Olet täällä

Warren Fyffet

Warren Fyffet

  • Liittynyt 16.2.2018
  • 16 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 19.8.2018 6.52

Joo oli kyllä kertakaikkisen hieno jakso. Siinä oli kyllä vastakkainasettelu kohdillaan ja sijoitusasioiden ytimessä. Tuli ihan teoreettista tutkimus faktaa ja ei niin teoreettista reaalia maailmaa. Sijoittaminen on täynnä ristiriitaisuuksia ja lähtökohtaisesti aina ja myyjän ja ostajan pitää olla eri mieltä assetin arvosta, jotta kauppa syntyy.

Tuossa jaksossa vähän puhuttiin volatiliteeetistä, CAPM:stä ja poikki menemisestä, mutta olisi varsin mukava kuulla Akin jutustelua jonkun kanssa riskistä sijoittamisessa. Riski on se mikä sijoittamisesn teoriassa on eniten pielessä niin kuin tuossa vihjattiin CAPM.   

Lehto Group - 14.8.2018 11.26

Itse yhdyn kyllä tuohon Krejuusan kommentteihin, hyvin samoin näen itse tilanteen. YIT Kauniskangas kommentoi, että analyytikot on pihalla rakentamisen tilanteesta ja kaikki ulkomaiset myy rakennusosakkeita Ruotsin lähistöllä, kuten tuo Daytrader totesi aiemmin samaa. 

Holderilla hyvä huomio tuosta kohteesta, oikeastaan ihemetyyttä miksi ei mene kaupaksi. Kaikki asunnot samaa kokoa. Onko pohjassa joku perustavaa laatua oleva ongelma? Siis, että pohja ratkaisu sellainen ettei kukaan halua ostaa.

Muuten kohteissa näyttää olevan pääosin yli puolet varattu. Nurmijärven Sarka loistaa tässä poikkeuksena. Valmistuminen vuoden loppu puolella. 

Pohjola tosiaan mättää lappua salkuun ja niin tekee toinen yhtiötä seuraava Carnigie. Katsokaapa Lehdon vaihtoa siten, että näette kuvaajassa pätkän ennen ja jälkeen 1.8.2018. Siitä alkaa uusi jatko OMXH25 seurannassa ja mukaan otetaan 25 vaihdetuinta osaketta. Tälle päivää Lehto on vaihdossa sijalla 15. Tulospäivää on hankala erottaa vaihdosta.  Hankala sanoa riittääkö vaihto indeksiin, mutta kyllä se sitä alkaa ennen pitkää tällä vauhdilla kolkuttaa. 

Omistan Lehtoa ja ostonappia tuli tällekin päivälle painettua.

Taaleri - 14.8.2018 9.55

Vilen hehkutta jatkuvaan yritysjärjestely mahdollisuutta, mutta en itse ymmärrä kiirettä tähän. Garantialla on ollut nyt vuoden asuntolaina takaussopimus Aktian kanssa ja jotain virityksiä taisi olla S-pankin kanssa. Korot on vasta lähdössä nousuun ja sen jälkeen, kun hiukan nousseet aletaan enemmän kiinnostumaan takauksista. Ts. Garantian toimintaan vasta odotellaan nousua. Kun ensimmäiset merkit tulee alkaa hintaan tulla tluevaisuuden odotuksia. En usko järjestelyihin ihan lähiaikoina.

Fellow Finance puolestaan on juuri laajentanut Saksaan ja Ruotsiin ja pikku hiljaa alkaa olla mahdollisuuksia kasvaa vahvasti niin  miksi nyt saitten myymään ennenkuin kasvu näkyy luvuissa kunnolla?

Itse odottelen tuloksen, jotta nähdään mitä tuo geoterminen hankkeen karille meno tarkoittaa tulokseen. Energia puolella näkyy varmasti sopimus Fortumin kanssa vihreästä energiasta. 

Taalerilla on sijoitusportfolio kunnossa. Siellä on kiinteää omaisuutta,osakkeita, metsää jne. Kaikkeen löytyy tarjontaa ja eri markkinatilanteissa kiinnostaa eri jutut. Kun rommi ytulee k8ulta etc kysyntää ja Taalerilla on rahastot valmiina. Tämä on mielestäni yhtiön selkeä vahvuus ja poikkeus muihin rahastoyhtiöihin yritys järjestelyt osaavan johdon lisäksi. Mielestäni arvostus halpa ja johtuu yhden suuren omistajan irtaatumisesta omistuksistaan. Likviditeetti on alhainen osakeella.  Se, että arvostus halpa ei tarkoita ettei se voi olla halvempi. Vakuutavasti yhtiö kuitenkin kasvaa.

