Olet täällä

Kamux - 10.11.2019 08.38

Tavallaan olisi idioottimaista verrata Costcoa ja Kamuxia. Mutta molemmat ottavat markkinaosuutta vanhalla vakiintuneella alalla reilun 10% (11&12%) bruttokatteella, liikevoiton koostuessa lähinnä ekstratuotoista(Costco jäsenyysmaksu, Kamux lisäpalvelut, joka ei toki uniikkia sinänsä). 

Hintajohtajuus voi olla toimiva strategia, kun toteutus on loistava. Toki Kamuxilla on vielä paljon näytettävää. Tämä ajatus heräsi kun itsekin pidin Kamuxin eri toimipisteitä turhan nuhjusina. Mutta jos kulukuri + toimiva digi on ykköspanostus ja halpa hinta tavallisen tallaajan prioriteetti, tuo voi toimia myös muualla. 

Toki Costcon moat eri maailmasta, joten pitkin hampain hyväksyn tuplavaluaatiot sille, mutta nyt on triplat. Sama Dollar Generalissa, matalan kulurakenteen firmoille on tilausta.

Näytä koko viesti
Sijoittaminen & Media - 9.11.2019 07.40
Aki Pyysing kirjoitti:
Juha kirjoitti:

 

Mitä jatkuvan saavuttaminen vaatii ja miten suhtautua, kun menee isosti ? Uusimmassa #inderesPodi:ssa vieraana ammattisijoittaja @DaytraderSuomi #sijoittaminen #treidaaminen https://t.co/L9ufNTweIM pic.twitter.com/zoK0wYxRr1

— Inderes (@Inderes) November 9, 2019

Jumalauta. Mäkinen meni InderesPodiin Teerenpelistä kieltäydyttyään. Tämä ei jää tähän -> Aion pyytää uudelleen ja tällä kertaa vähän painokkaammin.

Laitoinkin Juhalle viestiä, että tuo videoformaatti vaikutti pelottavalta aloitukselta, niin tuo pelkkä ääni kuulosti siihen nähden helpommalta. Nyt kun palaute on ollut ihan hyvää suhteessa odotuksiin, niin avasin kyllä vähän ovea tuolle Teerenpelillekin. 
 

Tänään soittelivat jo isosta sanomalehdestä kommenttia kaupankäyntiasioihin, niin se oli ehkä merkki  haudata hetkeksi pää hiekkaan, tai ainakin lähteä lomalle. 

Näytä koko viesti
Kamux - 8.11.2019 09.33

Tuskin löytyi yhtä bullia ennustetta kuin itselläni oli tähän osariin, mutta tämä meni vielä rahtusen yli:

- Liikevaihto kasvoi 30,6 % ja oli 182,8 milj. euroa (140,0)

- Bruttokate kasvoi 27,1 % ja oli 22,8 milj. euroa (18,0) eli 12,5 % (12,8) liikevaihdosta

- Oikaistu liikevoitto kasvoi 29,0 % ja oli 8,6 milj. euroa (6,6) eli 4,7 % (4,7) liikevaihdosta

- Liikevoitto kasvoi 30,0 % ja oli 8,6 milj. euroa (6,6) eli 4,7 % (4,7) liikevaihdosta

- Myytyjen autojen määrä kasvoi 22,6 % ja oli 15 409 autoa (12 564)

- Vertailukelpoisten liikkeiden myynti kasvoi 9,6 % (4,2 %)

Tämä tahti on tuskin uusi standardi, mutta toisaalta kertoo, että osake on kyllä halpa kuin saippua. Halpa vaikka kasvaisi vain sen 10%+. Jos ei kunnolla nouse, niin voi Kamux taas joutua salkun selkeäksi ykköseksi. Aika paljon riippuu, onko tämä edelleen yksityissijoittajien varassa. Aika monella tämä on jo ylipainossa, joten myyntihalukkaitakin riittänee.

Näytä koko viesti
Kamux - 7.11.2019 04.15

Kun ostin 5 euron paikkeilta Kamuxia, niin tavoite oli 6,5-7,0 euroa, ja enemmän jos liiketoiminta ulkomailla kehittyy hyvin. Nyt osake noussut melkein 30% reilussa kuukaudessa jo ennen tulosta(6,4 nyt). Osake jää kyllä tuloksenkin tli top5 osakkeeksi salkussa, mutta silti olemme keventäneet yli puolet alkupositiosta. Sijoitusyhtiömme jää kuukauden lomalle huomisesta alkaen, joten positiot noin yleensäkin on puolitettu lomarauhan takaamiseksi. Kurssi on noussut sen verran, että hyvä tuloskaan ei välttämättä yllätä. Uskon, että se on todella hyvä, mutta niin tuntuvat kaikki muutkin odottavan. Eiköhän osake jää kuitenkin salkkuun holdiin niin pitkäksi aikaa, kun liiketoiminnassa on momentumia. Nykyiselläkin hinnalla P/E ensi vuoden tulosennusteella 12,2 ja odotettu kasvu 14%. Osakkeessa luultavasti paljon arvoa, mutta paras erikoistilanne alkaa olla ohi.

