Olet täällä

Mikko Mäkinen

Mikko Mäkinen

  • Liittynyt 1.2.2019
  • 18 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Basware - 20.3.2019 15.00

Trainee kirjoitti:

Miksi kaupankäynti keskeytettiin? 

Pörssissä on 14:30 joka päivä huutokauppa pienemmille firmoille. Jopa sellaisina päivinä, kun kustaan osakkeenomistajia silmään.

Nordea - 20.3.2019 7.25

Bearia sisään? Omalta kohdaltani ei kovin houkutteleva vaihtoehto. Tuo uutinen raportoitiin lopulta vähän pehmennettynä versiona myös kansainvälisessä mediassa. Osakekurssi lasketteli prosentin verran uutisen jälkeen. Mä suhtaudun aina negatiivisiin uutisiin tyyliin, että ammutaan ensin ja analysoidaan myöhemmin. Mutta kun lyöt vetoa 8,5% osinkoa maksavaa yhtiötä vastaan, olet melko varmasti yli 10% per annum takamatkalla siinä vedossa. Ja lyhyellä aikavälillä vähän niin ja näin, kannattaako monta tuntia vanhaa uutista enää lähteä myymään, ellei ole hyvin perillä odotuksista.

Treidaaminen ja aktiivinen kaupankäynti - 17.3.2019 14.35

Itseäni kiinnostaisi tietää, onko Suomessa vielä jotain tutkan alla lentäviä treidereitä? Uskoisin valtaosan kyllä tietäväni, mutta joka vuosi tapaa uusia treidereitäkin. Olisi kiinnostavaa kuulla ihmisten tarinoita omista treidauksista. Oli ne periodit sitten onnistuneita tai ei.

Omia kokemuksia avaamalla voi ymmärtää jotain uutta omasta toiminnastaa tai saada muilta kommentteja, joista voi olla apua. Itsehän olen aika avoimesti kertonut omista kuvioistani jo puolitoista vuotta. Mutta olisi muiltakin mielenkiintoista lukea seuraavista

  • Mitä tuotteita treidaa? (osakkeet, vedonlyöntipörssit, warrantit, johdannaiset yms)
  • Mikä on oma etu markkinoilla?
  • Pahimmat tappiot, voitot ja sotatarinat
  • Missä hommat menevät vikaan?
  • Mitä työkaluja, linkkejä yms käyttää?

Voi olla toki jotain harvoja tapauksia, jossa salaista reseptiä ei kannata kertoa. Mutta melkein aina asioiden avaamisesta kirjoittamalla on enemmän hyötyä kuin haittaa.

 

Treidaaminen ja aktiivinen kaupankäynti - 17.3.2019 14.26

TradeIsMyNature kirjoitti:

Olisin kiitollinen, jos saisin hiukan näkemystä seuraavaan tilanteeseen:

Olen nyt treidaillut Nordnetissä Nordnet Marketin Dax-turbowarreja. Tulokset on olleet ihan ok, joten tuntuu, että olen valinnut itselleni sopivan treidausmarkkinan. Tuolla kaupankäynti ei kuitenkaan vaikuta kovin turvalliselta riskienhallintamielessä. Sieltä katoilee välillä laidat eli ei saa aina otettua haluttua positiota, tai mikä vielä pahempaa, ei pääse siitä tarpeeksi nopeasti eroon. Noilla tuotteilla ei tietenkään ole mahdollista asettaa stoppeja, joten siihenkin olisi tarvetta. Lisäksi en ole vakuuttunut, että nämä "kuluttomat tuotteet" ovat oikeasti parhaan hintaisia (spread ja tasoihin vaikuttaminen).

