Olet täällä

kaleeri

kaleeri

 • Liittynyt 5.8.2014
 • 185 viestiä
 • 3 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sijoittaminen listaamattomiin kasvuyrityksiin - 1.2.2018 11.16

Kun pääsee käytännössä ilman kilpailua myymään tuotetta ja vielä noinkin skaalautuvaa niin luulis hyvien olosuhteiden antavan mahdollisia virheitä paljon anteeksi. Vähän sama kuin nettipokerin pelaaminen 2000-luvun puolivälissä :) Rakentamista ja varmasti haasteita tässä on edessä kun aletaan ohuella organisaatiolla valloittaa maailmaa. Haasteista yllättävän vähän puhetta esityksessä.

Vaikuttaa potentiaaliselta yrityskauppakohteelta kun käytännössä yksi softa ja sen ympärille rakentuvat tukitoiminnot. Ehkä perustajat haluaa kasvattaa firmaa vielä ja myydä sitten kalliimmalla? Onko suunnitteilla kehitellä muita tuotteita?

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 21.1.2018 13.06

Virtuaalivaluuttakauppa osa 2

 

Viime kerralla kirjoitin pidemmän tekstin virtuaalivaluuttakaupan verotuksesta ja esitin henkilöverotukseen yhden ja osakeyhtiön vaihto-omaisuuden kaupan verotukseen kaksi vaihtoehtoista tapaa käsitellä asiaa. Olen työstänyt hommaa eteenpäin ja esitän nyt henkilöverotukseen toisen vaihtoehdon, joka on huomattavasti selkeämpi ja helpompi. Edelleen painotan, että kirjoitukset ovat omia ajatuksiani ja lopullisen päätöksen veroista tekee Verohallinto.

 

Henkilöverotus / osakeyhtiön henkilökohtainen tulonlähde / TVL

Lähtökohtaisesti kun myyt virtuaalivaluuttaa (tai mitä tahansa muuta), myyntivoitosta maksetaan vero. Voitto lasketaan myyntihinnan ja ostohinnan välisestä erotuksesta. Jotta voit vähentää ostohinnan, tulee sinun pystyä esittämään luotettava selvitys ostohinnasta. Jos et pysty esittämään luotettavaa selvitystä, maksat veroa koko myyntisummasta. Tavallisesti ostohintana on mahdollista käyttää myös hankintameno-olettamaa, mutta virtuaalivaluuttakaupassa se ei tällä hetkellä onnistu, koska tilanteessa ei sovelleta luovutusvoiton verottamista koskevia säännöksiä.

Miten sitten pystyt osoittamaan luotettavasti virtuaalivaluuttakaupassa ostohinnan, jonka voit myöhemmin vähentää verotuksessa myyntisummasta? Ajattelen itse asiaa näin: aina kun ostat euroilla tai muulla “oikealla rahalla” virtuaalivaluuttaa, muodostuu sinulle ikäänkuin verovähennyskuponki, jota voit tulevaisuudessa käyttää, jos myyt SAMAA virtuaalivaluuttaa takaisin euroiksi tai muuksi fiat-valuutaksi. Kuponkia voi käyttää myös osissa, eli jos myy esim. ensin 0,5 BTC ja myöhemmin lisää. 

 

ESIMERKKI

 • Ostetaan 1 kpl Bitcoin hintaan 10k€ (saadaan hankintahintakupongin 1 BTC = 10k€)
 • Ostetaan 10kpl Ether hintaan 10k€ (saadaan hankintahintakupongin 10 ETH = 10k€)
 • Aika kuluu ja käydään kauppaa kolikoiden ja tokeneiden välillä vaihtamatta missään vaiheessa euroiksi tai muuksi fiat-valuutaksi. Lopputuloksena on 100k€ arvosta Litecoinia. Halutaan kotiuttaa puolet eli 50k€ arvosta.
 • Jos myydään suoraan Litecoinia euroiksi, katsotaan koko myyntisumma todennäköisesti voitoksi.
 • Mutta, jos vaihdetaan ennen realisoimista Litecoineja yhdeksi Bitcoiniksi ja kymmeneksi Etheriksi (jotka siis oli alunperin ostettu euroilla) ja myydään ne euroiksi, voimme käyttää hankintahintakuponkeja verotuksessa ja todennäköisesti vähentää ne myyntisummasta verotuksessa. Etherin kurssi on nyt 2k€ ja Bitcoinin 4k€
  • Myynti 10kpl ETH = 20k€ – hankintahinta 10k€ = voittoa 10k€
  • Myynti 1kpl BTC = 4k€ = tappiota 6k€ (4k eurosta ei makseta veroa, mutta 6k€ tappiota ei voi vähentää)
  • Jotta saadaan 50k€ verran kotiutettua, myydään vielä 26k€ arvosta Litecoinia. Tämä 26k€ on pelkkää voittoa, koska ei ole kuponkeja mitä vähentää.

