Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.10.2022 10.25

Coin Bureau käy läpi uudella videolla EU:n MiCa kryptoregulaation viimeisen draftin ja nostaa 1000+ sivuisesta dokumentista esiin tärkeimmät pointit. Jokaisen kryptosijoittajan kannattaa tsekata tämä, koska tuo regulaatio vaikuttaa kaikkiin EU-maihin.

Kyseessä ei siis ole vielä kiveen hakattu laki, mutta tuskin tässä vaiheessa enää nähdään valtavia muutoksia. Pahimmat kauhuskenaariot on ilmeisesti vältetty, mutta tuolla on yhä paljon isoja kysymyksiä, jotka voidaan tulkita lopulliseen lakiin joko hyvin, huonosti tai hyvin huonosti.

Seuraavaksi äänestetään final draftista (lähinnä muodollisuus), jonka jälkeen lakimiehet kirjoittavat sen pohjalta lait tulevien kuukausien aikana. Eli jossain Q1-23 lopulla voidaan odottaa valmista. 

https://www.youtube.com/watch?v=NdsK8Zhlwqg

Edit: kannattaa myös ottaa seurantaan videolla mainittu Patrick Hansen Twitterissä (https://twitter.com/paddi_hansen). Hän on paras tietolähde EU:n kryptoregulaatioon.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 28.9.2022 01.00

hode kirjoitti:

Onko tuo sininen käyrä 200 liukuva? Jos on se toimi vastustasona ja tatu alempiin hintoihin on auki..

Joo, unohtui mainita. Se on taas yksi esimerkki historiallisista trendeistä tai indikaattoreista, joilla ei näytä olevan hirveästi merkitystä tässä karhumarkkinassa. Bitcoinin kurssi on löytänyt siitä tukea sekä maaliskuun 2020 romahduksessa että 2018-2019 kuopassa ja pysytellyt käytännössä aina ko. trendin yläpuolella. Itsekin uskon vielä vuoden 2022 alussa, että tämän karhumarkkinan pohja löytyisi 20.000 dollarista (tai vähän sen yläpuolelta). Siinä olisi ollut tukena tuo 200 viikon liukuva sekä vuoden 2017 huippu, mutta molemmista on menty läpi tänä kesänä ilman mitään ongelmia. Kesäkuun kaaos 3AC, Celsius ym. oli vain liian kova isku markkinoille.

Ei toi 200 viikon liukuva ollut myöskään hirveän kova vastus heinäkuun rallissa.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 27.9.2022 05.37

Mielenkiintoista kehitystä tapahtunut viime aikoina markkinoilla. Etenkin viime viikon perjantaina oli käynnissä oikein makropaniikki maaliskuun 2020 tyyliin. Samalla suuret jenkkilän indeksit ovat pudonneet käytännössä kesäkuun pohjiin. Tänään ne vihertävät sen verran, että ovat marginaalisesti kesäkuun montun yläpuolella.

Bitcoinin kurssi pysyy sen sijaan tiuikasti noin 18.500-19.500 dollarin väliin muodostuneen tukitason päällä.

Viikkokynttilä ei ole clousannut alle 18.500 dollarin missään vaiheessa tänä kesänä. Pari kertaa on nähty juuri ja juuri alle 19K clousaus kuten viime viikon lopulla. Eli Bitcoinin kurssi on nyt noin 15 % kesäkuun pohjia ylempänä. S&P on laskenut viimeisen 30 päivän aikana -8,7 %, kun taas Bitcoin kurssi on 4,3 % plussalla (lähde: https://twitter.com/oinonen_t/status/1574761622224207872).

Olisiko Bitcoin todellakin löytänyt tämän laskumarkkinan pohjan? Se olisi kyllä looginen piste eli vuoden 2017 rallin ATH. En jaksa vielä uskoa tähän skenaarioon, mutta mukava nähdä vaihteeksi tällaistakin kehitystä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 27.9.2022 05.26

Casteliero kirjoitti:

Muuten sävy oli positiivinen ja innovaatiota ei haluttu vieläkään tappaa, vaan sääntelyllä pitää huoli, että kansalaiset ei menetä rahojaan.

Edit: https://youtu.be/r_9GrgvNkxY tuolla jatkuu siis vielä live, jos kiinnostaa muita paneeleita katsella

Muistanko oikein, että EU olisi pudottamassa tulevasta MiCa-paketista stablecoinien rajoitteita? Siinä oli jotain tyyliin maksimi treidausvolyymista ja palveluiden rekisteröinnistä EU:hun ym.
Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 19.9.2022 02.33

En ole itse nähnyt näin paljon hajontaa ja ristiriitoja analyytikoiden puheissa sinä aikana kun olen markkinoita seurannut (10 vuotta). Vielä vuoden kaksi ensimmäistä kvartaalia oltiin hyvin yksimielisiä inflaation kasvusta ja markkinoiden laskusta. Nyt on päästy suurimmilta osin yksimielisyyteen siitä, että CPI:n huippu on nähty, mutta jatkosta tuleekin paljon eroja.

