6.9.2023 - 13:19

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

TL wrote:

Valtionvelkaa on paljon vähemmän kuin meillä, verotus kevyempää ja yhteiskunta ilmeisesti toimii vähintään yhtä hyvin. Viimeinen oletus, jonka voit mielellään oikaista jos meni väärin. Mihin tämä mielestäsi perustuu?

Ainakin minun kuplastani katsottuna yhteiskunta toimii varsin hyvin. Isoimpana ongelmana minun tuloluokassani ovat asuntojen hinnat, käytännössä minkään järjellisen asunnon ostaminen ei ole mahdollista. (Maatahan täällä sinänsä riittäisi ihan hyvin, mutta käsittääkseni rakennuskelpoisen maan omistajat ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa, ja tonttimaan hinta on hyvin korkea.) Toki jos olisin 20v nuorempi saisin kyllä pitkän lainan jonka lyhentämiseen maksukyky ehkä riittäisi, mutta tämän ikäisenä ei enää järkevää eikä välttämättä mahdollistakaan (luullakseni paikalliset pankit haluavat että laina maksetaan suunnilleen 65 ikävuoteen mennessä pois). Toisaalta asuntojen hintoihin nähden vuokrat ovat itse asiassa varsin maltilliset, katselin tuossa huvikseni mitä vastaavan talon vuokraaminen Suomen pääkaupunkiseudulta maksaisi, ja läheltä Helsingin keskustaa joutuisi maksamaan saman tai enemmänkin kuin tästä, kehyskunnissa pääsisi sitten ehkä n. 500-1000 euroa halvemmalla, eli ei vuokralla asuminen nyt loppupelissä täällä ihan mahdottoman kallista ole. 

Nähdäkseni suurin syy maan vauraudelle ja taloudelliselle hyvinvoinnille on se, että tänne on onnistuttu houkuttelemaan varsin suuri ja hyvinvoiva finanssisektori, joka toisaalta maksaa yhteisöveroja ja toisaalta myös maksaa työntekijöilleen hyvin, mikä osaltaan pitää muun talouden pyörät pyörimässä. Lisäksi tässä on kolme naapurimaata, joista on onnistuttu houkuttelemaan runsaasti (n. 50% työvoimasta) niissä asuvia työntekijöitä, jotka toki käyttävät esim. Luxemburgin infrastruktuuria ja terveydenhuoltopalveluita, mutta jotka kuitenkin esim. kouluttavat lapsensa ja viettävät sairaimmat viimeiset vuotensa kotimaassaan - toki verraten runsasta luxemburgilaista eläkettä nauttien. Myös maassa asuvat ovat suurelta osin kaltaisiani tänne muualta muuttaneita; jos tämän maan vauraus olisi pitänyt rakentaa pelkästään natiivien panoksella, uskallan väittää että tilanne näyttäisi toisenlaiselta. Täältä katsoen Suomessa nyt käytävä ulkomaalaiskeskustelu vaikuttaa ihan pähkähullulta, vaikka ilman muuta olosuhteetkin ovat monessa suhteessa aivan erilaiset (yksi merkittävä ero on mm. se, että tänne muuttaa paljon EU-kansalaisia, joita nykysäännöillä saisi tulla Suomeenkin, mutta aika harva EU-maassa asuva on kiinnostunut muuttamaan Suomeen)

5
0
6.9.2023 - 14:33

hömelö

+47
Liittynyt:
12.6.2016
Viestejä:
79

"mutta aika harva EU-maassa asuva on kiinnostunut muuttamaan Suomeen"

Tähänhän se on tiivistettynä Suomen dilemma. Niille, joita tänne nimenomaan haluttaisiin, Suomi näyttäytyy monessa suhteessa ikävänä paikkana. Taasen monille heikompaan elintasoon tottuneelle suomalainen vaatimatonkin elämä on ihan hyvää.

Maan menestyksen ratkaisee lopulta nettoveronmaksajien määrä. Luulenpa, että ei mene kauaa kunnes aletaan tosissaan miettiä tätä. Ehkä.

4
0
6.9.2023 - 16:26

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Laitetaanpas nyt samaan syssyyn muitakin hajakommentteja. Ulkona on nyt n. 30 astetta ja aurinkoista. Suunnilleen samanlaista on luvattu ensi viikon alkupäiviin asti. Viikon päästä viilennee vähän päälle 20 asteeseen ja sateitakin voi tulla. Muutenhan kesä on ollut viime vuotista viileämpi ja sateisempi.

683. Schueberfouer on käynnissä. Kirjoitin tästä vuosi sitten, joten en kirjoita uudestaan. Tänä vuonna joissain laitteissa on ollut ongelmia ja läheltä-piti -tilanteita. Kävimme yhtenä päivänä kiertelemässä ja juomassa parit oluet, mutta muuten riekkuminen jäi vielä vähempään kuin viime vuonna. Sen sijaan siirryimme Brasserie Guillaumen terassille nauttimaan erinomaisista kalaruuista. Koska paikka on melko nimekäs, on hintataso jonkin verran normiravintoloita korkeampi, mutta silti siedettävä. 

Maan lounassetelikäytäntö uudistuu. Kaikki paperiset setelit korvataan jo monessa paikassa käytössä olevalla kortilla, ja vuoden vaihteessa setelien arvo nousee 15 euroon. Ilmeisesti itse maksettava osuus säilyy samana. Päivittäiselle käytölle tulee 5 setelin eli 75 euron yläraja (tällä hetkellähän yläraja taitaa olla teoriassa kolmisensataa, mutta paperisilla seteleillähän sitä ei voi valvoa, jos käyttää useammassa paikassa). Kuukausittain saa edelleen 18 seteliä.

Rakennusliikkeitä menee konkurssiin täälläkin, ainakin yksi suuri (Cardoso), pienemmistä ei ole tarkempaa tietoa. Asuntojen hinnat ovat laskeneet useimmilla alueilla ilmeisesti viiden prosentin suurusluokassa.

Talven lähestyessä ollaan jälleen seurattu kaasuvarastojen täyttöastetta. Viimeksi kun kuulin aiheesta uutisen, olivat varastot jo yli 90% täynnä, joten Putlerin harmiksi ilmeisesti ensi talvenakaan eivät keskieurooppalaiset jäädy koteihinsa. Polttoaineiden hinnat sen sijaan ovat viime aikoina nousseet, tänään dieselin hinta on jo 1,638/l. Hinnat voi kätevästi katsoa esim. täältä: https://today.rtl.lu/mobility/fuel-prices

Lomakausi alkaa olla lopuillaan, ja koulutkin alkavat taas ensi viikolla. Liikenteessä olikin ihanan rauhallista, mutta kohta pitää taas laittaa kelloa soimaan sen verran aikaisin, että ehtii tien päälle ennen pahimpia ruuhkia.

Joku paikallinen finanssialalla toimiva johtohenkilö oli postannut ex-vaimostaan (tai ex-tyttöystävästään, tarkat yksityiskohdat eivät jääneet mieleen) kuvia aikuisviihdesivustolle ilman asianomaisen lupaa ja sai sakot: 120000 euroa. Jos ylinopeudesta annetaankin melko maltillisia sakkoja, niin näköjään kovempiakin sakkotuomioita on käytössä. Olikohan hintansa arvoista?

e: meinasi unohtua, tässä kuussa tulee vuoden kolmas indeksointi, eli palkkoja nostetaan taas 2,5%. Lisäksi täällä on tulossa vaalit, mutta koska en ole äänioikeutettu, en ole pahemmin seurannut. Ulkomaalla asuvien luxemburgilaisten postiäänestyskuorien tilaaminen päättyi hiljattain, ja esim. Brasiliassa asuvista n. 27000 äänioikeutetusta kuulemma lähes 200 oli innostunut tilaamaan postiäänestyskuoren, joten ihan kaikkia äänioikeutettujakaan ei hirveästi kiinnosta.

4
0
6.9.2023 - 16:48

big bad bear

+529
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
288

hömelö wrote:

"mutta aika harva EU-maassa asuva on kiinnostunut muuttamaan Suomeen"

Tähänhän se on tiivistettynä Suomen dilemma. Niille, joita tänne nimenomaan haluttaisiin, Suomi näyttäytyy monessa suhteessa ikävänä paikkana. Taasen monille heikompaan elintasoon tottuneelle suomalainen vaatimatonkin elämä on ihan hyvää.

Maan menestyksen ratkaisee lopulta nettoveronmaksajien määrä. Luulenpa, että ei mene kauaa kunnes aletaan tosissaan miettiä tätä. Ehkä.

