmänkin tyhmä, mutta nopea. Eli hyvä algoritmi liian vähäisellä laskentateholla voisi vaikkapa keskustella, mutta sillä voisi mennä vaikka viikko muotoilla vastaus johonkin. Nyt "AI:lla" riittää laskentatehoa keskustelemaan vaikka miljoonan ihmisen kanssa yhtäaikaa, mutta se ei ole keskustelua, vaan hyvin rajatuin lainalaisuuksin avulla sopivien lauseiden etsimistä valtavasta tietopankista, internetistä.

Uskon, että nykytasolta vaikkapa koiran tasoisen algoritmin tekeminen on suunnaton haaste. Uskon myös, että koirasta delfiiniksi on edelleen suunnaton haaste - ja delfiinit on muuten tietoisia, mutta eivät ihmisen mittapuulla erityisen fiksuja. Edelleen delfiinistä ihmisen tasoiseksi ja yli, on suunnaton haaste. Eli luulen, että AI:n etiikkaa ehditään miettiä vielä noissa väleissä ja silloin on jo ehkä vähän osviittaa, että mitä se tarkoittaa.

Vielä yksi ajatus AI:hin liittyen on, että tunteiden määritelmä lienee aika haastava, mutta ne ovat paljon yksinkertaisempia, kuin analyyttinen ajattelukyky. Paljon ihmistä yksinkertsisemmat aivot kykenevät jo kohtuu monimutkaisiin tunteisiin ja yksinkertaisempiin tunteisiin todella yksinkertaiset aivot - yksinkertaisuus on toki suhteellista, mutta kuitenkin. Tämän takia luulen, että on helpompi koodata softa, jolla on tunteet, kuin jolla on kyky analyyttiseen ajatteluun. Luulen edelleen, että AI:lle koodataan jossain vaiheessa tunteet, jotka ohjaavat sen oppimisprosessia.

Disklaimerina en ole mitenkään kovin itsevarma, että olisin juuri missään näistä väitteistä oikeassa, mutta tämän hetken tietojen valossa pidän näitä todennäköisimpinä asioina.

0
0
29.1.2023 - 21:58

hauturi

+3207
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2369
mskomu kirjoitti:

Nyt kehittyneimmätkin tekoälyt ovat todella alkeellisia - liekö edes koiran tasolla?

Jaa, kuulostaa hieman erikoiselta väitteeltä. Toki koira osaa (osin jo käsittämättömän hajuaistinsa takia) paljon asioita, joita tekoäly tuskin koskaan hallitsee, mutta kyllähän tekoälykin nyt hallitsee huomattavan monimutkaisia asioita.

Tai ehkä meillä on vain erilainen määritelmä tekoälylle.

0
0
29.1.2023 - 22:02

hasselhoffi

+23
Liittynyt:
9.5.2022
Viestejä:
24

No muutama asia mitä kannattaa pohtia. Stephen Hawking, kukaan järkevä ihminen ei varmaan kyseenalaista hänen älykkyyttään, oli huolissaan asiasta joten uhka lienee edes jossain määrin todellinen.

Ja mielestäni et ymmärrä isompaa kuvaa tai sitä tekoälyn potentiaalia kehittyä. Tai sitten et vain usko siihen yhtään niin että jaksaisit edes leikkiä ajatuksella. Leikitään silti että se saavuttaa tietoisuuden ja on tosiaan nyt sillä hetkellä jossain tulevaisuudessa maailman tehokkain laskukone(prosessori) maailmassa. Se ei tarvii mitään päivää alkaakseen skynetiksi vaan se on sitä heti. Jos kone on verkossa niin sillä on yhteys kaikkiin koneisiin jotka on myös verkossa ja myös niihin jotka eivät ole suoraan verkossa mutta ovat edes jossain yhteydessä verkossa olevaan koneeseen. F-Securen Hyppösen kirjassa tuo on hyvin kerrottu. Siis miten koneet ovat haavoittuvaisia kunhan löytyy jokin reitti internettiin.

Toki ei se tarkoita että tekoälyn agendalla on heti tuhota ihmiset. Mutta sillä olisi kaikki tieto saatavilla mitä internetistä löytyy ja enemmän. Ja oman koodinsa se voi kopioda viruksen tavoin kaikkialle joten alkuperäisen tekeleen sammutus ei auta enää.

Olen myös melko varma että sinä ja minä ei todellakaan tiedetä mitä kaikkea tekoäly osaa tai ei osaa tänä päivänä. Suljettujen ovien takana voi tapahtua jo ties ja mitä. Yleisesti ottaen tekniikassa tavan kansalle uudet tuotteet on keskitty oikeasti jo 10v sitten, mutta se ottaa aikansa saada ne markkinoille koko maailmalle.

0
0
29.1.2023 - 22:32

mskomu

+1394
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
686

Skynetit ymv. vaatisivat, että AI kykenee oppimaan asioita käytännössä avoimessa ympäristössä. Tällä hetkellä AI ei kykene käytännössä lainkaan moiseen, siksi totesin, että ei olla vielä koiran tasolla tässä.

Suljetussa ympäristössä, kuten vaikka shakissa, AI on täysin ylivertainen, koska AI:n saama informaatio on hyvin säännönmukaista ja rajattua, jonka lisäksi voidaan hyvin helposti määritellä tavoitteet ja että oliko joku siirto tai lopputulos parempi vai huonompi. Tällainen ei vain ole mahdollista rajoittamattomammassa ympäristössä.

Koira kykenee toimimaan rajoittamattomassa ympäristössä, vaikka sen kapasiteetti omaksua tietoa tai "laskentateho" on mitätön verrattuna tietokoneeseen. Uskon, että ensimmäiset kunnolliset tekoälyt tulevat olemaan biologisten älyjen matkimista, joka taas nähdäkseni vaatisi paljon yksityiskohtaisemman ymmärryksen siitä, miten aivot toimivat. Toki on mahdollista, että äly onnistutaan koodaamaan eri tavalla, mutta en henk. koht. usko, että siinä onnistutaan ilman, että ensin olisi päästy aika pitkälle matkimalla aivoja.

En väitä, etteikö tekoäly voisi olla uhka, vaan että uhka-tasoinen tekoäly on vielä hyvin,  hyvin kaukana ja sen tason tekoälystä ehditään oppia paljon, kun ollaan otettu muutamia askelia sitä kohti. Mun nähdäkseni ollaan vielä aika lailla lähtöruudussa.

