1.8.2019 - 22:46
#27006
+32
Liittynyt:
25.6.2015 - 10:10
Viestejä:
Viestejä: 47
Xman kirjoitti:

Jos kuuntelen itseäni herkällä korvalla ja katselen vuoteen 2020, niin en pidä lainkaan mahdottomana skenaariona, että Nordean kokovuoden  tulos painuisi tuolloin jopa tasolle 0.45/ osake.......Lets see.. Mietitääs mitä se kurssi olisi näillä lukemilla ja tällä tämän päivän kurssin arvostustasolla, niin päästään sellaisiin lukemiin kuin 4-4.5e .........Joten kyllä. Ei ole mahdottomuus vaikka Nordeaa myydään vuoden 2020 lopulla hintaan 4-4.5e.   Täysin mahdollista.

-Voiko tämän päivän kurssia siis nähdä ylireagointina?    Vain aika näyttää mihin tämä osake on vielä matkalla.

 

Kuinka suurella osuudella sijoitettavasta varallisuudestasi olet shortannut Nordeaa?

2.8.2019 - 08:04
#27009
+21
Liittynyt:
16.2.2018 - 10:04
Viestejä:
Viestejä: 61

Edelliseen kirjoituksen innoittamana laitan alkuun, että Nordean paino näyttää olevan salkussani 1,29%. Olen kirjoitellut Nordeasta blogiini ja mm. Sharevillessä. Oma motiiiviini Nordean "puolustamiseen" on halu oppia omasta ja muiden ihmisten käyttäytymisestä.

Olin hiljattain johtamisen kurssilla ja siellä kerrottiin, että pitäisi vedota ihmisten tunteisiin voidakseen muuttaa käyttäytymistä tai toimintaa. Robert Shiller on tutkinutihmisen käyttäytymistä talouden näkökulmasta ja ihminen suhtatuu omaisuuden menettämiseen huomattavasti kriittisemmin kuin sen lisäämiseen. Ihminen ei halua riskeraata omaisuuttaan, vaikka todennäköisyydet on hänen puolellaan. Nordean kohdalla on nyt suuresti pettymystä, kun hoksattu, että sitä omaisuutta on hävitty. Tämä johtaa tunnetasolla pettymyksiin ja negatiivisuuteen.

Warren Buffett on puolestaan kuuluisa sloganeistaan. Hän on sanonut, että pörssi on lyhyellä aikajänteellä äänestyskone ja pitkällä aika jänteellä vaaka. Mielestäni tilanne on Nordean kohdalla on vaaka soveltaen niin, että lähes tulkoon kaikki ihmiset on nyt siellä toisella puolella vaakaa. Se ääriasennossaan ja kaikki väittää, että näin sen vaakan pitää toimia, vaikka omistaja sanoo, että punnuksia pitää laittaa lisää toiseen päähän. Omistaja on Nordean johto. Koskull on sanonut näkevänsä merkkejä paremmasta. Osinkoa kerrottu nostettavan. Rahanpesucasesta oma vallitseva käsitykseni on, että Nordea tehnyt toimia ja korjannut tilanteen. Se on saanut asiasta sakkoja käynyt oikeutta. Osa kanteista on kumottu. Täällä tilanteesta parhaiten mitä tiedän, katso kohta Faktat: https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/406/

Nyt Nordean kohdalla mennään tunteilla ja huhuilla. Suuri vallitseva asia on tunne pelko menettää rahaa yhtiön kanssa. Laskee laskee. Palaan Shilleriin. Hän tutkinut P/E:tä pitkällä aika jänteellä. Se paras mittari tulevien tuottojen ennustamiseen. Toiseksi ihmisten todettu todettu käyttävän sijoittamisessa liian lyhyitä aikajanoja. Kertokaapa kuka näistä ennustavista oraakkeleista on teille kertonut Nordean viiden tai kymmenen vuoden P/E:n? Minäkään en kerro, mutta kerron laskemattakin, että teidän sen olevan ennätysalhaaalla. Tuleva tuottoennuste on siis minulle ennätyshyvä Nordean kohdalla.

 Palaan nyt sitten siihen vaakaan. Lopulta joku vaakan toisessa päässä olevista ihmisistä kyllästyy ja lähtevät poissa. Vaaka nytkähtää hiukan irti maasta. Muutamalla tulee ahaa elämys, mitä tapahtui? Yksi nousee lisää ja menee laittamaan punnuksen toiseen päähän. Vaaka nousee uudestaan vähän. Toinen innostuu, joo näin tämä toimii. Porukkaa alkaa vaakan päässä huutamaan tulkaa takaisin täällä alhaalla sen kuuluu olla. Kolmas alkaa aprikpoida, ehkä omistaja tietää parhaiten. Sama on edessä Nordealla. Koskull tietää Nordean asiat paremmin kuin Bill Browder. Nordean Suomeen muuton aiheuttama ärtymys Ruotsalaisissa unohtuu pikku hiljaa. Rahanpesu juttu unohtuu pikku hiljaa ja pelko uusien asioiden esiin tulemisesta hiipuu. Kuka enää muistaa tuossa Oldenburgin kirjoituksessa olevia Panama papereita.

