Olet täällä

Koronavirus 2019-nCoV - 22.1.2020 12.23

Twitterin puolelta:

"Kiinasta löydetty #koronavirus ei ole ”mysteerivirus”. Tiedeyhteisö kyllä tietää, mitä sen kanssa pitää tehdä. Tehokkaasta viranomaistoiminnasta vaan ei saa niin hienoja otsikoita. Kiitos @aivelo hyvästä blogista."

- Minna Huotilainen https://twitter.com/minnahuoti/status/1219361173621170181

Tiede-lehti: Myysterivirus ei ole mysteeri

https://www.tiede.fi/blogit/kaiken-takana-loinen/mysteerivirus-ei-ole-mysteeri

 

Lyhyesti: perimältään hyvin lähellä SARS:ia. 

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 15.1.2020 03.20
Hynägrande kirjoitti:

Jos siellä on oikeasti ollut joku "single seller" niin kai sen pitäisi näillä määrillä näkyä suurimpien omistajien listalla muutoksena. Jää nähtäväksi.

Näkyy 31.12.2019 rapsaassa. Tavaraa tullut hallintarekisteristä jo joulukuun puolella.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 2.1.2020 12.47

Minullekin vuosi 2019 oli pienoista uupumuksen aikaa. Sattumalta myös opiskeluiden ja sijoituksien kannalta vähän saman tyyppisessä tilanteessa / elämänvaiheessa kuin sinä.

Itse en ollut oikein kunnolla tunnistanut uupumustani, vaikka melko kovaa tahtia oli painettu muutama viimeinen vuosi ja olinkin ajatellut, että kunhan tässä pääsee muutaman viikon lomalle ja nukuttua univelat pois niin hommat taas maistuvat vanhaan hyvään malliin - no eihän se sillä tavalla mennyt. Lomien jälkeen tuntui aina ihan yhtä väsyneeltä ja hommat vitutti kuin pahimpana maanantaina vaikka tekeminen on ollut omia mielenkiinnon kohteita. 

Itse olen aina ollut vähän FOMO-tyyppiä mentaliteetiltani, eli jos et seuraa pörssikursseja jää euroja pöydälle, opinnoissa juna puksuttaa ohi ja työnantajat arvostavat kovaa tekijää. Toisaalta tämä on totta, mutta jos näitä asioita ei jaksa tehdä kunnolla on äkkiä melkein ihan sama olla tekemättä niitä ollenkaan. Mieluummin sijoittaa indeksiin, kuin hunosti itse valikoiden ja yliopistossa olisi hyvä keskittyä enemmän kuin peruskoulun ruotsin tunnilla, jotta siitä jää jotain käteen.

Onneksi minulla on ollut loppuvuodesta mahdollisuus (ja mahdollisuuden lisäksi halua) rauhoittua ja irroittautua arjen oravanpyörästä eikä ole ollut pakko painaa esimerkiksi töitä tai opiskeluita akuutin toimeentulon vuoksi. Olen koko vuoden jälkimmäisen puoliskon ottanut äärimmäisen rauhallisesti. Tavallaan olen yrittänyt hyväksyä omalle suorittajaluonteelleni sen, että nyt on pakko rauhoittua jotta paukut riittää seuraavaan lähtöön, ja myös hyväksymään omien voimieni rajallisuuden. Kroppa kuntoon, unirytmi kuntoon ja pitkää lepoa - kyllä se palo taas tehdä hommia tulee sieltä kun on perustukset kunnossa. Erityisesti unirytmi on mulle aikamoinen akilleenkantapää ja valvominen viikonloppuna haukkaa melkein maanantain ja tiistain pois, kun pääkoppa pelittää jossain puolessa välissä sieltä missä sen haluaisi olevan. Jotkut kavereistani tuntuu olevan lähes immuuneja valvomiselle, mutta minä en!

Ehkä itse olen ehkä ottanut reilustikin aikaa tähän asian käsittelyyn ja lyhyemmälläkin tauolla olisi ehkä pärjännyt. En ole kuitenkaan halunnut hötkyillä tämän asian kanssa ja pieni sapattivapaa on tullut tarpeeseen. Parempi hoitaa nämä asiat parikymppisenä kuntoon kuin vetää slaagit viisikymppisenä.

Tsemppiä myös vuoteen 2020 kaiken kanssa ja kiitos blogin päivittelystä!

