Olet täällä

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 3.9.2020 01.23

Ei mulla sen kummempaa näkemystä ole dollarista. Jos pitäisi ase ohimolla veikata, niin sanoisin että halpenee. Ne elvyttää aika eri volyymillä kun kaikki muut, ja jossain vaiheessa se voi alkaa huolestuttaan. Mutta valuuttojen muutokset eivät ole kovin yksioikoisia jos X, niin Y malleja, vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Olen yrittänyt roikkua normaalilla osakepainolla mukana markkinassa. Nyt viime päivinä olen lipsunut enemmän shorttaamaan ja karsimaan longeja. Vaikka tämä kuplaantuisi lopulta pahastikin, niin harvoin sinne mennään ilman mitään korjauksia. Nasdaqin shorttaaminen voi tuntua vähän erikoiselta. Tai Applen(myytiin jopa Applen osto-optioita, kun ovat aika poskettoman hintaisia) ja Teslan (näistä valtaosa jo eilen kiinni). Mutta tämä alkaa tuntua aika maaniselta, ja sentimentti ja positiointi alkaa olla huurteisella tasolla. Retail alkaa olla full speculation moodissa. Tämä ei siis ole mikään lopullisen topin veikkaus, vaan että ollaan zonessa, jolloin osakkeet irtautuvat todellisuudesta. Sehän voi kestää hyvin vähän aikaa tai muutamia vuosia. Vuonna 2018 syksyllä vaikutti jo, että moni kuuma yhtiö vain nousi, mutta jostain syystä se vielä stoppasi melko nopeasti.

On mielestäni liian aikasta mennä voimakkaasti ja pitkäaikaisesti nettoshortiksi. Kun lähtee taistelemaan maniaa vastaan, on hyvä ainakin pitää huolta, että tekee sen mieluummin liian myöhään kuin liian aikaisin. Eli mieluummin huippujen jälkeen kuin ennen, vaikka lopputulos olisi sama. Säästää monta unetonta yötä. Itselläni ainakin iso osa harmituksesta ei ole vain rahallista, vaan että jos tietää häviävänsä, vaikka missään ei olisi enää mitään järkeä. Jos shortit alkavat näyttään kuusinumeroisia tappioita, niin siinä herkästi kärsii päivittäinen perusduunikin.

Enkä sinänsä puhu koko markkinasta, vaan enemmän nopean kasvun yhtiöistä ja muutamista muuten vaan nousevista laatuyhtiöistä. Aika moni pieni- ja keskisuuri yhtiö tai syklinen tai epäsuosittu isompi yhtiö ei ole noussut alkuvuoden tasoille. Itse olen lisäillyt eriä mm. suomalaisia small cappeja kuten kaikki IT-konsultit, Adapteo (vähän isompi erä), Taaleri ja Bittium. Ostin jopa Nanoformia tuossa vähän aikaisemmin, kun mietin että jos ruotsalaiset vedättäjät siihenkin tarttuvat, niin nopeastihan se tuplaa, kun kerta tarina on seksikäs, eikä numerot pilaa lähivuosina tarinaa. Ja muutenkin, jos osakkeista saa yli 7% kestävällä tasolla FCF:ta niin mielelläni olen ostamassa nollakorkoympäristössä.

Caset, joissa on shorttina holdingyhtiötä ja longina omistuksia, puskuttavat hämmentävän hyvin itselle epäsuotuisasti. Sekin tuntuu merkiltä, ettei ihmiset ole kovin kiinnostuneita luvuista ja muusta jonninjoutavasta. Jos osake on noussut hyvin aiemmin, sitä ostetaan. Simppeliä. Vielä kun osais itsekin.