Nordeassa on valtavasti pessimismiä. Edellä on hyvä esimerkki. Tuloksen odotetaan vuonna 2020 edelleen laskevan. Nordea on nollakorkoymäristössä pystynyt parempaan. Se kertonut uusista asiakkuuksista ja hankkinut Norjasta Gjensidige Bankin. Norja ei ole neää nollakorkoympäristössä vaan nostanut korkojaan. Olisiko mitenkään mahdollista, että Nordea pystyisi vähän lähemmäksi samaa kuin ennen? Nordealla on käynnissä raskas IT-projekti. Milloin se päättyy? Jossain välissä siihen liittyvät kulut loppuvat tai alkavat pienentyä. Se voi tuoda tehukkuutta mitä sillä on tavoiteltu.  No en tiedä mitä Nordean tulos on 2020, Nordean tulos voi olla 0,45€/osake tai jotain muuta. Pidemmällä aika välillä itse uskon Nordean arvostuksen palaavan keskimääräiseen. Samoin korkojen lähemmäksi keskimääräistä tasoa. Minulla on jonkinlainen käsitys, mitä se tarkoittaa Nordean tulokselle ja pörssikurssille. 

2.8.2019 - 09:11
#27011
Liittynyt:
22.7.2019 - 22:49
Viestejä:
Viestejä: 1

Hyviä huomioita kaikilta. Itsellä ~40 % Nordeassa @6,6 €.  Tähän liittyen kiinnostava nosto tuli vastaan päivän FT:ssä:

"The ECB itself has been keen to point out that the damage done to bank profits by negative rates has been offset by other, more positive, effects of its stimulus efforts. The central bank’s vice-president Luis de Guindos said last month that the overall effect of its monetary policy on banking sector profitability has been “broadly neutral”."

Voiko siis olla, että korkoympäristön syyttäminen Nordean taholta on pelkkää selittelyä? Vai onko tässä selittelijä pikemminkin keskuspankki?

2.8.2019 - 09:18
#27012
+810
Liittynyt:
2.11.2018 - 12:56
Viestejä:
Viestejä: 1145
Warren Fyffet kirjoitti:

Kertokaapa kuka näistä ennustavista oraakkeleista on teille kertonut Nordean viiden tai kymmenen vuoden P/E:n? 

Taaksepäin katsova 8 vuoden tulos on 0,80 €/v ja P/E 7. Siis tulos 2011-2018 matalien korkojen ja lukuisien talouskriisien ajalta.

Tykkään tuosta vaakavertauksesta ja PikkuPron heinäsirkoista. Markkina elää hetkessä, mutta sijoittajan ei ole pakko.

2.8.2019 - 09:26
#27013
+6
Liittynyt:
2.8.2019 - 09:13
Viestejä:
Viestejä: 2
Turskanpyytäjä kirjoitti:

Sellainen havainto kadulta, että Nordea on silminnähden käynnistänyt kovan myyntityön. Otantakoko ei toki ole merkittävä, mutta useasta lähteestä koottu. Mm. Asuntolainoja todella halutaan antaa, katu/some -mainontaa sekä entistä pienempien yritysten varainhoitoa. Vaikea sanoa biittaako volyymi kutistuvia katteita, mutta uskallan väittää että jotain on alkanut operatiivisella tasolla tapahtua.

Voin kompata tätä. Olen itse ollut asuntokaupoilla nyt keväällä/syksyllä ja ainoat pankit, jotka Suomessa tarjoavat tällä hetkellä yli 25v asuntolainoja ovat Nordea(35v) ja Hypo(40v). Tämä on asuntolainan ottajalle loistava tarjous, mutta todennäköisesti vain osa asuntolainojen ottajista ymmärtää miten hyvä on kiinnittää mahdollisimman vähän omaa pääomaa seiniin eikä maksaa mahdollisimman nopeasti lainaa pois. Tosin ne asiakkaat jotka tällä perusteella tulevat Nordealle ovat todennäköisesti niitä, joiden elinkaarituotto on korkeampi, koska voisin arvata että heillä on myös omaisuutta.

Keskustelin aiheesta myös Nordeassa työskentelevän tuttavan kanssa. Tuttava neuvoi olemaan tiukkana Nordean kanssa neuvotteluissa, koska: "Ne haluu kaikki asuntolaina-asiakkaat mitä niillä on mahdollisuus saada, keinolla millä hyvänsä." Sainkin ylivoimaisesti parhaimman lainatarjouksen Nordealta.

Joten Nordealla on selkeästi painetta ylhäältäpäin antaa asuntolainoja ja siten sitoa asiakkaita. Uskoisin että tämä aggressiivisuus asuntolainamarkkinoilla tulee nostamaan Nordean markkinaosuutta Suomessa. Tämä tosin tulee todennäköisesti hieman pienemmällä katteella.

2.8.2019 - 10:07
#27014
+2878
Liittynyt:
25.6.2014 - 10:25
Viestejä:
Viestejä: 2162
Kupittaa kirjoitti:

Voin kompata tätä. Olen itse ollut asuntokaupoilla nyt keväällä/syksyllä ja ainoat pankit, jotka Suomessa tarjoavat tällä hetkellä yli 25v asuntolainoja ovat Nordea(35v) ja Hypo(40v).

