Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut -
Mikko Mäkinen kirjoitti:

Tähän kirjoitin pitkät sepustukset autossa, mutta netin jako katkesi ja hävisi. Vastaan lyhyemmin sitten. smiley

Harmiindecision

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Buffettilla on sekä hyviä että huonoja ajoituksia. Pidän miestä kaikkien aikojen sijoittajana, muttei hänkään nimestään huolimatta ole oraakkeli. Buffett ei ole käsittääkseni viimeisen 15 vuoden aikana voittanut indeksiä. Se, että pitää usein käteistä ja sitten ostaa aina kun osakkeet laskevat on enemmän varovaisuutta kuin loistavaa ajoittamista. Olen ollut pari vuotta vähän turhan alhaisella osakepainolla, joten en pitäisi itseäni huippuajoittaja, vaikka olisin maaliskussa ostanut vähän enemmänkin.

Sinunkin ajoitus näyttää hyvältä, kun katsoo kn tuo kaveri vieressä sählääwink. Vähän vakavammin niin, mitä Sharevillessä tuli aikanaan Mäyräkoira nimimerkin juttuja seurattua niin ei ne ajoitukset kovin huonoja olleet. Siitä pääsin kärryille, että treidaat tulosta tai uutista, mutta en yhtään miten otat reidin ja stop&lossin. Siitä pääsin kärryille, että ne osuu ihan hyvällä prosentilla. Mutta sitten tuosta käteispositiosta, kun siitä mainitset niin aina vaan miettii onko itsellä samaan aikaan riittävästi. Kirjoittelit toisessa jutussa Robin Hoodin treidareista, jotenkin uskon siinäkin enenmmän sinun Buffettin nimeen. Taisi itse meetari joskus sanoa, että pörssi paikka, jossa rahat siirretään kärsimättömiltä kärsivällisille. Youtubessa on hauska video, jossa lista maailman rikkaimista. Nimet vaihtuu aika rivakkaan, mutta yksi pysyy. Siinä palkki ei juurikaan laske, kuten muilla käy: https://www.youtube.com/watch?v=SM9VaEWnCRA Onko selittävä tekijä riskien hallinta?

Mikko Mäkinen kirjoitti:
 Tästä kirjoitin pitempään. Asia on monimutkaisempi. Öljyn kulutus on pääosin jo kehittyvillä markkinoilla, ja kasvu käytännössä kokonaan. Öljyn kulutuksesta suurin osa ei mene henkilöautojen tankkeihin tai lentokoneen siipiin. Petrokemikaalit ovat olleet kasvun moottori pitempään ja tämä jatkunee.

Itse uskon, että 40 dollarin öljyllä tuotannon kasvu on vielä haasteellisempaa kuin kysynnän kasvu. Ihmisten vakuuttaminen tästä vaatisi tuhansia sanoja, ja automatka loppuu kesken. Valistunut näkemys ölyn kysyntä/tarjonta tasapainosta tulevaisuuteen on mun mielestä vaikea luoda, ellei ole asiasta todella paljon lukenut ja tutkinut. Jos öljyn hinta ei nouse, kysyntä/tarjonta on viiden vuoden päästä hyvin hyvin epätasapainossa. Ja olen aika varma, että öljyn kysynnän pysyvä laskuun kääntyminen kestää pitempään kuin 5 vuotta. Vaikka 2/3 uusista autoista olisi jo nyt sähköautoja, se ei riittäisi kääntämään kokonaiskysyntää laskuun lähivuosina. Pitää katsoa autokantaa kokonaisuutena, ei vain uusia autoja.

Tupakkaa on yritetty rajoittaa kiihtyvään tahtiin. Silti tupakkayhtiöt ovat tuottaneet paremmin kuin melkein mikä tahansa muu ala. Vielä viimeiset 20 vuotta, kun rajoituksia on todella paljon lisätty, ne ovat tuottaneet erinomaisesti. Toki pääomaintensiteetti on lähes päinvastainen, mutta yksi analogia mitä miettiä. Asiat eivät aina mene, niinkuin maalaisjärjellä ajattelisi.

Petrokemikaalejakin pidetään jonkinlaisena peikkona, esimerkkinä muovista pyritään nykisellään EU:ssa vahvasti eroon. (EU ei ole toki koko maailma.) Mutta ihan Lynchmäisenä havaintona niin paikallisessa marketissa ei saa pikkumuovipussia vaateille/hedelmille pyytämättä. Useammassa kaupassa on tätä nykyä "Ikean kasseja", joita helpompi uusia käyttää. Paikallisessa marketissa on edelleen muita kassivaihtoehtoja kassalla, kangas kassi.kompostoituva kassi, jonka materiaali voi toki olla öljypohjainen. Hei osastolla on uusio käyttö kassi.

