Olet täällä

kahvi

kahvi

  • Liittynyt 21.7.2017
  • 81 viestiä
  • 5 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Tammiralli 2019 - 15.12.2018 21.08

Aki Pyysing kirjoitti:

Mutta annan referaatin: Tänä vuonnakin aion tehdä samaa, kuin jo vuosikymmeniä.

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/aki-pyysing-luottaa-porssin-vuodenvaih...

Muistaakseni 2014 meni vituiksi:

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/ovatko-tammiralli-ja-joulupukki-...

Sijoitustiedon viimeisimmässä Teerenpeleissä tuli esille, että useammalla kokeneella sijoittajalla on korkeahko käteispositio salkussaan (marraskuun loppu oli sillloin meneillään). Mikä on tuntumasi asiaan nyt; onko käteinen säilynyt tileillä vai onko käteistä konvertoitu reilummin osakemarkkinaan alkuvuoden varalta? Ymmärrän toki, että vastaaminen voi olla vielä hankalaa tässä vaiheessa (kesken pelin ei saisi höpöttää, seitsemän päivää jäljellä).

Tammiralli 2019 - 15.12.2018 20.47

buttis kirjoitti:

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että millä indikaattorilla arvelet pohjien olleen tässä? Ilmeisesti kuitenkin tekniseen analyysiin tuon arvion pohjaat.

Yksittäisten osakkeiden kohdalla tekninen analyysi on monesti toiminut hyvin, etenkin jos taustalla oleva kokonaismarkkina on rauhallisessa liikkeessä / moodissa. Turbulentteina aikoina, kuten tänä syksynä, yksin teknisellä analyysillä ratsastaen päätyy herkästi metsään.

Vallitsevassa osakemarkkinatilanteessa kokonaiskuva ratkaisee. Tänä syksynä, lokakuussa tapahtunut sinänsä tekninen nousumarkkinadippi toteutui yllättävän voimakkaana, lisäksi ylinegatiiviseksi kääntynyt sentimentti lietsoi markinarommarit yksiääniseksi huutokuoroksi. Rommareiden mielikuvissa, haaveissa, toiveissa, unissa ja unelmissa nähtiin jo vuosien piinaavan romahdusodotuksen jo vihdoinkin toteutuvan maailmanlopun, totaaliromahduksen, kapitulaation, pankkipaon etc. epärealististen uhkien merkeissä. Nyt joulukuussa markkinaa on painanut lisää apinamainen laumakäyttäytyminen, edelleen vellovat surrealistiset / epärealistiset pelkotilat ja vuodenvaihteeseen liittyvä osakemarkkinoiden seasonality.

Kuitenkin, reaalimaailmassa ei ole tarjolla relevanttia evidenssiä tulevasta lamasta tai markkinakaaoksesta. Pikemminkin, vuoden 2018 tulosjulkistusten yhteydessä tulemme huomaamaan, että monen osakkeen kohdalla edellisen vuoden lopussa punttiin väännetty hätäkakki oli ikävä ja täysin turha manööveri. Edelleen, en usko, että ehdoin tahdoin monikaan yhtiö kirjoittaisi näkymiään negatiivisiksi vuodelle 2019 koska tuskin ne suurilta osiltaan sitä olisivatkaan. Toki - on mahdollista, että tulemme lukemaan lausahduksia "markkinoiden hermostuneisuudesta, näkymien epävarmuudesta, lyhyestä näkymästä" etc., mutta tuskin yksikään yhtiö toitottaa tammi-helmikuussa sitä, että vuodesta 2019 tulisi umpisurkea. Lisäksi - Huopaisen viimeisimpään blogiinkin viitaten - on huomattava, että öljy, kupari, nikkeli ja moni muukin raaka-ainehyödyke on kääntynyt jo ylös. Hupsista!

Tätä kirjoittaessa on seitsemän (7) kaupankäyntipäivää jäljellä vuonna 2018. Perinteisesti joulun alusviikko on ollut kaupankäyntiaktiivisuudeltaan jo selvästi rauhallisempi ja tunnelmaltaan varovaisen optimistinen. Toki tänä vuonna ensi viikolla on luvassa joitakin talousuutisia korkokentältä ja nämä uutiset tulevat todennäköisesti olemaan pikemminkin positiivisia kuin negatiivisia osakemarkkinoiden kannalta. Välipäiviä on tänä vuonna vain kaksi; odotan kahta hiljaista ja rauhallista päivää vuoden 2018 lopuksi. Kuten aikaisempina vuosina, osakemarkkinoiden välipäiväkalastelu on usein johanut siihen, että mattimyöhäset tarjouskorintonkijat ovatkin joutuneet ottamaan tammilappunsa jo hieman korkeammilta tasoilta aivan viime tingassa.

