Olet täällä

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 8.1.2021 01.22

Trolli kirjoitti:

 

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Vakaana pidetty Volkswagen viisinkertaistui nopeassa ajassa täysin ilman syytä vuonna 2008. 

 

Eikös ton nousun takana ollut kuitenkin ihan selkeä syy. Shorttaajat joutu sulkemaan positionsa, koska Porsche oli hankkinut haltuunsa niin suuren osuuden VW:n osakkeista, että shortit olivat huomattavat suhteessa vapaasti vaihdossa olevien osakkeiden määrän.

Jos short squeeze on sun mielestä syy, niin sitten kait. Tuolla määritelmällä mikään osakkeen liike ei synny ilman syytä. Itse mietin lähinnä liiketoimintaan liittyviä syitä.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.1.2021 01.25

Osakeoppilas kirjoitti:

Ihan mielenkiinnosta mihin muihin assetteihin olette sijoiitanut ja millä painolla?

Kultaa ja hopeaa on jonkin verran. Raaka-aineista muuten on tällä hetkellä vain öljyä. Vähän niinkuin olisi osakkeet, korkopaperit ja raaka-aineet salkuissa, mutta korvaamme korkopaperit ilmeisestä syystä treidaamisella. 

Osakeoppilas kirjoitti:

Tässä vuoden mittaan muutaman kerran polttanut näppejään Tesla shorteilla niin mielenkiinnosta kysyisin, että kuinka isolla painolla te shorttaatte yhtä positiota esim sijoitusvarallisuudesta? Ja kuinka monta shorttia teillä on keskimäärin auki?

Kiitos kirjoituksista! Kevyesti voin sanoa, että tuotat parasta sijoitus sisältöä suomessa! Aki Pyysin hyvä kakkonen!

Kiitos kehuista! Shortteja on yleensä auki muutamasta kappaleesta pariinkymmeneen. Yli 2% paino pitää mielestäni pystyä perustelemaan hyvin. Yli 5% poikkeuksellinen, ja yli 10% pitää olla tiukka stopari päällä ja miettiä minkälaisiin osakkeisiin tuollaista edes voisi laittaa. Vakaana pidetty Volkswagen viisinkertaistui nopeassa ajassa täysin ilman syytä vuonna 2008. Pienemmissä yhtiöissä vieläkin suurempi liike mahdollinen, joten position koon pitää heijastaa myös näitä ääritilanteita. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.1.2021 07.37

TL kirjoitti:

Mikä on paras vaihtoehto Nordnetille? Ihan siis tähän tai johonkin muuhun tarpeeseen. Eli minne tiliä/tilejä kannattaisi harkita. Riippuu toki varmaan tarpeesta. Minun tapauksessani ihan perinteinen osakekauppa mahdollisimman kattavasti, joustavasti ja kustannustehokkaasti verottajan kanssa puljaamisen helppous/vaikeus huomioiden. Erilaiset johdannaiset yms. eivät juurikaan ole minun alaani ainakaan toistaiseksi.

Jos mä käytän Nordnettia, niin mistäs mä tiedän noista paremmista vaihtoehdoista. Nordnet + IB on meidän setup. Onhan netissä yms välittäjävertailuja.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.1.2021 09.44

mskomu kirjoitti:

Kun täällä muutenkin ihmiset kyselevät kaikenlaista, niin heitetään nyt itsekin. Oletteko Nomadilla seuranneet Kiinan teleoperaattoritilannetta? Nythän on mielenkiintoinen erikoistilanne päällä, kun USA:n bannit taitavat pakottaa NYSEen rinnakkaislistattuja firmoja pois listalta ja en nyt ole ihan varma, onko vielä jotain erillisiä rajoitteita jenkkisijoittajille. Joka tapauksessa USA:ssa on jouduttu myymään aika raskaalla kädellä. Näkisin tämän aika harvinaisena erikoistilanteena.

Mietin kesällä kiinalaisten teleoperaattorien ostoja suunnilleen samalla ajatuksella (Ja kurssikin oli melko samalla tasolla, joten kovin kiireinen erikoistilanne ei kyseessä). Luulisi, että kiinalaisetkin haluaisivat parkkeerata rahojaan johonkin suhteellisen varmaan, joten nämä hinnoitellaan yllättävän alhalle. Pari asiaa hiertää:

1. Olen aika turistin näissä osakkeissa.

2. En ole edes kovin hyvin perillä poliittisista riskeistä.

Mutta kyllä China Telecom kiinnostaa. Ehkä ajatus olisi, että osakkeen myisi, kun se nousee esim 30%. Koska laatuyhtiöksi en sitä lukisi, jolloin 10 vuodeksi lukittuminen ei välttämättä kiinnosta. Yhtiön ROIC on alle 5%.

Seuraavassa kuvaajassa on forward P/E ja P/S yhtiölle. Ne ovat siis kaikkien aikojen alhaisimmalla tasolla. Toki kasvunäkymätkin heikommat kuin 10 vuotta sitten, ja kasvua ei saatu oikein vikalle riville ja vapaaksi kassavirraksi niin hyvin kuin olisi luullut. Yhtiön nettovelka on 0,5x EBITDA, joten länsimaalaisittain ajateltuna yhtiö voisi ottaa lainaa vielä moninkertaisesti. Tosin en ole perillä, miten kiinalainen kirjanpito eroaa täkäläisestä.

Kun laatu- ja kasvuosakkeiden hinnat kohoavat, on kieltämättä houkuttelevaa sijoittaa arvoon. Mutta muitakin ideoita pitäisi löytää. Kyllä tämä taas menee harkintaan, vaikka heikkoudetkin yhtiössä aika selvät. 5,5% osinko on enemmän kuin kestävä, payout ratio alle 0,5 ja edellisten vuosien ja lähivuosien vapaa kassavirta ylittää selkeästi osingon, vaikka 5g investoinnit lisäävät kuluja ja capexia (5g capex oli bear case niillä analyytikoilla, joilla ei buy, mutta esim holdissa oleva Mizuno näkee yli 10% fcf tuoton joka vuodelle, joten vähän case menee ohi). Yleisenä huomiona teleoperaattoreihin, niin vapaa kassavirta on aika tärkeä luku. Näitä ostetaan osinkojen takia, joten jos kaikki tulos menee vuodesta toiseen capexiin, ei tulos ole ihan samanarvoinen kuin vaikkapa Elisalla.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 4.1.2021 06.18

vemi kirjoitti:

Käytättekö mitä välittäjää bitcoinin treidaamiseen? Ja miten valitsitte em.

Tuntuu että välittäjiä on runsaasti mutta luotettavuudesta ei tietoa.

Kiitokset etukäteen

Käymme kauppaa pörssilistatuilla johdannaisilla. Esim futuurit ja sertifikaatit(en edes varma onko oikea termi). Multa ei kannata kryptokaupankänynnist kysellä. Kryptoketju on siihen parempi.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.12.2020 09.44

Viime vuonna kävin läpi ammattitreidarin ja -sijoittajan uuraani läpi. Ajattelin nyt käydä blogini läpi. En ole oikein aloituksen jälkeen katsonut kuin satunnaisia postauksiani oppimismielessä. Olen kironnut, että juttujen löytäminen on niin vaikeaa. Ajattelin, että kun nyt lueskelen omia juttujani, niin jatko varten itse ja muut löytävät paremmin jutut, jos poimin tähän ensimmäiseen viestiin pitempien juttujen linkit, ja kommentoin jälkimietteitä. Kehittymisen kannalta virheiden bongaaminen on hyödyllistä, mutta toivottavasti löytyy jotain positiivisia huomioita. Olen nyt selkeästi yli kolme vuotta tänne kirjoitellut. Kirjoittaminen itsessään on jo hyödyllistä ajatusten selventämistä, mutta toki jälkikäteen arviointi tuo ylimääräisen perspektiivin. Itseasiassa kaikille markkinoiden voittamista haluaville suosittelen, että pyrkii arvioimaan erilaisten asioiden todennäköisyyksiä ja katsoo jälkikäteen, miten hyvin arvioit osuivat. Pitää nöyränä ja kehittää arviointikykyä.

