Olet täällä

kahvi

kahvi

  • Liittynyt 21.7.2017
  • 51 viestiä
  • 3 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

SSH - 21.6.2018 22.46

SSH kertoi eilen uuden palomuurituotteensa olevan hyväksyntöjä myöden valmis, tänään SSH kertoi lyövänsä hynttyyt yhteen Suomen valtion kanssa uuden palomuurituotteensa myynnissä/jakelussa tärkeälle valtion perus- IT-infralle.

Käsittämättömän hieno kuvio.

SSH:n pääomistaja teki oikeaoppisen lappupyöräytyksen kurssin ollessa nousuleginsä ensimmäisessä lokaalissa pohjassa n. 2 euron tuntumassa. Tänään kurssi päätti 2,17 euroon.

Katson SSH:n kurssin (ja yhtiön) päässeen pitkään ja kestävään monivuotiseen nousuputkeen.

HKScan - 21.6.2018 22.25

HKScan painui tänään isohkolla GSI:n loppuhuutarimyynnillä 2,825 euroon. Tätä alempana kurssi on ollut lähes 17 vuotta sitten, vuodenvaihteessa 2001/2002. Surullista. Omissa ajatuksissani olin ajatellut 30.11.2016 pohjan, 2,89 euroa, pitävän, Kiinan viennin ja Rauman uuden laitoksen käynnistymisen tukemana.

Onko anti tulossa?

Kesäralli 2018 - 14.6.2018 20.25

Keskuspankkipäivät on nyt nähty, FED eilen ja EKP tänään. Päivien anti oli täysin odotettu. Taloudet rapakon molemmilla puolilla ovat hyvässä vedossa, Euroopan ollessa muutaman stepin Jenkkitalouden perässä. EKP.n lepyttety tuli esille lupauksena: vuosi lisää nollakorkolinjaa. Halpaa investointirahaa.

Aikoinaan tuli kansiksen kursseilla opiskeltua taloudellisen toiminnan mielekkyyttä nousevassa korkoympäristössä; mihin kannattaa tuolloin investoida ja mihin kannattaa rahansa tuolloin laittaa. Reaalimaailmassa samaa asiaa tuli simuloitua ajanjaksolla 2004-2008. Tuolloinhan Suomessa korko nousi pohjastaan 2 aina 5,5 prosentin tasolle asti. Samalla ajanjaksolla hex "reagoi nousevaan korkokäyrään"  liikkumalla tasosta 5000 aina tasolle 12500 asti. Voi olla, että reaalimaailman opeilla kansiksen kursseilta olisi tullut hylsy. wink

Jos tarkastellaan juuri toteutunutta keskuspankkipolitiikkaa voidaan tehdä johtopäätös: Jenkkilässä talous on hyvässä vedossa ja keskuspankki pitänee talouden ohjaksista kiinni sopivan rennolla otteella. Vastaavasti Euroopassa keskuspankki on todennut talouden koneen juuri käynnistyneen ja pysyvän käynnissä jo lähes ilman ryyppyä. Ryyppy suljettaneen loppuvuodesta koneen lämmettyä tarpeeksi. Edelleen keskuspankki on luvannut siirtää jalan jarrulle kesän 2019 jälkeen, tuolloin jarrua voidaan jo hivelynomaisesti painaa mikäli matkanopeuteen kiihdyttäminen huimaa takapenkkiläisiä. Tällöinkin keskuspankki toivonee talouskoneen saavuttavan tavoitenopeutensa liikoja kuhnailematta.

Entäpäs se kesäralli? Still coming. Jopa vahvemmalla näkymällä kuin toissapäivänä. Ensimmäisenä indikaationa keskuspankkipäivistä tuli mieleen; ketkäs hexiläisistä hyötyvätkään heikkenevästä eurosta... Onhan noita...

 

Glaston - 22.4.2018 16.36

Päivitystä vanhaan ketjuun.

Glaston julkistaa huomenna ensimmäisen kvartaalin tuloksensa 2018.

Glastonin tilauskanta 2016 lopussa oli 45,6 milj. eur., ensimmäisen kvartaalin 2017 tulos oli nollassa ja liikevaihto oli 22,8 milj. eur.

Glastonin tilauskanta 2017 lopussa oli 35,2 milj. eur., ja ensimmäisen kvartaalin 2018 luvut tiedämme huomenna.

