Olet täällä

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 2.7.2020 08.43

Kiitos!

Kai se joskus kävi mielessä, ja hylkäsin asian nopeasti. Ymmärrän, että sillä olisi joitakin satoja kiinnostuneita kuuntelijoita, mutta sitten toisaalta yksi jakso vie kaikkineen helposti 3-4h aikaa kahdelta ihmiseltä. Jos se olis mun mielestä hauskaa, niin miksei. Mutta se vaan ei tunnu hauskalta harrastukselta tässä vaiheessa. Onhan noita podcasteja. 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 2.7.2020 03.31

Pluribus kirjoitti:

90 650 toimitusta Q2. Onnittelut kaikille Tesla longeille. Mahtava päivä jälleen kerran. Printtasin juuri tämän ketjun paperiseksi, jotta Q2 earnings call partyssa on yksi ohjelmanumero enemmän. Saako mistään Suomessa klovneja tilattua kotiin vetämään jonglööriohjelmanumeroa samalla? 

Mä shorttasin jo. Ottakaa sekin teidän juhliin. Nyt kurssi 1218. Nyt kun mentiin yli kaikkien odotusten ja S&P500 inclusion häämöttää, niin olisko jo 1300 usd tänään. No katsotaan. Itse toivoisin pientä sell-the-news efektiä. Mutta se taitaa olla niitä menneiden vuosikymmenten juttuja. Voin olla vain masokisti. No panokset on ihan mikkihiiriluokkaa verrattuna toisiin.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 2.7.2020 12.56

hawkofarroyo kirjoitti:

Moro,

Oletteko muuten koskaan miettinyt etsivänne lisää pääomaa ja pienosakkaita firmaan? (Työntekijöitäkin)
Ymmärrän kyllä että homma on kohtuu sensitiivistä ja pienenporukan yhteistyötä. 
Lisäksi lainsäädäntö varmaankin hillitsee isompaa varainkeruuta.

Itseä kiinnostaa tälläiset topicit.

Joskus ollutkin hallituspaikkaa tyrkyllä, mutta yritys olikin sen verran kovasti veloissaan etten uskaltanut työntää roposiani sinne. Vaikka näkymät ennen koronaa olikin valoisat.

hawkofarroyo (ät) live.com

On aika paljon tullut kyselyitä ja tarjokkaita. Ollaan kyllä avoimia erilaisille ajatuksille, mutta juuri nyt keskitytään enemmän ydinasiaan. Pääoman ottaminen ei ole ihan yksioikoista. Jos se olisi helppoa ja vaivatonta, niin varmasti oltais ulkopuolistakin otettu. Lähtökohtaisesti, jos jollakin on hyvä näkemys, miten saada tuottoa melkein millä vaan areenalla, pörssissä tai sen ulkopuolella, niin voi toki ehdottaa. Toki se ei riitä, että se on vain omasta mielestä hyvä ajatus. Eli mitään estettä ei ole työntekijän tai osakkaan mukaanottamiselle, mutta vaatimustaso on ainakin toistaiseksi pidetty korkealla. Yksi sijoitus ollaan kyllä tehty ihan kylmämeilistä lähteneenä. mikko@nomadinvest.fi

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 1.7.2020 07.27

Ja korjataan nyt sen verran, että ostettiin eilen Metsoa, mutta ajatuksena oli tosiaan, että Neles noista tänään ainakin hetkellisesti kävisi korkealla. Osakehan oli lopulta vahva koko päivän. Jos osakkeet olisivat ollut toukokuun tasoilla, niin sit varmaan olis menty isosti molemmilla osakkeilla päivään ja pidetty osakkeita pitempään. Nyt vähän varovaisuutta mukana.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 1.7.2020 06.11

hawkofarroyo kirjoitti:

Mikolle ja Tiimille olisi kysymys.

Teillä oli kanssa Metso Outotec positiota sisällä.

Itse olen kovasti seurannut tuota ja tänään otin pelkkää Metsoa ilman Outoteckia.

Miten näette Neleksen meneekö treideihin vai ikiholdiin?

Itse ajattelen että venttiilit ovat sen verta kriittisiä osia että niitä menee oli mikä hyvänsä maailman napa pois radaltaan.