Ei ollut ihan sellaista aikaa tähän laittaa, kun olisin toivonut. Kuitenkin tässä on aikajärjestyssä osa jutuistani sekä artikkeleina että foorumipostauksina. Tärkein huomio on kuin lukee vanhoja tekstejä on, että tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Usein on tärkeämpää miten reagoi asioihin kuin kuinka visionäärinen on. Siis aina välillä voi tehdä isoja tuottoja visiänäärisyydelläkin. Mutta, kun osuu jossain väärään, aika paljon pystyy korjaamaan asioita oikeilla seuraavilla päätöksillä. 

16.10.2017 Sijoitustiedon haastattelussa tuore kolumnistikiinnityksemme: ”Daytrader”.

24.10.2017 Toiminnan lähtökohtia ja markkinanäkemystä, salkkujen sisältö ja viimeaikaista treidailua

Kommentti: Tuottotavoite 20-30% osoittautui yli puolet liian alhaiseksi. Toisaalta bias tuohon suuntaan on parempi, ja kuvaa omaa varovaisuutta. Ja toisaalta ehkä uran huonoin vuosi takana. Näkemys, joka toistuu myöhemminkin useissa kirjoituksissa: Markkinat ovat vähän vaarallisilla vesillä. Olen myöhemmin kirjoittanutkin, että en nähnyt muutosta markkinassa riittävän selvästi, ja varovaisuus oli ylimitoitettu. Myös keskuspankkien velkakirjabidin sitkeys ei ollut vielä ilmennyt. Toisaalta onneksi velkakirjojen shorttaus alkoi vasta, kun ne olivat jo nollissa.

Artikkeli 4.12.2017 Sijoitus- ja treidaussäännöt

Kokemuksen myötä sääntöjä voi rikkoa vähän enemmän. Yleisesti kuitenkin ongelmani on liian pieni riskinotto. Sinänsä olen sitä mieltä edelleen, että liian vähän riskiä on paljon parempi kuin vähän liikaa riskiä. Pitäisi kuitenkin päästä edes tilanteeseen, jossa on vain vähän liian vähän riskiä. Kokonaisuutena listaus on hyvä ja edelleen pätevä.

Artikkeli 19.12.2017 Näkymät vuodelle 2018 ja eteenpäin – tyyntä ennen myrskyä

Artikkelissa sama varovaisuus jatkuu. Toki veikkailen jo ylilyöntejä teknologoiayhtiöissä, terveydenhoidossa, ja uusiutuvan energian yhtiöissä. Varovaisuuden sijaan, suurin moka oli, ettei näihin silti mennyt ylipainolla. Teknologiassa oli jo vuoden 2018 syksyllä vähän huuman makua, mutta vasta 2020 homma lähti kunnolla liekkeihin. ”Tekoälyyn, itseohjautuviin- ja sähköautoihin sekä uusiutuvaan energiaan” teemaan sijoittamisessa olisi ollun pari vuotta liian ajoissa, mutta palkinto lopulta älyttömän hyvä. Nyt on näissä tosiaan päästy euforiaan, jossa hinnoittelulla ei ole enää väliä. Kehittyvien markkinoiden ylipaino ei ollut katastrofi, mutta arvo-osakkeet olivat heikko valinta. Jos arvailee, että noususyklin lopussa mennään huumaan, niin miksei sijoittaisi sen mukaan? Osakevalinnat eivät olleet häävejä. Shorteista Neste ei olisi toiminut, mutta Finnair sentään oli aivan topissa. Onneksi vuoden aikana tuli joitakin parempiakin valintoja. Mutta tärkeämpi kuin mitä osakkeita ottaa on, kuinka paljon lopulta päätyy tekemään voittoa oikein menneillä valinnoilla ja paljon tappiota väärillä. Esimerkiksi Nordealla on joka vuosi tullut hyvää tuottoa longinakin, vaikka osake on mennyt alas.

Artikkeli 2.1.2018 Kuka hullu nyt bitcoinia shorttaisi

Vaikka olin tuolloin bitcoiniin negatiivinen, se oli edelleen mielestäni hyvä call. Ja rahallisestikin tuotti. Kun bitcoinin arvo alitti 5000 dollaria, olen katsonut sitä enemmän longin kannalta. Nyt alkaa taas olemaan aika spekulatiivisia piirteitä, muttei olla vielä 2018 alun tunnelmissa. Rahaa on lyöty niin paljon systeemiin, ja osakemarkkinoiden huumasta päätellen en olisi yllättynyt, jos bitcoinin nousu vielä jatkuisi.

13.2.2018 Lista klassikkokirjoista sijoittamiseen ja treidaukseen

19.2.2018 Alkuvuoden tuotot hyviä

3.4.2018 Katsaus ensimmäiseen vuosineljännekseen.

60% netto-osakepaino olisi varmaan ollut ihan sopiva. Aikamoista valuepainoa salkussa. Olisi pitänyt olla enemmän kasvuyhtiöitä. Viimeiset vuodet ovat olleet kyllä surkeita arvosijoittajalle. Silti silläkin puolella on ollut mahdollisuus tehdä hyviä tuottoja, mutta paljon suuremmalla kaupankäynnillä ja vaivalla kun momentum-nimillä.

16.4.2018 Mikä toimii markkinoilla brainstorm

Osaa näistä on noudattanut, mutta enemmänkin olisi voinut. Melko monet sijoitajat tietävät, mitä periaatteessa pitäisi tehdä. Mutta tekevät asiat silti väärin. Itseään voi pikkuhiljaa kuitenkin uudelleenohjelmoida noudattamaan enemmän strategiaa ja tekemään oikeita asioita. Tämä listaus ei tietenkään ole mitenkään kattava, mutta silti monta tärkeää juttua.

26.4.2018 Treidailua YIT, Amer, Outokumpu, Neste päivätreidejä

En linkkaa tähän listaukseen kaikkia päivätreidipäivityksiä. Tässä on hyviä esimerkkejä siitä, ettei osakkeet päivänsisäisesti käyttäydy aina loogisesti. YIT jatkoi tuosta joka päivä vaan alas, joten siinä olisi pitänyt pysyä vain isommin shorttina. Amer lasku taas oli vähän erikoinen, tuossa oli hyvät ostonpaikat pitemmällä tähtäimellä

4.5.2018 Artikkeli Neljännes vuodesta takana

20.6.2018 Pörssikuplan mahdollisuus ja tuulivoimaa salkkuun

Tämä nosto on muistutuksena, ettei yhtiötä kannata myydä pelkästään osakekurssin nousun takia. Vestas olisi nyt 3x. Toki se on nykyään vähän ylihintainen ESG-syistä, mutta voi hyvin pysyä ylihintaisena. Hyvistä yhtiöistä olisi pitänyt alhaisen koron takia nostaa arvostuskertoimia. Ongelma oli, että uskoin korkojen tulevan ylös.

26.7.2018 Näkemykset FAANG osakkeista

Kasvu FAANG yhtiöissä jatkui kovempana kuin odotin. Ja toisaalta esim vaikka Apple ei ole kasvanut juurikaan, osakkeiden takaisinostot ja kertoimen tuplaantuminen ovat tehneet parissa vuodessa todella kovat tuotot. Applen kokonaistuotto on ollut yli 150% vaikka tulos ei juurikaan kasvanut. Olisin luullut, että Amazon olisi noista ajoista tuplaantunut, mutta tuotto on jäänyt vain 60%:n. Vaikka Amazon on edennyt liiketoiminnoissa huomattavasti Applea paremmin, hinnalla olikin väliä. FAANG:n ainoa arvoyhtiö oli lopulta ylivoimaisesti paras sijoitus 2,5 vuoden aikana. Oikeastaan kaikki olisivat olleet hyviä lisiä salkkuun, mutta vain Apple on tuottanut niin paljon, että 95% noususta missaaminen vähän kaivelee.