Niin - paska sää ja korkeat verot + sossumaksut. Lisäksi vähän omalaatuinen (sosiaalinen) kulttuuri ulkomaalaisen näkökulmasta. Siihen vielä till nämä uusimmat maahanmuuttopolitiittiset säännöt. Tosi jännä, ettei moni veronmaksukykyinen halua tulla. Tai jäädä. Mutuilen myös, että valtavan suuri osa ihmisistä jotka pitävät Suomea maailman parhaana maana ei yksinkertaisesti ole kokenut parempaa. Onhan Suomessa paljon äärimmäisen hienoja asioita mutta ei esimerkiksi "luonto" riitä ulkomaalaiselle muuttosyyksi. Toki yksi asia joka kumoaa edellämainitut, on rakastuminen Suomalaiseen henkilöön ja sen perässä muuttaminen, mutta siitä on vaikeaa varmaan tehdä politiikkaa.

0
0
6.9.2023 - 17:12

big bad bear

+529
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
288

Innilator wrote:

Ja silti työperäinen maahanmuutto Suomeen on nyt ATH-tasolla.

Näin on. Ongelma onkin sen koostumuksessa. Samalla myös työperäinen maastamuutto on lähellä ATH-tasoa. Ei ole nyt dataa väitteen tueksi, mutta arvelisin, että Suomesta lähtee enemmän nettoveroeuroja keskimäärin maksavaa jengiä ulos kuin mitä tulee sisään. Korkeatuloisia ulos, matalatuloisia sisään.

0
0
6.9.2023 - 18:35

Bingo53

+2957
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2083

Maahanmuuton kasvu muodostuu Migrin mukaan pääasiassa työn ja opiskelun perusteella Suomeen muuttavista sekä heidän perheenjäsenistään.

Vuoden 2023 ensimmäisinä kuukausina työperusteisia oleskelulupahakemuksia jätettiin enemmän kuin vuosina 2018–2021. Hakemusmäärä ei kuitenkaan yllä vuoden 2022 lukemiin. Työperusteisten oleskelulupahakemusten määrän kasvun pysähtymisen syynä on ollut Ukrainan sota.

Työperusteisten oleskelulupahakemusten kasvua selittää muun muassa työikäisen väestön pieneneminen ja työvoimapula. Taustalla on vaikuttanut kansainvälisen rekrytointiverkostojen kehittyminen ja vakiintuminen sekä yritysten oman aktiivisuuden ja osaamisen kasvu kansainvälisissä rekrytoinneissa

Ulkomaisen työvoiman kasvu muodostuu Suomessa kolmansien maiden kansalaisista, koska EU-alueelta saatavan työvoiman määrä on rajallinen. Talouden hidastuminen ja korkojen nousu ovat näkyneet alkuvuonna 2023 rakennus-, korjaus- ja valmistusalalle tehtyjen myönteisten osapäätösten laskuna. Sen sijaan sosiaali- ja terveysalalle tehtyjen myönteisten päätösten määrä on ollut voimakkaassa kasvussa. Syynä on hoitajapula.

Linkki lähteeseen: https://migri.fi/documents/5202425/166014458/Maahanmuutto+Suomeen+1_23.pdf/a42bad93-8a27-6c80-43a0-41aabbaaf457/Maahanmuutto+Suomeen+1_23.pdf?t=1687333468747

Väestö vanhenee ja kotoperäinen osaava työvoima siirtyy lähinnä hautaan. Euroopassa voimakkaasti kasvaneet hakemusmäärät eivät ole heijastuneet hakemusmäärän kasvuna Suomeen. Eli tänne tullaan vain, jos on pakko.

Suomalaiset ovat lähinnä lähteneet viimeisen kuudentoista vuoden aikana; koronavuotta lukuun ottamatta, jolloin tulijoita oli lähtijöitä enemmän.

Linkki Tilastokeskus: https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__muutl/statfin_muutl_pxt_11ac.px/table/tableViewLayout1/

Koulutusaste vaikuttaa siten, että sitä enemmän ja herkemmin jäädään sille tielle mitä korkeampi koulutus- ja osaamisaste on.

2
0
6.9.2023 - 18:38

Aki Pyysing

+12164
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6672

hauturi wrote:

 

Joku paikallinen finanssialalla toimiva johtohenkilö oli postannut ex-vaimostaan (tai ex-tyttöystävästään, tarkat yksityiskohdat eivät jääneet mieleen) kuvia aikuisviihdesivustolle ilman asianomaisen lupaa ja sai sakot: 120000 euroa. Jos ylinopeudesta annetaankin melko maltillisia sakkoja, niin näköjään kovempiakin sakkotuomioita on käytössä. Olikohan hintansa arvoista?

Justice. Ex-vaimo ei tosin välttämättä olisi 120.000 eurosta antanut kuviaan aikuisviihdesivustolle. Ex-tyttöystävä todennäköisesti. Kumpikaan ei olisi saanut lähellekään tuota rahaa.

Kerron hyvin harvoin epäsuosittua mielipidettäni, että Suomessa ylinopeussakkosysteemi on ihan fiksu. Jos meillä olisi jenkkisakot, ajelisin vuosittaisilla kotimaanmatkoillani liikenteen ja kelin sen salliessa 30 km/h ylinopeutta, eli sellaista, josta ei suoraan mene kortti. Ja niin tekisi ilmeisesti Nallekin, joka ei omien sanojensa mukaan voi Suomessa sakkojen vuoksi ajaa autoja.

3
0
6.9.2023 - 20:20

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Aki Pyysing wrote:

Jos meillä olisi jenkkisakot, ajelisin vuosittaisilla kotimaanmatkoillani liikenteen ja kelin sen salliessa 30 km/h ylinopeutta, eli sellaista, josta ei suoraan mene kortti. 

En tiedä onko vanhuus vai mikä, mutta vaikka minun ei tarvitse enää kameratolpista Suomessa välittääkään (Suomesta ei käsittääkseni edelleenkään lähetetä automaattisen kameravalvonnan sakkoja ulkomaille), eikä luultavasti tarvitsisi välittää poliisin tutkistakaan (joita en ole tosin vuosiin Suomen teillä nähnyt, toki joku partio voi normi partioreissullaan pitää kojelautatutkaa päällä), olen siirtynyt pääasiassa ajamaan nopeutta, joka alittaa sakotuskynnyksen (eli mittarinopeus 10km/h yli rajoituksen, todellinen 7km/h yli). Joskus harvoin jos on olevinaan kiire saatan ajaa 15-20km/h ylinopeutta (mittarinopeus, todellinen 3km/h vähemmän). Ohitustilanteissa saattaa hetkellisesti nousta tuonne 30km/h yli -lukemiin. Saksassa silti tykkään tilanteen salliessa ajaa joskus kakkosellakin alkavia vauhteja, tilanne tosin sallii aika harvoin. Nykyinen autoni on jo aika mones auto peräkkäin, jolla en ole kertaakaan ajanut "täysillä".

1
0
9.9.2023 - 21:01

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Tänään jouduin ensimmäistä kertaa Luxemburgissa tappamaan oman ruokani. Suomessahan olen sekä metsästänyt että jonkin verran kalastanut, joihin molempiin tämä kuuluu olennaisena osana. Täällä tilanne oli kuitenkin hieman eri.

Suomessa oli tapana kerran vuodessa syödä rapuja. Silloin hommasin ravut aina valmiiksi keitettynä, koska olen perusluonteeltani laiska. Täällä perinne on vaihtunut äyriäisten ja vastaavien grillaamiseen. Viime vuonna sain läheisestä kalakaupasta myös raa'an hummerin valmiiksi halkaistuna (mikä ei tietenkään ole paras tapa), mutta tänä vuonna Kirchbergin Auchan totesi yksiselitteisesti, että he eivät voi myydä raakoja hummereita kuin elävinä. Niinpä roudasin elävän hummerin kotiin ja jännitin pari tuntia pysyykö se elossa ja pysyihän se, siihen asti kunnes halkaisin sen itse ja grillasin.

Tätä kirjoittasessani tosin tulin ajatelleeksi, että onhan tässä simpukoita kokattu vaikka kuinka monta kertaa ja ostereitakin syöty silloin tällöin, ja kaikki ovat (toivottavasti) olleet elossa kokkausta aloittaessa, joten tarkkaan ottaen olen kyllä tappanut oman ruokani useita kertoja aiemminkin. Dramaattinen aloitus oli siis valheellinen ja koko postaus tavallaan turha. Ruoka oli silti hyvää: ostereita, kampasimpukoita, jättikatkarapuja ja hummeria grillattuna. Voin edelleen suositella.