Joten olemme positioituneet high flyer-osakkeiden korjaukseen, mutta mitään fundamentaalista muutosta ei sinänsä. Jos markkina jatkaa nousua, niin turha siinä jumittaa korjausta odotellessa. Nasdaq100 12 500:ssa vaikuttaa aika yliostetulta, mutta en nyt laittaisi päätäni pantiksi, ettei se vuoden sisällä voisi olla vielä 15k-18k. Odotellessa korjaus 11 500 ei varsinaisesti positioiden suhteen haittaisi. Viimeisistä sektorirotaatioista on jo hetken aikaa. Jos osa noususta on rajusta osto-optioiden ostamisesta johtuvaa squeezea, niin sama toimii myös toiseen suuntaan. Jos gamma ei ole vielä tuttu sana, niin kannattaa tutustua ilmiöön, josta markkinoilla paljon puhutaan.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 22.8.2020 06.26

Bingo53 kirjoitti:

Dollarin kurssia eteenpäin ei kukaan tiedä, mutta yksi kulmapiste oli eilen, kun Yhdysvaltojen valtionvelka ensi kertaa ylitti heidän bruttokansantuotteensa arvon. Tätä on joskus pidetty maailmanlopun merkkipaaluna. No päivä näyttää jatkuvan eikä taivas ole pudonnut niskaan.

Ja sitten on Japani, jonka valuutta on aika stabiili, vaikka valtionvelka/bkt on 240%. Makrospekulointi ei ole ihan helpoimmasta päästä. EUR/USD 1,05 dollari on kalliin tuntuinen ja 1,5 halvan puoleinen. Valuutoista on aika paljon vääriä ymmärryksiä. Vieläkin dollariasseteista on yli puolet valuuttasuojattu, mutta varmaan 1,25 tasoilla jää jo nekin. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 22.8.2020 04.55

konnak kirjoitti:

Moi, saattaa mennä hieman off topic, mut ajattelin että tästä ketjusta olisi hyvä kysyä ja joku osaisi hyvin hyvällä todennäkösyydellä vastatakin. Kiinnotus treidaamiseen olisi kova osakkeilla/kryptoilla.

Periaattees tännehän voisi perustaa aloittelioille oman treidifoorumin mihin voisi ihan kuvia laittaa eri spoteista taustatiedoin ja porukalla miettiä että oliko  päätös hyvä/huono.

Onkohan tälläistä foorumia jo jossain olemassa engl. foorumit mukaan lukien?

Elitetrader oli sellainen, jota joskus selailin, mutta suurin osa sisällöstä aika heikkoa. Sijoitustiedossa on yksi treidiketju. Mielelläni sinnekin osallistuisin, mutta aika vähän ollut juttuja.

randomfullet kirjoitti:

Kiitoksia hienosta blogista.

Teknoyhtiöiden arvostuksen osalta tosiaan riski-tuottosuhde alkaa omaankin silmään näyttämään jo haastavalta. Silti ulkonakaan ei voi kokonaan tästä pelistä olla. 

Onko sinulla Mikko arviota tai aavistusta mihin asti dollari luisuu lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä? Tästä ei ole paljoa keskustelua näkynyt. Mietin noita Berkshire-omistuksiakin, mitä on tullut peesailtua. Valuuttamuutokset "syö tuottoa", jos niin voi ajatella. Mentäisiinkö jopa 0,75 euroon saakka? Ostin kulta-etf:t tämän vuoksi euroissa itse. 

Kiitos! En tiedä, mihin dollari menee. Jätin aiemmin kaikki dollariostokset velalle, jolloin heikentyminen ei haittaa. Nyt olen alkanut muuttaa euroja dollareiksi jossain määrin, jos teen uusia dollariasset ostoja. Eli enää ei niin selkeää näkemystä, että dollarin pitäisi heiketä. 

Vaikka ostat kultasi euroissa, kärsit silti dollarin heikkenemisestä, koska kullan hinnoitteluvaluutta on dollari. Kullan eurokurssi ottaa eur/usd heilunnan päivittäin mukaan. Esim meillä on Xetra Gold ETF, jonka performanssi on hävinnyt kullan prosentuaaliselle (dollari-) tuotolle viime aikoina. Toisaalta kullan hinnalle heikko dollari on positiivinen, niin euro-ostajalla osalle positiosta on luontainen "hedge". 
 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 19.8.2020 02.41

Trolli kirjoitti:

 

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Eli unohtaisi uhat ja arvostukset, ja pelaisi peliä. Paljon asioita, missä imo ei paljon järkeä, mutta tuskin järkevää lyödä vetoa, että asiat järkevöityy ihan heti.

