4.2.2021 - 10:17

buttis

+12
Liittynyt:
31.5.2018
Viestejä:
15

Q4/2020 liikevaihto n. 473 m€, ja liikevoitto 12 m€. EPS 0,09€, eli kaikki selvästi yli OP:n ennusteen (tätä ei taida muut seurata). Onkohan tästä aidosti käänneyhtiöksi monen vuoden korpivaelluksen jälkeen?

0
0
4.2.2021 - 12:32

Hynägrande

+1753
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1209
buttis kirjoitti:

Q4/2020 liikevaihto n. 473 m€, ja liikevoitto 12 m€. EPS 0,09€, eli kaikki selvästi yli OP:n ennusteen (tätä ei taida muut seurata). Onkohan tästä aidosti käänneyhtiöksi monen vuoden korpivaelluksen jälkeen?

Tämän perusteella on vaikea sanoa sitä, mutta nousupotentiaaliahan on kyllä reilusti jos se käänne tapahtuu. Kuinka todennäköistä se on? Toisaalta voi ajatella että jos käännettä ei tapahdu niin paljonko kurssi voisi laskea? Jos downside on aika pieni ja upside huomattava niin sehän olisi sijoituscase.

0
0
8.2.2021 - 23:02

kahvi

+112
Liittynyt:
21.7.2017
Viestejä:
359

Juuri nytten Yle teksti-TV:n mukaan Janakkalassa olisi tarhalla jo kymmeniä fasaanivainaita, epäilevät lintuinfluenssaa uutisen mukaan. Onneksi ehdin laittaa lihoiksi omat HKScanit. Ehkäpä ostelen takaisin kakkosen alta, mikäli ihan hirmuiseksi eivät nämä taudit ylly. Tai sitten en osta. Korona iskee työpaikkaruokailuun, Afrikkalainen sikaruttopelko iskee sikasijoittajaan ja nyt lintuinfluenssa valvottaa palstan ornitologeja, broilerinkasvattajia ja siipikarjan viennistä haaveilevia. Huoh.

FIVA: tämä ei ole suositus ostaa, myydä taikka pitää mitään osaketta milloinkaan tai missään.

0
0
8.2.2021 - 23:53

kahvi

+112
Liittynyt:
21.7.2017
Viestejä:
359
kahvi kirjoitti:

Juuri nytten Yle teksti-TV:n mukaan Janakkalassa olisi tarhalla jo kymmeniä fasaanivainaita, epäilevät lintuinfluenssaa uutisen mukaan. Onneksi ehdin laittaa lihoiksi omat HKScanit. Ehkäpä ostelen takaisin kakkosen alta, mikäli ihan hirmuiseksi eivät nämä taudit ylly. Tai sitten en osta. Korona iskee työpaikkaruokailuun, Afrikkalainen sikaruttopelko iskee sikasijoittajaan ja nyt lintuinfluenssa valvottaa palstan ornitologeja, broilerinkasvattajia ja siipikarjan viennistä haaveilevia. Huoh.

FIVA: tämä ei ole suositus ostaa, myydä taikka pitää mitään osaketta milloinkaan tai missään.

Semmoinen vielä, että tänään autoillessani kuuntelin radiota ja korviini kimposi yllättäen Tradekan mainos, jonka viesti oli suunnilleen seuraava: "Seuraavan viiden vuoden aikana vähennämme lihan käyttöä 50% ravintoloissamme (tai tavoitteenamme on vähentää)". Mietin tätä tietenkin välittömästi HKScanin kannalta ja pohdiskelin, mitä tämä tarkoittaisi, jos kyseinen lihanhimottomuustrendi laajenisi koko valtakunnan tasolle?

FIVA: tämä ei ole suositus ostaa, myydä taikka pitää mitään osaketta milloinkaan tai missään.

0
0
9.2.2021 - 01:11

yomanyo

+29
Liittynyt:
16.12.2018
Viestejä:
21

Lihan kulutus ei kuitenkaan ole kokonaan loppumassa: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1309885

Tradekalla on joitakin kymmeniä ravintoloita Suomessa. Lähinnä Burger Kingejä. Ei niissäkään lihansyönti lakkaa, vaikka kasvisburgereita myytäisi myös. Tarinoissa kasvissyönti on lisääntynyt jo kauan, mutta tilastojen valossa liha pitää edelleen pintansa. HK on ruokatalo, joten ei ole ihan mahdotonta, että jopa kasvispuolelle tulisi järkeviä ja jopa myyviä vaihtoehtoja. Monet (varsinkin pika-)ravintolat käyttävät mielellään puolivalmiita jalosteita esim. kasvisproteiinipihvejä. Niitähän sitten kauppakin valmisaterioina myy.