S-Pankki myös, tosin vain tiettyihin kohteisiin ja 30v taitaa olla maksimi.

2.8.2019 - 10:41
#27015
Liittynyt:
8.12.2018 - 22:08
Viestejä:
Viestejä: 2

Voi olla tosiaan osakkeen hinta hieman eri, jos/kun kulut saadaan laskemaan, tulos palautumaan sekä osinkopolitiikka jatkaakin positiivisella uralla eikä DB:n peloittelemalla.

2.8.2019 - 11:58
#27016
+5378
Liittynyt:
28.6.2014 - 19:37
Viestejä:
Viestejä: 2657
Warren Fyffet kirjoitti:

 Oma motiiiviini Nordean "puolustamiseen" on halu oppia omasta ja muiden ihmisten käyttäytymisestä.

Tämä. Itseäkin kiinnostaa vanhana sosiaalipsykologina nimenomaan tuo massajen toisiaan vahventava vaikutus ja "yleisen totuuden" muodostuminen joka tällä kertaa on vahvasti bear-suuntainen. Toki instituutiot päättävät enemmän Nordean kurssitasoista mutta nettiaikana palapeli on monimuotoisempi koska muut toimijat hallitsevat forumeita ja yleinen paniikki voi aiempaa helpommin kummuta myös alhaaltapäin ja toki olla myös aiempiakin paniikkeja kyseenalaisemmalla pohjalla.

Olen lueskellut KL-forumin  Nordeaketjua tänään - en toki sisällöllisessä oppimistarkoituksessa vaan sosiaalipsykologin silmin. Siellä on mm. nopeasti lukaisten järkevän kuuloista keskustelua siitä, että kun kaikki indikaattorit on niin bear niin kurssi ei voi kun laskea jos mitään merkittävää positiivista ei kuulu. ELI: jos ei tule positiivista käännettä niin tämä voittoa tekevä suurfirma arvotetaan lopulta nollaksi, tämä ainut looginen johtopäätös järkevän KUULOISESTA argumentatiosta. Toinen 2009 tuttu ylilyönnin merkki on, kun aletaan kilvan huutelemaan "ennusteita" 2020 tms. kurssista - ei siis mitään perusteita vaan vain huutokauppaa jossa yleensä jossain vaiheessa joku nokkelasti keksii voittostrategian eli busto/0,00e ja siihen huutokauppa yleensä sillä kertaa hiljenee, voittaja on löytynyt. Näitä oli 2009 paljonkin KL ja tänään näköjään jo Nordeassakin.

Pankkimaailmassa ja Nordeassa on 2019 paljon ulottuvuuksia joihin tarttua. Totuuden saa rakennettua päässään juuri niin kuin haluaa, päätöksiinsä/johtopäätöksiinsä saa aina löydettyä perustelut ja minkä tahansa kurssitason voi perustella netistä löydettävillä "asiantuntija"lainauksilla. Usein argumentaatio meneekin juuri tässä järjestyksessä: ensin on loppupäätelmä ja sitten etsitään sitä tukevat perustelut joka ei nykymaailman infotulvassa ole vaikeaa. 

Minä en todellakaan väitä tietäväni, miten Nordea etenee toiminnassaan. Voi olla auringonlaskua mutta voi myös olla, että vahvan kassan avulla pystyy katkaisemaan tuloksen luisun ja tämä jää Pekka Perän "tilapäisluonteiseksi kuopaksi".  Esimerkiksi Trumpin uudelleenvalinta on flippi jonka lopputulosta ei kai kukaan vielä tiedä ja kyllähän se vaikuttaa pankkien globaaliin toimintaympäristöön, niin, Trumpin Twiitithän Nordeaa tänään laskee, tähän on tultu eli siihen, että yksi hörhö heiluttelee twitterillä maailmantaloutta. Revi siitä sitten tiukasti faktoihin ja tunnuslukuihin perustuvaa analyysiä. 

Musta tuntuu, että kun maailma on muuttunut kompleksisemmaksi niin markkinoilla en entistäkin enemmän tilaa ylilyönneille koska loputtomista tulevaisuuspaloista voi muodostella haluamansa palapelin. Esimerkiksi poliittiset riskit ovat aivan uudella tasolla: koka olisi 10 vuotta sitten voinut arvata, että Trumpista voi tulla presidentti ja Boriksesta pääministeri joka erottaa Britit EU:sta hinnalla millä hyvänsä. 

Itse olen epävarmuudessa jatkuvuuden puolella yleensä. Maailmanloppuja tulee harvoin eivätkä nekään yleensä kello kaulassa. Lisäksi Nordea ei mielestäni ole mitenkään varmasti alansa häviäjä joten lisäostot kiinnostaa tällä kurssitasolla. Minusta haisee nyt ylimyymiseltä kun diskonttaa tulevaisuuden skenaarioita nykyhetken kurssiin ja siltä pohjalta kaavin ehkä tämänkin lähettämisen jälkeen jostain pelimerkkejä painaa lisempää. Toki, vaikka olisikin ylimyymistä niin mikään ei takaa, että ensiviikolla ei ylimyydä tämänkin ylitse - tai oikeastaan alitse.

