Olet täällä

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 7.1.2022 08.46

päällikkö kirjoitti:

Osakkeiden luovutusvoitto ja sen yhteydessä syntyvä valuuttakurssivoitto kirjanpidossa ja verotuksessa ovat minulle suuri mysteeri, enkä löytänyt aiheesta tietoa. Esimerkkitapaus, jossa sijoitustoiminta on passiivista ja osakkeet kuuluvat rahoitusomaisuuteen:

Alussa yhtiö omistaa 800 euroa. Se vaihtaa ne dollareiksi kurssilla 0,8 (USD vs EUR) eli saa 1000 dollaria.

Yhtiö ostaa heti 1000 dollarilla osaketta X, eli kirjataan osakkeiden osto 800 eurolla (per Osakkeet an Sijoitustili).

10 vuoden päästä sekä osakkeiden hinta että valuuttakurssi ovat nousseet. Osakkeiden hinta on 2000 dollaria ja valuuttakurssi on 1,0. Arvonkorotuksia ei ole kirjanpidossa tehty.

Yhtiö myy osakkeet 2000 dollarilla, joten kirjataan osakkeiden myynti 2000 eurolla (per Sijoitustili an Osakkeet ja ???). Dollarit vaihdetaan heti euroiksi kurssilla 1,0.

 

Yhteensä voittoa on selvästi 1200 euroa, mutta mitä voittoa se on? Sekä luovutus- että valuuttakurssivoittoa (1000 + 200 euroa) vai pelkästään 1200 euroa luovutusvoittoa? Mikä olisi paras kirjanpitotapa tässä, ja millä tavalla asia hoidetaan veroilmoituksessa?

Toisaalta omaisuuden arvonnousu on tapahtunut aikana, jolloin yhtiö ei edes omistanut dollareita, mutta toisaalta osake on tavallaan dollarimääräinen ja ilman valuuttakurssin muutosta voitto olisi pienempi - jos siis pörssikurssin muutos olisi kuitenkin sama kuin esimerkissä.

Tässä tapauksessa oman näkemykseni mukaan on kyse puhtaasti osakkeen luovutusvoitosta. Valuuttakurssien muutos siis sisältyy osakkeeseen. Valuuttakurssivoitto- tai tappio muodostuu silloin jos omistetun valuutan arvo muuttuu. Tässä valuuttaa on omistettu vain hetki, eikä kurssi ehtinyt muuttua ennen kuin valuutta käytettiin. 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 6.1.2022 11.37

Pitkästä aikaa taas uutta tekstiä. Vieraskirjoittaja, tilintarkastaja Otto Pyykönen (KHT), kirjoittaa muutaman tekstin tilintarkastuksesta. Käsiteltäviä aiheita tulevat olemaan ainakin tilintarkastajan valinta, itse tilintarkastusprosessi sekä pohdinta "onko tilintarkastus vain velvollisuuden täyttämistä vai onko siitä myös hyötyä". Tekstit on julkaistu myös sivustolla sijoitusyhtio.net

 

Tarvitsen tilintarkastajan! Mitä tehdä?

Yritystoiminnassa useimmille tulee vastaan, ennemmin tai myöhemmin, tilintarkastus. Moni yrittäjä saa syksyisin puhelun tilitoimistosta, joka ilmoittaa, että ensi vuonna olisi tehtävä tilintarkastus. Monelle yrittäjälle pakollinen tilintarkastus voi kuulostaa hyvinkin byrokraattiselle ja hieman pelottavalle asialle; päästää ulkopuolinen taho tutkimaan yrityksen asioita. Tilintarkastusta ei tarvitse kuitenkaan pelätä, vaan kyseessä on loistava tilaisuus saada tilikausittain ammattilaisen arvio yrityksen kirjanpidon ja hallinnon tilasta. Samalla yritys saa arvokkaita havaintoja yhtiön prosesseista sekä kehitysehdotuksia mikäli puutteita havaitaan. Parhaimmillaan yhteistyö saman tilintarkastajan kanssa voi kestää useita vuosia.