Suurin osa lienee yhtä mieltä siitä, että maailman suurimmat taloudet ovat taantumassa nyt tai hyvin lähellä sitä. Kysymys on enemmänkin siitä, että mitä osakemarkkinoilla on hinnoiteltu sisään ja mihin asti markkina tällä hetkellä katsoo.

Tuosta nyt sitten käydään kovaa vääntöä. Yhdysvaltain dollari-indeksistäkin löytyy mielipiteitä suuntaan tai toiseen. Osan mielestä pahin on vasta edessä, kun taas toisten mielestä huippu on nähty. Bitcoinilla on aika vahva käänteinen korrelaatio myös DXY:n kanssa. 

Mielestäni markkinoilla ei ole koskaan ollut niin paljon epävarmuutta kuin nyt. Ja itse puhun edeltävän 10 vuoden jaksosta, kun olen päivittäin tilanteita seurannut. Nyt on niin monta muuttujaa pelissä ja potentiaalisia kriisejä (ruoka, energia), joiden vakavuus on vielä kysymysmerkki. Ja mitä jos Kiina aloittaa rähinän Taiwanissa?

Tuskin tässä kellään on mitään hyvää kristallipalloa. Itse pyrin arvaamaan mikä olisi todennäköisin skenaario, ja siltä pohjalta sitten varaudun eri vaihtoehtoihin. Sen mitä opin kryptotalvesta 2018-2020, niin parempi pysyä negatiivisena niin kauan kunnes on vahvistettu tosi monilla eri muuttujilla nousutrendi, ollaan noustu 200 päivän keskiarvon yläpuolelle Bitcoinin kursissa ja muuta vastaavaa. Esim. kesän rallissa ei vielä päästy lähellekään tällaisia signaaleja.

Toinen opetus mikä on jäänyt mieleen; kovimmat karhut ja hurjimmat härät eivät koskaan ole oikeassa. Maailmanlopun ennustajat joutuvat pettymään, mutta niin myös Cathie Wood Fedin pivotia odotellessa. Monesta eri näkökulmasta johtuen mielestäni maltillinen ~20% lasku osakemarkkinoilla on tässä se todennäköisin skenaario. Tarkoittaisiko se kryptoissa sitten Bitcoin 14-15K tasoa? Vai pitääkö toi kesän pohja jo. Aika näyttää.

Olen bearish kunnes jotain faktaa alkaa nousumarkkinasta tulla. Tänään tein muuten pienen tankkauksen Etheriä laugh Sen verran on pudottu jo viikossa. Vaikka nyt onkin hyvä mahdollisuus, että lasketellaan vielä sinne kesäkuun pohjien tasolla. Siinä tapauksessa sitten uusi osto.

Jos haluaa positiviisemman näkemyksen markkinoista eli "pohja on löytynyt jo" -narratiivin, kannattaa tsekata tästä ensimmäinen vartti: https://www.youtube.com/watch?v=H5j8mHKHScU&ab_channel=RealVisionCrypto

Raoul Palilla on siinä ihan hyviä pointteja.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 18.9.2022 05.42

ItiksenKiekko kirjoitti:

Muutama päivä kulunut Merge-päivityksestä - mistä johtuu tarjonnan kasvu +2.000 ETH:lla?

Tässä on tosi hyvä Twitter-ketju, joka selittää Ethereumin inflaation The Mergen jälkeen: https://twitter.com/korpi87/status/1570363468964057090

TLDR: Ethereum on sitä enemmän deflatorinen mitä enemmän verkossa on aktiviteettia eli mitä korkeammaksi lohkopalkkiot nousevat. Nyt puhutaan siis ns. base feestä, joka tuli mukaan EIP-1559 jälkeen noin vuosi sitten. EIP-1559:n myötä tuo base fee siis poltetaan. Deflaatioon vaikuttaa myös steikatun Etherin määrä. Tällä hetkellä (https://ethereum.org/en/staking/) steikattuna on noin 14,5 miljoonaa Etheriä.

Juuri nyt base feet ovat tosi matalalla eli jopa alle 10 gwei.