0
0
5.9.2021 - 09:35

LänsiSuomentietäjä

-4
Liittynyt:
9.4.2021
Viestejä:
36

Just-niminen San Franciscossa Yhdysvalloissa toimiva yritys on saanut Singaporessa viranomaisten luvan myydä bioreaktorissa tuottamaansa keinolihaa tavallisille kuluttajille, MIT Technology Review kertoo. Lupa heltisi soluviljellylle kanalle, jota voi myydä ihmisille kananugetteina. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e9a53005-fd92-46eb-a583-6b79c99d4c8c

 

Itse en kyllä näe liha-alalle kovinkaan hohdokasta pitkän ajan tulevaisuutta. Nuoriso lappaa jo nyt suuhunsa kiihtyvällä tahdilla Hesessä ja Mäkissä härkäpavuista tehtyjä vegehamppareita ja tulevaisuudessa ovat vielä valveentuneempia siitä miten liha tuotetaan (ja mitä pitää lehmälle tehdä että siitä tulee jatkuvasti maitoa)

Ellei sitten nää perinteiset liha-alan yhtiöt laita sikaloiden tilalle jotain bioreaktoreita joilla viljelijät kasvattavat keinolihansa.

Jos jotain olen sijoittamisessa oppinut, niin sen että megatrendejä vastaan ei kannata hetkeäkään taistella. Ja nyt kaikki viittaa siihen, että tämän sukupolven aikana liha-alaa kohtaa suuret mullistukset.

0
0
5.9.2021 - 09:58

tonza

+1182
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
594
LänsiSuomentietäjä kirjoitti:
Itse en kyllä näe liha-alalle kovinkaan hohdokasta pitkän ajan tulevaisuutta. Nuoriso lappaa jo nyt suuhunsa kiihtyvällä tahdilla Hesessä ja Mäkissä härkäpavuista tehtyjä vegehamppareita ja tulevaisuudessa ovat vielä valveentuneempia siitä miten liha tuotetaan (ja mitä pitää lehmälle tehdä että siitä tulee jatkuvasti maitoa)

Ellei sitten nää perinteiset liha-alan yhtiöt laita sikaloiden tilalle jotain bioreaktoreita joilla viljelijät kasvattavat keinolihansa.

Jos jotain olen sijoittamisessa oppinut, niin sen että megatrendejä vastaan ei kannata hetkeäkään taistella. Ja nyt kaikki viittaa siihen, että tämän sukupolven aikana liha-alaa kohtaa suuret mullistukset.

Jeesuskin ennnusti, että loppu tulee heidän sukupolvensa aikana. Muutama sukupolvi on sittemmin ehtinyt vierähtämään.

Lihan kulutus tullee laskemaan, mutta ei mitenkään dramaattisesti ainakaan lähiaikoina. Se on vakiintunut noin 80 kiloon vuodessa per sierainpari. Siipikarjan osuus kulutuksesta on ollut jatkuvassa nousussa ja tullee kasvamaan jatkossakin. HK:lla taas on siinä bisneksessä tukeva sokkeli. HK oli takavuosina tuuliajolla osaamattoman johdon takia, mutta on sittemmin saanut kurssinsa oikeampaan suuntaan henkilövaihdoksilla. Aika näyttää, onko kurssi jatkuvaa sorttia.

Kulutukseen ja sen osuuksiin vaikuttaa myös kulloinenkin teurastilanne. Tällä hetkellä esimerkiksi nautaa menisi enemmän kuin sitä pystytään Suomessa tuottamaan. Tiloja on lopettanut vuosien saatossa sen verran monta, että se alkaa näkymään lihan saatavuudessa.  

https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html

0
0
5.9.2021 - 11:18

hauturi

+3059
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2299

Kautta historian kaikki toimialat ovat kohdanneet mullistuksia, suurempia ja pienempiä, nopeampia ja hitaampia. Firmat, jotka ovat osanneet kohdata muutokset ja muuttaa toimintaansa niiden mukaan ovat pärjänneet, ja ne eivät ole osanneet, ovat hävinneet.

Minusta HKScanin ja muiden alan yritysten osalta oleellinen kysymys on miten ne osaavat sopeutua muutokseen, sitten kun se tulee. Toinen kysymys tietysti on kuinka nopeasti se tulee. Sellaista päätelmää, että koska yritys jalostaa lihaa ja lihan kulutus laskee, niin yritys kärsii ei voi suoraan vetää, vaikka toki on mahdollista ja ehkä jopa todennäköistä että näin käy. Kysymys on siitä miten yritys tuon muutoksen kohtaa. Ryhtyykö se vaikkapa tuottamaan keinolihaa? Siirtyykö se jalostamaan jotain muuta kuin lihaa? jne

Itse en alaa ja firmaa tunne, joten tämä on vain tällaista yleistä kommentointia aiheen tiimoilta.