Bitcoinin hankintahintakuponki siis käytettiin, vaikka Bitcoin oli ostohintaan nähden tappiolla. Tällöin kupongista, jolla olisi ollut potentiaalia vähentää verotettavaa tuloa 10k€, saatiin vähennettyä vain 4k€. Jos sankarimme olisi uskonut, että Bitcoin vielä nousee, olisi kuponki kannattanut säästää ja jättää vaihtamatta Litecoinit Bitcoinien kautta euroiksi. Toisaalta jos hän uskoikin, että Bitcoin tulee laskemaan, sai hän vähentää 4k€ kun vähennettävää vielä on.

 

LÄHDE

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaali...

 

Blogi julkaistaan alunperin sivustolla Sijoitusyhtiö, jonne tekstit arkistoidaan ja lajitellaan aihealueittain. Kysymyksiä ja kommentteja toivotaan!

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 12.1.2018 10.02

Lokki kirjoitti:

Jatkan vielä pohtimista: jos en myy kerralla KAIKKIA cryptoja vaan erissä, niin voisinko käyttää yksinkertaisesti FIFOa eli käyttää hankintahintana ostojärjestystä?

Kyllä, mutta taas ainoastaan jos käyt vain kauppoja välillä krypto-fiat. Jos ostatkin kryptolla kryptoa, niin edelleen FIFO, mutta silloin hankintahinnan laskeminen ei ole yhtä simppeliä. 

En tiedä puhutaanko nyt samasta asiasta, voisitko antaa esimerkin? 

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 11.1.2018 10.42

Joo tässä tulee helposti ajatusvirheitä ja nuo mun esimerkit vois olla selvempiä. Foorumin versiosta puuttuu yks rivi, http://sijoitusyhtio.net/ on korjailtu versio.

Muistutus kaikille, jotka omistaa henkilönä virtuaalivaluuttoja: mieti tarkkaan veroseuraamukset ennen kuin vaihdat euroiksi tai muuhun fiat-valuuttaan.

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 11.1.2018 9.12

Casteliero kirjoitti:

Koska kryptojen välinen kauppa ei realisoi verotusta, niin esimerkkisi tapauksessa yksityishenkilö on ostanut 10000€ arvosta kryptovaluuttaa ja vaihdettuaan ne euroiksi on saanut yhteensä 15000€ (8000€+5000€+2000€), eli voittoa on tullut 5000€, josta 30% veroa on 1500€. Eli käteen jää verojen jälkeen 13500€.

EDIT: Kryptojen välisessä kaupassa ei yleensä siis vaihdeta kryptoja euroihin tai muihin fiat-valuuttoihin, vaan kauppa käydään suoraan eri kryptojen välillä ja niiden välisellä kurssilla.

Voisitko avata tätä laskelmaa enemmän? Mistä saat kyseiset luvut?

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 11.1.2018 6.34

Kiitos kommenteista!

Casteliero kirjoitti:

Korjaan sen verran, että virtuaalivaluuttojen välinen vaihto ei vielä realisoi verotusta, vasta kun se muutetaan fiat-valuuttaan.

"Puiro tarkentaa, että virtuaalivaluutan vaihtaminen toiseksi virtuaalivaluutaksi ei vielä realisoi verotusta. Verotettavaa syntyy vasta, kun virtuaalivaluuttaa käytetään hyödykkeisiin tai kun sitä vaihdetaan viralliseksi valuutaksi. Tämä ei välttämättä käy ilmi ohjeen nykyisistä sanamuodoista."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/96GTEM36

Näin yritin itsekin sanoa, mutta en ilmeisestikään onnistunut siinä kovin hyvin :) Missä tekstissä sait käsityksen, ettei näin olisi? (pois lukien Oy:n vaihtoehto 2)

 

Lokki kirjoitti:

Luin linkin takaa verottajankin ohjeen, mutta jäi arveluttamaan vielä tuo luovutusvoiton laskenta. Eikö voisi laskea yksinkertaisesti niin, että esim. 1000e talletettu kryptopörssiin, siellä tehty aikansa kauppoja ja kun viimein kryptot vaihdetaan esim. 2000 euroksi niin on syntynyt 1000e verotettava voitto?