2.8.2019 - 12:35
#27021
+10961
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:48
Viestejä:
Viestejä: 6326

Mie sain Nordean keskihinnan jo 7,07:ään ja taidan yrittää vähän laajentaa limiittejä. Paniikkiviestejä tulee joka paikasta, ja paniikin peruste on lähinnä kurssilasku. Tällaisina aikoina mie lyön yleensä vastapalloon. Tosin yleensä liian aikaisin, ja niin tälläkin kertaa. 

Mie olen sotinut 30-vuotisen sodan kavereiden kanssa, jotka jos eivät saa exceliinsä kasvulukuja, hylkäävät lapun sumeilematta. Mie en tajunnut 1992, miksi vientiyhtiöt olivat monta kuukautta samoissa hinnoissa kuin kellutusta ennen, enkä tajunnut miksi finanssikriisin jo alkaessa rauhoittua vieläkään mikään ei maksanut mitään. Enkä ymmärrä Nordean nykyistä hinnoittelua.

Näistä tosin Nordea on se epävarmempi arpa, koska aina voi olla yrityskohtaisia ongelmia, joita ei ole keksinyt tai kelannut tarpeeksi.

2.8.2019 - 13:06
#27022
+1491
Liittynyt:
26.6.2014 - 13:39
Viestejä:
Viestejä: 1370

Tässä Nordean tilanteessa on syytä analysoida mitä yritykseltä voi odottaa. 

Pankki- ja finanssisektorin toimintaympäristö on pysyvästi muuttunut aikaisemmasta. Usein kuitenkin skenaariot pelkistyvät joko valtava menestystarina, paluu menneeseen tai konkurssi jakoon. Nyt mikään noista ei vaikuta kovin realistiselta.

Nyt Nordean kurssi indikoi minusta aika pessimististä, muttei superpessimististä skenaariota. Nykyisellä kurssilla Nordea on matemaattisesti aika oikein hinnoiteltu esimerkiksi hiljaiseen hiipumiseen, jossa tulos on tänä vuonna jossain 0,55 euron tasolla ja laskee ainakin 5%-10% tahtia joka vuosi vielä pitkän aikaa. Taustalla on, että Nordealla tulos ja markkinaosuus on ollut jo useita vuosia trendinomaisessa laskussa, joka on tuloksen isalta ollut paljon tuota voimakkaampaa.

Jos jakaa mahdolliset skenaariot todennäköisyys jakaumaan, Nordea on minusta nyt hinnoiteltu johonkin 30-40% pessimismitasoon(60%-70% todennäköisyys parempaan kuin odotukset) tapahtumilla mitattuna. Momentum tässä lähinnä itseä arveluttaa, vaikka varmaan positiiviseen betsiin voisi olla jo edellytyksiäkin. Maailmantalous ei näytä hyvältä ja pohjoismaiden asunto- ja rakentamismarkkina sakkaa juuri nyt, ainakin jonkin verran. 

Nordean kurssin toipuminen taas vaatii sitä, että trendi kääntyy ainakin niin että tulos ei enää supistu rajusti. Pidemmällä tähtäimellä yrityksen pitäisi myös jossain määrin kasvaa, ainakin inflaation tai BKT:n tahdissa.

 

 

2.8.2019 - 14:06
#27025
+703
Liittynyt:
26.11.2018 - 18:55
Viestejä:
Viestejä: 810

Sammossa pitäisi olla varsin hyvä ja valistunut näkemys Nordean lähitulevaisuuden kehityksestä ja mahdollisuuksista. Tähän näkemykseen nojaten pyrkivät irtautumaan Nordeasta jakamalla sen osakkeita osinkoina. Tuskin toimisivat näin, mikäli uskoisivat Nordean tuloksen paranevan oleellisesti lähitulevaisuudessa.

2.8.2019 - 14:09
#27026
+21
Liittynyt:
16.2.2018 - 10:04
Viestejä:
Viestejä: 61

Petterillä on minusta juuri noita järkevän kuuloisia perusteluita. Tilastomatematiikka on hallussa ja samoin todennäköisyydet. Buffett käskee keskittyä yhtiön liiketoimintaan. Mistä suuriosa Nordean tuloksesta tulee? Kerroit Nordean menettävän markkinaosuutta kokoajan. Miksi Nordea menettä markkinaosuutta? Ja kenelle Nordea menettää markinaosuutta. Minulla näistä asioista oma käsitys, mutta kiinnostaa muiden tieto ja ennenkaikkea faktat.

Mutta menneäämpä skeneensi, että pohjoismainen asuntomarkkina sakkaa niin miten tämä vaikuttaa Nordean tulokseen? Mutta ajatellamapa sitten Ray Dalion toisen asteen ajattelua, mitä tästä seuraa? Nolla korot ja sakkaava asuntomarkkina, ei kovin houkkutelava toimintaympäristö. Minusta siitä seuraa ettei markkina kiinnosta ja toimijat joutuvat vaikeuksiin ja lopettavat kannattamattomia toimintojaan. Jos maailman talous sakkaa toimintaympäristö on entistä haastavampi. Vain vahvat jäävät jäljelle. Ketä ne ovat? Kuka haluaa vaikeassa markkinaympäristössä viedä markkinaosuuksia? Mielestäni vaikeassa toimintaympäristössä on olleelisempaa selviytyä. Rytinän jälkeen on sitten markkinaosuutta mitä kahmia. 