Edit. Lisätään vielä tietoisuuden saavuttamisesta. Delfiini on tietoinen. Jos laitettaisiin "delfiinin äly" pyörimään todella tehokkaaseen tietokoneeseen. Sanotaan, että sen laskentateho kykenisi vaikkapa miljoonakertaiseen nopeuteen, eli systeemi kykenisi sekunnissa tekemään sen, mitä delfiini miljoonassa. Kuinka kauan menisi, että tämä supertehokas delfiini koodaisi itseään fiksumman algoritmin? Tän takia en pidä juuri tietoisuutta kriittisenä asiana, vaan oppimiskykyä tai analyyttista ajattelua.

0
0
30.1.2023 - 06:23

hasselhoffi

+23
Liittynyt:
9.5.2022
Viestejä:
24

Olet oikeassa että ihmisaivoja ei osata koodata vielä, koska niiden toimintaa ei edes kokonaan ymmärretä. Mutta ehkä meillä on eri näkemys siitä kuinka kaukana se uhkatasoinen tekoäly on. Jos Mooren laki pitää edes melkein paikkansa tulevaisuudessakin, niin meillä on 20 vuoden päästä jo aika hirmuisia tietokoneita olemassa. Sama 20v tutkimusta ihmisaivoista ja koodin kirjoittelua niin saa nähä missä mennään.

Itse ajattelen tietoisuutta käsitteenä johon sisältyy oppimiskyky ja äly ylipäänsä. Tietoisuus itsestä pakostikin vaatii analyyttista ajattelua. Ja olet asian ytimessä, siinä ei menisi kauan kuin superdelfiini tekisi sen. Ja sama rumba jatkuisi vaan kun seuraava superdelfiini koodaisi taas vähän itseään fiksumman..

0
0
30.1.2023 - 07:37

mskomu

+1394
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
686

Näyttää, että ymmärrämme muutamia käsitteitä vähän eri tavalla. Aika yleinen haaste, niin palaan tähän. Määrittelin tässä tietoisuuden sillä tasolla, miten se häilyvästi määritellään eliöille. Eli jos kykenee tunnistamaan oman kuvansa peilistä, niin on tietoinen itsestään. Pieni vähemmistö eläimistä on, mutta lukumääräisesti kuitenkin moni. Tällä määritelmällä tietoisuus ei vaadi kykyä analyyttiseen ajatteluun ja mm. delfiini on tietoinen, vaikkei erityisen viisas verrattuna ihmiseen tai uhkatasoiseen tekoälyyn. Oppimiseen kykenevä tekoäly olisi sitten ihan eri tason ihme ja sellainen kykenisi varmasti kuvatunlaisiin harppauksiin.

Olen myös eri mieltä siitä, mitä ylivertaisella laskentateholla varustettu delfiini saisi aikaan. En näe, että se koodaisi itsestään fiksumpaa algoritmia missään ajassa, koska ei taida ylipäänsä kyetä oppimaan koodausta. Toki delfiinin tasosta voisi kehittyä vaikka minne, mutta se vaatisi nähdäkseni niin fiksua algoritmia (sama kuin yllä), että se osaa kehittää itseään fundamentilla tasolla, johon ymmärtääkseni ei vielä pystytä.

20v aivotutkimusta voi tuoda läpimurtoja tekoälyn kehittymiseen, sitä en epäile. Mooren laki koskee laskentatehoa, ja en tosiaan pidä sitä rajoittavana tekijänä.

Edit. Lisätään vielä jälkikäteen, että en siis usko AI:n putkahtavan mistään yhtäkkiä tai lyhyellä varoajalla. Uskon, että kehitys tulee muistuttamaan enemmän vaikkapa Boston Dynamicsia, eli he ovat tehneet todella hienoja robotteja, jotka osaavat kahdella jalalla juosta, hyppiä voltteja, kiivetä esteiden yli, nostaa esineitä ja korjata tasapainon, jos joku tönäisee. Mutta nämähän eivät tulleet mitenkään yhtäkkiä, vaan monta vuotta saatiin seurata, kun sieltä tuli erilaisia protoja, jotka olivat toki jo silloin todella edistyneitä, niin nykytasoon tai minkään biologisen olennon liikkumiskykyyn verrattuna todella alkeellisia. En usko, että tekoälykehitys on tässä mielessä erilaista, vaan uskon, että ensin alkaa tulemaan hyvin alkeellisia ja sitten aina seuraava sukupolvi on hieman viisaampi, mutta niissä saattaa mennä vuosia välissä. Kun ollaan jossain vaikka kolmannen sukupolven kohdalla menossa, niin ehkä sitten ymmärretään niitä niin paljon paremmin, että erilaiset Skynet-keskustelut ovat hedelmällisempiä.

Että AI olisi niin fiksu, että kykenisi itsenäisesti tekemään uuden sukupolven itsestään, niin nähdäkseni se vaatii jotain kymmennen tai sadannen polven ihmiskehitteistä AI:ta, eli ei tule ihan puskista. Lisäksi näkisin, että ollaan vielä menossa ensimmäisessä generaatiossa tai ehkä sitäkään ei ole oikein vielä tehty. Mun mielestä vaikkapa ChatGPT ei ole tekoäly. Se on todella edistyksellinen, mullistava, hyödyllinen ja olin äimän käkenä, kun sen näin, mutta kaikesta tästä huolimatta se on mielestäni todella hieno hakukone, eikä tekoäly. Tämä käy ilmi vaikkapa siitä, miten helposti sen saa "puhuttua pussiin", koska sillä ei ole minkäänlaista ymmärrystä siitä, mitä se sanoo tai mistä puhutaan. Se on todella hienostunut systeemi poimimaan saadusta syötteestä avainsanoja ja tekemään hakuja niiden sanojen perusteella. Mielestäni tämä ei ole älyä ja siksi en pidä sitä tekoälynä, vaan automaationa.

