2.2.2023 - 12:51 #95125

Maldini

+25
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
33

Huomautuksena tuosta Avalanchen ja AWS:n partnershipistä, että se on paljon enemmän kuin pelkkä tuki. Meurin linkistä selviää lisää, jos kiinnostaa syventää tietoutta.

0
0
2.2.2023 - 13:31 #95128

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912
Antti Hyppänen kirjoitti:

Kokonaisuutena edessä lienee hidasta toipumista, kuten muidenkin karhumarkkinoiden jälkeen. Toistaiseksi on aika paljon samat fiilikset kuin vuodesta 2019. 

Tuo taitaa olla nyt vähän yleinen konsensus kryptomarkkinoilla. Minä en kuitenkaan tuohon oikein usko. Minulla on ainakin ihan erilaiset fiilikset itsellä, kun oli 2019. Sillon oli vähän sellanen epävarma olo, että onkohan kuitenkin mahdollista että tämä teknologia ei lyö läpi. Uskoin kyllä sillonkin vahvasti, mutta oli myös epävarmuutta. Nyt sitä ei itsellä ainakaan ole käytännössä ollenkaan. Sillon oli vielä käytännössä vähän epävarmuutta, että miten valtiotasolla suhtaudutaan loppujen lopuksi kryptoihin, mutta nyt on aika selvää, että teknologia saa kasvaa, kunhan sille saadaan sopivat raamit.

Muutenkin tilanne oli huomattavasti erilainen 2018-2019. Sillon ICO-buumista puhallettiin ilmat pois ja käytännössä kaikki muut paitsi Bitcoin romahti yli 90%. Pelkästään yhden ICO-buumin seurauksena. Nyt meillä on ollut 40 vuoteen kovin inflaatio jenkeissä, korkojen nostot joka puolella, sota euroopassa, jonka vuoksi energiakriisi ja ruokaongelmat. Eli hyvin huono talousilmapiiri ihan yleensäkin. Sen lisäksi kryptoissa itsessään on koettu Terran romahdus, käytännössä jokaisen lainapalvelun romahdus ja konkurssit, 3AC romahdus ja lopuksi vielä maailman toisiksi isoin kryptopörssi meni myös nurin. Kaikesta tästä huolimatta, ei päästy läheskään samoihin romahduksiin kuin 2018 aikana. Bitcoin ja Ethereum tippui jonkin 65-75% ja moni muukaan projekti ei mennyt sinne edellisen kierroksen -90% romahduksiin. Eli siellä on todella vahva holdaajapohja.

Ja tuo kryptoissa on vahvuus. Se on vieläkin kuitenkin retail-vetoinen markkina ja suurin osa niistä retail-sijoittajista jotka ovat kryptoihin sijoittaneet, ne on todella vakaumuksellisesti mukana. Ne ei myy vaikka mitä tapahtuisi. Maailmalla on tosi kova trendi tämä kaiken perinteisen, sekä valtioiden jne vastaisuus, ja tähän porukkaan Bitcoinin ja kryptojen narratiivi uppoaa kovaa. Ja kun ne hedgefundit ja VC-firmat möi jo keväällä ensimmäisiin pudotuksiin, niin minä en enää keksi oikein ketkä olisi enää myymässä. Toki kun mennään ylöspäin, niin aina sieltä osa ottaa voittoja ulos, mutta jos markkinoilla on enää retail joista suurin osa on ostanut 2021 nousuissa on ja on vielä pitkään tappiolla, niin aika vähän niitä myyjiä on ylöspäin mennessä ennen kuin aletaan lähestymään edellisiä huippuja.

Ja kun ottaa huomioon, että vieläkin on ennätysmäärä rahaa odottamassa markkinoiden ulkopuolella ostopaikkoja, niin perinteisillä markkinoilla, kuin kryptoissakin, niin se vauhti voi olla nopeaa kun lähdetään ylöspäin. Ja esim isot instikat ei niiden sisäisten insentiivimallien vuoksi voi tulla vielä tässä vaiheessa markkinoille, niin se vauhti korostuu kun noustaan ylöspäin. Nuo isot instikat kuitenkin pelaa sijoituspeliä riskien minimointi edellä. Siellä salkunhoitajien palkkiot ja ylipäätään työpaikat riippuu siitä, miten paljon he tekevät tuottoa vuodessa. Ei silloin oikein voi lähteä ehdottamaan sijoittamista kryptoihin epämääräisinä aikoina, kun ei tiedä tullaanko alas 50% vai ei. Siinä saa nopsaan potkut firmasta jos salkku on 50 pinnaa montussa. Ja kuitenkin toiseen suuntaan sillä ei niin ole väliä, että saako sille salkulle tuottoa 300% vai 500%. Tai edes 100%. Nuo on joka tapauksessa tuottoja, joita ei perinteisiltä markkinoilta saada kovin helpolla. Eli se isoin raha tulee vasta, kun oikeasti ollaan todella vahvasti härkämarkkinassa. Se voi Bitcoinin osalta olla vasta, kun kurssi menee jossain 40-50k€ ja Ethereumin osalta 3000-4000€.

Yleisestä konsensuksesta poiketen, minä uskon että tämä vuosi yllättää todella monet. Yleisimmät näkemykset vuoden lopulle taitaa olla Bitcoinin kurssin osalta jotain $30-45k. Minun mielestä vuoden lopussa ollaan lähempänä $60k. Ja Ethereumin osalta pidän todennäköisempänä nyt, että tänä vuonna saadaan joko uudet huiput, tai ollaan todella lähellä niitä. Tänä vuonna tapahtuu kuitenkin todella paljon. Sääntely tärkeimpänä ja Ethereumin päivitykset. ETF on mahdollinen. Ja näihin kun lisää yleisen markkinoiden piristymisen, kun FED ei enää nostele niin kursseja ja ehdotti myös kongressille lainakaton nostoa, ja sitä kautta taas aletaan printtailla uutta rahaa markkinoille.