Outoteckiä olen treidannut myynyt nousevaan ja ostanut laskevaan.

Mutta lähinnä Neles ajatukset kiinnostaa.

Jees, myytin Ote longit jo viikkoja sitten, hieman liian ajoissa. Eilen ostettiin Nelestä ja myytiin ne taas pois jo aamun 6-7% nousuun.

Molemmat yhtiöt ovat ihan kiinnostavia. Neles jossain määrin sen takia, että Valmet kiinnostus tuo lattiaa osakkeen kurssille, vaikkei se erityisen edullinen ole. Metso-Outotec on se varsinkin ruotsalaisia verrokkeja halvempi. Etenkin jos synergiat saadaan odotetusti, niin ero on melko suuri. Toki varsinkaan Outotec ei viimevuosina ole ollut ihan samanlaista laatua kuin Sandvik ja Epiroc Ruotsissa. Nyt ei siis ole kumpaakaan. Jäädään odottamaan pehmeyttä markkinassa ja näiden osakkeiden kursseissa.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 30.6.2020 08.08

Aki Pyysing kirjoitti:

Kuuntelen hyvin vähän podcasteja, koska en tykkää olla napit korvilla tyyliin missään tilanteissa. Mutta InderesPodin 60 "Sijoittaminen ja treidaaminen, vieraana ammattisijoittaja Mikko Mäkinen" kuuntelin tässä yön ratoksi. Tämä tosin oli vähän pakkotyötä, koska yritän houkutella Mikon lähiaikoina kanssani Teerenpeliin😎. Toistoa kannattaa yrittää aina vähän välttää.

Tämä oli muuten aika kova. Juha Kinnunen (kuvasta pääteltynä, nimeä ei sanota missään vaiheessa) on asiantunteva haastattelija ja Mikko oikein sujuva haastateltava. Ajankohtaisena tietysti olisi maistunut parhaalta, mutta ajatonta asiaa sisältyy sataan minuuttiin aivan tolkuton määrä.

https://www.youtube.com/watch?v=by_038n0Cog

Tämän podcastin uskalsin kuunnella reilun puolen vuoden jälkeen. Parempi se oli kuin itse pelkäsin, muttei ihan niin hyvä kuin mitä twitterissä kehuttu (toki itselleni jutut ovat luonnollisesti  tuttuja, niin tietty vähän eri perspektiivi). Sama pätenee tulevaan Teerenpeliin. Akin kanssa keskustelusta saisi vielä enemmän irti ilman kameraa, mutta silti varmaan kiinnostuneille maistuu.

Aina sitä voi miettiä, että verbaalisesti voisi vähän terävämmin itseään ilmaista. Ei puhua höpöjä tai unohtaa mitä alkoikaan kertoa. Mutta sitten toisaalta, jos olisin verbaalisesti huippukommunikoija, niin varmaan vieläkin juoksisin kravatti pitkällä asiakkaiden perässä työelämässä. Kaikessa on puolensa. Ja kaikkea ei voi olla eikä oikein kannata halutakaan. Tosi moneen paikkaan mua on kyllä pyydetty jutteleen ja esitteleen. Julkisesti treidaamisen myöntävistä on ilmeistä niukkuutta. Kyllä mun mediaesiintymiset on hetkeen tässä.

Sitten pitäisi kirjoitella neljänneksestä. Kiva jos löytäis jotain tuoretta ajatusta, eikä vain toistelisi tänne kirjoitettuja juttuja. Uusia osakecaseja pitäisi löytää, vaikka nousseet kurssit vähän haittaavat. Kirjoittaminen on kyllä siitä hyödyllistä, että saa motivaation pohdiskella asioita vähän uudelta kantilta. Kvarttaali näyttää menneen ihan hyvin +20%, toki markkinakin ollut myötäinen.

Näytä koko viesti
Pihlajalinna - 26.6.2020 02.25

RaimoRaitis kirjoitti:

Mitäs tämä nyt käytännössä tarkoittaa? Lisääkö vai vähentääkö tarjouksen läpimenon todennäköisyyttä?

