Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku?

17.12.2019 - 23:19 #29676

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219

Myin puolet pois @380. Mukava tuplaus. 

Lähitulevaisuus näyttää edelleen erinomaiselta, mutta vaikea selittää viime päivien nousua, kun mitään uusia uutisia ei ole tullut. Veikkaan, että shortit sulkee positioita ennen vahvaa Q4:sta. Kaiken kaikkiaan tunnelma on nyt niin positiivinen, että kotiutin voitot.

Tulevasta ei tiedä, saattaa breikata uusiin ennätyksiin tai laskea vanhoille tukitasoille. Mielestäni jotain isompaa takaiskua tarvittaisiin isoon alamäkeen. Vaikea nähdä mitä se olisi, jollei akut lopu taas kesken.

Arvontaahan tämä on, mutta kivaa. Saa nähdä toistaako historia itseään eli jatkuuko heilunta. 

0
0
8.1.2020 - 19:36 #30069

Aki Pyysing

+11689
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6540

Aika hurjaa. Jos on hyvä istumaan käsien päällä, on siinäkin puolensa.

Tosin kaksi asiaa ovat pelastaneet väärässä olleen näkemyksen tuomista vahingoista. 1.) En shorttaa mitään uskonnollisista syistä. 2.) En tee kauppaa rapakon taakse ajankäytöllisistä syistä. Koko valveillaoloaikaansa ei voi tuijottaa ruutua. Tai voi kyllä, mutta en halua.

0
0
9.1.2020 - 12:09 #30083

Artsipappa

+2036
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1900

Oma uskonto ei kiellä shorttaamista niin tätä täytyy kyllä harkita vakavasti. Kyllähän tämä alkaa kuplalta tuntua,

Arvokkaampi kun General Motors ja Ford yhteensä joiden yhteenlaskettu voitto ~14,5 miljardia. Tesla ei edes tee voittoa (paitsi Q3 mutta vuosi toki raskaasti tappiolla silti).

Samalla Trump voi pistää kapuloita rattaisiin lisää kun Musk lähtee Kiinaan tekemään autoja ja samalla niistänyt jenkeiltä tukia:

"U.S. taxpayers foot the bill for these freebies, and according to the LA Times, the government has spent almost $5 billion in subsidizing all of Elon Musk’s ventures. To make matters worse, Tesla has never paid any tax to the U.S. government. Since the EV-maker has never turned an annual profit, it hasn’t paid back any portion of the multi-billion-dollar subsidy."

USA on edelleen Teslan päämarkkina.

Samalla Teslan ostajat ei jenkeissä enää saa verohyötyä joka varmasti vaikuttaa myyntiin. $7500 tuki on varmasti avittanut kaupankäyntiä. https://electrek.co/2019/11/28/tesla-warns-customers-end-federal-tax-credit/

En tiedä miksi Teslalla olisi niin valtava etulyöntiasema muihin verrattuna sähköautoissa että tällainen hinta olisi perusteltu. Jäätävä hype päällä ja osake paukuttaa ennätyksiä. Onhan näitä nähty ennenkin, kuplalta haisee mutta koska shortata, siinäpä miljardin dollarin kysymys..

 

0
0
9.1.2020 - 17:13 #30092

jiikoo

+46
Liittynyt:
26.10.2017
Viestejä:
75
Artsipappa kirjoitti:

 kuplalta haisee mutta koska shortata, siinäpä miljardin dollarin kysymys..

Oisko about näillä näppäimillä. Eilen ja tänään kolkuttelee $500 mutta ei mene yli, resistance tuossa 498-499. Viime päivinä laskenut ensin avauksessa ja sitten noussut. Jos näyttää ettei halua mennä yli $500, tai käy yli ja tippuu, myydään tiukalla stopilla? Myynti 490+, stop-loss 504-506, target 420.

0
0
15.1.2020 - 10:02 #30190

mattis

+49
Liittynyt:
6.2.2018
Viestejä:
63

Onko nyt käynnissä short squeeze? Pieni (karkkiraha) shorttipositio avattu joka tapauksessa. (BEAR TESLA X2 NORDNET F)

0
0
15.1.2020 - 14:31 #30198

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Sama homma. Pitkästä aikaa piti ottaa pelirahalla Unlimited turbo 625 knock out tasolla kiinni. Puoleen vuoteen ei ole onneksi ollut shortteja, mutta nyt näyttää että tämä on ampunut rajusti taas yli. Toki Tesla on Tesla ja tästä ei ikinä tiedä mihin mennään. En olisi yllättynyt jos tämä laskee jonnekkin 400-450 tasolle, kun pahin kiima menee ohi. Tämä on kyllä sellainen arpapaperi, että ihan arvailua tämän shorttaaminen kyllä aina on :)

0
0
16.1.2020 - 01:16 #30217

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Hei, täällähän on mielenkiintoista Tesla keskustelua! Ajattelin tuoda bull teesi näkemystä esiin ja keskusteluun, koska täällä ei Bull teesiä ole vielä oikein esitetty.  Argumentoisin, että Tesla on tämän viimeisen pyrähdyksenkin jälkeen huomattavasti aliarvostettu. Ja tästä syystä itsellä on reilu long positio. Käsittelen nyt paria isoa tekijää valuaatiossa – käyttökate ja nettokate, itseajavuus sekä kasvu uusien tuotteiden ja palveluiden kautta. Varoitus lukijalle, otin turhan monta osiota ja tästä lipsahti todella pitkä!  

Oletan, että Tesla tulee jatkamaan liikevaihtonsa kasvattamista kohti 100 miljardia ja 100 miljardin rajan oletan rikkoutuvan noin 4 vuoden päästä. Tämän jälkeen oletan että Tesla ei jää laakereilleen lepäämään vaan vie markkinaosuutta edelleen muilta valmistajilta sekä julkaisee kokonaan uusia tuotteita ja palveluita, jotka mahdollistavat liikevaihdon edelleen kasvattamisen. Esimerkiksi  Toyotan liikevaihto oli noin 250 miljardia, joten liikevaihtopotentiaali on suuri pelkästään auton valmistuksessa.  

Liikevaihdosta on iloa jos pystytään tekemään voittoa. Tesla on tehnyt aiemmin tappiota ja vasta hiljan alkanut näyttämään voitolliselta. Menneisyyden kehitys on kuitenkin hämäävä. Teslalla on vain kolme automallia, joita se valmistaa kalliiden työvoimakustannusten Kaliforniassa. Myynti, lataus ja huoltoverkosto on myös rakennettu vain kolmea mallia varten. Kun Tesla lisää myyntiä ja tuo lisää malleja, niin muut liiketoiminnan kustannukset “operating expenses” (joista suuri osa on kiinteitä) jakautuu isommalle määrälle autoja parantaen katteita.  

on ensimmäinen autovalmistaja, joka sai omistaa Kiinassa tehtaan. Näyttää siltä, että Kiinassa valmistetut Teslat tulevat olemaan reilusti voitollisia. Tehdas tehtiin vain vuodessa, mikä antaa uskoa siihen, että tuotantovolyymeja pystytään kasvattamaan hyvinkin nopeasti. Katteiden osalta nopea valmistuminen pienentää capexia ja tulevia poistoja. Kiinassa on myös halvempi työvoima kuin Kaliforniassa, mikä parantaa katteita. Tesla aikoo myös siirtyä paikallisiin osien toimittajiin näin pienentäen logistiikkakustannuksia sekä hyötyen halvasta kiinalaisesta valmistuksesta . Morgan Stanley arvioikin, että gross margin voisi olla Porchen tasoa - luokkaa 30%-35%. Jos Tesla kasvattaa kiinan tuotantonsa 300 000:een (model 3 ja y) keskihinnalla 45 000, tulisi gross profitia 30% marginilla  muihin kuluihin ja voittoon “kaytettavaksi” 4 miljardia. Tesla kulutti globaalisti näihin liiketoiminnan muihin kuluihin 930 miljoonaa viimeisellä kvartaalilla. Eli toisin sanoen vaikka Tesla kasvattaisi 50 % näitä muita kuluja, niin kiinan tuotoista jäisi vielä reilu 500 miljoonaa per kvartaali.  

Toinen seikka mikä parantuu on korkomenot suhteessa liikevoittoon. Tesla on joutunut maksamaan korkeita korkoja ja käyttämään toimintansa rahoittamiseen lainoja. Kun Tesla pystyy rahoittamaan toimintaansa muullakin kuin velalla, niin lainaa ei tarvitse tietenkään samaan malliin ottaa. Lisäksi jos lainaa otetaan, niin korkomenot tulevat todennäköisesti laskemaan. Luottoluokitusta tullaan todennäköisesti nostamaan voitollisuuden myötä.  

Isoin kysymysmerkki Teslan arvostamisessa on ehkä itseajavuus. Kuitenkin jo se, että Tesla saa ns. “Feature complete” itseajavuuden – auto ajaa itseään kaupungissakin, mutta kuski on vastuussa  ja hänen tulee olla valppaana – johtaa todennäköisesti FSD-paketin valitsemisasteen kasvuun. Koska Teslalla on OTA-päivitykset, niin kuluttajat uskaltavat paremmin laittaa rahat keskeneräiseenkin versioon. Toinen seikka mikä tulee parantamaan valitsemisastetta on se, että Tesla viestii tulevaisuuden mahdollisuudesta laittaa auto “tienaamaan” Tesla networkkiin. Vaikka kuluttaja ei tähän oikein uskoisi, voi hän nähdä tässä hyvän optioarvon. Näyttää myös siltä, että Tesla todennäköisesti saa tämän “Feature complete” itseajavuuden ulos tänä vuonna. Julkaisun myötä, voi tämän  paketin valitsemisasteen ennustaa nousevan sekä tuloutuksen olevan myös mahdollista. 

Vaikka tämä FSD “Feature complete” ei täysin robusti olekaan, voi Tesla sen jo julkaista, koska kuski on vastuussa ja hänen tulee olla valppaana, niin kuin nytkin autopilotissa. Tästä syystä näen todennäköisenä, että Tesla sen vielä tänä vuonna julkaisee.  

Tällä kehityksellä on tulosta parantava vaikutus. Teslan gross margin on nyt noin 20% ja tässä ei ole vielä FSD-paketteja käytännössä lainkaan. Gross margin tulee siis nousemaan reilusti, kun FSD-paketti alkaa menemään kaupan ja se voidaan tulouttaa.  

Mutta miltä valuaatio voisi näyttää Teslalle? Jos katsotaan kolme vuotta eteenpäin, niin Teslan tuotantosuunitelmat ovat melko selviä. Kolmen vuoden päästä Teslan voi arvioida myyvän 1,24 miljoona autoa. Tässä uskon, että tuotantomäärää kasvatetaan seuraavien kolmen vuoden aikana keskimäärin 50 % - tämän mahdollistajana näen ennen kaikkea Kiinan, jossa tehdas pystyttiin rakentamaan yllättävänkin nopeassa tahdissa. Tähän reiluun miljoonaan uskon sisältyvän Model Y:tä, Model 3:sta, Pickup Truckia, Semiä, Roadsteria, S:ää ja X:ää. Y ja 3 muodostaen noin miljoonan. Keskimääräinen myyntihinta kaikki tuotteet huomioden voi muodostua yllättävänkin korkeaksi - ehkä noin 50 000 (ilman FSD-optiota). Jos FSD saataisiin kolmen vuoden päästä myytyä 50 %:lle asiakkaista, niin tämä arvo olisi 53500.  

Gross profittia uskon, että tästä saataisiin todennäköisesti noin 30 %. Kolme syytä: FSD-option valinta-aste olisi korkeahko, Y:llä olisi parempi margin verrattuna 3 ja Kiina. Gross profittia tesla saisi tästä 19,9 miljardia usd.  

Arvioidaan seuraavaksi operating expenses, viimeisin q3 R&D oli 334 milj.USD, annualisoituna tämä olisi 1,336 miljardia. Tämän kasvu riippuu Teslan päätöksistä - haluaako se jäädyttää R & D:nsä vai panostaa tuleviin tuotteisiin. Oletan, että Tesla jatkaisi tämän budjetin kasvattamista. Jos esimerkiksi Tesla kasvattaisi tätä 20 %:lla vuosittain, R &D olisi kolmen vuoden päästä 2,3 miljardia. SG&A oli teslalla vajaa 600 miljoonaa q3:lla. Tämän oletan kasvavan noin 15 % seuraavan kolmen vuoden ajan, annualisoidaan ja luvuksi saadaan 3,56 miljardia.  Korkomenojen arvioin kasvavan noin 20 % vuodessa, oletan että Tesla tarvitsee uutta rahoitusta, FCA-diili, jossa FIAT maksaa itseään “puhtaaksi” sekä Teslan positiivinen kassavirta, ei kattaisi välttämättä kaikkia investointitarpeita. Korkomenoiksi saataisiin 1,38 miljardia vuodessa. Nettotuloksi saataisiin ennen veroja näin ollen. 19,9 – 1,336 – 2,3 – 1,38 = 14,884 miljardia usd. Jos tähän laitettaisiin 20 % veroaste päädyttäisiin lukuun 11,9 miljardia.  