Tämä kaikki ei toki tarkoita öljyn loppua ja kaikkien käyttävän muita vaihtoehtoja. Öljypohjaiset tuotteet on helppoja valintoja ja niitä vaikea syrjäyttää, kuten öljyn käyttöä autoilussa ja muussa liikenteessä. Olen samaa mieltä kysyntä tarjonta tilanteesta. OMistin Chevronia pidemmän pätkän ostettena vähän finanssikriisin jälkeen. Syy myynnille löytyi yhtiön tietystä "vanhoillisuudesta". Asenne oli jotnekin niin, että öljyä käytetään ja tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Minua häiritsi asenne ettei haittoja yritetä vähentää. Uskon nykyisellään öljyyhtiöistä pärjäävän niiden, jotka sopeutuvat muuttuvaan tilanteeseen ja valinta on vaikea. Shell tuntuu satsaavan vetyyn, Amerkkalaisia en tunne tarkemmin. Onko siellä voitelukulttuuri iskostunut johtoon? Mutta itse ikäänkuin uskon siihen, että vahvat on hyvä sijoitus ja matkalla nyt kuolee sitten paljon muuta. En oikein edelleenkään saa sitä Bull skeneä vaan kiinni. Mikä estää ylitarjonnan ja Venäläisten ja Arabien öljyn dumppamisen  markkinoille? Mikä on se kulutus, joka nostaa petrokemian tuotteiden kysyntää?

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut -

Olipas antoisaa lueskella ketjua tuosta maalikuun alkupuolelta korona paniikista eteenpäin näin jälkeenpäin, kiitokset kaikille kirjoittaneille. Omasta puolesta eritäin opettavaista ja jotenkin hätkähdyttävää, että Mikon viesteistä ei oikein tunteet näkyneet mitenkään, mutta asennoituminen muuttuu. Asiat hyväksyntään asioina j apörssi saa tehdä mitä tekee. Varsin mielenkiintoista huomata, että Mikko ja Jukka Lepikkö molemmat päivä treidaa, mutta melkoisen eri tavalla. Molemmat oman näkemykseni mukaan seuraavat aika laajasti makroa, mutta sitten itse treidaaminen on hyvin erilaista. Intrumentit hyvin erilaiset ja jopa filosofia niiden takana. Esimerkkinä tuossa Mikko sanoi, että käyttää futuureita koska kustannuksiltaan edullisia. Lepikkö taas sanoo, että kustannukset ei haittaa, kun instrumentteja pidetään vähän aikaa.  

Mikon jutuissa hiukan tuohon Buffettin ajoittamiseen haluan tarttua. Joku mainitsi jossakin kirjoituksessa, että Buffett on yllättävän hyvä ajoittaja ja itse olen vähän samaa mieltä. Treidarin silmään voi tietysti näyttää ettei osu kovin kaksisesti, mutta kyllä hän sitten sellaisella pidemmällä persperktiivillä hyvin ajoittaa. Kirjotiin  omaan blogiin hiljattain hänen suurimmista sijoituksista ja siinä yhteydessä noita Applen ostoja mm kävin läpi niin hän on pääosan ostanut tasolta alle 200$, sitten myynyt väliin 293$ näin ulkomuistista ja sitten osti uudelleen alle 250$. Itse näen, että pudotus ja nousu oli vähän liian nopea Buffettin "reikäkortille". Hän harkitsee ostonsa pitkään ja selvittää asiat perin pohjaisesti. Kuukauden dipissä ei ehditä asioita käydä tarpeeksi lävitse. Jenkkien arvostustaso on edelleen korkeahko ja hän ei siellä ryntää ostoksille. Kun asiat on suostuisasti hän ei epäröi ostaa. Hän myös ostaa vai sitä minkä tuntee. Miksi tätä sitten kirjoittelen niin minun on helppo huomata Mikon ja Buffettin toimissa tiettyä samankaltaisuutta. Pörssi saa mennä ylös ja alas, se ei aiheuta tunne pohjaisia reaktioita, mutta oma näkemys muuttuu. Hyväksytään maailma ei ole samalla mallilla kuin ennen ja huomioidaan se sijoittamisessa. Yhtiöt eivät ole enää samoja kuin ennen vaan tilanne on muuttunut.