Ja sitten kun nuo kurssit alkaa nousta lähelle edellisiä huippuja, niin alkaa tulla tosiaan tuota isoa rahaa peliin ja retail-huuma alkaa kasvamaan taas todella kovaa. Sen takia omasta mielestä tämä ja ensi vuosi mennään todella kovaa. Eikä 2019 tyylillä, vaan pikemminkin tämä vuosi menee 2019 ja 2020 yhdistettynä ja ensi vuosi sitten 2021, tai 2017 tyylisesti uusiin korkeuksiin. Ja ainakin itse nyt odotan jo edellisistä veikkauksista poiketen, että kevään mittaan mennään jo Bitcoinissa yli 30k€ ja Ethereumissa 3000€. Se ei minusta paljoa vaadi, ja minä en tiedä oikein ketä on enää myymässä ennen sitä mitään. Bitcoinin osalta tietty mainarit, mutta Ethereumin puolella ei ole niitäkään myymässä. Ja btw Ethereum supply on since merge -6500Eth. Versus yli 1,6 miljoonaa Eth, mitä se olisi ollut ilman mergeä. Tuo supply shock ei ole vielä iskenyt, se tulee vasta nousumarkkinoissa kunnolla lyömään hintoihin nousupainetta.

0
0
2.2.2023 - 14:28 #95130

Antti Hyppänen

+1340
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
556

Toki löytyy paljon argumentteja sen puolesta, että koko sektori on mennyt eteenpäin neljässä vuodessa merkittävästi. Mua kuitenkin hillitsee tuo makrotalouden kuva, joka on edelleen todella negatiivinen ja poikkeuksellinen koko kryptojen historiassa.

Käytännössä kaikki ne tekijät, jotka ajoivat markkinat laskuun 2021 vuoden lopulta alkaen, ovat yhä olemassa. Kryptomarkkinan nousut on nähty keskuspankkien tukemassa ympäristössä, aivan samoin kuin osakkeiden rallit. 

Sijoitusympäristö on vuonna 2023 yhä todella haitallinen riskiasseteille. Markkina vaan haluaa uskoa nyt siihen, että Fed joutuu tulemaan hätiin ennakoitua aikaisemmin. Tämä on mielestäni väärä oletus. Jerome Powell on kertonut johdonmukaisesti koko ajan mitä hän tekee, ja Powell ei ole löysentämässä kiristysotetta markkinoista vielä aikoihin.

Tähän voidaan toki heittää argumentti, että markkina on hinnoitellut asiat X ja Y ja katsoo jo vuoteen 2023 jne. Sen vuoksi tämä nyt onkin arvailua ja spekulointia kuten kaikenlainen tulevaisuuden ennustaminen. Aika näyttää, mitä lopulta on hinnoiteltu sisään ja mitä ei. Esimerkiksi Genesiksen konkurssihakemus oli selkeästi hinnoiteltu sisään, mutta mitä jos DCG menee nurin?

Suurin osa retail-sijoittajista poistui 2021 kesällä, ja todennäköisesti tuo porukka nähdään taas markkinoilla joskus 2024 kesän tienoilla. Erona aiempiin romanduksiin on se, että 2018 esim. sijoittajien portfoliot romahtivat 95 %, mutta holdaamalla pääsi nousemaan kuiville. Nyt miljoonat ja miljoonat piensijoittajat (ja suuremmatkin) ovat menettäneet myös fiat-säästönsä, jotka ovat jumissa vuosikausia konkurssioikeudenkäynneissä. Toipuminen vuoden 2022 kauhuista ottaa oman aikansa.

Tämän lisäksi inflaatio raivoaa myös yhä ja syö piensijoittajien lompakoita. Moni unohtaa helposti sen, että jos inflaatio putoaa "vain 5 %" tasolle se on silti 5 % korkeampi mitä vuosi sitten, jolloin se oli ihan helvetisti korkeampi kuin edeltävänä vuonna. Ihmisillä ei ole ylimääräistä rahaa gämblätä koirakolikoihin, ja hedge-rahastot nuolevat haavojan vuoden 2022 jäljiltä. Menee vielä jonkin aikaa, ennen kuin uskalletaan ostaa ARK investin dippiä.

Loppujen lopuksi mulle on ihan sama, kumpi skenaarioista toteutuu. En vivuta markkinoita suuntaan tai toiseen vaan olen pääasiassa buy & hold -sijoittaja. Jos Bitcoin nouseekin nopeammin mitä arvelen, niin hyvä juttu laugh Itse kuitenkin varaudun negatiivisempaan näkymään kunnes isossa kuvassa alkaa tapahtua selkeämpää käännettä parempaan. Lähinnä mukava yrittää arvailla mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Kaikki ovat lopulta väärässä enemmän tai vähemmän.

0
0
2.2.2023 - 14:45 #95131

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912
Antti Hyppänen kirjoitti:

Suurin osa retail-sijoittajista poistui 2021 kesällä, ja todennäköisesti tuo porukka nähdään taas markkinoilla joskus 2024 kesän tienoilla. Erona aiempiin romanduksiin on se, että 2018 esim. sijoittajien portfoliot romahtivat 95 %, mutta holdaamalla pääsi nousemaan kuiville. Nyt miljoonat ja miljoonat piensijoittajat (ja suuremmatkin) ovat menettäneet myös fiat-säästönsä, jotka ovat jumissa vuosikausia konkurssioikeudenkäynneissä. Toipuminen vuoden 2022 kauhuista ottaa oman aikansa.