Ja itseasiassa analyytikoiden ennusteet eivät ole kovin haastavat huomiselle. Seuraavaan legiin olis hyvä saada joku instituutio ostamaan, ja siihen auttaisi kyllä kummasti hyvä tulos ja positiiviset kommentit.

 

Näytä koko viesti
Pihlajalinna - 5.11.2019 10.20

No joo, osaketta saa lainaksi, niin kyllä me myytiin sitä aamusta. Markkina hinnoittelee käytännössä varman läpimenon, kun vuodeksi hyväksyy prosentin tuoton. Ainahan on toki korkeampi tarjouksen mahdollisuus, mutta en nyt oikein tässä tapauksessa näe, että hinta on mikään ongelma. Ja toisaalta PE-firmat eivät saisi synergioita siinä missä Mehiläinen.

Näytä koko viesti
Pihlajalinna - 5.11.2019 09.17
Erik kirjoitti:

Suosittelen lukemaan tiedotteen KOKONAAN. Arvioisin clousaamisen todennäköisyydeksi 5-15% ja jos clousaa niin ajankohta aikaisintaan q4 2020.

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/mehilainen-yhtiot-oy-julkist...

EDIT: Kuinka kauan kestää, että Antti Rinne tai joku muu hallituksesta kertoo tavalla tai toisella vahvan signaalin siitä, ettei Suomeen pörriäismonopolia sallita? Uskoisin itse, että tällä viikolla. 

Olen 99% varma, että markkinat asettavat korkeamman todennäköisyyden kuin 15%. Nyt vain rohkeasti shorttaamaan, jos oikeasti tuohon uskot.

Mehiläisen omistajakunnassa ovat myös Lähitapiola, Varma ja Ilmarinen. Vaikka näiden omistusosuus kait jää alle 50%, niin se auttaa kummasti läpimenoon verrattuna pelkästään pääomasijoittajan omistamaan tarjouksen tekijään. En anna prosentteja, mutta jos markkinan arvio todennäköisyydestä on esim. alle 50%, niin luultavasti olen ostopuolella ainakin lyhyellä tähtäimellä. Ei välttämättä tarvitse osata arvioida lopullista todennäköisyyttä, vaan sijoittajien arvion siitä. No ehkä pitää lukea ensin tiedote kokonaan.

Kyllähän se erikoiselta vaikuttaa, että näin poliittisesti herkällä toimialalla kahden top3 pelurin annetaan yhdistyä. Luulisi, että siellä on kuitenkin vedetty lakitoimistoissa pitkää päivää, jotta tämä jotenkin läpi saataisiin. Usein ensimmäiseen tiedotteeseen ei lisätä vielä kaikkia toimia (bisneksistä luopumisia), jotta jää vähän neuvotteluvaraa.

Näytä koko viesti
Arvoa etsimässä Grahamin opeilla - 30.10.2019 01.23

Hyviä kirjoituksia! Itse näen Netflixin tilanteen valoisampana. Netflixillä on kaksi ulospääsyä negatiivisen kassavirran tilanteesta:

1. Hintojen nosto kautta linjan. Parin dollarin hinnan nosto korjaa negatiivisen kassavirran ongelman.

2. Oman tuotannon leikkaaminen.

Molemmat pysäyttäisivät tai ainakin hidastaisivat yhtiön tilaajamäärän kasvua. Se olisi negatiivista osakekurssille, mutta hyvin positiivista velkakirjoille. Olen ollut shorttina Netflixiin, mutta tällä hetkellä en ole. Itse olisin valmis maksamaan 30-40 euroa/kk palvelusta, joten tällä hetkellä Netflix tuottaa kaltaisilleni kuluttajalle hyvän vastineen reilun kympin kuukausimaksulle. Dollarin hinnannousut ovat vain hidastaneet hetkellisesti kasvua, enkä näe parin lisädollarin

Netflixin strategia on tehdä isosti sisältöä ja se näkyy tällä hetkellä etenkin tuolla kassavirrassa. He haluavat olla markkinajohtaja streemauksessa, ja ovat valmiita uhraamaan 20-30 miljardia dollaria sen saavuttamiseksi - jos miettii koko TV- ja viihdebisneksen kokoa, se ei tunnu kohtuuttomalta investoinnilta, jos sillä tavoitteeseen päästään. Mun mielestä se ei ole ongelma, mutta kallis osake ei ole houkuttanut. Itse olisin kiinnostunut ostamaan osaketta nykytilanteessa 150-200 dollarista, muttta voi se toki olla hyvä ostos paljon korkeammaltakin. Lähinnä ongelma on ollut kasvava kilpailu, mutta sen hitaus on yllättänyt itseni.