Näytä koko viesti
Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 25.10.2019 05.34
Tomi Haataja kirjoitti:

Tulin siihen johtopäätökseen, että suurin osa lehtien ym. lukemisesta on ajanhukkaa ja suurin osa muiden ihmisten mielipiteistä on lähinnä hyödytöntä kohinaa, jos niitä ei tarkastella tarpeeksi kriittisesti ja/tai tarpeeksi kriittisessä ympäristössä.

Olen päätynyt vähän samaan. Olen aina lukenut Hesaria ja välillä tehnyt kokeiluja suomalaisista esimerkiksi Long Playn suuntaan. Nyt otin loppukesästä tilaukseen myös FT:n. Lisäksi näitä sijoitusfoorumeja ja Twitteriä tulee selailtua aika aktiivisesti, mutta nämä olen laskenut ihan jo viihteen puolelle suurimman osan ajasta. Käytän perinteiseen mediaan noin tunnin lukuaikaa päivässä ja päälle sitten muut.

Väitän, että pysysin lähi-idän viimeisimmistä rähinöistä ja Brittiparlamentin eroaikeista yhtä hyvin perillä marginaalisella ajalla. En myöskään tiedä saako aiheiden seuraamisesta välttämättä kovin suurta edgeä mihinkään. Osakemarkkinat ovat jo tehneet korjauksensa ennen kuin uutisen on lukenut ja töistä tienaisi enemmän kun käyttäisi lukuajan niiden tekemiseen.

Tässäkin asiassa pätee se sanonta: 10% ajasta riittää siihen, että saa 90% hyödyistä.

Nyt joku vanhan liiton jyrä tulee meidät tästä sivistysrappiosta haukkumaan dekadenteiksi junteiksi, mutta kaipa vaihoehtoiskustannuksia saa pohtia laugh.

 

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 20.10.2019 10.14
Astrix kirjoitti:
Ilmeisesti Eam täytyy räätälöidä jokaiselle asiakkaalle erikseen?

Olettaisin että EAM on tällainen asiakkaalle erittäin kustomoitavissa oleva ratkaisu. Suuri ERP-projekti voi olla (projekti- ja bisnesmielessä) lopulta hyvin lähellä täysin räätälöityä softaa. Toiminnanohjausjärjestelmiä löytyy täysin bulkkimyytävistä erittäin paljon kustomointia vaativiin ja niissä on asiakastyypit erilaisia kuten järkeilitkin.

Toiselta puolelta asiakkuudet ovat myös pysyviä koska kerran kustomoidusta erpistä on vaikea ja kallis siirtyä pois. 

Ostin tosiaan itsekin osarin jälkeen tuohon vitosen avaushintaan. Jos olen vielä keväällä omistajana niin pitää käydä Tampereella yhtiökokouksessa kysymässä näistä. Yleisesti raportointi näistä tuoteprojekteista voisi olla esimerkiksi osareissa läpinäkyvämpää kuin nyt. Paljonko mihinkin projektiin on poltettu rahaa ja mitä on tehty. Esimerkiksi Laassia on kommentoitu toimintakertomuksessa näin: "Vincit tarjoaa organisaatioiden kehittämiseen tarkoitettua Vincit LaaS -palvelua (Leadership as a Service). LaaS auttaa johtoa ja HR:ää muun muassa valmentavassa johtamisessa ja työntekijöiden itseohjautuvuuden tukemisessa datan avulla.".

Koita nyt tuosta sitten ymmärtää miten ja kuinka paljon tällä saadaan tuotettua arvoa asiakkaille ja lopulta oman firman omistajille. Ajatusleikkinä voi kuvitella itsensä jonkun firman pomoksi ja miettiä miksi kannattaisi ostaa Vincit Laas?

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 18.10.2019 04.32

Olen tehnyt hommia alalla ja omat fiilikset näistä "spinoffeista" on seuraavat. Ei mullakaan kyllä mitään sisäpiiritietoa näistä ole eli kommentoin ihan niiden samojen länding-sivujen pohjalta asiaa kuin kaikki muutkin.

- LaaS (Leadership as a service) vaikuttaa aika siltä itseltään eli pöhinältä, enkä näe hommassa juurikaan synergiaa nykyiseen ydinliiketoimintaan. Toisaalta onhan Trainers Housekin potkinut menemään (vaihtelevin tuloksin) pidemmän aikaa. En kuitenkaan usko, että Vincitillä on mitään erityistä kykyä luoda omistaja-arvoa tässä suhteessa kehenkään muuten ja hässäkän pyörittäminen vie resursseja muusta.

