Olet täällä

Warren Fyffet

Warren Fyffet

  • Liittynyt 16.2.2018
  • 26 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sievi Capital - 20.10.2018 12.07

No iLog listauksesta on samoin hehkutettu mediassa. Jospa Takaset kertoittelevat mikä tässä fiksu eteneminen.  Mikä pörsän arvio Sievin arvosta ja iLOQ. Tunnistaaneet pelin paikan.

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005675656.html

Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 3.10.2018 8.27

Nordnetin kaupat väheni 5% vuoden takaisesta. Suomessa pudotusta oli Elokuussa 21%. Taisi olla vuosi sitten voimassa tuo 0,99€ kauppa alle 200€ kaupoilla. Nyt alkaa olla siitä vertailumateriaali käytössä. 20% lisää kauppaa olkookin euron laaki on minusta aika paljon.

Itse treidasin muistaakseni itselleni tuon korkeaimman palkkioluokan kolmeksi kuukaudeksi 51 kaupalla eli NN sai minulta 50€. Nyt elokuussa en läytänyt mitään kannattavaa tekemistä NN:stä ja palkkiot 0€. Muut välittäjät saivat pikkuveivaukseni rahat.

Shrevilleä seuraamalla näyttää, että Ruotsalaiset siellä käy kauppaa, muut maat on hiljaisempaa. Mitä lienee Nordnet saa noista Månad spar.

Citycon - 26.9.2018 10.40

Mitenkä näette Lippulaivan tilanteen? Kohteesta ei ole voimassa olevaa urakkasopimusta Lehdon kanssa vaan neuvottelut kesken. Äkkiseltään Citycon on mielestäni aika huonossa asemassa, kun oman kiinteistön vieressä monttu ja uutta mainostetaan. Urakassa on jo rahaa kiinni. Urakan tekijää varmaan tuossa vaiheessa hankala vaihtaa ja montun oleminen pidempään oman kiinteistön vieressä ei mitenkään eduksi omalle kiinteistölle. Lehto taitaa olla aika vahvasti niskan päällä nykyisessä tilanteessa vai mitä mieltä oletta? Tapahtuuko työmaalla mitään?

Vuoden sijoittaja 2018 - 21.9.2018 11.07

Onnittelut Akille. Oikeaan osoitteeseen voitto meni.

Technopolis - 28.8.2018 12.36

Joo, samaa mieltä Daytraderin kanssa, että näissä ei yleensä kannata jäädä vastustelemaan. Omalla kommentillani tarkoitin, että hyväksymispäätöksen teen vasta sitten lähellä päätös aikaa ja seuraan muiden liikkeitä. Pidän mahdollisena mattmillenin skenaariota, että Technopolis jää pörssiin yli 50% omistus osuudella. Se ei ole hirveän hyvä tilanne piensijoittaja omistajalle, pääomistaja voi aika hyvin kurmuuttaa pienempiä.  

Technopolis - 28.8.2018 9.54

Itse en ainakaan pidä mitään kiirettä hyväksyä tarjousta. Odottelen mielenkiinnolla Akin reaktiota ja pitääpä katsella muuten omistajaluettelo lävitse. 

Taloudellinen riippumattomuus - tavoittelemisen arvoista? - 25.8.2018 11.21

Itse kuulun varmasti tuohon sijoittamisesta blokkaavien joukkoon ja en ole blogissani ainakaan tietoisesti julistanut pyrkiväni taloudelliseen riippumattomuuteen. Kirjoituksessa mainittu 7 numeroinen luku voi olla minulle tavoite ja siinä tuli juuri asioita mitä itse olen pohtinut. Sijoittamalla indeksiin tuotot jäävät pidemmällä aika jänteellä alhaiksiksi ainakin teorian mukaan ja tämä tarkoittaa, että nyt ei kannata mennä all-in. No olen sitten laittanut salkkuun kokroa, joka tuottanut ihan hyvin, mutta nyt sielläkin tuotto-odotukset laskenet olemattomiin. Mutta nyt on sitten mielestäni taisteltava yritettävä päästä siihen yli infalaation tuoton ja tämä on ehkä niitä suuria riskejä. Mahdollisuudesta hyperinfalatioon on puhuttu vähän ja historiassa rahan painaminen on siihen johtanut. 