 

Eli nousuun mukaan vaan. Kun järjellä ajattelevat sijoittajatkin järkeilee, ettei enää kannata fundamenttipohjalta ajatella, vaan järkevintä on unohtaa riskit ja uhat ja pelata tyhmän sijoittajan mukaan, on se selkeä osotus, että markkina on täysin irtaantunut todellisuudesta.

Tähän tilanteeseen on päästy keskuspankkien järjettömällä elvytyksellä. FIAT-raha on nykyän kuplahinnoiteltua. Sitä painetaan nykyään ihan surutta, mutta inflaatiota ei synny rakenteellisista seikoista johtuen. Koska julkinen velkaantuneisuus on synnyttänyt tilanteen, jossa veroja pidettävä korkeena ja toisaalta julkisen puolen palkankorotukset ovat mahdottomia, niin eihän se inflaatio millään pääse tavalliseen kulutukseen. Jossain vaiheessa se pato kuitenkin aukee ja rahan arvo lähtee romahtamaan ja romahduttaa reaalitalouden mukanaan.

Niin tai sitten markkina on saanut kiinni, mistä todellisuudessa on kysymys. Todellisuus on sellainen, jossa assetteja pitää rohkeassa etukenossa omistaa, jos haluaa jotain tuottoa. Tässä on se ongelma toki, että jos inflaatio nousee, niin toki jossain vaiheessa nämä omaisuuserät ovat kovassa paineessa. Mutta siinäkin tapauksessa alkuun reaalikorkojen annetaan pysyä tukevasti miinuksella ja odotetaan, jääkö inflaation nousu vain hetkelliseksi. Siinäkin mielessä on vaikea kuvitella, että lyhyet korot juuri nousisivat 2-3 vuoteen. Siinä mielessä omaisuuserien nostaminen uusille tasoille on rationaalista, jos kaikki menee ok noin muuten. Sen sijaan se on perin ikävää niille, jotka haluaisivat hyviä tuottoja pitkällä aikavälillä. Mutta markkinoiden tarkoitus ei ole täyttää juuri minun toiveita. Kun pitkällä aikavälillä 60/40(osakkeet/bondit) salkku on tuottanut 6-8%(luokkaa 4-6% reaalisesti), jatkossa tämä on ennemminkin 2-4% (0-3% reaalisesti). Mielestäni keskuspankkien toimet ovat nyt perusteltuja, mutta olisi ollut järkevää nousukaudella jättää vähän enemmän elvytysvaraa, jottei tilanteen tarvitsisi nyt olla niin äärimmäinen. Maailmassa tuntuu tämän lisäksi olevan liikaa säästöjä suhteessa sijoituskohteisiin. Tässä taas varallisuuserojen kasvu ja globalisaatio ovat tärkeässä roolissa. On ehkä hyvä unohtaa vanhat peukalosäännöt arvostuksista, jos ei halua olla liian käteisenä.

Tämä vuosi on jossain määrin ollut kivuliain vuosista sijoitusmielessä. Vaikka rahallisesti tuotot ovat tässä vaiheessa korkeammat kuin minään edellisenä vuotena (toki meitä on nyt kaksi yrityksessä), niin missatut mahdollisuudet syövät aika paljon. Toisaalta taas ne, jotka "tiesivät", että osakkeet ostetaan tappiin näin nopeasti, ovat hekin mielestäni turhan itsevarmoja. Siihen kun lisää monien asioiden epärationalisuuden (enkä tarkoita osakkeiden nousua vaan hölmöä hinnoittelua), niin joskus on raskasta katsoa näyttöjä täyttä päivää. Ajattelin ensi viikolla pitää vielä vähän lomaa, jos saisi vähän tuoretta perspektiiviä ja uutta innostusta markkinoihin. Koitan nyt tällä viikolla ensin saada kirjoitettua jutun kasvuyhtiöihin sijoittamisesta.

