Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 17.9.2021 07.25

ttr kirjoitti:

Ok, kiitos näistä. Selvästikin itselläni on hieman erilainen määritelmä asioiden käytölle kuin teillä molemmilla. Mutta ilmeisesti en ole täysin ymmärtänyt bitcoininen ja muiden vastaavien käyttömahdollisuuksia, vaan olen vain enemmänkin mieltänyt sen ikäänkuin käteisen korvikkeeksi.

Näkisin, että olet ajatuksissasi noin vuodessa 2016-2017. Silloin käytiin juuri tuota valuuttakeskustelua ja sisällissotaa lohkon kasvattamisesta jne. Nykyisin narratiivi on siirtynyt etenkin instituutioiden myötä siihen, että Bitcoin on ikään kuin digitaalista kultaa. Harvassa ovat ne tahot, jotka hankkivat bitcoinia käyttääkseen sitä käteisen korvikkeena.

Moni asia tekee Bitcoinista arvokkaan. Mahdollisuus siirtää jopa miljardeja dollareita kenenkään estämättä on yksi niistä. Jos puhutaan käytöstä valuuttana, niin se on järkevämpi toteuttaa salamaverkon avulla (esim. toi tapaus El Salvador). 

Mielestäni tuo käteisen korvike on listalla varsin alhaalla, kun mietitään syitä sijoittaa Bitcoiniin. Tähän on kaksi painavaa syytä.

1. Verotus. Todella monissa maissa kryptotransaktiot ovat verotettu. Tämän vuoksi Bitcoinin (tai muiden kryptojen) käyttö valuuttana on suorastaan hölmöä. Sitten meillä on tapaus kuten El Salvador, jossa Bitcoinista on tehty virallinen maksuväline, jolloin maksutapahtumia ei veroteta. Tämä on asia erikseen. Bitcoin-fanien unelmissa sama toteutuu pian myös muuaalla, mutta itse en ole ihan niin luottavainen. Se toteutuu länsimaissa vain siinä tapauksessa, että nykyinen järjestelmä romahtaa alta pois. Bitcoinille ei tuota roolia anneta pankkiirien toimesta kuin äärimmäisessä hädässä.

2. Jos (ja kun) Bitcoin on ultimaattisen hyvä säilytyskohde ja arvonsäilyttäjä, miksi ihmeessä siitä kannattaisi luopua? Jos sulla on lompakossa bitcoineja sekä euroja, niin totta kai käytät ennemmin inflaation syövän fiat pois eikä bitcoineja.

Tällä hetkellä stablecoinit ovat loogisin kryptovaluutta käteinen (fiatin) korvaajaksi. Tämän vuoksi SEC (ja muutkin tahot tod. näk.) pyrkivät reguloimaan ne seuraavaksi. Stablecoinit uhkaavat myös keskuspankkien digirahoja, mikä ei ole hyvä juttu. Asiaan saadaan varmasti kommentteja jo tämän vuoden puolella.

Tästä saattaa olla jotain iloa: https://bitcoinkeskus.com/miksi-bitcoinilla-on-arvoa/

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.9.2021 03.59

Casteliero kirjoitti:

Todennäköisesti laskettu tilien kautta tuo käyttäjämäärä. Ja kyllä se on käyttökohde sijoitustuotteenakin, tai vaikka inflaatio hedgenä. Ei sitä tarvitse ostotapahtumiin pelkästään käyttää.

Jos Bitcoinin ajatellaan olevan ultimaattinen ostovoiman säilyttäjä, säästö- ja sijoituskohde sekä digitaalista kultaa, niin sen hodlaus on suorastaan ensisijainen käyttökohde. Ei kukaan kyseenalaista minkään muunkaan assetin holdausta. Bitcoin on täysin uusi omaisuusluokka. Se on yhtä aikaa sekä digitaalinen assetti että maksujärjestelmä, mikä tuo Bitcoinille aivan eri ulottuvuuden esim. kultaan verrattuna. 

"The number of unique addresses that were active in the network either as a sender or receiver. Only addresses that were active in successful transactions are counted."
Näin esim. Glassnode määrittelee aktiivisen osoitteen eli Bitcoin-käyttäjän. Niiden määrä on viime vuosina sahannut 500K - 1,2M välissä.

https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&m=addresses.ActiveCount

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.9.2021 02.05

Uudessa artikkelissa taustoja El Salvadorin historiallisesta ratkaisusta. Bitcoin otettiin viime viikolla käyttöön virallisena maksuvälineenä.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/el-salvador-teki-bitcoin...

