7.2.2020 - 12:21

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Erinomainen kysymys, Erik. Pyrin vastaamaan siihen, mutta vastaus on sen verran monimutkainen, että se vaatii vähän aikaa.

Nyt kuitenkin vähän osakemarkkinoille ja niiden psykologiaan. Viime päivinä kurssit ovat nousseet uusiin huippulukemiin. Tämä siitä huolimatta, että koronaepidemian kehitys on epäselvä ja maailmantaloudessa on häiriöitä. Suuri osa Kiinan teollisuudesta ja taloudesta on kiinni ja yhteyden maailman eri osien välillä häiriintyneet enemmän kuin vähän.

Asiaa spekuloidessa tulee mieleen ollaanko markkinoilla nyt jonkinlaisessa collective denial tilassa? Onko niin että koronavirusepidemian uhka tuntuu henkilökohtaisella tasolla niin pahalta, että sitä on vaikea käsitellä. Henkilökohtaisella tasolla huomaan tälläisen ilmiön siinä, että sen spekulointi, pään sisässä, mitä Diamond Princess-tapauksessa ehkä tulee käymään tuntuu ihan oikeasti pahalta ja ahdistavalta. Se tuntuu uhkaavan syvästi omaa perusturvallisuuden kokemusta. 

Vai kenties onko taustalla, että ihmiset ovat kokeneet niin monta väärää hälytystä, että on kyse samasta ilmiöstä, josta kertoo Aisipoksen satu poika ja susi. Muistatteko vanhan tarinan? Paimenpoika oli kedolla kaitsemassa lampaita. Hänen tehtävänsä oli varoittaa kylää vaaratilanteessa, mutta poika alkoikin huutaa varoituksia sudesta, vaikka sutta ei ollut mailla eikä halmeilla. Asiasta nousi kylässä aina iso hätä, mutta paimenpoika juoksutti kyläläisiä kerta toisensa jälkeen turhaan. Kunnes eräänä päivänä susi tulikin, mutta silloin poikaa ei uskottu ja sadun eri versioiden mukaan susi söi joko paimenpojan tai lampaat.

Susi voi tässä osakemarkkinassa olla vaikka taantuma. Eri pörssisyklien teoriakuvauksissa on kuvattu denial-ralli, joka edeltää kurssien kääntymistä laskuun. Onko nyt menossa denial-ralli? Nyt olisi vaan menty uusiin huippuihin, ei vähän niiden alle.

Omista sijoituksista en ole tällä hetkellä huolestunut. Case, jonka perusteella muutin sijoitusallokaatiota on yhä voimassa ja kysymykseen, jos tämän päivän tiedolla sinun pitäisi tehdä sama päätös, tekisitkö sen? Vastaus on tähän sijoittajamielessä kyllä, vaikka nyt on jo tullut mieleen kysymys onko epämoraalista yrittää tehdä rahaa inhimillisesti näin surullisella skenaariolla. Toisaalta pitää minunkin leipä yrittää pöytään hankkia.

Toki sitten on myös mahdollista, että olen itse vaan äärimmäisen sekaisin ja markkinat oikeassa, mutta se selvinnee kohtuullisen nopeasti. Vaikka mistä sitä koskaan tietää, miten markkinat jatkossa reagoivat. Ehkä jos tulee globaali infodemia ja taantuma niin samaan aikaan pörssi takoo uusia huippulukemia koko epidemian ja taantuman ajan. Tai sitten todellisuudessa tähän mennessä nähdyillä ja tulevilla tapahtumilla on vain pieni vaikutus talouskasvuun.

0
0
8.2.2020 - 07:46

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Tein Erikin pyytämää analyysiä koronavirusepidemia vs. sikainfluenssaepidemia. Siinä on skenaariopiirteitä. En kuitenkaan julkaise sitä juuri tällä hetkellä, pahoittelen. 

Viime aikoina olen myös tullut siihen tulokseen, että WHO:n ja THL:n tällä hetkellä valitsema tapa käsitellä koronavirusepidemiaa johtaa todennäköisemmin juuri tällä hetkellä parempaan lopputulokseen kuin monet vaihtoehtoiset linjat. Tilanne elää ja aika nopeastikin voi tulla aika, jolloin en enää koe tarvetta tälläiseen itsesensuuriin johon nimenomaan tämän analyysin osalta nyt päädyin.

Nyt on tärkeää myös taistella infodemiaa vastaan ja toisaalta varautua tulevaisuuteen eri skenaarioissa. Infodemia on vähintään yhtä suuri uhka kuin koronavirusepidemia ja varautuminen viisautta.