- VincitEAM eli Vincitin oma ERP. Tässä voi olla kulmaa erityisesti nyt kun tähän on saatu muutama asiakaskin mukaan eli tavallaan tuotetta on nyt saatu validoitua markkinoilla. Vincitillä on tässä varmaan etua joihinkin muihin ERP-tuottajiin siinä, että heiltä löytyy aika kovatasoinen teknologiaosaaminen eli kuvion ei pitäisi kaatua ainakaan siihen, että softa on pois pelistä monta viikkoa. Tiedän muutaman pienehkön erppitalon ja niissä voi olla aivan järkyttävän kovat liikevoittomarginaalit jos vain on löydetty hyvä kulma. Riskeinä ehkä

a) Isoa softaa on vaikea myydä. Asiakkaat eivät jaksa muuttaa tai integrointikustannukset olemassa oleviin resursseihin nousevat liian korkeiksi. Vincitin osaaminen softamyynnistä voi auttaa tässä.

b) Onko softa kehitetty asiakaslähtöisesti. Rahaa on poltettu ja softaa on koodattu pää märkänä, mutta tarvitseeko sitä kukaan? Nyt pari asiakkuutta diskonttaavat tätä riskiä jo huomattavasti. Olisi muuten mielenkiintoista nähdä softa ihan käytännössä.

- Muut SaaS-tuotteet vaikuttaa ihan järkeviltä. Ainakin joku palvelu sähköiseen allekirjoittamiseen oli mikä ei teknisesti ole kovin haastava eli liiketoiminta toimii suunnilleen niin, että kerran koodataan ja sitten myydään niin paljon kuin lähtee.

 

Ydinliiketoiminnan puolesta eli softatalona ei Vincitistä mitään pahaa sanottavaa osaamisen ja laadun osalta suhteessa vaikka kumppaneihin Siiliin ja Goforeen. 

Näytä koko viesti
Elisa - 18.10.2019 04.02

Mitenköhän merkittäviä noi Elisa viihteet ym. sisältöpalvelut on liiketoiminnan kannalta? Koitin pikaisesti vilkaista vuosikatsauksesta muttei nyt ainakaan osunut omaan silmään.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.10.2019 07.12

Moi ja kiitos minunkin puoleltani hyvästä artikkelista!

Millaisella aikavälillä uskot itse tuohon markkinan/value/low vol -anomalian purkautumiseen. Indeksiä katsomalla näyttää siltä, että trendi on voimistunut erityisesti viimeisen 3v ja varsinkin 1v aikana. Viimeisen vuoden tai 2018-loppuvuoden pörssin korjausliikkeen jälkeen low-vol erkaantunut markkinaan/valueen noin 16%. Uskon keissiin, mutta mietin mitä vaadittaisiin tilanteen purkautumiseen. Saattaisiko tämä saattaa olla sellainen kupla jossa saatetaan olla vasta lähtökuopissa? Maalaisjärjellä ajateltuna low-vol nostaa hintaansa niin kauan kuin keskuspankit pakottavat sijoittajat pois bondeista näihin seuraavaksi vähäriskisimpiin sijoituksiin. 

En ihan ottanut selkoa tuosta JP. Morganin käppyrästä mikä oli blogissa (ilmeisesti y-akseli on prosenttia indeksiin?), joten klikkailin indeksit vertailuun auki DJ:lta: 

https://us.spindices.com/indices/equity/sp-500

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 4.10.2019 06.32
Accounting 101 kirjoitti:

Short: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, mutta käännettä ei ole vielä näkyvissä. Storan ohjeistaa melko korkeaa tulosta ja voi olla, että markkinan pehmeys osuu nyt kovaa.

 

Mistä kaivat sellun dataa? Koitin parista paikasta katsoa, mutta aika huonosti oli saatavilla. Vai oletko uutisten varassa joista saattaa saada aika hyvääkin spottidataa, mutta aikasarjat sitten heikkoja?

 

Toinen: jos sun mielestä sellun hinnassa nyt ja Storan kursseissa on heittoa mikset tee bettiä heti nyt. Tilannehan saattaa korjaantua kuten sanoitkin.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 4.10.2019 09.47

Olen samaa mieltä. Tulevaisuudesta pitää pitää silmät auki mutta realistisesti. Jokaisesta omaisuusluokasta voidaan löytää tulevaisuudesta tekijöitä ja skenaarioita minkä takia niitä ei kannata mahdollisesti omistaa ja se kuuluu omistamisen riskiin. Metsäsijoitukset korventuvat ilmastonmuutoksen edetessä, Neste Oil haetaan konkurssiin seuraavan akkusukupolven tullessa markkinoille ja autot leijuvat ilmassa joten Nokian Renkaille ei ole enää kysyntää.

Näytä koko viesti