Olet täällä

kahvi

kahvi

  • Liittynyt 21.7.2017
  • 83 viestiä
  • 5 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Tammiralli 2019 - 2.2.2019 18.01

"Vallitsevassa osakemarkkinatilanteessa kokonaiskuva ratkaisee. Tänä syksynä, lokakuussa tapahtunut sinänsä tekninen nousumarkkinadippi toteutui yllättävän voimakkaana, lisäksi ylinegatiiviseksi kääntynyt sentimentti lietsoi markinarommarit yksiääniseksi huutokuoroksi. Rommareiden mielikuvissa, haaveissa, toiveissa, unissa ja unelmissa nähtiin jo vuosien piinaavan romahdusodotuksen jo vihdoinkin toteutuvan maailmanlopun, totaaliromahduksen, kapitulaation, pankkipaon etc. epärealististen uhkien merkeissä. Nyt joulukuussa markkinaa on painanut lisää apinamainen laumakäyttäytyminen, edelleen vellovat surrealistiset / epärealistiset pelkotilat ja vuodenvaihteeseen liittyvä osakemarkkinoiden seasonality.

Kuitenkin, reaalimaailmassa ei ole tarjolla relevanttia evidenssiä tulevasta lamasta tai markkinakaaoksesta. Pikemminkin, vuoden 2018 tulosjulkistusten yhteydessä tulemme huomaamaan, että monen osakkeen kohdalla edellisen vuoden lopussa punttiin väännetty hätäkakki oli ikävä ja täysin turha manööveri. Edelleen, en usko, että ehdoin tahdoin monikaan yhtiö kirjoittaisi näkymiään negatiivisiksi vuodelle 2019 koska tuskin ne suurilta osiltaan sitä olisivatkaan. Toki - on mahdollista, että tulemme lukemaan lausahduksia "markkinoiden hermostuneisuudesta, näkymien epävarmuudesta, lyhyestä näkymästä" etc., mutta tuskin yksikään yhtiö toitottaa tammi-helmikuussa sitä, että vuodesta 2019 tulisi umpisurkea."

 

[/quote]

Dodiin. Ei tullut maailmanloppua, tuli tammiralli! Kaiken tammikuussa koetun jälkeen todella hämentävää on kuitenkin se, että negativistit suhtautuvat edelleen nousevan osakemarkkinan jatkoon täysin irrationaalisesti. Esimerkiksi eräät povaajat jopa "keksivät" mahdollisia taustatekiöitä heti huomenna tapahtuvalle isolle kurssiromahdukselle: kulkutaudit, vaellussirkat etc....

wink

Nyt helmikuun alun ollessa päällänsä muutama mielenkiintoinen raskas lappu on jo avannut vuositulostalkoot Helsingissäkin. Luettava on pääosin ollut positiivista. Yhtiöiden 2019 näkymäosioissa on ilmentynyt odotettua lievää varovaisuutta, ei sen ihmeempää.

Ensi viikolla tulostalkoot jatkunevat mielenkiintoisissa ja positiivisissa merkeissä. Varmasti todella paljon positiivisia yllätyksiä on luvassa! Tammikuun räyhänousun jälkeinen seesteinen aika (anomalia) on vietetty ja indeksinousulle on taas tilaa. Hienoa!

 

 

 

 

 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 1.1.2019 14.06

Erittäin osaava, asiallinen, analyyttinen ja rauhallinen kirjoitus Daytraderilta. Iso Kiitos!

Toivotaan, että tämä blogikirjoitus toimisi suomalaisen talousmedian tason kirittäjänä vuonna 2019.

 

 

Tammiralli 2019 - 15.12.2018 21.08

Aki Pyysing kirjoitti:

Mutta annan referaatin: Tänä vuonnakin aion tehdä samaa, kuin jo vuosikymmeniä.

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/aki-pyysing-luottaa-porssin-vuodenvaih...

Muistaakseni 2014 meni vituiksi:

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/ovatko-tammiralli-ja-joulupukki-...

Sijoitustiedon viimeisimmässä Teerenpeleissä tuli esille, että useammalla kokeneella sijoittajalla on korkeahko käteispositio salkussaan (marraskuun loppu oli sillloin meneillään). Mikä on tuntumasi asiaan nyt; onko käteinen säilynyt tileillä vai onko käteistä konvertoitu reilummin osakemarkkinaan alkuvuoden varalta? Ymmärrän toki, että vastaaminen voi olla vielä hankalaa tässä vaiheessa (kesken pelin ei saisi höpöttää, seitsemän päivää jäljellä).