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000 olemme perinteisessä nousumarkkinan huumavaiheessa. Kaikki merkit ovat ilmassa. Rohkeille ja kokemattomille tämä on helpoin vaihe tehtä rahaa, varovaisille taas vaikea pysyä tahdissa. Luulen, että pyrin hyödyntämään hulluttelua kyllä swingeillä, mutta pitkät sijoitukset voivat olla jo liikaa, koska on vaikea olla hätiköimättä niitä pois ensimmäiseen nytkähdykseen alas, jos ei usko juttuun pitkällä aikavälillä.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 13.8.2020 04.38

Täällä on ollut hiljaista. Itsellä tuloskausi ja lomaa takana. Salkut ja treidit ovat menneet yllättävän hyvin. 1,5kk:ssa on tullut selkeästi yli 10% tuottoja.  Silti tuntuu, että tilaisuuksia olisi parempaankin tulokseen. Jotain huomioita:

- Pörssissä näkyy päivittäin kaikkea hassunhauskaa järjettömyyttä. Sellaisia pieniä asioita, millä nyt ei suuressa kuvassa ole merkitystä. Mutta että ollaan taas aikakaudessa, jossa osakkeista on tullut vedonlyöntiä. Pieni tilaus, epäoleellinen lääkekehitystiedote tai osakesplitti saa aikaan suhteettomia reaktioita. Pitäisi onnistua vähän muuttaa aivojen asetuksia, että ottaa huomioon markkinoiden muuttuneen luonteen.

- Markkinoilla narratiivi "Korot ovat ikuisesti alhaisia ja elvytys estää taantumat" tuntuu voittavan. Jos tuo olisi totta niin toki osakkeista voisi maksaa enemmänkin. Narratiiveilla on vain tapana mennä osakekurssien perässä.

- Puhumme yllättävän vähän siitä, kuinka ihmeessä alamme vähentää alijäämiä - puhumattakaan maksamaan velkoja takaisin. Tämä johtunee siitä, ettei varsinkaan jälkimmäiseen enää pystytä. Tämä ratkaistaan jatkuvalla keskuspankkielvytyksellä, mitä ihmiset eivät oikein ymmärrä. Samoin puhumme hyvin vähän siitä, että olemme liukumassa taloudelliseen liittovaltioon Euroopassa. On jännää, että yhteiskunnassa keskustellaan enemmän jostain parin miljoonan maskihankinnasta kuin oikeasti oleellisista asioista.

- Optimismia on ilmassa melko paljon. Ei ehkä niinkään sijoittajien puheissa, mutta kun katsoo mitä markkinoilla tapahtuu. Olemme kuitenkin aika normaalissa osakepainossa (>30%). Pelkään suunnilleen yhtä paljon melt-uppia kuin korjausta, joten en näe oikein syytä olla osakkeista kovin negatiivinen. Ei kannata sotkea liikaa ajatuksia siitä, mikä olisi omasta mielestä järkevää, ja mitä luultavasti oikeasti tapahtuu.

En ole superinnoissani tästä ympäristöstä, vaikka varmaan omanlaisia tilaisuuksia tarjoaakin. Olen kerännyt shorttisalkkuun osakkeita jotka ovat joko huuhaa tai hyvin kallis kategoriaa (Kodakit, Nikolat yms). Kun tätä menoa katsoo, niin tuntuu, että on liian aikaisessa. Longin puolelta löytyy kyllä sekä pitkiä että lyhyempiaikaisia ideoita, mutta kaikki on aika suhteellista. Enemmän mietin, että mikä nyt pärjäisi seuraavan kuukauden aikana, koska varsinaisia absoluuttisesti hyvän hintaisia osakkeita on vaikea löytää.