9.8.2018 Artikkeli Vuoden seitsemän ensimmäistä kuukautta

Alkuvuosi meni melko hyvin. Salkussa oli edelleen muutama pommi loppuvuotta varten (Lehto etenkin). Jälkikäteen katsottuna 2018 on ollut oman uran heikoin osakepoimintojen suhteen. Ne eivät tuottaneet mitään lisäarvoa. Mutta vuodet vaihtelevat, joskus osuu, joskus ei. Tesla short ihan järkevä tuon ajan tiedoilla, ja sen otin kiinni hyvään hintaan. Lopulta osoittautui, että Muskilla oli visio. Olisi vaan päässyt hieman helpommalla, jos olisi sotkenut pakkaa vähän vähemmän. Orion shortti oli todella onnistunut suhteessa pääomien kokoon tuohon aikaan. Päivätreidauksen tuottokäyrä kertoi, ettei riskiä ole alkuunkaan riittävästi.

4.10.2018 Artikkeli Kannabista, tekoälyä ja geeniterapiaa sijoitussalkkuun

Kannabis oli kuin olikin vain huuma. Shortilla tuli jonkin verran tiliä, mutta lopultahan shortattu ETF olisi laskenut lähes 80%. Itseohjautuvien autojen sijaan seuraava huuma keskittyi sähköautoihin ja yleisempään energiamurrokseen.

17.10.2018 Ensimmäinen 6-numeroinen päiväkauppatili Genmabilla.

Vaikka tämän julkaisin, osake oli vielä pitkään hyvä lypsylehmä näissä julkaisuissa. Nyt lääke alkaa maturoitumaan niin paljon, että suuria yllätyksiä on vaikeampi nähdä.

12.12.2018 Mitä markkinoiden voittamiseen tarvitaan?

Nykyään lisäisin jotain juttuja tähän, mutta hyvä juttu kerrata, jos miettii markkinoiden voittamista.

9.1.2019 Vuoden 2018 tilinpäätös

59% vuosituotto. Treidaus kulki, mutta huonot pitemmät sijoitukset aliperformoivat totuttuun tasoon nähden dramaattisesti. Kuitenkin tappiot tuli leikattua riittävän nopeasti, jolloin suurimmat voitot olivat 4x verrattuna suurimpiin tappioihin. Tuntui, että kaiken kukkuraksi julkaisin kaikkein huonoimmat ideani julkisesti.

5.2.2019 Ovatko huhut kivjalkakaupan kuolemasta liioteltuja

Jälkikäteen on mielenkiintoista huomata, että esimerkiksi jutussa mainitut Etsy, Ebay ja Verkkokauppa.com ovat pärjänneet paremmin kuin Amazon. Samoin monikanavakaupat Tokmanni, Pandora ja XXL ovat nousseet hurjasti toki käyden vielä alemmalla tasolla. Sen sijaan firmat joilla ei ole kilpailuetua ja verkossa homma ei toimi, ovat romahtaneet täydellisesti (Gamestop, Stockmann). Lopun ohjeet olivat siis ihan päteviä.

6.3.2019 Aika olla taas hieman varovaisempi markkinoilla

Euroopassa osakkeet eivät ole merkittävästi korkeammalla kuin tämän kirjoituksen aikaan, mutta Yhdysvalloissa ovat. Ankkuroin liikaa viimeaikaisiin tasoihin. 2018 osakkeiden lasku näytti tyhmältä ja 2019 keväällä osakkeet tuntuivat nousevan liikaa. Mutta mitä 20% oikeasti on markkinoilla. Olen ankkurointi biasta työstänyt, mutta hommaa vielä on.

21.3.2019 Miten me sijoitamme?

Tämä oli ensimmäinen isompi päivitys Ville Hemmingin kanssa perustetusta Nomad Invest Oy:n strategiasta. Se on hyvä kehikko, jota on suht hyvin noudatettu yhdellä poikkeuksella. Momentum-strategia on ollut vähän alikäytössä. Mutta tulokset ovat olleet hyviä kokonaisuudessaan.

11.7.2019 Jatkuvasti täyden boolimaljan seuraus on krapula

Ja asiaan liittyvä korkonäkemys

Olemme edelleen korkopapereita jonkin verran shorttina, mutta lopulta tuo korkojen shorttaaminen ohjasi huomiota liikaa sivuraiteilleen. Kyllä krapula on kaikin puolin varmaan edessä, mutta sen huolehtiminen kovasti etukäteen ei vain auta. Jos uskoo, että keskuspankit pumppaavat kuplan, nauti matkasta.  

11.8.2019 Näkemys markkinoista ja turhaumat omiin positioihin. Lisäksi näkemys oppimisesta, kiireestä ja rennommin ottamisesta

Sijoittaminen nollakorkoympäristössä on vaikeaa, jos on turhan nuuka hinnasta, mitä on valmis asseteista maksamaan. Kaikkea kuitenkin pitää verrata korkoihin.

25.8.2019 Kaksi skenaariota markkinoihin

1. Pitkän taloussyklin jälkeen olemme kääntymässä laskusuhdanteeseen tai 2. Taantuma onnistutaan välttämään ja osakekurssit nousevat voimakkaasti.

Mutta oikea vastaus olikin 3. Menemme taantumaan, mutta osakemarkkinat nousevat voimakkaasti. Markkina tekee usein juuri sen, mitä vähiten osataan ennakoida.

21.10.2019 Kommentointia ja esimerkkejä tuloskauden treidailuista. Tämä plus pari seuraavaa kommenttia

Näitä toivotaan varsin usein, mutta valitettavasti yleensä silloin kun tapahtuu, on kädet täynnä töitä ja työpäivän jälkeen aivot haluaa vain laittaa narikkaan kirjoittelun sijaan. Ehkä pitäisi keskittyä vähän harvempiin caseihin isommilla panoksilla, jäisi ehkä vähän kapasiteettia varastoonkin.

8.11.2019 Ei Sijoitustiedosta, mutta ajattelin samaan aikajanaan liittää inderesPodin, jossa juttelin sata minuuttia laidasta laitaan asioista.

31.12.2019 Vuosikymmen takana yrittäjänä – 2010 luvun kertaus.

Hyvä pikakelaus, miten vuosikymmen meni.

7.2.2020 Esimerkkiejä tuloskauden treidauiluista

Joskus osakkeet eivät vain käyttäydy niin kuin haluaisi.

1.3.2020 Ensimmäinen koronapostaus suhteessa markkinoihin.

Ensin harmitti, että suojat ottivat liian nopeasti kiinn ja jäi liian vähän myymättäi, ja myöhemmissä kirjoituksissa harmitti, ettei ostanut riittävästi. Aika paljon jäi koronassa rahaa pöydälle. Mutta toisaalta ei ole häpeä ottaa joskus varman päälle. Kevät ei ollut kovin helppo henkisesti, kun lapset kotona ja täysi eristys päällä. Kaikki on todella helppoa jälkikäteen.

5.3.2020 Jos koronasta selvitään kuivin jaloin, mikä estää markkinoita menemästä paljon korkeammalle?

Tämä oli mielessä paniikin keskellä, mutta silti ostot olivat liian vaisuja. Ajatteli, että kyllä nyt isompi dippi edes tulee, jossa voi ostaa taas reilummin.

Artikkeli 3.4.2020 Katsaus ensimmäiseen neljännekseen ja tulevaisuuteen.

Mielestäni kirjoitus oli suhteellisen tasapainoinen. Jälkikäteen liian varovainen, mutta se ei historiallisesti ollut kovin huono lähtökohta. Tällä kertaa kaikki oli toisin.

