Kysymys: käteinen -

Oman sijoitusstrategiani vuoksi ostot ja myynnit tapahtuvat niin harvakseltaan, että veivailen niin paljon kun pystyn käteiskassani inflaatiovaikutuksen minimoidakseni. Todennäköisesti veivaisin muutenkin. OST:ltä veivailu ei toki kannata koska verot.

Näytä koko viesti
Componenta -

Ajatuksia päivän tapahtumista?

* CapManin rahasto myi kaiken omistuksensa Kyösti Kakkosen ja Erkki Etolan sijoitusryhmälle (n. 15% kaikista osakkeista, @ 0,04€/osake, yht. 1,5M€)

* Ylimääräinen yhtiökokouskutsu, jonka tarkoitus valtuuttaa hallitus merkintäetuoikeusantiin (1 uusi osake á 0,04€/osake), ja reverse split (50 to 1)

Annin tuloilla on tarkoitus maksaa saneerausvelat pois ja siten parantaa mm. yrityksen rahoitusehtoja. 

https://www.componenta.com/sijoittajat/porssitiedotteet/?releaseid=3790689

 

Markkinat reagoi aamulla aika voimakkaasti, ainakin jossain vaiheessa oli yli -15% (@ 0,0520€). Nyt kuitenkin jo päivä plussalla (@ 0,0640€).

Olettaen että hallituksen valtuutus ja toteutus etenee suunnitellusti, niin mielestäni konkurssiriski pieneni merkittävästi. Toisaalta samoin osakekohtaiset kassavirrat. Nämä kai ihan hyviä omistajia pienomistajan kannalta (?). Itse en pääse sinuiksi sijoituksen kanssa, koska en ole aiemmin ollut tekemisissä merkintäoikeusoptioiden kanssa. En halua kasvattaa omistustani suhteutettuna portfoliooni, joten vaihtoehtoni olisivat varmaankin optioiden tai koko position myynti. Kuinka arvostan/myyn optiot? Kokeneempien kommentit tervetulleita.

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi -
JR kirjoitti:

Muistelen Akin kolumnia, joka tiivistyi siihen että kaikkein vaarallisinta on pitää rahat käteisenä. En ole siitä eri mieltä. Mun mielestä voi olla silti rationaalista ottaa ajoitusnäkemystä myös näinkin päin - ja likvidien osakkeiden myyminen on siihen ainakin halvempi tapa kuin joku optio, josta maksetaan rajua aika-arvoa, ajoituksen ei tarvitse osua viikolleen oikein. Korot vastaavat suunnilleen inflaatiota, eli nollaa, eli maksan käteisenä istumisesta markkinoiden reaalituoton, se ei ole hirveän paljoa vielä muutamassa viikossa tai parissa kuukaudessa.

Näkisin, että tärkeää tässä on olla uskomatta, että joku romahdus välttämättä tulee, ja jäädä jääräpäisesti odottamaan sitä. Mulla on mielessä pudotukselle selkeä triggeri, joka on jo jossain määrin käynnissä, eli on tietty aikajänne jolla toimitaan, ja sitten palataan markkinoille - henkisesti valmiina myös vain nuolemaan haavat epäonnistuneesta treidistä, jos se sellaiseksi osottautuu.

Tässä on kolme skenaariota, kaikki realisoituvat kuukausien sisällä:

-Tapaukset jatkavat nousuaan, ja johtavat joko todelliseen tai koettuun kriisiin, joka vaikuttaa hallituksen toimiin tai ihmisten käytökseen liiketoimintaa lamauttavasti. Kurssit laskevat, ja voin alkaa ostella osakkeita takaisin.

-Tapaukset jatkavat nousuaan, ja joko ihmiset eivät enää välitä, tai vähän myöhemmin voi todeta että pörssit eivät oikeasti enää välitä. Ostelen osakkaeita takaisin, ja jäin varmaan vähän häviölle tästä sohlauksesta.

-Tapausten nousu taittuu yllättäen nopeasti, tai taudilla ei näytä olevan enää vakavia seurauksia. Ostelen osakkeita takaisin, ja hävisin todennäköisesti paljon.

Tyypillisiä ansoja joista olen kuullut esim ensimmäisen koronadipin tapauksessa, tai muiden dippispekulaatioiden, on että ensimmäisessä skenaariossa ei ikinä tyydytä nähtyyn pudotukseen, eikä palata ollenkaan markkinoille, tai että kolmannessa skenaariossa ei suostuta uskomaan että maito on jo maassa, ja yritetään keksiä sitten uusia syitä sille että ollaan merkittävässä kuplassa eikä palata markkinoille. Nämä kun välttää, niin näkisin ettei voi olla aivan toivotonta uskoa näkemyksiinsä.