Miksi jokainen kauppa tulee ottaa erikseen huomioon, jos verottaja ei katso arvonnousun realisoituvan ennen euroiksi  vaihtamista?

Olet oikeassa, mutta vain silloin jos kaikki kryptot on vaihdettu vuoden lopussa takaisin fiat-valuuttaan! Hyvä pointti, hankintahintojen siirtymisiä on turha laskea, jos kaikki kryptot on realisoitu.

 

KORJAUS TEKSTIIN:

Oy:n menettelytapa 2 kohdalla: "On mahdollista, että TULEVAISUUDESSA menettelytapa 1, jossa veronmaksua voidaan siirtää, ei ole enää sallittua."

Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 10.1.2018 16.59

13.4 Luovutustappio alihintaisesta luovutuksesta

Luovutuksen alihintaisuuden vuoksi luovutus voi muodostua tappiolliseksi kun omaisuutta luovutetaan tarkoituksellisesti alle käyvän hinnan.

Luovutusvoiton laskentaa tilanteissa, joissa luovutushinta alittaa ¾ omaisuuden käyvästä arvosta, on käsitelty aiemmin kohdassa 12.1 Lahjanluonteinen kauppa. Näissä tilanteissa tappio lasketaan tavanomaiseen tapaan sen jälkeen, kun vähennyskelpoinen hankintameno on ensin selvitetty.

Luovutuksen alihintaisuudesta johtuneen tappion vähennyskelpoisuudesta silloin, kun luovutushinta ylittää ¾ omaisuuden käyvästä arvosta, ei ole nimenomaisia säännöksiä tai oikeuskäytäntöä. Luovutuksen alihintaisuudesta johtunut keinotekoinen luovutustappio ei kuitenkaan ole vähennyskelpoinen. Ratkaisussa KHO:2014:85 verovelvollinen oli myynyt lapsilleen pörssiosakkeita myyntipäivän mukaisia pörssikursseja alhaisemmalla hinnalla. Luovutustappiota ei hyväksytty vähennettäväksi siltä osin kuin tappio oli aiheutunut pörssikurssin alle jääneistä myyntihinnoista.

 

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48935/omaisuude... Luovutustappio alihintaisesta luovutuksesta_

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.1.2018 16.56

Huikeeta keskustelua, tästä ketjusta on kyllä oppinut paljon! Vuosi vaihtui, joten kirjoitin homman tylsemmästä puolesta eli virtuaalivaluuttakaupan kirjanpidosta ja verotuksesta. Teksti löytyy Sijoitustiedon blogialueelta, tässä linkki:

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/sijoitusblogit/sijoitusy...

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 10.1.2018 16.41

VIRTUAALIVALUUTTAKAUPPA: HENKILÖ vs YHTIÖ

 

Virtuaali- tai kryptovaluutat ovat kovassa buumissa. Monet ovat saaneet suuria voittoja, jotka pitäisi nyt kevään aikana ilmoittaa verottajalle. Kirjoitankin tänään kaupankäynnin kirjanpidosta sekä verotuksesta. Tekstistä tuli totuttua pidempi, koska halusin sisällyttää henkilön ja osakeyhtiön samaan, jotta vertailu olisi helpompaa. Mukana on myös hieman kärjistetty esimerkki siitä, miten verotus voi kohdella henkilösijoittajaa kaltoin, jos ei ole tarkkana.

Valitsin termin “virtuaalivaluutta”, jolla tarkoitetaan kaikkia virtuaalimaailman hyödykkeitä, siis coineja, tokeneita ym. Näin siksi, koska tällä hetkellä käsitykseni mukaan niitä pidetään verotusmielessä vastaavina. Tulevaisuudessa hyvin todennäköisesti asiaan tulee muutoksia, jolloin tämä kirjoitus vanhenee. Teksti perustuu Verohallinnon ohjeistukseen “Virtuaalivaluuttojen tuloverotus” (28.8.2013).

HUOM! Alla kuvatut menettelytavat ovat omia tulkintojani. Ilmio on suhteellisen uusi, eikä kovin vakiintuneita käytäntöjä ole vielä muodostunut.