6.4.2020 FOMOa ilmassa

Maailmantalous yllätti sitkeydellään. Sen pitäisikin näkyä osakkeiden arvostuksissa. Niin kauan kuin inflaatio on matala, periaatteessa kait voidaan pitää taantumat lievinä tai olemattomina pumppaamalla lisää rahaa systeemiin. Vuoden 2008-2009 arvet haittasivat näin optimistisen näkemyksen ottamista vielä tuossa vaiheessa.

17.4.2020 Hämmästys sijoittajien pitkänäköisyydestä

21.4.2020 Kun 20-kertaistat sijoituksen parissa päivässä, mutta silti harmittaa

Öljyoptio treidi, joka olisi voinut olla loistava. Oli näkemys, muttei riittävää panosta. Toki vuoden parhaita treidejä, mutta 1% pääomasta tuohon laittaminen 0,1% sijaan olisi tuottanut vähän erilaisen lopputuloksen.

3.5.2020 Fomoa ja pohdintaa, edelleen liian varovainen

15.6.2020 Ensimmäiset tuntumat, että markkina on hyvin spekulatiivinen.

Kommentti: Onneksi treidi ja sijoitukset menevät hyvin, vaikka osakepaino on turhan alhainen.

Välikommentti: Olen monesti suhteellisen optimistinen rokotteista yms, mutta sitten se ei oikein näkynyt positioissa. Jossain määrin kyse oli mokasta, mutta osittain myös pääoman suojelun priorisoimisesta. Tottakai tuottojen maksimoiseksi pitäisi koko ajan mennä isommalla riskillä, mutta kunkin pitää sijoittaa/treidata luonteensa mukaisesti. Me olemme suhteellisen varovaisia.

2.7.2020 Sijoitustiedon Teerenpelit Aki Pyysingin kanssa.

9.7.2020 Pieni foliohattu päässä kirjoitettu listaus, mikä voisi maailmassa mennä pahasti vikaan (Aurinkomyrskyt, tulivuorenpurkaukset etc)

21.8.2020 Kasvuyhtiöillä rikkaaksi helposti ja riskittömästi

Arvostuksella on lopulta väliä, vaikkei juuri nyt siltä näytä. Se ei tarkoita, etteikö todella uber-kallis yhtiö voisi olla hyvä sijoitus.

Q3 – Ilmastonmuutos, takinkääntö ja pienet suomalaisyhtiöt

Se oli hyvä kirjoitus ja takinkääntö Nomadeilta. Katsotaan koko vuotta. Ensimmäiset kolme neljännestä +33% tuotto. Viimeinen neljännes +43%. Kaunein asia markkinoilla on, että vaikka missaat liikkeen, jota ei olisi saanut missata, seuraava on aina oven takana.

Jos jotain opin sosiaalipsykologiaa treidaamisen ohella opiskellessa, se on kognitiivinen dissonanssi. Se on hyvä konsepti mietiskellä behavioral finance bias-kirjaston lisäksi. Kognitiivinen dissonanssi selittää yllättävän monet näistä vääristymistä. Usein pitää lähteä sinne epämukavaan päähän, eli jännitteen purkamisen sijaan muuttaa näkemyksiä.

7.11.2020 Miksi markkinoiden voittaminen työnä ei ole aina niin mukavaan ja Latour-case

Olo oli tosiaan nuijittu. Se olo ei aina katso tuottoja. Olo on kokonaisuus.  En vaan mitenkään voinut ymmärtää miksi Latour veti 65% preemiolla. No aika nopeastihan osake oli enää 30% preemiolla sen jälkeen, kun pääomistaja laittoi osakkeita myyntiin. Treidissä jäi todella paljon rahaa pöydälle, koska otin tappioita kiinni. Mutta se oli 100% oikea päätös. Ei voinut tietää, että sekoilu purkautuu kohta. Ja henkinen pääoma on tärkeämpää kuin rahallinen pääoma. Jos joku positio haittaa yöunia (Latour tuli kirjaimellisesti uniin), sitä leikataan — ei välttämättä aivan surkeimpaan hintaan, mutta suhteellisen nopeasti. Tämän päätöksen jälkeen pari kuukautta on mennyt kuin siivillä, sekä fiiliksen että tuottojen suhteen.

16.12.2020 Lyhyeksimyynti — osakemarkkinoiden pimeä puoli

Foorumipostauksia välipäivinä:

26.12.2020 Pelit ja sijoittaminen

27.12.2020 Öljytreidi ja öljyosakkeet

28.12.2020 Osakehuuma ja treidausvillitys

 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.12.2020 08.31

Pörssimörssäri kirjoitti:

Haluatko kenties paljastaa mita kiinanraketteja shorttaatte? Mun pitas keksia sielta jotain shorttavaa hedgemielessa. Oon miettinyt Pinduoduo:ta lahinna siksi etta jos CCP todella pistaa firmat ruotuun niin PDD karsii varmasti.

No isoin shortti kiinalaisista on GSX, mistä olen aiemmin kirjoittanut. Kovasti odotuksissa, että osake ansaitusti nollataan, mutta pitää aina henkisesti olla valmistautunut osakekurssin tuplaukseenkin yhdessä yössä. 

NIO:ta ollaan shorttina pääasiassa arvostussyistä. Kävin Shangaissa vierraillessani NIO:n myymälässä, eikä autoissa sinänsä ollut mitään vikaa. 70 miljardin dollan valuaatiolla yhtiö on arvokkaampi kuin Tesla vuosi sitten tai mikään yhdysvaltalaisavalmistaja. Mikä voi lopulta osoittautua oikeaksi, mutta kuten Tesla on näyttänyt, autojen massavalmistaminen ei käy käden käänteessä, ja seuraavan 2-3 vuoden aikana perinteisten autovalmistajien luulisi vähän skarppaavan, ettei kaikki uudet tulokkaat aja ohi. NIO, Xpen ja Li Auto ovat kaikki ihan potentiaalisia valmistajia, mutta niiden osakekurssit hinnoittelevat jo todella paljon. Aiemminkin näissä on toiminut kun myy pystysuoraan nousuun ja odottaa korjausta. 

YY minimaalinen shortti myös. On ollut paljon muitakin, mutta kaikki on otettu voitolla kiinni.

Esim GSX:ssä olen pyrkinyt pitämään dollarimääräisen shortin vakiona, koska uskon, että osake on lopulta nolla. Jos taas shortti perustuu arvostukseen, mutta firma on ihan todellinen ja tuote ok, niin silloin yleensä pyrkii ottamaan useita 10-30% liikkeitä sen sijaan, että jumiutuisi shorttipositioon yli ajan. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.12.2020 08.22

KPV kirjoitti:

Kiitos hyvästä postauksesta Mikko. Fast and furious tahti toimii ja sisältökin on hyvää.Big fan.

Tuota mahdollista tekno-osakkeiden kuplaantumista sivuten: mitä mieltä olet Alibaban viimeaikojen tapahtumista? Twitterissa mainitsit ostaneesikin. Uskotko, että kyseessä on vain hetkellinen hinnoitteluvirhe ja myyt korjaukseen vai onko tässä mielestäsi mahdollisuus päästä kohtuullisemmalla hinnalla pitkään tarinaan mukaan?

Kiitos! 