Tammiralli 2019 - 10.12.2018 22.25

OMX Helsinki päätti tänään lukemaan 8712.

Todennäköisesti pohja on nyt saavutettu seuraavaa 5-6 kk ajanjaksoa kohden. Saa nähdä, koeponnistetaanko tämä pohja osinkojen irtoamisen jälkeen.

Senverran on saatu oppia "dippien osteluun" tänä syksynä, että toipumisen seuraaminen on mielenkiintoista.

 

Tammiralli 2019 - 9.12.2018 12.36

Joo, en usko systemaattiseen pitkään koronnousuympäristöön. Talous ei yksinkertaisesti kestäisi sitä.

...

Perinteisesti tammikuuilmiöllä tarkoitettaneen kuluvan vuoden aikana alasmyytyjen vuoden lopun dumppauksen kohteena olevien (window dressing, veromyynit) etenkin pienyhtiöiden kurssien palautumista seuraavan vuoden alussa tammikuussa. Varallisuusveron ollessa vielä voimissaan ilmiöön liittyi vielä tekniset omaisuuslajisiirrot.

Lyhyesti: Se, mikä näyttää joulukuussa inhottavalta ja pahaltamaistuvalta pettymykseltä näyttääkin tammikuussa uudelta mahdollisuudelta. Tammikuussa aloitetaan uudella kirjalla.

Tänä vuonna tammikuuilmiöön voi liittyä ylisuureksi venyneen nousumarkkinakorjauksen korjaus. Tällöin, etenkin Hexissä, on syytä katsoa osakevalintaa tammikuulle hieman laajemmin. Nyt on moni isokin hyvä yhtiö tullut perusteettoman alas (esim. Stora Enso) ja siten pidän mahdollisena, että perinteisesti pienyhtiöihin kohdistuva tammikuinen ostovoima voi kohdistua tulevana tammikuuna osittain tavanomaista isompiin yhtiöihin, kuten esimerkiksi mainitsemaani Storaan. Todennäköisesti pienyhtiötkin korjaavat, mutta ehkä hitaammin?

Stora Enso - 9.12.2018 12.02

Stora on laskenut nyt 42 prosenttia kesäkuun 2018 huipustaan. Monesti on niin, että käänneyhtiöt ottavat positiivista kurssiennakkoa, jota sitten leikataan sopivassa kohdin jonkin markkinakorjauksen yheydessä. Storalle taisi nyt tänä syksynä käydä näin.

Stora selvisi hengissä printtimedian globaalista alasajosta (megatrendi). Edelleen stora kävi onnistuneesti raskaan muuntautumisleikin biopohjaisten uusiutuvien (pakkaus) materiaalien yhtiöksi (megatrendi). Aikaa näihin operaatioihin meni noin kaksi vuosikymmentä.

Ajatus jokapäiväisestä muovittomasta pakkausmaailmasta on vihdoinkin lävähtänyt suuren yleisön silmille. Toki muovikassikiellot ja kuvat muovintäytteisistä valaanvatsoista ovat edistäneet asiaa.

Mielestäni Stora on nyt kirkuva osta - vuoden 2018 tulos tulee olemaan hyvä ja yhtiö on taloudellisesti tikissä kunnossa. Osinkotuotto keväälle 2019 lienee olevan jo enemmän kuin houkuttelevan.

Yhtiön pitkän ajan näkymä on mielestäni äärinmäisen hyvä. Vallihaudat kilpailulle ovat aika tukevat (raskaat investoinnit).

 

 

 

 

 

Outotec - 23.10.2018 14.00

Outotec on luiskahtanut hyvin alas lupaavan H1/2018 jälkeen. Laskun takana lienee pienehkö globaalin osakemarkkinan nousumarkkinadippi.

BTD !!!

Toisen kvartaalin raportissa Outotec julkisti pitykästä aikaa hyvin myönteiset näkymät vuodelle 2018:

"

Liikevaihdon odotetaan olevan noin 1,2 - 1,3 miljardia euroa.

Oikaistun liiketuloksen (aEBIT)* odotetaan olevan noin 5 - 7 %
"

Ponsse - 23.10.2018 13.41

Ponsse tuli ulos tänään erittäin vahvan tuloksensa kanssa. Globaali metsäkonemarkkina vetää hyvin korkean sellunhinnan tukemana. Yhtiöllä oli pieniä toimitusongelmia kolmannella kvartsilla johtuen uuden tehtaan synnytystuskista.