6
0
14.9.2023 - 11:43

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Ensin korjaus edelliseen postaukseen. En tiedä miksi kirjoitin kampasimpukoista, kun kyseessä olivat partaveitsisimpukat. Onneksi virhe ei ole merkittävä. Tykkäisin silti, jos edes omia blogiviestejään saisi korjailla pidempään kuin tunnin.

Paikallisia uutisia. Pari päivää sitten kerrottiin EU-alueella mitatun kuinka isolla osalla kotitalouksista ei v. 2022 ollut varaa lämmittää kotiaan kuten olisi halunnut. Luxemburgissa osuus oli toiseksi pienin. Voisin kuvitella tästä uutisoidun Suomessakin, koska Suomessa osuus oli pienin.

Eilen uutisoitiin myös, että Luxemburg käyttää eniten rahaa per oppilas OECD:ssä kouluopetukseen. Tämä johtuu toisaalta siitä, että opettajien palkat täällä ovat hyvät, ja toisaalta siitä, että opettajamäärä suhteessa oppilasmäärään on suuri. Lisäksi uutisoitiin siitä, että yksityiskoulut menettävät oppilaita julkisille oppilaitoksille. En tiedä onko näillä kahdella uutisoidulla asialla mitään yhteyttä toisiinsa. Ehkä ei.

Joskus aiemmin kirjoitin, etten ole vielä törmännyt yhteenkään lakkoon Luxemburgissa, naapurimaissa kyllä. Nyt olen, koska uutisissa kerrottiin Cargoluxin (valtion omistama lentorahtiyhtiö) lakon alkaneen tänään. Työntekijäpuoli vaatii mm. 6% palkankorotusta seuraavien neljän vuoden aikana (tämä siis automaattikorotusten päälle). Varmaan myös joitain asiakysymyksiä on mukana, en ole niin perehtynyt. Sattumalta pelasin muuten joku aika sitten golfia vanhemman herrasmiehen kanssa, joka oli vuosikymmeniä sitten ollut Cargoluxin työntekijä nro 20 ja sittemmin myös jäänyt eläkkeelle yhtiöstä. Hänen aloittaessaan Cargoluxilla oli kaksi potkurikonetta. Hän hoiti toisen niistä, Hong Kongiin lentäneen, logistiikkaa. Kyytiin mahtui 20 tonnia tavaraa ja yksi reissu Hong Kongiin ja takaisin kesti viisi päivää.

Terveydenhuollon saralla tarkoitus on saada pikkuhiljaa CNS-korvaukset suorakorvauksiksi. Ensin kuulemma yleislääkärien osalta, sitten hammaslääkärien ja pikkuhiljaa sitten muidenkin. Tämän mahdollistava systeemi tulee käyttöön ensi viikolla. Toisaalta olen jo parissa paikassa saanut suorakorvauksen, en sitten tiedä mikä sen on mahdollistanut. Myöskään lääkkeistä ei tarvitse apteekeissa maksaa kuin omavastuu. Sähköisistä resepteistä nähdään vasta päiväunia.

Reseptien osalta täällä on sellainen käytäntö, että lääkäri kirjoittaa lääkkeen annostuksen ja määrää sitä esim. kolmeksi tai kuudeksi kuukaudeksi. Apteekki sitten laskee paljonko se tarkoittaa. Tämä johtaa joissain tapauksissa kummallisiin tilanteisiin pakkauskokojen kanssa. Esim. jos lääkäri kirjoittaa kuudeksi kuukaudeksi lääkkeen jota otetaan yksi päivässä, laskee apteekki että se tekee 180 kappaletta. Jos pakkauskoko sattuu olemaan 100 kappaletta saat yhden sellaisen ja reseptiin jää käyttämättä 80 kappaletta. Mutta jos 100 on ainoa pakkauskoko, et saa reseptillä enää mitään, vaan joudut hakemaan uuden reseptin jo reilun kolmen kuukauden päästä. Suomessa käsittääkseni lääkäri kirjoittaisi reseptiin 200 kappaletta.

Verokonsultin kanssa on saatu veroilmoituksen yksityiskohdat hierottua ja veroilmoitus (20 sivua ilman liitteitä, en tiedä mitä kaikkea etukäteen konsultille toimittamastani materiaalista liitetään mukaan) lähtee tänään konsultille allekirjoitettuna ja varmaan lähipäivinä verottajalle. Jään mielenkiinnolla odottamaan onko lopputulos konsultin laskelman mukainen ja minkälainen lasku konsultilta tulee. Myös Suomen verottaja halusi selvityksiä, meiltä molemmilta mökin vuokratuloista ja minulta lisäksi ulkomaille muutosta, koska olin vaatinut arvopaperien myyntivoittoja verosopimuksen mukaisesti Luxemburgissa eikä Suomessa verotettaviksi. Tästä sitten huomasin, että olin unohtanut Hauturskan veroilmoituksessa tehdä saman vaatimuksen, pitää selvittää onko se syytä tehdä jälkikäteen ja jos niin miten asia hoidetaan. Luxemburgissa ei onneksi tarvitse jättää kuin yksi yhteinen ilmoitus meiltä molemmilta.

6
0
18.9.2023 - 09:40

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Cargoluxin lakko päättyi kestettyään kolme päivää. Työntekijät saivat 5,5% neljässä vuodessa pyytämänsä kuuden sijaan. Lisäksi sovittiin jotain etätyökäytännöistä ja työtehtävien vaativuusluokittelusta tjsp. Oli kuulemma Cargoluxin historian ensimmäinen lakko.

Viikonloppuna kävin paikassa, joka ei ilmeisesti ollut saanut muistiota inflaatiosta. Olin nimittäin pari yötä pienessä hotellissa Pierrefondsissa (Ranska), ja hotellin ravintolassa kolmen ruokalajin menu (=alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka vapaasti a la carte -listalta, pl. yksi sampanjajälkiruoka johon oli lisämaksu) maksoi 30 euroa. Ei gourmet-tasoa, mutta aivan kelvollista ranskalaista bistroruokaa. Pullo varsin mukiinmenevää Cotes du Rhonea maksoi 20 euroa. Aperol Spritz 7,50. 

4
0
24.9.2023 - 10:42

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Veroneuvoja lähetti laskun. Lasku oli täynnä viittauksia erilaisiin lakipykäliin, ja näitä googlailemalla selvisi, että Saksassa (veroneuvoja on siis saksalainen, mutta hallitsee lukuisien Grenzgängerien takia myös Luxemburgin verotuksen) on olemassa Steuerberatervergütungsverordnung (StBVV, koko viralliselta nimeltään "Vergütungsverordnung für Steuerberater, Steuerbevollmächtigte und Berufsausübungsgesellschaften" - saksa on kyllä mainio kieli), eli "veroneuvojien palkkiosääntö", jonka perusteella veloitukset määräytyvät. Sieltä löytyy taulukko, josta katsotaan veroilmoituksessa ilmoitettujen (sekä veronalaisten että verovapaiden) tulojen perusteella enimmäisveloitus, ja tämä kerrotaan sitten kertoimella, jonka määräytymisestä em. laki antaa erilaisia ala- ja ylärajoja kullekin erityyppiselle toimeksiannolle, mutta jonka täsmällisen suuruuden veroneuvoja ilmeisesti määrittelee annetuissa rajoissa toimeksiannon työläyden tms. mukaan. Lisäksi veloitetaan näköjään "Auslagenpauschale", eli kuluja, joka on tietty prosenttiosuus muusta veloituksesta, mutta enintään 20 euroa. Näin laskettuna koko homman kustannukseksi tuli ALVeineen n. 550 euroa. Tärkeintä oli kuitenkin oppia miten homma hoidetaan, joten ensi vuonna ehkä pystyn halutessani hoitamaan itsekin.

