21
forum
|

Domme

-3
Liittynyt:
7.12.2015
Viestejä:
25

Moi! Onko porukalla käsitystä tosta LEI-tunnuksesta? Tuli Nordnetiltä tänään viestiä yrityksen tilille, että pitäis toimittaa ja sen saa PRH:sta. Toki rahaa vastaan. Onko se kaikille yrityksille pakollinen ja jopa vuosittainen? Puuh...

0
0
7.7.2017 - 00:04

Domme

OP
-3
Liittynyt:
7.12.2015
Viestejä:
25

Joo, vähän vaan säpsähdin ku Nordnet hiillosti toimittamaan tuon ja oli sen verran epäselkoista sanaa YTJ:ssä:

"LEI-tunnus (Legal Entity Identifier) on kansainvälinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu finanssimarkkinoilla toimivien ja kaikkien johdannaissopimuksia käyttävien yritysten ja yhteisöjen tunnistamiseen.

LEI-tunnuksen tarvitsevat yhteisöt, joita koskee Euroopan unionin EMIR-asetus (European Market Infrastructure Regulation, EU 648/2012)."

Mutta joo, ei siis taida koskea peruskaupankävijää, niin saan sivuuttaa nämä vaateet...(kunnes perään huudellaan)

0
0
7.7.2017 - 10:13

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Sain saman viestin eilen Nordnetilta. Oman käsitykseni mukaan koskee vain johdannaiskauppaa käyviä tai rahoitusvälineillä operoivia yrityksiä. Nordnetin viestissä puhuttiin kuitenkin laveasti arvopaperikauppaa käyvistä. En ajatellut tätä tunnusta hankkia ja odottelen vastausta edelleen Nordnetista.

0
0
7.7.2017 - 10:22

kaleeri

+86
Liittynyt:
5.8.2014
Viestejä:
260

Kuulin Finanssivalvonnasta huhuja, että ensi vuonna pitäisi olla LEI-tunnus myös kaikilla niillä yrityksillä, jotka harjoittavat vain tavallista arvopaperikauppaa osakkeilla ym. Välittäjiltä päin tulee sitten toivottavasti aloitteita, kuten nyt Nordnetilta. 

0
0
10.7.2017 - 10:43

Michael Scofield

+28
Liittynyt:
20.4.2017
Viestejä:
71

Nordnetilta tuli tarkennusta asiaan.. vuoden loppuun mennessä pitäisi olla tunnus hankittu jos meinaa mitä tahansa toimeksiantoja tehdä. Vähän tarpeettomalta byrokratialta tuntuu.. Luulis että ton olis voinut rajata koskemaan vain tietyn koko luokan yrityksiä.

0
0
26.7.2017 - 19:16

Habanero

-5
Liittynyt:
15.5.2017
Viestejä:
3

Jotenkin hieman haiskahtaa että finanssitalot ovat saaneet lobattua MiFID2:n laajennukseen koskemaan pienyrityksiä ja suoria osakesijoituksia. Täten sijoitusrahastot ja -vakuutuskuoret voidaan myydä yrittäjille hieman helpompina vaihtoehtoina. Toisaalta, oletan että LEI -tunnus voisi myös nopeuttaa ulkomaisten osinkojen ylimääräisten lähdeverojen takaisinperintää.

0
0
7.9.2017 - 11:22

jani54321

+10
Liittynyt:
12.7.2014
Viestejä:
29

Onko joku saanut kaivettua mihin perustuu vaatimus LEI-tunnukselle jos käy vain osakekauppaa eikä ole rahoitus- tai sijoitusalan yritys? PRH:n ja Finanssivalvonnan sivuilla on vain vanhoja ohjeita, kuinka 2015 loppuun mennessä tulisi olla LEI-tunnus kaikilla, jotka raportoivat toiminnastaan Fivalle... Nordnet puhuu EU-lainsäädännöstä, lehdet mainostavat että on pakollinen, mutta mistään ei tunnu löytyvän sitä alkuperää.

