Olet täällä

kahvi

kahvi

  • Liittynyt 21.7.2017
  • 57 viestiä
  • 3 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.8.2018 12.44

Iso Kiitos teksteistäsi, kirjoitat opettavaisesti ja lisäksi esität todella hienoa grafiikkaa. Ko. grafiikastasi saa nopeasti hyvän kuvan Helsingin menosta kesällä 2018. Olen todellakin samaa mieltä siitä, että kekkerit eivät vielä ole ohi, nyt elokuussa saadaan vielä paljon mukavia yllätyksiä!

"Alla on yhtiöiden ensimmäisen päivän tulosreaktioita prosentteina....."

Apetit - 5.8.2018 12.18

Kirjoitin Kesäralli 2018 -ketjussa Apetitista 15.7.2018:

"-Apetit: Yhtiö ilmoitti noin 15 miljoonan investoinneista kesäkuussa. Q1 Tulos oli heikko, driverinä laskenut volyymi viljakaupassa. Toinen huono viljasatovuosi on tulossa, koko Euroopankin ennusteissa. Suomessa viljasatoennuste on huono, merkittävä volyymin ja laadunkin lasku on nähtävissä jo tässä vaiheessa. Sinänsä Apetit on positiivisessa kasviruokatrendissä, lyhyellä tähtäimellä yhtiöllä on kuitenkin kustannuksia edessään ja edellä mainitun myötä odotan siksi heikkoa Q2 tulosta. Tällä näkymällä kurssilla on laskupotentiaalia tasolle 12,3-12,5 euroa"

---

Apetit antoi tulosvaroituksen 3.8.2018:

"Apetit päivittää arviotaan vuoden 2018 operatiivisesta liiketuloksesta

Apetit päivittää arviotaan vuoden 2018 operatiivisesta liiketuloksesta

Apetit Oyj, Pörssitiedote 3.8.2018 klo 9.30

Apetit päivittää arviotaan vuoden 2018 operatiivisesta liiketuloksesta. Yhtiö arvioi nyt, että konsernin koko vuoden operatiivinen liiketulos jää vertailuvuoden jatkuvien toimintojen tasosta (vuonna 2017: 1,3 miljoonaa euroa).

Olemassa oleviin satoennusteisiin perustuen kotimainen viljasato on jäämässä keskimääräistä merkittävästi heikommaksi jo toisena perättäisenä vuotena. Vuoden 2018 sadosta on ennakkoarvioiden mukaan tulossa vuosituhannen huonoin. Kaupankäyntimahdollisuuksien erityisesti viennissä arvioidaan olevan normaalia olennaisesti rajallisemmat vuoden 2018 loppupuoliskolla.

Päivitetty ohjeistus vuodelle 2018:

Konsernin koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan jäävän vertailuvuoden jatkuvien toimintojen tasosta (vuonna 2017: 1,3 miljoonaa euroa). Toiminnan kausiluontoisuuden johdosta tuloskertymä painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Koko vuoden myyntivolyymeja ja tulosnäkymiä varjostaa vuoden 2017 heikko sato sekä huonot satonäkymät kuluvana vuotena. 

Aikaisempi ohjeistus vuodelle 2018 (julkistettu 1.3.2018):

Konsernin koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan olevan vertailuvuoden jatkuvien toimintojen tulosta parempi (vuonna 2017: 1,3 miljoonaa euroa). Toiminnan kausiluontoisuuden johdosta tuloskertymä painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Alkuvuoden myyntivolyymeja ja tulosnäkymiä varjostaa vuoden 2017 heikko sato.

Apetit julkistaa puolivuosikatsauksensa 16.8.2018 klo 8.30."

---

Yhtiön kurssi reagoi odotetusti (12,50-12,95 euroa/osake, päätös 12,75 euroa/osake).

Kommentit & tilanneanalyysi tulosvaroituksen jälkeen:

-Vuoden 2017 heikko viljasato heikentää vuoden 2018 tulosta. Vuoden 2018 heikko viljasato heikentää luonnollisesti vuoden 2018 tulosta ja myös oletettavasti vuoden 2019 tulosta.