Ei juuri mitään. Tietenkin hyvä, että Mehiläinen on vielä sitoutunut ja aikataulu ennallaan. Kaikki on kuitenkin siitä kiinni, että kilpailuviranomainen hyväksyisi fuusion. Vaikka jotain asemia pitäisi myydä, niin aika isot upotetut kustannukset rahallisesti ja ajan suhteen, että Mehiläisellä lähettäisiin pakitteleen. Tottakai sekin on aina mahdollista, mutta jos arvioi peruuntumisen todennäköisyyden esim 20%:n, niin hyvä case tämä edelleen on.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 21.6.2020 09.34

Pörssimörssäri kirjoitti:

Kiitokset aarimmaisen mielenkiintoisesta blogista. Tata tavaamalla olen oppinut paljon.

Kiinnostaa tuo latour-moovi. Ilmeisesti olet siis shortannut Latouria ja ostanut samalla sen omistamia yhtioita longiksi. Miten olet maaritellyt etta Latourin kurssissa on ilmaa? Ilmeisesti kaikkia omistusyhtioita ei treidata porssissa. Silmamaaraisesti nayttaa etta kurssi on mennyt viimeisen kk aika yksi yhteen sen suurimpien omistuksien (Assa-Abloy, Sweco, Tomra) kanssa. Mutta nain ei siis ilmeisesti ole? Kuinka paljon Latourin kurssissa on nyt ilmaa eli vielako tata moovia kannattaa harkita?

Yleensä haluaisin nähdä holding-yhtiön 10-15% diskontolla. Tämä vastaa tavallista alennusta. Sijoittajat ovat valmiit maksamaan vähän vähemmän holding-yhtiöistä. Latourissa tehdään hyviä päätöksiä ja ymmärrän, ettei sen tarvitse välttämättä olla diskontolla. Listaamattomat yhtiöt(25% salkusta) periaatteessa hinnoitellaan suhteessa listattuihin verrokkiyhtiöihin, mutta Ruotsista löytyy kyllä yhtiöitä vähän suolasemmillakin kertoimilla. Swegonista esim voisin maksaa vähän enemmänkin kuin Latour hinnoittelee.  Itse en Latourista maksaisi 10-15% preemiota, mutta voin kuvitella, että joku suht rationaalinen sijoittaja on siihen valmis. Nyt preemio on 32,6%. Se on viikossa tullut alas kaikkien aikojen huipusta, vähän reilu 40%:sta. Itse yritän ottaa position kiinni keskimäärin 22% preemiolla lineaarisesti 27-17% välillä. Tuo olisi reilu 15% voittoa koko positiolle. Toki voi olla, ettei osake käy "vain" 17% preemiolla seuraavan puolen vuoden aikana, mutta sanoisin että todennäköisempää, että käy. Kaksi indeksilisäystä (MSCI ja Stoxx600) ovat tuoneet kurssiin nostetta, mutta ensi viikolla senkin paineen pitäisi olla ohi. Mutta eihän näistä ikinä tiedä. En anna suositusta, kannattaako vielä harkita tuota. Mutta siis itselläni se on päällä.

Viimeisen vuoden keskimääräinen preemio on 14%, viiden vuoden keskiarvo 6%. Vuoden aikana osake on treidannut myös nollapreemiolla ja viiden vuoden aikana jopa 20% diskontolla. Eli aika suuria heilahduksia tapahtuu tälläkin tehokkaalla markkinalla.

 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 15.6.2020 01.48

Kesäkuun puolivälissä mennään. Reilu kaksi viikkoa lomaa takana. Ensimmäisen viikon pyrin välttämään pörssin, talouspodcastien tai twitterin katsomista. Toisella viikolla tein jo 15h töitä. Ajatus oli tehdä tunti päivässä 9:30-10:30, mutta Finnairissa oli sen verta erikoiset muuvit, että liimauduin ruudulle torstaina ja perjantaina aika normaalisti.

Finnair siis nousi tyyliin 130% sen jälkeen, kun merkintäoikeus irtosi. Tällaisissa tilanteissa osakelainojen saatavuus on usein surkeaa, ja tyyliin 80% yhtiön markkina-arvosta on sitoutunut seuraavalla viikolla markkinoille tulevissa merkintäoikeuksissa. Tällöin ei ole mitenkään ainutkertaista nähdä rallattelua. Erikoista tällä kertaa oli, ettei Finnair ole ihan pikkufirma, sekä mitään yhtä hölmöä rallia en ole nähnyt edes snägärianneissa.