0
0
30.1.2023 - 10:41

hasselhoffi

+23
Liittynyt:
9.5.2022
Viestejä:
24

No joo en minäkään nyt ajattele että delfiinin aivoilla olisi kykyä koodata mitään fiksua(tai mitään), sikäli oli aika huonosti kirjoitettu minulta. Lähinnä pointti oli että kun tarpeeksi monimutkianen ja enemmän ihmisaivoja vastaava tekoäly joskus saadaan aikaiseksi, niin sillä on paljon vähemmän rajoitteita kehittyä kuin ihmisellä. Kuten myös totesit.

Chatgpt:tä tuskin voi kutsua vielä tekoälyksi, mutta on se jo ällistyttävän hyvä hakukone tai automaatio. Osaa yhdistellä asioita ja ei lainaa suoraan vastauksia muiden teksteistä eli osaa tuottaa omaa sisältöä. Mutta varsinaista älyähän tuo ei vielä osoita.

https://bigthink.com/the-future/chatgpt-microbiology-quiz-aced/ - 5. kysymys on kyllä aika hyvä suoritus jo. Opettajilla tiedossa päänvaivaa kun nykyään niin paljon voi suorittaa etänä...

Olen samaa mieltä että aikaa menee vielä melko paljon ennen kuin mahdollinen uhka on todellinen ja se ei tule puskista. Pelkään vain että ihmiset eivät suhtaudu silloinkaan tarpeeksi vakavasti siihen tai heitä ajaa sellainen kunnianhimo tai ahneus että ajaa varoitusten ohi.

0
0
30.1.2023 - 11:17

segesege

+114
Liittynyt:
26.3.2020
Viestejä:
114

En silti ymmärrä, miten koiran ympäristö olisi (periaatteen tasolla) jotenkin erityisen rajoittamaton robottiin verrattuna.

Koiralla on tietty kyky fyysiseen liikkeeseen, sekä hahmon-, äänen ja hajuntunnistukseen. Sen lisäksi siinä on sisäänrakennettu motivaatiomekanismi (tai oikeastaan kaksi: ruoan ja suvunjatkamisen tarpeet ja tylsinä hetkinä mahdollisimman paljon rapsutuksia), joka aika pitkälti määrittävät mitä se päättää tehdä. Ihan hyvin voisimme luoda kehittyneen siivousrobotin, jonka saisi koulutettua kuljeskelemaan vierellämme lenkillä jos meillä (tai muuten ympäröivällä maailmalla) olisi tapa palkita sitä halutunkaltaisesta käytöksestä. Sitten jos unohtaisimme sulkea ulko-oven, se saattaisi vahingossa karata ja sopeutua parhaan kykynsä mukaan johonkin muuhun ympäristöön. On ainoastaan yksityiskohtien hiomisesta kiinni, miten lähelle koiraa nykytekniikalla päästään ja milloin, mutta tuo suljettu/rajoittamaton ympäristö -jaottelu ei ole minusta niin olennainen, koska käytännössä jokainen ympäristö on tavalla tai toisella rajoitettu. Jos emme opettaisi tietokonetta pelaamaan shakkia digitaalisessa ympäristössä vaan ns fyysisillä nappuloilla jonkinlaisten robottikäsien avulla ja antaisimmekin sille shakissa voittamisen sijasta tehtäväksi ansaita mahdollisimman paljon rahaa jossain puistossa ns shakki-"hustlerina" ja antaisimme sille kyvyn viihdyttää eteen istuvaa pelaajaa hakemalla jotain small talkia/banteria tietokannasta, ympäristö olisi edelleen hyvin suljettu. Mutta missä vaiheessa se sitten muuttuisi rajoittamattomaksi? 

Jokainen toimiva älyhän tarvii jonkinlaisen motivaation jolla kohdistaa fokus. Ja se tulee tavalla tai toisella aina siltä instanssilta, joka kyseisen älyn on suunnitellut. Mutta siinä vaiheessa kun olet sen itse suunnitellut, se ei enää vaikutakaan älykkyydeltä vaan automaatiolta. Koira vaikuttaa tietokonetta älykkäämmältä koska emme ymmärrä sen aivojen toimintaa kovin yksityiskohtaisella tasolla, mutta niin kauan kuin käytännössä kykenemme luomaan tismalleen koiran kaltaisen olennon, onko se sen vähemmän älykäs? 

Mitä sitten näihin itse itsestään aina fiksumman version iteroiviin algoritmeihin sun muihin tulee, niin onko se kirkossa kuulutettu että älykkyys edes on sellainen asia, jonka on mahdollista kehittyä ns "loputtomasti"? Maailmassa on fyysisiä rajoitteita ja ehkä tieteenala vain on niin nuori että kaikki näyttää juuri nyt mahdolliselta. 

En ole asiantuntija, mutta tällaista tuli nyt kunminkin mieleen.

0
0
30.1.2023 - 22:59

keely

+32
Liittynyt:
13.10.2014
Viestejä:
48
mskomu kirjoitti:

Ja tosiaan tämä ei ole laskentateho-ongelma. Jos olisi, niin nyt olisi algoritmeja, jotka ovat viisaita, mutta hitaita. Todellisuus on enemmänkin tyhmä, mutta nopea. Eli hyvä algoritmi liian vähäisellä laskentateholla voisi vaikkapa keskustella, mutta sillä voisi mennä vaikka viikko muotoilla vastaus johonkin.

Päätelmäsi on järkevä. On loogista ajatella, että tulevaisuuden 100x tehokkaampaa tietokonetta voi simuloida tänään odotttamalla 100x kauemmin.

Laskentatehon ja tekoälymallien älykkyys ovat kuitenkin toisenlaisessa riippuvuussuhteessa.

Modernit tekoälymallit koulutetaan pitkillä ajoilla, jotka voivat kestää viikkoja tai kuukausia. Kun koulutus on lopulta valmis, malli antaa vastauksia millisekunneissa, eikä 100x odottelu paranna vastausten laatua.

Koulutusvaihe on kuitenkin se missä kehitys kehittyy ja 100x lisätehoa kuukauden kestävään koulutusajoon tuottaa älykkäämmän mallin, vaikka algoritmi pysyy samana.

Perustelusi sille, että kyseessä ei olisi laskentateho-ongelma, ei mielestäni pidä kiistattomasti paikkaansa.

0
0
1.2.2023 - 00:48

keely

+32
Liittynyt:
13.10.2014
Viestejä:
48

Kirjoitetaan lyhyesti omia näkemyksiä auki, jotta voin naureskella taas muutaman vuoden päästä typeryyttäni.

