Olet täällä

Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 26.3.2020 03.17

rockafella kirjoitti:

Käyttäytyykö Nordnetista ostetut minifutuurit ja turbot teillä oudosti?

Esimerkkinä vaikka tämä. Ostin eilen, vipua piti olla vähän alle kaksi. Tänään DAX +5%, koko myyntilaita katosi ja taulussa -15,46%. WTF, mitä täällä tapahtuu?

Mitä tässä kannattaisi tehdä, myydä samantien paperi pois vai voiko tähän toimintaan luottaa?

 

Myyntilaita on kadonnut koska liikkeeseenlaskija ei enää halua myydä noita tuotteita lisää. Ostolaita kuitenkin pysyy.

 

Hurricane kirjoitti:

Kauan Nordnetissä on normaalioloissa kestänyt luottohakemuksen käsittely?

Mitä se aika voisi olla nyt?

 

Meni n. 4vk joululomien yli.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.3.2020 03.34

jos diagnoosiluvut eivät kelpaa niin sairaalahoidossa ei ole kovin montaa ihmistä ja omastä lähipiiristäni tehdyn otannan mukaan ihmiset rajoittavat nyt aika paljon kontakteja. Koulut ja päiväkodit ovat suljettuina ja työpaikat etänä. Olen itse näiden toimien vuoksi viimeisen viikon aikana tavannut (ollut lähikontaktissa) alle 10:een ihmiseen kun normaalitilanteissa luku saattaisi olla toistasataa. Tämän perusteella voi mielestäni väittää ettei tauti ole levinnyt suomessa vielä kovin pitkälle verrattuna moneen muuhun maahan. Mihin maahan siis lähtisit tautia pakoon tässä tilanteessa? Kiinaan?

Vaikka nykytoimilla ei ratkaisisi epidemiaa se silti hidastaa taudin etenemistä jolloin muutamankin päivän vanha data sairaaloiden kapasiteeteista ym. kuvaa aika hyvin taudin etenemistä vaikka varsinaista testidataa ei ole.

Tehokkaalla testaamisella voitaisiin lähinnä rajoittaa näitä lock-down toimenpiteitä tietyille alueille ja varmasti myös hieman vähentää taudin leviämistä kun tietoisuus tautitapauksesta paranisi. Periaatteessa kuitenkin karanteenien pitäisi toimia myös ilman varmaa tietoa sairastaako ihminen koronaa. Suomessa on muuten sama kapasiteetti testata ihmisiä suhteessa väestöön kuin Etelä-Koreassa (ok, testejä tehdään vain n. Puolet kapasiteetista)

 

Tehohoitopaikoissa taas ennen laitteistoa tulee vastaan kapasiteetti henkilöstön osaamisen kanssa HUS:n infektioylilääkärin mukaan. 
 

Tehohoitopaikoilla tai niiden lisäämisellä ei ole muutenkaan hirveästi väliä. Jonkin lähteen mukaan kuolleisuus tehohoidossa on n. 35%. Jos oletetaan ilman tehohoitoa sitä tarvitsevien kuolleisuudeksi 100% 100 paikkaa tehohoidossa lisää vähentää kuolleita 65 kpl. Jos oletetaan tehohoitopaikan kierroksi 2vk pelastaa pahassa kriisissä sata tehohoitopaikkaa suomesta 130 hlö per kk. Toki se on iso määrä ihmisiä, mutta se ei juurikaan paranna kuolleisuusprisenttia väestötasolla jos tauti sairastuttaa lähes koko kansan jolloin tehohoitokapasiteetti tulee kuitenkin olemaan moninkertaisesti riittämätön.

Näytä koko viesti
Öljysota - 20.3.2020 03.01

Mikäs tota ölppää kannattelee näinkin ylhäällä? Jos kaikki puskee tavaraa pihalle ja taloudellinen aktiviteetti matelee suuressa osassa maailmaa koronan takia luulisi, että voitaisiin olla paljon alempanakin?

 

Meneekö "ennätyshalpa" tavara varastoihin ja ostajat on siksi vielä valmiita maksamaan vähän kovempaa hintaa sen varalta, että on sitten tankit täynnä jos saataisiin (vaikka sitten epätodennäköinen) tuotantorajoitus aikaan.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 11.3.2020 12.46

Moi!