 

VEROFAKTAT

 • Yksityishenkilö ei voi verotuksessaan vähentää virtuaalivaluuttakaupan tappioita, koska tuloverolaissa virtuaalivaluuttakauppojen kohdalla ei sovelleta omaisuuden luovutusvoittojen verottamista koskevia säännöksiä, kuten esim. osakekaupoissa.
 • Osakeyhtiö voi vähentää verotuksessaan virtuaalivaluuttakaupan tappiot, jos yrityksen sijoitustoiminta täyttää arvopaperikauppaa koskevat edellytykset (jatkuvuus, suunnitelmallisuus, aktiivisuus, taloudellisen riskin ottaminen).

 

 

HENKILÖ

 

Henkilöpuolella sekä yhtiön TVL-tulolähteessä sovelletaan tuloverolakia, joka ei rinnasta virtuaalivaluuttoja arvopapereihin eikä valuuttoihin, vaan niitä käsitellään “luonteeltaan muuna, erikseen määrittelemättömänä ja sen käyttäjien välisenä sopimuksena”. Jos virtuaalivaluuttaa X ostaa hintaan 10 ja myy hintaan 15, muodostuu verotettavaa tuloa 5. Jos sen sijaan ostaa hintaan 10 ja myy hintaan 5, tappiota 5 ei vahvisteta eikä saa vähentää verotuksessa. Tähän asti kuvio on selkeä, joskaan ei treidaajalle kovin suosiollinen.

“Virtuaalivaluutan muuntaminen oikeaksi valuutaksi realisoi virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen. Positiivista arvonousua voidaan pitää varallisuuden kerryttämänä tulona, jolloin arvonnousu verotetaan muuna pääomatulona. Arvonmuutosta laskettaessa katsotaan virtuaalivaluuttaa käytetyksi siinä järjestyksessä kuin henkilö on sitä hankkinut, jos hän ei muuta näytä.”

VERTAILUKELPOINEN ESIMERKKI

 • Ostetaan 5kpl bitcoinia hintaan 10.000€.
 • Ostetaan 1kpl bitcoinilla 10kpl etheriä. Tässä vaiheessa yhden bitcoinin arvo on 15k€.
 • Myydään 4kpl bitcoinia hintaan 12k€/kpl, yhteensä 48.000€.
 • Ostetaan 5kpl bitcoinia hintaan 8k€/kpl, yhteensä 40.000€
 • Sitten tapahtuu jotain ja bitcoin menee hintaan 1.000€ ja ether 200€. Kaikki loput virtuaalivaluutat myydään.

Kirjaukset:

 • Osto 10.000€ -> 5kpl bitcoin (hankintahinta 10.000€, 2.000€/kpl)
 • Vaihto 1kpl bitcoin -> 10kpl ether (Vaikka kaupan arvo on 15.000€, etherien hankintahinnaksi siirtyy 2.000€, eikä bitcoinin 13.000€ arvonnousu tuloudu tässä vaiheessa)
 • Myynti 4 bitcoin -> 48.000€ (myyntihinta 48.000€ - hankintahinta 8.000€  = voittoa 40.000€)
 • Myynti 5 ether -> 1.000€ (myyntihinta 1.000€ - hankintahinta 2.000€ = tappiota 1.000€)
 • Myynti 5 bitcoin -> 5.000€ (myyntihinta 5.000€ - hankintahinta 40.000€ = tappiota 35.000€)

Verot:

 • Voitot 40.000€, josta maksetaan pääomatuloveroa 12.400€, olettaen ettei muita pääomatuloja ole
 • Tappiot 36.000€, joita ei saa vähentää
 • Käteen jää verojen jälkeen 1.600€ (10.000€ + 4.000€ - 12.400€)

-----------------------

Toki tässä esimerkissä sankarimme on tehnyt kyseenalaisia muuveja, etenkin myymällä lopussa huomattavasti tappiolla olevat virtuaalivaluutat ja tuhoamalla näin mahdollisuuden vähentää hankintahinnat potentiaalisista tulevaisuuden voitoista. Mutta fakta on se, että tappioiden vähennyskelvottomuus rajoittaa vahvasti kaupankäyntiä estämällä vaihdon fiat-valuutaksi ilman veroseuraamusta. Toiseksi, tappioiden vähennyskelvottomuus ei kannusta uusia sijoittajia virtuaalivaluuttamarkkinoille.

 

 

OSAKEYHTIÖ

 

Jos yhtiön virtuaalivaluuttakauppa yhdessä mahdollisen muun arvopaperikaupan kanssa täyttää yllä mainitut edellytykset, käsitellään virtuaalivaluuttakauppa vaihto-omaisuutena, kuten muukin arvopaperikauppa. Sovelletaan lakia elinkeinotulon verottamisesta ja säännöt ovat melko selvät. Voit lukea vaihto-omaisuusarvopaperikaupasta lisää aikaisemmasta tekstistä. Kun ostetaan virtuaalivaluutalla toista virtuaalivaluuttaa, on muutama vaihtoehtoinen tapa toimia.

