Olet täällä

Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä

7.6.2019, 22:15
#1
Käyttäjän Astrix kuva
OP
+16
Liittynyt:
25.7.2018, 22:01
Viestejä:
37

Efecte toimittaa ohjelmistoratkaisuja SaaS-mallilla keskisuurille ja suurille yrityksille.
 

Mielestäni on hyvä aika avata ketju yhtiöstä, koska yhtiön suunta ja strategian keskipisteet alkavat vihdosta viimein näyttämään pikkuhiljaa lupaavammalta. Lyhyesti: yhtiöhän perustettiin jo -98 mutta alkoi toimittamaan SaaS-ratkaisuja 2013 hujakoilla. Yhtiö on viime vuosina hakenut voimakasta kasvua Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja eritoten Saksassa, missä paljon markkinaosuutta vallattavana. Yhtiö listautui 2017 lopulla ja annista kerätyt reilu 5 miljoonaa menivät kasvun rahoittamiseen. SaaS-bines on kasvanut keskimäärin vahvasti mutta samanaikaisesti strategiaan kuulumattomien kertalisenssien lasku on pitänyt kokonaisliikevaihdon maltillisena. Nettotulos oli viime vuonna -2,4 meur, yhtiön odotetaan tekevän tappiota vielä tämä ja ensi vuosi, 2021 vuodesta eteenpäin yhtiön odotetaan tekevän jo tulosta, mihin mennessä antirahoistakaan ei enää paljoa olisi jäljellä. Sijoittajilta on vaadittu pitkäjänteisyyttä, sillä liikevaihdon kasvu jäi viime vuonna hyvin vaatimattomaksi ja yhtiö antoi negarinkin siinä. Nyt on pikkuhiljaa alkanut näkyä valoa hommassa kun Saksassakin on tilauksia tullut ja Q1 oli kasvun osalta ihan OK (kokonaisliikevaihdon kasvu 20%).

Ei yhtiö mielestäni kriisissä ole. Taseessa on likvidejä varoja 5,7 meur, yhtiö on velaton ja en ainakaan itse pidä kovin todennäköisenä, että yhtiö menee mihinkään rahoituskriisiin kesken kasvutohinoiden. Keskiössä on tietenkin myös tuotteiden kilpailukyky kansainvälisillä vesillä. Tästäkään enkä kilpailusta yleensäkään ole hirveän huolissani ainakaan tällä hetkellä. Kyllä tässä firmalla näytettävää on mutta ehkä se pahin pohja on jo takanapäin?

Tästä voisi vetää monta asiaa esille, mutta avataan jo tämä. Mitä ajatuksia firmasta?

https://www.inderes.fi/fi/yhtiot/efecte inderesin seurannassa

 

 

 

1
+1
0
-1
1
0
6.8.2019, 21:58
Käyttäjän Astrix kuva
OP
+16
Liittynyt:
25.7.2018, 22:01
Viestejä:
37

Efecte solminut asiakassopimuksen Hotelplan Groupin kanssa https://article.efecte.com/news/fi/sveitsil%C3%A4inen-matkailualan-j%C3%...

Hotelplan ottaa käyttöön Efecten palvelunhallintajärjestelmän.

Efecte on antanut aiemmin ohjeistuksen tälle vuodelle: Vuonna 2019 SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan yli 20% ja kannattavuuden parantuvan vertailukaudesta.

Viime vuosi oli tosiaan vähän nihkeä kasvun osalta, ja varsinkin Saksan markkinoilta ollaan odotettu tuulta siipien alle. Tämä sopimus ainakin osittain vahvistaa Efecten omaavan tuotteissaan kilpailukykyä. 21.8. yhtiö julkistaa osarin, katsotaan mitä sillon yhtiöllä on kerrottavaa.

Onko täällä muita Efecteen sijoittaneita ja/tai perehtyneitä?

