Eläkesalkku -
Bingo53 kirjoitti:

Seeking Alpha on antoisa tietolähde ja hyviä analyysejä. Tiedon tulvaan sähköpostiin välillä ärtyy ja joutuu rajoittamaan. Analyysit ovat kuitenkin todella perinpohjaisia ja hyviä vinkkejä saa sieltä juuri REIT yhtiöistä ja Monthly Dividend vaihtoehdoista.

Minulla on käytössä Askolan maksullinen 'High Yield Landlord'-palvelu, joka on historiallisesti voittanut vertailuindeksinsä selvästi. Salkkuni laput ovat Jussin isoimmat sijoitukset. Tässä osa palvelun tämän hetkisistä suosituksista (taulukossa on myös useampi sarake):

Samaan kastiin menee myös Vonovia joka löytyy 'international portfolio'-salkusta. Treidaa kolmasosalla tasearvosta. Barrick Gold ja Virtu ovat myös Seeking Alphan suosituksia. Koska minulla on velkavipua, suosin hyviä osingonmaksajia. Näin ollen velan määrä nollautuu 'itsestään' osingovirran avulla.

Bingo53 kirjoitti:

Onko high yield korkorahasto jenkkirahasto vai eurooppalainen valuuttasuojattu?

Rahasto on tämä:

https://www.alandsbanken.fi/pankkipalvelut/sijoita-saasta/rahastot/euro…

Ja private equity-rahasto johon olen sijoittanut on tämä (materiaalista poiketen vuoden 2022 rahasto):

https://www.nb.com/en/no/products/private-markets-funds/eltif

Private equityn osuutta on tarkoitus kasvattaa lähivuosina. Minua on houkuteltu sijoittamaan myös suoraan kotimaisiin alkuvaiheen yrityksiin, mutta se kuulostaa kovin työläältä. Ammattilaisten pyörittämät buyout-rahastot ovat helpompia, esimerkiksi Neuberger Bermanin rahastot ovat historiallisesti tuottaneet sijoittajille vuosittain yli 20%. Minulle ei ole ongelma jos puolikin miljoonaa on epälikvidissä muodossa siten että joka vuosi osa rahoista palautuu.

Näytä koko viesti
Eläkesalkku -
joeplotter kirjoitti:

Mites muuten tulotasoltaan korkeassa viiden hengen perheessä menee ruokakauppaan näin vähän rahaa vuodessa vai tilaatteko joka päivä safkaa, joka sijoittuu muihin kuluihin? 457e/kk on aivan absurdin vähän viidelle hengelle ja tuosta saa kulumaan leijonan osan jo yks ihminen terveelliseen, hyvälaatuiseen ruokaan. smiley

Epäilen että ne vaimon kuluttamat pari kolme tonnia kuussa menee valtaosin ruokakauppaan. Hän valmistaa perheen ruoatkin valtaosin. Oikeassa ravintolassa syödään alle kerran kuussa, lisäksi ehkä kerran viikossa jotain pikaruokaa tyyliin Hesburger tai Subway.

Näytä koko viesti
Eläkesalkku -
A kirjoitti:

Kannattanee seuraavaksi panostaa oman ajan arvon tarkkaan pohdintaan, sillä vaihdat nyt aikaa rahaan töissä käymällä. Yksisuuntainen vaihtokauppa, toisin päin ei toimi! Ja raha on lopulta vain numeroita nettisivulla tai muoviarkkeja kourassa. Tuossa sinun tilanteessa ei todellakaan kannata katsoa mitä muut tekevät, vaan tee omat ratkaisusi. Itse olen huomannut, että useilla varsinkin vanhemmilla ihmisillä on kunniakysymys suorittaa elämä töitä paiskimalla. Vaan harvempi pohtii juurikin omaa aikaansa ja sen rajallisuutta todella, tai vaikkapa sen oman työnsä todellista merkitystä kellekään.

Hyvä pointti, tähän asiaan on monta näkökulmaa. Aina löytyy joku jolla on enemmän rahaa ja joku jolla huomattavasti vähemmän. Vertailu muihin ei siis ole mielekästä.

Minulla on kolme kouluikäistä lasta joille pitäisi näyttää mallia kuinka työnteolla pääsee elämässä eteenpäin. Siksipä sohvalla makoilu aamusta iltaan kaljoitellen ei tule kysymykseen. Ehkä perustan uuden yrityksen jonka kanssa voin puuhailla muutaman tunnin viikossa jotta mieli pysyy virkeänä. Voisin lisäksi kertoa lapsille kuinka isi painaa kovaa duunia yrittäjänä.

Tunnistan kyllä tuon pakonomaisen työn suorittamisen itsessänikin. Näin vähävaraisen perheen kasvattina on henkisesti hyvin vaikeaa luopua suojatyöpaikasta jossa maksetaan lähemmäs 200 000 euroa vuodessa hyvin pienestä työpanoksesta.