Alibabassa on aika selkeät poliittiset riskinsä. Sitten toisaalta meillä on Kiinapositiot nettoshorttina, joten olisi hyvä löytää myös longeja Kiinaan. Alibaballa on vahva asema ja keskiluokan pitäisi vaurastua tulevat vuosikymmenet, jos Kiinan johto ei pahasti tyri. Ajatus on pitkäaikaisesta sijoituksesta, mutten voi luvata, ettemme myy, jos se parissa viikossa nousisi 30%. Nykyisellä suunnitelmalla on pitkäaikaissijoitus. Alibaba alkaa lähestyä arvoyhtiötä alle 20 EV/FCF ja P/E luvuillaan. Mutta sitten kasvunäkymät ovat hyvät. Toistaiseksi osake ei ole vielä mikään salkun kulmakivi, mutta ihan jo oleellinen omistus. Tulee mieleen FAANG yhtiöt viisi vuotta sitten hinnoittelun kannalta. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 28.12.2020 10.42

Jatkan fast&furious linjalla, eli kirjoittelen nopeasti ja liikaa miettimättä

Osakehuuma ja treidausvillitys

Aloitin oman sijoittamisen vuoden 1999 puolivälissä. Ostin muistaakseni Jot Automationia, Perlosta ja Stonesoftia suunnilleen sen verran, että vähintään pari prosenttia meni siihen kympin kaupankäyntipalkkioon. Olin jo innostunut aikaisemmin osakkeista, mutten tiennyt niistä kovin paljoa. Ostin osakkeita, koska ne vaikuttivat nousevat taivaaseen.

15-vuotialle pääoman tuplaaminen ja yli tuhannen euron tekeminen olivat maailman kahdeksas ihme. Mietin vain mistä saisin enemmän rahaa ostaa näitä kultamunia. Lintsasin yläasteelta treidatakseni listautumisanteja. Käytännössä ostin, ja pienellä pääomalla olematon allokaatio ei edes paljoa haitannut.

Kävin keskustelupalstoilla ja sain ihan oikeata tietoakin siitä analyysipalvelusta, minkä nimeä en enää muista (Jyrki Uurasmaa oli siinä puuhamiehenä muistaakseni). Olin silti täysi tollo, vaikka jonkin verran aikaa olin osakkeisiin laittanutkin.

Toki en osannut myydä ajoissa, ja hävisin kaikki voittoni. Sain vuoden 2000 lähteneen laskumarkkinan verotappiot lopullisesti käytettyä vasta vuonna 2003. Toki vuodelta 1999 tuli ihan hyviä voittojakin, joten pari vuotta meni pääomien suhteen vain hukkaan.

Alamme olla vähän samanlaisessa markkinassa. Remppamiehet kyselevät Teslasta, bitcoin nousee päivittäin 10% ja nollaliikevaihtoset firmat pyörivät miljardien tai jopa kymmenien miljardien markkina-arvoissa. Monissa asioista ei ole enää päätä eikä häntää. Toki myös hyvin pieni joukko hullutuksista osoittautuu hyvin kaukonäköiseksi.

Esimerkkinä shorttasin 130 dollarista QuantumScape nimistä firmaa 50 miljardin markkina-arvosta. Firma on suhteellisen hyvännäköinen, mutta oleellista liikevaihtoa odotetaan vuodelta 2025.  Jouduin ottamaan kiinni shortin 110 dollarissa, kun lainakorko nousi 600%/annum, jolloin hommassa ei olisi oikein mitään järkeä.

Tuo on itseasiassa huono esimerkki, koska firmalla on lupaava tuote. Paljon kuvaavampia ovat EV-firmat joiden markkina-arvo on vain miljardeissa, mutta tuskin ikinä tekevät voittoa, koska tuotteella ei ole mitään kilpailuetua.

Yleisesti teknologiayhtiöissä tilanne on hieman eri kuin vuonna 1999. On paljon hyviä yhtiöitä, joista voi varmasti sanoa, että ne pärjäävät jatkossa ja tekevät hyvää tulosta. Mutta hinnatkin ovat aika railakkaita. Parempi laatu ja alhaiset korot voivat johtaa siihen, että hyvin monet firmat kasvavat arvoonsa. Mutta parhaat tuotot ovat silti takanapäin.

Sitten päästään sentimenttiin. Twitterissä ja Tiktokissa influenserit jakavat osakevinkkejä. Suomalaisella Sijoitus&Treidaus Discord-ryhmällä on yli 2000 käyttäjää. Kaverit, joiden en tiedä olevan kiinnostuneita sijoittamisesta, kyselevät vetyfirmoista.

Olin myös 2009 alussa Nordnetissa vastaamassa Active Trader-ohjelmasta. He tuskin haastavat oikeuteen, jos pohdin jotain vanhoja tietoja. Olin myös ollut edellisen vuoden eQ:ssa seuraamassa miten kauppaa käydään, ja toisaalta tiesi aika hyvin ketkä FIM:llä kävivät kaikkein aktiivisimmin kauppaa. Seurasin kaikkien about yli sata kauppaa kuukaudessa tekevien aktiviteettia Nordnetissa ja jossain vaiheessa näki jopa kannattavuutta. Kun vähän laski asioita yhteen, niin Suomessa oli muutamia kymmeniä treidereitä, jotka voisivat sillä jotain elantoakin tehdä.

Tällä hetkellä Twitter profiileissa älyttömän monella lukee trader. Moni on jäänyt töistä pois treidatakseen.

Vuonna 2009 meillä Nordnetin trading huoneella oli kaksi kaveria. Kysyin about kaikkia aktiivisimmista ja potentiaalisista asiakkaista, josko niitä mitenkään saisi houkuteltua tilaan, johon saisi helposti kahdeksankin kaveria - ei juuri mitään kiinnostusta. Kun itse jäin treidaamaan ammatikseni, olin ison osan päivistä yksin tradinghuonessa, ja muuten kaverina oli lähinnä @hexhermoilija. Siis seuraavat 7-8 vuotta. Sen jälkeen alkoi vähän enemmän kiinnostusta olemaan.

Nykypäivänä Nordnet nelinkertaistaa tradinghuoneensa tilat, ja samaan aikaa Lepikon tradinghuone tarvitsi kaatoi seiniä, jotta saisi lisätilaa, kun tupa oli täynnä.  Toki Suomessa lähtötasokin on hyvin alhainen verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.

Huuman seurakseni moni kiinnostuu sijoittamisesta ja treidauksesta, ja pienestä osasta tulee huipputekijöitä. Mutta suurin osa polttaa näppinsä.

Lepikon kirja on kyllä hyvä yleisopastus treidaamiseen. Suomessa on tarvetta tuollaiselle. Mikään kirja ei kylläkään itsessään tee markkinavelhoja.

Sitten kun toisaalta lukee ihmisten kommetteja treidaamisesta ja osakkeista, niin menee vähän hiljaiseksi. Teknisen analyysin tunteminen ei vie pelaamaan huippujoukkueessa, se on vasta pääsylippu katsomoon. No siellä olin itsekin, jostain täytyy aloittaa. Tällä hetkellä treidaus voi jopa olla helppoa. Tulee mieleen lehtijuttu kaverista vuonna 1999. Jeppe vähän yksinkertaistettuna osti aina aamuisin Soneraa, ja keräsi isot voitot alkuillasta. Mutta toivoisi todella, että harvempi jättäisi päivätöitä yhden hyvän puolivuotisen takia.

Robin Hoodien yms ilmainen treidaus yhdistettynä urheilun loppuun teki pörsseistä kasinoita. Kuumia aloja treidataan kuten ihmiset lyövät vetoa. Fiiliksellä. Varsinkin Yhdysvaltojen markkinoilla on ihan turha kysyä, miksi joku osake nousee tänään 20%. Se nousee, koska osake on kuuma. On iso sektori osakkeita, joilla ei ole enää mitään tekemistä fundamenttien kanssa.

Nordnetin osake on hinnoiteltu niin, että 2020 olisi jatkossa normivuosi. Good luck with that.

Olen nähnyt vuosien varrella aika paljon vedätyshenkistä meininkiä, mutta nyt sekin strategia on aivan eri lailla tuottoisaa. Massa lähtee ostamaan yhteensä lappua sadoilla tuhansilla euroilla ihan vain koska joku toinen tyyppi ostaa ensin. Kymmenien miljoonien eurojen arvoinen firma liikkuu yllättävän pienestä lyhyellä aikavälillä. Itse päätin, että pyrin välttämään pienistä- ja keskisuurista yhtiöistä kirjoittelua.