Softat on nyt lagittanut teillä joku neljä kuukautta. Onko asialle tehty mitään muuta kuin kirjoitettu bugiraportteja IT-puolelle? Homman luulisi jo kiinnostavan johtoa kun asiakkaat (erityisesti aktiivista kauppaa käyvät) vaihtavat teiltä pois. Homma ei ole Nordnetille eikä teidän asiakkaille hyvästä. Todella harmi, että muuten hyvä paketti (paljon pörssejä, ihan ok hinnat, superluotot jne.) menee hukkaan kun perusasiat ei toimi. Viputuotteita kyllä myydään, mutta niillä saa käydä kauppaa vain jos pörssi ei heilu liikaa :D.

Sanon vaan, että teidän nykyinen prosessi tämän asian käsittelyssä ei näytä toimivan. En tiedä onko ongelma prosesseissa vai siinä, että IT:ssä on perinteisesti liian vähän resursseja, mutta apinakin näkee että jotain pitäisi nyt tehdä kuin jatkaa samaan mallin.

Olisin ainakin itse jopa valmis maksamaan enemmän jos tietäisin, ettei ainakaan omalta kohdalta mene ruuhkapäivänä putket tukkoon. Maksan jo nyt Nordnetin käytöstä ekstraa, koska paketti on muuten niin hyvä.

Ainoa onni omalla kohdalla on ollut se, että omalla kohdalla lagit ei ole tulleet minkään päälle. Epäonnea on se, että joudun näin huolehtimaan toimiiko välittäjäni seuraavana laskupäivänä, kun ehkä haluaisin tehdä peliliikkeitä.

Jos ette itse saa hommaa kasaan voin suositella ystävääni, joka on konsultoinut lähes kaikkia OMX25 yhtiöitä prosessijohtamisessa (mm. palveluiden saatavuuteen liittyvissä asioissa). Ottakaa yhteyttä YV:llä. 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 10.3.2020 06.06

Spreadin ja kustannukset, jotka veloitetaan suoraan tuotteen hinnasta.

Näytä koko viesti
Finnair - 9.3.2020 04.37

Jep.

 

Heikoimmat kilpailijat tippuu nyt pois pelistä ja halpa öljy tukee nyt ainakin toistaiseksi.

 

Ei tää kyllä väliajalla kuitenkaan mitään hyvää tiedä Finnairille. Kilpailu on varmasti erittäin veristä, kun kaikki tappelevat nyt reilusti pienemmästä markkinasta.

 

Finskin hinta ennen Koronaa (mielestäni silloin ihan ok edullinen, mutta markkinat eivät ole väärässä) n. 6,4€. Nyt 4,2€. Markkinan mielestä Koronan hinta Finskille siis 2,2€ per osake elikkä n. 281M€.

 

Liikevaihtoahan finski tekee karvan yli kolme miljardia ja nettotulos reilu 70M€. Market Cap nyt ~550M€

Näytä koko viesti
Bilot - 1.3.2020 10.51

IT-putka mikä IT-putka, mutta diggaan kuitenkin tuosta markkinapositioitumisesta. Tuollaiset projektit on pitkiä ja toimijaa ei ihan hevin vaihdeta. Vaikuttaa muutenkin, että firmassa on johdolla järki kädessä. Kannattavuusprosentitkin pysynyt aika paljon paremmin kasassa kuin monella muulla. Eiköhän tää vähintään verrokkien kertoimilla tule treidaamaan kun pörssiin asti päästään.