Tarkotit varmaan 2022 kesällä? Mutta tuohan ei pidä paikkaansa kummankaan vuoden osalta. Jos katsoo noita uusia tilejä esim Bitcoinin osalta joilla on joko alle 1btc tilillä tai 0.1-10btc, niin nuohan on ollut vaan kasvussa kokoajan ja ottaa uusia huippuja jatkuvasti. Eli nimenomaan tuo retail-porukka. Ja valaat oli nettomyyjiä.

Tuossa graafia: https://twitter.com/glassnode/status/1597043997041889281

0
0
2.2.2023 - 15:53 #95134

Antti Hyppänen

+1340
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
556

Osoitteiden määrä on vain yksi mittari, eikä se kuvaa yleistä kryptomarkkinan huumaa, joka keskittyy altteihin, koirakolikoihin, DeFi, NFT jne. Lisäksi tuo "shrimps" mittari 1 BTC on aika lavea.

Mä seuraan retail-porukan tekemisiä aika hyvältä näköalapaikalta Bitcoinkeskuksen vuoksi monista eri näkökulmista. Mun mielestä toukokuu 2021 oli bull-markkinan oikea huippu, eivätkä massat tulleet takaisin edes syksyn 2021 ralliin. Se oli näin jälkeen päin sanottuna pelkkä feikkinousu, josta nyt on erilaisia teorioita suuntaan 3AC, Alameda jne.

Googlen trendi "buy bitcoin" tiivistää aika hyvin oman näkemyksen.

Kuten aiemmin sanoin, niin itse uskon vuoden 2023 menevän vielä toipuessa, ja retail-markkinan suurempaa heräämistä nähdään 2024 aikana. Tänne voi raportoida milloin sukulaiset tai työkaverit alkavat taas kysellä Bitcoinin ostamisesta laugh

 

Kryptomarkkinan kuumemittari asteikolla 1-10

- Kevään 2021 huippu oli 10

- Marras-joulukuun 2022 pohja oli 1

- Nyt ollaan tasolla 2

- Vuoden 2023 odotus 3-4

Vertailuna: Google Trends "Buy Bitcoin" (globaali) on asteikolla 0-100 nyt lukemassa 9 (2004-2023) ja lukemassa 16, jos käyttää 5 vuoden dataa, jonka huippuna on kevään 2021 buumi. Antaa jotain ball park -osviittaa mielestäni nykymenosta kyllä.

0
0
2.2.2023 - 15:58 #95135

Antti Hyppänen

+1340
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
556

Hieman toista aihetta: Ethereumin varanto on kääntynyt viime aikoina selvästi deflatoriseksi. Päivitetty data löytyy osoitteesta https://ultrasound.money/

Inflaatio on The Merge -päivityksen jälkeen nyt lukemissa -0,014% eli deflatorisen puolella ollaan. Ilman The Merge -päivitystä eli vanhassa PoW-systeemissä markkinoille olisi tullut yli 1,6 miljoonaa ETH lisää (140 pv). Nyt on poistunut 6500 ETH.

0
0
2.2.2023 - 19:18 #95144

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912
Antti Hyppänen kirjoitti:



Kuten aiemmin sanoin, niin itse uskon vuoden 2023 menevän vielä toipuessa, ja retail-markkinan suurempaa heräämistä nähdään 2024 aikana. Tänne voi raportoida milloin sukulaiset tai työkaverit alkavat taas kysellä Bitcoinin ostamisesta 

En epäile hetkeäkään etteikö retail-markkina voisi herätä vauhtiin vasta 2024. Minun näkemyksen mukaan se tämän vuoden nousu tuleekin instikkarahalla pääasiassa. Ensin kryptofundit ja VC-firmat. Sen jälkeen family officet ja siitä sitten koko ajan isompiin rahastoihin. Ja tuo minua hämmästyttää kryptopiireissä, kun puhutaan vaan pääasiassa nousujen mahdollistajana noita retail-rahoja. Perustellaan sillä, että tulee taantuma ja ihmisillä ei ole rahaa laittaa kryptoihin ja inflaatio jne. Instikoilla on enemmän omaisuutta rahana odottamassa enemmän kuin pitkiin aikoihin odottamassa oikeaa aikaa tulla markkinoille. Ja jos otetaan pelkästään muutama oikeasti iso rahasto, jotka laittaa 0,5-1% massia kiinni kryptoihin, niin se on moninkertaisesti verrattuna siihen mitä retail-raha on. Ne mittakaavat on ihan eri, kun alkaa sitä instikkamassia tulemaan. Silloin on ihan sama onko taantuma ja retail ei pysty ostamaan edes kananmunia. Instikat kylpee käteisessä.

Tuon mukaan 5 biljoonaa on odottelemassa hyviä markkinapaikkoja: https://beincrypto.com/crypto-investors-disbelief-trillions-cash-sideli…

Jos niistä tulee edes pieni osa kryptoihin, niin silloin mennään lujaa. Ja uskon, että kun saadaan hyvä alkuvauhti päälle pienillä instikoilla ja sääntelyyn selvyys, niin sillon tuota rahaa alkaa valumaan kryptoihin. Retail tulee sitten myöhässä taas antamaan sen loppusysäyksen.