Syy miksi Ethereum on nyt inflatorinen johtuu verkon hiljaisesta käytöstä. Tämä taas johtuu, kuten arvata saattaa, käynnissä olevasta karhumarkkinasta. Aktiviteetti koko skenessä on nyt monivuotisissa pohjalukemissa.

Kun katsoo alla olevaa kuvaa niin se tulee hyvin selväksi. Eli heti kun palataan edes pykälän lähemmäs pidemmän ajan keskiarvoja, Ethereumin varanto alkaa pudota.

Tosiaan hyvä muistaa myös toi jo aiemmin toistettu: " kuten HC Bailut sanoi, niin issuance on tippunut silti merkittävästi siitä, mitä se olisi ollut mainauksen aikana."

Sosiaalisessa mediassa käy FUD-mylly tällä hetkellä todella kuumana BTC-maksimalistien suunnalta. Tämä nyt oli varmaan odotettavissa. Eiköhän pöly ala parin viikon päästä laskeutua ja voidaan taas keskittyä olennaiseen. Luulisi PoS-siirtymän vain erottavan Ethereumia entisestään Bitcoinista, joten näiden kahden projektin vertailu ja keskinäinen kisailu voisi vihdoin loppua (mikä ei kyllä tule tapahtumaan).

Tässä myös tarinaa vähän laajemmin The Mergen vaikutuksista: https://bitcoinkeskus.com/ethereum-merge-vaikutukset/

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 18.9.2022 05.14

Aki Pyysing kirjoitti:

Miksi juuri pari kymmentä? Miksei esimerkiksi 30, 10 tai 50 prosenttia? Kysyn siis ihan tosissani, enkä vittuillessani. Eli millä prosessilla päätyy juuri 20 prosenttiin?

Jos katsoo millä kulmakertoimella S&P 500 on suurin piirtein noussut vuoden 2008 kuopan jälkeen eli tämän "keskuspankkikapitalismin aikana", niin about 20 prosentin laskulla päädyttäisiin sille tasolle missä oltaisiin ilman 2020 & 2021 vuosien manipulointeja. Eli oltaisiin pyyhkäisty tuo kahden viime vuoden hulluttelu pois ja palattu trendiin. Nyt puhun tässä ball parkista, koska tuon viivan nyt voi piirtää monella tapaa. 

S&P ei toki putoa kuin kivi 20% seuraavan kahden viikon aikana, mutta 3200 pisteen tuntumassa vuoden 2023 taitteessa ei olisi mahdoton ajatus. Näillä näkymin kai kukaan ei odota Fedin pivotia 2022 puolella, joten jos talousdata jatkaa synkkenemistä, työttömyys alkaa nousta + Fed hivuttaa korkoja ylös niin tuo olisi ihan järjellinen skenaario.

Toinen pointti on se, että noilla paikkeilla S&P olisi pudonnut sen verran huipuista, että oltaisiin lähellä Fedin "kipupistettä". Aika yleisen näkemyksen mukaan Fed jatkaa kiristyksiä taantumaan eikä paljon huolestu markkinoiden tilasta ennen kuin "jotain menee rikki". Mitä tuo jotain sitten on, ja missä kohtaa se on rikki, niin se on kai suurin väittelyn aihe. 

Oman arvauksen olen muodostanut makroanalyytikoiden näkemyksestä. Eli jos nyt pitäisi veikata onko pohja jo nähty vai vieläkö lasketaan, niin oma arvaukseni olisi se, että suuret jenkki-ideksit putoavat vielä ~20% nykyisestä.

a) 10 % lasku tästä ei vielä Powellin päätä käännä, vaikka Wall Street -kaverit alkaisivat jo soitella 

b) 50 % laskuun nykyisestä en jaksa millään uskoa. Fed pivot tulee paljon ennen sitä, koronnostot laitetaan jo paussille puolivälissä tänne jne.

c) 30 %. Voi hyvin olla.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.9.2022 09.57

The Merge on aktivoitu ilman suurta draamaa. Myöskään kurssissa ei suuria muutoksia ennen tai jälkeen. Kaikki meni siis markkinoiden kannalta täysin odotetusti. Nyt sitten seuraillaan miten The Mergen vaikutukset alkavat näkyä tulevina kuukausina ja vuosina.

Ensimmäisen vartin aikana The Mergen jälkeen ETH Supply Change -69 ETH.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 14.9.2022 01.10

Tässä vähän hopiumia Jukka Lepikön twiitistä: https://twitter.com/JukkaLepikko/status/1569965224622440449

Historiallisesti katsottuna osakemarkkina on lähtenyt aina mukavaan nousuun kun inflaation huippu on saavutettu. Jukka on nostanut tuossa esiin vain rajummat huiput (yli 7%), mutta noi pari pienempää inflaatiohuippua ~1958 ja ~1970 näyttää ihan samaa.