Tähän 11,9 miljardin lukuun voidaan nyt sovitella eri P/E kertoimia. Näkisin, että P/E:n tulisi olla vähintään 20 johtuen siitä, että Tesla on vasta kasvunsa alussa. Markkina-arvoksi saataisiin näin laskien 238 miljardia. Teslan P/E:ssä en ottanut ylläolevissa laskelmissa huomioon mitään muuta kuin Teslan auto-liiketoiminnan.  

Elon julkaisi juuri, että he aikovat suunitella ja valmistaa kiinassa omaa malliaan ja myisivät tätä myös maailmanlaajuisesti. Tähän autoon liittyen lähetettiin jo kirje, jossa pyydettin suunnitteluinputtia Kiinalaisilta. Suuniteltava auto olisi kirjeen perusteella model 3:sta pienempi hatchback. Ajatuksena tuottaa massoille auto. Model 3 maksaa tällä hetkellä kiinassa yli 40 000 dollaria. Halvemmalle Teslalle olisi tietenkin huomattavasti suurempi kysyntä. Maailmanlaajuisesti kysyntä voisi olla tälle Teslan mallille miljoonaluokkaa. Teslalla olisi hyvä mahdollisuus painaa hintaa alas matalampien kustannusten kiinassa.  

Ylläolevissa laskelmissa CyberTrukkia ei juurikaan huomioitu. Uskon, että tässä Teslalla voi olla yllättävän “viraali” tuote, jonka myynti kasvaa entisestään kun ihmiset pääsevät koeajamaan näitä autoja. Todennäköisesti Cyber Trukin omistajat myös mielellään antavat koeajoja, ja ihmiset mielellään astuvat kyytiin. Amerikassa PickUpit ovat suosituimpia autoja. Cybertruck on myös Elonin mukaan mahdollisesti menossa kohti Marssia. Ynnäillen markkinan koon, viraaliuden ja erittäin kovat speksit, vuotuiset myyntiluvut voisivat alkaa lähentelemään 500 000 vuodessa.    

Teslan energialiiketoiminta on myös erittäin iso kasvumahdollisuus. Kaliforniassa ja yhdysvalloissa ylipäätään sähkökatkot ovat jatkuvasti yleistymässä infraan tehtyjen ali-investointien takia (ja kaliforniassa erityisen iso ongelma, metsäpalojen vuoksi). Vaikka Tesla on Ilmastonmuutosta hidastavalla asialla, niin se myös hyötyy siitä, että metsäpalot ja myrskyt yleistyvät. Ihmisille syntyy tarve powerpackeille ja “Stormwatch” ominaisuuksille. Iso potentiaali on “Peaker plant” - korvaamisessa. Tesla toimitti esimerkiksi Australiaan Neoenille yli 100 megawatin akuston ja sai hiljattain lisätilauksen kasvattaa tätä kokoa 50 %:lla. Tulevaisuudessa tämä liiketoiminta tulee todennäköisesti kasvamaan. Akkuliiketoiminnassa keskeistä on akkujen kestävyys. Tähän liittyen Teslan tavoite rakentaa miljoonan mailin akku mahdollistaa entisestään kilpailukykyisemmät hinnat. 10 vuoden aikajänteellä myös lentokoneet ovat potentiaalinen uusi liiketoiminta-alue akkujen kapasiteetin kasvaessa.  

Arvostuksen kannalta suurin vaikutus tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan Tesla Networkilla. Kolmen vuoden päästä myös markkina todennäköisesti antaa jo arvoa Tesla Networkille, vaikka se ei vielä edes olisi “online”. Markkina toisin sanoen voisi nähdä optioarvoa. Tesla asentaa kaikkiin autoihin FSD-varusteet ja fleetin koko olisi kolmen vuoden päästä ehkä noin 3 miljoonaa autoa. Vertailun vuoksi, Uberilla on tällä hetkellä 4 miljoonaa ajajaa.  Todennäköinen kulku Tesla Networkin suhteen on se, että se ainakin pilotoidaan ihmisen kera Kaliforniassa kolmen vuoden sisällä. Uberilla tai Lyftillä kulkeminen sekä Teslat ovat suosittuja kaliforniassa, Teslalla on hyvä mahdollisuus aloittaa toiminta “Uberina” kaliforniassa ennen kuin itseajavuus on edes olemassa.  

Teslan voi olla itseajavuuden saavuttamisessa useamman vuoden perässä. Teslalla on nimittäin se etu, että se pystyy itseajavuuden saavutettuaan pääsemään erittäin mataliin kustannuksiin. Kiinassa valmistettu halvin malli, pienet käyttökustannukset, potentiaalinen miljoonan mailin akku sekä halpa “sensor suite” mahdollistavat sen, että Tesla voi saada hyvää katetta vaikka kilpailu olisikin kovaa.  

Vaikuttaa myös todennäköiseltä, että Tesla kuroo kiinni Waymon etumatkaa hyödyntäen huomattavasti suurempaa datamääräänsä. Teslan strategia itseajavassa autossa on myös kilpailijoista poikkeava – Käytännössä kaikki muut käyttävät Lidar sensoria, mikä mahdollistaa ympäristön mallintamisen helpohkosti. Tesla turvautuu puolestaan pelkästään kameraan ja tutkaan. Tesla on vasta nyt saamassa ympäristöään mallinnettua kameran ja tutkan avulla. Lidarin avulla tämä olisi ollut mahdollista paljon aiemmin. Tästä syystä Tesla ei ole esimerkiksi pärjännyt Navigantin tutkimuksessa – he kritisoivat Teslaa nimenomaan Lidarin uupumisesta.  

Kameraan pohjautuva järjestelmä on kuitenkin kustannuksiltaan ylivoimainen Lidariin verrattuna. Osin tämän vuoksi Tesla on pystynytkin tuomaan parhaimman autopilotin, jonka tavallinen autonostaja voi hankkia. Jos Tesla pääsee vielä täysin itsestäänajavaan pisteeseen, se on melkoinen kustannusetu.  Teslan lisäksi Mobiley on myös hiljan demonnut kameraan perustuvaa järjestelmäänsä kaupunkiajossa - toimien erittäin hyvin. Tämä on itseasiassa hyvä merkki – vaikka Tesla mobileyetä olisikin jäljessä, niin se antaa tukea sille, että Tesla ei ole hakoteillä.  

Lopuksi, näen vinoutuneen todennäköisyysjakauman juuri toisinpäin. Tesla näyttää tuovan suurella todennäköisyydellä jo nyt julkaistut tuotteensa markkinoille ja kannattavasti. Jo tämä “perusliiketoiminta”, reilun voitollisuutensa vuoksi, kattaisi teslan nykyisen arvostustason – ja ylikin. Teslan tullessa erittäin voitolliseksi, uskon että Elon Musk ei jää ilman ideoita, vaan investoi erityisesti Tesla Networkin ja siihen liittyvien palvelujen kehittämiseen sekä Energiapuoleen. Tesla Networkin potentiaali on melkoinen, Morgan Stanley esimerkiksi arvosti Waymon 100 miljardin arvoiseksi, Uber on puolestaan nyt 60 miljardia. Akkujen kapasiteetin kasvettua riittävästi, Elon myös todennäköisesti pyrkii sähköistämään lentoliikennettä. Hän on nimittäin useaan otteeseen puhunut, että hänellä olisi jo design mielessä.  

0
0
16.1.2020 - 02:32 #30224

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207

Hei, täällähän on mielenkiintoista Tesla keskustelua! Ajattelin tuoda bull teesiä esiin ja keskusteluun, koska täällä ei Bull teesiä ole vielä esitetty.  Argumentoisin, että Tesla on tämän viimeisen pyrähdyksenkin jälkeen huomattavasti aliarvostettu. Ja tästä syystä itsellä on reilu long positio. Käsittelen nyt lyhyesti paria isoa tekijää valuaatiossa – käyttökate ja nettokate, itseajavuus sekä kasvu uusien tuotteiden ja palveluiden kautta. Varoitus lukijalle, otin turhan monta osiota ja tästä lipsahti todella pitkä! 
 
Oletan, että Tesla tulee jatkamaan liikevaihtonsa kasvattamista kohti 100 miljardia ja 100 miljardin rajan oletan rikkoutuvan noin 4 vuoden päästä. Tämän jälkeen oletan että Tesla ei jää laakereilleen lepäämään vaan vie markkinaosuutta edelleen muilta valmistajilta sekä julkaisee kokonaan uusia tuotteita ja palveluita, jotka mahdollistavat liikevaihdon edelleen kasvattamisen. Esimerkiksi  Toyotan liikevaihto oli noin 250 miljardia, joten liikevaihtopotentiaali on suuri pelkästään auton valmistuksessa.
  
Liikevaihdosta on iloa jos pystytään tekemään voittoa. Tesla on tehnyt aiemmin tappiota ja vasta hiljan alkanut näyttämään voitolliselta. Menneisyyden kehitys on kuitenkin hämäävä. Teslalla on vain kolme automallia, joita se valmistaa kalliiden työvoimakustannusten Kaliforniassa. Myynti, lataus ja huoltoverkosto on myös rakennettu vain kolmea mallia varten. Kun Tesla lisää myyntiä ja tuo lisää malleja, niin muut liiketoiminnan kustannukset “operating expenses” (joista suuri osa on kiinteitä) jakautuu isommalle määrälle autoja parantaen katteita. 
 
on ensimmäinen autovalmistaja, joka sai omistaa Kiinassa tehtaan. Näyttää siltä, että Kiinassa valmistetut Teslat tulevat olemaan reilusti voitollisia. Tehdas tehtiin vain vuodessa, mikä antaa uskoa siihen, että tuotantovolyymeja pystytään kasvattamaan hyvinkin nopeasti. Katteiden osalta nopea valmistuminen pienentää capexia ja tulevia poistoja. Kiinassa on myös halvempi työvoima kuin Kaliforniassa, mikä parantaa katteita. Tesla aikoo myös siirtyä paikallisiin osien toimittajiin näin pienentäen logistiikkakustannuksia sekä hyötyen halvasta kiinalaisesta valmistuksesta . Morgan Stanley arvioikin, että gross margin voisi olla Porchen tasoa - luokkaa 30%-35%. Jos Tesla kasvattaa kiinan tuotantonsa 300 000:een (model 3 ja y) keskihinnalla 45 000, tulisi gross profitia 30% marginilla  muihin kuluihin ja voittoon “kaytettavaksi” 4 miljardia. Tesla kulutti globaalisti näihin liiketoiminnan muihin kuluihin 930 miljoonaa viimeisellä kvartaalilla. Eli toisin sanoen vaikka Tesla kasvattaisi 50 % näitä muita kuluja, niin kiinan tuotoista jäisi vielä reilu 500 miljoonaa per kvartaali. 
 
Toinen seikka mikä parantuu on korkomenot suhteessa liikevoittoon. Tesla on joutunut maksamaan korkeita korkoja ja käyttämään toimintansa rahoittamiseen lainoja. Kun Tesla pystyy rahoittamaan toimintaansa muullakin kuin velalla, niin lainaa ei tarvitse tietenkään samaan malliin ottaa. Lisäksi jos lainaa otetaan, niin korkomenot tulevat todennäköisesti laskemaan. Luottoluokitusta tullaan todennäköisesti nostamaan voitollisuuden myötä.  

Isoin kysymysmerkki Teslan arvostamisessa on ehkä itseajavuus. Kuitenkin jo se, että Tesla saa ns. “Feature complete” itseajavuuden – auto ajaa itseään kaupungissakin, mutta kuski on vastuussa  ja hänen tulee olla valppaana – johtaa todennäköisesti FSD-paketin valitsemisasteen kasvuun. Koska Teslalla on OTA-päivitykset, niin kuluttajat uskaltavat paremmin laittaa rahat keskeneräiseenkin versioon. Toinen seikka mikä tulee parantamaan valitsemisastetta on se, että Tesla viestii tulevaisuuden mahdollisuudesta laittaa auto “tienaamaan” Tesla networkkiin. Vaikka kuluttaja ei tähän oikein uskoisi, voi hän nähdä tässä hyvän optioarvon. Näyttää myös siltä, että Tesla todennäköisesti saa tämän “Feature complete” itseajavuuden ulos tänä vuonna. Julkaisun myötä, voi tämän  paketin valitsemisasteen ennustaa nousevan sekä tuloutuksen olevan myös mahdollista.

Vaikka tämä FSD “Feature complete” ei täysin robusti olekaan, voi Tesla sen jo julkaista, koska kuski on vastuussa ja hänen tulee olla valppaana, niin kuin nytkin autopilotissa. Tästä syystä näen todennäköisenä, että Tesla sen vielä tänä vuonna julkaisee.
  
Tällä kehityksellä on tulosta parantava vaikutus. Teslan gross margin on nyt noin 20% ja tässä ei ole vielä FSD-paketteja käytännössä lainkaan. Gross margin tulee siis nousemaan reilusti, kun FSD-paketti alkaa menemään kaupan ja se voidaan tulouttaa.
  