0
0
2.2.2023 - 21:30 #95148

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912

Ja vähän matematiikkaa tarjoamaan perspektiiviä:

Jos vaikka se 0,5% tuosta viidestä biljoonasta valuu kryptoihin, se on 25 miljardia.

Tarvitaan joko 25 miljoonaa retail-sijoittajaa sijoittamaan keskimäärin 1000$ tai 250 miljoonaa sijoittajaa sijoittamaan keskimäärin 100$, että päästään samoihin lukuihin.

Kryptopiireissä tuntuu, että ei ymmärretä tuota massiivista mittakaava eroa ja sitä rahan määrää mitä instikat pystyy tuomaan tullessaan. Tässä pelataan vielä penneillä tätä peliä.

0
0
2.2.2023 - 21:51 #95149

Meuro

-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561

Näin minäkin ymmärsin. En olisi linkannut, jos kyseessä ois ollu AWS tuki kun sellainen taitaa olla aika monella projektilla.

0
0
2.2.2023 - 22:26 #95150

Meuro

-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561
Maldini kirjoitti:

Huomautuksena tuosta Avalanchen ja AWS:n partnershipistä, että se on paljon enemmän kuin pelkkä tuki. Meurin linkistä selviää lisää, jos kiinnostaa syventää tietoutta.







Näin minäkin ymmärsin. En olisi linkannut, jos kyseessä ois ollu AWS tuki kun sellainen taitaa olla aika monella projektilla.
0
0
3.2.2023 - 11:51 #95168

Antti Hyppänen

+1340
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
556

TORILLE! Suomi mainittu! laugh

https://cointelegraph.com/news/euro-stablecoin-launched-in-finland-clai…

Taisin EUROe stablecoinista mainita täällä jo joskus aiemminkin. Nyt se on virallisesti lanseerattu Ethereum-lohkoketjuun. Yritin eilen treidata sitä Uniswapissa, mutta ei ollut front end päivittynyt vielä, niin ei löytynyt (tai sitten en vain osaa, koska en ole DeFi-asiantuntija). Kai toi tulee Coinmotionin ja Northcrypton valikoimiin lähitulevaisuudessa.

Todella hienoa, että Suomi pääsee otsikoihin myös kryptoskenessä ja Suomesta tulee alalle innovaatioita. Mielenkiintoista nähdä miten paljon kannatusta EUROe oikein markkinoilta saa. Parin kuukauden päästä lyödään lukkoon EU:n uusi kryptoregulaatio ja sen MiCa-raamit, joissa on uusia määrityksiä stablecoin-tarjoajille mm. reservien suhteen. EUROe täyttää nämä pykälät, mutta saa nähdä miten käy esim. Tetherille EU-alueella.

0
0
3.2.2023 - 12:09 #95169

Antti Hyppänen

+1340
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
556
Casteliero kirjoitti:

Instikoilla on enemmän omaisuutta rahana odottamassa enemmän kuin pitkiin aikoihin odottamassa oikeaa aikaa tulla markkinoille. Ja jos otetaan pelkästään muutama oikeasti iso rahasto, jotka laittaa 0,5-1% massia kiinni kryptoihin, niin se on moninkertaisesti verrattuna siihen mitä retail-raha on. Ne mittakaavat on ihan eri, kun alkaa sitä instikkamassia tulemaan. Silloin on ihan sama onko taantuma ja retail ei pysty ostamaan edes kananmunia. Instikat kylpee käteisessä.

Tuo on erittäin hyvä pointti, enkä ole lainkaan eri mieltä.

Mä katson instikkakenttää tällä hetkellä varauksin lähinnä tuon jenkkilän tilanteen vuoksi. Siellä pitäisi saada nyt EU:n tapaan regulaatioon vihdoin selkeys. Gensler pitää panttivankinaan koko kryptoskeneä kun ei suostu antamaan vieläkään selvää linjaa tuosta arvopaperistatuksesta. Tai ylipäätään, että miten Yhdysvalloissa pitäisi noudataa lakia. SEC hyökkäilee randomilla eri projektien kimppuun ja vahingoittaa koko sektoria tosi paljon. 

Yhdysvallat ei ole toki koko maailma, mutta sillä on iso merkitys. EU:ssa saadaan onneksi myös oma regulaationsa joka selkeyttää kenttää. Vaikka kryptosijoittajat eivät regulaatiosta noin yleisesti pidä, niin olen sitä mieltä, että se on ehdoton edellytys instikoiden laajemmalle mukaantulolle.

Näkisin itse, että Ethereum on avainasemassa. Sen fundamentit ovat nyt timanttiset instikoiden kannalta (ESG-yhteensopivuus, yield, deflaatio jne.), mutta regulaatiossa on yhä black swan niin kauan kun vain Bitcoin on saanut 100 % leiman SEC:ltä. Lisäksi toi steikkauksen lukitus pitää saada poistettua, mikä tapahtunee toivottavasti tulevien kuukausien ajan.

Lainapalveluiden konkurssit ja etenkin Genesis + DCG viimeisimpänä ovat tuoneet myös alalle paljon paskaa instikoiden näkövinkkelistä. 

Olen siitä täysin samaa mieltä, että instikoilla on massia ja niihin ei kananmunien hinnat vaikuta. Näkisin kuitenkin, että tässä on vielä 2023 aikana (ainakin Q1+Q2) isoja esteitä tuon rahan valumiselle kryptoihin. Kunhan noihin em. asioihin saadaan selkeyttä, niin alkaa se pato aueta.