Jotenkin tuntuu, että parhaiten pärjäisi kun ottaisi Matrixin sinisen pillerin eikä punaista. Eli unohtaisi uhat ja arvostukset, ja pelaisi peliä. Paljon asioita, missä imo ei paljon järkeä, mutta tuskin järkevää lyödä vetoa, että asiat järkevöityy ihan heti.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 9.7.2020 09.30

Artsipappa kirjoitti:

Mutta siis, mietitkö näitä vain pörssin näkökulmasta? Jotenkin tulee mieleen että jos nyt järkyttävä aurinkomyrsky tuhoaa maailman sähköverkot niin pörssi on murheista pienin. Siinähän hajoaa koko yhteiskunta aika nopeasti. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen että miten helkkarissa saadaan ruokaa ihmisille. Eiköhän logistiset ketjut katkea nopeasti ja sittarista ei saakkaan enää jauhelihaa.

No mietin asioita, joihin voin vaikuttaa. En voi vaikuttaa maanjäristyksiin, mutta voin vaikuttaa asunko maanjäristysalueella tai onko salkussani vakuutusta maanjäristyksen varalle. Ja mietin, että mökillä on hyvä olla aurinkopaaneli sähkökatkoksia varten. Käsittelen tässä blogissa kuitenkin pääasiassa sijoitusasioita. Aurinkomyrsky tuskin tuhoaa koko maailman sähköverkkoja, eikä ainakaan pysyvästi. Pörssit ovat selvinneet hyvin maailmansodista, toiset paremmin, toiset todella heikosti. Ellei nyt aivan tajuton asteroidi iske, niin selviää melkein kaikesta muustakin.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 9.7.2020 08.18

Luin aamulla the Economistin juttua "What's the worst that could happen?" Olen ollut edes jossain määrin luottavainen valtioiden ja ihmisten riskinhallintaprosesseihin. Ajatellut, että vaikka poliitikot ei asioita ymmärrä, niin jossain piilossa on joku koneisto, jossa kyllä ymmärretään todennäköisyyksiä ja riskejä. Ja sitten päättäjät uskoisivat näitä tahoja.

En ole enää niin kovin luottavainen. Luin aiemmin MIchael Lewisin kirjan "The Fifth Risk", jossa kuvataan Trumpin hallinnon täyttä kiinnostumattomuutta virkamieskoneiston pyörittämiseen. Ei ymmärretty esimerkiksi, että Department of Energyn alla on esim semmoinen jaosto kuin National Nuclear Security Administration, joka vastaa ydinaseiden turvallisuudesta. Viraston lopettamista aiemmin ehdottanut Rick Perry valittiin sen johtoon. Kirja on täynnä esimerkkejä, että päteviä ihmisiä koneistosta löytyy, mutta koneisto ei välttämättä toimi, kun resursseja viedään ja päätöksissä ei kuulla asiantuntijoita.

Yhdysvaltojen pitäisi olla johtava maa koko maailman riskienhallinnassa. Euroopassa kukaan ei oikein ota vastuuta muusta kuin oman maan asioista. Kiinalle tulee suuri rooli myös, koska heillä on tietotaitoa ja resursseja miettiä isompia riskejä. Mutta kyllähän pandemian peittely alussa paljasti jotain ongelmia Kiinaan luottamisessa näissä asioissa.

Pandemiaan reagoimisesta voidaan olla montaa mieltä. Kuitenkin se mielipide, että homma on ollut koko ajan hanskassa, on jokata pauksessa väärä. Aika pihalla ollaan oltu monin paikoin. Ei olla valmistauduttu, mitään ei saada aikaan nopeasti ja senkin jälkeen kun tietoa on tarjolla, jätetään faktoja huomioimatta. Ympäri maailman. Tämä pandemia tappaa enimmäkseen vanhuksia, mutta se näyttää ettei mihinkään vakavampaan olla valmiita.

