Olet täällä

Mikko Mäkinen

Mikko Mäkinen

  • Liittynyt 1.2.2019
  • 37 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 22.5.2019 8.55

Listaamattomat kirjoitti:

Morjes Mikko!

Huomasin Twitteristä, että Lehdon laskun myötä olet sen positiota kasvattanut. Ois mielenkiintosta kuulla näkemyksiä/ajatuksia Lehdosta, hinnottelusta ja yleisesti raksamarkkinasta.

Hei Listaamattomat! Vastaukseni artikkelin muodossa kestää vielä hetken, mutta on se sieltä tulossa!

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 17.5.2019 7.04

JVK kirjoitti:

Terve Mikko! Teet aktiivista kauppaa tulosjulkaisijoilla. Minäkin olen tehnyt muutaman vuoden. Minusta tuntuu, että pari viimeistä kvartaalia on ollut vaikeampi saada tuottoa. Onko sinulla ollut samoja "ongelmia"? Pelkään treidareiden runsaan lisääntymisen viimeisen parin vuoden aikana aiheuttaneen tämän. Toivon sinun vastaavan, että tekeminen on vain entistä parempaa :D

Itselleni treidereiden lisääntyminen ei ole mikään ongelma. En edes usko, että voittavat treiderien määrä olisi merkittävästi lisääntynyt. Ehkä hyvin pienissä osakkeissa voi olla ongelma, jossa likviditeetti on rajattu, mutta niistä nyt ei muutenkaan isoja tilejä ole tehtävissä. Itselleni paljon isompi ongelma on, jos kauppa on täysin kuollutta, kuten usein on.

Aika paljon on kiinni, tuleeko jotain yllättävää, vähän vaikeasti havaittavaa tai muuten mielenkiintoisia caseja. Tänä vuonna ei mielestäni ole ollut mitään ihmeellisen hyvin. Olemme hitaan mutta tasaisen kasvun markkinoilla vähän ympäri maailman, jolloin suuria mullistuksia kysynnän suhteen ei nähdä. Silloin kurssimuutoksetkin jäävät usein pieniksi ja suuria voi olla vaikea selittää ja siten hyödyntää.

Noin yleisesti on ihan hyvin mennyt. Tämä viimeisin tuloskausi oli ongelmallinen, koska osarit oli pakattu niin tiiviisti.

jiikoo kirjoitti:

Kiitos taas kommenteista. Ihmettelin Helsingin laskua suhteessa muuhun maailmaan ja johtopäätös on, että täytyy aloitella ostoja kun lasku alkaa omasta mielestä hellittää. Metsä Boardin ja Nokian Renkaiden käppyrät näyttää maailmanloppua, samaten K-kaupassa tai Tokmannissa ei käy kohta enää kukaan. Joopa.

Mitä mieltä Ruotsin kruunusta? Ei mitään käryä mihin asti se voi vajota, mutta sitten finanssikriisin 10,6-10,8 taso tuntuu edukkaalta ja olen lisännyt positiota.

Helsingin pörssi on laskenut. Kuitenkin moni halvalta näyttävä osake on juuri niitä, joiden liiketoiminta kehittyy heikommin kuin puoli vuotta sitten odotettiin. Itse ostimme Nokiaa, Nordeaa, Stooraa, Metsä Boardia ja Nokian Renkaita. Kurssit ja odotukset ovat alhaalla. Nokialta ja Renkailta tulosvaroitus ei olisi järisyttävä yllätys. Voi kuitenkin miettiä, että näissä voisi katsoa jo kuluvan vuoden ohi. Aika pieni valonpilkahdus voisi sitten nostaa kursseja hyvinkin.

Olemme nyt reilusti longina Ruotsin kruunua. Teknisesti se breikkasi uusille tasoille, joten about jokaikinen trenditreideri on siihen shorttina. Ruotsin talousluvut ja inflaatioluvut ovat olleet pehmeitä. Asunnot ovat hintavia, ja sieltä voi tulla vielä enemmän pehmeyttä, jos maailmantalous heikkenee. Toisaalta Ruotsin väestö kasvaa nätisti, ostovoima ja kilpailukyky ovat erinomaisia. Vaikka inflaatio on ollut pehmeää, on se euroaluetta vauhdikkaampaa ja heikko kruunu tukee inflaatiota (ja siten voisi antaa keskuspankille mahdollisuuden jopa tiukentaa joskus). Pidän mieluummin osan käteisestä kruunuissa kuin euroissa. Heikolla kruunulla on taloutta piristävä vaikutus, keskuspankki on selvästi sanonut haluavansa/odottavansa kruunun hieman vahvistuvat. Luotan ruotsalaisiin ja heidän kykynsä vetää taloutta eteenpäin. Olemme longina 10,70 tasoilta ja haluaisin nähdä sen takaisin 10,30 tasoille.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 14.5.2019 17.54

jpkl kirjoitti:

Morjensta Mikko, vieläkö on tullut seurattua Veoneer Inc osaketta?

Moi!

On tullut seurattua. olin jopa mukana 220->270 hintarallissa, jonka ylälaitaan myin puolet. Puolet myin sitten osariin, jossa paljastui, että tavoitteet vain siirtyvät ja rahaa pitää nostaa lisää markkinoilta. Jälleen kerran kunnon pettymykseen kannatti myydä heti eikä jäädä arpomaan. Sain loppupuolikkaastanikin vielä melkein omat takaisin (millä nyt sinänsä ei ole väliä).

Itseohjautuvien autojen tarina sortui ja Veoneerin yhtiökohtainen tarina ryvettyi. Eli Level 3:n yleistyminen, eli jossa autoilija voi katsella jo vaikka elokuvia tavanomaisilla teillä, on siirtymässä muutaman vuoden eteenpäin. Veoneer on saanut 2, 2+,3 liittyiviä tilauksia viimeisen vuoden aikana enemmän kuin vaikka Aptiv, vaikka Aptiv dissaakin Veoneeria, joten teknologia ei voi olla jäljessä. Mutta kun kaikki siirtyy eteenpäin, ei kassa riitä, kun R&D on niin reipasta. Veoneer on tuottanut massiivisen pettymyksen sijoittajille, jolloin on todennäköisempää että reagoidaan alaspäin kuin että osake lähtisi palautumaan. Yhtiö on mielenkiintoinen. En koe pystyväni arvioimaan tuleeko jatkossakaan teknologian viivästyksiä, mutta uskoisin, että Veoneer on jossain vaiheessa taas muotiosake, mutten silti juuri nyt halua omistaa sitä.

rockafella kirjoitti:

Tästä olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Itsekin turistina ihmettelen.

Euroopassa sykliset on hinnoiteltu jo melkein taantumahintoihin. Esimerkiksi vaikka suomalaiset metsäyhtiöt. Eihän se nyt varmaa ole että taantuma tulee. Hidastuminen kyllä. Yhdysvalloissa meno on taas on viime viikkoihin asti ollut suoraa nousua. Nyt kun jenkkien markkina näyttää rakoilevan, jo valmiiksi edulliset eurooppalaiset kyykkäävät lisää. 

Ostosormea kutittaa vietävästi, mutta ahneus pitää vielä sormet taskussa - kun ehkä kohta saa vielä halvemmalla. 

Olemme jenkkifutuureja shorttina ja Euroopan osakkeita longina (eilen ostettiin suomalaisfirmoja koko salkku nettolongiksi asti), joten en ole kovin eri mieltä. Talous näyttää heikentyvän eikä kauppasota auta asiaa. Markkinat kuitenkin suhailevat edes takaisin Trumpin kommenttien perässä niin, että juonesta on vaikea saada kiinni. Tuntuu, että reagoidaan koko ajan aika itsestäänselviin asioihin ja toisaalta taas moni oleellinen asia ignoorataan. Eli se omituinen asia, on että olen vähän pihalla mitä tapahtuu.

Mielestäni on siis parempi ostaa nyt suomalaisia osakkeita kuin kuukausi sitten, kun ne olivat yliperformoineet railakasti muihin pörsseihin nähden. Mutten itse ole vieläkään varsinaisesti innoissani.

Voimme olla bear-markkinan alussa tai sitten ei. Markkinoilla on hyvin paljon vaikeasti ennakoitavia asioita, kuten Trump, löysät keskuspankit, populismi, Kiinan tilanne yms. Se ei houkuta olemaan kovin longina, mutta valtavan käteiskassan pitokin on suurimmalle osalle hölmöä, koska osakkeiden tulostuotto on usein 6-7 prosenttiyksikköä parempi kuin valtion velkakirjoissa.