Perjantaina olin (muistini mukaan) ensimmäistä kertaa elämässäni "kevyen" musiikin konsertissa. Ja konsertilla tarkoitan siis sitä, että maksoin sisäänpääsystä tilaisuuteen, jonka ainoa sisältö oli musiikkiesitys. Aiemminkin olen toki ollut erilaisissa firmojen tilaisuuksissa, opiskelijajuhlissa, ravitsemusliikkeissä jne, joissa on muun toiminnan ohella esiintynyt erilaisia artisteja tai bändejä, mutta kenenkään keikalla tai festareilla en muista tähän mennessä käyneeni (toki on mahdollista että joskus kouluaikoina on ollut joku ilmaiskeikka, jota en muista). Nyt siis kävin, kun Elvis Costello  tuli Steve Nieven kanssa Luxemburgiin esiintymään ja Hauturskan aloitteesta menimme paikalle. Tämä oli jollain tavalla osa heidän Euroopan kiertuettaan, vaikka kiertueen sivuilla ei asiasta mainitakaan. Herrat soittivat ja lauloivat pari tuntia ja esittivät parisenkymmentä kappaletta, joista yhden tai kaksi olin tunnistavinani entuudestaan. Osassa kappaleista oli nauhalta tulevaa taustasoittoa, mutta suurin osa oli onneksi vain Steven ja (osin) Elviksen itsensä säestämiä. Onneksi, koska taustasoitto oli miksattu raivostuttavan kovalle, ja esim. Steven pianoa ei tahtonut sen alta kuulla juuri lainkaan. Nyt olen jälleen yhdenlaista kokemusta rikkaampi.

5
0
25.9.2023 - 20:18

Jii

+25
Liittynyt:
6.7.2014
Viestejä:
19

Tämä on miellyttävä blogi, kiitos kirjoituksista! Hyvin kirjoitettuja ja mielenkiintoisia havaintoja eri kulttuurista on aina mukava lukea.

1
0
26.9.2023 - 09:47

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Jii wrote:

Tämä on miellyttävä blogi, kiitos kirjoituksista! Hyvin kirjoitettuja ja mielenkiintoisia havaintoja eri kulttuurista on aina mukava lukea.

Kiitoksia palautteesta, sitä on aina mukava saada muutenkin kuin ala- ja yläpeukkujen muodossa. Myös (perusteltua) kritiikkiä saa esittää.

0
0
4.10.2023 - 12:41

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Vaalit ovat sunnuntaina. Enemmän tai vähemmän kaikki puolueet lupailevat veronkevennyksiä keskiluokalle, joten paikallinen media lähti selvittämään mitä se keskiluokka täällä tarkoittaa.

  • 83% ihmisistä katsoo kuuluvansa keskiluokkaan
  • Vihreiden mielestä veronkevennysten pitäisi kohdistua niihin, joiden kotitalouden vuositulo on alle kolme kertaa minimipalkan, eli n. 93000. Verotilastojen mukaan tämä olisi n. 90% kotitalouksista, jotka maksavat n. 40% veroista
  • Vasemmistoliiton mielestä yli 144000€ vuodessa ansaitsevien verotusta pitäisi kiristää. Tämä osuisi n. 4%:iin kotitalouksista, jotka maksavat n. 37% veroista
  • Kristillisdemokraattien mielestä veroja pitäisi keventää alle 500000€ vuodessa ansaitsevilla kotitalouksilla ja kiristää sitä enemmän ansaitsevilla. Yli puoli miltsiä tienaavia kotitalouksia on 1230kpl eli 0,2% väestöstä, ja nämä maksavat n. 10% veroista

Tilastoja on tosin vaikea tulkita, koska mukana ovat myös rajojen ulkopuolella asuvat, mutta Luxemburgissa työskentelevät ja täällä verotettavat. 

Vaalit ovat sunnuntaina ja kaikesta päätellen listavaalit (en ole muuten perehtynyt, mutta mainoksissa mainitaan listan numero eikä yksittäisten ehdokkaiden numeroita). Omasta mielestäni listavaali olisi järkevä Suomessakin, mutta varmaan asiaa paremmin tuntevat ovat sitä miettineet ja keksineet omasta mielestään hyvinkin päteviä syitä miksi ei.

4
0
9.10.2023 - 12:40

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Vaalit on pidetty ja tulokset laskettu.

Golfkentällä käymästäni keskustelusta selvisi, että äänestystapa on paljon monimutkaisempi kuin pelkkä listavaali. Äänestäjillä on useampia ääniä, jotka voi antaa yhdelle tai haluamassaan suhteessa kahdelle eri listalle. Lisäksi ääniä voi jollain systeemillä antaa myös tietyille ehdokkaille. Yksityiskohdat eivät selvinneet. Pitää jossain vaiheessa perehtyä tarkemmin (varmaan viimeistään jos hakee kansalaisuutta).

Lopputuloksena vihreät hävisivät yhdeksästä paikastaan viisi. Näistä yksi meni työväenpuolueelle (johon olen aiemmin viitannut vasemmistoliittona) ja kaksi demareille. Kun nämä kolme olivat yhdessä hallitusvastuussa, kävi niin että hallituspuolueet menettivät kaksi paikkaa, ja niukan (31/60) enenmmistönsä. Nämä kaksi paikkaa menivät ADR:lle (joka lienee jonkinlainen populistiporukka) ja piraattipuolueelle.

Suurimpana puolueena jatkaa kristillisdemokraatit (CSV), edellä mainittujen lisäksi myös vasemmisto säilytti paikkansa. Kiinnostuneet voivat luntata tarkemmat tiedot täältä: https://today.rtl.lu/news/national-elections

Seuraavaksi ilmeisesti CSV:n johtaja Luc Frieden rupeaa tunnustelemaan uutta hallitusta.

HUOM: kaikki puolueiden nimien käännökset suomeksi ovat omiani, eivätkä välttämättä ihan täsmällisiä. Esim. CSV = "Chrëschtlech-Sozial Vollekspartei" eli suunnilleen kristillis-sosiaalinen kansanpuolue. Tuolta voi halutessaan katsella tarkemmin puolueita: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_Luxembourg

edit: tuo viimeinen linkki ei näköjään esittele ihan kaikkia uusia pikkupuolueita
edit2: tuolta löytyy selostus vaalisysteemistä: https://elections.public.lu/en/systeme-electoral/legislatives-mode-emploi/principes.html Jokaisella äänestäjällä on siis yhtä monta ääntä kuin vaalipiirissä on paikkoja jaossa. Nämä äänet voi antaa joko listalle tai yksittäisille ehdokkaille. Jos äänet antaa listalle, voi siinä tapauksessa että listalla on ehdokkaita vähemmän kuin valitaan, antaa ylimääräiset äänet muille ehdokkaille. Jos äänestää ehdokkaita, voi ne valita yhdeltä tai useammalta listalta, ja ehdokkaalle voi antaa 1-2 ääntä. Se sitten kuka tulee valituksi vaikuttaa hieman monimutkaisemmalta, pitää perehtyä siihen vielä paremmalla ajalla.

1
0
20.10.2023 - 15:01

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Suomessa näköjään käydään taas kuumana  SOTE-keskustelua. Täällä en ole (onneksi) huomannut vastaavaa. Sen sijaan testasin taas terveydenhuoltoa käytännössä. Sain alkuviikosta kohtuullisen pahoja vatsaoireita, ja keskiviikkoaamuna menin omalääkärille, jolle olin jo varannut muutenkin ajan ihan kontrollikäyntiä varten. Kaksi kärpästä hoitui yhdellä iskulla. 

Oireiden, historian ja verikokeiden perusteella sain lääkkeet, joita aloin heti popsimaan. Pääosin oireet helpottivat, mutta oudosti kivut lisääntyivät. Tänään aamulla viiden aikaan hyvin huonosti nukutun yön jälkeen laitoin omalääkärille sähköpostin, että mitäs tehdään. Vähän ennen kahdeksaa tuli vastaus, että tule käymään 11:30.

Lääkäri tutki uudestaan ja totesi, että paras kun menet sairaalaan kuviin. Lykkäsi lapun kouraan ja kertoi minne pitää mennä. Ajelin sairaalaan ja painelin ohjeiden mukaisesti suoraan radiologian osastolle. Siellä ilmoittautuessa suurin ongelma meinasi olla henkilöllisyystodistuksen puuttuminen, ajokortti ei riitä. Sen sijaan kännykästä löytynyt kuva passista kelpasi. Odotushuoneeseen odottelemaan, hetken päästä kutsuttiin pukeutumistilaan ja selitettiin mitä pitää tehdä, sitten vähän lisää odottelua, TT-kuvaukseen, vaatteet päälle ja takaisin odotushuoneeseen. Kohta kutsuttiin uudestaan ja kouraan lyötiin radiologin lausunto ja 325 kuvaa sisältävä CD. Lasku tulee perässä ja CNS-korvaukset pitää hakea itse, muistuttivat vielä että lähete pitää muistaa myös lähettää CNS:lle.