Matthew Ball on kirjoittanut monta hyvää tekstiä Netflixin strategiasta ja miksi yhtiö ymmärretään väärin. Olen ollut monesta asiasta eri mieltä, mutta hänen track record tässä asiassa on mielestäni omaa parempi. Viimeisin kirjoitus Netflix Won't Be Felled by Recession, Bond Markets, Debt or Cash Losses (Netflix Misunderstandings, Pt. 8) . Ei sillä että kaikkea allekirjoittaisin tuostakaan, mutta tuo on hyvä ja arvostetu lähde miettiä asiaa bull-näkökulmasta.

Shorttauksesta olen samaa mieltä Jenssin kanssa hänen omalta sivultaan. Mikään ei estä pitämästä shortin kokoa vakiona tai jopa lisäämästä sitä alamäkeen. Tällöin alkuperäiseen shorttiin nähden upside kasvaa samoin kuin longina kurssin noustessa. Sama pätee nousevaan kurssiin, shorttia voi vähentää. Lappua, joka yleensäkin voi 5-kertaistua yhdessä yössä ei tietenkään kannata shortata. Osakelainakulut ovat yllättävän alhaisia, ellei oteta huomioon kaikkein ruuhkaisimpia shortteja. Kaikki on kiinni riskinhallinnasta, mutta osaavalle tuo on todella hyvä keino hallita markkinariski haluamalleen tasolle - parhaille jopa saada ylimääräistä tuottoa sekä shorteilla että longeilla. Mutta joo, 99% sijoittajista en suosittele shortteja, koska se vaatii tarkkuutta ja osaamista.

Edit: Näköjään keskustelu Jenssin blogissa on jatkunut. Tarkoitus ei ole aloittaa uutta keskustelua shorttaamisesta, tuo toinen keskustelu näyttää kyllä molemmat kannat, jotka ymmärrän kyllä. Mitään järkeä ei ole shortata, ellei se ole itselle luonnollista. Tämä pätee vähän kaikkeen muuhunkin. Jos tekee jotain mihin ei täysin usko, niin luultavasti luopuu positioistaan juuri väärällä hetkellä.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.10.2019 10.59
Mikko Mäkinen kirjoitti:

MTG koostuu kahdesta ostasta: Pelit ja E-sports. Pelit ei ole kovin vetävä puoli, vaikka onkin kasvanut ja tuottaa tulosta. Innogames on peleistä suurin osuus. Pelien liikevaihdosta tulee noin puolet mobiilisti ja puolet selaimen kautta. Analyytikot ovat arvioineet pelien arvon vähän tekijästä riippuen 3000-3700 MSEK arvoon. Tämä puoli on helpompi arvioida, koska se tuottaa hyvin voittoa ja sillä on paljon vertailuyhtiöitä.

MTG:n EV on nyt about 4700 MSEK. Tokn Pelit + e-sports EV:stä on hyvä vähentää konsernikulut yms. arvo. Silti e-sportille tunnutaan antavan max 2000 MSEK EV.

Itseäni kiinnostaa tuo E-sports, eli pelaamis-kilpailut, tapahtumat ja niiden levitys netissä ja TV:ssä. Tencentin rahoittama Huya (mcap 4,5 miljardia euroa) lähti kuukausi sitten MTG:n ESL-tyttären kanssa yhteistyöhön Kiinassa ja sijoitti samalla ESL:n 4200 MSEK markkina-arvolla. MTG omistaa ESL:stä 82,5%. Lisäksi yhtiöllä on muitakin tuotteita e-sportsin puolella. Tämä avaa hyvin markkinoita ESL:lle, mutta myös laittaa jonkinlaisen ankkurin MTG:n e-sports arvolle. Johto sanoi, että sen pitäisi olla pohja-arvo.  Tällä hetkellä osake ei hinnoittele e-sportsille kovin kummoista tulevaisuutta (alle 1 EV/sales).