 

Omistan Taaleria ja se on yksi salkkuni suurimmista sijoituksista.

 

Lehto Group - 9.8.2018 13.43

Kiitoksia Inderes huomiosta. Pitääpä katsella lähetykset. Itse tässä lueskelin rapskan läpi. Liikevaihto ylitti ohjeistuksen ja itse tuossa laskeskelin, että liikavaihto+tilauskanta 960 miljoonaa ja ohjeistuksen haarukka liikevaihtoon 720 miljoonaa-780 miljoonaa. Jos lisää taas vuoden alun tilauskannan 540 miljoonaa liikevaihtoon niin tulee 830 miljoonaa. Jos nyt ajattelisi, että vuoden alun tilauskannan saisi laskutettua tai sitten osa jää laskuttamatta, mutta sitten uutta tai edellisvuotista tilalle ja myynti vetää noin kuin ennen niin liikevaihtopitäisi ylittyä. Jollei ne tuloudu tälle vuottaa niin seuraavalle vuodelle on sitten tilaus kantaa 240 miljoonaa, joka tähän asti vuodessa saavutetusta vajaata 50 miljoonaa. Joten epäilen, että viimeistään Q1/2019 tuloksessa osakkeen omistajalle Juhlamokka maistuu, jos näiltä tasoilta ostelee.    

Lehto Group - 2.8.2018 11.46

Daytrader kirjoitti:

Kun lähtee tämmösten mid-cappien lyhyen ajan kurssikehitystä arvailemaan, niin ollaan vähän heikoilla jäillä.Tulos tulee olemaan heikko, ja ulkomaiset myyvät lähipäivinä lisää. Sitten on kyse vain löytyykö joku instituutio ostamaan. Ellei löydy, kurssi voi laskea 8-8,5 tasoille. Jos löytyy, kurssi voi nousta vähän. Itse jään perjantaina lomalle, jolla on tarkoitus olla katsomatta kursseja. Se, että onko ostoni nyt muutamia tonneja pielessä, ei suuressa kuvassa ole kovin oleellista.

Lehdon kaltaisia P/E:tä löytyy monelta markkinalta juuri rakennussektorista. Kiina, Australia, Ruotsi yms, joissa on makua kiinteistökuplasta. Suomessakin asuntorakentaminen voi laskea 1/3 verran ilman mitään syvää taantumaakin. Pitäisi kuitenkin koittaa katsoa vähän yli syklin kannattavuutta. Lehdon vähävelkaisuus, kasvu ja hyvä pääoman tuotto tekevät siitä riittävän hyvän kohteen. Ostan paljon mieluummin yhtiötä, jossa huono tuleva sykli on jo hinnoiteltu kuin yritystä, jonka omistajat elävät harhaluulossa, että sykli on ikuinen.

 Tuossa tuli se olleellinen mikä minua kiinnosti. Näet karkeasti euron verran downsidea eiliseen päätökseen. Ja ymmärrän, että koko homma on arvailua. Sinulla on kuitenkin varmaan eiliseltä jonkinlainen käsitys hinnan muodostuksesta. 

Hyvää lomaa.

WF

Lehto Group - 1.8.2018 20.04

Daytraderilta kiinnostaisi saada kommenttia, miten odotat reaktiota tulokseen torstaina? Vieläkö pehmeä tulos jaksaa polkea kurssia silloin?

Omalla kokemuksella markkina ehtii hyvin unohtaa tulosvaroituksen yhdessä päivässä ja lasketella uudelleen. Sitten taas parissa päivässä unohdetaan pehmyt tulos ja lasketellaan downgradesta uudemman kerran. Nappasin itse erittäin varovaisesti siivun piirun alle ysin. Kun lastia on jo jonkun verran niin ei tee mieli hurjastella. Näkymässä oli vielä tuloksen vahva painottuminen loppuvuoteen luo uuttaa painettaa vuoden loppua kohti. Tässä on aika paljon tekijöitä, jotka saattavat mahdollistaa downsideä lisää alaspäin. Analyytikot ja markkina voi olla vielä enemmän kujalla. Ei noita Lehdon P/e:tä kovin monesta paikasta löydy jarruttamaan menoa.  

