Olet täällä

Tammiralli - 9.12.2019 11.37
Sampsa Pellervoinen kirjoitti:

Mikä on vuoden vaihteessa avautuvan osakesäästötilin vaikutus tammiralliin 2020?

Uskoisin, että neutraali tai positiivinen. En ymmärrä kuinka tämä asia voisi olla negatiivinen tammirallille? Positiivisuuden määrän tässä ratkaisee esimerkiksi se, saako osaskesäästötili reilusti uutta populaa osakemarkkinoille... Parempiakin vastauksia on varmasti jollakulla.

.....

Niin kutsuttu pukkiralli, eli joulunalusnousu, taitaa ilmiönä olla jopa säännönmukaisempi kuin tammiralli. Toki pukkiralli on hyvin lyhytkestoinen, alkaen Hexissä noin 8-17.12 ja päättyen jouluun. Pukkiralli on harvoin ollut mikään ihmeempi rieha, mutta kaikki lasketaan. Nauttikaamme siis ensiksi pukkirallista ja joulusta! Tänä vuonna noin 15.12 kauppasotauutiset voivat boostata tämän joulunalusrallin kunnon riehaksi tai vuosikymmenen pukkiralliflopiksi.

.....

Yksi vahva suosikkini tammirallikanditaatiksi vuodelle 2020 on Outotec. Miksi?

-Outotecin tulos- ja tilauskannan kehitys on ollut erityisen positiivista 2019

-Outotecin Q4 ohjaus on vahva

-Yhdistyminen Metso Mineralsin kanssa, Metso on huippukunnossa, Metson markkina vetää

-Outotecin kurssi on juuri nyt liian alhaalla sulhasmetsoon suhteutettuna

-Outotecin kurssi on nousutrendinsä alakuolokohdassa juuri nyt

-Globaali kaivossektori on hyvässä vireessä ja tämä vire paranee edelleen

-Arvometallit ovat nousutrendissä. Taustalla globaali rahanprinttaus. Modernissa kultakuumeessa lapion tilalla on Outotec

-Optio lisäosingosta / taseen purusta ennen yhdistymistä Metson kanssa

-Outotec on tarpeeksi herkkä markkinan liikkeille, herkkä positiivisille odotuksille vahvasta alkuvuodesta 2020

 

 

Näytä koko viesti
Tammiralli - 1.12.2019 09.27

No niin. Taasen on se aika vuodesta, jolloin on osakemarkkinoiden kohdalla syytä katsastaa sekä menneeseen että tulevaan yhtä-aikaa.

Huomattakoon, että vuodet eivät ole veljeksiä. Vuosina 2016-2017 Hexissä saimme sekä joulu- että tammirallin ja vuonna 2018 koimme joulukuussa merkittävän, terävän nousumarkkinadipin. Tammiralli 2019 oli vahva.

Tammikuussa 2020 tulemme varmasti näkemään tammiefektin monessakin osakkeessa. Vuoden 2020 osalta kuitenkin todettakoon, ettei indeksikäyrää ole loppusyksystä ta joulukuussa venytetty yhtä alas kuin 2019 alussa oli. Eli indeksillä ei ole niin suurta välitöntä korjaustarvetta kuin mitä tammikuussa 2019 oli.

Nostan nyt joulukuussa useamman omasta mielestä hyvän kandin tamminousuehdokkaaksi 2020.

Tuossa yllä Juha & Accounting 101 esittelivät omia ehdokkaitaan tammikuun 2020 nousija ehdokkaiksi. Hienoa! Edellämainittujen kirjoittajien ainoana yhteisenä nousijaehdokkaana oli Robit? En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta itse en nostaisi Robitia tässä yhteydessä esille. Robithan antoi alkusyksystä koko vuotta 2019 koskevan kirvelevän tulosvaroituksen, jonka yhtiö piti voimassa Q3 katsauksessaan. Robitin kurssi on kuitenkin korjannut myönteisen markkinavireen pohjalta noin kahdesta eurosta noin kahteen euroon ja kuuteen kymmeneen senttiin. Negarin ollessa pohjalla, en usko, että Robitiin kohdistuu isoja tulosperusteisia tai kurssiperusteisia ostohaluja ennen vuosituloksen 2019 julkistamista. Toki vuosituloksen 2019 yhteydessä todennäköisesti Robit ennustaa vuoden 2020 tuloksen olevan selvästi paremman kuin vuoden 2019 tuloksen.