Itse en treidaisi markkina-ajoituksin, mutta olen samalla kannalla ennustuksesi kanssa. En tiedä miten käy, mutta en löydä käytännössä mitään ostettavaakaan näillä hinnoilla. Sijoitettava perintövarallisuus pamahti tilille kesäkuussa, kun kurssit olivat jo nousseet lähelle alkuvuoden tasoa.

Näytä koko viesti
Kuukausisäästöä ja pohjaongintaa -

Minkä sitä tiikeri raidoilleen?

Sijoitussuunnitelmani osakesäästötilin osalta oli hyvin simppeli. Osta laadukkaita yhtiötä halvalla, sijoitushorisontilla 10+ vuotta. Yrityksiä, jotka tiedät olevan markkinoilla edelleen 20 vuoden päästä. Hanki 3-5 yritystä. Kerryttele osinkoja lisäyksiä varten. Osta kun hinta on diskontattu reilusti omaan arvioon yrityksen arvosta. Myy pahasti yliarvostetut omistukset pois, mikäli löydät uuden maltillisesti arvostetun laatuyhtiön tilalle.

Mutta ei - avataan suorat osakeostot saneerauksessa olevalla yrityksellä. Arvosijoittajasta spekulantiksi, ennen kuin sijoittaminen on edes alkanut. Ehkäpä tämä virhe on kuitenkin parempi tehdä näin alkuun pienemmillä panoksilla. En tule tekemään toista spekulatiivista sijoitusta lopuilla salkustani, enkä tule lisäämään positioon.

Salkusta sijoitettu nyt 15%. Sijoituksen oletettu kesto 3-5 vuotta. Keskihinta 0,0626€.

Componenta-sijoitus Q3/2020

En tiedä kuinka eksyin tutkimaan Componentan finansseja tarkemmin, koska olin jo päällispuolisen tarkastelun tehnyt ja merkinnyt papereihini "konkurssiyhtiö, ei kiitos". Onnekseni (tai epäonnekseni, tulevaisuus korjatkoon) kuitekin päädyin. Yhtiötä myydään oman arvioni mukaan hyvin halvalla. Yhtiö on saneerauksessa ja maksaa saaneerausvelkoja seuraavan neljän vuoden aikana yhteensä 11,7M €. Ottaen huomioon että yritys tekee vielä kuluvan vuoden puolivuosikatsauksessa tappiota, näyttää tilanne tukalalta.

Yrityksen tase ei pelkoja vähennä. Yrityksen tase on saneerauksen velkaleikkausten jälkeenkin kuralla. Ainakin kun vertaa normaaliin hyvinvoivan yhtiön taseeseen. Tase on kuitenkin oman arvioni mukaan tarpeeksi vahva yrityksen selviytyäkseen normaaleissa liiketoimintaolosuhteissa. Toistaiseksi koronatilanteen vaikutus yrityksen toimintaan on ollut vain vähäistä. Mikäli vaikutus on myöhemmin merkittävästi suurempi, yritys ajautunee konkurssiin melko nopeasti.

Yritys teki vuonna 2019 kyseenalaisen yritysoston, joka lisäsi velkataakkaa entisestään kun hankittavan yrityksen velat otettiin omaan taseeseen. Kauppahinta (7,8M €, maksettu yhtiön osakkeilla) oli kuitenkin maltillinen. Yritysosto n. tuplaa yrityksen liikevaihdon, mutta ei tulosta. Yritysosto perusteltiin synergioin, joille en anna yritysjohdon antamaa arvostusta. Näen yritysoston tuloskyvykkyyden osalta jokseenkin neutraalina, mutta taseen keston puolesta hieman negatiivisena. On toki mahdollista, että johto arvioi nykyliiketoiminnan tuloksentekokyvyn mahdollisesti olevan riittämätön saneerausvelkojen hoitamiseen, jolloin omilla osakkeilla rahoitettu yritysosto - mikäli tuottaa mitään positiivista - antaa yritykselle paremmat mahdollisuudet selviytymiseen lyhyellä aikavälillä, vaikka mahdollisesti laskisikin yrityksen pitkän aikavälin tuottopotentiaalia. Tämä on mielestäni perusteltua ottaen huomioon sen, että konkurssiyhtiön tuottopotentiaali on 0.