Lehto Group - 1.8.2018 17.51

Ryskäsin vähän turhan suurella painolla negariin ja itse asiassa kävi mielessä tänään, että varoitus pitää tulla tänään jos on tullakseen. Käynyt vähän mielessä keventää välillä, mutta Daytraderin kanssa samanlaiset ajatukset. En oikein ymmärrä miten nuo myyjät tät nyt arvottaa. Pohjolan tavoitehinta on 17€ ja näyttää toimivan sen mukaan ja lappaa lappua kassiin. Varmaan korjausta tulee vähän. 

Varoituksessa positiivista,että liikevaihto pysyi samana. Siirtyneiden tilanne on saatu jotakin matalempi katteista. Kyllä tuossa tietysti vähän mietityttää tuo Lehdon kilpailu edut ja vajuuko tavallisemman raksapuljun tasolle. Tulosvaroituksessa puhuttiin korekammista kustannuksista kuin laskettu ja toisaalta yhtiön piti pitää aikataulut. Mikä niitä sitten siirtää? Kysynnän puute? Oma sähläys?

Nimimerkki JiiL oli tehnyt hyvän selvityksen Kauppalehden palstalla:

Lainausta:

"Tilauskanta 30.6.2017 oli 465,8 miljoonaa euroa, josta Q3 tuloutui 135,8 miljoonaa euroa (19,74%)
Tilauskanta 1.9.2017 oli 502,6 miljoonaa euroa, josta Q4 tuloutui 226,9 miljoonaa euroa (45,15%) 
Tilauskanta 31.12.2017 oli 522,2 miljoonaa euroa, josta Q1 tuloutui 103,1 miljoonaa euroa (19,74%)
"

"Tulos

Jotta Lehto pääsisi 1-6/2018 välillä ohjeistuksen mukaiseen tavoitteeseen, tulisi tulosta tehdä toisella kvartaalilla 25,5 - 27,8 miljoonaa euroa. Tämä olisi Lehdon kaikkien aikojen paras ja tarkoittaisi 14,1 - 14,6 prosentin liikevoittoa, joten ei toteudu. Myöskään ohjeistus ei tätä puolla."

"Loppupäätelmä
Liikevaihto 1-6 noin 275 miljoonaa euroa (18% kasvu viimevuodesta) ja tulos noin 20 miljoonaa euroa (7,3% liikevaihdosta)."

Nyt odotellaan pitääkö tämä kutinsa. Kaveri oli aika hyvin kuusella. Kyllä tuosta tilauskannasta katsomalla sitä hyvää voi loppuvuotta kohti alkaa tulla kiihtyvästi. Jännästi jätti loppuvuodelta sitten arvelut poissa:

"Q3 ja Q4
Ohjeistuksen mukaan liikevaihdon ja tuloksen kertyminen painottuu loppuvuoteen. Kävin läpi Lehdon kohteita ja osoittautui että Q3 ja Q4 aikana valmistuu hirmu kasa (omien laskujen mukaan noin 350) hyväkatteiseksi luonnehdittua gryndiasuntoa.

Kirkkonummen Duo = 90 asuntoa
Oulun Ulappa = 56 asuntoa
Järvenpään Kvartetti = 56 asuntoa
Nurmijärven Sarka = 65 asuntoa
Espoon Harmaalokki = 9 asuntoa
Vantaan Saturnus = 18 asuntoa

+ Vantaan Pumppupuiston ja Espoon Kilon kohteet (joiden asuntomäärää en tiedä) sekä mahdolliset muut kohteet jotka ei haaviini jäänyt"

Listasta puuttuu Heinäkuussa valmistuvaksi ilmoitettu Saariston Kruunu Kuopiossa. Siinä on 46 asuntoa.

Samoihin pääsen omilla tulitikkulaskelmilla kuin Daydrader. Tilauskanta 522 miljoona edellä. 522 miljonaa*0,085= 44,37 milj. Tämä siis lähtö oletuksella, että vuoden alun tilauskanta tuloutuu tälle vuotta ja mitään uutta ei tule.

