Olet täällä

Sijoitustiedon kysymysketju - 8.6.2020 03.24

Mikäli olet omalta osaltasi hoitanut byrokratian (maksanut osakkeet ja varainsiirtoveron) olet osakkeiden laillinen omistaja. Kannattaa lukea Finlexistä osakeyhtiölaista ainakin 3. luku. Kohtuullisen helposti ymmärrettävää kieltä. Tärkeimmät varmaan sinun kannaltasi pykälät 15, 16 ja 17

 

Alla tärkeimmät vapaamuotoisesti lainattuna:

Yhtiön on pidettävä kirjaa osake- ja osakeluettelosta. (624/2006 3 luku 15 §). Samassa pykälässä määritellään myös niiden minimisisältö. Ilmoitus osakkeenomistajista PRH:lle on vapaaehtoinen ja muuttuneista omistussuhteista ei välttämättä tarvitse tehdä julkisia ilmoituksia PRH:lle.

Jokaisella on oikeus yhtiön kulut korvattuaan saada jäljennös osakeluettelosta ja osakasluettelosta tai niiden osasta. (624/2006 3. luku 17 §)

Osakkeenomistajat on merkattava viivytyksettä osakeluetteloon ja osakasluetteloon. Ennen merkintää saannosta ja varainsiirtoveron suorittamisesta on esitettävä luotettava esitys. (624/2006 3 luku 16 §)

Näytä koko viesti
Korkosuojaus arvopaperilla - 25.5.2020 08.12

Joo tuli kieltämättä mietittyä ketjun otsikon kysymystä myös itse. Kultaa harkitsin yleisenä inflaatiosuojana, mutta ongelma siinä on ehkä se, että korot juoksee koko laina-ajan (mun tapauksessa sen 20v) kun taas kullan arvonnoususta saisi vain kertaluontoisen korvauksen - sekin tietty tyhjää parempi. Toinen vaihtoehto voisi sitten olla kullan tuottajiin sijoittaminen. Jos inflaatio/korot/kullan hinta pysyy korkealla tuottajat tekevät hyvin rahaa josta tuloutuu omistajille jatkuvaa kassavirtaa osinkojen muodossa. (Tietty ETF-muodossa vain kirjanpidollisesti).

 

Toinen mikä tuli mieleen oli ihan vain kiinteistöjen shorttaaminen. Jos euriborit nakuttaisi vaikka kolmea prosenttia iskisi se heti asuntojen hintoihin ikävästi, koska vivuttavilla kiinteistösijoittajilla ei olisi varaa sijoittaa samaan malliin. Jotenkin tämä tuntuu vähän elegantimmalta ratkaisulta, koska kullan hinta on omaan makuun vähän turhan volatili. Varsinaisia sijoitustuotteita ei ole tähän hätään tullut vielä katsottua - mahtaako niitä edes löytyä kovin helposti?

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 26.3.2020 03.17

rockafella kirjoitti:

Käyttäytyykö Nordnetista ostetut minifutuurit ja turbot teillä oudosti?

Esimerkkinä vaikka tämä. Ostin eilen, vipua piti olla vähän alle kaksi. Tänään DAX +5%, koko myyntilaita katosi ja taulussa -15,46%. WTF, mitä täällä tapahtuu?

Mitä tässä kannattaisi tehdä, myydä samantien paperi pois vai voiko tähän toimintaan luottaa?

 

Myyntilaita on kadonnut koska liikkeeseenlaskija ei enää halua myydä noita tuotteita lisää. Ostolaita kuitenkin pysyy.

 

Hurricane kirjoitti:

Kauan Nordnetissä on normaalioloissa kestänyt luottohakemuksen käsittely?

Mitä se aika voisi olla nyt?

 

Meni n. 4vk joululomien yli.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.3.2020 03.34

jos diagnoosiluvut eivät kelpaa niin sairaalahoidossa ei ole kovin montaa ihmistä ja omastä lähipiiristäni tehdyn otannan mukaan ihmiset rajoittavat nyt aika paljon kontakteja. Koulut ja päiväkodit ovat suljettuina ja työpaikat etänä. Olen itse näiden toimien vuoksi viimeisen viikon aikana tavannut (ollut lähikontaktissa) alle 10:een ihmiseen kun normaalitilanteissa luku saattaisi olla toistasataa. Tämän perusteella voi mielestäni väittää ettei tauti ole levinnyt suomessa vielä kovin pitkälle verrattuna moneen muuhun maahan. Mihin maahan siis lähtisit tautia pakoon tässä tilanteessa? Kiinaan?

Vaikka nykytoimilla ei ratkaisisi epidemiaa se silti hidastaa taudin etenemistä jolloin muutamankin päivän vanha data sairaaloiden kapasiteeteista ym. kuvaa aika hyvin taudin etenemistä vaikka varsinaista testidataa ei ole.

Tehokkaalla testaamisella voitaisiin lähinnä rajoittaa näitä lock-down toimenpiteitä tietyille alueille ja varmasti myös hieman vähentää taudin leviämistä kun tietoisuus tautitapauksesta paranisi. Periaatteessa kuitenkin karanteenien pitäisi toimia myös ilman varmaa tietoa sairastaako ihminen koronaa. Suomessa on muuten sama kapasiteetti testata ihmisiä suhteessa väestöön kuin Etelä-Koreassa (ok, testejä tehdään vain n. Puolet kapasiteetista)

 

Tehohoitopaikoissa taas ennen laitteistoa tulee vastaan kapasiteetti henkilöstön osaamisen kanssa HUS:n infektioylilääkärin mukaan. 
 

Tehohoitopaikoilla tai niiden lisäämisellä ei ole muutenkaan hirveästi väliä. Jonkin lähteen mukaan kuolleisuus tehohoidossa on n. 35%. Jos oletetaan ilman tehohoitoa sitä tarvitsevien kuolleisuudeksi 100% 100 paikkaa tehohoidossa lisää vähentää kuolleita 65 kpl. Jos oletetaan tehohoitopaikan kierroksi 2vk pelastaa pahassa kriisissä sata tehohoitopaikkaa suomesta 130 hlö per kk. Toki se on iso määrä ihmisiä, mutta se ei juurikaan paranna kuolleisuusprisenttia väestötasolla jos tauti sairastuttaa lähes koko kansan jolloin tehohoitokapasiteetti tulee kuitenkin olemaan moninkertaisesti riittämätön.

Näytä koko viesti
Öljysota - 20.3.2020 03.01

Mikäs tota ölppää kannattelee näinkin ylhäällä? Jos kaikki puskee tavaraa pihalle ja taloudellinen aktiviteetti matelee suuressa osassa maailmaa koronan takia luulisi, että voitaisiin olla paljon alempanakin?

 

Meneekö "ennätyshalpa" tavara varastoihin ja ostajat on siksi vielä valmiita maksamaan vähän kovempaa hintaa sen varalta, että on sitten tankit täynnä jos saataisiin (vaikka sitten epätodennäköinen) tuotantorajoitus aikaan.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 11.3.2020 12.46

Moi!

Softat on nyt lagittanut teillä joku neljä kuukautta. Onko asialle tehty mitään muuta kuin kirjoitettu bugiraportteja IT-puolelle? Homman luulisi jo kiinnostavan johtoa kun asiakkaat (erityisesti aktiivista kauppaa käyvät) vaihtavat teiltä pois. Homma ei ole Nordnetille eikä teidän asiakkaille hyvästä. Todella harmi, että muuten hyvä paketti (paljon pörssejä, ihan ok hinnat, superluotot jne.) menee hukkaan kun perusasiat ei toimi. Viputuotteita kyllä myydään, mutta niillä saa käydä kauppaa vain jos pörssi ei heilu liikaa :D.

Sanon vaan, että teidän nykyinen prosessi tämän asian käsittelyssä ei näytä toimivan. En tiedä onko ongelma prosesseissa vai siinä, että IT:ssä on perinteisesti liian vähän resursseja, mutta apinakin näkee että jotain pitäisi nyt tehdä kuin jatkaa samaan mallin.