Hallituksen puheenjohtaja toimi yrityksen toimitusjohtajana 2015-2019, vei yrityksen menestyksekkäästi velkasaneeraukseen ydintoimintojen osalta. Muiden maiden toiminnot vietiin velkasaneerauksen kautta konkurssiin tai suoraan konkurssiin, taikka myytiin pois. Toimikautensa aikana yritys korjaantui varmasta konkurssiyhtiöstä, yhtiöksi, joka saattaa välttää konkurssin. Koska kyseinen henkilö siirsi toimitusjohtajan kapulan eteenpäin tuoreen yrityskaupan synnyttyä - ja siirtyi takaisin hallituksen puheenjohtajaksi - uskon siihen, että yritys on nyt oikealla polulla konkurssin välttämiseksi. Toinen vaihtoehto toimitusjohtajan pallilta poistumiseen olisi jonkin sortin luovuttaminen, mutta en näe sitä mahdollisena, koska jos jokin asia Componentan kohdalla on varma, on se, että yritys ei tänään ole ainakaan huonommassa hapessa kun se oli vuonna 2015.

Yrityksen kassavirta on kuitenkin vahva, korvausinvestointien jälkeenkin. Toki yritysostokohteen osalta investointitarpeiden näkyvyys on heikko. Mutta koska yritysten toimialat ovat hyvin samankaltaiset, odotan investointitarpeiden olevan kutakuinkin samalla tasolla yrityksen ydinliiketoiminnan kanssa. Uskon yrityksen pitävän positiivisen kassavirran korvausinvestointien ja saneerausvelkojen maksun jälkeenkin, pl. vuosi 2023, jolloin saneerausvelasta erääntyy suurempi osuus 7,4M €. Muiden vuosien oletettu positiivinen kassavirta kattaa kuitenkin negatiivisen vuoden kaikissa kolmessa ennusteessani.

Arvostin yrityksen tulevaisuutta kolmella keissillä. Neljäskin keissi on huomioitu, mutta se ei vaadi tarkempia arvioita, sillä toteutuessaan ajaa yrityksen konkurssiin. Tämän todennäköisyys on kuitenkin huomioitu sijoituspäätöstä ja ostohintaa arvioitaessa.

1) Yritysosto tuo lisää liikevaihtoa, mutta ei kasvata yrityksen tulosta tai kassavirtaa. Maltillinen kasvu seuraavan 10 vuoden aikana.

2) Yritysosto tuo hieman lisää liikevaihtoa, kasvattaa maltillisesti tulosta ja kassavirtaa. Maltillinen kasvu seuraavan 10 vuoden aikana.

3) Yritysosto tuplaa liikevaihdon, kasvattaa tulosta ja kassavirtaa n. 50%. Maltillinen kasvu seuraavan 10 vuoden aikana.

Yritys on nähdäkseni aliarvostettu kaikissa kolmessa positiivisessa skenaariossa, konkurssiriski huomioiden. Nähdäkseni sijoitus ostohinnallani on tyydyttävä, mikäli keissi #1 on todennäköisin. Kahdessa muussa tapauksessa sijoitus on vähintäänkin erinomainen. Mikäli yritys selviää saneerausveloistaan, purkautunee yrityksen arvo kohti maltillista oikeaa hintaa. Täten sijoitushorisontti ~5v.

Blussia ja smiinuksia

+ Hallituksen puheenjohtaja (erinomainen toteutus yrityksen saneeraukseen viemisestä, merkittävähkö sijoitus yrityksessä)

+ Helposti ymmärrettävä ala

+ Kassavirta (vahva, tasainen kassavirta)

+ Erinomainen tuottopotentiaali lyhyellä aikavälillä (5v)

- Johdolla ja muulla hallituksella ei omistusta

- Käänneyhtiöt harvoin kääntyy

- Merkittävä konkurssiriski 

Näytä koko viesti
Kuukausisäästöä ja pohjaongintaa -

Ostos- ja seurantalistaa on päivitelty vuoden edetessä. Ostoslistalla on nyt 9 yritystä, aktiivisesti seurattavien listalla 11 lisää. Aktiivisesti seurattavien yhtiöiden lista koostuu yrityksistä, joita omistaisin mielelläni, mutta joissa on vielä jokin tai joitakin ominaisuuksia, joista odotan yrityksen pääsevän eroon ennen ostoslistalle päätymistä. 