A kirjoitti:

Salkusta kommentoin sen verran, että mikäli meinaat holdata tuota Bitcoin ETN:ää pidempään (useita vuosia tai kauemmin), niin siinä juoksee aika kovat kulut. Mieluummin ostat vaan suoraan aitoja bitcoineja vaikka Coinmotionista, maksaa vain vaihtokulun verran. Vaihtoehtoisesti Microstrategya (MSTR), eli jenkkifirma, jonka tase ja vielä velkaa miljardeittain päälle koostuu käytännössä bitcoineista. MSTR:ää saa välillä ostettua jopa alle heidän omistamiensa bitcoinien markkina-arvon. Nousumarkkinassa kävi viimeksi tosin toisinpäin ja reilusti. Mutta kannattaa harkita MSTR:ää välineenä sijoittaa epäsuorasti bitcoineihin. Bitcoin ETN ei ole myöskään teknisesti vahvasti sidottu bitcoinien omistajuuteen -- en tiedä miten tuo toimii, trackkaa vain?

Kiitoksia vinkistä, olen tässä arponut eri vaihtoehtoja pidemmän aikavälin kryptosijoittamiseen.

Näytä koko viesti
Eläkesalkku -
Basso Pasanen kirjoitti:

Miten autoillaan 27k€ vuodessa? Päivittäin 50€ taksiin jättää rattirahaa vielä 10k€ Jos sitä possua ei vielä hankittuna niin ei kai kärryn arvon alentumista tuossa.

Ostamalla 100 000 euron auto 10 000 euron käsirahalla ja neljän vuoden maksuajalla saadaan kuukausieräksi 2 000 euroa. Tosin olen olettanut auton jäännösarvoksi 0 euroa joka lienee hieman alakanttiin.

Näytä koko viesti
Eläkesalkku -

Kiitos kysymästä Bingo53. Osakesalkku näyttää tänään tältä (kolmen vuoden näkymä koska aloitin sijoittamisen keväällä 2020):

Paljon on siis vaihtuneet laput vuodesta 2020. Superluottokin on melkein kultatason rajoilla, uskon siis nousumarkkinan jatkuvan. Olen nyt ottanut näkemystä korkojen laskun puolesta ja haalinut salkkuun REIT-lappuja aina tissibaarista lähtien devil Näissä olen nojannut vahvasti Seeking Alphan Jussi Askolan näkemyksiin. 

Pörssilistattujen lisäksi löytyy seuraavaa:

 • PYN Elite 127 717 € (+41 %)
 • Private equity rahasto 100 000 € (historiallinen tuotto >20%, sijoitus vuonna 2022 ja arvoja ei päivitetä kahteen ensimmäiseen vuoteen) 
 • High yield korkorahasto 100 602 €
 • Erilaiset ammattisijoittajille suunnatut kiinteistörahastot 381 882 € (monesta olen poistunut / poistumassa koska listatut REIT-laput edukkaita)
 • Listaamattomat yrityslainat 114 830 € (tuotto ollut yli 10% tähän saakka)

Monet edellämainitut sijoitukset ovat salkussa jos käy niin ikävästi että Superluoton vakuudet alkavat loppumaan. Tosin en näe että tätä tapahtuisi vaikka pörssi laskisi 50%. Mutta kuitenkin ne tuovat kassavirtaa ja ovat likvidoitavissa valtaosin muutamassa kuukaudessa.

Yhteensä sijoitettuna 2 380 439 €. Excel-mallini sanoo että olettaen salkun kasvuosakkeiden arvon kasvavan 7% vuodessa, osinko-osakkeiden ja REIT-sijoitusten 3%, pääomasijoitusten 15% ja korkorahastojen 5%, kiinteistörahastojen 7% ja yrityslainojen 10,7% niin velan korkojen, yhteisöveron ja huojennetun osinkoveron jälkeen käteen jää kuussa 12 113 €.

Valitettavasti vain elämäni on nykyisin hyvin kallista. Viiden hengen perheen viimeisen 12 kk kulut jakautuvat seuraavasti:

 • Matkailu 25 024 €
 • Harrastukset 6 308 €
 • Ruokakaupat 5 484 €
 • Autoilu 27 496 €
 • Internet- ja puhelinkulut 2 225€
 • Muut kulut 15 179 €

Yhteensä 102 341 €. Eikä tässä vielä kaikki, lisäksi vaimo tuhlannee noin 3 000 euroa kuussa. Onneksi voin jatkaa suojatyöpaikassa ~175 000 euron vuosipalkalla, joka siis kuluu kokonaisuudessaan elintasoni ylläpitoon. Porschekin on vielä hankkimatta ja pidemmät lentomatkat turistiluokassa ovat alkaneet kovasti ahdistaa. Olen siis samassa tilanteessa kuin keskiluokka, eläkepäivät karkaavat koko ajan yhä kauemmas.

