1329
forum
|

PikkuPro

+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Kun tuli sairauden jälkeen vapaata energiaa niin blogi meni vaihtoon. On aika muutoksen. Koronan myötä käynyttä Joulua on tullut juhlittua puolessatoista vuodessa ja varsinkin viimeisen 8kk aikana olen tuhonnut sijoitusidiotismiin vankan 6fig.

En oo paskana, päinvastoin. Näin tää on aina mennyt. Mulla on monia hyviä sijoittelijan ominaisuuksia mutta heikko kohta on se, että kun menee hyvin niin lähtee käsistä. Nyt riittää Paakkasena ajelu urheiluautolla Ranskan maaseudulla ja One more Push.

Kelasin nimittäin, että en oo vielä turvassa eli siinä taloudellisessa tilanteessa, että olisi safe olla vaurastumatta. Ja toisaalta kello käy, aivot ei nuorennu. Viisi aivoinfarktia, kuusi viikkoa teholla, 2,5 viikkoa koomassa. It all adds up ja varsinkin pokerissa oon 2-3 vuotta havainnut tason laskua.

Mä oon ihan vakavissani kun jotain päätän. Voin paremmin, kun elämässä on itselle riittävästi suuntaa jonka sisällä voi sitten surffata. Asialliset asiat hoidetaan ja muuten ollaan kuin ellun kanat. Tuo suunta on nyt hoitaa faijuus sen verran kunnialla loppuun kuin osaan eli 2027 nuorimmainen on teini-iän kynnyksellä joka vapauttaa aikaresurssejani ja voi miettiä elämäntapaa vähän uusiks jos haluaa. Kunhan on riittävästi varoja. Ja koska aivot lahoaa mun kohdalla korostetun riskaabelisti niin tuolloin olisi syytä olla sen verran, että enempää ei tarvitse. En aio eläkkeelle - en usko siihen - mutta uskon, että kompetenssin rajat tulevat yhä useammilla sektoreilla eteen joten on syytä takoa vielä kun tuottoa voi ehkä tehdä.

Ei se mitenkään saletti ole että voi mutta tuo suuntaa ja motivoi. Liika löysäily ei ole kivaa eikä vain itseen keskittyminen tuo itselleni onnellisuutta.

Strategisessa tavoitteessa on kaksi puolta: talouden eli "puuhastelujen" lisäksi elämäpuoli jossa on aina ollut vähän omia linejä ja ne tuskin loppuvat. Täällä kuitenkin enemmän tuosta talouspuolesta.

Mulla on summa mielessä joka 26.10.2027 pitää olla kasassa turvaamaan eläkepäivät in case aivojen lahoaminen estää enenevässä määrin fiksut liikut. Lisäksi haluaisin jättää jonkinverran pojille - ei liikaa mutta jonkin verran. Tavoitesummaa en halua sanoa mutta 7fig on eikä mikään yberiso. En tarvitse jahteja enkä oikein mitään muutakaan. Minimalisti mykyään kun olen (pl mökki). 

Aikaisemmilla Push:lla on mm. elätetty kolme lasta nannyineen ja kesämökkeineen joten toivoa likvidien kasvusta on kun kulurakenne on keventymässä nuorimmankin siirtyessä kouluun. Varsinaisesti rikasta musta ei tässä elämässä tulle ja se on fine mutta jos saisi elää elämänsä rakastamallaan (vapautta riittävästi sisältävällä) elämäntavalla niin olisin enemmän kuin tyytyväinen. 

0
0
28.6.2021 - 11:44 #71234

JR

+5055
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1485

Push on tietysti sulle itsessäänkin mielekästä, mutta eikö tässä oo semmonen positiivinen tilanne, että aivojen odotusarvoinen mätäneminen väheni paljon, kun selvisit hengissä tosta remontista?

0
0
28.6.2021 - 13:23 #71239

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
JR kirjoitti:

Push on tietysti sulle itsessäänkin mielekästä, mutta eikö tässä oo semmonen positiivinen tilanne, että aivojen odotusarvoinen mätäneminen väheni paljon, kun selvisit hengissä tosta remontista?

Kyllä, juuri näin. Korjaaava leikkaus meni sinällään hyvin ja korjasi, komplikaatiot vain vielä hidasteena.

 Ja muutenkin mulla on sellainen onnellinen tilanne, että musta elämä on mielekästä oikeastaan koska se on rajallista (olen antanut itseni ymmärtää, että ollaan tästä eri linessä). Mennään eteenpäin coing concern eli lähdetään siitä, että merkityksellinen elämä jatkuu mutta haluan nyt kerralla varautua siihen, että jotain jää jäljelle mutta yhä vähemmän on kompetenssia biitata fieldejä ja voi olla tarvetta tehdä rajujakin muutoksia kun lapset vapauttavat aika-energiaa. Tästä näkökulmasta mä saan kiinni halusta nyt rakentaa "eläkekassan" vaikka sinällään eläkkeelle en halua...mutta jonkinlainen pakkoeläke voi olla jossain vaiheessa edessä eli ei vaan biittaa asioita enää kunnon ratella vaikka jotain hidastetta omaisuuden hupenemisella voikin aikaansaada.

0
0
28.6.2021 - 17:27 #71244

stocksman

+106
Liittynyt:
11.4.2020
Viestejä:
326

Oletko muuten miettiny pienen firman perustamista ?, tyyliin siivousala jos ei sen kummempaa. Vois kuvitella että pientä tulovirtaa ois mahdollista saada suht.pienellä riskillä ja olis puuhasteltavaa ja ehkä myös jälkikasvulle.

0
0
28.6.2021 - 18:05 #71247

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
stocksman kirjoitti:

Oletko muuten miettiny pienen firman perustamista ?, tyyliin siivousala jos ei sen kummempaa. Vois kuvitella että pientä tulovirtaa ois mahdollista saada suht.pienellä riskillä ja olis puuhasteltavaa ja ehkä myös jälkikasvulle.

No tämä tuli ehkä vähän puskista. laugh

En oo miettiny. Musta monet haikailevat "jotain muuta" mutta mä oon aina rakastanut tätä mitä teen, rahajuttuja, päätöksentekoa. Siihen liittyvää vapautta ja että kaikki on omissa käsissä. Toivoisin tekeväni tätä sen verran hyvin ja sen verran pitkään, että muuta ei tarvitsisi tehdä. Ei niinkään laiskuuskysymys vaan koen olevani "kutsumushommassa" vaikka turhaa onkin yhteiskunnallisesti. 

KaikenHoitajan näin hyvin äkkiä 2015-2016 olevan potentiaalinen pienen siivousfirman vetäjä ja sitä oon tukenut merkittävästi vaikka toki itse hän on kaiken raa-an työn lahjakkuudellaan tehnyt ja nyt on erittäin menestynyt, lähtökohdat huomioiden. Ennemmin siis joku enkelisijoittaja...eikä kyllä sekään koska tämä on mitä haluan. Koska vapaus, max.

Niin eikä kyllä olisi riittävästi rahaakaan Enkelisijoitella..

----------

Jostain pitäisi saada likvidiä, täytyy miettiä. Se tässä hommassa kyllä on, että likvidit on tosi usein ihan loppu. Onneksi Evolutionit tuli myytyä, mikäköhän sitä painaa...

