Olet täällä

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 26.3.2021 03.42

EUPEDRO kirjoitti:

Ville Hemmingillä oli mielenkiintoista analyysiä Aktiasta helmikuun loppupuolella: https://twitter.com/Hemingwayz/status/1364171827313049602

Sen loppukaneetti oli: 

"Myimme Aktia-omistuksemme jo tammikuussa, kun osake nousi järjen vastaisesti osingon ex-päivänä. Epävarmuuksien varjossa ei kiinnosta palata omistajaksi ennen, kuin selkenee millaiseksi tämän yhden Pohjoismaiden parhaista varainhoitotaloista tulevaisuus on muodostumassa."

Mikä on mielipiteenne Aktiasta tällä hetkellä, Taaleri-kaupan jälkeen?

Meillä ei ole Aktiaa tällä hetkellä. En oikein osaa sanoa, miltä Aktian varainhoito näyttää tulevina vuosina. 

ollikohan kirjoitti:

Pakko on tällä kertaa tuoda oma senttinsä tälle blogille, niin arvokasta ja mielenkiintoista antia olen täältä ja myös Nomadin kirjoituksista saanut. Kiitos siis heti alkuun Mikolle (ja Villelle) ihan älyttömän hyvistä kirjoituksista!

Seurailen itse ja yritän etsiä melko aktiivisesti sellaisia mukavia mahdollisimman pieniriskisiä spreadeja, joilla saisi haettua salkkuun markkinan yleissuunnasta riippumatonta tuottoa. Se mun senttini olisikin nyt tuoda ilmi Keskon A- ja B- osakkeiden historiallisen korkeaksi repeytynyt spread. B-osake (jossa pienempi äänivalta) on tällä hetkellä noin 8% A-osaketta kalliimpi, kun esimerkiksi kuukausi sitten spread heilui vielä noin 3% tasolla. En oikein keksi mitään järkevää syytä tälle hintaerolle, etenkään näin suurelle sellaisella.

Historiallisesti ollaan tosiaan suurimmassa absoluuttisessa spreadissa sitten vuoden 2008, jolloin hintaero oli lyhyehkön aikaa samaa luokkaa, mutta toisinpäin. Suhteellisesti spread oli tuolloin toki ihan eri tasolla kuin nyt, A-osake oli nimittäin finanssikriisin jäljiltä luokkaa 40% B-osaketta arvokkaampi.

Mahdollisen tuotontavoittelun lisäksi tällä spread-tasolla voisikin olla potentiaalia rakentaa myös ihan semi-ok hedge vähän suurempaakin markkinan korjausliikettä ajatellen, jos jotakuta sellainen yhtään pelottaa. A-osakkeella kun on ollut historiallisesti tendenssiä suoriutua B-osaketta paremmin markkinamyllerrysten aikana, mutta tähän toki liittyy huomattavaa epävarmuutta.

Tämä nyt siis tällaisena yleisenä huomiona ja omien ihmettelyjen ääneen sanomisena, missään nimessä en tietenkään ketään suosittele spreadia pelaamaan smiley

Kiitos olikohan! Teemme kyllä erilaisia suhteellisia ideoita. Eivät ne ole tuotoltaan mitään kultakaivoksia, mutta usein niistä saa vähintään osakemarkkinoiden kaltaista tuottoa ilman korrelaatio osakemarkkinoihin. Kesko osakesarjojen ero on historiallisesti aika lähellä huippuaan, ja sitä on jonkin verran päällä. Olen vuosia ihmetellyt, miksi Kesko ei antaisi A:n omistajille vaihto-oikeutta B:n niin kuin moni muu firma antaa. Koska silloinhan A olisi keskimäärin B:tä kalliimpi. Olet oikeassa siinä, että nämä usein oikenevat, jos markkina laskee, joten siinäkin mielessä tuo treidi on ihan järkevä. Eli tätä löytyy, muttei nyt varsinaisesti innosta vielä pompita 9% erossa, kun muitakin "paritreidejä" on aika reilusti tarjolla. 