Sitten vielä, kiitos, Laskupäivä, viestisi pisti ajattelemaan.

0
0
9.2.2020 - 07:27

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Tilanteet muuttuvat nopeasti, niin myös mielenkiinnon kohteet, olen kai vähän rauhaton sielu. Ei jaksa keskittyä yhteen asiaan.

Juuri tällä hetkellä minua kiinnostaa eniten millainen tällä hetkellä olemassa oleva koronavirustartunnan leviämisen seuranta- ja mittausjärjestelmä on.

Kyse on siitä, miten tieto vaikka tähän WHO:n raporttiin tulee:
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200208-sitrep-19-ncov.pdf?sfvrsn=6e091ce6_2

Henkilökohtaisella tasolla olisi jo mukava päästä "CDC:n sivulla lukee 237 testiä" - jankkauksesta edes vähän perustellumpaan arvioon siitä millainen nykyinen koronaviruksen  leviämisen seurantajärjestelmä eri alueilla on, mitä heikkouksia seurantajärjestelmään sisältyy, mitä nykyinen järjestelmä voi kertoa, mitä se ei ehkä vielä voi ja miten seurantajärjestelmä ehkä muuttuu lähiaikoina.

Tätä olisi vielä hyvä peilata tunnettuihin epidemioiden leviämismalleihin.

Tässähän olisi hiukan puuhaa, nyt pitää varmaan googlailla, onko joku jo tämän ongelman kimpussa. Nyt en myöskään voi mennä omaa uuden tiedon normireittiä, jossa hämmennetään niin mahdottomasti, oikaistaan kuusi mutkaa suoraksi ja korjataan myöhemmin. Tuo lähestymistapa olisi tässä maailmantilanteessa turhan vaarallinen.
 

0
0
17.2.2020 - 12:13

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Sairaus tai luulosairaus vaivaa. Eilen oli kuumetta 37,5 astetta, normaali iltalämpö on minulla noin 36,5 astetta, yöllä pyörin hikisenä sängyssä ja vaihdoin pari märkää paitaa. Yleensä minulla ei nouse lämpö, ehkä kerran 3-5 vuoteen olen aikuisiällä mitannut kuumeen nousua. Kuumeen nousu on kohdallani harvinaista.

Oma diagnoosi mahdollisista taudinaiheuttajista on tämä:

Luulosairas 65% 

Normaali nuhakuume 14,9%

Joku outo infektio, ei hengitysteissä 5%

Influenssa 15 %

Lääkäriin en kyllä mene järin helposti, pahin pelko on, että joutuu johonkin hulluun karanteeniin ja kaikki kontaktit raastetaan läpi, kuolemaakin pelkään juuri nyt vähemmän kuin lääkäriä, sairaalaa tai epidemiaviranomaisia. 

Ei pelot ole järjellä selitettävissä. Sekoamassa vai henkisesti Tokiossa, Singaporessa, Soulissa tai Beijingissä? Tämä virtuaalinen ajatussiirtymä ei viime aikojen mediapläjäyksellä olisi mikään ihme. Singapore Strait Times ja Japan Times ovat olleet jo muutaman päivän omat ykkösmediat.

Elellään nyt rauhallisesti ja vältetään liikaa fyysistä rasitusta, jotta keuhkokuumeriski pysyy mahdollisimman alhaalla. Kokonaan paikallaan en osaa pysyä, mutta yritetään nyt vähän olla tartuttamatta toisia, jos tämä ei olekaan pelkkää luulotautia.

 

0
0
17.2.2020 - 12:51

tappio

+605
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
339
petteri kirjoitti:
Sekoamassa vai henkisesti Tokiossa, Singaporessa, Soulissa tai Beijingissä? Tämä virtuaalinen ajatussiirtymä ei viime aikojen mediapläjäyksellä olisi mikään ihme. Singapore Strait Times ja Japan Times ovat olleet jo muutaman päivän omat ykkösmediat.

Mielestäni hyvä itseanalyysi. Itse uskoisin syyksi informaatioähkyn aiheuttamaa vastareaktiota. Ihmisen aivot tosiaankin osaavat tehdä kropalle kaikenlaista; aikoinaan AIDS-paniikin ollessa suurimmillaan yksi kavereistani sai itselleen aikaiseksi kunnolla turvonneet imusolmukkeet kaulassa ihan pelkästään huonoa omaatuntoa potien.

Tokiossa ainakaan ei ole vielä painettu paniikkinappulaa; jonkin verran normaalia enemmän maskeja porukalla metrossa, mutta siinä kaikki. Normaalistikin täällä niitä käytetään juuri nyt kun allergiakausi on alkamassa ja kausi-influenssa vielä menossa.