Mutta miltä valuaatio voisi näyttää Teslalle? Jos katsotaan kolme vuotta eteenpäin, niin Teslan tuotantosuunitelmat ovat melko selviä. Kolmen vuoden päästä Teslan voi arvioida myyvän 1,24 miljoona autoa. Tässä uskon, että tuotantomäärää kasvatetaan seuraavien kolmen vuoden aikana keskimäärin 50 % - tämän mahdollistajana näen ennen kaikkea Kiinan, jossa tehdas pystyttiin rakentamaan yllättävänkin nopeassa tahdissa. Tähän reiluun miljoonaan uskon sisältyvän Model Y:tä, Model 3:sta, Pickup Truckia, Semiä, Roadsteria, S:ää ja X:ää. Y ja 3 muodostaen noin miljoonan. Keskimääräinen myyntihinta kaikki tuotteet huomioden voi muodostua yllättävänkin korkeaksi - ehkä noin 50 000 (ilman FSD-optiota). Jos FSD saataisiin kolmen vuoden päästä myytyä 50 %:lle asiakkaista, niin tämä arvo olisi 53500.  
Gross profittia uskon, että tästä saataisiin todennäköisesti noin 30 %. Kolme syytä: FSD-option valinta-aste olisi korkeahko, Y:llä olisi parempi margin verrattuna 3 ja Kiina. Gross profittia tesla saisi tästä 19,9 miljardia usd.  

Arvioidaan seuraavaksi operating expenses, viimeisin q3 R&D oli 334 milj.USD, annualisoituna tämä olisi 1,336 miljardia. Tämän kasvu riippuu Teslan päätöksistä - haluaako se jäädyttää R & D:nsä vai panostaa tuleviin tuotteisiin. Oletan, että Tesla jatkaisi tämän budjetin kasvattamista. Jos esimerkiksi Tesla kasvattaisi tätä 20 %:lla vuosittain, R &D olisi kolmen vuoden päästä 2,3 miljardia. SG&A oli teslalla vajaa 600 miljoonaa q3:lla. Tämän oletan kasvavan noin 15 % seuraavan kolmen vuoden ajan, annualisoidaan ja luvuksi saadaan 3,56 miljardia.  Korkomenojen arvioin kasvavan noin 20 % vuodessa, oletan että Tesla tarvitsee uutta rahoitusta, FCA-diili, jossa FIAT maksaa itseään “puhtaaksi” sekä Teslan positiivinen kassavirta, ei kattaisi välttämättä kaikkia investointitarpeita. Korkomenoiksi saataisiin 1,38 miljardia vuodessa. Nettotuloksi saataisiin ennen veroja näin ollen. 19,9 – 1,336 – 2,3 – 1,38 = 14,884 miljardia usd. Jos tähän laitettaisiin 20 % veroaste päädyttäisiin lukuun 11,9 miljardia.  

Tähän 11,9 miljardin lukuun voidaan nyt sovitella eri P/E kertoimia. Näkisin, että P/E:n tulisi olla vähintään 20 johtuen siitä, että Tesla on vasta kasvunsa alussa. Markkina-arvoksi saataisiin näin laskien 238 miljardia. Teslan P/E:ssä en ottanut ylläolevissa laskelmissa huomioon mitään muuta kuin Teslan auto-liiketoiminnan.  

Elon julkaisi juuri, että he aikovat suunitella ja valmistaa kiinassa omaa malliaan ja myisivät tätä myös maailmanlaajuisesti. Tähän autoon liittyen lähetettiin jo kirje, jossa pyydettin suunnitteluinputtia Kiinalaisilta. Suuniteltava auto olisi kirjeen perusteella model 3:sta pienempi hatchback. Ajatuksena tuottaa massoille auto. Model 3 maksaa tällä hetkellä kiinassa yli 40 000 dollaria. Halvemmalle Teslalle olisi tietenkin huomattavasti suurempi kysyntä. Maailmanlaajuisesti kysyntä voisi olla tälle Teslan mallille miljoonaluokkaa. Teslalla olisi hyvä mahdollisuus painaa hintaa alas matalampien kustannusten kiinassa.  

Ylläolevissa laskelmissa CyberTrukkia ei juurikaan huomioitu. Uskon, että tässä Teslalla voi olla yllättävän “viraali” tuote, jonka myynti kasvaa entisestään kun ihmiset pääsevät koeajamaan näitä autoja.

Todennäköisesti Cyber Trukin omistajat myös mielellään antavat koeajoja, ja ihmiset mielellään astuvat kyytiin. Amerikassa PickUpit ovat suosituimpia autoja. Cybertruck on myös Elonin mukaan mahdollisesti menossa kohti Marssia. Ynnäillen markkinan koon, viraaliuden ja erittäin kovat speksit, vuotuiset myyntiluvut voisivat alkaa lähentelemään 500 000 vuodessa.    

Teslan energialiiketoiminta on myös erittäin iso kasvumahdollisuus. Kaliforniassa ja yhdysvalloissa ylipäätään sähkökatkot ovat jatkuvasti yleistymässä infraan tehtyjen ali-investointien takia (ja kaliforniassa erityisen iso ongelma, metsäpalojen vuoksi). Vaikka Tesla on Ilmastonmuutosta hidastavalla asialla, niin se myös hyötyy siitä, että metsäpalot ja myrskyt yleistyvät. Ihmisille syntyy tarve powerpackeille ja “Stormwatch” ominaisuuksille. Iso potentiaali on “Peaker plant” - korvaamisessa. Tesla toimitti esimerkiksi Australiaan Neoenille yli 100 megawatin akuston ja sai hiljattain lisätilauksen kasvattaa tätä kokoa 50 %:lla. Tulevaisuudessa tämä liiketoiminta tulee todennäköisesti kasvamaan. Akkuliiketoiminnassa keskeistä on akkujen kestävyys. Tähän liittyen Teslan tavoite rakentaa miljoonan mailin akku mahdollistaa entisestään kilpailukykyisemmät hinnat. 10 vuoden aikajänteellä myös lentokoneet ovat potentiaalinen uusi liiketoiminta-alue akkujen kapasiteetin kasvaessa.  

Arvostuksen kannalta suurin vaikutus tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan Tesla Networkilla. Kolmen vuoden päästä myös markkina todennäköisesti antaa jo arvoa Tesla Networkille, vaikka se ei vielä edes olisi “online”. Markkina toisin sanoen voisi nähdä optioarvoa. Tesla asentaa kaikkiin autoihin FSD-varusteet ja fleetin koko olisi kolmen vuoden päästä ehkä noin 3 miljoonaa autoa. Vertailun vuoksi, Uberilla on tällä hetkellä 4 miljoonaa ajajaa.  Todennäköinen kulku Tesla Networkin suhteen on se, että se ainakin pilotoidaan ihmisen kera Kaliforniassa kolmen vuoden sisällä. Uberilla tai Lyftillä kulkeminen sekä Teslat ovat suosittuja kaliforniassa, Teslalla on hyvä mahdollisuus aloittaa toiminta “Uberina” kaliforniassa ennen kuin itseajavuus on edes olemassa.  
Teslan voi olla itseajavuuden saavuttamisessa useamman vuoden perässä. Teslalla on nimittäin se etu, että se pystyy itseajavuuden saavutettuaan pääsemään erittäin mataliin kustannuksiin. Kiinassa valmistettu halvin malli, pienet käyttökustannukset, potentiaalinen miljoonan mailin akku sekä halpa “sensor suite” mahdollistavat sen, että Tesla voi saada hyvää katetta vaikka kilpailu olisikin kovaa.  

Vaikuttaa myös todennäköiseltä, että Tesla kuroo kiinni Waymon etumatkaa hyödyntäen huomattavasti suurempaa datamääräänsä. Teslan strategia itseajavassa autossa on myös kilpailijoista poikkeava – Käytännössä kaikki muut käyttävät Lidar sensoria, mikä mahdollistaa ympäristön mallintamisen helpohkosti. Tesla turvautuu puolestaan pelkästään kameraan ja tutkaan. Tesla on vasta nyt saamassa ympäristöään mallinnettua kameran ja tutkan avulla. Lidarin avulla tämä olisi ollut mahdollista paljon aiemmin. Tästä syystä Tesla ei ole esimerkiksi pärjännyt Navigantin tutkimuksessa – he kritisoivat Teslaa nimenomaan Lidarin uupumisesta.  
Kameraan pohjautuva järjestelmä on kuitenkin kustannuksiltaan ylivoimainen Lidariin verrattuna. Osin tämän vuoksi Tesla on pystynytkin tuomaan parhaimman autopilotin, jonka tavallinen autonostaja voi hankkia. Jos Tesla pääsee vielä täysin itsestäänajavaan pisteeseen, se on melkoinen kustannusetu.  Teslan lisäksi Mobiley on myös hiljan demonnut kameraan perustuvaa järjestelmäänsä kaupunkiajossa - toimien erittäin hyvin. Tämä on itseasiassa hyvä merkki – vaikka Tesla mobileyetä olisikin jäljessä, niin se antaa tukea sille, että Tesla ei ole hakoteillä.  

Lopuksi, näen vinoutuneen todennäköisyysjakauman juuri toisinpäin. Tesla näyttää tuovan suurella todennäköisyydellä jo nyt julkaistut tuotteensa markkinoille ja kannattavasti. Jo tämä perusliiketoiminta”, reilun voitollisuutensa vuoksi, kattaisi teslan nykyisen arvostustason – ja ylikin. Teslan tullessa erittäin voitolliseksi, uskon että Elon Musk ei jää ilman ideoita, vaan investoi erityisesti Tesla Networkin ja siihen liittyvien palvelujen kehittämiseen sekä Energiapuoleen. Tesla Networkin potentiaali on melkoinen, Morgan Stanley esimerkiksi arvosti Waymon 100 miljardin arvoiseksi, Uber on puolestaan nyt 60 miljardia. Akkujen kapasiteetin kasvettua riittävästi, Elon myös todennäköisesti pyrkii sähköistämään lentoliikennettä. Hän on nimittäin useaan otteeseen puhunut, että hänellä olisi jo design mielessä.  

Pistetään pyöreiden lukujen veikkaus vielä sisään. Tesla näyttää olevan matkalla kohti Triljoonan USD:n markkina-arvoa ja tämän se tekisi kymmenessä vuodessa. 

0
0
16.1.2020 - 10:12 #30234

Mikko Mäkinen

+2291
Liittynyt:
1.2.2019
Viestejä:
291

Aika rohkea näkemys.Muistuttaa Catherine Woodin 6000 dollaria/osake teesiä. Kirjoituksessa on paljon asioita, mitkä voivat toteutua, mutta myös aika lennokkaita juttuja, joihin en alkuunkaan usko. Ehkä kannattaisi laittaa todennäköisyyksiä mukaan. Jos tuo on sun perusskenaario, niin täytyy sanoa, että se näyttää turhan optimistiselta.

Itse otin shortin hännän kiinni muistaakseni vähän 220 dollarin päältä. Nyt taas uudestaa lyhyenä yli 500 dollarin tasoilta. Innovatiivinen yhtiö ja Musk taikoo kaneja hatusta. Mutta sitten on ne toimialan haasteet ja Teslasta tutut yhtiökohtaiset riskit, joiden takia mielestäni shortilla on hyvä tuotto/riski.

0
0
16.1.2020 - 10:56 #30237

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Mielenkiintoista lukea Bull-teesejäkin välillä, niin on tarjolla erilaisia näkökulmia. Tosin niissä usein korostuu kaikki tulevat mahdolliset skenaariot siten, että Tesla pystyy tuottamaan ja kehittämään tuotteensa aikatalussa ja tehokkaasti. Toistaiseksi yhtiön track record ei kyllä varsinaisesti tue näkemystä. Ylipäätänsä on hyvin vaikea arvioida miten Tesla tulee lopulta pärjäämään ja tästä syystä long näkemysten ottaminen on hyvin haastavaa.

Tämän hetkinen shortti perustuu yhtiön osakkeen momentumiin. Luin yhden asiallaisen analyysin osakkeen hinnasta ja siinä funda-arvoksi oli määritelty 350 USD per osake(eli tässä otetaan huomioon jo lukuisia positiivisia tulevaisuuden odotuksia). Sitä en osaa sanoa missä osake on kahden tai kolmen vuoden kuluttua, mutta veikkaan että tässä nähdään jonkinnäköinen korjausdippi kun osake palaa lähemmäksi tuota 350-400 USD tasoa ja momentum arvo purkautuu. Toki tämä vaatii sen että yleisesti markkina menee alaspäin. Yleensä Teslan osake reagoi muuta markkinaa voimakkaammin negatiivisiin tai positiivisiin markkinauutisiin(Tämä lähinnä oma fiilis, mitä olen osaketta seuraillut. Käytössäni ei ole oikeita työkaluja, joten en osaa sanoa pitääkö väite tarkkaan ottaen paikkansa). 

Teslan shorttaaminen on omasta mielestäni yksi hauskimmista asioista mitä voi piensijoittajana harrastaa, koska uutisia ei puutu ja swingit on yleensä isoja. Joten kyseisen osakkeen shorttamisessa on myös viihdearvonsa, jolle on vaikea laskea hintaa.

Edit. typoja

0
0
16.1.2020 - 15:24 #30248

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Shorttina ollaan täälläkin. Ei kyllä uskalla kovin isoilla rahasummilla pelata kun osakkeen arvo heiluu villisti pelkästään arvailujen varassa. Kukaan ei oikeasti tiedä onko firma edes voitollinen tällä hetkellä (Q3 ei todista pitkän aikavälin voitollisuudesta mitään), mutta osakekurssiin on ladattu todella paljon odotuksia tulevista voitoista ja en näe paljoa nousuvaraa ylöspäin ellei Musk lyö pöytään kiistattomia numeroita ja todisteita. 