Vaikka itsekin arvostan Michael Saylorin toimintaa ja pidän häntä todella isona tienraivaajana, niin onhan tuo Microstrategyn esimerkki myös paperilla aika tyly. Vaikka Saylor alkoi ostaa bitcoinia ~10K kurssilla, MS on tehnyt Bitcoin-ristiretkellään miljardin dollarin tappiot. MS on markkina-arvoltaan 3,3 miljardin firma, ja sen Bitcoin-sijoitukset on miljardin miinuksella. Tuo ei varsinaisesti ole houkutteleva esimerkki instikoille.

Helppo aina arvostella jälkeen päin, mutta Saylor hyökkäsi vähän turhan agressiivisesti bull-markkinaan ja hypeen mukaan. Nyt kun tarjolla on ollut -50%, -60% -70% ostopaikkoja niin MS on tehnyt vain aivan marginaalisia lisäyksiä.

0
0
3.2.2023 - 12:33 #95170

Husse72

+122
Liittynyt:
10.5.2022
Viestejä:
170
Antti Hyppänen kirjoitti:

TORILLE! Suomi mainittu! laugh

https://cointelegraph.com/news/euro-stablecoin-launched-in-finland-claim...

Taisin EUROe stablecoinista mainita täällä jo joskus aiemminkin. Nyt se on virallisesti lanseerattu Ethereum-lohkoketjuun. Yritin eilen treidata sitä Uniswapissa, mutta ei ollut front end päivittynyt vielä, niin ei löytynyt (tai sitten en vain osaa, koska en ole DeFi-asiantuntija). Kai toi tulee Coinmotionin ja Northcrypton valikoimiin lähitulevaisuudessa.

Todella hienoa, että Suomi pääsee otsikoihin myös kryptoskenessä ja Suomesta tulee alalle innovaatioita. Mielenkiintoista nähdä miten paljon kannatusta EUROe oikein markkinoilta saa. Parin kuukauden päästä lyödään lukkoon EU:n uusi kryptoregulaatio ja sen MiCa-raamit, joissa on uusia määrityksiä stablecoin-tarjoajille mm. reservien suhteen. EUROe täyttää nämä pykälät, mutta saa nähdä miten käy esim. Tetherille EU-alueella.

Tämähän on kova juttu ja myös epäilijöille pieni näpäytys, että kyllä lohketjut vaan tulevat arkeemme vaikka kuinka mielenne pahoittaisitte. Jospa sitä tämän kunniaksi hieman Polygonia tankkaisi, kiitos

0
0
3.2.2023 - 13:40 #95172

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912
Antti Hyppänen kirjoitti:

Mä katson instikkakenttää tällä hetkellä varauksin lähinnä tuon jenkkilän tilanteen vuoksi. Siellä pitäisi saada nyt EU:n tapaan regulaatioon vihdoin selkeys. Gensler pitää panttivankinaan koko kryptoskeneä kun ei suostu antamaan vieläkään selvää linjaa tuosta arvopaperistatuksesta. Tai ylipäätään, että miten Yhdysvalloissa pitäisi noudataa lakia. SEC hyökkäilee randomilla eri projektien kimppuun ja vahingoittaa koko sektoria tosi paljon. 

Yhdysvallat ei ole toki koko maailma, mutta sillä on iso merkitys. EU:ssa saadaan onneksi myös oma regulaationsa joka selkeyttää kenttää. Vaikka kryptosijoittajat eivät regulaatiosta noin yleisesti pidä, niin olen sitä mieltä, että se on ehdoton edellytys instikoiden laajemmalle mukaantulolle.

Joo, tuo sääntely on ollut itselle yksi tärkeimmistä asioista viimeiset pari vuotta avaamaan tuon mahdollisuuden isoille instikoille tulla markkinoille, ja siitä olen paljon täällä puhunutkin sen takia. Ja aika paljon tullut sitä myös seurattua, nimenomaan tuota jenkkien sääntelyä, koska se on ehdottomasti merkkittävin. FTX iski todella paljon kapuloita rattaisiin just kun oltiin pääsemässä oikeaan suuntaan jenkkien kongressissa. Ja nyt tietty välivaalien jälkeen siellä uudistetaan kongressia, niin tämä alkuvuosi menee siihen. Ilmeisesti kuitenkin edustajainhuoneen puolella on hyvinkin vahva halu edistää krypto-sääntelyä kaikesta huolimatta, ja ehkä myös sen vuoksi, mutta senaatin puolella on vähän hiljaisempaa. Siellä ei ilmeisesti nyt kryptot paljon kiinnosta tuon FTX:n takia. Mutta savu varmasti hälvenee kevään aikana. 

Ja SEC:stä, niin ihan molemmin puolin käytävää ollaan ilmeisesti aika lailla pettyneitä Genslerin toimintaan ja halutaan se nopeasti puhutteluun. Sieltä voi olla tulossa aika kovaakin nuhtelua ja sillä voisi olettaa, että myös SEC:n touhuihin on tulossa vähän muutosta kevään aikana. Toki SEC toimii hyvin pitkälti ihan itsenäisesti, mutta ehkä tarpeeksi kova nuhtelu muuttaa vähän toimintatapoja ja ehkä mahdollistaa ne spot ETF:t. Ja olenkin itse aika optimistinen tuon sääntelyn suhteen.

Ja jos haluaa ajankohtaisen katsauksen tuohon sääntelyyn ja siihen mitä kongressi puuhailee kryptojen kanssa, niin tuolla Thinking Crypto -kanavalla käy aina aika ajoin tuo yksi lobbari antamassa raporttia tilanteesta. Ne on yleensä aika hyviä tilannekatsauksia.