Odotan, että Glaston kertoo positiivisesta kehityksestä uudella Emergin Technologies segmentillään, ensimmäiset kaupat uudesta konetyypistä voisivat toteutua jo kuluvana vuonna tai ensi vuonna. Myös maalis-huhtikussa yhtiö on tiedottanut useista peruskoneiden kaupoista, markkina tuntuu vetävän jotenkuten.

Liikevaihdon ja tuloksen suunnalta odotan vaisua neljännestä, joiden johdosta kurssi (nyt liian korkealla?) voisi laskea kevään kuluessa aina ostotasoille 0,36-0,38 eur asti.

 

HKScan - 22.4.2018 15.45

Puolitoista viikkoa olisi aikaa HKScanin ekan kvartaalin tulosulkistukseen.

Osarin positiiviselta puolelta odotan kommentteja positiivisesta sikasyklistä ja Rauman laitoksen etenemisestä. Kiinan viennin käynnistyminen lienee myös positiivinen asia yhtiölle.

HKScanin osinko (0,09) irtosi reilu viikko siten tasolla 3,14, osake teki nopean osinkodipin tasolle 3,05 asti toipuen sieltä nopeasti nykytasolle 3,13 euroon.

Tulevan osarin negatiivisella puolella lienevät kommentit tiukasta kilpailutilanteesta ja ennen kaikkea Rauman laitoksen käynnistyskulut.

Yhtiön ohjeistus vuodelle 2018 on "ympäripyöreä". Odotan tulosperusteisesti negatiivista kurssireaktiota, lähinnä Rauman laitoksen kulujen odotetun tulosvaikutuksen johdosta. Tavoitehintani osarin jälkeen (ehkä ostotaso) on noin 2,95 euroa. Tietenkin kurssissa saattaa näkyä positiivisesti kommentit Rauman laitoksen positiivisesta kehityksestä ja kommentointi Kiinan viennistä.

Citycon - 20.4.2018 10.29

Ruotsissa PostNord on perinyt maaliskuun alusta lukien seitsemän euroa Kiinasta tulleista verkkokauppapaketeista rauhoittaakseen pakettitulvaa. Amazonin tulo pohjoismaihin luo ison paineen muille verkkokauppatoimioille, ennen Amazonin tuloa oli aikaa kokeilla ja kehittää, Amazonin tultua on sitten pakko tehdä vaikkapa hinta edellä. Verkkokauppa on megatrendi. Osakesijoittamisessa olisi hyvä pohtia suuren yleisön (analyytikot, rahastonhoitajat, sijoittajat) näkökulmaa asioihin, uskoisin että kaupan kivijalkaa ei koeta tässä tilanteessa voittavaksi sijoitusstrategiaksi.

Citycon kertoo panostavansa palvelullisiin monitoimikauppakeskuksiin. En tiedä, kuinka paljon nykyinen peruskauppakeskus vaatii lisäpääomaa muuntautuakseen palvelulliseksi monitoimikauppakeskukseksi.

Oletetaan, että verkkokauppa löisi nyt pohjoismaissa kunnolla läpi, myös päivittäistavarakaupassa. Tällöin kivijalan kyky maksaa vuokraa heikkenee väistämättä koko kaupan toimialalla. Cityconin tapauksessa heikentynyt vuokranmaksukyky heijastunee vuokratuottoihin ja siten tulokseen. Edelleen heikentynyt vuokratuotto heijastuu kiinteistöjen käypiin arvoihin ja siten tulokseen. Kaksiteräinen miekka.

Citycon kertoo divestoivansa 5-10 pinnaa kiinteistökannastaan lähivuosina. Esimerkki: Jos olisin iso kiinteistösiojittaja, kertoisin Cityconille kauppaneuvotteluissa, että verkkokauppa + Amazon tulee, ei kannata ostaa. Toki jos oikeasti haluaisin ostaa jonkin keskuksen, tarjoaisin reilusti alle Cityconin kirja-arvon. Jo valmiiksi alennetun/alentuneen käyvän arvon alle myynti tarkoittaa sekin negatiivista tulosvaikutusta Cityconille mahdollisen alaskirjauksen muodossa.

Kirsikaksi kakun päälle vielä nouseva korkotaso ja dippaava Ruotsin kruunu. Hapokasta.

Henkilökohtaisesti en näe Cityconia houkuttelevana pitkäaikaisena sijoituskohteena juuri nyt vaikka hinta halpenisikin vielä. Treidilappu, tilanteesta riippuen.