Pysäköintiä maksaessani automaatti kertoi pysäköinnin kestoksi tunnin ja kuusi minuuttia. Koko reissu kotoa takaisin kotiin kesti alle 2,5 tuntia. Toivon, etteivät täkäläiset ainakaan Suomesta kysele keneltäkään miten SOTE-asiat pitäisi hoitaa. Tuskin kyselevätkään.

5
0
20.10.2023 - 15:19

TL

+1169
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
907

Tutkitusti, laadukkaaseen hoitoon pyrittäessä, homma pitäisi hoitaa about noin. Kaiken keskittäminen isoihin, pääasiassa erikoissairaanhoitoon erikoistuneisiin yksiköihin joissa lääkäri, toisin kuin omalääkäri ei juuri potilasta tunne eikä hänen ehdi perehtyä, ei välttämättä ole edes halvempaa. (En kaiva lähteitä, voi kaivaa itse tai ihan vaan uskoa tai olla uskomatta 😉).

0
0
21.10.2023 - 19:16

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Tänään yritin katsastaa auton. Täällä on sikäli hankala systeemi, että rekisteriviranomainen, katsastuskonttorit, valuutusyhtiöt ja verottaja eivät ole mitenkään samassa järjestelmässä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että katsastukseen pitää roudata rekisteriote, edellinen katsastustodistus, todistus maksetusta ajoneuvoverosta ja vakuutustodistus. Myöskään poliisi ei näihin tietoihin pääse käsiksi, joten sama nivaska pitäisi olla myös aina ajossa mukana.

Muut bumagat olivatkin ihan hyvässä hapessa, mutta vakuutustodistuksen kanssa ilmeni ongelma. Sellaisen voi nimittäin ladata vakuutusyhtiön asiakasportaalista ja tulostaa, mutta sillä ei tee mitään koska siinä ei jostain syystä ole vakuutuksen voimassaoloaikaa. Kuulemma sellainen versio on tullut kotiin postissa, joskaan en moista muista enkä myöskään löytänyt. Katsastus jäi siis vielä tekemättä. Tässä asiassa voisivat minun puolestani vaikka kysyäkin neuvoa Suomesta.

Tätä kirjoitan sairaalan päivystyksestä, mutta siitä myöhemmin lisää.

5
0
26.10.2023 - 11:43

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Tuli sitten testattua terveydenhuoltosysteemiä vähän syvällisemminkin. Viime viikon alussa alkaneet oireet eivät lääkkeistä huolimatta ruvenneet hellittämään vaan pikemminkin päinvastoin, ja perjantaina omalääkäri lähetti siis TT-kuviin. Niistä ei paljastunut mitään, ja hänen mielestään kyse oli vain siitä että lääkitys ei ollut vielä ehtinyt täyteen tehoonsa. Lauantaina kuitenkin oireiden edelleen pahentuessa päätin lähteä päivystykseen.

Päivystys oli hyvin samankaltainen kuin Suomessakin. Paljon porukkaa vaihtelevilla vaivoilla. Yksi ero oli kuitenkin se, että känniörveltäjiä ei lauantai-illasta huolimatta näkynyt, sen sijaan potkupalloilijoita peliasuissaan ja nappulakengissään näin illan aikana ainakin kolme. Aluksi kerrottiin asia ja saatiin jonotusnumero. Jonotusnumerolla pääsi hyvin lyhyellä odotusajalla kertomaan hoitajalle tarkemmin. Samalla katsottiin verenpaine ja kuume. Sitten takaisin odottelemaan. Ehkä parin tunnin päästä kutsuttiin verikokeisiin, ja sitten takaisin odottelemaan. Vielä pari tuntia lisää ja sitten haettiin varsinaiseen tutkimushuoneeseen, jossa käskettiin vaihtaa sairaalakaapuun jä käydä makuulle odottelemaan. Hetken päästä tuli lääkäri ja haastatteli ja tutki ja kertoi verikokeiden perusteella epäilystään, ja lähetti uusiin TT-kuviin.

Kuvat otettiin ehkä tunnin odottelun jälkeen ja sitten taas hieman odoteltiin. Sitten lääkäri saapui kertomaan diagnoosinsa, ja ilmoitti että täytyy siirtyä osastohoitoon. Osasto olisi toisessa sairaalassa. Hetken päästä tuli hoitaja kysymään haluanko yhden vai kahden hengen huoneen. Systeemi täällä on sellainen, että normaali CNS-korvaus kattaa kahden hengen "standardi"huoneen, jos haluaa yhden hengen huoneen pitää siitä maksaa itse extraa, mutta sen lisäksi kaikista sairaalan hoidoista voidaan yksityishuonepotilailta veloittaa enintään 66% lisämaksu jota CNS ei korvaa. Otin siis standardihuoneen.

Jonkin ajan kuluttua ambulanssi saapui hakemaan minut toiseen sairaalaan, jossa asetuin taloksi ja kävin unille. Hoito osastolla ei sekään kauheasti poikennut suomalaisesta vastineestaan (minua on hoidettu samasta syystä myös Suomessa sairaalassa), joidenkin asioiden suhteen Suomessa ollaan tarkempia, mutta vastaavasti joitain toisia juttuja seurataan täällä paljon huolellisemmin. Kaipa paikallisissa käypä hoito -suosituksissa on eroja. Lääkäreitä tuntui olevan paljon enemmän kuin Suomessa, hoitajiakin ehkä hieman enemmän.

Itse sairaala oli hyvin väljä ja siisti. Tullessani minulta kysyttiin haluanko TV:n (huoneessa oli kummallekin oma TV), jos olisin halunnut minulle olisi tuotu Chromecast, jonka käytöstä olisi pitänyt maksaa erikseen (CNS ei korvaa TV:tä). Nettiyhteyden kanssa sama juttu, sen sanoin ottavani ja sain Wifi-tunnukset. Lähtökohtaisesti kaikki vaatteet, pyyhkeet, hygienatuotteet jne pitäisi olla omasta takaa, mutta koska olin tullut suoraan päivystyksestä ei minulla niitä ollut ja perusjuttuja löytyi sairaalan puolesta.

Tiistaina hoito oli tuottanut riittävästi tulosta, ja verikokeiden perusteella olin tarpeeksi terve lähtemään kotiin. Hoitava lääkäri halusi kuitenkin lausunnon eräältä toisen osaston spesialistilta ennen kotiutusta. Tätä sitten odoteltiinkin koko päivä. Puoli kuuden maissa juttelin osaston lääkärin kanssa ja totesimme että taitaa mennä huomiseen, ja neuvottelin itselleni "yöloman", eli voisin mennä yöksi kotiin ja palata aamulla takaisin odottamaan spesialistia. Päätimme kuitenkin odottaa vielä hetkisen ennen kotona käymään lähtöä. Söin iltapalan ja vähän ennen seitsemää rupesin valmistautumaan lähtemään yöksi kotiin, kun spesialisti yllättäen ilmestyikin paikalle. Saimme homman hoidettua ja minut kotiutettiin kokonaan.

Suurin osa laskuista on vielä tulematta, joten en vielä tiedä mitä pitää maksaa ensin itse ja hakea sitten CNS:ltä, enkä varsinkaan paljonko itse maksettavaa loppujen lopuksi jää. Nettisivuilta olin ymmärtävinäni että sairaalahoidon omavastuu standardihuoneessa on 25,50/päivä ja tähän sisältyy kaikki sairaalassa tehtävät tutkimukset ja hoidot. Lauantain päivystyksessä käynnin osalta sain jo pari laskua, TT-kuvaus oli reilu 260,- ja lääkärinpalkkio reilu 110,-, nämä pitää maksaa ensin itse ja lähettää sitten CNS:lle.

Loppujen lopuksi minulla oli kaksi eri vaivaa, mikä vähän sotki diagnoosia; omalääkäri luuli että alkuperäinen vaiva ei parane, vaikka todellisuudessa se parani ihan hyvin mutta toinen, hieman samankaltaisilla oireilla tuli tilalle. Ikuiseksi mysteeriksi jää miksei se, mikä näkyi lauantain TT-kuvissa näkynyt jo perjantaina samoissa kuvissa. Toki radiologilta oli silloin kysytty hieman eri asiaa, mutta siitä huolimatta, jos hän oli hereillä ja selvin päin olisi oikeaan diagnoosiin pitänyt päätyä jo perjantaina ensimmäisten kuvien perusteella.