0
0
5.9.2021 - 11:52

tonza

+1182
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
594
hauturi kirjoitti:
Sellaista päätelmää, että koska yritys jalostaa lihaa ja lihan kulutus laskee, niin yritys kärsii ei voi suoraan vetää, vaikka toki on mahdollista ja ehkä jopa todennäköistä että näin käy. Kysymys on siitä miten yritys tuon muutoksen kohtaa. Ryhtyykö se vaikkapa tuottamaan keinolihaa? Siirtyykö se jalostamaan jotain muuta kuin lihaa? jne

Juurikin näin. Kaikki isoimmat lihafirmat valmistavat jo nyt myös lihattomia komponentteja ja elintarvikkeita. Se on aivan se ja sama, pakataanko linjastolla jauhelihaa vai kasvispihviä, jos se on kannattavaa. 

0
0
5.9.2021 - 12:56

Paahtopaisti

+60
Liittynyt:
1.10.2014
Viestejä:
108

HKScanin uudistumista vaikeuttaa sen korkea velkaisuus ja lainoittajien vaatiman koron nousu. Tämä korko saattaa nousta tulevaisuudessa lisää jos esim. laboratorioliha tulisi entistä kilpailukykyisemmäksi.

5% korko 4v lainasta on tässä korkoympäristössä paljon ja se lähes tuplaantui kahden vuoden takaiseen.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.1346480

0
0
5.9.2021 - 15:00

LänsiSuomentietäjä

-4
Liittynyt:
9.4.2021
Viestejä:
36
tonza kirjoitti:
Juurikin näin. Kaikki isoimmat lihafirmat valmistavat jo nyt myös lihattomia komponentteja ja elintarvikkeita. Se on aivan se ja sama, pakataanko linjastolla jauhelihaa vai kasvispihviä, jos se on kannattavaa. 

Se jää nähtäväksi että tukevatko ihmiset tulevaisuudessa näitä entisiä teurastajafirmoja jotka ovat sitten saaneet juuri pestyä kätensä verestä ennen siirtymistään eettisempiin vaihtoehtoihin, vai näitä uusia trendikkäitä beond meettejä ja keinolihafirmoja, joilla ei ole niin veristä historiaa takanaan.

0
0
5.9.2021 - 17:15

Ripelein

+6
Liittynyt:
25.2.2018
Viestejä:
25

Velkaantuminen ei omasta mielestä ole kovinkaan suuri ongelma, mutta vaatii kuitenkin toimenpiteitä. IFRS 16 oikaistu nettovelkaantumisaste "HKScanin nettovelkaantumisaste oli 92,8 (101,2) prosenttia. IFRS 16:n mukaisen leasingvelan vaikutus nettovelkaantumisasteeseen oli 33,8 prosenttiyksikköä." on  59%. Hybridilaina on ainakin ehdottomasti maksettava takaisin. Tän vuoden puolella ei muistaakseni ole lyhennettävää lainaa eli rahaa pitäisi kertyä kirstun pohjalle kohtalaisen hyvin. Viimevuoden jälkimmäisen vuosipuoliskon rahavirta oli 43,2 miljoonaa ja jos tulos on vastaava tänä vuonna niin luvut parane selvästi. 

Baltiassa otetaan käyttöön uusi logistiikkakeskus ja tanskan lintuinfluenssa tilanne on ilmeisesti jo aika hyvä. Voisi kuvitella, että suomessa rehujen hintojen nousu näkyisi ainakin liikevaihdossa. 

"Me HKScanissa kannamme erityistä huolta suomalaisen lihantuotannon tämänhetkisestä tilanteesta. Kuluvan syksyn viljasato on jäämässä erittäin huonoksi, jopa riittämättömäksi. Tämän vuoksi on rehujen hintoihin odotettavissa merkittävää nousua. Tällaisessa tilanteessa on erittäin tärkeää, että suomalaisen ruoan arvostus on kohdillaan. Suomalainen kauppa ja kuluttajat ovat avainasemassa paikallisen vastuullisen lihantuotannon jatkuvuuden turvaamisessa, kertoo HKScanin Suomen liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja Jari Leija."

0
0
5.9.2021 - 18:39

tonza

+1182
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
594
LänsiSuomentietäjä kirjoitti:

 

tonza kirjoitti:
Juurikin näin. Kaikki isoimmat lihafirmat valmistavat jo nyt myös lihattomia komponentteja ja elintarvikkeita. Se on aivan se ja sama, pakataanko linjastolla jauhelihaa vai kasvispihviä, jos se on kannattavaa. 