Ei mulla vieläkään ole tähän mitään ratkaisua. Joskus kannattaa vain olla kärsivällinen ja tehdä kompromisseja, kun ei tiedä mitä tulee tapahtumaan.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 10.5.2019 16.58

Jännä päivä tänään. Aamulla ihan hyvää pientä tekemistä, melkein kaikki putkeen. Sitten tarkoitus on myydä 550 kappaletta Nokian Renkaita hintaan 26,59. Ei siinä mitään, mutta sormet haluavat myydä 55 000 kappaletta. Yleensä tämä ei olisi valtava ongelma. Algoritmit katsoisivat, että nyt on iso orderi, frontataan osake kymmenen sentti alaspäin. Muutama tuhannen osakkeen myynti ehkä toteutuisi ja sen jälkeen voisin rauhassa perua toimeksiannon.

No tällä kertaa jollakin oli aikomus ostaa juuri tänään Nokian Renkaita. Samalla sekunnilla tämä imaisee 37 tuhatta kappaletta eli melkein miljoonalla eurolla osakkeita. Hupsista. 

Nyt olen 36,5 tuhatta kappaletta shorttina osaketta. Pyrinkö rauhallisesti jäävuorella ostelemaan seuraavan parin tunnin aikana osakkeet takaisin?

No en varmasti! Päätän ostaa kaikki osakkeet kiinni minuuteissa, jos mitenkään mahdollista. Odotusarvoisesti ehkä heikompi ratkaisu kuin rauhallinen ostaminen, mutta riskienhallinnan ja kokemuksen mukaan oikea valinta. Olen viivyttelemällä onnistunut tekemään melko pienelläkin harkitsemattomalla positiolla isohkoja tappioita.

Onneksi myyntilaidallakin on tällä kertaa lappuja tarjolla(joskaan ei näkyvissä juuri yhtään) ja pääsen positiosta eroon 3500 euron tappioilla. Se on paljon paremmin kuin odotin. Ehkä peruscase olisi ollut tupla tai tripla tappiot(koska likviditeetti on nykyään joskus hyvin heikkoa) Osakkeella oli selvästi toinenkin ostaja, joten en halunnut sen kanssa kilpasille ostolaidalla. 

En ole paljon tehnyt pahoja näppiksiä, joten siihen en ollut riittävästi antanut ajatusta asialle. Nyt laitoin pomppaavan varoituksen kaupankäyntiohjelmaan, jos jatkossa yritän tehdä poikkeuksellisen suuren toimeksiannon.

Lämmin suositukseni on siis: Kun tapahtuu virhe, älä jää toivomaan parasta. Positio kiinni, tappiot kotiin, ja uusiin seikkailuihin!

Tavallaan onni onnettomuudessa, että olin myymässä parhaasen ostotasoon, en alemmalla hinnalla esimerkiksi. Käytännössä selvisin päivän ilman tappioita, kun muuten meni ihan ok. Tyytyväisenä viikonlopun viettoon! Nordnet voisi lähettää jonkun kesälahjan tuosta hyvästä, sen verta tuli taas volyymiä.

 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 10.5.2019 9.02

BöC: Ihan mahdoton sanoa, minkä takia tuota tapahtuu. Näen joka päivä asioita kaupankäynnissä, joita maalaisjärki ei pysty selittään.

Onpahan tullut oltua nettimaailmassa epäaktiivinen. Tänne vähän kirjoitellut, twitterissä hiljaista ja viimeisimmästä artikkelista on yli kolme viikkoa.

Aikaa on rajallinen määrä. Jos motivaatio on korkealla, niin pystyy kyllä nipistämään aikaa melkein kaikkeen. Vaikka sitten yöunien kustannuksella. Useamman laiskahkon vuoden jälkeen, pari viime vuotta olen tehnyt duunia asioiden eteen tunnollisesti. Pyrin tekemään, ihan onnistuneesti, vähän kaikkea samaan aikaan. Kerryttämään kassavirtaa treidaamalla, lukemaan ja opiskelemaan, analysoida pitkiä sijoituksia ja makrotaloutta, tutustua start-uppeihin, kirjoitella Sijoitustietoon, hoitaa voittoa tavoittelematonta säätiötä. Tämä siis lapsiperhe-arjen päälle.