Viisi vuotta sitten menin tekoälybusinekseen töihin koodariksi. Vaikka työskentelin alalla, olin melkoinen bear. En uskonut AGIn tulevan vuosikymmeniin, ja nauratti kun pelättiin mallien "karkaavan labrasta".

Sitten tuli 2022.

Generatiiviset mallit tekstille, kuvalle, äänelle ja videolle muuttuivat aivan levottomiksi ja se mikä lopulta avasi silmäni oli GitHub:n Copilot, joka koodasi puolestani. Koekäytettyäni sitä syksyllä, tiesin about vartissa että nyt ollaan jännän äärellä. Muutama kuukausi myöhemmin ChatGPT sinetöi fiilikset. Olen räplännyt  neljännesvuosisadan työkseni teknologiaa ja en muista kokeneeni vastaavaa.

Flippasin siltä istumalta bulliksi.

Olin toki alusta asti long run bullina. Midjourneyn, Copilotin ja ChatGPT:n kyvykkyys oli minusta vain ajan kysymys. Se missä meni täysin pieleen oli ajoitus. Ihan rehellisesti ajattelin tälläisten tuotteiden lanseeraavan seuraavalla vuosikymmennellä. Jälkikäteen kaikki on toki kirkasta ja vaikka leikin aikanaan mm. Googlen DeepDreamilla ja GPT:n eri versioilla, ne tuntuivat silloin vain hassuilta leluilta.

On ihan fakta, että ChatGPT on vain iso kielimalli, joka arvailee lauseen seuraavaa sanaa, eikä sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä esimerkiksi ihmisaivojen toiminnan kanssa. En kuitenkaan pitäisi mitenkään poissuljettuna, että myöhemmin selviää sen "Transformer" rakenteen olevan läheistä sukua aivojemme biologisen toiminnan kanssa. Tästähän ei ole alkuunkaan todisteita, koska aivojen toiminta on täys mysteeri, mutta on pakko myöntää sen olevan tänään paljon todennäköisempää kuin vuosi sitten. Jos GPT-4 on puoletkaan niin hyvä kuin hypetetään, on vähintäänkin pakko tarkastella sitä mahdollisuutta, että aivomme eivät ehkä olekkaan kovin monimutkainen kapistus.

Nyt uskon, että AGI tulee melko pian (riippuu toki määritelmästä). Arvaan, että 10v päästä on malli joka pystyy toimimaan digitaalisessa ympäristössä about kuten ihminen. En lähde arvailemaan mitä se maksaa, missä se pyörii ja kuka sitä saa käyttää. En oikeastaan tiedä olenko tässä mielellään oikeassa vai väärässä. Diggaan teknologiasta, mutta yhteiskunnan puolesta olen huolissaan.

Sitä, että tekoäly karkaa labrasta ja muuttuu yhdessä illassa Skynetiksi, en pelkää edelleenkään. Tekoälyt ovat meitä vikkelämpiä suorittamaan, mutta oppimisessa ovat verkkaisia. Meillä on itseoppivia algoritmeja, mutta ne vaativat rajusti tehoa. Jonkinlainen hallitsematon älyräjähdys vaatisi  exponentaalisesti kasvavan määrän energiaa ja laskentatehoa. En oikein osaa kuvitella tätä ainakaan tämän päivän infralla.

Viimeisien vuosisatojen aikana ihmiset ovat olleet lähes aina sitä mieltä, että juuri nyt eletään täysin poikkeuksellisia aikoja ja dystopia on aivan nurkan takana. Tämä bias on syytä ottaa huomioon kun mehustelee tulevaisuutta. Luulen, että asiat suttaantuvat lopulta ihan hyvin. Saamme varmasti kuitenkin kokea jännittävän shown ja suosittelen ottamaan tekoälyn mukaan arkeen jos siihen on mahdollisuus, ettei täysin tipu kärryiltä.

Toivotaan parasta ja varaudutaan pahimpaan.

EDIT: Koska tämä on sijoitusfoorumi, ennustan myös aivan pöyristyttävää tekoälykuplaa tulevina vuosina. Tämä ei ole sijoitussuositus.

0
0
1.2.2023 - 07:16

Jack Reacher

+681
Liittynyt:
8.3.2017
Viestejä:
403
keely kirjoitti:

EDIT: Koska tämä on sijoitusfoorumi, ennustan myös aivan pöyristyttävää tekoälykuplaa tulevina vuosina. Tämä ei ole sijoitussuositus.

Tästä on kyllä vahvat merkit ilmassa. Toisaalta nyt todella tehdään hyvinkin edistyksellisiä tekoälysovelluksia ja toisaalta vaikuttaa että uutisoinnissa otsikoidaan tekoälyksi paljon myös sellaista joka ei välttämättä tuota määrettä täytä, eli termi tekoäly on kuumaa kamaa kuten vaikka wap it-kuplan aikaan.      

0
0
1.2.2023 - 07:40

hauturi

+3207
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2369
keely kirjoitti:

En oikein osaa kuvitella tätä ainakaan tämän päivän infralla.

En tiedä mitä pitäisi kuvitella, mutta infrassakin saatetaan tulla näkemään melkoisia muutoksia ehkä jo melko lähiaikoina, kun kvanttitietokoneet saadaan arkipäiväisiksi.

0
0
1.2.2023 - 08:48

Hynägrande

+1781
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1229

Tekoälykupla pullistuu, mutta tosiaan raja "algoritmin" ja "koneoppimisen" ja "tekoälyn" välillä riippuu ihan kertojasta. Myyntikalvoilla kaikki yksinkertaiset säännölliset lausekkeetkin on "tekoälyä", koska se myy.

Sijoituskohteeksi kelpaavia en ole juuri nähnyt, paitsi vakiintuneita firmoja. Cisco, Microsoft, Google yms. isot ovat jo pelissä mukana ja se on niille tulevaisuuden kannalta välttämätön panostus. 

 

0
0
1.2.2023 - 11:38

mskomu

+1394
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
686

Hyvää keskustelua ja täytyy heti päivittää omia tietoja. En ollut tietoinen, että laskentatehon kanssa on tarkkaa algoritmin opettamisvaiheessa. Pitäisi muutenkin lukea kirja tai pari tekoälystä ja neuroverkoista. Onko kellään mitään hyviä suosituksia? Kiinnostaa siis nimenomaan sellainen, missä käydään läpi toimintaa, eikä sellainen, missä visioidaan, että mitä kaikkea tulevaisuudessa voidaan tehdä niiden avulla.