Tosin nythän tuossa mentiin jo askel takaisinpäin, eli nykyisen käsityksen mukaan vain rahastoja omistavan yrityksen ei tulisi tunnusta hankkia.

Edit: löytyihän se sieltä, kun tarpeeksi kaivoi:

http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Saantely/Saantelyhankkeet/MiFID/Pages…

0
0
3.11.2017 - 08:49

H. Specter

+1
Liittynyt:
3.11.2017
Viestejä:
2

LEI-tunnusta edellytetään arvopaperikauppaa käyviltä yrityksiltä vuoden vaihteessa. LEI-tunnus perustuu eurooppalaisen arvopaperisääntelyn MiFID 2 -kokonaisuudistukseen. Sijoitusrahastojen omistaminen ei ole arvopaperikauppa ja siihen LEI:tä ei tarvita. Pörssiosakkeilla, jotka ovat varmasti yleisimpiä yritysten sijoituskohteita, ja johdannaisilla kaupankäynti edellyttää LEI-tunnusta. Pankit ja muut kauppapaikat tulevat edellyttämään yrityksiltä ja yhteisöiltä LEI-tunnusta, sillä ne tarvitsevat itse tietoa kaupparaportointiinsa. Johdannaiskaupoissa LEI-tunnus on tullut hankkia 1.11.2017 mennessä ja muussa arvopaperikaupassa LEI-tunnusta edellytetään 3.1.2018.

LEI-tunnuksen voi hankkia eri paikoista. PRH:lla se maksaa 110 € (ALV + toimituskulut), Nordlei.org hinta on 107 € + alv ja LEI-tunnus.fi 89 € + alv. Vastaavasti vuosimaksut näyttäisivät olevan PRH 70 €, Nordlei 89 € ja LEI-tunnus.fi 60 €.

0
0
3.11.2017 - 13:07

chiluba

Liittynyt:
2.4.2017
Viestejä:
25

IBn mukaan EMIR säännöstely ei koskisi ap-kauppaa harjoittavaa pienyhtiötä? 

 

Who is Subject to the EMIR Regulation?

All of our entities’ clients established in the European Union operating non-individual accounts are required to comply with EMIR. In this context, non-individual means any account which is owned by one or two individuals as stated in the account title. Individual accounts in the name of a single person are not subject to EMIR and so will not have access to this page.

The following account structures established in the European Union ARE subject to EMIR:

 • Fully Disclosed, Non-Disclosed and Omnibus Broker master accounts
 • Non-Individual Fully Disclosed and Omnibus Broker sub accounts
 • Single and Multiple Hedge Fund accounts
 • Financial Advisor non-individual client accounts
 • Proprietary Trading Groups (all types on standalone non-individual accounts)

https://www.interactivebrokers.com/en/software/am/am/manageaccount/emir…

Kommentoikaapa? 

 

Toisaalta, jos sille olisi tarvetta, niin IB lupautuu hakemaan LEI-tunnaria 60euron lisämaksusta. 

Original EMIR Elections

If you are subject to the EMIR regulations and have not already made your EMIR election, when you log into Account Management, you will be prompted to do so.

If you have an IBUK account; or an IBUK sub, client or linked account, you can elect to:

 • Instruct us to apply for an LEI on your behalf. You will be prompted to fill out a simple form and sign an agreement.
 • Provide your LEI , which you have already obtained. You will be prompted to enter your LEI.
 • Do nothing (you do not have an LEI and you are not subject to the EMIR regulation).

If you do not have an IBUK account; or an IBUK sub, client or linked account, but are still subject to the EMIR regulation, you can elect to:

 • Instruct us to apply for an LEI on your behalf and delegate your EMIR reporting to us. You will be prompted to fill out a simple form and sign an agreement.
 • Provide your LEI , which you have already obtained. You will be prompted to enter your LEI.
 • Do nothing (you do not have an LEI and you are not subject to the EMIR regulation).