0
0
17.2.2020 - 16:48

mskomu

+1338
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
666

Singaporessakin meno on aika normaalia. Yleensä ehkä 1/10 ihmisellä on maski, nyt ehkä 1/4. Virastotaloihin menessä mitataan kuume ja pitää täyttää lappu, jossa kysellään onko kärsinyt viime aikoina flunssasta, tai onko ollut viime aikoina Kiinassa tai kulaan perheenjäsen Kiinassa. Aika normaalia muuten katukuvassa. Kuulema joitain tapahtumia peruttu, mutta ei asiaa kyl päivittäisessä elämässä näe. Näin siis viime viikon maanantaina. Lentokentällä en käynyt, mutta kuulema vähemmän matkailijoita kuin normaalisti.

0
0
18.2.2020 - 08:24

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227

Ei muutakun pikaisia paranemisia Petterille! Terveenä sitten takaisin foorumeille, sun postaukset on tuonu hyvää uutta näkökulmaa erityisesti coronakeskusteluun. 

0
0
18.2.2020 - 10:17

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
petteri kirjoitti:

Lääkäriin en kyllä mene järin helposti, pahin pelko on, että joutuu johonkin hulluun karanteeniin ja kaikki kontaktit raastetaan läpi, kuolemaakin pelkään juuri nyt vähemmän kuin lääkäriä, sairaalaa tai epidemiaviranomaisia.

Minulla on ollut 5 viiikon aikana kaksi outoa kuumetapausta. Ensimmäinen iski tammikuussa, kuumetta oli kaksi päivää yli 38 astetta ilman mitään muuta oiretta. Toisena päivänä oli 38,4 astetta! Ja tämä alkoi neljä päivää ennen lomamatkaa Taikkuihin. Ajattelin jo, että jään siellä maahantulossa jumiin kuumeen takia, mutta onneksi kuume laski lähtöä edellisen päivän yön aikana normaaliksi 36,4 asteeksi (aamulämpö). Tämä oli todella outo parin päivän kuume, koska se tuli ja meni niin äkisti eikä siihe liittynyt mitään muita oireita tai flunssan tyylisiä oireita. Ikinä ollut vastaavaa. Lähdin siis Thaimaahan aktiivi-lomailemaan.

Seuraava kuume iski viime viikolla. Maanantai iltana tuli kuume. Viime viikolla oli ti-to kuumetta maltillisemmin eli noin 37,4-37,8. Torstain iltana helpotti ja lähdin venemessuille (aivan turha käynti) perjantai aamuna. Oireet olivat ainoastaan vetämätön olo, kuume ja pääkipu. Ei nuhaa, ei kurkkukipua tms.  Tluin siis Taikamaasta kolmisen viikkoa sitten eli kuume iski pari viikkoa reissun jälkeen.

Jos oli koronaa, niin nyt se on lusittu ja elimistö saanut vastustuksen. Luulosairauteen en usko.

 

Tsemppiä Petterille. Toivottavasti on vain lyhyt kuumetauti sinullakin.

0
0
23.2.2020 - 16:24

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Tänään on hyvä päivä, tämä virus näyttää olevan selätetty. Neljä päivää kuumetta on paljon mun elimistölle. Minulla ei yleensä ole kuumetta.

Tänään kävin juhlimassa parantumista syömällä Harju 8:ssa. Toiveajattelussa tämä oli Covid-19, mutta kaikkien todennäköisyyksien mukaan olen juuri sairastanut kausi-influenssan.

Koska itsepetos voinee tässä tapauksessa auttaa, olen päättänyt huijata itseäni ajatuksella, että Covid-19 on nyt kohdallani selätetty. Olen sen verran umpikiero tyyppi. 

0
0
24.2.2020 - 11:21

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Kappas. Shorttipositiot napsahtivat juuri kokonaisuudessaan plussalle. Tällä hetkellä olen laskennallisesti salkusta -50% shorttina, kyllä minä reilu viikko sitten vielä vähän lisäsin shorttia.

Salkku on nyt  all-time high:ssa. Ei tuo salkku toki paljoa heilunut laskua odotellessakaan. S&P 500 huipussa salkku otti hittiä 2%. Maailman tilanne näyttää niin sekavalta, että olisi minulle yllätys jos ei mentäisi nopeasti karhumarkkinaan.  Muutama viikko sitten olin vähän epävarmempi, mutta nyt minusta näyttää aika todennäköiseltä, että pörsseissä rallatellaan muutamassa kuukaudessa tai loppuvuoden aikana 20%-40% alas huipuista. Enemmän sekasortoa tämä epidemia näyttää aiheuttavan kuin aikaisemmin arvioin. Toki hervotonta vuoristorataa on tiedossa kun markkinat toimivat toivon ja epätoivon rajamailla. Vaikka kuka pörssien mielenliikkeistä nyt selvää ottaa eli pitää reagoida tilanteisiin.