Kun yrityksessä on havaittu tarve tilintarkastukselle, ovat seuraavat askeleet hyvin selkeät:

 

1. Tarjousprosessi

Yritys pyytää tarjouksia tilintarkastajilta. Hinta saattaa olla tärkein kriteeri valinnalle, mutta kuten usein elämän muissakin asioissa, ei halvin ole aina paras ratkaisu. Hinnan ohella valintaa tehdessä huomio kiinnittyy usein vain tilintarkastajan kokemusvuosiin. Aivan yhtä tärkeää on kuitenkin kiinnittää huomiota myös tilintarkastajan kommunikoinnin laatuun ja yrityksen saamaan palvelutasoon. Nämä tekijät ovat kokemuksen ohella tärkeä osa tilintarkastajan ammattitaitoa. Yrityksen toimitusjohtajan tai muun johtoasemassa olevan henkilön onkin suositeltavaa keskustella tilintarkastajan kanssa, saadakseen selkeän käsityksen siitä millainen henkilö tilintarkastajaksi valitaan.

 

2. Tilintarkastuksen hinnasta sopiminen

Saapuneiden tarjousten perusteella yritys ottaa yhteyttä tuleviin tilintarkastajaehdokkaisiin sopiakseen lopullisesta hinnoittelusta. Hinta voidaan määrittää tuntiperusteisesti tai kiinteällä hinnalla, joka on selkeästi yleisin hinnoittelun muoto. Tuntiperusteinen hinnoittelu voi olla perusteltua, mikäli työhön menevän ajan arvioiminen on vaikeaa. Tällaisia tilanteita voivat olla muun muassa ensimmäinen tilintarkastus tai muut tilintarkastajaa vaativat toimeksiannot.

 

3. Tilintarkastajan valinta

Kun yritys on hyväksynyt tilintarkastajan lopullisen tarjouksen, toimittaa tilintarkastaja toimeksiantokirjeen yrityksen allekirjoitettavaksi. Yrityksen tulee virallisesti valita tilintarkastaja yhtiökokouksessa tai ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen jälkeen tilintarkastajan valinta tulee rekisteröidä kaupparekisteriin. Mikäli tilintarkastajaksi valitaan tilintarkastusyhteisön sijaan yksittäinen henkilö, on valinnassa huomioitava myös varatilintarkastajan valinta. Yleensä tässä tapauksessa valittavalla tilintarkastajalla on jo ehdottaa varatilintarkastajaa, joka valitaan yhtiökokouksessa varsinaisen tilintarkastajan ohella.

Tilintarkastajan valinnan jälkeen ”virallinen osuus” on tehty ja itse tarkastus voidaan aloittaa. Tästä aiheesta lisää seuraavassa postauksessa.

 

Otto Pyykönen

KHT-tilintarkastaja, Direct Audit & Consulting Oy

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 23.8.2021 11.18

Hyvää pohdintaa ja mielestäni oikea lopputulema. Ei ole mitenkään olennaista miten osingot jaksottaa, jos ovat pieniä suhteessa kokonaisuuteen. Kunhan tosiaan toimii systemaattisesti eikä hae omaa etua vaihtelemalla jaksotustapaa. Eri asia jos jonain vuonna joku todella merkittävä osinko sattuisi juuri tilikauden vaihteeseen. Silloin oikea tapa olisi suoriteperusteella jaksottaa tulo ymmärtääkseni sen päivän mukaan, jolloin osaketta täytyy omistaa, että on oikeutettu osinkoon. 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 5.8.2021 09.32

PenttiKöyri kirjoitti:

Hei,

Kysymykseni koskee sijoitusyhtiön perustamista listaamattomia sijoituksia varten. Koitin etsiä aikaisempia vastauksia kysymyksiin liittyen, mutta en niitä löytänyt. Pahoittelut siis jo etukäteen jos asiasta on aikasemmin keskusteltu. 

Olen yrittänyt lukea myös monia blogeja sijoitusyhtiöihin liittyen, mutta kaikki tuntuvat käsittelevän vain sijoitusyhtiöitä jotka ostavat listattuja osakkeita. Tiivistettynä tarkoituksenani on perustaa sijoitusyhtiö listaamattomien yhtiöiden osakkeiden ostamista varten. Näin pystyisin saamaan osingot verottomasti yhtiöön ja sijoittamaan uudelleen eteenpäin. Sijoitusyhtiön tarkoitus on tehdä useampi sijoitus jotka kaikki tulevat olemaan pieniä vähemmistösijoituksia. Kohteiden toimintaan on kuitenkin tarkoitus vaikuttaa aktiivisesti hallitustyöskentelyn kautta. 

Ensiksi pohdin onko sijoitusyhtiön toiminta verotettavaa EVL vai TVL mukaan ja miten nämä eroavat käytännössä? Mielestäni määritelmä on aika ympäripyöreä ja sen kautta voidaan päätyä kumpaankin lopputulokseen.

