Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.1.2022 06.34

Bitcoinin piti olla digitaalista kultaa ja ultimaatinen ostovoiman säilyttäjä sekä inflaatiosuoja. Miksi sen kurssi on sitten laskenut kaksi kuukautta, kun samaan aikaan inflaatio on korkeimmillaan 30-40 vuoteen? Voidaan myös ohimennen todeta, että tuhansia vuosia vanha inflaatiosuoja kulta ei ole sekään nousussa.

Kirjoitin uudessa artikkelissa inflaatiosta sekä sen vaikutuksesta Bitcoinin (ja muiden kryptojen) kurssiin. 

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/miksi-korkea-inflaatio-l...

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.1.2022 02.28

Binancen perustaja "CZ" on Bloombergin mukaan maailman 11. rikkain henkilö $96 miljardin omaisuudella. Eikä tuossa ole edes mukana kryptoportfolio! Binance Coinin ICO-kurssi oli $0,10 ja nykyisin $450... jos pitäisi arvata, niin eiköhän CZ:n koko omaisuus mene yli 100 miljardin dollarin.

Suurimman vaurauden keräväät tod. näk. tässäkin bisneksessä infran rakentajat ja aikaisin mukaan lähteneet VC:t.

https://cointelegraph.com/news/binance-ceo-cz-richest-crypto-billionaire...

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.1.2022 12.33

Heitetääs tällainen yleisen tason ajatus ilmoille. Miten aktiivisesti kryptoskeneä seuranneet olette muuttaneet strategiaanne 2021 aikana? Vai oletteko mitenkään. Itse seuraan työni (Bitcoinkeskus.com ylläpito) puolesta markkinaa aika laaja-alaisesti. Pyrin pysymään kärryillä suurimmista projekteista sekä suurimmista trendeistä, enkä edes yritä sukeltaa turhan syvälle tiettyyn kryptovaluuttaan. Bitcoinin ja Ethereum ehkä tässä ainoina poikkeuksena.

Mielestäni 2021 aikana on tapahtunut valtava muutos. Ensinnäkin NFT ja metaversumit ovat yksi iso asia. Mutta älysopimusalustojen nousu ja DeFi-sektorin räjähdysmäinen leviäminen 10+ muulle platformille on kyllä tuonut paljon haasteita. 

Vielä 2020 aikana DeFi oli käytännössä yhtä kuin Ethereum. Sektorista pysyi suht hyvin kartalla kun seurasi suuria Ethereum-Dappeja. Nyt kun Terra, Solana, Avalanche ym. ovat nousseet mukaan, tuntuu tosi työläältä pysyä kärryillä myös sinne rakentuvista sovelluksista. Kun tähän päälle sitten seuraa myös makrotalouden kehitystä eli keskuspankkien toimijoita & osakemarkkinoita sekä muitakin projekteja kuin älysopimusalustoja, niin hurjaa on.

Itse olen seurannut alaa päivittäin 2017 alkaen. Mulla on fiilis, että 2021 aikana olisi tapahtunut skenessä enemmän kuin 2017-2020 yhteensä. Ennen top kympissä oli projekteja kuten Litecoin tai Bitcoin Cash tai Stellar Lumens, joissa ei yhdessä vuodessa tapahtunut mitään maata mullistavaa esim. teknologian osalta. Ja Ethereumin lisäksi juuri millään platformilla ei ollut merkittäviä dappeja, DeFi-sektori oli aivan lapsenkengissä jne.

Uuden informaation määrä on mun mielestä suorastaan räjähtänyt, mikä pakottaa väkisinkin keskittämään seuraamista ja skippaamaan paljon enemmän matskua mitä ennen. Samalla myös laadukkaan tuotannon määrä on toisaalta noussut esim. Youtubessa, mikä tuo lisää haasteita laugh Nykyisin myös suomalaisia kanavia tulee someen yhä enemmän.

Miten muut näette viime vuoden kehityksen? Kiinnostaisi kuulla miten olette esim. fokusoineet seuraamista ja mitä olette vaikka jättäneet pois päivittäisistä rutiineista. Tai onko jotain hyviä podcast-suosituksia tietyistä sektoreista, joista on paljon hyötyä. Tuskin mä olen ainoa alan seuraaja, jolta tuntuu loppuvan tunnit kesken.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 7.1.2022 12.29

Ihan asiallisia ennustuksia, ei noista nyt hirveästi voi olla eri mieltä.

Suositus Youtubesta eli Data Dash, jos joku ei seuraa. DD on kunnostautunut mielestäni aiemminkin kertomalla asioita, joita sijoittajat eivät halua kuulla. Hän on puhunut myös S2F:a vastaan jo pidempään ja jatkuvien syklien teoriasta ja ennakoi kryptojen pudotusta lähelle kesän pohjia.