Näytä koko viesti
Aker Carbon Capture - 18.3.2021 07.54

trauma kirjoitti:

Nyt tätä sais halvalla. Ostin vähän huvikseen. Kovia pomppuja näyttäis olevan ainakin suuntaan jos toiseenkin, vähän kuin kryptoissa. smiley

"Kovin karpaasi" kommentoi: Halpa on suhteellinen käsite. Minä vaan muuna ajanjaksona viimeisenä 10v kuin viimeinen vuosi tätä pidettäisiin edelleen kalliina. Mutta se on kieltämättä mielenkiintoinen peli CO2 hintaan, jos sitä peliä haluaa pelata. Jos poliitikot nostavat Euroopassa ja muualla hinnan todella ylös(kuten Norja) osake on halpa kuin saippua. Jos ei nouse, yhtiön voitollisuus on hyvin tiukassa. Vähän kuin Schrödingerin kissa: halpa ja kallis samaan aikaan. 

Nyt kuitenkin trendi vaikuttaisi olevan sinne suuntaan, että velkarahalla ollaan valmiita maksamaan hiilidioksidipäästöjen ehkäisyä. Mutta hyvä pitää mielessä, että osake voi olla myös paljon alempana. 10 NOK lähellä osake on paljon houkuttelevampi kuin 20 NOK päältä, muttei alempanakaan varma nakki.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 8.3.2021 08.49

Makaroonilaatikko kirjoitti:

Onko mahdollista, että heität vielä jonkun epävirallisen kuvauksen hyvästä hakijasta? Uskon että moni mahdollinen hyväkin hakija seuraa tarkkaan tekemisiäsi, mutta tuon perusteella kuvaus ideaali kandidaatista kuulosta joltain kuka on opiskellut matikkaa huippuyliopistossa ja aikaisempi työkokemus on Point72/Citadel akselilta. Nomad on kuitenkin parhaimpia rahastoja Suomessa niin voi tietenkin olla että em. tarvitaan laugh

Kaikkea ei tarvitse osata, mutta jossakin pitäisi olla hyvä. Vaatimuksena tuossa oli intohimo markkinoihin ja yrittäjähenkinen asenne. Oon mä tiukempiakin nähnyt. smiley Ja tuossa apua tarvitsemme-listassa, tosiaan puhutaan avusta, eikä että kaikki hommat pitäisi olla hallussa. Mutta sitten jos kaiken joutuu opettamaan alusta saakka(miten kaupankäynti pörssissä toimii etc) niin vaikea siinä on palkalle saada vastinetta. 

Ei meillä ole itselläkään tarkkaa kuvausta hakijasta. Olisi kiva, jos homma ei ihan pysähdy kun ei olla toimistolla, ja toisaalta olisi hyvä alkaa laajentaa toimintaa ennen pitkää vakituisenkin työntekijän kanssa. Tässä tuntee itsensä aika työllistetyksi, niin olisi hyvä jos joku voisi analysoida kiinnostavan yhtiön tai alan, toteuttaa jotain kaupankäyntistrategiaa tai muuten kehittää toimintaa. Jos jollain skaalattava treidaaminen on positiivista, mutta pääomat turhan pieniä, voisi meillä työskentely ollla win-win. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.3.2021 07.26

Jos joku on täällä juttuja seurannut, ja on kiinnostunut, niin ajattelin kopioida tännekin, että etsimme työvoimaa. Aika paljonhan hakemuksia tuli, mutta varmaan jotain harmittaisi, jos missaa ilmoituksen. Varsinkin treidikokemusta jo vähän hankkineita olisi ollut kiinnostava jututtaa, kun niitä ei vielä turhan paljoa näkynyt. Kannattaa laittaa lähipäivinä viestiä.

"Nomad Invest etsii kesätyöntekijää / työntekijää!

