Olet täällä

Päivän politiikka - 25.1.2023 06.22

Ylellä sama ongelma, vasemmistobias ja liikaa ei-uutisia. En ole katsonut tv:stä uutisia tai ajankohtaisohjelmia vuosiin, kun ne ovat massiivista ajanhukkaa kuten myös podcastitkin. Jää enemmän aikaa mielekkäämpään tekemiseen.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 25.1.2023 05.31

Aika pitkälle Twitterissä pääsee, kun ottaa seurantaan ne harvat ammattimaiset toimittajat Suomessa sekä niiden alojen ammattilaiset, jotka itseä kiinnostaa.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 25.1.2023 03.57

mskomu kirjoitti:

Lipsuu Hesari-keskusteluksi, mutta ei se mitään. Mainittakoon, että en itse tilaa Hedaria ja jos tilaisin, niin varmaan peruuttaisin tilaukseni, koska en kokisi saavani rahalle vastinetta. Mutta menee mustamaalauski väilllä aika pahasti yli. On siellä edelleen paljon laadukkaita juttujakin ja vaikka sivullisena voisi luulla, että joka artikkeli on woke-tyrkytystä, niin ei nyt sentään ihan. En uskalla sanoa, että missä suhteessa laadukkaat ja laaduttomat artikkelit ovat, mutta laaduttomien määrä on niin suuri, että en haluaisi moisesta palvelusta maksaa.

Minua ei edes woketus sun muu toimittajien oma agenda häiritse niin paljoa, koska se on kuitenkin helppo bongata ja suodattaa pois. Ärsyttävää, mutta ei ole show stopper. Muita ei-kriittisiä miinuksia Hedarissa on itselleni jatkuvat täysin viihteelliset henkilöartikkelit, joissa ei sinällään kai ole mitään vikaa, mutta ei vain kiinnosta - makuasia. Kopioidut artikkelitkaan eivät oikein haittaa, koska jos lukee vain yhtä tai kahta mediaa, niin ihan hyvä vain, että isot jutut kopsataan niihin, vaikka se joskus onkin sen verran laiskaa, että sisältävät käännösvirheitä tai on kopsattu tökeröt virheetkin.

Kriittinen ongelma minulle on virheet ja yleinen laaduttomuus. En tiedä kovinkaan monesta asiasta hirvittävän paljoa, mutta muutamista asioista kuitenkin. Kun lukee näistä aiheista uutisia, niin ne sisältävät jatkuvasti pahojakin virheitä. Ei niin paljoa eikä välttämättä joka artikkelissa, että koko artikkelin voisi kipata roskikseen, mutta kuitenkin liikaa. Tästä voi sitten päätellä, että myös muut aihealueet sisältävät ihan samanlaisia virheitä samassa suhteessa, mutta oma asiantuntemus ei vain riitä bongaamaan niitä. Tästä taas seuraa se, ettei voi kunnolla luottaa artikkeleihin ja toden totta. Aina välillä tulee tutkittua jonkun artikkelin, jonka aihetta en tunne kovin hyvin, taustat ja siinä huomaa, että toimittaja ei kyseistä taustatsekkiä ole tehnyt ja artikkeli sisältää merkittäviä virheitä. Tämä on sellainen juttu, joka tappaa oman maksuhalukkuuden täysin. Tässä mielessä Hedari ei liene mitenkään poikkeus, vaan varmasti ihan yleinen median ongelma, joka lienee jonkinlainen yhdistelmä vääriin asioihin keskittymistä (keskitytäänkö artikkeleiden laatuun vai klikattuihin uutisotsikoihin?) tai yleistä linjattomuutta, sekä liian vähäisiä resursseja.

Hesari sopii varmaan ihmisille, jotka eivät osaa englantia ja/tai googlata ja joille riittää elämässä asioiden perustiedot, koska analysointikapaa ei löydy. Sitä en ymmärrä, miksi fiksut ihmiset maksaisivat näistä ”uutisista”.

 

Esim. Twitter hakkaa pravdan 100-0 uutisnopeudessa, kattavuudessa ja parhaassa tapauksessa saa myös ylivoimaiset analyysit puolesta ja vastaan. Eihän yksittäinen toimittaja voi voittaa parviälyä.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 25.1.2023 02.54

Iltapäivälehdet tekee kovempaa journalismia kuin hesarin ”toimitus”, joka on pikemminkin kultti - vai mitä pitäisi ajatella työyhteisöstä, jonka mielestä törkeä rattijuoppo on ”aivan huipputyyppi”? Puhumattakaan likasankojournalismista, johon ei edes seiska sorru. Taloustoimituksen kärki Visio copy pasteaa juttuja suoraan ulkomaisista medioista ja perustoimittaja tyrkyttää omaa biastaan on se sitten woketus, USA-viha tai rikkaat on pahoja; mikä nyt vuorollaan on pinnalla oleva current thing.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 25.1.2023 08.51

Farseer kirjoitti:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009341514.html?share=1098cc23327886c4f68b0f03240a9ad0Mukava herätä hyviin uutisiin, Emma Kari jättää siis eduskunnan. Toivottavasti aatesisaret joukolla lähtevät muualle vaikuttamaan. Vaikka ulkomaille!Tuli juuri mieleen että Nata Salmelan poliittinen heräily ajoittuu niin sopivasti tähän, että onkohan saman kaliiberin ehdokas jo hakemassa Emmalta jäävää paikkaa?