 

 

0
0
16.1.2020 - 17:05 #30252

madgecko

+56
Liittynyt:
16.1.2020
Viestejä:
209

Millä instrumenteilla olette shortanneet?

Mulla on takana muutama aitoshortti eli siis olen vaan myynyt osaketta jota ei ole.

Sitten olen kokeillut Nordnet Marketissa olevia bear sertifikaatteja, mutta niissä tuntuu käyvän niin, että ilmoitettu spreadi% ei ole todellinen vaan sreadi kasvaa aina kun kurssi liikkuu rivakasti. Tai sitten vaan kuvitelen niin.

Aito shorttaaminen taitaa olla paras tapa, koska välittäjä ei pääse väliin huseeraamaan kurssia.

0
0
16.1.2020 - 17:36 #30255

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50

Itse olen suosinut minifutuja ja unlimited turboja. Sopii hyvin tuularisijoittajalle, joka haluaa haluaa leikkiä pikkusummilla ilman pelkoa että saatavat muuttuvat velaksi :)

Nordnetin kautta olen joko hommannut Vontobelin tai Citigroupin lappuja. Liikkeellelaskijariskin pitäisi olla kohtuullisen pieni.

mm. tällä hetkellä omat on kiinni alla olevassa kohtalaisen turvallisella 625 USD knock out tasolla. Nyt kun tuo kurssi tuli jo vähän alas, niin kerroin ei tosin ole enää kun 3,87. En ole varma toimiiko alla oleva linkki, mutta tunnus tuotteelle on T SHRTTSLA A8 CG

http://mdweb.ngm.se/MDWebFront/detailview.html?locale=fi_FI&orderBookId=5S2K&isEquity=false

0
0
16.1.2020 - 19:37 #30259

jiikoo

+46
Liittynyt:
26.10.2017
Viestejä:
75

Olen tehnyt vähäiset shorttioperaationi tähän asti IB:llä myymällä osaketta lyhyeksi. Suoraviivaista ja edukkaampaa, mutta pitää huolehtia ettei näpit pala liian pahasti. Jäin miettimään kuluja, osaako joku sanoa suoraan meneekö (TSLA) shortista sekä fee rate (0.25%) että rebate rate (1.04%) vai oliko rebate koko kulu?

Miten muuten noissa Nordnetin minifutuureissa ja turboissa, onko noiden Markets-tuotteiden ja ei-Markets-tuotteiden välillä jotakin muuta oleellista koukkua kuin kaupankäyntikulu?

Viputuotteissa näyttää tienaavan ainakin myyjä mutta maksaa se omatoiminen vivutuskin tietysti jotain. IB:llä USD alkaen 3% ja EUR 1.5%.

 

0
0
16.1.2020 - 19:42 #30260

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Mikko Mäkinen kirjoitti:

Aika rohkea näkemys.Muistuttaa Catherine Woodin 6000 dollaria/osake teesiä. Kirjoituksessa on paljon asioita, mitkä voivat toteutua, mutta myös aika lennokkaita juttuja, joihin en alkuunkaan usko. Ehkä kannattaisi laittaa todennäköisyyksiä mukaan. Jos tuo on sun perusskenaario, niin täytyy sanoa, että se näyttää turhan optimistiselta.

Itse otin shortin hännän kiinni muistaakseni vähän 220 dollarin päältä. Nyt taas uudestaa lyhyenä yli 500 dollarin tasoilta. Innovatiivinen yhtiö ja Musk taikoo kaneja hatusta. Mutta sitten on ne toimialan haasteet ja Teslasta tutut yhtiökohtaiset riskit, joiden takia mielestäni shortilla on hyvä tuotto/riski.

Itsellä on aika paljon maltillisempi bulli teesi mitä Woodilla. Erona woodiin en usko, että Tesla saa itseajavia autoja ja Tesla Networkkia itseajavana, niin nopeaa markkinoille ( parin vuoden sisään). Tesla näyttää kuitenkin saavan reilusti parhaan autopilotin ns. "Feature complete" autonostajille tämän vuoden aikana. Fsd-paketin - 7000 usd - tulot ja tätä myötä  marginit tulevat kivasti nousemaan. Pidemmällä tähtäimellä (4-10 vuotta) Tesla on erittäin hyvin asemoitunut itseajavuuteen, kun fleetti on miljoonissa ja käyttökustannukset pienet. 

Shorttaamisen suhteen näkisin että riski/tuotto suhde on mennyt toisaalta alaspäin kun osake on noussut, esimerkiksi convertible bondit on reilusti in the money ja näin ollen tesla on vähempiriskinen lainanmaksun ja konkurssiriskin näkökulmasta.  Myös Teslan kassavarat (5 miljardissa q3) aiheuttaa sen että voi jopa mokailla ja markkinat ei rankaise yhtä pahasti koska on "cushionia". Erttäin suuri riski Shorttaamisen näkökulmasta on se, että Tesla otetaan sp 500 indeksiin todennäköisesti q1 jälkeen. Tämä luo ison kysynnän osakkeille, kun indeksi fundit alkaa ostamaan. 

0
0
17.1.2020 - 00:24 #30263

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

No kyllä tuossa on aika paljon optimismia mukana arvioissa. Teslan "kassavarat" paloivat alkuvuodesta 2019 hyvää vauhtia ja velkaakin on. En tiedä milloin velat erääntyvät, mutta worst case tilanteessa Tesla neuvottelee rahoituksesta tyhjällä kassalla, velkaisena ja negatiivista kassavirtaa tekevänä. Ei kuulosta kovin hyvältä firmalle tai kurssille. Toki JOS firma on nyt saanut busineksen pysyvästi voitolliseksi, homma rokkaa, mutta siinä on sitä jossittelua ja arvailua.

Mutta ajan kanssa tämä nähdään.. katsotaan montako euroa jää viivan alle 2020 tilinpäätöksessä.

0
0
17.1.2020 - 01:14 #30264

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Virkistävää nähdä bull-keissi, jossa on valuaation huomioon ottavia laskelmia Roope1248! Kiitti, että jaksoit nähdä vaivaa. Näistä saa kuvaa minkälaisia odotuksia osakkeen hintaan on sisäänleivottu. Oon samaa mieltä, että Teslan nykyvaluaatio vaatii joko ennennäkemätöntä pitkän juoksun nettovoittomarginaalia (sun laskuissa ~18% vs. saman hintaluokan autonvalmistajien tyypillistä 3-7%) tai huomattavaa etumatkaa kilpailijoihin verrattuna itseohjautuvassa teknologiassa. Onko jälkimmäisestä minkäänlaisia todisteita? En ole itse törmännyt sellaisiin vaikka olen aktiivisesti seurannut yhtiötä. Muskia on ainakin täysin turha kuunnella:

Neljä vuotta sitten tammikuussa 2016 Musk arvioi, että kahden vuoden sisään Teslan "summon", eli tyhjän auton etäkutsu oman sijainnin luo tulee toimimaan New Yorkista Losiin.

Deadline ei pitänyt ja 2018 helmikuussa Musk yritti uudelleen, itseohjautuva ajomatka Losista New Yorkiin olisi mahdollista 3-6 kuukauden sisään.

2019 huhtikuussa Musk sanoi, että on "very confident", että Teslalla tulee vuonna 2020 olemaan miljoona robotaksia teillä.

Todellisuus kolme viikkoa sitten:

Teslan "summon" ei välillä löydä 50 metrin päähän omistajan luo ilman sekoilua. Musk joko tiedostaen kusettaa, jotta voi jatkaa $5000 self-driving packageiden myyntiä, tai on täysin pihalla. En tiedä kumpi on huonompi vaihtoehto. Jotkut asiantuntijat ovat dumanneet Teslan väitteet ylimääräisen kerättävän datan hyödyllisyydestä. Jos se tosiaan olisi niin hyödyllistä niin kilpailijoiden kannattaisi investoida mutama miljardi, jotta saisi miljoonalle autolle self driving equipmentiin ja sitä kautta dataa kerättyä nykyistä enemmän. Ongelma itseohjautuvissa autoissa on, että ekat 95% on suht koht helppo ratkaista, mutta vikat 5% corner caseista erittäin vaikeita. Joidenkin alan ammattilaisten mielestä täysin itseohjautuvaa teknologiaa ei nähdä vielä ainakaan kymmeneen vuoteen. Tesla säästää R&D kuluissa, ja Googlella on loputon kassa ongelman ratkaisemiseen ja on yrittänyt vuosia Teslaa kauemmin ratkaista sitä.

Samaan aikaan:

Googlen Waymo saa Arizonassa regulatory approvalin itseohjautuville autoilleen ilman turvakuskia.

GM Cruisen itseohjautuva auto vilkkailla kaduilla San Fransiscossa.

Teslan moninkertainen nettovoittomarginaali toki on mahdollinen kilpailijoihin verrattuna jos Teslasta tulee ikään kuin Apple, ja kaikki haluavavat samanlaisen Teslan tuotteen ja ovat valmiita maksamaan siitä preemiota. Mahdoton ennustaa tulevaisuutta, mutta henkilökohtaisesti on vaikea nähdä tämä kehitys autoissa ja joudun shortatessa (en ole vielä mutta heti kun parin kuukauden sisään saan yhdestä sijoituksesta likviditeettiä), näkemään sen omin silmin ja kärsimään seuraukset.

Roope1248 kirjoitti:

Jos tähän laitettaisiin 20 % veroaste päädyttäisiin lukuun 11,9 miljardia.  Tähän 11,9 miljardin lukuun voidaan nyt sovitella eri P/E kertoimia.

Roope1248 kirjoitti:

Näyttää myös siltä, että Tesla todennäköisesti saa tämän “Feature complete” itseajavuuden ulos tänä vuonna.

Vaikka tämä FSD “Feature complete” ei täysin robusti olekaan, voi Tesla sen jo julkaista, koska kuski on vastuussa ja hänen tulee olla valppaana, niin kuin nytkin autopilotissa. Tästä syystä näen todennäköisenä, että Tesla sen vielä tänä vuonna julkaisee.

Roope1248 kirjoitti:

Arvostuksen kannalta suurin vaikutus tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan Tesla Networkilla. Kolmen vuoden päästä myös markkina todennäköisesti antaa jo arvoa Tesla Networkille, vaikka se ei vielä edes olisi “online”.

Olisitko valmis lyömään kanssani over/under vetoa mistään näistä väitteistä? Olisin siis valmis ottamaan underin alle $11,9 miljardin nettovoitosta kolmen vuoden päästä, overin siitä, että Tesla julkaisee vuoden sisään toimivan "feature complete" itseajavuuden tänä vuonna, ja overin sille, että Tesla Network on minkään järkevän kokoluokan toiminnassa kolmen vuoden sisään. Saatan olla valmis tarjoamaan kertoimia joistain näistä riippuen tarkemmista ehdoista.

0
0
18.1.2020 - 02:20 #30288

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Jeans kirjoitti:

Virkistävää nähdä bull-keissi, jossa on valuaation huomioon ottavia laskelmia Roope1248! Kiitti, että jaksoit nähdä vaivaa. Näistä saa kuvaa minkälaisia odotuksia osakkeen hintaan on sisäänleivottu. Oon samaa mieltä, että Teslan nykyvaluaatio vaatii joko ennennäkemätöntä pitkän juoksun nettovoittomarginaalia (sun laskuissa ~18% vs. saman hintaluokan autonvalmistajien tyypillistä 3-7%) tai huomattavaa etumatkaa kilpailijoihin verrattuna itseohjautuvassa teknologiassa. Onko jälkimmäisestä minkäänlaisia todisteita? En ole itse törmännyt sellaisiin vaikka olen aktiivisesti seurannut yhtiötä. Muskia on ainakin täysin turha kuunnella:

Ajattelinkin, että vois olla hyvä tuoda keskusteluun tää bulliteesi, kiva että tämä oli mielenkiintoista luettavaa! Tämä itseajavuus on varmaan se suurin tekijä joka voi heilauttaa valuaatiota, varsinkin vähänkin pidemmällä aikajänteellä kun asioita katsoo. Siitä en ole kuitenkaan samaa mieltä, että Tesla tarvitsisi huomattavan etumatkan, jotta itseajavuudella olisi jo huomattava merkitys valuaatiossa. Teslahan on nyt Waymoa jäljessä, Waymolla on itseajava taksipalvelu phoenixissä, Teslalla ei puolestaan ole. Kuitenkin Teslan autopilotti tuo kassaan jo rahaa myytyinä paketteina, täten parantaen kassavirtaa ja vaikuttaen positiivisesti valuaatioon. Teslan ei tarvitse olla edes ensimmäinen laajamittaisessa itseajavassa taksipalvelussa. Tesla luultavasti pystyisi kilpailemaan hinnalla alhaisten käyttökustannustensa ansiosta ja saamaan tätä kautta markkinaosuutta myös itselleen. Hintakilpailukykyyn uskoa antaa myös tämä Teslan hyvä Kiinan kehitys tehdasomistuksen suhteen sekä Muskin keskittyminen pitkäkestoisten akkujen kehittämiseen.

Jeans kirjoitti:

Neljä vuotta sitten tammikuussa 2016 Musk arvioi, että kahden vuoden sisään Teslan "summon", eli tyhjän auton etäkutsu oman sijainnin luo tulee toimimaan New Yorkista Losiin.

