Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 06.26

Casteliero kirjoitti:

Immutable X:llä menee kyllä kovaa. Kuukaudessa noussut jo noin 135%.

Kiitos Castelierolle tämän projektin kommentoinnista. Tuli itsekin lähdettyä sen vuoksi kelkkaan, ja positio on tosiaan kasvanut sitten joulukuun ihan mukavasti yes Biitannut myös Bitcoinin reilusti tänä vuonna jo ennen tämänpäiväistä nousuakin.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 12.09

Casteliero kirjoitti:

Instikoilla on enemmän omaisuutta rahana odottamassa enemmän kuin pitkiin aikoihin odottamassa oikeaa aikaa tulla markkinoille. Ja jos otetaan pelkästään muutama oikeasti iso rahasto, jotka laittaa 0,5-1% massia kiinni kryptoihin, niin se on moninkertaisesti verrattuna siihen mitä retail-raha on. Ne mittakaavat on ihan eri, kun alkaa sitä instikkamassia tulemaan. Silloin on ihan sama onko taantuma ja retail ei pysty ostamaan edes kananmunia. Instikat kylpee käteisessä.

Tuo on erittäin hyvä pointti, enkä ole lainkaan eri mieltä.

Mä katson instikkakenttää tällä hetkellä varauksin lähinnä tuon jenkkilän tilanteen vuoksi. Siellä pitäisi saada nyt EU:n tapaan regulaatioon vihdoin selkeys. Gensler pitää panttivankinaan koko kryptoskeneä kun ei suostu antamaan vieläkään selvää linjaa tuosta arvopaperistatuksesta. Tai ylipäätään, että miten Yhdysvalloissa pitäisi noudataa lakia. SEC hyökkäilee randomilla eri projektien kimppuun ja vahingoittaa koko sektoria tosi paljon. 

Yhdysvallat ei ole toki koko maailma, mutta sillä on iso merkitys. EU:ssa saadaan onneksi myös oma regulaationsa joka selkeyttää kenttää. Vaikka kryptosijoittajat eivät regulaatiosta noin yleisesti pidä, niin olen sitä mieltä, että se on ehdoton edellytys instikoiden laajemmalle mukaantulolle.

Näkisin itse, että Ethereum on avainasemassa. Sen fundamentit ovat nyt timanttiset instikoiden kannalta (ESG-yhteensopivuus, yield, deflaatio jne.), mutta regulaatiossa on yhä black swan niin kauan kun vain Bitcoin on saanut 100 % leiman SEC:ltä. Lisäksi toi steikkauksen lukitus pitää saada poistettua, mikä tapahtunee toivottavasti tulevien kuukausien ajan.

Lainapalveluiden konkurssit ja etenkin Genesis + DCG viimeisimpänä ovat tuoneet myös alalle paljon paskaa instikoiden näkövinkkelistä. 

Olen siitä täysin samaa mieltä, että instikoilla on massia ja niihin ei kananmunien hinnat vaikuta. Näkisin kuitenkin, että tässä on vielä 2023 aikana (ainakin Q1+Q2) isoja esteitä tuon rahan valumiselle kryptoihin. Kunhan noihin em. asioihin saadaan selkeyttä, niin alkaa se pato aueta.

Vaikka itsekin arvostan Michael Saylorin toimintaa ja pidän häntä todella isona tienraivaajana, niin onhan tuo Microstrategyn esimerkki myös paperilla aika tyly. Vaikka Saylor alkoi ostaa bitcoinia ~10K kurssilla, MS on tehnyt Bitcoin-ristiretkellään miljardin dollarin tappiot. MS on markkina-arvoltaan 3,3 miljardin firma, ja sen Bitcoin-sijoitukset on miljardin miinuksella. Tuo ei varsinaisesti ole houkutteleva esimerkki instikoille.

Helppo aina arvostella jälkeen päin, mutta Saylor hyökkäsi vähän turhan agressiivisesti bull-markkinaan ja hypeen mukaan. Nyt kun tarjolla on ollut -50%, -60% -70% ostopaikkoja niin MS on tehnyt vain aivan marginaalisia lisäyksiä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.2.2023 11.51

TORILLE! Suomi mainittu! laugh

https://cointelegraph.com/news/euro-stablecoin-launched-in-finland-claim...