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.9.2021 03.00

ersotil kirjoitti:

Näitä RW adoptioita löytyy jo tänään. Yksi korkean profiilin on Euroopan investointipankin bondi, joka rakennettu Etherumin päälle. Tällaiselle vanhalle vaikeata sisäistää kaikkea uutta, kun pitää alkaa käyttää ja sisäistämään uusia käsitteitä, mutta yrittää pitää. Yksi olennainen on "Token" eli suomeksi ilmeisesti merkki - tecken på svenska. 

Mä tykkään itse puhua tokenista, koska se on mielestäni selkeä sana, joka ei vaadi suomennosta. Jos haluaa kuitenkin suomentaa, niin poletti on laajasti käytössä.

Noin teknisesti tokenilla on (mun mielestä) selkeä määritys. Tokenilla ei ole omaa lohkoketjua, eli se luodaan (engl. mint) jollekin token-alustalle. Suosituin näistä on Ethereum, muita tunnettuja Binance Smart Chain ja Cardano. Jokaisella on yleensä oma token-standardinsa. Tunnetuin on Ethereumin ERC-20.

Token-standardin etuna on se, että näitä poletteja voi sitten säilyttää kaikkia yhdessä ja samassa lompakossa. Eli jos sulla on Ethereum-lompakko, voit säilyttää siinä myös kaikkia Ethereum-alustalle luotuja tokeneita. Tällaisia ovat mm. Chainlink, Aave, Uniswap, ja monet muut DeFi-tokenit.

Esimerkiksi Litecoin ei ole token, vaan se on kryptovaluutta.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.9.2021 10.39

Johannes Ankelo kirjoitti:

Sekä krypto-twitterin että Sijoitustiedon foorumin BTC-bägit vaikuttaa olemattomilta, samaan aikaan ETH ja L1-hype on huipussaan ja valtiot toisensa jälkeen ilmoittaa BTC-suunnitelmistaan....kontran paikka?

Bitcoinin markkinaosuus (https://www.tradingview.com/chart/?symbol=CRYPTOCAP%3ABTC.D) lähestyy vuoden 2021 pohjia. Trendi on kyllä Bitcoinin kannalta todella heikko. Itse odottaisin jotain merkkejä dominanssin kääntymisestä ennen suurempaa Bitcoin-betsiä. 

Teknisen analyysin ystävät saattavat spekuloida double bottomin muodostumista.

A double bottom pattern is a technical analysis charting pattern that describes a change in trend and a momentum reversal from prior leading price action. It describes the drop of a stock or index, a rebound, another drop to the same or similar level as the original drop, and finally another rebound. The double bottom looks like the letter "W". The twice-touched low is considered a support level.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.9.2021 12.28

Iletus kirjoitti:

Osaatteko kryptotietäjät sanoa, onko missä ketjuissa tällä hetkellä sharding käytössä, eli jossa sitä jo testataan käytännössä? Haluaisin perehtyä tähän tarkemmin. 

Zilliqa oli ensimmäinen projekti, joka julkaisi shardingia hyödyntävän MainNetin. Elrond on toinen, mikä tulee mieleen. Siinä on vielä teknisesti astetta parempi ratkaisu. Molemmista löytyy perustason oppaat Bitcoinkeskuksesta:

https://bitcoinkeskus.com/elrond/
https://bitcoinkeskus.com/zilliqa/

Kun katsoo Zilliqan ja Elrondin markkina-arvoa esim. Cardanoon verrattuna, niin selvää on, että pelkästään hyvällä teknologialla ei pääse pitkälle.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 9.9.2021 12.02

Artsipappa kirjoitti:

Sitä tässä mietin, että eikös toi Ethereumin aivan järjettömän kalliit siirrot tee sen, että uudet retail tyypit sanoo fuck it ja siirtyy johonkn muualle. Tämä lienee yksi syy Binance Chainin valtavalla räjähdykselle. Sharding tulee ethereumiin "sometime in 2022" eli siirtokuluihin ei ole apuja ihan hetkeen tulossa..

Näin käy, mutta ei se sinänsä Ethereumin suosiota vähennä. Täytyy huomioida, että koko kryptoskene kasvaa jatkuvasti, eli uutta fisua tulee markkinoille kaiken aikaa.