Ja en siis itse usko, että ihmisen aivoissa olisi mitään niin fundamentaalisesti mullistavaa, etteikö sitä pystyttäisi toteuttamaan tekoälyllä. Olen siis ollut skeptinen lähinnä aikataulun suhteen, ja sitten ehkä vähän väärässä käsityksessä sen suhteen, että mikä on pullonkaulana. Aivothan sinällään ovat hyvinkin yksinkertainen kapistus nyky-ymmärryksen valossa. Vähän kärjistäen ja muistin varassa, mutta neuronin yhteys toiseen voi olla joko aktivoiva tai inhibitoiva (oliko riippuen siitä, että mihin kohtaan kiinnittyy vai erilaisia hermosoluja). Kun neuroni aktivoituu, niin siihen yhteydessä oleva neuroni aktivoituu tietyllä todennäköisyydellä. Aktivoituneen neuronin aktivoitumiskynnys laskee joksikin aikaa, eli todennäköisyys kasvaa, ja sitten se palautuu hiljalleen perustasolleen. Hermosoluja kasvaa lisää näennäisen satunnaisesti ja niitä kuolee pois tai ne vahvistuvat riippuen siitä, miten usein ovat aktivoituneet menneisyydessä.

Muistot, persoonallisuus ja kaikki muukin on sitten vain erilaisia yhdistelmiä eri hermosolujen aktivoitumisia. Ei sen monimutkaisempaa, joskin noiden solujen määrä aivoissa on vajaa 100 miljardia ja arvio hermosolujen välisten kytkentöjen määrästä on luokkaa 1000-kertainen. Parhaimmissa kuluttajatason prosessoreissa taitaa olla samaa luokkaa transistoreja, kuin aivoissa hermosoluja. Prossuissa vaan signaalin etenemisnopeus on vähän toista luokkaa, joten niitä saadaan kytkettyä paljon samaan kokonaisuuteen ja kellotaajuus on ihan eri sfääreissä. Hermosolut tosin ovat monimutkaisempia ja monikäyttöisempiä(?) kokonaisuuksia, kuin yksi transistori ja aivoissa pyörivä "softa" lienee aika edistyksellinen.

0
0
1.2.2023 - 12:41

Riki

+289
Liittynyt:
8.3.2018
Viestejä:
146
mskomu kirjoitti:

Hyvää keskustelua ja täytyy heti päivittää omia tietoja. En ollut tietoinen, että laskentatehon kanssa on tarkkaa algoritmin opettamisvaiheessa. Pitäisi muutenkin lukea kirja tai pari tekoälystä ja neuroverkoista. Onko kellään mitään hyviä suosituksia? Kiinnostaa siis nimenomaan sellainen, missä käydään läpi toimintaa, eikä sellainen, missä visioidaan, että mitä kaikkea tulevaisuudessa voidaan tehdä niiden avulla.

Mielestäni perusteista saa käsityksen avoimella tekoälykurssilla:

www.elementsofai.com

Ja ainakin kielivaihtoehtoja riittää :) siis esityskieliä.

 

0
0
1.2.2023 - 16:34

Hynägrande

+1781
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1229
mskomu kirjoitti:

Ja en siis itse usko, että ihmisen aivoissa olisi mitään niin fundamentaalisesti mullistavaa, etteikö sitä pystyttäisi toteuttamaan tekoälyllä. Olen siis ollut skeptinen lähinnä aikataulun suhteen, ja sitten ehkä vähän väärässä käsityksessä sen suhteen, että mikä on pullonkaulana. Aivothan sinällään ovat hyvinkin yksinkertainen kapistus nyky-ymmärryksen valossa.  

Tekoälyhän voi toimia aivan eri periaatteella kuin aivot, eikä meidän välttämättä kannata emuloida ihmisaivojen toimintaa. 

Aivot eivät ole sikäli lainkaan yksinkertainen kapistus, että emme esimerkiksi tiedä miten tietoisuus syntyy. Onko se emergentti ominaisuus kun aivot ovat tarpeeksi tehokkaat? Jos voisimme geenimanipuloida eläimistä älykkäämpiä, tulisiko niillekin samankaltainen tietoisuus itsestään suhteessa ympäröivään todellisuuteen ja korkeamman tason ajattelua automaattisesti? Emme tiedä. 

Emme tiedä miksi jotkut koomapotilaat heräävät spontaanisti ja toisilla aivot ovat unten mailla pysyvästi. Emme osaa parantaa ahdistusta, masennusta tai monia muitakaan psyykkisiä ongelmia. Potilasta voidaan auttaa itse löytämään ratkaisuja, mutta se mikä toimii yhdellä ei toimikaan toisella. 

Psykologia ei osaa edellenkään selittää ihmisten käyttäytymistä tai ennustaa sitä kaikissa tilanteissa.

Pullonkaula ei välttämättä ole prosessointiteho, tai ainakaan se ei ole sitä kohta. Mutta on erittäin epäselvää mitä tapahtuu jos saadaan ns. AGI (Artificial General Intelligence) luotua. Millainen tietoisuus, moraalikäsitys ja tavoitteet sillä on? Kun ihmisiä ajaa seksuaalivietti ja muut primitiiviset vietit niin mikä tekoälyä ajaa ja motivoi?

En ole lainkaan varma pitäisikö meidän edes yrittää luoda tällaista tekoälyä ennen kuin olemme pohtineet asiaa kunnolla. Atomipommia kehiteltiin, koska voitiin ja sota oli menossa, mutta tuliko maailmasta kokonaisuudessaan parempi paikka? Nyt naapurissa on hullu kaljupää, jota ei voida laittaa kuriin kun sillä on ydinaseita koko maapallon tuhoamiseksi. AGI on paljon kovempi juttu kuin atomipommi jos sellainen luodaan ja päästetään irti. 