Itse uskon, että e-sport tarvitsee livetapahtumia. >10 000 yleisö luo ihan omanlaisensa tunnelmansa. Näissä MTG:llä on vahva asema. E-sport on ehkä globaalein urheilumuoto jalkapallon ohella - etenkin Aasian vaurastuvissa maissa. Ja demografiat ovat hyvät. Yli neljäkymppisille tämä ei uppoa, mutta nuoriin menee kuin häkä. Ja lapsia syntyy maailmaan enemmän kuin aikuisia!

Tämä on vielä 1,5% positio, koska en tiedä onko MTG voittajien joukossa lopulta e-sportissa. Nyt se on kuitenkin hinnoiteltu hyvin maltilla. Jos luvut kehittyvät hyvin, näkisin tälle mahdollisuuden kunnon ylihinnoitteluun, koska ala tulee saamaan vuodesta toiseen enemmän huomioita ja pureplay osakkeet ovat vähissä. Vähän kasvua lisää ja jenkkilistaus, niin hintalappu voisi olla aivan erilainen.

Jos joulupukilta voisi jotain toivoa MTG:n suhteen, niin tänään aamulla pukki toimitti kaikki muut paitsi hyvän tuloksen. Tulos oli itseasiassa ennakoitua selkeästi heikompi. Osarissa tuli siis huonon tuloksen lisäksi:

- PE ja strategiset ostajat kiinnostuneita pelipuolesta ja se oltaisi ehkä valmiita myymään tai sitten join venture. (Itse toivoisin myyntiä)

- Harkitaan jenkkilistausta.

- Zoomin heivataan pois tappiota tuottamasta(eilen tiedote)

- Keskushallinnon kuluja leikataan (tätä toivottu)

Lisäsimme osaketta aamusta, kun osake otti uutiset aika maltillisesti vastaan. Jos osake on tänään ja lähiaikoina heikko, myydään nämä lisäykset. Yksin ei kannata olla oikeassa. Nyt kuitenkin näyttää hyvältä ja osake on +7%.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 28.10.2019 11.25
hsg kirjoitti:

Löysin Sijoitustiedon vasta muutama viikko sitten, kun tuli mieleen, että ehkä Suomessakin on (makro)sijoittamisesta kiinnostuneita. Mukava huomata, että keskustelua käydään myös suomeksi. Olen oppinut paljon Suomen osakemarkkinasta ja erityisesti sillä treidaamisesta sinun blogistasi. Kiitos näistä kirjoituksista!

Mietin jossain vaiheessa, että käyttäisin itsekin velkakirjojen futuureja makronäkemyksen ottamiseen. Niiden suuruusluokka on kuitenkin sellainen, että ne eivät sovi sijoitusinstrumenteiksi itselleni. Minulle jäi myös sellainen käsitys velkakirjojen futuureista, että ne seuraavat halvimman toimitettavaksi kelpaavan (engl. cheapest-to-deliver) velkakirjan hintaa. Pysyäkseen jatkuvasti selvillä omaan positioon liittyvistä riskeistä pitäisi pystyä arvioimaan, miten futuurin hintaan vaikuttaa esim. mahdollinen halvimman toimitettavan velkakirjan vaihtuminen. Ja tämä taitaa vaatia myös jatkuvampaa markkinan seuraamista.

Futuureissa on hyvä olla tietoinen, mikä tarkalleen on allaoleva tuote ja miten se rullataan(roll) sopimuksesta toiseen. Esimerkiksi öljyssä 2015-2016 sijoittamalla vain lähimpään öljyfutuuriin hävisi itse benchmarkille heitetään nyt vaikka 30-40%. Myös velkakirjoissa kannattaa huomioida, että pois tippuvan kuukauden korko tuppaa olemaan alempi kuin uuden kuukauden, jolloin tuppaa häviämään hieman versus mitä pelkän benchmark korkoa katsomalla luulisi. Suoraan sanottuna en tiedä kuinka suuri merkitys tuolla cheapest-to-deliver asialla on futuureiden hintaan.

En ole asiantuntija tämmöisissä asioissa. Olen generalisti, enkä edes yritä lukea kaikesta pienellä präntättyä. Usein vain luotan, että todella likvidit tuotteet hinnoitellaan tehokkaasti ja asetan panokseni, vaikka siellä joku pieni rake olisikin. Yleensä mennyttä kehitystä katsomalla(ja vertaamalla) ymmärtää vähän, onko tuotteissa sudenkuoppia (tai maalaisjärkeä käyttämällä kuten vola-ETF:ssä). Jos tekisin sadoilla miljoonilla arbitraasia näillä tuotteilla, niin sitten ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin tuntea ne läpikotaisin. Vähän niinkuin likvideissä ETF:ssä en tarkista yleensä miten ne muodostetaan tai ovatko ne NAV:ssaan. Kymmenien vuosien aikana ennen pitkää tulee astuttua jonkin sorttiseen miinaan, mutta olen sinäkin päivänä tyytyväinen, etten käyttänyt aikaani yksityiskohtiin.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 25.10.2019 03.01

