Olet täällä

Stockmann - 21.6.2022 05.40

Väärässähän minä sitten olin. En olisi kyllä ikinä uskonut että näin kivuttomasti menee saneerausprosessi. 

Edelleenkään en kyllä pitkään salkkuun innostuisi Stockaa tankkaamaan. Voi se konkka sieltä vielä jostain takavasemmalta tulla. Palataan asiaan 10v päästä kun kurssi on kymmenissä tai sadoissa euroissa. 

 

 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 20.6.2022 08.36

Nykypäivän yleisen soveliaisuuskäsityksen mukaan Sauli Niinistökin on borderline ällöttävä groomaaja. Minun mielestäni 18-vuotiaan kanssa saa seurustella kuka vain, mutta jos kyseinen nainen on kovin infantiilin oloinen niin eihän se poliitikolle tms kovin hyvältä näytä. Ei moraalitonta, mutta tyylitöntä. Siis vähän sama kuin menevä nuori kokoomuspoliitikko seurustelisi esim sairaalloisen lihavan naisen kanssa, tai 60-vuotiaan naisen kanssa. 16-17-vuotiaiden kanssa sen sijaan ei korkeassa/päättävässä statusasemassa olevan henkilön auta seurustella. 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 12.6.2022 12.30

Dharma on mitä on, surkea äijä blaablaablaajne, mutta kyllä sillä tällä kertaa on iso pointti. Venäjä osasi lukea että meillä oli maanosan täydeltä säälittäviä byrokraatteja ja jokainen aseenkantoikäinen mies kulki maski naamalla Alepassa. Verenhimoisilla diktaattoreilla on aika hyvä nenä tällaisiin asioihin. Venäjä ehkä ei tajunnut ihan täysin, miten surkea sen oma armeija loppupeleissä on, mutta silti sille saattaa käydä vielä ihan hyvät ja Suomen kannattaisi, ennemmin kuin lähettää tykkejä Ukrainaan, keskittyä peesailemaan EU:n yleistä ihanvitunsama-politiikkaa, koska sillä voidaan vielä päästä Natoon ja lopullisesti turvaan. Sori Ukraina. 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 15.4.2022 01.35

no offense PikkuProta kohtaan, joka on överi-optimismissaan aina yhtä ihastuttava jne, mutta ovathan nämä käärmesaaret ja Moskvat aika päivänselvää Ukrainan sotapropagandaa, jonka saman tien sellaisenaan nieleminen antaa vähän naiivin kuvan. Kyllähän siellä varmaan tuollainen laiva upposi ja silleen, mutta oliko sen merkitys nyt koko sodan mittakaavassa sitten kovin kummoinen, no jaa, saa nähdä sitten joskus kun todellinen historia kirjoitetaan. Eiköhän siellä Venäjänkin mediassa ole vastaavanlaisia hienoja tarinoita tarjolla, joissa on samalla tavalla tarjolla pieni muru totuutta ja höysteeksi helvetinmoinen symboliarvo niille jotka haluavat siitä innostua. Niiden samalla tavalla copy-pastettaminen länsimaisiin medioihin vaan olisi aikamoinen itsemurha mediayhtiöiltä. 

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 1.4.2022 07.04

Artsipappa kirjoitti:

 

JR kirjoitti:

 

koira kirjoitti:

viilataan sitten,

jos mustalla joutsenella on määritelmäsi mukaan nolla todennäköisyys, miten sellaisia on ilmestynyt meidän ihailtavaksi ylipäätään?

ps siis big bad bearille

 

Huono viilaus, big bad bear ei ole sanonut, että mustan joutsenen todennäköisyys on nolla, vaan että sille ei olla osattu asettaa todennäköisyyttä etukäteen.

 

Hmm. En halua nussia, viilata tai sekoittaa pakkaa muutenkaan.. Mutta mitä sellaisia mustia joutsenia on ollut joille ei ole osattu laittaa todennäköisyyttä?