0
0
28.6.2021 - 20:58 #71249

stocksman

+106
Liittynyt:
11.4.2020
Viestejä:
326
PikkuPro kirjoitti:
  Ei niinkään laiskuuskysymys vaan koen olevani "kutsumushommassa" vaikka turhaa onkin yhteiskunnallisesti. 

 

En nyt ainakaan pitäisi sen turhempana kuin vaikka ammattifutaajan anti yhteiskunnalle.  Joo, jotain enkelisijoittaja tyyppistä lähinnä ajattelin.

0
0
30.6.2021 - 10:36 #71284

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Luin Sinkon haastiksen Hesarista, tämä oli innostava!

Ja sitten menee borderline ilkeäksi mutta kritisoin substanssia, en ihmistä.

Juttusarjassa siis haastatellaan "alansa kovimpia yli 80 vuotiaita".

Juttu on silmiä avaava yhdestä näkövinkkelistä, siitä, miten tyhmä markkina onkaan. On rahastoja joiden on noudatettava sääntöjään, on tyhmiä ihmisiä mutta sitten on myös ihmisiä, jotka ovat vanhoilla meriiteillään 83v "asiantuntijakommentaatorin" asemassa ja millä insight:

"Suomen yhtenä virallisena osakekommentaattorina tutuksi tullut Sinkko oli suositellut Uuden Suomen lukijoille Nokian ostamista 24 kertaa jo pelkästään vuonna 1989. Vain pari vuotta myöhemmin koko yhtiö oli matkalla konkurssiin."..."Mikä on urasi suurin virhe? Luotin liikaa Tiimari-nimiseen kauppaan. Kärsin sievoisen tappion, yhteensä 50 000–60 000 euroa, eli hyvän auton hinnan. Salkun kokoon nähden pyöristysvirhe, mutta se oli minun suurin virheeni.”. 

Mites se just mainittu Nokian suosittaminen 24 kertaa 1989? Ja mites se, että olen seurannut Sinkon lausuntoja ja salkkua ja Tiimarin konkurssin aikoihin 50-60ke oli yli 1% Sinkon salkusta eli aika laajat pyöristysvirheet Sinkko hyväksyy.

"Minä pelkään velkaa kaikilla tasoilla erittäin suuresti. Nuorille haluan sanoa, että älkää lähtekö velkarahalla mukaan. Kun ei ole sijoitusvelkoja, ei tarvitse huolehtia niistä. On paljon tunnettuja suomalaissijoittajia, jotka pyörivät talouslehdissä, mutta omistavat paljon velkaa.". Sinkko ei siis kategorisesti ole koskaan koskenut yhtään omien sanojensa mukaan sijoitusvelkaan. Tätä pidän isompana musta/valko virheenä kuin Tiimaria. Vielä pahempaa on dumata ihmisiä, jotka "Akina" kommentoivat vaikka on sijoitusvelkaa. Tämä on hyvin surullinen lausunto, että kommentointioikeus on vain ihmisillä, joilla on velaton salkku. Sijoitusvelka 1980-luvulla oli VÄHÄN eri kuin 2020 VAIKKA toki 2020 voi huonosti käydä yhä. Aina voi, ihmiselämässä, voi esimerkiksi tulla katastrofaalinen syöpä kuten ystävälleni eilen ilmoitettiin.

Mutta siis overall: Jeansin, Lepikön ja Akin tasoista sijoitusrahaa on pörssissä onneksi vain todella murusia. Ja vähän höperömmälläkin toiminnalla saa ajan myötä todennäköisesti hyviä tuottoja. Itse pyrin < mainitut kolme herraa mutta > Sinkko.

 

0
0
30.6.2021 - 10:26 #71285

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203
PikkuPro kirjoitti:

Luin Sinkon haastiksen Hesarista, tämä oli innostava!

..

"Minä pelkään velkaa kaikilla tasoilla erittäin suuresti. Nuorille haluan sanoa, että älkää lähtekö velkarahalla mukaan. Kun ei ole sijoitusvelkoja, ei tarvitse huolehtia niistä. On paljon tunnettuja suomalaissijoittajia, jotka pyörivät talouslehdissä, mutta omistavat paljon velkaa.". Sinkko ei siis kategorisesti ole koskaan koskenut yhtään omien sanojensa mukaan sijoitusvelkaan. Tätä pidän isompana musta/valko virheenä kuin Tiimaria. Vielä pahempaa on dumata ihmisiä, jotka "Akina" kommentoivat vaikka on sijoitusvelkaa. Tämä on hyvin surullinen lausunto, että kommentointioikeus on vain ihmisillä, joilla on velaton salkku.

Mutta siis overall: Jeansin ja Akin tasoista sijoitusrahaa on pörssissä onneksi vain murusia. Ja vähän höperömmälläkin toiminnalla saa ajan myötä todennäköisesti hyviä tuottoja.

Sinkko on silleen todellinen permabull että kaikissa haastatteluissa on aina ollut "hyvä hetki ostaa osakkeita". Koskaan ei ole erityisen hyvä hetki myydä. Tässä artikkelissa ekan kerran oli toisinpäin - hän kertoi keräävänsä sotakassaa kun kaikki on melko kallista!

En kuitenkaan sanoisi että on virhe jättää velkavipu käyttämättä. Leikkaahan se ehkä tuottoja, mutta jos tavoite ei ole saada maksimaalista tuottoa? Perusteena hänellä oli se että ei tarvitse nukkua öitä huonosti jos vähän romahtelee kurssit ja ei se minusta väärin ole. Vrt. pokerin pelaaja, joka ei tykkää swingeistä ja takoo siksi fixed limit holdemia kun toinen pro takoo PL Omahaa. Molemmat voivat olla "oikeassa" ja on useampi kuin yksi voittava strategia.

 

0
0
30.6.2021 - 10:36 #71286

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011
PikkuPro kirjoitti:

Mites se just mainittu Nokian suosittaminen 24 kertaa 1989? 

Vähän palautusta historiaan:

1977 perustettu Telefenno Oy oli valtionyritys Televa Oy:n ja Nokia Oy:n yhteisyritys, joka jatkoi puhelinverkkojen kehitystä. 1981 yrityksen nimeksi vaihtui Telenokia Oy ja radiopuhelintoiminnot siirrettiin 1983 Mobira Oy:lle. Vuonna 1989 Nokia-Mobiran nimeksi muutettiin Nokia Mobile Phones ja kahta vuotta myöhemmin Nokia julkisti ensimmäisen GSM-puhelimensa.

Nokian nousu 1990-luvulla oli komea. Henkilöstömäärä kaksinkertaistui ja markkina-arvo 312-kertaistui kymmenessä vuodessa. Lähde: Nokia Oyj:n historia – Wikipedia

Ei se minusta huono neuvo ollut vuonna 1989 ottaen huomioon sen mitä tapahtui siitä hetkestä vuosisadan vaihteeseen.

0
0
30.6.2021 - 11:04 #71287

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Bingo53 kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Mites se just mainittu Nokian suosittaminen 24 kertaa 1989? 

 

Vähän palautusta historiaan:

1977 perustettu Telefenno Oy oli valtionyritys Televa Oy:n ja Nokia Oy:n yhteisyritys, joka jatkoi puhelinverkkojen kehitystä. 1981 yrityksen nimeksi vaihtui Telenokia Oy ja radiopuhelintoiminnot siirrettiin 1983 Mobira Oy:lle. Vuonna 1989 Nokia-Mobiran nimeksi muutettiin Nokia Mobile Phones ja kahta vuotta myöhemmin Nokia julkisti ensimmäisen GSM-puhelimensa.

