Olet täällä

Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 8.1.2020 12.52

Onko joku käyttänyt maailma näkymää enemmän? Ei jotenkin nostata luottamusta, kun maailman vaihdetuin osake on tällä hetkellä Ørsted A/S. Listalta löydy yhtään esimerkkinä saksalaista tai ranskalaista osaketta. Ei kai vain ole jäänyt uusinta puolitiehen ja siirretty uudelle puolelle. Meinaako olemme siirtäneet joitakin toiminallaisuuksia uudelle puolelle, että sinne siirtyy vain pohjoismaat?

Näytä koko viesti
Yleiselektroniikka - 6.8.2019 03.27

Minulla kokemusta Salcompista ja Sievi Capitalista. Salcomp oli sellainen tapaus, että olisi kannattanut myydä poissa, vaikka hinta halpa. Sievi Capitalin kohdalla itse myin vaikka olisi kannattanut pitää. 

Olen itse tullut näissä johtopäätökseen, että upside on yleensä rajallinen ja kannattaa myydä. Itse ainakin uskon, että Yleiselektroniikkaa tulee samaan halvemmalla pörssistä ostotarjouksen jälkeen. Kurssi nosui nykyisiin lukemiin kiitos ostotarjouksen. En näe mitään syytä miksei se voisi taas laskea lähelle alempia tasoja missä se ennen tarjousta oli. Tarjoaja nyt minimoi ostettavaa summaa ostamalla kaiken mitä saa halvemmalla. Vaikka tätä ei saisi halvemmalla niin pörsässä näyttää olevan suunta alas. En usko Yleiselektroniikan nousevan nykytasolttaan, jossakin toisessa lapussa on noin sama osinko, mutta nousu mahdollisuudet paremmat ja sitä kautta tuotto. 

 

 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 6.8.2019 07.22

Rahat ostoon pitää olla tilillä edellisenä päivänä 4.8 tässä tapauksessa. Edellisenä päivänä tehdään tarkistus, että sinulla katetta ostaa ETF kuukausisäästöt.

Jostakin sain käsityksen, että rahastojen kuukausisäästön voi pian tai voi olla jo voimassa valita vapaasti. ETF on ollut aina ja käsitykseni mukaan edelleen 5 päivä ostopäivä.

Näytä koko viesti
Nordea - 2.8.2019 02.09

Petterillä on minusta juuri noita järkevän kuuloisia perusteluita. Tilastomatematiikka on hallussa ja samoin todennäköisyydet. Buffett käskee keskittyä yhtiön liiketoimintaan. Mistä suuriosa Nordean tuloksesta tulee? Kerroit Nordean menettävän markkinaosuutta kokoajan. Miksi Nordea menettä markkinaosuutta? Ja kenelle Nordea menettää markinaosuutta. Minulla näistä asioista oma käsitys, mutta kiinnostaa muiden tieto ja ennenkaikkea faktat.

Mutta menneäämpä skeneensi, että pohjoismainen asuntomarkkina sakkaa niin miten tämä vaikuttaa Nordean tulokseen? Mutta ajatellamapa sitten Ray Dalion toisen asteen ajattelua, mitä tästä seuraa? Nolla korot ja sakkaava asuntomarkkina, ei kovin houkkutelava toimintaympäristö. Minusta siitä seuraa ettei markkina kiinnosta ja toimijat joutuvat vaikeuksiin ja lopettavat kannattamattomia toimintojaan. Jos maailman talous sakkaa toimintaympäristö on entistä haastavampi. Vain vahvat jäävät jäljelle. Ketä ne ovat? Kuka haluaa vaikeassa markkinaympäristössä viedä markkinaosuuksia? Mielestäni vaikeassa toimintaympäristössä on olleelisempaa selviytyä. Rytinän jälkeen on sitten markkinaosuutta mitä kahmia. 

 

 

Näytä koko viesti
Nordea - 2.8.2019 08.04

Edelliseen kirjoituksen innoittamana laitan alkuun, että Nordean paino näyttää olevan salkussani 1,29%. Olen kirjoitellut Nordeasta blogiini ja mm. Sharevillessä. Oma motiiiviini Nordean "puolustamiseen" on halu oppia omasta ja muiden ihmisten käyttäytymisestä.

Olin hiljattain johtamisen kurssilla ja siellä kerrottiin, että pitäisi vedota ihmisten tunteisiin voidakseen muuttaa käyttäytymistä tai toimintaa. Robert Shiller on tutkinutihmisen käyttäytymistä talouden näkökulmasta ja ihminen suhtatuu omaisuuden menettämiseen huomattavasti kriittisemmin kuin sen lisäämiseen. Ihminen ei halua riskeraata omaisuuttaan, vaikka todennäköisyydet on hänen puolellaan. Nordean kohdalla on nyt suuresti pettymystä, kun hoksattu, että sitä omaisuutta on hävitty. Tämä johtaa tunnetasolla pettymyksiin ja negatiivisuuteen.

