Olet täällä

Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 22.9.2022 03.20

Korkojen noustessa nousevat myös talletuskorot, osa on ostanut asuntoja nollakorkomaailmassa myös siksi ettei talletuksista saa korkoa. Joten jos ma-talletuksista alkaa saamaan korkoa 2-3%, asuntojen tuottovaatimukset nousevat vastaavasti saman verran.

Kun sijoitusasuntoa ostassa huomioi 4% kokonaiskoron (euribor + marginaali), pitää ostohinta olla alempi kuin nollakorkomaailmassa. Myynnissä on tuoreita uudiskohteita, joissa on laitettu tyyliin 20keur ostohinnan päälle, mutta voi olla ettei mene kaupaksi edes sillä 2015-2020 maksetulla alkuperäisellä hinnalla. Varisinkin jos asunto on suurehko ja ylemmissä kerroksissa, voi tulla ikävänä yllätyksenä ostolaita vähänkin kiireemmällä myyntiaikataululla.

Talletustileillä on toki yli 100 miljardia, joten varakkailla on rahkeita ostaa sijoitusasuntoja ihan käteiselläkin - kun pankkien luottopolitiikka on kiristynyt varsinkin aijoitusasunnoissa, on käteisostajilla hyvä neuvotteluasema. Vielä on tosin tarjontalaita pieni, mutta voi paisua sitä mukaa kun korkojen nousu alkaa näkymään vastikemaksuissa.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 22.9.2022 01.48

Kilppari kirjoitti:

 

Innilator kirjoitti:

Kruunuvuorenrannassa on käymässä ns. Ruoholahdet eli heikosta kovan rahan menekistä johtuen sinne on tullut pääasiassa sosiaalisen asumisen kohteita, mikä näkyy jo ensimmäisinä slummiutumisen merkkeinä.

 

Mielenkiintoinen analyysi kun vertaa viimeiseen lukemaani tutkimukseen. Siinä oli ennustettu juuri Kruunuvuorenrantaa arvoltaan eniten nostavaksi seuraavien vuosien aikana. 

Tutkimuksen/mallinnuksen on tehnyt joku A-Insinöörien kaupunkisuunnitteluosasto enkä nyt väittäisi sitä miksikään jumalan sanaksi, mutta hassu, että olet päätynyt juuri päinvastaiseen tulokseen omassasi.

Kruunuvuorenrannassa on rakennettu ensimmäisenä pääasiassa ei-merenrantakiinteistöjä, joista tosiaankin valtaosa muuta kuin omistusasuntoja. Jatkossa on tarkoitus siirtyä rakentamaan niille kalleimmille tonteille, tarjolla olevia kohteita löytyy täältä: https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/kruunuvuorenranta/asuminen#millaisia-as...

Tai ei siis löydy, kun grynderit eivät usko menekkiin niin paljoa, että aloittaisivat edes ennakkomarkkinoinnin. Pahaksi onneksi korot ja materiaalikustannukset ovat nyt nousussa, aivan kuten kävi Ruohalahdessakin.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 18.9.2022 07.26

Kruunuvuorenrannassa on käymässä ns. Ruoholahdet eli heikosta kovan rahan menekistä johtuen sinne on tullut pääasiassa sosiaalisen asumisen kohteita, mikä näkyy jo ensimmäisinä slummiutumisen merkkeinä.

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnon myynti isolla tappiolla - mitä huomioitava - 27.7.2022 06.13

Nuo hyvät vuokralaiset voivat auttaa myynnissä, muuten cut your losses fast.

Näytä koko viesti
Kiinteä korko - 21.6.2022 07.13

Sijoitusyksiöiden ylitarjontaan on selkeä selitys: hallituksen ylimitoitetut koronatoimet, joilla karkoitettiin markkinoilta opiskelijat ja palvelualan työntekijät pk-seudulla. Pahin ylitarjontahuippu koettiin jo vuodenvaihteessa, josta tarjonta on laskenut jo selvästi. Syksyyn mennessä pitäisi opiskelijoiden tyhjentää loppukin ylitarjonta.