 

0
0
1.2.2023 - 18:33

Meuro

OP
-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561

Aika villiä, jos toimii näin:



"Introducing groundbreaking bloodless blood tests! Measure hemoglobin, hemoglobin A1C, and cholesterol total (under research) using a smartphone or laptop camera. Nine additional blood tests coming soon"



"Binah.ai’s contactless blood pressure monitoring technology extracts blood pressure using an optical technique called remote photoplethysmography (rPPG), which analyzes light that reflects off exposed skin on a human face. The technology uses advanced AI and deep learning algorithms, including computer vision technology and signal processing."



https://www.binah.ai/#

0
0
1.2.2023 - 18:48

JR

+5209
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1567
Meuro kirjoitti:

Aika villiä, jos toimii näin:

No mietipä vähän, että toimiiko. Kuvaamalla voit saada pulssin, AI:ta tai ei, kaikki muu on aivan arvailua.

0
0
1.2.2023 - 21:06

Meuro

OP
-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561

Tekoäly vastaa:



"Can a smart phone be used for measuring blood pressure via photoplethysmography?"



"Yes, a smartphone can be used to measure blood pressure using photoplethysmography. This is typically done using a mobile app that measures changes in the volume of blood in a person's fingers and converts this information"



"Can a smart phone camera be used for measuring blood pressure via photoplethysmography?



"Yes, a smartphone camera can be used for measuring blood pressure using photoplethysmography. This involves using the camera to detect changes in blood volume in a peripheral artery caused by each heartbeat, and converting these changes into an estimation of systolic and diastolic blood pressure. However, the accuracy of these measurements can vary and should not be used for medical diagnosis. It is always recommended to use an FDA-approved blood pressure monitor for accurate readings."





"Can a smart phone camera be used for measuring hemoglobin via photoplethysmography?"



"Yes, a smartphone camera can be used for measuring hemoglobin levels using photoplethysmography. This technique involves shining a light through the skin to detect changes in blood volume and oxygenation. The camera is used to capture images of the changes, which can then be analyzed to estimate hemoglobin levels. However, this method is not as accurate as traditional lab-based methods and should not be used for medical diagnosis."





"What kind of a light is needed to shine through the skin when using smart phone camera to measure hemoglobin via photoplethysmography?"



"When using a smartphone camera for measuring hemoglobin levels via photoplethysmography, near-infrared (NIR) light is typically used. NIR light has a wavelength that is longer than visible light and is able to penetrate the skin without causing any significant damage or discomfort. By shining NIR light through the skin and capturing images of the changes in light intensity, it is possible to estimate hemoglobin levels based on changes in blood volume and oxygenation. Some photoplethysmography-based hemoglobin measurement devices use different wavelengths of light, such as red or green light, but NIR light is the most commonly used."





Mainittakoon, että yhä useampi terveysintoilija on hankkinut tuollaisen punavalon / lähi-infrapunavalon eli sellaisen hankinnassa olisi muutakin järkeä.



"Valolla saattaisi siis olla tärkeä rooli terveyden edistämisessä. Aiheeseen liittyy toki paljon tieteellistä epävarmuutta. Olen luetteloinut 6500 tutkimusta punavalosta ja kirjoittanut aiheesta blogiin ja tiedelehtiin, mutta uskon että lopullinen totuus aiheesta selviää vasta kun aiheesta julkaistaan vuosien mittaan tarkempaa tutkimustietoa."



https://elaparemmin.fi/blogi/punavalohoito-punaisen-valon-terveyshyodyt…



https://innolux.fi/blogs/news/mika-punavalohoito

0
0
1.2.2023 - 21:09

Artsipappa

+2107
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1932
Meuro kirjoitti:

Aika villiä, jos toimii näin:







"Introducing groundbreaking bloodless blood tests! Measure hemoglobin, hemoglobin A1C, and cholesterol total (under research) using a smartphone or laptop camera. Nine additional blood tests coming soon"







"Binah.ai’s contactless blood pressure monitoring technology extracts blood pressure using an optical technique called remote photoplethysmography (rPPG), which analyzes light that reflects off exposed skin on a human face. The technology uses advanced AI and deep learning algorithms, including computer vision technology and signal processing."







https://www.binah.ai/#

Vielä astetta kovempi kun Theranos 😂 juu en usko. 

0
0
1.2.2023 - 21:15

Artsipappa

+2107
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1932
Hynägrande kirjoitti:

En ole lainkaan varma pitäisikö meidän edes yrittää luoda tällaista tekoälyä ennen kuin olemme pohtineet asiaa kunnolla. Atomipommia kehiteltiin, koska voitiin ja sota oli menossa, mutta tuliko maailmasta kokonaisuudessaan parempi paikka? Nyt naapurissa on hullu kaljupää, jota ei voida laittaa kuriin kun sillä on ydinaseita koko maapallon tuhoamiseksi. AGI on paljon kovempi juttu kuin atomipommi jos sellainen luodaan ja päästetään irti. 

 

Niin, paha sanoa varmaksi. Mutta on myös täysin mahdollista että atomipommin olemassaolo on tehnyt maailmasta paremman ja rauhallisemman paikan. Jos niitä ei olisi olemassa, voi olla että WW3 ja WW4 olisi jo käyty. Tätä mieltä ainakin jotkut historioitsijat. Kukaan ei toki voi tietää. 

Toki ne on siitä julkeita vehkeitä, että väärissä käsissä tekevät aivan uskomatonta tuhoa... 

0
0
2.2.2023 - 08:29

Hynägrande

+1781
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1229
Artsipappa kirjoitti:
Hynägrande kirjoitti:

En ole lainkaan varma pitäisikö meidän edes yrittää luoda tällaista tekoälyä ennen kuin olemme pohtineet asiaa kunnolla. Atomipommia kehiteltiin, koska voitiin ja sota oli menossa, mutta tuliko maailmasta kokonaisuudessaan parempi paikka? Nyt naapurissa on hullu kaljupää, jota ei voida laittaa kuriin kun sillä on ydinaseita koko maapallon tuhoamiseksi. AGI on paljon kovempi juttu kuin atomipommi jos sellainen luodaan ja päästetään irti. 

Niin, paha sanoa varmaksi. Mutta on myös täysin mahdollista että atomipommin olemassaolo on tehnyt maailmasta paremman ja rauhallisemman paikan. Jos niitä ei olisi olemassa, voi olla että WW3 ja WW4 olisi jo käyty. Tätä mieltä ainakin jotkut historioitsijat. Kukaan ei toki voi tietää. 