Toiseksi mietin miten sijoitusten kirjaus tulee tehdä yhtiön taseeseen? Lähtökohtaisesti tarkoitus on, että ostetut osakkeet tullaan myymään muutaman vuoden kuluttua.

Miten mahdolliset osingot ja luovutusvoitot tulee kirjata tulokseen?

Lisäksi on useita muitakin kysymyksiä, mutta lähdetään näillä alkuun.

Terveisin Pena 

Moi Pena! Olen pahoillani, viestisi oli mennyt minulta ohi. Tässä vastauksia kysymyksiisi. 

Kaikki osakeyhtiön toiminta on lakimuutoksen jälkeen EVL alla. 

Itse näkisin, että toiminnassasi osakkeet kirjattaisiin taseessa pysyvien vastaavien sijoituksiin ja veroilmoituksella luokkaan Muu omaisuus. 

Olen kirjannut tällaisessa tapauksessa osingot rahoitustuottoihin, kuten myös luovutusvoitot. 

 

TuuriTuuli kirjoitti:

Mites kirjoittelu Viron puolen sijoitusyritystoiminnasta etenee? Itse olen alkanut vakuuttua, että jos muuttaa Viroon ja ottaa yksityishenkilönä paikallisen sijoitustilin, ei koko sijoitusyritystä tarvita mihinkään.

Mutta varsinainen syyni kirjoittaa ketjuun on kysymys: Miten hyvä tuo Procountor oikein on? Pääseekö sillä kirjanpidon tuskasta (liittää vain välittäjän pdf-kuitit ja unohtaa pohtimiset vaihto-omaisuuksien ja pitkäaikaisten sijoitusten, tai TVL:n ja EVL:n välillä) hintaan 19e/kk plus tilitoimiston muutaman sadan tilinpäätöksen maksu kerran vuodessa? Tähän asti käyttämäni ohjelmat ovat olleet vain paperi-kynä-tilikirjojen digitaalisia versioita

Ei ole valitettavasti kirjoitusasiat edenneet, listalla kyllä.

Hyvä nosto tuo henkilön sijoitustili. Olisi hyvä selvittää, miten tuo toimii Suomesta muuttavalla henkilöllä. Saako sen heti käyttöön kun asuu Virossa ja miten verotus menee siirtymävaiheessa. En lähde spekuloimaan pidemmälle, kun ei ole hallussa rajoitettu verovelvollisuus ym. kuviot.  

Procountor on ohjelmisto ja ymmärtääkseni tuo 19e/kk on ohjelmiston kevyt-paketin hinta.

 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 4.5.2021 09.42

Osakeoppilas kirjoitti:

Moi,

Kiitos loistavasta blogista. Muutaman asia mielessä…

Miten muuten ensimmäinen vuosi menee? Sanotaan, että on tehnyt vaikka 50000€ SVOP-sijoituksen osakeyhtiöön. Sitten ostat osakkeita 50000 ja et ole myynyt. Tarkoittaako tämä, että varaston muutos on 50000€ eli siitä 20% verotettavaa tulosta?

Miten kirjataan osake myynnit? Onko ne liikevaihtoa? Ajattelin, että olisi kiva pitää yrityksen liikevaihto alle 10000€ niin ei tarvitse ALVia maksaa mutta liikevaihto kasvaa aika mukavasti jos menee suoraan liikevaihtoon. Onko tässä muita vaihtoehtoja?

Moi, sori oli mennyt nämä kysymykset ohi. Toivottavasti vastauksista on vielä hyötyä. Arvopapereiden käsittely kirjanpidossa ja verotuksessa tulee perustua toiminnan luonteeseen, mutta joskus on liikkumavaraa. 

Ensimmäinen vaihtoehto on, että arvopapereita käsitellään vaihto-omaisuutena. Tässä on muutamia tapoja toteuttaa kirjaukset, mutta seuraava ehkä selkein. Osto 50000e kirjataan tuloslaskelmaan ostojen ryhmään kuluksi. Tilinpäätösvaiheessa arvopaperivarastosta tehdään inventaario eli listataan jokainen ostoerä ja verrataan ostoerien hankintamenoa ja tilinpäätöspäivän käypää arvoa eli markkina-arvoa. Jokaisesta erästä valitaan alempi ja nämä alemmat arvot lasketaan yhteen - saadaan varaston tasearvo. Tilinpäätösvaiheessa tämä varaston arvo oikaisee aikaisemmin tehtyä 50000e ostokirjausta, varaston positiivinen muutos on siis tuloa. Tässä tapauksessa tulos on siis 0, mikäli varaston arvo on 50000e tai mahdollisesti tappiollinen sen verran, mitä osakkeiden varastoarvo on laskenut. Osakemyynnit ovat kirjanpidossa myyntiä ja siten liikevaihtoa. Arvopaperikaupan myynnit eivät ole arvonlisäverollisia summista riippumatta. Ei siis tarvitse huolehtia ollenkaan alveista. 