Tuossa linkki viimeisimpään, joka tuli eilen: https://www.youtube.com/watch?v=-DcFrvSs0ls

Antti Hyppänen kirjoitti:

Näkisin itse, että Ethereum on avainasemassa. Sen fundamentit ovat nyt timanttiset instikoiden kannalta (ESG-yhteensopivuus, yield, deflaatio jne.), mutta regulaatiossa on yhä black swan niin kauan kun vain Bitcoin on saanut 100 % leiman SEC:ltä. Lisäksi toi steikkauksen lukitus pitää saada poistettua, mikä tapahtunee toivottavasti tulevien kuukausien ajan.

Itse pidän Ethereumin osalta tuota securityksi sääntelyä todella todella pienenä mahdollisuutena. Käytännössä mitättömänä. Ihan jo siitä lähtien, että sen taustalla on säätiö, eikä yritys ja siitä miten ne tokenit alunperin jaettiin jne. Ja hankala SEC:n on lähteä sitä myöskään todistamaan, etteikö Hinman puhunut SEC:n suulla, kun julisti Ethereumin olevan commodity. Toki steikkaus toi asiaan uuden kulman, kun nyt omistajat saa tuottoa jos steikkaa, mutta en usko senkään vaikuttavan asiaan mitenkään. Jos projektien takana on yritys, kuten esim Ripplen tapauksessa, niin silloin se ei ole enää ihan niin selvää.



Antti Hyppänen kirjoitti:

Vaikka itsekin arvostan Michael Saylorin toimintaa ja pidän häntä todella isona tienraivaajana, niin onhan tuo Microstrategyn esimerkki myös paperilla aika tyly. Vaikka Saylor alkoi ostaa bitcoinia ~10K kurssilla, MS on tehnyt Bitcoin-ristiretkellään miljardin dollarin tappiot. MS on markkina-arvoltaan 3,3 miljardin firma, ja sen Bitcoin-sijoitukset on miljardin miinuksella. Tuo ei varsinaisesti ole houkutteleva esimerkki instikoille.

Helppo aina arvostella jälkeen päin, mutta Saylor hyökkäsi vähän turhan agressiivisesti bull-markkinaan ja hypeen mukaan. Nyt kun tarjolla on ollut -50%, -60% -70% ostopaikkoja niin MS on tehnyt vain aivan marginaalisia lisäyksiä.

Oiskohan Saylorilla ja MS:llä likvidit käteisvarat sen verran vähissä, ettei pystytä enää noin vaan rahaa Bitcoiniin työntämään, kun parhaat ostopaikat on käsillä. Ihan samalla tavoin ne instikatkin fomottaa, kuin retail-puoli. 

0
0
3.2.2023 - 14:03 #95173

Never_too_old_…

+35
Liittynyt:
25.12.2017
Viestejä:
49
Antti Hyppänen kirjoitti:

Vertailuna: Google Trends "Buy Bitcoin" (globaali) on asteikolla 0-100 nyt lukemassa 9 (2004-2023) ja lukemassa 16, jos käyttää 5 vuoden dataa, jonka huippuna on kevään 2021 buumi. Antaa jotain ball park -osviittaa mielestäni nykymenosta kyllä.

 

IMO tuohon trendiin voi laimentavana tekijänä vaikuttaa myös se, että (top 10) kolikoiden ostamisesta on tehty mattimeikäläiselle jo kohtalaisen helppoa verrattuna muutama vuosi taaksepäin. En silti väitä että tässä oltaisiin mainstream-ilmiön äärellä, mutta käytännössä nykyään kaikki joilla on esim. osakesäästötili, pystyvät ostamaan kolikkoja esim. sertifikaatteina tai muina arvoon sidottuina instrumentteina. En usko että noihin 2017-2018 huippuihin tullaan enää koskaan menemään, koska tietoisuus, markkinointi ja kaupoankäyntimahdollisuudet ovat kasvaneet (onneksi) huomattavasti. 

0
0
3.2.2023 - 14:38 #95174

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912

Immutable X:llä menee kyllä kovaa. Kuukaudessa noussut jo noin 135%. Tosin siinä on äskeinen 15% hyppy mukana, jonka syytä en oikein tiedä mistä se johtuu. Tällä viikolla toki julkaistiin TNT kanavan NBA trivia game, joka pyörii pelien katkoilla ilmeisesti ja siinä voi voittaa tokeneita, joilla voi ostaa sitten erilaista merchiä tai digiroipetta.

https://twitter.com/W2E/status/1621364260461838336?s=20&t=f1l8qTYHSjtze…

0
0
3.2.2023 - 18:26 #95178

Antti Hyppänen

+1340
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
556
Casteliero kirjoitti:

Immutable X:llä menee kyllä kovaa. Kuukaudessa noussut jo noin 135%.

Kiitos Castelierolle tämän projektin kommentoinnista. Tuli itsekin lähdettyä sen vuoksi kelkkaan, ja positio on tosiaan kasvanut sitten joulukuun ihan mukavasti yes Biitannut myös Bitcoinin reilusti tänä vuonna jo ennen tämänpäiväistä nousuakin.

0
0
3.2.2023 - 19:02 #95179

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912
Antti Hyppänen kirjoitti:

Kiitos Castelierolle tämän projektin kommentoinnista. Tuli itsekin lähdettyä sen vuoksi kelkkaan, ja positio on tosiaan kasvanut sitten joulukuun ihan mukavasti yes Biitannut myös Bitcoinin reilusti tänä vuonna jo ennen tämänpäiväistä nousuakin.

