Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Hei,

Kysymykseni koskee sijoitusyhtiön perustamista listaamattomia sijoituksia varten. Koitin etsiä aikaisempia vastauksia kysymyksiin liittyen, mutta en niitä löytänyt. Pahoittelut siis jo etukäteen jos asiasta on aikasemmin keskusteltu. 

Olen yrittänyt lukea myös monia blogeja sijoitusyhtiöihin liittyen, mutta kaikki tuntuvat käsittelevän vain sijoitusyhtiöitä jotka ostavat listattuja osakkeita. Tiivistettynä tarkoituksenani on perustaa sijoitusyhtiö listaamattomien yhtiöiden osakkeiden ostamista varten. Näin pystyisin saamaan osingot verottomasti yhtiöön ja sijoittamaan uudelleen eteenpäin. Sijoitusyhtiön tarkoitus on tehdä useampi sijoitus jotka kaikki tulevat olemaan pieniä vähemmistösijoituksia. Kohteiden toimintaan on kuitenkin tarkoitus vaikuttaa aktiivisesti hallitustyöskentelyn kautta. 

Ensiksi pohdin onko sijoitusyhtiön toiminta verotettavaa EVL vai TVL mukaan ja miten nämä eroavat käytännössä? Mielestäni määritelmä on aika ympäripyöreä ja sen kautta voidaan päätyä kumpaankin lopputulokseen.

Toiseksi mietin miten sijoitusten kirjaus tulee tehdä yhtiön taseeseen? Lähtökohtaisesti tarkoitus on, että ostetut osakkeet tullaan myymään muutaman vuoden kuluttua.

Miten mahdolliset osingot ja luovutusvoitot tulee kirjata tulokseen?

Lisäksi on useita muitakin kysymyksiä, mutta lähdetään näillä alkuun.

Terveisin Pena cool

Näytä koko viesti
Panostaja -

Kiitos Luuseri,

Aivan... nettovelat negatiiviset niin tarkoittavat nettokassaa. Kuitenkin hämää tuo miksi emoyhtiön kuluihin ei ole laitettu miinusta eteen, mutta tuo selvensi jo asiaa. En ole yhtiötä sen tarkemmin ikinä tutkinut niin ei ollut itsestään selvyys onko sielä kassaa vai velkaa yhitöllä. Nopeasti raportista kiinnosti katsoa vain osien summa.

Kiitokset.

Näytä koko viesti
Panostaja -

Hei,

Osaako joku avata minulle miksi emoyhtiön kulut poistetaan osien summa -laskelmasta eikä lisätä siihen (Inderesin laskelmat)? Eli kun Panostajan osien summa on esim 40 M€ ja emoyhtiön laskennalliset kulut ovat arviolta 15 M€, miksi Panostajan indikoitu arvo on 55 M€ eikä 25 M€? (Luvut ei ole otettu Inderesin raportista suoraan vaan suuntaa antavia).

Mielestäni kävisi järkeen, että arvon pitäisi olla pienempi kun osien summan arvo, sillä kulut hallinnoinnista pienentää tulevia kassavirtoja omistajille?

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho -

Hei,

Löytyisikö täältä vinkkejä kattavasta Value creation tai Business development kirjasta? Lähinnä juuri pääomasijoittajan näkövinkkelistä katsottava eli miten kehitetään kohdeyhtiöitä seuraavalle tasolle. Kiitos vinkeistä jo etukäteen!

Näytä koko viesti
Aallon Group -

Itsellä meni myyntiin myös 8,8 hintaan kaikki. Kokemuksen mukaan tilitoimistomarkkinassa kauppahinnat 1,0-1,2x liikevaihto kun puhutaan pörssin ulkopuolisista yhtiöistä. Aallon Groupin listautumishinta 6,6 vastasi suunnilleen tuota listaamattoman yhtiön arvoa. Näin ollen muistelin, että jonkun artikkelin mukaan likviditeettipreemio listattujen ja listaamattomien yhtiöiden välillä on se 20-25%. Näin ollen olin päättänyt, että jos ekana päivänä tulee yli 20% nousut niin menee myyntiin ja aamulla sai olla tyytyväinen kun luku oli tuotakin suurempi! Lisäksi annista tuli niin pieni osuus salkkuun, että olisi pakko ollut ostaa lisää tai myydä ja tuon nousun jälkeen päätös oli helppo :)

Näytä koko viesti
Fellow Finance -

Onko kellään mitään dataa tiedossa miten kulutusluotoille on käynyt laman aikana? Ajattelen tätä siis lainaajan näkökulmasta eli jos olet sijoittajana Fellow Financen kautta. Onko järkevää painottaa FF salkkua jos käteistä kertynyt vai odottaa sopivia ostokohteita pörssissä ja pitää rahat tilillä?

Näytä koko viesti
Fellow Finance -

Onko missään lukenut kuinka monin kertaisesti anti ylimerkittiin?

Näytä koko viesti
Eezy (os. VMP) -

Kenelläkään mielipiteitä valuaatiosta? Kohtuu linjassa verrokkien kanssa ainakin ja hyvänä asiana tietty myös se, että omistajat ei ole annissa myymässä vaikka omistajan on pääomasijoittaja.

Mielipiteitä??

Näytä koko viesti
Private equity -

Kiitokset kaikille hyvistä vinkeistä ja pointeista!

Täytyy ehdottomasti laittaa toi kirja lukulistalle.

Olen toiminut aikaisemmin harjoittelussa pienessä pääomasijoitusyhtiössä ja nykyään M&A talossa. Sinänsä suhteita välittäjiin on, kuten myös käsitystä miten kaupat tapahtuvat kun kyseessä listaamaton yhtiö. 

Lähinnä mietin onko tällä sivustolla henkilöitä jotka ovar harrastaneet pääomasijoittamista pienemmillä summilla tälläisiin yhtiöihin yksin tai porukassa? Kiinnostaisi kuulla enemmän jo kokeneemmalta henkilöltä, lähinnä miten he ovat aloittaneet tai keränneet oman sijoitusporukan. Tällä hetkellä omat säästöt ei riitä suuriin sijoituksiin ja se tuntuu olen isoin kynnys juurikin ajatellen puhtaita sijoituksia missä itse ei lähde yrittäjäksi. Siksi myös porukka sijoittaminen näihin kohteisiin tuntuu järkevimmältä

 

Näytä koko viesti
Anora (Altia+Arcus) -

Jokainen listautuminen käyttäytyy tientenkin aina erilailla, mutta asiasta on tehty useita tutkimuksia lähinnä muilta markkinoilta kuin Suomesta. Mikäli muistelen oikein niin optimaalinen myyntiaika oli ensimmäisen kaupankäyntipäivän puolessa välissä tai sitten 6kk jälkeen. Kuten sanoin, tämä on tapauskohtaista tietty, mutta yleisesti katsottuna näin se taisi mennä. Voi olla tietty, että musitan väärinkin, mutta näin väittäisin.

Näytä koko viesti