Olet täällä

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 20.10.2022 05.48

invst kirjoitti:

Hei Mikko! Aina ilo lukea kirjoituksiasi oli ne missä tahasa - Hesarissa, täällä, Twitterissä. Pidän peukkuja sen puolesta, että kirjoitusmotivaatio säilyy korkealla meidän muiden iloksi! Aina oppii jotain, tai saa ainakin mielenkiintoista ajateltavaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla oletteko pitäneet kiinni Alibabasta. Sentimentti on mennyt vielä hirveämpään suuntaan, riskejä riittää joka sormelle poliittisesta taloudelliseen...

Kiitos palautteesta! Te kaivatte kyllä salkun makoisimmat kamat esiin! 

Alibaba puolitettiin jossain reilusti sadan päällä. Perusteluina oli, että vastaavat yhtiöt ovat tulleet helisemällä alas muuallakin, ja Kiina on paska valtio. Arvoa yhtiössä on, mutta ehkä vain normaaliin salkkupainoon, ei mihinkään reiluun sijoitukseen. Alkaa olla houkuttelevia kohteita vähän joka puolella. Nyt Kiinasta enää Alibaba ja pari teleoperaattoria. Teleoperaattorit ovat olleet vahvoja suhteessa markkinaan. Alibabastakaan ei niin paljon turskaa kun olisi voinut kuvitella. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 12.10.2022 12.08

Cassim kirjoitti:

Näkisitkö että smartwires on täysin toivoton ts. "kannatti" closata positio näilläkin hinnoilla ts. mitään optimismia ei olisi ollut holdata? 

Näissä on ongelma, että kun usko menee, niin osakkeita joudutaan painamaan ihan kunnolla. Ilmeisesti tuote ei ollut ihan niin ongelmaton kuin sijoittajille kerrottiin ja verkkoyhtiöt tekevät uudistuksia tunnetun hitaasti. Uskon pienellä todennäköisyydellä, että SW voi edelleen olla joskus miljardifirma, mutta paljonko se auttaa, jos osakemäärä moninkymmenkertaistuu? Yrityksen kulurakenne oli all-in menestykseen. Kun sitä ei tule, ei pienillä muutoksilla tehdä ihmeitä. Markkina-arvonhan on nyt ihan vitsi, joten kait siinä ihan hyvä optio on jollekin. Mä mielummin pidän hautajaiset ja siirryn seuraaviin epäonnistumisiin. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 12.10.2022 11.09

Taisin sitä kuvata reilu vuosi sitten venture capital -henkiseksi sijoitukseksi, ja lopputuloskin oli sitä samaa. Eli suurin osa menee pieleen, mutta riittäis jos muutama osuu erittäin hyvin. Eli tais 130 teur yht tulla miinusta. Mutta positio oli onneksi maltillisen kokoinen. 

https://twitter.com/mikko_m_makinen/status/1579745262217879552?s=46&t=HAzm-ZMA48H2Ck2x1440lA

 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 22.9.2022 05.44

Hassua sinänsä kuin mahdollisimman defensiivinen yhtiö, elintarvikekauppias Axfood laskee tänään 11% ilman ihmeempiä syitä. No onhan siinä reilun prosentin osinkokin mukana. Mutta "kaikki" ostaneet varmoja osakkeita taantuman varalta, ja sitten tajutaankin että hei katos, korotkin ovat nousseet ja ehkä vähän kaikkiin firmoihin iskee kalliimmat kustannukset sitten lopulta. Turvallinen on lopulta sitten turvallinen vain, jos hinta on kohdillaan. Vähän niinkuin ne pitkät valtion velkakirjat viime vuonna. Sijoitus ei voi olla turvallinen, jos käytännössä varmasti häviää ostovoimaansa. 

Alkaa olla muutenkin jo isolla pensselillä myymistä markkinoilla. Tästä vielä 10% alas, ja taantuma ja paljon ikävää on hinnoissa sisässä. Ja kyllä se taantuma sitten tiputtaa inflaation ja korotkin alas. 

Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet omille salkuille aika heikkoa. Tänään kuitenkin valopilkku, kun isoin longi Fortum nousee 8% ja isoin shortti Axfood laskee 10%. Reilulla 50% osakepainolla salkku laski puolitoista viikkoa putkeen kuin indeksi, niin tänään parilla prosentilla voittaminen tekee ihmeitä fiilikselle. Nyt on taas osakepainoa kasvatettu. Toiveissa pieni loppupaniikki vielä seuraavan parin kuukauden aikana. Hassu sinänsä, että on vähän rikki indeksin mukana möyrimisestä, kun kuitenkin aika hyvä vuosi ollut (indeksi taitaa olla kyllä Ruotsin, oma panos nordnetissa): 

 

Olen aloitellut pitempää kirjoitusta, mutta kaikenlaisia tulipaloja salkuissa ja muualla elämässä, niin ei ole edennyt. Toivottavasti olisi vähän rauhallisempia viikkoja seuraavat. 

Näytä koko viesti
Citycon - 18.9.2022 09.32

Osaako joku sanoa Cityconin lämmitysjärjestelyistä? Toki tulevan talven tai maksimissaan kahden talven kustannukset ovat aika kertaluonteisia pitkäaikaiselle sijoittajalle. Mutta silti kiinnostaisi tietää, että miten kauppakeskukset lämpeävät, varsinkin jos energian hinta vielä talvella pomppaa. Googlettamalla ainakin huomaa, että Lippulaivan lämmitystä markkinoidaan edistyksellisenä. Ja kerrotaan, että aktiivinen energiajohtaminen ja energiaseuranta tuottavat miljoonasäästöjä. Mutta samoin osavuosikatsauksissa on sillon tällöin viitattu sähkö- ja lämmityskuluihin, niin varmaan aika oleellinen vaikutus on, jos hinnat ovat kymmenkertaiset normaaliin nähden. Täällä kun Cityconia on monella isommalla painolla, niin ehkä joku on tehnyt jonkinlaisen lautasliinalaskelman.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 18.9.2022 09.23

Antti Hyppänen kirjoitti:

"I want to own companies that make products that people need, not products that people want."

Suurin piirtein näin on joku kokenut sijoittaja joskus todennut. Tuohon tiivistyy aika hyvin se, millaisiin yrityksiin & tuotteisiin & palveluihin korkea inflaatio eniten iskee.

En ole yhtään eri mieltä tämän kanssa. Yleisesti ottaen pitkällä aikavälilä yhtiöt joiden tuotteita tarvitaan jatkuvasti, tuotteilla on pieni churn ja yhtiöllä on korkea pääomantuotto tuottavat hyvin. Laatuyhtiöt ovat olleet siinä mielessä erikoinen anomalia, että niiden omistaminen kuulostaa intuitiivisesti järkevältä, niiden vola on ollut keskimääräistä pienempi ja tuotto keskimääräistä suurempi. Muista faktoreista esim arvo- ja momentum-yhtiöissä on taas ominaisuuksia, jotka saavat ne näyttämään monelle vaarallisilta osakkeilta. 

Nykyisin markkina on omasta näkökulmasta kuitenkin saanut aika hyvin kiinni tästä asiasta ja laatuyhtiöt ovat isommalla preemiolla kuin historiallisesti. Joten en olisi yhtä luottavainen, että niillä saa ylituottoa seuraavana 5 vuotena. Koska sijoitajien mielessä on pelko sekä taantumasta että inflaatiosta, laatuyhtiöille tulee kysyntää. Tämä näkyy arvostuksissa. Mutta jos korot nousevat, niin onko se 3% vapaan kassavirran tuotto enää yhtä arvokas vakaasta yhtiöstä kuin nollakorkojen aikaan? Esim. elintarvikekaupan Axfoodin arvostus next12m on noussut yli QT:n. Toisen kasvuodotus on 5% ja toisen 25%+ (molemmat vähävelkaisia ja tunnusluvuiltaan laadukkaita). Mutta nyt halutaan turvaa ja varmuutta. Mutta toki aina tulee aika, jolloin turvaa myydään ja riskiä ostetaan. Tällöin hajautettu salkku vähän epävarmempia osakkeita pärjää hyvin, vaikka muutama arpa tuottaisikin vesiperän. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 6.7.2022 02.03

Toinen ajatus mitä olen viime päivinä miettinyt on seuraava: "Inflaatio laskee yritysten tuloksia jatkossa, koska kustannukset kasvavat". 

Kustannukset todella nousevat. Mutta jonkun kustannus on aina jonkun toisen tulo. Toki maailmassa on mustiakin aukkoja kuten öljytulot, jotka häviävät öljysheikkien jahteihin(jonkun tuloa kait sekin). Mutta nämä mustat aukot ovat pienehköjä yksinumeroisia prosentteja taloudellisesta aktiviteetista. 