Minulla on neljä kertaa ollut sijoitushommissa sellanen todella vahva fiilis sijoituskohteesta, jossa olen ollut käytännössä varma, että tällä tehdään rahaa. Ensimmäinen oli Gaming Innovation Group -osake joskus 2015. Sain sillä jonkun +250% kaivettua tuottoa. 2016 tuli Ethereum ja se oli seuraava, jossa vakaumus oli vahva ja menin täysin all-in siihen. 8,5€ keskihinta ja vieläkin noista muutama sata Etheriä jäljellä. Kolmas oli Chainlink ja ostelin sitä parilla eri lompakolla ICO:sta. Siinä oli jokin sääntö muistaakseni, että sai max 7eth per tili laittaa kiinni, mutta eri tilejä pystyi hyväksi käyttämään. Ne möin kuitenkin liian aikaisin ja jos olisin niitä säästellyt, niin jossain vaiheessa olisi ollut reippaasti yli miljoonan niidenkin arvo. Neljäs on Immutable X, mutta sen osalta on vielä liian aikaista alkaa henkseleitä paukuttelemaan, mutta hyvältä on tekeminen vaikuttanut tähän mennessä ainakin. 4€ hinnoilla taisin ensimmäiset ostot tehdä 2021 ja se tuntui silloinkin jo halvalta, 0,40€ oli sen jälkeen käytännössä ilmaista.

Mutta tosiaan ihan liian aikaista tuon osalta sanoa mitään, mutta tuntuu että viikottain nyt tulee uusia pelejä, palveluita ja yhteistyökuvioita. Toivottavasti vauhti jatkuu ja eiköhän tässä parin vuoden sisään aleta näkemään, että mihin suuntaan tuo projekti menee. Vakaumus on kuitenkin vahva. Ja hyvä jos muillekkin rahaa tuolla tulee, ei ole nollasummapeliä kuitenkaan, niin ei ole muilta pois. Muistakaa vaan ottaa välillä niitä voittoja poiskin.

0
0
3.2.2023 - 19:45 #95180

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912

Laitetaan pari Ethereum uutista vielä.

Blackrock tokenisoi ETF:n ja sillä voi nyt käydä kauppaa Uniswapissa: https://www.trustnodes.com/2023/02/03/blackrock-etf-tokenized-on-uniswap

Ja itänaapurin Sberbank tekee Ethereumin päälle omaa DeFi-palvelua: https://cointelegraph.com/news/russia-s-sberbank-plans-to-launch-defi-p…

Ja European Investment Bank käyttää Ethereumia bondissa: https://blockworks.co/news/european-union-investment-bank-ethereum-bloc…

0
0
4.2.2023 - 10:31 #95191

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912
Meuro kirjoitti:

Messarilla on tosi kattavia ja ilmaisia kryptoraportteja







https://messari.io/research/protocol-reporting

En tiedä miksi Meuron postausta peukutettiin alas, koska Messarin raportit on todennäköisesti parhaita alalla ja tuolta ne löytää kattavasti. Tarkoitus oli itselläkin jo aiemmin postailla vähän L2 aiheista ajatusta ja liittää siihen Messarin raportista dataa, mutta motivaatio loppui ennen aloittamista. Mutta tosiaan hyvää dataa tuolla.

0
0
4.2.2023 - 11:50 #95195

Jorma Majuri

+23
Liittynyt:
8.4.2019
Viestejä:
9
Casteliero kirjoitti:

En tiedä miksi Meuron postausta peukutettiin alas, koska Messarin raportit on todennäköisesti parhaita alalla ja tuolta ne löytää kattavasti. Tarkoitus oli itselläkin jo aiemmin postailla vähän L2 aiheista ajatusta ja liittää siihen Messarin raportista dataa, mutta motivaatio loppui ennen aloittamista. Mutta tosiaan hyvää dataa tuolla.

Täällä on välillä vähän sellanen mob mentality mitä tulee peukutuksiin. Itselle ainakin riittää oikein hyvin pelkkä linkki lyhyellä saatesanalla, koska yleensä se arvo löytyy sieltä linkin takaa. Olen esimerkiksi Ryan Selkisin newsletteriä tilannut siitä asti kun vinkkasit siitä laajasta Messarin end-of-year rapsasta. 

0
0
4.2.2023 - 16:50 #95198

Casteliero

+5159
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1912
Jorma Majuri kirjoitti:

Täällä on välillä vähän sellanen mob mentality mitä tulee peukutuksiin. Itselle ainakin riittää oikein hyvin pelkkä linkki lyhyellä saatesanalla, koska yleensä se arvo löytyy sieltä linkin takaa. Olen esimerkiksi Ryan Selkisin newsletteriä tilannut siitä asti kun vinkkasit siitä laajasta Messarin end-of-year rapsasta. 

Joo, minä ymmärrän sen, että jos minä kirjoitan jotain kriittistä Bitcoinista ja jollain Bitcoin-lahkolaisella alkaa siitä alushousut kiristämään persvaossa, ja on pakko painaa protestipeukkua alaspäin. Se on ihan ymmärrettävää. Pyhäinhäväistyksestä on annettava rangaistus. 

Samoin ymmärrän sen, että jos kirjoittelen noita huimaavia hinta-arvioita tulevaisuudesta ja joku "perinteinen" sijoittaja, jonka ymmärrykseen sijoittamisesta ei ylipäätään mahdu ajatus, että jokin voi nousta 10x muutamassa vuodessa ja pitää tälläistä touhua haihatteluna, ja alapeukuttaa tuohtuneena. Senkin ymmärrän ihan täysin.