Toinen vaihtoehto on käsitellä arvopapereita pysyvien vastaavien sijoituksina kirjanpidossa ja muuna omaisuutena veroilmoituksella.

 

Osakeoppilas kirjoitti:

Lisää kysymyksiä:

Miten jos merkitsee arvopaperit rahoitusomaisuuteen. Toisin sanoen, ei ole liikevaihtoa. Tuleeko siinä ongelma, jos liikevaihto jotain satasia ja rahoitustuotot tsiljoonia?

Rahoitusomaisuus on kolmas vaihtoehto. Ei ole ongelmaa jos liikevaihto on pieni ja rahoitustuotot suuria. 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 20.4.2021 11.17

Sijoitusyhtiöiden tilitoimiston kuulumisia ja rekry

Nyt tulee vähän poikkeuksellisesti kuulumisia kirjoittajan liiketoiminnasta. Olen joutunut taas väliaikaisesti keskittämään ajankäyttöni puhtaasti kirjanpitotyöhön ja liiketoiminnan kehittämiseen. Jatkossa rekrytointien edetessä aikaa toivottavasti vapautuu taas myös kirjoittamiseen, aiheita onkin jo kertynyt listalle paljon.  

Aloitin kirjoittamaan blogia syksyllä 2016 kun olin juuri aloittelemassa tilitoimistoliiketoimintaa. Ajatuksena oli kirjoittaa pala palalta ylös tietoa sijoitusyhtiöiden verotukseen liittyen, niin itselle kuin samalla muille. Kiinnostuksen määrä yllätti alusta asti ja seuraavien vuosien aikana liiketoiminnastani kehittyi sijoitusyhtiöihin erikoistuva toimisto. Hyvin pian tilanne alkoi näyttämään siltä, että oma aikani alkaa käydä vähiin ja uusien asiakkaiden palveleminen ja liiketoiminnan kehittäminen seuraavalle tasolle ei ole yksin toimien mahdollista. Täytyi siis keksiä ratkaisu. 

Vuodet 2018-2019 kuluivat etsiessä ratkaisua ja valmistellessa prosesseja niin, että yhtiö voisi kasvaa hallitusti palvelulaadun pysyessä korkeana. Yhteistyökumppani yhtiön kasvattamiseen löytyi lopulta läheltä, omasta veljestäni Teemusta, jolla on kokemusta tilintarkastuksesta, yrityskaupoista ja kiinteistörahastoista. Teemu hyppäsi mukaan kesällä 2020 ja täysipäiväisesti vuoden 2021 alusta, jolloin syntyi myös uusi yhtiö InvestCo Accounting Partners Oy. Olemassa oleva liiketoiminta siirrettiin uuteen yhtiöön ja mukaan tuli myös nuori mutta kokenut kirjanpitäjä Karoliina. Kasvu on lähtenyt liikkeelle odotettuakin paremmin ja haemme nyt jatkuvasti lisää jäseniä kasvavaan tiimiimme.

Katso avoimet tehtävämme

 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 22.3.2021 01.59

Miten arvioida listaamattomien osakkeiden arvo?

Vieraskirjoittaja
Jaakko Jääskelä, Ostaja-Invest Oy

 

Miten arvioida listaamattomien osakkeiden arvo?

Joku fiksu saattaisi neuvoa, että selvitä kyseisen yhtiön viimeisimmästä osakekaupasta myyjän ja ostajan sopima osakekohtainen hinta.

Hyvä idea! – Fiksun neuvo toimii mainiosti pörssilistattujen yhtiöiden osakkeiden osalta. Niillä käydään päivittäin kauppaa ja löydämme helposti osakevälittäjien nettisivuilta viimeisimmät osakekohtaiset kauppahinnat.