Ajattele tilannetta niin, että Ethereumin on kaupungin paras yökerho. Se on täynnä joka ikinen ilta, vaikka narikkamaksu on 100$ ja yksi olut maksaa 200$. Silti jonoa riittää korttelin ympäri. Jos sitten tavikset joutuvat menemään muihin klubeihin, niin ei se Ethereumin asemaa heikennä. Päin vastoin. Se kertoo siitä, että kysyntä on ihan hillitön, kun tuollaiset hinnat ovat mahdollisia.

Tuo on se ristiriita, mitä näkee paljon some-keskusteluissa. "Eihän kukaan käytä Ethereumia tuollaisilla hinnoilla." Asiahan on nimenomaan päin vastoin. Transaktiomaksut ovat törkeän kalliita juuri siksi, koska käyttäjiä on niin paljon. Ajan myötä bensamaksut helpottavat, kunhan suurin NFT-buumi laantuu ja Layer 2 -ratkaisut kasvattavat suosiotaan. Ethereum 2.0 on sitten oma lukunsa myös.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 8.9.2021 07.08

Laitetaan tännekin linkkiä, koska monia varmasti kiinnostaa. Eli suositussa Nordnetin Trader's Clubissa vieraana tänään Bitcoin-asiantuntija Toni Heiskanen.

https://www.youtube.com/watch?v=WMpCCCVcwag&ab_channel=NordnetSuomi

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 8.9.2021 06.14

RoopeA kirjoitti:

Onko tässä hajautuksessa mitään järkeä ns kuukausi säästämiseen ? 

Bitcoin 30%
Ethereum 30 %
Aave 20 %
Chainlink 20 %

Bitcoin, Ethereum ja Chainlink ovat myös oman portfolioni kulmakivet. Aave on tosiaan hankalampi tapaus, kuten yllä tuli mainittua. Aave on governance- eli hallintotoken. Sitä ei tarvita lainkaan kyseisen sovelluksen käyttöön, koska transaktiokulut maksetaan ETHerillä (ja Polygon-versiossa MATIC).

Mielestäni noiden hallintotokeneiden arvonmääritys on todella hankalaa. Tavallaan sen voisi kuvitella menevän TVL.n suhteessa, eli mitä enemmän varallisuutta kyseiseen protokollaan on lukittu, sitä enemmän hallintotokenilla olisi arvoa. Markkina ei kuitenkaan hinnoittele noita DeFi-tokeneita lainkaan tässä suhteessa. Defillama-sivusto listaa tähän mcap/TVL-luvun: https://defillama.com/home Mitä pienempi se on, sitä parempi sijoituskohde...noin teoriassa. Mahdollinen regulaatio on vielä sitten toinen juttu.

Litecoiniin en koskisi. Nämä puhtaat valuutat ovat olleet jo pitkään mielestä huonoin mahdollinen sijoitus. Näkyy hyvin, miten LTC & BCH ovat pudonneet rankingin top kympistä ulos ja tippuvat joka kuukausi alemmas. Niillä ei vain ole yksinkertaisesti mitään käyttöä. Kryptovaluuttoja ei yleisesi ottaen käytetä maksamiseen, ja jos maksu yleistyy (esim. case El Salvador), niin meillä on jo Bitcoin & Lightning täydessä toiminnassa.

Litecoin ja Bitcoin Cash ja vastaavat olivat suuressa suosiossa vuoden 2017 rallin aikana. Tuolloin älysopimus-alustoilla ei ollut oikein vielä mitään toimintaa, ja suurin osa oli vasta whitepaperin asteella. Lisäksi Litecoin ja Bitcoin Cash olivat Ethereumin ja Bitcoinin lisäksi ainoat kolikot mm. Coinbasessa. Silloin kuviteltiin kryptomaksamisen yleistyvän parissa vuodessa, mutta totuus on ollut toinen. 

Tähän päälle vielä tulevat CBDC:t eli keskuspankkien digivaluutat, jotka ajetaan lähivuosina pakolliseksi digirahaksi.

Jos on Northcryptolla tili niin sijoittaisin esim. 50% BTC 35% ETH 15% LINK. Pelkällä BTC & ETH -portfoliollakin pääsee jo pitkälle. Tsemppiä sijoittamiseen! Viikko- tai kuukausisäästäminen on hyvä tapa lähteä liikenteeseen.

Näytä koko viesti
NFT:t sijoituskohteena (Non-Fungible Token) - 8.9.2021 06.01

Tänään julkaistu Finematics-kanavan video on hyvä johdatus NFT-maailmaan aloittelijoille. Kannattaa tsekata!

Näytä koko viesti