 

 

0
0
4.11.2017 - 12:24

H. Specter

+1
Liittynyt:
3.11.2017
Viestejä:
2

Juuri näin. Eli pienet sijoitusyhtiöt eivät itse ole suoraan EMIR-raportointivelvollisia, mutta heidän kauppojaan toteuttavat brokerit ja pankit ovat EMIR-raportointivelvollisia. Eli brokerit ja pankit tarvitsevat asiakkaansa eli arvopaperikauppaa käyvän, myös pienyhtiön, LEI-tunnuksen, jolla heidän asiakkaansa tekemät kaupat yksilöidään brokerin tai pankin omassa raportoinnissa.

Tästä syystä myös pienyhtiöiden on hankittava LEI-tunnus. Lisäksi kaupankäyntiä toteuttavien tahojen raportoinnissa ei ole mitään alarajoja, vaan kaikki kaupat, jotka on toteutettu jonkin yhteisön/yrityksen nimissä, on raportoitava. Ainoastaan yksityishenkilöt ovat LEI-tunnusta koskevan sääntelyn ulkopuolella; yksityishenkilöt tunnistetaan jatkossakin henkilötunnuksella. Monet pankit ja arvopaperivälittäjät, kuten Nordnet ja isot pankit, ovat ottaneet aika kovan linjan ja antaneet ymmärtää, että kaupankäyntitilit laitetaan jäihin, jos asiakkaalla ei vuodenvaihteessa ole LEI-tunnusta. Tässä hyvä blogikirjoitus asiasta: http://bit.ly/2gYzVAf

0
0
9.2.2018 - 08:31

Aki Pyysing

+12135
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6664

Maksoin tammikuussa monen yhtiön LEI-hakemusmaksut. Yhdestä maksusta olin näköjään unohtanut viitteen. PRH:sta tuli kysely, että mihin voi palauttaa kohdistamattoman maksun, jossa viestinä on "Lei-paska"cheeky.

Ilmeisesti mielikuvitus ei ole PRH:ssa rekryedellytys. Miulle olisi tullut mieleen, että kyseessä voisi olla ensimmäistä kertaa kerättävästä LEI-maksusta, joka hieman nyppii maksajaa.

En ole muuten ennen ottanut siipeen asioiden liian varhaisesta hoitamisesta. Liian myöhäisestä kylläkin ja monta kertaa. Huomasin seuraavan:

"Hakemusmaksun lisäksi veloitetaan laskutuslisä. Hakemusmaksu ja laskutuslisä arvonlisäveroineen on yhteensä 144,46 euroa (30.11.2017 asti).

1.12.2017 alkaen hakemusmaksu arvonlisäveroineen on 86,80 euroa."

Mutta en mököttele, koska kysymys on vuosimaksun laskusta. Olen maksellut PRH:een neljällä eri vuosikymmenellä aikamoisen nivaskan paperirahaa, ja koskaan eivät hinnat muistaakseni ole laskeneet. Käsittelyajat ovat tosin nopeutuneet merkittävästi.

"Vuosimaksu kattaa 12 kuukautta. Vuosimaksu arvonlisäveroineen on yhteensä 86,80 euroa (30.11.2017 asti).

1.12.2017 alkaen vuosimaksu arvonlisäveroineen on 37,20 euroa."

Tästä taas tulee tulevina vuosikymmeninä kulusäästöjä aika monta Jim Beam -pulloa vuosittain.

 

0
0
31.1.2019 - 09:35

hauturi

+3088
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2315
Aki Pyysing kirjoitti:

Maksoin tammikuussa monen yhtiön LEI-hakemusmaksut. Yhdestä maksusta olin näköjään unohtanut viitteen. PRH:sta tuli kysely, että mihin voi palauttaa kohdistamattoman maksun, jossa viestinä on "Lei-paska"cheeky.

Ilmeisesti mielikuvitus ei ole PRH:ssa rekryedellytys. Miulle olisi tullut mieleen, että kyseessä voisi olla ensimmäistä kertaa kerättävästä LEI-maksusta, joka hieman nyppii maksajaa.