On tässä sitten markkinoilla myös erilaisia bonuskortteja, vaikka esimerkiksi Iranin, Saudi-Arabian tai Kiinan vallankumoukset. Kansa on tyytymätöntä ja tyytymätön kansa kapinoi helposti.

Jos katson erilaisia skenaarioita talouden kannalta, nopea globaali panepidemia olisi minusta taloudelle vähiten vahingollinen, haudataan vainajat ja jatketaan elämää. Pahin skenaario taloudelle on taas varsin hitaasti leviävä epidemia, jossa aina vaan uudet maat ja alueet joutuvat karanteeneihin. Toivo rokotteesta on vielä varsinainen myrkkypilleri, se voi laittaa maailman aivan sekaisin, jos rokote on juuri tulossa. RNA-viruksiin ei kyllä ole kovin helppo tehdä toimivaa rokotetta.

Tällä hetkellä näyttää kyllä, että Covid-19 on ehkä menossa taloudelle huonompiin skenaarioihin. Raju pitkä taistelu viruksen leviämistä vastaan on siis minusta maailman taloudelle heikoin skenaario. Toki taistelu viruksen leviämistä vastaan on inhimillisesti ja poliittisesti ymmärrettävää, talous ei ole yhteiskuntien ainoa prioriteetti.

0
0
24.2.2020 - 11:41

Lehtopöllö

+296
Liittynyt:
17.9.2014
Viestejä:
383
petteri kirjoitti:

On tässä sitten markkinoilla myös erilaisia bonuskortteja, vaikka esimerkiksi Iranin, Saudi-Arabian tai Kiinan vallankumoukset. Kansa on tyytymätöntä ja tyytymätön kansa kapinoi helposti.

Ottamatta kantaa syihin tai todennäköisyyksiin, niin vallankumous Saudeissa tai Iranissa johtaisi oletettavasti samanlaiseen sekaannukseen, mitä on nähtävillä muissa Afrikan/lähi-idän maissa arabikevään jälkeen. 

Kiina on joka tapauksessa valtava maa ja sisäiset erot ovat suuria. Nykyinen järjestelmä on ollut jo pitkään pystyssä ja kansasta on tiukennettu otetta kaikenlaisella seurannalla ja toisinajattelijoita ei todellakaan ole kohdeltu silkkihansikkain. Jos Kiinassa toteutuisi jonkinlainen onnistunut kansannousu, niin onko villejä arvauksia ja spekulaatioita miltä alue näyttäisi vähän ajan päästä? 

Hieman off-topic, mutta kiinnostava kysymys. 

0
0
24.2.2020 - 11:49

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
Lehtopöllö kirjoitti:

Kiina on joka tapauksessa valtava maa ja sisäiset erot ovat suuria. Nykyinen järjestelmä on ollut jo pitkään pystyssä ja kansasta on tiukennettu otetta kaikenlaisella seurannalla ja toisinajattelijoita ei todellakaan ole kohdeltu silkkihansikkain. Jos Kiinassa toteutuisi jonkinlainen onnistunut kansannousu, niin onko villejä arvauksia ja spekulaatioita miltä alue näyttäisi vähän ajan päästä? 

Jos Kiinaan tulisi vallankumous, minusta olisi luultavinta, että poliittinen järjestelmä vaan vaihtuisi Etelä-Korean, Singaporen tai Taiwanin malliin. Nopeasti ja varsin rauhanomaisesti. Odotettavissa oleva kehitys olisi samantyylistä kuin Etelä-Koreassa vuonna 1987 tai Itä-Euroopassa ja Neuvostoliitossa 1989-1991.

Muutama Kiinan valtion reuna-alue ehkä itsenäistyisi, mutta varsinainen Kiina pysyisi yhtenäisenä.