Q1 lopussa tilauskanta oli 539 miljonaa*0,085= 45,815 miljoonaa. Sitten mennään siihen mitä ehditään tulouttaa tälle vuotta. Aviapolis ja Sukarin tilat on uutena, mutta valmistuminen ensivuoden puolella. 

Lehto Group - 1.8.2018 14.46

Tervetuloa palstalle ja mielenkiintoinen huomio.

Tuosta Lehdon kohteista mielenkiinnosta kävin katsomassa mitä on valmistumassa. Mitään ei ollut Q2:lle, mutta havaitsin, että Myllypuron kohteessa (Alakiventie) lähes puolet myymätttä. Kohde on jo valmistunut vuoden vaihteessa.Näistä varmasti tuloutuu rakentamisen edetessä. Nopeasti laskettuna yhteensä 100 asuntoa.

Lehdolla on asuntoihin omasta näkökulmasta "säätöjä". Lehtoraha, jossa asutaan ensimmäinen vuosi vuokralla ja saa kerättyä "omavastuun" lainaan hankintaa varten. Toinen säätö on jonkinlainen AirBnB tyylinen lyhytaikaisvuokraus. En tiedä onko näissä tapauksissa sitten varattu vai varaamaton. 

Lehto Group - 18.6.2018 9.39

Päivän polttavat puheenaiheet - 14.6.2018 7.41

Fedin koron nosto vielä kerran tälle vuodelle oli ilmeisesti "yllätys". Minusta uutisesta on hankala sanoa onko hyvä vai huono. Tämä sama tarkoittaa, että FED:in mielestä USa:n talous on vahva ja jaksaa edelleen yhden koron noston. Tässä ollaan menossa kohti normalia, kokro taso on edelleen historiallisesti alhainen. 

EKP:n toimet tietysti kiinnostaa. Minusta EKP:n on pikku hiljaa seurattava FED:iä perässä, jotta tasapaino säilyy. Muussa tapauksessa Euron pitää minun järkeni mukaan heikentyä. Euroalue on monessa asiassa riippuvainen dollaripohjaisesti tuonnista ja kiihtyvä inflaatio tietyillä alueilla voi olla myrkkyä kilpailukyvylle. Näitä on ainakin Öljy tietotekniset laitteet ja ohjelmistot. Öljy yleisesti näkyy lähes kaikissa hinnoissa. Tavara ei liiku ilman öljyä ja sen noustessa hinnat tuppaa nousemaan kuljetuskustannusten myötä. Samoin energian hinnan noustessa muu energian hinta kohoaa. Käsitykseni mukaan korkoja olisi ihan hyvä alkaa heivaamaan ylös ja samoin velkapapereiden ostoa vähentämään, että inflaatio pysyy lapasessa. Tähän saa esittä muitakin skenejä.

Aloittaja puhui smaoin valtion osakkeiden myynnistä. Korko on mielenkiintoinen korkkiruuvi, joka veivaa rahaa poissa osakemerkkinoilta. Valtiot ja muut isot institutionaaliset sijoittajat alkavat pikku hiljaa siirtämään rahaa osakemarkkinoilta korkoihin niiden noustessa. Valtiot haluaa pienentää velkaansa ja eläkeyhtiöillä alkaa olemaan korkosijoituksia mihin laittaa rahaa tuottavasti. Mediassa puhutaan, että korot eivät ole Euroopassa nousseet, mutta kyllä briti on jo korkoaan nostaaneet ja esimerkkinä Italian korko noussut aika vahvasti. Korkkiruuvi on ottanut ensimmäisiä puolikkaita kierroksia. 

No suhdanne näyttää ihan hyvältä, tämän eri tarvitse vielä merkitä mitään hurjaa laskua tai taantumaa. Vielä ei ole se hetki. Korkokäyrä ei ole vielä jenkeissäkään huonolla mallilla. Tätä voi jatkua jonkun aikaa. En ainakaan itse oikein osaa odotellaa hurjaa rallia. Yrityksillä tulee hankalaa sitten, kun inflaatio alkaa vahvistua. Tämä voi tosin tulla Euroopassa puun takaa yllättävää kautta. Kustanuksia on alennettu pitkään yrityksillä siirtämällä toimia halpoihin maihin. Jos euro heikkenee voivat valmistuskustannukset kohota ylättävää vauhtia yllättäville yrityksille. Tämä voi olla myrkkyä markkinoille.