Deadline ei pitänyt ja 2018 helmikuussa Musk yritti uudelleen, itseohjautuva ajomatka Losista New Yorkiin olisi mahdollista 3-6 kuukauden sisään.

2019 huhtikuussa Musk sanoi, että on "very confident", että Teslalla tulee vuonna 2020 olemaan miljoona robotaksia teillä.

 

Teslan "summon" ei välillä löydä 50 metrin päähän omistajan luo ilman sekoilua. Musk joko tiedostaen kusettaa, jotta voi jatkaa $5000 self-driving packageiden myyntiä, tai on täysin pihalla. En tiedä kumpi on huonompi vaihtoehto. Jotkut asiantuntijat ovat dumanneet Teslan väitteet ylimääräisen kerättävän datan hyödyllisyydestä. Jos se tosiaan olisi niin hyödyllistä niin kilpailijoiden kannattaisi investoida mutama miljardi, jotta saisi miljoonalle autolle self driving equipmentiin ja sitä kautta dataa kerättyä nykyistä enemmän. Ongelma itseohjautuvissa autoissa on, että ekat 95% on suht koht helppo ratkaista, mutta vikat 5% corner caseista erittäin vaikeita. Joidenkin alan ammattilaisten mielestä täysin itseohjautuvaa teknologiaa ei nähdä vielä ainakaan kymmeneen vuoteen. Tesla säästää R&D kuluissa, ja Googlella on loputon kassa ongelman ratkaisemiseen ja on yrittänyt vuosia Teslaa kauemmin ratkaista sitä.

Samaan aikaan:

 

✅Regulatory approval secured!

— Waymo (@Waymo) December 22, 2019

Googlen Waymo saa Arizonassa regulatory approvalin itseohjautuville autoilleen ilman turvakuskia.

 

GM Cruisen itseohjautuva auto vilkkailla kaduilla San Fransiscossa.

Musk on ollut näissä ylioptimistinen. Tässä itseajavuudessa on muuten aika moni muukin ollut ylioptimistinen. Pieni harhapolku: Tämä muskin ylioptimistisuus on muuten aika mielenkiintoista. Jostain luin, että hän on silloin kaikista varmin, kun on oikeasti tuntematonta ja epävarminta miten asiat menee. Ehkä hän "valitsee" epävarmoista skenaarioista sen parhaimman, usein optimistisimman ja ns. "päättää mennä sitä kohti" julistamalla kovaan ääneen, että x vuonna on tehty y. Ehkä verrattavissa myös Steve Jobsin "reality distortion fieldiin". Eli en usko, että Musk tässä tarkoituksella pyrkii huijaamaan ketään. Vaikuttaa enemmän optimistisen ihmisen luonteenpiirteeltä, joka korostuu kun on uudesta vaikeasti ennustettavasta teknologiasta kyse. Tuskin hän olisi ilman tätä luonteenpiirrettä lähtenyt rakentamaan Space X:ää ja Teslaa. 

Sitten tähän itseajavuuteen. Koneoppimis tai "deep learning"-mallien näkökulmasta suurempi datamäärä on hyödyksi, tästä on yhteisymmärrys. “supervised” koneoppimisessa – yleisimmin käytetyssä tavassa - on vain se pieni mutta, että data tulee annotoida – ja tässä on yleensä tarvittu ihmistä. Eli datan määrän kasvaessa tarvittavien annotoijien määräkin kasvaisi, kustannukset olisivat äkkiä aivan valtaisat. Jo pienemmässäkin määrässä dataa riittää valtavasti annotoitavaa. Eli waymo ja cruize eivät välttämättä näe hyvänä ideana päntätä paljoa rahaa miljoonan auton fleettiin jos nykyistäkään dataa ei vielä välttämättä ole kunnolla hyödynnetty nykyisten koneoppimismallien kehittämisessä. Miljoona autoa kalliilla varusteilla – vaikkapa 80 000 maksaisi 80 miljardia + kuskin palkka + muut käyttökustannukset, rahallisesti Waymollekin todella iso kustannus. 

Waymo ja muut käyttävät myös tarkkoja hd karttoja, Waymo on esimerkiksi tehnyt HD mapin phoenixissa ja laajentanut kaupungissa kattamaansa aluetta vähitellen. Tämä strategia ei välttämättä saa niin paljoa hyötyä miljoonasta testi autosta, kun ajoalue, missä ne voivat ajaa on rajattu. Toisaalta Waymo ja esimerkiksi Cruize ovat kyllä kasvattaneet testi auto fleettejaan reilusti muutamista autoista satoihin (Waymolla 600, jonkun hieman vanhan jutun mukaan) Eli kyllä he fleetin kasvattamisessa jotain hyötyä näkevät.   

Koneoppimismallien kehittämisessä on myös se haaste, että niiden “kouluttaminen” vie yllättävän paljon aikaa, varsinkin kun nämä mallit kasvavat kooltaan isommiksi. Autoja ei tarvitse olla miljoonaa, jotta kouluttamiseen saa jo käytettyä gpu-tunteja uskomattomat määrät. Teslalla tämä näyttää itseasiassa olevan yksi pullonkaula, erityisesti kun haluttaisiin iteroida malleja nopeaa. Tesla kehittääkin tähän tarpeeseensa “dojoa”  supertietokonetta, räätälöityjä chippejä nimenomaan Koneoppimismallien kouluttamista varten. Ilmeisesti, Tesla aikoo tätä Dojoa käyttää myös ns. “self-supervised” kouluttamiseen/oppimiseen.  

Itseajavissa autoissa Self-supervised oppiminen olisi esimerkiksi yksinkertaistaen sitä, että otetaan videokuva pätkä ja otetaan keskeltä joku Frame pois, tämä toimisi opetusdatana. Seuraavaksi yritettäisiin ennustaa puuttuva Frame. Tällä prosessilla voitaisiin tehdä ns. “pretrained model”. Deepmind julkaisi hiljan paperin "data-efficient image recognition with contrastive predictive coding", jossa he käyttivät yhtä "self-supervised" tekniikkaa tälläisen "pretrained" mallin kouluttamiseen. Tämän jälkeen malli ei tarvinnut yhtä paljoa käsin annotoituja esimerkkejä hyvän performanssin saamiseen imagenet testi datasetissä. Lukuna paperissa oli, 2-5 kertaa vähempi annotoidun datan määrä. Toki ongelmana self-supervised oppimisen skaalautumisessa on laskentavaatimukset. Tähän Dojon voi odottaa tuovan valmistuttuaan nopeutusta.  

Pystyykö Tesla siis hyödyntämään valtavaa datamääräpotentiaaliaan? Eli löytämään esimerkiksi tapoja kouluttaa malleja datoillaan ilman että tarvii uskomattomat määrät annotoijia. Tesla saa datan melkein ilmaiseksi,  joten täta tilaisuutta Tesla pyrkii hyödyntämään ja jo hyödyntääkin.

Tesla voi hyödyntää skaalautuvasti - eli ei tarvitse annotoijia, ns. "weakly supervised"  oppimista. Tesla voi hyödyntää imitaatio-oppimista vaikkapa tiellä pysymisen oppimiseksi. Opetusdatana ihmisen tekemät ajoliikkeet. Tästä Teslan autonomy päivässä oli esimerkki. He näyttivät "path prediction" mallia, joka oli opetettu tällä menetelmällä. "Self-supervised" oppimista, missä ihminen ei ole läsnä, Tesla hyödyntää syvyyden ennustamisessa. Behavior prediction alueella Tesla voi kouluttaa malliaan hyödyntämällä vaikkapa videoita muiden tekemistä ajomanöövereistä, jalankulkijoiden liikkeistä, leikkaamalla opetusvideosta loppupätkän ja ennustamalla miten video loppuu /  kappaleiden liike jatkuu. Tesla voi hyödyntää isoa datasettiään tekemällä triggerin harvinaisillekin tilanteille, jotka ovat mallille haastavia. Eli fleetistä haetaan kuvia vastaavanlaisista tilanteista. Fleetin ollessa iso vastaavanlaisia kuvia löytyy runsaasti. Saatuja kuvia voidaan sitten hyödyntää annoitoidessa ja kouluttaessa. 

Yhteenvetona: on lukuisia erilaisia tekniikoita miten dataa voidaan käyttää koultukseen ilman annotointia. Tämä mahdollistaa kouluttamisen skaalautumisen datan määrän kasvaessa. Laskentavaatimukset voivat toki rajoittaa skaalautumista. Myös validointiaika viedessä uusia ominaisuuksia tuotantoon. Isossa määrässä dataa on kuitenkin myös paljon erittäin harvinaisia tilanteita ja monipuolinen kirjo ylipäätään erilaisia tilanteita. Tästä on hyötyä, kun itseajava auto täytyy saada toimimaan mitä erilaisimmissa tilanteissa ympäri maailman. 

Waymo on tosiaan Teslaa edellä itseajan auton suhteen. On kuitenkin huomioitavaa, että se ei toimi vielä globaalisti. He eivät siis toisin sanoen ole saaneet itseajavaa teknologiaansa toimimaan kuin vasta rajoitetulla alueella. Teslalla on puolestaan todella poikkeava strategia. He julkaisevat hyvin globaalisti, mutta rajoittuneemman version. Tesla sitten pyrkii iteroimaan tätä versiota kohti itseajavaa versiota. Kun Waymo on levittäytynyt vaikkapa 10 eri kaupunkiin, niin missähän pisteessä Tesla on iteraatioidensa kanssa? Kun Waymo on levittäytynyt kahteen kymmeneen jne? 

Jeans kirjoitti:

Teslan moninkertainen nettovoittomarginaali toki on mahdollinen kilpailijoihin verrattuna jos Teslasta tulee ikään kuin Apple, ja kaikki haluavavat samanlaisen Teslan tuotteen ja ovat valmiita maksamaan siitä preemiota. Mahdoton ennustaa tulevaisuutta, mutta henkilökohtaisesti on vaikea nähdä tämä kehitys autoissa ja joudun shortatessa (en ole vielä mutta heti kun parin kuukauden sisään saan yhdestä sijoituksesta likviditeettiä), näkemään sen omin silmin ja kärsimään seuraukset.

Roope1248 kirjoitti:

Jos tähän laitettaisiin 20 % veroaste päädyttäisiin lukuun 11,9 miljardia.  Tähän 11,9 miljardin lukuun voidaan nyt sovitella eri P/E kertoimia.

Roope1248 kirjoitti:

Näyttää myös siltä, että Tesla todennäköisesti saa tämän “Feature complete” itseajavuuden ulos tänä vuonna.

Vaikka tämä FSD “Feature complete” ei täysin robusti olekaan, voi Tesla sen jo julkaista, koska kuski on vastuussa ja hänen tulee olla valppaana, niin kuin nytkin autopilotissa. Tästä syystä näen todennäköisenä, että Tesla sen vielä tänä vuonna julkaisee.

Roope1248 kirjoitti:

Arvostuksen kannalta suurin vaikutus tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan Tesla Networkilla. Kolmen vuoden päästä myös markkina todennäköisesti antaa jo arvoa Tesla Networkille, vaikka se ei vielä edes olisi “online”.

Olisitko valmis lyömään kanssani over/under vetoa mistään näistä väitteistä? Olisin siis valmis ottamaan underin alle $11,9 miljardin nettovoitosta kolmen vuoden päästä, overin siitä, että Tesla julkaisee vuoden sisään toimivan "feature complete" itseajavuuden tänä vuonna, ja overin sille, että Tesla Network on minkään järkevän kokoluokan toiminnassa kolmen vuoden sisään. Saatan olla valmis tarjoamaan kertoimia joistain näistä riippuen tarkemmista ehdoista.

Mielenkiintoinen ehdotus! Nettokattesta vedonlyönti ei kuitenkaan tunnu mielekkäältä, koska se on aivan liian epävarma ja riippuu Teslan investointipäätöksistä tulevaisuuden suhteen. Tesla saattaa hyvinkin käyttää gross profitinsa huomattavasti korkeampina R&D- ja SG&A kuluina mitä arvioin. Yksi juttu on energia bisneksen tuotannon kasvatus. Akkubisnes, aurinkokennot ja solar roof on model 3 tuotannon noston myötä pahasti laiminlyöty, Musk todennäköisesti satsaa (alkanut jo satsaamaankin) näiden bisnesten kasvattamiseen erittäin voimakkaasti nyt seuraavaksi. Tämä laskee koko yrityksen kateprosentteja ja alkuun ei välttämättä saada nettotulokontribuutiota tästä osasta bisnestä. Erityisesti solar roof asentaminen vaatii paljon asentajia, ja uusien asentajien kouluttamista, mikä painaa katteita varsinkin alkuun alas. Tesla saattaa myös kasvattaa reilummin latausinfrastruktuurian ja service centereita mita en luvuissani jo olisi ottanut huomioon. Vaikka autoliiketoiminta tekisi erinomaisia katteita gross profit tasolla voisin hyvin helposti silti hävitä tämän vedon isojen R&D investointien, korkeiden Energian “ramping” kustannusten tai infrastruktuurin nopeamman kehittämisen myötä. 