Itseäni hiukan tuo öljycase kiinnostaa.Kehoitit sijoittamaan öljyyhtiöihin, ymmärrän hyvin nuo pointit ETF ei ole kannattava, kun sopimuksia pitää rullata. Käsitin kirjoituksesta bull näkemyksen. Saatan olla tässä väärässä. Minusta öljyyhtiöiden arvostus poljettu alas, mutta en ole niihin silti lähtenyt. En ole oikein päässyt kiinni, miksi niillä menisi hyvin. Itse uskon, että etätyötä tehdään edelleen vielä pitkään, tämä vähentää öljyn kulutusta ja työmatka liikenettä. Matkailu on kanveisissa ja en uskoo paluuseen normaaliin kovin nopeasti. Lentoyhtiöitä on vaikeuksissa ja mahdollisesti kaatuu. Tämä syö lentopetrolin kysyntää. No nämä toki elpyy pikku hiljaa, mutta sitten elvystä tehdään ja esimerkkinä EU:ssa sitä halutaan ohjata päästöjen vähentämiseen. Autoteollisuuden uudet määräykset pakottavat myymään vähäpäästöisempiä autoja tietyn määrän. Tämä voi aiheuttaa laen tiettyihin autoihin.  Näen öljyteollisuutta ikäänkuin puritettavan korkkiruuvilla ahtaammalle ja useasta eri suunnasta. Tuotannossa on yli kapasiteettia. Minusta tilanne voi jatkua vielä pitkään.    

  

    

Näytä koko viesti
Rahapeliyhtiöt -

Vekkuli lappu tuo Betsson. Mulla salkussa kasvanut positio, kun aika hyvin lasketellut, vaikka tulos jyskyttänyt enemmän ylöspäin ja kertoimet laskee.  Akin suosikki P alkuiset kertoimet melkoisen alhaalla. Niin alhaalla, että saa vähän tulla sitä itseään tuulettimeen. No nyt sitten aloin tuossa heittämään 3-alkusilla ostettuja pihalle 48-49 sek. Tulos OK, mutta havainto tuossa, että ei se seuraavaan varttiin parane, mutta ei tilanne huonokaan. No nyt istahdettua uudelleen koneen ääreen huomaan, että voin pari tuntia sitten 49 SEK myydyt ostaa 43 alkavasti. Ei muuta kuin ostaamaan. Onko ne sulkenee nettipokerit ja ammattilaiset siirtyneet pelaileen tällä osakkeella vai mistä tämä meno?Stokiksessa näyttävät pelaavan edelleen jalkapalloakin, joten svedujen sarja saattaa olla niitä joita voi veikata. Käsittääkseni saksanmaallakin suunnittelevat pelejä tyhjälle katsomolle. Tiliä tulee siihen malliin, että pitää alkaa harkita ryhtyvänsä Betsson päivätreidariksi. Ei tarvitse kovin pitkään tehdä tuollaista reilua 10% päivätuottoa, kun alkaa olla ihan rahoissaan.     

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia -

Onko joku käyttänyt maailma näkymää enemmän? Ei jotenkin nostata luottamusta, kun maailman vaihdetuin osake on tällä hetkellä Ørsted A/S. Listalta löydy yhtään esimerkkinä saksalaista tai ranskalaista osaketta. Ei kai vain ole jäänyt uusinta puolitiehen ja siirretty uudelle puolelle. Meinaako olemme siirtäneet joitakin toiminallaisuuksia uudelle puolelle, että sinne siirtyy vain pohjoismaat?

Näytä koko viesti
Boreo (ex-Yleiselektroniikka) -

Minulla kokemusta Salcompista ja Sievi Capitalista. Salcomp oli sellainen tapaus, että olisi kannattanut myydä poissa, vaikka hinta halpa. Sievi Capitalin kohdalla itse myin vaikka olisi kannattanut pitää. 

Olen itse tullut näissä johtopäätökseen, että upside on yleensä rajallinen ja kannattaa myydä. Itse ainakin uskon, että Yleiselektroniikkaa tulee samaan halvemmalla pörssistä ostotarjouksen jälkeen. Kurssi nosui nykyisiin lukemiin kiitos ostotarjouksen. En näe mitään syytä miksei se voisi taas laskea lähelle alempia tasoja missä se ennen tarjousta oli. Tarjoaja nyt minimoi ostettavaa summaa ostamalla kaiken mitä saa halvemmalla. Vaikka tätä ei saisi halvemmalla niin pörsässä näyttää olevan suunta alas. En usko Yleiselektroniikan nousevan nykytasolttaan, jossakin toisessa lapussa on noin sama osinko, mutta nousu mahdollisuudet paremmat ja sitä kautta tuotto. 