Vuokrat ovat junnanneet paikallaan em. syystä ja vuokrankorotuksia on tehty maltillisesti jos ollenkaan - syksyllä on tulossa jopa 10% korotukset vuokriin, kun korkea inflaatio nostaa elinkustannusindeksiä reilusti. Instikoilla on korotusehdot tyypillisesti Elinkustannusindeksi + 2-5%.

Nousevat korot ja talouden epävarmuus leikkaavat automaattisesti uudistuotantoa, joten parin vuoden päästä saamme taas lukea mediasta, että miksei yksiöitä ole rakennettu tarpeeksi.

Näytä koko viesti
Asuntosalkku-yhtiö - 7.6.2022 04.53

Vuokrausasteet matalalla ja korot nousussa, sikäli haastava liiketoimintaympäristö listautua. Ja näitä tasearvon kohottajiahan on ajanut karille kiitettävällä prosentilla.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 24.5.2022 07.17

Onko jollain parempaa tietoa tästä tai yleensä, miten vahvalla pohjalla mennään, kun oikeusprosessi jätetään pelkästään viranomaisten huomaan?

On kokemusta, poliisilla on niukat resurssit talousrikoksissa ja osaavat tutkijat ovat ”tärkeiden” juttujen parissa, joten huonolla tuurilla tutkinta on jäissä siihen saakka kunnes todetaan, että asia vanheni, joten jatkuva painostus on tärkeää. Tutkintajonot ovat pitkät ja epäselvissä tapauksissa pitää itse rakentaa näyttö, jotta on edes toivoa saada syyte nostettua ajoissa. Vain jos on selvä näyttö, poliisi saa tutkinnan siirrettyä syyttäjälle nopealla aikataululla - ja se tarkoittaa tutkintapyynnöstä syyttämispäätökseen & tuomioon 2-3 vuotta, koska juristit osaavat viivytellä prosessia: vastausaikaa ja oikeusistuntoja lykätään eri verukkeilla joka käänteessä. Siviiliprosessiin saa varata aikaa hovioikeuden päätökseen (koska aina valitetaan) 4-5 vuotta aikaa. Ainoa lohtu on, että viivästyskorot juoksevat koko ajan

Valitettavasti yksityisten/yritysten tekemien talousrikoksien tekeminen Suomessa on erittäin vähäriskistä puuhaa, viranomaisten asenne on luokkaa ”mitäs läksit”.

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 17.5.2022 05.52

Juuri oli täällä juttua, että grynderit alkaneet korottamaan uudiskohteiden hintoja ja lisäämään force majeure -ehtoja kohonneiden kustannusten varalta.

Joten nythän on hyvä hetki ostaa valmistunut/valmistuva asunto vanhalla hintatasolla.

Asunnon kyllä saa vuokralle, kunhan asettaa pyynnin houkuttelevalle tasolle ja kannattaa muistaa, että nykyinflaatiolla indeksiehto korottaa vuokraa vuosi kerrallaan nopeasti.

Korona on taputeltu ja opiskelijat palaavat pk-seudulle - kun samaan aikaan uudistuotanto hyytyy kohoavien hintojen mukana nähdään taas 1-2 vuoden päästä pulaa vuokra-asunnoista.

Näytä koko viesti
Nurminen Logistics - 25.3.2022 08.18

Ei kai Nurmista ole käyttäneet muut kuin suomalaiset (tuonti)yhtiöt? Yhteys keski-Eurooppaan (Venäjäkin kiertäen) on viimeisen päälle kilpailtua.

Näytä koko viesti
Nokian Renkaat - 22.3.2022 05.07

Kaikkihan me solidaarisia ollaan kunnes pitäisi kaivaa oma lompakko esille.

Näytä koko viesti