Neuvon soveltaminen listaamattomien yhtiöiden osakkeiden osalta ei toimikaan niin helposti. Juuri listaamattomuuden takia osakkeilta puuttuu reaaliaikainen kaupankäyntitieto. Emme saa selvitettyä milloin mahdollisia kauppoja on tehty ja millä osakekohtaisilla hinnoilla. Tästä johtuen, usein ainoa tapa löytää arvo, on tehdä oma arvonmääritysanalyysi yhtiölle.

 

Arvonmääritysanalyysi listaamattomille yrityksille

Todetaan alkuun, että arvonmääritysanalyysin tekeminen listaamattomille yrityksille voi olla erittäin haastavaa. Yritysten kirjo muodostuu eilen perustetusta startup-yrityksestä parhaimmillaan satoja vuosia toimineisiin vakiintuneisiin perheyrityksiin. Osalta listaamattomista yrityksistä puuttuu vielä kaikki liiketoimintaan liittyvät luvut ja vaikka lukuja olisikin olemassa, ei analysointi ole välttämättä helppoa, koska listaamattomilla yhtiöillä ei ole yhtä tiukkoja kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuuksia kuin pörssiyhtiöillä. Tuttu kirjanpitäjä totesikin aikanaan hyvin, että listaamattomien yritysten tuloslaskelmat ovat kaikki omia ”taideteoksiaan”. Jostain arvonmäärityksen analyysi on kuitenkin aloitettava.

 

Arvonmääritysmenetelmän valinta

Ennen kuin aloittaa listaamattoman yrityksen arvon analysoinnin, on tärkeää valita mahdollisimman sopiva arvonmääritysmenetelmä. Osa menetelmistä on sopii paremmin aikaisen vaiheen yrityksille, joilta luvut puuttuvat ja osa paremmin vakiintuneemmille yhtiöille, joista konkreettisia talouslukuja on saatavissa. Alla erilaisia arvonmääritysmenetelmiä:

– DCF (Discounted Cash Flow), kassavirtojen diskonttausmenetelmä
– CCA (Comparable Company Analysis), verrokkiyhtiöanalyysimenetelmä
– RFS (Risk Factor Summation), kahdentoista parametrin riskianalyysimenetelmä
– Berkus -menetelmä, viiden parametrin analyysimenetelmä
– Scurecard -menetelmä, ka. + 7 parametrin analyysimenetelmä
– First Chicago -menetelmä, skenaarioanalyysimenetelmä
– VC -menetelmä,  nykyarvoon/exit-arvoon/tuottovaatimukseen perustuva analyysimenetelmä
– IVR (Intangible Valuation Renaissance), aineettomien hyödykkeiden analyysimenetelmä
– Reaalioptio-menetelmä

Syvennytään myöhemmissä blogikirjoituksissa tarkemmin kyseisiin arvonmääritysmenetelmiin.

Yhteenvetona on kuitenkin hyvä muistaa, että listaamattomien yritysten analysointiin kuuluu aina merkittävä määrä erilaisia olettamuksia, muuttujia ja arvioita. Parhaan arvion arvosta määrittää lopulta myyjä ja ostaja kauppaa käydessään.

 

Haluatko hintatarjouksen listaamattomille osakkeillesi?

Ostaja-Invest on suomalaisten riskisijoittajien yhteisö, joka ostaa ja omistaa suomalaisten listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita. Lue lisää ja pyydä tarjous osakkeistasi. https://www.ostammeosakkeita.fi

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 22.2.2021 02.17

Miten myydä listaamattomia osakkeita?

Vieraskirjoittaja Jaakko Jääskelä
Ostaja-Invest Oy (ostammeosakkeita.fi)

 

Miten myydä listaamattomia osakkeita?

Jo toistakymmentä vuotta jatkunut yrittäjyyden ja sijoittamisen buumi on johtanut siihen, että yhä useampi suomalainen on päätynyt listaamattomien yritysten eli ei-pörssinoteerattujen yritysten osakkeiden omistajaksi.

Olet saattanutkin huomata, että jo useampi finassialan toimija tarjoaa suomalaisille sijoitusvaihtoehtoina erilaisten listaamattomien yritysten osakkeiden ostamista. Etenkin startupja kasvuyritysten osakkeiden korkea tuottomahdollisuus houkuttelee sijoittajia, mutta potentiaalisten tuottojen realisoitumisen pitkä aikajänne yllättää monet. Pitkä odotus johtaa siihen, että yhä useampi miettii, miten osakkeista pääsisi eroon.