Warren Buffett on puolestaan kuuluisa sloganeistaan. Hän on sanonut, että pörssi on lyhyellä aikajänteellä äänestyskone ja pitkällä aika jänteellä vaaka. Mielestäni tilanne on Nordean kohdalla on vaaka soveltaen niin, että lähes tulkoon kaikki ihmiset on nyt siellä toisella puolella vaakaa. Se ääriasennossaan ja kaikki väittää, että näin sen vaakan pitää toimia, vaikka omistaja sanoo, että punnuksia pitää laittaa lisää toiseen päähän. Omistaja on Nordean johto. Koskull on sanonut näkevänsä merkkejä paremmasta. Osinkoa kerrottu nostettavan. Rahanpesucasesta oma vallitseva käsitykseni on, että Nordea tehnyt toimia ja korjannut tilanteen. Se on saanut asiasta sakkoja käynyt oikeutta. Osa kanteista on kumottu. Täällä tilanteesta parhaiten mitä tiedän, katso kohta Faktat: https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/406/

Nyt Nordean kohdalla mennään tunteilla ja huhuilla. Suuri vallitseva asia on tunne pelko menettää rahaa yhtiön kanssa. Laskee laskee. Palaan Shilleriin. Hän tutkinut P/E:tä pitkällä aika jänteellä. Se paras mittari tulevien tuottojen ennustamiseen. Toiseksi ihmisten todettu todettu käyttävän sijoittamisessa liian lyhyitä aikajanoja. Kertokaapa kuka näistä ennustavista oraakkeleista on teille kertonut Nordean viiden tai kymmenen vuoden P/E:n? Minäkään en kerro, mutta kerron laskemattakin, että teidän sen olevan ennätysalhaaalla. Tuleva tuottoennuste on siis minulle ennätyshyvä Nordean kohdalla.

 Palaan nyt sitten siihen vaakaan. Lopulta joku vaakan toisessa päässä olevista ihmisistä kyllästyy ja lähtevät poissa. Vaaka nytkähtää hiukan irti maasta. Muutamalla tulee ahaa elämys, mitä tapahtui? Yksi nousee lisää ja menee laittamaan punnuksen toiseen päähän. Vaaka nousee uudestaan vähän. Toinen innostuu, joo näin tämä toimii. Porukkaa alkaa vaakan päässä huutamaan tulkaa takaisin täällä alhaalla sen kuuluu olla. Kolmas alkaa aprikpoida, ehkä omistaja tietää parhaiten. Sama on edessä Nordealla. Koskull tietää Nordean asiat paremmin kuin Bill Browder. Nordean Suomeen muuton aiheuttama ärtymys Ruotsalaisissa unohtuu pikku hiljaa. Rahanpesu juttu unohtuu pikku hiljaa ja pelko uusien asioiden esiin tulemisesta hiipuu. Kuka enää muistaa tuossa Oldenburgin kirjoituksessa olevia Panama papereita.

Nordeassa on valtavasti pessimismiä. Edellä on hyvä esimerkki. Tuloksen odotetaan vuonna 2020 edelleen laskevan. Nordea on nollakorkoymäristössä pystynyt parempaan. Se kertonut uusista asiakkuuksista ja hankkinut Norjasta Gjensidige Bankin. Norja ei ole neää nollakorkoympäristössä vaan nostanut korkojaan. Olisiko mitenkään mahdollista, että Nordea pystyisi vähän lähemmäksi samaa kuin ennen? Nordealla on käynnissä raskas IT-projekti. Milloin se päättyy? Jossain välissä siihen liittyvät kulut loppuvat tai alkavat pienentyä. Se voi tuoda tehukkuutta mitä sillä on tavoiteltu.  No en tiedä mitä Nordean tulos on 2020, Nordean tulos voi olla 0,45€/osake tai jotain muuta. Pidemmällä aika välillä itse uskon Nordean arvostuksen palaavan keskimääräiseen. Samoin korkojen lähemmäksi keskimääräistä tasoa. Minulla on jonkinlainen käsitys, mitä se tarkoittaa Nordean tulokselle ja pörssikurssille. 