 

 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia -

Rahat ostoon pitää olla tilillä edellisenä päivänä 4.8 tässä tapauksessa. Edellisenä päivänä tehdään tarkistus, että sinulla katetta ostaa ETF kuukausisäästöt.

Jostakin sain käsityksen, että rahastojen kuukausisäästön voi pian tai voi olla jo voimassa valita vapaasti. ETF on ollut aina ja käsitykseni mukaan edelleen 5 päivä ostopäivä.

Näytä koko viesti
Nordea -

Petterillä on minusta juuri noita järkevän kuuloisia perusteluita. Tilastomatematiikka on hallussa ja samoin todennäköisyydet. Buffett käskee keskittyä yhtiön liiketoimintaan. Mistä suuriosa Nordean tuloksesta tulee? Kerroit Nordean menettävän markkinaosuutta kokoajan. Miksi Nordea menettä markkinaosuutta? Ja kenelle Nordea menettää markinaosuutta. Minulla näistä asioista oma käsitys, mutta kiinnostaa muiden tieto ja ennenkaikkea faktat.

Mutta menneäämpä skeneensi, että pohjoismainen asuntomarkkina sakkaa niin miten tämä vaikuttaa Nordean tulokseen? Mutta ajatellamapa sitten Ray Dalion toisen asteen ajattelua, mitä tästä seuraa? Nolla korot ja sakkaava asuntomarkkina, ei kovin houkkutelava toimintaympäristö. Minusta siitä seuraa ettei markkina kiinnosta ja toimijat joutuvat vaikeuksiin ja lopettavat kannattamattomia toimintojaan. Jos maailman talous sakkaa toimintaympäristö on entistä haastavampi. Vain vahvat jäävät jäljelle. Ketä ne ovat? Kuka haluaa vaikeassa markkinaympäristössä viedä markkinaosuuksia? Mielestäni vaikeassa toimintaympäristössä on olleelisempaa selviytyä. Rytinän jälkeen on sitten markkinaosuutta mitä kahmia. 

 

 

Näytä koko viesti
Nordea -

Edelliseen kirjoituksen innoittamana laitan alkuun, että Nordean paino näyttää olevan salkussani 1,29%. Olen kirjoitellut Nordeasta blogiini ja mm. Sharevillessä. Oma motiiiviini Nordean "puolustamiseen" on halu oppia omasta ja muiden ihmisten käyttäytymisestä.

Olin hiljattain johtamisen kurssilla ja siellä kerrottiin, että pitäisi vedota ihmisten tunteisiin voidakseen muuttaa käyttäytymistä tai toimintaa. Robert Shiller on tutkinutihmisen käyttäytymistä talouden näkökulmasta ja ihminen suhtatuu omaisuuden menettämiseen huomattavasti kriittisemmin kuin sen lisäämiseen. Ihminen ei halua riskeraata omaisuuttaan, vaikka todennäköisyydet on hänen puolellaan. Nordean kohdalla on nyt suuresti pettymystä, kun hoksattu, että sitä omaisuutta on hävitty. Tämä johtaa tunnetasolla pettymyksiin ja negatiivisuuteen.

Warren Buffett on puolestaan kuuluisa sloganeistaan. Hän on sanonut, että pörssi on lyhyellä aikajänteellä äänestyskone ja pitkällä aika jänteellä vaaka. Mielestäni tilanne on Nordean kohdalla on vaaka soveltaen niin, että lähes tulkoon kaikki ihmiset on nyt siellä toisella puolella vaakaa. Se ääriasennossaan ja kaikki väittää, että näin sen vaakan pitää toimia, vaikka omistaja sanoo, että punnuksia pitää laittaa lisää toiseen päähän. Omistaja on Nordean johto. Koskull on sanonut näkevänsä merkkejä paremmasta. Osinkoa kerrottu nostettavan. Rahanpesucasesta oma vallitseva käsitykseni on, että Nordea tehnyt toimia ja korjannut tilanteen. Se on saanut asiasta sakkoja käynyt oikeutta. Osa kanteista on kumottu. Täällä tilanteesta parhaiten mitä tiedän, katso kohta Faktat: https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/406/