Apua kaipaamme:

1. Kaupankäynnissä ja tuoton tekemisessä
2. Tutkimuksessa (listatut & listaamattomat)
3. Olemme avoimia uusille ideoille (esim. liikeidea tai algoritmiosaaminen)

Tarkempi työnkuva muotoutuu tekijän mukaan.

Työaika on joustava. Duuni onnistuu etänä.
Vaatimuksena pidempiaikainen intohimo markkinoihin/ yrittäjähenkiseen tekemiseen.

Palkka osaamisen mukaan + mahdollinen osuus luodusta lisäarvosta.

Laita meiliä! Omin sanoin osaamisestasi ja ajattelutavastasi.
info@nomadinvest.fi

"

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.3.2021 02.20

AlterEgo kirjoitti:

"

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Edelliseen postaukseen liittyen, PM ja Altria ovat muuten samaa firmaa"

Täh? Ei todellakaan ole. Ne ovat jo ajat sitten yhdestä firmasta jakaantuneet kahdeksi.

Tupakkapuolella MO myy usassa, pm muualla. Molemmilla omaa tuotekehitystä ja tuotteita.

MOlla myös merkittäviä muita omistuksia mm. panimoteollisuudessa ja viineissä, kannabis tuloillaan.

Omistan molempia+ BTI+ Imbby, kaikkia suht saman verran

En seuraa tupakka-alaa. Mut hei, kiva että sä seuraat. 

Kiitos Tyyne, Imperialilla on nikotiinipussit norminuuskan lisäksi skruf-brändin alla.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.3.2021 08.25

Fomo-Petteri kirjoitti:

Ensiksi kiitos aivan timanttisesta blogista.💎

Mitä mieltä olette Kamuxista? Muistaakseni joskus teillä oli ainakin top100 listalle oikeuttava positio siinä. Pidättekö miten todennäköisenä, että Kamux nousisi kuluvana vuosikymmenenä ”Euroopan Carmax:ksi” ja ottaa hyvän siivun Euroopan käytetyn autokaupan markkinoista?

Kiitos Fomo-Petteri!

Kait nousu Carmaxiksi on mahdollista, mutta epätodennäköistä. Kamuxilla ei ole mielestäni kovin merkittävää ja puolustettavaa kilpailuetua. Luulisi, että Carvanan ja Carmaxin liiketoimintamalleja kopioidaan Euroopassa täyttä vauhtia. Vähän niin kuin Saka on matkinut Kamuxin konseptia. 

Omaan silmään Kamux näyttää järkevästi hinnoitellulta. Siitä kun osake oli viidessä eurossa, muuttunut on lähinnä 1,5 vuoden kasvu 20-30% (realisoitunut rullaava 12m  kasvu 6 neljänneksen taakse 17%, mutta siinä korona Q2/20 anomalia) ja todisteet siitä, että yhtiö voittaa markkinaosuutta kannattavuuden pysyessä hyvällä tasolla. Ollakseen yhtä aliarvostettu kuin 2019 alkusyksystä, osakkeen pitäisi olla 7-8 euroa (Toki kasvuyhtiöiden hinnoittelu on yleisesti noussut!). Käytännössä osake on erittäin halvan näköinen jo 8-10 eurossa ja vielä edullinen kasvuyhtiö 10-12 eurossa. 12-15 euroa vaikuttaa aika "oikealta" hinnalta osakkeelle. Sitten jos osake mielletään "internetyhtiöksi" ja aletaan uskoa Saksanvalloitukseen, osake voi toki tehdä mitä tahansa, mutta 20-30 euron hinnat vaatisivat, että innostus kasvuyhtiöistä jatkuu laajemmin markkinoilla ja ulkomaiden kasvu ottaa tuulta allensa. Edelleen tilanne Ruotsissa ja Saksassa on, että kasvu on todella paljon kankeampaa kuin alkuun Suomessa. Me pyrimme varomaan jossain määrin "vastaavan osakkeen kerroin on 2x, joten osaketta kannattaa ostaa" ajattelua nyky-ympäristössä, koska peer yhtiöiden hinnoittelu kasvuyhtiöissä ei välttämättä ole kestävä. 