0
0
27.2.2020 - 07:14

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Viime aikoina olen miettinyt lähiajan strategiaa ja vähän virkistänyt muistia. Katselin dokumentteja vanhoista huonoista ajoista. Näin huonosti tuskin käy, mutta vuoden 2007-2009 finanssikriisin tapainen pikkukuoppa voi ehkä nyt tulla, toki voidaan selvitä vähemmälläkin, mutta yleensä pörssi reagoi yli suuntaan sun toiseen. 

https://www.youtube.com/watch?v=bCEJ65H_1XE

https://www.youtube.com/watch?v=gO42ZfCN9ug

Vaikka kuka sitä markkinoista ikinä tietää, pitää pysyä hereillä, vaikka minusta muutama kuukausi pitäisi kyllä varmaan tulla laskua. Tähän mennessä pörssi ei ole vielä paljon tähän Covid-19 kriisiin toki reagoinut, mutta ehkä kunnon reaktiokin vielä tulee. Maailman talous nimittäin näyttää nyt menevän karmealle kuralle ja yritysten piripintaan velalla kuorrutetut taseet hidastanevat toipumista.

Positio on entisellään -50% short, enempää ei uskalla ottaa, muuten karhuvuoristoradassa pettää vatsa tai hermot. 

Tähän päivään taitaa muuten sopia ticker-song, vuoden 1929 hittibiisi. 

http://youtube.com/watch?v=2ewiV79_A64a

0
0
27.2.2020 - 12:06

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219

Finanssikriisi johtui asuntolainakuplan puhkeamisesta. Jotain vastaavaa velkakriisiä tarvittaisiin, jotta samanlainen rommaus nähtäisiin. Tällä kertaa keskuspankkiirit istuu jo valmiiksi painokoneiden vierellä, joten vaikea nähdä saman toistuvan. 

Ray Dalio on kirjoittanut mainion kirjan velkakriiseistä, suosittelen jos aihepiiri kiinnostaa: https://www.amazon.com/gp/aw/d/1732689806/ref=dbs_a_w_dp_1732689806

0
0
27.2.2020 - 12:32

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
rockafella kirjoitti:

Finanssikriisi johtui asuntolainakuplan puhkeamisesta. Jotain vastaavaa velkakriisiä tarvittaisiin, jotta samanlainen rommaus nähtäisiin. Tällä kertaa keskuspankkiirit istuu jo valmiiksi painokoneiden vierellä, joten vaikea nähdä saman toistuvan. 

Yrityslainakupla vaikka.

https://moneymaven.io/mishtalk/economics/junk-bond-bubble-in-pictures-deflation-up-next-YVeMRrVqLEaueKaY2sMLBQ

https://www.marketwatch.com/story/why-the-record-12-trillion-pile-of-junk-rated-debt-coming-due-is-a-worry-2020-01-24

Deleverointikierre on karmea tilanne, oltiin asuntomarkkinoilla tai yrityslainamarkkinoilla.

Toki keskuspankit lienevät nyt paremmin hereillä kuin 2007-2008, mutta kupla on silti kupla.

0
0
27.2.2020 - 13:18

PikkuPro

+5762
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2806
petteri kirjoitti:

Näin huonosti tuskin käy, mutta vuoden 2007-2009 finanssikriisin tapainen pikkukuoppa voi ehkä nyt tulla...

Tää oli läppä? Eiks se nyt ollu ihan kunnon kuoppa pörsseissä ainakin.

0
0
27.2.2020 - 13:29

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
PikkuPro kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Näin huonosti tuskin käy, mutta vuoden 2007-2009 finanssikriisin tapainen pikkukuoppa voi ehkä nyt tulla...

Tää oli läppä? Eiks se nyt ollu ihan kunnon kuoppa pörsseissä ainakin.

Läppä joo. Hurja romahdushan tuo oli. S&P 500 tuli finanssikriisissä alas 50,9% 1,3 vuodessa. Ei ehkä nyt noin paljon alas voida yhtä helposti mennä, vaikka tulisi sivuvaikutuksia, pankit ovat nyt niin paljon paremmassa hapessa. 

0
0
27.2.2020 - 15:08

Erik

+110
Liittynyt:
3.1.2017
Viestejä:
227

Oma salkku 2008 aftermathissä down 70% muutamassa kuukaudessa. Käteistä olisi mukava olla tuollaisissa paikoissa, debt capacity myös monelle varsin oivallinen etu 2008 aftermath tyyppisessä tilanteessa. 

0
0
27.2.2020 - 19:34

Vulpes Capital

+46
Liittynyt:
15.1.2019
Viestejä:
72

Monta vuotta on hoettu, että osakkeiden vuosikymmen on päättymässä. Itse tasapainoitin salkkua pikkuhiljaa ja varasin myös cashia. Pitkä kokemus auttaa. Minulla meni huonoiten 1987 musta maanantai, myin heti tiistaina Nokiat (Nokia Etuoikeutettu osake)  ja Yhtyneet, Nokiaa en ostanut ikinä takaisin, myöhemmin onneksi 90- luvun lopulla ostin Kymmeneä.... Kun myin tuolloin Nokiat teoreettinen tappio oli ...SUURI

Parhaat tilit tehnyt 2001 kuplan jälkeisistä ostoista, sekä 2008 keväällä osto-ohjelmalla. 