Myös Arhinmäki ilmoitti ettei ala kansanedustajaksi, molemmilla välttämättömyydestä tehtiin hyve, kun kummankin puolueen menestys näyttää heikolta ja toinen hillotolppa on varmaan Emmallekin tiedossa.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 23.1.2023 10.26

GHearst kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Mie ajattelin joskus vuosikymmeniä sitten, että nämä hihhulit enimmäkseen lakkaavat hihhulointinsa, kunhan vähän vettä virtaa Vuoksessa ja koulutustaso nousee. Nyttemmin olen menettänyt ylioptimistisuuteni asian suhteen.

 

Minkäänlaiseen optimismiin ei ole syytä, hihhuleiden lisääntymiskyky on ylivertainen. Jumalattomat ovat katoava kansanosa.

Eikö tämä väestönvaihtoteoria ole lytätty rasistisena?

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 20.1.2023 07.03

Leipuri kirjoitti:

Tulipas pankilta mielenkiintoinen rahoitustarjous, ei positiivisessa muodossa.

Yritys on toiminut nyt n. 20 vuotta, kaikki rahoitustarpeet on hankittu samalta pankilta ja hoidettu moitteetta. 2020 ostimme kiinteistön 2,0%:n marginaalilla 7 vuoden maksuajalla ja 10 vuoden maksusuunnitelmalla. Yrityksen vakavaraisuus on parantunut huomattavasti tästä lainasta.

Haimme rahoitusta uuden kiinteistön rakentamiseen, johon olisi tulossa pelastuslaito vuokralle 10+10 vuoden sopimuksella. Projektin vakuudet kunnossa.

Nyt tarjottiin 2,6%/5v/10v rahoitusta tai 3,0%/7v/10v vaihtoehtoa 12kk:n euriborolla.

Sylettää aloittaa rakentamaan 6-7%:n kokonaiskorolla.

Millaisia tarjouksia täällä on saatu yrityslainoille?

 

 

Kysyin sijoitusfirmalle (perustettu 15 sitten, tase paisunut koko ajan) vuonna 2020 lainaa sijoitusasuntoa varten: kuulema yritystutkimus niin vaivalloista ettei siihen ollut halua lähteä ja tuli kehoitus ottaa henk.koht. lainaa. Marginaali olisi ollut reilusti päälle 2%.

 

Nyt kaikki pankit laittaa kategorisesti kiinteistörahoitusta jäihin Ruotsin romahduksen(kin) pelottamana ja jos myönnetään, niin riskilisä on sen mukainen.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 18.1.2023 10.30

Merta kirjoitti:

 

Fiilismies kirjoitti:

Teslan closing tänään ensimmäistä kertaa yli 2 000$. Tapahtui nopeammin kun odotin. Kukaan ei lopulta tarttunu tarjoukseen osakkeen shorttaamista handicapilla tai betsiin FSD:stä haluttu kilpailija vs Tesla.

Se että bearien puheet keskittyy vuodesta toiseen kilpailijoihin ja niiden tuloon ja sen vaikutuksesta Teslaan osoittaa miten kujalla oikeasti ollaan aiheesta. Teslalla on paras tuote, joka myy niin paljon kun sitä pystytään valmistamaan. Uudet EV mallit ei ole Teslalta pois vaan ICE-autoilta, tulevaisuudessa kaikki myydyt autot on sähköautoja.  Kilpailijat ja "Tesla Killerit" on Teslalle tällä hetkellä täysin irrelevantti asia. Kysyntä on Teslan ongelmista pienin, kun taas akkupula yksi suurimmista. Akkutuotannon skaalaaminen on kenties ainut faktori joka määrää montako autoa Tesla tulee myymään seuraavan 10v aikana. 

Tesla Semi esimerkiksi on aikataulusta myöhässä akkupulasta johtuen. Taannoin  tuli uutinen, jossa ilmoitettiin Tesla Semin tuotannon aloittamisesta. Osake otti +10% ylös ja jengi huuti kilpaa miten "irrationaaliset markkinat" jne. vaikka kyseessä oli signaali siitä, että akkupulaan on löytynyt ratkaisu ja nousut hyvinkin perusteltuja. Nyt on jo hetken aikaa huhuiltu Teslan edistyksistä akkuteknologiassa ja akkutuotannon skaalauksessa. 