Täytyy kyllä ihmetellä kuinka tällainen täysin tietämätön tikkaa heittävä apina on päässyt hurjiin ylituottoihin osakemarkkinoilla. Salkussa lähinnä mummo-osakkeita, toisaalta olen dipeistä raapaissut aina isolla kädellä. Se voisi selittää jotain?

Näytä koko viesti
Yritykselle rahoitusta! -

Itse olen tehnyt lainasijoituksia kotimaisiin yrityksiin SijoittajaPro:n kautta. En nyt sano että saako yrityksesi tuota kautta lainaa mutta kysyminenhän ei maksa mitään:

https://sijoittajapro.fi/

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -
Aki Pyysing kirjoitti:

Kaikki yhtiön hommat kannattaa hoitaa ajallaan, koska myöhästymiset on sanktioitu.

Itselleni ihan kirjanpitäjä suositteli laittamaan sijoitusyhtiön ennakkoverot nollaksi ja maksamaan kaikki yhteisön tuloverot jäännösverona. Jäännösveron vuosikorko on tähän saakka ollut 2% joten olen katsonut sen edukkaaksi sijoituslainaksi joka kannattaa hyödyntää. Pitäisikö Akin mielestä myös verot maksaa ennakkoveroina "ajallaan"?

Näytä koko viesti
Citycon -
HattiWatti kirjoitti:

Oletko laskenut paljonko Helsingin pörssi on Cityconin omistusaikanasi noussut, eli montako euroa hehkutettuun junaan hyppääminen on tullut maksamaan?

EDIT: Alapeukuttajille tiedoksi että puksuttelin pitkään mukana ihan samassa junassa, ei ollut vittuilukysymys.

Hyvä pointti, mutta olen ostanut positiota valtaosin tässä ihan viime kuukausien aikana. Toisekseen nyt kun sijoitusvarallisuuteni ylitti juuri 2 miljoonaa euroa ei tavoitteeni ole enää tuoton maksimointi isolla riskillä. Nykytilanteessa näen Cityconin houkuttelevana sijoituksena Helsingin pörssiyhtiöiden joukossa. Jos Citycon maksaa 7% osinkotuottoa maailman tappiin ilman että osakkeen kurssi muuttuu mihinkään olen tähänkin hyvin tyytyväinen.

Näytä koko viesti
Citycon -

Sijoittaja.fi-sivuston Timo Heikkilä näkee osakkeessa nousupotentiaalia:

https://www.sijoittaja.fi/317301/citycon-yrittaa-strategiamuutosta-onni…

"Jos oletetaan, että Citycon onnistuu strategiamuutoksessa ja 30 % portfoliosta on asunto- ja muuta vuokratuottoa, voisi arvostuslukujen myös olettaa nousevan samassa suhteessa. Tällöin Cityconille hyväksyttävä P/E-luku olisi 17-18 ja P/B 0,8. Jos yhtiö pystyy lisäksi nostamaan tulosta, on yli 50 % kurssinousupotentiaali mahdollinen seuraavan 24 kk tähtäimellä."

Osin tämän foorumin hehkutuksen seurauksena Citycon on myös oman salkkuni suurin omistus. 25 000 lappua löytyy 7 euron keskihinnallafrown 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Kuinka verohuojennettujen osinkojen sijoittaminen takaisin listaamattomaton yrityksen SVOP-rahastoon menee?

Oletetaan että oma pääoma on 1 875 000 euroa ja maksan siitä maksimit verohuojennetut osingot 150 000 euroa. Osingoista jää verojen jälkeen käteen 138 750 euroa jotka sijoitan takaisin yrityksen SVOP-rahaston kautta. Kuinka seuraavan vuoden verohuojennetut osingot lasketaan tässä tapauksessa? Jos yrityksen oma pääoma on taas seuraavan tilikauden lopussa samat 1 875 000 euroa SVOP-sijoitus huomioiden ja maksan itselle saman maksimiosingon jonka takaisinsijoitan SVOP-rahastoon niin onko SVOP-rahaston arvo nyt 138 750 x 2 = 277 500 euroa. Eli toistamalla samaa kaavaa vuosikausia firman omaisuus siirtyy pikku hiljaa 8% vuodessa minun omaisuudekseni? Olettaen etteivät maksamattomat osingot happane on firman oma pääoma pelkästään SVOP-rahasto 100 / 8 = 12,5 vuoden päästä?

Yritykselläni on siis vain sijoitustoimintaa ja kahden miljoonan salkku jota haluisin hallinnoida mahdollisimman verotehokkaasti. Omissa nimissä sijoituksia ei juuri ole. Olen toistaiseksi palkkatöissä joten yrityksen sijoituksiin ei ole lähivuosina tarve kajota.

Näytä koko viesti