Olet täällä

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 14.2.2023 02.21

Shake11 kirjoitti:

Moi! Kiitos taas mielenkiintoisesta sisällöstä. 

Miten ihmeessä tuo B treidaa jatkuvasti reilusti kalliimpana? Oma maalaisjärki sanoisi, että likvidimmän ja äänivaltaisemman A:n pitäisi olla pienellä preemiolla...

Oletko havainnut osingon irtoamisen lähestymisellä olevan arbia pienentävää tekijää? SHB:ssä reilun kuukauden päästä 8% divi irtoaa ja oma fiilis, että aika huoletta voi ajella isolla possalla irtoamista kohden. Jos spreadi kaventuu, irroittaa possasta ja jos ei niin sitten irtoamiseen sisään.

 

Ehkä se on se kuuluisa epälikviditeettipreemio. En osaa sanoa osingosta. Vaikea päästä laskinta käyttämättömien ihmisten pään sisään. Ehkä ne odottaa osinkoa. No ero kutistui jo 5% pohjilta, joten tänään teurastin possun. Eihän siinä vieläkään järkeä ole, mutta monessa asiassa ei ole.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 8.2.2023 05.56

Vaikka Suomessa sanonta "Kell onni on, se onnnen kätkeköön" on ihan hyvä, joskus pitää vähän omakehua. Ollut sijoittaminen takkuista ja treidaaminenkin jäänyt vähän perussuorittamiseen (tämä ei vielä omakehua). Kyllähän tuolla tuottoa tekee, mutta riskiä karttavalle isommat tilit jää usein vain uskallusta vaille. Alkuvuodesta otin vähän enemmän fokusta treidaamiseen ja homma on mennyt aika hyvin. Olen jopa ajatellut että jäisin varsinaisesta treidailusta eläkkeelle ei niin pitkän ajan päästä. Se ajatus motivoi tsemppaamaan ainakin seuraavan vuoden.

Ei tänäänkään 100 teur tilit mennyt puhki (vaikka vähän kylmemmällä Rockwoolin ostamisella sekin olisi onnistunut, mutta 90 teur on paras päivätreidituotto vuosiin). Mutta hyvä esimerkki taas, että etu on usein siellä mikä on vähän epämukavaa. Meinaan Rockwool on siitä harvinainen firma, ettei kukaan ikinä tiedä mihin aikaan tulos tulee. Se on ihan randomia, joskin harvoin se 15 jälkeen enää tullut. Mutta tuollainen epämukavuus saa aikaan sen, että on mahdollisuus olla muita nopeampi, jos jaksaa vähän kytätä ja on odotuksista selvillä. Tällä kertaa Rockwoolin ohjeistus (johon pitää osata vähän kelata tekstiä) jäi aika pahasti odotetusta. Vaikka ovatkin usein konservatiivisia ohjeistajia, niin tämä jäi niin paljon, ettei sitä oikein konservatiivisuuden piikkiin voi laittaa. Paljonhan tuossa jäi rahaa pöydälle, mutta se kuuluu luonteeseen.

Sinänsä toi SHB riskiarbikin mielenkiintoinen. 20% kalliimpi jo B, ATH, mitä vaikea perustella. Harmi vain, että B:tä on varsin vaikea saada lainaan. Nämä on usein pienen riskin(eli ison panoksen) hyviä paikkoja, vaikka vain 3-5% välistä hakisikin (tai 5-10% jos jaksaa katsoa kuukautta-kahta pitemmälle - usein kuitenkin samaan voi päästä myös parilla-kolmella pienemmällä keikautuksella)

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 27.1.2023 03.03

Fiilismies kirjoitti:

Haluaisitko valottaa logiikkaa SEK longin taustalla, entä onko sulla näkemyksiä dollarista tai eurosta?

Olin dollaria shorttina pariteetin alta ja nyt enää vaan hedgaten usd possia. Suhde tuntuu tasapainoisemmalta nyt 14% muutoksen jälkeen, mutta vaikea nähdä euroa vieläkään kalliina suhteessa dollariin. 

Mulla on enemmän ajatuksena mikä valuutta on kallis ja mikä halpa suhteessa fundamentteihin. Lyhyellä aikavälillä korkoeroilla ja finanssivirroilla voi olla enemmän vaikutusta. Mutta yleisesti ottaen haluan pitää rahojani valuutoissa, joita pidän aliarvostettuina. 

Nyt SEK on aliarvostettu jopa niin paljon, että se sapettaa ruotsalaisia. Nostaa inflaatiota ja tekee ulkomaiset palvelut ja tuotteet kalliiksi . Toki hyvä vientialoille lyhyellä aikavälilä. Jossain vaiheessa keskuspankkikin varmaan kiusaantuu heikosta valuutasta. Itse otan valuuttoihin lähinnä kantaa, kun kuminauha tuntuu todella venyneeltä jompaan kumpaan suuntaan. Esim EURUSD 0,95 oli aika venytetty ja kaikki tuntuivat olevan longina dollariin. 11,30 EURSEK tuntuu sekin jo aika venytetyltä. 