Mutta kun pyrkii tekemään vähän kaikkea, homma pirstaloituu ja tekemistä on joskus turhankin paljon. Nuorena 10h työpäivät ja päälle 6h gradua eivät tuntuneet kovinkaan erikoiselta suoritukselta. Aiemmin kuitenkin oli omaa aikaa paljon enemmän. Nykyään suurin osa työnkin ulkopuolisesta ajasta on korvamerkitty etukäteen perheelle. Itsestäni tuntuu, että jos tekee koko ajan velvollisuudentunnosta asioita eteenpäin ilman kunnon lepotaukoja, vanne alkaa kiristään päässä. Jos elämäntavat ovat hyvät (liikunta, syöminen, alkoholia rajallisesti, nukkuminen), pientä painetta jaksaa varmasti vuosiakin ilman tuottavuuden romahtamista. Toki 7-8h jälkeen päivän sisälläkin keskittymistä on vaikeampi pitää enää intensiivisenä, ellei johonkin projektiin ole intohimoa.

Mutta ehkä kuitenkin miellyttävämpää päästää itsensä joskus vähän helpommalla. Jos joka päivä kehittää itseään edes vähän ja tekee pitkällä tähtäimellä hyödyllisiä asioita, pääsee aika pitkälle. Tässä mielessä oman motivaation suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää. Pitkällä tähtäimellä Sarasvuota lainaten "vähän liian vähän on paljon, paljon enemmän kuin vähänkin liian paljon"

Siksi pitää osata pitää taukoja ja luopua asioista. Artikkelin kirjoittaminen joka toinen viikko alkoi tuntua paineelta. Ennen lasta artikkelin kirjoittaminen vaikka viikonloppuna oli helppo ratkaisu, jos markkinoilla oli viikolla kiirusta. Yleensä se ei enää kuitenkaan houkuta, ellei satu olemaan mielessä jotain mistä erityisesti haluaisi kirjoittaa.

Joten ajattelin jatkossa kirjoittaa jutun kerran kolmessa viikossa. Itselleni on tullut yllätyksenä kirjoittamisessa, että suurin osa ajasta menee editointiin, ei kirjoittamiseen. 1000 sanaisen jutun saa usein 2-3 tunnissa kyllä kirjoitettua, mutta valmis teksti sekä kirjoituksen että asioiden tarkastuksen jälkeen ottaa yllättävän paljon aikaa - usein enemmän kuin raakatekstin kirjoittaminen. Puhumattakaan siitä, että olisi hyvä ottaa etukäteenkin asioista selvää, ennen kuin kirjoittaa. Toisaalta taas itsensä vertaaminen ammattilaisiin on ehkä turhan julma tapa. Hehän käyttävät valtaosan ajastaa kirjoittamiseen ja ovat tehneet sitä ties kuinka monta vuotta.

Nopeita kommentteja:

-Toinen kvarttaali on ollut tuloksellisesti hyvä. Oma treidaus on ollut hämmästyttävän hyvää osumatarkkuudeltaan, mutta hämmästyttävän huonoa rohkeuden suhteen. Tämä tietysti älyttömän paljon parempi kuin täysi vastakohta! Mutta silti kaukana optimaalisesta.

Tuloskausi oli tosiaan tiivistetty liian tiukkaan pakettiin, mutta omat tulokset ovat olleet hyviä. Ja pörssiyhtiöidenkin tilaukset ja tulokset ovat pitäneet yllättävän hyvin. "When the going gets tough, the tough get going":

- Kiina diilistä on vaikea saada mitään edgeä. Siksi en ota siihen voimakasta näkemystä. Mutta viimeisen viikon kehitys on kyllä ollut tyrmäävän huonoa hyvän diilin kannalta. Kiinalaiset ovat moneen kertaan sanoneet, etteivät halua käydä neuvotteluja julkistetun uhan varjossa. Ja senhän Trump tietenkin heitti ilmoille ja korotetut tullit astuivat voimaan hetki sitten. Näen edelleen todennäköisenä jonkinlaisen diilin, mutta vain näön vuoksi. Kiina meni luultavasti liian pitkälle yrityksissään parantaa sopimustaan heidän kannalta. Mutta nyt Xi on maalattu nurkkaan. Nyt selkeät myönnytykset murentaisivat Kiinan haluja nousta Yhdysvaltojen rinnalle maailmanmahtina. Kiinalla on hyvät logistiset ketjut maailmalla ja he ovat pelanneet aikaa, jotta niitä vielä parannettaisiin. Kiina kärsii, jos tariffit jäävät voimaan, mutta pystyy elämään niiden kanssa. Xi taas on sementoinut paikkansa johdossa ja pystyy sietämään heikompaa talouskasvua.