Huomasin tämän vasta nyt, joten kommentti tulee aika myöhässä: Voi hyvin olla niin, että niitä ei ihmiset käsittele. Koneiden mielikuvitus on tunnetusti huono.

Lisäksi, useimmissa tapauksissa selvittäminen ei ole ihan suoraviivaista. Nytkin, jos makoit useamman yhtiön maksut, olisi pitänyt selvitää mihin yhtiöön tämä yksi kohdistuu. Ehkä se olisi selvinnyt, jos kaikissa muissa paitsi yhdessä oli viite, mutta tokihan olisit voinut maksaa minkä tahansa firman LEIn.

0
0
31.1.2019 - 11:13

Aki Pyysing

+12135
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6664
hauturi kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Maksoin tammikuussa monen yhtiön LEI-hakemusmaksut. Yhdestä maksusta olin näköjään unohtanut viitteen. PRH:sta tuli kysely, että mihin voi palauttaa kohdistamattoman maksun, jossa viestinä on "Lei-paska"cheeky.

Ilmeisesti mielikuvitus ei ole PRH:ssa rekryedellytys. Miulle olisi tullut mieleen, että kyseessä voisi olla ensimmäistä kertaa kerättävästä LEI-maksusta, joka hieman nyppii maksajaa.

Huomasin tämän vasta nyt, joten kommentti tulee aika myöhässä: Voi hyvin olla niin, että niitä ei ihmiset käsittele. Koneiden mielikuvitus on tunnetusti huono.

Lisäksi, useimmissa tapauksissa selvittäminen ei ole ihan suoraviivaista. Nytkin, jos makoit useamman yhtiön maksut, olisi pitänyt selvitää mihin yhtiöön tämä yksi kohdistuu. Ehkä se olisi selvinnyt, jos kaikissa muissa paitsi yhdessä oli viite, mutta tokihan olisit voinut maksaa minkä tahansa firman LEIn.

Kysely tuli oikealle yhtiölle osoitettuna ja ihmisen allekirjoittamana. Eli maksava yhtiö oli selvinnyt. Sinänsä ymmärrän, miksi virkavastuulla varmistellaan, mistä on kysymys, mutta mie en olisi virkamiehenä ukannut virka-aikaa turhaan kyselyyn. 

0
0
1.2.2019 - 09:59

BalancedMisclick

+2
Liittynyt:
29.8.2017
Viestejä:
10

Uuden LEI:n rekisteröinti Bloombergilla on 65 $ ja PRH:lla 86,80 € alveineen. On kuitenkin otettava huomioon vuosimaksu, joka on PRH:lla alveineen 37,20 € ja Bloombergilla 50 $. Niille, jotka hankkivat LEI:n hyvissä ajoin oli suurempi hyöty hankkia se muualta, sillä PRH:n hinnat romahdutettiin nykyiseensä vasta juuri ennen velvollisuuden voimaantuloa, kenties siksi, etteivät valu kaikki vuosimaksut muualle. Tarkastelin aikanaan hintoja ainakin 10 eri taholta, mutta aika selvästi ykköseksi jäi pitkässä juoksussa PRH kun ilmoittivat hintojensa laskemisesta. Tunnuksenhan voi periaatteessa kyllä luoda halvimmassa mahdollisessa paikassa ja sitten siirtää sellaiselle LEI-myöntäjälle, jolla on halvin vuosimaksu.

0
0
21.1.2020 - 16:04

Hessu

+57
Liittynyt:
6.1.2017
Viestejä:
47

Lei tunnuksesta tuli PRH:lta lasku 37,20 euroa. Lasku tuli kuitenkin firman vanhaan osoitteeseen, vaikka olen tehnyt PRH:lle ilmoituksen osoitteen muutoksesta 05042019 ja YTJ:ssä ja muissa PRH:n palveluissa osoite on oikein. Uskomatonta!!!

0
0