-Apetit ei suoraan kommentoinut muuta satoa kuin viljasatoa, odotettavissa on kuitenkin se, että esimerkiksi Apetitille tärkeiden herneen, porkkanan etc. kotimaisten vihanneskasvien sato on odotuksia alhaisempi ja vähintäänkin aiheuttaa saatavuusongelmaa ja hintapaineita. Mielenkiintoista olisi saada tietää, mikä on satonäkymä öljykasvipuolella, kaikenmaailman toukistahan on raportoitu kuivuuden lisäksi kesällä 2018.

-Apetitin osake on konservatiivisesti käyttäytyvä, pääosin suomalaisessa omistuksessa oleva osake. Odottaisin kuitenkin myyntipainetta osakkeeseen tässä jopa hurjassa satotilanteessa. Apetitin kassa / osinko-osakeprofiili antaa tukea osakkeelle, nykytiedoin osake voisi olla kiinnostava (sitkeän osinkotuoton vuoksi) noin kympin hintaan per osake.

 

 

 

Tikkurila - 5.8.2018 11.39

Olisi kiva kuulla saitin arvioita Tikkurilan nykytilanteesta / osakkeen potentiaalista jatkossa. Tikkurila julkisti H2/2018 viime perjantaina 3.8.2018.

Tikkurila treidaa nyt 685 milj. euron markkina-arvolla (osake 15,54 euroa), liikevaihto v. 2017 oli 582 milj. euroa ja liikevaihto H1/2018 oli 303 milj. euroa eli -5% vuodentakaiseen verrattuna. Tuloksessa on myös selkeä lasku vuodentakaiseen verrattuna.

Tikkurilan gearing on nyt 104 pinnaa, vuosi sitten se oli 83 pinnaa, vuodenvaihteessa 50 pinnaa. Seasonality ja osingot toki vaikuttavat lukuihin. Vastaavasti omavaraisuusaste oli 28, 34 ja 42 pinnaa vastaavilta ajankohdilta.

Tikkurilan ohjeistus loppuvuodelle on: "Tikkurilan liikevaihdon arvioidaan säilyvän edellisvuoden tasolla ja oikaistun liikevoiton arvioidaan paranevan."

Ohjeistuksessaan Tikkurila puhuu oikaistusta liikevoitosta. Arvioin, että Tikkurilan käynnissä oleva säästö-ohelma tuottaa alaskirjauksia loppuvuodelle. Edelleen arvioin, että Tikkurilan monitahoisella säästö-ohjelmalla on mahdollisuus kurittaa edelleen liikevaihdon kehitystä.

Näkisin, että loppuvuonna 2018 / alkuvuonna 2019 osakemarkkina koeponnistanee Tikkurilan osakkeen konservatiivisen arvo-yhtiö -leiman.

 

 

Kesäralli 2018 - 15.7.2018 12.04

Helsingin tuloskausi pyörähti käyntiin viime viikon lopulla, kesärallin voidaan katsoa nyt vihdoinkin startanneen. Tuloskausi "rallikausi" jatkunee Helsingissä aina 31.8.2018 asti. Aivan ensimmäisistä tuloksista ei voine vetää johtopäätöksiä koko tuloskaudelle; Elisan ja Evlin kohdalla negatiiviset reaktiot johtuivat lähinnä yhtiökohtaisten yliodotusten lievästä takaisinpurusta. Evlin tulos oli sinällään vahva ja kertonee erityisen vahvasta momentumista kotimaisellakin finanssisektorilla. Cityconin kohdalla markkina pohtii yhtiön selviytymisstrategiaa yksityisen kulutuksen hakiessa uutta muotoa päivittäistavarakaupassa ja palveluiden kulutuksessa. On totta, että Cityconilla on hyviä kehityshankkeita asian ympärillä, samalla on myös niin, että osa Cityconin nykyisistä kiinteistökohteista voi kohdata vuokrapaineita tulevaisuudessa nousevassa korkoympäristössä (huom. näiden kohteiden arvostus taseessa / niiden markkina-arvo).

Fudiksen MM-kisat ovat sujuneet hyvin ja uskoisin, että Helsingin huippukokouskin on menestys ja lisännee positiivistä markkinailmapiiriä.