Itseäni jo pörssien kannalta on kiinnostanut eniten aurinkomyrsky. Olen yrittänyt vähän selvittää, kuinka tuhoisa vaikutus Carringtonin tapauksen kaltaisella aurinkomyrskyllä olisi. Lopulta lopputulos on aina, että se voi olla melko lievä tai hyvin vakava. Pörssien kannalta käytännössä non-event tai yli -50%.

Meillä ei ole ollut mitään vastaavaa sitten hehkulampun keksimisen jälkeen. Kuitenkin näitä isompia tapahtuu 100-200 vuoden välein. Jos meillä on sähköverkkoa suojattu, hälytysjärjestelmä toimii ja siihen reagoidaan ja meillä on muuntajia(en lukenut fysiikkaa, joten en ymmärrä sähköstä paljon mitään) varastossa korvaamaan rikkinäisiä, tämä voisi olla muutamien viikkojen tai kuukausien ongelma siellä täällä, ei maailmanlaajuinen kriisi. Ikävä juttu, mutta talouden kannalta hyvin ohimenevä.

En vain ole niin varma, että tämä on riittävän hyvin hallussa. Olen lukenut ristiriitaisia artikkeleita asiasta. Periaatteessa kaikki sähköyhtiöt tietävät riskit, ja päättäjätkin ovat ohimennen kuulleet asiasta. Mutta julistaako Bolsanarot ja Trumpit, että sähköverkkoja ei saa sammuttaa (tämä kysymys olisi kuulostanut absurdilta vielä viisi vuotta sitten)? Artikkelit ovat ristiriitaisia kuinka pitkä aika varoituksesta on osumaan. Ilmeisesti ennakkomerkkejä voidaan saada esim vuorokautta ennen, mutta tarkat tiedot saadaan vasta 15-60 minuuttia ennen osumaa(?).

Ilmeisesti on jotain jättimuuntajia, joita ei niin vaan korvatakaan uusilla. Jos niitä paukkuu, niin paikalliset sähkökatkot voivat kestää pitkäänkin. Satelliittien ja esimerkiksi paikannuksen riskejä ei ihan tarkasti tiedetä. Satelliitteja voidaan sammuttaa, mutta ollaanko sittenkään valmiita juuri silloin? Aika moni asia menee sekaisin ilman satelliitteja. Maailma voisi panostaa vaikka muutaman kymmenen miljardia euroa ennakolta. Tällä investoinnilla olisi varmasti hyvä odotusarvo ja se olisi eräänlainen vakuutus. Mutta miten myydä numeroita ymmärtämättömille kuluerä, jota tarvitaan alle 1% todennäköisyydellä ensi vuotta.

Tuntien lukemisen jälkeen ei ole paljon fiksumpi olo. Kun volatiliteetti taas ennen pitkää laskee, kannattaako maksaa esim 0,5% vuodessa häntäriskien suojauksesta. Vaikka aurinkomyrskyn riski on pieni ja vaikutus epävarma, onhan niitä muitakin. Listaan seuraavaan jotain riskejä itselleni muistiin, toiset relevantimpia kuin toiset.

1. Aurinkomyrsky. Seuraavan kymmenen vuoden sisällä on asiantuntijoiden arvion mukaan suuruusluokkaa 5% mahdollisuus, että maahan iskisi 1859 vuoden kaltainen aurinkomyrsky. Tästähän kirjoitellaan aktiivisemmin parin vuoden välein. Nyt on se aika taas, ei ehkä vähiten sen takia, että pandemian aikaan aletaan miettimään muitakin riskejä.

2. Pandemia. Se voi aina olla pahempi kuin Covid-19. Mietitäänpä vaikka Covid-19 kaltaista virusta, mutta se onkin hieman HIV:n kaltainen, eli alkuun saat flunssan kaltaisia oireita ja levität sitä, mutta vasta vuosien päästä immuunijärjestelmä hyökkää kehoasi vastaan. Tämä voi olla mahdotonta tai lähes mahdotonta käytännössä(ei kompetenssi riitä arvioimaan), mutta kun hyvin epätodennäköisiä skenaarioita on riittävän paljon, todennäköisyys isommalle ongelmalle voi olla jo oleellinen.

