Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Kiitos näkemyksistä Antti ja Casteliero. Coinbase oli vahvasti mielessä jo ennen viestiä eikä se muuksi muuttunut eli sillä mennään, koska enemmän kiinnostaa krypto/web3 sektori kokonaisuudessaan.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Tulin miettineeksi miten osakepuolella voisi hyödyntää Bitcoinin ETF:ien tulemista markkinoille. Onko Coinbase se suurin (tai luotettavin?) toimija mitä kautta rahastot hankkivat Bitcoininsa jenkkilässä? Vaikka osakkeen arvo on noussut alkuvuoden pohjista jo yli 100%, niin näkisin silti että tuossa voisi olla pidemmällä aikavalillä melko hyvin potentiaalia nousulle. Menneisyys ei ole tae tulevasta, mutta tämän hetken hinta 77,21 on vielä melko kaukana viime bull runin 250-350 hinnoista(jolloin ei ollut ETF:iä), jota kuitenkin voinee pitää jonkinlaisena referenssinä. Jotenkin kuvittelisi, että siitä suuresta määrästä rahaa, jota ETF:t toisivat markkinoille, Coinbase kyllä saa myös osansa. Ja nyt nimenomaan oli tarkoitus miettiä ihan suoria osakkeita, koska osakesäästötilillä makaa rahaa odottamassa että pääsee töihin. Ethereumia ja muutamaa muutakin kryptovaluuttaa lepää kyllä mukavasti jo omalla ledgerillä.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Hei, kaipaisin vinkkejä jos suinkaan löytyy tietoa ja intoa jakaa sitä. Miten toimia tilanteessa, jossa yrityksellä on omistuksessa muutamia asuntoja ja sitten kun vaikkapa eläköitymisen vuoksi laittaa osakeyhtiön säppiin ja haluaisi yhden tai useamman asunnon jättää omaksi asunnoksi ja lapselle toisen. Lähinnä siis kun osakeyhtiötä purettaessa selvitysmenettelyssä kai omaisuus pitää muuttaa rahaksi? Vai onko pakko kaikki omaisuus? Voiko asunto-osakkeita siirtää sellaisenaan kunhan ne määrittelee selvityksessä oikean hinnan mukaan? Verojahan tästä toki seuraa, mutta se ei ole sinänsä ongelma. Niitä tulee aina.

Ongelmana on enemmänkin se että jos kaksi tai useampaa asuntoa pitäisi ensin ostaa yksityishenkilönä omalta yritykseltä, jotta saat asunnot muutettua rahaksi firman tilille ja sitten yritys voidaan vasta lopettaa ja täten saat nämä samat rahat itsellesi (miinus verot toki) ja sillä rahalla maksat lainat pois jotka otit että pystyit ostamaan asunnot. Ei kai se voi noin typerää olla? Tai no Suomessahan tässä ollaan..

Tässä korkotilanteessa ei houkuta maksaa hetkeäkään korkoja, varsinkin kun asunnot ovat kuitenkin velattomia eli rahat niiden täyteen omistamiseen ovat jo olemassa (kyllä, ne verot pitää aina eka maksaa). Ensin pitäisi järkevästi saada osakeyhtiö purettua välistä. Vähän nihkeästi löytyi tarkempaa tietoa aiheesta.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Kiitos paljon asian avaamisesta. Ei nimittäin ole ihan täysin selkeää itselle tuo sharding/rollup systeemi niin mukavaa kun joku tietää ja jaksaa suomeksi selostaa. Ei niin etteikö englanti sujuisi mutta kyllä ne asiat omalla äidinkielellä vähän helpommin aukeaa siltikin. Ja toden totta tuo tekniikka alkaa olemaan aika voodoota mitä pidemmälle aika kuluu, kun koko ajan kehitetään lisää.

Ja siis lähinnä mietin, että jos joku haluaa tukkia liikenteen ja aiheuttaa siten ongelmia ketjulle, niin onko se mahdollista spämmäämällä. Mikäli siis rahaa riittää. Oli sitten kyseessä kilpailija tai hakkerit, kun erityisesti jälkimmäiset ovat tunnetusti nykypäivänäkin ajaneet hetkellisesti alas sivustoja ja pankkien toimintoja yms. Niin sitä kautta mietin että kuinka suuri riski on jos kaikki pohjautuu yhden L1 ketjun varaan, joka on mahdollisesti altis tällaiselle.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Turvallisuuden hakeminen siis on yksi transaktio eikö vain. Jos shardingilla ja rollupeilla saadaan x100 eli 100 transaktiota puristettua yhdeksi niin tuo solanan 5000 siirtoa vaatisi silti ethereumilta 50tps. Tuli myös ajatus että voiko ethereumin käyttäjäliikennettä L1 tasolla rajoittaa? Jos ei niin eikö ole aika iso haavoittuvuus, että sinne voi järjestää halutessaan trafikkia.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Korjatkaa jos olen ihan metsässä, mutta eihän ethereumissa yksinään riitä TPS (10) vaikka laskee sharding x100 ja rollupit x100 mukaan? Siis KAIKEN pyörittämiseen. Toki asiat kehittyy ja varmaan tulee kertoimia lisää paljonkin, mutta ei kai tässä nyt ihan vielä kannata muita L1 alkaa -60% myymään. Ei ethereumin mahdollinen dominanssi ihan nurkan takana ole, joten eiköhän seuraavassa nousussa ole vielä muutkin L1 mukana. Voisin kuvitella että yksityisyyteen panostava ja se mielessä rakennettu lohkoketju on enemmän pankkien yms instituutioiden mielessä, kuin ethereum. Tällä hetkellä oma veikkaus olisi useammasta L1 ketjusta, mutta ei sen suurempia perusteluja ole enempää. Vanha kunnon perstuntuma, kun en ole niin paljon tutkinut ja perehtynyt kryptoihin kuitenkaan vielä.