Yksi näistä kahdestakymmenestä yrityksestä myy omien konservatiivisten arvostuksien alle. Mutta ei tarpeeksi alle aloittaakseni ostot. 16/20 yritystä myy ns. järkevässä arvostuksessa (-50% -- PAR -- +200%). Lopuista kaksi myy hieman tämän yli, ja kaksi räikeästi yli (1000%+). Nämä yritykset ovat ns. kasvuraketteja, jotka arvostetaan lähikvartaalien/vuoden/vuosien tuloksella ja suurella kasvukertoimella. Yrityksiä jotka pääsevät ostos- tai seurantalistalleni, mutta salkkuun tuskin koskaan, tai ainakaan ennen kasvun taantumista. Loput 16 yritystä myy tällä hetkellä keskiarvolla 88% yli oman arvostukseni.

Ostospaikkoja odotellaan innolla.

Näytä koko viesti
Kuukausisäästöä ja pohjaongintaa -

Olisipa perintörahat jo tilillä. Pakko sanoa että perinnönjako on tehty Suomessa käytännön mahdottomaksi. Varsinkin jos pesän saajista löytyy edunvalvottavia. Meillä on yksi. Edunvalvojan ja maistraattien peukaloiden pyöritystä ollaan katseltu kohta vuoden verran. Toivon ettei kukaan tule enää jättämään minulle perintöä tämän elämän aikana. Sen verran ketuttaa nämä prosessit. Tietty ihan positiivista jos läheiset pysyy myös hengissä.

Korona pidättelee miehen kotikopissa. Valitettavasti vaimonkin. Etätyö on omasta kokemuksesta normaalisti jopa paljon tehokkaampaa kuin toimistolla työskentely, mutta ei jos vaimo on myös etätöissä ja asuu pienessä kaksiossa. Toinen saa tehdä töitä ruokapöydällä, toinen sängystä, sohvalta tai parvekkeelta. Ja parvekkeen alla on aktiivinen työmaa.

Ostoslistalle, eli hintaseurantaan, on tässä odottaessa ilmestynyt jo kuudes yritys. Oikeastaan yritys oli jo korvamerkitty ostettaviin yrityksiin, mutta hinta oli niin käsistä, etten edes aktiivisesti seurannut yritystä hetkeen. Yrityksen tarvitsee tulla alas enää n. 70 prosenttia aloituspositiohintaan, joten lähellä ollaan! Toisaalta pidän salkussani maksimissaan viittä yritystä kerralla, ja tämä kyseinen on näistä laadullisin kriteerein myös viimeinen, joten erittäin epätodennäköistä että päätyy salkkuun tässä dipissä. Yksi näistä kuudesta yrityksestä olisi jo aloituspositiohinnoissa, ja voi päätyä jopa position maksimointihintoihin (20% tuotto-odotus), ennen kuin yksikään toinen yritys pääsee aloituspositiohintaan.

Kunhan ostoksille päästään, ajattelin availla ajatuksiani yritysostoksista, mutta vasta kun 1) positio on maksimoitu, tai 2) aloituspositio hankittu ja hinta pompsahtanut sen verran korkeammalle, että position maksimointi ei ole enää todennäköinen lähitulevaisuudessa. Todennäköisesti ajatukseni tulevat koostumaan seuraavista: 1) laatutekijät ja arvoajurit, 2) riskit ja mahdolliset negatiiviset laatutekijät, sekä 3) fair value arviosta, jota en tule perustelemaan, mutta johon voi verrata tuottovaatimushintoja. 

 

Näytä koko viesti
Koronavarmat firmat / osakkeet -
Heikin Ashi kirjoitti:

Mikään firma tuskin on "koronavarma".  Jostain syystä myös listatut hautaustoimistoketjut näyttävät laskettelevan korona-aikoina. Paniikki kun leviää, se laskee kaikkea. 

Koronan aiheuttamien massiivisten karanteenitoimien, ja siten muiden yleisten kuolemaan johtavien toimien  (esim. autoilu) väheneminen, voitaneen odottaan tasaavan kokonaiskuolemien suhdetta. Koronan tappavuusaste vaikuttaa kuitenkin olevan jokseenkin pieni, ja ne kenelle valtti jää käteen, ovat muutenkin niitä jotka syystä tai toisesta olisivat potkaisseet tyhjää pian jo kuitenkin. Täten on nähdäkseni loogisesti ymmärrettävää, että hautaustoimistoketjut eivät nouse pörssissä. Lasku johtunee vain yleisestä pörssikehityksestä...

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja -

Oli mukava lukea ketju läpi, ja näin jälkikäteen on helppo sanoa että otit erinomaisen shortin. Itse en koskaan myisi lyhyeksi, mutta odottelen innolla shorttipositiosi kehittymistä positiiviseen suuntaan, jotta pääsen itsekin mahdollisimman pian kaivamaan alelaareja Helsingin pörssistä.

GL!

Näytä koko viesti