Pointteja jotka tukee Teslan läpimurtoa akuissa:

A) Semin valmistus lopulta on ilmoitettu alkavaks. Aikasemmin sitä ja muita malleja viivästytti huutava akkupula.B) Teslalla yhtäkkiä huutava pula nikkelistä (yleinen pyyntö maailman nikkelintuottajille, että tuottakaa lisää nikkeliä, saatte meiltä todella pitkät ja hyvät sopimukset)C) Elon twiittaa, että Tesla on valmis toimittamaan akkuja ja voimansiirtolinjoja kilpailijoille - *HUGE* - tähän asti akut ei ole riittäny edes omaan tuotantoon.E) Battery Day:nä esitellään Teslan uus akkutuotantolinja, jonka huhutaan pystymään moninkertaistamaan nykyisen akkutuotannon 

En nää kovin epätodennäköisenä skenaariona, että jonain päivänä Tesla valmistaisi kaikkien kilpailijoiden akut, voimalinjat ja FSD:n. 

Olettaen että akkutuotanto saadaan skaalattua, pidän base casena 2030 7m autotuotantoa ja bull case +20m. 10k gross profit per auto ja freerollina FSD:n, akkujen ja voimalinjojen lisensointi. Aika helposti saadaan triljoonien arvoinen market cappi näillä parametreilla, jotka varmasti naurattaa monia, mutta väitän, että ei naurata 10v päästä.

 

 

 

Helppo se on olla jälkiviisas, mutta tämä  21.8.2020, 00:48 kirjoitettu viesti ei nykyvalossa vanhentunut kovinkaan hyvin. Tuossa oltu kiiman huipulla ja 2k usd per lappu on ollut vain välietappi kohti kuuta.

Osake splitattu kahdesti tuon jälkeen, osake edelleen saman hintainen.

Näytä koko viesti
Finlandia rahastosijoittaminen - liian hyvä diili ollakseen totta? - 17.1.2023 07.41

Longrun kirjoitti:

 

BlackFlame kirjoitti:

Sijoittamalla vähintään 8500€ firma voi vähentää tuon 8500€ tuloksestaan, jolloin firma hyötyy 8500€*0,2 = 1700€ vuodessa

 

Miten muka sijoituksen saa firmalle kuluksi? Taseeseen se menee.

Firma saa maksaa pääoman työntekijälle eli sille kulu. Työntekijä saa hallintaan pääoman ja voi sijoittaa sen rahastoihin yms. sekä nostaa kertyneet pääomat & sijoitusuotot eläkeiässä.

Astetta kovempi on ryhmäeläke, jossa saa ryhmälle maksaa pääomia sisään 30% palkkoja vastaavan summan. Ryhmään tarvitaan min. 2 jäsentä ja aikaisemmin näitä sai alkaa nostamaan jo 58v iässä.

En lähtisi Finlandian kelkkaan, kum samoja eläkevakuutuksia tarjoavat pankit, joilla vakuutuspuoli ja mm. Mandatum.

Pro tip: noita kertyneitä pääomia saa nostaa etuajassa esim. työttömyyden tai avioeron johdosta, silloin maksetaan lisäpalkkio riippuen sääsöajasta.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 17.1.2023 02.36

jtd kirjoitti:

Jos henkilö on täyspäivätöissä ja hänellä on sivulla myös sijoitusyhtiö, vaikuttaako se hänen työttömyysturvaan? Kun tässäkin ketjussa on keskusteltu virastojen ilmeisen epäselvistä linjauksista siitä, luetaanko tällainen henkilö lopulta yrittäjäksi vai ei. Itsellä firman (100% omistus) varsinainen toiminta päättynyt ja siirryn pian normiduuniin, mutta firma jää taustalle omistaen suht passiivisia sijoituksia. Tarkoitus olisi liittyä johonkin kassaan, mutta vain mikäli tuosta on mitään hyötyä työttömäksi jäädessä.

Jos henkilö on palkkasuhteessa, hän on Tyelin alainen ja voi liittyä normaalisti työttömyyskassaan - kannattaa huomioida työssäoloehto ansiosidonnaisen suhteen. Sijoitusyritys on yleensä passiivinen ja jos siihen siihen ei olla työsuhteessa, ei olla myöskään YELin alainen yrittäjä. Jos on ollut YEL vakuutus, sen päättämisen yhteydessä kannattaa vielä kertoa, että yrittäjätoiminta loppuu.

Näytä koko viesti