Parin vuoden sisällä moni nousseista rakettiosakkeista palaa ja roihuaa. Riippuu ihan riehan jyrkkyydestä ja kestosta, kuinka pahaksi markkinat menevät ja vaikuttaako laskumarkkina lopulta oleellisesti reaalitalouteen.

Mutta koko osakemarkkinan kuvaaminen kuplana olisi väärin. Jos voit saada melko ennakoitavissa olevaa viiden prosentin tuottoa nollakorkoympäristössä, miten pörssi voi olla kuplassa. Vuonna 1999 REIT:jä ostanut teki kovia tuottoja seuraavat kymmenen vuotta. Osakekuplan huipulla oli helppo löytää kestävää 8% tuottoa jakavia yhtiöitä.

Suurin osa osakemarkkinoiden kuplista on kohdistunut yhteen tai muutamiin toimialoihin. Sen takia kaiken myyminen, koska osakemarkkinoilla kuplii, olisi kärpäsen ampumista tykillä. Meillä osakepaino on edelleen melko tuhti. Pitää tanssia, kun musiikki soi, vaikka välillä vähän pahaa tekeekin. Toki shorttina on myös iso pino hypeyhtiöitä, mutta niissäkin pitää olla hyvä riskienhallinta ja maltti mukana.

Olemme kuitenkin kehityksessä, joka on hyvin stereotypinen kuplan rakennus. Toki tällä kertaa kaikki voi olla toisin. Jos talous jatkuu hyvänä ja korot matalina, lasku voi tulla pöytään vain huonojen muttei surkeiden tuottojen muodossa. Toki ne pahimmat pommin menevät nollaan. Ja siis edelleen kirjoitan lähinnä niistä sektoreista, jossa on kuplintaa.

Toivottavasti ei tule liikaa norsunluutornista. Nämä kehitykset jatkuvat usein pitempään kuin uskoisi. Itsekin olin aikoinaan päättömänä kanana ostamassa teknoyhtiöitä. Se on helppoa tasan niin kauan kunnes kaikesta tulee helvetin vaikeaa. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 27.12.2020 02.16

Teen ensimmäistä kertaa yli kolmen vuoden kirjoittelun aikana vähän laajempaa katsausta siitä, mitä olen kirjoittanut. Sillon tällöin luen kyllä vanhoja juttuja, mutta nyt ajattelin käydä asiat läpi vähän systemaattisemmin. Tästä saa irti pari asiaa:

1. Oppii jotain omista ajatusvääristymistä ja voi saada ajatuksia, miten asiat olisi voinut tehdä paremmin. Joskus voi jopa taputtaa itseään olalle.

2. Teen samalla koonnin kirjoituksista tänne sekä yritän kommentoida, miten näen joitakin asioita nyt. Laitan koonnin myös ensimmäiseen postaukseeni, niin helpottaa asioiden löytämistä. Koska työstän pääasiassa asiaa lasten nukkuessa, niin aikaa rajallisesti ja varmasti oleellisia asioita jää poiskin. 

Yksi mikä tuli mieleen, kun luin täältä foorumilta lyhyitä kommentteja öljystä on, että jätin yhden kolumnin/kirjoituksen kokonaan julkaisematta. Asia oli öljystä ja siitä on jo kolme kuukautta aikaa. Koska en saa tänään koontia vielä valmiiksi, ja tarkoitus oli julkaista jotain joka päivä, niin julkaisen kirjoituksen 13.9.2020, joka siis jäi julkaisematta. Toki vanhan jutun julkaiseminen sen jälkeen kun ollaan casella iso tili tehty, on tietty mälsempää kuin etukäteen. Mutta ajattelin, että osaa ihmisistä se voi silti kiinnostaa. 

 

Öljyn hinnan nousu ensi vuonna

Otamme ilmastonmuutoksen hyvin vakavasti, eikä öljyntuotanto ole sen kannalta ongelmaton ala sijoittaa. Asiat eivät kuitenkaan aina ole yksinkertaisia. Hiilivero ja vaihtoehtoisten energialähteiden tukeminen olisi parempi keino vähentää liikenteen päästöjä kuin pelkkä öljyntuotannon vaikeuttaminen. Jos laitamme öljytuotantoon kapuloita rattaisiin ilman panostuksia kysynnän vähenemiseen, voi sillä olla ikäviä seuraamuksia myös ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Inflaatio, talousongelmat ja populismi ovat mahdollisia seurauksia öljyn hinnan voimakkaasta noususta. Tietty vakaus auttaa myös ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Mitä nopeammin öljyn kulutus laskee, sen parempi. Mutta olisi parempi, jos se tapahtuu innovaatioiden ja tukien kautta, ei uuden energiakriisin takia.

Yhteenveto:

Kun maailmassa tapahtuu jotain ennennäkemätöntä, se avaa usein myös poikkeuksellisia sijoitusmahdollisuuksia. Yksi selkeä paikka, missä ainutkertaista on tapahtunut, on öljyn kysynnän lasku Covid-19 myötä. Öljyn kysyntä on laskenee tänä vuonna 8-10 %, kun esimerkiksi finanssikriisissä 2008-2009 kysyntä laski 2% ja palautui nopeasti ennätystasoille sen jälkeen. Seurauksena on ollut öljyn hinnan lasku voimakkaista tuotannon sulkemisista huolimatta.

Arvioimme, että jos kysyntä nousee lähivuosina aiemmalle vuoden 2019 tasolla, tarjontapuolella on vaikeuksia vastata tähän, ellei hinta nouse merkittävästi. Lentoliikenteellä menee varmasti monta vuotta palautua, mutta kehittyvien markkinoiden muun kysynnän kasvun myötä kokonaiskysyntä voi palautua jo ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Öljy-yhtiöissä ei tällä hetkellä ole hinnoiteltu perinteistä optionaalisuutta, vaan ne hinnoitellaan pysyvästi alhaisen öljynhinnan mukaan. Kysynnän palautuminen aiemmalle tasolle vaatisi rokotteen ja talouskasvua. Suhteellisen hyvän suojan tuova rokote ensi vuodelle näyttää nyt hyvin todennäköiseltä, koska niin moni tutkimushanke on antanut lupaavia tuloksia.

Öljy ja öljy-yhtiöt näyttävät valmiilta viimeiseen suurempaan nousuun ennen kuin ne ovat valmiita kassavirtaa tuottaviksi, mutta kutistuviksi tupakantumpeiksi.

Kysyntä&tarjonta

”The cure for low oil prices is low oil prices”

GMO:n kuvaaja raaka-ainesyklistä:

Olemme nyt kohdassa Alhaiset raaka-ainehinnat -> halvat arvostukset -> tuotantoa leikataan, ja seuraavaksi siirrymme syklin suhteen kuvaajan vasemmalle puolelle.

Viimeisen 10 vuoden aikana OPEC ulkopuolinen tuotanto on noussut vain Yhdysvaltojen tuotannon lisäyksen verran. Tämä siitä huolimatta, että vasta nyt 2010-2015 sadan dollarin öljyn hintaan tehdyt pitkäaikaisten investointien tuotannon lisäykset alkavat hyytyä. Suurista investoinneista huolimatta perinteinen öljyntuotanto ei ole enää juuri kasvanut. Lisäys on tullut Yhdysvaltain liuskeöljystä (shale oil). Vuoden 2014 lopun öljynlaskun jälkeen investointeja öljyntuotantoon on leikattu voimakkaasti. Pandemiasta johtuneen hinnanlaskun myötä ja öljyn tulevaisuuden kyseenalaisuuden vuoksi ns. pitkän syklin investointeja vältetään entistä enemmän. Vaikka öljyntuotannon luonnollinen hiipuminen on korkeammalla tasolla kuin ikinä (lähinnä koska öljyntuotanto on jatkuvasti kasvanut), porataan öljyä vähiten 30 vuoteen:

Usein väärinymmärretty ajatus on, että öljyntuotanto pysyisi ennallaan, vaikka alalla ei merkittävästi investoitaisi. Kuitenkin joka vuosi joudutaan uusilla investoinneilla korvaamaan monta miljoonaa barrelia päivässä, koska olemassa olevien öljylähteiden tuotanto heikkenee jatkuvasti reservin ehtyessä.