Tammiralli 2019 - 15.12.2018 20.47

buttis kirjoitti:

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että millä indikaattorilla arvelet pohjien olleen tässä? Ilmeisesti kuitenkin tekniseen analyysiin tuon arvion pohjaat.

Yksittäisten osakkeiden kohdalla tekninen analyysi on monesti toiminut hyvin, etenkin jos taustalla oleva kokonaismarkkina on rauhallisessa liikkeessä / moodissa. Turbulentteina aikoina, kuten tänä syksynä, yksin teknisellä analyysillä ratsastaen päätyy herkästi metsään.

Vallitsevassa osakemarkkinatilanteessa kokonaiskuva ratkaisee. Tänä syksynä, lokakuussa tapahtunut sinänsä tekninen nousumarkkinadippi toteutui yllättävän voimakkaana, lisäksi ylinegatiiviseksi kääntynyt sentimentti lietsoi markinarommarit yksiääniseksi huutokuoroksi. Rommareiden mielikuvissa, haaveissa, toiveissa, unissa ja unelmissa nähtiin jo vuosien piinaavan romahdusodotuksen jo vihdoinkin toteutuvan maailmanlopun, totaaliromahduksen, kapitulaation, pankkipaon etc. epärealististen uhkien merkeissä. Nyt joulukuussa markkinaa on painanut lisää apinamainen laumakäyttäytyminen, edelleen vellovat surrealistiset / epärealistiset pelkotilat ja vuodenvaihteeseen liittyvä osakemarkkinoiden seasonality.

Kuitenkin, reaalimaailmassa ei ole tarjolla relevanttia evidenssiä tulevasta lamasta tai markkinakaaoksesta. Pikemminkin, vuoden 2018 tulosjulkistusten yhteydessä tulemme huomaamaan, että monen osakkeen kohdalla edellisen vuoden lopussa punttiin väännetty hätäkakki oli ikävä ja täysin turha manööveri. Edelleen, en usko, että ehdoin tahdoin monikaan yhtiö kirjoittaisi näkymiään negatiivisiksi vuodelle 2019 koska tuskin ne suurilta osiltaan sitä olisivatkaan. Toki - on mahdollista, että tulemme lukemaan lausahduksia "markkinoiden hermostuneisuudesta, näkymien epävarmuudesta, lyhyestä näkymästä" etc., mutta tuskin yksikään yhtiö toitottaa tammi-helmikuussa sitä, että vuodesta 2019 tulisi umpisurkea. Lisäksi - Huopaisen viimeisimpään blogiinkin viitaten - on huomattava, että öljy, kupari, nikkeli ja moni muukin raaka-ainehyödyke on kääntynyt jo ylös. Hupsista!

Tätä kirjoittaessa on seitsemän (7) kaupankäyntipäivää jäljellä vuonna 2018. Perinteisesti joulun alusviikko on ollut kaupankäyntiaktiivisuudeltaan jo selvästi rauhallisempi ja tunnelmaltaan varovaisen optimistinen. Toki tänä vuonna ensi viikolla on luvassa joitakin talousuutisia korkokentältä ja nämä uutiset tulevat todennäköisesti olemaan pikemminkin positiivisia kuin negatiivisia osakemarkkinoiden kannalta. Välipäiviä on tänä vuonna vain kaksi; odotan kahta hiljaista ja rauhallista päivää vuoden 2018 lopuksi. Kuten aikaisempina vuosina, osakemarkkinoiden välipäiväkalastelu on usein johanut siihen, että mattimyöhäset tarjouskorintonkijat ovatkin joutuneet ottamaan tammilappunsa jo hieman korkeammilta tasoilta aivan viime tingassa.

Tammiralli 2019 - 10.12.2018 22.25

OMX Helsinki päätti tänään lukemaan 8712.

Todennäköisesti pohja on nyt saavutettu seuraavaa 5-6 kk ajanjaksoa kohden. Saa nähdä, koeponnistetaanko tämä pohja osinkojen irtoamisen jälkeen.

Senverran on saatu oppia "dippien osteluun" tänä syksynä, että toipumisen seuraaminen on mielenkiintoista.

 

Tammiralli 2019 - 9.12.2018 12.36

Joo, en usko systemaattiseen pitkään koronnousuympäristöön. Talous ei yksinkertaisesti kestäisi sitä.

...