Nyt olisi siis hakusessa ammattimainen setup Daxin (ja miksei muidenkin futuurien) treidaukseen. Eli mitä ohjelmistoa ja tarjoajaa suosittelisitte (mitä itse käytätte), jotta kokonaiskulut pysyisivät mahdollisimman pieninä suhteessa homman toimivuuteen, osto- ja myyntitoimeksiantojen asettaminen kävisi yhdellä klikkauksella, markkinaa voisi seurata usealla eri aikavälin kynttiläkaaviolla yleisimmillä teknisillä indikaattoreilla höystettyinä ja olisi mahdollista asettaa stop loss -tasot, yms. vastaavat.

Osaako joku kertoa, että mitä kulumielessä tarkoittaa, että jos NN:llä on tuotteessa tasot osto 1,51 ja myynti 1,52, ja nuo liikkuvat kymmenyksen, jos Dax liikkuu pisteen verran, että miten tilanne menisi jollain muulla tarjoajalla?

Kassa n. 100k.

Minulla ei ole hajuakaan, miten hinnanmuodostus warranteissa nykyään toimii. Pidin lukuisia koulutuksia asiasta kymmenen vuotta sitten, mutta vaikka tajusin, miten warrantit hinnoitellaan, en ikinä ymmärtänyt miksi. Tai ymmärsin, että asioista tehdään monimutkaisia ymmärtää, jotta voidaan kerätä mahdollisimman suuri kolehti.

Sinulla on sen verran kassaa, etten näe mitään syytä olla treidaamatta Mini Daxin tai Eurostoxx50 futuureilla. Markkinoiden voittaminen on riittävän vaikeaa ilman välistävetäjää tai ajoittaista kaupankäynnin mahdottomuutta.

Itselläni on kokemusta lähinnä Interactive Brokerssista. Ei halvin, mutta isous tuo luottamusta ja vakautta. Mandatum Life avaa lähiaikoina sulle mielenkiintoisen tuotteen "Mandatum Trader" ( https://www.mandatumtrader.fi/ ). Joiltakin olen kuullut, että Ninja Trader olisi hyvä ja edulllinen. Mutten tosiaan itse tiedä siitä mitään.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 17.3.2019 14.10

Ande1 kirjoitti:

Rovio longi (kunhan tämän päivän kynttilä sulkeutuisi "optimistisena"), Marimekon mahdollinen "double top" shortti ja Nesteen mahdollinen "double top" shortti ovat pari osaketta, joita odotan innolla Suomen markkinoilta. Roviosta tuntuu, että ei olla vähään aikoihin paljoa puhuttu.

Viimeisetkin Roviot tuli myytyä 5,50 kieppeillä. Yhtiöllä on positiivisia ajureita(elokuva, Hatch, tulos ihan hyvä valuaatioon nähden), joten olisi pitänyt pysyä mukana pitempään. Marimekkoa en saa lainaksi ja Nestettä en vielä uskalla shortata.

Trainee kirjoitti:

Hei Mikko,

Miten suhtaudut positioiden tappiolliseen sulkemiseen ja stop loss -tasojen asettamiseen? Esimerkiksi asetatko tietyllä logiikalla stop loss -tason tietyn kokoisessa positiossa vai miten määrität asian?

Kävin läpi tappiolliset (smiley) positiosi noista treidien raporttiscreenshoteistasi ja huomasin aika paljon variaatiota prosenteissa. Analyysini perusteella huomasin, että suljet tappiollisesti positiot näissä treideissa keskimäärin 0,625 % tappiolla. Olen itse pitänyt kokeiluissa rajana noin 1-1.5 % ja tässä on selkeä ero.

Toki variaatiota löytyy, suurimmillaan tappio oli yli 4 % ja tietynlaista päiväkohtaista variaatiota näytti myös olevan, miten paljon riskiä on otettu. Mediaani kuitenkin oli 0,347 %, eli näytät käyttävän hyvin aggressiivista otetta tappioiden kotiuttamiseen.

Ps. edellinen raporttiscreenshotti oli 17.10. Näitähän Trainee tarkastelee mielellään myös tulevaisuudessa jos vain suinkin mahdollista.

