Tekoäly -
hauturi kirjoitti:

Kyllähän ChatGPT monenlaisia juttuja jo osaa, tosin lähinnä neuvoa, ei välttämättä tehdä. Olen tässä viimeaikoina päivittänyt työnantajan IT asset repositoryyn arkkitehtuurikuvauksia nykyisestä landscapesta. Kuvaukset tehdään Archimate-notaatiolla tiettyä työkalua käyttäen. Kyseessä ei siis ole piirtäminen vaan arkkitehtuurin mallintaminen, niin että esim. tietty sovellus ja sen suhteet muihin sovelluksiin, palvelimiin, tietokantoihin jne ovat työkalussa kertaalleen, ja niitä voi sitten hyödyntää erilaisissa graafisissa kuvauksissa. Työ edellyttää ensin tietojen kaivamista erilaisista dokumenteista, järjestelmistä, kyselemällä, discovery-välineitä käyttämällä jne. Sitten pitää osata etsiä työkalusta siellä jo olevat kohteet ja lisätä puuttuvat kohteet ja suhteet, ja sitten laatia kulloistakin haluttua näkökulmaa vastaava näkymä (esim. deployment model, data-flow model jne). Näistä työvaiheista tällä hetkellä ChatGPT ja vastaavat osaavat käsittääkseni tuon näkymän luomisen, kun sille kertoo kaikki siihen mukaan halutut kohteet ja niiden suhteet. Sen sijaan se ei käsittääkseni osaa etsiä relevantteja tietoja dokumentaatiosta, järjestelmistä, kyselemällä, discovery-välinein, eikä päätellä mitkä kohteet ja suhteet ovat relevantteja minkäkin asian kannalta eikä viedä noita tietoja oikein työkaluun. Eli esim. tässä tapauksessa ChatGPT:n suurin hyöty on neuvoa notaation oikea käyttö jos se on epäselvää. Toki esim. viiden vuoden päästä tilanne voi olla ihan toinen, esim. jos ChatGPT osaa tulkita sääntelyviranomaisen vaatimuksia ja discovery-työkalut kehittyvät tunnistamaan kaikenlaisia sovelluksia ja niiden suhteita ja sisäisiä rakenteita ja nämä sitten yhdistetään, voi olla että jonain kauniina päivänä voi vaan sanoa "luo CSSF:n circularin 750/20 vaatimusten mukainen asset inventory käyttäen työkalua X". Siihen mennessä olen toivottavasti eläkkeellä.

Olet mielestäni hyvin kartalla.

Nykytilanne:

ChatGPT perusversio ei osaa hakea tietoa mistään.

API-versio: Voit luukuttaa omalla datallasi. Vaatii omaa työkalukehitystä ja et voi lähettää mitään arkaluontoista.

ChatGPT + pluginit:  Wikipedia, Nasdaq, Mathematica, jne. avoimet rajapinnat ChatGPT:n käytössä.

Lähitulevaisuudessa:

Sama kyvykkyys valuu pikkuhiljaa open-sourceksi.

Kuvailet botille millaisten rajapintojen takana dokumenttisi ovat. Rajapintojen ei tarvitse olla yleisesti tunnettuja, kunhan on skeema jossain. Ehkä muodostuu jokin yleinen tapa toteuttaa plug-ineja. Lisäksi kuvailet mikä on lopputavoitteesi ja millaisella työkalulla sitä toteutat. Tämä kuvailutyö ei ole ainoastaan chat-pohjaista, vaan paketoitu jonkin mukavan käyttöliittymän taakse.

Kun alustus on valmis, GPT malli alkaa luukuttaa rajapintoja ja sitä pitää käsin avustaa kun tulee ongelmia. Kaikki tapahtuu todenäköisesti jonkun firman oman proxy-ohjelman kautta, jota sinä hallitset. Sinulla on prosessissa iso rooli, mutta työ on siirtynyt ylemmälle ja abstraktimmalle tasolle.

Mielestäni paras analogia on kuvitella itselleen junior assistentti, joka on nopea, aina valmis ja ahkera, mutta hiukan pihalla kaikesta. Botit jotka kokonaan korvaavat sinut ovat vielä kaukana taivaanrannassa.

Tulevaisuuden tärkein työelämätaito on kuinka ollaan botin esimies.

Näytä koko viesti
Tekoäly -

Kirjoitetaan lyhyesti omia näkemyksiä auki, jotta voin naureskella taas muutaman vuoden päästä typeryyttäni.

Viisi vuotta sitten menin tekoälybusinekseen töihin koodariksi. Vaikka työskentelin alalla, olin melkoinen bear. En uskonut AGIn tulevan vuosikymmeniin, ja nauratti kun pelättiin mallien "karkaavan labrasta".

Sitten tuli 2022.