 

Listaamattomien osakkeiden ostaminen on helppoa, myyminen ei

Pörssiosakkeiden suhteen myyminen on nykyisin erittäin helppoa ja nopeaa. Oman osakevälittäjän nettisivuilta myyntinapin painallus tai meklarille soitto, niin osakkeiden omistaja on vaihtunut. Listaamattomien osakkeiden osalta tilanne onkin mutkikkaampi. Niiltä puuttuu lähes aina jälkimarkkinat, joten niiden myyminen on huomattavasti työläämpää ja vaikeampaa. Keinoja on kuitenkin olemassa. Alla omiin kokemuksiini pohjautuvat vinkkini listaamattomien osakkeiden myymiseen.

 

8 vinkkiäni listaamattomien osakkeiden myymiseen

1. Aloita selvittämällä, onko omistamillasi osakkeilla jotain rajoituksia myymisen suhteen. Saatat tarvita yhtiöltä luvan osakkeiden myymiseen.

2. Selvitä, onko omistamillesi osakkeille olemassa jälkimarkkinat. Yleisin listaamattomille osakkeille suunnattu markkinapaikka on Privanetin ylläpitämä pre-market.

3. Ota yhteyttä omistamasi yhtiön johtoon ja kysy onko heillä tai itse yhtiöllä kiinnostusta ostaa osakkeesi.

4. Hanki omistamasi yhtiön osakasluettelo (julkinen ja saat sen yhtiöltä tai Euroclearilta) ja kartoita muiden omistajien kiinnostusta ostaa osakkeesi.

5. Mikäli tunnet aktiivisijoittajia, kontaktoi ja kysy heidän kiinnostustaan ostaa osakkeesi.

6. Selvitä, ketkä ovat omistamasi yhtiön toimialalle erikoistuneita sijoittajia ja kysy heiltä kiinnostusta ostaa osakkeesi.

7. Tee julkinen myynti-ilmoitus osakkeistasi esimerkiksi toriin tai muulle vastaavalle ilmoitusalustalle.

8. Mikäli löydät potentiaalisen ostajan, muista olla aktiivinen!

 

Yritätkö päästä listaamattomista osakkeistasi eroon?

Ostaja-Invest on suomalaisten riskisijoittajien yhteisö, joka ostaa ja omistaa suomalaisten listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita. Lue lisää ja pyydä tarjous osakkeistasi.

https://www.ostammeosakkeita.fi

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 12.1.2021 05.20

AlterEgo kirjoitti:

Verottaja lähestyi sijoitusyhtiötäni seuraavilla selvitysvaatimuksilla:

 

1. Mitä arvopapereita yhtiöllä on ollut hallussaan (osakkeita, talletustodistuksia,
obligaatioita tms.)?
2. Miten pitkään arvopaperit ovat olleet yhtiön omistuksessa?
3. Miten usein arvopapereilla on käyty kauppaa?
4. Mitä riskejä yhtiön arvopaperisijoittamiseen on liittynyt?
5. Onko yhtiöllä arvopaperisijoitusten tekemiseksi sijoitussuunnitelma?

Sovelletut oikeusohjeet:
Laki verotusmenettelystä 7 §, 10–11 §

 

Mitähän hemmettiä tällä nyt hakevat?  Mitä esim. sijoitussuunnitelma verottajalle kuuluu tai riskit?

Yrittävätkö ehkä kieltää omistusten käsittelyn vaihto-omaisuutena?

Omistuksiahan on minuutista vuosiin väliltä salkussa.

 

 

 

Tuntematta kokonaisuutta, oma veikkaus olisi myös, että tässä tarkistetaan onko arvopaperikauppa luonteeltaan vaihto-omaisuuden kauppaa, jos siis olet ne siten veroilmoituksella ilmoittaunut.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 30.12.2020 11.33

Moi, itse olemme valinneet Fennoan, siitä löytyy toki pankkiyhteys ja kaikki pilvessä. Useat ohjelmistot toimivat niin, että tilitoimistolla on tilaus softatoimittajalta ja tilitoimisto sitten jakaa käyttöoikeuksia asiakkaille. Jos otat ohjelmiston itse suoraan softatoimittajalta, on käyttöönotto ja etenkin kustannukset raskaat. Varmaan erilaisiakin malleja on joillain softilla. Mikäli Fennoa kiinnostaa niin voit olla minuun(Sampsa) yhteydessä. Yhteystiedot löytyy: investco.fi

Näytä koko viesti