Taisin EUROe stablecoinista mainita täällä jo joskus aiemminkin. Nyt se on virallisesti lanseerattu Ethereum-lohkoketjuun. Yritin eilen treidata sitä Uniswapissa, mutta ei ollut front end päivittynyt vielä, niin ei löytynyt (tai sitten en vain osaa, koska en ole DeFi-asiantuntija). Kai toi tulee Coinmotionin ja Northcrypton valikoimiin lähitulevaisuudessa.

Todella hienoa, että Suomi pääsee otsikoihin myös kryptoskenessä ja Suomesta tulee alalle innovaatioita. Mielenkiintoista nähdä miten paljon kannatusta EUROe oikein markkinoilta saa. Parin kuukauden päästä lyödään lukkoon EU:n uusi kryptoregulaatio ja sen MiCa-raamit, joissa on uusia määrityksiä stablecoin-tarjoajille mm. reservien suhteen. EUROe täyttää nämä pykälät, mutta saa nähdä miten käy esim. Tetherille EU-alueella.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.2.2023 03.58

Hieman toista aihetta: Ethereumin varanto on kääntynyt viime aikoina selvästi deflatoriseksi. Päivitetty data löytyy osoitteesta https://ultrasound.money/

Inflaatio on The Merge -päivityksen jälkeen nyt lukemissa -0,014% eli deflatorisen puolella ollaan. Ilman The Merge -päivitystä eli vanhassa PoW-systeemissä markkinoille olisi tullut yli 1,6 miljoonaa ETH lisää (140 pv). Nyt on poistunut 6500 ETH.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.2.2023 03.53

Osoitteiden määrä on vain yksi mittari, eikä se kuvaa yleistä kryptomarkkinan huumaa, joka keskittyy altteihin, koirakolikoihin, DeFi, NFT jne. Lisäksi tuo "shrimps" mittari 1 BTC on aika lavea.

Mä seuraan retail-porukan tekemisiä aika hyvältä näköalapaikalta Bitcoinkeskuksen vuoksi monista eri näkökulmista. Mun mielestä toukokuu 2021 oli bull-markkinan oikea huippu, eivätkä massat tulleet takaisin edes syksyn 2021 ralliin. Se oli näin jälkeen päin sanottuna pelkkä feikkinousu, josta nyt on erilaisia teorioita suuntaan 3AC, Alameda jne.

Googlen trendi "buy bitcoin" tiivistää aika hyvin oman näkemyksen.

Kuten aiemmin sanoin, niin itse uskon vuoden 2023 menevän vielä toipuessa, ja retail-markkinan suurempaa heräämistä nähdään 2024 aikana. Tänne voi raportoida milloin sukulaiset tai työkaverit alkavat taas kysellä Bitcoinin ostamisesta laugh

 

Kryptomarkkinan kuumemittari asteikolla 1-10

- Kevään 2021 huippu oli 10

- Marras-joulukuun 2022 pohja oli 1

- Nyt ollaan tasolla 2

- Vuoden 2023 odotus 3-4

Vertailuna: Google Trends "Buy Bitcoin" (globaali) on asteikolla 0-100 nyt lukemassa 9 (2004-2023) ja lukemassa 16, jos käyttää 5 vuoden dataa, jonka huippuna on kevään 2021 buumi. Antaa jotain ball park -osviittaa mielestäni nykymenosta kyllä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.2.2023 02.28

Toki löytyy paljon argumentteja sen puolesta, että koko sektori on mennyt eteenpäin neljässä vuodessa merkittävästi. Mua kuitenkin hillitsee tuo makrotalouden kuva, joka on edelleen todella negatiivinen ja poikkeuksellinen koko kryptojen historiassa.

Käytännössä kaikki ne tekijät, jotka ajoivat markkinat laskuun 2021 vuoden lopulta alkaen, ovat yhä olemassa. Kryptomarkkinan nousut on nähty keskuspankkien tukemassa ympäristössä, aivan samoin kuin osakkeiden rallit. 

Sijoitusympäristö on vuonna 2023 yhä todella haitallinen riskiasseteille. Markkina vaan haluaa uskoa nyt siihen, että Fed joutuu tulemaan hätiin ennakoitua aikaisemmin. Tämä on mielestäni väärä oletus. Jerome Powell on kertonut johdonmukaisesti koko ajan mitä hän tekee, ja Powell ei ole löysentämässä kiristysotetta markkinoista vielä aikoihin.

Tähän voidaan toki heittää argumentti, että markkina on hinnoitellut asiat X ja Y ja katsoo jo vuoteen 2023 jne. Sen vuoksi tämä nyt onkin arvailua ja spekulointia kuten kaikenlainen tulevaisuuden ennustaminen. Aika näyttää, mitä lopulta on hinnoiteltu sisään ja mitä ei. Esimerkiksi Genesiksen konkurssihakemus oli selkeästi hinnoiteltu sisään, mutta mitä jos DCG menee nurin?