 

Ahdas rako on kyllä kieltämättä. Haluaisin merkata, mutta markkinatilanne vähän pistää miettimään. Toisaalta niin tekee ehkä muillakin ja nyt saisi mukavan siivun kevyemmin.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.2.2020 11.36

Minäkin vähän harmittelen positioitumistani ennen dippiä, mutta markkinat olivat aika haastavia tulkata. Itse tulkitsin ensimmäisen dipin jälkeen tammi-helmikuun vaiheessa, että markkinoita ei pahemmin kiinnosta realiteetit ja osakkeissa jatketaan hurlum-hei -tunnelmissa. Tätä ajatusta vahvisti edelleen viime viikon (17. - 21.2.) kehitys, kun Kiinasta valui kuitenkin uutisia joiden mukaan yli puolilla tehtaista oli tuotanto-ongelmia ja markkinat vetivät samaan aikaan uusia ATH-lukemia. Oletin, että kaikki informaatio oli jo kursseissa sisällä, mutta eipäs ollutkaan. Ei ole nousun aikana pahemmin kiinnostaneet muutkaan varoituksen merkit: Chicago PMI:ssä ollaan oltu alle 50 viime kesästä lähtien jne...

Osittain sama irrationaalisuus jatkuu mielestäni nyt myös laskussa. Jotkin osakkeet mitkä eivät millään tavalla liity koronaan laskevat ihan samaa tahtia niiden kanssa, joissa riskiä on riittämiin. Kyseessä on nyt mielestäni enemmänkin tavallinen markkinakorjaus, johon syyksi on keksitty Korona. Jos syy ei olisi ollut korona, olisi se ollut ennen pitkää USA:n presidentinvaalit, Chicagon PMI, liian pitkälle vedetty keskuspankkielvytys tai jotain muuta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.1.2020 11.12

Paljonhan tässä on vielä spekulaation varassa, mutta on tässä muutama uhkaava tekijä ketjussakin mainittuihin tautiverrokkeihin suhteutettuna.

Esimerkiksi

- SARS/MERS -viruksissa tarttuvuus on huomattavasti matalempiaa. Onneksi nykyisessä taudissa myös TOISTAISEKSI matalampi kuolleisuus. 

- Zikaepidemia tarttuu vain päiväntasaajalla elelevän hyttysen kautta eikä ole fataali perusterveille.

- Ebolan kanssa tajuttiin lopulta, että leviäminen johtuu kuolleiden lääppimisestä ja asia pistettiin sen myötä aikalailla pakettiin.

- Influenssaan suhteutettuna tässä on huomattavasti suurempi kuolleisuus.

Mielestäni tässä on ihan vakavasti otettavissa oleva skenaario, jossa meillä on nyt käsillä uusi influenssaa muistuttava tauti, joka on huomattavasti kuolettavampi. Oltaisiin äkkiä esimerkiksi espanjantautia muistuttavassa pandemiassa.

Lisäksi virallisiin lukuihin suhteutettuna tauti on ehdottomasti pidemmälle levinnyt (jopa Kiinan viranomainen myöntää tämän tiettyyn pisteeseen asti, ks edellinen viestini). Länkkärimedia vain nyt toistelee sitä virallista lukemaa ja nyt kun diagnosointinopeutta on saatu kasvatettua ollaan taas taas jännän äärellä kun diagnoosit kasvavat eksponentiaalisesti. Tämä avaa ihan oikean paikan spekulaatiolle.

En nyt tietenkään antaisi paljoakaan painoarvoa yksittäiselle somepostaukselle, mutta kyllä siellä kohinan seassa on aina välissä myös totuuden siemen. Esimerkiksi Wuhanin alueen terveydenhoitopalvelut näyttävät olevan aika monen lähteen mukaan tietyn asteen halvaannuksessa, mikä eroaa aika radikaalisti monesta aikaisemmasta epidemiasta ja myös antaa osviittaa taudin suurehkosta levinneisyydestä alueella. Muutama tuhat sairastunutta ei vielä aiheuta näin radikaalia vaikutusta 11M hengen miljoonakaupungin terveydenhuoltojärjestelmään. Jos terveydenhuolto alueella pelittäisi hyvin olen 100% varma, että hallinto käyttäisi sitä välineenä näyttää kaikille asian olevan hallinnassa. Tässä tapauksessa "no news is bad news" pitää paikkaansa.