Vaikka eilinen CPI-lukema oli raju pettymys ja osakemarkkina teki syvimmän montun yli kahteen vuoteen, niin kyllä inflaation huippu on hyvin todennäköisesti saavutettu. Sanoisin itse että yli 90 prosentin todennäköisyydellä. Koska kryptojen kurssit seuraavat yhä tiiviisti osakkeita, niin tämä olisi positiivinen juttu.

Paljon erilaista dataa mikä viittaisi pohjan jo löytyneen, mutta en ole vielä henkilökohtaisesti täysin vakuuttunut. Ei tästä kummoista dippiä tarvita niin ollaan 15K Bitcoinissa.

S&P 500:n tämän hetken dippi on myös varsin maltillinen. Nyt on pyyhitty vasta noin 1,5 vuoden nousut pois. Edeltävän sadan vuoden ajalta löytyy useita 10-15 vuoden jaksoja, jolloin S&P 500 on liikkunut lähinnä sivuttain. Osakemarkkinalla olisi mun mielestä hyvin varaa korjata vielä pari kymmentä prosenttia nykytasolta.

Edit: Willy Woolta ihan pätevä pohjasignaal, jota ei ole aivan vielä saavutettu.
https://twitter.com/woonomic/status/1569957965263958016

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.9.2022 03.24

Casteliero kirjoitti:

Eli istun käsien päällä ja katselen, kun päivitys menee onnistuneesti läpi. Antaa hinnan sitten heilua ylös tai alas, pitkässä juoksussa todennäköisesti kuitenkin ylös. Enkä yllättyisi, jos se lähtisi laukalle ylöspäin jo heti Mergen jälkeen, kun iso epävarmuustekijä poistuu ja instikat saattaa innostua ostamaan.

Sama juttu. Oma Ethereum-positio on rakennettu pitkän aikavälin kehitystä silmällä pitäen (kuten muutkin kryptopositiot), enkä ole lähtenyt spekuloimaan Mergellä sen kummemmin. Tilanne olisi ihan eri, jos oltaisiin bull-markkinassa. Silloin nähtäisiin todennäköisesti massivinen pump & dump, kuten nähtiin vaikkapa Cardanon kohdalla viime syksynä. Karhumarkkinassa hyvistä uutisista ei palkita, ja uskon instikoiden rahan tulevan myös sisään pikkuhiljaa kunhan yleinen markkinatilanne lähtee toipumaan.

Jos Mergessä tapahtuu jotain ja päivitystä päätetään siirtää, markkina reagoi varmasti tosi negatiivisesti. Tässä kohtaa itse olisin ehdottomasti ostolinjalla. On kuitenkin vaikea uskoa kaiken testaamisen jälkeen suurempiin ongelmiin. Todennäköisesti kaikki menee ok, jonka jälkeen voidaan saada pieni relief rally. Suuremmat nousut sitten tulevien vuosien aikana.

Tähän liittyen: Raoul Pal perusteli ihan hyvin tuoreessa AMA-videossa, miksi markkinan pohja on nähty (80% kyllä) ja miksi seuraavat 12kk voisivat olla tosi hyvä jakso kryptoille nimenomaan Ethereum-vetoisesti. Jos kaipaat hopiumia niin tsekkaa tästä videosta ensimmäinen noin vartti: https://www.youtube.com/watch?v=H5j8mHKHScU&ab_channel=RealVisionCrypto

En sinänsä osaa debunkata Palin näkemystä. Toi on tosi hyvä pointti, että jos tekee sijoituspäätöksiä nykyhetken perusteella on jo hävinnyt. Tässä on kuitenkin tosi paljon erilaisia muuttujia nyt ilmassa globaalissa taloudessa lähtien sodasta, energiakriisiä, potentiaalista ruokakriisiä, taantuma EU & Yhdysvallat, Kiinan romahdusta, potentiaalista rähinää Taiwanissa jne jne. Löytyy myös paljon historiallista dataa Bitcoinista tukemaan ajatusta, että pohja on nähty tai ollaan hyvin lähellä sitä.

Itse varaudun yhä siihen skenaarioon, että käydään ottamassa yksi iso lasku alaspäin. Capitulation-piste saavutettiin ehkä kryptoissa kesäkuussa, mutta sitä ei ole oltu vielä lähellä osakkeissa. Pudotuksen pitäisi olla mielestäni isompi, että viime vuosina puhallettu kupla saataisiin kunnolla tyhjennettyä.

Näytä koko viesti