 

 

2.8.2019 - 14:45
#27027
+10
Liittynyt:
5.4.2018 - 12:12
Viestejä:
Viestejä: 48

Kuluista: ne ovat laskeneet vrt edellinen kvartaali alkaen Q1 ja jatkuen Q2, suunta on eri kuin monella muulla pankilla (Suomi, Ruotsi), vaikka Q2 olisi voinut laskea enemmän suunta on oikea ja 2020 kulut ovat alle 2018 tason. Kuluhuippu on jo ohitettu tai ohitetaan tänä vuonna. Nordean tuloksen pohja voi hyvinkin olla myös käsillä ja 2020 nousisi vrt 2019. Jos tulos on tänä vuonna 0.60 se lienee ihan hyvä pohja, jos seuraavana vuonna tulos kohenee viime vuoden suuntaan alkaa hyviä asioita lyödä läpi kahdesta suunnasta. 2020 on vielä kaukana ja tuloksen sulamista ennustavat voivat hyvin olla oikeassa, mutta pankkien konsensus on kuitenkin ylös tästä vuodesta. Huomioisin, että tämän vuoden ennusteet ovat osuneet hyvin. Q1 tulokseen kurssi ei heilahtanut lainkaan ja Q2 ehkä osinkouutisiin plus yleiseen paniikkiin.

Ruotsin keskuspankki nosti ohjauskorkoa joulukuussa ja negatiiviselta pois vasta ehkä ensi vuonna. Silti korot ovat ATL tasolla. Epävarmaa aikaa se lienee selvä, mutta sen verran luottoa löytyy ruotsalaisissa ja kotimaissa pankeissa painineena (ei kuitenkaan tässä pankissa eli ikuiseen kilpailijaan uskon), että salkun isoin sijoitus on kyseessä. Tähän kurssiin en ole myymässä viimeisin lisäys 5.80.

2.8.2019 - 15:31
#27030
Xman
-220
Liittynyt:
21.12.2018 - 15:20
Viestejä:
Viestejä: 108
Xman kirjoitti:
petteri kirjoitti:

 

Nyt Nordean kurssi indikoi minusta aika pessimististä, muttei superpessimististä skenaariota. Nykyisellä kurssilla Nordea on matemaattisesti aika oikein hinnoiteltu esimerkiksi hiljaiseen hiipumiseen, jossa tulos on tänä vuonna jossain 0,55 euron tasolla ja laskee ainakin 5%-10% tahtia joka vuosi vielä pitkän aikaa. Taustalla on, että Nordealla tulos ja markkinaosuus on ollut jo useita vuosia trendinomaisessa laskussa, joka on tuloksen isalta ollut paljon tuota voimakkaampaa

 

Noin muuten meillä näkyy olevan suht samat näkemykset tulevaan, mutta miten perustelet näkemyksesi siitä, että nordean tulos supistuisi vuosittain 5-10% tahtia VUOSIA eteenpäin?

-Koska jos noin kävisi, niin silloinhan Nordeaan sijoittaminen olisi täysin tuottamaton rahansiirto edes pohjilta ajatellen.. Käytännössä tuon skenaarion toteutuessa emme voisi puhua lainkaan tästä paljon hehkutetusta Nordean kovasta osinko tuotosta, jota nyt ei ole ollut käytännössä lainkaan enää useampaan vuoteen tähänkään saakka, kurssin laskiessa osinko tuottoa  enemmän....Osinko tuotosta muutenkin voidaan puhua ainoastaan silloin kun osakkeen arvo pitää kutinsa +-0 tai nousee ja siihen maksetaan osinkoa.  Lopulta tienatut osingot voidaan todentaa vasta siinä vaiheessa kun olette myyneet osakkeenne joko hankinta hinnalla, taikka sitten voitolla, jolloin voidaan ajatella, että vuosittain maksetut osingot ovat olleet tuottoa ja vasta tuolloin voimme vetää viivan ja katsoa mitä jäi alle. 

-Itse uskoisin, että Nordea kykenee pitämään kyllä  tietyn suht vakaan  tulostason sitten kun markkinat ovat tasaantuneet...En usko loputtomaan sulamiseen, vaan uskon tason löytyvän 4-5 euron väliltä.

 

2.8.2019 - 15:47
#27031
+1491
Liittynyt:
26.6.2014 - 13:39
Viestejä:
Viestejä: 1370
Xman kirjoitti:

Noin muuten meillä näkyy olevan suht samat näkemykset tulevaan, mutta miten perustelet näkemyksesi siitä, että nordean tulos supistuisi vuosittain 5-10% tahtia VUOSIA eteenpäin?

-Koska jos noin kävisi, niin silloinhan Nordeaan sijoittaminen olisi täysin tuottamaton rahansiirto edes pohjilta ajatellen.. Käytännössä tuon skenaarion toteutuessa emme voisi puhua lainkaan tästä paljon hehkutetusta Nordean kovasta osinko tuotosta, jota nyt ei ole ollut käytännössä lainkaan enää useampaan vuoteen tähänkään saakka, kurssin laskiessa osinkoa enemmän.