 

 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 12.1.2023 11.58

Olen ollut vähän ihmeissäni, kun pörssit vain tikkaavat ylöspäin harvase päivä. Tuntuu erikoiselta, että pörssit Euroopassa ovat jo lähellä ennen sotaa tasoja. Ehkä monella on mielessä koronan vauhtipomppu. Nyt inflaatio ja korkotilanne kuitenkin aiheuttaa sen, että flowt ovat toiseen suuntaan. Eli likviditeettiä imetään markkinoilta ja kansalaisille ei tungeta rahaa pankkitileille. Sinänsä arvostustasot eivät ole niin korkeat (onko koskaan?), että ne estäisivät reiluakaan nousua. Mutta tuo pääomavirtojen puute on ehkä se, miksi uskon että jatkossakin mieluummin sahataan edestakaisin kuin painetaan yksipuolisesti koiliseen. 

Putin voi vetää ässän hihasta, inflaatioon voi tulla vielä uusi uhka(vaikka uusi öljyn rykiminen). Kiina voi käyttää Venäjän jännitteisen tilanteen Taiwanin kuumottamiseen. Taantuman tulo ja syvyys on aika arvoitus. Tässä tilanteessa ostaisi mielellään osakkeita, jos ne olisi vielä 20% halvempia niinkuin 3kk sitten, mutta nyt markkinat tuntuvat täyteen hinnoitelluilta (näillä tiedoilla), joten riskin ottaminen ei tunnu oikealta liikkeeltä. 

Viime vuonna varsinkin omat tuotot tulivat treidauksesta, osakevalinnat olivat miinusmerkkiset. Selkeitä pommejakin mahtui mukaan. Kerrankin voi kiittää ettei salkku ole kovin keskitetty. Vähän liian ajoissa sitä on ollut kaikessa ja luovuttanut turhan aikaseen. Vähän siis varovaisin askelin vielä ollaan uuteen vuoteen. 

Jotain sitä salkuista löytyy. Öljy long, SEK-valuutta long, ja osakkeet hedgattu viime päivinä indeksillä, mutta toki yksittäisi osakkeita sitten löytyy. Kai tässä mieli pitää pitää avoimena, että taas on liian ajoissa myynyt ihan niinkuin koronakesänäkin. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 3.1.2023 04.01

Aki Pyysing kirjoitti:

 

En ole tullut mihinkään lopputulokseen sen suhteen, ovatko yksinkertaisempia ne, jotka liian ohuilla perusteilla luulevat biittaavansa indeksin. Vai ne, jotka väittävät, ettei se ole mahdollista.

Tarkemmin pohdittuani ehkä kuitenkin jälkimmäiset🤔. Vaikka siis edelliset tekevät enemmän vahinkoa itselleen. Mutta ilman yritystä ja erehdystä olisi jäänyt ihmiseltä kivikirves, konekivääri ja atomipommi kehittämättä.

Näinhän se on. Useinhan ammattilaiseksikin päädytään vasta kun alun yli-itsevarmuus on jo kerran lässähtänyt tonttiin. Omalla rahalla siis - muiden rahoillahan on helppo olla ammattilainen.  Viime vuosina aika moni on saanut koronadipistä nousun ja nyt myöhemmin laskun oikein. Se on kaksi päätöstä. Siitä on aika pitkä matka kestävään etuun markkinalla. 

Tässä tulee kuukausi täyteen lomaa pörssistä. Karibian risteilyä, Floridaa, joulua ja hiihtokeskusta. Toivottavasti tänä vuonna olisi parempi osumatarkkuus kuin viime vuonna. Kuhan nyt ei hillitöntä rallia heti alkuun tulisi, kun on päällä vielä kevennetyt lomapositiot.

 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 20.10.2022 05.48

invst kirjoitti:

Hei Mikko! Aina ilo lukea kirjoituksiasi oli ne missä tahasa - Hesarissa, täällä, Twitterissä. Pidän peukkuja sen puolesta, että kirjoitusmotivaatio säilyy korkealla meidän muiden iloksi! Aina oppii jotain, tai saa ainakin mielenkiintoista ajateltavaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla oletteko pitäneet kiinni Alibabasta. Sentimentti on mennyt vielä hirveämpään suuntaan, riskejä riittää joka sormelle poliittisesta taloudelliseen...

Kiitos palautteesta! Te kaivatte kyllä salkun makoisimmat kamat esiin! 