Edit: eilen kävin vaihdattamassa talvirenkaat alle. Koska olen jo aiemmin kertonut miten homma toimii paikallisessa rengasliikkeessä, en kerro uudestaan. Tyydyn vain toteamaan, että vaikka yleensä löydän parannettavaa lähes kaikesta, niin tässä tapauksessa minun on hyvin vaikea keksiä miten homman voisi hoitaa paremmin.

Edit2: unohdin mainita, että maanantaina ollessani osastolla sisuskaluni myös magneettikuvattiin, joten neljän päivän aikana samoista elimistä otettiin kahdet TT-kuvat ja yhdet magneettikuvat. 

5
0
2.11.2023 - 16:22

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Keväällä 2016 olin kirjoittanut "Hauturin hotellisuositusten" neljänteen osaan seuraavasti:

Italian puoleisessa Tirolissa on erittäin rauhallinen ja hyvätasoinen Alpin Royal

Itse käynti ko. hotellissa oli tosin tapahtunut jo kesäkuussa 2011. Nyt kuitenkin päätimme käväistä uudelleen, ja joudun suurelta osin peruuttamaan aikaisemman suosituksen:

Saavuimme hotelliin lauantaina, ja ensimmäinen ongelma oli parkkipaikalla, joka oli täynnä. Jätimme auton oven eteen paikkaan, jossa se ei suoranaisesti estänyt kenenkään kulkua, ja menimme kirjautumaan sisään. Sisäänkirjautuessa meiltä pyydettiin passi tai henkilökortti, ja antamamme henkilökortit otettiin muitta mutkitta talteen. Kun olimme kirjautuneet ja vieneet laukut huoneeseen, palasimme kysymään mihin pitäisi pysäköidä. Meille kerrottiin, että hotellin päädystä pääsee toiselle parkkialueelle ja myös autohalliin, näistä jommassa kummassa olisi varmasti tilaa. Näin olikin, ja veimme auton halliin. Tästä seurasi myöhemmin kuvattavalla tavalla kaikenlaista harmia ja hankaluutta.

Hotelli tarjoaa "3/4-hoitoa", johon sisältyy aamiainen, kevyt lounas ja illallinen. Normaalisti illallinen on pöytiin tarjoiltu "set menu", jossa alku- ja pääruuan osalta on valittavana pari eri vaihtoehtoa. Lisäksi ennen varsinaista alkuruokaa on tarjolla seisovasta pöydästä salaatteja ja tapas-tyyppisiä leikkeleitä ja lopuksi on myöskin itse noudettavissa juustoja ja hedelmiä. Ensimmäisenä iltana oli kuitenkin normaalista poiketen tirolilainen teemailta, jossa kaikki ruokalajit olivat seisovasta pöydästä. Emme normaalisti ole buffaruokailun suuria faneja, mutta ateria oli silti ok.

Aamiaisella pöydässä oli myös edellisen illan juomalasku kuitattavaksi sekä päivän illallismenu. Tässä kohtaa meidän olisi pitänyt ymmärtää merkitä mitkä vaihtoehdot valitsemme illalliselle, mutta tätä emme tajunneet. Niinpä aamiaisen jälkeen meille soitettiin huoneeseen ja pyydettiin tulemaan respaan kertomaan valintamme. Näin teimme ja sitten lähdimme autolla tutustumaan ympäristöön. Matkalla kävimme myös Itävallan puolella, mutta onneksi näillä rajoilla eivät matkustusasiakirjat kiinnosta ketään - nehän olivat edelleen respan hellässä huomassa. Palasimme hotellille lähellä lounasajan loppua, ja totesimme, että lounasruuista oli enää rippeet jäljellä. Saimme kuitenkin jotain syödäksemme. Alkuillasta kävin tutustumassa hotellin sauna- ja kylpyläosastoihin. Saunaosasto oli saksalaistyylinen sekasauna, jossa oli pari höyrysaunaa, infrapunasauna ja "suomalainen sauna". jossa positiivisena yllätyksenä oli mahdollisuus heittää löylyä, kuulemani mukaan tämä ei esim. saksalaisissa saunoissa suinkaan aina ole sallittua; muuten sauna oli kohtuullisen kaukana suomalaisesta, mutta sauna kumminkin.

Seuraavana päivänä oli merkkipäivä, ja ajattelimme juhlistaa sitä heti aamulla lasillisilla proseccoa, jota oli ollut edellisenä päivänä aamiaisella tarjolla. Osoittautui kuitenkin, että sitä oli tarjolla vain sunnuntaisin, joten aloitimme päivän ilman kuohuvaa. Merkkipäivä oli kuitenkin huomioitu hotellissa, ja aamiaispöydässä oli mm. onnittelukortti. Tällä kertaa ymmärsimme myös merkitä valintamme illallismenuun. Tarjoilijalta tilasin buffasta löytyvän munakokkelin sijaan pari paistettua munaa pekonin kera, mutta ensin tuotiin pelkkää pekonia. Toisella yrityksellä sain myös paistettuja munia.

Koska edellisiltana sauna ja allasosasto olivat olleet aivan täynnä, päätimme mennä uudestaan jo päivällä (saunaosasto avataan klo 12, altaat jo aamulla). Tällä kertaa olimmekin ainoat asiakkaat, ja saimme saunoa ja uida rauhassa. Tosin "suomalainen" sauna ei selvästikään ollut vielä kunnolla lämmennyt, ja löylyä heittäessä kiukaasta lähti vain vienoa pihinää. Löylykauha muistutti lähinnä isohkoa puurokauhaa, mikä ei sekään parantanut saunomiskokemusta.

Iltapäiväksi olin buukannut myös 50 minuutin niska-selkä-hartiahieronnan. Hieroja osasi lähinnä vain italiaa, ja suoritti 35 minuutin kokovartalohieronnan, josta pyytämäni niskan/selän/hartioiden osuus oli n. 10 minuuttia. Ilmoitin, että mielestäni 50 minuutin hieronnan pitäisi kestää enemmän kuin 35 minuuttia, johon hieroja google translaten välityksellä ensin väitti hieronnan alkaneen 10 minuuttia aiemmin kuin aikani oli. Kun kiistin tämän, ilmoitti hän seuraavaksi, että hierontahuoneen kello on rikki. Tässä vaiheessa paikalle tuli seuraava asiakas, ja kun hänenkään kanssaan kommunikointi ei oikein ottanut sujuakseen, haki hieroja paikalle respan. Tämän kanssa seuraavan asiakkaan varaus löytyi ja pääsin ilmoittamaan tyytymättömyyteni saamaani palveluun myös respalle. Respa ihmetteli kovasti miten en hoitanut asiaan hierojan kanssa, ja kun kerroin ettei meillä ole yhteistä kieltä, hän väitti hierojan osaavan englantia. Kerroin ettei osaa, ja lopulta saimme kolmistaan sovittua että saan vielä lisää selkähierontaa. Näin lopulta kävikin (ja samalla totesin että hierontahuoneen kello oli muuten ihan oikeassa, tosin edelleen kesäajassa), ja poistuin paikalta.

Illallisen jälkeen päätimme ottaa pari drinkkiä baarissa, jota hoiti oman toimensa ohella jo iltapäivällä hieronnan yhteydessä tapaamani respa. Pöydässä oli drinkkilista, joka oli pitkä kuin nälkävuosi, ja päätimme tilata version Long Island Ice Teastä, joka oli listalla nimellä Tokyo Island Ice Tea (minulle uusi tuttavuus, googlauksen perusteella tunnetaan kai yleensä nimellä Tokyo Iced Tea). Tässä kohtaa respa/baarimestari nosti kädet pystyyn ja ilmoitti ettei osaa kyseistä drinkkiä tehdä. Selasimme listaa uudestaan, ja päädyimme siihen, että Mai Tai varmaan onnistuu vähän kokemattomammaltakin baarimikolta. Baarimikko oli hieman epäilevän oloinen, mutta ilmoitti kuitenkin hallitsevansa Mai Tain. Hetken päästä saimmekin pari erikoisen näköistä kuparimukia, joissa oli pilli. Baarimikko/respa kertoi nyt että hän on kyllä käynyt jonkinlaisen drinkkienrakentamiskurssin, mutta nämä olivat ensimmäiset Mai Tait jotka hän on tehnyt, ja pyysi meitä antamaan palautetta drinkit juotuamme. Drinkit maistuivat siltä, että alkoholia niihin oli kyllä muistettu laittaa, mutta alkoholittomat ainesosat (jäitä lukuunottamatta) olivat jääneet pois. Drinkit juotuamme selasin vielä listaa ja totesin, että tarjolla olisi myös 16-vuotiasta Lagavulinia. Kävin baaritiskillä tilaamassa yhden sellaisen ja yhden oluen. Lagavulin oli selvästi baarimikolle outo nimi, ja jouduin opastamaan että kyse on viskistä. Tämän jälkeen katse alkoi epätoivoisesti haravoida pullorivistöjä, mutta onneksi havaitsin itse oikean pullon melko pian ja osoitin sen hänelle. Melko pian saimmekin juomat pöytään, viski oli tosin konjakkilasissa, mutta toisaalta sitä oli varmaan ainakin 8 senttilitraa.