Tuo on nyt vaan yksi malli miten Nordean osake on nyt arvostettu. Toiseksi minusta tuossa ollaan 30-40 % tasossa pessimistisemmällä puolella (ehkä 60-70% tapauksista parempia) eli kyse ei ole edes keskivirran ennusteesta ainakaan tapahtumien osalta. Tuoton osalta tuota on toki vaikeampi arvioida, kun pessimistisessä(negatiivisessa) päässä on paljon lähes nollaskenaariota ja toisaalta optimistisessa(positiivisessa) päässä jonkin kokoinen tosi hyvän tuoton häntä. 

Jos ajatellaan normaalia vedonlyöntimarrkkinaa, siellä betsi joko osuu tai ei ja osuessa kerroin tiedetään ja kun ei osu menettää kaiken. Osakemarkkinoilla taas ollaan tilanteessa, jossa voidaan myös ajatella, että todennäköisyysjakauman eri kohdissa kertoimet vaihtelevat. Toisaalta huonossa skenaariossa ei myöskään ole yleensä pakko mennä kokonaan tuossa betsissä poikki eli omalla osaamisella voi myös rajoittaa tappioita kun mennään metsään.

Tässä varmaan pitäisi rakennella jonkinlainen simulointimalli. Siitä voisi olla iloa muutenkin.

Kovin yksinkertaisesti simuloituna nuo laskevan tuloksen skenaariot eivät kyllä Nordean osalta ole nykykurssilla hirveitä jos pysytään selvästi voitolla ja sitten jossain vaiheessa tulee käänne. Nykyisellä 5,7 euron kursslla pääsee 10% diskonttokorolle (tuotolle) jo skenaariossa, jossa Nordea tulos on tänä vuonna 0,55, laskee seuraavat neljä vuotta 10 % vuodessa 0,40 euro tasoon asti ja sen jälkeen nousee 3 % vuodessa olettaen, että Nordea jakaa seuraavassa 5 vuodessa yhteensä 1,50 euroa per osake pääomaa ulos.

Toki tuossa skenaariossa ja laskutavassa on paljon heikkouksia, mutta voihan aina luvuilla leikkiä.

 

 

 

 

4.8.2019 - 21:37
#27047
-4
Liittynyt:
13.7.2014 - 21:38
Viestejä:
Viestejä: 10
Marraskuu kirjoitti:

Sammossa pitäisi olla varsin hyvä ja valistunut näkemys Nordean lähitulevaisuuden kehityksestä ja mahdollisuuksista. Tähän näkemykseen nojaten pyrkivät irtautumaan Nordeasta jakamalla sen osakkeita osinkoina. Tuskin toimisivat näin, mikäli uskoisivat Nordean tuloksen paranevan oleellisesti lähitulevaisuudessa.

Tässä on tarkoituksena saada Nordean omistusosuus < 20%,  notta pätäkkää saataisiin järkevämpään käyttöön kuin konglomeraattisäännöstön mukaisesti.

https://www.sampo.com/fi/media/tiedotteet/2019/sampo-suunnittelee-jakavansa-ylimaaraisen-osingon-nordea-osakkeina/

--

Sipaisinpa minäkin Nordeaa takaisin 5.79, koska haluan oppia lisää ihmisten käyttäytymisestä.  Sammon lisääminen 37:n pintaan on toki myös alkanut houkututtaa.

 

5.8.2019 - 11:56
#27050
+10961
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:48
Viestejä:
Viestejä: 6326

Tässä alkaa kohta tulla likvidien reunat vastaan Nordean ostossa. Otin kuitenkin vielä lisää @5,61.

Luin jostain, että Nordeaa ei ole koskaan saanut näin halvalla. Katselin vanhoja kauppojani. Kaikenlaisia hilpeitä hintoja on ollut:

Osto 31.5.2010 @3,61

Myynti 1.12.2011 @5,59

Myynti 8.3.2013 @9,01

Osto 30.12.2014 @9,58

Osto 30.12.2015 @10,21

Myynti 26.1.2017 @11,60

Tästä siis puuttuu välistä paljon, mutta poimin sellaisia, joissa oli omasta mielestäni jotain hauskaa.

Nordean romahdus on sikäli hauska tarina seurattavaksi, että yhtiölle ei ole tapahtunut paljon mitään, paitsi markkina-arvo puoliintunut puolessatoista vuodessa. Mie olen ihan tyytyväinen tilanteeseeni, kun olen ottanut aika paljon kirikierrosvoittoja ja osinkojakin nostellut ja vielä on painaa kaasua. Joskin lisäpuoliintuminen saisi jo vähän kulmakarvat nykimään. Mistä tuli mieleeni, mitähän kuuluu Oksaharjun Jukan Nordeoille?