Nokian nousu 1990-luvulla oli komea. Henkilöstömäärä kaksinkertaistui ja markkina-arvo 312-kertaistui kymmenessä vuodessa. Lähde: Nokia Oyj:n historia – Wikipedia

Ei se minusta huono neuvo ollut vuonna 1989 ottaen huomioon sen mitä tapahtui siitä hetkestä vuosisadan vaihteeseen.

Joo eli holdaamalla sitkeesti ja myymällä oikeaan aikaan olis käyny hyvät...toki paljon paremmat myymällä 1989 ja ostamalla takas 1991. Ehkä esimerkki oli kuitenkin huono ja turhakin. Pointtini oli, että mun silmissä jos joku sanoo "Tiimari 50-60ke häviö joka oli pyöristysvirheen kokoinen missi, oli urani suurin virhe" on varmasti kyvytön tehokkaaseen itsekritiikkiin joka on tehokkaan oppimisen edellytys. Kunnolla itsekriittinen ihminen miettisi, että "ehkä isointa virhettäni en edes tiedosta?" tai "ehkä suurin virheeni oli joku asia, josta tuli hyvällä onnella kunnon tili?". Yleensäkään en usko, että "suurinta sijoitusvirhettä" voi yleensä havaita, niin paljon muuttujia ja pahimpana oma subjektiivisuus.

Omana suurinpana virheenäni pidän impulsiivisuutta, tunne edellä sijoittamista kiksien perässä ja taustatyön laiskuutta. Tämä  on vaikuttanut moniin virheisiin kuten puolihuolimattomaan massiivipanostukseen Rautaruukkiin syksyllä 2011.

0
0
30.6.2021 - 11:20 #71288

big bad bear

+501
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
274
PikkuPro kirjoitti:

Pointtini oli, että mun silmissä jos joku sanoo "Tiimari 50-60ke häviö joka oli pyöristysvirheen kokoinen missi, oli urani suurin virhe" on varmasti kyvytön tehokkaaseen itsekritiikkiin joka on tehokkaan oppimisen edellytys. Kunnolla itsekriittinen ihminen miettisi, että "ehkä isointa virhettäni en edes tiedosta?" tai "ehkä suurin virheeni oli joku asia, josta tuli hyvällä onnella kunnon tili?". Yleensäkään en usko, että "suurinta sijoitusvirhettä" voi yleensä havaita, niin paljon muuttujia ja pahimpana oma subjektiivisuus.

Tämä. Tällaisia satavuotiaita erkkisinkkoja löytyy myös vielä korkeammilla profiileilla, esim. Soros, Buffet, Bogle, Icahn jne. Kyllä, fyrkkaa löytyy ja hyvin on mennyt. Kuten jokaisella muullakin, joka on ollut long only osakkeissa viimeiset 30-50 vuotta riippumatta siitä, mitä siellä salkussa on ollut. Omissa kirjoissa nämä kaverit nauttivat noin nolla arvostusta, ja luen taloustabloidien kirjoituksia heistä lähinnä naurujen vuoksi.

Itseasiassa nyt kun mietin asiaa - on huomattavasti mielenkiintoisempaa lukea omilla aivoillaan ajattelevien sijoitustietolaisten hyviä ja huonoja kirjoituksia, sillä niissä on aika usein joku angle, mitä itse ei ole tullut ajatelleeksi. On täälläkin tietysti niitä, jotka toistelevat -han ja -hän -päätteisillä sanoilla sitä, mitä ovat kauppalehdestä ja FT:stä lukeneet, mutta nettona täältä saa parempaa inputia kuin näiltä yllämainituilta fossiileilta.

0
0
30.6.2021 - 15:03 #71292

joppi

+100
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
40
big bad bear kirjoitti:

 

Tällaisia satavuotiaita erkkisinkkoja löytyy myös vielä korkeammilla profiileilla, esim. Soros, Buffet, Bogle, Icahn jne. Kyllä, fyrkkaa löytyy ja hyvin on mennyt. Kuten jokaisella muullakin, joka on ollut long only osakkeissa viimeiset 30-50 vuotta riippumatta siitä, mitä siellä salkussa on ollut. Omissa kirjoissa nämä kaverit nauttivat noin nolla arvostusta, ja luen taloustabloidien kirjoituksia heistä lähinnä naurujen vuoksi.

Itseasiassa nyt kun mietin asiaa - on huomattavasti mielenkiintoisempaa lukea omilla aivoillaan ajattelevien sijoitustietolaisten hyviä ja huonoja kirjoituksia, sillä niissä on aika usein joku angle, mitä itse ei ole tullut ajatelleeksi. On täälläkin tietysti niitä, jotka toistelevat -han ja -hän -päätteisillä sanoilla sitä, mitä ovat kauppalehdestä ja FT:stä lukeneet, mutta nettona täältä saa parempaa inputia kuin näiltä yllämainituilta fossiileilta.

 

Voisin väittää, että kukaan tämän päivän omilla aivoilla ajatteleva sijoittaja, ei ole voinut olla saamatta vaikutteita pätelmiinsä yllämainituilta herroilta. Soros on tehnyt merkittävän osan varallisuudestaan valuuttakaupoilla. Usein shorttaamalla. Buffet on aivan omana itsenään tehostanut koko maailman osakemarkkinoita. Osoittanut, että fundilla on merkitystä. Bogle taisi olla ensimmäinen, joka toi indeksirahastot tarjolle. Icahniin en ole tutustunut. Hänestä on vaikutelma opportunistisena gämblerinä, joka ei historiaan ole jättänyt niin suurta jalanjälkeä.

Herrojen nollana pitäminen on aika irvokasta. Sijoitusneuvoja en itsekään näiltä herroilta tänä päivänä ottaisi. Kuitenkin sijoitusfilosofiasta ja -historiasta luen ja kuuntelen heidän mietteitään hyvinkin mielelläni. Kaikkien näiden herrojen hehkulamppu palaa hyvin kirkkaana 90-vuotiaiksi. Samaan aikaan pitäisin hyvin kummallisena, jos nykypäivän alansa huiput eivät pärjäisi 90-vuotiaille fossiileille ja tekisi parempia päätöksiä.

0
0
30.6.2021 - 15:32 #71293

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Yksi pointti jäi sanomatta, joka osittain liippaa ylläolevia ja imo on oleellinen. Markkinoiden tyhmyyttä lisää se, että "lopun aikoina" aikansa kovillakin jäbillä on yleensä se suurin massivuori ja silloin tyypillisesti ollaan jo aika lahoja. Mulla olisi tästä esimerkkejä mutta ei imo korrektia sanoa, no, Sinkosta nyt oli juttu lehdessa eikä oikein vakuuttanut ajattelunsa 2021 ja 8fig salkku. Nuorempana varmaan ollut terävämpi ja varmasti huomattavasti köyhempi. Et tämä jälleen kerran tyhmentää markkinaa: siellä joku Lepistö painaa briljantisti mutta rajallisella salkulla, 40v päästä voi olla 100 miltsiä  ja vetää lahona bullerona.

Omasta suvustani voin ottaa pari lopun aikojen esimerkkiä:

1. Sijoitteli vuosikymmeniä. Vielä 2019 livenä pankissa ja välityspalkkio 1%. Sai muuten kivan 75v kortin pankista.

2. Sijoitteli vuosikymmeniä ja loppupuolella pyysi mun hallinnoida salkkua koska vanhuus. Hyvin oli hajautettu, 15 lappua. Yhtä niistä 60% salkun arvosta...

Teräväkin raha päätyy usein lopulta pariksi-20 vuodeksi kasvaneena summana "hämärien kujien papoille".

0
0
30.6.2021 - 16:28 #71297

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203
joppi kirjoitti:

Voisin väittää, että kukaan tämän päivän omilla aivoilla ajatteleva sijoittaja, ei ole voinut olla saamatta vaikutteita pätelmiinsä yllämainituilta herroilta. Soros on tehnyt merkittävän osan varallisuudestaan valuuttakaupoilla. Usein shorttaamalla. Buffet on aivan omana itsenään tehostanut koko maailman osakemarkkinoita. Osoittanut, että fundilla on merkitystä. Bogle taisi olla ensimmäinen, joka toi indeksirahastot tarjolle. Icahniin en ole tutustunut. Hänestä on vaikutelma opportunistisena gämblerinä, joka ei historiaan ole jättänyt niin suurta jalanjälkeä.

Herrojen nollana pitäminen on aika irvokasta. Sijoitusneuvoja en itsekään näiltä herroilta tänä päivänä ottaisi. Kuitenkin sijoitusfilosofiasta ja -historiasta luen ja kuuntelen heidän mietteitään hyvinkin mielelläni. Kaikkien näiden herrojen hehkulamppu palaa hyvin kirkkaana 90-vuotiaiksi. Samaan aikaan pitäisin hyvin kummallisena, jos nykypäivän alansa huiput eivät pärjäisi 90-vuotiaille fossiileille ja tekisi parempia päätöksiä.

Näinpä. Jos minä olen 90-vuotiaana yhtä terävä kuin Buffet nyt niin olen aivan hemmetin tyytyväinen. Olen saanut paljonkin hyviä insightteja lukemalla hänen kirjoituksiaan, mitenkään sijoitustietoa väheksymättä.

Vertailussa on hyvä huomata että tavoitteet ja reuanehdot ovat erilaisia. Joku "nykypäivän huippu" voi tehdä parempaa tulosta kuin Buffet, mutta tekeekö se Buffetista huonomman? Warren on sanonut hyvin suoraan että tavoittelee vähäriskistä tuottoa, joka ehkä biittaa hivenen indeksin pitkällä aikavälillä. Warren on myös sanonut hyvin selkeästi että tuoton tavoittelu muuttuu vähän haastavammaksi kun massia on miljardeittain, koska sopivia sijoituskohteita on lähinnä megakorporaatiot. Joku pääomasijoitus 5M -> 25M alle kymmenessä vuodessa on hieno prosentuaalinen ja absoluuttinen tulos, mutta pelkkää desimaalien kohinaa Berkshiren mittakaavassa. 

Ja hän on myös todennut että on paljon aloja ja sijoituksia joita hän ei ymmärrä, eikä siksi niihin sijoita. Se on minusta viisasta nöyryyttä, ei osoitus älyllisestä heikkoudesta.

0
0
30.6.2021 - 20:01 #71306

stocksman

+106
Liittynyt:
11.4.2020
Viestejä:
326

Toisten mielestä osakkeilla voi äkkirikastua ja toisten mielestä se on ollut vain hyvää tuuria ja pelaamista jos noin on käynyt. Onko noi Buffetit yms. ikäpolvi äkkirikastunut kertaheitolla vai ei ?   Se kuuluisa kysymys kuinka paljon Suomessa on pokeriammattilaisia, voisi kääntää kuinka paljon Suomessa on osakkeilla rikastuneita, no miten sen ottaa.

0
0
30.6.2021 - 20:46 #71309

Anssi A

+440
Liittynyt:
29.3.2015
Viestejä:
446

Nyt kun Buffett on ollut täällä puheena, voin muuten suositella tätä kirjaa joka käsittelee Buffettin elämän lapsuudesta 2010-luvulle. Kyllähän Buffett myös paljon virheitä teki, mutta kaikenkaikkiaan todella skarppi kaveri jolla kova työmoraali:

https://www.amazon.com/Snowball-Warren-Buffett-Business-Life/dp/0553384…

(Itse kuuntelin äänikirjana, ehkä PikkuProkin vois ottaa tän "lenkkeilymusaksi")

0
0
2.7.2021 - 11:20 #71420

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Sairaalasta tasan kaksi viikkoa. Syöminen on lähtenyt kulkemaan joka on hämmentävää. Joulu...mutta en oikein pääse juhlatunnelmaan, ehkä koska ei syöntilupaa. Mulla siis kuulemma on tukehtumisvaara mutta varovasti kun alotin ja huolellisesti kun puree niin noin kaikki menee, pihvitkin. Syöminen samalla kuntouttaa äänihuulia joten tämä on ristiriitaista, syöminen on vähän vaarallista ehkä mutta toisaalta edistää toipumista. Jatkan toki, koitan varovasti, tukehtuminen ei olisi kivaa muuta mitään ei ole so far mennyt väärään kurkkuun ruuasta. Pieniä suukokoja.

Juominen ei vielä suju ja vain vähän kehitystä siinä. Oletan, että menee kuukausia letkujuomisessa mutta kunhan joskus pääsee eroon. Lääkkeitä olen vähentänyt itse kun Laakson lekurit eivät uskaltaneet. En mä ala mitään kahtakymmentä lääkettä vetämään mummona, aion kuntoutua max tai die trying. Toki kysyn uskaliaammilta lääkäreiltä kuun lopussa mutta tuo lääkepatteri aiheutti mm. massiivista huimausta joten en lähde. En anna elämääni enää kenenkään käsiin, en lääkärienkään.

Uusi blogi ja uusi focus todellakin toimii. Oon energisoitunut ja innoissani leikkimään tosissani rahalla. Voimat alkaa palata sairaalan jälkeen ja kaadoin jo mökin aidan (40m). Lihaskuntotreeniä. Sairausloma jatkuu ainakin heinäkuun loppuun ja aion ollakin nyt sillä eli ei pokeria vaan monipuolista kuntoutusta. Tämän jälkeen lähden testaamaan ensimmäisiä juoksuaskelia since 13.4. Jännittää, kuinka pohjalta lähdetään, lokakuun alussa pitäisi juosta Alpeilla.

Työhommissa oon semikusessa medium run. Riippuvuuden lailla laitan aina ihan kaiket Cityconiin (nytkin on 50% likvideistä pilkillä 7,16)  ja ei vain nyt valoa näkyvissä likvideihin ennen joulukuuta. Mul on kaikkiaan joku 20ke likvideitä eikä tuloja elokuun alusta et tästä tulee mielenkiintoinen puolivuosi mutta isommassa kelassa toki tilanne parempi. Likvidien vähyyden pääsyyt: 1) mökkikokonaisuus, joka pojille taivas enkä halua myydä eikä sitä vastaan saa lainaa kun en omista 100% paikasta...tässä on rahaa kiinni Paljon mutta rakastan paikkaa josta tätäkin kirjoitan 2) Sijoituskämppä Hki jossa mun "pitää" asua 1,5  vuotta vielä ihanuudessa ja sitten on iso veroton tilipäivä. 3) Aspiret joita en myy verosyistä ainakaan ennen 1/2022. 4) iso laina KH:lle jota saan vain pikkuhiljaa back joten lukittuna 5) paljon rahaa kiinni yli-isossa Formulabetsissä joka ratkeaa 12/2021. Saletisti tulee jotain mutta tuleeko kunnolla on eri asia.

Aidosti olen tiukilla 12/2021 asti eikä ihan helppoja/halpoja ratkaisuja. Cityconin vähentäminen EI vain ole ratkaisu, en voi elää rauhassa jos mulla ei kunnon positiota siinä, olen hyvin vakuuttunut casesta ja haluan kaatua sen kanssa jos väärässä. 

Heinäkuun sairaslomailen ja oon lapsieni kanssa joita en nähnyt 66 päivään ja oli kova ikävä. Ystäviä myös, kesähengailua joten osa kaupungissakin, Penthouse on viileä. Kuntoilen eli nostan kykyäni palata pelipöytiin. Se on ainut tulovirta millä voin paikata nyt - Joulukuu 2021 ääritiukkuutta likvideissä - 20ke ei riitä mihinkään vedoissa joten ne lähinnä mahdollisuus nopeaan likvidien perikatoon. 

Onneksi on luottokortteja, saattavat vielä tulla tarpeeseen ennen 12/2021. Mutta nyt tapailemaan juoksuaskelia...

0
0
2.7.2021 - 11:51 #71421

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544
PikkuPro kirjoitti:

Koronan myötä käynyttä Joulua on tullut juhlittua puolessatoista vuodessa ja varsinkin viimeisen 8kk aikana olen tuhonnut sijoitusidiotismiin vankan 6fig.

Viittaako tämä muuten edelleen siihen betsijuttuun, koska en muista että olisit avautunut täällä mistään 6fig-osakehönöilystä? Toisaalta eikö siitä betsistä ole jo selvästi yli 8kk. Lasketko muuten idiotismituhoamiseksi myös menetetyt voitot, eli jos jätät jonkun (myöhemmin tuottoisaksi osoittautuvan) liikun tekemättä? IMO olisi vähän turhan ankaraa tällainen. 

Likvideistä: Olisiko osakevälittäjän kanssa sovittu luottolimiitti kova sana tässä? Saa sitä limiittiä nostaa tilapäisesti elämiseenkin, ei sillä ole pakko lisää osakkeita ostaa. Voisi sopia erinomaisesti sulle, jos on esim. tulossa KH:lta lainanlyhennyksiä tai joku salettibetsi tuloutumassa tmv. "varmaa rahaa" tulossa. Lainaat päivään x asti limiitiltä ja maksat siitä pientä korkoa. Etkös ole jo Nordnetillä private banking -asiakas? Sieltä ainakin saa pyytämällä luokkaa 2,5% korolla avattua limiitin, ehkä halvemmallakin. Superluottoahan saa 0,99%, mutta siihen sulla ei varmaan hajautus riitä. Tarkoitan sellaista fixediä sopimusta jossa on vaan määrällinen yläraja ja vakuutena salkku.

0
0
2.7.2021 - 15:20 #71448

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Velho kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Koronan myötä käynyttä Joulua on tullut juhlittua puolessatoista vuodessa ja varsinkin viimeisen 8kk aikana olen tuhonnut sijoitusidiotismiin vankan 6fig.

 

Viittaako tämä muuten edelleen siihen betsijuttuun, koska en muista että olisit avautunut täällä mistään 6fig-osakehönöilystä? Toisaalta eikö siitä betsistä ole jo selvästi yli 8kk. Lasketko muuten idiotismituhoamiseksi myös menetetyt voitot, eli jos jätät jonkun (myöhemmin tuottoisaksi osoittautuvan) liikun tekemättä? IMO olisi vähän turhan ankaraa tällainen. 

Likvideistä: Olisiko osakevälittäjän kanssa sovittu luottolimiitti kova sana tässä? Saa sitä limiittiä nostaa tilapäisesti elämiseenkin, ei sillä ole pakko lisää osakkeita ostaa. Voisi sopia erinomaisesti sulle, jos on esim. tulossa KH:lta lainanlyhennyksiä tai joku salettibetsi tuloutumassa tmv. "varmaa rahaa" tulossa. Lainaat päivään x asti limiitiltä ja maksat siitä pientä korkoa. Etkös ole jo Nordnetillä private banking -asiakas? Sieltä ainakin saa pyytämällä luokkaa 2,5% korolla avattua limiitin, ehkä halvemmallakin. Superluottoahan saa 0,99%, mutta siihen sulla ei varmaan hajautus riitä. Tarkoitan sellaista fixediä sopimusta jossa on vaan määrällinen yläraja ja vakuutena salkku.

Viittaa siihen betsijuttuun erityisesti, se oli valtava eikä siitä musta ole yli 8kk vielä. Kyllä se kulkee mukana yhä ja varmaan tästä eteenpäinkin, oli niin onetime sekoaminen ja 30ke vielä maksamattakin.

Muut aika paljon pienempiä: heikkoa ja laiskaa pokeria (imo mennyt easy 5fig ev kun oon missannut paljon hyviä pelejä...toki ollut kipeäkin). Vähän epätarkkoja betsejä, sinnepäin (-EV 4fig).

Joo jotain luottoa koitan hommata elokuussa. Ålandsbanken/Nordnet. Vähintään lyhennysvapaat mut muutakin haluttaisi jos irtoaa kun pari sijoituslainaa jo on.

----------

Eka juoksulenkki 3,5km takana, ihan ok meni. "Juoksin" aina biisin ja sit kävelin minuutin, tyyliin. Toi on se lähtökunto mut oletan kyllä, että lihasmuisti kicks in ja kehitys on aika rivakkaa. Tästä nyt lähtee, lenkkejä aika tiiviisti varmaan going forward. Ens viikolla jo porraskävelyä Helsingissä ja syyskuun alussa joku +40km päiväeteneminen. Mut kun saa ruokaa ja pystyy treenaamaan niin loput on vain tekemistä, kivaa. #GomebackTrail

0
0
2.7.2021 - 18:50 #71462

stocksman

+106
Liittynyt:
11.4.2020
Viestejä:
326
PikkuPro kirjoitti:

 

 

Joo jotain luottoa koitan hommata elokuussa. Ålandsbanken/Nordnet. Vähintään lyhennysvapaat mut muutakin haluttaisi jos irtoaa kun pari sijoituslainaa jo on.

 

 

 

Ilmeisesti jotain lainakattoja +positiivistarekisteriä puuhaillaan, voi olla että nyt kannattaakin availla luottotilit. On mahdollista että positiivisen luottorekisterin myötä tietyissä tapauksissa lainan saaminen hankaloituu vaikka maksukykyä olisikin. Tosin nuo nytkin olevat  luottotilit voi sulkeutua tai tulla uuden tarkastelun alle posit.rekisterin myötä kun lainanantajan velvoitteet/vastuu myönnetyistä luotoista kiristyy.

Luottotilit voi rekisterin myötä sulkeutua, tietenkin jo nostettu luotto on "käytössä" silloinkin muttei nostovara enää välttämättä palaudu samalle tasolle lyhennyksien myötä.

 

 

0
0
6.7.2021 - 11:42 #71848

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764

Olen jatkanut häviämistä vetoihin ja likvidit nyt joku 5ke. Ihan säällisiä vetoja, käynyt huonot. Myös kausibetsissä kun Hamilton hyytyi....Bottas kolmanneksi pelastaisi paljon, kattellaan, kerrankin saa kannustaa suomalaista. 

Elokuussa sitten lähdetään taistelemaan rahahommeleita, nyt on liian kuuma niin nautin mökistä.

Kuntoutumisessa vähän takapakkia läpimurron jälkeen. Läpimurtohan oli, että ruoka menee alas ja meneekin kaikki (oon heti buukannut raflatreffit kuuden ihmisen kanssa)  - toisin kuin nesteet. Mutta treenaaminen ei lähtenyt räjähtäen käyntiin: en ole pystynyt etenemään treeneissä eli kolme samaa 3,5km lenkkiä jossa "juostaan" ehkä 70% ajasta. On tosi raskasta ja ikäänkuin ei saa helposti riittävästi happea, suu auki juostava koko ajan ja välteltävä paarmoja. Torstaina tulee kyllä seinä eteen kun meen frendin kaa portaisiin Kivinokan suuntaan. En siis mitenkään oo porrastreenikunnossa mut eipä tohon kuolekaan vaikka hapenpuute tullee vastaan kävellessäkin ylös. Mut ton teen ja sitten seuraava virstanpylväs -40km eteneminen 4.9. Se on itseasiassa astetta helpompi kuin nää portaat, luulisin. Lokakuun Dolomiitit on sitten eri juttu, en tiedä miten pääsen kolmessa kuukaudessa edes sinnepäin kuntoon tai löytyykö keuhkoista/kaulasta ees riittävästi kapasiteettia hapenottoon. Kaulanseutuhan otti osumaa 2 viikon hengityskoneesta ja tuntuu vaikuttavan yhä hapensaantiin. Tai sit se on tää helle.

Mut en mä Alpeistakaan luovuta. Sairaalassa on lusittu jotta voisi elää ja toi on osa sitä. Lisäksi homma sovittiin jo ennen leikkausta niin, että jos kuolen niin kaveri menee anyhow. Mun juttu ei vaan ole perua tappelutta vaikka se olisi miten järkevää. Kaikenkattava järkevyys on yliarvostettua. Oon aina jotenkin dikannut Samurai-mentaliteettia ja käytännössäkin toteuttanut kun oon treenannut kovempaa vuosikausia kuin lääkärit suositellut. Enää en juuri kysele suosituksia, 21 vuotta uhmasin suosituksia ja oli paljon kivempi elämä siksi. Tää on jo melkein freerolli niin en todella uskalla antaa liikaa kompromisseja elämästä.

Kropalle sanon: Deliver or Die.

-----------

Perustin Exälle osakesäästötilin ja heti allin Citycon 7,38. En haluu ottaa riskiä, että pohja-onginnassa jäis luu käteen. Jännä miten oon viksumpi toisten rahoilla kuin omillani...olisinhan voinut laittaa Ruotsinettislottini OST:iin maaliskuussa 2020 ja säästää 6fig verot... cool

0
0
6.7.2021 - 11:53 #71856

Turmiolan Tommi

+1532
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599
PikkuPro kirjoitti:

Perustin Exälle osakesäästötilin ja heti allin Citycon 7,38.

Olen viime aikoina pohtinut paljon allin-strategian mielekkyyttä sopivan tilaisuuden tullessa kohdalle. Sinulla se on selvästi olennainen osa työkalupakkia. Myös Aki viittasi äskeisessä kolumnissaan samaan eli merkittävään ylipanostukseen poikkeuksellisen hyvän kohteen osalta. Teillä molemmilla näytöt puhuvat puolestaan. Itselläkin kävi hyvä tuuri viime vuonna Aspireiden kanssa. Mutta eikö tässä kuitenkin turhaan altistuta yhtiökohtaiselle riskille? Cityconissa esimerkiksi pääomistaja saattaa tehdä jotain hassua. Liian isolla yhden lapun allokaatiolla kassaan voi tehdä loven, jonka paikkaaminen saattaa kestää vuosia. 

Ja tämä ei missään tapauksessa ole kritiikkiä tai arvostelua. Enemmänkin kyse on ääneen ajattelusta, jotta oppisi enemmän. 

0
0
6.7.2021 - 13:14 #71858

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Turmiolan Tommi kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Perustin Exälle osakesäästötilin ja heti allin Citycon 7,38.

 

Olen viime aikoina pohtinut paljon allin-strategian mielekkyyttä sopivan tilaisuuden tullessa kohdalle. Sinulla se on selvästi olennainen osa työkalupakkia. Myös Aki viittasi äskeisessä kolumnissaan samaan eli merkittävään ylipanostukseen poikkeuksellisen hyvän kohteen osalta. Teillä molemmilla näytöt puhuvat puolestaan. Itselläkin kävi hyvä tuuri viime vuonna Aspireiden kanssa. Mutta eikö tässä kuitenkin turhaan altistuta yhtiökohtaiselle riskille? Cityconissa esimerkiksi pääomistaja saattaa tehdä jotain hassua. Liian isolla yhden lapun allokaatiolla kassaan voi tehdä loven, jonka paikkaaminen saattaa kestää vuosia. 

Ja tämä ei missään tapauksessa ole kritiikkiä tai arvostelua. Enemmänkin kyse on ääneen ajattelusta, jotta oppisi enemmän. 

Kaikki on aina tapauskohtaista imo. Tässä on pari pointtia miksi näin. 1. Citycon on tällä hetkellä musta ylivoimainen lappu jonka tiedän sijoittajaprofiilille, joka hakee vähäriskistä vastinetta säästötilille ja siitä on tässä kyse. Vähäriskinen ja kaikki yhteen ei suorastaan kuulosta synergiselta mutta siis muut vaihtoehdot olisi musta huonompia ja 2) Exäni on hyväpalkkainen ja niin varma ura kuin 2021 voi olla eli vaikka kaikki menisi niin suurin riski välien heikkeneminen mutta en niidenkään tuhoutumiseen tällaisen takia uskoisi kun oon aiemmin tehnyt hänelle paljon enemmän Technopoliksella kuin tässä voi hävitä jos kaikki menee...jonka riskin nään ääripienenä ja lähestyy niitä "maailmanlopun skenaarioita".

Lisäksi tykkään ottaa "näkyvää riskiä". Se riski on siinä ainakin kaikkien arvosteltavana toisin kuin piilevä riski eli esimerkiksi pidetään isot massit vuosikausia 0-korolla.

Sukulaiselleni jolla isompi summa ja eläkkeellä eli ansaintapotentiaali pienempi niin olen hajauttanut laajemmin enkä uskaltaisi AllIn stregiaa hänelle kun järkyttäisi mentaalin jos huonot. Hänelle Citycon, Sampo, Suominen (tossa suuruusjärkässä) ja vuosia sitten jo UPM. Rahat oli siis 8 vuotta 0-korolla mutta kun pyysi apua niin resultwise kiva: vajaassa vuodessa joku +15% osingot huomioiden. Noissa en halua aktiivitreidata vaan on osta ja unohda eli ainut järkiliikkumahis on ostaa järkevää. 

Mutta tosiaan musta hajautukseen ei ole yhtä totuutta, tilannekohtaista aina ja lähtee subjektin tilanteesta. Olen ennenkin sanonut mutta ääriesimerkki tästä on ystäväni ja vuosi 1986. Hänellä oli säästöjä 1000mk (synttärirahoja) ja halusi flipata siitä kanssani. Selitys: halusi kesällä ulkomaan leirille joka maksoi noin 2000mk ja sanoi "en mä tarvi tätä tonnia mihinkään mutta tolla kahdella tonnilla olisi mulle iso merkitys". Tossa musta on järkevä spotti ei-gamblerin sijoittaa rahansa kaikki yhteen reikittömään coinflippiin. It always depends.

-----------

Edit: tein likvidikevennyksen Citycon @7,43. Kiva kun ei tarvinnut ihan selkä seinää vasten pakkomyydä vaan sai sellaisen hinnan, ettei vituta. Kokonaispositiosta tää 2% et saa mun puolesta nousta mut näin keskikesällä ei suuria takuita, et niin tekis. Ja mahdollisesti viimeinen q johon korona vielä suoraan vaikuttaa merkittävämmin tipahtaa pian (toki kaikkia kerrannaisvaikutuksia ja seurauksia koronasta makroihin tulee vuosia, tarkotan lähinnä suoraa vuokravirtapotentiaalia Cityconille ja erityisesti ravintoloita jotka q2 vielä osin kiinni).

0
0
6.7.2021 - 12:34 #71860

gonatsu

+247
Liittynyt:
29.6.2014
Viestejä:
113

Onnistumisen ehto yleisesti, mutta erityisesti "allin" strategiassa on että ei saa katketa. Ei saa katketa itse, jolloin joutuu myymään vaikka ei haluaisi, mutta toki myös ostokohteen pitäisi myös pysyä jotenkin kasassa. Aspiren osalta kasassa pysymistä auttoi ja edelleenkin auttaa nettikasinoita suosiva trendi. Cityconin osalta jury on hajaantuneempi, ja aiheesta on foorumilla keskusteltukin. Yhtiökohtaiselle riskille altistuminen on fakta, joten tässä strategiassa yhtiöt pitää valita huolella.

Koen että täysi allin ei sovi esim. itselleni kovin hyvin, mutta rationaalisesta EV-betsaajan perspektiivistä ymmärrän sen. Jos betsi feilaa voi tehdä uusia. OST betsin kokoluokka on väistämättä 50k tai alle, joten tuskin kaikki varallisuus on nyt tässä kaninkolossa. Itseäni sivistyneemmät henkilöt osaavat kuvata periaatteita joilla ehkäistään katkeamattomuutta. Kunhan ei katkea ja betsit ovat +EV, niin pitkässä juoksussa voittaa.

Strategia on selvästi volatiilimpi kuin indeksisijoittaminen, mutta nähdäkseni jos haluaa tehdä kumulatiivisesti ylituottoa, niin siinä on järkeä. Mitä vähemmän yhtiöitä salkussa sen paremmin niihin pystyy paneutumaan, ja varmistumaan siitä että ostohinta ja -kohde ovat panostuksen väärtejä. Näissä oloissa yksittäisen vuoden tuloksella ja mahdollisella pääomistajan mielenhäiriöllä ei ole merkitystä, päinvastoin, jos hinta on tarpeeksi halpa, ostaa lisää.

Jokunen tunnetumpikin sijoittaja, esim. Charlie Munger, on pelannut tämän suuntaista peliä, ja nauttinut vuosikymmeniä kumulatiivista ylituottoa, huolimatta muutamista numeerisesti kamalista vuosista. Jeansillakin taisi olla kourallinen tarkasti poimittuja hevosia. Toki näillä kavereilla niitä on enemmän kuin vain yksi.

0
0
6.7.2021 - 12:36 #71861

Indrid Cold

+457
Liittynyt:
3.12.2020
Viestejä:
620

Amazon is crushing shopping malls

https://www.businessinsider.com/amazon-causing-the-death-of-shopping-ma…

The collapse of America’s middle class crushed department stores. Amazon and the pandemic are the final blows.

https://www.vox.com/recode/21717536/department-store-middle-class-amazo…

 

ja Amazon vasta tekee tuloaan Pohjolaan

https://www.cnbc.com/2020/10/28/amazon-launches-online-store-in-sweden…

 

väite, että Citycon on vähäriskinen, on harhaanjohtava. Koronavuokratukien loppuessa nähdään kuinka monella prosentilla kauppakeskusvuokralaisista ei ole lihaksia/halua jatkaa toimintaansa

0
0
6.7.2021 - 12:57 #71865

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011

Citycon on traderin lappu, ei omaisuuden kartuttajan. Osingot ja pääomapalautukset juuri ja juuri kattavat hinnan -32% laskun viidessä vuodessa. Alla Kauppalehden käyrästöstä Cityconin viiden vuoden kurssikehitys (tummansinen käyrä) ja vaaleansinisellä OMXH25 kehitys, joka samana aikana yli +50%.

Helsinki-hajauttamiseen riittäisi mikä tahansa Suomi-rahasto tai Seligsonin etf, vaikka yhteenkin rahastoon all-in.

Hajauttamisen idea on salkun volatiliteetin pienentäminen, kymmenenkin riittää. Se ei estä painottamasta ajoittain yksittäistä osaketta. Eikä pidä unohtaa maantiedettä:

S&P500 etf:llä (sininen) pärjää pitkässä jaksossa Eurooppaa (ruskea) kaksi kertaa paremmin. Globaalilla, All World rahastolla siinä välissä. Kiina (keltainen) on tietysti omaa luokkaansa, mutta se sisältyy All Worldiin, joka peittoaa sekä Cityconin että Helsingin tuhansien osakkeiden hajautuksella.

Voi Citycon silti vielä korjata ylöspäinkin. Yritystä on, kukapa tietää?

0
0
6.7.2021 - 13:35 #71868

PikkuPro

OP
+5670
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2764
Bingo53 kirjoitti:

Citycon on traderin lappu, ei omaisuuden kartuttajan. Osingot ja pääomapalautukset juuri ja juuri kattavat hinnan -32% laskun viidessä vuodessa. Alla Kauppalehden käyrästöstä Cityconin viiden vuoden kurssikehitys (tummansinen käyrä) ja vaaleansinisellä OMXH25 kehitys, joka samana aikana yli +50%.

 

 

Itse kun ostan osaketta, katson tulevaan eli mua ei lähtökohtaisesti haittaa 32% lasku edellisen viiden vuoden aikana jos ja kun mulla ei yhtään lappua ole ollut. Ekat tuli 2020. Et en ihan hahmota, mikä pointti on todistaa Cityconin oston heikkoutta 2021 sillä, että se aiemmin on performoinut heikosti.

Niin muuten oli Aspire Globalkin maaliskuussa 2020 kun hyppäsin sen kelkkaan.

Muutoin mulla ei ole mitään intressiä kiistellä, toki asiajutuista voi mutta juupas eipäs ei. Omilla rahoilla ja omassa blogissa saa pelata niin kuin haluaa, en oo koskaan väittänyt, että tiedän mitään tai osaan mitään, kunhan blogitan mitä teen.

Itse en usko Amazonin tuhoavan Cityconin tasetta ja ansaintapotentiaalia. Tiloilla voi tehdä muutakin ja siirtymää tapahtuu jo. Fiksut firmat ei odota tumput suorina maailman muutosta vaan reagoivat proaktiivisesti. Primelokaatiot ei helposti menetä asemaansa vaikka meillä case Aleksanterinkatu onkin...ja sekin menettänyt asemaansa osin Kampin keskukselle eli kauppakeskuksella.