“Feature Complete” tämän vuoden sisään pitää sisällään sen ajatuksen, että kuski on tosiaan edelleen vastuussa ja määritelmä on Muskin. Tämä “Feature complete” on aika epäselvä termi ja vedonlyönnissä näen, että tästä voisi helposti tulla vääntöä. Muskin mielestä tämä taisi pitkälti täyttyä sillä, kun ajoneuvo pystyy tunnistamaan liikennevalot, jalankulkijat ja esteet ylipäätään ja tältä pohjalta ajamaan kaupungissa. Uskon, että Musk tänä vuonna jossain kohtaa julkaisee Twitterissa “Feature complete” ja se alkaa sillä, että Kaliforniassa on Early access osalle ajajista, jolloin tehdään lisävalidaatiota vielä. Uutena isoimpana ominaisuutena olisi liikennevalojen tunnistus ja niiden pohjalta jarrutus / kiihdytys / ajo. Tämä kuitenkin jo riittää Muskin määritelmään, kaikki palikat on ns. kasassa, ihminen kuitenkin vielä vastuussa. 

Tesla networkin suhteen saattaisi olla myös ehdoista vääntöä. Oma ennuste on, että Kaliforniassa tämä Tesla Network lanseerataan jo 3 vuoden sisään. Se vaatii kuitenkin vielä ihmiskuskin. Uskoa tähän ennusteeseen antaa se, että teknisesti se ei ole mitenkään mahdotonta, Musk on myös tästä maininnut ja Musk kokee myös ehkä painetta kilpailijoiden puolelta tuoda oma "Uber" markkinoille - vaikka kuskinkin kera vielä. Tesla ei kuitenkaan todennäköisesti ole vielä tähän networkkiin investoinut käytännössä yhtään, joten en usko että 3 vuoden sisään se ehtii vielä laajemmin levittäytyä. Toisaalta kaikissa Tesloissa on OTA päivitysmahdollisuus joten Tesla Network - toiminnallisuus voitaisiin teoriassa tuoda nopeastikkin. 

0
0
18.1.2020 - 14:56 #30292

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Kiitti kattavasta vastauksesta, vaikka oonkin törmännyt suurimpaan osaan aiemmin. Mulla ei tietenkään riitä itseohjautuvan teknologian kehittämisestä ymmärrys voidakseni arvioida Teslan kehitystavan järkevyyttä suhteessa muihin. Veikkaan, ettei myöskään suurimmalla osalla muiltakaan, mikä samalla tekee aiheesta täydellisen Muskin kaltaiselle hypettäjälle. Sitä en kiellä, etteikö Teslan tapa voisi olla järkevä ja että heillä olisi mahdollisuus saavuttaa ekana täysi itseohjautuvuus. Jossain vaiheessa tulevaisuutta kun koneoppiminen on kehittynyt tarpeeksi pitkälle ei lidaria luultavasti tarvitakaan enää ja Teslan lähestymistapa pelkillä kameroilla riittää. Samalla tavalla kuin ihmisen kamera, eli silmät, riittävät meille ajamiseen. Tämä tosin tekee ymmärtäkseni täysin itseohjautuvan teknologian kehittämisestä vaan moninkertaisesti vaikeampaa, kun ei voi täydentää kameradataa lidarin aallonpituusdatalla. Ymmärtäkseni Teslan lähestymistapa on vähän kuin joku olis aikoinaan päättänyt, että skipataan lankapuhelimien kehittäminen ja keskitytään suoraan kännyköihin, koska ne ovat se tulevaisuus.

Mulle skeptikkona herää pari kysymystä:

Jos Teslan lähestymistapa on niin ylivoimainen, niin miksi ne mainostavat sitä niin avoimesti julkisesti? Eikö olisi järkevämpää kehittää sitä salassa ja yllättää kilpailijat tulevaisuudessa?

Kun Teslan lähetymis tapa nyt on julkinen, niin miksi kilpailijat eivät vaan lähde kopioimaan tätä ylivoimaista lähestymistapaa?

Tällä hetkellä kilpailijoita ovat Uber+Toyota, BMW+Daimler, Alphabetin Waymo, Huawei+Audi, General Motors, Baidu, Ford+Wolkswagen+Argo AI, Samsung, Intel+Mobileye ja varmasti monta muuta. Näistä jokainen upottaa tällä hetkellä satoja miljoonia tai miljardeja ongelman ratkaisemiseen.

En tarkoittanut, että Waymon tarvitsisi ostaa miljoona autoa 80 miljardilla, vaan että Uber tai jokin näistä autonvalmistajista (Tai Waymo nykyisellä yhteistyökumppanillaan Jaguarin kanssa) voisi vaikka tarjota ilmaiseksi muutaman tonnin (=muutama miljardia kuluja) Teslamaiset self-driving hardwaret uusiin autoihinsa ja kerätä niillä dataa, jos se data on niin arvokasta mitä Tesla antaa ymmärtää.

Kilpailu alan asiantuntijoista tällä hetkellä raakaa ja palkkatasot nousevat pilviin. Samaan aikaan Tesla on joutunut vetämään erittäin tiukalla kassalla. Viime vuoden Tesla Autonomy Investor Day, jossa tätä Teslan itseohjautuvaa teknologiaa esiteltiin, päätettiin pitää juuri ennen kuin Tesla keräsi pääomaa osakeannilla. Muskin hypetaustan tuntien pointtini on vaan, että ottaen huomioon kaiken tämän mä uskon enemmän markkinatalouteen kuin Teslan väitteisiin, joista ei oo nähtävillä konkreettisia todisteita. Se, että juuri Tesla pienellä budjetillaan voittaisi itseohjautuvien kisassa vaikuttaa mulle epätodennäköiseltä, vaikka ne pitävät asiasta kovinta meteliä.

Vimeisimmästä kurssinoususta olen silti bearina huolissani. Olisi naiivia laittaa kaikki vaan hypetyksen ja typerien bulleroiden piikkiin. Uskon, että Kiinasta on vuotanut paljon sellaista positiivista tietoa, joka ei vielä ole julkista, ja siellä myynnit tulee lähtemään hyvin käyntiin. Mä en näe Teslan bullkeissiä itseohjautuvassa teknologiassa, ja melko pienellä todennäköisyydellä moninkertaisisa voittomarginaaleissa suhteessa kilpailijoihin. Pidän kuitenkin entistä todennäköisempänä, että Tesla kasvaa suureksi peluriksi isoimpien autonvalmistajien rinnalle. Tämä vaan on jo melko täysimääräisesti leivottu nykyseen osakehintaan.

0
0
19.1.2020 - 14:22 #30299

starsailor

-154
Liittynyt:
26.5.2017
Viestejä:
220

Itseohjautuvuuden yksi tuleva ongelmakysymys on onnettomuudet, joita taatusti tulee paljon, koska kun riittävä määrä autoja on tiellä, niin onnettomuuksia tulee väkisinkin. Ajajan syyksi tai tekniseksi viaksi on helpompi laittaa, kun siellä on se kuski ratissa. Kun sitä ei ole ja tulee kuolonkolari, niin ensimmäisenä herää kysymykset puutteista toiminnassa. Jossain kohtaa tämä voi lamauttaa koko järjestelmän, jos onnettomuuksia tulee lyhyen ajan sisällä paljon. En tästä syystä laittaisi sen toiminnalle ennen pidempää koeajoa oikeassa liikenteessä sadoilla tuhansilla autoilla, kovin suurta arvoa. Tai kun se tulee julkiseen käyttöön, niin sitten shorttaamaan ja odottamaan niitä kohuotsioita, joissa "Itseohjautuva auto tappoi taas!".

0
0
19.1.2020 - 22:23 #30310

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Jeans kirjoitti:

Kiitti kattavasta vastauksesta, vaikka oonkin törmännyt suurimpaan osaan aiemmin. Mulla ei tietenkään riitä itseohjautuvan teknologian kehittämisestä ymmärrys voidakseni arvioida Teslan kehitystavan järkevyyttä suhteessa muihin. Veikkaan, ettei myöskään suurimmalla osalla muiltakaan, mikä samalla tekee aiheesta täydellisen Muskin kaltaiselle hypettäjälle. Sitä en kiellä, etteikö Teslan tapa voisi olla järkevä ja että heillä olisi mahdollisuus saavuttaa ekana täysi itseohjautuvuus. Jossain vaiheessa tulevaisuutta kun koneoppiminen on kehittynyt tarpeeksi pitkälle ei lidaria luultavasti tarvitakaan enää ja Teslan lähestymistapa pelkillä kameroilla riittää. Samalla tavalla kuin ihmisen kamera, eli silmät, riittävät meille ajamiseen. Tämä tosin tekee ymmärtäkseni täysin itseohjautuvan teknologian kehittämisestä vaan moninkertaisesti vaikeampaa, kun ei voi täydentää kameradataa lidarin aallonpituusdatalla. Ymmärtäkseni Teslan lähestymistapa on vähän kuin joku olis aikoinaan päättänyt, että skipataan lankapuhelimien kehittäminen ja keskitytään suoraan kännyköihin, koska ne ovat se tulevaisuus.

Tesla tosiaan yrittää hypätä Lidar vaiheen - lanakapuhelimien yli. Kännykkä näyttää kuitenkin olevan melko lähellä, kun katsoo esimerkiksi Mobileyen hiljan julkaistettua videota, jossa auto ajaa vilkkaassa Jerusalemissa pelkästään kameroiden avulla. Tosin Mobileye sanoo, että he aikovat tulevaan robotaksiinsa kehittää lisäksi Lidariin perustuvan järjestelmän. 2 järjestelmää olisi turvallisempi kuin 1. Lähivuosien aikana näyttää siis, että Lidariin turvaudutaan vielä täysin itseajavissa ratkaisuissa turvallisuussyistä.  Mutta kuten sanoit, Ihmissilmät toimivat hyvin, niin olettaisi hieman pidemmällä aikavälillä näiden Lidarien jäävän pois. Sekin on mahdollista, että Tesla päättää tämän Lidarin laittaa autoihinsa, jos näkee sen tuovan hyötyä, kun konenäön kehittäminen Lidarin korvaajaksi takkuaisi pahasti. Lidarin hinta on laskenut niin paljon, että Tesla saattaisi Lidarin laittaa autoihinsa siirtymäkauden ajaksi, vaikka näkisikin että pääsee kyllä konenäössä vastaavaan tarkkuuteen Lidarin kanssa. Vaikka Lidaria tarvittaisiin itseajavassa ratkaisussa vielä pitkään, niin Teslan panostukset konenäköön eivät kuitenkaan mene hukkaan tai ole liian aikaisia panostuksia, joka tapauksessa kamerat ja konenäkö on itseajavassa autossa keskiössä, esimerkiksi liikennevalojen tunnistaminen ja ylipäätään värit. 

Jeans kirjoitti:

Jos Teslan lähestymistapa on niin ylivoimainen, niin miksi ne mainostavat sitä niin avoimesti julkisesti? Eikö olisi järkevämpää kehittää sitä salassa ja yllättää kilpailijat tulevaisuudessa?

Kun Teslan lähetymis tapa nyt on julkinen, niin miksi kilpailijat eivät vaan lähde kopioimaan tätä ylivoimaista lähestymistapaa?

Eli Teslan lähestymistapana näkisi tämän iteratiivisen driver assist järjestelmän parantamisen hyödyntäen dataa asiakkaiden ostamista autoista. Tätä lähestymistapaa ei tosiaan muut autovalmistajat - ainakaan yhtä isossa mittakaavassa - ole omineet. Autonvalmistajathan tekevät tästä lähestymistavasta päätöksen. Varmaan yksinkertainen syy sille, että uusien ominaisuuksien tuomiselle on todella iso kynnys: mitä jos tapahtuu onnettomuus, kuka on vastuussa? Autonvalmistajat ovat konservatiivisia muutenkin, eivätkä yleensä ole ensisijaisesti itseajavien autojen kehittäjiä. Toisaalta, toki myös samanlaista strategiaa käytetään. Cadillac ja monet muutkin valmistajat kehittävät autopilotti kilpailijaa ja pyrkivät lisäämään siihen uusia ominaisuuksia - etenkin kun Tesla luo kilpailupainetta. He todennäköisesti tutkivat ja ottavat käyttöön (ja ovat ottaneetkin) myös vastaavanlaisia koneoppimistekniikoita kuin Tesla. Eli Teslan lähestymistapa on varmasti aina ollut periaatteessa yleisessä tiedossa, se on aika itsestäänselvä siinä mielessä, että iteroidaan ominaisuuksia kokoajan paremmaksi.

Waymolla oli myös suunitelma tehdä autopilot tuote (2013 aikaan), se hylkäsi tämän suunitelman, kun yksi sen työntekijöistä nukahti rattiin. Waymo katsoi, että ihmiset luottaisivat helposti liikaa järjestelmään. Waymo siirtyikin sitten nykyiseen malliin, jossa se pyrkii saamaan itseajavan auton lähestulkoon 100 % varmaksi. Waymo voi olla haluton myös laittamaan järjestelmiään autonvalmistajien autoihin - autonvalmistajat saattaisivat käyttää heidän järjestelmäänsä väärin ja tulisi onnettomuuksia ja mainehaittaa Waymolle. Mobileyen osalta on ehkä hieman samanlainen tarina. Hekään eivät halua välttämättä level 4/5 järjestelmän kehitystä puskea autonvalmistajien kautta.  Mobileye kuitenkin hyödyntää dataa myydyistä järjestelmistään. Mobileye esimerkiksi rakentaa HD-karttoja automatisoidulla prosessilla käyttäen autoja, joilla on Mobileye varusteet. Eli he hyödyntävät Teslan tapaan dataa mitä saavat isosta "fleetistään". Tätä Mobileye sanoo yhdeksi kilpailuedukseen. 