*Edit: Lisätäänpä samaan postaukseen vielä lisäkysymys; oletko huomannut ovat treidausmielessä asettamasi keskimäärin enemmän long- vai short-positioita?

Trainee

No nyt on tehty tarkkaa työtä. Kannattaa nyt huomioida, ettei yksittäisistä päivistä kannata ihan älyttömästi tehdä johtopäätöksiä. Toinen ongelma on, että näkee vain koko päivän kauppojen keskiarvot. Jos teen tuhannella osakkeella edestakaisin kymmenen kertaa, se on toki vähän eri asia kuin kymmenellä tuhannella kertakaupan.

Jos ei ole vielä vuosikausien kokemusta, niin stopareissa on hyvä olla joku kiinteä sääntö. Tai ainakin stopari on hyvä päättää jo entry-vaiheessa. Itse sävellän noita aika tapauskohtaisesti. Joissain tapauksissa voi olla aika varma, että muut huomaavat jotain myöhemmin, mitä itse olen keksinyt. En silloin haluaisi stopata itseäni pois. Suurimmassa osassa kaupoista ei tällaista tilannetta ole. On hyvä opetella tapa, että mieluummin stoppaa itsensä aika herkästi osalla positiolla ulos treidistä, mutta on valmis menemään uudestaan huonommalla hinnalla, jos homma alkaakin toimia.

En aidosti osaa sanoa, mikä suhde shorteilla ja longeilla on. Monelle muulle se on varmaan melko oleellista, mutta itse en näissä niin paljoa eroa näe. Olettaisin, että enemmän longeja. Aiemmin, kun teki pienemmillä lapuilla enemmän kauppaa, oli longien suhde varmasti vielä isompi. Viisi vuotta sitten Helsingissä oli 20-30 shortattavaa ja 150 longattavaa, nyt osakkeita saa paljon paremmin lainaksi ja päivänsisällä myytäväksi. Pitemmissä peleissä toki mieluummin olen enemmän ostopuolella, koska osakkeissa tuppaa olemaan positiivinen arvo omistamisesta.

Toivottavasti kerkeän muutamat screenshotit laittamaan tässä keväällä.

Nagamorich kirjoitti:

Kiitos vastauksesta! Löysinkin googlailemalla jutun tuosta 56 euron mielipiteestä, muistelin kuitenkin että tuon jälkeenkin täällä käytiin jotain juttua valuaatiosta ja tulevaisuuden näkymistä. Voi toki olla että keskustelu liittyi tuohon aiempaan näkemykseen.

Potentiaalisten kilpailijoiden lisäksi tulisi varmaankin pystyä arvioimaan Nesteen prosessien tehokkuutta ja mahdollisia tiedollisia etuja kovakatteisten bisneksen osalta.

Kävin ihan Talouselämänkin hakemassa. Ei siinä paljon uutta ollut. Neste on tehnyt mestarillista työtä ja saanut kaikki pitämään heidän biodieseliään eettisenä ja vähähiilidioksidisena tuotteena. Siten tuotetta on saatu myytyä suurella preemiolla samaan aikaan, kun raaka-aineita pystytään hankkimaan halvalla. Edelleen vähän nikoittelen, ettei palmuöljyn jätetuotteiden eettisyys ja päästöjen vähäisyys ole ihan niin yksinkertaista. Mutta poliittiset riskit ovat kaatuneet yksi toisensa jälkeen. Hyvää duunia kyllä Nesteen PR- ja lobbausosastoilla. En halua tässä tarinassa olla pitkäaikaisena sijoittana mukana, mutten näe katalystiä shortillekaan ihan heti. Hienostihan he ovat saaneet rakennettua ostamisen logistiikan kuntoon ja jalostamot tekevät näppärästi lopputuotteita jätteestä. Ei vastaavan operaation rakentaminen ole helppoa kilpailijoille. Toisaalta, jos kiinalaiset pääsevät asiassa kunnolla jyvälle, he pystyvät tämänkin alan pilaamaan. Aivan kuten ovat sotkeneet monen muunkin bisneksen(metallien jalostus, aurinkoenergia, kuluttajatuotteet yms)