 

Näytä koko viesti
Dovre - 19.11.2019 09.21
Aki Pyysing kirjoitti:

Irrotin Dovreista viime ja tällä viikolla myötäkarvaa pelaten. Käsittääkseni oman nappini alla ei ole enää Dovren Dovrea.

Meinasin ensin kirjoittaa viikonloppukolumnin K2-ylihypetyksen vaaroista, mutta kun oli vielä vähän myymättä jätin väliin. Eikä se olisi välttämättä ollut fiksuakaan, koska K2-fanilauma ei kuitenkaan kuuntele, vaan suuttuisi turhaan. Enkä siis missään nimessä kehota olemaan fanittamatta, näyttönsä ovat kovia ja samanlaisilla strategioilla joskin ohuemmilla nipuilla ajelen itsekin, mutta jotain hintasensitiivisyyttä ehkä kannattaisi olla.

Erinomaisen hieno, avoin ja informatiivinen ulostulo Hra Pyysingiltä! Vrt. kahvin kirjoitus tähän ketjuun 16.9.2018.

Nyt on niin, että kahden merkittävän norjalaisen omistajan perässä yksi merkittävä suomalainen omistaja on informoinut vähentäneensä omistusta yhtiössä. Normaaliin kaupankäyntiin kuuluu: joku ostaa, joku myy.

Näytä koko viesti
Stora Enso - 29.10.2019 11.29

Tulevaa ajatellen Storan tämänpäiväisen Q3 katsauksen merkittävin uusi tieto oli käynnissä olevan säästöohjelman volyymin ja sen keston laajennus ja pidennys. Suomeksi: jalka jarrulle aina vuoteen 2021. Näin Stora siis itse näkee.

Ihmeen korkealle lappu ehti kiivetä, aina 12,4 euron tasolle asti ennen tulosjulkkaria. Tänään Storan päivän alin oli noin 11,15 josta kurssi korjasi noin 11,6 euron tasoille. Huiman korkealla tasolla Stora liitelee näillä näkymillä. Olisiko shorttareille kepposta luvassa vai miksi ollaan vielä yli kympin?

Näytä koko viesti
Stora Enso - 29.9.2019 02.55

Päivä Ankelon koosteesta Stora nimitti Annica Breskyn uudeksi toimariksi. Ilmoituksen ajankohta oli hyvin suuri yllätys. Tätä seuraavana päivänä tulikin sitten onneton ilmoitus erään johtohenkilön osakkeiden poisheitosta. Huoh.

Monta erilaista seikkaa on tässä Storan nykytilanteessa. Positiivista tässä toimariasiassa on se, että henkilö löytyi omasta organisaatiosta, kannukset on hankittu omassa organisaatiossa ja koeponnistettu, hyvä! Jotenkin kuitenkin koen, että uusi toimari olisi voinut tulla esille hieman myöhemminkin ja siten kuluvan vuoden kaksi viimeistä - ei välttämättä niin hyvää kvartteria mahdollisine putsauserineen - olisivat tulleet selkeämmin vanhan toimarin nimelle.

Storan viime viikkoisessa CMDssä kärkiuutisena oli uusi metsädivisioonan perustaminen. Kysymyksessä lienee metsäomaisuuden ylöskirjaus tulosvaikutteisesti ja siten keinotekoiselta maistuva tuloksen ylöspumppaus heikon sellumarkkinan kohdalla. Samanaikaisesti tämän uutisen kanssa ainakin Kauppalehden keskustelupalstalla kohistaan Storan uudesta tukin latvaläpimittavaateesta puuta yksityismetsistä ostettaessa. Tämä johtaakin kysymykseen siitä, että mikä on ollut Tornatorin laskennallinen tukin latvaläpimittavaade vietäessä / arvostettaessa  biologisia hyödykkeitä taseeseen? Onko Storan kirjanpitäjä joustava jatkossa asian suhteen, eri parametrit eri divisioonissa? Summa summarum: Ruotsin metsiin ylöskirjaus ja Tornatoriin alaskirjaus? Suo siellä, vetelä täällä. Spekulointia toki tämä.