Se tuli vielä mieleen että voiko 100% open source ethereum olla teknisesti ylivoimainen tuote?

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Kasvuvaraa varmasti riittää vielä, mutta muistuttaisin aina kuitenkin katsomaan esim coinmarketcapista fully diluted market capin. Se on blur:lla jo 4 miljardia, eli kasvuvaraa ei ehkä ole kuitenkaan niin paljon kuin sitä toivoisi.

Näytä koko viesti
Tekoäly -

No joo en minäkään nyt ajattele että delfiinin aivoilla olisi kykyä koodata mitään fiksua(tai mitään), sikäli oli aika huonosti kirjoitettu minulta. Lähinnä pointti oli että kun tarpeeksi monimutkianen ja enemmän ihmisaivoja vastaava tekoäly joskus saadaan aikaiseksi, niin sillä on paljon vähemmän rajoitteita kehittyä kuin ihmisellä. Kuten myös totesit.

Chatgpt:tä tuskin voi kutsua vielä tekoälyksi, mutta on se jo ällistyttävän hyvä hakukone tai automaatio. Osaa yhdistellä asioita ja ei lainaa suoraan vastauksia muiden teksteistä eli osaa tuottaa omaa sisältöä. Mutta varsinaista älyähän tuo ei vielä osoita.

https://bigthink.com/the-future/chatgpt-microbiology-quiz-aced/ - 5. kysymys on kyllä aika hyvä suoritus jo. Opettajilla tiedossa päänvaivaa kun nykyään niin paljon voi suorittaa etänä...

Olen samaa mieltä että aikaa menee vielä melko paljon ennen kuin mahdollinen uhka on todellinen ja se ei tule puskista. Pelkään vain että ihmiset eivät suhtaudu silloinkaan tarpeeksi vakavasti siihen tai heitä ajaa sellainen kunnianhimo tai ahneus että ajaa varoitusten ohi.

Näytä koko viesti
Tekoäly -

Olet oikeassa että ihmisaivoja ei osata koodata vielä, koska niiden toimintaa ei edes kokonaan ymmärretä. Mutta ehkä meillä on eri näkemys siitä kuinka kaukana se uhkatasoinen tekoäly on. Jos Mooren laki pitää edes melkein paikkansa tulevaisuudessakin, niin meillä on 20 vuoden päästä jo aika hirmuisia tietokoneita olemassa. Sama 20v tutkimusta ihmisaivoista ja koodin kirjoittelua niin saa nähä missä mennään.

Itse ajattelen tietoisuutta käsitteenä johon sisältyy oppimiskyky ja äly ylipäänsä. Tietoisuus itsestä pakostikin vaatii analyyttista ajattelua. Ja olet asian ytimessä, siinä ei menisi kauan kuin superdelfiini tekisi sen. Ja sama rumba jatkuisi vaan kun seuraava superdelfiini koodaisi taas vähän itseään fiksumman..

Näytä koko viesti
Tekoäly -

No muutama asia mitä kannattaa pohtia. Stephen Hawking, kukaan järkevä ihminen ei varmaan kyseenalaista hänen älykkyyttään, oli huolissaan asiasta joten uhka lienee edes jossain määrin todellinen.

Ja mielestäni et ymmärrä isompaa kuvaa tai sitä tekoälyn potentiaalia kehittyä. Tai sitten et vain usko siihen yhtään niin että jaksaisit edes leikkiä ajatuksella. Leikitään silti että se saavuttaa tietoisuuden ja on tosiaan nyt sillä hetkellä jossain tulevaisuudessa maailman tehokkain laskukone(prosessori) maailmassa. Se ei tarvii mitään päivää alkaakseen skynetiksi vaan se on sitä heti. Jos kone on verkossa niin sillä on yhteys kaikkiin koneisiin jotka on myös verkossa ja myös niihin jotka eivät ole suoraan verkossa mutta ovat edes jossain yhteydessä verkossa olevaan koneeseen. F-Securen Hyppösen kirjassa tuo on hyvin kerrottu. Siis miten koneet ovat haavoittuvaisia kunhan löytyy jokin reitti internettiin.

Toki ei se tarkoita että tekoälyn agendalla on heti tuhota ihmiset. Mutta sillä olisi kaikki tieto saatavilla mitä internetistä löytyy ja enemmän. Ja oman koodinsa se voi kopioda viruksen tavoin kaikkialle joten alkuperäisen tekeleen sammutus ei auta enää.

Olen myös melko varma että sinä ja minä ei todellakaan tiedetä mitä kaikkea tekoäly osaa tai ei osaa tänä päivänä. Suljettujen ovien takana voi tapahtua jo ties ja mitä. Yleisesti ottaen tekniikassa tavan kansalle uudet tuotteet on keskitty oikeasti jo 10v sitten, mutta se ottaa aikansa saada ne markkinoille koko maailmalle.

Näytä koko viesti