- Yhdysvalloissa on vilkasta IPO-markkinoilla. Me shorttasimme Beyond Meat- yhtiötä, vaikka uskomme kyllä tuotteisiin ja alaan. Lyftiä olimme myös shorttina, mutta onnistuin coveeraamaan "hetkeksi" juuri ennen kuin se teurastettiin. Joskus on vaikea lähteä mukaan huonommalla hinnalla irtautumisen jälkeen, vaikka se olisi oikea ratkaisu. Nämä yhtiöt ovat molemmat ihan mielenkiintoisia. Näkemykset kuvastivat lähinnä sitä, että lyhyellä aikavälillä näihin firmoihin ei ehkä otettu mukaan riskiä hinnoitteluun, mikä olisi ihan hyvä ajatus raskaasti tappiollisissa firmoissa.

Mutta pitkällä tähtäimellä voisin kuvitella sijoittavani molempiin yhtiöihin, jos hinta on oikea. Nyt olemme myös vähän shorttina listautuja Jumia Technologies -yhtiötä. Siitä eilen tulikin Citronilta kommentti, joka laski kurssia lopulta 19%. Citron on kyllä osunut hutiin turhankin monta kertaa viime vuosina. Näissä on hyvä muistaa riskienhallinta. Prosentin panostus on melko iso yhtiöihin, joissa on ilmeinen squeeze vaara. Kaksi prosenttia on melko maksimi. Kannattaa aina muistaa, että Tilray nousi vielä viisinkertaiseksi siitä, kun moni piti sitä räikeänä kuplana. Lopulta se tuli takaisin alas, mutta aika moni poltti näppinsä.

- Markkinat käyttäytyvät erikoisesti. Tulee tunne, että jokin ei vaan täsmää. Sitä on vaikea kuvailla. Ehkä koitan joskus myöhemmin kirjoittaa auki, mitkä asiat tuntuvat olevan pielessä.

Jatketaan varovaisesti. Olemme hyvin harvinaisesti aavistuksen nettoshorttina. Se ei ole kovin tyypillistä, eikä pitkällä tähtäimellä järkevää. Meillä on aika nollatoleranssi tässä asiassa väärässä oloon. Joten stop-lossit paukkuvat aika nopeasti siinä vaiheessa, kun Xi ja Trump poistuvat neuvotteluhuoneesta käsi kädessä ja leveät hymyt suupielissään.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.5.2019 13.09

BöC kirjoitti:

Aina joskus tulee epälikvideissä lapuissa törmättyä siihen, että aina jonkun myydessä tulee tietyltä (algo?) välittäjältä kaupan päälle vielä 1 lappu osto/myyntilaitaan, varsinkin pienissä missä spreadit voivat olla aika isoja. Mitä itse ajattelet kun näihin törmäät?

En oikein tiedä mistä tuossa on kysymys. Käyn aika vähän kauppaa epälikvideillä osakkeilla.

Yleisesti ottaen markkinoiden likviditeetti on heikko ja kaupankäynti ärsyttävää. Sen takia en käy enää juuri ollenkaan skalppaushenkistä kauppaa, jossa pyrkisin hyödyntämään pieniä liikkeitä osakkeissa. Tämä sopii sinänsä itselleni oikein hyvin. On mielenkiintoisempaa analysoida uutisvirtaa ja arvioida sen merkitystä osakekursseihin. Sen takia seuraan entistä enemmän suurta osaa pohjoismaalaisia yhtiöitä. Mitä useamman firman tuntee, sitä todennäköisemmin löytää hyvän idean, oli kyse sitten päivän mittaisesta treidistä tai pitemmästä sijoittamisesta. Toki sitten pitäisi löytää myös aikaa tehdä syväanalyysejä yhtiöistä, jotta voisi ottaa myös suuren luottamuksen positioita.

Mikä markkinoissa mättää?