 

MENETTELYTAPA 1

Toinen tapa on ajatella asiaa kuten henkilöpuolella, jossa voitto/tappio realisoituu vasta kun virtuaalivaluuttaa vaihdetaan takaisin “oikeaksi valuutaksi” tai muuksi verottajan silmissä rahaan verrattavaksi. Realisoituneet/realisoitumattomat tappiot saa vähentää verotuksessa.

Mielestäni looginen tapa laskea voitot/tappiot sekä tasearvot on euromääräisen hankintamenon siirtäminen FIFO-periaatteen mukaisesti virtuaalivaluuttojen välisissä kaupoissa. Tällöin kaikki ostot ja myynnit tulee kohdistaa toisiinsa, jolloin kirjanpito käy suuremmissa volyymeissa äkkiä hyvin työlääksi. En osaa arvioida, kuinka suuri työ olisi koodata automaatti tätä varten, siinäpä jollekin tehtävä! Teen mielelläni yhteistyötä jos joku koodaustaitoinen innostuu.

VERTAILUKELPOINEN ESIMERKKI

 • Ostetaan 5kpl bitcoinia hintaan 10.000€.
 • Ostetaan 1kpl bitcoinilla 10kpl etheriä. Tässä vaiheessa yhden bitcoinin arvo on 15.000€.
 • Myydään 4kpl bitcoinia hintaan 12.000€/kpl, yhteensä 48.000€.
 • Ostetaan 5kpl bitcoinia hintaan 8.000€/kpl, yhteensä 40.000€
 • Sitten tapahtuu jotain ja bitcoin menee hintaan 1.000€ ja ether 200€. Kaikki loput virtuaalivaluutat myydään.

Kirjaukset:

 • Osto 10.000€ -> 5kpl bitcoin (hankintahinta 10.000€, 2.000€/kpl)
 • Vaihto 1kpl bitcoin -> 10kpl ether (Vaikka kaupan arvo on 15.000€, etherien hankintahinnaksi siirtyy 2.000€, eikä bitcoinin 13.000€ arvonnousu tuloudu tässä vaiheessa)
 • Myynti 4 bitcoin -> 48.000€ (myyntihinta 48.000€ - hankintahinta 8.000€  = voittoa 40.000€)
 • Myynti 5 ether -> 1.000€ (myyntihinta 1.000€ - hankintahinta 2.000€ = tappiota 1.000€)
 • Myynti 5 bitcoin -> 5.000€ (myyntihinta 5.000€ - hankintahinta 40.000€ = tappiota 35.000€)

Verot:

 • Voitot 40.000€
 • Tappiot 36.000€
 • Yhteensä voittoa 4.000€, josta maksetaan tyhjiössä yhtiövero 800€
 • Nettotulos 3.200€, eli käteen jää verojen jälkeen 13.200€

 

MENETTELYTAPA 2

Tässä menettelyssä jokainen transaktio käsitellään kirjanpidossa euron kautta, vaikka todellisuudessa virtuaalivaluuttojen välisissä kaupoissa euroja ei olla saatu. Jos Bitcoinilla ostetaan ethereitä, käsitellään se siis bitcoinin myyntinä euroiksi ja etherien ostamiseksi euroilla. Tämä tapa on kirjanpidollisesti selkeä ja vastaa pitkälti arvopaperikaupan kirjanpitoa sekä verotusta. On mahdollista, että menettelytapa 1, jossa veronmaksua voidaan siirtää, ei ole enää sallittua. Negatiivista tässä tavassa on se, että voitto/tappio realisoituu jokaisessa virtuaalivaluuttojen välisessä kaupassa, jota ei toisessa menettelytavassa tapahdu. Kuten muussa arvopaperikaupassa, arvonnousut eivät kuitenkaan tuloudu ennen luovutusta, mutta arvonalenemiset vähennetään.

ESIMERKKI

 • Ostetaan 1kpl bitcoinia hintaan 10.000€.
 • Myöhemmin ostetaan 1kpl bitcoinilla 10kpl etheriä - tässä vaiheessa yhden bitcoinin arvo on 15.000€.