Euroopan sellumarkkina taitaa vieläkin olla heikohko. Ja myös Kiinan. Tässä Storan monimutkaisessa tilanteessa näkisin, että osaketta ostettaessa hinnassa pitäisi olla edelleen selvää epävarmuusmarginaalia, eli nykyvalossa Stora ostoon alle kahdeksalla eurolla.

 

 

Näytä koko viesti
YIT - 29.9.2019 01.06

Saakohan YIT Triplanousun nyt lokakuussa? Oma arvioni Helsingin tavaratalokaupan kivijalkamyynnin kehityksestä on seuraava:

-Avautuessaan Redi niisti hieman Itistä, mutta kasvava väestömäärä ja hyvä taloustilanne alkuvuonna korjasivat Itiksen tilannetta.

-Tripla tulee niistämään jonkin verran Itistä ja merkittävästi Rediä ja keskustaa (Stockmann).

YIT tulee saamaan näkyvyyttä ja Triplagloriaa nyt lokakuussa. Kaikki tämä YIT:n alkaessa olemaan jälleen kunnossa Lemminkäisen sulattelun jälkeen.

Näytä koko viesti
Suominen - 29.9.2019 12.53

Jokohan Bethunen tehdas pyörii suunnitellusti? Jos Bethunen tehdas olisi jo kunnossa ja päivitetyt tuotantojärjestelmät reilassa, niin Suomiselta voisi odottaa kohtuullista loppuvuotta. Ehkäpä sellun tippunut maailmanmarkkinahinta näkyy positiivisesti tuloksessa jo loppuvuonna.

Suomisen alkuvuosi meni liikevaihdon osalta alakanttisesti ja tulos positiivisesti. Suominen ohjeistaa H2 liikevaihdon korjaavan alkuvuoden jättämän ja tuloksen kehittyvän edelleen positiivisesti. Mikäli tämän toteutuminen näkyy odotetusti Q3 raportissa, ollee Suominen yksi merkittävän  positiivinen helmi tulevalla Q3-tuloskaudella. Suomisen kurssi on nyt alhaalla realistisiin odotuksiin nähden.

Näytä koko viesti
Herantis Pharma - 14.9.2019 07.26

Herantis heräsi toissa viikolla viimein koomasta. Pienellä uutisella "yhtiön olemassaolosta" kurssiin tuli hetkellisesti noin 1,5 euroa hintaa lisää. Ruotsissa Herantis järjestänee nyt syksyllä merkittävän markkinointikierroksen toimarin toimesta. Asia liittynee osakkeen mahdolliseen listaukseen naapurimarkkinoille. Jännityksellä odotan, kerrotaanko mahdolliset lupaavat tutkimustulokset ennen rinnakkaislistausta vai vasta sen jälkeen? Erittäin mielenkiintoinen loppuvuosi on luvassa Herantiksen omistajille.

Näytä koko viesti
Dovre - 14.9.2019 07.15

Kas kummaa, Sijoitustiedon palstalla ei ole vielä reagoitu "perjantai 13. päivänä" annettuun Dovren posariin. Kysymyshän oli kertaluonteisen kiinteistökaupan tulosvaikutuksen kelaamisesta ennestään positiivisiin Dovren näkymiin. Oleellista tässä asiassa on se, että Dovre antaa nyt posareja perä perään sarjassa eli perusliiketoiminta rullaa hyvin.

Näytä koko viesti
Exel Composites - 14.9.2019 07.06

Exelin ostajille oli tällä kertaa todella reilusti aikaa reagoida Pikkuguru-vihjeeseen. Jopa muutama pörssipäivä, eli markkinaikuisuus. Exel lähti todella viiveellä ylös. Helposti voisi kuvitella, että jälleen myymään ilmaantunut ENS ei tarjoaisi enää kurssivastusta Q3 raportin jälkeen. Paukut eli osakkeet loppunee ENSiltä. ENSin jäljellä olevan myyntipotin koko ollee varmasti Walkerin ja kumppaneiden tiedossa.

Näytä koko viesti