No nyt yritän päästä siihen seitsemän numeroiseen lukuun, mutta en ole ollenkaan varma, että se silti riittää, kun sen saavutan siihen taloudelliseen riippumattomuuteen. Summa riittää varmaan nykyisiin elinkustannuksiini, mutta pystyykö sillä aikanaan elämään samoin? 

Minusta paras tilanne ettei ole liian sidottu mihinkään. Asuinpaikkaan, työhön tai asuntoon. Kuten tuossa mainittiin kasan kasvattaminen on helpompaa ulkomailla. Samoin on kasalla eläminen ulkomailla. Omalla kasallani varmaan selviäisi hyvin jossakin Thaikkulassa, kun myisi vielä asunnon. Samalla riskeeraan yhden varman taloudellisen riippumattomuuuden, nimittäin eläkkeen. Silloin kohtuullisen varmasti elän kasallani ja valtiolta saamillani rahoilla ihan ok elämää. 

Pähäilyissäni olen tullut siihe tulokseen, että Suomessa on ihan hyvä sosiaaliturva. Olen tehnyt jo merkittävän siivun omaan eläkkeeseeni ja minun kannnattaa sitä jatkaa. Olen tullut tulokseen, että omia osinkoja on huomattavasti helpompi kasvattaa vuosi tasolla 10% kuin esimerkkinä omaa palkkaa jatkuvalla syötöllä. Kasaa vaan kannattaa kasvattaa. Sitten kannattaa ihan oikeasti pohtia miten se homma menee. Sitä tuottoa pitää lypsää siletä mistä sitä tulee. Daytraderi kirjoittelin tuossa helmikuussa sen laskun tulevan jossakin 2019-2020. Siihen on vielä aikaa ja siinä ehtii raapia paalua kotiin. Pitää varautua siihen, että korot eivät nouse niin nopeaan kuin DT ajatteli ja korkojen nousu voi olla hitaampi tai päin vastoin tai tulee jotain yllättävää, kuten tuo hyperinflaatio. Yleensä tuo ongelma tuuleettimeen tulee yllättävästä suunnasta ja sitä seuraava rommi. Tässä selainen kysymys pakki mikä rommin varalle:

1. Varaako kukaan käyteteistä romahduksen varalle?

Minusta nyt varaa ja se tarkoittaa, että sitä ei tule. Moni on varannut käteistä ja sanoo sijoittavansa velalla. Tässäkin ketjussa todennäköisesti löytyy niitä. Se tulee vasta sitten, kaikki on allin ja kukaan ei odota. Kaikilla on hyvä käsi jolla ei voi hävitä.

 

2. Puhuuko talousmedia romahduksesta vai noususta

Ihan hiljattain kirjoitettiin, että lyhyiden pitkien korkojen ero kapenee. Teerenpeleissä Erola pelkäsi rommia. Nyt kaikki kerää vähä aikaa käteistä. Sitten sanotaan, että kukauden parin päästä kurssien aina vaan noustua, että Erola on ihan pihalla. Porukka alkaa laittamaan pikku hiljaa rahaa sisään. Akin kommenteista taas minusta paistoi sellainen kokeneen menestyneen sijoittajan näkemys. Markkinoilta edelleen löytyy kohtuu hintaista osaketta ja laina on halpaa. Tässä ei ole mitään syytä paniikkiin vaan rapsitaan edelleen sitä tuottoa, Ja P/E tuottaa noin 10% pidemmällä aika jänteellä. Pitää olla vain ballseja istua sen possan (Polis) päällä. Jos rommi tulee niitä 10% tuottomahdollisuuksia tulee lisää ja otetaan lisää velkaa. 