Kirjaukset:

 • Osto 10.000€ -> 1kpl bitcoin
 • Myynti 1kpl bitcoin -> 15.000€
 • Osto 15.000€ -> 10kpl ether

------------------

Tässä menettelytavassa kirjanpito on toteutettavissa suurissakin volyymeissa näppärästi esim. taulukkolaskennan avulla, kunhan kaupoista saa asianmukaiset raportit ja jokaiselle kaupalle saadaan helposti johdettua euromääräinen arvo. Ostoja ja myyntejä ei tarvitse kohdistaa, kunhan tilinpäätökseen saadaan johdettua omistusten tase-arvon FIFO-periaatteen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös käypää arvoa (KPL 5:2a), jolloin tasearvot ovat markkina-arvoja ja myös realisoitumattomat arvonnousut tuloutuvat tilinpäätöksessä. Menettelytapoja ei voi muuttaa tapahtuma- eikä tilikausikohtaisesti, vaan pitäisi valita yksi tapa jota käyttää vuodesta toiseen. Käsittelytavan muuttaminen vaatii perusteluita, esim. muutoksia toiminnassa.

 

LÄHDE

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaali...

 

Blogi julkaistaan alunperin sivustolla Sijoitusyhtiö, jonne tekstit arkistoidaan ja lajitellaan aihealueittain. Kysymyksiä ja kommentteja toivotaan!

 

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 6.12.2017 10.59

kuukkeli kirjoitti:

Hei, olen tässä kryptojen treidaukseen liittyen koittanut selvitellä verotuskäytäntöjä. Käsittääkseni jos treidaan kryptoja dollaria vasten, niin jokaisesta kaupasta jossa vaihdan kryptoja dollareiksi, syntyy verotettavaa tuloa (kun kurssi on myydessä korkeampi kuin kyseistä kryptoa ostaessa). Tappioita ei kuitenkaan voi vähentää ja tämä johtaa väistämättä siihen että voitollisesta toiminnasta voi tulla tämän johdosta tappiollista verojen maksun jälkeen. Ilmeisesti jopa tappiollisesta toiminnasta joutuu vielä maksamaan veroja ns. onnistuneiden kauppojen osalta mikä kuulostaa aika ikävältä. Eli jos yksityishenkilönä teen kauppaa kryptovaluutoilla, niin tulee olla kohtuu hyvät tuotot voitollisista treideistä että saisi kuitattua sekä tappiolliset treidit että jokaisesta voitollisesta kaupasta syntyvät verot. 

Onko verotuskäytäntöä mitenkään mahdollista järkevöittää, esim. perustamalla osakeyhtiö? Olisiko toinen vaihtoehto pienimuotoiselle harrastukselle pitää pääomat esim. Bitcoinissa tai Ethereumissa ja treidata niillä muita kryptoja ja realisoida mahdollinen voitto fiat valuutoiksi vasta kun olen kotiuttamassa voittoja jolloin verotettava tulo syntyy. Käsittääkseni näin ollen tappiolliset treidit jotka tehdään kryptojen välillä saa tavallaan vähennettyä voitollisista treideistä kun siinä välissä ei verotettavaa tuottoa synny verottajan mukaan? Olikohan tarpeeksi sekavasti kysytty..

Boldatussa tapauksessa tappiot voi vähentää. Käytännössä siis onnistuu osakeyhtiöllä ja oikeilla kirjanpitoratkaisuilla. Toinen vaihtoehto on tehdä kuten sanoit eli olla muuttamatta kryptoja missään vaiheessa "oikeaksi" valuutaksi. Jos teet näin, voi verotettavan tulon laskeminen olla haastavaa jos sitten joskus vaihdat osan kryptoista esim. euroiksi. 

2.2.2 Sijoitukset virtuaalivaluuttaan

Virtuaalivaluutalla harjoitettu sijoitustoiminta on muun sijoitustoiminnan tapaan lähtökohtaisesti yrityksen muun toiminnan tulolähteeseen kuuluvaa ja siihen sovelletaan tuloverolakia. Jos kyse on kassareservin tilapäisestä sijoittamisesta, varat katsotaan normaalisti rahoitusomaisuudeksi.

Jos yrityksen varsinaisena liiketoimintana on kaupankäynti virtuaalivaluutalla, on Verohallinnon yhtenäistämisohjeessa mainittujen arvopaperikauppaa koskevien edellytysten (jatkuvuus, suunnitelmallisuus, aktiivisuus, taloudellisen riskin ottaminen) täytyttävä, jotta tällainen toiminta voisi olla elinkeinotoimintaa ja virtuaalivaluutta verotuksessa yrityksen vaihto-omaisuutta.

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaali...