29.6.2019 - 12:47

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

2019 H1 – Sijoitushistoriani tuottoisin vuosipuolikas

Sijoitusvuosi jatkoi hyvää kulkuaa, kun Admicomin kurssi nousu jatkui Q1 jälkeen. Tämän lisäksi myös Revenio teki yrityskaupan, joka nosti Revenion YTD tuoton 59,24%. Nordnet salkun puolella tuottoa nostivat reippaasti Tesla short x2 ja Outotec Longi missä kävi hirveä tuuri, kun tuli longeja otettua pohja hintaan ja melkein heti perään tiedote jättikaupasta (Outotec longit ovat vielä auki).

Alla OP tuottoluvut:

Kuten nähdään, että tuotto on ollut oikein mainio ja salkku on kohonnut ATH lukemiin. Vertailuindeksinä OP palvelussa toimii OMXH GI

Alla Nordnetin tuottoluvut:

Täälläkin tuotto oli erittäin hyvä suhteessa indeksiin, nelinkertaisesti melkein.

Pääoma jakautui näiden salkkujen välillä: OP 80,5% ja Nordnet 19,5%. Näin koko salkun tuotoksi saadaan 53,25%, mikä on yli nelinkertaisesti, mitä vertailuindeksi tuotti samalla ajanjaksolla. Suurin osa tuotosta selittyy Admicomilla ja Reveniolla, eli hyvää tuuria on ollut roppakaupalla. Vertailuindeksin voitto tänä vuonna näyttää hyvin todennäköiseltä, jos Admicomissa ei tapahdu mitään katastrofia.

Uusia tulokkaita salkkuun oli vain Aallon Group Q2 aikana. Pienet lisäykset tein Kamuxiin ja Heerokseen.

Alla salkun jakauma:

(tumma teksti on muut 33%)

Long/short ideoita tulevaan osavuosikauteen

Long: Nordea

Nordean Q1 oli suuri erä kertaeriä. Oletukseni on, että nyt Q2 näitä kertaeriä ei ole ja EPS osuu analyytikoiden estimaatteihin, mistä seuraa pientä helpotus rallia. Näkisin, että Nordea seilaa 7-8 euron välillä, kunnes tuotoissa tapahtuu käänne.

Long: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, kun heikoimmat tippuvat pelistä pois ja isoimmat tuottajat leikkaavat tuotantoaan. Storan kertoimet ovat erittäin alhaiset ja Q2 jälkeen voi olla helpotusrallia luvassa.

Short: Outokumpu

Ferrokromin alhainen sopimushinta ja pehmeät näkymät tekevät sen, että kurssi laskua on tarjolla Q2 raportin yhteydessä. Miinuksena vielä se, että Afarakin ongelmat eivät viittaa mihinkään positiiviseen Outokummun kohdalla.

Long: Neste

Nesteen vahva suoriutuminen jatkuu ja markkina alkaa jo diskonttaamaan sisään Singaporen tuotantolaitoksen tuomaa kapasiteetin kasvua. Nesteellä oli Q1 vertailukausi erittäin vahva BTIC verohelpotuksesta johtuen, joka oli kirjattu Q1 2018. Nyt Q2 ei ole vastaavaa kertaerää vertailukaudella vaan, kasvu lukemat ovat kovia.

Nämä positiot avaan/avaisin hieman ennen itse osavuosikatsausta, mikäli yhtiöiden hinnat muuttuvat merkittävästi ennen tätä suuntaa tai toiseen on case mietittävä uudelleen. (Nämä eivät ole sijoitussuosituksia)

 

Vuoden osake

Vuoden vaihteessa (29.12.18) ennustin, että Admicom olisi Helsingin pörssin vuoden osake. Nyt tilanne näyttää tältä. (Vieressä YTD %tuotto)

TOP3:

 1. Admicom 105,83%
 2. Rovio 86,78%
 3. Incap 83,88%

Ennuste on osunut paremmin kuin ajattelin, mutta vuotta on vielä puolet jäljellä. Olisi kyllä makeaa, jos jonain vuona pystyisi ennustamaan Helsingin osakkeista parhaiten tuottavan.

 

Alla vielä seurantaan sijoitustiedon gurujen ja minun veikkaukset (YTD %):

 1. Accounting 101 – Admicom 105,83%
 2. Tomi Lahti – Neste 32,90%
 3. Random walker – Konecranes 27,21%
 4. Pasi Havia – Marimekko 25,00%
 5. Kimmo Matikainen – Nokian Renkaat 2,39%
 6. Henri Elo – Vincit -4,47%
 7. Aki Pyysing – Ovaro -7,5%
 8. Karo Hämäläinen – Nordea -12,13%

 

 

Perjantaina tuleekin sitten Admicomin Q2, mikä on historiallisesti ollut sen paras kvartaali tasauslaskutuksesta johtuen. Kirjoittelen siitä sitten pidemmän katsauksen.

 

 

0
0
4.7.2019 - 18:12

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Hyvä tuuri jatkuu edelleen Metson ja Outotecin megafuusion myötä, tosin hieman laimennettuna, kun tulin eilen kevennettyä Outotec longeja.

 

Alla tiedote:

http://www.outotec.fi/globalassets/landing-pages/mou/announcement-release-fi.pdf

 

Odotan Outotecin kurssinousun jatkuvan huomenna koska:

1. Alhaisempi pääoman kustannus osana metsoa

2. Tavoitehintojen nostot huomenna. Näitä satelee paljon ja kerää huomiota

3. Jenkkilä oli tänään kiinni, joten osa transaktioista mitä sieltä olisi tullut siirtyy huomiselle.

0
0
7.7.2019 - 10:45

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Admicom Q2 2019 – Kovaa kasvua ja kannattavuutta tasauslaskutuksen saattelemana

 

Admicomin Q2 meni yli ennustetun kaikilta osin. Liikevaihto kasvoi nopeammin ja kannattavuus oli odotettua, parempi. Tämä parannus selittyy odotettua paremmasta tasauslaskutuksesta, mikä oli 200t eur isompi kuin odotin.

Nostin hieman liikevaihtoa ennusteissani ja kannattavuus parani hieman, koska palkkakulut eivät nousseet yhtä paljon kuin odotin.

Nyt näyttää siltä, että mini positiivinen tulosvaroitus olisi tulossa EBITDA ohjeistuksen osalta. Liikevaihto voi hyvin ylittää 40% kasvun, joskaan en sitä ennusta. Kannattavuus voi myös jäädä hieman alhaisemmaksi, jos Admicom rekrytoi vielä reippaasti väkeä. Nyt odotus on, että 10 henkilöä tulisi enää lisää tilinkauden aikana.

20-23 ennusteet nousivat myös, koska on selvää, että Admicomilla on hyvät kilpailuedut markkinalla, josta sen osuus on vielä maltillinen 10-15%.

Olen nostanut kasvuennusteita aiemmista ja nyt ennustan kasvuksi 31% 2020, 25% 2021, 20% 2022 ja 15% 2023. Suhteellinen kannattavuus nousee trendin omaisesti niin kuin se on tehnyt historiallisesti. Tämä havainnoillistaa muuten hyvin, sitä miten kovaa kumulatiivinen kasvu on, kun pa. kasvu on yli 20%.

Riskinä ennusteille on rakennusalan taantuma. Hidastuminen ei vielä uhkaa kasvua, mutta konkurssit pilaisivat kasvun, koska vanha liikevaihto sulaisi, kun asiakkaat menisivät konkurssiin ja näin ollen kasvu hidastuisi. Näillä näkymin sellaista ei ole tulossa rakennusalalle ainoastaan hidastuminen, joka toki aiheuttaa jonkin verran konkursseja.

Näin yhtiö kommentoi itse markkinatilannetta:

Rakennusalan mahdollinen hiljeneminen vaikuttaa kehityksen painopisteisiin siten, että Adminetistä saadaan kannattavuuden hallintaan entistä parempia työkaluja."

”Makrotalouden riskit ovat kohonneet ja Suomen talouskasvun taittumisen ennakoidaan alkavan kuluvana vuotena. Tämä onkin jo näkynyt mm. uusien rakennusten aloitusten vähenemisenä, minkä vuoksi rakennustoimialalle povataan laskua 2019. Korjausrakentaminen on osittain paikannut kysyntää toistaiseksi eivätkä rakennusalan konkurssit ole toistaiseksi voimakkaasti kasvaneet. Yhtiö seuraa luottotappioita aktiivisesti ja on toistaiseksi onnistunut pitämään ne maltillisina.”

Uuden toimialan löytäminen tasapainoittasi mukavasti riskiä.

 

Päivitetty DCF-Malli

Kasvun nostaminen vuosille 20-23 nosti myös roimasti DCF mallin antamaa arvoa.

23 vuoden jälkeen oletetaan, että tulos kasvaa seuraavat 5 vuotta 10% p.a. Tämän jälkeen oletuksena on 3% terminaali kasvu. Näin malli antaa osakkeen arvoksi 49,6 euroa 10% tuottovaatimuksella. Terminaali arvon paino on 57% arvosta, mikä ei ole vielä mahdottoman korkea kasvuyhtiölle. Jenkkilässä kasvuyhtiöiden terminaalit huitelevat yleensä lähempänä 90% (Toki markkinakin on huomattavasti isompi). Yhtiön strategia kausi on 3 vuotta (18-20) tällä hetkellä. Mallista nähdään hyvin yhtiön toistaessa 30% kasvu ennusteen vuosille 21-23 on osakkeessa nousuvaraa vielä. Yhtiön arvo on hyvin herkkä muutoksille kasvuodotuksissa ja tämän hetkinen hinta odottaakin kovaa kasvua lähivuosille, jos kasvu alkaisi tökkimään voi osakkeen arvo, jopa puolittua.

 

ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

0
0
13.7.2019 - 11:29

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Kamux – Huono maineinen ja väärällä toimialalla

 

Olen alkuvuodesta ostellut hieman Kamuxia salkkuun, joten on aika katsoa, mistä on kysymys. Kamuxin listautuminen oli varsinainen farssi ja ensimmäisellä kerralla se keskeytettiinkin. Erinäisten sotkujen myötä Kamuxin maine on ryvettynyt, mikä näkyy myös osakkeen arvostuksessa. Kamux on kuitenkin puhdasverinen kasvuosake. Lukiessani keskusteluja Kamuxista tuntuu, että toimiala on väärä, joten sitä ei kannata ostaa. Nämä seikat sitten lopulta innoittivat minua tutkimaan osaketta ja lopulta ostamaan sitä.

Todettakoon heti alussa, että minun tietämys käytettyjen autojen kaupasta ei ole erityisen hyvä, joten pyrin tekemään hyvin varovaiset ennusteet Kamuxista ja sitten katsoa, onko siinä silti arvoa. Kamuxilla ei myöskään ole kilpailuetuja, kuten ei muillakaan toimialalla. Kamux kuitenkin kasvaa kannattavasti ja on alhaisesti arvostettu, joten se on tutkimisen arvoinen. Vastaavia kombinaatioita markkinoilta harvemmin löytää.

2019 vuoden olen ennustanut menevän seuraavalla tavalla:

Nettomarginaali paranee hieman, kun Ruotsin ja Saksan suhteellinen kannattavuus paranee.

 

vuodet 19-21:

 

Nettomarginaali paranee hiljalleen ja vuoden 2021 lopussa se on 3,95%, kun Kamux vähimmäistavoite on 4%. Liikevaihto kasvaa noin 11% vuosittain.

Vuodet 21-23:

 

Marginaalit eivät enää parane, kun muiden maiden suhteellinen paino liikevaihdossa kasvaa ja kannattavuus ei Saksassa tai Ruotsissa enää parane.

 

DCF malli

Yllä esitettyjen oletusten lisäksi DCF mallissa on käytetty vuoden 2023 jälkeen 2% terminaali kasvua.

Näillä oletuksilla ja nettovelat huomioiden malli antaa Kamuxin arvoksi 7,5 euroa, mikä tarkoittaa noin 40% upsidea. Vaikka Kamux on kasvu osake niin, silti terminaali arvon paino on vain 48%, mikä on melko vähän kasvuosakkeelle. Kääntäen osakkeen arvostuksesta voidaan päätellä se, että siihen on hinnoiteltu hyvin minimaalinen tuloskasvu. Näin ollen, jos Kamuxin Q2 menee lähelle ennusteita, ostan lisää osaketta.

On hyvä huomioida, että ymmärrykseni käytettyjen autojen kaupasta on vähäinen, mutta alhainen arvostus antaa turvamarginaalia ja tuloskasvun realisoituessa on tuotto-odotus erinomainen. Kamux onkin hyvää vauhtia avannut uusia liikkeitä, joten liikevaihto jatkanee kasvuaan. Kysymysmerkiksi jää kulupuoli, pysyvätkö nykyiset marginaalit vai lähtevätkö ne heikkenemään?

 

ps. Tämä ei ole sijoitussuositus.

0
0
19.7.2019 - 09:16

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Nordea longi meni aivan metsään ja tuli suljettua se tappiolla. Ei ollut kertaeriä tällä kertaa ainostaan ihan puhtaasti huono tulos ja mahdollisesti osinkopolitiikka roskakoriin, toki jos tämä saadaan käännettyä omien ostoksi olisi se erittäin positiivinen signaali, jos Nordea ostaisi vaikka 10% omista osakkeistaan. Se, että Sampo jakaa Nordeaa osinkona pois viittaisi tähän.

 

Tänään sitten katsotaan miten Stora Enso longin käy. Osarin pitäisi tulla näillä näppäimillä.

0
0
20.7.2019 - 12:50

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Storakin meni plörinäksi.Kurssi reaktio oli erittäin kummallinen. Myinkin longit pois, kun kurssi kääntyi yhtäkkiä plussa ja pääsin melkein kuivin jaloin positiosta ulos.

 

Nyt pitäisi sitten mennä 2 jäljellä olevaa positiota oikein, jotta päästäisiin edes q1 osuma prosenttiin.

0
0
29.7.2019 - 12:55

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Nyt on osuttu 0/3 osaritreideistä. Nesteen marginaalit alkavat sulamaan, kun kilpailua ilmaantuu ja tämä tietenki syö tulevaa tuloskasvua. Pitää alkaa katsoa, koska Nestettä pitäisi alkaa shorttamaan. Uusiutuvien 57% ROCE ei ole kestävällä tasolla. Outokumpu shorttiin minulla on hyvä luotto, koska en löytänyt mitään positiivista Q2 vaikka etsimällä etsin. Iso läjä hedgefund shortteja vahvistaa tätä biasta. 

Jos tämä menisi nyt 1/4 niin ainakin Q3 kierroksella olisi helppo parantaa :). Hyvin on hudit syöneet Nordnet salkun tuottoa. Onneksi Outotec longi on paikannut hieman näitä. Tesla shortti tulee muuten ajankohtaiseksi taas Q3, jos X/S mallien myyntiluvut jatkavat laskua. Näyttää siltä, että leijonan osa katteista tulisi näistä. ++ Musk luvannut voitollisen Q3, joten jos se menee pakkaselle voi uskovaisten usko olla kovasti koetuksella ja kovaa rommia tiedossa.

0
0
1.8.2019 - 21:37

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Outokumpu shortti meni nappiin, kun kumpu tarjoili kehnot luvut ja vielä kehnommat näkymät. Todennäköisesti suljen shortin huomenna, kun kurssi vielä laskee ennustemuutosten saattelemana. Aikaisemminhan odotus oli positiivisesta vuodesta. Nyt näyttää siltä, että 2019 FY EPS painuu negatiiviseksi eikä osinkoa siten jaettaisi. Shortin ajattelin avata taas uudestaan Q3, koska johdon puheista tulkiten sieltä on tulossa laidallinen sitä itseään. 

 

Osaritreidit tällä kertaa 1/4, mikä on kehno suoritus. Mielenkiintoista on se, että shorttaamalla kaikkia treidejä olisi osunut 4/4. No tästä on helppo parantaa Q3 kierrokselle. 

Vihdoin salkun pikkuyhtiöt (jotka ovat isolla painolla)  julkaisevat H1 raporttinsa raportoivat ne elokuun loppupuolella. Odottavan aika on pitkä. 

Aallon ja leaddesk kiinnostavat erityisesti koska kyseessä on molempien ensimmäinen pörssiraportti ja Aallonin ihan ihka ensimmäinen mikäänlainen taloudellinen raportti. 

0
0
7.8.2019 - 19:58

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Outokumpu shortti suljettu (auki uudestaan Q3 rapskan lähellä). Tesla  shortti avattu. Kiina voisi tehdä nyt jonkun jekun Teslan tehtaille mille ei ole vielä lisenssiä. Tappiotakin kynnetään melkoista vauhtia, uutta rahoituskierrosta odotellessa.

0
0
18.8.2019 - 10:19

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Revenio raportoi kelpo tuloksen taas ja Centervue osto näyttää nappiosumalta. Yhtiön mainitsemien synergia hyötyjen realisoituessa (5% liikevaihdosta) on tuloskasvu erittäin railakasta seuraavat lähivuodet, kun centervue kasvaa kovaa ja revenion oma tuoteportfolio ja tähän päälle vielä tuloskasvu synergiaeduista. 

LeadDesk raportoi myös kelpo tuloksen. Perjantaina jostain kumman syystä, joku halusi myydä ison erän hintaan mihin hyvänsä ja kurssi laskikin melkein 30% kertaheitolla. Tästä pikadipistä innostuin tankkaamaan osaketta 9 euron hintaan. Osake sulkikin sitten 10,2 euroon. Pitää LeadDeskistä tehdä päivitys nyt myös tänne, kun omistus osuus siinä on kasvanut. 

Ensi viikolla loputkin salkun top5 omistuksista raportoivat tuloksensa: Heeros, Kamux ja Aallon group. Sitten pääseekin vihdoin niiden mallit päivittämään ja tarkistamaan tilanteen, ostetaanko vaiko myydäänkö?

0
0
18.8.2019 - 21:19

muugg

+29
Liittynyt:
2.8.2017
Viestejä:
108

Hyvä blogi! Ootko tehny Aallon groupista tarkempaa analyysiä vielä? Torstaina 22. päivä tulossa tosiaan ensimmäinen osari. Inderesillä taitaa olla 2019 ennusteissa lv 16,6 miljoonaa ja epsit 0,52€.

0
0
19.8.2019 - 18:31

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Moikka,

kiitos viestäsi ja kehuista. Aallon Group on tosiaan ollut olemassa vasta tästä vuodesta lähtien, joten tarkkaa analyysiä on hankalaa tehdä ennekuin tiedämme todellisen kulutason. Onneksi taloushallinto bisnestä on helppo ennustaa, kun 97% liikevaihdosta on jatkuvaa Aallon Groupin tapauksessa ja kulumassakin suhteellisen hyvin ennakoitavaa. Olen pro-forma luvuista aprikoinut, että liikevaihto kasvaa 7-10% ollen 16,5-17,0meur ja EBITDA % pyörii 16% ympärillä, jolloin vuoden 2019 oikaistuksi EPS ennusteeksi saadaan 0,50-0,54euroa. Katsellaan sitten yrityksen ekan raportin yhteydessä minkälainen toteuma sieltä tulee ja sen perusteella voi tehdä tarkempia ennusteita. 

0
0
22.8.2019 - 15:17

TuomasH

Liittynyt:
31.5.2018
Viestejä:
3

Mitä mieltä Aallon Groupin tuloksesta? Ainakin liikevaihto tulee osumaan ennusteisiisi. Oletko miettinyt mahdollista position kasvattamista?

0
0
22.8.2019 - 20:19

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Tulos oli mielestäni hyvä. Liikevaihto tulee näillä näkymin, jopa hieman ylittämään ennusteeni. Ostin tänää aamulla lisää Aallonin osakkeita. Olen yrittänyt ottaa tavaksi kasvattaa positiotani, jos yhtiö ylittää ennusteeni. Erityisen positiivista oli raportissa oli nuppiluvun kasvu, mikä on todella hyvä suoritus näin haasteellisessa kirjanpidon rekrymarkkinassa (mm. yksi talenomin mainitsemista kasvun pullonkauloista). Se luo hyvä pohjan H2 kasvulle ja 2020 H1 kasvulle. Toivottavasti nuppiluku jatkaa yhtä pirteää kasvuaa ja muutama yrityskauppa siihen päälle niin näyttää erittäin hyvältä. Palaan asiaan tarkemmin, kun yritän viikonloppuna keritä rustaamaan tarkemman analyysin. Nämä rekrythän eivät vielä olleet täydellä utilisaatiolla H1 liikevaihdossa, mutta heidän palkka ja rekry kulut olivat. Tämä tarjoilee isompaa EBITDA % 2020 vuodelle, mikä kiihdyttää tuloskasvua ellei rekryvauhti jatku yhtä kovana. Tällöin hillotolppa siirtyy pidemmälle tulevaisuuteen, mutta isompana.

Heeros oli pieni pettymys, mutta erittäin alhainen arvostus suojaa kurssilaskulta. Laskin siitä johtuen hieman ennusteitani. Palaan tähänkin laajemman analyysin yhteydessä toivottavasti pian. Huomenna vielä Kamuxin raportti, sitten on kaikki salkun isoimmat omistukset raportoineet tuloksensa ja ainakin top3 osalta Q2 kierros meni erittäin hyvin.

 

 

0
0
24.8.2019 - 09:59

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Heeros H1 2019 – Pieni kokoinen pettymys

 

Heeros raportoi H1 tuloksensa ja kasvunsa, mitkä molemmat olivat hieman alle oman ennusteeni. Matala arvostus suojasi kurssilaskulta ja liikevaihdon ollessa jatkuvaa (93%) ei laskuvaraa hirveästi ole nykyarvostuksella.

 

Ennuste vs. toteuma:

Heeroksen liikevaihto jäi hieman mitä odotin ja myös kulut olivat kokonaisuudessaan hieman suuremmat. Positiivista raportissa oli kehitysaktivointien vähentyminen ja Hollannin toiminnan eteenpäin meneminen. Negatiivista raportissa oli se, että vapaa kassavirta oli vielä pakkasella ja kulut hieman odotettua korkeammat.

En itse odota, että Heeros pääsee ohjaukseensa (yli 9meur liikevaihto 2019). Alla päivitetty ennuste:

Näen kuitenkin, että yhtiössä on arvoa, vaikka kasvu ei yltäisi yhtiön omaan ohjaukseen. Yhtiö kommentoi, että kulukasvu hidastuu H2, joten kulut eivät nyt pitäisi ylittää ennustetta.

Alla 19-21 vuosien ennusteet:

 

Odotan Heeroksen kasvuvauhdin säilyvän noin miljoonassa eurossa ja liiketoiminnan skaalautuvan tasaisesti. Kysymysmerkiksi nousee kuinka nopeasti kehityskulujen aktivoinnit laskevat, joilla on iso merkitys vapaaseen kassavirtaan ja sitä kautta DCF arvoon. Kasvu voi olla ripeämpääkin, jos Hollantiin kohdennetut kustomoinnit ovat asiakkaiden mieleen ja lisäävät Heeroksen palvelutarjoaman kilpailukykyä.

 

Tässä vielä päivitetyt 21-23 ennusteet:

 

Näiden vuosien ennuste noudattaa samaa kaavaa kuin aiempienkin vuosien ennuste.

 

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

 

DCF mallissa on oletuksena vuoden 2023 jälkeen, että tulos kasvaa 7% seuraavat viisi vuotta. Terminaalikasvu oletus on 3%. Näin terminaaliarvon osuus yhtiön kassavirta arvosta on 62%, mikä on melko vähän tässä kehitysvaiheessa olevalle yhtiölle. Malli ei odota, että kehityskulujen aktivoinnit laskisivat ikinä alle miljoonan euroon per tilikausi, mikäli näin käy on mallissa huomattava nousuvara. 10% tuottovaatimuksella ja yhtiön nettovelat huomioiden malli antaa osakkeen tavoitehinnaksi 2,8euroa, mikä tarkoittaa noin 27% potentiaalia nykykurssiin. Jään mielenkiinnolla odottelemaan H2 raporttia, jos yhtiö vaikka sattuisi pääsemäänkin ohjeistukseensa olisi osakkeessa reilusti nousuvaraa.

0
0
25.8.2019 - 12:12

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Aallon Group H1 2019 – Loistava aloitus pörssitaipaleelle

 

Aallon Group avasi pörssitaipaleensa hyvällä orgaanisella kasvulla, ylittäen omat odotukseni. Yhtiö onnistui rekrytoimaan paljon uusia työntekijöitä, jonka esimerkiksi Talenom on maininnut yhdeksi kasvun pullonkaulaksi. Näistä syntyi hieman etupainotteisesti kuluja, mutta samalla kasvunäkymät paranivat tuleville vuosille.

Yhtiön raportissa esittelemät tärkeimmät kehityshankkeet olivat juuri sen suuntaisia kuin olin itse toivonut. Loistava asiakaskokemus kuulostaa kliseeltä, mutta se ei ole itsestään selvyys tilitoimistoalalla. Aallon akatemia on myös mielenkiintoinen hanke, joskin sille arvonmääritys on hankalaa. Akatemian kautta pystytään myös kasvamaan markkinaa nopeammin, kun yhtiö ei ole vain kalliiden ulkoisten rekrytointien varassa.

Yrityskauppoja yhtiö ei ole vielä julkistanut, mikä hälvensi pahimmat pelot siitä, että niitä ei tehdä mihin hintaan hyvänsä, mikä olisi tuhonnut omistaja-arvoa. Näistä voi olla kurssiajuriksi loppuvuodelle, jos niitä julkistetaan.

Yhtiö jatkaa teknologia kehitystään (kirjanpidon automatisointia), mikä yhdessä kasvavan liikevaihdon kanssa tarkoittaa erittäin messeviä tuloskasvu näkymiä lähivuosille, kun bruttomarginaali % kasvaa samalla, kun liikevaihto kasvaa.

Yhtiön hinnoittelu on vielä melko maltillinen ottaen huomioon, että kyseessä on velaton erittäin defensiivinen (99% liikevaihdosta jatkuvaa) kasvuyhtiö, joka generoi vuolasta vapaata kassavirtaa vähistä investointitarpeista johtuen.

 

2019 loppuvuoden ennuste

 

EBITDA% jää hieman viime vuodesta etupainotteisista kuluista johtuen. Liikevaihdon kasvu on kuitenkin erittäin hyvällä tasolla ja se yhdessä skaalautuvan liiketoiminta mallin kanssa kasvattaa tulevien vuosien vapaita kassavirtoja. Liiketoiminnan muut kulut laskevat hieman h1 vs. h2, koska raportin mukaan siellä oli hieman kertakuluja seassa.

 

Vuosien 19-21 ennuste

 

Liiketoiminta skaalautuu hitaasti EBITDA % marginaalin kasvaessa hitaasti, mutta varmasti. Liikevaihto kasvaa 11% 2019, 10% 2020 ja 9% 2021. Ennusteet eivät sisällä mitään mahdollisista yrityskaupoista, koska niitä on mahdotonta ennustaa. Ennusteet perustuvat täysin orgaaniseen kasvuun.

 

Vuosien 21-23 ennusteet

 

Yhtiön tarina jatkaa samaa rataa kuin vuosina 19 ja 20. Liikevaihto kasvaa ja EBITDA% marginaali paranee hitaasti, kirjanpidon automatisoinnista johtuen. Liikevaihdon kasvu on 7% 2022 ja 7% 2023.

 

DCF malli mittatikuksi arvostukselle

 

Malli pohjautuu edellä mainittuihin ennusteisiin. Vuoden 2023 jälkeen odotetaan tuloskasvuksi 7% seuraavat 5 vuotta. Terminaalissa kasvuoletus on 2% (mikä on alle tilitoimistomarkkinan historiallisen kasvun). Terminaali arvo on 53,3% kassavirtojen arvosta, mikä tarkoittaa vielä melko maltillista arvostusta. (Verraten yleisesti kasvuyhtiöiden terminaaliarvoihin). Näillä oletuksilla ja 10% tuottovaatimuksella malli antaa osakkeen arvoksi 13,75 euroa, mikä tarkoittaa noin 31% potentiaalia nykykurssiin.

Kuten aiemmin kirjoitin ostin lisää Aallon Groupin osakkeita raportin jälkeen ja luultavasti ostan vielä lisää, mikäli kurssi jää kyntämään paikalleen. On hyvä huomioida, että tähän päälle saa vielä yrityskauppa option ilmaiseksi (jos pitää ennusteitani realistisina).

Jään mielenkiinnolla odottelemaan tuleeko yhtiöltä yrityskauppa rintamalta uutisia ennen H2 raporttia, johon menee vielä tovi.

Ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

0
0
27.8.2019 - 19:22

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Kamux Q2 2019 – Yhtiön historian kovin kasvu kvartaali

 

Kamux tarjoili historiansa kovimmat kasvu luvut huonosta markkinatilanteesta riippumatta. Kurssi reaktio jäi kuitenkin hyvin vaisuksi, erittäin hyvästä osarista huolimatta. Itse ostin lisää osaketta, koska harvemmin näin nopeasti kasvavaa kannattavaa yritystä myydään näin huokealla hinnoittelulla.  Q2 tulos meni heittämällä yli omista ennusteistani:

 

Kova kasvu sai minut nostamaan minun Q3 ja Q4 ennusteitani:

Lähivuosien kasvuennusteet nousivat myös hieman, mutta marginaalit laskivat hieman Ruotsin heikosta marginaali kehityksestä johtuen:

19-21:

 

21-23:

 

Yrityksen tulos kasvaa tasaisesti liikevaihdon kasvun myötä, mutta toiminta ei skaalaudu, koska Saksan ja Ruotsin heikkokatteisempi bisnes kasvaa nopeammin kuin Suomi.

 

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

 

Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2023 jälkeen odotetaan 2% terminaali kasvua. Näillä odotuksilla ja 10% tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 7,8 euroa, mikä tarkoittaa noin 53% potentiaalia. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 48,5%, mikä on todella alhainen kasvuosakkeeksi. Niin kauan, kun osake jatkaa hyvää tuloskasvuaan aion jatkaa osakkeen tankkaamista. Osake on kasvu osakkeeksi harvinaisen halpa. Ensi vuoden ennusteilla PE luvuksi saadaan 9,5. Tämän lisäksi osake tarjoaa hyvää ja kasvavaa yli 4% osinkotuottoa alhaisella payout ratiolla.

Jään mielenkiinnolla odottamaan Q3 ja ostan lisää osaketta, mikäli hinta laskee alle 5 euron.

 

ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

 

0
0
21.9.2019 - 12:05

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Hieman hiljaista ollut täällä. Tällä viikolla tuli myytyä Outotec longit ja avattua Outokumpu shortti, kun se on noussut melko paljon vaikka liiketoiminta ympäristö on hapantunut. Pian pääsee raportoimaan salkun Q3 tuloksen. Tiivistettynä voi sanoa, että hyvinhän se on mennyt.

Admicomilta myös pian Q3 rapska, mikä on ollut heidän toisiksi paras kvartaali vuosittain Q2 jälkeen, joten vuolaita kannattavuus lukuja odotetaan, koska rakennusala ei ole vielä osoittanut hidastumisen merkkejä. 

0
0
24.9.2019 - 18:59

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Tuli vaihdettua Cityconit Kamuxiin ja ostettua vähän lisää oikeallakin rahalla. Näyttäisi siltä, että myyntipaine olisi laantunut ja hyvä osari tulossa, joten ennustenk kurssi nousia seuraavalle parille kuukaudelle.

 

Outokumpu shortin ajoitus osui myös nappiin. Katsotaan, koska sen sulkisi.

0
0
29.9.2019 - 12:02

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

2019 Q3 – Sijoitushistoriani tuottoisin vuosi jatkui

Sijoitusvuosi jatkoi hyvää kulkuaan, kun Admicomin kurssi nousu jatkui Q2 jälkeen. Tämän lisäksi myös Aallon Group nousi hieman ja kontribuutio salkun tuottoon.  Nordnet salkun puolella tuottoa nostivat reippaasti Outotec Longi missä kävi hirveä tuuri, kun Metso Outotec fuusio julkistettiin ja kurssi lähti nousu kiitoon. Tämän lisäksi Amerikan REITit tuottivat hyvin, kun korot laskivat.

Alla OP tuottoluvut:

Kuten nähdään, että tuotto on ollut oikein mainio ja salkku on kohonnut ATH lukemiin. Vertailuindeksinä OP palvelussa toimii OMXH GI

Alla Nordnetin tuottoluvut:

Täälläkin tuotto oli erittäin hyvä suhteessa indeksiin, viisinkertaisesti.

Pääoma jakautui näiden salkkujen välillä: OP 80,4% ja Nordnet 19,6%. Näin koko salkun tuotoksi saadaan 72,29%, mikä on yli viisinkertaisesti, mitä vertailuindeksi tuotto on samalla ajanjaksolla. Suurin osa tuotosta selittyy Admicomilla ja Reveniolla OP salkussa ja Nordnetissä swing treidaus on tuonut suurimman osan tuotoista, eli hyvää tuuria on ollut roppakaupalla. Vertailuindeksin voitto tänä vuonna näyttää hyvin todennäköiseltä, jos Admicomissa ei tapahdu mitään katastrofia.

Uusia tulokkaita salkkuun ei ollut Q3 aikana. Lisäykset tein Aallon Groupiin, Kamuxiin ja Leaddeskiin. Lisäksi merkitsin Nousu Capitalin palvelussa Leko Groupin (Lehtosen konepaja) lainaa, mistä irtosi oikein mainio 9% korko. Mielestäni riskituottosuhde on siinä enemmän kuin kohdillaan, kun kyseessä on iso ja vanha perheyhtiö, joka toimii voitollisesti.

Alla salkun jakauma:

Long/short ideoita tulevaan osavuosikauteen

Long: Nordea

Nordean tulos osuu analyytikoiden estimaatteihin, mistä seuraa pientä helpotus rallia. Näkisin, että Nordea seilaa 7-8 euron välillä, kunnes tuotoissa tapahtuu käänne. Uusi toimitusjohtaja kertoo myös tulevista säästötoimenpiteistä, mitkä markkina palkitsee kurssinousulla.

Short: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, mutta käännettä ei ole vielä näkyvissä. Storan ohjeistaa melko korkeaa tulosta ja voi olla, että markkinan pehmeys osuu nyt kovaa.

Short: Outokumpu

Ferrokromin alhainen sopimushinta ja pehmeät näkymät tekevät sen, että kurssi laskua on tarjolla Q3 raportin yhteydessä. Miinuksena vielä se, että yhtiö itse ohjeisti heikkoa Q3 ja näissä ohjeistuksissa he eivät aiemminkaan ole pettäneet.

Long: Outotec

MEW alkaa tuottaa voittoa ja riskituotto suhde on hyvä longille 5 euron pinnasta. Itse näkisin, että hyvillä markkina näkymillä Outotecin kuuluisia liikkua 6 euron pinnassa. Tämän position avaan, mikäli kurssi on lähellä 5 euroa osavuosikatsauksessa.

Nämä positiot avaan/avaisin hieman ennen itse osavuosikatsausta, mikäli yhtiöiden hinnat muuttuvat merkittävästi ennen tätä suuntaa tai toiseen on case mietittävä uudelleen. (Nämä eivät ole sijoitussuosituksia)

 

Vuoden osake

Vuoden vaihteessa (29.12.18) ennustin, että Admicom olisi Helsingin pörssin vuoden osake. Nyt tilanne näyttää tältä. (Vieressä YTD %tuotto)

TOP3:

 1. Incap 173,42%
 2. Admicom 151,46%
 3. Kojamo 84,08%

Ennuste on osunut paremmin kuin ajattelin, mutta vuotta on vielä yksi kvartaali jäljellä. Olisi kyllä makeaa, jos jonain vuona pystyisi ennustamaan Helsingin osakkeista parhaiten tuottavan. Tällä hetkellä kyllä näyttää, että Incapin ottamaa kaulaa ei tänä vuonna saavuteta, joten parhaiten tuottavan osakkeen titteli on lipeämässä näpeistä.

 

Alla vielä seurantaan sijoitustiedon gurujen ja minun veikkaukset (YTD %):

 1. Accounting 101 – Admicom 151,46%
 2. Pasi Havia – Marimekko 35,58%
 3. Tomi Lahti – Neste 34,19%
 4. Random walker – Konecranes 11,48%
 5. Kimmo Matikainen – Nokian Renkaat -4,33%
 6. Henri Elo – Vincit -10,12%
 7. Karo Hämäläinen – Nordea -11,71%
 8. Aki Pyysing – Ovaro -13,96%

 

 

(Kursseista puuttuu nyt syyskuun viimeinen päivä, mutta en usko sen vaikuttavan merkitsevästi. Tämän lisäksi olisin seuraavaksi ehtinyt kirjoittaa tämän päivityksen ensi viikonloppuna, joten mielestäni se oli parempi tehdä nyt.)

Perjantaina tuleekin sitten Admicomin Q3, mikä on historiallisesti ollut sen toisiksi paras kvartaali tasauslaskutuksesta johtuen. Kirjoittelen siitä sitten pidemmän katsauksen.

0
0
3.10.2019 - 20:16

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Huomaa, että syksy on tullut, kun markkinoille on taas tullut lisää vauhtia.

Heerokselta tuli mininegari, mutta tämä ei vaikuta omiin ennusteisiini, koska uusi ohjaus on linjassa ennusteeni kanssa.

Tänään tuli kevennettyä Admicomia, kun posaria ei tullut. Kevensin 22% positiosta. EBITDA haarukan nostoa odotin. Huomenna aamulla sitten nähdään 10 aikaa, miten kävi. Toivon, että he vain unohtivat antaa posarin.

Suljin myös tänään Outokumpu shortin, kun kurssi on valahtanut niin alas. Avasin samalla rahalla lisää Tesla shorttia, joka raportoi hieman pehmeät toimitus ja tuotantoluvut. S ja X myynti on vähäistä, mikä on aiemmilla kvartaaleilla johtanut suuriin tappioihin. Saa nähdä mitä tappiollisen Q3 raportin jälkeen käy, kun Musk on pitkään luvannut voitollista kvartaalia.

0
0
4.10.2019 - 18:32

lee2sos

+32
Liittynyt:
5.9.2019
Viestejä:
36
Accounting 101 kirjoitti:

Short: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, mutta käännettä ei ole vielä näkyvissä. Storan ohjeistaa melko korkeaa tulosta ja voi olla, että markkinan pehmeys osuu nyt kovaa.

 

Mistä kaivat sellun dataa? Koitin parista paikasta katsoa, mutta aika huonosti oli saatavilla. Vai oletko uutisten varassa joista saattaa saada aika hyvääkin spottidataa, mutta aikasarjat sitten heikkoja?

 

Toinen: jos sun mielestä sellun hinnassa nyt ja Storan kursseissa on heittoa mikset tee bettiä heti nyt. Tilannehan saattaa korjaantua kuten sanoitkin.

0
0
4.10.2019 - 20:00

Patruuna

+3
Liittynyt:
15.11.2018
Viestejä:
8
lee2sos kirjoitti:
Accounting 101 kirjoitti:

Short: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, mutta käännettä ei ole vielä näkyvissä. Storan ohjeistaa melko korkeaa tulosta ja voi olla, että markkinan pehmeys osuu nyt kovaa.

 

Mistä kaivat sellun dataa? Koitin parista paikasta katsoa, mutta aika huonosti oli saatavilla. Vai oletko uutisten varassa joista saattaa saada aika hyvääkin spottidataa, mutta aikasarjat sitten heikkoja?

 

Toinen: jos sun mielestä sellun hinnassa nyt ja Storan kursseissa on heittoa mikset tee bettiä heti nyt. Tilannehan saattaa korjaantua kuten sanoitkin.

Inderesin sivuilta ainakin löytyy jonkinlaista käppyrää: https://www.inderes.fi/fi/makroanalyysit

0
0
5.10.2019 - 09:44

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419
Patruuna kirjoitti:
lee2sos kirjoitti:
Accounting 101 kirjoitti:

Short: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, mutta käännettä ei ole vielä näkyvissä. Storan ohjeistaa melko korkeaa tulosta ja voi olla, että markkinan pehmeys osuu nyt kovaa.

 

Mistä kaivat sellun dataa? Koitin parista paikasta katsoa, mutta aika huonosti oli saatavilla. Vai oletko uutisten varassa joista saattaa saada aika hyvääkin spottidataa, mutta aikasarjat sitten heikkoja?

 

Toinen: jos sun mielestä sellun hinnassa nyt ja Storan kursseissa on heittoa mikset tee bettiä heti nyt. Tilannehan saattaa korjaantua kuten sanoitkin.

Inderesin sivuilta ainakin löytyy jonkinlaista käppyrää: https://www.inderes.fi/fi/makroanalyysit

 

Kiitos kommenteista. Olisin itsekkin viitannut tuohon inderesin käppyrään vaikka se ei kovin reaaliaikainen taida olla. Isoimmat hinta liikkeet lukee sitten uutisista. Stora enson ja muiden sellu yhtiöiden kohdalla spot hinta ei ole niin merkityksellinen vaan suunta, koska tätä markkina diskonttaa näiden yhtiöiden hintoihin keskipitkällä aikavälillä. Ts. vaikka Q3 aika spot hinta olisi alhaalla, mutta yhtiö ja markkina odottaisi hinnan nousevan reippaasti tulevaisuudessa vaikuttaisi se enemmän yhtiön hintaan, kuin hypoteettinen sen hetkinen matala spot hinta.

Tästä johtuen en tykkää avata positioita ennen osareita, koska markkinoilla voi tulla yllättäviä makrokäänteitä mitä en osaa ennustaa ja ne heittävät casen päälaelleen. 

0
0
6.10.2019 - 10:24

Accounting 101

OP
+764
Liittynyt:
28.7.2018
Viestejä:
419

Admicom Q3 – Harmaita pilviä horisontissa

Admicom julkaisi odotetun mukaisen Q3 raporttinsa. Huomioi kääntyi kuitenkin siihen, että rakennusalan alueittainen hiljentyminen todettiin muutamaan kertaan. Tämä on huolestuttavaa, koska esimerkiksi 2019 uusmyynnistä 49% tuli rakentamisen alalta. Tämän lisäksi vuodelle 2020 annettu EBITDA % haarukka oli melko pessimistinen ja heijasteli sitä, että tasauslaskutuksesta ei tulisi hedelmää kyseiselle vuodelle ja vaikuttaa, että yrityksen on rekrytoitava odotuksiani enemmän henkilöstöä, jotta kasvuvauhtia voidaan ylläpitää. Tästä johtuen laskin lähivuosien ennusteitani yhtiölle.  Oma EBITDA % ennusteeni on vielä yli vuoden 2020 ohjaushaarukan (35-45%).

Itse Q3 raportti osui erittäin hyvin ennusteisiini:

 

*Admicom ei itse julkaise näitä lukuja liiketoimintakatsauksissaan vaan olen itse päätellyt ne.

 

Viimeisen kvartaalin ennuste näyttää nyt tältä:

 

FY Liikevaihdon kasvu % ja EBITDA % ovat yhtiön ohjeistuksen ylälaidalla (37,4% ja 46,2%). Palkkakuluja hieman nostin, koska yhtiö ohjeisti rekrytoivansa enemmän työntekijöitä kuin odotin.

 

Lähivuosien ennusteet näyttävät nyt tältä:

 

Palkkakulujen nousun takia EBITDA % laski kautta linjan. Tämä laski hieman kassavirtamallin arvoa, mutta se pomppaa seuraavassa osarissa ylöspäin jo ihan sen takia, että mennään aikasarjassa yksi vuosi eteenpäin.

Positiivista raportissa oli tilitoimisto kumppaniverkoston rakentaminen. Tämän avulla saadaan mahdollisesti lisää myyntiä ilman, että tarvitsee rekrytoida lisää omaa väkeä. Toimitusjohtaja mainitsi myös, että Adminet on alkanut kiinnostamaan myös isompia yrityksiä. On hyvä pitää mielessä, jos rakennusalan taantumaa ei tule vuonna 2020 tulee vuodesta erittäin hyvä Admicomille.

Päivitetyt kassavirtamallit yms. julkaisen yhtiön tilinpäätöksen yhteydessä, kun tietoa on enemmän saatavilla. Kevennys osui mielestäni hyvään kohtaan, kun epävarmuus on hieman sumentanut yhtiön kasvunäkymiä. Yhtiö jatkaa kuitenkin salkkuni isoimpana sijoituksena, kun track record on niin hyvä.

0
0
7.10.2019 - 04:55

Rahastaja

+1
Liittynyt:
14.4.2019
Viestejä:
9

Täyty kaivaa tunnukset et pääsee kiittämään hienosta blogista! Postaukset helposti ymmärrettäviä tämmöselle pulliaiselle, joka ei kauheana suoria osakesijoituksia omista. Admicomis ja Aallon Groupis oon kuitenki alusta asti ollut mukana tän foorumin ansiosta. Tässä blogissa mukavasti käsitellään molempia ja mielellään lukee tietenkin muistakin liikkeistä!

Jos jostain annan pientä kritiikkiä, niin pikkusen liikaa bragailya vuoden osakkeella, mut sallittakoon se smiley Toivotaan et juna jatkaa puksuttamista vuoden loppuun asti!

0
0