On vaikea olla yhdistämättä tätä Yhdysvaltojen markkinoiden omituisuuksiin viime kuukausina ja viikkoina. Robin Hood(milleniaalien jenkkivälittäjä) yms kokemattomat treiderit ovat tehneet aika älyttömiä muuveja ja saaneet miljardifirmatkin liikkumaan todella rajusti. Ilmeisesti raju ralli pohjien jälkeen ja valtion tukisetelit ovat saaneet piensijoittajat juhlimaan kuin olisi 1999. Suuret välittäjät tekivät sopivasti treidaamisesta ilmaista, tosin myymällä samalla toimeksiantodatan HFT-fimoille, jotka sitten silpovat pientreidereitä tuhansilla viilloilla.

Päämaskottina on toiminut David Portnoy. Hän on luonut suurusluokkaa 100 miljoonan dollarin omaisuuden trollaamalla urheilumaailmassa. Mieshän on hyvin viihdyttävä myös treidijutuissaan. Varmaan osittain kyse on ihan tahallisesta trollaamisesta ja osittain mies on vain räiskyväluonteinen. Kun hän huomaa, että itsensä kehuminen paljon Buffettia paremmaksi investoriksi saa ihmiset suunniltaan, hän vain alkaa rummuttaa juttua enemmän ja lisää bensaa liekkeihin.

Itse tarvitsin viikon täystauon, koska markkina tuntui etovalta. Sehän on toki vain oma bias. Markkinoilla pitää toimia niin kuin asiat ovat, eikä kuten niiden toivoisi olevan.

Kirjoitin muistaakseni maaliskuussa, että kuplaskenaario on ihan madollinen, jos koronasta selvitään edes jotenkin kuivin jaloin. Tilanne muistuttaakin jotenkin 1997-1998, jolloin osakkeiden arvostukset olivat jo korkeat, mutta kriisien välttäminen ja dipeistä nopea nousu sai markkinan näyttämään voittamattomalta.

Nyt korot ovat vielä todella paljon alempana, niin kyllä tämä skenaario on pelissä. Vaikken ole erityisen hyvä greater fool-pelissä, niin luultavasti se tarjoaisi silti paikkoja, vaikkei ehkä samassa määrin kuin pitempään jatkunut ahdistus markkinoilla.

Omista biaksista ankkurointi on ehkä vaikein vastustaja. Mun on vaikea ostaa osaketta, jonka olen myynyt halvemmalla. On vaikea ostaa osakkeita, jos ne ovat selkeästi kalliimpia kuin tavanomaisesti, vaikkei valuaatiot historiallisesti määritä vuoden tähtäimellä oikein mitään.

Mennyt kuukausi ei ole muuttanut mitenkään sitä, että kaikki seuraavat skenaariot ovat edelleen hyvin pitkälti pelissä:

  1. Markkinat voivat aivan hyvin laskea uusiin pohjiin. Toisen asteen vaikutukset, uudet aallot, deflaatio, inflaatio ovat kaikki edelleen pelissä. Elleivät valtiot jatka elvytystä, talouden V voi jäädä flopiksi. Ihmiset ovat tyytymättömiä, ja tämä voi heijastua yritysten veroihin ja suoranaisiin levottomuuksiin, kuten jo vähän esimakua onkin saatu.
  2. Yleensä ihmiset haluavat ennustaa joko bullish tai bearish skenaarioita, mutta monen vuoden sahaus paikallaankin on aina pelissä. Euroopassahan tässä on sahattu paikallaan jo 20 vuotta, ilman osinkoja markkinahan ei olisi tuottanut mitään.
  3. Viimeaikojen euforinen käytös voi olla esimakua kuplan puhaltamisesta, jos talous pääosin palautuu ja keskuspankit jatkavat todella tukevaa linjaa. Luultavasti kupla keskittyisi terveys- ja teknologia-aloille sekä ”varmaa tuottoa” tarjoaviin kohteisiin.