Olisin ainakin itse jopa valmis maksamaan enemmän jos tietäisin, ettei ainakaan omalta kohdalta mene ruuhkapäivänä putket tukkoon. Maksan jo nyt Nordnetin käytöstä ekstraa, koska paketti on muuten niin hyvä.

Ainoa onni omalla kohdalla on ollut se, että omalla kohdalla lagit ei ole tulleet minkään päälle. Epäonnea on se, että joudun näin huolehtimaan toimiiko välittäjäni seuraavana laskupäivänä, kun ehkä haluaisin tehdä peliliikkeitä.

Jos ette itse saa hommaa kasaan voin suositella ystävääni, joka on konsultoinut lähes kaikkia OMX25 yhtiöitä prosessijohtamisessa (mm. palveluiden saatavuuteen liittyvissä asioissa). Ottakaa yhteyttä YV:llä. 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 10.3.2020 06.06

Spreadin ja kustannukset, jotka veloitetaan suoraan tuotteen hinnasta.

Näytä koko viesti
Finnair - 9.3.2020 04.37

Jep.

 

Heikoimmat kilpailijat tippuu nyt pois pelistä ja halpa öljy tukee nyt ainakin toistaiseksi.

 

Ei tää kyllä väliajalla kuitenkaan mitään hyvää tiedä Finnairille. Kilpailu on varmasti erittäin veristä, kun kaikki tappelevat nyt reilusti pienemmästä markkinasta.

 

Finskin hinta ennen Koronaa (mielestäni silloin ihan ok edullinen, mutta markkinat eivät ole väärässä) n. 6,4€. Nyt 4,2€. Markkinan mielestä Koronan hinta Finskille siis 2,2€ per osake elikkä n. 281M€.

 

Liikevaihtoahan finski tekee karvan yli kolme miljardia ja nettotulos reilu 70M€. Market Cap nyt ~550M€

Näytä koko viesti
Bilot - 1.3.2020 10.51

IT-putka mikä IT-putka, mutta diggaan kuitenkin tuosta markkinapositioitumisesta. Tuollaiset projektit on pitkiä ja toimijaa ei ihan hevin vaihdeta. Vaikuttaa muutenkin, että firmassa on johdolla järki kädessä. Kannattavuusprosentitkin pysynyt aika paljon paremmin kasassa kuin monella muulla. Eiköhän tää vähintään verrokkien kertoimilla tule treidaamaan kun pörssiin asti päästään.

 

Ahdas rako on kyllä kieltämättä. Haluaisin merkata, mutta markkinatilanne vähän pistää miettimään. Toisaalta niin tekee ehkä muillakin ja nyt saisi mukavan siivun kevyemmin.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.2.2020 11.36

Minäkin vähän harmittelen positioitumistani ennen dippiä, mutta markkinat olivat aika haastavia tulkata. Itse tulkitsin ensimmäisen dipin jälkeen tammi-helmikuun vaiheessa, että markkinoita ei pahemmin kiinnosta realiteetit ja osakkeissa jatketaan hurlum-hei -tunnelmissa. Tätä ajatusta vahvisti edelleen viime viikon (17. - 21.2.) kehitys, kun Kiinasta valui kuitenkin uutisia joiden mukaan yli puolilla tehtaista oli tuotanto-ongelmia ja markkinat vetivät samaan aikaan uusia ATH-lukemia. Oletin, että kaikki informaatio oli jo kursseissa sisällä, mutta eipäs ollutkaan. Ei ole nousun aikana pahemmin kiinnostaneet muutkaan varoituksen merkit: Chicago PMI:ssä ollaan oltu alle 50 viime kesästä lähtien jne...

Osittain sama irrationaalisuus jatkuu mielestäni nyt myös laskussa. Jotkin osakkeet mitkä eivät millään tavalla liity koronaan laskevat ihan samaa tahtia niiden kanssa, joissa riskiä on riittämiin. Kyseessä on nyt mielestäni enemmänkin tavallinen markkinakorjaus, johon syyksi on keksitty Korona. Jos syy ei olisi ollut korona, olisi se ollut ennen pitkää USA:n presidentinvaalit, Chicagon PMI, liian pitkälle vedetty keskuspankkielvytys tai jotain muuta.

Näytä koko viesti