Tiivistetysti kysymyksiin voisi vastata, että Kilpailijat ovatkin lähteneet jo kopioimaan Teslan lähestymistapaa, mutta eivät vielä kovinkaan isossa mittakaavassa johtuen ehkä pääasiassa turvallisuushuolista, mainehuolista ja vastuukysymyksistä. Teslan Autopilotin kehitystapa ei välttämättä ole myöskään ihan triviaali kopioida, joten vaaditaan aikaa ja paljon yhteistyötä. Esimerkiksi OTA-päivityksiä alkaa vasta nyt olla muilla valmistajilla. 

Jeans kirjoitti:

Tällä hetkellä kilpailijoita ovat Uber+Toyota, BMW+Daimler, Alphabetin Waymo, Huawei+Audi, General Motors, Baidu, Ford+Wolkswagen+Argo AI, Samsung, Intel+Mobileye ja varmasti monta muuta. Näistä jokainen upottaa tällä hetkellä satoja miljoonia tai miljardeja ongelman ratkaisemiseen.

En tarkoittanut, että Waymon tarvitsisi ostaa miljoona autoa 80 miljardilla, vaan että Uber tai jokin näistä autonvalmistajista (Tai Waymo nykyisellä yhteistyökumppanillaan Jaguarin kanssa) voisi vaikka tarjota ilmaiseksi muutaman tonnin (=muutama miljardia kuluja) Teslamaiset self-driving hardwaret uusiin autoihinsa ja kerätä niillä dataa, jos se data on niin arvokasta mitä Tesla antaa ymmärtää.

Kilpailu alan asiantuntijoista tällä hetkellä raakaa ja palkkatasot nousevat pilviin. Samaan aikaan Tesla on joutunut vetämään erittäin tiukalla kassalla. Viime vuoden Tesla Autonomy Investor Day, jossa tätä Teslan itseohjautuvaa teknologiaa esiteltiin, päätettiin pitää juuri ennen kuin Tesla keräsi pääomaa osakeannilla. Muskin hypetaustan tuntien pointtini on vaan, että ottaen huomioon kaiken tämän mä uskon enemmän markkinatalouteen kuin Teslan väitteisiin, joista ei oo nähtävillä konkreettisia todisteita. Se, että juuri Tesla pienellä budjetillaan voittaisi itseohjautuvien kisassa vaikuttaa mulle epätodennäköiseltä, vaikka ne pitävät asiasta kovinta meteliä.

Waymo on saattanut nähdä parempana investointina laittaa tämä raha omiin testifleetteihin ja esimerkiksi simulaattorinsa parantamiseen. Ja ehkä alun perinkin Waymo ei ole tästä "nukahtamisesta rattiin" syystä tähän Autopilot tielle lähtenyt. Waymo on myös tukeutunut strategiassaan vahvasti Lidariin, joten se ei ehkä kameradatasta saisi yksinään niin paljoa irti. Ja Lidarit ovat taas olleet niin kalliita, että siinä Waymokin on joutunut ottamaan kustannukset huomioon. Mutta voihan tämä hyvinkin muuttua ja ehkä Waymo alkaa asentelemaan Jaguarin autoihin kameroita ja/tai halventuneita Lidareita datan keräämiseksi. 

Kilpailu on todellakin kovaa. Mikä todennäköisyys Teslalla olisi tässä kovassa kisassa pärjätä? Teslaa erottaa mielestäni kilpailijoista se, että sillä on koko "stack" omissa käsissä. Autopilotin kehittämisellä on myös suuri johdon tuki. Muskilta tulee kovat tavoitteet ja paine kehittää autopilottia eteenpäin. Tesla näyttääkin kehittävän ratkaisuja erilaisten pullonkaulojen ratkaisemiseen jos eivät löydä niitä jo toimittajilta, tästä esimerkkinä oma FSD chippi ja Dojo.

Palkkatasot on tosiaan kovat, mutta Tesla tuottaa jo kassaan miljoonia rahaa. q3:lla free cash flow oli 371 miljoonaa. Teslan palkkausresurssit ovat jo hyvät ja kasvat kokoajan. Autopilotin kehityksessä olennaista on saada myös aivan parhaita tekijöitä, määrällä ei pysty laatua korvaamaan. Tesla on tässä suhteessa kilpailukykyinen, oheisessa jutussa, insinööriopiskelijoille tehdyssä kyselyssä, Tesla oli toiseksi halutuin työntekijä ja ykkösenä oli Space X https://www.cnbc.com/2019/06/06/the-10-most-attractive-employers-for-engineering-students.html. Teslalla on tällä hetkellä myös yksi maailman parhaita deep learning eksperttejä, Andrej Karpathy, johtamassa Autopilotin koneoppimismallien kehitystä. Open AI:sta Musk joutui vissiin eroamaan tämän "poachauksen" johdosta.  

Uskon että Teslan ei tarvitse olla edes ensimmäisenä, jotta Tesla olisi kilpailukykyinen itseajavissa autoissa Tesla Networkillaan. Tesla voisi olla vaikka pari vuotta jäljessä. Autot viihdepalveluineen olisivat luultavasti sellaisia, joihin ihmiset haluaisivat mennä kyytiin. Vaikkapa Cybertruck voisi luoda mielikuvan turvallisesta itseajavasta autosta. Tesla pystyisi myös painamaan kustannukset alas. Tesla kehittää tällä hetkellä jo miljoonan mailin akkua ja muutenkin optimoi autoaan itseajavuutta varten. Kiinassa Tesla aikoo kehittää halvemman massojen auton. Teslalla on koko "stack" omissa käsissä. Sen ei tarvitse maksaa katteita latausasemille, Nvidialle tai itseajavuuden mahdollistavan koodin toimittajalle. Tesla voisi myös optimoida autojensa huoltoa omalla huoltoverkostollaan. Tesla on hyvässä positiossa kaikista energiatehokkaimpana sähköautona. Energiantuottajallekkaan Teslan ei tarvitse maksaa niin paljoa katteita, jos aurinkokennot on vain järkevä asentaa (Tesla jo tehnyt Superchargereita aurinkopaneelien kera). Varmasti kilpailijatkin vastaavanlaisia peliliikkeitä kustannusten pienentämiseksi alkavat tekemään, Tesla vaikuttaa kuitenkin olevan yllättävästi edellä. 

Jeans kirjoitti:

Vimeisimmästä kurssinoususta olen silti bearina huolissani. Olisi naiivia laittaa kaikki vaan hypetyksen ja typerien bulleroiden piikkiin. Uskon, että Kiinasta on vuotanut paljon sellaista positiivista tietoa, joka ei vielä ole julkista, ja siellä myynnit tulee lähtemään hyvin käyntiin. Mä en näe Teslan bullkeissiä itseohjautuvassa teknologiassa, ja melko pienellä todennäköisyydellä moninkertaisisa voittomarginaaleissa suhteessa kilpailijoihin. Pidän kuitenkin entistä todennäköisempänä, että Tesla kasvaa suureksi peluriksi isoimpien autonvalmistajien rinnalle. Tämä vaan on jo melko täysimääräisesti leivottu nykyseen osakehintaan.

Kiinassahan on netissä liikkuvien huhujen perusteella kova kysyntä. Jonkun jutun mukaan pelkästään Pekingissä 7 eri liikkeessä yhteensä, yhden päivän myynti olisi ollut 1040 model 3:sta. Musk myös julkaisi kiinassa tehtävän Model 3:sta todennäköisesti paljon halvemman mallin. Tästä jo pyydettiin ideoita ja esitettiin esimerkkirenderöinti.  Model Y:tä on myös spekuloitu että tulisi ulos jo ennakoitua paljon aiemmin, viimeisin huhu on, että tulisi jo 2 viikon päästä. 

En hirveästi aiemmin muuten puhunut kirjoituksessani siitä, että miksi uskon Teslan olevan niin hyvässä asemassa kasvaa ensin 200 miljardin ja pidemmällä tähtäimellä triljoonan markkina-arvon yritykseksi, tätä voisi ehkä avata, jos satun tuomaan jotain uutta pöytään. Tesla on esimerkiksi mielestäni hyvässä asemassa kasvaa suurimmaksi autonvalmistajaksi - ei vain suureksi. Tähän liittyen Volkswagenin pomo oli julkisesti huolissaan jo siitä, että heille käy Nokiat jos eivät liiku nopeammin. Teslalla on iso etumatka sähköautotekniikassa. Oheisen jutun mukaan 20 - 40 % pidempi toimintasäde kuin kilpailijoilla (akkujen koko ei selitä eroa, vaan Teslat saavat enemmän maileja per kwh) https://cleantechnica.com/2019/10/25/teslas-evs-continue-to-enjoy-20-40-more-range-than-the-competition/. Koska akku on niin kallis komponentti, Tesla pystyy huomattavasti alhaisemmin kustannuksin valmistamaan yhtä hyvän toimintasäteen sähköauton kuin muut (tai paremman sähköauton samoilla kustannuksilla).

Miksi Tesla ylläpitäisi johtoasemansa? Tesla näyttää saavan laskettua tuotteidensa kustannuksia tai/ja parannettua ominaisuuksia nopeaan tahtiin - kilpailijat jahtaavat liikkuvaa kohdetta. Otetaan muutamia esimerkkejä. Model Y:ssä ennustetaan olevan useita valmistusta helpottavia ja kustannuksia laskevia ratkaisuja, esimerkiksi 100 metriä johtoa model 3:n 1,5 kilometriin. Cybertruck on innovatiivinen (ulkonäkönsä lisäksi) valmistuskustannustensa puolesta. Sandy Munro arvioi, että "tooling costs" olisi Cybertruckille massatuotannossa noin 125 miljoonaa, kun taas perinteisellä Fordin pickupilla ne olisivat 615 miljoonaa (https://www.youtube.com/watch?v=_uRwZRPQ8RE). Muutkin valmistajat varmasti innovoivat, mutta Teslalla tämä innovointi näyttää olevan todellakin sallitumpaa, oikeastaan vaadittua,  josta hyvänä esimerkkinä Cybertruck. Teslalla on myös etuna ilmainen markkinointi Muskin toimesta, vertailun vuoksi: GM kulutti markkinointiin jonkin jutun mukaan 4,3 miljardia 2017. Yksi syy Teslan nopealle innovoinnille on varmaan Muskin kova vaatimustaso. Hän vaatii insinööreiltä Cybertruckille nopeampaa kiihtyvyyttä kuin Porchella ja suuremmalla käytännöllisyydellä perinteiseen pick upiin. Muskin voi nähdä näin ollen Teslan yhtenä kilpailuetuna. Hän piiskaa firmaansa nopeampaa suorituksiin kuin kilpailijoiden CEO:t. 

 

0
0
20.1.2020 - 00:05 #30311

Jeans

+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Erinomainen ja selkeästi kirjoitettu viesti. Suurimmasta osasta samoilla linjoilla vaikka muutamasta jutusta huomattavasti skeptisempi, mutta en mene niihin enää. Joo itsekin just seurannut noita viimeaikaisia Kiinasta tulevia positiivisia huhuja. Mielestäni tällä hetkellä selkeesti mielenkiintoisin yhtiö/ala seurata seuraavaan muutaman vuoden ajan ja jännä nähdä miten tässä käy.

0
0
20.1.2020 - 13:40 #30320

madgecko

+56
Liittynyt:
16.1.2020
Viestejä:
209
Roope1248 kirjoitti:

Tesla tosiaan yrittää hypätä Lidar vaiheen - lanakapuhelimien yli. Kännykkä näyttää kuitenkin olevan melko lähellä, kun katsoo esimerkiksi Mobileyen hiljan julkaistettua videota, jossa auto ajaa vilkkaassa Jerusalemissa pelkästään kameroiden avulla. Tosin Mobileye sanoo, että he aikovat tulevaan robotaksiinsa kehittää lisäksi Lidariin perustuvan järjestelmän. 2 järjestelmää olisi turvallisempi kuin 1. Lähivuosien aikana näyttää siis, että Lidariin turvaudutaan vielä täysin itseajavissa ratkaisuissa turvallisuussyistä.  Mutta kuten sanoit, Ihmissilmät toimivat hyvin, niin olettaisi hieman pidemmällä aikavälillä näiden Lidarien jäävän pois. Sekin on mahdollista, että Tesla päättää tämän Lidarin laittaa autoihinsa, jos näkee sen tuovan hyötyä, kun konenäön kehittäminen Lidarin korvaajaksi takkuaisi pahasti. Lidarin hinta on laskenut niin paljon, että Tesla saattaisi Lidarin laittaa autoihinsa siirtymäkauden ajaksi, vaikka näkisikin että pääsee kyllä konenäössä vastaavaan tarkkuuteen Lidarin kanssa. Vaikka Lidaria tarvittaisiin itseajavassa ratkaisussa vielä pitkään, niin Teslan panostukset konenäköön eivät kuitenkaan mene hukkaan tai ole liian aikaisia panostuksia, joka tapauksessa kamerat ja konenäkö on itseajavassa autossa keskiössä, esimerkiksi liikennevalojen tunnistaminen ja ylipäätään värit. 