Liuskeöljy on kuitenkin erilainen öljyntuotantomuoto, koska uuden öljylähteen tuotanto vähenee jo ensimmäisten kuukausien jälkeen poikkeuksellisen nopeasti. Mitä enemmän tuotantoa on, sitä enemmän pitää porata pysyäkseen edes paikallaan tuotantoluvuissa. Ja nyt porataan ylivoimaisesti vähiten kymmeneen vuoteen.

Ala on ongelmissa, eikä sieltä ole enää kasvua odotettavissa alle 50 dollarin öljynhinnalla. Yhtiöiden strategia on kautta linjan muuttunut niin, että tuotantoon investoidaan vain kassavirran puitteissa. Hyvillä yhtiöillä tämä on ollut oma valinta sijoittajien painostuksella, heikommilla taas pankin sanelema. Aiemminhan sektori on mielipuolisesti hukannut satoja miljardeja tuotannon kasvuun ilman, että siitä olisi sijoittajille näyttää tuloksia tai arvonnousua. 

Jos haarukoidaan, että öljyn kysyntä on 8 miljoonaa alle normaalitason ja OPEC on leikannut hieman alle tuon, ja öljyvarastot jossain määrin jo laskevat, herää kysymys, mistä lisätuotanto saadaan, kun kysyntä palaa.

Vastaus on, että alhaisella öljynhinnalla OPEC on ainoa taho, jolla on mahdollisuus nostaa tuotantoa oleellisesti. Mutta se ei tee sitä 40 dollarin hinnalla. Saudi-Arabia tarvitsee ensi vuonna budjetin tasapainottamiseen 66 dollarin öljyä, ja näinkin alhaiseen lukemaan on päästy kivuliaalla ja kiihtyvällä säästäväisyydellä. Samoin muut maat ovat heikossa taloustilanteessa. Saudi-Arabia juuri hylkäsi suunnitelman nostaa potentiaalista tuotantoa, joten edes näille maille voimakas tuotannon lisäys ei tulisi olemaan helppoa.

55-70 dollarin tasolla alamme nähdä taas selkeää aktiviteettia tuotannon nostamiseen. Öljyalalla liuskeöljyä lukuunottamatta tuotannon lisäys ei kuitenkaan tapahdu nappia painamalla. Isot uudet hankkeet ja mereltä pumppaaminen vaativat usein yli viiden vuoden investoinnit. Olemassaolevilta öljykentiltä saadaan jonkin verran lisätuotantoa nopeasti, mutta siinäkin matalalla roikkuvat omenat on usein jo poimittu.

Markkinat ennakoivat fundamentteja

Olisi houkuttelevaa odottaa tilannetta, jossa maailmanlaajuiset öljyvarastot palaavat normaaleille tasoille. Öljyn ja öljy-yhtiöiden hinnat ovat siinä vaiheessa jo liikkuneet. Sen takia, jos on selkeä näkemys, että viimeistään ensi keväästä lähtien öljyn hinta nousee nykytasoilta, on hyvä ostaa jo laskeviin kursseihin. Yleensä pidämme keskihinnan alentamista huonona strategiana, mutta jos on selkeä pidemmän ajan näkemys, se voi olla ennalta päätetty taktiikka.

Yllättävän nopeasti voimme mennä täydestä ankeudesta pelkoon, että mistä ihmeestä öljyn tuotannon lisäys jatkossa tulee. Toki tuotannon lisäys tulee, jos hinta nousee riittävästi. Se vain ei välttämättä tule niin nopeasti, etteikö hinta voisi myös ylireagoida lyhyellä aikavälillä ylöspäin. Tästä syystä näemme kohtalaisen todennäköisyyden, että WTI-öljyn hinta nousee lähivuosina edes joksikin aikaa nykyisestä 37 dollarin hinnasta jopa yli 100 dollarin hintaa.

Öljyn sijoitusmahdollisuuksissa upsiden suuruus ei kuitenkaan ole mielenkiintoisin asia vaan tilanteen epäsymmetrisyys. Näkemyksemme mukaan öljyn hinnan merkittävä lasku ensi vuonna on hyvin epätodennäköinen. 20-30 dollarin öljy pudottaisi tuotantoa entistä enemmän, jolloin kysyntä ja tarjonta eivät enää kohtaisi. Sen sijaan öljyn hinnan tuplaantuessakin nopea tuotannon nostaminen voi osoittautua vaikeaksi investointiajoista ja liuskeöljyn tuottajien strategian muutoksesta johtuen.

Positiointi:

Viimein öljyfutuurien positiointi alkaa olla viestiä, että hedge fundit, CTA:t ja yksityiset ovat luovuttamassa öljyn hinnan suhteen.

Öljyssä viimeisen kymmenen vuoden aikana spekuloijien matala sijoitusaste on ollut usein hyvä ostopaikka ja korkea sijoitusaste myyntitilaisuus.

 

Koska sijoittajilla on luontaisesti enemmän tarvetta suojautua öljyn hinnan nousulta, on öljyn spekulatiivisten positioitumisen painuminen negatiiviseksi hyvin harvinaista. Tällaisessa tilanteessa olisimme hyvin positiivisia öljyn hinnan kehityksen suhteen. Short squeeze tilanne on syntynyt usein positioinnin ollessa alhainen.

 

Pointteja öljy-yhtiöistä

  • Valuaatiot suhteessa muuhun markkinaan eivät ole koskaan olleet näin alhaisia. 
  • ESG asiat ovat paranemaan päin. Emme koskisi kanadalaisiin öljyhiekka-tuottajiin sentään, koska se on ilmaston kannalta aika karmiva tapa tehdä öljyä. Suuret öljy-yhtiöt laajentavat koko ajan uusiutuvaan energiaan. Vaikka tuotot sieltä ovat maltillisia, voi pitemmällä aikavälillä katsoa yhtiöiden menevän oikeaan suuntaan. Myös pienemmät poraajat ottavat ilmastoasioita huomioon esimerkiksi käyttämällä dieselin sijaan enemmässä määrin aurinkoenergiaa tuottamaan energiaa öljynporaukseen. Suunta on usein tärkeämpi kuin tila. Nestettä pidettiin kymmenen vuotta sitten öljynjalostajana ja palmuöljyn takia viidakkojen tuhoajana, mutta nyt se on noussut ESG-sijoittajien suosikiksi.
  • Alan kutistuminen ei välttämättä ole katastrofi, jos se tapahtuu ilman öljyn hinnan laskua pitkällä aikavälillä. Tupakkayhtiöt ovat olleet erinomainen sijoitus, vaikka tupakointi on mennyt pois muodista. Kun ei tarvitse investoida niin paljoa rahaa uuteen tuotantoon, kassavirta tuotannosta voidaan jakaa enenemässä määrin sijoittajille.
  • Bank of America Merrill Lynchin kyselyn mukaan energia on kaikkein hyljeksityin omaisuusluokka tällä hetkellä. Sektori on aliperformoinut markkinaa 40%+ tänä vuonna, eli enemmän kuin vuosikymmeniin.

 

Miten hyötyä öljyn hinnan noususta:

Öljy-yhtiöt

- Shale poraajat vihdoin houkuttelevia. Positiivinen FCF kattaa joillain yhtiöillä jo osingonkin alle 40 dollarin öljyhinnalla. 5 vuotta sitten olisi tarvittu tuplahinta.