 

Oma näkemys on siis, että jakauma pörssin tulevista tuotoista on poikkeuksellisen litteä. Viime viikolla laskimme osakepainomme vuoden pohjiin. Vielä taisi 14 % painoa löytyä. Koska löytyy jotain hyviä yhtiöitä jossain määrin järkevillä arvostuksilla ja kuplaskenaario on vielä pelissä, pitää vastustaa omaa halua olla jopa shorttina tähän markkinaan.

Viime aikoina moni markkinaneutraali treidi on toiminut hyvin. Latour, Lundbeckföretaget (tämäkin lopulta pääsi lähelle 30 % preemiota, kuten toiveissa oli, nyt enää 15 %), Metso/Ote, ja muutama muu ovat olleet isohkoja positioita. Finnairissa olisi ollut aika varma jättipotti, jos olisi jostain osakkeita saanut lainaksi, nyt joutui päivän sisällä operoimaan, toki sekin hyvin kannattavasti. Siinä tuli vähän kyllä sellainen olo kuin varastaisi mummolta käsilaukun. Mutta tosiaan ilman treidereitä myymässä Finnairia, sen hinta olisi noussut vielä paljon enemmän ja piensijoittajat olisivat tehneet vielä isommat turskat. Shorttareita pidetään usein jotenkin haitallisena markkinoille. Mutta eikö menestyä shorttaaja myy silloin kuin asiat eivät vielä ole huonosti, ja ostaa muiden panikoidessa – tasaten siis kurssiliikkeitä. Toki ymmärrän etenkin pankeissa prosessin olevan refleksiivinen, jolloin alhainen osakekurssi voi aiheuttaa liiketoiminnalle ongelmia, jos rahoituksen saanti vaikeutuu.

Tänä vuonna salkkujen tuotto alkaa lähestyä 15 %. Rahallisesti ollaan aika lähellä viime vuoden ensimmäistä puoliskoa, mutta kasvavan pääoman myötä prosentit heikommat. Indeksit ihan viime päivinä kyykänneet, ja MSCI koko maailma taitaa taas olla yli 10 % miinuksella vuodelle. Toiveissa olisi, että osakepainoa voisi lisätä laskeviin kursseihin, mutta eipä mun toiveet taida Mr. Markettia kiinnostaa.

Alkuvuotena olisi ollut tilaisuuksia naulata vuosi loistavaksi, mutta se jäi nyt tekemättä. Moni niistä, jotka naulasivat, luultavasti pistävät onnistumistaan vähän liikaa taidon piikkiin. Vähän niin kuin itse pistän missejä taitamattomuuden. Mutta kyllä indeksitasolla oli mahdollisuus tehdä alfaa paremmin kuin pitkään aikaan.

Nyt kelit ovat aika mahtavat. Koitan ottaa rennosti. Tajusin eilen varanneeni heinäkuun 17. päivälle reissua kotimaassa. Olin olettanut, että perjantai tavanomaisesti on aika rauhallinen tulospäivä. Nyt kun katsoin, niin se onkin ehkä paras. Normaalisti peruisin reissun, mutta ehkä koitan vaan ottaa rennosti tämänkin ja ehkä läppärillä katsoa saako jotain aikaseksi. Elämässä on muutakin kuin markkinat!

Kun automatkaa on vielä 10 min jäljellä, niin yksi asia tuli mieleen. Joku varmaan taas ajattelee, että eikö sijoittajien epärationaalisuus ole vain helppo tapa tehdä rahaa?

Tavallaan se on, mutta käytännössä ei aina ihan helppoa. Jos asiat menevät aivan järjettömäksi, on osakkeiden shorttaaminen esimerkiksi hyvin riskiä. Moni meni katki vuonna 1999 shortatessaan täysin pimeästi nousseita osakkeita, jotka parin vuoden päästä olivat konkurssissa. Toisaalta taas epärationaalisuudesta hyötyminen nousumielessä taas vaatisi fundamenttien unohtamista, mikä on itselleni vaikeaa. Kaikki on aina vähän vaikeampaa kuin miltä jälkikäteen vaikuttaa. Itse suosisin maltilliia epärationaalisuuksia, jossa on jotkut rajat. Toki myös positioiden koolla voi rajata ongelmia. Mutta yleisesti ottaen return to braindamage on joskus ongelmallinen, kun osakkeet eivät käyttäydy rationaalisesti.

