Olen yllättynyt, että markkina ei tunnu reagoineen näihin uutisiin. Ylipäätään tuntuu, että nyt rakennetaan useammallakin saralla merkittäviä sääntelyllisiä linjauksia vaikuttaen etenkin PoW-kryptojen tulevaisuuteen, mutta markkina ei reagoi. Itse olen nähnyt sääntelylliset mahdollisesti merkittävätkin rajoitteet huomattavina riskeinä PoW-krypto-positioille. Nyt tehdään ensimmäisiä ja mahdollisesti pitkälläkin aikavälillä hyvin merkittäviä linjauksia sääntelyllisesti, sillä EU:ssa ei tyypillisesti tämänkaltaisten hankkeiden suunta herkästi muutu.
Miten näette, että tällaisia rajoituksia voisi olla mahdollista asettaa ja mitä ne käytännössä voisivat olla? Mietin asian riskejä lähinnä pitkäaikaisemman sijoituksen näkökulmasta. On helppoa hahmottaa esimerkiksi kryptopörssien rahansiirtoja koskevia rajoituksia, mutta onko ttässä myös jokin muu näkökulma?
Tänään on Twitterissä näkynyt keskustelua liittyen vähän huolestuttavan oloiseen EU-tason sääntelyhankkeeseen koskien PoW-kryptoja. Tässä ainakin yksi uutinen aiheesta.
Mitä ajatuksia tämä herättää? Ongelmalliselta tuntuu BTC-position pitäminen jos tämän kaltaiset hankkeet alkavat edetä.
Tänään on Twitterissä näkynyt keskustelua liittyen vähän huolestuttavan oloiseen EU-tason sääntelyhankkeeseen koskien PoW-kryptoja. Tässä ainakin yksi uutinen aiheesta.
Mitä ajatuksia tämä herättää? Ongelmalliselta tuntuu BTC-position pitäminen jos tämän kaltaiset hankkeet alkavat edetä.
Vaikeustaso muuttuu sitä mukaa miten laskentateho verkossa muuttuu. Esimerkiksi louhintalaskenta, joka oli 10 vuotta sitten raskasta, ei ole ollut sitä enää 9 vuoteen.
Vaan ei taida tämä lähestyminen toimia kun ensimmäinen kvanttikone tulee tekemään hyökkäyksen saati louhimaan. Kryptovaluuttojen transaktiot perustuvat matemaattiseen ongelmaan, jonka kvanttitietokoneet voivat eksponentiaalisesti nopeamalla laskentatehollaan suorittaa jopa 100 miljoonaa kertaa nopeammin. Eli se ensimmäinen kvanttikone tarvitaan verkon suojaukseen, ettei se joudu hyökkääjälle ensin. Muita koneita ei sitten louhintaan enää tarvita.
Opinnäytetyö, Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2021
Kryptovaluuttojen kvanttiuhat
Kalle Tyllilä
[...]
Nähdäkseni tässä opinnäytetyössä on viitattu tutkimukseen vähän puutteellisesti tai ainakin sikäli ongelmallisesti, että lukija voi kuvitella teoreettisen riskin olevan myös käytännön riski. Jos katsoo itse tutkimuspaperia, niin siinä myös sanotaan "In either case the demands on the number of qubits and speed make this attack impossible for early generations of quantum computers." En tiedä miten kurantti viisi vuotta vanha tutkimuspaperi tältä saralta ylipäätään enää on.
Aiheesta näyttää olevan jonkin verran tutkimusta, esim. https://www.newscientist.com/article/2305646-quantum-computers-are-a-million-times-too-small-to-hack-bitcoin/. Tässä viikko sitten julkaistussa paperissa on todettu mm. "This large physical qubit requirement implies that the Bitcoin network will be secure from quantum computing attacks for many years (potentially over a decade).". En tosin osaa arvioida tutkimuksen laatua tai sitä, onko muissa tutkimuksissa mahdollisesti päädytty tästä eriäviin johtopäätöksiin.
Mielenkiintoinen aihe tosiaan. Jos joku paremmin arvonmääritysmalleja sekä ETH:ta ymmärtävä haluaa kommentoida tätä, niin olisi mielenkiintoista kuulla. Katsoin arvonmääritystä koskevan osion ja melko yksinkertaistavalta tarkastelu paikoin vaikutti, kuten esim. "assuming a 12 % discount rate which is essentially the standard discount rate that you use when you value anything".