Onpahan taas ollut viikko. Tulee ihan tarpeeseen viikonloppu. Torstaina oli bonuksena vielä välittäjän crashi. Avaukseen sai kuitenkin vielä positiot laitettua, mutta esim Tietoon meni enemmän kuin pitikään ostoja, ja yhtäkkiä oli Tietoakin longissa 350 teurilla + paljon enemmän kamaa muissa osakkeissa yhteensä, joista ei ollut mitään saumaa päästä eroon yli tuntiin. Siinä sitten katseltiin vaan ihmeissään, että mihin positiot menee. Onneksi sentään pääasiassa oikeaan suuntaan.

Joo pitäisi varmaan ottaa käyttöön joku varavälittäjä, kun häiriöitä on ollut enemmän kuin viime vuosina. Tässä kävi lopulta ihan hyvin, mutta aika paljon jäi tilejä tekemättä. Torstai ja perjantai olivat tuloksellisesti sellaisia, mihin olisi ollut periaatteessa tyytyväinen, mutta toisaalta varsinkin torstaina olisi paikkoja ollut paljon parempaankin(yksi ehkä tapahtumarikkaimmista päivistä vuosiin), tosin osalle ei oikein mitään mahtanut kun työkalut eivät toimineet.

Hyvänä puolena pitempiä positioita sai otettua enemmän ja nekin ovat menneet alkuun varsin hyvin. Nyt ei kyllä jaksa kertoa kovin tarkasti mitä kaikkea salkkuun kertyi. Ollut niin hyvä loppuviikko että tekisi mieli ottaa vähän rahaa pöydältä, mutta sehän on juuri se ongelma, mikä on rajoittanut tuottoja. Joten katsellaan rauhassa. Swedish Match oli hyvä, earnings drift hengessä mm. Valmet&Cargo&Electrolux&Lassila&T&Uponor&Kemira&Inwido longiin, shorttiin mm Nokian Tyres, Orionia nousun myötä, Millicom, Topdanmark. Jotain tommosta muistelen nyt, onhan noita muitakin. Kuuntelen vielä Swedish Matchin conffan, ja sitten koitan aktiivisesti unohtaa nämä vähätkin mitä mieleen tulee viikonlopuksi.

BTW kohdennettu käytännön vinkki vielä, jos eräät nokittelijat sattuvat lukemaan. Jos jossain epälikvidissä osakkeessa/optiossa tms on useampi kaupankävijä haluaa olla tarjouskirjan ensimmäinen, niin sen sijaan että kaikki käyttäysivät koko helvatun päivän toistensa nokitteluun, niin voi vain kiltistä laittaa jäävuoriorderin samalle tasolle pienehköllä näkyvällä, ja jättää orderit odottamaan. Itselläni ei ole minkään sortin kiinnostusta nokitteluun, joten paljon mieluummin otan sitten tavaraa sisään paljon heikompaan hintaa, kun pilaan päivää klikkailemalla. No joillakin tuntuu olevan aina ylimääräistä aikaa. Algot tekevät jo ihan riittävästi kiilailua, niin kait me ihmiset voidaan olla sivistyneitä. =)

Vielä yksi edit: Aikaisempiin ATVI kommentteihin. Ensinnäkin kiitos niistä, ne ovat hyvää tietoa! Olette varmasti ihan oikeassa, että ongelmia löytyy. Jos ne ongelmat ovat todella isoja, niin sitten osaketta kannattaa mennä shortiksi. Isoissa firmoissa kannattaa miettiä mittakaavaa. Paljon joku yksittäinen peli on liikevoitosta jne. Joskus hyvä treidi voi olla niinkin yksinkertainen, että katsoo että tykkää alasta ja kuvaajasta. Ei kait kukaan ota tuon perusteella isoa positiota, mutta 2% positio voi olla ok. Vaikka jo sen takia, ettei ole kokonaan sektorin ulkopuolella. Sijoittamista voi optimoida tappiin asti, mutta joskus ihan yksinkertaiset asiatkin voivat toimia. Tiedän paljon Suomessakin ihmisiä, joilla on aivan valtavasti tietoa yhtiöistä, mutta jotka eivät onnistu silti tekemään ylituottoja. Se sijaan niitä ylituottojen tekijöitä on harvassa. Jos uskoisimme, että ATVI on selkeä ylituoton lähde, sen paino olisi selkästi suurempi.

Näytä koko viesti