Uudella videolla DD nostaa esiin ihan hyviä pointteja johdannaismarkkinasta. Mä en ole itse pelannut futuureilla enkä tuota sektoria tunne niin paljon. Jos joku on tässä asiantuntija niin kiinnostaisi kuulla mielipiteitä. Kieltämättä tuntuu hurjalta, että open interest on vieläkin samalla tasolla kuin toukokuussa kaiken tämän laskettelun jälkeen.
 
 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 1.1.2022 08.38

Julkaisin äsken artikkelin vuoden 2022 näkymistä. Käyn siinä läpi muutamia merkittäviä trendejä, joita seurataan silmä kovana tulevina kuukausina.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/nakemyksia-kryptomarkkinasta-vuonna-2022

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 1.1.2022 02.49

Welcome back, Casteliero!

Pari kommenttia sinunkin portfoliostasi löytyvästä Chainlinkista, joka on oma pitkäaikainen suosikkini. Jos joku krypto on ollut vuoden 2021 pettymys itselleni niin LINK. Olen itse ollut fani 2019 vuodesta lähtien ja monilla videoilla myös sitä hehkuttanut. Projektihan etenee huimaa tahtia, ja käytännössä jokainen Ethereum DeFi-Dappi käyttää Chainlinkin palveluita. Mukaan on tullut myös VRF jota tarvitaan NFT-skenessä, Proof of Reserves ym.

Oma ymmärrys on myös oraakkelisektorissa se, että Chainlinkin asema on tosi vakaa. LINK on kuitenkin menestynyt heikosti ja pudonnut etenkin Q3+Q4 aikana koko ajan kryptorankingissa.LINK oli vuoden 2021 osalta about +-0 token, kun samaan aikaan sen ympärillä yksi sun toinen altti raketoi 10x tai 100x tms. 

Coin Bureau teki eilen LINK-päivitysvideon, joka kannattaa tsekata (https://www.youtube.com/watch?v=EDBbsrTbrjU&ab_channel=CoinBureau). Siinä mainitaan mm. Chainlink säätiön omat myynnit ja yksinkertaisesti se, että LINK-tokenille ei ole tarpeeksi kysyntää. Oraakkelioperaattorit saavat palkaksi LINK:ä hieman kuin BTC-louhijat, mutta niitä ei ilmeisesti holdata riittävästi.

Videolla mainittiin tärkeänä palasena staking. Itse olen odottanut tätä myös jostain 2019 lähtien. Kiinnostaisi kuulla Castelieron näkemys tästä aiheesta. 

Mielestäni The Graph on hieman vastaava infrabetsi kuin Chainlink, mutta sekin on suoriutunut surkeasti. Taustalla on mm. tokenien vapautusta markkinoille, ja GRT kärsii vähän samasta kuin LINK eli tällaiset infraprojektit eivät ylipäätään ole oikein otsikoissa. 

Chainlink oli jokaisen itse seuraamani tubettajan toppilistoilla 2019 ja 2020. Vuonna 2021 se on hävinnyt kuvioista, kun sijoittajien kiinnostus on suuntautunut selkeästi enemmän älysopimusalustoihin. Terra, Avalanche, Solana etc. ovat pärjänneet todella hyvin. Chainlinkin tavoin myös suositut DeFi-tokenit ovat hyytyneet kevään jälkeen pahasti. Olisiko DeFi-tokenit taas kevään 2022 juttu eli ns. sektorikierrätys ja siinä sitten myös LINK lähtisi nousuun?

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.12.2021 01.40

Sampsa Pellervoinen kirjoitti:

Onko kellään markkinoita seuraavista vahvaa näkemystä AAVE:n hintatasosta ja tulevaisuuden näkymistä?

Nimimerkki RaastupA tuossa jo kommentoikin aiemmin. 

Tokenit voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan eli ns. utility token (käyttötoken) tai governance token (hallintotoken). Aave on hallintotoken eli sen holdaajat saavat äänen kun protokollaa kehitetään. Jollain tasolla tämän voisi kai nähdä kuin perinteisen osakeyhtiön osakkeen.

Mitä tuottavampi yritys, sitä arvokkaampi osake. Mutta Aave-tokenin kurssi ei näytä liikkuvan samassa suhteessa palvelun suosion kanssa. Sitä voi tietysti mitata monella tavalla, mutta TVL eli Total Value Locked lienee aika hyvä.

Mielestäni näiden DeFi-tokenien "fair valuen" määritys on vaikein tehtävä kryptomarkkinassa. DeFi-tokeneissa on tosi törkeitä vääristymiä kun vertaa esim. tokenin markkina-arvoja ja TVL-lukuja keskenään. Silti ne eivät vain näytä korjaantuvan. 