Järki käteen mielestäni tässä asiassa. Turha tässä on nyt vielä mitään maailmanloppua povata, mutta toisaalta tässä on myös ihan realistisia uhkakuvia. Statistiikassakin on vielä paljon ongelmia, kun ei tiedetä mikä oikeasti on kuolleisuusaste esimerkiksi 4vk sairastumisesta, paljonko sairastuneita oikeasti on, mikä on tarttuvuus, miten hyvin Kiinan matkustuskiellot tepsivät, pysyykö terveydenhuolto pystyssä, leviääkö tauti länsimaalaisessa ympäristössä jne...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 26.1.2020 12.57

Olen pari päivää seuraillut pääasiassa Twitteristä paikallista meininkiä. Ilmeisesti tilanne on aika paljon pahempi kuin esimerkiksi Hesarista lukemalla voisi päätellä. Yksi aika mielenkiintoinen lähde on myös Wuhanin terveysviranomaisen nettisivu (Kiinaksi, mutta Google Translaten läpi). Sieltä napattua:

Esimerkiksi aiempi diagnosointinopeus on ollut noin 200 diagnoosia päivässä Wuhanin alueella. 22.1. jälkeen on saatu välineet/lähdetty organisoimaan paikallista laboratorioverkostoa testien tekemiseen jonka kautta saadaan tehtyä n. 2000 testiä päivässä. Testit tulevat viivellä eli nykyinen kasvu diagnoosien määrässä ei johdu siitä, että tartuntoja olisi enemmän vaan siitä, että diagnosointitahti on kasvanut.

En siis antaisi kovinkaan paljoa painoarvoa tuolle viralliselle lukemalle sairastuneiden määrästä. Joku jo Twitterissä kyseenalaisti hyvin, että 4% diagnooseista on jo tehty ulkomailla - "Onko siis 4% Wuhanin 11M väestöstä lähtenyt ulkomaille?"

E: Itseasiassa Kiinan eilisien diagnoosilukujen jälkeen vain 2% on diagnosoitu ulkomailla, mutta kuitenkin.

Samassa tiedotteessa myös kerrotaan, että seitsemän kokonaista sairaalaa on dedikoituna Koronaviruksen hoitoon. Kokonaisuudessaan siis yli 3000 vuodeosastopaikkaa. Tämän lisäksi on nyt tulossa se väliaikainen sairaala yli 1000 vuodeosastopaikan kanssa.

Lähde: http://wjw.wuhan.gov.cn/front/web/showDetail/2020012309114 (Julkaistu 23.1.)

 

Seitsemän sairaalan lisäksi ensi vaiheen diagnosointiin (kuumemittauksen, keuhkokuvat) voi mennä 61 eri pisteeseen

Lähde: http://wjw.wuhan.gov.cn/front/web/showDetail/2020012309094 (Jiulkaistu 23.1.)

 

Terveysviranomaisen ohjeistus kansalaisille "Mitä tehdä jos minulla on kuume?". Ainakin virallinen prosessi näyttää ihan hyvältä.

http://wjw.wuhan.gov.cn/front/web/showDetail/2020012409134 (Julkaistu 26.1.)

 

Karttaa ja kuvaajaa mistä seurailla tilanteen kehittymistä. Kiinan sisäisen datan puolesta oletan, että vasta muutaman viikon päästä saadaan laadukasta dataa paljonko sairastuneita oikeasti on.

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 

Saapi nähdä miten tässä käy. Toistaiseksi tapauksia ei ole Kiinan ulkopuolella kuitenkaan lukumääräisesti kovin paljoa. Vaikka kuolleisuusluvut olisivat jotain muutamaa prosenttia sairastuneista ei tässä kriisiä saada ennen kuin miljoonat ihmiset ympärillä maailmaa ovat sairastuneet. Toivottavasti Kiinan radikaalit matkustuskiellot myös tepsivät.

Sen verran suoritin omalta osaltani panikointia, että dumppasin Finnairit pois salkusta. Oikean datan ja virallisen datan välillä on loogisesti osoitettavissa sen verran suuri ero, että eiköhän Finskit saa vielä salkkuun halvemmalla vaikkei maailmanloppua tulisikaan.

 

E2: Yli tuhannen hengen pikasairaaloita on tulossa 2kpl. HS:n haastatteleman Vantaalaisen Chenin perheen "tutuista" jo kaksi on kuollut Koronaan - voidaanko virallista kuolinlukua ~50 pitää uskottavana?

Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos” 
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006385099.html?share=16d97eceb0adf6d3407e7fd08e8065b7

Näytä koko viesti