Omasta näkökulmasta markkinat eivät ole tehokkaat, mutta ne ovat ennakoimattoman epätehokkaat. Kun riittävästi menee hullutuksia vastaan, oppii ettei se aina vain ole sen arvoista. Joskus on itse väärässä asian suhteen ja joskus taas asiat menevät vielä paljon pidemmälle ja pitempään. Jossain määrin tykkään, että markkinat toimisivat jossain normaalien lainalaisuuksien puitteissa. LTCM-saaga oli hyvä esimerkki siitä, että oikeassa oleminen ei aina riitä, jos on riittävästi vipua ja markkinat voivat pysyä epärationaalisena pitempään kuin oma pää tai tase kestää.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 15.6.2020 01.47

Tähän kirjoitin pitkät sepustukset autossa, mutta netin jako katkesi ja hävisi. Vastaan lyhyemmin sitten. smiley

Warren Fyffet kirjoitti:

Olipas antoisaa lueskella ketjua tuosta maalikuun alkupuolelta korona paniikista eteenpäin näin jälkeenpäin, kiitokset kaikille kirjoittaneille. Omasta puolesta eritäin opettavaista ja jotenkin hätkähdyttävää, että Mikon viesteistä ei oikein tunteet näkyneet mitenkään, mutta asennoituminen muuttuu. Asiat hyväksyntään asioina j apörssi saa tehdä mitä tekee. Varsin mielenkiintoista huomata, että Mikko ja Jukka Lepikkö molemmat päivä treidaa, mutta melkoisen eri tavalla. Molemmat oman näkemykseni mukaan seuraavat aika laajasti makroa, mutta sitten itse treidaaminen on hyvin erilaista. Intrumentit hyvin erilaiset ja jopa filosofia niiden takana. Esimerkkinä tuossa Mikko sanoi, että käyttää futuureita koska kustannuksiltaan edullisia. Lepikkö taas sanoo, että kustannukset ei haittaa, kun instrumentteja pidetään vähän aikaa.  

Kiitos kommenteista! Vaikka toivoisi jotain tai joku ärsyttäisi, sen ei tarvitse vaikuttaa toimintaan. Ehkä lähinnä, että tekee vähän varovaisemmin, jos markkina ei tunnu tottelevan. Mutta vaikka järjen tasolla asioita hyvin hyväksyn, tunteen tasolla asiassa on paljon parannettavaa. Kuluilla on aina merkitystä. Toki kaikki asiat pitää suhteuttaa kokonaisuuteen.

Warren Fyffet kirjoitti:

Mikon jutuissa hiukan tuohon Buffettin ajoittamiseen haluan tarttua. Joku mainitsi jossakin kirjoituksessa, että Buffett on yllättävän hyvä ajoittaja ja itse olen vähän samaa mieltä. Treidarin silmään voi tietysti näyttää ettei osu kovin kaksisesti, mutta kyllä hän sitten sellaisella pidemmällä persperktiivillä hyvin ajoittaa. Kirjotiin  omaan blogiin hiljattain hänen suurimmista sijoituksista ja siinä yhteydessä noita Applen ostoja mm kävin läpi niin hän on pääosan ostanut tasolta alle 200$, sitten myynyt väliin 293$ näin ulkomuistista ja sitten osti uudelleen alle 250$. Itse näen, että pudotus ja nousu oli vähän liian nopea Buffettin "reikäkortille". Hän harkitsee ostonsa pitkään ja selvittää asiat perin pohjaisesti. Kuukauden dipissä ei ehditä asioita käydä tarpeeksi lävitse. Jenkkien arvostustaso on edelleen korkeahko ja hän ei siellä ryntää ostoksille. Kun asiat on suostuisasti hän ei epäröi ostaa. Hän myös ostaa vai sitä minkä tuntee. Miksi tätä sitten kirjoittelen niin minun on helppo huomata Mikon ja Buffettin toimissa tiettyä samankaltaisuutta. Pörssi saa mennä ylös ja alas, se ei aiheuta tunne pohjaisia reaktioita, mutta oma näkemys muuttuu. Hyväksytään maailma ei ole samalla mallilla kuin ennen ja huomioidaan se sijoittamisessa. Yhtiöt eivät ole enää samoja kuin ennen vaan tilanne on muuttunut.