0
+1
0
-1
0
0
29.4.2020, 18:05
Käyttäjän Astrix kuva
OP
+16
Liittynyt:
25.7.2018, 22:01
Viestejä:
37

Nostetaas ketju pinnalle, jos tästä vaikka saataisiin jotain keskustelua!

Efecteltä tuli tänään liiketoimintakatsaus, missä oli myös tämän vuoden ohjeistus. Yhtiöhän otti tilinpäätöksen yhteytessä tämän vuoden ohjeistuksen takaisin, mutta piti pitkän aikavälin ohjeistuksen ennallaan. Tämän vuoden ohjeistus siis oli: SaaS kasvaa 15-25% ja kannattavuus paranee viime vuodelta. Käsittääkseni aiempi ohjeistus oli aikalailla samankaltainen, joten tämän suhteen ei mitään dramaattista muutosta, päinvastoin.

Eli 1-3/2020

Liikevaihto 3,7meur
SaaS kasvoi 21%
Käyttökate -0,3meur
Liikevoitto% parani -15%:sta -11%:iin.
Ja sitten yyteet tuli vielä päälle

Toimari puhui taloudellisen tilanteen vaikuttavan erityisesti palveluliiketoimintaan. Palveluliiketoiminnan myyntikate on positiivista, joten kannattavuus on myös tämänkin takia paineessa. Yhtiön SaaS-tuotot raksuttaa edelleen ja yhtiö on siirtynyt kokonaan etätoihin, joten sikäli pyörät pyörivät, mutta uusmyynti hidastunee todella paljon ja lisäksi nämä palvelut jäähtyy paljon. Asiakkaan on vähän paha irtisanoa Efecten sopimuksia ja ottaa toimintansa kannalta mahdollisesti kriittisiä ratkaisuja pois käytöstä, mutta ei-pakollisista palveluista voi aina tinkiä. Eli mielestäni vähän kaksjakoinen tilanne nyt yhtiöllä. Pyrin kuitenkin katsomaan casea myös hieman kriisin ylitse. Ja toi ohjeistus antaa vähän pohjaa onneksi tälle vuodelle.

Tämä case on vähän muuttunut pörssitaipaleen ajan. Huomasin että olin ekassa viestissä kirjoittanut, että yhtiöltä odotetaan 2021 jo positiivista tulosta, mutta kyllä näyttänee siltä että ensi vuosi mennään ainakin niukasti tappiolla vielä. Yhtiö odottaa edelleen tekevän strategiakauden jälkeen kaksinumeroista liikevoittoa. Ja eikä siinä sillein mitään jos tekee nollatulosta vaikka 10 vuotta, jos yhtiöllä on omistajien kannalta tuottavampia asioita mielessä kuin jakaa osinkoa. Mutta katsotaan miten tämän kanssa käy. Toivotaan ettei yhtiö joudu turvautuun osakeantiin kasvun rahoittamiseksi tai ajaudu muuten mihinkään kriisiin, että nykyinen kassa riittäisi. Näillä näkymin tämän suhteen ei pitäisi olla suurempaa pelkoa.
 

0
+1
0
-1
0
0
11.8.2020, 16:20
Käyttäjän Astrix kuva
OP
+16
Liittynyt:
25.7.2018, 22:01
Viestejä:
37

Efecte nostaa kasvuohjeistuksen alalaitaa ja aikaistaa tulosjulkistusta https://otp.tools.investis.com/clients/fi/efecte2/omx/omx-story.aspx?cid=2334&newsid=70867&culture=fi-FI

Uusi ohjeistus 2020: SaaS-liikevaihto kasvaa 20-25%. Vanha ohjeistus: SaaS kasvaa 15-25%. Lisäks yhtiö arvioi, että kuluvalla vuodella SaaS on kasvanut 22%. Vaikkei mikään ihan tajuton uusi ohjeistus, oli tämä tiedote ihan kohtuu tervetullut, kun meinasi yhtiön kulku mennä vähän sumuun koronan myötä. Tästä voitaisiin päätellä, että ei yhtiö ainakaan häviäjien leiriin kuulu pandemian aikana. Voisin kuvitella, että yhtiö on jonkinnäköisen jalansijan löytänyt markkina-alueeltaan.
 