Tottakai inflaatio on nettona hieman negatiivista yritysten tuloksentekokyvylle. Etenkin se näkyy korkojen nousun myötä tulonsiirtona yrityksiltä sijoittajille ja vähän pankeillekin(tulo!). Mutta en ylipelaisi sitä kättä. Kyllä öljy- ja kaivossektoireiden(tai siruvalmistajien) tuloksetkin nostavat indeksin tulossummaa. Autovalmistajatkin tekevät korkeasta kustannusinflaatiosta ja vähäisistä tuotantomääristä huolimatta kaikkien aikojen tuloksen tänä vuonna. 

Yllättävän moni kansantaloustieteen kysymys on yhtälö. Michael Pettisin kirjat ovat olleet siinä suhteessa silmiä avaavia, että perustuvat pitkälti yhtälöihin. Lukusuositus niille. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 6.7.2022 01.46

Olemme nyt vuoden taistelleet riittämättömän kapasiteetin kanssa lähes kaikessa. Koko ajan toistellaan, ettei inflaatio ole kulutuslähtöistä vaan tarjontalähtöistä (vaikka oikeastihan se on molempia). Nyt kun talous hiljenee, niin myymme ennen kaikkea investointifirmoja, koska taantumassahan ne kärsivät aina eniten?

No eiköhän investointitavaroiden tilauskirjoissa, liikevaihto- ja liikevoitto-odotuksissa ole ilmaa. Mutta silti ei jotenkin vaikuta siltä, että maailma kylpisi liian kapasiteetin kanssa. Kaikista firmoista on toisteltu juuri sitä, ettei saada toimitettua.

Tämä lähinnä laajentamaan sitä ajatusta, että jos savupiippuosasto on valuaatiorangejen alareunoissa JA seuraavan vuoden aikana tapahtuma (vähintään) tekninen taantuma (pari miinuskvarttaalia) ei ehkä olisikaan niin katastrofaalista teollisuusosakkeille.

Monen teollisuusalan kysyntä ei voi pitkäksi aikaa hiljentyä, jos aiomme toteuttaa paljon puhutun energiatransformaation. Toki meillä voi olla 1-2 vuoden ankea periodi, kun Kiinan ylirakentaminen sakkaa ja länsimaissa ollaan varovaisia taantuman takia. Mutta noin 2-10 vuoden aikajänteellä teollisuusyritykset eivät vaikuta huonolta diililtä. Varsinkin näissä, joissa laatu ei ole huippuluokkaa, niistä kannattaa usein luopua kun arvostus korjaa.

Sen sijaan jos myyt lääkkeitä, peruselintarvikkeita tai matkapuhelinliittyä, valuaatiosi on luultavasti rangen ylälaidassa. Vaikka olisi tulossa taantuma, niin en haluaisi maksaa näitä hintoja varmoista osakkeista. Etenkin kun varmaan sieltä nollakorkomaailmasta siirrytään Euroopassakin 1-3% pitkien korkojen maailmaan. Silloin varmahko 3-4% osinkotuotto ei olekaan enää yhtä houkutteleva.

Sijoittajien trendit ja mielialat muuttuvat. On välillä tuskaista omistaa epäsuosittuja osakkeita, koska trendit tuppaavat venymään aina pitemmälle kuin luulisi. Mutta usein ne tuskattomat strategiat eivät tuota.

EUR/USD muuten alitti 1,02. Jos on tuotantoa Euroopassa, niin se parantaa kilpailukykyä tuojiin nähden (moni valuutta sidottu enemmän USD:n). Jos sattuu vielä olemaan vientiä, niin se voi näkyä jopa tuloslaskelmassa. Toki paljon kamaa valmistetaan Aasian halpamaissa, mutta vaikea heikkoa Euroa on negatiivisena pitää. Ruotsissa hyötyvät vielä enemmän. Sieltä mukaan on tarttunut mm. SKF:ää. Jopa laatuyhtiöt Hexagon ja Atlas Copco ovat palanneet järjellisiin hintoihin stratosfääristä. 

Toki aina paras vaihtoehto on jos löytää epäsuositun osakkeen/alan, jossa on vielä odotuksia parempaa tulosta tiedossa.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 4.7.2022 12.56

Kolme viikkoa täyslomaa takana. Kursseja ei tullut edes indeksitasolla katsottua läheskään päivittäin. Teki aika hyvää, ja nyt oli intoa palata koneille, vaikka aurinko paistaa. Kun loman aluksi heti kyykättiin kunnolla, niin kävin suojia poistamassa ja osakkeita vähän ostamassa, kun oli aika varovainen paino. 