Covidille varmasti on. Useat alan ammattilaiset on puhunut että kysymys on milloin pandemia iskee, ei jos se iskee. Historiaan peilaten sille kai olisi voinut ja voi antaa 0,5%-2%/ vuosi? Tms. Toki 0,5% ja 2% on iso ero.. sama muille, kuten sodalle. Tosi harvoin tapahtuville asioille on vaikea määrittää oikeaa todennäköisyyttä, ja se on myös melkein mahdoton todentaa oikeaksi tai vääräksi. 

Onko mustan joutsenen määritelmä siis asia joka on niin harvinainen, ettei sille osata antaa todennäköisyyttä? Kuten pandemia, tai aurinkomyrsky, sota tai tarpeeksi iso meteoriitti..?

On eri asia heittää hatusta jollekin asialle "todennäköisyys", ja ihan toinen asia aidosti kyetä antamaan uskottava arvio tulevaisuudesta. Ensinnäkin todennäköisyysjakauma ja sen parametrien likelihood ovat kaksi eri asiaa (eli jos ammattilainen heittää 2%, olisi kiinnostavaa tietää onko "todellinen" arvo ennemmin välillä 1,8-2,2% vai välillä 0-75%) , toiseksi todennäköisyyden ja toteutuneen vaikutuksen arviointi ovat kaksi eri asiaa, eli se 2% pandemiatodennäköisyys on melko yhdentekevää tietoa mikäli ei ole mitään käsitystä siitä, mitä pandemiassa käytännössä tapahtuu. Omaan silmään ei ole osunut montaakaan etukäteisarviota, jossa olisi nähty etukäteen yhtään mitään tästä kaikesta. Luultavasti joku höyrypäinen scifikirjailija jossain oli lähempänä totuutta kuin paraskaan "alan ammattilainen".  

Mustan joutsenen käsitteen tarkoitus on nimenomaan ilmaista meidän normaalijakaumaan perustuvan mallintamisemme perimmäinen heikkous. Aina tapahtuu ennemmin tai myöhemmin jotain sellaista, jonka todennäköisyys etukäteismallinnuksissa on häviävän pieni tai olematon, mutta käytännön vaikutus niin suuri, että kaikki sitä edeltäneet suunnitelmat ja ennustukset menettävät saman tien merkityksensä. Se on siinä vaiheessa samantekevää, oletko antanut COVIDille todennäköisyyden 1% vai 0,0001%, mikäli se omassa, ainoassa todellisessa elämässäsi tapahtuu, et ole pisaraakaan valmistautunut siihen, ja menetät rahasi tai henkesi. 

 

 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 11.3.2022 07.58

Jäisin, koska olen laiska, eikä edes ole käytännössä kauheasti taloudellisia yms mahdollisuuksia muuttaa muualle. Yrittäisin parhaani mukaan selvitä hengissä konfliktista ja opettelisin samalla kovasti venäjää. Olen reservistä sivariin siirtynyt enkä sotimaan joutuisi, mutta en mä sotimistakaan pakenisi, lähinnä vähän hävettäisi antaa henkensä tällaisen kommarivaltion puolesta. Jos olisi mielekkäitä mahdollisuuksia muuttaa mihinkään muuhun maahan, olisin muuttanut jo vuosia sitten. Ehken Pohjois-Koreaan kuitenkaan. 

 