***

Atrian perjantaisen tulosvaroituksen pohjalta heräsi mielenkiintoa pohtia muutamalla lauseella suomalaisten elintarvikeyhtiöiden osakemarkkinapotentiaalia:

-Altia: Markkina-arvo nyt 319 ja viime vuoden liikevaihto 359 miljoonaa. Taloussuhdanne tukee juomayhtiöitä. Noussut listautumisesta 15%. Onko kotimaisen viljasatokauden keskimääräistä heikompi näkymä kustannusongelma? Kokonaisuudessaan Altia on lievä nousukanditaatti. Fiilis yhtiöstä on hyvä.

-Atria: Tulosvaroitus toissapäivänä. Ostopaikkaa voisi ihmetellä Q3 tuloksen jälkeen mikäli Q3 raportti antaa siihen aihetta.

-Apetit: Yhtiö ilmoitti noin 15 miljoonan investoinneista kesäkuussa. Q1 Tulos oli heikko, driverinä laskenut volyymi viljakaupassa. Toinen huono viljasatovuosi on tulossa, koko Euroopankin ennusteissa. Suomessa viljasatoennuste on huono, merkittävä volyymin ja laadunkin lasku on nähtävissä jo tässä vaiheessa. Sinänsä Apetit on positiivisessa kasviruokatrendissä, lyhyellä tähtäimellä yhtiöllä on kuitenkin kustannuksia edessään ja edellä mainitun myötä odotan siksi heikkoa Q2 tulosta. Tällä näkymällä kurssilla on laskupotentiaalia tasolle 12,3-12,5 euroa.

-Olvi: Hyvä Q1 tulos alla. Kurssi on karkeasti ATH:ssa. Jos ei näillä keleillä ole ollut jano, niin milloin sitten? Tämän parempaa säätä ei voisi Q2:lle toivoa, myös Q3 on alkanut ainakin Suomessa lämpöisesti. Odotan uutta ATH:ta tulosraportin jälkeen.

-Raisio: Markkina-arvo nyt 612 ja viime vuoden liikevaihto 306 miljoonaa. Osake on nyt mielestäni ylihinnassa. En ymmärrä osakkeen tämänhetkistä potentiaalia / arvostusta.

Citycon - 12.7.2018 9.41

Citycon avasi tänään tuloskauden Helsingissä. Tulos ei ollut mairitteleva, päälle myös ohjauksen lasku loppuvuodeksi.

Kruunu painaa, demografiakehitys painaa, alueellistuminen painaa, verkkokauppa painaa.

Kurssin kannalta uhkana (tunnelman laskijana) näen mahdollisen Amazon hypetyksen tällä toisella vuosipuoliskolla, nythän Amazonin suunnalta ei ole kuulunut mitään uutta muutamaan kuukauteen (pääuutisvirrassa).

Kurssin kannalta ainoana positiivisena triggerinä näen mahdollisen yhtiön lunastuksen ulos pörssistä (pääomistaja ostaa koko ajan), en kuitenkaan usko tähän näkymien ja kurssin ollessa laskussa, lunari voisi toteutua vasta sitten pohjilta, missä sitten lienevätkin.

Ennustan: kurssi jää lyhyellä tähtäimellä jojoilemaan 1,65-1,80 välille muutosta odotellen.

Kesäralli 2018 - 11.7.2018 16.30

Päivän kolumnissaan Huopainen:

"Arvaan, että jenkkimarkkinoilla nähdään uusi kaikkien aikojen ennätystaso vielä kesän aikana, samaten Suomessa."

Samaa mieltä - kesäralli 2018 - Here We Come

SSH - 21.6.2018 22.46

SSH kertoi eilen uuden palomuurituotteensa olevan hyväksyntöjä myöden valmis, tänään SSH kertoi lyövänsä hynttyyt yhteen Suomen valtion kanssa uuden palomuurituotteensa myynnissä/jakelussa tärkeälle valtion perus- IT-infralle.

Käsittämättömän hieno kuvio.

SSH:n pääomistaja teki oikeaoppisen lappupyöräytyksen kurssin ollessa nousuleginsä ensimmäisessä lokaalissa pohjassa n. 2 euron tuntumassa. Tänään kurssi päätti 2,17 euroon.