Tiistaiaamuna kun lähdimme taas autoilemaan, havaitsimme, että autotallissa oli jokin vuotava putki, josta oli koko edellisen iltapäivän, illan ja yön tiputtanut jotain tahmean oloista maitomaista nestettä konepellille josta se oli roiskunut myös tuulilasille - onneksi enimmäkseen pelkääjän puolelle - ja vähän muuallekin. Lasinpesimillä ei ollut juurikaan vaikutusta, ja ajoin parin kilometrin päässä olevaan autopesuun. Pesu puhdisti tuulilasin kohtuullisesti, muttei peltejä. Ajelin takaisin hotellille ja ilmoitin respalle (ei edellispäivän baarimikko) aiheesta. Hän kävi katsomassa tilanteen, ja sovimme, että kun tulemme iltapäivällä takaisin, hän hommaa jonkun puhdistamaan auton. Palattuamme ilmoitin että auto on nyt tallissa (eri paikalla) ja sen voi puhdistaa. Respa lupasi hoitaa asian. Illalliselle mennessämme kävin vilkaisemassa autoa, ja totesin, ettei sille oltu tehty mitään. Lähdin etsimään respaa, mutta aamulla ja iltapäivällä vuorossa ollut henkilö ei tietenkään ollut enää paikalla. Selitin siis asian uudestaan nyt vuorossa olevalle henkilökunnalle, joista toinen oli ilmeisesti johtoporrasta ellei peräti omistajaperhettä, ja lähdimme porukalla ihmettelemään autoa. Samalla näytin vuotavan putken alla nyt seisovan toisen auton, joka oli kovaa vauhtia kohtaamassa saman kohtalon kuin omani. Hotellin mielestä tippuva neste oli vain vettä ja auton pinnassa oleva aine vain kalkkia. Sitä ryhdyttin pontevasti käsittelemään kalkinpoistoaineella. Hetken päästä puuha osoittautui sen verran raskaaksi ja aikaa vieväksi, että jostain haettiin apuvoimia. Apuvoimat jäivät töihin, ja poistuin syömään. Tämä tosin tapahtui ulkokautta, koska hotellihenkilökunnan mukaan ottamat avaimet eivät avanneet sisäovea autotallista hotelliin. Illallisella minulta tultiin sitten kysymään auton avaimia, koska oli osoittautunut, että auto pitäisi kaikesta huolimatta viedä toisaalle pestäväksi. Avainsanoiksi mainittiin kuuma vesi ja Kärcher. Hain avaimet huoneesta ja auto lähti pesuun.  

Illallismenun yhteydessä oli joka päivä pari suositusviiniä: yksi punainen ja yksi valkoinen. Viimeisenä iltana tilasimme suositellun valkoviinin. Tarjoilija näytti autuaan tietämättömältä siitä, mikä suositus menun oheen oli kirjattu, mutta luki sen tarkasti ja lähti hakemaan viiniä. Hetken päästä hän tuli takaisin ihan toisen pullon kanssa ja kertoi, että suositusviini on loppu ja suositteli mukanaan tuomaansa pulloa. Periaatteessa on mahdollista, että niin moni oli tilannut suositusviiniä että se oli päässyt lopahtamaan, mutta koska olimme tulleet syömään ensimmäisten joukossa, en oikein usko että siitä oli kyse - todennäköisemmin joku oli vain laittanut jonkun suosituksen listalle vaivautumatta tarkistamaan varastotilannetta. Hyväksyimme tarjoilijan ehdotuksen.

Illallisen jälkeen päätimme yrittää uudestaan onneamme baarissa. Tällä kertaa baarimikon virkaa toimittamaan valikoitui illallisravintolan tarjoilija. Ajattelimme, että päästämme hänet mahdollisimman helpolla ja tilasimme Gin-Tonicit. Alkoi raivokas ginin etsintä. Lopulta n. viiden minuutin päästä, apuvoimienkin konsultoinnin jälkeen baarimikko/tarjoilija joutui toteamaan, ettei giniä ilmeisesti ole. Vaihdoimme tilauksen Aperol Spritzeiksi, joita olimme nähneet jonkun juovan jonain aiempana iltana, ja silminnähden helpottunut tarjoilija valmisti ne. Toki Aperolpullokin tyhjeni, mutta niitä löytyi jostain kauempaa lisää. Jäimme juomaan drinkkejä baaritiskille, ja seurasin vierestä kuinka mm. yksi seurue tilasi kaksi Aperol Spritziä ja yhden Pina Coladan, mutta heille vietiin mitään kommentoimatta tai kyselemättä kolme Aperol Spritziä.

Lopuksi kävin pyytämässä auton avaimet takaisin ja kävin vilkaisemassa miltä se näytti. Kuuma vesi ja Kärcher olivat toimineet kohtuullisesti, ja vaikka tulos ei aivan täysin puhdas ollut vieläkään, tulin kuitenkin vakuuuttuneeksi siitä, että aikanaan auton saa täysin puhtaaksi eikä maalipintakaan ole kärsinyt. Lisäksi toisen vuotavan putken alle pysäköidyn auton omistaja oli selvästi tavoitettu ja auto oli siirretty; lisäksi paikalle oli laitettu pari muovilaatikkoa estämään tulevat pysäköinnit.

Viimeisenä aamuna ennen kotiin lähtöä ei enää tullut suurempia yllätyksiä, pl. sitä, että tilaamani latten sijaan sain tavallisen kahvin. Uloskirjautuessa saimme myös henkilökorttimme takaisin.

Kaiken kaikkiaan huone oli hyvä ja kohtuuhintainen sekä ruoka kelvollista, mutta muuten paikka kärsi selvästi henkilökuntapulasta, ja esim. hierojan käytöksessä oli jopa kusetuksen makua. Erityisesti baarin toiminta muistutti parhaimmillaan Pitkän Jussin Majataloa (Fawlty Towers). Viiden tähden hotellihan tämä ei edes väitä olevansa, mutta neljä tähteä kumminkin, joten hieman parempaan pitäisi mielestäni pystyä (neljä yötä, ruuat ja juomat sekä yksi hieronta kustansi kahdelta hengeltä n. 1500. Lisäksi tämä kuuluu Small Luxury Hotels -tarjoomaan, joka yleensä on tae paremmasta laadusta)

11
0
2.11.2023 - 17:18

hömelö

+47
Liittynyt:
12.6.2016
Viestejä:
79

Odotan aina uutta lukua kertomuksiin, vallankin, kun olen itse seikkaillut aikoinaan työn merkeissä muutamassa Keski-Euroopan maassa. Tosin siitä on jo aikaa. Silti moni kertomasi palauttaa tuttuja muistikuvia, eivät ole jotkut asiat paljon muuttuneet !

Kiitos näistä, seuraavaa odotellessa.

2
0
4.11.2023 - 15:23

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Auton katsastus hoidettu huomautuksitta. Vakuutusyhtiön lähettämä todistus vakuutuksesta yhdessä muiden bumagojen kanssa kelpasi. Homma kesti melko kauan - aika oli varattu 16:30, ilmoittautumassa olin 16:25. N. 17:30 auto oli katsastettu.

Luxemburgin verottajalta tuli päätös 2022 veroista. Jälkiveroja tulee maksettavaksi sentilleen sen verran kuin mitä verokonsultti kertoi, eli vajaa 9K. Ylläri oli kuitenkin, että verottaja haluaa meidän (täällä on puolisoiden yhteisverotus, tosin erikseen verotuksenkin voi valita) maksavan 5K ylimääräistä ennakkoa sekä tänä vuonna (joulukuussa) että ensi vuonna (1250 kerran kvartterissa). Tätä en ajatellut ihan purematta niellä, koska tänä vuonna verokortissa on nähdäkseni ollut ihan oikea pidätysprosentti, eikä lisäennakolle pitäisi olla mitään perusteita. 2022 ennakonpidätys oli jostain minulle tuntemattomasta syystä aika tavalla liian pieni. Konsultille lähti jo kysymys sähköpostissa, katsotaan mitä mieltä on.