Generatiiviset mallit tekstille, kuvalle, äänelle ja videolle muuttuivat aivan levottomiksi ja se mikä lopulta avasi silmäni oli GitHub:n Copilot, joka koodasi puolestani. Koekäytettyäni sitä syksyllä, tiesin about vartissa että nyt ollaan jännän äärellä. Muutama kuukausi myöhemmin ChatGPT sinetöi fiilikset. Olen räplännyt  neljännesvuosisadan työkseni teknologiaa ja en muista kokeneeni vastaavaa.

Flippasin siltä istumalta bulliksi.

Olin toki alusta asti long run bullina. Midjourneyn, Copilotin ja ChatGPT:n kyvykkyys oli minusta vain ajan kysymys. Se missä meni täysin pieleen oli ajoitus. Ihan rehellisesti ajattelin tälläisten tuotteiden lanseeraavan seuraavalla vuosikymmennellä. Jälkikäteen kaikki on toki kirkasta ja vaikka leikin aikanaan mm. Googlen DeepDreamilla ja GPT:n eri versioilla, ne tuntuivat silloin vain hassuilta leluilta.

On ihan fakta, että ChatGPT on vain iso kielimalli, joka arvailee lauseen seuraavaa sanaa, eikä sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä esimerkiksi ihmisaivojen toiminnan kanssa. En kuitenkaan pitäisi mitenkään poissuljettuna, että myöhemmin selviää sen "Transformer" rakenteen olevan läheistä sukua aivojemme biologisen toiminnan kanssa. Tästähän ei ole alkuunkaan todisteita, koska aivojen toiminta on täys mysteeri, mutta on pakko myöntää sen olevan tänään paljon todennäköisempää kuin vuosi sitten. Jos GPT-4 on puoletkaan niin hyvä kuin hypetetään, on vähintäänkin pakko tarkastella sitä mahdollisuutta, että aivomme eivät ehkä olekkaan kovin monimutkainen kapistus.

Nyt uskon, että AGI tulee melko pian (riippuu toki määritelmästä). Arvaan, että 10v päästä on malli joka pystyy toimimaan digitaalisessa ympäristössä about kuten ihminen. En lähde arvailemaan mitä se maksaa, missä se pyörii ja kuka sitä saa käyttää. En oikeastaan tiedä olenko tässä mielellään oikeassa vai väärässä. Diggaan teknologiasta, mutta yhteiskunnan puolesta olen huolissaan.

Sitä, että tekoäly karkaa labrasta ja muuttuu yhdessä illassa Skynetiksi, en pelkää edelleenkään. Tekoälyt ovat meitä vikkelämpiä suorittamaan, mutta oppimisessa ovat verkkaisia. Meillä on itseoppivia algoritmeja, mutta ne vaativat rajusti tehoa. Jonkinlainen hallitsematon älyräjähdys vaatisi  exponentaalisesti kasvavan määrän energiaa ja laskentatehoa. En oikein osaa kuvitella tätä ainakaan tämän päivän infralla.

Viimeisien vuosisatojen aikana ihmiset ovat olleet lähes aina sitä mieltä, että juuri nyt eletään täysin poikkeuksellisia aikoja ja dystopia on aivan nurkan takana. Tämä bias on syytä ottaa huomioon kun mehustelee tulevaisuutta. Luulen, että asiat suttaantuvat lopulta ihan hyvin. Saamme varmasti kuitenkin kokea jännittävän shown ja suosittelen ottamaan tekoälyn mukaan arkeen jos siihen on mahdollisuus, ettei täysin tipu kärryiltä.

Toivotaan parasta ja varaudutaan pahimpaan.

EDIT: Koska tämä on sijoitusfoorumi, ennustan myös aivan pöyristyttävää tekoälykuplaa tulevina vuosina. Tämä ei ole sijoitussuositus.

Näytä koko viesti
Tekoäly -
mskomu kirjoitti:

Ja tosiaan tämä ei ole laskentateho-ongelma. Jos olisi, niin nyt olisi algoritmeja, jotka ovat viisaita, mutta hitaita. Todellisuus on enemmänkin tyhmä, mutta nopea. Eli hyvä algoritmi liian vähäisellä laskentateholla voisi vaikkapa keskustella, mutta sillä voisi mennä vaikka viikko muotoilla vastaus johonkin.

Päätelmäsi on järkevä. On loogista ajatella, että tulevaisuuden 100x tehokkaampaa tietokonetta voi simuloida tänään odotttamalla 100x kauemmin.

Laskentatehon ja tekoälymallien älykkyys ovat kuitenkin toisenlaisessa riippuvuussuhteessa.

Modernit tekoälymallit koulutetaan pitkillä ajoilla, jotka voivat kestää viikkoja tai kuukausia. Kun koulutus on lopulta valmis, malli antaa vastauksia millisekunneissa, eikä 100x odottelu paranna vastausten laatua.

Koulutusvaihe on kuitenkin se missä kehitys kehittyy ja 100x lisätehoa kuukauden kestävään koulutusajoon tuottaa älykkäämmän mallin, vaikka algoritmi pysyy samana.

Perustelusi sille, että kyseessä ei olisi laskentateho-ongelma, ei mielestäni pidä kiistattomasti paikkaansa.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli -

Täällä lienee asiantuntemusta arpajaislaista.