3. Valtava tulivuoren purkaukset ja maanjäristykset. Näitäkin on säännöllisin väliajoin. Ring of Fire on etenkin Aasian puolella hyvin tiheästi asuttujen kolkkien lähellä ja Yhdysvaltojen länsirannikkokin on suhteellisen tärkeä maailmantaloudelle. Tulivuorenpurkauksella voisi olla globaalimpiakin vaikutuksia, jos se olisi esimerkiksi 1257 Samalasin kaltainen, joka muuttaa koko maailman ilmastoa. Samaan riskiluokkaan menee varmasti tsunamit, jotka ovat seurauksia näistä. Pörssiin vaikutus olisi jossain määrin kuitenkin rajallinen. Toki osakemarkkinat voivat korjata 20-30% hyvin pienistäkin syistä, jos olosuhteet ovat muuten otolliset.

4. Ilmastonmuutoksen karkaaminen odottamattomasti käsistä. Käsittääkseni hyvin epätodennäköistä ja silti tapahtuisi hieman pidemmän ajan kuluessa, poisluettuna jotain paikallisia ilmiöitä. Vaikea nähdä välittömiä vaikutuksia talouteen. Biodiversiteetin äkkinäinen heikkeneminen yms toki hyvin ikäviä asioita, joilla myös olisi taloudellisia vaikutuksia.

5. Kyberhyökkäys. En osaa arvioida, miten Kiina tai Venäjä pystyisi heilauttamaan internettiä, jos laittaisivat kaikki resurssit kiinni. Vaikea nähdä, miksi näin tekisivät, koska haitat olisivat suurempia kuin hyödyt. Ei aavistustakaan, voisiko Iran löytää jonkun heikon kohdan, jolla saisi pitempiaikaista vahinkoa.

6. Bioteknologinen vahinko tai ase. Menee entistä vaikeammaksi ja luultavasti vähän pitemmälle tulevaisuuteen. Taudit ruokalakkeissa, johonkin populaation kohdistetut taudit, geenimuuntelu gone bad yms.

7. Ydinsota tai likainen ydinpommi. Jos jossain luotan etenkin Yhdysvaltojen olevan pallon päällä, niin se on tämä. Suojaa Eurooppaakin jossain määrin, kun tiedustelu on kunnossa. Järjellä ydinsotaa Pakistanin ja Intian välillä esimerkiksi on vaikea nähdä, mutta kun tietää että se oli lähellä pari kertaa Neuvostoliiton ja USA:n välillä, on todennäköisyys vahingoille enemmän kuin nolla.

8. AI:n käyttö aseena tai general AI:n kehittyminen eksponentiaalisesti. Nick Bostromin kirja kuvaa mielenkiintoisesti ongelmia. Moni asiantuntija on kumonnut ne mahdottomina. Tämä ei kuitenkaan ole ehkä seuraavan 10 vuoden murhe isossa mittakaavassa, oli mahdollista tai ei.

Menee jo liikaa foliohattuosastolle, jos listaa jatkaisi.

Arvostaisin, jos näistä ei aleta kauheasti täällä mutuilemaan. Kunhan listasin jotain häntäriskejä, jotta niitä voi myöhemmin miettiä tarkemmin. Jos etenkin sähkömyrskyyn ja sen vaikutuksiin on syvempää tietoa, niin niistä olisi kiva kuulla. Luultavasti menee taas 5-20 vuotta, ettei mitään todella ikävää tapahdu. Silti häntäriskin suojaaminen on jotain, mitä itse mietin usein. Noin yleisesti on hyvä taas todeta, että optimisti voittaa markkinoilla. Jos liikaa miettii, mikä voi mennä pieleen, niin jää paljon mahdollisuuksia hyödyntämättä.