Nyt Nordean kohdalla mennään tunteilla ja huhuilla. Suuri vallitseva asia on tunne pelko menettää rahaa yhtiön kanssa. Laskee laskee. Palaan Shilleriin. Hän tutkinut P/E:tä pitkällä aika jänteellä. Se paras mittari tulevien tuottojen ennustamiseen. Toiseksi ihmisten todettu todettu käyttävän sijoittamisessa liian lyhyitä aikajanoja. Kertokaapa kuka näistä ennustavista oraakkeleista on teille kertonut Nordean viiden tai kymmenen vuoden P/E:n? Minäkään en kerro, mutta kerron laskemattakin, että teidän sen olevan ennätysalhaaalla. Tuleva tuottoennuste on siis minulle ennätyshyvä Nordean kohdalla.

 Palaan nyt sitten siihen vaakaan. Lopulta joku vaakan toisessa päässä olevista ihmisistä kyllästyy ja lähtevät poissa. Vaaka nytkähtää hiukan irti maasta. Muutamalla tulee ahaa elämys, mitä tapahtui? Yksi nousee lisää ja menee laittamaan punnuksen toiseen päähän. Vaaka nousee uudestaan vähän. Toinen innostuu, joo näin tämä toimii. Porukkaa alkaa vaakan päässä huutamaan tulkaa takaisin täällä alhaalla sen kuuluu olla. Kolmas alkaa aprikpoida, ehkä omistaja tietää parhaiten. Sama on edessä Nordealla. Koskull tietää Nordean asiat paremmin kuin Bill Browder. Nordean Suomeen muuton aiheuttama ärtymys Ruotsalaisissa unohtuu pikku hiljaa. Rahanpesu juttu unohtuu pikku hiljaa ja pelko uusien asioiden esiin tulemisesta hiipuu. Kuka enää muistaa tuossa Oldenburgin kirjoituksessa olevia Panama papereita.

Nordeassa on valtavasti pessimismiä. Edellä on hyvä esimerkki. Tuloksen odotetaan vuonna 2020 edelleen laskevan. Nordea on nollakorkoymäristössä pystynyt parempaan. Se kertonut uusista asiakkuuksista ja hankkinut Norjasta Gjensidige Bankin. Norja ei ole neää nollakorkoympäristössä vaan nostanut korkojaan. Olisiko mitenkään mahdollista, että Nordea pystyisi vähän lähemmäksi samaa kuin ennen? Nordealla on käynnissä raskas IT-projekti. Milloin se päättyy? Jossain välissä siihen liittyvät kulut loppuvat tai alkavat pienentyä. Se voi tuoda tehukkuutta mitä sillä on tavoiteltu.  No en tiedä mitä Nordean tulos on 2020, Nordean tulos voi olla 0,45€/osake tai jotain muuta. Pidemmällä aika välillä itse uskon Nordean arvostuksen palaavan keskimääräiseen. Samoin korkojen lähemmäksi keskimääräistä tasoa. Minulla on jonkinlainen käsitys, mitä se tarkoittaa Nordean tulokselle ja pörssikurssille. 

Näytä koko viesti
Nordea -

Nordean tulos kiinnostaa: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/nordea-valmistelimme-tulostiedotetta-mediatalon-drone-leijui-2-metria-ikkunan-ulkopuolella/fedd6906-c577-4614-a790-3cffdde2a15d

Näytä koko viesti
Lehto Group -
Juha kirjoitti:

Myyjä-Ostaja tasapaino näyttää Lehdossa järkkyneen. Josko pohjat olisi nähty nyt ainakin siihen seuraavaan 15min ennen Q2-osaria -hetkeen.

HUPS - nousua lisää, pohjilta n. 14%. Jos sentimentti ei sula alta, tämä voi tykittää olennaisesti ylemmäs ennen juhannusjuhlia. #LEHTO +3.13%, yli 100K€ vaihtoa vartissa.

— jarmo friman (@JarmoFriman) 14. kesäkuuta 2019

Lehto on kuulemma pörssi rutto, kolera ja syöpä samassa paketissa. Olen kuullut, että ne leviävät nopeasti ja kaatavat kaiken alleen. Kun katsoo edellistä viestiä niin näyttää Lehdon osakkeen alle jääneen kokonainen kerrostalo.wink

Näytä koko viesti