Ponssen vuoden lopun ohjeistus oli hieman varovainen, ohjeistuksessa korostuivat ehkäpä liiaksi päällä oleva pieni lakkosyksyn mahdollisuus ja juuri nyt aktiivisena oleva pienehkö globaali nousumarkkinakorjaus.

Ponssen Q3 päättävä tilauskanta oli erittäin vahva vuodentakaiseen verrattuna.

 

Outokumpu - 23.10.2018 13.24

Outokumpu käväisi tänään jo todella matalalla 4,1 euron tasolla. Parhaillaan kumpu treidaa muutaman sentin tämänpäiväisten pohjien yläpuolella. Uskoisin tämänkertaisen globaalin nousumarkkinakorjauksen olevan tässä ja Outokummun kertoessa positiivisesta kehityksestä tämän viikon perjantaina ollee Outokummun osake yksi väkevimmistä dipinkorjaajista. Näin uskon.

 

 

Exel - 13.10.2018 14.23

Inderes haastatteli Exelin toimitusohtaja Kytömäkeä 6.9.2018.

Poimintoja haastattelusta:

-Markkinaohtaja: "Kuskin paikalla markkinassa"

-DSC voitollinen tulos viimeistään 2019. (Keväällä: "tavoitteena nollatulos 2019")

-Kaksi yritysostoa reilun vuoden sisään: "Ei tämä varmasti tähän jää"

...

Kytömäeltä erittäin rauhallinen / vakuuttava esiintyminen haastattelussa. Haastattelussa Kytömäki korosti Exelin olevan hyvää osinkoa maksava korkean teknologian kasvuyhtiö. Edelleen haastattelussa tuli esille Exelin kasvustrategia, myös Exelin rahoitusmahdollisuudet listattuna yhtiönä.

Exelin kurssi on laskenut keväästä noin eurolla, vaikka yhtiö nosti liikevaihtoennustettaan DSC:n oston yhteydessä. Kytömäen viimeisin Exelin osakeosto (5100 kpl) tapahtui toukokuussa noin 6,14 euron hintaan.

Exelin kurssilaskun yksi päätekijä lienee jo neljä kuukautta kestäneet ENS myynnit:

Esim. syyskuu, Skandinaviska Enskilda Banken AB  (Hallintarekisteröity) -77 310 kpl, -4,16%

Pohdintaa: Odotan Exeliltä erittäin hyvää kolmannen kvartaalin tulosta ja kasvua ja vahvaa ohjausta loppuvuodeksi 2018. Pidän myös mahdollisena, että Exel voisi toteuttaa jonkin markkinaoperaation kolmannen yritysoston toteuttamiseksi (lappujen printtaus vastikkeeksi / jopa merkkarianti) jossain vaiheessa. Kummassakin tapauksessa uskoisin Exelin kurssin olevan operaation toteuttamishetkellä huomattavasti korkeammalla kuin nyt.

Oma strategia Exelin suhteen voisi olla tälle syksylle: ottaa osake ylipainoon ja myydä tulevaan mahdolliseen kurssinousuun kutosen päältä. Uskoisin Exelin kurssipohjan olevan juuri nyt.

Outokumpu - 13.10.2018 12.34

Lehtopöllö kirjoitti:

Johdosta pari kaveria ovat olleet ostolaidalla lähiaikoina, heidän budjetillaan pienellä lapiolla tosin. Analyytikot antavat, mahdollisesti varsin aiheellisesti, matalia tavoitehintoja ja suhteellisen negatiivisia suosituksia, mutta kaikki analyytikoiden tunnusluvut (Nordea, inderes, talouselämä, arvopaperi, FIM) kertovat yhtiön tekevän paljon tulosta suhteessa hintaan jo tänä vuonna, saati ensi vuonna.

Outokummun päätös oli eilen perjantaina 4,487 euroa.

Omien laskujeni mukaan viisi eri sisäpiirin kaveria on ostellut tässä noin kuukauden sisään. Ostokset tapahtuivat pääosin Outokummun osakkeen ensimmäisestä syysnotkasta alle viiteen euroon. Tällä hetkellä sisäpiirin ostoikkuna taitaa olla jo kiinni. Edelleen viime aikoina Outokumpu-ostoksilla ovat käyneet useat tunnetut Sijoittajat, kuten Etola ja Kuningas etc.

En jaksa uskoa, että sisäpiiri ostelisi osaketta ryhmänä päästäkseen kertomaan paskoja uutisia kuukausi ostoksistaan. En usko sitten millään.

Tuskin myöskään tunnetut pörssihahmot ottaisivat osaketta sisään täysin silmät ummessa. Tällä en viittaa sisäpiiritiedon käyttöön, vaan puhtaaseen osaamiseen.

Tulipa sopuloitua ja peesattua...