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 12.3.2019 8.07

Myin pitkistä salkuista Nesteet 40 euron kieppeillä. Muistaakseni suosittelin valtiota myymään 56 eurolla. Vaikka olin osaketta moneen otteeseen shorttina, onnistuin välttelemään isot nousut ostamalla hyviin uutisiin. Nyt kurssi on 90 euroa. Nousu on siis yllättänyt. Olen tänäkin vuonna onnistunut pieniä pätkiä longailemaan voitollisesti Nestettä, vaikka valuaatio pelottaakin.

Nesteen osake on melkoinen menestystarina. On erikoista, jos Neste pystyisi tekemään näin massiivista marginaalia pitkälle tulevaisuuteen. Yhtiötä seuraavat analyytikotkin alkavat kaikki olla hyvin positiivisia yhtiöstä. Yhtäkkiä Nesteestä onkin kuoriutunut kasvuyhtiö. Pitäisi olla enemmän perillä, kuinka paljon edelllä Neste on potentiaalisia kilpailijoita biopolttoaineiden tuotannossa. Täytyy sanoa, etten vain tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Mutta osakekurssissa on mukana paljon optimismia.

Suomalaiset kiinnostuivat Attendosta? - 6.3.2019 17.14

Me olemme osaketta edelleen shorttina. Osake laski negatiiviseen julkisuuteen 5% 30.1. Sen jälkeen toipui melko hyvin. Kurssin romahdutti surkea tulos ja ohjeistus (sanoi Suomen media kurssilaskusta mitä tahansa). Ei tätä Suomen tilannetta Ruotsin sijoittajapiireissä kovin vahvasti olla noteerattu. Osake ei ole mitenkään erityisen edullinen. Olisin vähän varovainen kasvun ja kannattavuuden parantamisen suhteen. Ei vaatimukset näille firmoille ainakaan tule laskemaan. Eikä uusien kohteiden saaminen helpottumaan tämän mediarummutuksen jälkeen.

Jos luurankoja kaapista vielä löytyy, niin Attendosta voidaan tehdä politiikan lyömäase. Ei munkaan mielestä Attendo ole tehnyt mitään niin pahaa, ettenkö osakkeeseen voisi sijoittaa. En vain vielä halua. Luultavasti kaikki menee hyvin. Shortti perustuu osittain myös siihen, että voi tulla enemmän näitä mukaeettisiä myyjiä.

Kamux - 6.3.2019 17.04

Itselläni kävi vähän päinvastoin. Ajattelin, että kohtalaisen hyvä osavuosikatsaus olisi nostanut osakkeen selkeästi yli kuuden euron. Ostin siis erän. Kuitenkin siellä on ilmeisesti isompia instikoita myyntipuolella, niin vähän tuntuu osake olevan ns. kuollutta rahaa nyt, ellei nämä myyjät hellitä tahtiaan. Sen takia myin, kun sentään pienen voiton Inderes tarjosi, kun osake nousi viitisen prosenttia.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 6.3.2019 16.59

Trainee kirjoitti:

Pitääkin käydä hieman läpi aikaisemmissa viesteissä esille tuomiasi tietolähteitä. Tarkistelen sieltä josko saisin onnistuisin laajentamaan hieman kenttääni ja löytää näkemyksiä posioiden tueksi. Nordeaa lienee moni treidaaja positioineen nyt alkuviikosta, tällaiset uutisten (ehkä jopa uutiankkojen) aiheuttamat heittelyt ovat aina mahdollisuuksia. Joudun kuitenkin viemään jännityksen iltapäivästä - Nordea sulkee tänään 7,818 hintaan. 