Suurin osa retail-sijoittajista poistui 2021 kesällä, ja todennäköisesti tuo porukka nähdään taas markkinoilla joskus 2024 kesän tienoilla. Erona aiempiin romanduksiin on se, että 2018 esim. sijoittajien portfoliot romahtivat 95 %, mutta holdaamalla pääsi nousemaan kuiville. Nyt miljoonat ja miljoonat piensijoittajat (ja suuremmatkin) ovat menettäneet myös fiat-säästönsä, jotka ovat jumissa vuosikausia konkurssioikeudenkäynneissä. Toipuminen vuoden 2022 kauhuista ottaa oman aikansa.

Tämän lisäksi inflaatio raivoaa myös yhä ja syö piensijoittajien lompakoita. Moni unohtaa helposti sen, että jos inflaatio putoaa "vain 5 %" tasolle se on silti 5 % korkeampi mitä vuosi sitten, jolloin se oli ihan helvetisti korkeampi kuin edeltävänä vuonna. Ihmisillä ei ole ylimääräistä rahaa gämblätä koirakolikoihin, ja hedge-rahastot nuolevat haavojan vuoden 2022 jäljiltä. Menee vielä jonkin aikaa, ennen kuin uskalletaan ostaa ARK investin dippiä.

Loppujen lopuksi mulle on ihan sama, kumpi skenaarioista toteutuu. En vivuta markkinoita suuntaan tai toiseen vaan olen pääasiassa buy & hold -sijoittaja. Jos Bitcoin nouseekin nopeammin mitä arvelen, niin hyvä juttu laugh Itse kuitenkin varaudun negatiivisempaan näkymään kunnes isossa kuvassa alkaa tapahtua selkeämpää käännettä parempaan. Lähinnä mukava yrittää arvailla mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Kaikki ovat lopulta väärässä enemmän tai vähemmän.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.2.2023 12.09

Yksi este ylitetty matkalla kohti uutta bull-markkinaa. Fed-pomo Jerome Powellilla oli paikka puhua markkinat laskuun eilen, aivan kuten hän teki elokuussa 2022, kun sijoittajat alkoivat intoilla liikaa Fedin rahapolitiikan löysentämisestä. Silloin Powell iski nyrkin pöytään ja sanoi, että bileet loppuvat nyt. Eilen ei tällaista komentoa nähty, joten kurssit vihertävät mukavasti. Markkina ei usko Fedin pystyvän nostamaan korkoja kuin ehkä max yhden kerran. 

Kai tässä on pikkuhiljaa uskottava, että kaikkien odottamaa "viimeistä dippiä" 10-15K Bitcoinin kurssiin ei nähdä laugh Ei harmita olla väärässä, koska en markkinoita shorttaa. Ostetaan sitten dippejä vähän korkeammilta tasoilta, koska niitä on vielä aivan varmasti luvassa tämänkin vuoden aikana.

Kokonaisuutena edessä lienee hidasta toipumista, kuten muidenkin karhumarkkinoiden jälkeen. Toistaiseksi on aika paljon samat fiilikset kuin vuodesta 2019. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 31.1.2023 12.43

Koska täälläkin on kirjoittajina Bitcoin-maksimalisteja, olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksiä tästä Ordinals-casesta.

Ymmärtääkseni kyse on siitä, että 2021 tehty Taproot-päivitys poisti tiettyjä datan tallennukseen liittyviä rajoitteita Bitcoin-lohkossa. Se on mahdollistanut Ordinals-protokollan luomisen. Ordinals on alun perin tehty trackaamaan yksittäisen satoshin lähetystä, minkä lisäksi tähän satoshiin voidaan liittää ylimääräistä dataa. Puhutaan termistä inscription mikä on lienee suomennettuna merkintä/kaiverrus.