Aktiivisesti markkinoitakin seuraavat sijoittajatkaan eivät tunnu noteeraavan, että osakekurssit käyttäytyvät erikoisesti ja likvideetti on aika randomia. Ennen deskeissä työskenteli vähintään tuplamäärä ihmisiä ja toimeksiantoja jätettiin enemmän tarjouskirjaan odottamaan toteutumista. Se toi tiettyä vakautta. Nyt joinain päivinä 5 miljardin euron arvoinen osake saattaa liikkua yli prosentin parin sadan tuhannen euron toimeksiannosta. Jonain toisena päivänä sillä ei ole mitään vaikutusta kurssiin.

Nykyään spreadit kyllä näyttävät tiukoilta suurimman osan ajasta, mutta sillä on aika vähän väliä. Tarjouskirjat liikkuvat ilman kauppoja algoritmien tehdessä ja peruuttaessa toimeksiantoja mielettömän määrän sekunninkin aikana. Tiedän kyllä suunnilleen, mikä vaikutus eri kauppapaikoilla ja dark pooleilla on kursseihin, mutta monissa osakkeissa silti valtaosa kaupoista käydään ihan perinteisesti OMX:n pörssissä.

Citadelit, virtut ja flowt ne siellä tekevät käytännössä varmaa rahaa ovelilla malleilla, joiden hilavitkutusta on vaikea nähdä positiivisena asiana markkinoiden rakenteelle. On toki hyviäkin markkinatakaajia mukana (edellämainituillakin on varmasti positiivisiakin malleja). Mutta sitten aika paljon predatory henkisiä toimijoita, jotka yrittävät niistää sentin sieltä sentin täältä. Tai frontata niin pieniä kuin isojakin toimeksiantoja (tätä toki tekevät ihmissormetkin, jos paikka tarjotaan). Oma lukunsa on tietysti ne kerrat, kun et kertakaikkiaan saa tarjouskirjasta sitä määrää mikä siellä oli, kun joku maagisesti ehtii peruuttaa toimeksiannon siinä välissä kun toimeksianto kiertää eri pörssien kautta (tätä ei tosin ihan viime aikoina ole itsellä näkynyt).

On hyviäkin kehityksiä. Esimerkiksi loppuhuutokaupoissa nykyään on todella hyvä likviditeetti parin miljardin euroa suurempien yhtiöiden kohdalla. Tämä ei toki treidereille ole hyvä asia, jos kauppa keskittyy sinne, mutta on hyvä, jos edes sillloin on aika varmasti laitaa tarjolla.

Ei tämä kaupankäynnin pirstoutuminen ole itselleni iso ongelma, lähinnä ärsyke. Se varmaan nipistää muutaman prosentin tuotoista(ei salkun arvosta) vuodessa. On vain joskus vaikea nähdä, etteikö pörssikauppaa oikeasti voisi vähän parantaa jollain ihan yksinkertaisilla keinoilla. Jos itse manipuloisin huutokauppatasoja, vedättäisin hölmöjä algoja(mikä usein olisi mahdollista, muttei sääntöjen mukaista), harrastaisin spoofingia tai tekisin kymmeniätuhansia ordereita päivässä ilman varsinaista tarkoitusta, joutuisin varmasti aika nopeasti FIVAn puhutteluun. En ole markkinoiden mikrostruktuurin asiantuntija sinänsä, mutta olisi aika helppo keksiä parannusehdotuksia kaupankäyntiin. Mutta hyvää tulosta tekevät algotalot lienevät myös pörssien parhaita asiakkaita.

Ja pointtini ei siis todellakaan ole se, että ihmistreidereillä pitäisi olla joku etuoikeus tehdä markkinatakausta tai hyötyä lyhyistä liikkeistä (tietenkään). Lähinnä vaan, että olisi hyvä keksiä insentiivejä, joiden avulla huonot jutut vähenisivät ja hyvä asiat lisääntyisivät pörsseissä.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 28.4.2019 14.40

AMG kirjoitti:

Niin on, omalla kohdalla on tullut taas kotiutettua liian aikaisin ja hyvät voitot ovat jääneet treideistä saamatta kun oston kynnys nousee samalla.

Onko Nomad treidannut öljyllä kevään aikana, aika hurja meno on käynnisä öljykaupassa, vaatii hermoja longata päivästä toiseen.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta, taas.