Jään seuraamaan kirjoitteluasi.

Aika moni otti tuon Nordea casen erinomaisena mahdollisuutena tehdä rahaa lähinnä juuri oston kannalta. Mutta edun saaminen tuossa tilanteessa vaati mielestäni, että oli odotuksista aika hyvin perillä. Swedbankissa ja Danskessa osto ensimmäiseen isoon dippiin olisi ollut karmivan huono liike. Joten samanlaiseen ostoon tarvitaan vähän tuuria siinäkin mielessä, ettei uutta isompaa paljastusta seuraa heti edellisen perään. Sen takia pelasin Nordeaa rohkeammin myynnin kannalta kuin oston. Monilla sijoittajilla oli varmasti recency bias (nähdään viimeaikaset Swedbank ja Danske esimerkit todennäköisempänä Nordealle kuin objektiivista olisi) mukana Nordean myynnissä. Itse olisin halunnut nähdä vähän vielä isomman ylireagoinnin. Tai edes, ettei kurssi olisi palautunut niin hyvin, kun MOT tuli katsottavaksi.

Omistetaan pieni erä Nordeaa pitkässä salkussa. Sisäpiirin ostot, Gardellin mukaantulo, suuri osinko(koska se muita innostaa) ovat riittäviä syitä omistaa osakkeita.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.3.2019 12.57

Trainee kirjoitti:

Miten usein sinulle tulee päiviä, jolloin treidauspositioita ei vain tunnu löytyvän? Itselläni on omat treidaussäännöt ja treidauksen aikahorisontti voi positiosta riippuen olla minuuteista jopa muutamaan viikkoon, mutta näinkin laajalla aikahorisontilla harjoitellessa tulee päiviä, jolloin positiopaikkaa ei tunnu löytyvän. Toiminnan ollessa harjoittelua tämä ei sinänsä haittaa, mutta kiinnostavaa olisi kuulla tuleeko tällaisia päiviä myös ammattilaiselle ja miten niihin suhtaudutaan.

Kiitos kommenteista Trainee! Hyvällä otteellahan tuo treidaus on sulla lähtenyt käyntiin. Sopivan pientä, ettei rahan häviäminen haittaisi - mutta jotain panosta pitää olla, jotta ymmärtää, miten tunteet vaikuttavat tekemiseen.

Jos paikkaa ei löydy, niin ei löydy. Suurimpana osana päivistä ei ole mitään mehukasta casea. Seuraamiensa yhtiöiden tai muiden kohteiden kenttää ei voi loputtomasti laajentaa. Nyt tuntuisi kuitenkin olevan vähän päinvastainen ongelma. Eli vähän joka päivä löytyy jotain, jolloin pitkäaikaisempiin projekteihin on vaikeampi löytää keskeytymätöntä aikaa. Vaikkei Nordeaa ole tänään kovin paljoa ylimääräistä (yht 10k), tuntuu kahvilaan iltapäiväksi lähtö silti vähän riskiltä, kun otsikoita siitä voi vielä tippua. Kun on lisännyt seurattavia kohteita, analyysipalveluja ja tietolähteitä, on aika paljon mitä seurata. Aiemmin kun löysi jotain mielenkiintoista, pystyi illatkin tutkimaan tarvittaessa, mutta nyt se ei oikein ole vaihtoehto.

Käytännössä ideoita löytää aina, kunhan tekee tutkimusta. Oli se sitten fundamenttien tai graafien katselua. Kun ei ole tietoa ja kokemusta, usein positiot voivat alkuun olla sellaisia, mitä myöhemmin ei ottaisi. Mutta siinä oppimisessa tekeminen on aika tärkeää. Itse huomaan vuosi vuodelta, kuinka paljon enemmän kaikesta voisi tietää ja osata. Tuntuu, että nyt on paljon enemmän opittavaa kuin 10 vuotta sitten. Kuulostaa hölmöltä ennen kuin sen kokee.