 

Yleensä "all in" osakkeissa, mutta nyt aika mukavasti Cashia juuri tätä varten. Nyt pitää varoa, ettei laita liian aikaisin sormea ostonappulalle. Ei tiedä, onko nyt pidempiaikaisesta korjauksesta, vai vain viikkojen jutusta.

Lisäksi, tilanne muuttunut, miten vaikuttaa näissä dipeissä ETF maailman muuttuminen sekä robotit, nuo molemmat pelaavat eri asemaa kuin aiemmissa dipeissä.  

0
0
1.3.2020 - 19:40

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Onko minut tiputettu johonkin apokalyptiseen painajaiseen, jossa kuvittelen epätoivoisesti näkeväni tulevaisuuteen, muut elävät viikon jälkijunassa ja samaan aikaan yritän epätoivoisesti muuttaa tulevaisuutta?

Vaikka olen tottunut pään sisässä vaikka mihin, niin 100 tukehtumassa olevaa Covid-19 zombieta jonottamassa hoitoa tämän klinikan edessä ja ruumisauto keräämässä jonossa kuolevat ja tämä reportteri raportoimassa suorana lähetyksenä, alkaa jo mennä vähän hurjaksi, jopa minun mielikuvitukseni mittarilla. 

https://www.kiro7.com/news/local/department-health-confirms-first-coronavirus-death-washington-state/XIDPHMLVOJAAREQ5YCL75367PU/

Toki painajaisessa alkavallakin viikolla pörssissä soi tämä biisi:

https://youtu.be/2ewiV79_A64

 

0
0
10.3.2020 - 18:05

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Tässähän pitää strategiaa alkaa päivittää. Nyt kyllä energia on ottanut sairasta hittiä, mun kaasu-ja öljyputket myös. Sijoittajat ovat sitä mieltä että öljyn ja kaasun Pohjois-Amerikan valtateiden tuotto riippuu öljyn ja kaasun hinnasta. Jossain ENB, KMI ja TRP osastossa tulot ovat aika vähän riippuvaisia öljyn päivittäisestä hinnasta. Samaten rahoituksen pitäisi olla ok, kun toimiala sotki taseensa 4 vuotta sitten ja taseet on sen jälkeen kunnostettu.

Nexus REITtiä yritin myydä yhdessä nousurallissa, mutta en päässyt kaikesta eroon. Pienen vaihdon laput ovat syvältä. 2/3 positiosta sain likvidoitua. Laitaan noita ei voi edes minun omistusmäärillä survoa. Ei sinänsä ei Nexus REIT maailma huonoin REIT ole, mutta näyttää että laadukkaampikin tavarakin on kohta alennuksessa tai voihan tuota ostaa halvemmalla jo nytkin.

S&P500 shortti on sen sijaan kehittynyt mukavasti. Jossain vaiheessa sitä pitäisi keventää, muttei ehkä vielä. Kai tässä vielä lasketellaan reippaasti. Energia alkaisi näyttää kuitenkin houkuttelevalta, siis laatu energiasektorilla. Mutta nyt pitää istua käsien päällä. Jos näin koronaromahduksen kolme viikkoa etukenossa, niin lasketteleekohan energia vielä viikkotolkulla? Covid-19 näyttää sekin olevan vasta pääsemässä vauhtiin. 

Oikea aika ostaa osakkeita lienee vasta, kun kansalliskaarti pitää kutsua rauhoittamaan USAn sairaaloiden ulkopuolella olevia mellakoita kun täpötäysiin sairaaloihin ei pääse tai jotain sinne päin. Kai tässä sitten vielä lasketellaan S&P 500:ssa toinen mokoma kun on kerran alkuun päästy. Mutta tarkkana pitää pysyä, shorteista olisi kuitenkin hyvä päästä irti ennen rallia. Shorteista tulee kyllä kurssien laskiessa tuotto-riskisuhteelta huonompia.

Käkkyä on kyllä shorteista tullut mukavasti, salkku on tällä hetkellä:

Long 55% (ENB,KMI, TRP ja hitunen NXR.UN)

Short 110% (S&P 500)

Cash 45%

Yllättävänkin erinäköinen salkku kuin muutama viikko sitten, vaikka paljon muita muutoksia kuin Nexus REITin osin onnistunut ulostusyritys ole tehty. Muu johtuu kurssien laskusta, jossa short-positio on muuttunut käkyksi ja long-position kaasu- ja öljyputket ovat ottaneet rajusti hittiä.