Lähtökohtaiseti me pelätään kasanaisesti ihminen ajattelee väärin. Se pelkää menettävänsä eväänsä vaikka teitää maansa olevan hedelmällinen ja sitten tuovan varmasti niitä parempia. Pitkässä juoksussa se viljarasto sitten on kasvaa kokoajan ja voidaan myydä enemmän ja enemmän. Ts. sijoittaja pelkää kasan pienemistä, vaikka se koskaan lopu ja pääosin se kasvaa. Meillä pitäisi olla siinä tiputuksessa kauheasti massia löydä peliin. Smaan aikaan men ei oikeasti uskalleta löydä kaikkea pelini ja ottaa velkaa. Se kipuraja pitäisi olla korkea ja sillä hetkellä se on matala.

Omissa päättelyissäni olen tullut siihen, että suurin syy ja este siihen omaan talaoudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen on oikeasti tehdä suuria liikkuja. Ottaa velkaa, isoa näkemystä tai sitten elämässä irtaantua nykyisestä työstä tai asuinpaikasta. Pitäisi alkaa keräämään passiivisia tulonlähteitä, jotka ei vaadi omaa työpanosta, mutta paalua tikittää omaan varallisuuteen. Lähteä ulkomaille tai vaihtoehtoisesti tehdä esimerkkinä kesällä asfattityömaalla pitkää päivää ja pöyrittää talvi jossain Thaikkulassa muuta ja luoda passiivista tuloa.       

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 23.8.2018 11.17

En tiedä mistä sait tuon 20% myyntiin vähennystä. Ei löydy esimerkkinä tästä: https://www.sijoitustieto.fi/osakesijoittajan-verotus

Ja tosiaan yli 30000€ verot ovat 34% nykyään.

Jos tavoite säästää esimerkkinä 50000€ jotain tarkoitusta varten niin kannattaa tosiaassan laskea, jos yrittää saada sen 29900€ kasaan osakkeina ja loput osinkoina. Verot nimittäin tipahtaa merkittävästi. 34% 50000€ on 17000€ vs, 25,5% 20000€ on 5500€ ja 30%29900€ 8900€ eli osingoilla veroja maksaa 14470€ ja suoralla sijoituksella 17000€. 

Oma kohtaisesti olen saanut noita vähennyksiä lävitse. Pitää vain lukea ohjeet ja toimia sen mukaan. Vähennykset on mitoitettava omaan toimintaan. Et voi saada merkittäviä vähennyksiä jollet saa merkittäviä tuloja. Samoin et voi vähentää koko Internet yhteyden kuluja sijoittamiseen vaan siitä osan.

Sijoitustietokin on tehnyt hyvän listan:

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/sijoittajan-verovahennykset

  

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 23.8.2018 8.10

Olen lukenut Erolan kirjan ja se löytyy hyllystä. Videon katselin pätkissä ja meni tuo kohta käteispainon nostosta 2015 ohitse.

Ymmärrän tuo verovelan ja se tuottaa selvästi paremmin pitkällä aikajänteellä esimerkkinä 20 vuotta ja niin edelleen. Mutta lyhyemmillä aikajänteillä ero supistuu, koska osingoista maksetaan pienempi vero kuin myyntivoitosta. Toiseksi esimerkkinä 2000€ osinkojen verot 510€. Näihin on ihan kohtuullisen helppo saada vähennykset 210€ työhuone ja 240€ esimerkkinä Internet yhteydestä ja tietoturvaohjemistosta. No, jo sitten uudelleen sijoittaa osingot niin kurssien laskiessa saa paremmat tuotto-odotukset jatkossa ja noustessa taas hankinta on korkeampi jolloin myydessä voitto pienempi ja verot pienemmät. Tämän vuoksi laskeminen ei ole niin yksinkertaista. Et lisäksi voi vähentää tämän vuoden Internet kulujasi 20  vuoden jälkeen myyntivoitoistasi. Sanotaan näin, että pystyy kuitenkin tekemään laseklmia, että 50000€ osakeisjoituksia osingoilla on ihan kannattavaa (vero osingosta lähentelee nollaa) ja sitten ottaa velka päälle jolla osinkosijoituksia(vero lähellä nollaa osingoista korkojen vuoksi). 