Katson SSH:n kurssin (ja yhtiön) päässeen pitkään ja kestävään monivuotiseen nousuputkeen.

HKScan - 21.6.2018 22.25

HKScan painui tänään isohkolla GSI:n loppuhuutarimyynnillä 2,825 euroon. Tätä alempana kurssi on ollut lähes 17 vuotta sitten, vuodenvaihteessa 2001/2002. Surullista. Omissa ajatuksissani olin ajatellut 30.11.2016 pohjan, 2,89 euroa, pitävän, Kiinan viennin ja Rauman uuden laitoksen käynnistymisen tukemana.

Onko anti tulossa?

Kesäralli 2018 - 14.6.2018 20.25

Keskuspankkipäivät on nyt nähty, FED eilen ja EKP tänään. Päivien anti oli täysin odotettu. Taloudet rapakon molemmilla puolilla ovat hyvässä vedossa, Euroopan ollessa muutaman stepin Jenkkitalouden perässä. EKP.n lepyttety tuli esille lupauksena: vuosi lisää nollakorkolinjaa. Halpaa investointirahaa.

Aikoinaan tuli kansiksen kursseilla opiskeltua taloudellisen toiminnan mielekkyyttä nousevassa korkoympäristössä; mihin kannattaa tuolloin investoida ja mihin kannattaa rahansa tuolloin laittaa. Reaalimaailmassa samaa asiaa tuli simuloitua ajanjaksolla 2004-2008. Tuolloinhan Suomessa korko nousi pohjastaan 2 aina 5,5 prosentin tasolle asti. Samalla ajanjaksolla hex "reagoi nousevaan korkokäyrään"  liikkumalla tasosta 5000 aina tasolle 12500 asti. Voi olla, että reaalimaailman opeilla kansiksen kursseilta olisi tullut hylsy. wink

Jos tarkastellaan juuri toteutunutta keskuspankkipolitiikkaa voidaan tehdä johtopäätös: Jenkkilässä talous on hyvässä vedossa ja keskuspankki pitänee talouden ohjaksista kiinni sopivan rennolla otteella. Vastaavasti Euroopassa keskuspankki on todennut talouden koneen juuri käynnistyneen ja pysyvän käynnissä jo lähes ilman ryyppyä. Ryyppy suljettaneen loppuvuodesta koneen lämmettyä tarpeeksi. Edelleen keskuspankki on luvannut siirtää jalan jarrulle kesän 2019 jälkeen, tuolloin jarrua voidaan jo hivelynomaisesti painaa mikäli matkanopeuteen kiihdyttäminen huimaa takapenkkiläisiä. Tällöinkin keskuspankki toivonee talouskoneen saavuttavan tavoitenopeutensa liikoja kuhnailematta.

Entäpäs se kesäralli? Still coming. Jopa vahvemmalla näkymällä kuin toissapäivänä. Ensimmäisenä indikaationa keskuspankkipäivistä tuli mieleen; ketkäs hexiläisistä hyötyvätkään heikkenevästä eurosta... Onhan noita...

 

Glaston - 22.4.2018 16.36

Päivitystä vanhaan ketjuun.

Glaston julkistaa huomenna ensimmäisen kvartaalin tuloksensa 2018.

Glastonin tilauskanta 2016 lopussa oli 45,6 milj. eur., ensimmäisen kvartaalin 2017 tulos oli nollassa ja liikevaihto oli 22,8 milj. eur.

Glastonin tilauskanta 2017 lopussa oli 35,2 milj. eur., ja ensimmäisen kvartaalin 2018 luvut tiedämme huomenna.

Odotan, että Glaston kertoo positiivisesta kehityksestä uudella Emergin Technologies segmentillään, ensimmäiset kaupat uudesta konetyypistä voisivat toteutua jo kuluvana vuonna tai ensi vuonna. Myös maalis-huhtikussa yhtiö on tiedottanut useista peruskoneiden kaupoista, markkina tuntuu vetävän jotenkuten.

Liikevaihdon ja tuloksen suunnalta odotan vaisua neljännestä, joiden johdosta kurssi (nyt liian korkealla?) voisi laskea kevään kuluessa aina ostotasoille 0,36-0,38 eur asti.