Kamux on siis järkevästi hinnoiteltu kasvuyhtiö, jolla on kasvuoptio olla paljon arvokkaampi. Mutta ei enää aliarvostetun näköinen. 

Edelliseen postaukseen liittyen, PM ja Altria ovat muuten samaa firmaa. Mietin jotain pienempää tupakkajättiä PM sijaan, mutten vieläkään saa sitä mieleeni. 

 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.3.2021 10.25

KuplaSalkku kirjoitti:

Swedish Matchista ja heidän tuotteista on kyllä hyviä kokemuksia mutta osakkeen hintakin on aika kohdillaan näin 2021.

Kävin keväällä 2015 NY:ssä lomareissulla ja menomatkalla oli Islannin stop-over joten en pystynyt ottamaan omia nuuskatarpeita mukaan maahantuontikiellon takia, jota eräs eturivin politikkokin tuli aikanaan rikkoneeksi. NY:ssä huomasin (olin tehnyt myös pientä tutkimusta etukäteen), että Swedish Matchilla oli jo silloin tarvittavat luvat kunnossa (ainakin NY:ssä) ja pienet brändätyt kaapit jokaisessa intialaisen pyörittämässä tupakkakaupassa Manhattanilla ja purkin hinta n. 7$ joten problem solved.

Reissun päätteeksi ostin vuonna 2015 SWMA:ta alta 250SEK:n ja keräilin pienet osingot neljä vuotta mutta myin kaikki vajaan 600SEK:n hintaa helmikuussa 2020 (verokarhu tyytyväiseksi)

Mielestäni tupakaton nuuska olisi terveellisempi tuote korvaamaan (poltettavaa) tupakkaa kaikkialla mutta regulaatio on esteenä. EU:n tupakkadirektiivia joka sisältää nuuskan myyntikiellon pl. nenänuuska ja pl. Ruotsi sorvataan taas tänä vuonna ja se kiristynee entisestään. Tällä hetkellä Suomen Tulli sallii alle 4mg per pussi nikotiinia sisältävää tupakattoman nuuskan tilaamisen omaan käyttöön mutta SWMA:lla ei ole tietääkseni tähän saumaan tuotetta olemassa. Lisäksi varsinaisilla tupakkafirmoilla tuntuu edelleen olevan isosti vaikutusvaltaa. Kolmas negatiivinen asia SWMA:n kasvulle tämän vuoden alusta on, että keski-Euroopan maat Saksa etunenässä ovat n. 25v myöhässä laittaneet EU:n nuuskanmyyntikiellon käytäntöön ja nämä perusmallin ruotsalaiset pussinuuskat ml. Swedish Matchin brändit, joita myytiin "chewing tobacco" kategoriassa ovat hävinneet isojen tupakkakauppaketjujen hyllyiltä.

Noi negatiiviset ovat ihan tiedossa. Pari eriävää näkemystä:

1. Swedish Match Zyn:ssä on kyllä 3mg tarjolla, mutta esim Suomessa kaupoissa sille ei ole haettu lääke tms lupaa, mikä on tarpeen.

2. Kaikilla isoilla tupakkafirmoilla alkaa oleen nikotiinipussituote. BAT, PM ja Altria. Pyörät pyörivät siellä suunnassa.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.3.2021 08.54

Kävin aamulla lähimarketissa ostamassa niitä nikotiinituotteita, joista tammikuussa hankkiuduin jo eroon. Kun kysyin, miten nämä Zonnicit menevät kaupaksi, niin myyjä sanoi, että menevät aivan kuumille kiville. Kauempaa tyttö oikein innostui aiheesta, että hyvänen aika, että niitä myydäänkin.