3
0
24.11.2023 - 23:10

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

hauturi wrote:

Olen käyttänyt pankki- ja luottokortteja vähän päälle 35 vuotta. Tähän päivään mennessä pankkiautomaatti ei ole nielaissut yhtään korttiani. Tänään menikin sitten kaksi.

Tapahtumaketju alkoi siitä, että tilasin huonekaluja saksalaisesta huonekaluliikkeestä kotiin toimitettuna. Osa piti maksaa etukäteen, ja osa haluttiin maksettavaksi käteisellä toimituksen yhteydessä. Eilen yritin nostaa käteistä kolmesta eri automaatista luxemburgilaisella debit-kortila (V-Pay) siinä kuitenkaan onnistumatta. Ilmeisesti tunnusluku oli väärä (tarkistin sen kyllä aikanaan saamastani kirjeestä), tai sitten oli muu ongelma (täkäläiset automaatit kysyvät tunnusluvun, mutta vääränkin jälkeen pääsee yrittämään nostoa - kokeilin tarkoituksellisesti väärällä pinillä - mutta nosto epäonnistuu ja kortin saa takaisin. Missään kohtaa ei kerrota mikä meni pieleen). Tänään menin sitten kokeilemaan OP:n kortilla, jonka pitäisi toimia (automaatissa Visan logot). Tunnusluvun syötettyäni tuli "Please wait" minkä jälkeen automaatti buuttasi (kesti n. 5 minuuttia) ja piti korttini. Seuraavaksi kokeilin Luxemburgilaisella kortilla tekeekö saman, ja kun ei tehnyt (rahaa en kuitenkaan saanut, ks. edellä), ajattelin (typerästi) että ehkä kyseessä oli tilapäinen häiriö. Yritin siis S-Pankin kortilla, täsmälleen samoin seurauksin kuin OP:n kortin kanssa.

Asian selvittämiseksi soitin ensin automaatin kyljessä olleeseen numeroon, johon kukaan ei vastannut 20 minuutin aikana eikä siihen voinut myöskään jätttää viestiä, vaikka nauhoite niin väittikin. Sitten soitin saman pankin toiseen palvelunumeroon, josta kehotettiin soittamaan SIXille, jossa puheluni yhdistettiin kahdesti eri henkilölle ja sitten se katkesi. Soitettuani uudestaa SIXiile, minulle kerrottiin, että eivät he hoida ulkomaisia kortteja ja kehottivat soittamaan takaisin BILille (jonka automaatti siis oli kyseessä). Toinen soitto BILille, ja nyt kerrottiin, että kortit lähetetään myöntäjäpankkiin. Sitten soitot OP:lle (joka lupasi lähettää uuden kortin ilmaiseksi) että S-Pankkiin (joka olisi halunnut 10 euroa uuden kortin lähetyksestä, kerroin ettei tarvitse koska minulla on toinenkin S-Pankin kortti enkä käytä S-Pankin korttia kuin Prismassa asioidessani ja se on nykyään aika harvoin).

Kaiken kaikkiaan meni reilu tunti aikaa ja kaksi korttia. Käteistä en saanut vieläkään, mutta ilmeisesti saamme yhdessä Hauturskan kanssa raavittua kasaan vaadittavan summan (osin toki kolikoina). Kiva nähdä miltä huonekalufirman edustajan naama näyttää kun maksan.

Tämä yli 1,5 sattunut S-Pankin kortin menetys poiki eilen yllättäviä seurauksia. Olin siis maaliskuussa 2022 kertonut S-Pankille ettei tarvitse lähettää uutta korttia automaatin nielaiseman tilalle. Kortti oli Visa Credit/Debit, jonka luotto on yhteisvastuullinen Hauturskan kanssa. Hauturskalla on edelleen oma korttinsa. 

Eilen sain S-Pankilta viestin, jossa kerrottiin että koska yhteisvastuullisessa luotossa vain toisella osapuolella on kortti, luotto on irtisanottu (tarkka sanamuoto "Koska yhteisvastuullinen luottotili on jäänyt vain toisen osapuolen käyttöön, irtisanomme yhteisvastuullisen luottotilin ja siihen liitetyt kortit"). Tänään soitin asiakaspalveluun kertoakseni, että jos se nyt on siitä kiinni, niin voin minäkin sen kortin ottaa. Ei kuulemma onnistu enää, irtisanottu mikä irtisanottu, eikä uuttakaan voi hakea koska osoite on ulkomailla.

Varmaan tuo on ihan ehtojen mukaista, mutta olisi asiasta voinut jossain vaiheessa varoittaa, vaikka silloin kun ilmoitin kortin menetyksestä, tai edes ennen irtisanomista. Lähetin reklamaation aiheesta, mutten varsinaisesti odota mitään suurta menestystä. Täytyy vissiin siirtä loputkin vähät pankkiasioinnit S-Pankista muualle.

4
0
25.11.2023 - 07:29

tappio

+605
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
339

S-Pankki ilmeisen selkeästi haluaa eroon ulkomailla asuvista asiakkaista. Minulla oli asiaa heille viime viikolla kuolinpesän takia ja virkailija ehdotti, että avaan tilin ja liityn asiakasomistajaksi jotta saadaan asiat jatkossa helpommin hoidettua. Tehtiin sitten paperit ja maksoin osuusmaksun yms.

Muutama tunti myöhemmin tulikin sitten tieto, että joku Del Monte -mies ylempänä ravintoketjussa oli sanonut ei koska vakituinen osoitteeni on ulkomailla.

No irtisanoin sitten kaikki pesän käteis-ja arvo-osuustilit yms joten jatkossa lienee S-Pankissa helpompi tehdä töitä kun on vähemmän asiakkaita ja varainhoidossa vähemmän hoidettavaa.

6
0
25.11.2023 - 09:52

Sampo

+74
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
54

hauturi wrote:

Mikäli ketään kiinnostaa, oheisessa linkissä tietoja eri ammattien palkkatasoista Luxemburgissa (ranskaksi): https://www.virgule.lu/luxembourg/salaires-au-luxembourg-en-2023-voici-les-remunerations-secteur-par-secteur-pour-200-metiers/4650560.html

Kiitos mielenkiintoisen jutun jakamisesta. Yllätyin hieman, että pankeissa riskienhallintatehtävissä bruttopalkat näyttävät olevan varsin lähellä Suomen palkkatasoa. Nettopalkan osalta lienee kuitenkin huomattavampi ero.

0
0
25.11.2023 - 10:48

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

Sampo wrote:

hauturi wrote:

Mikäli ketään kiinnostaa, oheisessa linkissä tietoja eri ammattien palkkatasoista Luxemburgissa (ranskaksi): https://www.virgule.lu/luxembourg/salaires-au-luxembourg-en-2023-voici-les-remunerations-secteur-par-secteur-pour-200-metiers/4650560.html

Kiitos mielenkiintoisen jutun jakamisesta. Yllätyin hieman, että pankeissa riskienhallintatehtävissä bruttopalkat näyttävät olevan varsin lähellä Suomen palkkatasoa. Nettopalkan osalta lienee kuitenkin huomattavampi ero.

En osaa kommentoida taulukon luotettavuutta yleensä enkä varsinkaan riskienhallintatehtävien osalta, kun en tiedä sen sektorin palkkatasoa sen enempää täällä kuin Suomessakaan. Omalta osaltani voin todeta tienaavani virgule:n asteikon yläpään verran tai vähän ylikin, ja että mitä muutama minua lähestynyt rekrytoija on vastaavien tehtävien palkkatasosta kertonut, vaikuttaa se olevan aika kohdallaan. Veroja olenkin kommentoinut jo aiemmin, karkeasti jos Suomessa menee lähes puolet brutosta veroihin ja pakollisiin maksuihin, menee täällä n. kolmasosa. 

1
0
25.11.2023 - 11:06

hauturi

OP
+3091
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2318

hauturi wrote:

Sähköisistä resepteistä nähdään vasta päiväunia.

Tähän liittyen viime viikolla uutisoitiin, että ensi vuonna maan kansalaisille tulee käyttöön sähköinen "lompakko", johon voi tallettaa mm. henkilökortin, ajokortin ja reseptejä. Kaikkia yksityiskohtia en muista, koska en ole kansalainen, eikä siis koske minua.

0
0