Kiitos! Emme ole juuri käyneet kauppaa öljyllä alkuvuoden jälkeen. Nousu näyttää jälkikäteen taas helpolta ennakoida, mutta jotkut Libyan sisällissodat on jo aika hankala ennakoida. Itse tykkään longin kautta olla mukana silloin kun ei paljon ole tuotantohäiriöitä tai OPEC:n tukea, mutta silti markkinat ovat tiukat. Nythän sekä OPEC:n tuotantovähennys sekä häiriöt tiukentavat kysyntä/tarjonta -tilannetta. Käänteisesti se on myös jonkilainen riski öljyn hinnan noususta vetoa lyöville.

Longrun kirjoitti:

Minkälainen näkemys Mikolla volyymeihin osaridropissa. Otetaan esimerkiksi Orion (B), jolla tuntunut olevan tässä puolen vuoden aikana vahvaa vastustustasoa tuossa vähän alta 29e. Tänään reilu 4% pudotuksessa lähelle tuota 29e, mutta kuitenkin pienellä volalla. Niin onko tavallaan parempi ostaa osaridroppia, kun on myyty suurella volalla kenties vähän syvemmälle, vai voiko odottaa, että droppi ei kestä kovin kauaa kun vola on pientä? Tietenkään yksiselitteistä totuutta ei ole, mutta sinulta voisi löytyä valistunut mielipide.

Toisin kuin ihmiset yleensä uskovat, paras hetki ostaa paniikissa on juuri silloin, kun volyymi on tapissa. Toki vasta jälkikäteen näkee, missä se volyymi oli globaalissa maksimissaan. Noin muuten volyymin paljous tai vähyys ei ole yksiselitteisen negatiivista tai positiivista. Joskus suuri liike pienellä volyymillä on kuitenkin tilaisuus mennä vastavirtaan.

Itse perustan näkemykseni enemmän fundamentteihin. Olin Orionia osariin shorttina, koska se oli heikompi kuin odotettiin. Sitten kun tutkimus ja oma kokemus osoittavat, että alkuliikkeellä on taipumusta jatkua viikon verran, pettäjien ostaminen vaatii todella hyvät perusteet. Joskus ylireagoidaan heti, mutta silloinkin on hyvä malttaa mieltänsä vähän pitempään kuin intuitio haluaisi.

Osakkeet liikkuvat usein 4 % päivässä ilman mitään syytäkin. Tuommoinen liike huonoon osavuosikatsaukseen ei vielä ole kummoinen. Siinä ei välttämättä tukitasot pidättele.

Stockmann - 24.4.2019 12.42

Aika hämmästyttävän rennosti sijoittajat ottavat tulosvaroituksen. Ilmeisesti tämä uusi uudelleenjärjestelijä hallituksessa on messias, joka pystyy entistä syvemmälle sukeltavan yhtiönkin myymään jollekin.

Stockmannin tulosennuste(ebit) vuodelta tippuu jostain 25 miljoonasta euron odotuksesta kutakuinkin nollaan. Kun yhtiöllä on 180 meurin markkina-arvo ja vähän pitemmällä tähtäimellä konkkavaara, on kurssireaktio yllättävä. Jos itse omistaisin osaketta, olisin ollut valmis myymään 20% laskuun asti. Olen vähän sivusilmällä katsonut osaketta, että pitäisi ensimmäiseen positiiviseen merkkiin ostaa. Ei tarvi sittenkään ostaa. Se ei tarkoita, etteikö kurssi voi vaikka tuplata, muttei aamun uutinen sitä kyllä edistänyt.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 24.4.2019 12.06

Tullut tosi heikosti kirjoiteltua. Sitä on jotenkin nostanut seurattujen yhtiöiden määrää ja tehnyt kaiken vähän järjestelmällisemmin. Huono puoli on, että ylimääräistä aikaa on jäänyt vähän vähemmän. Toki vieläkin tulee seurattua aivottomasti twitteriä ja kursseja, mutta sitten kuitenkin vähemmän kuin ennen.

Aikamoinen tulosviidakko edessä torstaina ja perjantaina, joten ei nytkään oikein pitempiin esseisiin ole aikaa. Pitää opiskella etukäteen yhtiöt, koska konsensusten ja aiempien käyttäytymisten miettiminen tulosaamuna on aika mahdonta, jos pitää käydä 40 tulosta läpi. Osa pitää hylätä heti ensinäkemältä, jos ei näy mitään yllättävää. Iskee kyllä tienesteihin tämä aikataulu.