Toki, korona vaikuttaa nuuskan saatavuuteen ja lisää korvaustuotteiden kysyntää merkittävästi. Mutta se ei juuri lisää purkan tai imeskelytablettien kysyntää. Koska ne tuotteet ovat lähes sietämättömiä. Zonnic on kallis ja melko huono tuote. Se pistetään huulen alle, jos jauho ei vielä ole karannut pussista. Niihin on lisätty makeutusainetta, melkeinpä ihan turhaan. 

En vain oikein keksi, miksei nikotiinipussien markkina voisi monikymmenkertaistua ympäri maailman. Nuuskan ydinalueillakin ne ottavat nuuskalta markkinaosuutta. Tupakointi on valtava ongelma, eikä purutupakat, nuuskat tai vaping ole nekään ongelmattomia. Jos voit saada sen pienen nikotiinihitin vaivattomasti, minimaalisin terveysvaikutuksin ja miellyttävästi, se kuulostaa voittavalta tuotteelta. 

Me omistamme Swedish Matchia, mutta positio on pienehkö, koska osake vaikuttaa oikean arvoiselta. Mutta jos alan odottaisi kasvavan seuraavat vuosikymmenet, edes 10-20% markkinaosuus isosta markkinasta olisi aika iso juttu SWMA:lle. Tämä jotenkin tuli mieleen, kun viime aikoina on paljon (taas) kirjoiteltu Monsterin osakkeen käsittämättömästä voittolkulusta. Addiktiivinen tuote, korkea pääomantuotto, koko tulos vapaata kassavirtaa. Paljon yhtymäkohtia. Ei tarvitse valloittaa koko markkinaa. Toki Swedish Matchin korkeammasta lähtötasosta johtuen osakkeen on vaikea/lähes mahdoton edes kymmenkertaistua, eikä tuhatkertaistua kuten Monster. Toisaalta taas yhtiö taantumankestävänä tuo vähän turvaa syklien varalta, kuten koronadipissä nähtiin.

Toki matkalla on paljon ongelmia sääntelyn suhteen ja kuka nyt kuluttajien mieltymyksiä osaa arvata. Mutta jos osake on oikean hintainen maltillisilla kasvuodotuksilla, niin olisiko järkevä kasvattaa posito oleelliseksi, jos on pienikin mahdollisuus, että osake on kunnon compounder. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 3.3.2021 08.55

Shake11 kirjoitti:

Moi! 

Oletteko Handelsbankenin kanssa paritreidanneet? On meinaan B-osake usein reilusti A:ta hintavampi, nyt B 13 % A:ta kalliimpi.

En oikein ymmärrä, miksi B:llä käydään A:ta korkeammalla hinnalla kauppaa. Muta B:n lainaaminen haasteellista, niin ei ole tullut katsottua tuota kovin tarkasti.

 

ItiksenKiekko kirjoitti:

Onnittelut DT!

Jatkossa pääsemme lukemaan Mikon kolumneja uudesta HS Visiosta👌

Kiitos. Aika harvakseltaan niitä sentään putkahtelee. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 26.2.2021 02.00

Makaroonilaatikko kirjoitti:

Osaako Mikko sanoa, että mikä olisi paras paikka seurata optioita ja niiden volyymejä? Ilmainen ja/tai maksullinen. Kiitti etukäteen!

En oikein tiedä. Itse seuraan kaupankäyntisoftasta ja Bloombergista silloin harvoin, kun asia kiinnostaa. Eli en osaa mitään erityisen hyvää vinkkiä asiaan kertoa. Mutta kyllähän ihan yahoo finance näyttää simppeliä volyymidataa per päivä, ja sitten open interest kertoo paljon tietyllä tasolla on optioita. Mutta jos haluaa syvällisempää ja historiallista dataa, niin pitää jostain muualta etsiä. Tässä esim Nokian optiot: https://finance.yahoo.com/quote/NOK/options?p=NOK

 

Näytä koko viesti