Koko DeFi-sektorin TVL on myös valtavasti kevään huippua korkeammalla (https://defillama.com/), toisin kuin esim. Bitcoin ja muut perinteiset kryptovaluutat. Silti, DeFi-tokenit ovat olleet surkeita sijoituskohteita. Aave oli keväällä top 15 -kryptovaluutta! Nyt sen ranking on 57. Uniswap oli top kympissä ja nyt sijalla 21. 

Ainoa selitys minkä itse olen keksinyt on se, että DeFi-tokenit raketoivat aika lailla käsi kädessä kun markkinoilla on yleinen DeFi-buumi. Tällainen nähtiin kesällä 2020 ja heti vuoden 2021 alussa. Itse en sijoita yhteenkään DeFi-tokeniin ennen kuin näen koko sektorin kryptovaluuttojen lähtevän taas lentoon.

Tästä postauksesta ei nyt ollut kysyjälle hirveästi hyötyä, mutta ehkä jollain heräsi muita ajatuksia. Jos joku on keksinyt hyvän tavan hinnoitella DeFi-tokeneita, niin kiinnostaisi kuulla.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 19.12.2021 04.20

pannari kirjoitti:

Tervehdys kaikille palstalaisille!

Noviisi pyytäisi teiltä kokeneemmilta konkareilta vinkkiä aloittamiseen. Tarkoituksenani olisi sijoittaa Ethereumiin ja Solanaan ja ehkä jonkin verran myös Bitcoiniin. Ja jos on joku pieni aloitteleva, mutta erittäin kiinnostava ja potentiaalinen (kurssit räjäyttävä) kryptovaluutta, johon voisi kokeilumielessä vähän sijoittaa, niin mielellään otan vinkin vastaan ja luen siitä lisää. Mutta nuo kolme ensinmainittua ovat ne pääkohteeni.

Mitä välittäjää/operaattoria kannattaa käyttää näissä kryptovaluuttakaupoissa? Niissä on varmasti eroja kustannuksissa, käytettävyydessä, turvallisuudessa ja sen sellaisessa? Teillä on varmasti erilaisia kokemuksia, mutta onko niistä joku vähän "ylitse muiden"? Mitä etuja ja hyötyjä tai vastaavasti haittoja eri välittäjissä on? Kannattaako käyttää kotimaista vai ulkomaista?

Ja jos kysymykseni on typerä ja siihen on helppo vastaus, niin laittakaa ihmeessä vaan nopsaan viestiä - onneksi tässä anonyyminä ei tarvitse hävetä silmiänsä päästään :)

Kaikki meistä ovat olleet joskus aloittelijoita ja kyselleet vastaavia kysymyksiä. Ei tässä varmasti tarvitse hävetä yhtään, oli anonyymi tai ei. Parempi kysyä ja oppia kuin olla hiljaa! Vastailen tässä nyt omasta näkövinkkelistäni, ja muut voivat sitten jatkaa.

Mielestäni on ihan hyvä lähteä liikenteeseen ison market capin kryptovaluutoista. Turvallista sijoitusta ei ole olemassakaan, mutta BTC & ETH & SOL -kombinaatiolla saat jo koko kryptomarkkinan arvosta kiinni noi 64 %, ja kaksi ensin mainittua ovat markkinoilla pitkään olleita ja asemansa sementoineita projekteja. Solana on vielä varsin tuore tapaus ja todennäköisesti volatiilimpi sijoituskohde, mutta ei tuo nyt varmasti huono kombinaatio ole lähteä liikkeelle. Voit ostaa esim. portfoliosta 35% BTC, 35% ETH, 10% SOL ja jättää loput 20% sitten muhimaan kun vastaan tulee uusia sijoitusideoita tai esim. tankata BTC/ETH/SOL dipeissä.

Mitä tulee kauppapaikkoihin, niin suomalaisena on käytännössä kaksi valintaa: kotimaisten kauppapaikkojen etuna on suomen kieli (mikä on toisille tosi tärkeää ongelmatilanteissa), helppo KYC, helpot pankkisiirrot ja mielestäni myös luotettavuus. Pienet kauppapaikat eivät houkuttele hakkereita, ja Coinmotion & Northcrypto ovat olleet kyllä luotettavia kaikin puolin.

Jos englanti ei ole ongelma, olet tottunut tekemään KYC-prosesseja ja haluat sijoittaa harvinaisempiin kolikoihin ja/tai aiot treidata paljon, niin sitten ulkomailta löytyy sopivampia kohteita. Markkinajohtaja on tällä hetkellä Binance. Sen lisäksi aktiivikäyttäjien suosiossa ovat mm. Coinbase Pro, Kraken, FTX, KuCoin noin muutamia mainitakseni. Piensijoittajien suosiossa ovat Coinbase ja Crypto.com, joista löytyy kotimaisiin verrattuna huomattavasti laajempi tarjonta.