Näytä koko viesti
Nordea - 26.6.2019 03.37

Nordean tulos kiinnostaa: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/nordea-valmistelimme-tulostiedotetta-mediatalon-drone-leijui-2-metria-ikkunan-ulkopuolella/fedd6906-c577-4614-a790-3cffdde2a15d

Näytä koko viesti
Lehto Group - 20.6.2019 01.54

Juha kirjoitti:

Myyjä-Ostaja tasapaino näyttää Lehdossa järkkyneen. Josko pohjat olisi nähty nyt ainakin siihen seuraavaan 15min ennen Q2-osaria -hetkeen.

HUPS - nousua lisää, pohjilta n. 14%. Jos sentimentti ei sula alta, tämä voi tykittää olennaisesti ylemmäs ennen juhannusjuhlia. #LEHTO +3.13%, yli 100K€ vaihtoa vartissa.

— jarmo friman (@JarmoFriman) 14. kesäkuuta 2019

Lehto on kuulemma pörssi rutto, kolera ja syöpä samassa paketissa. Olen kuullut, että ne leviävät nopeasti ja kaatavat kaiken alleen. Kun katsoo edellistä viestiä niin näyttää Lehdon osakkeen alle jääneen kokonainen kerrostalo.wink

Näytä koko viesti
Ilkka - 6.5.2019 01.24

Nysse tuli:

ILKKA-YHTYMÄN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-31.3.2019 

TAMMI-MAALISKUU 2019
- Liikevaihto 8 868 tuhatta euroa (9 231 tuhatta euroa)
- Jatkuvien toimintojen liikevoitto 482 tuhatta euroa (1 973 tuhatta euroa)
- Vertailukauden 1-3/2018 liikevoittoon sisältyy 1 602 tuhannen euron myyntivoitto kiinteistön myynnistä.
- Jatkuvien toimintojen oikaistu oman toiminnan liikevoitto 338 tuhatta euroa (392 tuhatta euroa)
- Jatkuvien toimintojen liikevoitto 5,4 prosenttia (21,4 %) liikevaihdosta ja jatkuvien toimintojen oikaistu oman toiminnan liikevoittoprosentti 3,8 (4,2)
- Nettorahoituserät olivat 2 932 tuhatta euroa (-166 teur). Katsauskaudella 1-3/2019 Alma Media Oyj:n osakkeista saadut osinkotuotot (3 148 tuhatta euroa) sisältyvät nettorahoituseriin.
- Jatkuvien toimintojen voitto ennen veroja 3 414 tuhatta euroa (1 806 tuhatta euroa) ja  jatkuvien toimintojen katsauskauden tulos 3 399 tuhatta euroa (1 495 teur).
- Vertailukaudella 2018 lopetettujen toimintojen katsauskauden tulos (2 450 tuhatta euroa) muodostuu osakkuusyhtiön tulososuudesta.
- Katsauskauden tulos sisältäen lopetetut toiminnot oli 3 399 tuhatta euroa (3 945 teur).
- Jatkuvien toimintojen tulos/ osake 0,13 euroa (0,06 euroa)
- Osakekohtainen tulos sisältäen lopetetut toiminnot 0,13 euroa (0,16 euroa)
- Omavaraisuusaste 91,9 % (61,2 %)
- Nettovelkaantumisaste -54,0 % (41,1 %)

Ja omien toimintojen tulos laskee näkymien mukaan.

 

Näytä koko viesti
Nordea - 28.3.2019 11.14

Joo, kaikki mahdollista. Vähän on tässä sellainen maku tälle päivää kuin Aki tuossa mainitsi, että joku tainnut jo hätäpäissään myydä lappunsa. Jotenkin tuntuu, että Cevianilla osto nappi laulaa, jos päästään 6.xx kurssi tasoon. Sitten voi olla kohtuullisen äkkijyrkkä käännös kurssissa, kun C liputtaa 5% rajaa. 

Näytä koko viesti
Rahapeliyhtiöt - 27.2.2019 11.33

Betssoniin ladatiin shorttia usean talon toimesta vahvasti kurssitipahti aika kovasti 10 SEK, tulospäspäivän korkeimmasta. Nyt Marchall Wace ja Portsea Asset Management on poistuneet paikalta yli 0,5% shorttipostioilla. Citadel Advisor ja Citadel Europe shortannut yhdessä 4% osakekannasta. Kokonaisshortti määrä yli 0,5% osakekannasta positiot ova yhteensä 8,27%. Citadel Europe runttasi vielä 20.2 lisää shorttia ja nyt huomasi, että oho ja alkoi purkamaan 0,03% osakekannasta 25.2 ilmoitus. Myyjiä on vähänlaisesti. Kurssi ollut nousukäyrällä jo tuosta shorttien lisäyksen lopetuksesta 20.2. Huojuntaa kurssissa taitaa olla odotettavissa. 

Näytä koko viesti