Ordinalsin avulla Bitcoinin lohkoketjuun voidaan siis tallettaa normaalin transaktiodatan lisäksi vaikka JPG-apinakuvia eli NFT:tä ym. dataa. Tässä on tosi hyvä kooste aiheesta ja sen taustoista.

https://read.pourteaux.xyz/p/illegitimate-bitcoin-transactions

Tästä on nyt sitten noussut kova älämölö Bitcoin-maksimalistien keskuudessa, jotka tunnetusti vihaavat NFT:tä (ja toki kaikkea muutakin "kryptoa" mikä ei ole Bitcoin). Ordinalsin ongelma on vielä se, että se hyödyntää witness data -osiota lohkossa, johon voidaan kirjoittaa ns. witness discountin eli alennuksen vuoksi dataa todella paljon halvemmalla. Eli Bitcoin-lohkoa voidaan tukkia "sinne kuulumattomalla datalla" kaiken lisäksi erittäin halvalla.

https://twitter.com/DrNickA/status/1620002472986308610

Mitä enemmän tällaista "höttöä" Bitcoin-lohkoketjuun tungetaan, sitä vähemmän sinne mahtuu "oikeita" transaktiota. Joissain ratkaisuissa lohkoon tallennetaan NFT:hen liittyen vain esim. linkki tiedostoon ulkopuolisessa järjestelmässä. Ordinalsin tapauksessa koko data survotaan Bitcoin-lohkoon. Siinä on toki muutaman megatavun max-rajoite, mutta mitä täydempiä lohkot on, sitä enemmän dataa solmuille ladattavaksi ja aina näiden taakse jää sitten "oikeita transaktioita" joiden lähettäjien täytyy alkaa maksaa siirroista enemmän saadakseen ne jonon ohi.

Käsittääkseni tätä porsaanreikää ei voida teknisesti tukkia, koska se on avattu Taproot-päivityksen myötä. Tuon witness discountin poistaminen on kai mahdollista jos yhteisö siihen lähtee, mikä tekisi Ordinalsin hyödyntämisestä paljon kalliimpaa. Case näyttää jakavan Bitcoin-maksien mielipiteitä. Osa tukee tätä kehitystä, mutta osa on hyvin vahvasti sitä vastaan.

Olisi kiva kuulla tarkemmin Bitcoinia seuraavien mielipiteitä asiasta.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.1.2023 12.53

Bitcoin täyttää tänään 14 vuotta!

Niin ne vuodet vierivät, ja Maailman tunnetuin kryptovaluutta on jo teini-iässä. Satoshi Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun 3. tammikuuta vuonna 2009. Tämä on mielestäni ainoa oikea Bitcoinin syntymäpäivä tai perustamishetki. Toinen vaihtoehto olisi sitten white paperin julkaisu 31.10.2008. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 1.1.2023 06.25

Ponzimoon kirjoitti:

Mitä palstan asiantuntijat on mieltä näistä Bitcoin miljoona dollaria 2030 mennessä -ennusteista? Ja tässä skenaariossa bitcoin-dominanssista. Jos se tuolloin olisi vaikka enää 20%, niin silloin koko kryptomarkkinan yhteenlaskettu arvo olisi n. 100 biljoonaa, mikä kuulostaisi aika utopistiselta. Monesti se voittava teknologia kuitenkin vie valtaosan kakusta loppupeleissä. Jospa tässä nyt kuitenkin on nähty viimeisen vuoden aikana "shake-out phase" jossa ravisteltiin pois suurinosa hypen tuomista yrittäjistä, kuten 2000 it-kuplassa. 

Mun mielestä yksi jotenkin järjellinen vertailukohta on kullan markkina-arvo. Se on nyt 12 biljoonaa eli 12.000 miljardia dollaria. Vuonna 2030 puhutaan varmasti jo 20.000 miljardista ihan minimissään, todennäköisesti 25-30.000 miljardista. Bitcoinin markkina-arvon pitäisi noin 78-94 kertaistua nykyisestä, jos se pääsisi tähän.

Jos taas verrataan koko kryptomarkkinaa kultaan, niin kryptomarkkinan pitäisi 31-38 kertaistua. Tässä päästäisiin noin 350-450K Bitcoinin kurssiin, jos oletetaan Bitcoinin dominanssin tasaisesti laskevan nykyisestä. Tuossa BTC vs. kulta -skenaariossa mentäisiin sitten jo reilusti yli miljoonan kurssiin.

Mun mielestä ainakin toi  konservatiivisempi vaihtoehto on ihan mahdollinen eli se, että kryptomarkkina on vuosikymmenen lopussa yhtä suuri kuin kulta. Hopea on jotain 1,4-1,5 biljoonan luokkaa, minkä kryptomarkkina ohitti 2021 buumin aikana. Bitcoin voisi käydä 2020-luvun aikana 350-400K kurssissa, mutta yli 500K tai miljoona kuulostaa jo aika kovalta.

Näytä koko viesti