Toki ne on siitä julkeita vehkeitä, että väärissä käsissä tekevät aivan uskomatonta tuhoa... 

Ja kun Proof-of-Concept on tehty niin on vain ajan kysymys koska niitä on väärissä käsissä. Atomipommin kohdalla uraanin hankkiminen ja rikastaminen on teknisesti haastavaa, mutta se ei päde tekoälyyn välttämättä. Laskentamalli on lopulta vain bittejä levyllä ja sen monistaminen ja varastaminen on tiedostojen kopiointia.

Ilmankin AGI-kulmaa tekoäly voi olla hyvin viheliäinen kun sitä aletaan soveltaa sodankäyntiin.

Mutta onhan sitä muitakin doomsday-potentiaalia omaavia teknologioita ja alueita. Kemiallisten ja biologisten aseiden kehittely on saatu kohtuullisesti jäihin. Geenimanipulointia aktiivisesti tutkitaan ja ei ole ihan nolla todennäköisyys että tämä koronapaskakin saattoi lähteä labrasta karanneesta kokeesta. Näitä tutkitaan aktiivisesti, mutta salassa.  Joillakin mailla ei ole mitään lainsäädännöllisiä tai moraalisia pidäkkeitä siinä millaista tutkimusta tehdään. 

0
0
2.2.2023 - 09:01

mskomu

+1394
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
686

Haastan vähän. Olisiko tekoäly väärissä käsissä sitten kuitenkaan niin vaarallinen? Jos nyt mietitään jotain Skynettiä, niin ongelmahan on suurelta osin siinä, jos sillä on pääsy päätöksentekoon, eli että se voi omin päin laittaa nukea menemään tai vaikka manipuloida asioita ohjauskorkoa säätämällä. Mutta jos nyt vaikka minulla olisi omalla pöytäkoneellani tällainen tekoäly, niin mitä se sieltä käsin saisi aikaan?

Varmaan sellainen voisi koittaa hakkeroida itsensä jonnekin ihan muualle, JOS tietoturvataso olisi samaa, mitä nyt. Mutta väitän, että jos Venäjä, Pohjois-Korea tai vaikka edes Kiina - saati joku pienempi terroristijärjestö - kykenisi kehittämään tällaisen tekoälyn, niin ihan satavarmasti vastaava olisi kehitetty jo muualla. Joten tässä kuvitteellisessa esimerkissä vaikkapa Yhdysvaltain puolustusvoimilla olisi vähintään saman tasoinen tekoäly ollut jo jonkin aikaa ja melko hyvä ymmärrys siitä, mihin tuollainen pystyy. Väitän edelleen, että tuon seurauksena kyberturvallisuus olisi kehittynyt aika paljon nykytasosta, joten hyökkääjän tekoäly ei yrittäisi murtautua mistään nykypäivän palomuurista läpi, vaan yhtä edistyneen (tai varmaan vähän edistyneemmän) ja luultavasti enemmän laskentatehoa omaavan järjestelmän läpi.

Toki varmaan tuollaisella voisi kaikenlaista jäynää tehdä vaikka erilaisten huijausten muodossa, mutta joka tapauksessa pointtini on se, että vaikka voi olla hyvin relevantti uhka, että jollain terroristivaltiolla tai terroristijärjestöllä on joku päivä kehittynyt tekoäly, niin ei ole ensimmäisenä. Jos halutaan verrata ydinaseisiin, niin Neuvostoliitto taisi tulla viitisen vuotta perässä tässä. En yksinkertaisesti usko skenaarioon, jossa täysin yllättäen ja puskista tulisi moinen.

0
0
6.2.2023 - 10:10

Heikin Ashi

+2586
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
876

Tekoälyä käytetään nykyisin paljon myös sijoitustoiminnassa. Se on ymmärrettävää, koska meidän ihmisapinoiden  aivoilla on hyvin rajoittunut ja erittäin alikehittynyt kapasiteetti (jonka voi todentaa mm. päivittäisiä maailman tapahtumia lukemalla). Ihmisen ja simpanssin yhteinen kantaisä eli vain kuusi tai seitsemän miljoonaa vuotta sitten. Sen takia on helppo ymmärtää, että lähes 99 prosenttia näiden serkkulajien geeneistä on täysin samanlaisia. Viime vuosina on useita kertoja esitetty ajatus, että simpanssit ja ihminen pitääkin luokitella ihan samaan apinasukuun. Tämä fakta huomioon ottaen, on siis syytä turvautua teköälyyn.

Tekoäly valikoi puolestamme  3.2.2023  seuraavan salkun USA:n markkinoilta (jokainen paperi vahva osta suosituksella) käyttäen  noin 150 fundamentti-, noin 600 teknistä ja noin 150 sentimentti-indikaattoria  sekä riskitason määritystä viimeisten 252 markkinapäivän toteutuneilla opeilla. 

Teknisiä mm.: 52 weeks high %, RSI, RSI Slope, MACD, Fibonacci, Distance to support, Momentum, Volatility, WillR, MFI, 

Fundamentteja mm. : CROCI, EBITDA, EPS Growth this year, P/E, P/FCF, P/B, P/S, Gross Margin, F-Score, ROA, Sales Q/Q

Sentimenttejä mm.: Average price target analysts, EPS estimate for next quarter, Short Float, Insider Transactions, Hedge Fund Transactions

Seuraillaanpa, miten tekoälysalkku kehittyy.

0
0
6.2.2023 - 11:27

Hynägrande

+1781
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1229
mskomu kirjoitti:

Varmaan sellainen voisi koittaa hakkeroida itsensä jonnekin ihan muualle, JOS tietoturvataso olisi samaa, mitä nyt. Mutta väitän, että jos Venäjä, Pohjois-Korea tai vaikka edes Kiina - saati joku pienempi terroristijärjestö - kykenisi kehittämään tällaisen tekoälyn, niin ihan satavarmasti vastaava olisi kehitetty jo muualla. Joten tässä kuvitteellisessa esimerkissä vaikkapa Yhdysvaltain puolustusvoimilla olisi vähintään saman tasoinen tekoäly ollut jo jonkin aikaa ja melko hyvä ymmärrys siitä, mihin tuollainen pystyy. Väitän edelleen, että tuon seurauksena kyberturvallisuus olisi kehittynyt aika paljon nykytasosta, joten hyökkääjän tekoäly ei yrittäisi murtautua mistään nykypäivän palomuurista läpi, vaan yhtä edistyneen (tai varmaan vähän edistyneemmän) ja luultavasti enemmän laskentatehoa omaavan järjestelmän läpi.