Yksi esimerkki eiliseltä, mikä on ollut tähän mennessä tuloskauden ainoa isompi osuma (no myös Genmabista perinteisesti jotain aina tulee). Getingeä löytyi jo valmiiksi salkusta. Lyhykäisyydessään yritys on vuosikausia alisuorittanut niin tuloksellisesti, mutta myös kaikenlaisten pienten ja keskisuurten ongelmien muodossa. Firmasta ei ole kukaan tykännyt, ja analyytikkojen tavoitehinta oli aamulla 110 SEK, kun osake huitelee jo 130 SEK. Itse lähdimme ostamaan heti hyvän Q4 tuloksen jälkeen ja ostot tulivat 89-95 hinnoilla. Yhtiö on edelleen suhteessa sairaanhoitoalan tuotevalmistajiin kohtuullisesti hinnoiteltu.

Kahden vuoden kuvaaja:

Osake siis nousi 113->130. Ostimme lisää tuolta 113-115 haitarilta, muttei riittävästi. Kun ikuinen pettäjä ylittää odotukset kaikilta riveiltä, voi osakkeen odottaa nousevan paljon enemmän kuin mitä kulloisenkin yhden vuoden tulosennuste nousee. Eli vaikka Getingen tulosennuste kuluvalle vuodelle tuskin nousee yli 3 prosenttia, ajattelin että sen pitäisi nousta vähintään tuplasti sen. Osake nousi lopulta 15%. Intralongit meni myyntiin liian aikaseen, mutta osake pysyy kuitenkin salkussa, vaikka nousu tuntuikin juuri tähän dataan ylireagoinnilta.

Luultavasti analyytikot alkavat kohta taipua positiivisemmaksi ja momentumista kiinnostuneet faktorifundit alkavat tankata osaketta, koska osake on vahva 12kk ja 6kk periodeilla. Jos yhtiö ei petä, voidaan ylireagoida myös ylöspäin.

Se missä yritän kehittyä, on etten sorru intuition painostukseen, että yhtiö pitäisi myydä, koska se on noussut 45% tai liikaa jonkin uutisen takia. Osake ei ole enää niin edullinen kuin ostettaessa. Oikeastaan se on suhtellisen oikein hinnoitellun näköinen. Tämä ei kuitenkaan mene vieläkään laatuyhtiöiden kategoriaan. Mutta jos tulos saadaan kuntoon ja hyvien suoritusten myötä alennus kurotaan kiinni, voisi osake nousta 200 SEK:n. Ei se todennäköistä ole, mutta mahdollista. Ja jos katsoo omaa kauppadataa ja miksei kaupallista ja akateemista tutkimusta, niin sellaista osaketta, jossa on hyvä osakekurssien ja fundamenttien momentum, ei vaan kannata myydä pois. Myy sitten, kun tulee pettymyksiä tai osakekurssi häviää indekseille. Se vain on pirun hankalaa, jos tykkää ottaa voittoja ja sijoittaa halpaan. Savanniaivoja vastaan pitää vain opetalla taistelemaan. Koska tapa muodostuu vasta kymmenien toistojen jälkeen, melkein kaikille oma ajattelun ja toiminnan muuttaminen on lähes mahdotonta.

PYN Elite rahasto - tuottoa Kaakkois-Aasiasta - 24.4.2019 8.32

rockafella: Jos olet mukana pitkän aikaa, miksi välittäisit yhden tai edes kahden vuoden tuotoista? Vastavirtaan kulkeminen tarkoittaa, ettei tuotot vastaa jonkin vertailuindeksin tuottoja. Itse olen ihan tyytyväinen, jos arvo pysyy alhaalla, koska oli kesäkuussa tarkoitus ostaa hieman lisää. Tämä on omasta näkökulmasta harvoja yli 10% odotusarvoisen tuoton kohteita nykymaailmasssa, joskin kaukana vähäriskisestä. Hieman turhan isoksi kasvanut, jotta menneiden aikojen veroisia tuottoja voisi odottaa.

Itse yritän keretä juhlakokoukseen tänään. Tulkaa repimään hihasta, jos satutte paikalle!