Tuntui todella oudolta, että Meuron linkki sai suoraan kaksi alapeukkua, ennen yhtäkään yläpeukkua, vaikka linkitti ehkä yhden tärkeimmistä kryptodata-firmoista ja heidän raporteistaan. No jokainen toki erehtyy. Tai sitten siihen vaan sattui ensimmäiseksi peukuttajiksi Bitcoin-lahkolainen, jonka mielestä raportit on turhia, koska ne käsittelee shitcoineja ja tuohtunut perinteinen sijoittaja. 

Messaria kannattaa seurata muuten myös Twitterissä, jos sitä käyttää. He postailee jatkuvasti jotain dataa alasta. Ja vaikkei niitä aktiivisesti lukisikaan, niin silti sitä dataa ammentaa alitajuisesti ja se auttaa hahmottamaan alan ja markkinoiden kokonaiskuvaa joka tapauksessa. Ja itse ainakin käytän Twitteriä juuri tuohon. Seuraan fiksuja tilejä ja altistan sillä itseni laadukkaalle datalle, vaikken aktiivisesti niin niitä lukisikaan tai osallistu keskusteluun. Kokonaisuus pysyy paremmin kasassa.

https://twitter.com/SquawkCNBC/status/1621142729660207105

Ray Dalio kävi muuten keskustelemassa CNBC:n Squawk boxissa Bitcoinista ja Bitcoin-lahkolaiset meni sekaisin, vaikka ihan tottahan se tuossa puhuu. Bitcoin on huono valuutta käyttöön, koska sen hinta heiluu ja sen määrä on rajattu 21miljoonaan. Ei sillä kukaan halua mitään ostaa ja parempi vaihtoehto on nimenomaan jokin inflaation mukaan liikkuva valuutta. Silloin se ajaa sen store of value asian, koska silloin se mahdollistaa ostovoiman siirtämisen tulevaisuuteen ilman että inflaatio pääsee sitä syömään. 

0
0
4.2.2023 - 17:44 #95200

Husse72

+122
Liittynyt:
10.5.2022
Viestejä:
170

Hyvä kirjoitus jälleen C.Liero 👍 olen aistivani trollaushenkeä myös täällä ja todella lapsellista alkaa alapeukuttamaan kun kaveri laittaa asiaa mut näitä löytyy. Mut jos ehdottaisin et lähdetään pihalle katsomaan niin voisi alkaa alahuuli väpättää. Helppo huudella sieltä sviddun ruudun takaa. Sori 

0
0
4.2.2023 - 18:49 #95202

krp

+42
Liittynyt:
29.9.2017
Viestejä:
37

Terve

Aikasemmin täällä ketjussa C kirjoitti miten lohkoketjut ratkaisee suljettujen DB: ongelmat. Siinä ehkä annettiin hiukan liian positiivinen kuva. Toki ne ratkovat jotain ongelmia mutta ei kaikkia. Lohkoketjut ei kuitenkaan pärjää hyperscaler tai onprem ratkaisuille, koska DB:t yleensä vaativat kovaa suorituskykyä storage laitteilta sekä lyhyttä verkko viivettä. Ja kun nyt jo dataa on ns liikaa ja storage kustannukset ovat liian suuret, niin siihen ne eivät auta mitään. Koska dataa pitää pystyä myös siivoamaan, eli poistamaan. Tällä hetkellä käsittääkseni rakennettaan ratkaisuja joissa onchain data hoitaa nuo siirtojen rekisteröinnit ja BE on kuitenkin hoidettu offchain, eli traditional DB. Pointti on se että lohkoketjut tuskin korvaavat niitä firmojen DB ratkaisuja pitkään aikaan. Duunin puolesta mielenkiinnolla kyllä seuraan mihin ne kehittyvät. Tällä hetkellä kuitenkin vasta alkamassa/mennossa applikaatioiden pilkkominen microservices ja niiden DB kontittaminen.

Krp

0
0
4.2.2023 - 23:20 #95210

Naganon-prinssi

+367
Liittynyt:
18.9.2016
Viestejä:
198
Casteliero kirjoitti:

Tuntui todella oudolta, että Meuron linkki sai suoraan kaksi alapeukkua, ennen yhtäkään yläpeukkua, vaikka linkitti ehkä yhden tärkeimmistä kryptodata-firmoista ja heidän raporteistaan. No jokainen toki erehtyy. Tai sitten siihen vaan sattui ensimmäiseksi peukuttajiksi Bitcoin-lahkolainen, jonka mielestä raportit on turhia, koska ne käsittelee shitcoineja ja tuohtunut perinteinen sijoittaja. 

devil täältä ilmottautuu toinen alapeukuttajista. Tiedän että Messari tuottaa hyviä raportteja. Foorumikeskustelun laadun kannalta en vain näe arvokkaina viestiä jossa heitetään linkki paikkaan X ilman mitään sen kummempia selityksiä.

Luen tätä ketjua täältä aktiivisesti vaikka en keskusteluun osallistukkaan. Jokainen "linkittäjä" saa systemaattisesti alapeukkua no Tästä voi olla mitä mieltä vain, odotan että tämä viestini saa ainakin alapeukkuja.

0
0
5.2.2023 - 12:57 #95215

Meuro

-218
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
561

Myönnän sortuvani laiskuuteen eli en laita parempaa kuvausta viestiin. Tämä olisi parempi käytäntö, niin lukijakin tietää miksi linkin takana on laatukamaa. 



Yleisesti ottaen alapeukuttamisessa voi olla sellainen ongelma, että toisenlaiset näkökulmat tai kritiikki voi saada herkästi alapeukkuja vaikka itse näkisin ne itseasiassa olevan tervetullutta.



 

0
0