Alibaba puolitettiin jossain reilusti sadan päällä. Perusteluina oli, että vastaavat yhtiöt ovat tulleet helisemällä alas muuallakin, ja Kiina on paska valtio. Arvoa yhtiössä on, mutta ehkä vain normaaliin salkkupainoon, ei mihinkään reiluun sijoitukseen. Alkaa olla houkuttelevia kohteita vähän joka puolella. Nyt Kiinasta enää Alibaba ja pari teleoperaattoria. Teleoperaattorit ovat olleet vahvoja suhteessa markkinaan. Alibabastakaan ei niin paljon turskaa kun olisi voinut kuvitella. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 12.10.2022 12.08

Cassim kirjoitti:

Näkisitkö että smartwires on täysin toivoton ts. "kannatti" closata positio näilläkin hinnoilla ts. mitään optimismia ei olisi ollut holdata? 

Näissä on ongelma, että kun usko menee, niin osakkeita joudutaan painamaan ihan kunnolla. Ilmeisesti tuote ei ollut ihan niin ongelmaton kuin sijoittajille kerrottiin ja verkkoyhtiöt tekevät uudistuksia tunnetun hitaasti. Uskon pienellä todennäköisyydellä, että SW voi edelleen olla joskus miljardifirma, mutta paljonko se auttaa, jos osakemäärä moninkymmenkertaistuu? Yrityksen kulurakenne oli all-in menestykseen. Kun sitä ei tule, ei pienillä muutoksilla tehdä ihmeitä. Markkina-arvonhan on nyt ihan vitsi, joten kait siinä ihan hyvä optio on jollekin. Mä mielummin pidän hautajaiset ja siirryn seuraaviin epäonnistumisiin. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 12.10.2022 11.09

Taisin sitä kuvata reilu vuosi sitten venture capital -henkiseksi sijoitukseksi, ja lopputuloskin oli sitä samaa. Eli suurin osa menee pieleen, mutta riittäis jos muutama osuu erittäin hyvin. Eli tais 130 teur yht tulla miinusta. Mutta positio oli onneksi maltillisen kokoinen. 

https://twitter.com/mikko_m_makinen/status/1579745262217879552?s=46&t=HAzm-ZMA48H2Ck2x1440lA

 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 22.9.2022 05.44

Hassua sinänsä kuin mahdollisimman defensiivinen yhtiö, elintarvikekauppias Axfood laskee tänään 11% ilman ihmeempiä syitä. No onhan siinä reilun prosentin osinkokin mukana. Mutta "kaikki" ostaneet varmoja osakkeita taantuman varalta, ja sitten tajutaankin että hei katos, korotkin ovat nousseet ja ehkä vähän kaikkiin firmoihin iskee kalliimmat kustannukset sitten lopulta. Turvallinen on lopulta sitten turvallinen vain, jos hinta on kohdillaan. Vähän niinkuin ne pitkät valtion velkakirjat viime vuonna. Sijoitus ei voi olla turvallinen, jos käytännössä varmasti häviää ostovoimaansa. 

Alkaa olla muutenkin jo isolla pensselillä myymistä markkinoilla. Tästä vielä 10% alas, ja taantuma ja paljon ikävää on hinnoissa sisässä. Ja kyllä se taantuma sitten tiputtaa inflaation ja korotkin alas. 

Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet omille salkuille aika heikkoa. Tänään kuitenkin valopilkku, kun isoin longi Fortum nousee 8% ja isoin shortti Axfood laskee 10%. Reilulla 50% osakepainolla salkku laski puolitoista viikkoa putkeen kuin indeksi, niin tänään parilla prosentilla voittaminen tekee ihmeitä fiilikselle. Nyt on taas osakepainoa kasvatettu. Toiveissa pieni loppupaniikki vielä seuraavan parin kuukauden aikana. Hassu sinänsä, että on vähän rikki indeksin mukana möyrimisestä, kun kuitenkin aika hyvä vuosi ollut (indeksi taitaa olla kyllä Ruotsin, oma panos nordnetissa): 

 

Olen aloitellut pitempää kirjoitusta, mutta kaikenlaisia tulipaloja salkuissa ja muualla elämässä, niin ei ole edennyt. Toivottavasti olisi vähän rauhallisempia viikkoja seuraavat. 

Näytä koko viesti
Citycon - 18.9.2022 09.32

Osaako joku sanoa Cityconin lämmitysjärjestelyistä? Toki tulevan talven tai maksimissaan kahden talven kustannukset ovat aika kertaluonteisia pitkäaikaiselle sijoittajalle. Mutta silti kiinnostaisi tietää, että miten kauppakeskukset lämpeävät, varsinkin jos energian hinta vielä talvella pomppaa. Googlettamalla ainakin huomaa, että Lippulaivan lämmitystä markkinoidaan edistyksellisenä. Ja kerrotaan, että aktiivinen energiajohtaminen ja energiaseuranta tuottavat miljoonasäästöjä. Mutta samoin osavuosikatsauksissa on sillon tällöin viitattu sähkö- ja lämmityskuluihin, niin varmaan aika oleellinen vaikutus on, jos hinnat ovat kymmenkertaiset normaaliin nähden. Täällä kun Cityconia on monella isommalla painolla, niin ehkä joku on tehnyt jonkinlaisen lautasliinalaskelman.

Näytä koko viesti