Olet täällä

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto

Sivu:

Sivut

23.4.2021, 14:34
0
Liittynyt:
5.1.2021, 22:47
Viestejä:
3

Lisää kysymyksiä:

Miten jos merkitsee arvopaperit rahoitusomaisuuteen. Toisin sanoen, ei ole liikevaihtoa. Tuleeko siinä ongelma, jos liikevaihto jotain satasia ja rahoitustuotot tsiljoonia?

0
+1
0
-1
0
0
4.5.2021, 09:42
Käyttäjän kaleeri kuva
OP
+67
Liittynyt:
5.8.2014, 09:50
Viestejä:
241

Osakeoppilas kirjoitti:

Moi,

Kiitos loistavasta blogista. Muutaman asia mielessä…

Miten muuten ensimmäinen vuosi menee? Sanotaan, että on tehnyt vaikka 50000€ SVOP-sijoituksen osakeyhtiöön. Sitten ostat osakkeita 50000 ja et ole myynyt. Tarkoittaako tämä, että varaston muutos on 50000€ eli siitä 20% verotettavaa tulosta?

Miten kirjataan osake myynnit? Onko ne liikevaihtoa? Ajattelin, että olisi kiva pitää yrityksen liikevaihto alle 10000€ niin ei tarvitse ALVia maksaa mutta liikevaihto kasvaa aika mukavasti jos menee suoraan liikevaihtoon. Onko tässä muita vaihtoehtoja?

Moi, sori oli mennyt nämä kysymykset ohi. Toivottavasti vastauksista on vielä hyötyä. Arvopapereiden käsittely kirjanpidossa ja verotuksessa tulee perustua toiminnan luonteeseen, mutta joskus on liikkumavaraa. 

Ensimmäinen vaihtoehto on, että arvopapereita käsitellään vaihto-omaisuutena. Tässä on muutamia tapoja toteuttaa kirjaukset, mutta seuraava ehkä selkein. Osto 50000e kirjataan tuloslaskelmaan ostojen ryhmään kuluksi. Tilinpäätösvaiheessa arvopaperivarastosta tehdään inventaario eli listataan jokainen ostoerä ja verrataan ostoerien hankintamenoa ja tilinpäätöspäivän käypää arvoa eli markkina-arvoa. Jokaisesta erästä valitaan alempi ja nämä alemmat arvot lasketaan yhteen - saadaan varaston tasearvo. Tilinpäätösvaiheessa tämä varaston arvo oikaisee aikaisemmin tehtyä 50000e ostokirjausta, varaston positiivinen muutos on siis tuloa. Tässä tapauksessa tulos on siis 0, mikäli varaston arvo on 50000e tai mahdollisesti tappiollinen sen verran, mitä osakkeiden varastoarvo on laskenut. Osakemyynnit ovat kirjanpidossa myyntiä ja siten liikevaihtoa. Arvopaperikaupan myynnit eivät ole arvonlisäverollisia summista riippumatta. Ei siis tarvitse huolehtia ollenkaan alveista. 

Toinen vaihtoehto on käsitellä arvopapereita pysyvien vastaavien sijoituksina kirjanpidossa ja muuna omaisuutena veroilmoituksella.

 

Osakeoppilas kirjoitti:

Lisää kysymyksiä:

Miten jos merkitsee arvopaperit rahoitusomaisuuteen. Toisin sanoen, ei ole liikevaihtoa. Tuleeko siinä ongelma, jos liikevaihto jotain satasia ja rahoitustuotot tsiljoonia?

Rahoitusomaisuus on kolmas vaihtoehto. Ei ole ongelmaa jos liikevaihto on pieni ja rahoitustuotot suuria. 

0
+1
0
-1
0
0
5.5.2021, 21:17
+1
Liittynyt:
13.6.2017, 12:41
Viestejä:
16

Hei,

Kysymykseni koskee sijoitusyhtiön perustamista listaamattomia sijoituksia varten. Koitin etsiä aikaisempia vastauksia kysymyksiin liittyen, mutta en niitä löytänyt. Pahoittelut siis jo etukäteen jos asiasta on aikasemmin keskusteltu. 

Olen yrittänyt lukea myös monia blogeja sijoitusyhtiöihin liittyen, mutta kaikki tuntuvat käsittelevän vain sijoitusyhtiöitä jotka ostavat listattuja osakkeita. Tiivistettynä tarkoituksenani on perustaa sijoitusyhtiö listaamattomien yhtiöiden osakkeiden ostamista varten. Näin pystyisin saamaan osingot verottomasti yhtiöön ja sijoittamaan uudelleen eteenpäin. Sijoitusyhtiön tarkoitus on tehdä useampi sijoitus jotka kaikki tulevat olemaan pieniä vähemmistösijoituksia. Kohteiden toimintaan on kuitenkin tarkoitus vaikuttaa aktiivisesti hallitustyöskentelyn kautta. 

Ensiksi pohdin onko sijoitusyhtiön toiminta verotettavaa EVL vai TVL mukaan ja miten nämä eroavat käytännössä? Mielestäni määritelmä on aika ympäripyöreä ja sen kautta voidaan päätyä kumpaankin lopputulokseen.

Toiseksi mietin miten sijoitusten kirjaus tulee tehdä yhtiön taseeseen? Lähtökohtaisesti tarkoitus on, että ostetut osakkeet tullaan myymään muutaman vuoden kuluttua.

Miten mahdolliset osingot ja luovutusvoitot tulee kirjata tulokseen?

Lisäksi on useita muitakin kysymyksiä, mutta lähdetään näillä alkuun.

Terveisin Pena cool

0
+1
0
-1
0
0

Sivut