Puolivuotiskatsauksen julkaisupäivä muuttui tosiaan 18.8. ---->

0
+1
0
-1
0
0
18.11.2020, 17:21
+50
Liittynyt:
8.5.2020, 14:20
Viestejä:
28

Juokse efecte juokse. +7% kirjoitushetkellä. 

 

Edelleenkin verrokkeihin verrattuna halpa. Erittäin potentiaalinen ostokohde isommille pelureille. BUY.

1
+1
0
-1
1
0
18.11.2020, 17:57
+3
Liittynyt:
17.3.2018, 08:09
Viestejä:
6

Itse pari vuotta kyttäilin ja nyt tuntui perustelut riittäviltä. Avasin position 29.10. Monta muuta tilaisuutta on tullut nysvättyä... Jos kunnon hypekin on tullakseen, niin siihen ei välttämättä mene kovin kauaa. Mutta toisaalta ostin minä joskus Lehtoakin.

2
+1
0
-1
2
0
19.11.2020, 11:57
Käyttäjän Astrix kuva
OP
+16
Liittynyt:
25.7.2018, 22:01
Viestejä:
37

Luovutin jo pitään tätä ketjua pinnalla koska kyllästyin omaan monologiini :D mutta hienoa että muutkin ovat kiinnostuneita tästä!

Q3 meni hyvin; SaaS-liikevaihto kasvoi 27 % ja kansainvälinen SaaS 82 %, ja liikevoitto% parani -2% --> +6%, eli tämä oli yhtiön ensimmäinen liikevoittopositiivinen kvartaali listattuna yhtiönä. Vuoteen 2023 mennessä yhtiö tavoittelee 20% SaaS-kasvua ja yli 10% liikevoittoa, joka näyttää näillä spekseillä varsin realistiselta.

Yhtiön arvostus ei mielestäni ole mikään päätähuimaava. Tulospohjainen arvostus ei paljon tukea anna, joten olen tyytynyt tarkastelemaan mm ev/s kerrointa (3,3x 2021 Inderesin ennuste) ja markkina-arvoa (56meur). Verrokkeihin nähden puhutaan halvasta, mutta suoraan esim Admicomin kaltaisiin verrokkeihin en lähtisi suoraan vertaan tätä. Pyrin lähestymään tätäkin casea eri suunnista, esimerkiksi, että kuinka hyvin yhtiö on kauhomassa jalansijaa itselleen ulkomailta ja suhteuttaa jollain tavalla sieltä saatavaa potentiaalia keskipitkässä/pitkässä aikavälissä esim nykyiseen markkina-arvoon. Kansainvälinen SaaS-kasvu, positiiviset asiakastyytyväisyyskyselyt ja isot asiakkaat kertoo melko suoraan, miten Efecten ratkaisut haastaa isoja pelureita. Eurooppalaisuus on Efectellä iso valttikortti jenkkiläisiä kilpailijoita vastaan. Tietenkään Efecten ei tarvitse olla sektorinsa paras, mielestäni riittää vallan mainiosti, että yhtiö saa kansainvälisestä kakusta edes jonkinlaisen siivun itselleen, ja silti osakkeen tuotto-odotus olisi aika houkutteleva näillä hinnoilla. Tähän käytännössä perustuu oma sijoituscase kun sijoitan tähän.