Jukkahan taisi kurssin ollessa kympin paikkeilla, että hän näkee Nordean aivan eri arvoisena kuin markkinatdevil.  Miulla ei sinänsä ole mitään oikeaa syytä ilkeillä Jukalle, olen vain yleisilkeämielinen ihminen. Ja haluan tuoda esiin, etten ole maailman ainoa harhaanjohtaja. En mie nimittäin todellakaan nähnyt tätä Nordean droppia näin alas - mutta pidin sitä kyllä mahdollisena. Ja lisälaskukin on ihan realistinen skenaario. Yli kuutta euroa ei kyllä nykyhinnoista laske, tosi on.

https://www.youtube.com/watch?v=mKKrz6bwIEg Aake Kalliala ja Jaakko Lassila, yksi legendaarisimmista KOP-mainoksista.

5.8.2019 - 12:07
#27051
+810
Liittynyt:
2.11.2018 - 12:56
Viestejä:
Viestejä: 1145
Aki Pyysing kirjoitti:

Nordean romahdus on sikäli hauska tarina seurattavaksi, että yhtiölle ei ole tapahtunut paljon mitään, paitsi markkina-arvo puoliintunut puolessatoista vuodessa.

Mitä tykkäät tehokkaiden osakemarkkinoiden teoriasta?

5.8.2019 - 13:08
#27054
+70
Liittynyt:
21.1.2015 - 17:02
Viestejä:
Viestejä: 123
Aki Pyysing kirjoitti:

... https://www.youtube.com/watch?v=mKKrz6bwIEg Aake Kalliala ja Jaakko Lassila, yksi legendaarisimmista KOP-mainoksista.

Itse muistelen, että olisi ollut myös sellainen mainos missä Aake kyselee "onko minulla liian iso nenä vai miksen saa lainaa?". Jaakko tuohon vastaa tyyliin, että "Kyllä nyt KOPista saa lainaa".

Oli ne aikoja ne.

 

5.8.2019 - 15:06
#27065
Liittynyt:
11.12.2018 - 15:26
Viestejä:
Viestejä: 3

Taitaa tämä meitin Nordea olla aika normaalilla eurooppalaisella tasolla tällä hetkellä kurssin suhteen?

Esim. ETF ishares stoxx Europe 600 Banks on nyt p/e 9,16 ja p/b 0,66. Siltä löytyy salkusta hyviä ja vakaita pankkeja ja osinkoakin se maksaa reilut 5% vuodessa. On kai makuasia, ottaako salkkuun Nordeaa vai hajauttaako useaan eurooppalaiseen pankkiin?

 

5.8.2019 - 15:48
#27066
+10961
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:48
Viestejä:
Viestejä: 6326
PikkuSijoittaja kirjoitti:

Taitaa tämä meitin Nordea olla aika normaalilla eurooppalaisella tasolla tällä hetkellä kurssin suhteen?

Esim. ETF ishares stoxx Europe 600 Banks on nyt p/e 9,16 ja p/b 0,66. Siltä löytyy salkusta hyviä ja vakaita pankkeja ja osinkoakin se maksaa reilut 5% vuodessa. On kai makuasia, ottaako salkkuun Nordeaa vai hajauttaako useaan eurooppalaiseen pankkiin?

Miulla on Nordeaa, koska luotan Nordean taseeseen enemmän kuin eteläeurooppalaisempien pankkien taseisiin. Olin 80-luvulla töissä pankissa, jonka taseessa oli tyyliin puolet ilmaa, joten pidän hyvin mahdollisena, että kaikkien stressitestien jälkeenkin voi pankeista löytyä vakuuksia, jotka eivät olekaan ihan niin kattavia kuin pitäisi.

5.8.2019 - 18:32
#27070
+703
Liittynyt:
26.11.2018 - 18:55
Viestejä:
Viestejä: 810

Oikein karkealla yksinkertaistuksella pankkibusineksen tuloksen teko on perustunut pitkälti automatisoinnin kautta saatavaan säästöön viimeiset 40 vuotta. 

Tämä automatisointi päättyy siihen että koko pankki on yksi tietokoneohjelmisto palvelimineen.

Pankithan ovat jo nyt eräänlaisia pilvipalvelimia, jonne "raha" talletetaan bitteinä. Pankin tehokkuus on enenevässä määrin kiinni siitä kenen ohjelmistot ja palvelimet toimivat parhaiten. Ei siis mikään ihme, että google ja muut alkavat haastamaan perinteisiä pankkeja. 

Perinteinen pankin malli on ollut jatkuvassa muutoksessa ja paine vain kasvaa uusien kilpailijoiden toimesta. Mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea tässä tulevina vuosina tapahtuu.

5.8.2019 - 18:32
#27071
Xman
-220
Liittynyt:
21.12.2018 - 15:20
Viestejä:
Viestejä: 108
Aki Pyysing kirjoitti:

Tässä alkaa kohta tulla likvidien reunat vastaan Nordean ostossa. Otin kuitenkin vielä lisää @5,61.

Luin jostain, että Nordeaa ei ole koskaan saanut näin halvalla. Katselin vanhoja kauppojani. Kaikenlaisia hilpeitä hintoja on ollut:

Osto 31.5.2010 @3,61

Myynti 1.12.2011 @5,59

Myynti 8.3.2013 @9,01

Osto 30.12.2014 @9,58

Osto 30.12.2015 @10,21

Myynti 26.1.2017 @11,60

Tästä siis puuttuu välistä paljon, mutta poimin sellaisia, joissa oli omasta mielestäni jotain hauskaa.