Mielestäni tässä ohitetaan konenäön suurimmat haasteet. Suurimmat haasteet ovat erilaiset valaistusolosuhteet ja sää, joka vaikuttaa hyvin paljon kuvan tulkitsemiseen. Liikenne valojen tunnistaminen lienee triviaalein tehtävä konenäölle. Ne kun ovat hyvin samankalaisia ja suunniteltu näkymään selkeästi ja eri värein myös pimeällä ja räntäsateessa.

Ihmisten ja eläinten visuaalisten signaalien prosessointi on kehittynyt evoluutiossa monien miljoonien vuosien ajan. Eri kulmista, eri valaistuksessa, eri etäisyydeltä olemme todella hyviä tunnistamaan esineitä ja arvioimaan niiden etäisyyden. On oikeasti melko haastavaa tunnistaa kuvasta esineitä ja arvioida sen etäisyyttä jos esineen kokoa ei tiedetä. Evoluutiolla on ollut aikaa opettaa tätä aivoille, niin että voimme luottaa visuaalisesta signaaleista saatuihin etäisyyksiin varsin hyvin. Lidar taas kertoo suoraan etäisyyksiä, joka on tietokoneelle helppo tapa saada tämä tieto ilman monimutkaista päättelyä kuvista. Liikenteessä etäisyyden arvioiminen väärin on kohtalokasta. 

Toki kameroilla toimiva konenäkö toimii varmaan varsin hyvin hyvässä valaistuksessa. Mutta jotta se toimisi suomalaisessa lumimyrskyssä kaamosaamuna tilanteessa, jossa lumi on peittänyt tien laidat ja maalaukset se voi olla paljon haastavampaa. 

 

 

 

 

0
0
21.1.2020 - 07:33 #30338

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659

Tesla jakaa mielipiteitä ja itsellä ei ole näkemystä firmasta. Autonomiset autot tosin kiinnostavat ja epäilen, että vaikka ihminen toimii pelkkien kameroiden varassa, niin en usko, että ihmisen veroinen robottiauto saa ikinä ajaa laillisesti ainakaan länsimaissa. Mitään järkeähän siinä ei ole, mutta koska on mahdollista vaatia automaagin oleva paljon etevämpi kuljettaja, niin näin luultavasti tehdään. Tarvitaanko siihen sitten lidari vai jotain muuta, niin en osaa sanoa. Toki sekin voi olla mahdollista, että pelkillä kameroilla saadaan 10x ihmistä parempi kuljettaja.

Voisin myös kuvitella, että regulaatio on aika lobattua. Alihankkijat varmasti lobbaavat lidareiden ja kaikenlaisten ekstrasensoreiden puolesta. Varmaan myös ne autonvalmistajat, jotka ovat alkaneet käyttämään lidaria tai muuta tekniikkaa, lobbaavat sen puolesta. Jos Tesla on ainot pelkkiin kameroihin luottava, niin näkisin merkittävän riskin siinä, että regulaation lobataan vaatimaan lidaria.

Puhdasta mutua toki.

0
0
21.1.2020 - 08:00 #30339

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2263
mskomu kirjoitti:
en usko, että ihmisen veroinen robottiauto saa ikinä ajaa laillisesti ainakaan länsimaissa.

Ikuisuus on pitkä aika, varsinkin kun teknologisen kehityksen vauhti on tähän asti ollut eksponentiaalisesti kiihtyvä.

0
0
21.1.2020 - 15:34 #30353

mskomu

+1314
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
659

Pointti siis oli, että jos robottiauto ajaa yhtä huonosti kuin ihminen, niin se ei riitä. Pitää olla vähintään dekadia parempi.

0
0
21.1.2020 - 15:41 #30354

hauturi

+3084
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2263
mskomu kirjoitti:

Pointti siis oli, että jos robottiauto ajaa yhtä huonosti kuin ihminen, niin se ei riitä. Pitää olla vähintään dekadia parempi.

Ok, (nyt) ymmärrän

0
0
21.1.2020 - 22:44 #30357

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
madgecko kirjoitti:
Roope1248 kirjoitti:

Tesla tosiaan yrittää hypätä Lidar vaiheen - lanakapuhelimien yli. Kännykkä näyttää kuitenkin olevan melko lähellä, kun katsoo esimerkiksi Mobileyen hiljan julkaistettua videota, jossa auto ajaa vilkkaassa Jerusalemissa pelkästään kameroiden avulla. Tosin Mobileye sanoo, että he aikovat tulevaan robotaksiinsa kehittää lisäksi Lidariin perustuvan järjestelmän. 2 järjestelmää olisi turvallisempi kuin 1. Lähivuosien aikana näyttää siis, että Lidariin turvaudutaan vielä täysin itseajavissa ratkaisuissa turvallisuussyistä.  Mutta kuten sanoit, Ihmissilmät toimivat hyvin, niin olettaisi hieman pidemmällä aikavälillä näiden Lidarien jäävän pois. Sekin on mahdollista, että Tesla päättää tämän Lidarin laittaa autoihinsa, jos näkee sen tuovan hyötyä, kun konenäön kehittäminen Lidarin korvaajaksi takkuaisi pahasti. Lidarin hinta on laskenut niin paljon, että Tesla saattaisi Lidarin laittaa autoihinsa siirtymäkauden ajaksi, vaikka näkisikin että pääsee kyllä konenäössä vastaavaan tarkkuuteen Lidarin kanssa. Vaikka Lidaria tarvittaisiin itseajavassa ratkaisussa vielä pitkään, niin Teslan panostukset konenäköön eivät kuitenkaan mene hukkaan tai ole liian aikaisia panostuksia, joka tapauksessa kamerat ja konenäkö on itseajavassa autossa keskiössä, esimerkiksi liikennevalojen tunnistaminen ja ylipäätään värit. 

Mielestäni tässä ohitetaan konenäön suurimmat haasteet. Suurimmat haasteet ovat erilaiset valaistusolosuhteet ja sää, joka vaikuttaa hyvin paljon kuvan tulkitsemiseen. Liikenne valojen tunnistaminen lienee triviaalein tehtävä konenäölle. Ne kun ovat hyvin samankalaisia ja suunniteltu näkymään selkeästi ja eri värein myös pimeällä ja räntäsateessa.

Ihmisten ja eläinten visuaalisten signaalien prosessointi on kehittynyt evoluutiossa monien miljoonien vuosien ajan. Eri kulmista, eri valaistuksessa, eri etäisyydeltä olemme todella hyviä tunnistamaan esineitä ja arvioimaan niiden etäisyyden. On oikeasti melko haastavaa tunnistaa kuvasta esineitä ja arvioida sen etäisyyttä jos esineen kokoa ei tiedetä. Evoluutiolla on ollut aikaa opettaa tätä aivoille, niin että voimme luottaa visuaalisesta signaaleista saatuihin etäisyyksiin varsin hyvin. Lidar taas kertoo suoraan etäisyyksiä, joka on tietokoneelle helppo tapa saada tämä tieto ilman monimutkaista päättelyä kuvista. Liikenteessä etäisyyden arvioiminen väärin on kohtalokasta. 

Toki kameroilla toimiva konenäkö toimii varmaan varsin hyvin hyvässä valaistuksessa. Mutta jotta se toimisi suomalaisessa lumimyrskyssä kaamosaamuna tilanteessa, jossa lumi on peittänyt tien laidat ja maalaukset se voi olla paljon haastavampaa. 

Konenäöllä on tosiaan haasteita - niin kuin ihmiselläkin 2:lla "kamerallaan" - pahoissa tai lumisissa keleissä. Waymohan osin sääsyistä aloitti Phoenixin auringossa. Voi ennustaa, että Itseajavat autot tulevatkin viiveellä rankkojen lumipyryjen alueille. Koneoppimismalleja ylipäätään kehitetään pääasiassa Kalifornian auringossa, jolloin opetusdatana ei ole niin paljoa lunta ja Tuiskua.

Mutta ovatko nämä lumipyryt ja kinokset ylitsepääsemättömiä esteitä Konenäölle? Veikkaan että eivät. Ihmissilmän etumatkaa voidaan kompensoida kouluttamalla moninkertaisella datamäärällä koneoppimismallia. Tutka voi nähdä läpi lumen. Ihmissilmän evoluutiossa saama etumatka vaikuttaa mahdolliselta saada kiinni, koska jo nyt on saatu, deep learning mallien avulla. Näin nopeaa kehitystä ei moni olisi osannut ennustaa. Esimerkkinä: imagenet testi setin tulokset ovat parantuneet jatkuvasti. 

Toisaalta menee varmasti kauan, että nämä haastavimmat tapaukset konenäkö selvittää, ihmiselläkin kun on haasteita. Kauanko tämä sitten on,  se on vaikea sanoa. En usko että vielä pariin vuoteen. Tätä Pidemmällä ajalla kehitys voikin yllättää. 

Teslan kannalta näen että heillä on optio ottaa halventunut Lidari tai muitakin mahdollisia sensoreita varajarjestelmiksi jos kamera ei riitä. Jos täyteen itseajavuuteen pääseminen takkuaa tästäkin huolimatta pahoissa keliolosuhteissa se voi keskittyä aurinkoiseen Kaliforniaan (toki auringon heijastuksetkin ovat haastavia) ja markkinoille jossa on hyvät keliolosuhteet - näitä on paljon. 

 

 

0
0
21.1.2020 - 23:41 #30358

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Jeans kirjoitti:

Erinomainen ja selkeästi kirjoitettu viesti. Suurimmasta osasta samoilla linjoilla vaikka muutamasta jutusta huomattavasti skeptisempi, mutta en mene niihin enää. Joo itsekin just seurannut noita viimeaikaisia Kiinasta tulevia positiivisia huhuja. Mielestäni tällä hetkellä selkeesti mielenkiintoisin yhtiö/ala seurata seuraavaan muutaman vuoden ajan ja jännä nähdä miten tässä käy.

Kiitokset mielenkiintoisesta keskustelusta! En tainnut kyllä saada sinua bulliksi käännytettyä tai muitakaan (eikä toisinkaan päin).  Toki hieman Bear näkökulmaa tulee nyt pohdittua kyllä enemmän.

Voisi yrittää seuraavasti: miksi olisin oikeammassa kuin markkinat? (vaikka en täysin tehokkaisiin markkinoihin usko). Biasoituneena keksin kyllä omaa Bulliteesiä tukevan lisäajatuksen. Jos myös markkina näkee Muskin olevan keskeinen tekijä Teslan valuaatiossa - kilpailuetu - niin hänen välillä harkitsematon ja typerä twiittailu on voinut viedä tätä uskoa. Erittäin negatiivinen mediahuomio viime vuosina on entisestään pahentanut tätä. Näistä syistä arvo voisi ampua suhteettoman alas aliarvostetuksi, vaikka itse business kehittyisi positiivisesti (olen tietoinen, että vastaavanlaisen tarinan saa kerrottua toiseen suuntaan painottamalla Muskin markkinointitaitoja). Toinen Bulliteesiä tukeva syy olisi se, että markkinoiden fokus on lyhyemmällä, kuin miten itse asioita katsoo. Ja kun Teslan arvo perustuu tulevaisuuden kasvuodotuksiin niin jo lähtökohtaisesti markkinoiden vakuuttaminen on vaikeaa, puhumattakaan jos pääjohtaja twiittailee typeriä. Ja päälle tämä median negatiivisuuden amplifiointi ja epävarmuuden kylväminen.

Kolmantena tekijanä vielä Muskin aikataulusta myöhästely, tämäkin on voinut viedä markkinoilta uskoa, varsinkin jos se katsoo asioita lyhyemmällä ajanjaksolla. Pidemmällä tähtäimellä katsottaessa Musk on pitänyt taas lupauksensa hyvin. "Stretch goals" ovat myös omasta mielestä hyvä keino saada ihmiset tekemään töitä kovemmin ja saavuttaa näin tavoitteet pidemmällä aikavälillä nopeammin mitä muutoin. 

 

0
0
22.1.2020 - 09:59 #30363

madgecko

+56
Liittynyt:
16.1.2020
Viestejä:
209
Roope1248 kirjoitti:

Voisi yrittää seuraavasti: miksi olisin oikeammassa kuin markkinat? (vaikka en täysin tehokkaisiin markkinoihin usko). Biasoituneena keksin kyllä omaa Bulliteesiä tukevan lisäajatuksen.

Eiköhän kyse ole siitä, että suomalaiset sijoittajat uskovat markkinan olevan väärässä, koska Tesla on noussut viime aikoina niin paljon ja vielä ei ole näyttöä siitä, että yritys alkaa takoa voittoa. Ei siitä että sinä olisit bullimpi kuin markkinat! ;)

Shorttaamisen puolestahan monet ovat puhuneet twitterissä ja täällä. Ylilyöntejä tapahtuu jatkuvasti markkinoilla ja markkinat voivat olla hetken aikaa väärässä. No tilanne taitaa olla, että shortit polttaa näpeissä nyt tai niistä on jo päästetty irti pienen käryn ja palovammojen muodossa ;)

 

 

0
0