Toisaalta, tämmöisissä Efecten kaltaisissa pienissä, alkuvaiheen kasvuyhtiöissä, joilla paljon markkinaa otettavana itselleen, olen pyrkinyt suuntaamaan katseen paljon yhtiön sisälle, johtoon sekä strategiaan. Kun olen toimitusjohtajan Niilon kanssa jutellut, sekä kuunnellut ja lukenut hänen kommenttejaan, vahvistuu käsitys että yhtiön sisällä hommat vaikuttaa hyvältä ja siellä tosissaan keskitytään mm asiakkaiden tyytyväisyyden ja strategian toteuttamisen lisäksi oman tiimin hiomiseen. Niilo tykkääkin käyttää termiä Efecte-perhe. Oli yhtiöllä miten kilpailukykyiset tuotteet, ei yhtiö välttämättä ole hyvä sijoitus, jos yhtiön sisällä on asiat pielessä ja ristiriidoissa. Tykkään myös kovasti yhtiön lisäävän jatkuvasti näkyvyyttään ja panostavan siihen, viimeisimpänä esim tiedot nettoasiakaspoistumasta ja SaaS-liikevaihdon jakaantumisesta uudet vs vanhat asiakkaat. Jokainen voi vetää omat johtopäätökset tästä. Myös yhtiön strategia on uskottava, varsinkin kun yhtiö selkeästi tavoittelee eurooppalaista ratkaisua markkinoilla ja ratsastaa sillä vahvuudella parhaansa mukaan. Eurooppalaisuus on joillekin asiakkaille (esim julkiset, terveydenhuolto jne) ehdoton kriteeri ratkaisutoimittajaa valittaessa ja lakisääteinen asia, koska datan täytyy pysyä Euroopan sisällä. Kun näitä asioita tarkastee, ainakin minulla syntyy käsitys, että yhtiö on todellakin menossa juurikin oikeaan suuntaan. Todistettavaa ja töitä toki on paljon, ja pyrin ainakin itse seuraamaan aktiivisesti että yhtiön suunta pysyy oikeana ja strategia uskottavana. Tällä hetkellä en ole ainakaan itse huolissani. Tottakai olen halukas kuulemaan myös muiden näkemyksiä. 

 

Vielä loppuun; olen perinteisesti pitänyt tätä erinomaisena yritysostokohteena. Mutta juteltua vähän Inderesin Efecteä seuraavan analyytikon Antin kanssa, vähän käsitykset muuttuivat. Se, että ostaja olisi jenkkiläinen, voi melkein unohtaa. Efecten arvoihin kuuluu kuitenkin tämä eurooppalaisuus ja ostajatahon ollessa joku muu kuin eurooppalainen, sotii se melko pahasti Efecten arvoja vastaan. Kyllä Euroopan sisältäkin ostajia varmasti löytyy, mutta olisi vähän hassua että joku SaaS-yhtiö kehittelee omia ratkaisuja, mutta ostaakin sitten Efecten ja sen ratkaisut. Kaikki on toki mahdollista ja kireä kilpailu vahvasti kasvavalla markkinalla lisää varsinkin halvan lainarahan aikaan varmasti konsolidaatiota.

2
+1
0
-1
2
0
19.11.2020, 12:19
+7
Liittynyt:
30.8.2017, 15:00
Viestejä:
3

Kiitos Astrixille viesteistä. Kiinnostus Efecteä kohtaan on selkeästi nousussa ja itselläkin lähti ostot käyntiin.yes

1
+1
0
-1
1
0
21.11.2020, 23:38
Käyttäjän krp kuva
+3
Liittynyt:
29.9.2017, 14:25
Viestejä:
14

Itse firmasta en osaa mitään sanoa. Mutta SaaS, sekä PaaS, IaaS jne.. bisnes / markkina on kasvanut ja tulee kasvamaan hurjaa vauhtia. Kaikki isot globaalit Tele yms.. muut yhtiöt rakentavat juuri Multi- ja Hybrid Cloud ympäristöjä. Tässä pelissä AWS, GCP ja Azure vetää peliä. Tällä hetkellä kaikki merkit IT alalla osoittavat tuon bisneksen kasvua.

Krp

0
+1
0
-1
0
0