Nordean romahdus on sikäli hauska tarina seurattavaksi, että yhtiölle ei ole tapahtunut paljon mitään, paitsi markkina-arvo puoliintunut puolessatoista vuodessa. Mie olen ihan tyytyväinen tilanteeseeni, kun olen ottanut aika paljon kirikierrosvoittoja ja osinkojakin nostellut ja vielä on painaa kaasua. Joskin lisäpuoliintuminen saisi jo vähän kulmakarvat nykimään. Mistä tuli mieleeni, mitähän kuuluu Oksaharjun Jukan Nordeoille?

Jukkahan taisi kurssin ollessa kympin paikkeilla, että hän näkee Nordean aivan eri arvoisena kuin markkinatdevil.  Miulla ei sinänsä ole mitään oikeaa syytä ilkeillä Jukalle, olen vain yleisilkeämielinen ihminen. Ja haluan tuoda esiin, etten ole maailman ainoa harhaanjohtaja. En mie nimittäin todellakaan nähnyt tätä Nordean droppia näin alas - mutta pidin sitä kyllä mahdollisena. Ja lisälaskukin on ihan realistinen skenaario. Yli kuutta euroa ei kyllä nykyhinnoista laske, tosi on.

https://www.youtube.com/watch?v=mKKrz6bwIEg Aake Kalliala ja Jaakko Lassila, yksi legendaarisimmista KOP-mainoksista.

Miten niin Nordealle ei ole tapahtunut mitään?

Jos seuraat Nordean vuotuista osakekohtaista tulosta, niin kuulostaa vähän oudolta, jos joku näkee sen niin, että mitään ei ole tapahtunut.

Nordean tulos kävi ylimmillään 2016 0.93    ja nyt odotamme vuodelle 2020 tulosta, joka voisi olla lähellä 0.45-0.50e, eli kuinka paljon vähemmän Aki se on silloin prosentuaalisesti? ja sitten peilaat sitä kurssilaskuun!

Pörssissä homma toimii siten, että ne voittavat ketkä osaavat nähdä eteenpäin ja ne häviävät ketkä katsovat juuri tätä päivää.  -Teet rahaa sillon kun olet askeleen muita edellä.

5.8.2019 - 19:23
#27072
+32
Liittynyt:
25.6.2015 - 10:10
Viestejä:
Viestejä: 47
Dronningholm kirjoitti:
Xman kirjoitti:

Jos kuuntelen itseäni herkällä korvalla ja katselen vuoteen 2020, niin en pidä lainkaan mahdottomana skenaariona, että Nordean kokovuoden  tulos painuisi tuolloin jopa tasolle 0.45/ osake.......Lets see.. Mietitääs mitä se kurssi olisi näillä lukemilla ja tällä tämän päivän kurssin arvostustasolla, niin päästään sellaisiin lukemiin kuin 4-4.5e .........Joten kyllä. Ei ole mahdottomuus vaikka Nordeaa myydään vuoden 2020 lopulla hintaan 4-4.5e.   Täysin mahdollista.

-Voiko tämän päivän kurssia siis nähdä ylireagointina?    Vain aika näyttää mihin tämä osake on vielä matkalla.

 

Kuinka suurella osuudella sijoitettavasta varallisuudestasi olet shortannut Nordeaa?

Jätit viimeksi vastaamatta tähän kysymykseeni?

5.8.2019 - 20:15
#27073
+2878
Liittynyt:
25.6.2014 - 10:25
Viestejä:
Viestejä: 2162
Marraskuu kirjoitti:

Pankin tehokkuus on enenevässä määrin kiinni siitä kenen ohjelmistot ja palvelimet toimivat parhaiten.

Tai oikeastaan siitä kenen ohjelmistot ketterimmin mukautuvat liiketoiminnan muutoksiin (palvelimet ovat nykyään niin standardikamaa, ettei niillä ole oikeastaan mitään merkitystä)

5.8.2019 - 20:39
#27076
+703
Liittynyt:
26.11.2018 - 18:55
Viestejä:
Viestejä: 810

Joo, ei yksittäinen palvelin ole mitenkään merkityksellinen. 

Tarkoitin tuolla kokonaisen datan tallennuksen ja käsittelyn hallinnan kilpailukykyä laitteineen ja ohjelmistoineen.

Google voisi kohtuu helposti (yrityksen resurssit huomioiden) rakentaa järjestelmän, jolla tarjoaa asiakkailleen ilmaiseksi esim. arvo-osuustilit ja pörssin osakekauppojen hoidon. Tietysti mikään ei ole oikeasti ilmaista, joten nettisivulla joutuisi katselemaan mainoksia.

14.8.2019 - 15:08
#27280
+1102
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:55
Viestejä:
Viestejä: 1277

14.8.2019 - 15:10
#27281
+1102
Liittynyt:
16.12.2013 - 13:55
Viestejä:
Viestejä: 1277

15.8.2019 - 01:14
#27300
+1491
Liittynyt:
26.6.2014 - 13:39
Viestejä:
Viestejä: 1370

Nordea näyttää olevan aika houkuttelevissa hinnoissa. Nyt pitää laittaa pieni pilkki huomiseksi vesille jos jotain vaikka tarttuisi pyydykseen.