 

0
0
11.3.2020 - 11:56

The Fisherman

+7
Liittynyt:
12.2.2020
Viestejä:
8

Oli mukava lukea ketju läpi, ja näin jälkikäteen on helppo sanoa että otit erinomaisen shortin. Itse en koskaan myisi lyhyeksi, mutta odottelen innolla shorttipositiosi kehittymistä positiiviseen suuntaan, jotta pääsen itsekin mahdollisimman pian kaivamaan alelaareja Helsingin pörssistä.

GL!

0
0
11.3.2020 - 13:13

RaimoRaitis

+147
Liittynyt:
4.9.2019
Viestejä:
120

Kuinka paljon arviosi mukaan S&P500 voisi vielä pahimmillaan laskea? Oletan tekstiesi perusteella että näet tuossa shortissa vielä huomattavankin upsiden, vai onko ennemminkin vain long-salkun suojana?

0
0
11.3.2020 - 14:18

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Oma arvioni on, että S&P 500 tulee 27-50% alas huipusta eli 3386 pisteestä, nyt tämän hetken futuurikursseilla (nyt 2780) on tultu alas 18%, 27% olisi 2472, jos mennään -50% tasoon niin pitää tulla syvä taantuma eikä sinne suoraan mennä, vaan 1-2 vuoden kuluessa.

Varsinaisesti en kyllä yritä saada maksimeita, mutta näen, että ei tässä ehkä ylös olla parin viikon kuluessa menossa. Vaikka mistä pörssin lyhyitä aivotuksia tietää. Covid-19 on kuitenkin villintymässä Euroopassa ja USAssa ja toisaalta maaliskuun taloustilastot voivat olla pahan näköisiä, samoin Q1 tulokset ottavat hittiä. 

Yritän kuitenkin päästä shorteista pääosin irti ennen "vaara ohi" - ääliörallia. Nyt en parina lähiviikkona kyllä näe vielä oikein ääliörallin paikkaa, vain karhuvuoristorataa. Mutta tarkkana pitää olla ja yleensä toki arvioin pörssien lyhyet liikkeet väärin.

Ei tuo minun shorttini minusta nyt huippuaggressiivinen ole, enemmän long-salkun suoja, jossa on kyllä vähän short-vipua. Noita prosentteja ei pidä lukea väärin, salkussani on vähemmän vipua kumpaankin suuntaan kuin voisi olettaa. Futuurini ovat muuten kesäkuun lappuja, rollasin ne eteenpäin jo viikkoja sitten eli vasta kesäkuussa on pakko tehdä päätöksiä.

0
0
12.3.2020 - 10:27

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Juuri kun opin tämän pelin säännöt, intuitio kertoo, että säännöt ovat ehkä kohta muuttumassa. Kirjoitetaan nyt vähän ajatuksia. Jos se selvittäisi päätä, on tämä niin sekava vyyhti.

Poliittinen kulminaatiopiste

Nyt näyttää, että nyt ehkä ollaan lähellä tämän epidemian hörhöilyn huippua noin poliittisesti, oliko huippu jo vai tuleeko se lähipäivinä ei tiedä, mutta kai poliittisen sekoilun huippu on lähellä noin globaalisti. 

Epidemiallinen kulminaatiopiste

Epidemiallinen kulminaatiopiste on vielä edessä Euroopassa ja varsinkin USA:ssa.

Taloudellinen kulminaatiopiste

Talouden luvut eivät ole vielä reagoineet, mutta kohta tulee rumaa jälkeä. Maailmantalouden taantumaan mennään ainakin, mutta mennäänkö jopa lamaan kaikkien seurannaisvaikutusten kautta. Tämä on suurin arvoitus.

Jos taas mietitään pörssikursseja reagoivatko ne näiden kaikkien kolmen dimension kautta vai jotenkin ihan muuten?

Tervetuloa karhujen aikaan:

 https://youtu.be/WRUcCsw7kVc?t=128

0
0
13.3.2020 - 10:28

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Tämä korona-aika on nihkeää. Pokeriakaan ei ole voinut mennä pelaamaan pitkään aikaan kun on hengitystieinfektion jäljiltä jäänyt tosi sitkeä kuiva köhä. Se, että köhii jatkuvasti ei vain nyt pokeripöydässä sovi. Muutenkin melkein kaikki tapahtumat on peruutettu.