Yhtä ja oikeaa pörssiä ei ole olemassa. Riippuu siitä miten käyt kauppaa ja mitkä ominaisuudet ovat itsellesi tärkeitä. Vaihtoehtoja markkinoilla ainakin riittää eli jokaiselle varmasti löytyy jotain. Jos sä olet osakesijoittaja ja sulla on portfolio Nordnetissa, niin sieltä löytyy myös ETF:ä ja sertifikaatteja mainitsemiisi kryptovaluuttoihin. Ymmärtääkseni moni osakesijoittaja suosii näitä, kun ei tarvitse availla uusia tilejä ja saa hallittua portfoliota yhden katon alta. Suurin osa kryptosijoittajista haluaa ostaa 'aitoja bitcoineja' ja myös hallita niitä omassa lompakossa.

Itse olen suositellut kotimaista aivan täysille amatööreille, jotka haluavat ostaa lähinnä bitcoinia ja etheriä ensimmäistä kertaa. Ne ovat hyviä ja turvallisia paikkoja ottaa ensimmäiset askeleet. Apua saa myös suomen kielellä jos joku asia arveluttaa. Kannattaa lähteä varovasti & hallitusti liikkeelle ja kasvattaa portfoliota vaikka DCA:n (dollar cost averaging, kk-säästö) avulla. Sitten kun olet kärsinyt ensimmäisen kunnon crashin, jossa portfoliosi on sulanut 25-50%, niin tiedät vähän miltä se tuntuu. Tuossa kohtaa moni liian agressiivisesti peliin lähtenyt aloittelija luovuttaa pelin.

Nykyisin löytyy myös infoa todella paljon suomen kielellä. Jos alat aktiivisesti sijoittamaan kryptovaluuttoihin niin suosittelen seuraamaan alan uutisia & tapahtumia.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.12.2021 02.54

Some-keskustelu kryptoissa on aina ollut täynnä tribalismia ja taistelua eri ryhmittymien välillä. Vuosia sitten Bitcoin-kannattajat sotivat pitkään myös keskenään skaalautumisesta, jonka jälkeen alkoivat BCH vs BTC -väännöt. Kun Bitcoin-forkit putosivat nopeasti pois pelistä, someen nousi selkeästi BTC vs ETH -kähinät. Ja nyt ETH-maksit sitten käyvät kahden rintaman taistelua, kun toisella puolella ovat myös nämä ETH killerit. 

Mua ei ainakaan haittaa, vaikka keskustelija olisi BTC-maksimalisti tai ETH-maksimalisti tai vaikka Shiba Inu Armyn johtaja. Jos mielipiteistä vaan keskustellaan asiallisesti. Mielestäni tämä Sijoitustiedon palsta on todella hyvähenkistä chattia verrattuna melkein mihin tahansa muuhun lähteseen mitä itse luen. 

Toivottavasti Casteliero jatkaa kirjoittelua, sillä ko. nimimerkin tiedot ovat aivan omaa luokkaansa. Olen oppinut itsekin todella paljon noita viestejä lukemalla. Oma tavoitteeni on tuoda pieni kontribuutio tänne palstalle, kirjoitella hyödyllistä informaatiota ja sitä kautta aktivoida foorumia.

---

Laitetaan tähän samaan sitten muutakin asiaa, mikä kuvaa markkina tilaa aika hyvin. Dogecoin sai eilen pientä nostetta Elon Muskin twiitin myötä. "Tesla will make some merch buyable with Doge & see how it goes".

Nyt kun pöly on laskeutunut, niin aika köyhältä näyttää. Pumppi ei ollut kuin pörssistä riippuen luokkaa 30-35%, josta suurin osa suli pois jo eilisen aikana. Väittäsiin, että keväällä vastaava uutinen olisi ollut satojen prosenttien pomppu. Esim. tammikuussa DOGE melkein 10-kertaistui yhden päivän aikana.

Meemisijoittajatkin ovat siis pitkälti poissa markkinoilta. Myös osakkeiden puolella näkyy vahvasti meemiosakkeiden romahdus, josta Jukka Lepikkö tviittasi. Googlen trendi hakusanalle buy bitcoin globaalisti on tasolla 10 (0-100), eli lähes samalla ball parkilla jossa se mateli 2018-2019. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 14.12.2021 01.28

Mä en ole tosiaan inflaation asiantuntjia, mutta käsittääkseni John Wiliamsin Shadowstats on hyvin arvostettu mittari tässä asiassa. Shadowsats julkaisee siis CPI-lukuja samalla menetelmällä mikä oli käytössä ennen 1990- ja 1980-lukuja, joiden jälkeen tuota laskukaavaa on manipuloitu rajusti näyttämään pienempää inflaatioita. Inflaatio olisi historiallisilla menetelemillä yli 10% (1990) tai 15% (1980), mikä kuulostaa paljon totuudenmukaisemmalta.

http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

Näytä koko viesti