 

FIT Biotech - 17.4.2018 20.30

FIT printtasi sitten eilen itse itselleen miljardi lisälappua. Valtuuksia printtaukseen jäi vielä yhdelle miljardille lapulle. Nyt osakkeita taitaa olla jo noin kaksi miljardia kappaletta ja kolmaskin miljardi on siis taputeltu yhtiökokouksessa. Saapa nähdä, päästäänkö jo tällä määrällä osakemarkkinoiden absoluuttiseen nollahintapisteeseen, eli hintaan 0,0002 euroa/osake. Halvemmaksi ei osakkeen yksikköhinta voi mennä.

 

Ponsse - 17.4.2018 20.19

Aki Pyysing kirjoitti:

Edelleenkään ei ole koskaan ollut Ponssea, eikä 800M hintapyyntö 570M vaihtavasta pohjoissavolaisesta metsäkonevalmistajasta houkuttele ostamaan.

Mutta mutta houkuttelisiko pohjoiskarjalalainen 43M vaihtava metsäkonevalmistaja 15,5M hintapyynnöllä ostamaan?

Saa käyttää...

Citycon - 15.4.2018 18.17

Citycon tiedottaa ensimmäisen kvartterinsa tuloksesta 19.4 aamusella, siten kolmisen pörssipäivää olisi aikaa ennakoida tulevan raportin antia.

Cityconin tilinpäätöksessä antama oheistus vuodelle 2018 on:

"Citycon odottaa vuoden 2018 osakekohtaisen operatiivisen tuloksensa (EPRA EPS, basic) olevan 0,155–0,175 euroa. Lisäksi yhtiö odottaa operatiivisen liikevoittonsa (Direct operating profit) muuttuvan -15 – +1 miljoonalla eurolla ja operatiivisen tuloksensa (EPRA Earnings) muuttuvan -14 – +4 miljoonalla eurolla edellisvuodesta.
Arviot perustuvat nykyiseen kiinteistökantaan sekä vallitsevaan inflaatioon ja EUR-SEK- sekä EUR-NOK-valuuttakurssitasoihin sekä nykyisiin korkotasoihin. Tilat, jotka eivät ole vuokralla suunnitteilla tai käynnissä olevien kehityshankkeiden vuoksi, vähentävät nettovuokratuottoja vuoden aikana."

Suhtaudun varauksella Cityconin tulevaan osavuosikatsaukseen (ja ennenkaikkea kurssireaktioon, huolimatta kurssin laskusta 2018). Yllä oleva oheistus ei ole mairitteleva, uskoisin myös, että koko pohjoismainen kauppakeskuksiin sijoittava sijoittajakunta on vähintäänkin jähmettynyt alkuvuoden velloneesta Amazon-pelosta. Todennäköisesti isokaan Amazonin pohjoismainen lanseeraus ei ole uhka Cityconille vuonna 2018. Toki sijoittajien mielissä uhka on iso.

Cityconin tulevasta katsauksesta on varmasti suurennuslasin kanssa syytä etsiä kommentteja ruotsin kruunun liikkeen vaikutuksesta tulokseen alkuvuonna ja etenkin tulosvaiktuksista loppuvuodelle, mikäli kruunu jatkaa laskutrendiään. Vuodenvaihteessa eurolla sai 9,8 kruunua, nyt 10,4 kruunua.

 

Piippo - 13.4.2018 20.57

Piippo taisi tällä viikolla käydä päivänsisäisesti jo niinkin alhaalla kuin 4,62 eurossa, Piipon ATL. Uutisointi yhtiön ympärillä on kuluvana vuonna ollut erikoista, myös tilinpäätös oli vaikeaselkoinen.

Piipolla on edelleen edellytyksiä ostoslistalle, onhan yhtiön agri-liiketoiminnassa selvästi potentiaalia. Kuitenkin ennen ostoslistalle pääsyä olisi hyvä saada selvyyttä mahdollisista tulevista kirjauksista yhtiön viimeaikaisiin uutisointeihin liittyen ja ennenkaikkea siitä, kuinka yhtiön kertomat investoinnit ovat edenneet ja onnistuneet.

Yhtiön ex-toimitusohtaja Hirvonen on yhtiön merkittävä omistaja. Mielenkiintoista olisi tietää, onko tämä potti ollut jo tarjolla näkymättömillä markkinoilla. Jos Hirvonen päättäisi luopua omistuksestaan, en usko kaupan/myynnin tapahtuvan osaketsunamina vaan pikemminkin hissukseen sovittuna blokkina.