 

Se jää nähtäväksi että tukevatko ihmiset tulevaisuudessa näitä entisiä teurastajafirmoja jotka ovat sitten saaneet juuri pestyä kätensä verestä ennen siirtymistään eettisempiin vaihtoehtoihin, vai näitä uusia trendikkäitä beond meettejä ja keinolihafirmoja, joilla ei ole niin veristä historiaa takanaan.

Kaikki tietenkin riippuu kaikesta, mutta skenaario, jossa massat boikotoisivat yhtäkkiä isoimpia elintarviketuottajia, on aika kaukaa haettu. Voi olla, että parinsadan vuoden päästä lihansyöntiä pidetään barbaarisena historiallisena jäänteenä, mutta tällaiset asennemuutokset eivät tapahdu kovin lyhyessä ajassa. Varsinkaan niin, että ruuantuottajia boikotoitaisiin ainoastaan siksi, että nämä ovat tuottaneet lihatuotteita, jotka ovat olleet tärkeä proteiininlähde ja normi satoja tuhansia vuosia.

Yksi aiheeseen liittyvä esimerkki on luomuliha. Siitä kohistiin jo 2000-luvun alussa, mutta sillä ei ole edelleenkään mitään käytännön merkitystä koko alalla. Tämä on mielestäni hyvä indikaattori kertomaan massojen käyttäytymisestä alaan liittyvissä ilmiöissä. Voi olla paljon puhetta ilman käytännön tekoja. Massa tarvitsee edullista sika-nautaa ja kohtuuhintaista paistia. 

Elintarvikebisnes sinänsä on siinä mielessä turvallinen sijoituskohde, että vaikka maailmassa tapahtuisi mitä tahansa, ihmisten tulee silti syödä. Yksittäisiin firmoihin sijoittamiseen liittyy kuitenkin niin paljon muuttujia, että itse en sijoittaisi niihin mitään merkittävää, jos sitäkään. 

 

0
0
5.9.2021 - 19:56

Paahtopaisti

+60
Liittynyt:
1.10.2014
Viestejä:
108

Ei velka todennäköisesti HKScania kaada vaikka sitä mielestäni kykyyn generoida kassavirtaa nähden onkin liikaa mutta se estää uudistumisen.

Tilanne on kuin Norske Skog vs UPM/Stora. Jälkimmäiset ovat tehneet transformaation painopapereista ja pyörivät hyvällä kannattavuudella kun Norske Skog puolestaan ylivelkaantuneena joutui kassavirran ohjaamaan lainan lyhennyksiin eikä muutokseen.

Tämä sama uhka on HKScanilla mielestäni.

0
0
9.2.2023 - 09:07

Aki Pyysing

+11998
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6622

Meinasin kirjoittaa ensin, että subventoituun (valtion päätöksistä riippuvaan) teollisuuteen sijoittaminen on arveluttavaa puuhaa, mutta sitten muistin tuulivoman ja Neste Oilin.

0
0
9.2.2023 - 17:22

tonza

+1182
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
594
Farseer kirjoitti:

HKScan raportti: https://files.quartr.com/conference-calls/cd0e4-2023-02-09-06-09-33.pdf 7

Heikohko tulos eikä osinkoa. Osakkeenomistajana en ole tyytyväinen. Velkalasti on tässä paha.

30.7.2022:

tonza kirjoitti:

 

Farseer kirjoitti:

Lisääntyneellä lainoitusarvolla lisäys 3000 kpl HKScan á 1,161 (nyt 6330 kpl yhteensä). Ruoka-alan mörnijä tekee about breikkitulosta ja kurssi on pohjilla, ruoalle luulisi olevan kysyntää vaikka hintoja joudutaan nostamaan kautta linjan.

Ruoalle on kyllä kysyntää, mutta hintojen nousu asettaa elintarviketeollisuudelle kovan haasteen. Hinnat ketjujen kanssa sovitaan perinteisesti neljäksi kuukaudeksi kerrallaan ja se tehdään kuukausia ennen seuraavan jakson alkua. Tällaisissa tilanteissa tulevien kustannusten arvioiminen on hyvin haastavaa. Esimerkiksi energian hinnan nousu voi olla hyvinkin reipas tulevalle talvelle, eikä sitä olla kyetty ottamaan huomioon täysimääräisenä loppuvuoden jaksolle. Tuottajien hätäkin on ratkaistava tai ei ole mitä tuottaa. 

 

Myös kulutustottumukset muuttuvat korkean inflaation aikana. Ihmiset ostavat edullisempaa ruokaa ja tämä tarkoittaa nk. bulkkituoteryhmien myynninosuuden kasvua. Niissä taas on yleensä pienempi tulospotentiaali. 

https://www.sijoitustieto.fi/comment/89248#comment-89248

0
0