 

0
0
13.3.2020 - 11:40

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Strategiapuolella olen nyt tullut siihen tulokseen, etten yritä väistää mahdollista ensimmäistä karhurallia. Sen väistäminen on liian vaikeaa, jos se tulee. Taustalla on, että tällä viikolla on tullut niin paljon huonoja uutisia, että ensi viikolla ei voine mennä huonommin. Markkinat voivat ehkä reagoida uusien toimenpiteiden vähenemiseen karhurallilla.  

Reaalitaloudessa nyt kuitenkin edessä näyttää olevan nopea irtisanomisaalto USA:n palvelualoilla. New York, Washingtonin osavaltio ja Kalifornia ovat nyt osittain kiinni isojen tapahtuminen osalta ja osittain kuluttajat hyvin varovaisia kåyttämään palveluita. USA:n dynaamisilla työmarkkinoilla tämä tarkoittanee nopeita massairtisanomisia.

Lähden nyt siitä, että New Yorkin, Kalifornian ja Washingtoniin työttömyysaste nousee ennennäkemättömän nopeasti. Nyt työttömyys on noilla alueilla noin 4%, mutta lähden siitä perusoletuksesta, että työttömyys on 7-12% jo parin kuukauden päästä. Tämä tarkoittaa minun logiikallani, että 1-2 kuukauden päästä kurssit ovat alempana kuin nyt.

Hmm. Tämä shorttaus alkoi koronaepidemiakärjellä, mutta nyt pitää kyllä siirtyä toimimaan päätöksissä enemmän talouskärjellä ja pyrkiä ennakoimaan reaalitaloutta. Pörssi kumminkin seuraa taloutta pitkässä juoksussa. Ei epidemiakärkeä pidä unohtaa on se yhä olemassa. Talous on kuitenkin nousemassa minulla nyt keskiöön. 

Markkinat on hitaita, ne eivät ehkä usko työttömyyden nousevan ennen kuin irtisanomisista tulee uutisia ja viralliset työttömyystilastot räjähtävät. No, odotellaan kiltisti, kyllä markkinat joskus herää jos oletukseni työllisyyden kehityksestä on oikea. Jos ei ole, niin sitten ei voi mitään. 

Nykyinen salkku on kuitenkin enemmän suojaustyyppinen kuin aggressiivinen shorttistrategia, vaikka jonkin verran shorttivipua onkin.

 

0
0
26.3.2020 - 03:10

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Olen miettinyt strategiaa, tämä biisi on pyörinyt mielessä, nyt lähden siitä, että tämä ei tapahdu 1929-1932 hengessä: 

https://www.youtube.com/watch?v=fFu7us6bNSQ

Tämä skenaarion rajauspäätös ei ole minulle ihan pieni henkisesti.

Pohja voi olla syvällä, muttei se ole rapakon takana pohjaton tämän hetken ajatukseni mukaan. Lama voi tulla muttei 30-lukua. Eurooppa voi toki sotkea asiansa.

0
0
26.3.2020 - 09:33

esavainen

+72
Liittynyt:
26.8.2014
Viestejä:
60

Avaatko ajatuksiasi vähän lisää. Vaikea teema, mutta tätähän me kaikki mietimme.

Samalla kiitos viime kuukausien teksteistäsi. Ainakin minä olisin käyttänyt kaikki ammukseni aivan liian aikaisin, jos en olisi seurannut kirjoituksiasi Covid-19 -ketjussa.

0
0
26.3.2020 - 23:15

petteri

OP
+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Karhuralli tuli heti kun koronauutiset vähän rauhoittuivat. Nyt sitten odotetaan, että pörssi reagoi nopeaan työttömyyden nousuun ja palveluyritysten konkurssiaaltoon. Olisin hyvin yllättynyt, jos sijoittajat eivät jossain vaiheessa huomaisi raketoivia työttömyyslukuja ja yritysten maksuvaikeuksia. 

Odotan siis, että kohta mennään vielä takaisin alas. Aikamoisella safety strategialla olen mennyt. Kun tähän asti on pysynyt pinnalla, henkilökohtaisesti isoin virhe voi tulla jos aloittaa ostot liian aikaisin. En kuitenkaan shortteja pidä loputtomiin auki ja alla on longia. Mutta karhuvuoristoradalla ei pidä pudota vaunusta.

Odotan seuraavaksi siis pörssisyklin capitulation vaihetta, joka on talousvetoinen. Toki koronan villiintyminen Amerikassa muillakin alueilla antaa myös vauhtia. Karhu voi vielä vähän rallatella, tai sitten ei.

 

0
0