- Isot öljy-yhtiöt kuten Equinor, Shell ja BP tekevät liikkeitä uusiutuviin energiamuotoihin. Heillä on globaalisti ammattitaitoista henkilökuntaa ja kokemusta isoista projekteista. Näiden yhtiöiden uusiutuvien energioiden liiketoiminnat ovat suhteellisen pieni osa liikevaihdosta, mutta se kasvaa ja tulevaisuudessa ne voidaan hinnoitella paljon korkeammilla kertoimilla suhteessa koko yhtiön arvostukseen.

- Pohjoismaissa Aker BP ja Lundin Energy ovat mukana etenkin Johan Svedrup  öljykentällä, jonka tuotantokustannus on hyvin alhainen ja volyymi kasvava. Yhtiöt ovat suhteessa vähemmän riskitön kohde, koska tulevien vuosien korkeat vapaat kassavirrat ovat hyvin ennakoitavissa (toki öljyn hinnasta riippuvat, mutta joka tapauksessa kannattavat). Toki näille yhtiöille öljyn hinnan on noustava, jotta kurssi nousisivat.

Öljy-futuurit ja optiot niihin. Meillä on tarkoitus ostaa vain yli vuoden päähän sopimuksia, koska polku ja öljykäyrän rakenne on turhan vaikea ennustaa. Jos pandemia johtaa uusiin rajoittamistoimiin, ei hyvin lyhyen aikavälin futuureissa ole paljoa suojaa. Mutta teema ”mitä alhaisempi hinta seuraavat 6kk, sitä korkeampi myöhemmin” tekee kauempana erääntyvistä sopimuksista houkuttelevia

Inflaatio. Öljyn hinnan vaikutus inflaatioon on huomattavasti alhaisempi kuin edellisen korkean inflaation aikaan 1970-80 luvuilla. Emme ennusta tällaisen ajan paluuta, mutta toisaalta nykyisin markkinahinnat eivät ennakoi mitään inflaatiota. Omistamalla inflaatiosta hyötyviä tai edes siitä vähän kärsiviä yhtiöitä tai muita assetteja parantaa omaa hajautustaan. Kulta, velkakirjojen välttäminen, pankit, arvoyhtiöt ja hyvän hinnoitteluvoiman yhtiöt esiintyvät edukseen, jos inflaatio kiihtyy edes vähän.

 

Öljysijoitusteeman ongelmat:

- Öljyn hinta ei välttämättä nouse. Suurin uhka on, että kulutus ei palaa ennakoidulla tavalla. Ihmiset jäävät etätöihin ja lentoliikenne vähenee pysyvästi.

- Öljy-yhtiöiden tulokset voivat nousta öljyn mukana, mutta hinnoittelukertoimissa voidaan mennä alaspäin. Yhtiöiden tulevaisuus voidaan nähdä muutaman vuoden päästä entistä synkempänä. Kuitenkin mahdollisesti  5-10 vuoden päästä öljyn kulutus lakkaa kasvamasta, jolloin huoli yhtiöiden ns. loppuarvosta nostaa päätään. Kuitenkin näemme, että moni yhtiö voisi tehdä tulevina vuosina 20-30% vapaata kassavirtaa matalista investoinneista johtuen, joten moni yhtiö maksaisi arvonsa takaisin korkeamman öljyn tilanteessa jo viidessä vuodessa. Kuitenkin tarkoitus on luopua öljyosakkeista ensimmäiseen isoon nousuun.

-ESG. GMO:n legendaarinen salkunhoitaja Jeremy Grantham suosittelee sijoittamaan raaka-aineyhtiöihin, mutta välttämään öljyyn sijoittamista. Hän voi olla oikeassa.

 

Lopuksi

Öljyn hintaa on vaikea ennakoida. Se on monimutkainen peli. Nyt käsissä oleva tilanne tarjoaa mielestämme varsin hyvän odotusarvon hintaan ja sektoriin panostamiseen 1-2 vuoden aikajänteellä. Alle 40 dollarin hinnalla on vaikea löytää öljylle tuotantoa edes tilanteessa, jossa kysyntä lakkaa kasvamasta. Tilaisuus ei ole upside mielessä poikkeuksellinen, mutta pienen downside-riskin (ainakaan merkittävällä todennäköisyydellä pidemmissä sopimuksissa) takia treidi on epäsymmetrinen. 

____________________________

 

Koska kirjoituksesta on jo tosiaan yli kolme kuukautta, laitan muutaman kommentin vielä nykytilanteesta. Näkemyksemme mukaan öljy ei ole enää niin houkutteleva kuin 10 dollaria alempana, mutta se on edelleen riittävän houkutteleva. Olemme myyneet suurimman osan öljyntuottajista kaikkien omistusten noustessa yli 50%, muttei öljyfutuureita ja optioita ensi vuoden lopulle. Öljyntuottajissa on epävarmaa kuinka ne hinnoitellaan jatkossa, kun kuitenkin uskomme sähköautojen nykyistä konsensusta nopeamaan läpilyöntiin. Toki hyvä pitää mielessä että Länsimaissa öljyn kysyntä ei ole noussut enää vuosikymmeniin, vaan kaikki kysynnänlisäys on tullut kehittyviltä markkinoilta ja enemmän ja enemmän liikenteen ulkopuolelta. 

Vaikka koronan toinen aalto on tiukimmillaan, on hyvä huomata, että liikenne teillä ei ole reagoinut kuten keväällä.

Floating storage on palaamassa tavalliselle tasolle. Viime aikoijen voimakas lasku yhdessä Libyan miljoona barrelia/d lisäyksen kanssa on saanut maissa olevien varastojen laskun hidastumaan. Mutta rokotteen myötä kysyntä tulee kasvamaan voimakkaasti maalis-huhtikuusta alkaen. 

Öljyvarastojen lasku hidastui siis selkeästi joulukuussa, oman arvion mukaan varastot eivät laske alkuunkaan. Mutta sitten toisaalta nyt Covid-19 on pahimmillaan koko hässäkän aikana. Edelleen varastotasot ovat poikkeuksellisen koholla, mutta toisaalta uskomme öljyn hinnan liikkuvan ennen kuin varastoissa näkyy selkeä normalisoituminen. Sijoittajat yrittävät ennakoida tulevaa, ja hinta tuppaa liikkumaan ennen fundamentteja.

Yhdysvalloissa poraus ja fracking tekee nousua, mutta hyvin alhaisilta tasoilta. Frac spreadin pitäisi nousta 400 kohdille, että öljyntuotanto ei jatkossa kutistu Yhdysvalloissa. Koko alan suhtautuminen tuotantoon on muuttunut, ja jatkossa pyritään saavuttamaan vapaita kassavirtoja - ei vain tuotannon lisäystä. 

 

Lentoliikenteen palautuminen on avain öljyn hintaan. Jos lentäminen palautuu täysin, on nykyiselläkään hinnalla vaikea löytää riittävästi tuotantoa. Me olemme optimistisia lentämisen palautumisesta. Paljon patoutunutta kysyntää lähteä lomalle tai ulkomaille tuttuja/sukulaisia tapaamaan. Jo yli 2/3 palautuminen vuoden sisällä riittää tiukentamaan öljyn kysyntä/tarjonta tilanteen, vaikka OPEC+ purkaisi tuotannon leikkaukset. Bidenin Iran-politiikka on kysymysmerkki, mutta luultavasti siinäkin menee yli vuosi, ennen kuin Iran pääsisi markkinoille. Ja, jos demokraatit eivät voita Georgian molempia runoff paikkoja, senaatti yrittää estää liennytyksiä Irania kohtaan. Siksi näyttäisi, että 2021 vuoden loppupuoliskolla tilanne näyttää öljyn hinnan kannalta edelleen positiiviselta. Sentimentti ja positiointi on siirtynyt hyvin positiivisesta longin kannalta neutraaliksi. Toisaalta kun trendi on nyt puolella, koitetaan pysyä kelkassa. 

Näytä koko viesti