Näytä koko viesti
Järvilinnan oston kannattavuus - 6.3.2022 11.06

Olen kokolailla tismalleen samaa mieltä kaikkien aiemmin vastanneiden kanssa. Vähän turha kommentti tällainen tietysti lähtökohtaisesti on, mutta kun se on totta. Hieno ja potentiaalisesti "edullinen" kohde, jolla joku älykäs ja onnekas saattaa tehdä voittoa, mutta älä huijaa itseäsi sijoitus-ajattelulla ellet ole todella varma omasta näkemyksestäsi/asiantuntemuksestasi. Ja tämä on niin spesiaali ja näkemystä/mielenkiintoa vaativa kohde etten jaksa uskoa kaveriporukkasi kaikkien jäsenten olevan siitä pitkällä tähtäimellä yhtä kiinnostuneita, mikä ennemmin tai myöhemmin johtaa ristiriitoihin. Joten ostaisin tämän ainakin yksin, tai sitten kaveriporukalla jotain ihan muuta. Kyllä minäkin taidekeskuksiin uskon, mutta yhtä lailla uskon että likviditeetin merkitystä aliarvioidaan kroonisesti sijoituskohteita valittaessa. Mieti sitä hetkeä kun sitä ollaan myymässä: jokaisella kaveriporukasta on oma arvionsa oikeasta hinnasta, yksi on niin köyhä että tarvii homman maaliin asap, toinen niin rikas ettei mitään väliä kunhan rakas kesäpaikka säilyy suvussa. Kolmas niin laiska ettei jaksa ajatella koko asiaa, mietitään sitten joskus paremmalla ajalla. 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 12.2.2022 07.16

Olen hieman eri mieltä ylläolevan kanssa. Nopea hyökkäys nimenomaan johtaa helposti nopeaan vastareaktioon. Sitä Venäjäkään ei missään nimessä halua. Sen sijaan rauhallinen joukkojen siirtely ja pikkuhiljaa rajan yli käppäily johtaa siihen, että Lännen yhdentekevät parlamentaarikot kirjoittelevat keskenään kirjeitä ja lehdistötiedotteita ja esittävät vastalauseita sinne sun tänne, eikä missään vaiheessa päädytä kunnolliseen "fight or flight" -reaktioon. Lisäksi ne "lehdistötiedotteet" joukkojen siirroista johtavat a) siihen että Ukrainan venäläiset valmistautuvat ottamaan vapauttajat vastaan ja b) Ukrainan ukrainalaiset valmistautuvat heiluttamaan valkoista lippua. Jo muinaiset mongolit lähettivät etukäteen tiedon, että ensi keväänä ollaan tulossa raiskaan teidän muijat, koska se on oikeastaan aika toimiva taktiikka. 

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.2.2022 06.56

Minusta ette kyllä puhu ollenkaan samasta asiasta vaan Tinggelillä on ihan relevantti pointti, jota et vain halua käsittää. Ei bitcoinien katoaminen ole mitenkään osakkeiden takaisinostoon verrattavissa oleva tapahtuma. Tarvitaan jokin pörssihinnan ulkopuolinen kakku (sanotaan vaikka "arvo"), jota jaetaan, ennen kuin jakajien numeerisen määrän muutoksella on mitään merkitystä. Muuten se on vain yhdentekevä lineaarinen konversio. Lähtökohtaisesti pörssihinta huomioi (enemmän vai vähemmän tehokkaasti? Yhdentekevää) kaikki nykyiset ja tulevat bitcoinien katoamiset, jolloin et saa hodlatessasi minkään sortin arvo-tuottoa. 

Näytä koko viesti
Metaverse - 5.2.2022 12.24

"You had me at scrolling", sanoi työkaveri aikanaan Steve Jobsille, ja minusta se selitti aika hyvin sen, miksi kosketusnäytölliset älypuhelimet löivät läpi. Tämäkin homma saattaa viime kädessä olla siitä kiinni, keksitäänkö käyttöliittymiä joita on aidosti hauska käyttää. Minkään hikisten hörhölasien myyminen suurille massoille voi vähän tehdä tiukkaa. 

...Tai ehkä tämä nykyinen kasvomaskihomma onkin siunaus VR:lle? Jengi on nyt saatu vapaaehtoisesti pitämään ärsyttävää riepua naamallaan suurimman osan päivää. Enää hyvin pieni askel olisi siihen, että lisätään pienet lasit maskin yläosaan, ja jotain mikrofooneja sun muita. Kohta kaikki menevät ihan stormtroopereina tuolla kadulla, lopullisesti täydellisen suojattuina viruksilta ja aidoilta ihmiskontakteilta. 

Näytä koko viesti