Buffettilla on sekä hyviä että huonoja ajoituksia. Pidän miestä kaikkien aikojen sijoittajana, muttei hänkään nimestään huolimatta ole oraakkeli. Buffett ei ole käsittääkseni viimeisen 15 vuoden aikana voittanut indeksiä. Se, että pitää usein käteistä ja sitten ostaa aina kun osakkeet laskevat on enemmän varovaisuutta kuin loistavaa ajoittamista. Olen ollut pari vuotta vähän turhan alhaisella osakepainolla, joten en pitäisi itseäni huippuajoittaja, vaikka olisin maaliskussa ostanut vähän enemmänkin.

Warren Fyffet kirjoitti:

Itseäni hiukan tuo öljycase kiinnostaa.Kehoitit sijoittamaan öljyyhtiöihin, ymmärrän hyvin nuo pointit ETF ei ole kannattava, kun sopimuksia pitää rullata. Käsitin kirjoituksesta bull näkemyksen. Saatan olla tässä väärässä. Minusta öljyyhtiöiden arvostus poljettu alas, mutta en ole niihin silti lähtenyt. En ole oikein päässyt kiinni, miksi niillä menisi hyvin. Itse uskon, että etätyötä tehdään edelleen vielä pitkään, tämä vähentää öljyn kulutusta ja työmatka liikenettä. Matkailu on kanveisissa ja en uskoo paluuseen normaaliin kovin nopeasti. Lentoyhtiöitä on vaikeuksissa ja mahdollisesti kaatuu. Tämä syö lentopetrolin kysyntää. No nämä toki elpyy pikku hiljaa, mutta sitten elvystä tehdään ja esimerkkinä EU:ssa sitä halutaan ohjata päästöjen vähentämiseen. Autoteollisuuden uudet määräykset pakottavat myymään vähäpäästöisempiä autoja tietyn määrän. Tämä voi aiheuttaa laen tiettyihin autoihin.  Näen öljyteollisuutta ikäänkuin puritettavan korkkiruuvilla ahtaammalle ja useasta eri suunnasta. Tuotannossa on yli kapasiteettia. Minusta tilanne voi jatkua vielä pitkään.   

Tästä kirjoitin pitempään. Asia on momutkaisempi. Öljyn kulutus on pääosin jo kehittyvillä markkinoilla, ja kasvu käytännössä kokonaan. Öljyn kulutuksesta suurin osa ei mene henkilöautojen tankkeihin tai lentokoneen siipiin. Petrokemikaalit ovat olleet kasvun moottori pitempään ja tämä jatkunee.

Itse uskon, että 40 dollarin öljyllä tuotannon kasvu on vielä haasteellisempaa kuin kysynnän kasvu. Ihmisten vakuuttaminen tästä vaatisi tuhansia sanoja, ja automatka loppuu kesken. Valistunut näkemys ölyn kysyntä/tarjonta tasapainosta tulevaisuuteen on mun mielestä vaikea luoda, ellei ole asiasta todella paljon lukenut ja tutkinut. Jos öljyn hinta ei nouse, kysyntä/tarjonta on viiden vuoden päästä hyvin hyvin epätasapainossa. Ja olen aika varma, että öljyn kysynnän pysyvä laskuun kääntyminen kestää pitempään kuin 5 vuotta. Vaikka 2/3 uusista autoista olisi jo nyt sähköautoja, se ei riittäisi kääntämään kokonaiskysyntää laskuun lähivuosina. Pitää katsoa autokantaa kokonaisuutena, ei vain uusia autoja.

Tupakkaa on yritetty rajoittaa kiihtyvään tahtiin. Silti tupakkayhtiöt ovat tuottaneet paremmin kuin melkein mikä tahansa muu ala. Vielä viimeiset 20 vuotta, kun rajoituksia on todella paljon lisätty, ne ovat tuottaneet erinomaisesti. Toki pääomaintensiteetti on lähes päinvastainen, mutta yksi analogia mitä miettiä. Asiat eivät aina mene, niinkuin maalaisjärjellä ajattelisi.

Näytä koko viesti