Gibsonin Neurovelho ei ole ihan nyt täällä vielä, mutta "kovaa jäätä" kyllä tutkitaan :) 

Vakavasti, tekoäly on ollut tietoturvascenessä myyntikalvoilla jo pitkään, mutta nyt tehdään nimenomaan tuota kuvaamasi kaltaista tutkimusta. Tuloksethan ovat sitten sotilassalaisuuksia ja vaikka jotain toimivaa olisi olemassa labrassa niin sitä ei haluta paljastaa turhaan, koska tieto kyvykkyyksistä ja suorituskyvystä on arvokasta.

Tietoturva on sikäli aika huvittava alue, että meillä on todella kehittyneitä työkaluja saatavilla siviilikäyttöön kohtuullisella kustannuksella. Ja silti se ongelma on Pertti, joka valitsee salasanakseen BigusDickus69 ja skippaa monivaiheisen tunnistautumisen. Työmatkalla tuotepäällikkö Pertti kohtaa viehättävän itä-eurooppalaisen daamin ja aamulla Tatjanan mukana on hävinnyt tärkeä muistitikku, mutta se on varmaan vain yhteensattuma. Ja olisi aika ikävää kotona odottavan vaimon kannalta tehdä tästä raporttia.. mutta olihan se tikku kuitenkin kryptattu? Vai oliko sittenkään, muistikin tuntuu pätkivän Tatjanan kanssa joutujen vodkapaukkujen takia.

 

 

0
0
17.2.2023 - 19:00

Meuro

OP
-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561

Eletään kyllä mielenkiintoisia aikoja kun kilpailu parhaasta tekoälystä kiihtyy.



Bingin AI on monelta osin parempi kuin Chat GPT.



Tässä itse ChatGPT:n vastaus aiheesta. Tässä on käytetty selainlaajennusta (WebChatGPT: ChatGPT with internet access), joka laittaa ChatGPT:n hakemaan myös verkosta tuoretta tietoa, koska muutenhan se ei tietäisi mitään Bing AI:sta.



"Based on the provided web search results, Bing's AI technology is different from ChatGPT in a few ways.

Search result [1] mentions that Bing seems to offer better advice than ChatGPT, at least regarding the prompt of creating a fitness routine. This suggests that Bing's AI technology may be more effective in certain areas compared to ChatGPT.

Search result [2] notes that Microsoft's new Bing search engine is driven by OpenAI technology that is more powerful than ChatGPT. The article reports that when they posed 20 questions to both Bing and ChatGPT, Bing was able to provide more accurate and relevant answers. The article also suggests that Bing's AI technology is more sophisticated and can offer better contextual understanding compared to ChatGPT.

Search result [3] provides a more general overview of Bing with ChatGPT, stating that it makes search more conversational and allows for more exploration of what the chatbot can do. The article suggests that Bing's AI technology allows for a more natural and intuitive way of searching for information.

In summary, the provided search results suggest that Bing's AI technology is different from ChatGPT in that it may be more effective in certain areas, more powerful, and better at providing accurate and relevant answers. Additionally, Bing with ChatGPT allows for a more conversational and intuitive way of searching for information."



Kohta siis tulee Googlelta oma, ensi kuussa Baidulta ja Alibabalta on myös tulossa ChatGPT kilpailija.

Ja taitaa ChatGPT:n uusi versiokin tulla vielä tänä vuonna.





"South Korea hopes to be a key player in fulfilling the new global demand for next-generation AI chips, and today the government put some money where its mouth is: The country’s Ministry of Science and ICT said it would earmark $642.5 million (826.2 billion won) through 2030 to invest in companies working on advanced AI chips. The investment will involve building new data centers, and working with AI chip startups and cloud service providers, among other projects.



https://techcrunch.com/2023/02/16/south-korea-boosts-its-ai-chip-indust…

0
0
21.2.2023 - 11:02

Meuro

OP
-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561

Jotenkin mun on hyvin helppo nähdä ihmisten marssivan tekoälyn oikeuksien puolesta...



https://yle.fi/a/74-20000934



"Brinin ennustuksen mukaan tämä on kuitenkin vasta esimakua tulevasta. Pian tuhannet ihmiset marssivat kaduilla vaatien orjuutetuille tekoälyjärjestelmille oikeuksia. Asiantuntijoiden vakuuttelut siitä, ettei konepellin alla ole mitään tietoista olentoa, ohitetaan orjakauppiaiden puheina.

– Ja tämä tapahtuu paljon ennen kuin pellin alla on mitään, Brin sanoi.

Tämänkaltainen kehitys olisi vaarallista. Etiikan ja teknologian professori Joanna J. Bryson kirjoittaa Wiredin artikkelissa(siirryt toiseen palveluun), että tekoälyn kognitiivisten taitojen kehittymisen sijaan meidän pitäisi olla huolissaan näihin taitoihin liittyvien sosiaalisten roolien luovuttamisesta tekoälylle. Jos annamme tekoälylle moraalisen toimijan roolin, rikomme kaikki yhteiskunta-, arvo-, ja etiikkajärjestelmät, Bryson kirjoittaa."





"Toisaalta myös evoluutio työntää meitä näkemään tekoälyjärjestelmät tavoitteellisina toimijoina. Ihminen on tottunut elämään ympäristössä, jossa älykkyys ja tietoinen oleminen kulkevat käsi kädessä.

– Siinä on tottumuksen kautta syntynyt assosiaatio. Evoluution myötä meihin on rakentunut koneisto, jonka avulla havaitsemme intentionaalisen toiminnan. Ja aito intentionaalisuus vaatii sekä älykkyyttä että tietoisuutta, Laakasuo toteaa.

Tekoälyt on helppo nähdä tavoitteellisina toimijoina. Ne on helppo nähdä älykkäinä toimijoina. Tästä on lyhyt matka nähdä ne tietoisina toimijoina. Itse tietoisuuteen on pidempi matka"

0
0