Perinteisesti tammikuuilmiöllä tarkoitettaneen kuluvan vuoden aikana alasmyytyjen vuoden lopun dumppauksen kohteena olevien (window dressing, veromyynit) etenkin pienyhtiöiden kurssien palautumista seuraavan vuoden alussa tammikuussa. Varallisuusveron ollessa vielä voimissaan ilmiöön liittyi vielä tekniset omaisuuslajisiirrot.

Lyhyesti: Se, mikä näyttää joulukuussa inhottavalta ja pahaltamaistuvalta pettymykseltä näyttääkin tammikuussa uudelta mahdollisuudelta. Tammikuussa aloitetaan uudella kirjalla.

Tänä vuonna tammikuuilmiöön voi liittyä ylisuureksi venyneen nousumarkkinakorjauksen korjaus. Tällöin, etenkin Hexissä, on syytä katsoa osakevalintaa tammikuulle hieman laajemmin. Nyt on moni isokin hyvä yhtiö tullut perusteettoman alas (esim. Stora Enso) ja siten pidän mahdollisena, että perinteisesti pienyhtiöihin kohdistuva tammikuinen ostovoima voi kohdistua tulevana tammikuuna osittain tavanomaista isompiin yhtiöihin, kuten esimerkiksi mainitsemaani Storaan. Todennäköisesti pienyhtiötkin korjaavat, mutta ehkä hitaammin?

Stora Enso - 9.12.2018 12.02

Stora on laskenut nyt 42 prosenttia kesäkuun 2018 huipustaan. Monesti on niin, että käänneyhtiöt ottavat positiivista kurssiennakkoa, jota sitten leikataan sopivassa kohdin jonkin markkinakorjauksen yheydessä. Storalle taisi nyt tänä syksynä käydä näin.

Stora selvisi hengissä printtimedian globaalista alasajosta (megatrendi). Edelleen stora kävi onnistuneesti raskaan muuntautumisleikin biopohjaisten uusiutuvien (pakkaus) materiaalien yhtiöksi (megatrendi). Aikaa näihin operaatioihin meni noin kaksi vuosikymmentä.

Ajatus jokapäiväisestä muovittomasta pakkausmaailmasta on vihdoinkin lävähtänyt suuren yleisön silmille. Toki muovikassikiellot ja kuvat muovintäytteisistä valaanvatsoista ovat edistäneet asiaa.

Mielestäni Stora on nyt kirkuva osta - vuoden 2018 tulos tulee olemaan hyvä ja yhtiö on taloudellisesti tikissä kunnossa. Osinkotuotto keväälle 2019 lienee olevan jo enemmän kuin houkuttelevan.

Yhtiön pitkän ajan näkymä on mielestäni äärinmäisen hyvä. Vallihaudat kilpailulle ovat aika tukevat (raskaat investoinnit).

 

 

 

 

 

Outotec - 23.10.2018 14.00

Outotec on luiskahtanut hyvin alas lupaavan H1/2018 jälkeen. Laskun takana lienee pienehkö globaalin osakemarkkinan nousumarkkinadippi.

BTD !!!

Toisen kvartaalin raportissa Outotec julkisti pitykästä aikaa hyvin myönteiset näkymät vuodelle 2018:

"

Liikevaihdon odotetaan olevan noin 1,2 - 1,3 miljardia euroa.

Oikaistun liiketuloksen (aEBIT)* odotetaan olevan noin 5 - 7 %
"

Ponsse - 23.10.2018 13.41

Ponsse tuli ulos tänään erittäin vahvan tuloksensa kanssa. Globaali metsäkonemarkkina vetää hyvin korkean sellunhinnan tukemana. Yhtiöllä oli pieniä toimitusongelmia kolmannella kvartsilla johtuen uuden tehtaan synnytystuskista.

Ponssen vuoden lopun ohjeistus oli hieman varovainen, ohjeistuksessa korostuivat ehkäpä liiaksi päällä oleva pieni lakkosyksyn mahdollisuus ja juuri nyt aktiivisena oleva pienehkö globaali nousumarkkinakorjaus.

Ponssen Q3 päättävä tilauskanta oli erittäin vahva vuodentakaiseen verrattuna.

 

Outokumpu - 23.10.2018 13.24

Outokumpu käväisi tänään jo todella matalalla 4,1 euron tasolla. Parhaillaan kumpu treidaa muutaman sentin tämänpäiväisten pohjien yläpuolella. Uskoisin tämänkertaisen globaalin nousumarkkinakorjauksen olevan tässä ja Outokummun kertoessa positiivisesta kehityksestä tämän viikon perjantaina ollee Outokummun osake yksi väkevimmistä dipinkorjaajista. Näin uskon.