LEI-tunnus -

Juuri näin. Eli pienet sijoitusyhtiöt eivät itse ole suoraan EMIR-raportointivelvollisia, mutta heidän kauppojaan toteuttavat brokerit ja pankit ovat EMIR-raportointivelvollisia. Eli brokerit ja pankit tarvitsevat asiakkaansa eli arvopaperikauppaa käyvän, myös pienyhtiön, LEI-tunnuksen, jolla heidän asiakkaansa tekemät kaupat yksilöidään brokerin tai pankin omassa raportoinnissa.

Tästä syystä myös pienyhtiöiden on hankittava LEI-tunnus. Lisäksi kaupankäyntiä toteuttavien tahojen raportoinnissa ei ole mitään alarajoja, vaan kaikki kaupat, jotka on toteutettu jonkin yhteisön/yrityksen nimissä, on raportoitava. Ainoastaan yksityishenkilöt ovat LEI-tunnusta koskevan sääntelyn ulkopuolella; yksityishenkilöt tunnistetaan jatkossakin henkilötunnuksella. Monet pankit ja arvopaperivälittäjät, kuten Nordnet ja isot pankit, ovat ottaneet aika kovan linjan ja antaneet ymmärtää, että kaupankäyntitilit laitetaan jäihin, jos asiakkaalla ei vuodenvaihteessa ole LEI-tunnusta. Tässä hyvä blogikirjoitus asiasta: http://bit.ly/2gYzVAf

Näytä koko viesti
LEI-tunnus -

LEI-tunnusta edellytetään arvopaperikauppaa käyviltä yrityksiltä vuoden vaihteessa. LEI-tunnus perustuu eurooppalaisen arvopaperisääntelyn MiFID 2 -kokonaisuudistukseen. Sijoitusrahastojen omistaminen ei ole arvopaperikauppa ja siihen LEI:tä ei tarvita. Pörssiosakkeilla, jotka ovat varmasti yleisimpiä yritysten sijoituskohteita, ja johdannaisilla kaupankäynti edellyttää LEI-tunnusta. Pankit ja muut kauppapaikat tulevat edellyttämään yrityksiltä ja yhteisöiltä LEI-tunnusta, sillä ne tarvitsevat itse tietoa kaupparaportointiinsa. Johdannaiskaupoissa LEI-tunnus on tullut hankkia 1.11.2017 mennessä ja muussa arvopaperikaupassa LEI-tunnusta edellytetään 3.1.2018.

LEI-tunnuksen voi hankkia eri paikoista. PRH:lla se maksaa 110 € (ALV + toimituskulut), Nordlei.org hinta on 107 € + alv ja LEI-tunnus.fi 89 € + alv. Vastaavasti vuosimaksut näyttäisivät olevan PRH 70 €, Nordlei 89 € ja LEI-tunnus.fi 60 €.

Näytä koko viesti