Paljon mielenkiintoista pörssissä. Oikeastaan marraskuun 2020 jälkeen ei ole tullut sellaista fiilistä, että nyt tavaraa saa jo absoluuttisestikin edullisesti. Nyt alennuksia tuntuu löytyvän. Pitää vaan mielessä, että viime vuosina oli buustia elvytystoimista ja naurettavista rahoituskustannuksista. Mutta jos menee vähän laatuyhtiöiden alle, niin moni osake on 10v valuaatiorangen pohjilla. Kasvuyhtiöt eivät ole vielä alelaarissa, mutta ne ovat "normaalisti" hinnoiteltuja, jolloin sieltäkin voi tehdä hyviä poimintoja. Jos inflaatio taittuu, voi koko kasvuosasto nousta aika hyvinkin. Jos reaalisesti 10-15% vuodessa kasvavaa firmaa saa P/E 25:llä, niin se on aika paljon parempi diili kuin yli 50. Mutta vasta P/E 20:llä moni olisi selvä yli 10% tuottokone.

Edelleen perusskenaario on, että inflaatio lähtee pian taittumaan, ja syksyllä on selvää, että koronnostopaineet ovat rajalliset. Toki varsinkin euroopassa maakaasu-kriisi tuo ylimääräisen muuttujan. Kautta linjan toimitusketjut alkavat näyttää paremmalta ja monien ongelma-alojen hinnat ovat kuukausiatasolla hyvässä laskussa. 

Ainoa ongelma on, ettei tässä olla lähelläkään kriisihinnoittelua, niin pitäisi jonkin verran säästää vielä ruutia lisäpanikointiin. Aika moni tuntuu olevan huolissaan 10-20% lisälaskusta. Sehän on tietenkin täysin mahdollista. Nyt tuntuu, että 10% alempana voisi olla all-in ja 20% alempana pienellä vivullakin mukana. Sitten kun koko ajan pitäisi vielä säästöjä kertyä, niin en näe 20% lisälaskuakaan yhtään huonona pitkän aikavälin varallisuuskehityksen suhteen. Salkut ovat vielä hyvin positiivisella vuodelle, niin on helpompi olla hyökkäävä ostoissaan. No oikeastaan tekisi mieli ostaa enemmänkin, mutta pidetään jäitä vielä hatussa. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.5.2022 02.01

Aki Pyysing kirjoitti:

 

Tässä sitten pikakurssi Helsingin pörssin arvostuksiin. Ainakin mie sivistyin aika paljon. Ja toki olen ilahtunut, että numeroilla esitetään samaa, mitä olen intuitiivisesti pohdiskellut, eli että Helsinki ei ole kallis.

Itselle ilahduttavinta on, että moni osake on aika tavanmaisesti hinnoiteltu, vaikka tuloksesta leikkaisi 10-20%. Toki jollain syklisillä taantumassa leikkuri on paljon isompi. Outokumpu menee helposti jopa miinukselle. Mutta sitten toisaalta, kun katsoo vaikka finanssikriisiä, niin valtaosayhtiöistä kuroi liikevaihto- ja marginaalikuopan kiinni 2010-2012 välissä. Oma ajatukseni on, että taantumien ei pidä olla enää niiin pitkiä ja syviä kuin hevoskärryaikaan tai edes savupiipputeollisuusaikaan. Jotain ollaan opittu kuopista ja nopean datankulun ansiosta osataan jo vähän ennakoida tuotantoa ja varastoja. Ja sitten syklisten alojen osuus koko taloudesta on ollut sitkeässä laskutrendissä aika monta sukupolvea. 

Vielä kun taloutta ei ammuttaisi täyteen rahaa vielä siinä vaihessa kun sitä ei enää tarvita, niin yritysten meno voisi olla paljon mielikuvia tasaisempaa. Vaikka osakepaino on tavanomaista vähän suurempi, niin kyllä 10-15% lasku ihan vielä maistuisi. Sen jälkeen menee happamaksi, vaikka varmaan sekin olisi pitkän ajan vaurauden kannalta positiivista (jos siellä pysyttäisiinkin vähän aikaa, että ehtii uusia tuloja sijoittaa).

Näytä koko viesti