Näytä koko viesti
Finnair - 7.7.2020 08.30

Osakekaupat selvitetään t+2. Eli tänään myydyt lähtevät tililtä vasta torstaina (vaikkei se retail välittäjillä siltä näytä)

Tänään jos myi, niin toimitus voidaan ottaa uusista osakkeista, jotka vaihtuvat torstaina vanhoiksi tai silloin puhutaan enää vain Finnairista.

Todella valitettavasti Nordnet ei anna tehdä samaa, mitä kaikki isot pojat saa tehdä. Tänään olisi helposti ollut kymppitonneja ilmaista rahaa jaossa. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.7.2020 09.32

Kiitos Pörssimörssäri kommenteista. Mä jopa toivoin, että tämä Teerenpeli olisi enemmän keskustelua kuin mun pitkiä puheenparsia. Ei mulla loman jälkeen ja vähän ihmeissään markkinoista ollut sellaista fiilistä, että olis jotain tosi tärkeetä näkemystä paljon mistään.

Kiitos Tuohinen tarkennuksesta! Itsellä mielessä tosiaan oli jokin suunnan muutos tässä asiassa, jolla voisi olla vaikutusta positiivisesti kurssiin. Edes määrän tuplaaminen varmasti nähtäisiin positiivisena. Nythän Berkshire käytti jo vähän käteistäkin. MIelestäni Dominionin kaasubisnes vaikuttaa ihan järkevältä vedolta.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 7.7.2020 09.22

Mikko Mäkinen kirjoitti:

 

Pluribus kirjoitti:

90 650 toimitusta Q2. Onnittelut kaikille Tesla longeille. Mahtava päivä jälleen kerran. Printtasin juuri tämän ketjun paperiseksi, jotta Q2 earnings call partyssa on yksi ohjelmanumero enemmän. Saako mistään Suomessa klovneja tilattua kotiin vetämään jonglööriohjelmanumeroa samalla? 

 

Mä shorttasin jo. Ottakaa sekin teidän juhliin. Nyt kurssi 1218. Nyt kun mentiin yli kaikkien odotusten ja S&P500 inclusion häämöttää, niin olisko jo 1300 usd tänään. No katsotaan. Itse toivoisin pientä sell-the-news efektiä. Mutta se taitaa olla niitä menneiden vuosikymmenten juttuja. Voin olla vain masokisti. No panokset on ihan mikkihiiriluokkaa verrattuna toisiin.

Osake on vahva kuin härkä. Aika käsittämätöntä repimistä 250 miljardin dollarin firmalle. Vaikka otin puolet kiinni kun mentiin alle 1200, niin se toinen puolikas kyllä juoksi kyllä päin naamaa. Tosin puolikkaalla mikkihiiripositiolla sekin on vain tuhansissa euroissa. Mutta mun Tesla treidaaminen on nyt miinuksella viimeisiltä vuosilta. Voisi jopa ajatella, että pieni short bias on ollut osallisena tässä. blush

On vaikuttavaa, kuinka hyvin autot liikkuivat ensimmäisellä neljänneksellä. Teslan sijoituscase on vuodessa parantunut aimo annoksen. Toisaalta momentum osakkeissa on nyt aika hapokasta menoa kautta linjan. Se yleensä jatkuu pitempään kuin luulisi, mutta melkein yhtä varmasti myös jyrkkiä korjauksia näissä nimissä nähdään.

Mutta harvoin on syytä suuttua yhtiölle tai osakkeelle, tai siinä vastapuolena olevalla sijoittajalle. Tämä vain tuli mieleen kun selailee välillä tätä ketjua. Jos sulla on hyvä ja oikea näkemys osakkeesta, niin kyllä se ennen pitkää näkyy markkinoilla. Mitä enemmän vastapuoli on väärässä, sen parempi (kummalla kannalla nyt onkaan). Oma kanta tässä vaiheessa on, että katson vähän sivusta koko jenkkien Nasdaq-rallia. Turhan hapokasta longata, eikä aivovaurion arvoista shortata oleellisilla panoksilla, kun mitään katalystiä ei alaskaanpäin tule mieleen.

Näytä koko viesti