Ne jotka ajattelee, että Amazon tuhoaa Cityconin eivät varmaankaan sitten sijoita yhtiöön. smiley

0
0
6.7.2021 - 13:55 #71872

Bingo53

+2781
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2011
PikkuPro kirjoitti:

Itse kun ostan osaketta, katson tulevaan eli mua ei lähtökohtaisesti haittaa 32% lasku edellisen viiden vuoden aikana jos ja kun mulla ei yhtään lappua ole ollut. Ekat tuli 2020. Et en ihan hahmota, mikä pointti on todistaa Cityconin oston heikkoutta 2021 sillä, että se aiemmin on performoinut heikosti.

Heh heh, heräsin nalkuttamaan kun näin, ettei kyse ole pelimiehen omasta salkusta vaan toisten. Eipä se kyllä minulle kuulu, nämä päättävät itse.

Itselläni on ollut Cityconia tämän vuosisadan ajalla monesti, kauan ennen splittiä ja myös sen jälkeen ja on nytkin. Määrät ovat vaihdelleet, välillä salkusta toiseen. Samoin Spondaa, Technopolista ja Capmania kutakin aikansa. Yhtiöt ja toimiala ovat tuttuja pitkältä ajalta enkä väitä Cityconia heikoksi - muuten en sitä pitäisi. Olet oikeassa siinä, ettei lasku ole tae sen jatkumisesta. Kevään kanadalaisten myyntitoimenpide vain osoitti selkeästi, ettei yhden osakkeen tulevaisuudesta voi luulla yhtään mitään. Siksi marisin hajautuksesta.

0
0
6.7.2021 - 14:26 #71877

Velho

+1412
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
544

Dharmalta tulee kyllä näkemyksiä pöytään ihailtavalla itsevarmuudella. 😊 Kykenisinpä itse samaan. Mulla on Cityconia kanssa reilu 25t kpl, koska näen siinä nykyhinnalla valueta. Ensinnäkin Citycon on valmiiksi arvostettu huomattavalla NAV-alennuksella, eli hinnassa on kauppakeskusten kuihtumista jo paljon sisällä. Toiseksi en näe että mikään yksi firma ykskaks pyyhkäisee kaikkia kauppakeskuksia pois kartalta, olkoon se firma sitten vaikka Amazon, joka epäilemättä on lähitulevaisuudessa tulossa. Cityconilla on jo nyt merkittävä määrä vuokralaisista ruokakauppojen ja apteekin kaltaisia välttämättömyyshyödykkeiden myyjiä. Lisäksi tulee ravintolat ja muu elämystoiminta. Erikoiskauppa on koko ajan vähenevässä roolissa vuokralaiskannassa. Tässäkin blogissa on aiemmin mainittu että Cityconilla on mahdollisuuksia kiinteistönkehitykseen kauppakeskustonteillaan, eli asuntorakentamiseen. Siinä on piilevää arvoa. Viimeisenä lainarahan edullisuus ilman muuta tukee Cityconin kaltaista kiinteistötoimintaa. 

Mitä niihin vaatteisiin tulee, niin varmaan alan olla pian nelikymppisenä jo aikaani jäljessä, mutta en mä näe myöskään vaatteiden nettikaupan ihan heti tappavan kivijalkakauppaa. Netistä ostetuissa vaatteissa on tosiaan jäätävät palautusprosentit mikä painaa nettikaupan kannattavuutta. Varmaan nuoret ovat jo tottuneita vaatteiden nettishoppailijoita, mutta mitä mä olen sitä kokeillut, oon havainnut todella vaikeaksi löytää esim. Zalandosta mitään. Valikoimaa on aivan valtavasti, mutta sen selaaminen on tosi vaikeaa. Mulle on paljon helpompaa mennä kauppakeskukseen ja selata siellä nopeasti haluamieni merkkien/kauppojen räkit läpi, kuin koittaa tehdä sama netissä. Samalla saa vielä sovitettua kaikki ja välttyy pakettien nouto-palautussäädöltä. 

Ei sitä voi kiistää etteikö nettitrendi olisi osaltaan Cityconia vastaan, mutta vaakakupissa on osakkeen huomattava turvamarginaali, näkemykseni mukaan pätevä liikkeenjohto, erilaiset lisärakentamisoptiot ja edullinen korkoympäristö. Yhteenvetona osakkeella on mielestäni hyvä riski-tuottosuhde.

0
0
6.7.2021 - 14:31 #71878

Dharma

+101
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
1515
Velho kirjoitti:

Dharmalta tulee kyllä näkemyksiä pöytään ihailtavalla itsevarmuudella. 😊 Kykenisinpä itse samaan. Mulla on Cityconia kanssa reilu 25t kpl, koska näen siinä nykyhinnalla valueta. Ensinnäkin Citycon on valmiiksi arvostettu huomattavalla NAV-alennuksella, eli hinnassa on kauppakeskusten kuihtumista jo paljon sisällä. Toiseksi en näe että mikään yksi firma ykskaks pyyhkäisee kaikkia kauppakeskuksia pois kartalta, olkoon se firma sitten vaikka Amazon, joka epäilemättä on lähitulevaisuudessa tulossa. Cityconilla on jo nyt merkittävä määrä vuokralaisista ruokakauppojen ja apteekin kaltaisia välttämättömyyshyödykkeiden myyjiä. Lisäksi tulee ravintolat ja muu elämystoiminta. Erikoiskauppa on koko ajan vähenevässä roolissa vuokralaiskannassa. Tässäkin blogissa on aiemmin mainittu että Cityconilla on mahdollisuuksia kiinteistönkehitykseen kauppakeskustonteillaan, eli asuntorakentamiseen. Siinä on piilevää arvoa. Viimeisenä lainarahan edullisuus ilman muuta tukee Cityconin kaltaista kiinteistötoimintaa. 

Mitä niihin vaatteisiin tulee, niin varmaan alan olla pian nelikymppisenä jo aikaani jäljessä, mutta en mä näe myöskään vaatteiden nettikaupan ihan heti tappavan kivijalkakauppaa. Netistä ostetuissa vaatteissa on tosiaan jäätävät palautusprosentit mikä painaa nettikaupan kannattavuutta. Varmaan nuoret ovat jo tottuneita vaatteiden nettishoppailijoita, mutta mitä mä olen sitä kokeillut, oon havainnut todella vaikeaksi löytää esim. Zalandosta mitään. Valikoimaa on aivan valtavasti, mutta sen selaaminen on tosi vaikeaa. Mulle on paljon helpompaa mennä kauppakeskukseen ja selata siellä nopeasti haluamieni merkkien/kauppojen räkit läpi, kuin koittaa tehdä sama netissä. Samalla saa vielä sovitettua kaikki ja välttyy pakettien nouto-palautussäädöltä. 

Ei sitä voi kiistää etteikö nettitrendi olisi osaltaan Cityconia vastaan, mutta vaakakupissa on osakkeen huomattava turvamarginaali, näkemykseni mukaan pätevä liikkeenjohto, erilaiset lisärakentamisoptiot ja edullinen korkoympäristö. Yhteenvetona osakkeella on mielestäni hyvä riski-tuottosuhde.

Ylläpito poisti citycon negaiset näkemykseni varoittamatta.

0
0