 

 

 

 

 

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 22.8.2018 7.54

Olen itse kanssa miettinyt miksi pitää tuottoja verrata indeksiin. Tässä tulee sitten hyvin helposti tilanne mihin indeksiin pitää verrata? Toiseksi mikä on oikea tapa ne laskea? Sanotaan, että verrata osingot huomioiviin indekseihin. Fakta on se, että verottaja Suomessa iskee lopulta ja Rinteen Antti suunniitelee parhaillaan raipan vierittämistä 35 pinnan kohdalle. Joku sanoo, että laita rahat Suomi Superiin ja kulut on minimissä ja odottele vain. Suosittelen kyllä jokaiselle, jolla salkku Nordnetissä ja Shareville vertaamaan omaa salkkua Superiin. Tulee reality checkiä. Sitten katsoo summan salkun viimeiseltä riviltä ja katsoo paljollako on "harrastanut sijoittamista". Laskee siis indeksin ja oman sijoituksen erotuksen ihan euroina.

Seuraavaksi kannattaa sitten laskea summasta 30-35% pinnaa eli verot poissa. Siinä alkaa selviämään verotodellisuus. Nimittäin melkoisen mellevä summa ja pistää ehkä miettimään kannattaako tuolle tehdä jotain. Esimerkkinä osinkoja ottamalla yhtiöstä verot tipahtaa 25,5%:tiin. Mikäli sitten tekee noita suoria sijoituksia ja uskaltaa saneerata turskatehtaat pihalle osingoista maksetaan vähän vähemmän. Jokainen käyttää Internetiä siitä tulee kulua. Samoin voi vähentää työhuonetta jne. Tule vaan aika pitkä penni, jos näitä ei vähennä 20 v. sijoitus uralla, ottaa voitot lopussa hankintameno olettamalla. 

Tästä päästään indeksiin vertaamiseen. Miten lasket sen, että otat 1000€ tappion osakkeella, myyt ja sitten verottaja palauttelee aikanaan sinulle sen 15 pinnaakin, mikä aluksi veroina kerätty. Mielestäni oikea tapa plussata se vuoden lopussa tuotoksi. Mutta tehkääpä omia laskelmia, suosittelen. 

Itse suosittelen reality checkinä väliin vertaamaan omaa salkkua indeksiin tai indeksirahastoon. Mutta muuten se on kyllä vähän niin kuin Aki sanoi. Se menee siellä jossain (sitä hienoa käden liikettä en saa tähän). Velalla sijoittaessa voi olla ihan hyvä saada vähän osinkoa niin voi maksella korot ja ehkä vähän lyhennellä. Toiseksi on pääomatuloja mistä vähentää velan korot.

Erolasta: Minusta hän sanoi sijoitustensa olevan indeksissä. En oikein hoksaa miksi te puhutte, että hän kääntänyt kelkkaa. Hän vain suoraan sanoo, että mittarien valossa ei kannata olla 100% osakeindeksissä. Se on mielestäni eri asia kuin sanoa, että hän toimii eri tavalla kuin on kirjoittanut. Hän puhuu ainoastaan piernestä prosentista ultrariskiä. Jos Erola esimerkkinä tällä hetkellä kasvattelee niitä parjattuja korko ETF painoja salkussa niin sijoittaako hän eri tavalla kuin opettaa. Mistä vedittä johtopäätöksen ettei hän voisi esimerkkinä niin toimia?