Minulla on harrastuksena syntynyt e-urheiluun liittyvä verkkosivusto, johon ulkomainen bookkeri haluaisi mainoshimmelinsä. Sivusto on englanninkielinen ja kansainvälinen. Palvelimet Irlannissa (AWS). Ainoa suomalainen asia olen minä, yksityisyrittäjä.

Onko minun laillista näyttää kyseisiä mainoksia?

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -
Casteliero kirjoitti:

Tässä tulee alustariski mukaan, kun pelivalmistaja voi päättää, että ei käy ja nämä hahmot hävitetään alustalta. Jos ne olisi lohkoketjuissa, niin niitä ei voisi ensinnäkään hävittää...

Voisitko avata tyhmälle miten NFT auttaa alustariskissä, jos pelivalmistaja kai hallitsee edelleen itse peliä? Jos Blizzard päättää, että hahmo XYZ ei enää toimi keskitetyssä WoW:ssa, vähentääkö hahmon NFT lohkoketjussa edelleen jotenkin systeemiriskiä omistajalleen?

 

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi -

Olen erittäin biased Muskia vastaan, ja painotan tutkimuksiani lähteisiin jotka saavat hänet näyttäytymään pellenä.

Olisi hienoa kuulla oraakkelilta hieman perusteellisemmin miksi Elon Musk on epäpätevä ja pelle.

Itselläni ei vahvaa kantaa puolesta tai vastaan, mutta mielenkiintoinen aihe.

 

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 -
Artsipappa kirjoitti:

Artsipappa on layannut Ukrainaa huolella siitä 2.0 paikkeilta, ja vielä ajattelin lisää kun noin pienissä alkaa olemaan.

Olen ollut samoilla linjoilla ja painanut isosti Ukrainan tappiota alkuviikolla sinne 1.68 tuntumaan.

Nyt betukalla kerroin 1.37, joka tuntuu naurettavalta. Mm. Italian kerroin romahtanut, mutta miksi?

Mitä oikein missaan? Mitä artsipapan kristallipallo sanoo? Vieläkö painat?

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -
Kryptonovi kirjoitti:

Tetherin oikeudenkäynti päätökseen. Tether maksaa $18,5M sakot ja ei saa treidata enää New Yorkilaisten kanssa. Muuten homma jatkuu entisellään. 

Mielenkiinnosta lueskelin settlementtiä: https://ag.ny.gov/sites/default/files/2021.02.17_-_settlement_agreement_-_execution_version.b-t_signed-c2_oag_signed.pdf

Publication of Tether’s Reserves: On at least a quarterly basis for a period of two (2) years following the effective date of this Settlement Agreement, Tether will publish the categories of assets backing tether (e.g., cash, loans, securities, etc.), specifying the percentages of each such category, and specifying whether any such category constituting a loan or receivable or similar is to an affiliated entity, in a form substantially similar to that previously presented to the OAG.

En ole mikään juristi, mutta jos oikein tulkitsen, niin settlementin ehtona on, että Tetherin pitää 3kk välein esittää todisteet USD backingille tai muuten settlement purkautuu ja varmaan jöötiä tulee lisää tuulettimeen.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 -

Artsipapalle iso kiitos pitkästä ja kiinnostavasta vastauksesta! 

Muuten suosittelisin blogaamaan jatkossa näistä seikkailuista, mutta ymmärrettävästi se voisi hieman haitata operaatioita.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 -
keely kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Monissa erikoiskohteissa kertoimet reagoi ihan liian kovaa aika pieniin tiedonmurusiin. Olen erikoisvedonlyöntiä harrastanut nyt ~15 vuotta ja ehkä vihdoinkin se tuotti oikeita päätöksiä stressaavalla hetkelllä.. On muuten ollut stressaavin vedonlyöntikohde ikinä itselle vaikka monenlaista on tullut tehtyä vedonlyönnin saralla :D

Erikoiskohteissa on iso value. Jos tällainen touhu kiinnostaa niin kannattaa perehtyä toisiinkin special bets kohteisiin, edgeä saa kun asioihin perehtyy. Vielä kun Biden ui maaliin niin voi hengähtää. Ja nukkua.

 

Seurailin tätä ketjua sivusilmällä kun oli reippaasti kiinni Bidenissä ennen vaalipäivää. Sinun kirjoittelusi teki vaikutuksen signaalina ketjun melkoisen kohinan keskeltä. Vaikutti siltä, että kotiläksyt oli tehty ja olit ainakin julkisesti ainoa jolla homma pysyi lapasessa vaikka veri alkoi lentää.

Kerrot, että 15v on vyön alla erikoiskohteita. Voitko vähän availla lähestymistäsi. Millaisista kohteista on ollut kyse? Millaisia työkaluja käytät? jne.

Bumpaan tätä kun en saanut Artsipapalta vastausta ja ehkä meni häneltä ohi. Sorry modet!

Näytä koko viesti